KPN gaat vanaf 'medio 2020' e-sim aanbieden

KPN gaat vanaf 'medio 2020' e-sim aanbieden, stelt de provider op een pagina voor zakelijke klanten. Het is onbekend of de e-sim dan ook voor consumenten beschikbaar komt. De introductie zou deze zomer moeten plaatsvinden.

KPN lijkt nog altijd niet zeker van de exacte datum, want het houdt in de bewoording van de blogpost een slag om de arm door te stellen dat e-sim 'naar verwachting' vanaf medio 2020 verkrijgbaar zal zijn. De blogpost is al van twee weken geleden, maar is tot nu toe onopgemerkt gebleven.

De informatie strookt met wat Tweakers hoorde van een bron, die claimt dat KPN een introductie van e-sim aan het plannen is voor Q3, de zomerperiode van begin juli tot eind september. KPN wil de datum niet bevestigen, maar zegt in een reactie wel dat e-sim eraan komt. "We kunnen nog geen datum geven wanneer KPN met e-sim komt", aldus een woordvoerder. "We zijn aan het kijken hoe het gaat met Simyo, en laten het weten zodra we die ervaring voor de klanten van KPN gaan toepassen."

KPN-dochtermerk Simyo biedt sinds enige tijd e-sim aan voor iPhones en sinds kort ook voor Android-telefoons. KPN zei toen al 'de introductie van e-sim bij Simyo op de voet te volgen'. Het moederbedrijf ondersteunt nu alleen nog e-sims voor iot-apparaten; consumenten en zakelijke klanten kunnen voor hun smartphones geen e-sims krijgen bij KPN. Concurrent T-Mobile biedt sinds vorig jaar e-sim aan.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

29-05-2020 • 09:39

136 Linkedin

Submitter: Dennisb1

Reacties (137)

137
134
67
15
1
53
Wijzig sortering
Mocht je e-sim overwegen: let vooral op de details rondom vervanging. T-Mobile bied dit al een tijdje aan en je komt op hun fora allerlei problemen tegen die je misschien niet direct verwacht.

Voorbeeldje: iemand doet een factory-reset van de telefoon. Na de reset blijkt ook de e-sim gewist. De bestaande e-sim kan niet opnieuw ingeladen worden en een nieuwe e-sim laat 7 dagen op zich wachten.
Anoniem: 443119
@NielsFL29 mei 2020 10:43
Te laat...
Wat een drama is e-sim bij T-Mobile zeg, ik ervaar het open het ogenblik en gezien het feit dat ik het toestel nog geen 24u in mijn bezit is heb ik de neiging om alles te retourneren.

Het is best onnozel dat je de code(s) niet opnieuw kan downloaden en maximaal 2x per jaar kan vervangen. Hopelijk leert KPN hier wat van en is hun uitvoering stukken beter want ik ben niet te spreken over e-sim in de vorm van T-Mobile.
Interesting. Er lijkt nogal een verschil te zijn tussen KPN als directe aanbieder, versus KPN wholesale.
Via het wholesale kanaal hebben wij (als whitelabel reseller) al enige tijd mogelijkheid om e-sims te koppelen.
Ook vernieuwing gaat behoorlijk naders: Via een portal kunnen we 'live' nieuwe e-sim activatiekeys genereren en onmiddellijk koppelen aan abonnementen. Uit de generator komt een PDFje met QR code die meteen te gebruiken is.

Ik zie het als een grote toegevoegde waarde als dit in de toekomst bij KPN/T-Mobile/Vodafone e.d. ook direct op hun online klantportalen te regelen is.
Niet meer naar de winkel of klantenservice hoeven voor een sim-wissel.
Nergens last van. Sinds september e-sim. Werkt altijd prima. In buitenland (buiten EU) een lokale sim erin, voila. 0,0 problemen.
Hier ook geen probleem. Ik vind het wel prettig. Reis normaal gesproken regelmatig naar Turkije, en dat gepiel in het vliegtuig om sim kaartjes te vervangen is nu voltooid verleden tijd. :)
Dan kom je toch met een normale dualsim telefoon ook uit de voeten? Of een Vodafone abonnement, lijkt me voor jouw situatie nog handiger aangezien daar Turkije binnen roaming valt.
Normale dualsim op een iPhone? :)
Ben overigens nog maar maar net een jaar geleden, naar T-Mobile overgestapt, dus moet nog een paar maanden uitzingen, voordat ik over zou kunnen stappen

[Reactie gewijzigd door Javaantje_75 op 31 mei 2020 20:41]

Ik wist niet dat je een iPhone hebt. Bij Android zijn 2 simslots op veel modellen mogelijk.

Maar ik snap je post niet, je kunt toch een tijd tmobile esim gebruiken? En dan in het 2e slot je Turkse sim.

Edit: dat had je blijkbaar al, maar omdat dit over kpn gaat had ik het niet door.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 31 mei 2020 21:21]

Te laat...
Wat een drama is e-sim bij T-Mobile zeg, ik ervaar het open het ogenblik en gezien het feit dat ik het toestel nog geen 24u in mijn bezit is heb ik de neiging om alles te retourneren.

Het is best onnozel dat je de code(s) niet opnieuw kan downloaden en maximaal 2x per jaar kan vervangen. Hopelijk leert KPN hier wat van en is hun uitvoering stukken beter want ik ben niet te spreken over e-sim in de vorm van T-Mobile.
Dat ligt aan de regels die T-Mobile verzonnen heeft rondom het vervangen van een e-sim stelt en heeft verder niets met de werking van de e-sim zelf te maken. Je kan een e-sim slechts 1x activeren. Storend is het dat je als er iets mis gaat niet meteen een nieuwe e-sim kan aanvragen, ook niet via een shop. Er geldt uit veiligheids overwegingen een wachttermijn. Maar die maakt ook dat niemand je meer bereikbaar kan krijgen binnen de wachtperiode van 7 dagen. T-Mobile doet altijdeen sms verificatie naar je oude sim als extra controle. Daarmee kan niemand zomaar je sim kapen en activeren. Je kan wel een fysieke sim aanvragen, die ontvang je binnen 1 tot 2 dagen, maar dan heb je sms verificatie nodig naar de niet werkende e-sim.

