Facebook bevestigt dit jaar slimme bril zonder augmented reality uit te brengen

Facebook bevestigt dit jaar samen met Ray-Ban een slimme bril uit te brengen. De bril zal, in tegenstelling tot eerder werd gedacht, geen augmentedrealityfuncties hebben. Welke functies de bril wel krijgt, is nog niet duidelijk.

De bril kan draadloos verbonden worden met een smartphone, maar maakt geen gebruik van augmented reality. Welke functionaliteiten de bril precies zal hebben blijft nog onduidelijk. In gesprek met Bloomberg zegt Andrew Bosworth, hoofd van de afdeling AR en VR van Facebook, de bril niet te willen overhypen: "De brillen zijn zeker connected en ze hebben een heleboel functionaliteit, maar welke functionaliteit precies, laten we nog even in het midden". Hij zegt wel nadrukkelijk dat ze de bril geen augmentedrealitybril noemen, maar een 'slimme bril', omdat de bril niet komt met een AR-overlay.

Facebook werkt al langer aan een slimme bril. In 2017 kondigde het bedrijf voor het eerst een AR-bril aan, maar gaf toen aan dat de technologie nog niet ver genoeg gevorderd was. In 2018 bevestigde Facebook te werken aan een augmentedrealitybril. Eind 2019 gaf Bosworth aan bovendien te werken aan een eigen besturingssysteem voor AR-brillen. Daarvoor nam het onder meer Windows NT-ontwikkelaar Mark Locovsky aan.

September vorig jaar kondigde Facebook-ceo Mark Zuckerberg opnieuw een slimme bril aan tijdens Facebook Connect, een conferentie van Facebook Reality Labs, de afdeling van Bosworth, dat ook verantwoordelijk is voor de Quest 2. Ook begon Facebook toen met testen van een AR-bril onder de naam Project Aria. Die bril heeft een 8-megapixecamera en microfoon, weegt ongeveer 70 gram en heeft Bluetooth 5.0, Wi-Fi 5 en beschikt over gps, een barometer, een kompas en gyroscoop.

In dezelfde maand meldde CNBC News op basis van anonieme bronnen dat Facebook van plan is rond 2024 AR-brillen uit te brengen die het bedrijf ziet als vervanger van de huidige smartphone. Die bril moet telefoongesprekken kunnen beantwoorden en voorzien zijn van een klein AR-scherm.

Afbeelding van Project Aria, de eerder aangekondige slimme bril van Facebook

Door Stephan Vegelien

Redacteur

07-01-2021 • 17:10

47 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (47)

47
47
27
6
0
11
Wijzig sortering
Ik denk dat Facebook met deze "slimme" bril een heel nieuwe dimensie gaat geven aan het begrip "meekijken".
De eerste die met een Facebook bril naar mij kijkt klaag ik aan. Filmen in de openbare ruimte mag gelukkig tegenwoordig niet zomaar.
"In het algemeen geldt dat filmen en fotograferen op de openbare weg en in de openbare ruimte mag, omdat dat valt onder de zogeheten ‘vrijheid van informatiegaring’, beter bekend als de vrijheid van meningsuiting. Dit is anders als iemand gebruik maakt van een aangebrachte vaste camera, aangezien je de mensen dan moet waarschuwen dat ze gefilmd kunnen worden. Als je zelf een camera vasthoudt, zoals bijvoorbeeld een mobiel met camera, dan hoeft dat niet."

Op een bril is geen (vaste positie) dus je mag gewoon filmen. Denk dat jij achteraf de kosten mag betalen voor de court of justice.
Nee, maar de beelden opslaan/delen/publiceren op/via Facebook mag dan weer niet zonder toestemming (portretrecht). Waarom zou je alles wat je ziet filmen als je het toch niet mag delen of verspreiden?

We hebben eigen geofencing nodig voor camera's op telefoons/tables/glassholes. Zonder toestemming van mensen gewoon camera en microfoons automatisch uitgeschakeld.
Je mag de beelden dus überhaupt niet het Internet op sturen, ook niet richting Facebook naar je privéaccount bij dat bedrijf, zo vermoed ik.
Heb je een bron van je eerste statement? Als dat waar is, zijn er veel mensen die de wet overtreden. Hoe zit dit dan met nieuwssites enz?

Geofencing lijkt me een goede suggestie, maar mag niet de enige oplossing zijn. Dit kan "gemakkelijk" omzeild worden.

Ik hoop terecht dat dit geen succes wordt, want persoonlijk zit ik niet te wachten op jan en alleman die met een camera in zijn bril rond loopt. Vind het al verschrikkelijk om iedereen te zien filmen met gsm/tablet.
Gaat dit echter ook op voor een verborgen camera waarvan je niet weet dat deze aanwezig is en/of aan staat? Het gaat hierbij immers niet om een cameraploeg of iemand welke duidelijk met z'n camcorder of telefoon bezig is.

Afaik is heimelijk toezicht in publieke ruimtes namelijk niet toegestaan zonder aankondiging.
Het is goed om hierbij vooral te focussen op de notie van "openbare ruimte". In de binnenstad mag het dus wel, maar filmen in winkels of op het station mag (officieel) dan weer niet (station is van NS of ProRail en dus officieel niet openbaar). Verder dacht ik dat het filmen van menigten wel was toegestaan, maar het filmen van individuen dan weer niet.
Laten we hopen dat de wetgeving aangepast wordt naarmate er producten uit komen waarbij toch blijkt dat dit niet gewenst is. Een camcorder of gsm maakt het nog duidelijk dat je aan het filmen bent. De mensen rondom kunnen dan de keuze maken om niet in beeld te komen (wat hun volste recht is). Met een bril kan je dit niet zomaar zien. Dus deze zullen moeten voorzien van een duidelijk signaal dat ze aan het filmen zijn of er zal iets aangepast moeten worden aan de wetgeving. Al hoop ik dat het momenteel al niet toegelaten is om "stiekem" in het openbaar te filmen.
Trump kan zijn bril in ieder geval niet meer gebruiken nu.
Zo'n slimme bril lijkt me hoogstens een tussenstap naar AR in de bril. Want, als de bril geen beeld projecteert, dan waren 'slimme oortjes' of een 'slimme clip-on' misschien meer toegankelijke opties geweest. In ieder geval, ik hoef echt geen extra Facebook-apparaat dat bijkomende info over me verzamelt. Gaat Facebook deze in 2024 ook uitbrengen aan een spotprijs met de verplichting er een Facebook account aan te koppelen? :/
Hoe mooi en leuk de techniek ook is. Het staat met totaal niet aan dat dit door Facebook op de markt gebracht wordt. Voor velen wellicht een instant buy, maar genoeg die het daardoor links laten liggen.
Ik denk niet echt dat dit een instant buy gaat worden. Dit gaat tegen hetzelfde protest aanlopen als Google glass. Het is een Facebook bril en dus een spyware tool voor Facebook. Ik ga alleszins niemand in mijn buurt dulden met een bril op van een dataverzamelaar.
Ben het met je eens maar wordt wel lastig. Ik heb hetzelfde met mensen die een slimme deurbel met camera hebben. Waar je vroeger spontaan aanbelde bekruipt me nu het gevoel dat je in de gaten gehouden wordt.
Anoniem: 304028
@coffey7 januari 2021 20:10
De voordeur is voor onbekenden en ongewensten, ga lekker jaren 90 achterom zonder vooraankondiging.
Leuk maar dan zul je toch echt een ladder mee moeten nemen.

En wij wonen op de eerste. Hier tegenover staat een flat van 13 hoog. Succes met "achterom gaan"!
Het is even klimmen, je moet wat voor je privacy over hebben ;)
Slimme deurbel is nog altijd iemand anders zijn "domein". Het probleem vormt zich vooral op openbare plaatsen en je eigen domein. Ik moet er niet aan denken dat mensen bij me binnenlopen met zo'n bril op.
In principe mag de deurbel de openbare weg niet constant filmen (of toch niet de beelden opslaan). Bij een rijwoning komt het er dus op neer dat deze dezelfde functie moeten hebben als een video intercom.
De vraag is echter hoeveel mensen dit toch hebben op staan. Hier zou nog een oplossing moeten komen van de fabrikanten (zoals bij drones verplicht wordt).

Ik volg @monojack volledig. Wij leven in een droomwereld voor een politiestaat. Alles is al klaargelegd door de bevolking zelf. Het is gewoon een kwestie van er als overheid gebruik van (beginnen?) te maken.

En het ergste is dat andere mensen voor jou de beslissing nemen. Hoeveel jij ook probeert om je privacy te waarborgen, als genoeg mensen die keuze niet maken is het nog voor niets (vergelijkbaar met immuniteitspercentage halen bij virussen)

[Reactie gewijzigd door flowrider84 op 8 januari 2021 09:32]

Ik snap wat je bedoelt, maar het kan ook een positief ding zijn dat Facebook dit op de markt zet.
Andere bedrijven zien dat het bijvoorbeeld aanslaat en maken eventueel hun eigen versie.

Zo krijg je net als met de VR-Bril een marktwerking in verschillende projecten/bedrijven.
Krijg je nog meer gekkies met eigen spycam implementatie. Nou nee.
Ja.. dat is inderdaad een nadeel als je de bril kan gebruiken als consument.
Kijk maar naar de Google Glass hoeveel mensen/bedrijven daar vel tegen waren.
Wel om goede redenen, als iedereen iets kan filmen met hun bril of wat ook ben je bijna bang om überhaupt iets te doen. Voor je het weet eindig je op Youtube/Dumpert.

Maar... voor bedrijven is het wel een goede techniek, wat ze kunnen gebruiken voor interactive meeting, Research en Development afdelingen enz.
Denk zelfs dat er medische toepassingen voor zijn in de latere jaren.
[/offtopic]

Wat betreft Facebook, het is nog maar bekijken hoe het uitpakt, mensen worden steeds meer bewust van het data graai beleid van Facebook. Google Lens was ook niet echt een success zeg maar...
Dat kan, maar ik had het als een positief iets gezien als een andere partij hiermee op de markt zou komen. En niet Facebook. Ze hebben straks het voortouw genomen en wellicht gelijk een groot aandeel in de markt hiervan, wat gaat er dan gebeuren met de brillen? Wat wordt er verzameld en bij je profiel (in de database) gezet?
Ik snap wat je bedoelt, maar het kan ook een positief ding zijn ...
Sorry, maar 100% nee.
Het is al erg genoeg dat we allerlei bedrijven (en overheden) hebben toegestaan zoveel data van ons te mogen verzamelen. En dat gaat veel verder dan "een dienst bekostigen", want Facebook en Google maken miljarden winst met onze gegevens. En vergeet ook niet dat zelfs ons eigen overheidsapparaat niet volledig competent is om persoonlijke gegevens goed te gebruiken (zie het stopzetten van SyRI).

Dan moeten we het écht niet als iets positiefs gaan zien dat ongeveer de meest rotte appel omtrent privacy dit product op de markt brengt. En dan helemaal niet hopen dat het andere bedrijven op ideeën brengt. Wat jij doet, hoe jij er uit ziet en de keuzes die jij maakt is niet het eigendom van iemand anders. Met de huidige situatie wat privacy betreft is dat wel het geval. Wil je dat Facebook geld gaat verdienen door jou zonder toestemming te filmen?
Ik niet. En hoe ik er nu in staat nooit niet.
Hoe kun je dit ding eigenlijk in een zakelijke context gebruiken?

Medewerkers dwingen om een privé-account te maken bij Facebook lijkt mij onredelijk bezwarend, en Facebook eist dat gebruikers zichzelf registreren vanuit de natuurlijke persoon.
Lijkt me dat er bij Oculus toch ook wel een mogelijkheid is om je bril zonder persoonlijk account te gebruiken? Anders sluiten ze de hele enterprise markt uit, en bijvoorbeeld VR-hallen. Bij deze bril zal in dat geval hetzelfde gebeuren
Lijkt me dat er bij Oculus toch ook wel een mogelijkheid is om je bril zonder persoonlijk account te gebruiken? Anders sluiten ze de hele enterprise markt uit, en bijvoorbeeld VR-hallen. Bij deze bril zal in dat geval hetzelfde gebeuren
Nope, als jij nu een Quest 2 koopt, MOET je een facebook account maken. Anders kun je hem niet eens beginnen met gebruiken. En voor de eerdere versies worden alle Oculus accounts stop gezet en moet je ook weer een facebook account nemen anders kun je niet meer bij je gekochte spullen in de oculus store.
Ik wist dat dat het geval was voor consumenten maar ging er vanuit dat daar een uitzondering was voor enterprise en VR-bedrijven die dat niet kunnen (want je moet je eigen Facebook-account gebruiken, die weer een echte persoon moet zijn volgens de voorwaarden van Facebook en niet gedeeld mag worden met andere mensen). Blijkt niet zo te zijn, dus daarmee sluit Facebook die twee markten helemaal uit
Anoniem: 304028
@Oon7 januari 2021 20:13
Je kan toch gewoon een account aanmaken voor enterprise gebruikers waar je eenmalig op alle brillen mee inlogt, of zelfs een opvolgende reeks van accounts. Zie de reactie van beerse hieronder, ze wouden het wel daadwerkelijk verplichten.
Dat mag ook niet volgens Facebook, want je Facebook-account is je eigen persoonlijke account, gelinkt aan één persoon. Het hebben van meerdere Facebook-accounts is niet toegestaan en iemand anders jouw Facebook-account laten gebruiken ook niet
Anoniem: 304028
@Oon8 januari 2021 11:14
Want facebook mag niet van hun eigen regels afwijken wanneer ze een paar duizend brillen in één keer kunnen verkopen? Dat is toch vrij snel opgelost voor een keten van speelhallen bijvoorbeeld.
Dat zeg ik niet. Ik stel alleen vragen hier. Mensen met daadwerkelijke ervaring geven aan dat Facebook ook voor enterprise gebruik en speelhallen geen uitzondering maakt, ondanks dat die flink wat meer per bril betalen dan de consument. Ook daar vereisen ze dus een Facebook-account, en Facebook kent geen bedrijfsaccounts dus dat is dan een persoonlijk account.

Zie o.a. brick5492 in 'nieuws: Facebook bevestigt dit jaar slimme bril zonder augmente...
Anoniem: 304028
@Oon8 januari 2021 12:18
Ooow dat is wel absurd, wist niet dat ze zo maf zijn.
Lijkt me dat er bij Oculus toch ook wel een mogelijkheid is om je bril zonder persoonlijk account te gebruiken? Anders sluiten ze de hele enterprise markt uit
Dat is precies wat Oculus/FB op dit moment doet. Een maand doen voordat je reactie krijgt op je mail, niet op komen dagen bij een digitale meeting en in de algemene voorwaarden staat dat je de bril niet mag uitleasen of lenen aan klanten. En daarvoor betaal je dan 1000+ euro per bril, waar de consumentenversie 350 is.

Bron: ben begonnen met een VR bedrijfje in de B2B markt, we zijn tijdens de ontwikkeling overgestapt op Pico na waardeloze communicatie en regels vanuit FB/Oculus. Pico biedt wel goede support, geven je alle rechten qua ontwikkeling, denken met je mee en zijn goed geprijsd.

Lees de Oculus subreddit er ook maar op na, zelfs grote ontwikkelaars worden geband vanuit de Oculus Store als ze de belachelijke FB algemene voorwaarden overtreden tijdens ontwikkeling. Dit bedrijf is tot op het bot kapot.
[...]
Lees de Oculus subreddit er ook maar op na, zelfs grote ontwikkelaars worden geband vanuit de Oculus Store als ze de belachelijke FB algemene voorwaarden overtreden tijdens ontwikkeling. Dit bedrijf is tot op het bot kapot.
Dat kunnen ze toch niet straffeloos blijven doen lijkt me? Als je de grote jongens wegjaagt is het gedaan met je platform.
Hun platform, hun regels. Maar ik ben het met je eens dat het zeker niet bevordelijk is voor de ontwikkeling van je platform en aanbod in de Store. Ik heb al van twee grote jongens (relatief, VR studio's met tientallen werknemers die grote games maken voor in de Oculus Store) gehoord dat ze zomaar geband zijn omdat medewerkers twee FB accounts hadden (een voor de ontwikkeling, hun werk en een prive). Dit mocht dus niet volgens de algemene voorwaarden en toen zijn alle accounts zonder bericht geband. Hierdoor konden deze studio's niet verder ontwikkelen en zaken releasen. Facebook was verder niet bereikbaar voor overleg of commentaar.
Was dit voor de overname van FB ook al het geval?
Nee, sinds FB Oculus heeft gekocht heeft het bedrijf enorme stappen gemaakt in VR (bijvoorbeeld de Quest) maar is dit beleid ook enorm veranderd.
Dat is toch wel echt waardeloos. Maar goed, des te beter dat mensen geen Facebook-brillen gebruiken, daar wil je als bedrijf je klanten niet aan blootstellen lijkt me
Precies, wij wilden eerst nog met de Oculus for Business brillen aan de slag (die hadden betere privacyvoorwaarden) maar daar zijn we nu ook vanaf gestapt. Andere partijen verzamelen helemaal geen gegevens van het gebruik en zijn niet zo arrogant als FB in de policy.
In het verlengde van nieuws: Facebook-account is verplicht bij komende Oculus-headsets heb ik zo mijn ideeën bij dit bericht.
Ik ben blij dat ik eindelijk van mijn bril en contactlenzen af ben (laser). Dan ga ik toch niet voor mijn lol een bril opzetten? Een slimme bril is een bril die een afspraak maakt bij de opticien voor laser chirurgie.

[Reactie gewijzigd door LarBor op 7 januari 2021 17:25]

Helaas is laser chirurgie niet voor iedereen mogelijk. Soms is de afwijking zo groot dat het niet meer te fixen valt. Daarnaast is een bril al een tijdje een mode-item. Ik weet niet of je een bril "voor de lol" op zou zetten, maar vanuit gezondheid en stylistische overwegingen kan ik het mij best voorstellen. Of beide :)
Zeg je tegen je vrouw dat je moet overwerken, en krijgt ze die avond opeens reclame voor pikante lingerie en neonverlichting op jullie gedeelde computer.
Hiermee hebben ze geluid (whatsapp) + tekst (facebook) + beeld (bril) van iedereen te pakken. Enjoy
Ze willen bijblijven met Snapchat met hun Spectacles (www.spectacles.com). Ze zijn natuurlijk als de dood dat SnapChat met iets komt waar iedereen mee wil werken en waarmee ze niet mee kunnen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee