Actiegroep Xs4All is in gesprek met grote providers voor oprichting alternatief

De actiegroep Xs4All Moet Blijven is in gesprek met grote providers om te zoeken naar een alternatief voor het KPN-merk, dat op termijn gaat verdwijnen. KPN heeft gezegd dat het besluit om Xs4All op te heffen definitief zal zijn.

Dat alternatief zal vermoedelijk een andere naam moeten krijgen, maar kan wellicht veel van de diensten en de waarden van Xs4All krijgen, zo bleek donderdagavond op een bijeenkomst van de initiatiefnemers in het Amsterdamse Waag Society. Mede-oprichtster van de actiegroep Kirsten Verdel zegt tegen het AD dat de groep komende maanden alternatieve scenario's gaat doorrekenen. "Nu KPN nog lang geen concrete datum heeft, kan dat prima. Mensen moeten hun abonnement nog niet opzeggen." Het gaat de actiegroep om het behoud van de dienstverlening en de waarden van Xs4All.

Het is onbekend wie die grote providers zijn met interesse om een alternatief voor Xs4All te maken. Het KPN-merk heeft ongeveer 220.000 klanten, terwijl ongeveer 47.000 mensen de petitie voor het behoud van de provider hebben getekend. KPN heeft Xs4All in bezit sinds 1998 en Xs4All is sindsdien binnen het concern een relatief zelfstandige provider geweest.

KPN heeft nog niet gereageerd op het plan voor een alternatief voor Xs4All-klanten. De provider zei bij de aankondiging dat het van plan is om de dienstverlening van Xs4All op te nemen in het KPN-merk. "We willen de dienstverlening voor al onze klanten juist nog verder verbeteren door de goede eigenschappen van Xs4all voor een bredere groep klanten binnen KPN beschikbaar te maken." Hoe dat in de praktijk eruit zal zien, is nog onbekend. Ook wanneer het merk zal verdwijnen, is nog niet bekend.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

29-01-2019 • 06:45

344 Linkedin

Reacties (344)

Wijzig sortering
Wat een zeikerds.

Ik denk dat elk rationeel denkende directie niet met dit soort mensen opgescheept wil zitten.

1) XS4ALL had door bij eerste providers te behoren (DDS + een club in Utrecht/Bunnik kan naam niet herinneren) goede peering afspraken. Anno 2019 zijn men niet zo happig om met peering te strooien... dus alleen op dat vlak zal qua latency niemand zomaar dit gaan nastreven

2) IPv4 zijn op, partijen die vroeger bij RIPE grote blokken claimden, zoals al die losse ISP's en Hostingproviders die door KPN zijn overgenomen geven deze normaliter niet terug aan RIPE, dus een nieuwe partij kan alleen op basis van IPv6 vast IP's gaan uitdelen, met zoveel latency gevolgen....

3) Mensen zijn van mening dat ze vrije keuze van DSL/fiber router/modem mogen hebben, maar tegelijkertijd SUPPORT krijgen. Je kunt geen groot netwerk beheren als bring-your-own-device van toepassing is.

4) Mensen die nu lopen te zeuren over XS4all, zijn mensen die al heel lang de boot gemist hebben, ze hadden in 1998 van zich moeten laten horen, wat ze kennelijk toen niet deden, want dan zouden ze (net als ik) principieel hadden opgezegd.

5) Deze klanten willen dus voor dubbeltje op eerste rij zitten, eisen/verwachten allemaal technische zaken, verwachten daarop support.... het lijken wel Apple fanboys. Is het een groep mensen die zal toenemen in aantal? Neen..

6) Het is maar de vraag of mensen naar een andere provider gaan overstappen. Support is iets waar je veel over hebt kunnen lezen, maar als je in de afgelopen jaren regelmatig support nodig hebt gehad, dan ben je of een klant die juist veel kost (en zeurt) of zijn er veel verstoringen of andere zaken geweest.

Ideale DSL klant betaald middels automatische incasso, accepteert de keuze uit een paar pakketten en heeft door de jaren heen nooit support nodig.

Even los van alles, zoals elders te lezen was doet XS4all al heel lang niets voor het Internet zelf.
Bewaarplicht, notice-take-down etc.. slikten ze gewoon.... maar daar hoorde je niets over...

Ik vind de mensen die nu zo hard roepen hypocriet. En blind, kennelijk hebben ze niet door dat ze sinds 1998 gewoon bij een corporate, monopolist zitten... en als die een naam wil droppen... voelen ze zich gekrenkt.... rare mensen.
Zo dat is best een zure reactie. Xs4all was echt wel redelijk zelfstandig tot nu toe.

Enkele korte reacties:
De AVM/Fritz modems zijn echt een klasse beter dan die modems van KPN. Sowieso veel meer in te stellen en aan te passen.

Xs4all is misschien niet meer de activistische provider zoals het ooit was, maar ze voeren nog veel acties. Maar ook hun bijdrage maakt archive.org mogelijk. Zorgt voor ontwikkeling van bijv, Roundcube webmail, enz.

Ze zetten op grote schaal Linux/open source software in, hebben een erg kundige helpdesk. Intrinsieke motivatie om net even wat meer te doen, dat zal zeker verdwijnen onder KPN.

Ik hoop echt dat er weer een zelfstandige en onafhankelijke Xs4all komt, die weer meer voor internet-land kan doen als ze zelf de koers weer kunnen bepalen.
Voor zo ver ik weet heb je toch vrije modemkeuze. Dus als je avm zo goed vindt, hang je deze gewoon aan je kpn abbo of tele2 of weet ik wat.

De helpdesk, zit nu al jaren bij telfort in Nederland en kan me eigenlijk niet herinneren de helpdesk gebeld te hebben. Je verbinding werkt en als deze werkt heb ik de helpdesk niet nodig. Als de verbinding niet werkt zal er dus een storing zijn. In de meeste gevallen is dat een probleem op het netwerk, uitzonderlijk dat je modem kapot is. Maar goed misschien is de xs4all helpdesk een leuk praatforum voor sommigen ?

Het enige eigenlijke argument is dat xs4all een eigen geluid laat horen. Ik zie niet in waarom ik voor een eigen geluid dan maar meer moet betalen. Ik kan ook iedere maand 10 euro aan wwf storten. Maar wil je op it gebied dan een stem horen, doneer dan aan bit4freedom, https://www.bitsoffreedom.nl/doneren/
bit4freedom doet meer dan eigen geluid laten horen dus zou zeggen stort als je er behoefte aan hebt.

De actiegroep is in gesprek met grote providers. Zo veel die landelijke dekking kunnen aanbieden zijn er niet, zeker als het om xdsl gaat. Zijn ze dan met kpn wholesale in gesprek.

Zo maar even een provider opstarten kost een vermogen. Tig mensen, pand, infrastructuur weer opzetten, met paar miljoen ben je er niet. Dan nog reclame gaan maken kost ook geld. De marges zijn al uitgeknepen, maar wie weet is er iemand die er 10-20 miljoen in wil stoppen.
Voor zo ver ik weet heb je toch vrije modemkeuze.
Nope, je hebt alleen vrije routerkeuze. De overheid is wel bezig met het herstellen van deze blunder, maar vrije modemkeuze zal naar verwachting pas in 2020 ingevoerd worden.
Waarom is dat een blunder?
Omdat de woorden router en modem verkeerd gebruikt zijn en het nu niet iets zinvols oplevert als modem en router door de provider in 1 apparaat geleverd worden. De wet is echt de mist in gegaan op woordgebruik en daardoor waardeloos. Of dat slimme opzet is of een hele domme tekstschrijver zullen we nooit weten. Maar na het ingaan van de wet waren de providers er opeens als de kippen bij om de wet technisch juist te interpreteren met als gevolg dat hij eigenlijk waardeloos werd.

Wat er dus in de praktijk gebeurt bijvoorbeeld:
De wet zegt "eigen router" gebruiken moet mogen. Prima zegt de provider. Hang je eigen router maar achter die van ons. Onze modem+router combinatie kan namelijk niet uit, want onze modems kunnen niet in bridged mode. De wet zegt dat jij je eigen router mag gebruiken, en dat kun je hoor klant. Een eigen modem gebruiken die beter is en/of wel bridge mode ondersteunt? Nee, daar kunnen we niet aan beginnen, dat was niet de vraag.

Waar je dus mee eindigt is een (modem + router) + eigen router .... en dat is netwerktechnisch onwenselijk.
Wat een raar verhaal. Ik ben KPN klant en heb mijn eigen Asus mesh netwerk. Hier hangt inderdaad zo'n V11 experia box voor, maar als je hierbij de WiFi knop ingedrukt houdt gaat het router/wifi gedeelte gewoon uit hoor. Die box is in mijn meterkast niks meer dan een modem. Dit trucje werd mij netjes door de monteur medegedeeld.
Je kunt die V11 experbia box gewoon vervangen voor elk andere DSL modem. Verschil tussen XS4ALL en KPN hier in is enkel dat XS4ALL het ondersteund (onder best effort) en KPN compleet niet.

Dus je kunt XS4ALL bellen met de mededeling "Het werkt niet" en dan zal de helpdesk medewerker gaan kijken of er ervaring is met dat type modem en welke instellingen je moet gebruiken.
Off topic: beetje raar om een -1 te krijgen terwijl ik gewoon mijn ervaringen deel maar goed

Ontopic @sylvester79 helemaal duidelijk dat de klantenservice van XS4ALL kundiger is over een groot scala devices en KPN niet. Ik reageerde enkel op de opmerking dat je bij KPN vast zit aan een modem + Router combi. Die Router kan gewoon uit dus. (Mede bedoeld ook ter info voor KPN-gebruikers)
Sorry, maar je begrijpt niet helemaal wat een router doet als je denkt dat deze uit gaat als je je WiFi uitschakelt. En met jou de monteur ook niet kennelijk. ;)

Die V10 van KPN kan namelijk niet alleen als modem functioneren. WiFi aan of uit heeft daar niks mee te maken. Dat kan ik je heel simpel aantonen door je te vragen welk IP adres de laptop of pc heeft waar je nu mee op internet zit. Je zult zien dat dit niet een publiek IP adres is, maar waarschijnlijk er uit ziet als 192.168.x.x wat per definitie betekent dat er ergens nog een router aktief is.

[Reactie gewijzigd door Pogostokje op 3 februari 2019 01:06]

Touché, dank voor de verduidelijking! :)
V11 bestaat niet voor klanten. V10 of V10A.

V11 is nog niet gereed voor consumenten gebruikt en word ook niet geleverd.
Daarnaast kun je bij kpn als je geen telefonie hebt, gewoon je eigen modem plaatsen.
Bij XS4ALL kun je ook met telefonie je eigen modem gebruiken. Dat zal allemaal verdwijnen als XS4ALL na verloop van tijd KPN wordt.
Oeps! Helemaal waar. Thuis direct even gekeken en ik heb een V10. Dank voor de verbetering!
Waar je dus mee eindigt is een (modem + router) + eigen router .... en dat is netwerktechnisch onwenselijk.
Eerlijk gezegd gebruik ik dat systeem al zeker 10 jaar. Vroeger werden die modems (bij kabel) redelijk warm en hoe meer je ze laat doen hoe groter het probleem werd tot aan performance degradatie. In het geval van de Cisco modems hielp het toen zelfs om een simpele switch achter je LAN1 te zetten. De r7000 die ik anno 2019 achter mijn kabel modem heb hangen regelt samen een managed switch het gros van de functionaliteit op het netwerk. Ondertussen handelt de standaard technicolor modem gewoon de kabelverbinding en de DHCP. Zo doet elk device waar hij goed in is. Nadeel heeft het natuurlijk wel, alles verbruikt stroom.

Dat gezegd hebbende had ik in het dsl tijdperk (264/64 Kbps tot aan 8 Mbit) een Draytek Vigor modem zelf aangeschaft en dat was destijds een top ding. Ging als een trein en ook zaken als VPN werkte gewoon zonder gedoe. (Probeer dat maar eens op je Ziggo modem). Dus ik ben bekend met de toegevoegde waarde. Alleen wat mij betreft valt er prima met het alternatief te leven, dat doe ik immers al meer dan een decennia. Ik zou er in ieder geval geen ISP voor oprichten. Dan moet er wel wat meer aan de hand zijn.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 29 januari 2019 19:44]

Als jij je router moet kunnen gebruiken volgens wet... moeten ze toch bridge mode leveren?(doen we bij kpn niet). Anders werkt het toch niet na behoren?
Kom regelmatig tegen dat de router roet in het eten gooit en ik het modem niet in bridge mode kan zetten omdat het niet bestaat.

Elk modem kan overigens met update de optie bridge mode krijgen.. Ziggo kan het zelfs op afstand aan zetten als je lang genoeg klaagt.
Omdat je er donder op kan zeggen dat dit de geest van die wet was, maar omdat elke leek zijn modemrouter simpelweg router noemt de "experts" in de tweede kamer dit woord ook in de betreffende wet opgenomen hebben. Met als gevolg dat die hele wet een wassen neus is.
De vraag is meer, waarom is het een blunder dat niet iedereen een eigen modem mag kiezen? Ik zie dat namelijk niet als voordeel.
Omdat er mensen zijn die wél een eigen modem willen kunnen kiezen, omdat ze bijvoorbeeld niet vast willen zitten aan een Experiabox die niet in Bridge kan. Of het standaard Ziggo modem met brakke Puma6 chipset.
Dat is heel fijn voor die groep mensen. Maar ik verwacht dat de operationele kosten voor een provider flink kunnen stijgen, doordat mensen meer problemen gaan krijgen en waarschijnlijk met andere modems bepaalde problemen gaan ontstaan. Gaan die mensen de rekening hiervan dan ook betalen als dat het gevolg gaat zijn? Of kunnen we er dan met z'n allen voor opdraaien?
De mensen die per se een eigen modem willen gebruiken leveren minder supportkosten op dan Sjonnie en Anita (of Henk en Ingrid) die klagen dat "Internet het niet doet", omdat ze vanaf een 10 jaar oude laptop vol virussen via 2,4GHz achterin de tuin het modem niet kunnen bereiken.
Helemaal omdat de mensen die per se een eigen modem willen gebruiken vaak juist wél technisch onderlegd zijn en genoegen hebben aan een lijstje met parameters voor het opzetten van een succesvolle verbinding, in plaats van een stap-vor-stap plan met welk stekkertje in welk gaatje te steken.
De mensen die per se een eigen modem willen gebruiken leveren minder supportkosten op dan Sjonnie en Anita (of Henk en Ingrid) die klagen dat "Internet het niet doet", omdat ze vanaf een 10 jaar oude laptop vol virussen via 2,4GHz achterin de tuin het modem niet kunnen bereiken.
Helemaal omdat de mensen die per se een eigen modem willen gebruiken vaak juist wél technisch onderlegd zijn en genoegen hebben aan een lijstje met parameters voor het opzetten van een succesvolle verbinding, in plaats van een stap-vor-stap plan met welk stekkertje in welk gaatje te steken.
Ik mis enige onderbouwing.

Ik schets daarnaast de situatie waarin een technische kennis van Jan zegt: ik regel wel even goede WiFi, daar gebruiken we modem X voor en de kennis regelt het. Bij de minste scheet hangt Jan aan de supportlijn en niemand die hem kan helpen want hij weet zelf niet eens hoe het ingericht is.
Of mensen die hun vaste apparatuur op een vast IP in het netwerk willen hebben en je hoeft er niet veel moeite voor te doen om meer als 10 apparaten op een vast IP te willen zetten wat bij de Experiabox domweg niet mogelijk is, net als het wijzigen van de DNS-servers...
Bridge mode of niet heeft niets met de modem te maken maar wel met de router.

Het enige wat een modem doen is het ene electrische signaal omzetten in het andere... het heeft dus totaal geen zin hiervoor vrije keuze te hebben.