De e-sim gebruik ik met veel plezier in mijn Iphone. En dat het goed werkt kan ik bevestigen. Wat je nog kan doen is doorschakelen naar een ander nummer (Prepaid?) vlak voor je je simkaart wisselt. En mocht het toch mis gaan, dan heb je nog een backup.

Nog een vraag voor KPN: in september komt er vast weer een nieuwe Apple watch. Mogen wij eindelijk een e-sim hiervoor, zodat we eindelijk ook hier de cellular versies kunnen gaan gebruiken van de Apple watch en de Samsung Galaxy watch? T-Mobile heeft daarbij tot nu toe gefaald met het aanbieden van opties. Dat heeft te maken met de manier van de e-sim activatie. Hopelijk kan KPN dat wel in 1 keer goed doen en daarmee extra smartwatch hardware en abonnementen verkopen.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 29 mei 2020 11:55]

sms verificatie heb je niet nodig als je een fysieke vervangings sim ophaalt in de winkel.

Dat weet ik van toen mijn sim kaart kapot ging en online aanvragen niet ging omdat ik mezelf moest kunnen identificeren (dat kan dus of dmv met legitimatiebewijs in de winkel óf online met sms verificatie en het 2e kan niet als je sim kapot is).
Is dat ook niet toestel afhankelijk?

Ze zeggen dat in geval van een factory reset bij een iPhone je de vraag krijgt of de e-sim behouden moet blijven. Ik heb het zelf overigens nog niet getest.
Dat klopt, als je bij een iPhone een actieve eSIM hebt, krijg je bij het opnieuw instellen van je iPhone een extra vraag met de optie om de eSIM te wissen. Belangrijk is om eerst je eSIM te deactiveren voordat je hem wist omdat je hem anders niet meer opnieuw kunt activeren (in hetzelfde toestel of een ander toestel).

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 29 mei 2020 16:49]

Hoe zit dat met het deactiveren, want dat is nieuw voor mij?

Voor zover ik het begrepen heb, is een e-sim maar éénmalig te downloaden en te activeren.
Als je hem wist of als je hem op een ander toestel wilt hebben, zul je altijd een nieuwe moeten hebben.

Ik heb ook nergens een optie (bij T-Mobile) om mijn huidige e-sim nogmaals op te vragen of te downloaden. Bij de aanschaf krijg je één enkele poging om dat ding te installeren en gaat het fout of sluit je per ongeluk het venster dan is het klaar en kun je de klantenservice bellen (of zeven dagen wachten). Dat geven ze ook aan op hun eigen website.

Daarom is het ook zo belangrijk dat je je e-sim kunt bewaren bij een factory reset.
Mijn ervaring is dat je een gedeactiveerde eSIM weer opnieuw kunt installeren en activeren. Op hetzelfde toestel of een andere.

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 1 juni 2020 12:40]

Met welke provider heb je dit dan ervaren?

Ik heb zelf een e-sim bij T-Mobile en in de My T-Mobile omgeving kan ik alleen de e-sim blokkeren en/of een nieuwe e-sim aanvragen. Ik heb geen mogelijkheid om de sim te deactiveren.
T-Mobile geeft ook expliciet aan dat je een nieuwe e-sim nodig wanneer je deze verwijderd of indien je een ander toestel hebt.

Het zal wellicht geen technische beperking zijn, maar ze geven aan dat ze dit doen vanwege de veiligheid.

[Reactie gewijzigd door Jeroen O op 1 juni 2020 13:02]

Dat lijkt me vrij logisch na een factory reset dat de esim weg is, je kan de eSim opnieuw downloaden via my tmobile app/website
Dat was ook mijn gedachte, maar kennelijk is dat niet altijd zo eenvoudig: https://community.t-mobil...erbehoud-451/e-sim-315825
Klopt, de code zelf via de esim die je via de shop meekrijgt is 1x geldig, maar je kan ook nog esim aanvragen via de tmobile app of site waarna je de esim qr code in de mail krijgt en dat je hem dan kan scannen/profiel downloaden
Dat kan slechts 1 maal per 7 dagen. Dat lijkt vrij royaal, totdat je door een foutje of toestelschade sneller een nieuwe nodig hebt.

Het zal bedoelt zijn om onnodig vaak wisselen te voorkomen, maar persoonlijk zie ik liever dat ze binnen die 7 dagen een extra vergoeding vragen ofzo.
Ik denk niet dat tmobile zo moeilijk zou doen en perongeluk toestelschade zou oplopen en je moet uit nood wisselen... tmobile webcare/de winkel zal heust niet moeilijk doen denk ik om je een esim te geven met je nummer... zo loyaal zijn ze wel al jaren goed behandeld wordt ik bij ze :)
Dat kan slechts 1 maal per 7 dagen. Dat lijkt vrij royaal, totdat je door een foutje of toestelschade sneller een nieuwe nodig hebt.

Het zal bedoelt zijn om onnodig vaak wisselen te voorkomen, maar persoonlijk zie ik liever dat ze binnen die 7 dagen een extra vergoeding vragen ofzo.
Ik heb vorig jaar Augustus al een esim genomen voor mijn iPhone XS. Ben intussen overgegaan op de 11 en de esim ging in eerste instantie niet "zo lekker" (bij dit soort dingen moet je ook geen twee dingen tegelijk doen 8)7 ). Ik heb meteen contact opgenomen met T-Mobile (had immers geen zin om een week te wachten) en toen hebben ze het meteen goed geregeld, dus als je een goede reden hebt ...
Dit is helemaal niet zo logisch vanuit het oogpunt van de gebruiker. Als ik een reset doe met een fysieke SIM kaart in mijn telefoon wordt die toch ook niet gewist? Lijkt mij eerder een foutje in het ontwerp waar het proces niet goed doorgedacht is.
Ik denk een weloverwogen keuze tussen 2 kwaden.
Achteraf een esim vervangen/verwijderen nadat iemand een telefoon heeft weggegeven/verkocht is denk ik meer gedoe dan deze manier.
Biedt gewoon de keuze of je bij een factory reset wel of niet de eSIM data wilt schrappen. Dan is het probleem eenvoudig opgelost.
Een factory reset moet een factory reset zijn: Álle gebruikersinstellingen moeten dan gewist worden om verwarring te voorkomen bij eventuele doorverkoop en dergelijke. Het zou mooi zijn als je van je eSim een backup kwijt kan in je iCloud die automatisch teruggezet wordt zodra je die terugzet op hetzelfde of een nieuw toestel.
Ook een oplossing. Of bied naast Factory Reset nog iets wat je Factory Reset excl eSIM noemt.
E-sim is een stukje software, is onderdeel van de GSM/smartphone.

Wis je de GSM, wis je, je software incl de software sim (E-SIM)
Beide heren, graag geen aannames maken. Je verspreid zo desinformatie. Een eSIM is een aparte embedded chip in je mobiel.

Ik quote een stukje van de Engelse Wikipedia: "An embedded-SIM or embedded universal integrated circuit card is a form of programmable SIM card that is embedded directly into a device."

Bron: https://en.m.wikipedia.org/wiki/ESIM

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 29 mei 2020 12:48]

Een stukje extra hardware... met software (vaak ook wel "firmware" genoemd)

De chip zelf gaat niet weg met een factory reset, maar de e-sim informatie wel.

Daarom noem ik zelf "factory reset" ook wel de "nieuwe uit de doos stand", en daar een gsm normaliter niet met een pre-installed esim komt (qua provider info), gaat dat dus bij een factory reset weg.

By design dus en geen "proces' waarop ik regeerde welke niet ok zouzijn.
Je kunt best in je factory reset routine een vraag inbouwen of je de eSIM data wilt schrappen of bewaren.
Dan heb je toch geen factor reset meer?

Dat is toch de hele functie van factor reset e.g. terug naar fabrieksinstellingen.

Of mis ik wat?

(ik snap dat 't handig is, maar betekend niet dat 't onderdeel zou moeten gaan zijn van factor reset)
Wat is belangrijker? Een goed werkend product of vasthouden aan definities?
Ik zou beide oplossingen willen zien. Jullie hebben beide gelijk, dus een optie die standaard aangevinkt staat dat de eSIM ook wordt gewist en voor de mensen die dat niet willen kunnen die optie uitvinken.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 31 mei 2020 15:23]

Een e-sim is dan ook geen fysieke sim, maar slechts een reeks getallen in een stukje memory.
Graag geen aannames maken. Lees je eerst in in het onderwerp.

Quote van de Engelse Wikipedia: "An embedded-SIM or embedded universal integrated circuit card is a form of programmable SIM card that is embedded directly into a device."

Het is een aparte chip in je mobiel die te programmeren/herschrijven is, zodat bepaalde benodigde informatie naartoe geschreven kan worden om verschillende operators te identificeren en zij jou kunnen identificeren, zodat ze je toegang tot hun netwerk kunnen geven.

Bron: https://en.m.wikipedia.org/wiki/ESIM

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 29 mei 2020 12:47]

Blijft nog steeds een reeks getallen in een stukje geheugen. Wellicht probeer je een punt te maken dat de esim niet in het main memory of de flash storage is opgeslagen. Maar dat doet niets af aan het feit dat het geheugen waar de esim geschreven staat (her)schrijfbaar is, in tegenstelling tot een fysieke sim.

[Reactie gewijzigd door JackBol op 29 mei 2020 13:47]

Dan kun je Windows 10 ook wel beschrijven als wat letters en cijfers in computergeheugen.
Wat hij bedoelt is dat het niet alleen maar een simkaartnummertje is, het is een programmeerbare beveiligingschip die allerlei beveiligingstaken heeft.

En een fysieke sim is ook herprogrammeerbaar, alleen is dit niet gangbaar.

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 29 mei 2020 16:17]

Ik snap de semantiek, maar kijk nou eens naar de use-case. Wanneer factory reset je een toestel? Wanneer je dat ding doorverkoopt aan iemand anders. Ik zou op dat moment graag mijn esim ook gewist willen hebben.

Bij een fysieke SIM haal ik die er namelijk ook uit als ik mijn toestel verkoop.


Misschien zou het argument nog kunnen zijn dat je een apart knopje wilt hebben voor "esim wissen".
Maar het gros van de gebruikers snappen het onderscheid niet en gaan dan hun telefoon met e-sim doorverkopen op marktplaats, met alle gevolgen van dien.
Hier ben ik het geheel met je over eens. Uiteraard is alles 0 en 1en maar staat de gegevens wel apart. Dus niet in je mobiel maar een aparte chip. Daar ging het mij over en dat is een belangrijk verschil. Anders kan je ook zeggen dat alle organismen uit water bestaat, wat ook zo is. Maar dat helpt niet om het onderwerp beter te begrijpen.
Het is overigens wel gangbaar dat je fysieke losse sim gewoon beschreven wordt. Je operator stuurt vaker updates naar je sim zonder dat jij dit weet.
De esim is trouwens ook gewoon een fysieke sim, maar dan vastgesoldeerd. Het is geen app op je toestel ofzo, het is gewoon daadwerkelijk een apparte chip.
Helaas dus geen standaard mogelijkheid tot multisim.
Dat is een probleem van je toestel of van de user zelf.

