Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Synology komt met previewversie van DiskStation Manager 7.0

Synology heeft een eerste versie uitgebracht van DiskStation Manager 7.0, het besturingssysteem voor zijn nas-systemen. De nieuwe versie is volgens Synology de grootste update ooit en biedt onder andere een nieuwe interface die soepeler en intuïtiever moet werken.

Wie geïnteresseerd is in het uitproberen van DSM 7 kan hiervoor terecht op de website van Synology. Na het aanmaken van een account kan de gebruiker zich opgeven. Overigens beslist Synology wie er toegang krijgen; geselecteerde gebruikers krijgen een uitnodiging om de software te downloaden.

Op zijn website heeft de fabrikant een overzicht van de nieuwe functionaliteit geplaatst, waarbij ook duidelijk wordt dat de preview bedoeld is als pre-bèta-versie. Wie wil wachten tot de final release kan op de webpagina alvast bekijken welke systemen compatibel zijn met de nieuwe software.

In DSM 7 is onder meer de interface aangepast, waardoor het geheel intuïtiever aan moet voelen en gemakkelijker moet zijn om mee te werken. Daarbij belooft Synology ook dat de software sneller werkt; een veelgehoorde klacht van DSM is dat het traag functioneert. Verder is er een nieuwe foto-applicatie ontwikkeld en worden de audio- en video-applicaties samengevoegd tot Synology Media Center. Met Active Insight krijgen gebruikers beter inzicht in de prestaties van hun nas.

Vorige maand liet Synology nog weten dat de bètarelease van DSM 7.0 zou worden vertraagd, na eerder te hebben beloofd deze voor het einde van 2019 uit te brengen. Het bedrijf wil de extra tijd gebruiken om meer functionaliteit toe te voegen aan de software.

Door Bauke Schievink

Admin Mobile / Nieuwsposter

04-01-2020 • 12:26

163 Linkedin

Submitter: marcjo

Reacties (163)

Wijzig sortering
DSM 7.0 Preview Release Device Support List

FS Series :FS3400, FS3017, FS2017, FS1018
SA Series :SA3400
20-Series :RS820RP+, RS820+, DS620slim, DS420j, DS120j
19-Series :RS1619xs+, RS1219+, RS819, DS2419+, DS1819+, DS1019+, DS419slim, DS119j
18-Series :FS1018, RS2818RP+, RS3618xs, RS2418RP+, RS2418+, RS818RP+, RS818+, DS3018xs, DS1618+, DS918+, DS418play, DS418, DS418j, DS718+, DS218+, DS218play, DS218, DS218j, DS118
17-Series :FS3017, FS2017, RS18017xs+, RS4017xs+, RS3617xs+, RS3617RPxs, RS3617xs, RS217, DS3617xs, DS1817+, DS1817, DS1517+, DS1517
16-Series :RS18016xs+, RS2416RP+, RS2416+, RS816, DS916+, DS716+II, DS716+, DS416play, DS416slim, DS416, DS416j, DS216+II, DS216+, DS216play, DS216, DS216j, DS216se, DS116
15-Series :RC18015xs+, DS3615xs, DS2415+, DS2015xs, DS1815+, DS1515+, DS1515, RS815RP+, RS815+, RS815, DS415+, DS415play, DS715, DS215+, DS215j, DS115, DS115j
14-Series :RS3614xs+, RS3614RPxs, RS3614xs, RS2414RP+, RS2414+, RS814RP+, RS814+, RS814, RS214, DS414slim, DS414, DS414j, DS214+, DS214play, DS214, DS214se, DS114
13-Series :RS3413xs+, RS10613xs+, DS2413+, DS1813+, DS1513+, DS713+, DS213j
Other :VirtualDSM

Vooral de verdere funtctie uitbreidingen voor: Storage en SAN zijn zeer welkom om dit nog beter te laten werken dan het nu al doet :)

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 4 januari 2020 12:58]

De volgende lijst gaat de update niet krijgen:

XS Series : RS3412xs, RS3412RPxs, RS3411xs, RS3411RPxs, DS3612xs, DS3611xs

Plus Series : RS2212+, RS2212RP+, RS2211+, RS2211RP+, RS812+, RS812RP+, DS2411+, DS1812+, DS1512+, DS1511+, DS712+, DS412+, DS411+II, DS411+, DS213+, DS212+, DS211+, DS112+

Value Series : RS812, RS212, RS411, DS413, DS411, DS213, DS212, DS211, DS112, DS111

J Series : DS413j, DS411j, DS411slim, DS213air, DS212j, DS211j, DS112j

Others : NVR216, NVR1218, DDSM

Ben zelf erg benieued naar de nieuwe foto applicatie. De huidige is qua interface echt niet meer van deze tijd. Vooral de smartphone app van Android werkt niet echt super fijn.

[Reactie gewijzigd door vali op 4 januari 2020 17:44]

Gebruik je dan al wel de Moments app of nog de oude Photos app? Zelf ben ik al erg tevreden over de huidige Moments. Genoeg te verbeteren maar het is naar mijn mening één van de beste manieren om je fotos in eigen beheer te kunnen gebruiken. Zeker in samenwerking met een tablet!
Jammer dat mijn 213+ niet meer de update krijgt terwijl die veel duurder was dan de 213J. Maar ik val niet stijl achterover van de nieuwe features, dus ik denk dat ik voorlopig gewoon zo laat ook gezien de dual-bay NAS systemen van Synology toe lijken te zijn aan eeen refresh. Tot juni 2023 is het sowieso veilig gezien de security ondersteuning, dat is toch nog ruim drie jaar.
DE support voor mijn 1511 is nu eindelijk gestopt.

wat mij opvalt is dat ook gelijk de 12 series niet meer worden ondersteund.

Nu hopen dat de security updates nog een half jaartje blijft doorlopen , en dan wordt het tijd voor een nieuwe.

Alleen zit er geen geschikte 20 series tussen, on om een 19series te kopen voelt dan al weer 2 jaar oud.
Het was idd hier al aangekondigd dat (veel) DSx12's deze niet zouden krijgen.
Ook staat hier: "DSM 6.2 [...] will receive security updates and important fixes until June 2023".
Dus die DSx12's uit 2012 krijgen support tot 2023 ... indrukwekkende prestatie van Synology!
Zie mijn ds112 er ook niet tussen staan. Jammer, maar begrijpelijk. Heb hem alweer heel wat jaartjes maar doet het nog prima
Dit zijn alleen de supported modellen voor de Preview Release neem ik aan? Zie aardig wat reacties van mensen die ervan uitgaan dat hun Syno wel/geen DSM 7 krijgt adhv deze lijst.

Ik heb zelf de DS415+, zie hem niet in de lijst staan maar maak me ook geen zorgen.

Edit : Ben idd kippig, hij staat er gewoon bij. Had ook niet anders verwacht, nog steeds een topding die DS415+ met 8GB ram

[Reactie gewijzigd door Recklezz op 4 januari 2020 21:24]

Die staat gewoon bij de 15-series in de lijst. Helaas staat mijn DS412+ er niet bij maar heb iig ook nog een DS415+ die wel ondersteund gaat worden.
Jawel hoor, de DS415+ staat er gewoon tussen, kijk maar bij Comptability op https://event.synology.com/en-global/dsm_preview

Heb hem thuis ook staan :)
Mijn DS213 krijgt 'm niet terwijl de DS213j 'm wel krijgt: beetje vreemde keuze in mijn ogen. Daarnaast is er al lange tijd geen nieuwe 2-bay NAS uitgebracht dus een vervanger zit er ook al niet in... Iemand enig idee of Synology deze nog uit wil gaan brengen het komende jaar?
Mijn DS213+ krijgt hem ook niet, vermoedelijk mede vanwege andere CPU types t.o.v de DS213j.
Mijn DS213 krijgt 'm niet terwijl de DS213j 'm wel krijgt: beetje vreemde keuze in mijn ogen. Daarnaast is er al lange tijd geen nieuwe 2-bay NAS uitgebracht dus een vervanger zit er ook al niet in... Iemand enig idee of Synology deze nog uit wil gaan brengen het komende jaar?
Nu je het zegt, https://tweakers.net/pric...1;1124719;1107869;939041/ allen uit tweede helft 2017 alweer. Wellicht meer nieuws @ CES 2020.
Is er voor een 2 bay dan meer nodig dan quad core en uitbreiding tot 6 gig geheugen?

https://www.synology.com/en-global/products/DS718+

en hij krijgt dsm7

( sorrie was voor Xirt bedoeld)

[Reactie gewijzigd door darkness_nightf op 5 januari 2020 10:31]

Heb jij even geluk. De DS220j is net aangekondigd :)
Google heeft dat nieuws nog niet opgepikt lijkt het. Heb je een linkje?
Tuurlijk! https://www.synology.com/en-us/products/DS420j

Update: oh, hey, wacht.. dit is een 4-bay. Sorry, ik associeerde een J versie (instap) met een 1/2 bay.. En dat is al behoorlijk oud nieuws.. nieuws: Synology onthult instap-nas-systemen DS120j en DS420j

[Reactie gewijzigd door Sjeefr op 11 januari 2020 10:41]

Nice. Mijn 215j krijgt dus ook nog de update. Fijn! Hopelijk wordt dat ding nu wel weer een beetje vlot. Ding is niet vooruit te branden. Eén van meerdere redenen dat ik op de 918+ ben overgestapt.
Een J model qua snelheid vergelijken met een + model is als een fiat panda vergelijken met een Tesla bij het optrekken. Die J modellen zijn de goedkoopste versies die je maar kunt krijgen en daar krijg je ook veel minder performance voor.

Zelf ben ik dit jaar ook overgestapt van een ds413 naar een ds918+ en dat is voor mij de beste beslissing ooit geweest qua nas :P
Ja okay, zeker waar ;) Maar de j had ik ook als student zijnde gekocht, toen had ik het geld er nog niet voor, en keek ik films/series gewoon op de laptop. Nu gebruik ik de 918+ als mediaserver.
Blijft mooi speelgoed in ieder geval.
Ik heb zelf een DS216+, die was altijd traag met inladen van DSM. Na het upgraden naar 8 GB ram echt een wereld van verschil. Mensen die een apparaat hebben waarbij het mogelijk is kan ik het van harte aanbevelen.
Welk reepje heb jij voor je DS216+ gehaald? Niet de DS216+II toch? En was ‘m uit elkaar halen lastig? Handleidingen lijken mee te vallen gelukkig.
https://www.megekko.nl/pr...DR3-SODIMM-1x8GB-1600-C11

Voor het uit elkaar halen zou ik even op YouTube kijken, als je fijne motoriek goed is en je hebt een fatsoenlijke schroevendraaier lukt het 100%. Voor het geld meer dan de moeite waard.
Heb zelf ook de DS215j, maar deze is alleen "traag" (nou ja je moet even wachten tot de pagina geladen is :P) maar met films kijken of met shares etc. is die voor mij nog prima.
Ooit gekocht als een "out of life" oid product, maar krijgt nogsteeds updates dus ik klaag niet
Memory compression (CP > hardware) uitzetten maakt verschil. Die staat standaard aan en zou de performance moeten verbeteren, maar het vertraagt juist. Het verschil is goed voelbaar op de oude DS214play met hdd's en nieuwe DS218+ met ssd's.

Edit: reboot niet vergeten

[Reactie gewijzigd door FvdM op 4 januari 2020 14:39]

Thanks! Ga ik eens proberen!
Die optie kan ik niet vinden op een 215j. Misschien wordt dat niet ondersteund op een 215j, juist omdat een 215j daar geen rekenkracht voor heeft.
Lol een a180d(109pk met renault motor) kopen en verwachten dat het na een update een s65(500-600+ pk) gaat worden droom verder. The cant afford the real deal doelgroep apparaten. Oftewel het gaat om het merkje. jammer dat zoveel merken budget/uitgeklede apparaten verkopen om maar omzet te draaien.

[Reactie gewijzigd door FireSheep op 5 januari 2020 12:18]

Ik vind het gewoon episch dat mijn 5 jaar oude DS414J nog de meest recente upgrade krijgt. Werkelijk fenomenaal. Ik heb veel NAS merken gehad en geprobeerd bij anderen. Maar Synology steekt wel echt verrrr met kop en schouders boven de rest uit.
Support voor 13-series en up only jammer genoeg.
Ja, dat is zeker jammer.
Mijn DS412+ met 2GB zou dit prima moeten kunnen draaien.
Aan de andere kant, 8 jaar major support en nog 2 jaar security updates is toch wel netjes te noemen.
10 jaar in totaal op een apparaat wat gewoon nog goed werkt? Ik vind het nogal matig. Nieuwe features hoeft niet maar security updates op een apparaat wat gewoon sata en Gbit heeft en dus gewoon normaal mee kan komen lijkt me niet alleen fatsoenlijk maar gewoon een vereiste.
Noem eens wat andere apparaten/fabrikanten die langer dan 10 jaar support leveren? Dat zijn er erg weinig volgens mij. Synology heeft dit erg goed voor elkaar juist.
Microsoft en redhat. Om maar paar grote reuzen te noemen
Volgens mij hebben we het hier over leveranciers die hardware met daarbij behorende software leveren.
Microsoft en Redhat leveren geen hardware.

Jammer dat mijn DS111 niet meer ondersteund word. Ding draait als backup NAS.
Maar als ik het goed begrijp blijft hij nog wel 2 jaar updates krijgen.

---off topic---
Weet iemand trouwens waarom er geen gewone versie is van bv de DS120, maar alleen een J versie?
Net als met de DS119, die is er ook alleen in de J versie.

[Reactie gewijzigd door Thasaidon op 4 januari 2020 18:48]

Microsoft levert zeker wel hardware. Onder de consumenten tak kan je die zelf wel invullen maar onder de Enterprise tak is het Azure stack. Hiermee werken ze uiteraard samen met verschillende leveranciers.

De eerste Xbox one is alweer in 2013 uitgekomen en ontvangt nog steeds de laatste updates. Om maar een voorbeeld te doen van zeer lange support.

Redhat levert zover ik weet geen hardware inderdaad maar dat zal niet lang meer duren. Tenminste, als ze mee willen gaan met hun concurrenten.

[Reactie gewijzigd door vali op 4 januari 2020 18:47]

Alsof Microsoft dat op al hun hardware doet... ik denk t niet ;) Redhat is zoals gezegd ook geen goed voorbeeld omdat die geen hardware leveren. Het blijkt dus dat Synology het wat support betreft best wel goed doet.
Alsof Microsoft dat op al hun hardware doet
Microsoft werkt nauw samen met verschillende leveranciers om de Azure Stacks zeer goed op de hardware te laten draaien. Hier leveren ze ook support op en daar doel ik ook op.
Azure Stacks is een enterprise dienst, software. Dat kun je toch niet vergelijken met Synology die hardware + software levert als een compleet product. Bovendien; Azure op zichzelf bestaat nog niet eens 10 jaar dus er is nog geen proven track record qua support ook.
Microsoft launched Azure in October 2008.

12 jaar dus.

[Reactie gewijzigd door SED op 5 januari 2020 00:24]

Wikipedia zegt "Initial release February 1, 2010; 9 years ago" maargoed, blijkbaar was de basis van Azure wel al langer aangekondigd. Toen leverden ze alleen geen oplossing voor eigen hardware en blijft de vergelijking mank.

Azure Stack bestaat pas sinds 2017; daar kun je na nog geen 3 jaar helemaal niet over zeggen hoe de ondersteuning na 10 jaar is 8)7

[Reactie gewijzigd door Cartman! op 5 januari 2020 17:35]

Je vergelijkt een synology support met microsoft. Prima.. maar beweer je nu dat alle synologys minstens 10 jaar support krijgen ? Lijkt me onzinnig te beweren net als Azure stack, omdat ze nog maar net bestaan. Beetje zinloze vergelijking dus.
Die vergelijking kwam dan ook niet bij mij vandaan. Ik wil alleen zeggen dat Synology erg goede support levert echter vindt vali van niet dus ik daagde hem uit voorbeelden te geven van fabrikanten die dit beter doen.
Azure stack kan je alleen krijgen als je de hardware en software koopt. Verder was de vraag welk bedrijf aan lange ondersteuning doet en daar vind ik Microsoft zeker onder vallen.

Dat Synology met geen enkel product niet of wel onder de Enterprise valt is weer een andere discussie.
Azure Stack bestaat pas sinds 2017; daar kun je na nog geen 3 jaar helemaal niet over zeggen hoe de ondersteuning na 10 jaar is. Met andere woorden; voor jouw gevoel ondersteunt Microsoft heel erg lang/goed en in sommige gevallen zal dat vast zo zijn maar zeker niet over de gehele linie. Qua voorbeelden van bedrijven die dit even lang of langer doen is het dus erg karig wat aantoont dat Synology dit erg netjes geregeld heeft.
Open de support pagina van Microsoft eens en bekijk hoelang Microsoft zijn update beleid geregeld heeft. Ze trekken misschien in het verleden vaak ergens de stekker uit (ala Microsoft phones) maar leveren zeker zeer lang nog support hierop.

Geen idee waarom je zo'n of topic discussie nog zo lang wilt doorgaan. Het heeft helemaal niks te maken met gevoel, eerder hoe ze met hun klanten om gaan. Ze zijn gestopt met de voorganger van Azure stack (dat heet Azure Pack) en support daarvan loopt wel eventjes tot 2027 door. Het klopt ook verder dat Azure Pack een losse installatie was, maar net als VMware moet je dit wel uitvoeren op hardware die gesupport. Beetje kort door de bocht om dit beetje weg te wuiven... Bedoel, dan is DSM ook maar een Linux kernel met een mooie GUI erover heen?

[Reactie gewijzigd door vali op 5 januari 2020 19:01]

Ik wil niks wegwuiven naar jij bent stellig dat Synology een slecht beleid heeft en kunt uiteindelijk alleen sommige diensten van Microsoft noemen als voorbeeld. Daar blijkt volgens mij uit dat Synology het best wel goed doet dus, dat was het enige wat ik wilde laten zien :)
Ik zeg helemaal nergens stellig dat Synology slecht beleid heeft? Ben juist erg te spreken over hun ondersteuning. Verder kan ik zat andere diensten van Microsoft noemen waarbij ze lange ondersteuning bieden al gaat het dan , maar zoals ik al aangaf, vrij off-topic.

In de end zijn we dus met elkaar eens dat Synology zeker een voorbeeld mag zijn voor vele fabrikanten. Hoop persoonlijk dat ze in de toekomst hun packages(nginx en letsencrypt als voorbeeld) wat sneller upgraden naar een nieuwe versie. Ook mist de Nginx versie een hoop mogelijkheden. Verder ben ik erg te spreken ☺️
I stand corrected; het was user "latka" die het matig vond en jij reageerde erop met voorbeelden nadat ik t vroeg :X
Ik denk dat Azure niet op 10 jaar oude hardware draait.
Jammer dat mijn DS111 niet meer ondersteund word. Ding draait als backup NAS.
Maar als ik het goed begrijp blijft hij nog wel 2 jaar updates krijgen.
Wat zijn - over twee jaar - de risico's, wanneer er geen security updates meer voor komen? Als je jouw NAS alleen voor backup's gebruikt en hem niet aan internet hebt hangen, kan je hem toch gewoon blijven gebruiken?
Ja hij is alleen voor backups en doet niets naar Internet toe. Dus in principe heb je gelijk.

Maar mijn primaire NAS (die word wel ondersteund in de nieuwe DSM versie), maakt zijn backups naar de oude NAS.
Enige wat ik dus hoop is dat als de een straks 7 draait en de ander nog 6, dat de backup wel blijft werken.
Anders maak je gewoon back-ups via het rsync protocol, da's al zo oud als ik weet niet wat en wordt op zo'n beetje elk Linux-platorm ondersteunt.
...

---off topic---
Weet iemand trouwens waarom er geen gewone versie is van bv de DS120, maar alleen een J versie?
Net als met de DS119, die is er ook alleen in de J versie.
Ik denk dat de 1bays sinds 2019 meer als instap worden gezien en dus ook alleen nog maar als dusdanig in de markt worden gezet. Juist met de hogere uploads van tegenwoordig is het soms wel praktisch om op twee locaties een 1bay te plaatsen en die met elkaar te laten synchen. Dan ben je dus aangewezen op een karigere uitvoering als voorheen.
Totaal niet vergelijkbaar.
In een zakelijke markt wordt computer hardware in 4 tot 5 jaar afgeschreven. Daar wordt gewoon netjes aan lifecycle management gedaan. In principe hoort dat ook bij ieder ander apparaat. In de consumenten markt is updates na 3 jaar uitzonderlijk...

Maar uiteraard is er altijd wel iemand te vinden die loopt te klagen..
Denk je dat die security updates niets kosten? Doen de developers er wel even in hun vrije tijd bij?
Nee, maar de hardware is wezenlijk gelijk dus support kost vrijwel niets en nu is hardware die nog volledig courant is niet meer veilig te gebruiken. Doe als fabrikant dan iets beter je best en sleutel aan de hw features ipv. een of andere installtime check.
Nou, ze gebruiken nogal wat verschillende componenten:
https://www.synology.com/...d_of_CPU_does_my_NAS_have
Daarnaast moet de leverancier wel al zijn software updates (en synology heeft er veel) testen op al die apparaten. Allemaal tijd, kennis en kunde nodig, iets wat kostbaar is.
Als je bijvoorbeeld naar de DS1515+ kijkt (die ik heb en er over een jaar of 3 er uit gaat), die heeft een Intel Atom C2538. Die zit bijvoorbeeld ook nog in de DS1517+ en de RS1219+.

Waarschijnlijk is het dus niet zo moeilijk om de DS1515+ live te houden als je de RS1219+ van updates voorziet.
Het is niet alleen de CPU. Er is veel meer dan dat, bijvoorbeeld de chipset, de Sata controllers, andere chips. Kan zijn dat bepaalde chipsets gewoon niet geschikt zijn ondanks de CPU.
Het zijn vrijwel allemaal SOCs: alles zit op de CPU. Synology heeft jarenlang Marvel gebruikt. Hoe dan ook: de hardware is vrijwel identiek, beetje meer of minder geheugen wat meer of minder Ghz'en en ze besluiten de support te stoppen. Goed of slecht daargelaten is het gewoon planned obsolescence en dat is vanuit een bedrijf wat winst wil maken logisch, maar vanuit de consument en het milieu is het behoorlijk kortzichtig. Komen nog een aantal extra bezwaren bij: het is gewoon Linux met een webschil. Linux support al deze hardware out-of-the-box. Er zit dus geen wezenlijk verschil in de software per device. Nog veel erger is dat Synology het niet eenvoudig maakt op dan maar gewoon Linux op die oude dozen te instaleren om ze zo nog een twede leven te geven. Ik heb zelf een aantal van die apparateren en ze zijn behoorlijk eenvoudig op te zetten en bijv. bij ouders neer te zetten als offsite-backup (kruislings backupen) maar het beleid van het bedrijf of dit gebied vind ik nogal zwak.
Maar de dozen stoppen niet met werken. Dus ja, jammer dat oude meuk niet meer wordt voorzien van nieuwe DSM, maar aan de andere kant, oude DSM is niet opeen kapot.
Ik hoef geen nieuwe DSM maar zou wel graag security patches blijven ontvangen of de mogelijkheid krijgen er direkt Linux op te knallen. Hardware afschrijven omdat de fabrikant er geen zin meer in heeft is zonde en verkwistend.
Ik hoef geen nieuwe DSM maar zou wel graag security patches blijven ontvangen of de mogelijkheid krijgen er direkt Linux op te knallen. Hardware afschrijven omdat de fabrikant er geen zin meer in heeft is zonde en verkwistend.
Over het algemeen vind ik het wel bewonderenswaardig dat Synology spul na 10 jaar nog werkt. En zelfs DSM 6 wordt nog gepatched (5 weet ik niet). Maar wanneer ik naar bijvoorbeeld Q-Nap kijk, dan heb je het bij veel modellen al na 5 jaar het nakijken.

En uit niets uit deze artikelen blijkt of DSM 6 wordt gestopt qua patching.

En zelf Linux installeren, dat was bij aanschaf bekend. Dus dat is geen argument. Maar misschien zelf uitzoeken hoe je het er op krijgt kan natuurlijk ook. Het is makkelijk roepen, maar zelf de handschoen oppakken doen weinigen. Alsof mensen makke schaapjes zijn geworden die niks meer kunnen, en dan maar hopen dat anderen het oplossen, en boos worden wanneer anderen het niet deden.

Ik weet nog hoe iedereen vroeger klaagde toen hardware wat op Windows 95 werkte het niet deed op 98. Avonden gepuzzeled en reverse enigineeren van de driver en aan de praat gekregen,

Klagen is zo een negatieve energie, misschien dat mensen eens moeten stoppen met klagen en actie moeten ondernemen.
Na het uitkomen van DSM 7 krijgt DSM 6 nog 2 jaar security updates. Dus dan heb je 12 jaar lang ondersteuning. Ik vindt het nog al wat. Er zijn volgens mij weinig fabrikanten die dat doen.
Ik zit straks ook met een ds411+ die niet meer mee gaat. Maar hij heeft wel 10 jaar dienst gedaan (en nog, de beslissing voor een nieuwe is nog niet genomen)

[Reactie gewijzigd door marcjo op 4 januari 2020 14:10]

Mee eens. Heb zelf ook een 411+ samen met een 213j,215j en 218 play maar de lange ondersteuning is subliem bij Synology. Hoop wel dat Hyper Backup op (naar, vault) mn 411 nog werkt samen met 7 die op de bron (218) draait.
Dit is een vreemde zet. De 12+en 13+ gebruiken namelijk dezelfde CPU. Ik ben nog tevreden met mijn 1812+. Upgraden naar een 1813+ alleen zodat ik DSM7 kan draaien. Mwoah, dacht het niet.
Nu maar hopen dat DSM nog lang wordt ondersteund.
Precies, ik heb erg veel geld uitgegeven aan die NAS (afgezien van de harddisks), ook de 1812+ met bijbehorende uitbreidingen voor extra disks. Ik ga deze voorlopig zeker niet vervangen.
yep, helaas worden onze DS1511+ en DS1512+ niet meer ondersteund.
Deze zijn denk ik gewoon te langzaam en te oud.. ?
hebben ook maar 3GB ram, en een wat oudere atom cpu..
Weet niet of dat het probleem is. Ik heb zelf een DS713+ met maar 1 GB RAM en die wordt volgens de preview pagina nog ondersteund. Had ik niet verwacht. Niet slecht voor een NAS uit 2012!
hmm ok, ik weet het niet.
de atom is natuurlijk wel al wat ouder..
Het is gewoon gepland verouderen. Als je de specs van een 213j vergelijkt met die van een 411 zie je dat ze bijna identiek zijn. De 213j krijgt wel een update, de 411 niet. Zo goed zijn ze dus niet bezig.
Tjah, je moet ergens een grens trekken en Synology heeft die bij een leeftijd geplaatst. Nu krijg je dus klachten omdat oudere hardware uit 2013 die al uit 2011 stamde niet ondersteund wordt. Had men naar hardware gekeken dan gingen mensen klagen dat hun apparaat dat even oud is als dat andere 2011 model geen update krijgt en die andere wel.
Ik vind hardware anders minder arbitrair dan leeftijd: met nieuwere generaties CPU’s of meer memory kan nu eenmaal meer dan met oudere generaties. Dus als een fabrikant aangeeft dat bepaalde nieuwe features niet meer ondersteund kunnen worden vanwege te oude CPU of te weinig geheugen heb ik daar best begrip voor (docker wordt bijvoorbeeld ook op lang niet alle Synology-nassen ondersteund, precies vanwege die redenatie).
Leeftijd komt toch meer over als "te oud, dus overbodig" terwijl het nog steeds voldoet voor de taken waarvoor het apparaat is aangeschaft.
terwijl het nog steeds voldoet voor de taken waarvoor het apparaat is aangeschaft.
Het apparaat blijft gewoon werken hoor, al is het niet met de nieuwste features.
Klopt, maar doordat er geen updates meer komen zullen nieuwe features niet beschikbaar zijn, en, nog erger, na verloop van tijd (2 jaar in het geval van Synology) ook de beveiligingsupdates niet meer beschikbaar komen. En met name dat laatste is jammer, als je weet dat er apparatuur is met vergelijkbare specificaties die die wel krijgen omdat ze een jaartje jonger zijn.
Da’s natuurlijk ook marketing. Zo draait Docker (een stuk of 6 containers) al 2 jaar prima op m’n DS418Play. Terwijl het officieel niet wordt ondersteund. Kwestie van package van een ander model (918 uit m’n hoofd) gebruiken en gaan met die banaan.
Mooi dat je dat aan de praat gekregen hebt :)

Maar het punt is: Syno zal daar geen ondersteuning op leveren, want ze hebben aangegeven dat daar minimaal bepaalde hardware voor nodig is. En dat is begrijpelijk. Ik vind het wel raar dat ze zeggen: je hebt dezelfde hardware, maar omdat jouw apparaat een jaar ouder is ondersteunen we dat niet.
Jij wel, veel minder technische mensen dan weer niet. En ja, het voldoet nog altijd, zelfs als binnen enkele jaren ook geen beveiligingsupdates meer worden gegeven.
Nu heb ik die series ( x13 / x14 ) verschillen er niet bij gezicht, maar Synology heeft in het verleden vrij vaak onderdelen hergebruikt.

Ik had een normale ( 209 meen ik) dualbay, die op een gegeven moment ook niet meer de nieuwste versie kreeg, maar de 'opvolger' de 211j ( destijds een budgetlijn ) had dezelfde specs, maar minder geheugen ) nog wel.

Ik kan iedereen een Synology of Qnap aanraden, vrijwel altijd nog een jaar of 5 / 8 updates, maar de veroudering is vaak niet in te schatten.

( de 211j is nu nog steeds prima te gebruiken, zolang je niet in de desktop wil zijn en de apps wil gebruiken ;) )
Met een beetje geluk is een “softmod” dan straks weer mogelijk als de hardware echt dusdanig hetzelfde is.
Is vroeger ook al een keer gedaan met DS109/209/409 te softmodden naar DS110j/211j/411j
[Synology] DS109/209/409 softmod naar DS110j/211j/411j
misschien kan weer de identify truc uithalen die voor ds409/ds411j ook bestond... ;)
ja.. en dan net niet de 213+ en wel de j.
Nog meer teleurgesteld dat ik niet opgelet had op CPU toen :( (ja ik reken het mezelf aan, maar had niet verwacht dat een DSM update hierop zou gaan hangen)
Bij de vorige major update werkte heel veel packages niet meer. Scripts die het niet meer deden etc.

Ik houd het wel bij DSM 6 zolang dat veilig kan :+
En anders ontsluiten van internet, voor een internal only datatank kan dat prima :)
True. Maar off-site backup wordt dan lastig :z

Maar Synology geeft vaak nog lang security patches uit voor de oude DS. Dus ben niet direct bang volgende maand een NAS te hebben die lek is als een mandje _/-\o_
Met een VPN geen enkel probleem, mijn NAS is volledig ontsloten van het internet maar ik kan er toch gewoon bij doordat ik een openVPN draai thuis. En dan heb je dus toch volledig toegang.
Mijn DS-410 met DSM-5 draait inderdaad ook zo. Werkt prima. Heb wel al een keer de harddisks moeten vervangen. Kan ik de DS-410 hardware trouwens zo vervangen door bv. DS-419 hardware door de harddisk uit de 410 te trekken en in de 419 te duwen?
Mijn DS-410 met DSM-5 draait inderdaad ook zo. Werkt prima. Heb wel al een keer de harddisks moeten vervangen. Kan ik de DS-410 hardware trouwens zo vervangen door bv. DS-419 hardware door de harddisk uit de 410 te trekken en in de 419 te duwen?
Ja dat kan, maar verstandiger is om dit niet te doen, omdat je nog op ext4 bestandsformaat zit en de nieuwe nas btrfs ondersteund welke veel voordelen heeft. Zie https://www.synology.com/nl-nl/dsm/Btrfs voor meer informatie.

Kun je de data op een extern medium opslaan tijdelijk en daarna terugplaatsen na format dan zou ik daarvoor kiezen.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Sjarelke op 7 januari 2020 09:21]

In principe kun je schijven verwisselen, maar ik denk niet dat een 419 dsm5 nog leuk gaat vinden....
Firewall dat alleen een encrypted sftp mag syncen vanaf 1 ip :) alles is mogelijk
En anders ontsluiten van internet, voor een internal only datatank kan dat prima :)
Ik hoop dat je afsluiten bedoelt?
Gewoon alles in docker draaien, dan ben je onafhankelijk van het platform en loop je nooit risico.
Alleen de synology’s met een Intel processor kunnen docker draaien. Dan valt er veel af.
Dat is wel een nadeel inderdaad. Zeker iets om rekening mee te houden wanneer je een NAS aanschaft want het maakt het apparaat enorm veelzijdiger.
Dan gebruikte je waarschijnlijk third party packages? Met alle upgrades van de laatste jaren heb ik nog nooit gehad dat de officiële synology packages niet meer werkte.
Daarom werk je dan ook neit meer met community packages maar met docker containers.
Moet je Synology dat wel ondersteunen :+
Oeh, Photo Station hebben ze een stuk netter gemaakt. Werkt nu al goed, maar die interface ziet er nog overzichtelijker uit.
Is dat Photo Station of die nieuwe foto tool van ze? Ik hoop dat ze dan eindelijk ook een hogere PHP versie hebben gebruikt voor de tool namelijk.
Nieuw tool die photostation en moments vervangt dacht ik.
Inderdaad, beide apps zijn samengevoegd met deze versie. Hopelijk ondersteunen ze nu ook albums op andere plaatsen dan de ‘photos’ share.
Zou wel fijn zijn wanneer ze een keer keuze maken voor 1 product.
Hoop niet dat er geen migratie mogelijk is vanuit Moments.
Dat is dan de vervanger voor Synology Moments lijkt me? Ziet er idd erg mooi uit
Ben vooral benieuwd of het er echt beter is op geworden. Wat je vaak ziet met die soort "upgrades" is dat alles op de schop gaat, maar het eindproduct uiteindelijk slechter is met mindere functionaliteit. Zo lang alle functionaliteit die nu reeds in Photo Station zit behouden blijft is het goed. En de optie voor een dark thema, ik ben al geen fan van al het wit in die screenshot (er van uitgaande dat dat de vervanger voor Photo Station is).

We gebruiken hier voor de hele familie Photo Station en dat werkt zeer prettig. Het jammere aan maar 1 Synology hebben is dat je dit soort dingen niet makkelijk op voorhand kan testen. Zo'n ingrijpende upgrade blijft toch een beetje een risico. Ik ben benieuwd.
Mmm, wel beschikbaar voor mijn 213j maar niet voor mijn 213+?

Hoe zit dat?
cpu dingetje wsl.. die qoriq in 213+ is echt buitenbeentje
Is die qoriq dan zo slecht?
Gaat niet om slecht of goed, maar dat ze specifieke compile moeten doen voor de cpu. Verschillende custom packages moeten skippen omdat qoriq niet support was.
Dank voor de uitleg.
Zet de specs eens naast elkaar (ram, CPU, datum verschijning) ?
Hmm, ergens blijf ik toch hoop houden. Als ik mijn DS114 intoets dan krijg ik de melding dat deze supported is, maar als ik mijn DS112+ intoets dan krijg ik de melding dat deze not supported is in the preview release.
Zou dit kunnen betekenen dat mijn 112+ wel supported kan gaan worden in de final release? Dit geeft me het gevoel alsof er ergens nog een slag om de arm lijkt te worden gehouden.
Of is de wens de vader van de gedachte.....
DS112 is uit 2012... niet in Beta - betekent NIET compatibel / blijft wel support voor DSM 6.2 ontvangen.
DS114 is uit 2014 - krijgt wèl DSM 7.
I know, het was een uiting van een hoopje ;)
als ik mijn DS112+ intoets dan krijg ik de melding dat deze not supported is in the preview release.
Zou dit kunnen betekenen dat mijn 112+ wel supported kan gaan worden in de final release?
Die logica moet je mij een uitleggen?
Logica, logica, het was meer hoop. Dit omdat er bij vermeld wordt dat de 112+ niet supported wordt in deze preview. Wellicht dat er nog e.e.a. aan veranderd kan gaan worden voor de final release, waardoor mijn 112+ toch mee kan gaan liften. Nogmaals, dit is een (klein) hoopje. En ja, natuurlijk, mijn 112+ is een oudje, maar hoop doet leven he. ;)
Pre-beta, fijn als je een extra Syno hebt om te testen. Ik sla over totdat alle bugs eruit zijn. :)
Zou mooi zijn als synology gewoon een virtual dsm image uitbrengt die je op je huidige nas kan draaien via virtuele machine manager.
Of dat het als virtual dsm beschikbaar komt op Azure of AWS.
Iemand die weet of je bij de nieuwe Synology Photos ook bestaande en verschillende directories op je NAS kan selecteren als bron van je foto's.

Ik weet dat je bij de oude / huidige versie van Synology Photos namelijke alle foto's in de directory van het programma zelf moet gooien. Dus dubbele data als je ook je backupstructuur in tact wilt houden.
Dit is ook een vraag die ik nog open heb staan. Helaas geeft de release notes geen informatie:
Synology Photos What's New

Viewing and Management
Display photos and videos in Timeline View and quickly jump to specific time points.
Manage and browse photos and videos with the actual folder hierarchy in Folder View.
Move and copy items for flexible arrangements.
Use the Shift and Ctrl keys to select multiple items.
Download photos and videos by selecting them.
Edit the date & time, descriptions, and tags of photos and videos.
Add items to multiple albums freely without creating duplicates.
Set multiple conditions to create an automatic syncing Conditional Album.
Enable Shared Space to create a shared folder for designated users to access and manage.
File Upload
Drag-and-drop to upload photos, videos, and folders.
Allow thumbnail generating via browsers to reduce the server load and boost display speed.
Search Your Photos and Videos
Use the Quick Filter to quickly find items matching the selected conditions.
Search for photos by entering keywords such as names, geolocations, tags, taken times, or special formats such as Live Photos and 360 degree photos.
Sharing and Collaboration
Enable share links and set permissions to share albums with anyone with the link or designated users only.
View and manage albums shared with others and with you in the Sharing page.
Edit folder permissions in the Shared Space so that designated users can view, download, upload photos or manage the folders together.
Share Public folder links in the Shared Space with guest to give them access to the actual folder structure directly.
Auto-created Albums
Items will be automatically grouped in the following albums: People, Tags, Videos, and Recently Added.
Facial recognition results can be named, hidden, or merged in the People album. (The function can be enabled/disabled according to your needs)
Mobile Applications
Back up and manage photos and videos via iOS and Android devices.
Access previously viewed items without Internet connection

[Reactie gewijzigd door dycell op 4 januari 2020 15:02]

Ik heb nu een Debian chroot draaien op mijn DS116. Ze hebben deze package uit de repo gehaald omdat teveel mensen dingen onderwater kapot maakten, maar voor mij is deze package essentieel omdat ik verschillende Linux management tools draai om verschillende apparaten in huis te monitoren. Ik verwacht niet dat die chroot nog op dsm7 gaat werken :(
Dan blijf je op DSM6. Komen nog gewoon updates de komende 2 jaar
"Wie geïnteresseerd is in het uitproberen van DSM 7 kan hiervoor terecht op de website van Synology. Na het aanmaken van een account kan de gebruiker zich opgeven."

Hoe dan? Ik heb een account aangemaakt echter ik zie de optie niet....
https://event.synology.com/en-global/dsm_preview

Als je via deze link inlogt kom je automatisch op het goede formulier

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True