Beter verplicht men providers gewoon een ethernet interface aan te bieden met een publiek IP-adres.
Heb je de thread wel gelezen, en weet je wat een Experiabox is? Dat is de standaard KPN modemrouter. Het routerdeel hiervan kan niet in bridge modus gezet worden, dus zit je vast aan dubbel NAT als je een eigen router wilt gebruiken.
Dat omzeilen door een eigen modem in te zetten werkt echter niet, omdat KPN je de PPPoE en VOIP credentials niet wil geven.
Heb jij wel gelezen op wat ik reageerde ?
Maar als jij en andere mensen overtuigt zijn dat een ISP de wet verkeerd interpeteert staat het je natuurlijk vrij om er mee naar een rechter te stappen. Wat er in de wet staat is 1 ding. Maar de interpetatie daar van is een ander ding. Zo interpeteerde wij als Nederlanders de "download" wet verkeerd. En hoefte er niets aangepast te worden. Dit kan hier ook zomaar het geval zijn.
Verwacht je dat 'het nieuwe xs4all' voor die tijd van de grond is gekomen? Ik niet.
Je begrijpt het niet of je wilt het niet begrijpen.
Er is al verschillende malen aangegeven dat XS4ALL meer service en mogelijkheden voor de techneut biedt dan andere providers. Als je wil discussiëren over XS4ALL zal je ook moeten luisteren naar wat XS4ALL allemaal echt aanbiedt in plaats van alles te negeren behalve wat in je eigen straatje past omdat het makkelijk er onderuit te halen is.

Ironisch: Door klant te zijn van XS4ALL laat je precies de stem die je voorstelt al horen, aangezien XS4ALL jaarlijks per abonnee een bepaald bedrag doneert aan Bits of Freedom...
"Ik hoop echt dat er weer een zelfstandige en onafhankelijke Xs4all komt"

Tweak internet. 1000/1000 voor €395 per jaar, op de plekken waar KPN niet snel genoeg is om glasvezel-initiatieven over te kopen en te annuleren.
...en bijna nergens verkrijgbaar...kansloos.
Zoals alles wat afhankelijk is van het KPN netwerk.
Dit dus....
Ik heb in de begintijd (voordat het KPN was) lang bij XS4All gezeten. Naast dat het gewoon een top provider was ook uit principes. Later was geld toch even belangrijker dan deze principes en zat ik bij Ziggo.... Een verschrikking.
Dus paar jaar terug weer overgestapt naar Xs4All, wetende dat het inmiddels KPN is - maar gelukkig nog wel met een eiden identiteit en dezelfde goede service en technische voordelen (geweldige router, vast IP-adres, etc.).

Als Xs4all als merk verdwijnt is het een kwestie van tijd voordat de eigen identiteit van het bedrijf verdwijnt, kwestie van tijd voordat we een vaag KPN modem door de strot geduwd krijgen, kwestie van tijd voordat je gewoon door de KPN helpdesk geholpen wordt, etc....

Heb bij Xs4All al aangegeven dat ik mijn abonnement direct opzeg wanneer het overgaat in KPN. En als er via deze route een goed alternatief mocht komen: count me in!
Ik heb meer ellende met de xs4all AVM/Fritz meegemaakt dan met een willekeurige andere modem in 20 jaar tijd. Voor mij (En mijn huisgenoten) nooit meer AVM/Fritz. Om te beginnen de halve snelheid op dezelfde locatie, alleen maar door er een budget modempje aan te hangen van een vorige provider (2009 overigens). Het modem had een uitstekende reputatie op het internet maar bleek met gamen en andere zaken gewoon het af te leggen tegen simpele andere modems. Veel functionaliteit ja, maar onstabiel en onbetrouwbaar (bij torrents met 2 man verzoop het modem, moest je hem weer resetten).

Dus het is zeker niet altijd zo dat ze een klasse beter zijn als het gaat om stabiliteit en snelheid.
Dan denk ik dat je een maandagochtend exemplaar hebt gehad. Ik heb ook een keer een FritzBox gehad die van de ene op de andere dag kuren kreeg zonder meteen geheel onbruikbaar te worden. Eén telefoontje naar XS4All en ik kreeg een nieuwe.

Er zijn absoluut betere modems dan de FritzBox, maar die zijn weer niet zo gebruikersvriendelijk. En dan heb ik het nog helemaal niet over KPN's Experiabox -- wat een draak van een ding.

Op dat stervende exemplaar na heb ik nog nooit wat raars gehad met Fritz. Support van AVM is goed, en ze worden actief geüpdatet.
Eens wat betreft je reactie op totaalgeenhard. Mensen die in 1998 XS4ALL al links lieten liggen hebben toch ook veel gemist. In 1998 was breedband een niche als dat überhaupt al bestond/betaalbaar was voor de particulier.

Dat AVM/Fritz modems veel beter zijn dan modems van KPN (of welke grote provider dan ook) ben ik het nog niet zozeer met je eens. Ja, Fritz modems zijn niet dichtgetimmerd en je kunt er veel in instellen. Maar ik heb nog nooit zulk slecht wifi bereik gehad als met fritzboxen. Na 3 meter hield het signaal er praktisch mee op (heb toch zeker 3 modellen gehad en allemaal dramatisch met wifi). Uiteraard druk in de weer geweest met wifianalyzer om de beste kanalen te zoeken. Toen kreeg ik Fritz wifi extenders voor boven. Die hadden een sterker signaal dan de modem beneden, wat resulteerde dat alle apparaten beneden met de veel tragere extenders van boven gingen connecten :')

De experiaboxen van KPN of connectboxen van Ziggo die ik heb gehad/heb (nu ziggo) deden en doen dat toch echt een stuk beter. Boeit mij echt niet wat ik in een router kan prutsen, ik moet gewoon overal bloedsnel internet hebben via wifi.

Gegeven de brakke fritzboxen die ik altijd heb gehad, het prijsverschil tussen Ziggo en XS4ALL (ziggo is € 4 duurder) en het bredere/voor mij interessantere tv aanbod van Ziggo heeft mij doen overstappen naar Ziggo. Gewoon top, werkt altijd.
Klinkt heel positief allemaal, over de support. Maar als monteur merk ik daar weinig van. Verschillende keren klanten gehad die buiten dienst blijven na het herstellen van de verbinding.
En dan mag de klant weer zelf aan de lijn hangen.
Als consument merk je daar wss niet veel van, maar winkels en bedrijfjes wel.
Meer instellen wil niets zeggen over de provider erachter.
Zeker wel. KPN haalt door configuratie instellingen gewoon weg uit de router interface, waar je als consument vervolgens niet meer bij kunt komen. Waar de router dan mee werkt is door KPN vooraf bepaalde waardes van die instellingen. Die zijn niet altijd in lijn met hoe jij het wilt hebben als je tot de groep klanten behoort die zijn thuis netwerk zelf inricht.
Ik reageerde alleen op jouw "Meer instellen wil niets zeggen over de provider erachter." opmerking die niet klopt. Ik vond het wel nuttig om de meelezers er op te wijzen dat niet alles wat je wil overbrengen ook feitelijk hoeft te kloppen.

Je verdere reactie is een misdirect, want dat wat je aanhaalt was mijn punt niet en je doet alsof mijn opmerking daarom niet klopt. We weten allebei dat KPN op de experiaboxen die ze meeleveren heel veel instellingen niet toegankelijk heeft gemaakt.

Daar nog aan toegvoegd, een eigen router achter KPN levert je geen werkende telefonie op omdat ze die SIP informatie niet vrij willen geven.

[Reactie gewijzigd door Ballenbakz op 29 januari 2019 11:40]

En ook geen werkend internet, totdat je de VLANs goed zet.
Daarna sluis je de VoIP VLAN door naar de WAN van je Experia box, en dan heb je alsnog telefonie.
Het kan prima, staat allemaal vermeld hier op het forum.

En natuurlijk maken ze veel instellingen niet beschikbaar. Henk en Ingrid klikken en klikken maar in zo'n modem GUI om wifi op de slaapkamer te verbeteren, en maken zo misschien meer kapot dan support op afstand kan fixen; Monteurbezoek, want het moet allemaal natuurlijk wel werken, anders gaat ze "met het verhaal naar de sooociaaaal meeediaaa". SIP gegevens vrijgeven is ook dom vanuit provider POV, omdat de verantwoordelijkheid bij hen ligt en Henk makkelijk iedere keer eind van de maand kan claimen "gehacked" te zijn, geld terug eist en daar na wat klachten op Radar/Consumentenbond iedere keer zonder gevolgen mee weg komt.

Het is best frustrerend, maar het gaat wel twee kanten op. De massa wordt voorzien van een machtig mooi en makkelijk plug'n'play pakket met zo z'n veiligheid en gemak, en wij Tweakers kunnen eerst wat research doen en betere hardware aanschaffen dat aansluit op onze wensen.
Daarna sluis je de VoIP VLAN door naar de WAN van je Experia box, en dan heb je alsnog telefonie.
Het kan prima, staat allemaal vermeld hier op het forum.
Daar weet ik dan weer alles van, ik heb dat zo ongeveer uitgevogeld in den beginne. Want die informatie om dat te doen kwam zeker niet van KPN. Maar is het niet een beetje vervelend dat je dan toch nog die experiabox in leven moet houden? Vind ik wel. Dat is (was) altijd een doorn in mijn oog.
En natuurlijk maken ze veel instellingen niet beschikbaar. Henk en Ingrid klikken en klikken maar in zo'n modem GUI om wifi op de slaapkamer te verbeteren, en maken zo misschien meer kapot dan support op afstand kan fixen;
Wat een overdreven manier van hier naar kijken. Er is altijd nog zoiets als de reset knop. Als het met instellingen te verkloten is, is het ook met een reset weer op te lossen. Daar kunnen jouw Henk en Ingrid niks aan verpesten. En ondertussen is het meer onderlegde deel van de klantenbase een heel stuk blijer.
SIP gegevens vrijgeven is ook dom vanuit provider POV, omdat de verantwoordelijkheid bij hen ligt en Henk makkelijk iedere keer eind van de maand kan claimen "gehacked" te zijn, geld terug eist en daar na wat klachten op Radar/Consumentenbond iedere keer zonder gevolgen mee weg komt.
Ach kom, er zijn zoveel VOIP providers in de markt. Duizenden wereldwijd. Wil je nou beweren dat die het allemaal fout doen en niet in staat zijn om hier mee om te gaan? KPN heeft zelfs VOIP nog over een apart vlan lopen afgeschermd van het internet... daar kom je als buitenstaander helemaal niet bij. Dus ze hebben een gigantisch voordeel boven al die andere partijen die hier geen problemen mee hebben. Nee hoor, deze vlieger gaat niet op.
Het is best frustrerend, maar het gaat wel twee kanten op. De massa wordt voorzien van een machtig mooi en makkelijk plug'n'play pakket met zo z'n veiligheid en gemak, en wij Tweakers kunnen eerst wat research doen en betere hardware aanschaffen dat aansluit op onze wensen.
KPN levert dat nu niet. XS4ALL wel.

[Reactie gewijzigd door Pogostokje op 29 januari 2019 15:30]

Maar is het niet een beetje vervelend dat je dan toch nog die experiabox in leven moet houden?
Half. Nu kan ik m'n oude telefoon blijven gebruiken, ipv een nieuwe SIP phone te moeten kopen
Wat een overdreven manier van hier naar kijken. Er is altijd nog zoiets als de reset knop.
Maar die herstellen lang niet altijd alles bij de custom firmwares van ISPs. Dat onderlegde deel waar je het over hebt, zal waarschijnlijk minder dan 10% van het klant bestand zijn. De schoen zal nooit iedereen perfect passen, maar gelukkig kan er worden getweakt ;)
verhaal over VOIP
Vlieger gaat prima op, in NL is de ISP verantwoordelijk, dus schermt het af. Best te begrijpen, toch?
VoIP loopt via een VLAN voor QoS, om robo-stem te voorkomen als iemand weer gaat 4K HDR Netflixen.
Ook niet volkomen vreemd.

[Reactie gewijzigd door Bonthouse op 29 januari 2019 16:11]

Maar die herstellen lang niet altijd alles bij de custom firmwares van ISPs.
Tuurlijk wel, als ik dat ding ontvang als nieuwe klant werkt dat modem toch meteen? Er zit in ieder geval voldoende in gebakken om in ieder geval TR-069 te enablen zodat er een configuratie bestand ingelezen kan worden van de provider die de rest regelt. Dat is het minimale wat je nodig hebt. Als je terug kunt naar dat punt met de resetknop, ben je helemaal veilig en kan de klant niks verpesten wat niet te herstellen is. Dat is dan ook meteen het enige stukje waarvan je kan zeggen: de configuratie na een reset moet door de provider geregeld worden als known-good.
Dat onderlegde deel waar je het over hebt, zal waarschijnlijk minder dan 10% van het klant bestand zijn.
Nou, ik vind 10% best veel. Terwijl er eigenlijk niks heel bijzonders geregeld hoeft te worden, want als het niet meer werkt: resetknop. Als je dat duidelijk naar de klant communiceert weet de "tweaker" of wannabee-tweaker ook waar hij aan toe is. Een slechte oplossing is het in ieder geval niet.
VoIP loopt via een VLAN voor QoS, om robo-stem te voorkomen als iemand weer gaat 4K HDR Netflixen. Ook niet volkomen vreemd.
Ik hoop dat dit een aanname is. VLANs alleen om QoS af te dwingen is absoluut niet nodig. Het is een koud kunstje om als ISP het SIP/RTP verkeer voorrang te geven op overig internet verkeer. Mooi voorbeeld is de provider XS4ALL die dit bijvoorbeeld doet zonder apart VLAN. Misschien ken je die provider. ;)
Daar nog aan toegvoegd, een eigen router achter KPN levert je geen werkende telefonie op omdat ze die SIP informatie niet vrij willen geven.
Maar je bent niet verplicht om SIP bij KPN af te nemen.

Voor iets van 8 euro per jaar heb je een werkende SIP trunk met een telefoonnummer die je van b.v. een KPN geporteerd hebt...

Het is drammerig om een consumenten product af te willen nemen voor bepaalde prijs en dan zeuren over wat je er allemaal niet mee kan.
Alleen is er dus al een consumentenproduct die het al biedt en juist die wordt afgeschaft. Lijkt me reden genoeg om te klagen.
Ow waar dan? Heb zitten zoeken maar kon het niet vinden want ik wil provider onafhankelijk worden.
Als iemand een suggestie heeft laat het met weten in onderstaande topic!
Overstap van XS4all naar Ziggo zakelijk?

[Reactie gewijzigd door Cybermage op 29 januari 2019 16:25]

Ik weiger particulieren en klanten zonder technische ervaring en heb bovendien hoge prijzen (op een ander continent ben ik de duurste) maar toch trek ik de klanten die ik WIL hebben en die hebben geen support nodig en betalen op tijd etc...
Oftewel je wil klanten hebben die nergens wat vanaf weten zodat je ze kan oplichten zonder dat ze gaan klagen.
Ik vraag mij eigenlijk af als je alleen klanten wil die nergens wat vanaf weten hoe komen je werknemers dan op het internet? Zij zijn immers allemaal slim genoeg om het gehele internet draaiend te houden en uit te breiden.
Moeten die werkelijk verplicht van jou kloten op amateur troep voor de gewone consument dat ze elke dag al zien terwijl ze weten hoe het beter kan?
Geef eens..... een antwoord
Waarom mag de techneut die jou van internet voorziet niet extra eisen stellen voor een premium?
Wat doe je op tweakers totaalgeenhard? Je hebt volgensmij niet door dat je op een technologie site aan het reageren bent. Pro-users enzo. Die knoeien graag met dingen. Willen het maximale uit iets halen.