In mijn pixel heb ik bij een factory reset de optie om de sim te wissen.
Wilde zelf ook aan de e-sim maar bedacht me dat ik mijn oude SE als reserve heb (geen e-sim): niet zo handig. Maar een e-sim kan wel weer worden ingezet voor een leuke databundel in een land buiten de EU (of met veel data voor weinig) :)

En raar dat KPN het nog niet aanbiedt, maar simyo (aka reseller op KPN-netwerk) al wel een tijdje? huh?

[Reactie gewijzigd door 2Dutch op 29 mei 2020 18:47]

Das gewoon beta testen op je budget network :)
Eг wachten hieг geweldige meidеn oр je!
---
http://kisstok.com
Gaat nu eindelijk iemand ook de applewatch met de e-sim ondersteunen ? :?
Of wordt die al ondersteunt door een van de providers ?

En ja hoor ....

Het is weer heel stil aan de overkant resp. vodafone |:(

Wanneer worden die eens wakker !

Vodafone : Maak een volledige e-sim met applewatch-ondersteuning!! Om je concurrenten links nog in te halen. O-)
Anders is dat gesnurk in jullie slakkenhuisje niet meer te verklaren. 8-)

[Typos verwijderd]

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 29 mei 2020 20:24]

Voor de Apple Watch is toestemming van Apple nodig, zonder Apple toestemming kan je geen eSIM aanbieden als operator.
Als je naar de Apple Pay uitrol kijkt dan lijkt Apple Nederland niet echt belangrijk te vinden dus als je op die basis kijkt dan zal het waarschijnlijk nog wel een jaartje of twee duren voordat Apple er mee komt.

Apple Pay was mogelijk vanaf de iPhone 6 en Apple heeft het in Nederland geintroduceerd in iPhone XS tijd. dus reken maar uit hoelang die heeft geduurd en Apple Pay is nog altijd bij veel banken niet beschikbaar.
Niet helemaal juist. Om eSIM op companion devices zoals smartwatches te krijgen, heeft een operator een entitlements server van Apple nodig. Dit is een extra stap en investering bovenop een eSIM uitrol.

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 29 mei 2020 16:31]

De reden voor de supertrage uitrol van Apple Pay lag bij mijn weten vooral bij de banken. Die waren simpelweg niet zo happig omdat Apple een graantje mee wil pikken. Toen er 1 grote bank in de vorm van ING over de dam was, moesten andere grote banken als ABN-AMRO en Rabobank wel volgen omdat steeds meer klanten dat verwachtten.
De reden voor de supertrage uitrol van Apple Pay lag bij mijn weten vooral bij de banken. Die waren simpelweg niet zo happig omdat Apple een graantje mee wil pikken. Toen er 1 grote bank in de vorm van ING over de dam was, moesten andere grote banken als ABN-AMRO en Rabobank wel volgen omdat steeds meer klanten dat verwachtten.
Nou, dat zagen de banken dan goed dat het een bedreiging was. Als je het eenmaal aanzet is het binnen de kortste keren je favoriete en daarmee primaire betaalmethode. Op Iphone of Apple watch. Zeker nu tijdens de Coronacrisis vind ik het fantastisch om nooit meer een pincode op een betaal automaat in te hoeven drukken.

Op de Iphone bevestig je door face id of je vingerafdruk te gebruiken. De Apple watch activeer je 1 keer per dag. Zo lang de sensoren zien dat hij nog om jouw pols heen zit kan je zonder aanvullende pincodes echt 100% contactloos betalen.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 30 mei 2020 12:42]

Je kan op de Apple site genoeg landen vinden waar de providers wel het werk willen doen om Apple Watch te ondersteunen. In veel van die landen haalt Apple veel minder omzet dan in Nederland. Aan Apple ligt het dan ook niet.
Er is nog geen enkele provider in Nederland die de Apple Watch ondersteunt.
Ook van T-Mobile en KPN heb ik nog geen plannen vernomen die in die richting wijzen
zeker nu veel gebruikers zullen overstappen op een nieuw model na een paar jaar... mijn apple watch2 werkt nog uitstekend maar een nieuw model met e-sim zou een reden voor vernieuwing zijn. e-sim is dan wel minimaal qua idee...
Ik heb de special limited(maar 1000 stuks voor VIP toen gemaakt) edition van versie/model 0 (nul). _/-\o_

En wil graag upgraden naar een met esim. Liefst model 6 of 7(hopelijk met suiker en/of bloeddruksensor! _/-\o_ ) O-)

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 29 mei 2020 20:36]

Nou en ?
Dus als alle niet helpen, doe jij het ook niet ? |:(

Het wordt gewoon tijd voor een volledige e-sim support (incl. apple watch).Punt! :Y)

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 29 mei 2020 20:33]

Zeg ik dat dan?
Hmmm, dan had ik het zeker anders moeten formuleren.
Ik ben bang dat het nog wel enige tijd zal duren alvorens er in Nederland eSim ondersteuning zal komen voor de Apple Watch.
Ik had het zo opgevat omdat je er andere providers (met naam!) bij betrekt bij jouw antwoord/commentaar. O-)

Dit 2e antwoord/commentaar lijkt mij imho beter (geformuleerd). _/-\o_
T-Mobile blijft volhouden dat er geen vraag naar Apple Watch 4G is. Wel ironisch dat een mobiele telefoon provider het concept ‘gecreëerde markt’ niet begrijpt. De Apple Watch verkoopt volgens mij behoorlijk goed en een companion eSIM maakt hem compleet voor bijvoorbeeld buiten sporters. Lijkt mij dat daar genoeg vraag naar is. Misschien valt er te weinig te verdienen.
T-Mobile blijft volhouden dat er geen vraag naar Apple Watch 4G is. Wel ironisch dat een mobiele telefoon provider het concept ‘gecreëerde markt’ niet begrijpt. De Apple Watch verkoopt volgens mij behoorlijk goed en een companion eSIM maakt hem compleet voor bijvoorbeeld buiten sporters. Lijkt mij dat daar genoeg vraag naar is. Misschien valt er te weinig te verdienen.
Nou, laat T-Mobile dan straks prima afgeblufd kunnen worden door KPN die die klanten opeens zonder moeite blijkt te kunnen binden met de Apple Watch compatible e-sim. Waarmee dat betekent, dat ze ook dus hun hoofd abonnement naar KPN over gaan zetten, omdat dat bij de Apple e-sims voor de watch de voorwaarde is.

Nog leuker voor de provider die wel durft in te stappen: de cellular Apple watch is een prima stuk hardware om in de KPN online shop samen met een e-sim bundeltje mee te gaan verkopen. Dan haal je daar nog wat extra hardware marge op.

Ik zie de reclames al voorbij komen voor “Alles in 1 mobiel”. Alle simonly klanten met een Iphone kunnen een aanbod krijgen voor een data sim voor in hun tablet als add on. En daarnaast een Apple watch met e-sim bundel kopen.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 30 mei 2020 12:50]

Absoluut. Ik ben al tien jaar tevreden T-Mobile klant, maar als KPN met Apple Watch support komt ben ik er als eerste bij.
T-Mobile blijft volhouden dat er geen vraag naar Apple Watch 4G is. Wel ironisch dat een mobiele telefoon provider het concept ‘gecreëerde markt’ niet begrijpt. De Apple Watch verkoopt volgens mij behoorlijk goed en een companion eSIM maakt hem compleet voor bijvoorbeeld buiten sporters. Lijkt mij dat daar genoeg vraag naar is. Misschien valt er te weinig te verdienen.
Dus jij zou een extra abonnement afsluiten voor jouw Apple Watch?
Hoeveel ben je bereid om te betalen voor dat abonnement?
Kosten baten. Dat betekend 1 extra device op dezelfde mast, als dat een succes wordt hebben ze dubbel zoveel capaciteit nodig, moeten investeren voor de entitlementserver en alles wat erbij komt kijken. Maar wat ga je ervoor kunnen vragen? €5 pm? Meer gaat niemand betalen. Aantal mensen die €5 pm zouden willen betalen voor die ene keer dat ze gaan joggen en geen telefoon maar alleen een horloge bij hun hebben zal zeer beperkt zijn. Wie gaat anders extra betalen, als er toch al connectiviteit via je toestel is? En wat gaan ze uiteindelijk overhouden van dat laag bedrag na btw belastingen en andere kosten? Met die lage winst moet je vervolgens je investering en doorlopende extra kosten betalen. Ik zou mn geld er ook niet in leggen.
Als ik de Pixel 4 of 5 nu als duosim wil gaan gebruiken, kan ik dan twee esims gebruiken of één esim en één fysieke sim? Iemand daar al ervaring mee misschien.
De iphone 11 pro ondersteund 1 actieve e-sim en 1 actieve fysieke simkaart. Je kan wel meerdere e-sims opslaan. Maar 1 is actief.

Of dit ook zo is bij de pixels, geen idee. Of de netwerk dit aan kan is ook weer een andere vraag.
Yes. Klopt als een bus. Ik heb een pixel4xl, en ben in januari naar Australië geweest. Daar heb ik bij optus een esim gekregen. Qr code scannen, er wordt wat data gedownload, en klaar. Je hebt dus wel een actieve internet verbinding nodig (lang leve airport wifi).
Heb de esim nog steeds staan (inactief), meer omdat ik benieuwd ben hoeveel je naast elkaar kan hebben :)
In de meeste toestellen kun je maximaal 10 eSIM profielen opslaan waarvan er 1 actief kan zijn.
Wat @robertwebbe zegt klopt helemaal. Echter wanneer je een toestel hebt welke dual sim/dual stand-by ondersteunt, dan kun je naast het gebruik van een eSIM ook een traditionele simkaart gebruiken. Je kunt in dat geval op beide simkaarten bereikbaar zijn (en mee bellen), Je kunt echter maar met één simkaart tegelijk gebruik maken van data.

[Reactie gewijzigd door MobilityManager op 29 mei 2020 17:50]

Hoera, precies op tijd voor Apple Watch met 4G. Tenminste, als ze slim zijn gaan ze daar een abonnement voor aanbieden. De markt van smartwatches groeit als kool en je merkt bij gebruikers dat de 'zware' telefoon thuis kunnen laten, maar nog wel notificaties krijgen/kunnen bellen, echt een wens is.

Daar is wel e-sim voor nodig.
Zie de blogpost

Straks kun je ook meerdere apparaten aan één nummer koppelen. Denk aan een smartwatch, tablet of laptop. In het geval van een smartwatch is bijvoorbeeld geen smartphone in de buurt nodig om van internet gebruik te maken.

Ofwel geen apart abbo nodig je, Smartwatch kan eSim nummer gebruiken wat weer gekoppeld is aan een abbonement

Edit: typo's

[Reactie gewijzigd door Jelovnik op 29 mei 2020 10:16]

he he, eindelijk een mobiele aanbieder die de LTE Apple Watch gaat ondersteunen.

Dwz dat we straks in nederland eindelijk ook hier de LTE versie kunnen kopen en dat clubs als T-Mobile NL wellicht eindelijk ook eens eSIM op dat ding gaan aanbieden.

[Reactie gewijzigd door Yucko op 29 mei 2020 10:34]

Dat zou voor mij zomaar een reden kunnen zijn om naar KPN over te stappen. Ware het niet dat ze beroerde dekking hebben op de plek waar ik woon...
Als ze slim zijn zit dat gewoon ín het abonnement. Ik vind het zo bizar dat je er een x aantal euro's per maand voor moet betalen terwijl het gewoon eenmalig aansluitkosten zijn, want de data gaat gewoon uit je bundel. En dan, hoe vaak heb je het écht nodig? En ben je zonder je iPhone.

Hopelijk komt T-Mobile dit jaar ook met eSIM voor Apple Watch. Zou wel fijn zijn.
Als ze slim zijn zit dat gewoon ín het abonnement. Ik vind het zo bizar dat je er een x aantal euro's per maand voor moet betalen terwijl het gewoon eenmalig aansluitkosten zijn, want de data gaat gewoon uit je bundel. En dan, hoe vaak heb je het écht nodig? En ben je zonder je iPhone.

Hopelijk komt T-Mobile dit jaar ook met eSIM voor Apple Watch. Zou wel fijn zijn.
In bijvoorbeeld Duitsland betaal je voor een extra e-sim voor je Apple Watch LTE cellular of Samsung Galaxy Watch LTE tussen de 2,50 en 5,- per maand extra. Je activeert het als add-on naast je huidige abonnement. Wie zo’n watch koopt, activeert dit ook. Dan kan je hardlopen met muziek en hardloop apps, zonder toestel. Je kan dan zelfs een noodoproep met locatie doen via je watch. Die e-sim add ons zijn voor veel klanten best een klantenbinder. Een Watch e-sim werkt namelijk alleen met de provider waar ook je Iphone aan hangt.

Het is dus wat dat betreft vreemd dat geen van de Nederlandse providers dee extra cash en bindings mogelijkheid aanbiedt. De Apple watch cellular is er al jaren, dus de kinderziektes zijn er uit en als men eerder was ingestapt dan waren eventuele investeringen al lang terugverdiend.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 29 mei 2020 12:36]

Ik heb een Apple Watch Series 4, en ik kan zonder mijn iPhone mee te nemen muziek luisteren en Strava gebruiken. Je selecteert vooraf in Apple Music welke playlists je wil syncen met je watch, en Strava synchroniseert zodra je weer in de buurt van je iPhone bent.

Maar goed, ik heb wel de LTE versie, gekocht vanwege de gebruikte materialen (RVS en saffier), dus ondersteuning zou erg welkom zijn. Ik heb momenteel een maandelijks opzegbaar sim-only abonnement, en ik stap over naar de eerste de beste provider die de Apple Watch gaat ondersteunen!
Duitsland is natuurlijk een veel groter markt, waar je je opstartkosten makkelijker terug kan verdienen dan in ons kikkerlandje.
Welkom in de wereld van de telco en upsell. Waarom iets gratis geven als je mensen er ook voor kan laten betalen?
Omdat het voor de provider ook niet gratis is. Daar gaat R&D aan vooraf want je kan zetten onder eenmalige kosten maar wat als er later een probleem mee is en je belt naar de helpdesk. Alle tweakers zullen ongetwijfeld niet bellen naar de Helpdesk maar Henk & Ingrid kunnen dat wel doen, dan moeten ze daar hulp en ondersteuning op bieden en mogelijk is dit niet meegenomen in het abonnement van de hoofdsim. Naast dit moet je ook denken aan toekomstige R&D voor nieuwe apparaten die op de markt gaan komen en ondersteund moeten gaan worden, dit kan je niet allemaal inschatten in een eenmalig bedrag.

Als je iets aanbied wordt er ook vanuit gegaan dat je er ondersteuning op bied.
Alsof henk en Ingrid hier ooit over na zouden denken? Die hebben helemaal niet door dat dat uberhaupt kan.
Ik heb lang genoeg op een helpdesk gewerkt om te weten dat dat helaas niet waar is. Henk & Ingrid komen op een feestje en de handige buurman verteld hun erover, of de handige schoonzoon die besteld het voor ze omdat het veel handiger zou zijn. Maar zodra hij weg is werkt het toch niet. Dat zijn maar een paar voorbeelden. Maar los hiervan moet Esim ook mee met de ontwikkeling en die zullen er ongetwijfeld komen, nieuwe devices, verbeteringen die doorgevoerd moeten worden. De verbeteringen brengen ook een risico met zich mee dat het niet kan werken waardoor ook alle tweakers ineens contact opnemen met de helpdesk, want dit ligt buiten hun eigen domein.
T_Mobile ondersteunt e-sim al langere tijd, alleen niet voor alle devices. Op de Apple Watch werkt het bijvoorbeeld niet.
Vanwege de laagdrempelige implementatie die ze daar bij T-Mobile hebben gedaan. Apple devices zoals de Apple Watch vragen om een bredere implementatie van eSim met meer veiligheids features.
@DataBass , het ligt iets gecompliceerder. Apple houdt zich met haar eSIM implementatie op de Apple Watch niet aan de GSMA standaarden die zijn afgesproken. Hierdoor zullen operators aanvullende aanpassingen moeten maken aan hun infrastructuur om Apple Watch te kunnen ondersteunen. Zoals @robertwebbe hierboven al aangaf vereist Apple van de operators dat zij gebruik maken van een Entitlement server. Deze Entitlement server is niet bedoeld voor meer veiligheid features.

[Reactie gewijzigd door MobilityManager op 29 mei 2020 17:53]

En dan, hoe vaak heb je het écht nodig? En ben je zonder je iPhone
Kip ei probleem natuurlijk. Nu zijn een hoop mensen versmolten met hun telefoon, maar als je 20 jaar geleden op straat vroeg of men een mobiel nodig had was het antwoord ook “hoe vaak heb je het nou écht nodig?”
Klopt inderdaad alleen of dit de toekomst is, alles weer op zo miniatuur schermpje doen.
Er zal denk ik wel uiteindelijk weer iets komen, maar goed de tijd zal leren wat het gaat worden.
Dus het antwoord is nee, dat is het niet waard om 10 euro per maand voor te betalen maar in de toekomst wel? Of in de toekomst is het gratis en dus heeft met het ‘nodig’?
Hopelijk ook voor de watch idd. T-Mobile heeft al lang e-sim maar ondersteund niet de Apple Watch. Dus e-sim ondersteuning zegt niet gelijk voor alle devices.
Je moet echt heel erg weinig met je telefoon doen, wil je een langere periode zonder telefoon kunnen. Naar de supermarkt met een 4G smartwatch zou makkelijk kunnen. Een hele dag, waarbij je ook wilt reageren op berichten wordt toch een heel stuk lastiger zonder telefoon. Ik vind het in ieder geval een ramp om goed te kunnen reageren vanaf mijn Apple Watch 5. Voor mij altijd iPhone + Watch.
Ik doe op mijn iphone best vaak whatsappjes dicteren omdat ik te lui ben om te typen. Werkt voor mij best goed. Kan dit met de watch niet?
Whatsapp heeft geen native app op de Apple Watch. Telegram en iMessage moet wel kunnen ja.
Ik denk meer bedoeld dat batterij van batterij snel leeg gaat, Ik doe 2 dagen met Apple Watch 5 maar deed dit ook met de watch 2(dus batterij dus is er in al die jaren totaal niet op vooruit gegaan).

Met je iPhone red je uiteraard ook geen week , maar batterij van zo horloge is zo klein dat als je dit te vaak doet je einde van de dag denk ik niet eens haalt.

En uiteraard kleine scherm daar wil je gewoon niet te veel mee doen, is leuk voor binnen komende berichten maar verder.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 29 mei 2020 10:33]

Ik vind siri voor simpele berichten eigenlijk prima werken.
Hoera, precies op tijd voor Apple Watch met 4G. Tenminste, als ze slim zijn gaan ze daar een abonnement voor aanbieden. De markt van smartwatches groeit als kool en je merkt bij gebruikers dat de 'zware' telefoon thuis kunnen laten, maar nog wel notificaties krijgen/kunnen bellen, echt een wens is.

Daar is wel e-sim voor nodig.
Eens. Door de coronacrisis ben ik het hardlopen weer gaan oppakken... ik luster graag muziek tijdens het hardlopen, maar ik heb moeite om mijn telefoon mee te nemen (een 6,7 inch scherm werkt zwaar in je nadeel). Toch wil ik graag in contact kunnen blijven staan (blessure verleden) als het verkeerd gaat.

Naast de smartwatch en smartphone is de e-sim toepassing natuurlijk op veel meer zaken mogelijk. Hiermee kan IoT wel echt goed van de grond af te komen mits de providers ook aantrekkelijke abbonementen gaat toestaan... die internet only abonnementen voor een dongel, tablet of laptop zijn in verhouding belachelijk tot de normale abonnementen.
Hoezo ik loop ook hard met mijn Iphone. Dit zit dan wel in een Flipbelt achter op mijn rug. Daar heb ik er eigenlijk geen last van. omdat hij plat tegen de onderkant van je rug zit.

Ik zou wel willen dat er een 4g versie of een 5g versie van de watch beschikbaar zou komen in Nederland. Dan kan ik mijn telefoon inderdaad vaker gewoon thuis laten.
Moet je wel een goed waterdichte telefoon hebben ;) onderaan je rug is na het hardlopen meestal niet het droogste deel meer....
Klopt maar het is wel een perfecte plek om je telefoon mee te nemen zonder al te veel last.
Alleen een horloge met een Esim zou nog beter zijn natuurlijk
T-mobile heeft al een tijdje e-sim, helaas geen apple watch support. Dat is weer iets speciaals, een soort van duo-sim.
Ik stap gelijk weer terug over naar KPN (van T-Mobile) als ze ook voor consumenten e-sim gaan aanbieden. Ik heb drie mobiele aanbieders (KPN van vriendin, vodafone zakelijk en t-mobile privé) en mijn ervaring is dat t-mobile verreweg het slechte bereik/snelheid heeft, ook in het buitenland.
En wat houd je nú tegen dan? En in het buitenland kan je je provider hard kiezen.
Ik wil privé e-sim, en dan nog is in mijn ervaring KPN beter dan t-mobile. T-mobile is goed, maar KPN is beter. (mijn ervaring)

Kan je elke provider in het buitenland kiezen? Dan nog, dat wil ik niet hoeven doen :-)
Als je echt niet kunt wachten Simyo. Op het KPN netwerk, E-
Sim en nog tijdelijk leuke bundels (die heb je KPN niet voor die prijs)
Maar: een e-sim veranderd het netwerk toch niet? Dus als je zo happy bent met kpn, waarom neem je niet een reguliere sim, en stap je over?

En providers bieden hun voorkeur -netwerken aan als preferred netwerk. Verder kan jij met alles verbinden, maar als jij dat niet wilt, dan doe je dat toch niet?
We gaan nu offtopic; maar ik heb een e-sim (iPhone Xs) omdat ik geen twee telefoons wil gebruiken voor werk en privé.
Top! Daar kan ik wat mee...
Ik heb nu voor eerst tmobile sinds een jaar ofzo, was ook altijd negatief en zag vaak bij andere slecht bereik.
Ook in drukke gebieden zoals Utrecht met Koningsdag ofzo midden in stad knalde tmobile zelfs op nieuwste mobiels eruit, en kpn ook nog wel eens maar Vodafone bleef altijd doen.

Maar tegenwoordig is tmobile toch best wel prima, altijd prima bereik eigenlijk geen klagen tegenwoordig.
Heb nu tmobile privé en kpn zakelijk moet zeggen merk weinig verschil, alle 2 hebben overal prima bereik.
Raar, ik heb juist zeer goede ervaringen met het bereik van T-Mobile, ook in het buitenland. Ik heb in de vele vele jaren dat ik T-Mobile gebruik eigenlijk maar op één plek slecht bereik ervaren en dat is tussen Soest en Amersfoort aan de Utrechtseweg. Ook de snelheid via 4G+ is uitstekend.

[Reactie gewijzigd door wjb4tweakers op 29 mei 2020 10:54]

Ohjee ik voorzie aanschaf nieuwe 4G Apple Watch in mijn toekomst, ergens 'medio 2020'. Misschien dat er dan rond diezelfde tijd een Apple Watch 6 komt?

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 29 mei 2020 10:06]

En hoezo een 4G Apple Watch, je wil toch niet al je whatsapp of telegram/ mail berichten op zo klein Schermpje gaan beantwoorden ?.

Tenminste whatsapp zal nog niet eens gaan, ze hebben geen watch app.
Ja misschien handig als je telefoon eens vergeet, en als gebeld wordt toch bereikbaar ben moet je wel Bluetooth oortjes hebben(want buiten via kleine speakertje ook niet ideaal).

En sporten kan nu ook al zonder iPhone, alleen je ben uiteraard eventjes niet bereikbaar(wat mij niet zo ramp lijkt je ben even met iets voor je zelf bezig).
En hoezo een 4G Apple Watch, je wil toch niet al je whatsapp of telegram/ mail berichten op zo klein Schermpje gaan beantwoorden ?.
bellen + siri + apple pay + muziek luisteren. Overigens zijn de LTE watches ook de luxere modellen met betere materialen. Ik ben dermate blij met mijn Apple Watch dat ik prima zo'n luxer model wil kopen als ik daar een mooie stainless steel + LTE/4G voor terugkrijg.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 29 mei 2020 10:49]

Apple Pay heb je geen 4G Watch voor nodig, je kan nu al zonder telefoon met Watch betalen.
Muziek luisteren zou kunnen ja of bellen ofzo, maar dat bellen ach even niet bereikbaar ben dan niet.
je kan nu al zonder telefoon met Watch betalen.
Echt waar? Oh.
Ja jou pinpas heeft toch ook geen 4G ? :+ , misschien moet je even je Watch unlocken als die je iPhone niet ziet(Ligt aan jou instellingen natuurlijk).
Maar anders is gewoon dubbel klikje op de knop van de Watch, en tegen de pin houden en betalen :) .
Ja jou pinpas heeft toch ook geen 4G ?
Nee, die werkt nog met UMTS.

(jk) nooit echt bij nagedacht eigenlijk. Ik ging er gewoon vanuit dat het via internet ging, maar het pinautomaat heeft natuurlijk ook internet.
Maar de Apple Watch wordt in Nederland door geen enkele provider ondersteunt en ik heb ook nog geen plannen vernomen bij één van de providers om deze te gaan ondersteunen.
Voor mij is het vrij simpel, de eerste die e-sim ondersteunt voor Apple Watch, heeft mij als klant erbij.
Misschien moeten we gewoon zelf een "Apple Watch provider" opzetten
Dan moet je een heel mobiel netwerk uitrollen en frequenties aanschaffen? Een virtual provider kan immers geen extra netwerk features beschikbaar stellen.
Goed bezig! Waarschijnlijk nog steeds alleen op toestellen die ze zelf verkopen, net als VoLTE.... Laten ze dat nou eerst eens regelen daar. Vodafone en T-Mobile ondersteunen heel veel toestellen en KPN alleen een handvol Samsungs, iPhones, Sony en Huawei uit mijn hoofd.
Teleurstellend dat er niet gesproken wordt over e-sim ondersteuning voor de Apple Watch. Het lijkt mij ideaal om toch bereikbaar te zijn wanneer ik zonder iPhone op pad ga!
Waarom zou je e-sim willen? Ik zie nog steeds geen voordelen voor mij als klant, eerder nadelen behalve voor de aanbieder, voor hen wordt het goedkoper, bijv. de kans op fraude danwel technische manipulatie, spoofing etc. wordt kleiner.
Omdat als de providers conditional access gaan toepassen op hun beheerpagina's, dan wordt een eSIM veiliger dan een fysieke SIM. Vooralsnog is een eSIM onveiliger, omdat je een eSIM kunt bestellen zonder MFA/risky-sign-in policy. T-Mobile heeft in de VS wel een sign-in risk Conditional Access based policy. In NL helaas niet.
Dat is niet juist. Bij T-Mobile moet je je dubbel verifiëren bij het aanvragen van Zowel een e-Sim als een nieuwe fysieke Sim.
Bij T-Mobile US moet je dubbel verifieren. Bij T-Mobile NL hoeft dat dus niet. Ik ben er zelf ook van geschrokken, maar ik heb bij een nieuw abonnement vanuit de beheerpagina gewoon een eSIM besteld zonder dat er een extra authenticatiefactor heeft plaatsgevonden.
Nogmaals, dat klopt niet. Je moet je dubbel verifiëren via sms tijdens het bestellen. Alleen in de eerste week was dat niet nodig. Dat was toen ook in het nieuws en snel gecorrigeerd. Het is nu dus (al maanden) niet meer aan de orde.
Vorige week nog een nieuwe eSIM geactiveerd zonder extra authenticatie, gewoon vanuit de beheerpagina. Een tijd terug zelfs T-Mobile gebeld om te vragen of ze MFA voor de beheerpagina konden activeren, maar ze ondersteunen geen MFA/2FA werd mij verteld door de klantenservice van T-Mobile.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 31 mei 2020 14:50]

Ik kan je vertellen dat je die SMS niet krijgt. Dat weet ik uit de praktijksituatie, omdat wij vaker vanuit de beheerportal een eSIM aanvragen voor gebruikers. Hiervoor wordt geen verificatie gedaan door T-Mobile.

Intern is dit overigens geescaleerd en een mogelijke uitkomst is dat we wellicht van T-Mobile af gaan stappen, omdat er wel meer issues zijn met T-Mobile Beheer.

Overigens gaat het artikel over My T-Mobile. Ik heb het over T-Mobile Beheer. T-Mobile Beheer NL heeft geen conditional access policies op login of bepaalde acties..

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 1 juni 2020 13:54]

Dat is leuk, maar voor particulieren is het gewoon goed geregeld en je zaait nu onnodig verwarring door te stellen dat er geen MFA is. Zet er dan duidelijk bij dat het om een grootszakelijk account gaat.
Ik vond het met m’n nieuwe iPad wel handig. In de Simyo app een eSIM aanvragen en in no-time was ik online. Waarom zou je nog op een simkaart bezorging wachten of naar een winkel gaan?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee