YouTube mag voortaan op alle video's advertenties tonen zonder makers te betalen

YouTube kan voortaan advertenties tonen op iedere video, ook als de maker heeft besloten advertenties daar uit te zetten. Het bedrijf heeft daar de algemene voorwaarden voor aangepast. Makers krijgen geen geld voor die advertenties.

Het gaat om een aanpassing van YouTubes algemene voorwaarden, die inmiddels actief zijn in de VS. Voor het einde van volgend jaar worden die regels actief voor alle landen. In de aangepaste voorwaarden staat een nieuwe sectie over het 'recht om geld te verdienen'. YouTube eigent zich daarmee het recht toe dat het geld mag verdienen aan ieder kanaal.

De regels gelden voor video's van makers die niet in het YouTube Partner Program zitten. Makers komen in dat YPP als ze meer dan duizend abonnees hebben die een minimaal aantal uren per maand naar video's kijken. Makers in dat programma kunnen geld verdienen met YouTube-advertenties, maar daarbuiten niet. Toch komen er bij video's van gebruikers met minder dan duizend abonnees volgens de nieuwe regels alsnog advertenties te staan.

Zulke kleine kanalen krijgen bovendien geen geld voor die advertenties. "Aangezien je geen lid bent van het YouTube Partner Programma maak je geen aanspraak op de omzet van deze advertenties", schrijft Google in de nieuwe regels. Voor videomakers die wel in het YouTube Partner Program zitten verandert er in principe niks.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

20-11-2020 • 11:53

722 Linkedin

Submitter: Pieterll

Reacties (722)

722
706
226
53
1
414
Wijzig sortering
Dat Youtube wordt hoe langer hoe vervelender. Zelfs een simpele film trailer wordt is volgestookt met 2 reclamefilmpjes vooraf. Vaak één van 5-15 seconden, en meestal nog een tweede van soms wel 1-2 minuten… op een filmtrailer van 2 minuten.

Om maar niet te spreken van de filmpjes van handleidingen of tutorials, waar je 2-3x tussendoor ineens moet stoppen want jawel… daar zijn weer 2 advertenties tussendoor.

Ben benieuwd hoe lang het gaat duren voor er een goed alternatief op staat.
youtube premium is maar 10 euro en heeft naast een youtube zonder enige advertentie ook nog een youtube music.

Waarom zou je niet een spotify alternatief willen met daarbij adds free youtube? Lijkt mij een erg goede deal als je regelmatig op youtube zit maar zelfs op zichzelf is youtube music het al waard
Het probleem voor mij is nooit reclame geweest. Maar wat YouTube de laatste maanden aan het doen is loopt gewoon de spuigaten uit. Het is gewoon niet leuk meer om eens rustig een filmpje te zitten kijken. Overal wordt te pas en te onpas reclame tussen gegooid door YouTube gewoon maar om je te dwingen naar de premium diensten te gaan om van die reclame af te zijn. En vooral dat steekt mij tegen. Tegenwoordig kan je nog een filmpje bekijken tussen de reclame door ipv dat je wat reclame tussendoor je filmpjes krijgt. Zowel kijkers als content creators beginnen vooral de manier waarop stilaan moe te worden.
Exact hetzelfde hier, vroeger had je weleens 1 of hooguit 2 ads in een video, maar de laatste tijd zie ik met enige regelmaat video's van 10 of 20 minuten die dan 2 maar soms zelfs 5(!) keer reclame tonen.

Ik ben gewoon actief ad-blocker gaan gebruiken erdoor, video makers die ik het vaakst kijk kan ik eventueel op een andere manier steunen (patreon of merch).

En dan zullen sommigen roepen "neem YouTube premium" maar *dat wil ik helemaal niet, en nogmaals ik ben niet tegen reclame maar de laatste tijd is het zo overdreven veel reclame op soms hele korte video's (dit varieert) dat je bijna zou denken dat ze dit bewust doen om je naar premium over te halen.

Reclame is prima, maar niet in die aantallen, en enige wat YouTube hiermee bereikt is dat de mensen die nog geen ad-block zijn gaan gebruiken, dit nu voor hun een reden is om deze wel te gaan gebruiken.

En zolang je de officiële YouTube app op de telefoon vermijd is het daar ook op mogelijk, ik zelf gebruik wel de normale app omdat ik (door al die reclame tegenwoordig) de app minder ben gaan gebruiken, ik keek nog channels die geen (of bijna geen) reclame plaatsen.

*als YouTube op een normale manier met reclame omging en ik dan YouTube premium neem vanwege de voordelen van dat dienst, sure dan heb ik er niks op tegen. Maar om nou alweer (heb elders ook al subs) een dienst af te nemen omdat YouTube meer reclame is gaan tonen omdat ze maar al te graag willen dat je YT Premium pakt... dat pushen is de reden dat ik deze dienst niet eens meer overweeg te nemen (sowieso overwoog ik het al niet na de YouTube Music fiasco ervoor nog wel)

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 20 november 2020 12:45]

Exact hetzelfde hier, vroeger had je weleens 1 of hooguit 2 ads in een video, maar de laatste tijd zie ik met enige regelmaat video's van 10 of 20 minuten die dan 2 maar soms zelfs 5(!) keer reclame tonen.
Ik kan me vergissen maar volgens mij is het de content creator zelf die bepaalt wanneer die advertentie verschijnt en niet YouTube.
Volgens deze creator heeft YouTube zelf besloten om op oude & nieuwe video’s zelf mid-rolls toe te voegen:

https://youtu.be/HnekbCdp_AE
Meer dan 4 maanden geleden kondigde EEVBlog dit al aan.
Hij verdient nu meer via LBRY.TV dan via YT. Ook vanwege het feit dat YT accounts gewoon kan verwijderen na een onzinmelding heeft hij een auto-backup van zijn YT-video's naar LBRY.TV.
Hmm ik zie wel meteen prominent allerlei samenzweringstheorieën als ik die site Google... nog erger dan op Youtube.
Ja, je moet idd wel even je eigen filter toepassen.
Alle 'complotgekkies' blokkeer ik. Vind het wel een zorgelijke ontwikkeling, al die mensen die maar klakkeloos geruchten verspreiden en de wetenschap totaal negeren....
Ik ook. Maar gelukkig is het toch altijd een relatief klein aantal mensen, die nou eenmaal hyperactief zijn op het Internet. De meeste mensen kijken helemaal niet naar Twitter, maar politici en journalisten zijn er denk ik extra bang voor, omdat ze er zelf vaak op zitten.
Je vergeet religie... Dat is zo een beetje de grootste complot theorie out there : "God"
En dat is nou niet echt een klein groepje mensen a 5 miljard
Haha true. Maar dat is al lange tijd gestaag aan het afnemen in de hoogontwikkelde landen.
Ze hebben laatst een update doorgevoerd waar standaard de optie van de meeste reclames aan staat en met die update hadden ook veel kanalen opeens een 'bug' waardoor al hun oude videos opeens het maximale aantal reclames toont. Voor veel kanalen te veel werk om per video de reclame instellingen aan te passen.
Dat is geen 'bug' dat heeft Youtube via een mail ook aangegeven bij Content Creators (ik kreeg, 1 of 2 maand van te voren een mail erover).

En je kon dit ook uitzetten door een optie aan te vinken dat je niet wil dat er automatisch reclames in je videos van 8 minuten of langer word ingevoerd.

Ik heb dat op m'n eigen kanaal aangegeven dat ik dat niet wil, en geen één video van 8 minuten of langer heeft mid-roll advertenties.

Dus dat er nu allemaal mid-roll advertenties instaan is geen bug, dat was van te voren aangegeven en de creator kon dat ruim van te voren aangeven dat je dat niet wilt op je kanaal.

Helaas is m'n 2e kanaal (minder dan 1000 subs) straks wel de klos.
Ah dan zit ik denk ik in een bubbel. Ik vond het zo'n stom idee dat ik het als bug definieer.

Louis Rossman heeft een mooie rant video over dit voorval:
https://youtu.be/HnekbCdp_AE
(voor geïntreseerden)
Hoeveel subs heb je nog nodig? Misschien kunnen we een boost doen :)
Wat ik niet goed kan vinden is dit; kan ik als creator ook een bepaalde service ‘afnemen’ bij YouTube om te voorkomen dat ze advertenties tonen?

Nu iets van 300 abonnees. Dus te weinig voor YPP. Maar is er een manier om te voorkomen dat YouTube deze willekeurige advertenties op het kanaal gaat tonen?
Heb eerlijk gezegd op beide YT kanalen nog geen mail gehad over deze verandering (van dat er reclame op een kanaal komt die niet in YTPP zit).

Al die andere wijzigingen, zoals dat COPPA, of die mid-rolls kreeg ik wel mails over.
Enige recente mail over YTPP die ik had (op m'n kleine kanaal dus) dat ik nog niet in aanmerking kwam voor YTPP omdat het kanaal nog niet aan de eisen voldeed, maar daar stond niks in dat er toch reclame onder zou komen.
'och wat vervelend nou' ~YouTube
Je vergist je, zeker als je de tekst boven bekijkt.
video makers die ik het vaakst kijk kan ik eventueel op een andere manier steunen (patreon of merch).
Ja maar je snapt toch dat dit vanuit Google gezien als een tang of een varken slaat.

Alle grote creators, met waardige content krijgen van Google gratis hosting tot aan 4k toe(!) met voor gebruikers de allerbeste stream ervaring die er is, zonder een limiet op kijkers of bandwidth. En vervolgens gaan al die creators de (YouTube) reclame uitzetten om vervolgens hun hele video vol te stoppen met eigen reclame, verkoop van T-shirts, product placement of om Patreon bedelen.

Ik begrijp dat zulke sponsordeals gunstig zijn voor de creators maar ik ik snap dat hier voor Google een probleem zit.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 20 november 2020 14:15]

Het geen wat jij beschrijft is het gevolg van de zogeheten Ad Apocalyps van enkele jaren geleden. Inkomsten die Content Creators kregen van YouTube werden toen massaal afgeknepen. Content Creators zagen toen in dat YouTube geen betrouwbare partner is betreft inkomsten die zij kunnen krijgen uit advertenties. Velen zijn daarom opzoek gegaan naar alternatieven. Zie ook wel eigen merch aanbieden, het hebben van een Patreon pagina, het maken van gesponsorde video's. Ik vind het ook meer dan logisch dat Content Creators andere vormen van inkomsten zoeken, zodat zij niet afhankelijk zijn van één partner. Zo zijn er ook al alternatieve platforms waar je tegen betaling de video's van enkele creators kunt bekijken. Bijvoorbeeld het initiatief van LinusTechTips.

Uiteraard kent YouTube nu de mogelijkheid om je op kanalen betaalt te abonneren. Dit hebben ze later pas geïntroduceerd. Net zoals YouTube-premium wat eigenlijk al bestond, maar tot op de dag van vandaag niet wereldwijd beschikbaar is (of dit moet inmiddels veranderd zijn).

Ongunstig voor YouTube/Google, zekers. Maar als je het mij vraagt hebben ze dit zichzelf aangedaan.
Ik begrijp eigenlijk niet goed waarom YouTube niet een subscription optie aanbied per kanaal. Precies zoals hoe youtubers nu patreon gebruiken, maar dan aangeboden door YouTube zelf.

Als de creators dan 70-90% van het geld mogen houden lijkt me dat dit een populaire optie zou worden.
Persoonlijk zou ik mijn favoriete YouTuber liever betalen via YouTube dan via Patreon, welke ook een hoog bedrag inhoudt dat ik onredelijk vindt. YouTube zorgt tenminste nog voor het platform.
Doen ze ook, heb er nog niet veel gezien die er aan willen meedoen.
https://techcrunch.com/20...erchandise-and-premieres/
Komt omdat ze te veel afhouden. Als ik me niet vergis neemt YouTube 30% terwijl het bij Patreon "slechts" 20% is terwijl Patreon weer meer mogelijkheden biedt om met je community te werken.
YouTube via de Firefox browser voor Android is recent wel echt een betere ervaring geworden. Geen reclame vanwege ublock en filmpjes die op de achtergrond doorspelen (ook met het scherm uit). Erg fijn als je wat muziek via YouTube wil luisteren. Zo prettig heb ik het niet meer ervaren sinds mijn Blackberry.
Welke firefox versie gebruik jij als ik vragen mag? Ik gebruik namelijk de nightly en video's spelen niet op de achtergrond door. Ook het doorspelen wanneer het scherm uitstaat werkt bij mij niet.
Daylight 83.1.0
Ik heb er niet bewust iets mee gedaan. Ik merkte alleen op een dag op dat YouTube door bleef spelen toen ik naar een andere app ging. Als het een afwijking is heb ik denk ik geluk :X
Ah oke, in de nightly werkt dat (bij mij) blijkbaar niet. Ik gebruik daar trouwens al een tijdje Brave voor. Daar blijft youtube ook afspelen als je het scherm uitzet.
Als je YT (Adfree) wil afspelen op de achtergrond of met scherm uit + nog wat andere mogelijkheden kan je ook F-Droid downloaden en daar vind je dan de apps 'Newpipe Legacy' of 'SkyTube'. Met deze 2 apps kan je dat makkelijk doen en het werkt ook vlotter dan de YT website in een browser.

F-Droid is een alternatief voor de PlayStore dat aleen open-source apps aanbiedt, je vind het op XDA denk ik. Playstore kan je ook gewoon blijven gebruiken, die word niet vervangen ofzo.
+1 voor NewPipe idd. FOSS en probleemloos Youtube zonder reclame, inloggen en ander gedoe. Inclusief download manager, subscription lists, queues en niet te vergeten audio only screen-off afspelen.

Ik ben fan iig; ik gebruik de off Youtube app eigenlijk nooit meer. En als je dat doet, realiseer je eigenlijk pas hoe fijn Newpipe zonder al die reclame is. Enige nadeel dat ik zou kunnen noemen is dat in mijn ervaring de video's iets trager laden. Maar dan is reclamevrij kijken meer dan waard.
Toch voelt dit als piraterij. Ik bedoel hiermee omzeil je mooi de reclames die voor YouTube de kosten van hosting dekken en de content creator betaald. (Natuurlijk verdienen ze er ook aan.) maar als dit gebruikt word door velen dan gaan ze dit tegenhouden. En eigenlijk terecht. Als je persé YouTube content wil gebruiken maar geen reclames dan denk ik dat je gewoon een premium abbo dient te nemen toch? Alternatief kan je uitwijken naar een YouTube alternatief. Dat zal Google aanzetten tot minder reclames want als iedereen weg gaan dan verdient men minder. Echter het gebruiken van een dienst zonder er iets tegenover te stellen is in mijn ogen niet helemaal netjes.
Gaat Youtube dan ook Hilversum betalen voor de NL content die ze uitzenden in andere landen?
Wel als er genoeg naar gekeken word. En als het materiaal niet zelf geplaatst of waarvan ze niet willen dat het er op staat, even een copyright claim doen. Dan krijgen ze a de inkomsten en b word het verwijderd.
Langere laadtijden ervaar ik ook bij NewPipe. Bij Skytube heb ik er geen last van maar die laad helemaal niets als Adaway aanstaat. Niet dat het wat uitmaakt aangezien er ook built-in adblocking actief is.
Ja enkel het laden van video's is nog net jammer, het helpt wel iets als je hem op 480p zet.
EDIT: zet videofornaat op WebM, dan gaat het laden aanzienlijk sneller. Ook autoplay aanzetten scheelt weer een extra klik iedere keer als je een video opent!

Mochten ze dat eens oplossen bij Newpipe, dan heb je echt een top app.

Zeker het luisteren zonder dat je scherm aan staat is echt heerlijk. Dit gebruik ik enorm veel voor informatieve filmpjes.

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 21 november 2020 12:00]

Youtube Vanced is ook een aanrader. (clone youtube app maar dan zonder ads)
Adblock op chrome en youtube vanced voor android en sindsdien is youtube een genot! Zodra er reclames komen van 10+ sec en dan meerdere + tussendoor, ben ik klaar... Had het even uit voor sommige channels te supporten, maar als je enig respect heb voor je content, laat je geen ads mid-video toe... Gelijk weer aangezet!
Bedankt voor de tip! Firefox gaat er gelijk op.
Hier Kiwi browser met de playback background fix https://github.com/kiwibrowser/android/issues/60
Werkt als een zonnetje.
Helemaal mee eens. Ik ben een ad-blocker gaan gebruiken door het vele aantal advertenties en de vervelende advertentie stroken onderaan in beeld tijdens de video.
Ja maar dat is toch geen reden om geen premium te willen? Je legt je ofwel neer bij de 2 keuzes die je hebt met hun verdienmodel, of je kijkt niet.
Ik zie dat als genoeg reden om Premium niet te willen, het voegt niks toe voor mij, is weer een extra kostenpost (voor iets wat ik niet wil) en het ergste het voelt enorm pushy aan nu (want meer reclames dan vroeger = neem YouTube premium om vanaf te komen)

Wat ik als een eventuele oplossing zie, AdBlock terzijde zijn 2 dingen.

- toon minder reclame, ik heb niks tegen ads maar zoals ik al eerder zei soms heeft een video van minder dan 20 minuten, algauw stuk of 3 a 5 ads tegenwoordig.

- bied de reclame vrije optie los aan voor lagere prijs, hoewel ik het dan alsnog als pushy zie, zou ik het meer waarderen als kon betalen voor wat ik echt wil, en dan hoef ik al die onnodige extra's niet (zoals YouTube Music, bah)
Je krijgt YT music en YT originals er "gratis" bij tov je normale YT + functies zoals doorspelen op de achtergrond. Misschien alle niet interessant voor je maar dat is kijken zonder reclame dus wel

Dat ze het flink pushen is absoluut zo. Dat vond ik ook irritant hoor. Kijken zonder reclame is voor ons in elk geval een verademing. Zowel qua tijd, qua kijkervaring en qua blootstelling van mijn dochter aan al die reclames. Ook al vind ik het best duur qua maandlasten, dan vind ik YT en bijv Spotify onbeperkt zonder reclame wel heel erg fijn

Ik zeg niet dat je ongelijk hebt of YT premium moet nemen, maar het moet linksom of rechtsom betaald worden
Maar ik wil geen YT Music of Originals. Ik heb niets aan die extras die ze me aanbieden (om het beleefd te benoemen). En dat ze flink pushen irriteert maar daar kan ik mee leven. Maar als ik in een filmpje van 3 minuten 2 mid rolls krijg, dan is de pret er ook echt wel af van het platform. Steek die verdomde rommel voor of achter het filmpje.
Ik snap je hoor, Ik werd ook gek van die reclames.
Ik begrijp het ook wel.

Echter ik wacht af tot ze ooit reclamevrije optie los aanbieden voor een lagere prijs per maand, al die extra's van Premium boeien mij niet want ik heb ze helemaal niet nodig, en dus betaal ik voor iets wat ik niet wil of ga gebruiken.

Ik vroeg het zelfs aan mijn partner of deze interesse in YT Premium had, maar daar kreeg ik precies hetzelfde antwoord van, geen behoefte aan die extra's

Ik verwacht wel dat ze er uiteindelijk mee komen hoor, kwestie van tijd.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 november 2020 16:05]

Volkomen mee eens, ik gebruik dan ook steeds vaker Newpipe voor Android.

Niet dat ik tegen reclame ben o.i.d. maar de reclame is zo hard aan het toenemen, dat het gewoon niet meer leuk is voor korte video's. Dan nog maar niet te spreken over de stories en irritante veel te grote ads die in je timeline verschijnen. Ik moet soms letterlijk een paar keer swypen op mijn telefoon om de eerste video te zien.

Het liefst gebruik ik gewoon YouTube, maar het moet wel gewoon bruikbaar blijven. In verhouding doet het bijna niet meer af aan reclame op de normale televisie. Zeker dus met korte video's

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 21 november 2020 11:48]

Adblock gebruiken en Youtube++/Youtube Vance gebruiken en problem solved
Er zijn adblocks die zoveel mogelijk zsm ads wegklikken. Dan is het nog te doen. Wel even zoeken naar een .apk bestand want in de play store komen de goede adblocks natuurlijk niet tevoorschijn.

Google / youtube doet gewoon de oeroude drugsdealer truc. Geef leuke dingen voor niks en uiteindelijk ga je er steeds meer voor vragen.

Wat ze doen lijkt niet eerlijk want van veel content zijn ze geen rechthebbende. Oude docu's enzo. Ben benieuwd hoe dat zit.
Hier ook al een kleine eeuwigheid een goede adblocker in FF.
Ja, dan zijn er genoeg site die miepen dat ik de content niet kan/mag bekijken vanwege die ad-blocker.
Paar keer een uitzondering ingesteld voor de betreffende site maar was er heel rap weer klaar mee.
Wat youtubers ook steeds vaker doen is de reclame/ sponsorpraatjes) gewoon zelf integreren.
Dan wordt je ook daar trigger happy met doorspoelen...
Ik snap best dat die mensen proberen een inkomen te genereren met hun werk maar daarvoor bestaan bv paypal en partreon.
Dan weet ik tenminste zeker dat mijn donatie op de juiste plek terecht komt.
Jammer voor YT als vehicle maar dit werken ze zo ook wel zelf in de hand.
Sponsorblock lost het probleem van geïntegreerde reclame in videos op.
Wat is dat dan? Als het gewoon in de video zit omdat de spreker van zijn review/belevenis/uitleg ineens overgaat op een reclamepraatje lijkt me dat vrij lastig te filteren en te blocken
Sponsorblock werkt met een community waar je zelf aankan geven van welke tijd tot welke tijd een sponsor aanwezig is. Dit wordt dan verwerkt en de plugin skipt deze sponsors automatisch. In de praktijk heb ik nog nooit een sponsor zelf moeten aanduiden, zelfs niet op videos die slechts enkele uren oud zijn. Je kan ook gemakkelijk de 'skip' ongedaan maken als zou blijken dat de aangegeven sponsortijd niet klopt, maar ook dat heb ik nog nooit nodig gehad.

Voorbeeldje van hoe je videobalk er dan uit komt te zien (groen zijn sponsors die vanzelf geskipt worden): https://i.imgur.com/L4ecGR3.png

En een link naar de add-on voor firefox: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/sponsorblock/
Super, dankjewel voor deze info :)
Verwacht je nu echt dat ik zo'n onaardige link ga bekijken?
Die servers draaien nu eenmaal niet gratis, en de creators moeten ook een boterham verdienen. De enige reden waarom je boos bent is omdat iets waar je al jaren niets voor betaalt behalve tijd. Fijn dat je er zo lang van hebt kunnen genieten toch?
Diensten draaien zeker niet gratis maar je betaalt met je data. Google gebruikt je YT gedrag ook weer om advertenties van alle Google diensten op maat aan te bieden. Dus nu gaan ze dubbelop verdienen je data worden gratis geoogst en je gaat er ook nog reclame voor krijgen.

Met deze redenering kan je overigens ook stellen dat alle gratis diensten niet gratis draaien, wat bijvoorbeeld te denken van Gmail. Was altijd gratis, maar dat is het natuurlijk niet wat te denken van 3 euro in de maand voor zo'n dienst? De truc lijkt eerst gratis diensten aanbieden, mensen komen er met hun hele hebben en houden in te zitten en vervolgens als alle (bijna) concurrenten de markt uit zijn gewerkt, geld gaan vragen.
De data wordt niet doorverkocht, die wordt alleen gebruikt om advertenties te targeten. Het enige waar dus geld mee verdient wordt, is de advertenties. Zie https://safety.google/privacy/ads-and-data/:
We use data to serve you relevant ads in Google products, on partner websites, and in mobile apps. While these ads help fund our services and make them free for everyone, your personal information is not for sale.
Ja, maar deze bezoekersdata van je Youtube gebruik wordt toch ook gebruikt voor Gmail en Google.com, of Google Ads op andere sites?

[Reactie gewijzigd door alienfruit op 20 november 2020 13:27]

De data wordt gebruikt voor Google Ads... that's it, daar verdiend Google zijn geld mee.
Klopt, maar bedrijven betalen meer geld per ad als de ads getarget zijn. Google verdient dus wel zeker aan het gebruik van jouw data.
Verdienen met behulp van is iets heel anders dan verdienen aan verkoop van.
Google's data lekt al jaren naar buiten via hun real time bidding platform.

https://fixad.tech/
Opzich hoeven concurrenten niet weggespeeld te worden, zolang huidige gebruikers maar gelocked zijn in het ecosysteem. Het Bunq trucje waar je liegt dat het altijd gratis is en zodra je gebruikers hebt die vastzitten snel geforceerd 10 eu per maand gaan afschrijven van de rekeningen
Diensten draaien zeker niet gratis maar je betaalt met je data.
Je betaalt daarnaast een hogere prijs voor de geadverteerde producten. De leveranciers daarvan moeten de reclamekosten van google ergens op verhalen.
De leveranciers vragen over het algemeen niet meer geld voor producten die geadverteerd worden via de google marketing service, die ads alleen plaatst bij mensen die in een bepaalde doelgroep hoort.

In feiten betalen de bedrijven Google meer geld voor die ads, want ze hebben meer effect. Een jongen van 16 een advertentie laten zien over tampons, bij untargeted ads heb je hier dus te maken mee, je advertenties gaan naar mensen die hier ongevoelig voor zijn. Als je ads alleen stuurt naar de groep die wel gevoelig er voor is dan heb je meer clicks-per-ad. Dit is voor de bedrijven winstgevend en voor Google en helaas slecht voor onze privacy.
Bedrijven betalen voor advertenties. Hun marketing budgetten worden betaald door consumenten.

Ik blokkeer alle reclame in mijn leven en mis het niet.
In het geval van Gmail en YouTube overigens niet waar. Je kunt nog steeds gratis gebruik maken, met weliswaar meer reclame, maar ook met meer functies dan voorheen.

Google vraagt niet ineens geld nu mensen al 10+ jaar in hun ecosysteem zitten
Ik snap je redenering, denk echter wel dat je het geheel in perspectief moet zien bij bedrijven als Google. De diensten worden eerst helemaal gratis en zonder reclames en vaak met super cleane interface aangeboden en vervolgens als ze een enorm marktaandeel hebben gepakt met allerlei "beperkingen" op de proppen komen zoals bv reclames. Eerst kon je zonder irritatie en tijdverlies genieten van YT videos als uploaders dat hadden aangegeven.
Een ander vb is eerst veel opslagruimte voor een gratis clouddienst (Google drive aanbieden) en als veel mensen daar hun data hebben staan de opslagruimte terugschalen, wil je dan weer meer dan moet je betalen. Dat kan je toch zien als geld vragen voor een dienst die eerst gratis was.
Ik begrijp je hoor en de kritiek op de hoeveelheid reclame vind ik ook terecht. Daarom ben ik ook op Premium over gegaan. Wij kijken veel YT op de tv en dan kan je geen reclames blocken geloof ik
Daar gaat het totaal niet om. Het gaat erom dat ze de kijker zo extra hard aan het treiteren zijn dat je bijna wordt gedwongen om een abonnement af te nemen. Als het zo moet, dan kijk ik liever niks meer.
En dat signaal geef ik ook af aan de content creators. Ik kijk tot het eerste reclameblok, en dan sluit ik de video. Dat wordt weergegeven in de statistieken.
Het is overigens al een tijd zo dat content creators nagenoeg niks meer uit reclame-inkomsten krijgen, en dan maar aan het bijschnabbelen zijn met merch en Patreon, wat ook irritant is (maar begrijpelijk)
En laten we alsjeblieft niet 10 minuten reclame per 20 minuten content normaliseren. Daar heb ik namelijk mijn TV abonnement al voor opgezegd. (en die content is vaak veel duurder om te maken dan een random gaming video)
Daar gaat het wel om. YouTube's servers draaien niet gratis, en daar heeft google schijnbaar genoeg van. Langzaam is het genormaliseerd dat juist alles op het internet maar gratis moet zijn, maar dat is geen houdbaar verdienmodel.

Je hebt verdorie drie keuzes, en je klaagt en klaagt alsnog maar.

Je kan:
- premium nemen, van het hele gezeik af zijn
- advertenties bekijken en accepteren
- geen YouTube meer kijken

Zo simpel is het
Google heeft daar geen genoeg van. Google is monopolist op de markt en kan dit soort streken flikken. Alternatieven hebben gewoon niet het bereik wat je op Youtube wel kan behalen.

Zo simpel is het.
De enige reden dat Google dit kan flikken is omdat ze nu nagenoeg een monopolie hebben door jarenlang gratis diensten aan te bieden. Google kan dit veroorloven; de concurrentie echter niet...

En nu er geen gelijkwaardige concurrent meer is of kan opstaan is het cashen.

Vroeger werden monopolisten met de grond gelijk gemaakt; nu moeten we blij zijn dat ze ons een optie aanbieden om onder hun advertenties uit te komen?
Als je premium abonnement neemt, ben je misschien van de reclames af, maar niet van alle google tracking mechanismen. Je bent dus nog steeds een product voor Youtube/Google in plaats van een betalende klant.
Daarnaast is Google Premium een behoorlijk prijzig abonnement.

Zoals @JanW terecht opmerkt, is Youtube nagenoeg een monopolist. Vimeo, Dailymotion en Vevo gecombineerd hebben nog geen 10% van de dagelijkse views die Youtube alleen heeft.
Hierdoor hebben ze een onevenredig overmacht op de markt en kunnen ze dus gewoon wegkomen met dit soort streken.
Ja maar is dat met televisie kijken niet gewoon hetzelfde?
Ik betaal voor mijn tv abonnement maar krijg toch nog ieder half uur reclame voorgeschoteld.

Bah, die hele consumptie van content gaat tegenwoordig gepaard met reclames.
Reclames op websites, reclames op de radio, reclames op televisie nu weer reclames op youtube....

Volgens mij bestaat de content die we tot ons nemen voor het grootste gedeelte uit reclames en het dan maar gek vinden waarom we steeds minder content tot ons nemen, ad blockers gebruiken, downloaden?

Maar, oh ja we hebben natuurlijk betaalde diensten, Netflix, Disney, Videoland, Spotify, Youtube premium maar als je die allemaal wit betaal je een fortuin.

Misschien moeten we gewoon maar al die content overboord kieperen, de mobiel en tv uitzetten en gewoon lekker naar buiten gaan of lekker een potje kaarten :) .
Daar gaat het wel om. YouTube's servers draaien niet gratis, en daar heeft google schijnbaar genoeg van.
Hoe weten we dit? Zijn er cijfers beschikbaar? Oprechte vraag. Want YouTube is voor een absurd bedrag verkocht aan Google dus ik ga er voor het gemak van uit dat het winstgevend is.
Het verdien model van YouTube is ook zeker niet de reclames te verkopen. Dat is net als de rest van Google gewoon jou indexeren en jouw interesses (kijkgedrag) daar wat mee doen, zoals o.a. doorverkopen aan partijen waar jij dan wel interessant voor bent.

YouTube is echt niet primair om jou te voorzien van content en al dan niet via reclames de kosten te dragen, Alphabet is daar simpelweg te groot voor.
Juist alle data die Google verzamelt is het grote geheim dat ze nooit zullen verkopen. Ze verzamelen data om gerichte ads aan jou te serveren. Hoe beter zij dat kunnen doen, hoe meer geld ze kunnen vragen aan een adverteerder.

Dat levert tientallen keren meer op dan eenmalig data verkopen, en is een houdbaar verdienmodel. Data direct verkopen is dat niet.
Is dat NU niet.
Als google ooit in zwaar weer komt en data verkopen wel meer oplevert dan doen ze dat dezelfde dag nog. Zit jij dan met je bek vol tanden want "google verkoopt niks dus mijn data zit wel goed". Naiviteit ten top.
Over naïviteit gesproken, jij denkt dat je met de huidige privacywetgeving als bedrijf ongestraft data kunt verzamelen en verkopen zonder daar toestemming voor te hebben? Droom verder zou ik zeggen.
Het is even naief om te denken dat dit bij een gigant als Alphabet op een betekenisvolle manier gehandhaafd kan worden. Al zouden ze uiteindelijk na lang juridisch getrouwtrek een boete krijgen, dan zijn de bedragen, hoe groot ook, gewoon peanuts voor Alphabet.
Niet direct nee, maar zonder jouw data hebben ze geen handel.
En Google hanteert een olie verkopen door een olielamp weg te geven principe. Dat is nog tot daaraantoe.
Maar nu willen ze ook nog dat je betaald voor het verkregen licht.
Ublock origin is optie 4. Die raad ik iedereen van harte aan.
Zet daar nog een keer SponsorBlock extension bij en het is weer een genot om naar Youtube te kijken https://sponsor.ajay.app/
Thanks, die kende ik nog niet :)
Oooooh, deze kende ik nog niet. Bedankt!
Ik vind het bizar om te horen hoeveel Tweakers tegen piraterij zijn maar dit dan wel normaal vinden. Niets is gratis en je krijgt zoals eerder vermeld de keuze. Het enige wat je met uBlock origin gaat bereiken is dat Google uiteindelijk zijn advertenties via andere (voor jou noodzakelijke) servers gaat regelen of ze misschien zelfs in de filmpjes zelf gaat inbakken.
Je hebt een heel goed punt.
M.i. is het probleem dat een youtube premium een erg dure dienst is in Nederland voor enkel reclameloos content van derden bekijken (ja je krijgt er nog youtube music bij maar die hoef ik niet), ik wil ENKEL reclameloos youtube kijken en daar best voor betalen. Maar geen 13 euro. Als ik een reclame daadwerkelijk af zou kijken of op zou klikken, dan verdiend youtube daar maar een zeer klein bedrag aan (1 cent? minder? ik heb geen idee), als we nu even uitgaan van die ene cent dan zou ik 1300 reclames per maand af moeten kijken om de inkomsten gelijk te stellen aan de inkomsten van de premium dienst, dat is natuurlijk compleet belachelijk. Als ik nu voor 30-40 euro een jaar lang reclameloos youtube kon kijken, dan zou ik helemaal niet moeilijk hoeven doen met adblockers, of premium abonement in het buitenland (want ondanks dat je dan wel betaald, ben je nog illegaal bezig), etc.
En daarboven op kijk je dan nog steeds niet reclame vrij door alle ingebakken Ad spots van content creators. Om die reden heb ik het dus ook opgezegd
YT Premium ontkoppelen van YT Music zou idd beter zijn. Anderzijds zouden er weinig mensen nog een YT Music abbo nemen natuurlijk. Nog beter lijkt me zelfs een abbonement waar je betaalt naargelang het aantal uren dat je kijkt (bv. drie verschillende abbo's, light-medium-heavy user).
Ongeadresseerd drukwerk mag je toch ook weigeren?

Draai zelf geen Ad blocker.
Ik vind het bizar om te horen hoeveel Tweakers tegen piraterij zijn maar dit dan wel normaal vinden. Niets is gratis en je krijgt zoals eerder vermeld de keuze. Het enige wat je met uBlock origin gaat bereiken is dat Google uiteindelijk zijn advertenties via andere (voor jou noodzakelijke) servers gaat regelen of ze misschien zelfs in de filmpjes zelf gaat inbakken.
Ik ben dan ook niet tegen reclame op internet. Reclame zie je overal, op straat, op TV, in bladen en kranten en ga zo maar door. Reclame is economisch gewoon noodzakelijk.

Met 1 verschil. Dat billboard langs de bushalte probeert mij niet te profileren. Dat doet de reclame op de radio ook niet. De enige plaats waar dat wel gebeurt is op internet en er is geen manier om je daar aan te ontrekken, behalve de boel blokkeren.

Servers zijn inderdaad niet gratis en ik vind het prima om ongetargette ads af te wachten, maar ik vind het alles maar bijhouden wat ik doe op internet een ongewenste inbreuk op mijn privacy. Zelfs nu met die cookie-keuzemenu's die sites moeten aanbieden is er vaak genoeg niet de optie om te zeggen "ik wil niet dat jullie mij op individuele basis proberen te volgen".

Ik vind het prima acceptabel als er op een site extra banners of dingen staan, zolang ze mij maar niet profileren. En die optie is er niet, dus dan vind ik mezelf gerechtvaardigd als ik probeer mijn recht op privacy zelf afdwing.
Weet wat ik niet normaal vind? Als ik geld zou betalen maar dat ze achter mijn rug wél nog steeds geld blijven verdienen met mijn data. Dat is wat er momenteel gebeurt met klanten van YouTube premium. Dat is onaanvaardbaar.

Het stelen van gebruikersdata zou nooit mogen gebeuren, niet voor een gratis dienst en niet voor een betalende dienst.

Enkel al daarom verdien ze geen genade. Zij stelen eerst, nu "stelen" wij.
Die ook niet alles blokkeert in YouTube. ;) Ik gebruik naast uBlock Origin ook Enhancer for YouTube, die twee maken van YouTube weer een prettig vertoeven website. Spijtig dat het nodig is.
Geen idee. Met origin zie ik geen ads in videos of op de pagina. Ja misschien dat ze me volgen ofzo. Maarja ben toch ingelogd. Wat doet die extra
Als er nou ook een goed alternatief was voor smart-tvs, zou het echt geweldig zijn. Ze zijn heel vernuftig met de ad-origin, waardoor pihole het niet meer oppikt.
Ik kies dus voor het laatste, en heb het goed recht om daar over te klagen. Als ik niet klaag dan word ik ook niet gehoord. Ik blijf klagen over dingen die in mijn optiek buiten proportie zijn. Google hoeft niet om mijn sympathie te rekenen, hun verdienmodel is evident en ze willen gewoon nog meer knaken zien. het gaat niet meer om "het licht aanhouden" dat was voorheen zo met de hoeveelheid reclame die voor 2020 werd uitgeserveerd, en dat accepteerde ik wel. De hoeveelheid nu is te veel, dat accepteer ik niet. Waarom zou ik ze belonen voor iets wat in mijn ogen treiteren is?

En in het kader van "niet lullen, maar gaten vullen" heb ik net al mijn youtube content verwijderd.

[Reactie gewijzigd door StackMySwitchUp op 20 november 2020 13:40]

Er zijn ook andere gratis opties om deze te verwijderen ;-).

No adds for me and geen premium..
Ik kies voor optie 4: gebruik van een appje dat de reclames niet toont. Kijkt wel zo prettig. :)
absoluut gelijk.

Daarnaast snap ik het gemekker van de Tweakers hier niet. Als sinds dag 1 van Tweakers zijn adblockers een dagelijkse discussie. Een beetje fatsoenlijke tweaker ziet alleen advertenties wanneer ze dat willen. Bijvoorbeeld op Tweakers.net

In mijn geval zie ik geen advertenties op de rest van de websites. Ik zie dus ook het probleem niet.

Wanneer je een beetje fatsoenlijk wilt internetten gebruik je als tweaker zaken zoals bijvoorbeeld:

Pihole
adblock plus
no-script.

Je bent niet voor niets tweaker toch?
AdBlock Plus niet zo gauw meer, liever uBlock Origin tegenwoordig.
En google is daarom zo groot geworden.
Als je vanaf het begin voor Youtube had moeten betalen dan zou niemand gebruik van maken.
Een 4e optie is n goedkoop premium abo nemen. En delen. 80 cent per maand hier 😇
- en een advertentie blokker installeren.

Ik ondersteun 2 video makers door middel van Patreon. Werkt goed.

[Reactie gewijzigd door Rman op 20 november 2020 16:31]

Ik zou liever de creators direct betalen dan het platform wat steeds streken uithaalt waardoor de creators vaker dan niet genaaid worden. zo koop ik ook wel eens transcriptions van youyube muzikanten
Eens, maar dan ook alleen voor creators die er echt moeite voor doen. Tegenwoordig is iedereen met een vlotte babbel ineens "influencer" en "creator" en krijgen ze emmers met geld voor niks. maargoed dat is weer een hele andere discussie :)
ja tuurlijk, maar ieder zijn ding toch? Een creator die ik top vind hoef jij niet per sé goed te vinden.
"influencers" zijn ook niet mijn ding nee..
Ik kijk tot het eerste reclameblok, en dan sluit ik de video. Dat wordt weergegeven in de statistieken.
Herkenbaar. ;-)
Soms komt de reclame wel heel snel en en duurt het (te) lang.
15 -25 filmpjes achter elkaar met een beetje reclame erbij was prima te doen, maar ben er nu na anderhalf filmpje en te veel reclame wel klaar mee. Per saldo dus 80% reclame gezien.
Sommige creators verdienen liever hun boterham via Patreon ipv reclame, maar die zijn nu alsnog de sjaak.

Ik vind 10 euro ook nogal prijzig om content die ze niet eens zelf hebben gemaakt reklamevrij te maken. Voor die prijs biedt Netflix een hele zwik ingekochte en eigen films en series.
Mjah, de sjaak? Het is niet alsof ze hun Patreon opbrengst gebruiken om te betalen voor hosting op Youtube. Het is toch logisch dat Youtube wilt verdienen aan dat mensen hun platform gebruiken om videos te delen? Youtube draaiende houden is voor hun ook niet gratis. Dat kan via advertenties of subscriptions van de kijkers, bij Youtube heb je gewoon die keuze als kijker.
Ik heb geen cijfers ofzo, maar ik zou denken dat de meeste kosten voor Youtube zitten in de grote kanalen, en dit gaat juist over de kleintjes. Maar creators de optie geven om te betalen voor die kosten in plaats van verplicht ads te krijgen zou al een nettere oplossing zijn.

En het is trouwens ook niet zo dat ze niet uit de kosten komen. Wat is het toch dat iedereen het zo graag voor gigantische bedrijven opneemt? Werken jullie voor Youtube ofzo?
Ik denk dat er ook best veel kosten zitten in het wereldweid beschikbaar maken van content die bijna niemand kijkt, en dat is toch het merendeel van de content op youtube. De grote kanalen kosten meer banbreedte, maar daar is ook het meeste schaalvoordeel voor Youtube vandaan te halen. Sterker nog, dat schaalvoordeel van grote content makers is waardoor het lastig is om met Google te concurreren (je begint namelijk vooral met kleine content creators in de groei fase van je platform).

En nee, ik werk niet voor Youtube en vind heel de Google groep aan bedrijven maar niks. Ben wel blij dat ze bepaalde zaken gratis aanbieden en vind advertenties een nette trade off. Als het zo goedkoop was om zo'n video site te hosten dan was er een hoop meer concurrentie.

Ik snap zelf niet zo goed waarom mensen altijd zoveel eisen stellen aan een gratis luxe product en zich aangevallen voelen als het niet helemaal naar wens is. Je hoeft het niet te gebruiken.
Dat is de keuze van de creator. Daarnaast is netflix content ook ingekocht. Net als YouTube content inkoopt van zijn creators. Dat kleine kanaaltjes die niks opleveren niks krijgen is begrijpelijk, je moet ergens een grens stellen voor monetization. Betekent niet dat die video's YouTube niks kosten om te hosten

En als je het te prijzig vindt, dan moet ie reclame blijven kijken, of YouTube niet meer gebruiken. Je hebt een hele luxe keuze, besef je dat. Veel platforms duwen òf ads, of een betaalmuur in je gezicht. Zonder keuze
Ik snap dat websites geld moeten verdienen, en ik gebruik dan ook bewust geen adblocker. Maar geen enkel platform doet de reclame zo irritant als Youtube. Als de reclame gewoon onder of naast de video stond zoals bij normale sites dan zou ik er geen problemen mee hebben.
YouTube is een monopolist in de video wereld...
Dat ze geen reclame willen is prima. Maar waarom moeten ze dan wel gratis de server en ruimte gebruiken. Laat die content creator er voor betalen.
de creators moeten ook een boterham verdienen
Dat is de "lol" aan deze aanpassing, de creators krijgen er geen cent van!
Lees het artikel.
Dat geldt voor de hele kleine creators ja. Die zouden toch al amper verdienen. De schaal waarop advertenties een goed verdienmodel zijn is behoorlijk.

Vind het jammer voor de kleine creators, maar om nu te zeggen dat YouTube het recht niet heeft om geld te verdienen aan hun eigen platform vind ik toch bijzonder
Sorry, maar er worden reclames door de creatie van een ander gegooid. Daar moet de auteur dan op zijn minst wat van krijgen.
Als youtube de auteur niet goed genoeg vind dat de auteur geld verdiend, dan zouden ze er ook geen reclames tussendoor moeten gooien.

Ik zou als auteur youtube direct verlaten.
Bitchute werd de afgelopen tijd vooral een toevluchtsoord voor gekkies die van youtube verbannen worden. Maar als men daar geld kan verdienen, en het is nog niet volledig een extreem-rechtse bubbel geworden, denk ik dat Bitchute ineens een groter momentum heeft gekregen met dit bericht.
Waarom MOET de auteur daar wat van krijgen? Volgens mij maak je gebruik van de infrastructuur van Google. Internet is niet gratis ook al denken sommige mensen hier van wel.

Of het verstandig is van Google om op deze manier met content creators en kijkers om te gaan, dat is een tweede en dat zal de tijd leren.

Het wordt wel een optelsom op deze manier. Vervelende reclames, minder blije content creators en dan nog eens het onderdrukken van content dat niet voldoet aan de wensen van de Thought Police.
Door er advertenties doorheen te gooien maakt youtube gebruik van de creatie van de auteur. Die creaties zijn niet gratis, al denken sommige mensen hier van wel.
Ja, YouTube maakt gebruik van de creaties, dat zijn de voorwaarden. Het staat iedereen vrij om hun creaties op een eigen website te hosten.

Het is een kwestie van geven en nemen en ik denk en ik hoop dat er in de toekomst andere initiatieven komen, omdat de balans zoek raakt en YouTube teveel wil verdienen.
Sorry; omdat youtube geld verdient over de rug van content creators. Die content creators investeren in de vorm van apparatuur, software, tijd, etc. Je kan alles in de letter der wet (oftewel gebruikersvoorwaarden) lezen en dan heb je gelijk ja... MAAR er is ook nog zoiets als redelijkheid en ooit pretendeerde YouTube een omgeving te zijn waar creativiteit beloond werd waar men een deelgenoot was in het succes. Omdat ze snapten dat zij content creators nodig hadden. Youtube is groot geworden door de creators. En nu YouTube zo groot is, steken ze een mes in de rug van die community. Dank voor het geld en doei beste creators. Dat is het probleem wat ik heb met het YouTube van nu. Ze weten dat ze het enigste serieuze platform zijn waar een creator kan groeien en daar maken ze misbruik van. Er zijn geen alternatieven; op Vimeo heb je simpelweg het bereik niet om succesvol te worden. Laat staan een eigen website ofzo.
Ik ben het helemaal met je eens dat het een steek in de rug is, maar tegelijkertijd zeg je ook dat zij nog steeds de beste deal leveren.

Er zijn waarschijnlijk geen alternatieven, omdat het financieel niet heel erg aantrekkelijk is om zo'n videoplatform te starten.
Bitchute werd de afgelopen tijd vooral een toevluchtsoord voor gekkies
Nu doe je leuk mee aan de marketing van youtube, want die vinden het prachtig dat bitchute die reputatie houdt. Dan blijven kijkers lekker bij youtube plakken. Bitchute wordt net zo goed gebruikt door mensen die de agressieve voorwaarden van youtube niet accepteren.
Meh, heb je de frontpage van bitchute al eens bekeken? Hopelijk zorgt een vlucht van youtube voor een flinke inbreng van niet-gekkies want op moment staat op die frontpage dus letterlijk niets wat niet als gekkie aan te merken is.
Een beetje variatie op die frontpage lijkt me verstandig voor bitchute.
Ik denk dat de frustratie ook komt omdat er steeds meer reclame getoond wordt op YouTube, ook over de jaren heen steeds meer reclame tussendoor (dus niet aan begin of einde) en reclame die niet overgeslagen kan worden. De servers zijn in verhouding toch niet veel duurder geworden? De creators hebben ondertussen ook allerlei andere manieren gevonden om extra inkomsten te verwerven (velen hebben daar een goed evenwicht gevonden). Zijn zij echt vragende partij voor meer reclamefilmpjes tussendoor?
Video platforms schalen in principe niet echt lineair. T is niet alsof je voor meer capaciteit gewoon even een hddtje bijprikt. Tuurlijk wordt het naar verhouding steeds duurder om YouTube te blijven hosten.
Ik heb zelf een videoplatform onderhouden, en ik ben het niet met je eens.
Op de schaal van Youtube en inachtnemend dat Google al enorme datacentra in iedere uithoek van de wereld heeft, is het voor hun peanuts om capaciteit uit te breiden. dat schaalt nog minder dan lineair.
Dus omdat ze er al amper aan verdienen is het prima om die vorm van inkomsten ze maar volledig af te nemen?

Kleine content creaters kunnen nog wel wat verdienen. Paar euro/dollar per dag. Als dat 10 per dag is, is dat 300 in de maand. Voor sommigen is dat toch wel een leuk extra zakcentje. Maar Youtube/Google geeft ze een dikke vinger en houdt dat geld liever zelf.

Het is tijd voor een goed en populair alternatief voor Youtube.

Voorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=3I0w6_cNISY

En nog meer voorbeelden:
https://support.google.com/youtube/thread/74934578

Waar Youtube doodleuk zegt "jammer, je krijgt lekker niks".

[Reactie gewijzigd door JanW op 20 november 2020 13:11]

YouTube mag ook hen bedanken... zonder creators is YouTube zo dood als de neten.
De EU mag hier best naar kijken...
Aan de andere kant heeft YT bedrijven een gratis VoD dienst geleverd zonder reclame.

Ik zou het mooi vinden als bv bedrijven x euro p/m kunnen betalen om alsnog reclame vrij op YT mogen. Want ik begrijp YT in dat opzicht wel. Af zou ik ook de kleine creator wel iets geven(minder als partner maar meer als niets).
Alleen doet YouTube zelf aan discriminatie richting de LGBTQ+ community... zodra jij daartoe behoort of je onderwerp daarover gaat.. hoppa.. weg inkomsten.
Artiesten krijgen toch ook voor x aantal keer luisteren een deel van het bedrag wat jij of de adverteerder aan Spotify betaalt? maakt niet uit hoe groot of klein
Creators moeten inderdaad ook een boterham verdienen. Maar er zijn er genoeg die met Youtube in gevecht zijn omdat ze geen inkomsten krijgen van hun advertenties/views omdat een algoritme van Youtube denkt dat 't bots betreft en draait dan in één keer de geldkraan dicht. Dan kan je fluiten naar je boterham en moet je op zoek naar alternatieven. Er tegenin gaan bij Youtube zelf leidt in veel gevallen tot niks.

Er zijn helaas voor contentcreators niet veel goede alternatieven waarop ze een groot publiek kunnen bereiken. Twitch is meer voor de livestreams. Op Vimeo en DailyMotion bereik je gewoon niet het publiek wat je op Youtube wel kan bereiken. En dan houdt het toch al heel snel op en zit je "vast" aan Youtube.
Dat lijkt me verder niet relevant voor de discussie, dat is een heel ander probleem.
Dat lijkt me verder niet relevant voor de discussie, dat is een heel ander probleem.
Jouw hele punt dat het geen houdbaar verdienmodel is als YouTube maar alles gratis moet doen geld net zo goed voor de content creators.

YouTube eigent zich steeds vaker geld uit advertenties toe wat gewoon naar de content creators had moeten gaan. Natuurlijk is dat wel relevant voor de discussie.

YouTube doet tegen content creators wat mensen met ad-block tegen YouTube doen. Wie is er dan fout bezig? Laten we niet doen alsof dat miljardenbedrijf nou ineens zielig is omdat mensen advertenties blokkeren. Google is al jaren lang niet meer netjes bezig, dan kunnen ze niet verwachten dat mensen wel netjes terug doen. En mensen die Google verdedigen.... tja.
Ik vind het weldegelijk een onderdeel van de discussie.
De zeer dominante marktpositie die YT hier heeft, maakt het dat je als creator dus maar hebt te dealen met deze wijziging in voorwaarden. Als ik een backingtrack online zet, doe ik dat zodat muzikanten hier lekker overheen kunnen spelen. Dan kies ik er bewust voor om geen midrolls te doen (of eigenlijk helemaal geen reclame), dat verpest namelijk de hele video. Nu kan YT er voor kiezen om dus gewoon maar reclame te forceren. Wellicht zullen ze ook gewoon midrolls forceren (ik ken de exacte voorwaarden nog niet).

Alternatieven zijn er niet echt en keuze in het hoe en wat heb je bij YT niet echt.
Het is niet dat als de vele bloatware op een samsung telefoon mij niet bevalt dat ik dan maar een huawei koop ofzo.

[Reactie gewijzigd door s0ulmaster op 20 november 2020 13:26]

Was pas een bericht dat You tube extreem winstgevend is voor Google. De creators klagen zelf ook over de reclames die ineens in hun video's komen.

Ik ben op zich met je eens dat een bedrijf winst moet maken.
YouTube draait echt niet om de 'content creators' ook van een boterham te voorzien. Als je ziet hoe gemakkelijk het is om een video te 'demonetizen' zodat een videokanaal er geen inkomsten meer uit krijgt is dusdanig makkelijk; dat is van het niveau een kind kan de was doen. Het kan maanden duren voor je een video dan weer monetized kan krijgen, maar de gemiste inkomsten krijgt niemand, die houdt YouTube dan in eigen zak. Je verdedigt hier met hand en tand een platform, maar er is echt wel genoeg aan de hand bij YouTube, het maakt zich intussen zichzelf kapot.
De manier waarop ze het sinds het uitrollen van premium hun niet betalende gebruikers heel sneaky chanteren dmv steeds meer, langere en vervelendere reclames is vooral wat zo jammer is. Vervolgens zien de daadwerkelijke contentmakers er geen cent van en worden ze ook nog eens met bosjes gecensureerd of zelfs gedeplatformed.
check even youtube vanced
1. Chanteren? Jeetje, dit verlies zit diep hè? Hoe is YouTube je in godsnaam ook maar iéts verplicht? Ik begrijp die logica echt niet
2. Censuur kan alleen een overheid/regering
3. YouTube mag zelf hun eigen regels bepalen. Hun platform, hun regels. Niet eens? Prima, gebruik je iets anders
Dus omdat YouTube zelf hun regels bepaald, kunnen ze niet censureren? :? Sorry, maar verdiep je even in wat censureren is, dit raakt kant noch wal.
Censuur is per definitie het beperken van vrije meningsuiting door een overheid. Als YouTube iets niet op hun platform wil hebben dan heeft dat niks met censuur te maken.
Het weigeren van bepaalde content, omdat je dat niet toestaat (al dan niet in jouw voorwaarden), is evengoed censuur; het weren van bepaalde content, waardoor de vrije meningsuiting in het geding komt. Een mooi voorbeeld is dat sommige bedrijven alleen de positieve reviews over hun bedrijf op een review-site willen hebben en de negatieve in veel gevallen laten verwijderen onder het mom valsheid of zelfs van smaad/laster.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 20 november 2020 13:27]

Ik mag zeggen wat ik wil onder vrije meningsuiting. Dat betekent niet dat YouTube mij daar in moet faciliteren. Geen censuur dus
Faciliteren is wat anders dan zeggen wat je wel en niet mag zeggen, dat is mijn hele punt.
Leg eens uit hoe YouTube mij ook maar op één enkele manier kan beperken of vervolgen in mijn vrije meningsuiting (de definitie van censuur)
Leg eens uit hoe YouTube mij ook maar op één enkele manier kan beperken of vervolgen in mijn vrije meningsuiting (de definitie van censuur)
Dit is juist het hele punt, jouw eerste post geeft namelijk aan dat men dit wel kan, maar nu dus toch maar niet? Ik doel althans hier op:
YouTube mag zelf hun eigen regels bepalen. Hun platform, hun regels.
Maar nu kan Youtube blijkbaar niet beperken? :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 20 november 2020 14:29]

Zij mogen het bepalen, BINNEN hun platform. Dat beperkt jouw rechten op geen enkele manier. Alleen dat zij het niet op hun platform willen.
Klopt, maar YouTube zit ook actief de LGBTQ+ community dwars... en dan bedoel ik dat letterlijk... ook iemand zoals jacklyn Glenn heeft last van de demonitization van YouTube.
Voordat haar video ook maar even bekeken kan zijn is het al gedemonitised... dus levert het 0 dollar op..
pas na de review wordt dat teruggedraaid.. maar dan heb je in feite al inkomsten die je verloren hebt... want dat kan zo paar dagen duren.
En wat houdt je tegen om die mening ergens anders te verkondigen? Niks, je wordt er niet om vervolgd, alleen de site wil het niet faciliteren. Vervelend en misschien niet ethisch? Sure, maar censuur is echt iets anders
Natuurlijk zou het het ideaalste zijn als de content die je niet wil direct bij de deur kan tegenhouden, nog voordat het op welke video site terecht komt. Maar zo zwart-wit is en werkt het echter gelukkig niet.
Youtube is door de rechter al eens teruggefloten geweest... omdat als jij video's post die tegen de who meldingen ingaan.. dan ging YouTube automatisch over op het verwijderen van je video..
Hebben we dan ook betaald gekregen voor het profiel dat youtube heeft opgebouwd, wat je kijk, wanneer je kijkt, hoe lang je kijkt. Met die dat verdiend men ook geld door deze aan adverteerders te verkopen.
Dus mag iemand er niets over zeggen dat overdaad schaadt? Ik maak nu al regelmatig mee dat een YT-filmpje pas begint na 6 (!!!) reclames ervoor. Dat is gewoon téveel om "het verdienmodel" mee te verdedigen. Het verdienmodel is asociaal, irritant, en de meesten zitten er niet op te wachten.

Ik vind het reclame verdienmodel sowieso de spuigaten uit lopen. Straks krijg je eerst reclame voordat je je drol mag doortrekken. Reken voor de grap eens uit hoeveel tijd je kwijt bent aan het kijken naar shit die je niet wil zien? Op de Nederlandse commerciële TV-zenders is het bijvoorbeeld 24 minuten reclame per uur televisie. Dat is 40% van je kijktijd! Bezopen! |:(
omdat iets waar je al jaren niets voor betaalt behalve tijd.
Onjuist, je betaalt ook met je data en eventueel met de impuls- of andere onnodige aankopen die je gedaan hebt omdat ze zo'n geschikte reclame kunnen serveren.

Daarnaast hebben we ook betaald met een verschraling van de markt omdat Google de markt van de videoplatformen heeft kapotgeconcurreerd met hun "gratis" filmpjes. Nu ze eindelijk geslaagd zijn in hun opzet beginnen ze hun monopolie te misbruiken. Dat is héél kostelijk voor de consument. Zeggen dat we enkel met tijd betalen is dus onzin.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 21 november 2020 17:55]

Ik heb absoluut geen medelijden met youtube, met grof kapitaal hebben ze iedere toetreder tot de markt ruimte ontzegd zodat ze absolute marktleider zijn geworden. Erger me dood aan dat er geen alternatieven zijn, dus gun ze geen cent. Eigen schuld, dikke bult.
Via een VPN kan je Youtube premium afsluiten in India voor 2,40 euro per maand. Ben je van alle reclame verwijderd. het is een familie account dus je kan hem ook nog delen met 6 vrienden. Maak er nu een paar maanden gebruik van en ben zeer tevreden!
Niet met een bestaand account toch? Dan moet je een nieuw account maken lijkt me?
Nee hoor, dat werkt gewoon met een bestaand account.
Totdat Google erachter komt dat je tegen de voorwaarden in dit hebt afgesloten. Dan mogen ze je account blokkeren en ben je je mail, drive, photos en andere zaken die je misschien van Google gebruikt ook kwijt. Nice.
Precies dit, als je het doet, doe het dan met een nieuw account... Het is het absoluut niet waard om een persoonlijk account kwijt te raken.
Ik gebruik al die diensten niet van Youtube. Ik heb voor al die diensten betaalde alternatieven. Alleen Youtube is een applicatie die je niet zomaar kan vervangen. Dus als ik geblokkeerd wordt dan open ik gewoon een nieuw account. Voor zover is er met deze truc nog nooit iemand geblokkeerd.
me 2.. als mail provider heb ik protonmail... goede dienst is dat.
Maar denk niet dat mensen echt snel worden geblokkeerd... denk eerder dat het YouTube premium dienst dan wordt afgesloten... want Google moet mensen wel behouden... voor Google is premium dienst eerder een lokkertje dat je bij hen blijft... want dan blijf je hen ook jouw data geven.
Precies. Ik geloof ook nooit dat iemands account volledig zal worden gedelete omdat jij in een andere land een Premium abbo hebt afgesloten. Wat als ik toevallig in India op vakantie was en ik daar Premium wilde kijken in het hotel?

Hooguit kan Google het "goedkope" Premium abonnement stoppen als ze merken dat je het in een andere land gebruikt maar zelfs dat zullen ze volgens mij niet doen. Waarom? Ze hebben liever dat mensen €1,47 betalen dan dat ze helemaal niets betalen. Iedere dollar, euro of rupee is er één. Ze gaan dat dan toch niet stoppen?

Wat ze beter kunnen doen is stoppen met die belachelijk grote prijsverschillen van de abbo's. Waarom is het niet gewoon overal gelijk? Dan gaan mensen ook geen truuks uithalen om voor een flink lagere prijs eenzelfde abonnement af te sluiten.
Daarom schendt je (denk ik) ook gewoon de algemene voorwaarden van Youtube. Dan kun je i.m.o. net zo goed gewoon een addblocker gebruiken en 0,00 per maand betalen.
Die werkt niet op je smarttv.
Je zou in dat geval een pihole kunnen overwegen
Die werkt niet voor YouTube advertenties afaik.
Daarnaast is Google met QUIC en AMP pagina's moeilijk te stoppen tegenwoordig
Adblocker of pihole werkt gewoon niet goed met youtube. Al helemaal niet met een shield waar ik youtube vaak voor gebruik. Is dat zo dat ik de algemene voorwaarden schendt? Of is dat een gok?
Dat werkt prima op een PC, maar niet op je TV en daar gaat het nou net om. En wat zouden ze liever hebben, iemand die €1,47 per maand betaalt voor Premium, of iemand die €0,- betaalt en kijkt met een adblocker?
Argentinië is maar 1,50 per maand, maar je moet wel een "echt" adres opgeven. Maar dat is op te lossen O-)

Je kan je huidige account gewoon upgraden, maar uiteraard heb je wel een VPN nodig die een server in Argentinië heeft.
Je kan dus een huidig account upgraden met een vpn in Argentinie?
Hoe zit het dan met een echt adres in Argentinie?
Even kort googlen met precies die term ;).
India is dus iets goedkoper (€1,47) en je kan gewoon het adres van een willekeurig hotel opgeven.
De vraag is natuurlijk of dat vanaf nu nog het geval is aangezien ze de voorwaarden nu gaan aanpassen.
Heb het net gedaan dus het werkt nog. Als het straks eventueel niet meer zou werken dan zien we dat dan wel weer en betaal ik ook geen goedkoop abbo meer. Maar iets zegt in mij dat ze dit niet gaan aanpakken. Dit hadden ze namelijk al lang kunnen doen, het is niet zo moeilijk om accountgegevens te vergelijken met de betaalgegevens. Maar Google is gek op geld. Mensen zonder abbo die met adblockers geen reclame zien leveren niks op. Dus wat hebben ze liever? ;)
Dat dus, Youtube heeft naar mijn mening altijd een redelijke hoeveelheid reclame gehad dat ik de addblocker uit had en op de telefoon de officiële app gebruik.

Echter is het de laatste maanden zo erg geworden dat ik de addblocker ook op Youtube heb aangezet en op de telefoon een alternatieve app heb gevonden en geïnstalleerd.

De gierigheid van Google door ineens zoveel reclame te pushen gaat naar mijn mening ten koste van alle partijen:
- De leek (die niet van addblockers of alternatieve apps afweet) krijgt zoveel reclame door de strot geduwd dat hij/zij bijna meer reclame kijkt dan content ziet.
- De wat gevorderde gebruiker is gedwongen op zoek te gaan naar een manier het te omzeilen, maar draagt nu geen cent meer bij richting de contentmarkers.
- De contentmakers verdienen geen cent aan deze extra reclame's, die gaan zelfs omzet verliezen als meer mensen noodgedwongen adds gaan blokken.
- Google zelf zal op korte termijn meer gaan verdienen aan premium en adds, maar op lange termijn als steeds meer mensen adds gaan blokkeren durf ik zelfs dat in twijfel te stellen.

Het alternatief premium vind ik voor een tientje per maand (toch weer ruim 100 euro per jaar) gewoonweg te duur voor de hoeveelheid die ik op Youtube zit. Zeker gezien ik zelfs met premium nog steeds een hoop reclame krijg vanuit de contentmakers zelf voor hun sponsers etc. En gezien de strekking van dit artikel vraag ik me af hoeveel van dat geld terecht komt bij de kleinere contentmakers waar ik naar kijk, dan betaal ik nog liever een paar euro per maand direct aan desbetreffende contentmaker via een Patreon o.i.d.

tldr: Zo zonde dat Google een voor veel mensen perfect acceptabele balans qua advertenties zó om zeep heeft geholpen ;(
Ohh, maar dat is gaaf!
Die "YouTube Vanced". Geen ads meer :D

Thanx voor de tip!
Persoonlijk als maker van videos die niet betaald word want ik heb niet genoeg volgers en likes, ga dan wel stoppen met content te maken als ze gratis geld verdienen met mijn videos terwijl ik er helemaal niets aan verdien. Dan hebben ze minder content, ik post het wel ergens anders.
Wat jij eraan verdient is een platform om je video's beschikbaar te stellen aan heel de wereld, zonder bandbreedtebeperkingen, zonder daar een cent voor te moeten betalen.
Geen idee waarom dat een reactie op mij is..
Maar succes :)

Maar zonder dollen, is het maken van videos als kleine partij niet in de eerste plaats gewoon om wat leuks te maken wat andere misschien ook leuk vinden? Dus nog helemaal niet om het geld. Of maak je echt content om er een extraatje bij te verdienen?
Het is meer iets principieel, als je werkt en iemand anders verdient er geld aan, dan is het minste dat je die toch ook iets geeft. Trouwens anders riskeer je dat ze stoppen met hun werk te leveren. Niemand wil zich gebruikt voelen.
Ik ben het helemaal eens met het opvatten als een principieel dingetje! Maar weet je zeker dat je het wel helemaal snapt?

Waar dit hele nieuwsbericht over gaat is youtube die meer advertensies op jouw videos zet en jou er geen cent van geeft. Of om het principieel door te trekken. Google verdient aan jouw videos, jij krijgt er geen cent voor.

Waar deze sub thread over gaat is dat met blokkeren van al die advertenties we (degene die blokkeren) zowel jou als youtube geen advertentie views geven en daarmee dat jij en youtube minder verdienen op die video.Tot op zekere hoogte kan je hier redeneren dat ik, om jouw content te mogen zien, zo netjes zou moeten zijn om bij jou advertenties wel te bekijken. Echter veranderen de zaken als je letterlijk gespammed wordt met advertenties (2 prerolls, youtube premium crap, zo ongeveer elke ~8 minuten in video advertenties en dan mogelijk ook in video nog een "this video is sponsered by...", en een postroll en als je echt mazzel heb ook aan het begin nog de enquête). Je komt dan op een moment op een plek waar je videos met advertenties niet meer kijkt omdat er simpelweg teveel advertenties zijn en zonder advertenties lopen de creators weg. Youtube is nar mijn idee nu gevaarlijk dichtbij dit punt. Netto effect van dit: de video wordt helemaal niet meer gezien (of niet eens meer gemaakt).
Is niet het probleem dat we allemaal erg verwend zijn en denken dat een videodienst als YouTube gratis en zonder reclame moet worden aangeboden? Dat kan natuurlijk niet want er moeten rekeningen betaald worden om die dienst in de lucht te houden.
Tjah, eerst concurrentie wegdrukken met gratis en daarna mensen er voor laten betalen.
Waar hebben we dat eerder gezien?
Draai het eens om: eerst met z'n alleen voor een enkele aanbieder gaan, de andere aanbieders kapot laten gaan, en dan klagen dat er zo weinig keus is: wanneer hebben we dat eerder gedaan?
Amazon, Uber (niet zo populair in Nederland gelukkig), Youtube, Microsoft Office: we doen er allemaal aan mee. En dan zijn er nog mensen die klagen dat er zoveel keus is op de streaming-markt |:( .

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 20 november 2020 13:53]

Oneigenlijk concurreren op prijs en de concurrentie kapot maken om daarna zelf de prijs te verhogen.
Ja, dat is het zelfde, en Amazon wordt er volgens mij in Duitsland nu ook voor onderzocht en/of aangeklaagd.

En keuze op streamingmarkt?
Hoezo is dat een vergelijking?
Op de streaming markt kan je niet hetzelfde product bij meerdere aanbieders krijgen. Tenzij jij het verschil niet ziet tussen Star Wars en Game of Thrones natuurlijk....
En keuze op streamingmarkt?
Hoezo is dat een vergelijking?
Als de keus is "Charlies Angels kijken of niets kijken", nee, dan is er geen keuze. Als AH eigen merk-pindakaas wilt eten is er ook maar 1 winkel waar je dat kunt krijgen. Toch is er zat concurentie op het gebied van broodbeleg. Je weet heel goed wat er gebeurt als Netflix zijn prijzen verdubbeld: dan is Disney+ of HBO (niet in Nederland nee) of Amazon Prime Video opeens een heel aantrekkelijk alternatief. Ik zou niet graag zien dat er maar 1 aanbieder van streaming video was. Jij?
Heb je daar moeite mee? Kijk gewoon lekker naar wat anders wat wel volledig gratis is en waarbij ze je data niet verzamelen of begin je eigen dienst en betaal alles uit eigen zak.
Aangezien ik nu al ongevraagd over het hele internet gevolgd wordt door Google en consorten heb ik er totaal geen problemen mee om ghostery/adblock etc te gebruiken. En het mooie is, het werkt fantastisch.
Reclame prima inderdaad, maar ik kom naar YT om filmpjes te kijken, niet voor de reclame. Het moet niet te gek worden. Als je 20% of meer van de tijd naar reclame zit te kijken dan is dat gewoon erg veel.
Jij zit blijkbaar niet op Youtube? Het loopt de spuigaten uit. Reclame prima, maar na ieder video die ik aanklik, ieder swipe krijg je nu 2 unskippable ads.
Telkens ook dezelfde reclames.
Op de desktop helpt dat niet, dan serveert youtube advertenties in de vorm van youtube filmpjes van minuten lang.

Dit gebeurde bij mij toen ik doubleclick blokkeerde. Sindsdien blokkeer niks meer op Youtube, liever een korte reclame dan een hele lange.
Appart, hier heb ik totaal geen last van met uBlock origin
Nog niks van gemerkt, uren Youtube op de desktop en geen enkele advertentie gezien, ook niet in de vorm van filmpjes.
Op desktop ja, op je mobiel werkt dit niet. Ook niet met casten.
Als je Android hebt dan kan je Youtube Vanced gebruiken. Voor iPhone geen idee, mijn laatste was een iPhone 4.
Wel als je de Firefox App hebt, kan je Ublock als extensie toevoegen.
Laat staan op de app op je TV
Het probleem voor mij is nooit reclame geweest. Maar wat YouTube de laatste maanden aan het doen is loopt gewoon de spuigaten uit. Het is gewoon niet leuk meer om eens rustig een filmpje te zitten kijken. Overal wordt te pas en te onpas reclame tussen gegooid door YouTube gewoon maar om je te dwingen naar de premium diensten te gaan om van die reclame af te zijn. En vooral dat steekt mij tegen. Tegenwoordig kan je nog een filmpje bekijken tussen de reclame door ipv dat je wat reclame tussendoor je filmpjes krijgt. Zowel kijkers als content creators beginnen vooral de manier waarop stilaan moe te worden.
Weet je hoevaak ik wel niet hun Free Trial heb afgewezen.... Die zijn nog irritanter dan de reclame zelf.
Ik heb de free trial een keer gebruikt, maar dat weten ze blijkbaar niet want de reclame ‘claim your 1 month free’ blijft opkomen bij het openen van de app. Zodra je doorklikt is het uiteraard toch niet geldig.
Zelf geen ervaringen mee, draai al jaren een adblocker, en vergeet soms zelfs dat dit soort ads uberhaupt bestaan.
En dan inderdaad nog die vraag die maar terug blijft komen of je alsjeblieft Premium wilt afnemen. Nee, dat wil ik niet. Vorige maand niet, vorige week niet, gisteren niet, 12 uur geleden niet, 2 uur geleden niet, nu niet en morgen ook niet.

Ik ben ermee gestopt. Dat hele Youtube is een goeie afspiegeling van de gedachtengang van Google, die op z'n minst al walgelijk te noemen is.
tsja, voor niets gaat de zon op... en google is nu eenmaal gewoon een advertentie bedrijf, wees blij dat je de optie hebt om ALLE reclames te verwijderen voor een zeer schappelijke prijs als je het mij vraagt (maarja, ik kijk dan ook gemiddeld bijna 2 uur YouTube per dag en dan tel ik YouTube Music niet eens mee)

Voor mij is het de beste 10 euro die ik iedere maand uitgeef, en bovendien houden de creators er ook een orde van grote (>10x) meer geld aan over per view (aldus LinusTechTips & Jayztwocents).

Afgezien van het kijken zonder reclame heb ik nu voor het eerst ook een muziek dienst (nooit Spotify genomen omdat het me het geld niet waard is en de gratis versie door de reclames voor mijn een no go is)
Steeds meer en vervelendere reclame inderdaad. En wat te denken van de nachtelijke seksadvertenties waar de youtube app last van had (en niet zo'n beetje ook, zeer groot in beeld "n..ken" met nog meer tekst, is de reden geweest dat ik de youtube app heb uitgeschakeld).
Maar de reclames zijn niet het enige. Nu ook steeds vragen of je wilt inloggen. Allerlei materiaal censureren.
Google is slecht en er moet een geschikt alternatief komen.
Robert Jensen is niet voor niets vertrokken van Youtube en zend nu uit op zijn eigen site. En gelijk heeft 'ie!
Raar, bij mij komt er praktisch geen reclame op youtube.
Ik veronderstel dat mijn addblocker goed werk doet.
Het gebruik van Youtube loopt ook de spuigaten uit, als je de statistieken erbij pakt dan worden er elke minuut 300 uur aan video geupload (geen wonder dat de controle volledig automatisch is...) en er worden per dag ongeveer 5 miljard videos bekeken. Thatsalottabandwidth.

Het valt me persoonlijk mee dat het nog in enige vorm gratis te gebruiken is.
En de reclame zit vol met scams, zoals Elon Musk die gratis BTC geeft, of iemand die mij gaat leren super rijk te worden als ik zijn cursus koop.
Dat ik advertenties zie kan ik tegen, maar Google moet wel verantwoordelijkheid gesteld worden voor het type advertenties die ze uitzenden.
Het draait allemaal om geld joh, de mensen aan de top van youtube zijn echt geldwolven die maar aan 1 ding denken. Dat geldt overigens voor meer diensten.
Vroeger was het veel beter.
Joh, het is uiteraard de bedoeling van youtube (Google) om jou en de rest van de wereld het zo irritant mogelijke te maken zodat je zwicht voor een betaalt account..

Gelukkig zijn er zat alternatieven om Youtube zonder al die irritaties te kunnen kijken..
Buiten dat wordt de censuur ook steeds groter op Youtube. En die reclame is idd tenenkrommend en is ook niet meer de omzeilen. Daar zal die update op mijn LG-TV gisteren ook wel mee te maken hebben: nog meer advertenties!
uBlock Origin installeren in je browser en op je Android Youtube Vanced gebruiken, ik zie al jaren geen enkele ad op YT meer, tenzij deze direct in de video zit verwerkt.
Ja maar vind je die prachtige nieuwe tiktok achtig feature dan niet leuk? "I told my kid I ate his Halloween candy" lekker lachen gieren brullen jongens! Of dat de comments zijn weggestopt? Of dat nu na ieder filmpje ook meteen een ad speelt? Of dat ads nu ook de vis description overnemen?

Nee man, nasty zooitje is het geworden daar bij alphabet...
Youtube Premium, Spotify, Apple Music, Apple TV, Netflix… allemaal "maar X-euro". Dat tikt flink aan, en dat terwijl veel mensen voor Youtube puur wat simpel vermaak of handleiding-filmpjes kijken, en niet specifiek voor fulltime muziek of film.
Waarvan YouTube Premium één van de duurste is. Ik wil best betalen, maar 15 euro p.m. voor een bedrijf dat hier geen belasting betaald, vind ik toch wel wat overdreven. Overigens krijg je hiervoor wel toegang tot YouTube Music.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 20 november 2020 13:10]

YM komt niet eens in de buurt van Spotify.
Leuk voor erbij maar zeker geen volwaardig alternatief voor een echte muziek liefhebber.
Probeer eens Prima Video van Amazon, voor 3 Euro per maand en mega-veel aanbod :)
Amazon is een bedrijf waar ik liever wegblijf. Dit soort megabedrijven trekken massa's mensen naar zich toe met goedkope prijzen*, maar schakelen vervolgens kleine(re) bedrijven uit en krijgen daardoor een monopolie op verschillende markten.
Maar je hebt geen problemen met Google begrijp ik? :?
Het probleem is dat ik persoonlijk nogal vastzit aan de Google-bubbel. Op het werk gebruiken ze het, YouTube gebruik ik dagelijks, Android integratie, Chrome, etc.

Ik heb alternatieven geprobeerd (DuckDuckGo, agenda/contacten/mail zelfs hosten, Protonmail, etc.), maar het is gewoon onbegonnen werk als je het allemaal zelf wilt doen of als 'de rest' bij 2 grootste zit en blijft op dit gebied in mijn ogen. Het kan wel, maar ik mis gewoon persoonlijk te veel stuff uiteindelijk.

Overigens ben ik wel voor het opsplitsen van Google. Ze hebben nu zoveel markten in handen, dat het gewoon niet meer kan, mogelijk hoort YouTube daar ook wel bij.
Als zij het voor die prijs aan kunnen bieden prima toch, waar maak je je druk om.. Net of kleine bedrijven de wijsheid in pacht hebben en het met empathie moeten doen... Amazon is vroegah ook klein geweest...

Google is ook geen kleintje hoor...
Geinig, meer kan ik er niet van maken.
NIET te vergelijken met een Netflix en komt niet eens in de buurt.
Aanbod is idd best okay maar veel content die velen nauwelijks boeit.
Mega veel aanbod? Het aanbod is behoorlijk gesnoeid recent.
3/4 van mijn watchlist is niet meer beschikbaar in deze regio (dat zeggen ze ook als ze het helemaal niet meer hebben)
Alleen de amazon originals en nog 1 of 2 films staan er in.
Plus dat ze sinds kort een groot gedeelte betaald hebben gemaakt, dus dan betaal je per maand om vervolgens per film te mogen betalen....
Het aanbod anime is schikbarend slecht geworden.
Als het aanbod niet verbeterd ga ik binnenkort mijn abo opzeggen....
Dus mega veel....niet echt
Anoniem: 562971
@buzzin23 november 2020 14:26
Ok, dank voor je reactie en ook zij gaan hun aanbod dus ook versplinteren.
Ja, voor niets gaat de zon op he. Als er alternatieven opstaan die zullen na verloop van tijd ook 'last' krijgen van advertenties of abonnementsvormen. De schoorsteen zal toch echt moeten roken.
Zal vast moeten roken, maar het punt is dat het iedere keer "maar/slechts" een beetje hier en daar is. Alsof de buidel van de consument maar oneindig is. Echter word alles elk jaar duurder en krijgt men er vaak minder compensatie op het loon, waardoor je relatief elk jaar dus een beetje minder onder de streep over houd voor de extra dingen zoals een streaming dienstje hier en daar.
Alsof de buidel van de consument maar oneindig is.
Als de buidel net zo groot is als de hoeveelheid die men wil consumeren, dan komt hij best in de buurt van oneindig...
Zijn punt is dat de consument bij elk van die diensten overhead betaalt voor rechten waar ze op elk van die platforms al voor betalen. Als een nummer op elke dienst beschikbaar is betaal je dus ook een deel van die licentie-kosten dubbel.
Wat @rickiii zegt :-)

Maar ook: puur voor de persoonlijke video's van mensen (handleidingen, recepten, een beetje Dumpert-achtige grapjes… dat soort spul). Daar zit geen verdienmodel achter bij de uploaders, en dan zie ik niet waarom men nu ineens zo ontiegelijk veel reclame voor, tijdens en na het filmpje moeten plaatsen.

Wat ze voorheen deden, een banner in of onder de video bijvoorbeeld, of à la Spotify een reclame-filmpje tussen de normale video's door… dat lijkt me veel beter.

Het is niet dat ik niet wil betalen voor content overigens. Ik heb hier ook Netflix naar tevredenheid. Maar die heb ik omdat ik gebruik maak van video's waar geld mee verdiend wordt. Met Spotify betaal je omdat er muziek wordt gestreamd waar geld mee verdiend wordt. Al heb je met Spotify een heel non-intrusive manier van reclame tonen. Bij Youtube lijken ze het opzettelijk irritant te maken, en dat is een heel andere insteek.
Als je Youtube Premium hebt, heb je Spotify en Apple Music niet meer nodig. Die bieden alle drie hetzelfde. Als je dan toch Spotify neemt, wat moet je dan met Apple Music?

Maar jij werkt gratis voor je baas? Ergens zullen de kosten van betaald moeten worden en dus moet er geld binnen komen.

Verder, first world problem. Het is niet verplicht om al die abonnementen te nemen. Je kiest er zelf voor dat je vermaakt wil worden door films en series te kijken.
Heb Apple Music wel naast YT Premium. YouTube Music werkt niet heel prettig en heeft minder aanbod in mijn ervaring. Daarnaast integreert AM beter en hoeft Google m’n luistergeschiedenis niet te hebben, op YT zelf is privacy al discutabel zelfs met alle verzamelingen uit; hoeft niet nog meer data bij. :P
Ik wil absoluut betalen voor een dienst, ik heb daarentegen twee problemen met betalen voor youtube:
- Ik heb geen sympathie voor ze, wat mij betreft krijgen ze niets van me. Als er een alternatief is, ga ik meteen.
- Ik ben alsnog een product voor ze, in plaats van klant, ook al ga ik betalen.

[Reactie gewijzigd door Tukk op 20 november 2020 12:14]

Ik kan YouTube Vanced aanraden. Die filtert zelfs de promotiepraatjes weg.
Ik ben een zeer tevreden Vanced gebruiker ;)
Heel goed :) ik gebruik youtube zo nu en dan voor hobby sleutelwerk, even kijken wat de volgorde is van een cilinderkopbouten aandraaien b.v.. Als je dan tegen een reclame aan zit te kijken van 4 minuten dan wordt je hor en dol, vooral als je dan net niet het juiste filmpje heb en weer door moet naar de volgende reclame intro. Vanced is dan echt een time saver
Dus je wenst wel gebruik te maken van een dienst, maar niet ervoor te betalen.... (zelfs niet in de vorm van advertenties tot je krijgen)......
Zeker. Net als YouTube, die geld gaat verdienen aan content van een ander. Zonder de contentmaker te compenseren.
Daar is de contentmaker mee akkoord gegaan door ervoor te kiezen om zijn content op Youtube te zetten.

Net zoals dat jij als consument van die content er ook akkoord bent gegaan met de voorwaarden van Youtube om van de dienst gebruik te maken.

Niet dat ik het sentiment omtrent het huidige afspeelbeleid van ads niet snap hoor.

Maar de vanzelfsprekendheid waarmee ik hier mensen een dienst als -vanced zie aanraden vind ik dan ook wel weer stuitend......
Ik ken Vanced verder niet, maar gebruik al zeker sinds 2002 en adblocker. Eerst in Opera, waar je handmatig advertenties moest markeren om niet geladen te worden. Later met lijsten.

Ik heb me geen moment schuldig gevoeld. Ik bepaal zelf wat ik van een server trek. Mijn internetlijn, mijn browser, mijn tijd. Dat betekent wmb dan ook dat wanneer ik er niet doorheen kom omdat ik geblokkeerd word met mijn adblocker, ik niet terug kom. Zo consequent ben ik dan wel. Ik hoef er niet desondanks doorheen.

Zolang ik niet geblokkeerd word met mijn adblocker, mag het blijkbaar, dus prima.

(Al is het nogal bedenkelijk, dat een website gaat controleren wat ik heb draaien. Daar hebben ze niets mee te maken. Dat is wat anders als de info die mijn browser vrijwillig meestuurt.)
Dat vind je stuitend, maar het eenzijdig wijzigen van de voorwaarden, door de partij die alle macht in handen heeft, en volledig profiteert van andermans werk vind je wel ok?
Waar zeg ik dat ik dat laatste OK vind? :?

En dat 'volledig profiteren van andermans werk' is natuurlijk ook niet helemaal waar (hooguit een kern van waarheid), en dat weet je zelf ook best.
In principe krijgt de maker van de video gewoon betaald. De advertentie, promotie e.d. wordt gewoon geskipped
_/-\o_ Amen (ook groot Youtube Vanced fan (owja, wel android..))
Niet voor IOS jammer genoeg
Voor iOS kun je Adguard gebruiken. Werkt perfect. Geen reclames en tracking meer. Je kunt het gratis gebruiken of de Pro versie nemen voor een klein bedrag.

Je moet nooit de native apps gebruiken. Gewoon de Safari browser. Dan geef je de Googles en Facebooks van deze wereld héél wat minder rechten op je toestel en dan werken de Safari adblockers prima op Social Media.
Dit dus. Ik sluit me hier volledig bij aan... YouTube probeer ik sowieso al ter vermijden, maar dat lukt lang niet altijd helaas.
Ik betaal al voor YouTube Premium vanaf het moment dat het kan omdat ik jarenlang uren. YouTube heb gekeken zonder enige vorm van betaling en ik filterde de advertenties ook altijd weg. Ik ben blij dat ik eindelijk kan betalen voor de streaming van al die videos nu en in het verleden.

Daardoor heb ik nooit die problemen ervaren die mensen nu benoemen en is het voor mij gewoon een van de beste beschikbare video-hosting bedrijven. Volgens mij zouden ze geen reclames moeten tonen, maar gewoon geld moeten vragen aan uploaders die populaire content uploaden.
gewoon geld moeten vragen aan uploaders die populaire content uploaden.
En hoe gaan die uploaders dan dat geld verdienen? Die zullen dan weer zelf reclame in de video's moeten stoppen.
Dat kan als ze de kosten niet kunnen betalen. Veel partijen gebruiken ook Patreon en zetten er dan geen YouTube reclame op. Dat kost YouTube veel geld waar ze geen percentage van krijgen. YouTube zou ook een eigen geintegreerde Patreon service kunnen opzetten waarbij de hosting kosten automatisch worden afgetrokken.

Dan betalen ze gewoon een vast bedrag aan hosting kosten zoals elk ander Cloud-hosting bedrijf dat vraagt. Ze mogen het gratis uploaden, en hun kijkers vragen om te betalen of eventueel te kiezen om te kijken met reclame.
YouTube zou ook een eigen geintegreerde Patreon service kunnen opzetten
Dat bestaat al even...
https://support.google.co....Platform%3DDesktop&hl=en
De helft van de tijd zijn het video's waarin mensen producten promoten, dus je moet eerst 2x een blok reclame kijken om vervolgens in de video weer reclame te kijken.
Daar is een simpele oplossing voor, gewoon geen youtube kijken. Hebben ze je data niet en verdienen ze niks aan je.
Ik upload mijn muziek ook heel bewust niet naar zowel de reguliere youtube danwel yt music. Ik ga als kleine creator toch niet gratis en voor niets hun platform van content voorzien?!

Ik ben echt volledig klaar met Google: overgestapt naar iPhone, Duckduck en een office 365 mailbox. Het is dat mijn partner een gmail account heeft, anders had ik alle google IP adressen/domeinen hard kunnen blokken. Succes met de tracking cookies...
Ze hebben al onze data al en willen nu ook nog betaald krijgen. Hou nou toch op.
Ads free YouTube klinkt prima, en ik heb zelf ook (vanuit een ander land dus goedkoper) Youtube premium. Maar het probleem blijft dat de kwaliteit afhankelijk is van de content die je kijkt en het kanaal. Je hebt anders genoeg 'crappy' content op YouTube waar je geen stuiver voor zou willen betalen.

Youtube Music is het niet waard naar mijn mening, het voelt toch wat chaotisch aan.
ik zou eerder Apple Music nemen dan Youtube Music.

Dan ga je onderaan de streep kijken dan betaal je ik geloof 12 of 15 euro per maand. Dat is net zo duur of zelfs duurder dan Netflix waar toch veel meer premium content op staat, gemaakt door meestal grote producers.

Als Youtube premium nu 4 euro per maand zou kosten in Nederland zou ik er gelijk voor gaan. ;)
Ik zou er geen 12-15 euro voor betalen, maar ik kijk véél meer youtube dan netflix. Netflix heeft een hoop films ja, maar voor reviews, kennis vergaren of even snel een tutorialtje is het het go-to platform.

Al is het dan nog dat je een hoop reclame hebt in de videos zelf. Een introotje van squarespace, een verwijzing naar raid shadow legends, en uiteindelijk wordt het allemaal mogelijk gemaakt door nordVPN... Dan zou je net zoveel betalen als Netflix, zit je nog naar verkapte reclame te kijken.

[Reactie gewijzigd door HellFury op 20 november 2020 12:33]

Squarespace, NordVPN, tunnlebear pompen anders wat geld in YouTube :P maar zodra ik in een video squarespace hoor druk ik meteen 3x op het pijltje naar rechts om dat stuk over te slaan. Indirect zit je inderdaad nog steeds naar reclame te kijken ook al betaal je voor YouTube. En vergeet ook niet, je moet nóg een abonnement aanschaffen op de zovele die je al hebt.
Ik zie je punt maar wil graag nog aanvullen. Die verkapte reclame zijn inkomsten die voor kleinere channels vaak broodnodig zijn om te overleven. Ik vind ze ook vaak storend maar snap dat het nu eenmaal niet ander is.
Echter, als ik een betalend abonnement neem, verwacht ik dat het platform hun mensen ondersteunt, en niet hen voortdurend probeert te naaien met veranderingen in wat hun content opbrengt en het search algoritme die vooral content toont die YouTube de voorkeur geeft. Netflix betaalt z'n crew toch ook?
Vraagje; Bij Ads free youtube, dan ben je toch nog niet af van de in de video ingebouwde advertenties?

Of zijn er dan aparte videos beschikbaar voor de video's die "gesponsored" zijn Voorbeeld, een Linus Tech Tips of hebben het gewoon IN de video stream zitten. Of bijvoorbeeld Baumgartner restoration daar mag je alsnog een apart Patreon sponsoring voor afnemen als je die reclame ook niet wil zien.
Inderdaad, als de video zelf een promo bevat krijg je die nog steeds natuurlijk, is niet zo dat die eruit geedit wordt.

Wat krijgt de content creator eigenlijk als een Premium user content bekijkt die dan dus zonder reclame is? Maakt dat verschil?
De content creator krijgt dan ook geld. Linus heeft het een keer uitgelegd en ze krijgen meer voor Youtube Premium kijkers dan voor Free kijkers.
extensietje hebben? :-p

SponsorBlock for Youtube :-)

Het is community driven en de community is zeer actief (je kan ook zelf meedoen).

M'n ervaring op Youtube is dankzij deze extensie, bovenop Ghostery & ublock Origin natuurlijk, perfect.

En voor mobiel: Youtube Vanced & Brave Browser.

De énige plaats waar ik reclame zie is op de tv, maar gezien we alles achteraf kijken is dat doorspoelen maar :-)
Je hebt eigenlijk gelijk. Zo heb ik er nooit over nagedacht. Je betaalt een hoop geld voor eigenlijk weinig tot geen premium content. Alle content op YouTube is gemaakt door derden.

Maar toch heb ik YouTube Premium. Ik kijk zelf meer YT dan conventionele televisie dus dan is het met al die reclame geen doen. Ik ben gezwicht :'(
omdat je ook nog netflix, disney+, amazone prime hebt (en meer).. het houdt een keer op zeg met die online betaalde streamdiensten
Er is nergens een verplichting die abonnementen allemaal te nemen. Als je zo graag die content wil zien dan neem je een maand een abonnement op één dienst, kijkt wat je wil zien en zegt het weer op.
Sorry maar het "is maar" is echt volkomen onterecht. 10 euro is enorm veel voor veel mensen! Dat is 120 euro per jaar. Voor iets wat gigantisch irritant gemaakt wordt..
En via een VPN zelfs voor veel minder, voor bijv. 3 euro per maand kan het ook. Zeker waard op die manier. :) @kevinkrs *oeps zag dat je dat zelf ook al had gezegd in jouw reactie hierboven*

Luister en/of kijk zo nu en dan naar podcasts via YouTube en daar kwam het wel eens voor dat je om de paar minuten inderdaad een reclame van 10+ seconden had. Iets langere advertenties aan het begin, (1x) in het midden en het eind vind ik minder storend dan constant tussendoor kortere reclames.

[Reactie gewijzigd door Selmer op 20 november 2020 12:32]

Ik heb even gekeken, ik betaal momenteel € 1,50 voor Youtube Premium (en dat vind ik het wel dik waard). Voor mijn gevoel is er tegenwoordig veel meer reclame dan een aantal jaar geleden. Ik meen me niet te herinneren dat ik mij vroeger helemaal zat te ergeren als ik op mijn smartphone een YouTube filmpje keek. Tegenwoordig begin met met 15 seconden reclame en elke 2 minuten krijg je nog een reclame door je strot heen geduwd van soms wel 2 minuten lang.

Reclame is de reden waarom steeds minder mensen televisie kijken! 8)7
Ik heb even gekeken, ik betaal momenteel € 1,50 voor Youtube Premium (en dat vind ik het wel dik waard)
En hoe doe jij dat dan, als ik vragen mag? Want als ik probeer youtube premium af te sluiten moet ik gewoon 11,99 per maand afrekenen :?

Edit: aha ik lees nu net de eerder weggemodereerde opmerking dat het via een VPN is pas...

Creatief maar wat mij betreft geen oplossing, ik heb een stuk of 10 devices die youtube kunnen afspelen en op lang niet allemaal kan ik een VPN client installeren, en ik vertik het om mijn hele thuisnetwerk via een VPN naar India te gaan routeren en/of bij elke youtube video die ik wil kijken de VPN in en uit te schakelen... Sowieso een kwestie van tijd voordat Google dit allemaal gaat blokkeren als ze zien dat het te populair wordt, net als Netflix.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 20 november 2020 12:50]

je hoeft alleen voor het afsluiten van je abo via de VPN te gaan. Daarna hoef je de VPN niet te gebruiken
Aha ok, apart dat ze dat (nog) niet blokkeren dan, want dat is natuurlijk wel heel erg makkelijk te detecteren. Zal wel een kwestie van tijd zijn vermoed ik. Zelfde geintje als met Netflix sinds een paar jaar geleden, dat is inmiddels ook schier onmogelijk via een VPN te gebruiken, behalve als je de VPN server zelf beheert en geen gebruik maakt van een commerciele VPN host.
Ik denk dat ze liever hebben dat mensen een paar euro betalen voor een goedkoop abbo dan mensen die helemaal niks betalen en kijken met een adblocker.
Met een vpn naar India, is geweldig. Ik kan niet meer terug naar met reclame. Bijkomend voordeel is dat je ook meteen door kan spelen op de achtergrond of pip
Nee, dat is niet geweldig. YouTube Music kijkt bijvoorbeeld voor voorkeuren ook naar het land waar je van betaald, er zijn genoeg ervaringen te vinden dat het dus je feed door de war gooit. Tevens mag Google je account verwijderen. Ik wilde deze truc ook uithalen, maar er zitten ook genoeg nadelen aan.

Het beste is hier een abo. nemen, ook voor onze schatkast, maar helaas betaald Google al vrijwel niets.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 20 november 2020 13:15]

Voor muziek gebruik ik Tidal (die ik hier afreken). Dus muziek voorkeuren uit India heb ik geen last van. Ik heb het nu bijna 4 maanden, en ik heb geen India dingen tussen mijn YTfeed. Als mijn account wordt verwijderd maak ik toch een nieuwe, dit account heb ik ook aangemaakt ik India.
Goed om te weten. Maar werkt het ook met YT Music?

Ik heb inderdaad ook eens gelezen dat je het best een apart account kunt aanmaken.
Hoe kom je aan 1,50?
Ik zie 11,99 p.m. https://www.youtube.com/premium


Nvm antwoord gevonden: https://nl.pepper.com/aan...lieabbo-at-youtube-159728

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 443119 op 20 november 2020 12:46]

VPN zetten op India (bijvoorbeeld Tunnelbear) en aanschaffen via creditcard. Je ziet een bedrag in Indiase rupees wat extreem laag is. Heb het onlangs zelf geprobeerd en dat werkt.
Waarschijnlijk in India afgesloten, dat is een goedkoop land qua YT Premium kosten.
Reclame is daarom ook altijd ongewenst, men pusht ze maar en is er in de jaren zo ingegroeid (het zogenaamde verdienmodel)
Mijn tv is al 15 jaar de deur uit enkel om die reden, dus YT weet wat er ook hun te wachten staat, dus uitmelken die filmpjes :F
Ik kom er zo min mogelijk.
Het grote verschil in jouw vergelijking is: als je voor een TV abo betaald dan krijg je reclame terwijl je er al voor betaald hebt, als je voor een youtube abo betaald dan krijg je geen reclame.
Je TV-abonnement betaalt de kosten van je kabelboer, niet de kosten van een omroep. De reclame komt ten goede van de omroep, niet de kabelboer.
Ind, het zogenaamde verdienmodel.
Kom gewoon gelijk met een abbo en adv. vrij, dan gaat er niemand miepen als de regels verandert worden zoals nu met YT.
Gewoon 100% ongewild en gepusht, bij de kijker ergernis, bij de makers $tekens in de ogen en schouders ophalen met al die ongewilde reclame, zolang het hun boterham maar botert ;)
Wat ik zelf ook merk is dat op iOs er meer reclame wordt weergegeven dan op de Android YouTube app.
Maar als je er slechts voor af en toe een klus-tutorial of een doorgestuurd filmpje zit... Dan gaan ze die gebruikers alleen maar weg jagen.
Ik zit in ieder geval in die groep, en laat mijn kind(eren) daarom ook geen youtube filmpjes zien.
Maar als je er slechts voor af en toe een klus-tutorial of een doorgestuurd filmpje zit...
Dan heb je ook maar af en toe "last" van de advertenties...
Maar wel letterlijk elke keer dat je het gebruikt. Dan jaag je mensen weg.
Ja en? Ze zitten niet te wachten op mensen die af en toe eens kijken, ze zoeken consumenten die vaak en lang kijken.
Hoe realiseer je dat als je nieuwe klanten weg blijven omdat het niet meer interessant is?

AD lockers, ze worden steeds nodiger.
Het aantal actieve gebruikers stijgt nog steeds.... alleen Facebook heeft er meer.
Ja, dus? Waar is nokia? Blackberry? Geen enkel bedrijf kan op de lauweren rusten. Zeker in de IT niet.
Nokia.... die zijn gewoon nog steeds de tweede op het gebied van telecom infra achter Huawei.
Onzin ....
Jij noemt bedrijven die een product leveren en geen Dienst.
Een product is erg snel oud en takelt af.
Een dienst heeft dat niet en is niet aan hardware gebonden.
Dit zorgt ervoor dat mensen zich decennialang binden aan diensten terwijl hardware altijd vervangen wordt.

Velen zeiden hetzelfde over Google als zoekmachine met alle alternatieven enzo. Nu 2 decennia verder is het nog steeds met grote afstand de #1 en niets komt ook maar in de buurt.
Hyves? Myspace? Yahoo? Digitale stad? Om er een paar te noemen...

Als je gebruikers niet goed meer bediend en er is een alternatief, zijn ze zo weg.
Dat was allemaal voordat Facebook er was en de gehele wereld bediende en het netwerk dus ook echt zin had.
Hyves was succesvol in NL niet zo in de US. Zelfde als de digitale stad.

Nu zit alles in elkaar en Big Tech gaat nergens heen.
Je hebt je county settings niet eerst op Pakistan gezet voor je een Family pack afsloot tegen een jaarprijs die gelijk ligt aan de maandelijkse prijs hier?
India hier. €2,18 per maand ofzo.
Kwestie van tijd hoelang dit nog werkt.
Als genoeg mensen dat doen zal Google dit snel aanpakken..
Nogmaals, een kwestie van tijd.
Zal heel lage prio hebben denk ik, maar uiteindelijk vast wel inderdaad. En dan is het ook meteen weer opgezegd. :P Tot die tijd... :)
Als het nou gewoon een goede dienst was waar je voor wilt betalen... maar in veel gevallen wordt het niet onderbroken worden door reclame als argument gegevens voor zo'n abonnement. Da's dan dus gewoon ongewenst gedrag belonen.
Welk ongewenst gedrag? De advertenties? Normaal gedrag voor een media-outlet die geld wil verdienen.
net even gekeken:
Kosteloze proefperiode van 1 maand • Daarna € 11,99/maand
Waarom betalen voor Youtube premium als je met Newpipe (mobiele youtube app) bijna alles kan wat je met youtube premium kan: downloaden, ads free etc
Omdat het drugsdealer verkoopmodel, "eerste is gratis", walgelijk is en tekenend voor een minzame houding richting eindgebruikers.

En omdat ik liever mijn geld in de fik steek dan het aan Google spendeer..
En als je via VPN vanuit India dit abbo afsluit circa 5x zo goedkoop... (Youtube premium family ₹ 189 = €2,15 per maand)
Ik had een 4 minuten durend filmpje met 6 reclames van 25 seconden non-skippable.

Hallooooo adblock!!
Doei YouTube ads!

Heel zielig voor de content makers maar ook zij hebben dollartekens in hun ogen. Dus ja ook dikke doei naar hun.
Anoniem: 1439850
@PainkillA20 november 2020 12:26
Waarom zou ik YouTube Music willen als ik al een bedrag betaal voor het veel betere Spotify?
Omdat je Youtube Premium + Youtube Music kan regelen voor 2 euro met een VPN? :P
YT Premium heb je al voor 2 euro pm met een vpn. Incl YTmusic enzv.
Omdat ik dan zou willen dat het grootste deel gaat naar de (kleine) makers van de videos. Niet vooral naar de muziekreuzen.
youtube premium is maar 10 euro en heeft naast een youtube zonder enige advertentie ook nog een youtube music.
Dat neemt bijvoorbeeld niet in-video advertenties weg. Als je 'advertentievrij' aanbiedt, dan moet het ook echt advertentievrij zijn. Dat is het dus niet.

Wat wel advertentievrij is op YouTube is uBlock Origin + SponsorBlock in de browser, YouTube Vanced voor Android (heeft SponsorBlock ingebouwd), en Smart YouTube TV voor Android TV (geen SponsorBlock, maar er is al een feature request voor de opvolger). En natuurlijk youtube-dl, maar dat is een heet hangijzer op dit moment. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 november 2020 12:44]

2,26 via rusland 😂
Ik heb zelf youtube premium en bij er erg blij mee dat ik nooit reclame heb op youtube. Dat is ook het enige waarvoor ik het heb want YouTube Music (en eerst Google Music) is ronduit ruk vergeleken met spotify!

Hopelijk brengen ze ooit een youtube ad-free abonnement uit voor maar een paar euro...
Youtube Premium is maar een 1,50 EUR als je gebruik maakt van een VPN bij betaling. Staan filmpjes hierover op, jawel, youtube.
Ik hou bewust spotify aan en geen YouTube music omdat ik niet wil dat er nog meer geld/macht etc bij Google komt te liggen. Ik ben helemaal niet anti-Google, maar de concentratie van diensten die ze levert begin echt zorgelijke vormen aan te nemen.
Youtube premium is maar 10 euro
Waar kan ik tekenen? Oh wacht, € 11,99 per maand. € 144 euro per jaar.
EEN adblocker is GRATIS. dan heb je helemaal geen last meer van ads.
Addblock werkt ng steeds prima moet ik zeggen, heel af en toe een advertentie wegclicken aan het begin maar dat is het dan ook.
youtube premium is maar 10 euro
Als je je abo in Nederland afsluit wel ja. Gewoon even met een VPN naar India en hop! €1,30 per maand... :+
Wow....ik ga meteen opzeggen...
Het is €11.99 per maand. Wat mij betreft te veel voor die paar filmpjes per week.
Zoals @Blokker_1999 aangeeft is niet de reclame het probleem, maar de manier waarop. Bij Spotify zit de reclame tussen de liedjes, niet tijdens. Moest dat plots wel het geval zijn denk ik dat het aantal gebruikers bij pakweg Deezer wel eens heel snel zou kunnen stijgen.

Je kan trouwens ook afvragen waarom men zaken als Gmail en Google Docs wel gratis houden en bij Youtube zou dat dan niet lukken?
Ik geniet al enkele maanden van yt premium voor €1,nog iets p/m. Even via ee vpn in India yt premium aanschaffen. Kost iets van 15k roepies :p
Omdat Ik YouTubeMusic slechter vind dan zowel Spotify als Apple Music(persoonlijke voorkeur wegens enkele features). Ik moet dus ofwel dubbel betalen voor muziekstreaming ofwel tevreden zijn met een minderwaardig alternatief. Waarom is er gewoon geen prijs voor geen reclame, zonder YouTubeMuziek?
Hoe kom je bij €10,00 per maand?

"1-month free trial • Then €11.99/month"
https://www.youtube.com/premium
Gewoon https://vancedapp.com/ gebruiken heb je nergens geen last meer van.
Daarvoor is er iets leuks; adblockers... Google en YouTube verdienen al aan jouw data en dan ook nog eens betalen met geld?
Ik snap je denkwijze, maar ik vind het een scheve vergelijking.
Spotify gebruikt advertenties om de licenties voor de content te betalen.
Youtube betaald niemand voor de content. Je zou kunnen zeggen dat Youtube betaald voor de content door een deel van de advertentie opbrengsten te delen met de content creators, echter gaat dit in het geval van het artikel niet op.

Jouw denkwijze zou kloppen in het geval dat (het overgrote deel van) de advertentieopbrengsten naar de content creators zouden gaan. Wanneer dat gebeurt is voor mij de dag dat youtube op de adblocker whitelist gaat, maar dit artikel laat zien dat de trend de andere kant op lijkt te gaan (meer naar Youtube, minder naar creators).

[Reactie gewijzigd door kid1988 op 20 november 2020 13:57]

Zou best een tientje per maand hiervoor over hebben, maar YouTube censureert tegenwoordig zelfs wetenschappers die video's maken die betrekking hebben op hun eigen (!) vakgebied. Geld geven aan een bedrijf die dit soort praktijken hanteert ga ik niet aan beginnen.

Voorbeeld: https://newtube.app/user/TonyHeller/eJQOqf0
Ik heb ook Premium Family, maar ook daar zit soms nog reclame doorheen Elke week 2 of 3 keer een advertentie vreemd genoeg
Een adblocker werkt ook.
uBlock is gratis, een Pi Zero is een eenmalige uitgave van € 7,50
Zolang dat allemaal werkt ga ik mij niet abonneren op YouTube, werkt het allemaal niet meer. Dan gaat YouTube ook gewoon uit mijn frequent bezochte pagina's.

Idioten zijn het, wel zich willen verschuilen achter artikel 230 (content op ons platform is niet van ons, dus wij zijn er niet verantwoordelijk voor) maar wel tegelijk diezelfde content toe eigenen en daar reclame op uitzenden als deze kanalen niet lid zijn van een selectieve (door algoritme bevooroordeeld en onder strenge regels en controle) groep.

[Reactie gewijzigd door Genosha op 20 november 2020 14:35]

Daarom heb ik YouTube Premium zeker als ik graag oude serie en muziek zonder reclame is mijn reden.Maar iedereen heeft zijn eigen keuze en voorkeur
Nou heb ik premium via een vpn afgesloten. Dan betaal je de kosten van dat land. In India, zuid Afrika en een aantal andere landen komt je op zo’n drie euro per maand.
Ik ben het niet eens met het betalen voor YouTube, maar voor die tien cent per dag vind ik het te overzien, vooral als je kijkt naar de tijd die ik op YouTube zit.
En...3x raden welke voorwaarden ze gaan veranderen als zich genoeg Premium accounts hebben aangediend..? 1x korte reclame, ipv reclame voor en na elke 5 minuten bij niet Premium. Misschien nu nog niet aan de orde, maar straks in de Post Corona Era...
4 euro voor een familie-abonnement als je een beetje VPN-behendig bent (bepaald Oost-Europees land). Kan vast nog wel lager, maar ja.

[Reactie gewijzigd door hawke84 op 20 november 2020 16:32]

Wij hebben Youtube Music juist opgezegd en ingewisseld voor Spotify. Youtube Music is wat dat betreft een achteruitgang ten opzichte van Google Music. Bizar ook dat Spotify beter functioneert met de Google Assistent dan Google's eigen muziekdienst.
Die goede deal zoals je zegt is ook enkel maar beschikbaar voor mensen met een Google account. Dus je moet dan maar akkoord gaan om elke keer in te loggen met een account en Google's invasieve tracking op heel het internet toe te laten om van deze youtube premium functie gebruik te maken.

Ze zeggen "free" bestaat niet op het internet, "dan betaal je met je data", maar het omgekeerde geldt in vele gevallen toch niet hoor. Je privacy wordt op vele vlakken geschonden of je nu betaalt of niet. Dus die premium functie is voor iemand als ik geen optie.
Hier ook al jaren YTP lid. Kijk zoveel Youtube dat het me elke cent waard is.
Youtube music is geen alternatief voor Spotify. Het begint al met het missen van een fatsoenlijke desktop app. 8 uur per dag aan het werk op pc.
Jij bent precies wat youtube wil ;)
youtube premium is maar 10 euro
E 4,50 als je een proxie gebruikt tijdens aanmelding en zegt dat je in een ander land woont.
Ben erg tevreden met Youtube premium. Laatst zag ik weer eens Youtube met reclame, zeg maar gerust: reclame met tussendoor wat Youtube..
Ik heb youtube music gratis gekregen omdat ik al jaren google music gebruik, maar ik heb volgens mij geen youtube premium, is dat weer een ander abonnement? En hoe zit het als google music straks verdwijnt?
Creeer een probleem, introduceer een oplossing. Dat is wat YouTube doet
Waarom lijkt je dat een goede deal terwijl ik al betaal voor een andere muziekdienst die ik fijner vind? Een adblocker is een betere deal. En dan af en toe uitzetten bij de Youtubers die je het wel gunt (en in de toekomst ook dat programma aan hebben staan). Ik heb een maandje Red gehad voor Cobra Kai, maar die serie zijn ze nu kwijt, dus geen reden meer.

[Reactie gewijzigd door Ulas op 21 november 2020 05:21]

Het is niet 10 euro, het is elke maand 10 euro... Het klinkt onschuldig, maar als je YouTube gaat betalen, en Netflix, en Disney, en Spotify, en videoland, en world of warcraft... Ja dan telt het behoorlijk op.
Gelukkig is er ook Youtube vanced en de oude vertrouwde addblocker op PC! Google verdient al genoeg aan je data 8)7
Ik heb geen behoefte aan een muziek dienst, gebruik ik niet. Wel kijk ik af en toe YouTube filmpjes. Dan is die 10 euro niet te verantwoorden.

Hierom gebruik ik op m’n iPhone de sideloadbare applicatie Cercube, wat eigenlijk een gekraakte YouTube is, die reclames uitschakelt, én PiP inschakelt.

Nog zo’n ding, YouTube wil niet Apple’s implementatie van PiP gebruiken omdat men dan de app weg kunnen swipen om wat anders te doen, en vervolgens de video verder kunnen kijken. Dat soort dingen betaal ik niet voor.
Dat is de reden dat ik spotify de deur heb gewezen en heb nu het YouTube premium gezins abonnement van €18 per maand wat heel iets duurder is dan het spotify gezins abonnement.

Ja je hebt kleine verschillen tussen spotify en ytm maar niet hinderlijk
Ik had youtube premium overwogen toen het uit kwam, maar die doet natuurlijk niks tegen alle advertenties die videomakers zelf in hun video's verwerken.

Als ik zou betalen voor een service wil ik het ook echt 100% advertentie vrij hebben, dat kunnen ze me echter niet bieden, zelfs met een adblocker aan stoor ik me mateloos aan videomakers die of alleen maar een video uit lijken te brengen omdat ze gesponsord zijn en er maar iets omheen draaien, of minutenlange preken over hoe geweldig het product van hun sponsor wel niet is in hun video verwerken.

Natuurlijk, die mensen moeten ook een inkomen hebben, en als ze daar sponsor voor kunnen krijgen dan is dat helemaal prima, maar wees dan op z'n minst een beetje origineel.
Neem linustechtips bijvoorbeeld, die gooit nog een beetje een swing aan zijn advertenties, en die zitten altijd in het begin van de video na de introductie, en op het einde, niet middenin de video, en zijn daarbij ook nog eens relevant voor de kijkers.
Máár 10 euro, ik zie dat jij ook al aardig gehersenspoeld bent.
Er komt pas een alternatief wanneer we overstappen van google en dat zie ik niet gebeuren.
Gmail, youtube, google search engine, google home, nest en vrijwel de gehele online advertentie(Adsense) markt is allemaal google. Ze zullen elke concurrent er keihard uit concurreren(of overkopen) zonder enige moeite..
+1 volledig.

Ik ben zelf langere tijd op zoek geweest naar een alternatief om klanten op de kaart te krijgen, maar maps was het enige wat goed werkt. Alle (open source) alternatieven werken veel slechter. Google Maps werkt gewoon erg goed, dat is positief. Alternatieven zijn er nauwelijks, dat is negatief.

Waze is ook zonder probleem opgekocht door Google, bijvoorbeeld.
Voor YouTube is er bijvoorbeeld iets als PeerTube. Ik zeg niet dat die alternatieven beter zijn, want ik zit ook gevangen in het Google-web.
Cercube als je bereid bent om een app te sideloaden op iOS. (Geen reclames, extra features, picture-in-picture)
Probeer eens Apple Maps met MapKit JS. Werkt meer dan prima. Ja het is niet zo uitgebreid als Google Maps, maar daar heeft Google een lifetime aan voorsprong. Maar als alternatief is het goed, het is makkelijk in gebruik, ziet er goed uit, sites als DuckDuckGo gebruiken het, ik heb het al bij meerdere van mijn klanten geïmplementeerd omdat deze geen creditcard gegevens aan Google wil geven, nu al hun API’s achter een paywall zitten.

(Eerste zoveel verzoeken zijn gratis, maar ze willen hoe dan ook dat je betaalinformatie verstrekt zodat de gelijk kunnen factureren zodra je over het limiet gaat.)
Een alternatief wordt precies hetzelfde. Sowieso moet een alternatief dezelfde afspraken maken met copyright houders, anders is het bijvoorbaat al dood geboren omdat ze niets mogen laten zien van die lui. Een gratis alternatief moet per definitie met advertenties worden betaald, want al die video's opslaan en verspreiden kost nu eenmaal geld. Dus wat men nou verwacht van een alternatief is mij onduidelijk. Wat wel duidelijk is dat er erg veel onrealistische denkbeelden zijn daarover. Laat het eerst maar eens gebeuren. Er is ook nog Vimeo, maar die kan voorlopig geen deukje in Youtube slaan.

Content creators op YT zitten volgens mij ook niet te wachten op een alternatief, want voorlopig zit 'iedereen' nog op YT en hun kijkers ook. Dus dan moeten ze alles op 2 platformen bijhouden. En ze moeten al Facebook, Instagram, Twitter en Youtube beheren om relevant te blijven. Nóg een platform is wat dat betreft zelfs onwenselijk.
Nóg een platform is wat dat betreft zelfs onwenselijk.
Een aantal content creators zijn zelf iets nieuws begonnen: Nebula. Dus "nog een platform erbij ... onwenselijk" zijn ze niet allemaal met je eens.

Nebula is natuurlijk wel in een lastige positie, een dwerg vergeleken met YouTube, en aangezien je ervoor moet betalen ligt er ook een drempel om nieuwe leden te krijgen.

Ik zou liever voor Nebula betalen, niet alleen goedkoper dan YouTube Premium, maar je ondersteunt ook nog eens de content creators direkt in plaats van Google's vette portemonnee nog meer te spekken.

[Reactie gewijzigd door jj71 op 20 november 2020 13:28]

Ik ken dat Nebula niet, maar ik vermoed dat het om een beperkt groepje creators gaat. Om de reden die ik noemde is nóg een platform gewoon onhandig en als het om muziek en film gaat is het ingewikkeld vanwege copyright gedoe. Misschien leuk voor mensen die hun eigen muziek willen laten horen en geen platenmaatschappij hebben oid, maar voor de grote groep die nu op YT hun publiek hebben is het gewoon onhandig.

En er zullen altijd mensen zijn die het prima vinden, maar dat zijn de uitzonderingen. Er staan miljarden filmpjes op YT dus dat haal je niet zomaar in. De grote groep is maatgevend voor enig commercieel succes en dus exposure en bereik. Niches zullen er altijd en overal zijn.
Het is nog klein maar er zitten wel een aantal bekende content creators bij Nebula (tenminste, bij mij bekend...).

Ik vind het in ieder geval positief, maar het zal moeilijk zijn om tegen de YT-reus te vechten...
Er moet een Europees alternatief komen 8)7
Er is prima om Google heen te werken. Voor alles wat je noemt zijn prima alternatieven. Je doet alsof Google de enige is met bepaalde diensten, en kiest daarbij zelf om erin te blijven.
Zo en hoe irritant is het om continue die klote reclames te zien met elk filmpje. Wat ze proberen te doen is echt manipulatief. Ze hebben sinds hun eigen premium abonnement het aantal reclames verdubbeld, zo niet verdriedubbeld omdat je dan sneller naar reclamevrij gaat. Voor sommige mensen werkt dat maar in mijn geval heb ik al een aantal abbo's en op een gegeven moment stopt het.

Ook op de app van YouTube. Elke keer als je hem opent wordt je steeds benaderd door de banner ''YouTube premium''.
Niet te vergeten als ze een Reclame, voor bijvoorbeeld TRUMP zetten onder een VIDEO van Biden. krijg je tegenspraak van de Content van de video
Echt? Dat had ik nog helemaal niet gezien. Ik probeer juist wel in deze tijd zoveel mogelijk nieuws te filteren als het gaat om politiek en die hele corona shitshow :) maar ik ga daar wel eens op letten van Trump enzo.

Ik probeer wel een beetje meer en meer te ontgooglen en dat gaat erg goed, enkel YouTube als vervanger is erg moeilijk te vinden hoor.
Het komt niet vaak voor, maar het kan wel, Ik gebruik zelf adblocker dus heb er weinig last van.

Maar iemand die veel Trump opzoekt, en van een vriend een video krijgt van MBT Biden over XXXXXXX, zal hoogstwaarschijnlijk een advertentie voor Trump krijgen.

Ik nam het alleen als voorbeeld wat voor iets ergs het kan worden als ook kleine kanalen Ads krijgen,

een ander voorbeeld is een Parody Kanaal die Trump belachelijk maakt, ineens ads voor trump krijgt, die trump promoten als de volgende president.
En als je YouTube even weg drukt om wat op te zoeken; scherm grote vervolg banner zodra je terug komt met iets in de trant van: “Als je nou Premium neemt, blijft de video doorspelen”.

Met die app zijn ze daar heel agressief in qua marketing.
Dat Youtube wordt hoe langer hoe vervelender. Zelfs een simpele film trailer wordt is volgestookt met 2 reclamefilmpjes vooraf. Vaak één van 5-15 seconden, en meestal nog een tweede van soms wel 1-2 minuten… op een filmtrailer van 2 minuten.

Om maar niet te spreken van de filmpjes van handleidingen of tutorials, waar je 2-3x tussendoor ineens moet stoppen want jawel… daar zijn weer 2 advertenties tussendoor.

Ben benieuwd hoe lang het gaat duren voor er een goed alternatief op staat.
Ben ik het helemaal mee eens, laatst een video van Austin Evans het kijken en deze werd gewoon 4x met 2 reclames onderbroken, terwijl de video maar 10 minuten was. Belachelijk veel reclame, maar ik merk dat je als je niet inlogt je vaak minder reclame krijgt dan als je ingelogd bent.
Gewoon alle reclames blokkeren. Ze vragen er gewoon om. Ik gebruik ook nooit de YouTube apps. Alleen de website. Dan kun je met een simpele webbrowser adblocker al véél bereiken.... Ook op iOS.

En ja, het mag niet... Ethiek... Bla, bla, bla. Het zal allemaal wel. Ze hebben het al véél te bont gemaakt met die idiote hoeveelheid reclames.
Als je iOS gebruikt, verdiep je dan ff in sideloaden. Ik gebruik Cercube als player, dat is een aangepaste versie van YouTube met alle reclames gesloopt, features om te downloaden, PiP, bepaalde items verbergen die je niet gebruikt enz. Dus nu kan ik overal YouTube kijken zonder ook maar een enkel reclame blok te zien.

Helaas is Pi-Hole niet in staat om YouTube reclames te blokkeren. Dat was al een Utopia geweest.

[Reactie gewijzigd door xoniq op 22 november 2020 00:24]

Bedankt voor de tip! _/-\o_
Nou inderdaad, wordt steeds irritanter.
Ze hopen natuurlijk dat als ze maar lang en vaak genoeg reclames er doorheen gooien, mensen eerder geneigd zijn YouTube Premium te nemen.
Maar persoonlijk vind ik dat geen 12 euro per maand waard....
Je betaald al met je data en dan willen ze daarbovenop nog extra geld. Dan gebruik ik wel een adblocker, daarmee heb ik nergens last van. Mobiel ook youtube vanced.
Je betaald al met je data en dan willen ze daarbovenop nog extra geld
nou inderdaad, dit dus.
Ik ook niet. Ik volg een tutorial serie op Youtube en de reclame is hoogst irritent. Valt midden in een uitleg en is dan niet te skippen dat soort gelazen. Heb de maker wat geld gestuurd op Patreon en download de filmpjes nu voor ik ze kijk ... helemaal zonder reclame!

Als YT wil dat ik hun reclames weer kijk, moeten ze maar samenwerken met de makers en die laten aangeven waar in de filmpjes de reclames geplaatst kunnen worden. Ik snap best dat het ergens van betaald moet worden, maar zo hersendood als YT het nu doet daar pas ik voor.
Het aantal reclame's in een video is een beslissing van de maker zelf, niet van YouTube. Meer reclame's betekent meer inkomsten, maar mensen moeten een balans vinden, omdat bij te veel reclame's abonnees afhaken.

Ik gebruik overigens een ad-blocker, en ik heb nog nooit een reclame gezien.
Dacht je dat? Hoe meer reclame je aanzet des de eerder je video's wordt aanbevolen. Zet je minimaal reclame aan kom je lager op de lijst.
Vanaf 6:38 gaat deze YouTuber erop in: https://youtu.be/usJtW0jTuSs

[Reactie gewijzigd door houtig op 20 november 2020 12:12]

Ook dat is een deel van de balans die makers moeten vinden. Maar het blijft een beslissing van de maker. Ik geef toe dat YouTube's algoritme vrij dwingend is, maar inkomsten hoeven voor een maken natuurlijk niet louter uit reclame's te komen.
Het aantal reclame's in een video is een beslissing van de maker zelf, niet van YouTube.
En dit artikel is nou juist iets datgene wat veranderd. Youtube neemt meer vrijheid om zelf overal reclames tussen te proppen
Het geldt alleen voor kanalen met minder dan 1000 abonnees. Die kunnen (tot dit moment) niet eens reclame's aanzetten voor hun video's. Het is jammer dat YouTube dit nu doet en dan de makers niet eens compenseert, maar mijn initiële reactie was op iemand die stelt dat er zo veel reclame's op YouTube zijn, met als voorbeeld een trailer. Dat zijn kanalen met meer dan 1000 abonnee's, die kiezen zelf ervoor om reclame's ertussen te proppen, en bovendien verandert deze regeling voor deze kanalen niets (zie artikel).

Ik ben hier niet om YouTube vrij te pleiten, maar het beeld is iets genuanceerder dan "YouTube gooit overal reclame's voor en tussen".
Ik zie werkelijk nooit reclame op YT, wellicht vanwege de adblocker die ik gebruik?
Met een adblocker verdwijnen de advertenties in YouTube inderdaad. Zonder adblocker is YouTube voor mij zowat niet bruikbaar door alle advertenties die zelfs midden in een video worden getoond.
Dan kan je er ook onder na denken om er voor te gaan betalen, niet alles hoeft gratis te zijn.
Maar dan is het wel afweging hoe vaak gebruik je YouTube, is dit niet vaak snap ik wel dat je niet betaald.
Ik vind 12 euro per maand nogal een hoge prijs voor die paar keer per maand dat ik video's aan het kijken ben.
Ja dat is bij mij het zelfde ik gebruik het ook zowat nooit, een paar keer per maand ga ik geen abbo voor afsluiten.
Betalen voor een service/bedrijf dat je niet respecteerd is volgensmij een prima keuze. Ze verdienen nog aan je privacy zelfs nadat je betaald.
Totdat Youtube eenzelfde tactiek gaat toepassen zoals Twitch bijvoorbeeld nu al doet. Daar worden de reclames ingebakken in de stream zelf en niet aparte video als apart ervoor/ertussen getoond. Hierdoor is het eruit filteren door adblockers ook veel lastiger.
Totdat Youtube eenzelfde tactiek gaat toepassen zoals Twitch bijvoorbeeld nu al doet. Daar worden de reclames ingebakken in de stream zelf en niet aparte video als apart ervoor/ertussen getoond. Hierdoor is het eruit filteren door adblockers ook veel lastiger.
Is al opgelost.

Er zijn voldoende ontwikkelaars die in plaats van 30 seconden naar een reclame kijken, gerust 30 uur investeren om geautomatiseerd geen reclame meer te kunnen zien.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 november 2020 12:59]

Gebruik zelf Alternate Player (Firefox / Chrome). Werkt prima.
Heel film makers stoppen sowieso al gepromote content in hun filmpjes. Hoe vaak je niet een VPN, Squarespace, War game of Audible wordt aanbevolen. Sommige kanalen doen nog wel de moeite om het leuk te verpakken, anderen maken er gewoon een irritant stukje reclame van. Ik snap het ook wel want vaak kan je van alleen de advertentie inkomsten niet rondkomen. Maar het begint allemaal wel heel erg veel op Amerikaanse TV te lijken zo.
Met SponsorBlock heb je ook daar geen last meer van.
Totdat Youtube eenzelfde tactiek gaat toepassen zoals Twitch bijvoorbeeld nu al doet.
Twitch zal binnenkort sowieso een flinke dip gaan zien in advertentie-inkomsten.

Twitch heeft naar horen zeggen te kennen gegeven dat ze DMCA claims niet meer afgehandeld kunnen krijgen met takedowns en dat evt. boetes voor zaken die niet op tijd weggehaald worden, regelrecht doorgezet worden naar streamers die het mogelijk copyrighted materiaal op hun kanaal hebben staan.

Dat kan voor een overtreding met wat gelicenseerde muziek in een opgenomen stream van een let's play sessie van bijv. GTA al gauw naar een paar ton aan USD oplopen, dus je zult zien dat het merendeel eieren voor hun geld gaat kiezen en enkel nog aan live streams gaat doen met conservatieve titels waarbij de kans op een DMCA claim zeer laag of totaal niet aanwezig is.

Ironisch genoeg komt een aantal van hen nu juist naar YouTube toe voor het aanbieden van historische streams.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 20 november 2020 17:19]

Tjah, iets met kip/ei.

Zolang iedereen adblockers gebruikt en weigert te betalen, zal youtube wel meer ads moeten tonen om zo nog een beetje geld te verdienen.
Daar heb je een punt, maar ik kijk veel YouTube via PlayStation en Xbox en daarvoor is (voor zover ik weet) geen adblocker beschikbaar.
youtube premium lost dit probleem ook op.
Doe dit met een VPN via India en je betaald slechts €1,30 per maand voor een familie abonnement.

Dan heb je er ook nog eens youtube music bij, wat dus weer een besparing is op spotify (ja ik weet dat spotify een beter platform is qua interface, aanraders, ondersteuning van apparatuur etc..., maar dan kan je voor dat prijsverschil toch al snel voor lief nemen)
Doe mij zo'n adblocker... PiHole en AdGuard snappen het (vanilla) nog niet helemaal.
Voor de browser: uBlock Origin. Voor Android: NewPipe. Dan heb je nergens reclames :Y)

@JapyDooge Als je in de browser nog advertenties ziet dan kan zijn dat je niet de juiste filterlijsten gebruikt (ik raad deze aan: https://i.imgur.com/ouwEery.png), maar het ook zijn dat je misschien vervelende sponsorberichten hebt gezien van de uploaders zelf. Daarvoor kan je SponsorBlock gebruiken: https://sponsor.ajay.app/. Dit werkt niet met alle videos maar bij veel worden de sponsorberichten dan automatisch overgeslagen.

[Reactie gewijzigd door Phyxion op 20 november 2020 12:15]

Op Android kan je ook Youtube Vanced gebruiken. Werkt het beste als je een rooted mobiel hebt, dan kan je de standaard applicatie vervangen en werken embedded video's ook via die app.
je hebt geen root nodig voor youtube vanced!
Had ik inderdaad wel wat duidelijker over kunnen zijn ja. Er is een niet-root en een root variant van de app!
Tegenwoordig heb je inderdaad geen root meer nodig voor YouTube Vanced. Sindsdien root ik mijn telefoon ook niet meer. YouTube vanced is echt super.
Ik gebruik uBlock Origin + Pi-Hole maar krijg met enige regelmaat toch weer advertenties te zien op YouTube; het is duidelijk dat ze experimenteren met methoden om hier omheen te komen.
Dankje! Newpipe ga ik nú uit proberen. Computer ging al best prima, maar op m'n telefoon werd ik er aardig ziek van :-)

Edit: Ziet er goed uit. Werkt lekker snel. Ik ga hem een tijdje proberen!

[Reactie gewijzigd door Dynion op 20 november 2020 12:15]

Ik gebruik gewoon een add block dns in de router dan is meteen ieder apparaat voorzien.
Zojuist newpipe geïnstalleerd maar bij elk filmpje krijg ik een "could not parse website" error
Daar heb ik ook last van. Daarom ben ik skytube gaan gebruiken. Open source en via F-Droid.... Ik gebruik het nu 2 weken en ben heel tevreden.
Newpipe is geweldig, maar het blijft een kat en muis spelletje met Google.
Elke keer als Google iets veranderd, moet NewPipe hun parsers aanpassen, dus er zijn regelmatig updates.
Waarschijnlijk als je de laatste apk installeert is het probleem opgelost.

Het is een kleine investering voor de privacy die je er voor terugkrijgt
Dit is een van de redenen dat ik onlangs, naast mijn android-telefoon, ook een android-tablet heb aangeschaft. Beiden draaien op LineageOS en hebben Newpipe in plaats van reclamevehikel YouTube.

Voor mij dus geen Apple. Als ik honderden euro's voor een apparaat betaal wil ik graag zelf kunnen bepalen welke apps ik installeer en op een iphone of ipad is Newpipe niet beschikbaar.

Een ander android-alternatief voor Youtube is het reclameloze Youtube Vanced.
Ik koop nooit iets van Apple om precies deze reden. :P
Juist het minder zelf kunnen bepalen doet voor mij afbreuk aan de "gebruikservaring".
Ik moet zeggen dat je juist meer kan doen sinds iOS 2. Alles is in 1 lijn omhoog gegaan. Persoonlijk heb ik liever dat een App Store de app controleert ipv dat alles vrij toegankelijk is en elke developer alles erin kan droppen. Het zijn best wel persoonlijke gegevens wat je op een iPad en iPhone doet.

Als ik er iets naast zou kiezen dan zou ik eerder voor een firefox achtige setting gaan dan Android.
Je hebt Android ook voor het laatst gezien toen die release gelijk liep met iOS 2 zo te lezen. :P
Je hebt Android ook voor het laatst gezien toen die release gelijk liep met iOS 2 zo te lezen. :P
\
:P
Nee, sind iOS 2 zie ik een stijgende lijn in de vrijheid die je kan doen op iOS. Ik volg altijd wel de updates van kamp Android en probeer dan ook wel eens wat uit maar ik blijf het echt niks vinden. Het blijft in mijn ogen Pepi en Kokki software maar dat is wat ik ervan vind. Zo hebben andere ook een mening over iOS (zelfs mensen die het nog nooit geprobeerd hebben :9 )

Ieder zijn ding en dat is mooi maar als ik er iets naast zou willen nemen, dan liever een os wat geen Android is. Ik zou dan eerder nog naar Windows willen gaan qua tablet. Ik vind het wat dat betreft jammer dat BlackBerry nooit zover is gekomen als dat ze hadden kunnen zijn.
'Inleveren op gebruikerservaring' en 'kwaliteit' zijn nogal subjectieve begrippen. Dat 'inleveren' zit 'm enkel in de zaken die je daadwerkelijk mist als je ze niet meer hebt. Die ervaring heb ik tot nu toe niet gehad, maar misschien stel ik lagere eisen dan de gemiddelde gebruiker.

Het hangt dus af van je verwachtingen. Mijn grootste ergernis - met torenhoge stip op 1 - is reclame. Ieder apparaat waarop ik dit niet kan blokkeren doet afbreuk aan mijn gebruikservaring en persoonlijke kwaliteitseisen (ja, ook de tv). Ik heb een iPhone en iPad van het werk, maar die gebruik ik amper vanwege bovengenoemde redenen. Let wel: technisch vind ik het prima apparaten. Prachtig beeldkwaliteit, bijvoorbeeld. Het gebrek aan flexibiliteit, privacy en compatibiliteit met andere apparaten en software is echter dermate ergerniswekkend dat ik er niet mee uit de voeten kan.

Het is overigens niet zo dat ik android zo ongelofelijk fantastisch vind (heb stock bewust vervangen door LineageOS), maar het voldoet simpelweg aan veel meer eisen die ik stel aan een apparaat. Persoonlijk verbaas ik me erover hoe makkelijk mensen hun schouders ophalen over het feit dat je grof geld betaalt voor een device en dan ook nog eens gedwongen wordt om om de vijf seconden naar een reclameboodschap te kijken.
Adblock Plus werkt uitstekend. Ik zie nooit advertenties op youtube.
Hm ja maar ik kijk meer Youtube dan alleen m'n eigen PC :| als er een integrale oplossing is zou dat wel mooi zijn
Ik heb inderdaad ook geen reclames/ads, waarschijnlijk door het gebruik van ghostery, privacy badger, ublock origin en privacy possum.
Op android heb ik de youtube app direct eraf geknikkerd en YouTube Vanced erop gezet. Er is volgens mij nog een extra workaround of file nodig om ook te kunnen inloggen op je yoututbe account binnen YouTube Vanced met de feature "MicroG". Ik heb geen account, maar gebruik het puur om te lurken. Maar het kan een goeie tip voor je zijn om toch reclamevrij te kunnen genieten van youtube op je android telefoon.

EDIT: ik geloof dat je zelfs sponsor-segment-block kunt toepassen, waarbij je kunt skippen over die irritante sponsorreclames die youtubers zelf in hun filmpjes zetten, zoals "this video is sponsored by squarespace" o.i.d.

[Reactie gewijzigd door Deathchant op 20 november 2020 12:15]

Je bedoeld MicroG?

Sponsor segments vind ik nog wel prima, als de video's goed zijn mag daar best wat tegenover staan vind ik :)
Ik vraag mij wel af hoelang YouTube Vanced nog mag bestaan van Google. Als je kijkt naar hun app, dan hacken ze min-of-meer de source, terwijl iets als NewPipe echt een eigen client heeft gebouwd. Zelf gebruik ik overigens ook Vanced omdat die hetzelfde werkt als YT.
Wat ik vervelend vind is, dat je nog steeds de negatieve Google voorwaarde hebt, ondanks dat je er voor betaald.
Ik zou track en ad vrij willen hebben, niet alleen maar ad vrij.
Helaas is dat bij andere diensten ook zo.

Dus als ik toch getrackt wordt dan maar adblock erop.

[Reactie gewijzigd door vDorst op 20 november 2020 14:59]

hier even op aanhakend; je kunt youtube premium kopen in india via VPN. kost je dan slechts 1,8 euro per maand :)
fraude, fraude, fraude.

Google (alphabet) en bedrijven van zijn soort zijn fiscaal gezeteld in Ierland met rechten die ze afdragen aan Panama met een bank account in weer een ander belastingparadijs. Dat noemen we 'belastingontwijking' en is compleet legaal. Daar gebruiken ze ten volle de verschillen in regionale wet- en regelgeving in de globale economie.

Maar ik, Jan met de pet, die van dezelfde voordelen van globalisering probeert te profiteren, ik ben ineens een schurk die fraude pleegt?
Precies. Je kan profiteren van globale voordelen. Als ik iets kan kopen in het buitenland, en deze mogelijkheid werkt, dan kan dat nooit illegaal of fraude genoemd worden. Zeker niet als grote bedrijven, waaronder Google zelf, dit op véél grotere schaal zelf ook doen.
Dat is niet wat fraude is.

Je mag gewoon een product in een ander land kopen. Je mag dan zelfs nog de NL BTW betalen, als je daar de kans voor krijgt.
Belasting ontwijking is geen fraude, dus winst ontwijking dan toch ook niet. Google doet precies hetzelfde met miljoenen.
Jaja ik weet het. Dat kan ook nog.
Voor Android zou je eens kunnen kijken naar; https://vancedapp.com/

Geen advertenties, betere dark mode (imo) en nog veel meer opties.

[Edit] Spelfout

[Reactie gewijzigd door Sueinn op 20 november 2020 12:10]

Ik kan Newpipe uit de F-Droid store aanraden :) Heel veel extra opties (downloaden, muziek op achtergrond afspelen, integratie met Kodi) en geen reclames! Inloggen kan ook, maar gebruik ikzelf niet.
Anders dan YoutubeVanced welke meer lijkt op de standaard Youtube app, is Newpipe wel wat anders en (naar mijn mening) prettiger.
Via de standaard youtube app in Kodi, heb je ook geen reclames. (niet geteld de integrated reclame, of de standaard TV reclame in live streams)
Volgens mij kan je ergens een API van 'youtube vanced' van internet plukken. Heb je eigenlijk all benefits van de YT premium op je telefoon. (volgens mij wel alleen voor Android te halen zonder te jailbreaken etc)
tadaa https://vancedapp.com/
Deze manager gebruik ik op mijn non-rooted nokia's, even inloggen via de tweede app en alles draait alsof er niks aan de hand is.
Firefox nightly op android ondersteunt veel addons die op desktop verkrijgbaar zijn waaronder uBlock Origin.
Kan ook gebruik maken van firefoxsync als je dat op je desktop ook gebruikt.
Ik gebruik het op een telefoon, tablet, Shield, android autoradio en de normale firefox op mijn PC.
Is best "integraal" te noemen als je android ecosysteem gebruikt.
Als je vaak met je telefoon youtube kijkt zou ik Youtube Vanced gebruiken, dan zie je ook geen advertenties meer. Bijkomend voordeel van Vanced is ook dat filmpjes blijven spelen als je je telefoon lockt, erg handig als je veel muziek van Youtube speelt.
Ik ben overgestapt naar Ublock Origin. Bij Adblock Plus kunnen bedrijven betalen om op de whitelist te komen als hun ads aan bepaalde voorwaarden voldoen: https://www.wired.co.uk/article/adblock-plus-sell-ads
Ik zie ook geen advertenties, maar hij blijft wel een tijdje op een wit vlak staan voor het filmpje begint. Heb jij daar ook last van of is daar een oplossing voor?
pi hole werkt op basis van dns,
als je dat met youtube gebruikt kill je ook de rest van de filmpjes, dat werkt gewoon niet.
wat bij mij goed werkt is addblock op Edge(Chrome)
https://vancedapp.com/

Nooit meer reclame op youtube om m'n android.

[Reactie gewijzigd door Tukk op 20 november 2020 13:18]

En qua search en het voorschotelen van videos die je zouden intetesseren, is dat het zelfde?
uBlock origin en Adblock plus heb ik nooit problemen mee ervaren.
ublock, met wat extra lists. en natuurlijk sponsorblock voor de ingebakken sponsorprul.

[Reactie gewijzigd door flippy op 20 november 2020 12:04]

Voor zowel windows (firefox) als mobiele safari doet adblock (plus) het uitstekend.

Zie nooit reclame
Volgens mij komt dat omdat PiHole en AdGuard blokkeren op DNS-niveau. Aangezien de reclame in het filmpje zit ingebakken zouden ze daarom dus ook het hele filmpje blokkeren. Om Youtube ads te kunnen blokkeren blijf je dus aangewezen op een browser-addon.
Inderdaad. Altijd gerommel met piHole en YouTube advertenties.

Ik heb daarom al een paar jaar YouTube Premium via India. Betaal er omgerekend €1,60 per maand voor en heb nooit meer omgekeken.
Die kunnen het dan ook niet voor je oplossen. Youtube stuurt de advertenties mee in de videostream van hetzelfde domain. Het werkt heel soms maar meestal werkt dan ook je filmpje niet meer als je diverse youtube domeinen gaat blokkeren. Je zult er een addon voor moeten installeren in je browser.
Wij zien zeer veel reclame op YT, wellicht vanwege de adblocker die jij gebruikt ;)
Dat werkt helaas niet voor YouTube apps, alleen in je browser.
YouTube vanced... staat alleen niet in de Google app store, omdat YouTube van Google is.

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 20 november 2020 12:06]

Ja, voor Android. Maar niet voor TV, Playstation, iPhone, apple TV etc
Ik raad iedereen aan een adblocker te gebruiken. Het is in het belang van je privacy, veiligheid (onbedoeld iets installeren) en het kan helpen in ervaren snelheid. Ik verwacht eigenlijk ook wel dat >95% van de bezoekers van Tweakers dit begrijpt.
Op Android kun je trouwens via een lokale VPN toch een adblocker gebruiken, zoals bijvoorbeeld Blokada.
Anoniem: 443119
@Postman20 november 2020 12:21
Op desktop ja en ik maak er ook gebruik van, maar op IOS volgens mij niet.
Uiteraard kan men ook nog eens voor gaan betalen zodat de ads er niet meer zijn.
Ik vind de in video reclame ergelijk. Ineens komt er wat tussen met veel bombarie of zo.
Reklame op de website zelf vind ik goed.
Echter een adblocker blokeert alles.
Ze hebben al genoeg winst. Dat wil niet zeggen dat ze de winst die door al die censuur is weggevallen wordt verhaald op meer reclame.

Maar al met al, probeer ik Youtube te vermijden, mits het niet anders kan.
ik ben het helemaal met je eens.
in mijn browser heb ik een addblocker die redelijk de reclame tegen houdt.
maar laatst was ik met mijn zoon op de tv wat filmpjes aan het kijken en ik schrok gewoon van de reclames
meestal 1 of 2 vooraf en als het filmpje langer dan 15 minuten duurt ook nog tussen door.
je hebt natuurlijk premium. en ik snap dat er reclame moet zijn maar dit is wel heel erg.
op tv zijn er ook limieten voor. waarom niet ook op zo'n kannaal?
Youtube premium via India afsluiten met een creditcard. Betaal je €1.50 per maand voor precies hetzelfde als wat hier 12 euro kost.
Ik zit op AED23,99 als ik met NordVPN Chennai verbind, dat vertaalt zich naar €5,52.
Andere valuta. Ik betaal 129 INR (Indiase roepie)
Ontopic:

Gebruik soms een niet ingelogde tv, en de hoeveelheid reclame was al verschrikkelijk, nu dus verder uitgebreid naar andere filmpjes. Ik zou iedereen adviseren om toch premium te nemen als je yt veel gebruikt. Scheelt behoorlijk wat irritatie voor een aantal euro in de maand.
Van welke VPN-provider maak je dan gebruik? Moet ik ook eens naar kijken.
Zojuist naar aanleiding van de tips hier ook een Premium account afgesloten omdat ik de niet te skippen reclame op mijn LG OLED TV ondertussen schijtziek werd.
Met Tunnelbear een VPN geopend naar India en daar voor 129 INR het Premium account met de eerste twee maanden gratis afgesloten.
Wel bij adres een Indiaas adres invullen. Ik heb die van een hotel genomen.
Prima gelukt :)
Zie je wel! :P. Loopt hier al een jaar, dus zal wel goedkomen.
Laatst op vakantie geweest naar India, toevallig heb ik toen Youtube premium genomen. Kan ik erg aanraden, nooit meer advertenties!
Nog beren tegengekomen toevallig? :)
De reclame op YouTube loopt echt de spuitgaten uit. Ik heb via een omweg een abonnement lopen via India. Dan betaal je nog geen €1,30 per maand en heb je YouTube Premium. Zonder advertenties YouTube kijken. Zeker als je berekend hoeveel tijd je kwijt kan zijn aan het zien van de reclame’s op een dag is het dat geld waard. Er is namelijk niet echt een alternatief voor YouTube met dezelfde content.
Hier ook zojuist gedaan. Is appeltje-eitje. Moet je uiteraard wel een CC hebben.
Ben benieuwd hoe lang het gaat duren voor er een goed alternatief op staat.
Het probleem is dat al die mensen met creatieve beroepen die dachten daar via auteursrechten enzo geld mee te kunnen verdienen hier op Tweakers worden weggezet als achterlijke digibeten die niet snappen dat het nu 2020 is en iedereen het recht heeft jouw creaties naar believen gratis te bekijken, beluisteren, lezen of kopieren. Dat je je geld maar via een ander verdienmodel binnenhaalt zoals je creatie combineren met reclame, commercials, het aanprijzen van andere producten of het verkopen van advertentieruimte. Keuze genoeg, dus niet zeuren jij creatief!!

Nou zien we op Youtube waar dat toe kan leiden is het weeeeer niet goed....
Dit gaat puur om geld dat naar yt gaat, juist niet naar creators. Niemand zegt dat alles gratis moet, maar kritiek op dit soort veranderingen is niet meer dan logisch lijkt me.
Je ziet dat een aantal (ik heb het niet onderzocht, dus ik weet niet voor hoeveel dit geldt) Youtubers al helemaal niet meer afhankelijk is van geld dat via Youtube binnen komt. Bijvoorbeeld iemand als Rick Beato die bekende muziek uitlegt (Wat maakt die en die plaat zo goed?) krijgt bijna geen cent van Youtube omdat bijna al zijn videos demonitized worden omdat ie achter elkaar copyright claims krijgt. Daar heeft ie diverse rants over. Het geld boeit hem niet, want hij verdient geld met zijn Beato-Club en muzieklessen etc. Maar soms worden zijn video's ook geblocked en daar baalt ie wel van. Er zit wel zo'n 15 uur werk in elke video. Dus aan sommige artiesten begint ie al niet meer aan omdat dat bekende blockers zijn.
En ik zie meer en meer Youtubers lidmaatschappen aanbieden via Patreon en ook donaties aannemen. Soms zie je dat echt behoorlijk oplopen. Dus ze zijn zich langzaam maar zeker financieel in ieder geval aan het loskoppelen van Youtube. En dan zetten ze die reklames uit, en dat vindt Youtube niet zo grappig, want sommigen worden acht tientallen miljoenen keren bekeken. Dus ik denk dat deze move daaruit is ontstaan.
Youtube premium via india en je bent voor niet eens 2 euro pm klaar
Sinds de reclames zo erg werden heb ik de app verwijderd, chrome snelkoppeling naar yt op mijn homescreen gezet. Nu krijg ik (mede dankzij een adblocker) enkel nog reclame als een video start. Dus iedere keer als ik een video aanklik swype ik meteen naar beneden, voor een refresh, reclame weg.

Reclame is sws echt bijzonder dom. Nee ik ga geen auto private leasen. Nee ik ga mij niet door een reclame over laten halen van zorgverzekering te switchen, zoiets onderzoek je een avondje, dat hangt niet af van een reclame. Nee ik wil geen abo van kpn, in heb al een abo lopen waar ik na een avondje vergelijken met argumenten voor gekozen heb, niet omdat ik een reclame heb gezien. Reclame werkt bij mij averechts. Ik koop niks meer bij de AH, kruidvat, en zal nooit een Renault aanschaffen. Waarom? Omdat ze de meest irritante radio reclames hebben. Meestal mute ik reclame ook, vind het helemaal niet fijn om 3 minuten lang te horen: geef je geld uit, geef je geld aan ons, kopen kopen kopen, geef je geld nu uit.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 20 november 2020 12:35]

Yep. Zet je een lekkere mix aan zit er meer reclame in dan muziek, zelfs een simpele videoclip kan al tot 3x onderbroken worden. Ik kijk graag reaction video's en ook die mensen die zelfs beloond worden door youtube op basis van aantal views en volgers worden tegelijk ook door youtube tegengewerkt op basis van copyrights. Nog even en je vindt de fragmenten van filmpjes en muziek tussen de reclames door irritant.
Bij Facebook is dit niet veel beter. Tussendoor reclames van 15 seconden op een video van 1 minuut. Maar wat is een beter alternatief?
Ik zie nog altijd liever de gepersonaliseerde reclames op YouTube (waar ik dus potentieel wat aan heb, bijvoorbeeld films/tech die binnenkort uitkomen) dan de reclames op de televisie die vooral gericht zijn aan huismoeders.
'gepersonaliseerde reclames' ... uhuh... bij elk filmpje, weken/maanden achtereen de zelfde reclame van 'Trading 212' en 'Zalando', afgewisseld met reclame van de game 'King of Avalon' (speel ik al bijna een jaar niet meer) en een ander zombiespel dat wederom niet meer speel.

Ik doe nauwelijks iets op de 'beurs' (kijk af en toe even hoe mijn crypto's het doen) en bij Zalando shop ik al helemaal niet.

Dus ik weet niet wat er gepersonaliseerd aan is, maar ze hebben een slecht algoritme bij mij ingesteld. En ik zit echt dagelijks op youtube (al dan niet om muziek te luisteren). Ik had op basis van mijn kijkgedrag toch wel andere reclames verwacht iig.
Ik krijg toch liever random reclames over desnoods maandverband, tuinslangen, zonnepanelen en spinners voor de auto (ook totaal niet relevant voor mij, maar dan is het iig nog afwisselend).

Op dit moment slaan facebook en youtube echt de plank geheel mis op 'gepersonaliseerde' advertenties (N=1).
Ik zit in de UK en krijg dus geen Zalando, maar trading212 wel heel veel..
Ik vermoed dat die gewoon heeeel veel reclame tijd ingekocht hebben..
'gepersonaliseerde reclames' ...
Ik krijg toch liever random reclames over desnoods maandverband, tuinslangen, zonnepanelen en spinners voor de auto
Zo is dat, en dan is het ook nog eens weggegooid geld voor de adverteerder, aangezien ik die zooi toch nooit koop.
euh...Adblocker? Ik kijk al jaren naar youtube zonder reclames. Ik begrijp dat youtube dat wat minder leuk zal vinden maar ga ervan uit dat ze daar best maatregelen tegen kunnen nemen en zolang het werkt blijf ik er gebruik van maken.
Er zijn geen adblockers voor tv's, iOS, en meer. Ik denk dat er niet veel manieren zijn om adblockers tegen te houden trouwens, want er moet hoe dan ook data ergens weg komen. Zolang je adblocker up-to-date blijft zullen deze bronnen geblokkeerd kunnen worden. 1 Van de manieren om dit wel tegen te houden is door de ad onderdeel van een filmpje te maken. Zoiets doet Spotify volgens mij met exclusieve podcasts.
Klopt. Op mijn PC kan ik al jaren Youtube zonder enige reclame kijken met Firefox en uBlock, maar comfortabel op de bank voor mijn 65" OLED TV niet omdat er voor TV's geen adblockers. zijn.
Via India dus maar een Premium accountje afgesloten. Voor die ene Euro en nog wat vind ik het nog wel waard om Youtube reclamevrij op mijn TV te kijken.
Op Android gebruik ik youtube vanced. Daar zit ook geen reclame in (Daar ben ik naar overgestapt nadat ze zijn begonnen met 10+seconden niet skipbare advertenties)

[Reactie gewijzigd door scribly3 op 20 november 2020 12:03]

Voor een Android device kan ik Youtube Vanced aanraden. Voor een desktop PC werkt een goede Adblocker eigenlijk in 99% van de gevallen ook prima.
Ads blocken tijdens het casten naar een Chromecast schijnt niet te kunnen (ook niet met een Pi-hole), helaas.
En dat terwijl een filmtrailer niets anders dan een reclame is.

gebruik een adblocker
Daarom gebruik ik een Ad-Blocker in mijn web browser en voor op mijn (Android) telefoon YouTube Vanced. Met mijn telefoon cast ik ze op mijn TV, waardoor ik daar ook zonder die irritante reclames kijk.
Het is mij opgevallen dat sinds ongeveer het coronavirus uitbrak of een paar maanden daarna de reclames langer verplicht moet kijken en soms ook twee achter elkaar. Voorheen kon je altijd nog wel wegklikken na een paar seconden. Maar aan de andere kant betaal ik niks voor YouTube en is het voor mij nog steeds een prachtige bron met veel kwaliteitsmateriaal. Ja, ze weten je kijkprofiel en dat lever je als het ware in/offer je op.

En ik snap dat reclames vervelend zijn, maar ik zou niet weten hoe zo'n groot platform anders de kosten moet dekken voor iets dat ze gratis aanbieden.

[Reactie gewijzigd door Tjeerd op 20 november 2020 12:11]

En ik snap dat reclames vervelend zijn, maar ik zou niet weten hoe zo'n groot platform anders de kosten moet dekken voor iets dat ze gratis aanbieden.
Maar dat boeit me helemaal niet. Ik heb niet gevraagd om zo'n platform. Het is leuk, maar ze hadden zelf kunnen bedenken dat het hen geld kost. Ik geef ook geen zaken gratis weg die ik zelf heb moeten inkopen.
Om maar niet te spreken van de filmpjes van handleidingen of tutorials, waar je 2-3x tussendoor ineens moet stoppen want jawel… daar zijn weer 2 advertenties tussendoor.
Maar dat komt niet door YT maar door de content maker die aangeeft dat er reclames tussen door mogen komen...
Als er een advertentie komt gewoon YouTube afsluiten. Hoe vaker je dat doet hoe minder vaak je ads krijgt. Hun algoritme wil namelijk wel dat de engagement op de app hoog blijft.

Dit werkt echt. Moet je wel voor volhouden :+
Ik kan dat niet bevestigen, ik krijg nooit YouTube advertenties te zien. Wel hebben veel reviewers zoals Linus tech tips eigen advertenties van vpn’s etc. in hun video’s staan maar daar skip ik overheen. Hoe krijg je dat voor elkaar om advertenties van YouTube zelf te zien?

(Het is maar de vraag of je dat moet willen natuurlijk, Google advertenties schijnen niet van de beste kwaliteit te zijn. Maar ik wil wel eens zien waar iedereen het over heeft).
Ben benieuwd hoe lang het gaat duren voor er een goed alternatief op staat.
Wat is er dan mis met DailyMotion, LiveLeak, MetaCafe en Vimeo?

Wat ik irritanter van YouTube vind, is dat op de desktopbrowser de cookiewall van Google pas verschijnt nadat de player is ingeladen. En als klap op de vuurpijl nadat de video 20 seconden loopt wordt het gestopt met een "popup" met de vraag om bij YouTube/Google in te loggen 8)7

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 20 november 2020 12:27]

Wat is er dan mis met DailyMotion, LiveLeak, MetaCafe en Vimeo?
Dat de content aanbieders daar niet op zitten?

Je hoort van de makers van videos veel dat YouTube toch nog steeds het beste platform is om geld op te verdienen.
Maar als YouTube die inkomsten gaat verminderen (want het blijft hier natuurlijk niet bij, Youtube wil eigenlijk af van de kleine onafhankelijke content makers) dan gaan er echt wel makers overstappen naar andere diensten.
5-15 seconden en 1-2 minuten?? :o
Wij gebruiken allebij zeker een andere YouTube...
1 en soms 2x 4-6 seconden hier, soms een langere van 15 seconden welke je na 6 seconden kan skippen.
Je kunt een raspberry pi met anti advertentie filter in je huis plaatsen, connecten aan je modem en alle apparaten in je huis krijgen advertentie vrij internet.
Dat is de truc he. Als je eenmaal die eerste advertentie hebt gezien haak je niet snel meer af bij een tweede advertentie dus maken ze die extra lang. Het idee dat je anders voor niks die eerste reclame hebt gekeken speelt daar een grote rol in.

Ik heb zelf YT Premium Family dus ik heb daar geen last meer van. Mijn kinderen kunnen nu ook reclamevrij YT Kids kijken. Ik ben er blij mee, al zijn de kosten wel wat aan de hoge kant.
Volgende keer dus ff via India betalen, scheelt enorm!
Wordt je dan niet geblokkeerd? Of krijg je dan allemaal Indiase video's als suggestie?
Nee hoor, je account verandert niet. Alleen de betaling via je CC loopt via India. Ik denk dat ze dit bewust zo laten. Mensen met goedkope abbo's hebben ze liever dan mensen zonder abbo's met adblockers ;)
ik gebruik Youtube enkel via een browser.. In die browser gebruik ik een adblocker, scripts om popups te weren, scripts om bepaalde kanalen te weren etc. Ik zie werkelijk nooit reclames... Via de app is het gewoon nniet te doen, je krijgt teveel opgedrongen..
YouTube probeert je naar Premium over te halen. Nog maar niet te hebben over die annoying notificaties waar Premium wordt geadverteerd. Ze misbruiken hun eigen systeem, notificaties, i.p.v. gewone reclame tijdens het filmpje..
YouTube geeft de makers van content steeds minder beheer over hun eigen werk. Slechte zaak.