Wellicht is deze site meer geschikt voor je: http://telegraaf.nl/
Tweakers en pro-users? Hooguit een paar mensen met één oog en vele blinden.
Ik ben toch wel heel benieuwd waar jij uit meent af te kunnen leiden dat jij zoveel beter bent. Je stelt jezelf en je eigen mening (die overigens een opvallend kpn-groene kleur heeft) namelijk wel heel ver boven die van anderen. Accepteer gewoon dat jij een mening hebt (opgedaan) die niet gedeeld wordt door een grote groep mensen. Zeker niet op een site als deze. Dat ga jij echt niet veranderen hoor, zeker niet als je de discussie op een lager niveau brengt en mensen gaat beledigen.

[Reactie gewijzigd door Pogostokje op 29 januari 2019 15:35]

"Ik had tussen fritzbox en wandcontactdoos een timer zodat deze elke nacht even uit ging, omdat dat ding regelmatig DSL verbinding verloor en niet meer in staat was om verbinding te herstellen...."

Dan lag dat echt aan je verbinding(intern en / of extern) en / of modem (firmware up to date, interne kabels goed enz enz?).

Heb je toen je verbinding laten checken en of je modem laten vervangen?

Ik draai al heel lang zonder enig probleem met een 7490 en verbinding is zo stevig als een rotsblok!

Je argument dat mensen voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten, slaat helemaal nergens op.
Dat willen klanten van XS4ALL juist niet (ben zelf ook XS klant).
Bewaarplicht, notice-take-down etc.. slikten ze gewoon.... maar daar hoorde je niets over...
Juist om zich te confirmeren naar de wensen van de KPN directie. In 2013 is de woordvoering van XS4ALL en daarbij vooral het activistische karakter monddood gemaakt. Reden te meer om je richting deze vijandigheid van een rare belg en colombitaliaan af te zetten en weer een eigen koers te varen. Dat is niet hypocriet, dat is je fouten inzien en die proberen te herstellen voor het te laat is.
Het is al te laat. Je kan prima een nieuwe provider oprichten maar XS4ALL2 zal het niet worden. Net als dat de doorstarts van DDS niks geworden zijn.
DDS bestaat nog steeds hoor... https://dds.nl. Ze hebben nooit een 'doorstart' gemaakt, als in een faillissement. Ze doen DSL, glas en hosting.

Ik ben er al meer dan 10 jaar tevreden klant. Nee ze hebben de markt niet veroverd maar dat is hun doel ook niet.
dds.nl is opgenomen door een provider (toevallig van dezelfde eigenaar als dat de originele dds was), de doorstart van de fans is deds.nl.
Helaas al sinds 26-11-1999 in bezit van XS4ALL
Draait men toch de rollen om? ALL4XS :)
Ik wil mijn domein xs4some.nl hier best voor beschikbaar stellen :+
Het is al te laat. Je kan prima een nieuwe provider oprichten maar XS4ALL2 zal het niet worden. Net als dat de doorstarts van DDS niks geworden zijn.
Hoezo vind je de doorstart van DDS niks geworden? Ik heb daar inmiddels toch al 21 jaar mijn email adres van, en betaal daar nu een klein bedrag voor. Ook heb ik een paar domeinnamen via hun geregistreerd staan. Ben er erg blij mee, heb in ieder geval geen Google die in al mijn email mee leest.

Misschien is het een idee voor de XS4ALL actie groep om het weer samen met DDS op te pakken, al is dat waarschijnlijk ook alleen maar een merk bovenop een ander groepje kleine ISP diensten.

[Reactie gewijzigd door Squee op 29 januari 2019 09:50]

DDS was ook meer dan een e-mailadres. Je XS4ALL e-mailadres kun je bij KPN ook gewoon blijven gebruiken. @dds.nl is gewoon een provider, net als KPN.

De mensen die het idee wilden redden zijn deds.nl gestart. Of heb je daar een e-mailadres?
Om even op je punt te komen "deze mensen hadden in 1998 van zich moeten laten horen".

In 1998 had ik nog geen behoefte aan xs4all. Nu wel.

Ik ben toevallig sinds twee weken klant bij xs4all, en moet zeggen dat ik het positief vindt. Niet perfect hoor (televisie.xs4all.nl werkt niet met Opera door browser-detectie. WTF xs4all? Browser-wars are soo 2000), maar de Fritzbox is technisch vrij goed, was verrast door de functies voor DECT telefoons. Er is een redelijk goede user base waardoor Ubiquiti hardware min-of-meer ondersteunt wordt (je krijgt geen configuratie ondersteuning, maar het is duidelijk dat het technisch mogelijk is), en als je een oud netwerk hebt kan je in de webshop nog een UTP-naar-coax convertor kopen.

Reden dat ik niet eerder naar xs4all over was gestapt, was dat ik rond 2000 ADSL had met standaard 16 IPv4 addressen, en die niet kwijt wilde. Bij overstap naar glasvezel heb ik bewust gekozen voor een kleine provider die unencrypted DVB-C aanbod, zodat ik zelf televisie kon opnemen en afspelen waar en wanneer ik dat wilde. Bij de toenmalige set-top boxen kan je alleen kijken op het afspelen op hetzelfde apparaat als waar je opgenomen had; streamen van het ene naar het andere apparaat ging niet. Later kwam "opnemen in de cloud" en kon je wel overal afspelen, maar was je de opname na een jaar kwijt en kwam er veel meer DRM: je kon niet vooruitspoelen bij reclame bijvoorbeeld.

Vrijwel al de providers die ik had werden door KPN overgenomen en na een paar jaar geassimileerd. Leuk als je tevreden bent met een Experia box en het niet erg vindt dat -net als bij Netflix- je favoriete serie van de ene op de andere dag kan verdwijnen omdat pak-m-beet Disney meer geld denkt te verdienen op een ander platform. Leuk als je tevreden bent over je IPv4-only netwerk, of over standaard telefonie aanbod.

Als je, zoals ik, wat meer 'in control' wil zijn, dan is een technisch kundige provider zeker een pre. Of dat nou gaat om televisie kijken waar en wanneer ik wil, of IPv6 of mijn eigen SIP centrale voor telefonie: het is echt lastig om een provider te vinden die dat snapt en het in elk geval mogelijk maakt.

Er zijn meer van dat soort providers. xs4all is de grootste, maar Limesco (of het vervolg daarvan) voor mobiel (eigen SIP server mogelijk), of wellicht Tweak voor glasvezel (heb ik nog geen ervaring mee) lijken me ook goede partijen.

Maar de houding moet zijn "als het technisch kan, proberen we het voor de klant mogelijk te maken". Dat is wat ík wil. Niet de KPN filosofie "iedereen een grote eenheidsworst", en als je iets anders wil heb je pech.

En dat was in 1998 anders. Toen waren alle providers technisch gedreven. Nu is het echt zoeken naar zo'n provider. En daarom had ik in 1998 geen Xs4All nodig, maar nu wel.

En de idealen die naar uiting komen door het steunen van bijvoorbeeld Bits of Freedom is natuurlijk ook mooi meegenomen. Maar om eerlijk te zijn heb ik daar laatste jaren minder van meegekregen. Ik zag meer de organisaties zoals die jaarlijks hun nieuwjaarsbijeenkomst vieren, zie het lijstje op https://newyear.isoc.nl/. Daar staat xs4all niet tussen, ook al zullen er genoeg medewerkers aanwezig zijn geweest.

[Reactie gewijzigd door MacFreek op 29 januari 2019 10:54]

Ik denk ook niet dat Xs4all uniek is in de zin dat zij de enige zijn die iets kunnen. Zoals gezegd, ik heb 25 jaar zonder ze gekund.

De kern van mijn betoog is deze zin:
Maar de houding moet zijn "als het technisch kan, proberen we het voor de klant mogelijk te maken". Dat is wat ík wil. Niet de KPN filosofie "iedereen een grote eenheidsworst", en als je iets anders wil heb je pech.
Je schrijft "Maar als iemand zijn ISP nodig heeft om e.a. te faciliteren om zijn asterisk, ip-camera etc..etc.. aan de praat te krijgen en te houden, dan heb ik medelijden met zijn ISP."

Dat faciliteren kan je op twee manieren interpreteren. Als technisch faciliteren of als support bieden. Of anderen die support nodig hebben kan ik niet beoordelen, maar daar zit ik zelf niet op te wachten. Als ik iets niet kan, er geen zin of tijd voor heb, dan koop ik met liefde een kant-en-klaar product of dienst.

Echter, dat technische faciliteren is voor mij wel essentieel. Ziggo maakte het mij destijds bijvoorbeeld technisch onmogelijk om DVB-C signaal op mijn computer te bekijken, omdat ze het encrypten. Bij XMS kon ik dat wel, omdat het daar unencrypted was. KPN kan mij niet garanderen dat ik native IPv6 krijg, dat moet ik maar afwachten. Bij IP-televisie heb ik geen idee of ik vastzit aan de settop-box of app van mijn provider, of dat ik ook mijn eigen app kan schrijven om het signaal te bekijken. Bij mijn vorige provider kon het wel (op het juiste VLAN de juiste credentials geven en je kon je subscriben op een multicast stream). Was een leuk project waar ik leerde over IGMP snooping. Het verschil zit hem er in dat als je bij een provider als KPN over het algemeen geknot wordt in wat kan, en er weinig (community) support is om net even een stapje verder te komen. Bij Xs4all en andere technische providers vinden ze dat leuk en denken mee. Je betaalt er voor, dus waarom zou je het niet op jouw manier mogen doen. Bij veel mobiele providers kan je geen eigen routering doen met een SIP server. Op dit moment heb ik daar ook geen behoefte aan, maar als ik er ooit mee wil spelen vind ik het leuk om die mogelijkheid te hebben. Het is echt zoeken naar een provider die dit mogelijk maakt. En ik betwijfel of dit bij Xs4All kan. Xs4All is dus ook niet heilig.

En nee, ze zijn ook niet uniek. Ik kan deze diensten ook afnemen bij een zakelijke provider, tegen nog (veel) hogere kosten. Wat Xs4all bijzonder maakt is dat ze zowel een voor consumenten betaalbare out-of-the-box oplossing hebben, en aan de andere kant toch een do-it-yourself oplossing mogelijk maken. Voor mij is dát ultieme vrijheid: ik kan beginnen met een oplossing die werkt (lees: de juist wife-acceptance factor heeft), en heb toch de vrijheid om te knutselen waar ik wil.

Ik ken weinig andere providers die dit zo bieden. Ik heb DeDS.nl horen langskomen, en had dit ook een beetje bij tweak.nl verwacht, maar dat was het zo'n beetje. Dat is niet veel keuze.
5) Deze klanten willen dus voor dubbeltje op eerste rij zitten
Xs4all is een van de duurste providers voor consumenten. Door deze onjuistheid worden ook al je andere punten twijfelachtig.

En als je niets hebt gehoord over de protesten van Xs4all ligt dat eerder aan jou.
https://blog.xs4all.nl/we-stoppen-met-bewaren/
http://archief.xs4all.nl/...otice-takedown/index.html
Xs4all is een van de duurste providers voor consumenten
Is dat net zoals, XS4ALL is één van de goedkoopste providers voor consumenten en XS4ALL is net zo duur als de overige providers voor consumenten? XS4ALL steekt nergens bovenuit qua prijs

KPN Internet+TV Basis 100/100 € 56,49
Tweak Internet+TV Basis 100/100 € 62,95
Online Internet+TV 100/100 € 62,50
T-Mobile Internet+TV 100/100 € 51,00
XS4ALL Internet+TV 100/100 € 66,00
NLEx internet+TV 100/100 € 51,00
Fiber Internet+TV 100/100 € 62,50
Plinq Internet+TV+Telefonie 100/100 € 55,00

Prijs per maand, exclusief kortingen en eenmalige aansluitkosten en inclusief 21% BTW

Let wel; Bij XS4ALL heb je dan in tegenstelling tot de overige providers nog één (1) extra TV ontvanger. Bij de rest moet je eigenlijk dus per definitie al € 5,00 extra meerekenen voor die extra ontvanger wat XS4ALL dus al goedkoper maakt dan de overige providers. Wil je 200/200, betaal je €5,00 tot € 10,00 per maand extra, wil je 500/500 betaal je bovenop de 200/200 prijs nog eens € 5,00 tot € 10,00. Of te wel, voor de prijs hoef je al niet echt meer te kiezen.
Door deze onjuistheid worden ook al je andere punten twijfelachtig.
In tegendeel, voor een dienst dat zo goedkoop in de markt staat krijg je toch (als ik sommige zo mag geloven) verdomd veel. Op prijs/kwaliteit niveau klopt het dus totaal niet met XS4ALL wat de keus van KPN meer dan logisch maakt.
En als je niets hebt gehoord over de protesten van Xs4all ligt dat eerder aan jou.
https://blog.xs4all.nl/we-stoppen-met-bewaren/
http://archief.xs4all.nl/...otice-takedown/index.html
Aangaande de bewaarplicht deden hier meerdere providers aan mee, op diezelfde dag staakte ook KPN, Vodafone, UPC, Ziggo, Tweak en T-Mobile met het opslaan van die gegevens.

bron Tweakers bron NU.

Ook met zaken als "ThePirateBay" liet KPN geregeld van zich horen. Dat wij als consument verder vrij weinig vanaf de kant van KPN (e.a. providers) vernemen, houdt niet in dat ze achterover leunen en niets doen. Het is natuurlijk maar net waar je als provider (c.q. bedrijf) je prioriteiten legt en wat je wel of juist niet naar buiten brengt. Ik heb liever dat een bedrijf zich focust op het geen waar ze voor bedoeld zijn i.p.v. continue de media opzoeken. Dat ze zich daarnaast inzetten voor privacy gerelateerde zaken is mooi, maar in de media brengen hoeft van mij nou ook weer niet.

// T-Mobile prijs aangepast (getipt door @OmeJoyo Tnx.
// NLEx Plinq & Fiber toegevoegd
// Aanvulling aangaande de protesten van XS4ALL.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 29 januari 2019 10:52]

Prijzen zijn lastig als pure cijfertjes te vergelijken wanneer je niet hetzelfde krijgt aangeboden.
Bij XS4ALL heb ik een vast IPv4 adres (dit was mijn belangrijkste punt bij het zoeken naar een provider toen Surfsnel van Surfnet ermee ophield), een bruikbare box (Fritz) en ik heb een sim-kaartje met 500MB per maand (en daarna niet betalen maar lagere snelheid) zodat ik geen telefoon abo nodig heb op mijn mobiel om toch data te hebben.
Helaas heb ik geen 100/100 omdat KPN Reggefiber de nek heeft omgedraaid voordat mijn wijk aan de beurt was voor glasvezel (zo rond 2011/2012). Maar andere providers kunnen mij dat ook niet leveren. (En nee, je hoeft Ziggo/UPC niet te suggereren want die komt er bij mij echt nooit meer in.)
Prijzen zijn lastig als pure cijfertjes te vergelijken wanneer je niet hetzelfde krijgt aangeboden.
Waar het in de prijsvergelijking in principe om gaat is dat iedere provider minstens aanbied wat het moet aanbieden. Dat wilt zeggen, toegang tot internet en televisie (even op basis van mijn vergelijking).

Alle providers doen dit... vervolgens is het vergelijken op basis van snelheden... DSL ligt moeilijk om hiermee überhaupt nog te vergelijken, uit mijn hoofd is op gebied van prijs NLEx de goedkoopste hierin dus vergelijk ik het glasvezel aanbod.

Als we dan gaan kijken naar zaken als een vast IPv4 adres de FritzBox, simkaart maar ook de, over het algemeen, professionelere klantenservice van XS4ALL dan kan en mag je al constateren dat het prijsverschil nihil is. En daarmee moet je dan een (in tegenstelling tot KPN) handjevol XS4ALL klanten bedienen? Ik ben wel eens benieuwd hoeveel klanten opstappen wanneer KPN besluit XS4ALL aan te houden maar de tarieven met minstens € 20,00 per maand verhoogt. Wellicht stapt dan een zelfde aantal klanten op als wanneer XS4ALL uit de lucht gehaald wordt. Of te wel; een alternatief is er niet zo gauw.
Op basis van je eerste vergelijking is het verschil met andere aanbieders tussen de ongeveer 5% en 20%. Veel van de dingen die de klanten extra krijgen zoals een vast ip address en een Fritz box zijn geen maandelijkse kostenposten voor een provider. Die 3 tot 12 euro extra per maand over 250.000 abonnees levert dus al gauw 2 miljoen op. Daar kan je best een paar FTE aan kundige klantenservice en betere netwerkbeheer medewerkers voor wegzetten en tada, betere service.
Hier nog eens 20 euro extra bovenop gooien is echt extreem overdreven lijkt me. De prijs klopt dus gewoon goed voor wat je krijgen en is prima houdbaar. Een beter beheerd netwerk met hogere kwaliteit levert op termijn ook weer minder telefoontjes etc. op.
Mjah, in de praktijk heb ik bij Tweak volgens mij ook al eeuwen hetzelfde IP adres. Niet dat met dat zoveel interesseert ik gebruik toch een dyndns dienst als het moet. Als ik wil kan ik ook een andere router gebruiken maar daar is eigenlijk geen aanleiding voor.

Ik heb door de jaren heen al vier glasvezelaanbieders gehad (geen xs4all, want prijs) en eerlijk gezegd merk ik geen enkel verschil tussen die partijen.
Ik heb door de jaren heen al vier glasvezelaanbieders gehad (geen xs4all, want prijs) en eerlijk gezegd merk ik geen enkel verschil tussen die partijen.
Ik denk dat menigeen vergeet dat de tijden veranderd zijn. De kans dat een ip-adres wijzigt is zeer klein tegenwoordig. Bij Chello (12 jaar geleden) had ik al een ip-adres die in principe niet veranderde, tenzij ik het MAC-adres veranderde. Bij Ziggo, nu zo'n 7 jaar geleden wijzigde het ip-adres eveneens niet. Teruggekeerd in het UPC gebied, ook bij UPC enkele jaren geen gewijzigd ip-adres gehad.

Vervolgens op glasvezel bij ConceptsICT terecht gekomen en ook hier geen enkele keer dat het ip-adres wijzigde, toen ConceptsICT werd overgenomen door KPN en de Telfort brand in de markt gezet werd verhuist naar Vodafone Thuis, en ook hier geen enkele keer meegemaakt. Nu inmiddels enkele jaren (4) klant bij KPN en ook hier geen enkele keer een ander ip-adres gehad.

Dit geldt trouwens ook voor de mensen (vrienden, kennissen, bekenden, familie en zelfs cliënten) waar ik kom. De enige keer dat ik mij kan herinneren dat er "ooit" bij mensen in de afgelopen 15 jaar het ip-adres is gewijzigd is bij Ziggo/@Home, en dit was ten tijden dat de DHCP-Server problemen had. Alleen kan dit zelfde ook bij de overige providers voor komen (ja, ook XS4ALL).
Een oud collega had anders bij UPC jaren terug dat zijn ip keihard veranderde, ook al waren er sockets open. Hierdoor kon hij b.v. geen gameserver draaien. @Home viel wel mee vroeger, maar 1 IP wijziging gehad in 3 jaar. Je zou natuurlijk ook een DynDNS account kunnen nemen maar dan moet je wel hopen dat je geen keiharde refresh van je IP krijgt ieder uur.
Een enkeling wellicht daargelaten, maar over het algemeen waren het ondanks dat ze dynamisch waren, gewoon ip-adressen die vast werden toegekend.

Maar vooral de afgelopen 5 jaar mag je gerust spreken over een vast-ip adres.
Lijkt me een kwestie van een DHCP database terug zetten als mensen een vast IP address hebben. Als hij toch dynamisch is begrijp ik dat je deze moeite niet gaat nemen.
We hebben het over UPC hé, die hebben wel vaker moeite gehad met het maken van een back-up en als ze al wisten hoe dit moest, het terugzetten van de back-up. Mooi voorbeeld is ook de ellende rondom de mailservers die het veelvuldig niet deden bij een groot deel van de klanten waarna het restoren van e-mails (hoe makkelijk dit eigenlijk ook is), voor UPC teveel moeite bleek.

Bij Ziggo was dit een paar jaar geleden nog het geval en hier heeft het merendeel van de klanten gewoon dezelfde ip-adressen teruggekregen. Maar ook dan geldt weer, een dergelijk probleem kan bij een XS4ALL net zo goed voor komen.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 29 januari 2019 14:18]

Als je een vast IP address hebt staat dit geregistreerd, niet alleen in de DHCP database (in de vorm van een reservation indien van toepassing), maar ook nog in een los administratief systeem. Als de back-up het niet doet kan je het altijd nog na het opnieuw opbouwen terug invoeren en krijg je dus netjes je originele IP address weer terug.
Als het IP address dynamisch is lijkt het me logisch dat deze niet ergens administratief is vastgelegd en staat deze ook niet als reservation in de database. Een back-up hiervan heeft dan dus ook geen zin.

Zodoende zou dit wanneer je een statisch IP address hebt dus ook niet verloren gaan bij een crash en heropbouw van een DHCP server. Dus nee, dit kan in principe niet voorkomen.
Wat heeft Ziggo misdaan dat ze er bij jou niet meer inkomen als ik vragen mag.
Je hebt bij T-Mobile de prijs staan voor de eenmalige kosten ipv. de maandkosten van € 51,- :) en daar zit dan ook al een 2e ontvanger bij in. en what happened to Ziggo, 54 per maand?

Dat maakt het beeld al heel anders want dan is XS4ALL met afstand de duurste, maar met een reden.

[Reactie gewijzigd door OmeJoyo op 29 januari 2019 09:16]

Thanks... inderdaad even aangepast.
en daar zit dan ook al een 2e ontvanger bij in.
Eerste TV Box is gratis, tweede is € 5,00 tenzij je bij de Korting (onderin) aangeeft dat je een tweede ontvanger gratis wilt voor zolang je internet + TV afneemt.


Zelfs als we dan kijken naar de overige providers, dan nog valt XS4ALL niet onder de "duurdere" providers. Voor die paar euro meer per maand een SLA-achtige service en kwaliteit krijgen (aldus sommige reacties die ik lees), is gewoon niet realistisch. En een markt conforme prijs vragen zou er juist voor zorgen dat (net als met het opdoeken van XS4ALL) ook een groot aantal klanten zou opstappen.
Ziggo is 64,50 voor het complete pakket 200/20. Anders zit je op 49,50 en 40/4 en geen of zeer beperkte interactieve TV. NLE en Telfort zijn wel duidelijk goedkoper.
De vergelijking was voor internet + TV en die is 54, zonder bellen, maar inderdaad is daarbij de interactieve TV non-existent zie ik nu.
Prijs is verlaagd kennelijk want bij mij staat er 49,50 https://www.ziggo.nl/pakketten/
Nee ik kijk naar de 200 internet + TV (niet alles in 1) om minimaal aan de 100 mbit download te komen.
[...]


Xs4all is een van de duurste providers voor consumenten. Door deze onjuistheid worden ook al je andere punten twijfelachtig.
Zie @darkfoce zijn reactie en zie mijn reactie op @DigitalExcorcist
Over 10 euro verschil per maand praat ik niet, Tele2 heeft vorig jaar zomaar met 10 euro per maand verhoogd.... en mensen die niet hebben opgelet toen ze dat communiceerden zijn daar vanzelf achter gekomen...

Waar ik op doel is dat mensen statische IP, eigen router/modem en zaken als bonding "normaal" vinden en bij zakelijke IP diensten is dat allemaal mogelijk, echter betaal je er VOOR.

Maar als ZZP'ers zakelijke diensten wensen, maar daar niet voor willen betalen is XS4all de allergoedkoopste oplossing. By far. Kijk alleen maar naar vast IP, ik ken geen enkele provider in Nederland die bij particulieren xDSL /Kabel diensten een vast IP verstrekt. Terwijl KPN bij zakelijk DSL 4 IPv4 gaf (geeft?) die bij ripe op naam staan (ook belachelijk.)
En als je niets hebt gehoord over de protesten van Xs4all ligt dat eerder aan jou.
https://blog.xs4all.nl/we-stoppen-met-bewaren/
http://archief.xs4all.nl/...otice-takedown/index.html
Je moet organisaties (en mensen) beoordelen op wat ze feitelijk doen niet de paar letters die ze er aan spenderen.

Feit Xs4all ondertekende notice-and-take-down
Feit Xs4all deed niet mee met bewaarplicht rechtszaak
Feit Xs4all heeft vrijwel niets gedaan in het kader van sleepnet

En feit je kunt KPN dochter Xs4all niets kwalijk nemen omdat het niet haar taak is om maatschappelijk kritisch te zijn en de mensen die het wel waren, de oprichters van Xs4all sinds 1998 financieel onafhankelijk zijn.
"Je moet organisaties (en mensen) beoordelen op wat ze feitelijk doen niet de paar letters die ze er aan spenderen." .. en sommige houden blijkbaar van "alternative facts" ..
Wat maakt een provider duur? Het prijskaartje op de doos is slechts het begin. Bedenk de tijd die het kost om een probleem op te lossen. En vooral het voorkomen van problemen.
Nu is dit voor mij een provider die ik privé gebruik. En mijn privé tijd is niet in geld uit te drukken. Dus juist privé wil ik geen problemen met een provider hebben.

Wel vind ik het een goed teken dat mijn provider in haar doen en laten laat blijken een voorstander te zijn van vrijheid. Niet alleen die van de eigen klanten maar ook bij de concurrent en zelfs internationaal.
Met alle respect, maar alles gewoon maar accepteren?
Daar zijn in de geschiedenis een hoop narigheden van gekomen.

Deze actiegroep staat achter hun principes en dat is een fundamenteel basisrecht, iets waar wij als samenleving trots op moeten zijn.
Als hun wensen onhaalbaar blijken, c'est ça, maar dan hebben ze 't in iedergeval geprobeerd.
Mijn laatste contact met XS4ALL is afgelopen najaar geweest. Het bleek dat het mobiele internet saldo op was. Geen probleem maar gewoon de stand van zaken. Bellen en binnen een paar minuten een eerlijk antwoord, zonder doorverbinden, zonder gekke zaken als resetten en dergelijke.

XS4ALL biedt services waar ik graag voor betaal. Zoals stabiliteit en vooruitstrevende techniek die ze stabiel leveren. En ja, ook nostalgie: zo af en toe mag ik graag tekst-only newsgroepen lezen. Shell toegang (de unix command prompt) mag ik ook daar af en toe gebruiken. Gewoon omdat het kan. Dat ik niet meer inbel met een modem ligt vooral aan KPN die mij geen pots telefoon lijn meer wil bieden.

Waarom wissel jij zo vaak van provider? Mijn laatste wisseling was van ziggo/kabel terug naar xs4all om van het ziggo gezeik af te zijn: een klapperende internet verbinding en continu in-gesprek op de telefoon lijn. En bellen (via mobiel omdat de vaste lijn het weer niet doet) met de ziggo helpdesk geeft ook niet echt vertrouwen in technische kennis van de helpdesk.

XS4ALL blijft voor mij.
1) XS4ALL had door bij eerste providers te behoren (DDS + een club in Utrecht/Bunnik kan naam niet herinneren) goede peering afspraken. Anno 2019 zijn men niet zo happig om met peering te strooien... dus alleen op dat vlak zal qua latency niemand zomaar dit gaan nastreven
Ik snap je argument niet? Dat het moeilijk is om bepaalde aspecten vast te houden? Vast, maar daar hebben andere providers ook last van. Ik snap niet wat klanten hier aan kunnen doen of waarom ze hier onredelijk over zijn.
2) IPv4 zijn op, partijen die vroeger bij RIPE grote blokken claimden, zoals al die losse ISP's en Hostingproviders die door KPN zijn overgenomen geven deze normaliter niet terug aan RIPE, dus een nieuwe partij kan alleen op basis van IPv6 vast IP's gaan uitdelen, met zoveel latency gevolgen....
Dat is inderdaad een groot probleem. De bestaande providers lijken het wel fijn te vinden dat IPv4-adressen schaars zijn omdat zij op de pot zitten. In theorie zou je die adressen af kunnen pakken maar realistisch gezien zie ik dat niet gebeuren. Wat we wel (kunnen) doen is IPv6 promoten en de marktmacht van de overheid gebruiken om IPv6 te verspreiden, domweg om er om te vragen bij ieder product dat je koopt. Helaas gaat dat nogal langzaam.
Ik snap weer niet wat de klanten van XS4All daar aan kunnen doen, dat is juist de groep die voorop loopt met IPv6.
3) Mensen zijn van mening dat ze vrije keuze van DSL/fiber router/modem mogen hebben, maar tegelijkertijd SUPPORT krijgen. Je kunt geen groot netwerk beheren als bring-your-own-device van toepassing is.
De wereld is het niet met je eens, BYOD is standaard in grote netwerk. Als iedereen een privé-telefoon in z'n zak heeft zitten of als je veel gasten krijgt dan wordt het al snel ondoenlijk om de toegang tot je netwerk strak te beheren. Ik kan bij iedere universiteit van Nederland naar binnen lopen en m'n eigen devices aanmelden op het onderwijsnetwerk.
Zo'n beetje iedere mobiel netwerk in de wereld is BYOD. De tijd dat je alleen met de telefoon van je provider op het network kon is ver achter ons.
4) Mensen die nu lopen te zeuren over XS4all, zijn mensen die al heel lang de boot gemist hebben, ze hadden in 1998 van zich moeten laten horen, wat ze kennelijk toen niet deden, want dan zouden ze (net als ik) principieel hadden opgezegd.
Ben ik het min of meer mee eens. Ik was toen zelf niet in de positie om te kiezen, en ik weet niet wat ik gedaan zou hebben als dat wel zo was.
Toen ik (later) zelf lid werd was ik me er zeker van bewust dat het eigendom was van KPN, maar ik zag, en zie, geen beter alternatief.
Welke provider adviseer jij tegenwoordig voor nerds en tweakers?
5) Deze klanten willen dus voor dubbeltje op eerste rij zitten, eisen/verwachten allemaal technische zaken, verwachten daarop support.... het lijken wel Apple fanboys. Is het een groep mensen die zal toenemen in aantal? Neen..
De klanten van XS4All hebben altijd meer betaald dan die van andere providers, dus hoe kom je op het idee dat ze voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten? Ze hebben bewezen dat ze bereid zijn om meer te betalen.
Even los van alles, zoals elders te lezen was doet XS4all al heel lang niets voor het Internet zelf.
Bewaarplicht, notice-take-down etc.. slikten ze gewoon.... maar daar hoorde je niets over...
Jij misschien niet, ik wil. Ik zou het misschien anders willen maar In mijn ogen hebben ze hun best gedaan, meer dan de andere providers. Ik kan helaas niet veel meer verwachten van een commercieel bedrijf.
Ik vind de mensen die nu zo hard roepen hypocriet. En blind, kennelijk hebben ze niet door dat ze sinds 1998 gewoon bij een corporate, monopolist zitten...
Voorspelbaar? Ja. Hypocriet? Nee.
Het is 20 jaar geleden. Dat is lang genoeg om zo'n club op z'n acties te beoordelen. In de tussentijd willen mensen toch internet hebben. Misschien heb ik iets gemist, maar ik ken geen andere providers in Nederland die leveren wat XS4All levert, zelfs als dat maar een schim is van wat het zou kunnen zijn.
en als die een naam wil droppen... voelen ze zich gekrenkt.... rare mensen.
Als het echt alleen de naam was dan gaf ik je gelijk, maar mensen voelen heel goed aan dat nu het moment komt waar we 20 jaar voor gevreesd hebben. Het is nog niet gedaan, KPN heeft nog een kans om te laten zien dat woord houden en de kwaliteit van XS4All aan alle klanten gaan bieden. Maar het is wel tijd om een serieuze waarschuwing aan KPN te geven: vergeet niet wat we ooit over XS4All hebben afgesproken.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 29 januari 2019 12:15]

Daarnaast weet men nog helemaal hoe het "xs4all"-pakket er straks bij KPN uit gaat zien. Misschien blijft alles wel exact hetzelfde en dan is alle roeptoeter voor niets geweest.

Ik vind het allemaal heel voorbarig wat er gebeurd. Natuurlijk roept de naam xs4all iets op veel bij IT'ers, maar het gaat erom wat je krijgt en ik betwijfel of er andere groter providers zijn die de dienstverlening over willen nemen. Misschien een kleine speler die wholesale klant is bij KPN en geen overstock ipv4 heeft.
Nou om te beginnen krijgen de ex-klanten van XS4ALL een keer een Experia 10 modem, want de Fritz!Box 7581 modems zullen een keer opraken:

https://avm.de/service/en...iterentwicklung/fritzbox/

EOM al per eind November (ding werd in November 2016 geintroduceerd). Wat voor mij EOL is, want er komen geen firmware updates meer.

Vplus/supervectoring op het KPN netwerk werkt alleen met een Broadcom chipset. Andere modems van AVM werken niet (goed) - zoals de 7590. Weet niet hoe het met de 7583 is, die lijkt te komen, pairbonding doet, maar voorlopig alleen in Duitsland verschijnt.

En welk ander VDSL modem hebben we dan nog ... met Broadcom chipset, juist die Experia 10. Of je moet zelf een ZTE ergens scoren.

Ik verwacht dat binnen 6 maanden alle ex-XS4ALL klanten zijn omgezet naar een KPN abbo.

[Reactie gewijzigd door loekf2 op 29 januari 2019 08:07]

Interessant.
Mijn Fritz!Box 7490 staat niet in je EOM verbanning lijstje, en jij noemt hem ook niet, terwijl, naar wat XS4All service mij heeft verteld, het 1 van de 2 meest voorkomende Moden Routers is die XS4All heeft uitgegeven de laatste 5 jaar.

Maar jij schijnt dat beter te weten dan ik, dus kan je meer vertellen over mijn model, of die blijft, of mogelijk ook verdwijnen moet bij KPN?
Dat zou ik wel eens willen weten.....
En de Fritzbox 5490 dan?
Deze heb ik en werkt uitstekend, kan zowel direct op glasvezel aangesloten worden als met een ethernet kabel naar een NT.
Gister nog een firmware update gehad op een fb opt werk...
Straks als in volgende maand of over drie jaar? Zeker weten dat er dingen gaan veranderen.
Als dat het geval zou zijn, waarom zou KPN dat dan niet communiceren? Men blijft er nu vaag en onduidelijk over en de fase van damage control is ook al dik voorbij.
Het moge duidelijk zijn dat dit het doel is van KPN: alle diensten en (bedrijfs)processen consolideren. Dat is geen verrassing, dat hebben ze bij heel veel providers zo gedaan die ze hebben overgenomen.

Het is een business afweging, met een multi-brand portfolio trek je meer gebruikers (zoals Telfort voor lagere segment, KPN voor middensegment en Xs4all voor het hogere segment), maar heb je meer kosten omdat je meerdere organisaties in stand moet houden.

Vanzelfsprekend zal de productlijn afgebouwd worden. De kostenbesparing zit in het simplificeren van het productportfolio, niet in de naamsverandering. Een enkel merk met meerdere producten zou een domme business zijn: niet meer klanten, maar wel meer kosten.

De meest logische keuze is een "pro" KPN pakket die misschien technisch iets meer kan, maar de aparte support zal verdwijnen, en de technische innovatie ook. Simpelweg omdat met deze beslissing al een duidelijk mandaat aan de productmanager is gegeven: simplificeer. Dus die zal heus niet innovatieve diensten gaan ontwikkelen.
Het is een beetje als zwarte piet die verdwijnt, mensen houden niet van veranderingen. Inderdaad als je verbinding up is en je kunt werken wanneer heb je dan nog support nodig? Vrijwel nooit.

Ik weet nog dat ik heel lang geleden zelf xs4all only heb gehad, dat lag er constant uit en ben uit ellende naar een andere ISP gegaan. Het wordt echt zo hard opgehemeld nu, onterecht.
Mensen willen om verschillende redenen wel of niet van verandering. Net als iemand een verandering wenst om service, kosten of inhoud die meer bij de persoon past willen anderen behoud.

Het afdoen als geen verandering willen zonder inhoudelijke motivatie mee te wegen is behoorlijk kort door de bocht.
Natuurlijk is XS4all niet meer de anarchistische beweging zoals het begon. Die tijd is - in mijn ogen - vrij snel opgehouden na de overname door KPN. Maar vergis je niet, daarna zijn ze zich wel degelijk blijven hard maken voor een open en vrij internet. Inclusief die bewaarplicht waarvan jij aangeeft dat ze er niets mee gedaan hebben.

Ik denk dat het een combinatie is tussen een stukje nostalgie en wel degelijk de andere service die geboden wordt en kritische kijk op zaken die invloed hebben op het internet in globale zin.

Een beginnende provider kan ook gebruik maken van het KPN wholesale netwerk. Vervolgens lever je zelf de CPE, servicedesk, etc. Dat kan zelfs met bijvoorbeeld RoutIT als tussenpartij - zodat er wat minder geïnvesteerd hoeft te worden in de infra en equipment.

De kunst zit 'm in het zorgen dat de doelstelling ook op langere termijn haalbaar blijft. Dus niet beginnen met een goede en technische helpdesk en vervolgens vanwege schaalbaarheid maar een belscript af laten lopen. Horizontaal groeien als organisatie, in plaats van verticaal. Oog voor het individu - zowel van medewerkers als klanten.
Wat een zure reactie.

Ff afgezien van het technisch geneuzel (alsof de techniek in 1998 is blijven stilstaan): Alle klanten *willen* op een dubbeltje op de eerste rij zitten, maar gelukkig zijn er genoeg die ook best bereid zijn om wat meer te betalen.

Waar deze aktiegroep mee komt is een sappige verzameling van een paar tienduizend potentiele klanten die a) bewezen een fors maandbedrag over hebben voor hun internet. b) bewezen te hebben enige interesse om over te stappen.

Als je als concurrerende provider *niet* nadenkt of je voor zo'n groep een propositie op de markt wilt zetten, doe je je werk niet goed. Voor veel budget-providers zal het een kort vergaderpunt zijn geweest (past niet in de strategie), maar voor iedere provider met iets meer ambities denk je hier over na. Onder je eigen merk, of als spin-off.

tl;dr: KPN laat om strategische redenen een stuk van de markt achter zich, concurrenten gaan daar uiteraard op inspringen.

Ikzelf heb niks tegen KPN (sterker nog, heb er meerdere abbo's mobiel/vast), maar ik heb absoluut wel oren naar een alternatief voor XS4All, omdat je er vergif op kan innemen dat op termijn de zaken die XS4All leuk maakten zullen gaan verdwijnen, met het verdwijnen van de zelfstandige business unit.
3) Mensen zijn van mening dat ze vrije keuze van DSL/fiber router/modem mogen hebben, maar tegelijkertijd SUPPORT krijgen. Je kunt geen groot netwerk beheren als bring-your-own-device van toepassing is.
Voor iets dat in jouw optiek 'onmogelijk' is, is het toch opvallend hoe aardig het XS4ALL lukt om het toch te doen.

Overigens vind ik jouw reactie persoonlijk een stuk zeikeriger dan waar deze actiegroep mee bezig is. Dat je er zelf niets om geeft, prima, maar ga dan niet publiek andere mensen af zitten zeiken die wel ergens voor vechten.
5) Deze klanten willen dus voor dubbeltje op eerste rij zitten, eisen/verwachten allemaal technische zaken, verwachten daarop support.... het lijken wel Apple fanboys. Is het een groep mensen die zal toenemen in aantal? Neen..
Je kunt veel vinden over Apple fanboys maar toch niet dat ze voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. :)
Ik ben lid van xs4all sinds 1998 ongeveer (30/3 ongeveer). En heb sinds een jaar of 8 Ziggo ernaast (400/40). Ik denk niet dat ik gemiddelde xs4all gebruiker voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten. Kwaliteit kost geld.

Waar ik bang voor ben met het verdwijnen van de xs4all naam, dat allerlei diensten weg vallen zoals : vast ipv4 adres, newszilla toegang, de mogelijkheid voor Pack abo (dwz abo zonder dsl).

Ik heb xs4all ook als redundancy optie naast Ziggo
Helaas, maar bijna ieder punt dat je noemt klopt niet. Alleen bij punten 4 en 6 heb je gedeeltelijk gelijk.

1) Geen peering: Men zoekt naar een bestaande provider die de XS4All dienstverlening kan geven, net zoals KPN dat nu doet. De meeste grote providers hebben ook goede peering en deze peering zal vastook meegenomen worden in de keuze voor een nieuwe provider.

2a) Geen IPv4: Wederom, men is op zoek naar een bestaande ISP welke dus ook een IPv4 pool heeft.
2b) IPv6 geeft latency: Nee, het IPv6 protocol geeft zelfs minder latency wegens vele redenen (niet in de minste dat je geen NAT meer nodig hebt). Toegegeven, veel IPv6 implementaties zijn nog niet erg goed (vooral omdat deze vaak een IPv4 gedachtegoed in een IPv6 jasje proberen te stoppen). Echter, een van de unieke zaken die XS4All heeft is dual-stack IPv6 waarmee je zowel een volwaardig IPv4 als IPv6 adres krijgt. Vind je IPv6 dus 'te langzaam', dan stel je je apparaat in om enkel IPv4 te gebruiken.

3) Vrije router keuze & support kan niet: XS4All doet dit nu al en bewijst dat het wel kan. Ik zie niet in hoe dit dan ineens onmogelijk zou moeten worden?

4) Iedereen had in 1998 al moeten opstappen: Ja, waarschijnlijk had er toen meer gedaan moeten worden. Echter zijn er wel twee kanttekeningen. Ten eerste gaf KPN aan de dienstverlening hetzelfde te houden. Ze hebben langzaam maar zeker over de jaren heen zaken aangepast, met nu als ultieme conclusie dat XS4All geheel weg gaat. Ten tweede zijn er veel klanten die later naar XS4All zijn gegaan omdat XS4All een aantal unieke zaken bied die geen enkele andere provider heeft (zoals een eigen modem, goede IPv6, DNS, etc).

5) Dubbeltje op de eerste rij: Nee, XS4All is een van de duurdere providers. En ja, de klanten vragen om een aantal zaken. Zaken die XS4All ook al jaren bied en die ook voor de huidige prijs gewoon kunnen.

6) Mensen stappen niet over: Een deel zal dat zeker niet doen, vooral als er geen alternatief is. KPN zal vast de eerste tijd de XS4All features nog blijven aanbieden (bijvoorbeeld als opties op hun normale abonnementen), maar deze zullen naar verloop van tijd verdwijnen. Pas als er een andere provider opstaat die de XS4All opties kan bieden en KPN gaat de stekker uit de opties trekken zullen de grotere groepen gaan overstappen.
Waarschijnlijk gaat KPN er hier vol op inzetten dat mensen vast komen te zitten aan het KPN merk (tripple-play voordelen met abonnement combi's voor mobiel bijvoorbeeld) en ze niet meer weg 'kunnen' op het moment dat de XS4All features weg gaan.
Er zijn ook technische argumenten zoals de hostnaamconfiguratie en ip 4 en 6 subnetten. Weet jij een alternatief?

Er is een markt voor youngprofessionals in IT met andere behoeften dan opa en oma, en als KPN dat niet omarmt na de "er veranderd niets voor de klant"-fase, dan is er genoeg reden om over te stappen naar een leverancier die dat wel ondersteund.

Waarom niet klagen? Sinds 1998 tot nu kan het gewoon. Dat hoeft nergens voor te veranderen. Als ze dit kunnen blijven doen onder de naam KPN, heb ik er niet eens een probleem mee. Maar daar heb ik lage verwachtingen van.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 29 januari 2019 08:34]

De verwoording van zijn verhaal daar gelaten denk ik dat de kern van de reactie is dat men hier wel behoorlijk naïef is en zich vooral door emotie laat leiden. XS4ALL was ooit zelfstandig en is door KPN overgenomen. Wie dat gehele verhaal kent weet dat die overname noodzakelijk was omdat XS4ALL het anders niet zou redden. Zo eenvoudig is een ISP opzetten vandaag de dag ook niet, veel dingen toen gelden ook nu nog. Ik ben bang dat men hier het opzetten van ISP fors overschat.
Er zijn ook technische argumenten zoals de hostnaamconfiguratie en ip 4 en 6 subnetten. Weet jij een alternatief?
We weten allemaal dat die vraag retorisch is bedoeld en dat het antwoord daarop "nee" is. Dit is dan ook een totaal oninteressante vraag om te stellen. Beter is het om je af te vragen waarom er geen alternatief is (en die vraag kun je ook bij de overige technische dingen die XS4ALL biedt stelt). En dat brengt ons bij het volgende punt:
Er is een markt voor youngprofessionals in IT met andere behoeften dan opa en oma, en als KPN dat niet omarmt na de "er veranderd niets voor de klant"-fase, dan is er genoeg reden om over te stappen naar een leverancier die dat wel ondersteund.
Concludeer je dat op basis van echte cijfers, enquetes, etc. of is dit puur onderbuikgevoel?

Laten we realistisch blijven: het gros van het publiek wil gewoon een internetverbinding en interesseert zich totaal niet voor al die technische dingen. Wat je overhoudt is een kleine groep techneuten die dat wel doet. Die groep is dusdanig klein dat het heel lastig wordt om daar een landelijk werkende ISP voor in het leven te roepen. Je hebt veel investeringen die je moet doen (in infra, in mensen en dan met name diens kennis) en een klein publiek waarmee je dat terug moet zien te verdienen. XS4ALL bestond vooral omdat ze onder de KPN vleugels zaten. Dat weet de actiegroep kennelijk ook drommels goed, ze spreken niet voor niets met grote providers. Het is nog maar de vraag in hoeverre die providers brood zien in ons techneuten. Ik denk niet dat je hier veel van moet verwachten en dit echt meer moet zien als een stukje pressie richting KPN.

XS4ALL is een toffe ISP voor een techneut maar je moet je hier wel blijven afvragen waarom ze de enige zijn. Daar zit hem nou juist het probleem.
XS4ALL is een toffe ISP voor een techneut maar je moet je hier wel blijven afvragen waarom ze de enige zijn. Daar zit hem nou juist het probleem.
De vraag is terecht, en het antwoord heb je al min of meer gegeven: netwerken zijn een natuurlijk monopolie. Degene die als eerste een kabel in de grond heeft liggen wint het bijna automatisch, en daarna wordt die positie vastgehouden door schaalvoordeel. Dat is niet heel anders dan bij andere natuurlijke monopolies.
In ons kapitalistische systeem is het de taak van de overheid om de markt te beschermen tegen monopolies. Concreet zien we dat terug in de verplichting voor KPN om het netwerk open te stellen voor andere ISPs. In mijn ogen zou die bescherming verder moeten gaan, al weet ik ook niet helemaal hoe. Op de een of andere manier moet worden gestimuleerd dat we meer ISPs krijgen die echt met elkaar concurreren en daarom moeite doen om bepaalde niches te bedienen. Diversiteit is goed voor de markt.
De vraag is terecht, en het antwoord heb je al min of meer gegeven: netwerken zijn een natuurlijk monopolie.
Het ging mij om het stukje vraag en aanbod. Als ik zie dat XS4ALL de enige is dan is kennelijk de vraag gewoon te klein om daar een ISP voor op te richten. Nu is het 1 ISP die de hele pool bediend maar bij meerdere zullen ze allemaal uit dezelfde vijver vissen en dan blijft er dus nog minder van de vraag over. Als het allemaal zo rendabel was geweest had dat ook meer XS4ALL concurrenten opgeleverd.

Eventjes een ISP oprichten is, ongeacht de doelgroep, vandaag de dag geen makkelijke klus. Het monopolie van de netwerken speelt daar een rol bij. Laten we hier wel eerlijk zijn, het feit dat die netwerken open moeten en men daar dus gebruik van kan maken is wel hetgeen dat het oprichten van een ISP er wel een stuk makkelijker op heeft gemaakt. Je hoeft nu niet zelf fors te investeren in een landelijk dekkend netwerk, die is er al en daar betaal je dan een bepaalde fee voor.
Op de een of andere manier moet worden gestimuleerd dat we meer ISPs krijgen die echt met elkaar concurreren en daarom moeite doen om bepaalde niches te bedienen.
Dat komt omdat de NMa en OPTA (en dus later de ACM) simpelweg hun taak als toezichthouder compleet hebben verzaakt. Zo zijn klakkeloos alle overnames van glasvezel ISP's door KPN goedgekeurd met als gevolg dat er op de meeste plekken we ineens op 0 niet-KPN providers zijn gekomen. Dat krijg je nooit meer teruggedraaid.

Het enige wat hier nog kan is dat de politiek besluit om de ISP markt op eenzelfde wijze op te delen als de energiemarkt waarbij je dus een leverancier van het (fysieke) netwerk hebt en een leverancier met diensten over dat netwerk (en daarbij mag een bedrijf dus niet beide zijn). Dat heeft echter wel grote gevolgen, KPN en Ziggo moeten dan opgesplitst worden bijv. en ook hier is het nog maar de vraag in hoeverre het dan allemaal rendabel is. Een ISP of netwerkleverancier worden doe je niet zomaar.
Wacht nou maar gewoon rustig af.
Als er geld valt te verdienen met de extra perks van XS4all dan blijven die gewoon bestaan.

Ik ga geen beloftes doen maar ga er maar vanuit dat je de extra's van XS4all als aanvullend pakket bij je KPN abonnement kunt kopen.
Het beleid van de CEO van KPN is om de hele structuur te versimpelen.
Door de merken XS4all en Telfort te laten vallen hoeft er niet driedubbel reclame, websites etc. worden gemaakt / uitgezonden.
Daarnaast zou er wat personeel eruit kunnen worden gegooid of juist opnieuw ingezet voor het KPN merk.

Al het andere omtrent die campagne is puur speculatie.
Aan mijn water en electra leverancier stel ik de zelfde eisen als aan de internet provider: Biedt de standaard, de hele standaard en niets meer dan de standaard.
Voor electra is dat op dit moment 1 fase, 230 volt en genoeg vermogen voor mijn huishouden.
Voor water is dat water van Nederlandse drinkwater kwaliteit met een druk om ook op de bovenste etage nog goed stromend water te hebben en een doorstroom dat de wasmachine en vaatwasser kunnen draaien terwijl ik kan douchen en nog ergens anders water getapt kan worden.
En voor internet: een bandbreedte en latency zodat we er goed gebruik van kunnen maken (dank je wel Reggefiber :) en asp-services zoals email met eigen domainname (dank je wel Demon.nl :) en alle denkbare protocollen voor de geboden services: Gewoon vrij te gebruiken.
In de praktijk wordt voor consumenten-internetverbindingen een overboekingsfactor tussen de 20 en 100 toegepast, afhankelijk van de kwaliteit van de internetaanbieder. Voor zakelijke gebruikers ligt de overboekingsfactor meestal tussen 1 en 20.

Dat rechtvaardigd een groot deel van de hogere kosten. Niet de hostnameconfiguratie of een extra subnet. Of een statische pagina met de PPPoE configuratie.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 29 januari 2019 11:17]

ipv6 en latency?
Rest van je verhaal is ookal vaag..
..beter dat ik er niet op in ga anders ben ik morgen nog aan het typen.
Normaal is pas bij je derde of vierde reactie duidelijk dat je aan het trollen bent :)
Ivm punt 2)
Wat heeft IPv6 met latency te maken?
:? :? :?
Mijn IPv6-latency (bij XS4ALL!) is anders prima.
Ik game niet.

Het antwoord zal ik nooit achter komen omdat stellen: “IPv6 == extra latency” gewoonweg niet klopt.
Jij denkt dat klantenbestand van XS4ALL bestaat uit alleen klanten die sinds 1999 klant zijn? |:(

Ik ben sinds 2 jaar klant na ongeveer 15 jaar klant te zijn geweest bij Ziggo (UPC). Ik heb veel ervaring met onderdelen van KPN via mijn werk.

Had ik 2 jaar terug KPN gewild als provider dan had ik bij KPN zelf een abonnement afgesloten.
Hadden mensen die bij Telfort of Tele2 zitten graag een abonnement bij KPN gehad, dan hadden zij die bij KPN afgesloten.

2 jaar ben ik uitermate tevreden. Vanaf het moment dat ik de boel afsloot online tot op heden. Inclusief contact, apparatuur en support.

KPN die aangeeft dat er niets zal veranderen geloof je natuurlijk meteen. Waarom al deze saneringen als er toch niets hoeft te veranderen?

Iemand die andere zeikerds noemt, omdat hij het niet met hen eens is moet eens in de spiegel kijken. :)
Geen enkele xDSL op KPN of ZIGGO houd een week vol zonder interrupties. (bron: eigen jarenlange 24/7 monitoring)
Statistiek met N=1. :-)
Jij bepaalt niet waarom men voor partij X of partij Y kiest. Waarom denk jij dat?
Alsof iedereen zijn keuze baseert op stabiliteit van een xDSL lijn.

Nogmaals;
Als men KPN wilde dan had men zelf wel voor KPN gekozen in de eerste instantie. Vele kiezen voor andere partijen (om wat voor redenen dan ook) en geven commentaar wanneer KPN zichzelf alsnog via een andere route zich bij hen door de strot duwt.

Toestemming om commentaar of kritiek te geven van jou heeft men niet nodig.

Ik ben een klant van na de overname en ik heb bewust niet voor KPN gekozen destijds. XS4ALL is geen KPN. Dat is een misvatting.

Alleen het verschil in formaat. KPN is een reus. XS4ALL niet.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 29 januari 2019 12:44]

https://blog.xs4all.nl/over-xs4all-en-kpn/
Hedendaags nog grotendeels, zo niet helemaal, actueel.

Maar jij zal het vast beter weten!

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 29 januari 2019 13:35]

ff inhakende, aan het einde staat totaal niks verhullende en onomwonden:

De investering van KPN in Xs4all in 1998 is dubbel en dwars terugverdiend met de jaarlijkse winsten, aanvankelijk nog met de telefoontikken en later met Adsl.

Kortom, KPN heeft lekker verdiend aan XS4ALL met dat beetje geld wat ze er voor betaald hebben, hebben ze er ruimschoots voor teruggekregen.

Dus wat zeik je dan hier?
IPv6 en latency? Back to school boy. Dat zorgt helemaal niet voor bijkomende latency. Het kan zelfs helpen om die te verkleinen.

En natuurlijk willen mensen ondersteuning. Je eigen modem/router kiezen wil nog niet zeggen dat een ISP dan helemaal geen ondersteuning moet geven. Bij problemen moet het probleem nog altijd van beide kanten bekeken worden als niet duidelijk is waar het probleem zit.

En KPN heeft gedurende 20 jaar het merk ondersteund en het heeft de eigen identiteit mogen houden. Goedkoop was het evenwel niet voor de klanten maar je kreeg er dan ook wel wat voor terug. Die klanten vrezen nu in de eerste plaats dat zij een deel van de diensten die ze vandaag hebben gaan verliezen.
Bij xs4all kan je kiezen om geforceerd IPv4, geforceerd IPv6 of automatisch te schakelen. In het algemeen gaat het bij internet om communicatie. Daarbij zijn 2 of meer partijen betrokken. Als jij als enige geforceerd IPv6 gaat gebruiken, ja dan krijg je latency: ergens moet naar de IPv4 gebruikers worden vertaald en die vertaling kost tijd.

Mijn ccna certificaat is helaas ruim 20 jaar oud, toen had dat nog geen ccna. En met alleen IPv4 is dat natuurlijk een eitje.
graag slechte software implementatie de schuld geven en niet het protocol, deze heeft zich al bewezen.
gamestudio's zijn cronisch slecht met het maken van een degelijk stukje software zoals je ongetwijfeld weet.
ipv6 zou perfect werken als de hele wereld ipv6 gebruikt. :+

De latency word niet hoger als je native ipv6 hebt. Sterker nog, de ipv6 headers zijn een stuk simplistischer en daardoor niet echt langer.

Gebruik je een vage obscure tunnel om ipv6 toch benaderbaar te hebben, tja, dan loopt het verkeer via een ander punt wat natuurlijk direct latency toevoegd. Maar, on topic: xs4all heeft native ipv6, waarmee het even snel is als ipv4. En gezien de simpelere header zou het theoretisch gezien zelfs iets sneller kunnen zijn. (sneller te parsen -> scheelt toch weer 1 nanoseconde :P )
Beetje off-topic, maar inderdaad. IPv6 kan sneller zijn dan IPv4. Volgens deze Akamai blog uit 2016 ongeveer 10% sneller:
These studies have shown significant performance improvements for IPv6 over IPv4 in the top-4 US mobile networks, with page load times improving by well over 10%.
Ging wel over mobiele netwerken. Mijn ervaring met providers als Xs4all met native IPv6 is dat het ongeveer even snel is. Bij providers zonder native IPv6, zoals Telfort, ben je gebonden aan een IPv6 tunnel gebruikt, en dat is trager, vergelijkbaar als wanneer je een VPN tunnel gebruikt.

Het punt van de oorspronkelijke post was dat er geen IPv4 was, en dat je dus IPv6 only moet gaan werken. Dat hoeft ook weer niet, maar je moet IPv4 adressen dan wel kopen. En ja, dat kost geld. Maar het opzetten van een nieuwe provider kost sowieso een bom duiten.
Vooral het feit dat IPv6- headers niet dynamisch zijn (de nauwelijks gebruikte IPv4-options header is weg) is nuttig, want dat betekent dat je altijd exact weet welk veld zich waar bevindt. Er hoeft dus geen extra processing te worden gedaan om hem in te lezen. IPv6 heeft wel 'extension headers', maar deze komen na de normale IPv6- header.
dat er geen backwards compatibillity is is juist expres zodat men niet zit met de problemen die ipv4 heeft, dat is juist het hele punt. en inmiddels kan alle hardware er wel mee omgaan maar de software en ISP's zijn gewoon vele malen trager om dit fatsoenlijk erin te zetten.
Als je protocol downwards compatible zou zijn
Rare opmerking, dat kán helemaal niet. Je wilt een verbreding van de adresruimte, maar verkeer moet wel in twee richtingen mogelijk zijn. Je kunt de ipv4 adresruimte wel mappen in ipv6, maar er is geen mogelijkheid in ipv4 om bredere adressen te gebruiken en dus om die mapping terug mogelijk te maken.

Je kunt ipv6 verkeer dan natuurlijk wel gaan verpakken als ipv4 door een bepaald protocolnummer te gebruiken, maar daar win je niets mee, omdat alle software daar nog steeds voor geüpdatet dient te worden.
Het gaat niet om de letterlijke naam.

Er zijn ook technische argumenten zoals bijvoorbeeld de hostnaamconfiguratie en ip 4 en 6 subnetten.

Er is een markt voor (young)professionals in IT met andere behoeften dan opa en oma. Als KPN dat niet omarmt na de "er-veranderd-niets-voor-de-klant"-fase, dan is er genoeg reden om over te stappen naar een leverancier die dat wel ondersteund. Snap je het nu?
Er is een markt voor (young)professionals in IT met andere behoeften dan opa en oma.
Als KPN slim is, en ik heb nog geen reden om te denken dat ze dat niet zijn, gaan ze die ook bedienen.
Zoals ze degenen die bijv. bij XMS-net zaten ook zo goed bedienden met er zou niks veranderen?
Als je denkt dat dat de enige verschillen zijn, heb je het dus totaal niet begrepen.

Als dat daadwerkelijk het enige was waren er niet zo veel mensen op de barricades geklommen.
Toevoeging voor dit artikel: Voys heeft ook een soort actie opgestart, echter die is vooral om echt alle XS4all-assets en mensen over te nemen, niet het merk:
https://www.voys.nl/weblo...n-wij-zorgen-voor-xs4all/

Op zich zou ik Voys hier wel mee vertrouwen trouwens :)

[Reactie gewijzigd door Sorcerer8472 op 29 januari 2019 09:03]

VOYS = VoIP, en werkt alleen voor bedrijfsleven.
Ik zie nergens iets staan over internet, televisie en telefonie, alles te samen - gecombineerd. Individuele klanten hebben ze nog geen ruimte voor, althans..., zo blijkt uit hun eigen website met producten.

Daarnaast zitten ze in Groningen geloof ik, wat niet echt voor de hand ligt om daarmee 50.000 klanten van XS4All over te gaan nemen. En dan nog....

Ik kan bij de gedachte van VOYS wel even door gaan. Ik zie dat nog niet gebeuren....
Daarnaast zitten ze in Groningen geloof ik, wat niet echt voor de hand ligt om daarmee 50.000 klanten van XS4All over te gaan nemen. En dan nog....
Bijzondere opmerking... Voor het grootste deel van de dienstverlening hoeft XS4ALL de deur niet uit en dat kun je ook prima in Groningen doen :)
Ik vraag me altijd af als een actiegroep in gesprek is met 'grote' concurrenten, of die concurrenten niet toevallig eigen mensen in die actiegroep hebben zitten.
Want als ik 1 van die concurrenten zou wezen, dan zou ik zeker daar wel een slaatje uit willen slaan & de actiegroep zoveel mogelijk platform & achterban laten genereren terwijl stiekem ook invloed uitoefenen.
Ach ja.., follow the money trail. ;)

Maar wij zijn hier in Nederland..,
En daar doen wij altijd alles eerlijk, netjes en transparant. 8)7
Ik woon in een gebied waar de internetverbinding jaren lang maximaal 4mb was. Een coax ligt hier niet, dus voor tv waren wij afhankelijk van Canal Digitaal of Interactieve tv van KPN/XS4all. Canal digitaal is een stel oplichters waar ik het liefst bij uit de buurt blijf. Dus KPN in huis gehaald.
Tv kijken op een tweede tv was niet mogelijk ivm de snelheid. Ik heb jaren aangegeven dat ik toch graag een extra kastje voor in de slaapkamer wil. Bij KPN niet mogelijk.

Xs4all deed hier uiteindelijk niet moeilijk over en maakte zelfs gratis een extra tv account aan. Op beide tegelijk kijken was inderdaad niet mogelijk, maar als de ene uit stond kon ik prima kijken op de andere.
Xs4all was iets duurder, maar de service was zoveel beter.

Overigens heb ik met de Experiaboxen van KPN nooit problemen gehad. Ook niet met servers thuis en ook de service van KPN was best in orde!
Desalniettemin is het eeuwig zonde dat xs4all op gaat in KPN

offtopic:
inmiddels heb ik een glazen kabel in de meterkast waar ik 600/600 op heb aangevraagd. Binnen een aantal weken werkt het
Maar ik snap het vanuit KPN wel, het is namelijk service voor een specifieke doelgroep. Eentje die waarschijnlijk voor KPN niet winstgevend genoeg is.

De reden dat ze jou geen tweede tv wilde geven is omdat 95% van de mensen er echt niet met zijn hoofd bij kan dat ze 2 kastjes hebben, maar ze niet tegelijkertijd kunnen gebruiken. En wie krijgt daar de schuld van? KPN Ja.

Ik kan me zomaar voorstellen dat de markt voor mensen die dit soort dingen willen gewoon steeds kleiner wordt. De hele wereld is gebaseerd op dingen die gewoon werken, precies de reden dat Apple zo succesvol is geworden terwijl je daar letterlijk 0 keuze hebt. Mensen willen geen keuze, mensen willen iets wat werkt.
Volgens de winstcijfers is XS4ALL echter flink winstgevend.

Het stomme is dat KPN zijn mond snoerd en niet eens wilt praten. Als XS4ALL los zou kunnen opereren waarbij KPN aangeeft welke winst ze jaarlijks moeten behalen, zouden veel mensen al tevreden zijn vermoed ik. Maar KPN weigert te communiceren.

En, als dat inderdaad de reden zou zijn voor het niet willen geven van een tweede TV-box, ook al geef je de indruk daadwerkelijk te begrijpen waarom zo'n tweede kastje nodig is; dan zou dat naar mijn mening wel een heel achterlijke policy zijn.
Mijn totaal ongeïnformeerde gok is dat er een carrièrejager binnen KPN is die dit briljante plan heeft opgevat en als kostenbesparing pitched. Die carrièrejager gaat de promotie en bijbehorende salarisverhoging niet zomaar opgeven, vandaar de stellige "besluit staat vast".

Het is voor "ons" gebruikelijk om naar bedrijven als personen te kijken: Alsof een bedrijf dom of slim kan zijn, en als rationeel persoon een beslissing maakt. Dat is een kijk die wellicht werkt bij familiebedrijven. Grote beursgenoteerde bedrijven gaat dat niet meer op: Die zijn niet meer dan een raamwerk wat als middel dient om al rond springend een CV mee te vullen. De horizon is slechts het einde van het kwartaal.

Moet ik bij zeggen: Ik heb het hier wel over het management. De mensen die daadwerkelijk het werk doen zijn meestal gewoon capabele technici, die ook maar gewoon een baan willen om de hypotheek of huur te kunnen betalen.
Pfft. Ze kunnen direct bij KPN Wholesale terecht hoor! Die zijn immers verplicht aan iedereen te leveren. Dus als zij zo nodig een eigen provider willen beginnen: go for it and niets staat je in de weg, binnenkort moet Ziggo de kabel ook opengooien; veel succes. Het lijkt me alleen stug dat ze dat in een keer goed gaan doen of beter dan KPN.

In beginsel had ik nog wel begrip voor die mensen al vind ik de reactie enorm overdreven, voorbarig en hun opstelling zeer onredelijk en onrealistisch - terwijl KPN wel bereid is mee te denken. Nu blijkt dat de actiegroep het doet voor eigen commercieel gewin is het niet meer dan leuke marketing met het afkraken van KPN als voorsortering op een eigen bedrijf. Totaal niet meer serieus te nemen wat mij betreft. ;) (Waarschijnlijk wordt zo’n provider op termijn toch weer doorverkocht.)

Er is ook nog helemaal niets aan de hand. XS4ALL biedt in vergelijking met KPN misschien 2 of 3 extra diensten. Het is verder helemaal niet zo speciaal en al tig jaar KPN met een geel sausje. Als KPN zegt dat ze die simpele extra’s zelf gaan aanbieden dan geloof ik dat graag en staat men hier nu voor niets onzinnige doomscenario’s uit te roepen. Zeker omdat de dienstverlening dan waarschijnlijk juist beter wordt dan wat XS4ALL zelf bood. Als KPN dat dus overneemt, dan wordt het enkel beter dan XS4ALL. Niet slechter.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 29 januari 2019 11:56]

Het is precies het gele sausje wat we willen bewaren. Daar kies ik heel bewust voor. Ik heb ook groene saus geprobeerd. Die beviel niet zo. Eerlijk is eerlijk. Ik ga ook niet overstappen naar een andere provider. Maar dit gele sausje is wel net iets bijzonderder dat dat groen, paarse of oranje sausje...
Ja maar hoe bijzonder is het nog als KPN inderdaad die diensten overneemt? Dan gaat het puur nog om de merknaam en daar houdt het op. :P Ik snap de nostalgische beweegreden dan wel, maar qua dienstverlening gaan er geen argumenten meer op dan; en dan is het wat onzinnig om de naam in leven te houden met extra overhead kosten.

Ik neem aan dat KPN het ofwel opneemt in hun Premium pakket (die zijn nu al bijna even duur als XS4ALL) of het aanbiedt als extra opties. Eg extra IP’s voor €2/mnd, Fritzbox ipv Experiabox voor €2,50/mnd extra.

Dan heb je dezelfde diensten als bij de gele saus, maar dan zelfs beter want bijvoorbeeld 24/7 bereikbaar in het zeldzame geval dat er iets mis is of je wilt iets aanpassen (snelheid of zenderpakket bijvoorbeeld, al kan dat ook via de MijnKPN-app). Of dat nou met je internet, TV of een foutje op je factuur is: altijd bereikbaar.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 29 januari 2019 13:09]

Die gele saus denkt net even anders. Ik neem de voip-dienst als voorbeeld. XS4ALL begon al met voip toen KPN nog druk bezig was ISDN te promoten. Waarom. Beheerders vinden het leuk. Bij KPN is die overweging vooral omdat het goedkoper is dan POTS/ISDN.
een voip nummer is niets meer dan een telefoonnummer en wachtwoord op een sip-server. XS4ALL boeit het geen reet of je dat in een Fritz!box instelt of in een softphone op een ander divice. En het maakt ze ook niet vanaf waar je dat doet. Vlieg lekker naar de andere kant van de wereld en bel met je NL-nummer tegen lokale kosten naar NL.Maar dit kan ook problemen opleveren als dubbele registraties enz.
KPN giet hun eigen VOIP-dienst in een apart vlan. en is ook alleen te gebruiken via door hun geleverde hardware. Dit alles om de kans op storingen te verkleinen en dus de kosten op support laag te houden.

Zelfde dienst, andere insteek.
Waarom zoveel ophef? XS4all is al heel alng KPN. Zelfs wanneer je de helpdesk belt. Wat een drama. Lange wachttijden en antwoorden waar je niks mee kunt.
XS4ALL is altijd relatief zelfstandig gebleven, met een eigen backbone, eigen helpdesk, eigen hardware, enzovoorts. Dat is wat hiermee waarschijnlijk gaat veranderen, en daarom is er dus ophef.
Mijn ervaring is dat de helpdesk wel degelijk een stuk meer weet. Vond ze ontzettend kundig en effectief. Paar jaar geleden dat ik ze voor het laatst nodig had wel.
Ik heb dezelfde ervaring en overweeg zelfs om naar XS4ALL to switchen, als dit initiatief van de grond komt. 't Heeft mijn aandacht & sympatie en ik ben vast niet de enige.
Zou Tweak/Cambrium een serieuze optie zijn? Zij doen veel in eigen beheer, technische kennis is dus volop aanwezig. Het is alleen geen grote provider.
Alsjeblieft niet zeg. Heb je het over een provider die bekend staat om zijn excellente dienstverlening (Xs4All) die over moet gaan naar een provider zonder enige vorm van klantvriendelijke dienstverlening (Tweak). Doe dat Xs4All ajb niet aan, dan beter gewoon laten opnemen door KPN. Tweak klinkt leuk en doet zich heel wat voor, maar zodra er iets niet goed gaat zijn ze nergens te bekennen en allemaal niet hun schuld/verantwoordelijk. Er zijn meerdere mensen met zulke klachten, zie ook het topic op het forum.
Vermoedelijk doet Tweak wel iets goed, aangezien ze al een flink aantal jaren (sinds 2003) bestaan en blijven innoveren. Veel andere kleinere partijen bestaan niet meer. Er wordt geleverd over glas en telefoonlijn.

Één slechte ervaring hier en een topic op GoT is natuurlijk niet representatief. De tevreden gebruikers klagen niet dat de verbinding het maar blijft doen 😉.
Grappig dat je dat zegt, hetzelfde kan gezegd worden over KPN. Dat mag dan wel een grote provider zijn, maar tegenwoordig is hun service helemaal niet slecht en is een slechte ervaring dus ook niet representatief op dit forum. Overigens niet zeggende dat jij dit zegt, maar een nuancering mag wel even gegeven worden hier.

XS4ALL is een top merk en het zou fijn zijn als het blijft, maar als ik reacties zoals deze lees:
supertheiz in 'nieuws: KPN stopt per 1 mei met verkoop Telfort-abo's en sluit... en de reacties daarop is het wel duidelijk dat we hier slecht zijn in relativeren en bedenken dat een enkele slechte ervaring niet een weergave is van de werklijkheid.
Dat we hier slecht zijn in relativeren mag je wel wat meer relativeren. Er zijn wat mensen kort door de bocht, leeftijd, gebrek aan communicatieve vaardigheden en misbruik van de privacy die een avatar geeft, maar er zijn ook veel forumleden die genuanceerd en met kennis van zaken posten.
als er duizenden mensen zijn met slechte ervaringen bij KPN dan zegt dat natuurlijk wel iets, ik zal in mijn hele leven NOOIT een internet abonnement afsluiten bij KPN door ervaringen uit het verleden. KPN heeft gewoon geen manieren en gaat op een verkeerde manier met zijn klanten om.
Ik mis even waar je die duizenden vandaan haalt? En vervolgens kom je met je persoonlijke ervaring which is my point exactly. Daarnaast, hoeveel klanten heeft KPN? Hoeveel mensen klagen over slechte support? Als je dat bekijkt in percentages valt het volgens mij best mee hoe slecht de service daadwerkelijk is.

Ik geloof best dat KPN steken heeft laten vallen, maar hun support in zeker verbeterd ten opzichte van vroeger en dat mag best wel genoemd worden. Er heerst hier bijna een algemene haat op KPN omdat ze misschien niet de beste provider zijn voor tweakers. Maar is dat zo erg? Ze bieden een prima dienstverlening voor de meerderheid. De meerderheid wil namelijk helemaal niet nadenken over welke router ze moeten aanschaffen, kan het weinig boeien of ze een vast ip hebben etc etc. Dat is leuk voor ons als tweakers, maar helemaal niet interessant voor je moeder, opa of buurman. Die willen gewoon internet.
ik werk in de zakelijke markt, je wil echt niet weten hoeveel mensen er klagen over KPN, maarja jij bent blijkbaar een fan, en ik baseer mijn mening op eigen ervaringen die ik zowel prive als zakelijk heb meegemaakt!
Ik werk ook in de zakelijk markt, en ik ken ook genoeg mensen die niet klagen over KPN. Mijn punt is juist, kijk eens objectief naar de cijfers. Je mag vinden wat je wilt en voor mijn part ga je nooit naar KPN als klant, kan mij een zorg zijn.

Ik probeer alleen een nuancering te geven :)
En toch, alles wat KPN aanraakt veranderd vaak in een groot drama.
Ik zal eens een voorbeeld geven, wij hadden altijd onze backups bij redbee lopen.
Ging als een trein, nooit problemen etc tot op een gegeven moment KPN/IS ze opgekocht heeft en het personeel van Redbee verdwenen is.

De backup server heeft een storing, en na 3 weken!!!!!!! heeft KPN het nog niet opgelost terwijl er tijdens de redbee periode eigenlijk nooit zoiets zich heeft voor gedaan.

Vervolgens maar opgezegd, want KPN en krijgt het dus niet voor elkaar, en zelfs dat kunnen ze nog verknoeien, tot 3 maal toe nog een factuur gehad na opzeggingstermijn.

En dat is eigenlijk typerend voor mijn ervaring met KPN.

Nog een voorbeeld:
Een van de stagaires had problemen met internet van KPN, belt op naar de helpdesk zo dat er naar gekeken wordt. Bellen ze later terug om te vragen waarom hun internet zo traag is 8)7 PS: dit was het afgelopen jaar :+

[Reactie gewijzigd door DarkBlaze op 29 januari 2019 09:00]

Ik deel de slechte ervaringen met KPN op zakelijk gebied.
Met wat klusjes voor de overheid zaken moeten doen met KPN mensen in Houten. De klus viel niet in hun standaard straatje en na een tijdje werd ik compleet genegeerd. Emails werden niet beantwoord, telefoon werd niet opgenomen.

Na veel escalaties naar Houten gereden, kerel virtueel aan zijn oor moeten trekken om het werk gedaan te krijgen. Die dag was het uiteindelijk geregeld omdat ik naast hem zat en hem vertelde wat hij moest doen, maar man man man, wat een fluit dienstverlening.

Iedereen op de afdeling klaagde overigens steen en been over de "medewerking" van KPN voor non-standard changes.
Hoop dat het Xs4All lukt, zou leuk wezen als ze echt voor hun zelf gaan, en weg gaan bij KPN, wat toch gebeurd als ze daar blijven.
Tja maar iedereen hier zo ongeveer oordeelt op basis van persoonlijke en omgevingservaringen.

KPN heeft/had een behoorlijk log businessmodel en van de wervingskant weet ik dat het aan de supportkant in elk geval een aantal jaren geleden niet vlekkeloos ging. Vooral het niveau van de mensen op technisch gebied.

KPN zal ook best een hoop goed doen maar bij XS4ALL werd er duidelijk meer aandacht aan besteed op technisch vlak.

Gezien de hoeveelheid steunbetuigingen richting het voortbestaan van xs4all kan je je ook niet aan de aandacht onttrekken dat er veel mensen zijn die het in ieder geval met een deel van de bedrijfsvoering van KPN niet eens zijn.

“Die willen gewoon internet”.

Maar dat is het hem juist, wilde ik jaren terug ook maar niet voor KPN prijzen dus nam ik Telfort, sneller voor minder destijds en het werkte gewoon goed.

Henk en Greet kennen toevallig KPN en nemen daar internet.

Een andere groep hecht waarde aan fatsoenlijke apparatuur en mogelijkheden en willen “XS4ALL”.

Zo valt er voor elke doelgroep wat te zeggen.
“Die willen gewoon internet” Zoiets, Internet is het verbinden van apparatuur. Mensen die "gewoon internet" willen beperken dat tot netflix en bol.com. Als online shoppen maar werkt hebben ze internet. Volgens mij heb je pas internet als je zelf bepaald welke verbindingen je waarmee maakt.
Dat dus, en verschillende providers hebben verschillende producten in de aanbieding.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat het behoorlijk regioafhankelijk is wat werkt.

Ik had voorheen altijd DSL toen ik nog in het centrum van DH woonde. Toen ik naar de rand ervan verhuisde vertelde KPN doodleuk dat ik wel een abbo kon nemen maar voor het bedrag van 40Mbit down slechts garantie kon krijgen voor 8Mbit down.

Ik snap waarom dat is maar dan kies ik toch voor Ziggo waar ik weliswaar dik meer betaal maar wel gewoon 200Mbit+ down heb? Zo kan ik dus ook de keuze voor XS4ALL begrijpen waar je vrijheid hebt in de gekozen apparatuur, protocollen etc.
Hier nog een ontevreden oud-Tweak klant.
Het internet is ok, maar de service is echt waardeloos..

Ook ik heb een half jaar op mijn borg kunnen wachten, en ze proberen me ook nog twee weken internet (bovenop het opzegtermijn) aan de broek te hangen.

Als je een soort-van vrijvechter op het internet wil, dan kun je Tweak overwegen; ik weet geen ander alternatief.
Als je ooit iets gegaan moet hebben (verhuizen, telefoonnummer aanpassen, opzeggen, whatever), blijf dan ver uit de buurt van Tweak.
Uh over de techniek en uptime heb ik nooit gesteld dat die slecht zijn. Ik vergelijk de klantvriendelijkheid tussen Tweak en Xs4All. Daar zit echt een wereld van verschil in. En lees verschillende sites maar eens na, ik ben zeker niet de enige.

Ik gun het je niet, maar mocht er ooit iets zijn als je Tweak hebt dan kom je er vanzelf achter. Is onvermijdelijk.
Bij elke provider gaan dingen goed en gaan zaken fout. Zo heb ik en een aantal van de mensen in mijn omgeving een aantal mindere ervaringen juist met XS4All, maar ik ken er ook die lovend zijn.

Nu al providers gaan uitsluiten is denk ik geen goede zaak; het kan bijv. vanwege de prijsstelling van Tweak een bewuste keuze zijn om het servicenivo wat lager te houden. Wanneer er vanuit het oogpunt "xs4all vervanging" andere keuzes in de kosten gemaakt worden zou het zomaar een servicegerichte organisatie kunnen worden. En als je nu al een aantal providers gaat wegstrepen, dan is de kans dat je uberhaupt met een provider aan tafel gaat gering: voor de die-hards van XS4All is er niets als die provider, en qua geschiedenis kan al helemaal geen enkele in de buurt komen... dus valt iedereen af en eindig je met niks.
Ze reageren in ieder geval snel en in almere is de monteur ook snel ter plaatsen. En de prijs is ook laag als je in hun eigen gebied zit.

Alleen tv is van mindere kwaliteit.
En klanten service kunnen ze in eigen beheer houden lis van Tweak. En de stabiliteit is prima!

[Reactie gewijzigd door loki504 op 29 januari 2019 07:49]

Ik denk dat Tweak een beetje meelift op het succes van Tweakers.net. Dat kan goed gaan, maar blijkbaar waren ze een beetje hoogmoedig.
Qua service niet passend aan de gemiddelde service centers.

Zelfs een modem terug sturen is een drama. Na 3+ maanden meerdere mailtjes en telefoontjes en een track en trace code waren ze nog niet overtuigd dat ik mijn modem daadwerkelijk had terug gestuurd. Aan de telefoon "we hebben inderdaad een pakket ontvangen" nou maak de borg dan eindelijk eens over "ja maar we kunnen niet zien of er wel daadwerkelijk een modem in het pakketje zat"

Technisch gezien zijn ze goed te meten aan Xs4all, alhoewel met SIP is dat ook niet helemaal waar.

Ben aan het twijfelen geweest om terug te gaan, maar toch niet gedaan. Het contact met de Tweak Service desk is nooit echt positief geweest.
Ik snap niet zo goed hoe ze een nieuw XS4ALL zien. Het huidige personeel is in dienst van XS4ALL en daarmee (al of niet indicrect) bij KPN. Het grote voordeel wat ik lees betreffende XS4ALL is dat ze een kwalitatief goede helpdesk hebben met kundige medewerkers. Denken ze nou echt dat die medewerkers meegaan in zo'n onzeker avontuur? Dat ze de betaling van hun hypotheek op het spel zetten vanuit idealistische overwegingen? Er zullen er vast zijn, maar de overgrote meerderheid niet. Dan blijft er verder toch bar weinig over?
In z'n algemeenheid zou ik niet zeggen dat het oprichten van een nieuw bedrijf met een goede service op basis van een iets hogere prijs dan marktconform onmogelijk is. En als dat mogelijk is, dan is een 'doorstart' van XS4ALL (in het opzicht van het verkrijgen van personeel) al helemaal goed mogelijk.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 29 januari 2019 08:52]

Nee, is zeker niet onmogelijk. Maar als je echt nieuw (of voor een groot gedeelte nieuw) personeel moet inhuren, denk ik niet dat je de kwaliteit van XS4ALL kan handhaven. Ik vind het in ieder geval wel iets wat toegelicht mag worden.
Mwa, ik denk dat dat niet zo'n probleem is. Het verschil zit hem waarschijnlijk vooral in de managementstrategie; investeren in goede klantenservice en diensten, i.p.v. korte-termijn winstmaximalisatie en alles zo goedkoop mogelijk proberen te doen.

Het is heel onwaarschijnlijk dat de mensen die bij XS4ALL werken de enige zodanig technisch competente mensen in het land zijn. Bij een nieuwe provider zou het dus puur een kwestie zijn van hetzelfde soort mensen aantrekken.
Nee, zijn zeker niet de enigen. Maar van de verhalen die ik hoorde deden ze het wel beter dan de meeste andere providers. Daarbuiten: er is een klein tekort aan competente ICT-ers. Dus even makkelijk een supportafdeling uit de grond stampen die ook hoogwaardige kwaliteit levert, lijkt mij niet zo makkelijk.
Dat verhaal dat er een tekort zou zijn aan competente ICTers, dat geloof ik niet zo.

Ik ken nog steeds zat competente mensen die moeilijk aan een baan kunnen komen waar ze van kunnen leven, doorgaans om een of meer van deze drie redenen:

1. Het salaris is veel te laag.
2. Er worden onzinnige eisen gesteld aan opleidingsniveau (bijv. het hebben van een diploma).
3. Er is totaal geen flexibiliteit in werkmethode; bijvoorbeeld verplicht op kantoor werken i.p.v. thuis voor banen waarvoor daar helemaal geen praktische noodzaak is.

In Nederland zijn het vooral punt 2 en 3, in andere landen komt punt 1 ook meer voor, en ook daar gaat het verhaal dat er "een tekort is aan competent personeel".

In mijn ervaring is er helemaal geen tekort, maar snappen veel bedrijven gewoon niet hoe ze het competente personeel binnen moeten halen en/of weigeren ze een fatsoenlijk salaris te betalen, en is er dus alleen maar een tekort aan goedkoop competent personeel.

Vandaar ook mijn opmerking dat het hier meer om managementstrategie gaat.
Dat zou best kunnen hoor, alleen een argument als "Ik ken nog steeds zat competente mensen" vind ik niet heel sterk. Zouden dan al die mensen bij al die bedrijven die moeilijk ICT-personeel er niks van snappen?

Ik las dat er in 2017 ICT-gerelateerde 53.000 vacatures waren die moeilijk ingevuld konden worden en dat het nu nog meer is. Zou zo'n grote groep mensen dan thuis zitten die wel capabel genoeg zijn, maar die niet aan het werk komen omdat de mensen die hen moeten aannemen incapabel zijn? Het lijkt mij onwaarschijnlijk.
Dat zou best kunnen hoor, alleen een argument als "Ik ken nog steeds zat competente mensen" vind ik niet heel sterk. Zouden dan al die mensen bij al die bedrijven die moeilijk ICT-personeel er niks van snappen?
Ja. Sterker nog, er is inmiddels een hele tak aan het ontstaan binnen de recruiting-industrie om bedrijven te adviseren bij dit soort situaties, en om op 'onconventionele wijze' kandidaten te vinden. Dit is echt een wijdverspreid probleem.

Hier zie je daar nog een voorbeeld van. Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar het probleem bestaat toch echt :)

[Reactie gewijzigd door svenslootweg op 29 januari 2019 14:00]

Er zijn nepvacatures die door recruters worden geplaatst die niet veel op hebben met ethiek. Soms totale fantasiebanen, soms doen ze net alsof ze zijn ingehuurd (terwijl dat niet zo hoeft te zijn), daardoor vermenigvuldigd een vacature zich tot 5 of meer "vacatures", en is het onmogelijk om het werkelijke aantal vacatures te bepalen.
Die naamswijziging duidt op samenvoegen afdelingen. Er gaan zeer waarschijnlijk mensen ontslagen worden. Ik heb zelf een overname van KPN meegemaakt, niets gaat ze te ver.
Als XS4all personeel heb je ook heel veel vrijheid. Je mag klanten ondersteunen met alles waar je verstand van hebt, je moet eigenlijk alle vragen over internet beantwoorden, dus niet alleen wat er gescript is.
Je mag je Eigen besturingsysteem kiezen voor je werkcomputer.
En ze gebruiken een chat client die veel handiger is voor support.

Als medewerkers dit niet meer mogen bij KPN en bij het nieuwe bedrijf wel, dan verwacht ik dat de meeste medewerkers gewoon meegaan.
Dat is geweldig, maar het lijkt mij sterk dat een groot gedeelte om die reden overstapt van een zekere betaling van je hypotheek naar een groep hobbyisten die zich op alle vlakken nog moeten bewijzen. Althans, ik zie nog geen bewijs dat het mensen zijn die bewezen hebben een bedrijf uit de grond te kunnen stampen en kunnen runnen.

Nee, ik zie het allemaal als wishful thinking en vooralsnog niet als iets serieus.
Volgens mij is er een punt bereikt waarop je het gewoon moet opgeven. De plannen staan vast, en er is niet genoeg animo voor een vervanger (<50.000 mensen is niet bepaald veel voor een hele ISP). Ik waardeer de volharding, maar ik denk dat er weinig uit zal komen.
Inderdaad, <50 000 mensen moet je maar negeren.Ik begrijp mezelf niet dat ik dit lees.
pech... we staan nu boven 50.000. het betekent dat kpn 50.000 klanten kan niet meer negeren.
Het KPN-merk heeft ongeveer 220.000 klanten, terwijl ongeveer 47.000 mensen de petitie voor het behoud van de provider hebben getekend.
Da's meer dan 21%! Je gaat toch niet zomaar 21% van je klanten negeren!
Je ziet het, wel dus.
Het is 21% van je XS4All klanten. Het zal uiteindelijk wel een kosten-batenverhaal zijn. Extra merk in stand houden, met apart personeel en andere producten, of dat wegsnijden, accepteren dat een deel van de mensen wegloopt maar de marges optimaliseren.
Maar ga je wel een provider vinden die alle mogelijkheden van XS4ALL kan aanbieden?

Bijvoorbeeld, alleen KPN merken kan pairbonding aanbieden blijkbaar, voor veel mensen zonder glas en die geen zaak met UPC willen doen, is dat de enige mogelijkheid.

Het is zo jammer dat de telefoon en glasvezel netwerk in Nederland voor grotendeels onder een provider valt....
Dat is niet zo, pairbonding is een aanbod wat ook keurig op de kpnwholesale site staat vermeld. Maar blijkbaar zien weinigen er brood in om dat ook te voeren, dat herken ik wel. En in NL valt het Telecomwereldje bij twee grote jongens, Ziggo en KPN. En dat zal alleen maar verder consolideren is mijn observatie van de koude grond. Buiten die twee is er domweg niks op landelijke schaalgrootte. 5G zal daar weinig in veranderen vrees ik. Een provider bouwen is zo simpel niet, veel kosten aan personeel en je moet alles inkopen bij hetzelfde KPN of Ziggo. Die laatste zou ook gereguleerd worden, waartegen Ziggo in hoger beroep is gegaan. We will see...

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 29 januari 2019 07:17]

Aha dat wist ik dus niet (daarom zei ik blijkbaar) want ik kan alleen pairbonding krijgen met XS4ALL of kpn
In mijn regio - Den Bosch zelf - is in 95 procent nog geen FTTH verkrijgbaar. Ooit bij Ziggo gezeten, service was goed maar verbinding regelmatige dropouts. Vijf monteurs over de vloer gehad, groene kabel vervangen, stukje straat open getrokken, maar heeft allemaal niet geholpen.

Dan is het heel fijn als er bonded vDSL mogelijk is. Zonder zit ik op officieel 100/30 (downstream haal ik iets hoger), mét bonded is dat een theoretische 200/60. Dat is bij een provider die geen KPN of dochter is, maar wel van het wholesale netwerk gebruik maakt 😊
Kpn heeft in samenwerking met VolkerWessels gewoon een prijslijst (met tariefplafond ACM) liggen voor pairbonding realisaties, reparaties, aansluitkosten enz. En je raad het al Kpn kan deze kosten gewoon aan zichzelf uitkeren, maar voor de overige koperlijn huurders wordt dit toch aardig kostbaar. Wel is het zo dat providers verplicht zijn pairbonding te realiseren als dat beschikbaar is op jouw adres en je snelheid (enkele lijn) onder de abonnement's snelheid is. (Met uitzondering van vernieuwde vdsl2 technieken)

[Reactie gewijzigd door peteroff op 29 januari 2019 16:22]

KPN moet in ieder geval deze kosten ook doorberekenen aan hun klanten, met een bepaalde marge, conform ACM regels. 't Grappige is dat concurrenten dat niet hoeven en met een kleinere marge dus onder de KPN prijzen kunnen duiken, waar KPN dus een ondergrens qua prijs heeft. Oftewel, qua concurrentiepositie heeft KPN hier geen voordeel. En ja, ik vind bonding ook wat aan de prijzige kant, maar op een butlocatie heb je soms niet veel keuze als je net een tikkie meer bandbreedte wil. Dat van die verplichting wist ik niet overigens, is dat ergens bepaald? Anderen dan KPN zijn toch niet ACM plichtig qua regelgeving?
Dus je gaat voor 47.000 "ondertekenaars" een nieuwe ISP oprichten, waarvan nog maar de vraag is hoeveel van die 47.000 daadwerkelijk de overstap gaat maken. Daarbij is een deel vrijwel zeker geen XS4all abonnee op dit moment. Want iedereen kon de petitie ondertekenen.
Daarbij vraag ik mij af hoe je gaat borgen dat je exact dezelfde kwaliteit qua dienstverlening gaat leveren. Daarvoor moet je een hoge vorm van kwaliteitsbewaking instellen wat erg kostbaar is en heeft vooral voor beursgenoteerde bedrijven geen hoge prioriteit. Ik ben benieuwd met welk "groot" bedrijf ze op de proppen komen die daarbij gaat helpen.

[Reactie gewijzigd door ed1703 op 29 januari 2019 07:51]

De grap is ook dat die nieuwe provider gewoon op het KPN WBA netwerk zal gaan draaien. Er zijn geen alternatieven met dekking voor al deze klanten. Alle partijen die WBA leveren leunen al op de kwaliteit en service van het KPN netwerk.
Je vergeet alleen dat er na het FTTH netwerk gewoon en eigen XS4ALL netwerk zit wat los staat van het KPN netwerk. Verbindingen van XS4ALL zijn meestal een stuk sneller dan die van KPN, en dat geldt helemaal op het moment dat je de oceaan over moet. Simpelweg omdat er nog peering contracten uit 't verleden zijn waarmee traffic vaak gratis uitgewisseld wordt waar andere ISP's betalen voor hetzelfde verkeer en daarom meestal de goedkopere routes kiezen.

Toen ik geen fatsoenlijke ADSL verbinding kon krijgen op de plek waar ik woonde had ik enorm gedoe met mijn servers in de VS beheren. Dat heb ik opgelost door een server bij XS4ALL opgehangen om alle verbindingen via die server te laten lopen. Zodra ik verhuisde en glasvezel kon gebruiken was dat niet meer nodig.
Uiteraard is de ontsluiting naar de rest van het internet wel per provider anders geregeld. Andere peerings, andere transits en zelfs andere apparatuur zorgen inderdaad voor betere of slechtere routes.

Als je dan nu echt een nieuwe provider zou oprichten om XS4ALL te vervangen, dan kun je qua peerings weer helemaal onderaan beginnen. Je mag bij iedere andere provider gaan zeuren om een directe peering, terwijl die andere provider daar vaak helemaal niet op zit te wachten.

De problemen die jij beschrijft komen mij dan ook wel weer bekend voor. Ik heb een tijd een tunnel nodig gehad voor verkeer naar België, omdat Cogent het verkeer tussen Nederland en België gewoon stug via de Verenigde Staten stuurde.
XS4ALL is een bekende naam en de mensen die er bij netwerk beheer zitten hebben goede connecties. Als er nu een nieuwe ISP zou komen zou het me niets verbazen dat het qua peering contracten binnen no time weer grotendeels op 't oude niveau zou zitten, zeker als er genoeg klanten zijn.

Als er een nieuwe ISP komt die ook glas aanbiedt dan ben ik een van de eerste die overstapt, zelfs als de prijs hoger zou zijn dan nu. :)
Het is hetzelfde als met Sesamstraat. Iedereen wil het terug op npo terwijl niemand meer keek.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee