It'ers die ov-chipkaart kraakten krijgen taakstraf en moeten schade vergoeden

Twee mannen die regelmatig reisden met gehackte ov-chipkaarten krijgen een taakstraf van 120 uur. Ook is het tweetal veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 15.000 euro. Dat is het bedrag dat de vervoersmaatschappijen misliepen door hun acties.

De mannen van 33 jaar uit Utrecht zijn woensdagmiddag veroordeeld door de rechter. De twee stonden voor de rechter wegens het hacken van de ov-chipkaart, om daar vervolgens gratis treinreizen mee te maken.

Het tweetal reisde anderhalf jaar lang tussen hun woonplaats Utrecht en hun werk in Alkmaar. Ze begonnen daarmee in mei 2016 en werden aangehouden in november 2017. In die anderhalf jaar reisden ze met ov-chipkaarten die ze hadden gehackt. Daar begonnen ze naar eigen zeggen mee in 2015. De mannen zouden de kaart 'uit interesse' hacken, nadat ze hoorden hoe slecht de beveiliging ervan zou zijn.

Tijdens de zitting zeiden de verdachten dat ze geïnteresseerd waren in de techniek en de achterliggende systemen van de chipkaart. Dat zou met name gebeurd zijn door nieuwsberichten waaruit bleek dat de kaarten makkelijk te hacken waren. Een van de mannen gebruikte bestaande software en ontwikkelde die door. Dat wijst er volgens de rechter op dat de twee méér wilden dan alleen wat onderzoek doen. "Ze bleven doorgaan met kraken", aldus de rechter.

In totaal maakten de twee it'ers nogal wat gratis reizen, waarmee ze 15.000 euro hebben bespaard. Dat geld moeten ze als schadevergoeding betalen. Dat is minder dan het Openbaar Ministerie eerder eiste. Het OM wilde 33.000 euro zien, maar volgens de rechter kon vervoerderssamenwerking Translink Systems niet goed onderbouwen waar dat bedrag op gebaseerd was.

Beide mannen krijgen ook een taakstraf van 120 uur. Dat is wel conform de eis van het OM. De advocaat van het tweetal vroeg tijdens de zitting om een voorwaardelijke straf, maar die kende de rechter niet toe. "De verdachten hebben bekend dat zij de gekraakte kaarten zeer regelmatig illegaal opwaardeerden", schrijft de rechtbank. "Hieruit kan worden afgeleid dat het wel degelijk ging om financieel voordeel." Een voorwaardelijke straf zou dan ook 'in geen verhouding staan tot de ernst van de feiten'.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

17-06-2020 • 15:23

203 Linkedin

Reacties (203)

Wijzig sortering
Dus 1,5 jaar Utrecht - Alkmaar (woon/werk, dus 5x per week retour) met het OV kost 15.000 euro? Geen wonder dat iedereen met de auto gaat! Ik wist niet dat de trein zo enorm duur was.
Een jaar-abonnement van de NS €4.212 kost per jaar, plus €720 om ook bus/metro/tram er bij te nemen. Dat is samen dus €4.932 per jaar per persoon. Twee personen voor anderhalf jaar brengt dat op €14.796. Komt redelijk in de buurt van de €15.000 boete (die voor beide mannen samen is, het Tweakers artikel meldt dit niet, maar het bron-artikel wel).

Overigens zou het met de auto zo'n 170 km per dag zijn (afhankelijk van waar in beide plaatsen je moet zijn natuurlijk). Dat is ergens in de buurt van 10 liter benzine per dag, dus dat zit op zo'n €16 per dag of €80 per week. Met ~46 werkweken per jaar is dat €3.680 oer jaar enkel aan bezine kosten. Daar komen dan nog zaken als onderhoud en afschrijving bovenop. Als er niet gecarpooled wordt, dan ben je dus niet duurder uit om met het OV te gaan.

Vervoer is simpelweg duur, of het nu het OV is of de auto.
Ja precies, maar omdat je de prijs voor een OV-rit direct en in één keer betaalt lijkt het duurder dan een rit met auto, die je in losse "stukken" (brandstof, verzekering, onderhoud, etc.) betaalt, en ook nog eens niet direct bij het maken van de rit.

Gemotoriseerd vervoer is inderdaad simpelweg duur.
Vergeet dan niet dat OV tijd vreet en niet van deur tot deur gaat, dus als je je tijd meerekent (en sommige bestemmingen hebben gewoon veel lopen of dubbele overstap voor niet ver) kun je misschien wel heel nadelig uitkomen voor OV.
Van 1221 in het Gooi naar Overvecht bedrijventerrein is lopen, trein, lopen, bus, overstap, bus, lopen, en dat kost dan bijna een uur langer ipv 22min max met de auto. Dat 6 dagen per week en dan heen en weer, kijk waar je per jaar op uitkomt. Stuk met IT kantoren Zeist en Ijsselstein zijn nog erger kan ik je vertellen.

Hoeveel is 1,5-2 uur per dag je waard?
Bovendien komt het OV er hooguit enigszins ok van af als je alle kosten van de auto mee gaat tellen, maar dat gaat er vanuit dat de auto dan helemaal de deur uit gaat en dat is voor veel mensen gewoon geen optie. Als de auto er toch al staat dan zijn de extra kosten van afschrijving en onderhoud over het algemeen niet zo hoog dat het compenseert voor die hoge prijs van het OV. En al helemaal als je een betrouwbaar maar wat ouder autootje hebt (zelf heb ik bv een 2002 Yaris).
In grote steden loont het vaak niet om zelf een auto te hebben. Er zijn dan ook deelauto’s beschikbaar die voor incidenteel gebruik aanzienlijk goedkoper zijn. Als het ook moeilijk/onmogelijk is om een parkeervergunning te krijgen, dan wordt het al helemaal een duur grapje.
Tis maar net wat je traject is. Als je elke dag achteraan mag sluiten in de file dan is het verschil in reistijd ineens weg of veel minder, en tijd in de auto is echt verloren. In de trein kan je nog lezen, werken of een ontbijtje eten ofzo.
Wat ook jammer is, is als je vanuit Barendrecht naar Steenbergen moet.

Met de auto ga je vanuit Barendrecht de snelweg A29 op richting Bergen op Zoom. De weg gaat vanzelf over in de A4 en kom je uiteindelijk afslag Steenbergen tegen. Met de auto is het circa 24-26 minuten reistijd. Het bedrijf ligt langs de snelweg, dus de rit is eigenlijk één rechte weg, met één te nemen afslag.

Met het openbaar vervoer is het een heel ander verhaal. Daar ben je minstens één uur en 50 minuten onderweg. Je moet vanuit Barendrecht met de bus naar Winkelcentrum Zuidplein (Rotterdam), om daar op de bus naar Steenbergen te stappen.

Deze bus rijd vervolgens over de A29 richting Bergen op Zoom en rijd daarbij door Barendrecht, waar ik vanaf de snelweg mijn huis kan zien tijdens het langsrijden. Ik heb dan al zo'n 45-50 minuten besteed aan het bij de bus komen in Rotterdam, om vervolgens met een andere bus terug te rijden waar ik vandaan gekomen ben. (doet best een beetje zeer)

In Steenbergen is de dichtstbijzijnde bushalte op een loopafstand van 18 minuten.
In de middag reed deze bus ongeveer om de 45-60 minuten.

Dan ben je een keer 5 minuten later van je werk vertrokken en zie je nog net de bus de hoek om gaan en kun je bijna een uur op de volgende bus gaan staan wachten...
En daar betaal je ook nog eens € 18,- per dag voor.

Ik ben blij dat ik daar niet meer werk en een auto heb. ;)
Je hebt gelijk - voor de situatie die je beschrijft. Als je bv. in een stadscentrum woont en in een ander stadscentrum werkt waar je zonder overstap heen kunt, of op één of ander bedrijventerrein direct naast een treinstation kon de vergelijking auto/OV wel eens heel anders uitvallen.

Kortom, verschillende mensen, verschillende situaties :)
Mijn reistijd Amsterdam-Deventer met de auto is 75 minuten voor mij uitstaren. Met het OV is dat twee keer tien minuten fietsen en 75 minuten in de trein werken. Ik ben dus weliswaar langer onderweg, maar ik verlies minder tijd. Het is dus maar hoe je rekent.
Dat is dan ook een traject waar je in een keer door kan. Wat @lezzmeister aangaf is een traject met heel veel overstappen. Kans is dan dat je hoogstens 15 minuten aaneengesloten kunt werken met een laptop in de trein. In een Bus gaat het sws al lastig en zeker als het een beetje druk is.

Kijk, bellen kan altijd. Ook in de auto. Ik houd tegenwoordig ook meetings veel vaker onderweg in de auto.

Maar op jouw traject is het inderdaad prima te doen. Heb ook collega's die Deventer - Apeldoorn dagelijks pakken met een uurtje per dag treinwerken. Kan ook.
Hier kan ik over meepraten! Mijn woon werk afstand is 25 km, dat fiets ik in ongeveer 50 minuten. Ik woon letterlijk 1 minuut lopen van het station, maar met het ov duurt deze reis bijna de helft langer. Gewoon door slechte aansluitingen en onhandige routes.

Wat ook meehelpt is dat ik €9,50 reiskostenvergoeding krijg voor elke dag dat ik met de fiets kom en dat mijn conditie op orde blijft.

Het ov is voor mij echt zo intens onaantrekkelijk, zelfs als student gebruikte ik dat nauwelijks en toen was het gratis... Voor lange afstanden kan het erg handig zijn, maar als je enigszins in de buurt van werk of studie woont moet je veel geluk hebben dat het allemaal een beetje aansluit, anders lever je vooral een hoop tijd en flexibiliteit in.
25km in 50minuten? Uit ervaring weet ik dat dat niet op een normale herenfiets is, maar op een racefiets of e-bike. Anders onmogelijk. (30km per uur gemiddeld fietsen is flink hard!) . En dat dagelijks 50km. En dan op kantoor aankomen, moeten omkleden etc. Weet niet of iedereen daar zin in heeft.
It's true! Ik heb een Trek L500 (modeljaar 2018), komt geen stekker aan te pas en het is ook geen racefiets. Het is inderdaad wel fijn om een kleedkamer te hebben op het werk :Y) Inclusief omkleden zal het net zo lang zijn als met het ov.

Moet wel bekennen dat ik vanaf windkracht 4 tegen wel de auto of motor pak. Dan is het 20 minuten :9 Toch ongelofelijk dat het dan via het ov meer dan een uur moet duren.

EDIT voor @terradrone om het offtopic draadje niet te lang te laten worden. Ik log mijn fietstrips met OsmAnd op mijn telefoon, en voorheen met NaviComputer. Die geven nagenoeg dezelfde cijfers als mijn fietscomputer. Mijn gemiddelde fietssnelheid ligt afhankelijk van de wind iets onder of iets boven 30 km/uur. Voor de volledigheid: de 20 minuten met de auto is zoals berekend door Google Maps (en dat klopt in mijn ervaring, maar heb geen GPS logging aan als ik auto rijd). De tijd met het OV is deur-tot-deur zoals 9292.nl het berekent met default settings op een willekeurige dinsdagochtend.

[Reactie gewijzigd door Jerrythafast op 17 juni 2020 21:12]

Toch blijf ik het erg veel vinden: 30km/h gemiddeld op een naafversnelling. Niets te nadele maar, heb je het weleens gemeten met een gps oid?
Lees z'n nickname nou toch 's ;-)
Een nickname zegt niet zoveel, heb zelf vele tienduizenden km's in de benen (gemeten). Ben niet geheel onervaren ;) , daar heb ik geen nickname voor nodig .
Het is wel degelijk te doen, fiets iedere dag nu ik niet naar de sportschool kan en niet naar m'n werk mag. Haal redelijk wat snorfietsen in inmiddels en hou dat bijna uur vol nu.

Moet wel wat conditie opbouwen, maar het kan wel degelijk.
Zo the horen is het ook niet de gemiddelde forens fietser :)
Wielrenners doen dat fluitend berg op :)

Maar het ligt OOK nogal aan wat voor weg. Ik fiets meestal naar mijn ouders.
k haal makkelijk de 20KM gemiddeld op de eerste helft van mijn trip (lange dedicated fietsbaan, Maar het volgende stuk met om de 300meter een stoplicht of zijstraat duurt denk ik de 10 niet eens te haal.
Met mijn Klever X-speed kost het me gemiddeld 40 minuten (velp-ede, ook 25 Km enkele reis) Dat is wel met een stekker, maar zonder noodzaak tot omkleden. Wel super cardio training en heerlijk om in de natuur te rijden.
Met de auto is het tussen 22 en 45 minuten, dus veel extra tijd kost het niet.
Die fiets kostte wel meer dan de OV-jaarkaart.
Tegenwoordig is er zulk mooie fietstechniek, dan zit je liever op een fiets dan in de auto. Kijk naar wat voor verschrikkelijk mooie fietsen Santos aanbied: Rohloff naaf, Son naafdynamo, schijfremmen, schwalbe marathon banden, noem het maar op. ... Onderhoudsvrij en super lichtlopend. Da's kwijlen voor grote mensen :) . Da's toch heel anders dan de gazelle impala van 40 jaar geleden die bij de eerste punaise lek liep :) .
Maar toch zie ik die Gazelle liever :)
Ging eens de reis met ov bekijken van mij naar een vriend. Fiets: 8.2km in minder dan een half uur. Ov: minstens 2 keer overstappen, gemiddelde reostijd anderhalf uur. Licht er maar net aan waar je woont.

Voor mij loont het ook om naar het station te fietsen: 20-25 minuten en meer vrijheid vs 25-40 minuten met de bus (meegerekend dat die weleens te laat is en mensen de bus er niet tussenlaten). Fietsen bij stations zetten kan ook lonen, scheelt ook veel tijd

Ov is wel sneller in de randstad als je studeert: er staat onwijs veel file, dus je kan de reistijd wel keer 1.5-2 doen in de spits, en dan moet je nog een parkeerplek zien te vinden
Sterker nog. Toen ik nog in Papendrecht woonde en in Zwijndrecht werkte kostte mij de trip met het OV + lopen (omdat het OV totaal niet in de buurt van t werk kwam) 1.2 uur. Terwijl dit zelfde tripje met de auto 15min duurde.

OV is leuk bedacht, maar is gewoon veel te duur en te onhandig..
ligt natuurlijk ook aan het aantal persoonen,

met 4 man in die auto wordt het een ander verhaal.
Dat is dan ook weer waar - maar alleen als je alle vier op ongeveer dezelfde tijd naar ongeveer dezelfde bestemming moet. Het is niet voor niets dat als je in de ochtend- en avondspits naar de bezetting van auto's kijkt dat daar in ± 90% van de gevallen maar één persoon in zit.

Ik heb een tijdje gecarpoold en je levert echt wel flexibiliteit in. Zit je koortsachtig aan een storing te werken terwijl de whatsappjes van je collega die vandaag rijdt al binnenkomen "zullen we gaan?" Dat is niet fijn.

[Reactie gewijzigd door JeroenH op 17 juni 2020 16:39]

Vergeet ook niet dat je alleen voor de OV rit betaalt, maar verzekering en onderhoud zorgen er ook voor dat je in je vrijetijd je met je auto kan voortbewegen.
En omgekeerd: vergeet ook niet dat dergelijke vaste kosten altijd doorlopen, ook als je niet rijdt, en dat maakt de ritten die je dan wel maakt weer duurder.

Ik denk dat de vergelijking OV/auto als volgt samen te vatten is: YMMV
dan vergeet je wel de 19ct per kilometer die je normaal gesproken belastingvrij krijgt van de werkgever ;)
gelukkig is de OV-kosten vergoeding ook belastingvrij ;)
Krijgt? Dat betaald hij gewoon hoor.
Ik bedoel dat de werknemer dit vergoed krijgt, leek me wel duidelijk toch?
Het is een deel van iemands contract. Dat het onbelast is maakt toch niet uit? Als werkgever kan je of een km vergoeding of een ov abonnement belastingvrij aanbieden. Je kan dat geld ook belast als bonus of vast salaris geven.
Zo normaal is dat tegenwoordig niet meer, of met een max van 200 euro per maand
Behalve als je bij de overheid werkt. Dan mag je blij zijn met 6ct per km, vergoed over een klein maximum aantal kilometers en de eerste tien voor eigen rekening. Ik krijg 4 tientjes per maand. Eenderde gaat al op aan de fijnstoftoeslag, de rest aan verzekering. En dan de afschrijving/reparaties/onderhoud./brandstof/houderschapsbelasting nog even afrekenen.
Echter hebben deze twee ook verklaard niet dagelijks met het OV te reizen. Daardoor is de berekening van Translink hierin wel wat vreemd om 33.000 euro te eisen. Mede hierdoor zal het uitkomen op 15.000 euro, maar dan nog vind ik het ergens wel slecht dat Translink niet kan zien voor hoeveel ze nu echt hebben gefraudeerd.

uit het vorige artikel:
De it'ers hebben bekend, maar over de financiële kant van de zaak is discussie. Het OM gaat er bij de eis vanuit dat de verdachten twee jaar lang een volle werkweek gebruikmaakten van de gekraakte kaarten. De mannen werkten niet fulltime, gingen soms met de auto naar hun werk en werkten soms thuis. Volgens de verdachten heeft Translink de geleden schade niet goed onderbouwd en wordt mogelijk fraude die door anderen is gepleegd aan hen toegerekend.

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 17 juni 2020 16:29]

Vergeet ook niet dat er motorrijtuigenbelasting aan de fiscus en premie voor de verzekeraar moeten worden betaald :)
Ligt er wel aan hoe dergelijke dingen geregeld worden. Vervoer is duur dat zeker, maar zakelijk zijn er toch meer factoren die tegenwoordig een rol spelen. Zo krijg je op elektrische wagens subsidie en kun je die ook nog eens privé gebruiken. Daarnaast heb je met leasen natuurlijk al die losse kostenposten niet en is het gewoon 1 bedrag per maand. Afhankelijk van hoeveel KM je moet rijden op jaarbasis kan dat best de moeite waard zijn ten opzichte van het OV. Zakelijk heb je voor ~ 600/maand een Kona EV met 20K km op jaarbasis voor 54 maanden. Dan hebben we het over een nieuwe wagen.

Tweedehands kun je elektrische wagens natuurlijk een stuk goedkoper krijgen en met brandstofkosten valt het dan ontzettend mee. Die zullen eens 80-90 in de maand zijn.
Maar als je het grootste deel van het woonwerk verkeer per OV doet dan kun je weer een bedrag van €3000-3500 p/jaar p/persoon aftrekken van de belastingdienst.
Ik heb een oude c1 en die kost maar een paar duizend euro per jaar. Incl alle kosten... wat meer kilometers zal wat meer kosten maar eer ik boven de 4000 euro kom moet ik goed mijn best doen.
M.i. is iets "duur" als er een vergelijkbaar alternatief is dat minder kost. Wat is dat alternatief in deze vergelijking?
7.500 euro per persoon.

Denk aan 3 retourtjes per week voor 47 weken per jaar, voor 2 jaar, oftewel 3 * 2 * 47 * 2 = 564 ritjes. Dat is ~13 euro per ritje.

Volgens 9292 is een enkeltje Alkmaar - Utrecht 15 euro.

Geen gek bedrag dus. Uiteraard kan je OV goedkoper rijden met abonnementen enzo, maar het moet wel een soort-van straf blijven ook.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 17 juni 2020 15:37]

maar het moet wel een soort-van straf blijven ook.
In Nederland is schadevergoeding vziw niet bedoeld als straf. Dat moet gewoon de geleden schade dekken.
En ja, zo'n bedrag moeten ophoesten kan natuurlijk uiteindelijk wel als straf overkomen ;)
Nou, dan klopt het met de schade. Deze heren hadden geen jaarabbo of maand-verplichting maar kozen voor het reizen met een kaart zonder abbo. Dan klopt de vergoeding ;).
In principe hebben ze gekozen voor achteraf betalen :D
En 120 uur vrijwilligerswerk. Puike jongens :)
Het moet niet een soort van straf blijven, die straf kregen ze al in de vorm van die 120 uur taakstraf. (Wat je in Nederland ook krijgt voor het met een dronken kop mensen doodrijden, daar mag verder iedereen zelf wat van vinden: https://www.ad.nl/binnenl...den-drie-mensen~a68a1e31/ )

Wijziging: Inderdaad, zoals hieronder terecht opgemerkt: Het gaat om het niet dronken doodrijden van mensen. Of niet append:
https://www.ad.nl/binnenl...odrijden-yannick~a5ca4bd6

[Reactie gewijzigd door EelcoG op 17 juni 2020 20:09]

Ik zie in artikel waar je naar linkt nergens staan dat het om een dronken bestuurder ging.
Dronken kop? Wat een onzin! Het eerste wat ze doen bij een ongeluk is een "hey, heb je gedronken?" test. Gezien er niets over vermeld wordt, was deze meneer dus waarschijnlijk niet dronken. Wel reed meneer waarschijnlijk te hard, maar daar wordt hij niet voor gestraft omdat er geen bewijs was.

Zo werkt dat in Nederland, gelukkig.
Eerlijk gezegd snap ik niet helemaal welk punt je nu wilt maken met die twee krantenberichten?
Dat ik de straf erg hoog vind voor het misbruik maken van iets waarvan van tevoren al bekend was dat het een slecht systeem was. Het is geen grootschalige fraude. Er worden geen kaarten verkocht aan anderen. Als ze niet gepakt waren was de financiële schade beperkt. Het is nou niet alsof er onbedoeld doden zijn gevallen, waar we ook deze straf voor gebruiken.
Een retourtje Utrecht Alkmaar is (nu) ongeveer 30 euro, dus 150 euro per werkweek dat je kwijt zou zijn aan het OV
Maar je neemt dan natuurlijk een abonnement als je dat regelmatig doet. Dan is het nog duur (iets van 400 euro p/m geloof ik), maar een stuk goedkoper dan 4*150.
Gebruik je ook de ov fiets dan kan dat heeeel rap oplopen naar 550+ per maand (alles vrij abbo). Dacht eerst dat het een fout was maar helaas...
Als je er over nadenkt dan snap ik wel dat veel mensen voor alternatieven voor het OV gaan zoeken. Met deze bedragen per maand is een auto gewoon te verantwoorden. En dan willen ze mensen juist uit de auto en in de trein krijgen.
De meeste mensen krijgen OV woonwerk verkeer vergoed. Terwijl voor auto alleen 19cent/km en vaak eerste 10km niet.
Dan blijft OV interessant.
Hangt er vanaf. Op sommige plekken zitten de verbindingen nogal slecht in elkaar. Ik ben op de fiets sneller (maar ook een beetje moe) op het werk dan met het OV.
Het belangrijkste argument is mijns insziens de tijd die het reizen kost. Tijd is geld wordt wel eens gezegd, maar als je dagelijks een hele hap tijd kunt besparen door met de auto te gaan en niet het OV, dan is dat veel waard.

Uiteraard verschilt het per persoon, en er zullen ook mensen zijn die het geluk hebben op een paar minuten afstand van het ene station te wonen, en een paar minuten afstand van het andere station te werken, maar als ik naar mijn eigen situatie kijk dan doe ik er met de auto ongeveer 20/25 minuten over, als ik nu op 9292.nl kijk is het 57 minuten met het OV.
Ik heb het 1 keer gedaan (auto stond bij de garage), en had het geluk dat mijn werk wat uitliep, en vervolgens de trein een storing had. gevolg: 2 uur verder, en dan vervolgens mijn vriendin bellen om me op te halen omdat de bus die mij vanaf het treinstation naar mijn woonplaats moet brengen niet meer liep...
Helemaal mee eens hoor. Mijn vriendin reist ook met het OV, 4 dagen per week. Doet ze sowieso 3 uur per dag over met de trein, en moet dan nog met de fiets van/naar huis. Met de auto zou dat 50-60 minuten enkel zijn. Het erge aan OV is echter dat ze minimaal 2x per week wel ergens vertraging heeft. En dan vraag ik me toch echt af hoe mensen dat vol kunnen houden.
Mee eens, kanttekeningen daarbij is wel dat de tijd bezig met reizen anders gerekend moet worden van persoon tot persoon en van traject tot traject.
Zo was het ov voor mij sneller dan de auto naar Amsterdam-Zuid puur op benodigde tijd.
Maar hoewel mijn latere traject naar Eindhoven met het ov langer was dan met de auto, kon ik in de trein gewoon werken. Het betreft werk dat ik in de auto niet had kunnen doen tenzij iemand anders zou sturen.
Daardoor was ik het grootste gedeelte van het traject niet bezig met reizen, maar met werken.
Puur het verschil in reistijd uitdrukken door de tijd die je onderweg bent is voor mij dus te kort door de bocht... ;)
Dit verhaal zal waarschijnlijk niet, of omgekeerd, gelden voor een persoon die op locatie moet zijn om te werken of het werk telefonisch kan verrichten. Vandaar het "van persoon tot persoon".
Dat zeker, alleen is het bij mij in 57 minuten dus: lopen naar bushalte, busrit naar treinstation, wachten op aansluiting, treinrit, wachten op aansluiting op andere bus, busrit en vervolgens nog lopen van bushalte naar werk.

Die ritten afzonderlijk zijn echt te kort om serieus werk te kunnen doen.

Maar zoals ik ook al zei: het is van persoon tot persoon wat sneller is. Ik vind het alleen soms storend dat in de discussie auto vs OV er heel vaak wordt uitgegaan dat het OV net zo snel is. Dan mis je gewoon een (voor mij belangrijk) onderdeel in de afweging. Heel vaak is het OV ook niet net zo snel, vooral als je niet in de randstad woont.
Gelukkig hebben we de laatste paar maanden geleerd dat een flink deel van dat dagelijkse gereis eigenlijk overbodig is en kan worden vervangen door werken en afspreken op afstand.

Wij gaan nu weer 1 dag per week naar kantoor en spreken nog niet extern af. Dat scheelt wat mij betreft al 4 dagen reizen per week plus een flink aantal ritten extra per week aan externe afspraken.

Nu snap ik dat dit niet voor iedereen zo geldt, maar het zou mooi zijn als we op deze manier minder vervoersbewegingen nodig hebben en daardoor capaciteit overhouden op weg en spoor (lees: minder files en volle treinen).
Maar als je gratis reist dan ga je natuurlijk ook eerste klas.
Maar dat valt wel op hoor, en dan is de conducteur niet zo lief meer, je reist A) zonder kaartje en dan heb je ook nog het lef om eerste klas te zitten. Vaak als je een beetje lief tegen de conducteur zegt in 2e klas dat je vergeten bent om in te checken, en ze controleren je check ins, zijn ze soms nog wel coulant.

Zonder kaartje in 1e klas reizen is vragen om problemen want dat weet je gewoon dat je fout bezig bent.
De hack zorgde ervoor dat ze gewoon met een OV chipkaart reisden, maar niet betaalden om er reis tegoed op te zetten.
Dus het was niet dat ze reisden zonder kaartje.
Waar heb je het over? Ze hadden toch gewoon een vervoersbewijs? Ze hadden het alleen zelf gemaakt ;)
Daar had ik inderdaad even niet aan gedacht. Of zouden ze denken dat het dan teveel opvalt?
...omdat de auto gratis is? Benzine, afschrijving, onderhoud, verzekering, wegenbelasting. Kost ook allemaal een paar centen. Als je de maximaal onbelaste vergoeding van €0,19/km pakt (waarmee je het niet redt) kom je op €17 enkele reis (Utrecht-Alkmaar 90km). Dus dat loopt best wel op.
Klopt maar je vergeet dat die wagen al betaald is als die voor de deur staat. Iets dat heel veel mensen niet lijken te begrijpen is combineren. Je moet niet altijd alles met de auto of altijd alles met OV doen he. Als de automobilist de auto eens laat staan en voor de verandering de trein pakt lopen die vaste kosten van de auto gewoon door en dan wordt de trein aan vol tarief erg duur. Stel, je wil eens een dagje weg met het gezin naar Amsterdam/pretpark/strand weet ik het wat. Familie doorsnee met anderhalf kind betaalt dan buitensporig veel dat het zelfs inclusief parkeren in Amsterdam/pretpark/strand goedkoper is om de auto te nemen. En dan heeft het OV weldegelijk een prijs probleem.
Dat klopt, maar de brandstof telt zeker wel door, waardoor bijvoorbeeld de auto gebruiken voor ritjes zoals jij aangeeft vaak voordelig is, waar OV voor vooral reizen met maar één persoon goedkoper en/of handiger kan zijn.
Tenzij je natuurlijk elektrisch rijdt. :)
Goed punt! Het is zeker niet gratis, maar wel mogelijk een stuk goedkoper qua "brandstof"prijs per kilometer. :)
Klopt allemaal, ik ben ook zeker niet de grootste OV fanaat van het land. Alleen moet men niet doen alsof de auto gratis is. Met de familie doorsnee is het sowieso al gruwelijk duur om naar een park te gaan, en je moet er ook nog parkeren. Maar het OV werkt eigenlijk alleen echt goed van de ene grote plaats naar de andere. Ik kan het weten, want ik woonde eerst in Gorinchem, waar de trein nergens heen gaat, en je dus altijd moet overstappen. Dus even met de trein naar mijn werk zou altijd gewoon een uur of 2 kosten. Met de auto op een goede dag 1.5 (ik deed de helft met de auto, de andere helft met de Randstadrail). Nu woon ik in Rotterdam en kan ik het geheel doen met het OV. Ik heb ook nog steeds een auto, maar OV kost mij geen €15k :+

Het OV is duur. En dat ligt aan heel veel dingen, maar ik denk ook niet dat het veel goedkoper kan. Maar een auto is ook zeker niet goedkoop. Eigenlijk moet je mobiliteit niet benaderen op prijs vind ik. Ik kies er nu vaker voor om met het OV te gaan. Puur omdat het met de auto tegenwoordig echt geen feest meer is. Als je ergens naar een andere grote stad moet, ben je een uur aan het ploeteren om op je plaats van bestemming te komen en dan moet je parkeren tegen €25/dag. Nee, ik ga dan liever met de trein of iets anders. Afhankelijk van waar ik heen moet. Met de Intercity Direct en de metro die recht voor mijn deur stopt, kan ik bv in 35 minuten op Schiphol staan. Gemak dient de mens. Geen frustraties in de file, minder vervuiling, geen parkeerkosten e.d. Ik zie alleen maar winst. Als je alles op prijs gaat betrekken, doe je jezelf te kort vind ik.
Toch een kleine kanttekening, een kwart (2,1 miljoen) van de gezinnen had in 2016 geen auto.

https://www.cbs.nl/nl-nl/...nmobiliteit/voertuigbezit

Voor veel mensen is OV dus de enige optie.

Efteling: Entree 41,- per persoon. Parkeerplaats 12.50. NS-Ticket inclusief ticket: 49,- Ik vraag me af waar jouw conclusie, dat een gezin buitensporig veel betaalt voor een pretpark uitje, vandaan komt.
Het waren 2 personen, dus 7500 per persoon. In een jaar zitten ongeveer 200 werkbare dagen, dus laten we even zeggen dat er 300 dagen gereisd is. Dan is het 25 euro per dag, wat volgens mij prima meevalt?
Enkeltje kost nu 15 euro in ieder geval.
Dat is nogal context-afhankelijk. Ik woon in omgeving Stockholm en als ik zonder enige korting als volwassene anderhalf uur wil treinen kost me dat... €3,50.

Zou ik dat regelmatig doen, kan ik voor €88,43 een maandkaart kopen waarmee ik binnen de provincie Stockholm (een gebied van ~200 kilometer) onbeperkt kan reizen, inclusief bijvoorbeeld tram, bus en veerboot. Dan klinkt 25 euro per dag ineens absurd hoog.

Enfin, dat krijg je ervan als je zo ver van je werk afwoont. Mijn enkele reis is 25 kilometer en dat vind ik al vervelend lang.

[Reactie gewijzigd door FragFrog op 17 juni 2020 16:23]

Deze heren gingen van Alkmaar naar Utrecht IIRC
80 kilometer enkele reis a 5 dagen a 46 weken met een auto die 1:14 rijdt en een benzineprijs van €1,5 euro kost al bijna €4000,- aan benzine. Neem daarbij nog verzekering, afschrijving en eventuele reparaties en de kosten met 7500 euro pp loopt niet eens zo ver uit.
Er staat "Ook is het tweetal veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 15.000 euro.". Dus mijn logische aanname is dus €7.500 per persoon.

1,5 jaar is ~78 weken. Trek daar zo'n 10 weken vanaf voor vakantie/verlof, hou je 68 weken over.
Dat zijn dus 340 retourtjes. €7.500 gedeeld door 340 is €22,06 per keer/retour.

Een dagretour, 2e klas vol tarief is €30,40 (€24,32 met 20% en €18,24 met 40% korting).

Ongeacht wat je duur vind of niet, lijkt me bovenstaande beredenering (als mijn aanname goed is natuurlijk) een redelijk bedrag.
Het stomste van al is, woon-werk verkeer met OV is belasting aftrekbaar en veel bedrijven betalen dit 100% terug. Waarom zou je voor zoiets dit uberhaupt riskeren? En ja, de trein is vol tarief in Nederland erg duur.
Om het in je eigen zak te steken?! Kan nog een staartje krijgen.
Hoe wou je dat declareren dan? Mijn werkgever vroeg destijds gewoon facturen van OV chipkaart en bewijzen.
Omdat iets wat te 'terugkrijgt' per saldo erg positief is als je het niet hebt uitgegeven :+
Wij kregen gewoon 19ct per kilometer, ongeacht je vervoersmiddel.
auto leasen kost minstens 200 euro / maand en een beetje model al gauw 500 euro / maand. Excl. brandstof. Dan zit je over 1,5 jaar ver over de 7500 euro.
Wat kost een OV jaar kaart ?
De trein is zonder korting niet te betalen.
En al helemaal niet eerste klas.
Over een periode van 18 maand dus € 416,- per persoon per maand.

Voor dat bedrag kun je ook prima met de auto gaan, hou je nog geld over ook.
Utrecht - Alkmaar is pak en beet 75km a 80km met de auto. 48 weken per jaar, 5 dagen per week, 2x per dag: 480 ritten. 480*75 = 36000km/jaar, of 54000 km in 1.5 jaar.

Zelfs als ze zouden carpoolen en dus maar 1 auto laten rijden met 15000 euro, kom je uit op 0.277ct/km. Reizen ze apart, dan is het zo'n 14ct. Klinkt niet onredelijk afhankelijk wat voor auto je rijdt (een diesel zal die ct/km wel halen). Dus m.i. ontloopt het elkaar niet zoveel.

In de auto ben je vrij te staan waar/wanneer je wil. In de trein zou je, buiten de spits, eventueel nog kunnen werken.
Als je dat met een 4 jaar oude VW Golf rijdt, ben je ca. 15.500 Euro kwijt (excl. eventuele parkeerkosten).

Bron: Autoweek.nl > Tools > Kostenberekening.
de trein is letterlijk het duurste middel om mee te reizen
120u + €7,5K per persoon (€15K per 2 personen?) lijkt me een passende straf. Niet te mild, niet excessief.

Je denkt wel 2x na voordat je dit trucje nogmaals uithaalt na zo'n straf, en dat lijkt me precies het doel ervan. Ook is het een mooie les voor kopieergedrag: Als je de boel bedriegt, zorg ervoor dat je niet zo makkelijk traceerbaar bent.

edit, berekening:

Denk aan 3 retourtjes per week voor 47 weken per jaar, voor 2 jaar, oftewel 3 * 2 * 47 * 2 = 564 ritjes. Dat is ~13 euro per ritje. (3 retour per week? ze gaven aan soms te werken vanuit huis of te reizen met auto)

Volgens 9292 is een enkeltje Alkmaar - Utrecht €15,20 euro.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 17 juni 2020 15:37]

Mwah, dat bedrag is geen straf, dit is gewoon betaling achteraf. Dat is gewoon betalen wat zij zo ongeveer (volgens de rechter) verschuldigd zijn, je hypotheek betalen is ook geen straf toch?

De straf is enkel 120 uur schoffelen. Dat vind ik eigenlijk wel mild, een heel sterke afschrikkende werking gaat er niet vanuit denk ik. Grote kans dat je 7.5K bespaart, met kleine kans dat je dan misschien een paar maandjes in je vrije tijd klusjes opknapt.

Ze moeten het systeem zo aanpassen dat een conducteur gelijk kan zien dat er gesjoemeld wordt met die kaarten. Dan gelijk de politie er bij op het volgende station waar je het kan gaan uitleggen. Niet duur uitpluis werk met stations camera's wat het enkel waard is voor de veelplegers. Voor dat recherche werk mag ook wel een schadevergoeding komen (nou ben ik er fan van dat veroordeelden voor hun eigen opsporing & proceskosten mogen betalen, wel met uitstel tot na hoger beroep, vind het maar zonde van het belastingsgeld om voor de daden van criminelen te moeten betalen).
misschien een paar maandjes in je vrije tijd klusjes opknapt.
Ik heb geen idee hoe dat gaat met taakstraffen, maar is dat zo? Mag je dat in je vrije tijd doen? Ik kan me ook voorstellen dat men zegt: jij krijgt 120 uur taakstraf, kom dat vanaf 1 juli maar even drie weken fulltime doen. 1 juli om 08:00 verwachten we u. En dan mag je aan je werkgever gaan uitleggen waarom je drie weken niet komt.

Of werkt dat niet zo?
Wanneer en waar doet u de werkstraf?
• U doet de werkstraf op de plaats, de tijden en dagen die wij voor u bepalen. Wij mogen van u eisen dat u vakantiedagen opneemt bij uw werk.
• Wij bepalen naar welk werkstrafproject u gaat. Dat kan een project zijn waarvoor u moet reizen:
volgens de wet mag de reistijd maximaal 3 uur per dag zijn.
Bron: https://www.reclassering....-de-werkstraf-10-2018.pdf

Reiskosten zijn voor jezelf bij een werkstraf/taakstraf. Zouden ze dus weer met het OV gaan? :D

[Reactie gewijzigd door Ryur op 17 juni 2020 18:04]

Zo werkt het inderdaad. Zou nog mooier zijn als die taakstraffen op een goed zichtbare plaats voor je omgeving uitgevoerd moeten worden. Dus het plantsoen in je eigen straat schoffelen of zo. Dat maakt de straf toch flink zwaarder dan als je het anoniem mag doen.
Met welk doel? De rechter legt een passende straf op die nog zwaarder moet worden gemaakt?
De straf is enkel 120 uur schoffelen. Dat vind ik eigenlijk wel mild, een heel sterke afschrikkende werking gaat er niet vanuit denk ik. Grote kans dat je 7.5K bespaart, met kleine kans dat je dan misschien een paar maandjes in je vrije tijd klusjes opknapt.
En weer een strafblad toch?
Mjah, het zijn IT'ers, het is maar de vraag of dit ze hard zal raken. Mogelijk bij toekomstige veroordelingen dat dit wordt meegenomen. Voor deze twee mannen zal het hun dus wel op het goede pad zetten gok ik, maar over algemene afschrikkende werking heb ik zo mijn twijfels.

Strafbladen treffen vooral de lager opgeleiden, die ook weer minder snel continue kaarten zullen gaan hacken met aparte apparatuur ;). Misschien moeten ze werknemers (dus ook IT'ers) die met gevoelige data moeten omgaan (gevoelig volgens de AVG definitie) een VoG laten tonen. Wordt de maatschappij weer wat eerlijker en schrik je ook IT'ers wat meer af :)
Ga je detachering/consultancy in dan zal je een VoG moeten hebben. Werk je met ook maar iets van persoonsgegevens zal je een VoG moeten hebben. Ik denk juist dat er heel veel VoG aanvragen worden gedaan voor IT'ers want uit mijn ervaring werd ik voor elke opdracht en nieuwe baan om een VoG gevraagd.

Vermoed wel dat deze heren gewoon een VoG gaan krijgen als ze deze aanvragen. Maar dat weet ik niet zeker, ik weet niet hoe het in elkaar zit wanneer je een VoG wel of niet zou krjigen, maar ik vermoed dat je wel iets ergers gedaan moet hebben om geen VoG te krijgen.
Het gaat niet (alleen) om ernst bij het krijgen van een VOG. Het gaat ook om het soort delict en de functie die je wilt uitoefenen. Dit zal iets van fraude zijn, dus bij alles waar dat soort dingen gevoelig liggen zal het lastig worden er een te krijgen. Ook wordt er maar een aantal jaren teruggekeken; gemiddeld geloof ik zo'n vijf jaar. Voor een advocaat tien jaar. Net als dat je geen VOG kan krijgen voor onderwijzer als je ooit aan kinderen hebt gezeten. Dus, behalve als ze bij de politie willen werken zullen ze er betrekkelijk weinig last van hebben in Nederland. Ze zullen overigens officieel niet meer zomaar naar de VS mogen vliegen.

Bij een antecedentenonderzoek wat wordt uitgevoerd bij wat gevoeligere functies zal het natuurlijk wel boven komen drijven.

Edit: Volgens https://vogcheck.justis.nl/ is een IT functie waarschijnlijk geen probleem.

[Reactie gewijzigd door Caviatjuh op 17 juni 2020 17:20]

Nou een baan bij de politie, defensie of iets als een ziekenhuis kun je dan vergeten. Ik heb een tijd IT voor een ziekenhuis gedaan, mocht mooi een VoG gaan halen bij het gemeentehuis. Die kreeg ik zonder probleem, haast ik me dan toch maar even te zeggen ;)
Ik heb als hoogopgeleide HBO+-er al diverse malen een VoG nodig gehad, en ben zelfs voor verschillende functies compleet gescreend. En ik heb collega's gehad met een vergelijkbare opleiding die bepaalde projecten niet mochten doen door foutjes uit het verleden.
Ik weet niet hoeveel uur jij werkt, maar 120 uur taakstraf is naast 40 uur werken best wel "zwaar" (in de zin van vermoeiend) hoor.
Als ke 1x in de week aan je taakstraf kunt werken dan ben je dus (uitgaande van 8 uur per keer) 120 / 8 = 15 weken bezig, dus 15 weken 48 uur werken.
Als je ook een gezin hebt dan is dat dus erg vervelend.

(Voordat mensen mijn opmerking verkeerd interpreteren: ik neem het absoluut niet op voor deze gasten want zij dienen gewoon gestraft te worden, maar men onderschat nog wel eens hoe zwaar een taakstraf kan zijn naast een reguliere baan, helemaal wanneer je een kantoorbaan hebt en ineens fysieke arbeid moet verrichten. Het is ook niet voor niets een straf)
Het is wat vermoeiend, maar prima te doen. Ik heb in het verleden meer uren per week gemaakt over een langere periode als mijn normale werk. 40 uur per week werken is toch nog altijd een van de luxes van de rijke landen ;)

Als je gezin er afhankelijk van is dat je veel thuis bent is dat idd een probleem. Zeker voor alleenstaande ouders die geen oppas kunnen betalen is dat natuurlijk een probleem. Ik weet niet precies hoe het werkt, maar daar mag de instantie die toeziet op de uitvoering best rekening mee houden wat mij betreft in uitzonderlijke situaties waar het niet anders kan.

Wat betreft je laatste punt, juist als je 40 uur per week fysiek zwaar werk doet kan die 8 uur teveel zijn en je lichaam pas echt slopen. Als je gezond bent met een kantoorbaan kan je best 8 uurtjes per week zwoegen hoor, een paar blaren de eerste week overleef je ook wel. Enkel als je gezondheidsproblemen hebt wordt dat een probleem waar rekening gehouden moet worden (maar er zijn wel taken te bedenken die minder fysiek zijn voor deze situaties).

Nee, ik vind 120 uur taakstraf geen hele zware straf, enkel misschien voor mensen in bijzondere situaties (bij gezondheidsproblemen, alleenstaande ouders, etc.).
Dat bedrag is wel de worst-kaas scenario; met korting, abonnement of whatever was je waarschijnlijk wel goedkoper uit.
met kleine kans dat je dan misschien een paar maandjes in je vrije tijd klusjes opknapt.
of je wordt de volgende keer harder gestraft. Eerdere uitspraken zijn geen garantie voor de toekomst. Het kan net zo goed dat de volgende een hardere straf krijgt. Ook nu de NS de smaakt te pakken heeft met procedure kunnen ze misschien actiever fraudeurs gaan zoeken en aanpakken.

Ik zou de gok niet nemen in ieder geval... de pakkans lijkt me vrij groot voor minimale winst (fraude plegen voor 2 maanden salaris? lol) Er zijn genoeg andere methodes om minder legaal geld te verkrijgen met een kleinere pakkans of grotere bedragen.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 17 juni 2020 15:43]

Daarnaast hebben ze ritten gemaakt die ze "normaal" waarschijnlijk niet gemaakt hebben.
120u + €7,5K per persoon (€15K per 2 personen?)
Het was voor mij ook niet helemaal duidelijk, maar het is dus samen €15.000,-, €7.500,- de man. In de bron staat het wel duidelijk.

Verder mee eens dat dit een passende straf lijkt. Ze hebben tenslotte willens en wetens de boel gekraakt en zijn er mee door gegaan. Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten en zo.
Die straf werd vorige week ook al een paar keer geopperd door forumbezoekers. Komt ook mooi overeen met de prijs van 2 jaar een netwerkkaart van de NS (€ 4.200 p.j.) dat is toch wat ze uiteindelijk in bezit hadden.
120 uur is door het aantoonbaar moedwillig en herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde handeling,

Het bedrag is mij niet geheel duidelijk of dit een bruto verkoopbedrag (incl winst) is of schade (louter inkoop) is. Heb die onderbouwing niet nagelezen.
Translink heeft de schade onderbouwd. Waarom heeft de NS de schade niet onderbouwd? Zij hebben de schade geleden lijkt mij dan.
De chipkaart wordt beheerd door Translink.
Translink is de eigenaar van de OV chipkaarten, zij verwerken de betalingen. Ik kan me goed voorstellen dat NS van Translink per rit gewoon het bedrag vangt maar dat er in dit geval geen geld tegen overstaat van het opladen van een OV kaart. In dat geval lijdt Translink de schade. Daarnaast is het ook nog goed mogelijk dat zij bijvoorbeeld met andere vervoerders hebben gereisd, zoals Connexxion in Alkmaar of U-OV in Utrecht.
Anoniem: 1350842
@Mauricevsdb17 juni 2020 16:11
Los van wat mensen al zeggen over dat translink de beheerder is, is deze rechtszaak tussen Translink en deze twee mensen. Zou wel raar zijn als de NS even binnen komt wandelen en een case komt maken in een zaak tussen twee andere entiteiten.
Nu nog mijn vraag: is die "eenvoudig te hacken" ov-chipkaart ondertussen vervangen?
De OV-chipkaart is een keer vervangen (rond 2011), maar omdat de rest van het systeem niet vervangen kon worden bleef het bij pleisters plakken en is de 'nieuwe' kaart in 2015 opnieuw gekraakt door een Nijmeegse onderzoeker. Dat is dan ook de methode die door deze twee IT'ers jarenlang is gebruikt.

Voor iedereen die het verhaal interessant vindt en beter wil begrijpen waarom dit kan, heb ik de onderzoeker geïnterviewd in mijn podcast vorige week: https://watdehackpodcast.nl/

[Reactie gewijzigd door DiedB op 17 juni 2020 18:03]

Ja, alle publiekelijk bekende hacks werken niet meer op de nieuwe ov-chipkaarten. Bij het invoeren van de oude ov-chipkaarten is Translink al gewaarschuwd dat het systeem gekraakt kon worden maar dat namen ze toen niet serieus genoeg en dachten dat misbruik wel mee zou vallen.
Niet per se, TLS heeft zijn methodiek om discrepanties te detecteren sterk verbeterd. Een kaart kan nu binnen maximaal 24 uur geblokkeerd worden voor de "offline" vervoerders en NS kan binnen 30 minuten een kaart blokkeren (waarop de railpockets ook zullen tonen dat de kaart frauduleus wordt gebruikt)
Hoe zijn ze eigenlijk gepakt? Heterdaad een keertje?
Via camera op ns station toen ze anonieme kaartjes kochten.
Vroegâh smeerden wij onze strippenkaart in met papierlijm of haarspray :Y)
Nu kopen kids een NFC Reader/Writer ACR122U bij Bol.com en clonen ov-chipkaarten. (of kantinekaarten van school en eten gratis snoep...)
Of van dat matte plakband :-)
Het tweetal reisde anderhalf jaar lang tussen hun woonplaats Utrecht en hun werk in Alkmaar. Ze begonnen daarmee in mei 2016 en werden aangehouden in november 2017. In die anderhalf jaar reisden ze met ov-chipkaarten die ze hadden gehackt. Daar begonnen ze naar eigen zeggen mee in 2015. De mannen zouden de kaart 'uit interesse' hacken, nadat ze hoorden hoe slecht de beveiliging ervan zou zijn.
Als ze het beperkt hadden tot een proof of concept waarbij ze de hoek om reisden met de bus zouden ze hier een stuk lichter vanaf gekomen zijn, in plaats daarvan forensden ze met de gehackte kaart voor financieel voordeel. Ik kan hier niet echt medelijden mee hebben.
Het is gewoon een redelijke straf. Sowieso best wel dom om een strafblad te riskeren met zoiets, maar dat terzijde.
En ze krijgen gratis en voor niets een strafblad er bij. Dat was precies de reden waarom ze vooraf wilden schikken.
Zo zie je maar weer dat reizen met de trein in NL een rib uit je lijf kost.

Ik denk dat je met zulke hoge tarieven er vele andere zijn die ditzelfde hebben gedaan.

Je wordt als Nederlander helemaal niet gestimuleerd om de trein te pakken, sterker het wordt alleen maar onaantrekkelijker.

Nu heb ik al een jaar of 2 een goedkope tweedehands auto en bespaar zelfs met de onderhoudskosten veel geld dan als ik met de trein zou reizen.

Toen ik nog gebruik maakte van de trein reisde ik met mij voordeelurenabonnement. Zo had/heb ik 40% korting in de avondspits en weekenden. Deze abonnementsvorm kan tegenwoordig niet worden aangevraagd en alleen nog maar worden verlengd.

Ik heb paar maanden geleden een bericht ontvangen dat de NS de verschillende abonnementsvormen vormen gaat versimpelen voor de consument. (Voordeelurenabonnement komt te vervallen) Zodat het 'makkelijker' wordt voor de consument een geschikt abonnement kan kiezen....

Je raad het al... er is geen abonnementsvorm die interessant voor als je in de spits reist en zo NOG MEER moet gaan betalen.

[Reactie gewijzigd door P-Nut op 17 juni 2020 16:04]

Anoniem: 1350842
@P-Nut17 juni 2020 16:17
Sowieso zijn dit natuurlijk de prijzen voor losse ritjes, want deze mensen hadden geen recht op een abonnement. Als je een abonnement hebt kost het al minder, en ja vervoer is duur. Maar heb je wel eens een vergelijking met je auto gemaakt? Want dat alleen de benzine direct wordt afgeschreven zegt niet dat een auto ook veel kost aan belasting, onderhoud, afschrijving (iets wat mensen vaak vergeten omdat ze het niet begrijpen of niet direct zien).
Gemotoriseerd vervoer is een luxe, dus nee het is niet gratis. Daarnaast is het OV in Nederland daarnaast heel goed geregeld, alleen hebben mensen geen vergelijk dus is de NS de pispaal van het praktisch opgeleid volk.
Heb je uberhaupt gelezen wat ik heb geschreven? Ik geef o.a. dat ik een voordeelurenabonnement heb waarbij ik 40% bespaar op mijn terugreis (in de spits)

Je bespaart maar een paar euro met een trajectabonnement. En als je keer een dag thuiswerkt / verlof betaal al snel teveel ten opzichte van het abonnementsvorm die ik nu heb.

Ik geef ook aan dat ik ondanks onderhoudskosten ook goedkoper uit bent.

En op opmerking dat NS pispaal is van 'praktisch opgeleid volk' generaliseer je eigen gevormde mening.

Reizen met de trein is in verhouding duur als je het vergelijkt met de auto.

https://www.volkskrant.nl...als-in-nederland~b2a5cafa

[Reactie gewijzigd door P-Nut op 17 juni 2020 17:19]

Rotterdam - Amsterdam en terug is ca. 160km. Met een ca. 4 jaar oude kleine middenklasser kost dat met de auto zo'n 40 euro. Met nieuwere of grotere auto nog meer. Met de trein 32 euro. En dan heb je nog de parkeerkosten. En dan heb je voor het OV nog allerlei kortingsopties.

[Reactie gewijzigd door K-aroq op 17 juni 2020 19:29]

Anoniem: 1350842
@P-Nut17 juni 2020 19:47
Ik heb gelezen wat jij zegt ja, maarja dat jouw abonnement voor jou perfect is betekent niet dat ze dat aan hoeven houden.
En ik zeg ook nergens dat het niet duurder is, maar doen alsof de auto niks kost is wel een beetje de fout die heel veel mensen maken. Want waarom moet het goedkoper zijn, je kan ook denken 'goh deze wereld wil ik redden' of niet iedere verjaardag over files gaan zeiken om vervolgens je auto in te stappen. Soms kosten dingen geld, en ja dan is het wel een bepaalde bevolkingsgroep die daar over zeurt. Dus misschien mijn perceptie, maar jij ontkracht die niet.
Zolang het financieel onaantrekkelijk is om met de trein te reizen zullen vele de overstap niet maken.
Je vergeet even dat met het OV reizen ook voordelen met zich meebrengt zoals extra beweging van/naar het OV én reistijd die relatief vrij te besteden is (werken, boek lezen, bellen, meeten, etc). Nu weet ik uit observatie dat er mensen zijn die op de snelweh (denken te) kunnen telefoneren terwijl ze een A4-map op hun stuur open hebben, maar laten we zeggen dat zij een multi-task gave hebben die de gemiddelde forens niet bezit 😉. Ondanks dat de ruimte en stiptheid in het OV niet altijd top is kunnen we die tijd wel zelf indelen.

Offtopic: verder is in de spits reizen m.i. een 'probleem' op zich waar de NS dmv hun nieuwe abonnnementen de NL maatschappij ook mee in beweging lijkt te willen brengen (en tegelijk hun eigen review score mooi mee kan verhogen 🙂).

PS: Met 40% korting reizen lijkt nog steeds prima te kunnen: https://www.ns.nl/abonnementen/dal-voordeel.html (zowel als los abonnement of met NS Flex).

[Reactie gewijzigd door Gody op 17 juni 2020 17:26]

Hey Cody,

Ik heb ruim 8 jaar met OV gereisd ik ben op de hoogte van de voor- en nadelen. Ik reis pas afgelopen 2 jaar met de auto omdat het gewoon veel geld scheelt.

Betreft
Jouw offtopic opmerking.

Zolang groot deel van werkgevers verlangt dat men van 9 tot 5 werkt gaat er niks veranderen, alleen dat reizen tijdens de spits duurder wordt.

Het voordeelurenabonnement komt uiteindelijk te vervallen als met het probleem gaat aanpakken
Prima om kopieergedrag te ontmoedigen.
Ja niet om het een of ander hoor, maar dat soort geneuzel moet gewoon niet mogelijk zijn. Al helemaal niet als het vanuit de overheid wordt geregisseerd. Schijnbaar is het zo lek als een mandje.

Nou zeg ik niet, ok, de voordeur is niet op slot, dus je mag naar binnen, maar een overheid die dit soort dingen verzint waarvan de beveiliging zo lek als een mandje is is gewoonweg te schofterig voor woorden aangezien er wel miljoenen in geïnvesteerd is van ons geld. Kan je ze wel een taakstraf geven, maar er mag ook wel een "straf" gegeven worden naar de overheid toe.

Of denk ik nu te banaal?
De OV-chipkaart inmiddels al heel wat jaartjes oud. De zwakheid is niet zozeer de ontwikkelde software van Translink wat het tot een OV-chipkaart maakt, maar het Mifare protocol. Niet voor niets dat de Mifare Classic 4k kaart zelf end of life is verklaard door NXP.

Daarbij is geen enkel systeem 100% waterdicht. Het is altijd een afweging tussen baten en lasten. Sinds de invoering van de OV-chipkaart is het zwartrijden al significant afgenomen van 10 naar ongeveer 3 procent. De baten van de OV-chipkaart zijn er dus. Met een veiligere kaart (lees extra kosten) gaat dat percentage waarschijnlijk niet heel veel meer afnemen.
Is dat door het invoeren van de OV-Chipkaart of omdat bijna elk station er tegenwoordig als een gevangenis uit ziet?
Spijker. Kop. ;)

Even serieus: Ik zie vaak dat men in berichtgeving van de overheid causaliteit aanneemt of beweert, terwijl er zoals @batjes aangeeft echt een andere - veel redelijkere - verklaring voor kan zijn.

Het is vast zo dat afname van zwart rijden klopt. Maar hoe meten ze dat? Op basis van het aantal uitgeschreven boetes? Maar zijn de controlemomenten en intensiteit vergelijkbaar? Appels en peren vergelijken om zo te scoren doet men graag. Ook buiten de ambtenarij, maar 't is wel handig om een beetje kritisch te blijven.
Ik kan bij de zelfscan kassa van de plaatselijke supermarkt ook gewoon doorlopen. Die beveiliging is ook zo lek als een mandje. Moet ik het daarom doen?
Ik vind die dingen echt geweldig. Nog even en we moeten zelf openen en vakken vullen en spiegelen voordat we boodschappen kunnen doen. We betalen voor een service die we niet meer krijgen. Vandeweek ook. Meneer u kan naar de zelf scanner. Ja mooi maar ik ben gekke harry niet.
Oh jij vindt het fijner om eerst alles in je kar te stoppen, dan van de kar weer op de band, dan van de band weer in tassen en dan de tassen weer in de kar?

Óf, je pakt een handscanner, zet de tassen in de kar, en pakt de tassen meteen in terwijl je de boodschappen doet. De supermarkt heeft daar wellicht minder werk aan, maar ikzelf ook.
Ja, absoluut. Ik gun anderen ook graag een baan
Beetje jammer van je argument dat de zelfscan er niet voor zorgt dat mensen geen baan kunnen krijgen... Keer op keer komt dit terug, en keer op keer wordt het ontkracht, o.a. door mensen die zelf in de supermarkt werken. Er zijn banen genoeg, supermarkten zijn continue op zoek naar meer mensen. Alleen al de AH heeft momenteel 1640 vacatures.

[Reactie gewijzigd door Paul op 18 juni 2020 11:12]

Daarnaast vindt ik een medewerker ook prettiger dan een zelfscan kassa.
Dat lijkt me prima :) Zelf vind ik de zelfscan veel sneller, en de sociale interactie hoeft voor mij niet.
Ik woon in the middle of nowhere. Sociale interactie met de kassa juffouw is vaak de enige sociale interactie van die dag ;-) (mijn familie niet meegerekend)
De winkel waar ik was was een zelf scan kassa dus zelfde principe alleen doe je hun werk en betaalt er voor.
3x geprobeerd, alle keren werd mij vriendelijk gevraagd toch een mandje te pakken en mijn boodschappen daarin te doen, ook als ik de zelfscan gebruik. Bovendien wordt ik zo vaak gecontroleerd waarbij de halve tas toch weer leeg moet, dat het eigenlijk geen zin heeft.

Maargoed offtopic natuurlijk
Die heeft bij mij gewoon een 100% controle hoor (AH met de zelfscanner). Beveiliging is daar meer dan op orde, zo erg dat zelfscan geen enkel nut heeft.
Helemaal mee eens. De overheid is nalatig en heeft het door hun onkunde mogelijk gemaakt. Het klinkt bijna als een soort "entrapment" in een wereld vol software ontwikkelaars en bizar hoge prijzen voor het OV terwijl dezelfde overheid zit te zeuren over het fileprobleem.

De softwareontwikkelaars van de OV-chipkaart die dit lek hebben toegestaan zouden in ieder geval ontslagen moeten worden en nooit meer voor een overheidsproject mogen worden aangenomen. Meestal zijn dat consultants en/of freelancers, dus stel op dat punt hun werkgever ook verantwoordelijk.

Dat kan in de vorm van een grove geldboete zijn, of minimaal het uitsluiten van dat bedrijf bij overheidsprojecten voor een duur van enkele jaren.
Of denk ik nu te banaal?
In ieder geval denk je veels te extreem. Maar goed, misschien heb je gewoon zin ergens tegen aan te schoppen.

Als jij geen topkwaliteit hand- en sluitwerk op je voordeur hebt, of als je wel eens vergeet je achterdeur op slot te doen, dan is dat ook niet 'schofterig'. Op z'n hoogst dom. En net zoals bij hang- en sluitwerk geldt dat er altijd een kosten-baten afweging gemaakt moet worden. Het heeft geen zin om 100 euro uit te geven om 10 euro te besparen. En er zijn wellicht ook relatief goedkope manieren om fraude te detecteren (ipv het te voorkomen).

En als de aanschaf van een onkraakbare OV-kaart 50 euro kost, ipv 5 euro (of zo), en als de OV-kosten 10% hoger worden omdat alle dure leesapparatuur van de dure onkraakbare chipkaarten terugverdiend moeten worden, dan zullen de klachten in den lande ook niet van de lucht zijn.

En dan zul je zien, dat net zoals met computers, telefoons, etc. er toch een kwetsbaarheid blijkt te zitten in die 'onkraakbare' kaart. Want ze worden nog steeds door (feilbare) mensen gemaakt.
[...]

In ieder geval denk je veels te extreem. Maar goed, misschien heb je gewoon zin ergens tegen aan te schoppen.
Wacht even hoor, dus nu "heb ik ineens zin om ergens tegen aan te schoppen"? Er worden miljoenen uitgegeven aan IT gerelateerde dingen bij de overheid en er zijn vele voorbeelden te noemen dat het vaak op een fiasco uitdraait, maar er is helemaal niemand die daarvoor ter verantwoording wordt gebracht. Maar als je als simpele webshop gehackt wordt, dan staan ze maar al te snel klaar om je ter verantwoording te brengen.

Maar als ik vind dat de overheid, die miljoenen van ons geld spendeert, wel eens op het matje geroepen mag worden als ze flinke steken laten vallen, dan heet dat ineens dat ik zin heb om ergens tegen aan te schoppen? Schiet mij maar lek hoor.
Het gaat niet om wat je zegt, maar om de manier waarop - om je woordkeus.

Verder: ik ben ook geen fan van de verspilling bij de overheid. En van ander wangedrag, zoals dat wat de credietcrisis heeft veroorzaakt. En als ik daarover nadenk, en me dan realiseer dat de verantwoordelijken van dat soort zaken amper verantwoordelijk gehouden worden, dan wordt ik ook boos. Maar het is weinig zinvol om dat hier op zo'n manier (met die woordkeus) te uiten. Dat draagt niet bij aan een zinvolle discussie.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee