Google stopt met chatdienst Allo

Google gaat stoppen met Allo. In april heeft het bedrijf de investering in de chat-app gepauzeerd, maar nu heeft Google besloten om Allo op te heffen. De app is nog te gebruiken tot maart 2019. Tot die tijd krijgen gebruikers de gelegenheid om hun gespreksgeschiedenis te exporteren.

Matt Klainer, onderdirecteur van de afdeling consumer communications products, legt in een blogpost uit dat Messages het stokje heeft overgenomen van Allo. Na het pauzeren van Allo's investering in april zijn bepaalde features, zoals gifs en Smart Reply, overgeheveld naar Messages.

In het bericht komt ook naar voren dat Google aandacht wil blijven besteden aan het ondersteunen van Hangouts Chat en Hangouts Meet. Eerder deze maand gingen er geruchten rond dat Google ging stoppen met Hangouts in 2020. Dit werd echter vrij snel tegengesproken door de hoofdontwikkelaar van Hangouts, Scott Johnston.

Google Allo kwam op 21 september 2016 uit. De chatdienst heeft een virtuele assistent, die suggesties voor automatische berichten genereert. In eerste instantie beloofde Google dat niet-versleutelde berichten maar tijdelijk bewaard zouden blijven. Bij de lancering van de app bleek echter dat deze berichten toch langer werden bewaard. Google verklaarde dat dit nodig was voor het beter genereren van automatische antwoorden.

Google Allo Web Client
​​​​​​

Door Loïs Franx

Redacteur

06-12-2018 • 15:29

93 Linkedin

Submitter: Guise

Reacties (86)

86
83
43
3
0
20
Wijzig sortering
één van de redenen waarom ik tegenwoordig steeds minder gebruik (wil) maken van Google producten. Als het product enigzins niet goed loopt of het Google niet bevalt, dan trekken ze de stekker eruit.

Wat wordt Google's volgende chatapp? (En is er al een einddatum bekend? :9 )
Google+ Huddle: 28-06-2011 - 21-09-2011
Google Buzz: 09-02-2010 - 15-12-2011
Google+ Messenger: 21-09-2011 - 14-08-2013
Google Talk (Gtalk): 24-08-2005 - 26-06-2017
Google Chat (Gchat): 11-11-2008 - 26-06-2017
Google Spaces: 16-06-2016 - 17-04-2017
Google Allo: 21-09-2016 - Current (01-03-2019)
Google Hangouts: 15-05-2013 - Current (2020?)
Android SMS/MMS: 23-09-2008 - 12-11-2014
Google Messenger: 12-11-2014 - 24-02-2017
Android Messages: 24-02-2017 - Current
Google Voice: 11-03-2009 - Current
Google Duo: 16-08-2016 - Current
Google Hangouts Meet: 09-03-2017 - Current
Google Hangouts Chat: 09-03-2017 - Current

Momenteel heeft Google notabene 7 chat apps ter beschikking, allen nog te vinden in de Playstore.

Wie herinnert zich Google Spaces nog? Na 10 maanden alweer offline.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 7 december 2018 20:26]

Dat schiet mooi op, ik ben altijd iemand geweest die gebruik maakte van de chats wanneer collega's online waren die per toeval ook Gmail gebruikte. Mijn kameraden hebben echter nooit een van de bovenstaande chat diensten gebruikt omdat ze slechts in het hokje van WhatsApp blijven.

Dit heb ik altijd jammer gevonden, op die manier heeft Google ook nooit echt een kans gekregen. Voor mij had het dan ook geen toegevoegde waarde om mensen te overtuigen, vanwege de momenten dat het ook weer stop gezet werd.

zonde, zonde, zonde... Maar toch heb ik nu alles wat ik wil.

Welke chat berichten dienst gebruiken jullie tegenwoordig veelal?
Van meest naar minst vaak in gebruik

1) Whatsapp (vrienden, vooral via de groepschat)
2) Google Hangouts (vrouw en neef)
3) Skype / Slack (vooral voor werk)
4) Instagram (chat dienst en mensen die op stories reageren)
5) Facebook massanger (familie en vrienden) (ik gebruik het enkel via de browser)

Daarnaast heb ik Signal op mijn telefoon staan, maar nooit een bericht mee ontvangen.
Als gebruiker van Google Talk vanaf de begin (2005), moet ik zeggen dat je redenering beetje kort door de bocht is. Volgens je lijst is deze in 2017 gestopt, maar als gebruiker heb ik het enkel gemerkt als naamsverandering. Ik kan nog steeds met de zelfde mensen met het zelfde gemak blijven chatten als in 2005. Het heet nu wel Google Hangouts ipv Google Talk.

Ik heb niet mensen her moeten toevoegen. Ik ben niet opnieuw uitgenodigd. Dus van mij betreft gebruik deze dienst al sinds 2005 tot heden. Dat is toch ruim 13 jaar als. Dus om nou te zeggen dat Google chat diensten snel worden afgesloten, is wel erg kort door de bocht.
Dat is misschien wat kort door de bocht, maar het wordt er echt niet overzichtelijker op...
Alsof een ander bedrijf dat niet doet als het niet loopt..
Je hebt gelijk. Toch kunnen we er niet omheen dat het bij Google wel erg vaak lijkt te gebeuren. En regelmatig ook met apps die best veel gebruikt worden. Kennelijk is Google pas tevreden als ze de positie van de marktleider overnemen, maar dat zal niet zo eenvoudig zijn.

Afgezien daarvan vind ik deze specifieke keuze op zich wel goed. Mensen zullen de Messages app niet snel verwijderen, en mogelijk ook per ongeluk gewoon gebruiken. Net zoals Apple met zijn Messages app ongevraagd iMessage uitrolde. Het werkte wel.
En ze splitsen alles op. Functies worden eerdere een nieuwe stand alone app, dan dat ze worden geïntegreerd in de bestaande producten.
En als het succesvol is als standalone product wordt het vaak in een succesvolle dienst geïntegreerd. Bijvoorbeeld "Latitude" wat in Google Maps is ondergebracht. Features uit Inbox die in Gmail komen.
Net als Drive eerder. Ineens moest je spreadsheets en documenten installeren om ff 2 getalletjes te veranderen of je sinterklaasgedicht te perfectioneren.
Toch kunnen we er niet omheen dat het bij Google wel erg vaak lijkt te gebeuren.
Dat komt omdat Google niet schuw is van nieuwe dingen proberen, andere bedrijven doen dat veel minder, of blijven hangen aan die ene vernieuwende app die ze gelanceerd hebben.
Ja maar Google heeft 3 chat apps geloof ik.. Maak gewoon een goede app en niet 3 verschillende.. Het is gewoon verwarrend voor de gebruiker.. Hangouts Allo of Duo welke moet ik hebben? 8)7
Hangouts is het vroegere Google Talk maar met meer mogelijkheden. Duo is videobellen. Allo stopt dus die hoef je niet. In de praktijk werkt alles met je Google account en in de praktijk zit ook iedereen op Whatsapp, dus die moet je hebben. De beste chat app is die waar de mensen zijn. Dan maakt het niet uit dat er een kneuzenbedrijf als Facebook achter zit.

Allo wordt nu vervangen door Messages (in het Nederlands heet het berichten) Dat is onder meer een SMS/MMS client. Het is bedoeld als de standaard berichten app in Android.
Het zou slim zijn van Google om all hun resources in een app te stoppen. Om zo de concurrentie beter aan te kunnen.
Mensen zijn niet dertien in 1 dozijn dieren, smaken verschillen nou eenmaal. Wat de een fijn vind hoeft de ander niet fijn te vinden. Gewoon alle 3 proberen (Behalve Allo nu dan). Wat je het fijnst vind, gebuik je. Moeilijk?
Helemaal niet moeilijk... Vind het gewoon een domme strategie om zo je gebruikers in 3e te splitsen.. Microsoft heeft ook niet MSN naast Skype laten bestaan.. Nee ze hebben het mooi geïntegreerd. Zou Google van kunnen leren.
Google doet naar mijn gevoel als in beta/MVP mode. Maar juist daardoor gebruik ik het niet. Het kan maar de helft van hetgeen wat ik al dagelijks gebruik, dus geen enkele reden om over te stappen.
Daarnaast is de UI vaak dusdanig lelijk en onhandig (subjectief) dat ik er ver vandaan blijf.
Dat heb ik niet alleen bij Google maar bij de meeste cloud-leveranciers. Zeker als consument heb je geen poot om op te staan als zo'n dienst onder je voeten wordt veranderd of verwijderd.
Het is ook waarom ik heel veel producten vermijdt die zo gebouwd zijn dat je op een of andere manier van de auteur afhankelijk bent, zoals tal van apps die gebruik maken van een of andere centrale server.

Doe mij maar traditionele gedistribueerde internetapplicaties. Je e-mail-leverancier of website-boer er mee ophoudt kun je zo overstappen naar een ander die precies hetzelfde kan, met meename van al je data en zonder dat je ook maar 1 seconde onbereikbaar hoeft te zijn.
Overstappen naar een ander Allo-leverancier of server kan niet.
Nou is het bij e-mail net weer lastig dat je je e-mailadres niet kunt meenemen...maar verder eens.
Dat kan best, mits je er een eigen domein voor gebruikt. Maar dat zal voor sommigen inderdaad te duur of omslachtig zijn.

Het is wat dat betreft jammer dat domeinnamen steeds duurder lijken te worden ipv goedkoper, ondanks al die nieuwe TLD's.

Mijn droom-internet is er toch eentje waar alles P2P is, of in elk geval zodanig de-centraal dat je zelf kunt hosten mocht je dat willen (zoals inderdaad e-mail.) En daar hoort een eigen domein toch een beetje bij.

Eigenlijk zou er een gratis TLD moeten zijn, een beetje zoals LetsEncrypt dat voor SSL doet. Maar ja, de grote sponsers zoals Google gaan vast de decentralisatie van het Internet niet sponsoren.
Je kan alles decentraal doen, zelf je email server hosten, zelf je website hosten, etc, maar dan moet je ook niet gek staan te kijken dat niemand de mails afkomstig van jouw eigen beheerde SMTP server vertrouwt.
Daar heb ik gelukkig nooit last van gehad. Kwestie van je IP volgens goede gebruiken opwarmen.

Enfin, e-mail is alleen maar een goed voorbeeld omdat het laat zien dat decentrale niet-merkgebonden systemen mogelijk zijn en zelfs heel lang een heel belangrijke rol kunnen vervullen.

Kwa technische implementatie is e-mail inderdaad verouderd en niet hoe men vandaag de dag zoiets zou ontwerpen. Uiteraard zou een nieuwe decentrale messenger modernere technieken gebruiken.
Totdat je IP thuis veranderd en je weer helemaal opnieuw kunt beginnen met je reputatie opbouwen.

Ik weet niet hoe jij het doet, maar om een e-mail van je eigen gehoste SMTP server thuis in de inbox van Microsoft / Gmail te krijgen is toch best knap. En dan niet bij personen die jou al kennen, maar onbekenden.
Gratis TLDs bestaan. Kijk maar eens naar freenom. Ze bieden o.a. .ga, ml en het bekende .tk.
Volgens mij is dat wel mogelijk, ook je oude mailtjes kan je zelfs meenemen. Zie bijvoorbeeld: Imapsync
Je kan toch zonder problemen overstappen naar een andere chat dienst? Mensen doen dat al jaren, van ICQ naar AIM naar MSN naar Yahoo naar BBM naar FB Messenger naar WhatsApp naar Telegram, het is nou niet bepaald een enorme drempel geweest.
Maar je gesprekken zijn foetsie.
Ja en? Het zijn toch chat-diensten, geen archiverings-diensten? Ik snap sowieso al niet waarom het opslaan en archiveren van chat's nodig is, voor mij is het een vervanging van een gewoon gesprek, en die neem ik ook niet op.
Nee ik ook niet waarom zou ik al mijn chats moeten bewaren, het 99% van de tijd onzin gekke plaatjes etc.
Na 1 jaar als nieuwe ios uit kom begin ik ook altijd schoon, geen chat geschiedenis ofzo heerlijk.
Als je van email provider wisselt ook, je zal je archief ofwel lokaal moeten opslaan, ofwel terug uploaden naar je nieuwe email provider (in het geval van cloud mail/IMAP)
Van email provider veranderen is voor veel mensen een bewuste keuze die ze zelf maken.
Je bent dan wel je geschiedenis, contacten en groepen kwijt.
Met e-mail of een website kun je die eenvoudig migreren.
Als je zo slim bent om je eigen domein te gebruiken kun je dat overal hosten waar je wil en alles meeverhuizen.
Ze hadden allo en die andere, dus er is er nog 1 over.
Google Duo is er ook nog, en Google Hangouts, en Google Voice (dat doet ook text chat).
Duo is wel het gebruiken waard, het werkt simpel en heeft goed geluid/beeld-kwaliteit.
Google Hangouts gaat in 2020 off line
Lees het artikel anders eens ;)
Ja mooi is dat he, die namen die niet echt goed bedacht zijn. Google Photo's is ook voor video's...
Allo, Hangouts, Messages, Voice, Duo, Hangouts Meet en Hangouts Chat. Google heeft nog 7 Chat apps in de Playstore staan.

En dan telt de app Hangouts Dialer eigenlijk ook nog mee.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 6 december 2018 21:40]

Wonderlijke strategie ook weer. Het is goed dat ze proberen en veranderen maar... als ze nu een fatsoenlijk product hebben en ze testen er naast wat proefballontjes, prima. Maar het lijkt wel of er elk half jaar een andere wind waait. Onbetrouwbaar dunkt me.
Ik maak ook weinig gebruik nog van Google, maar dat gaat om de privacy.

Wat is eigenlijk een standaard chat, sms app op Android. Op iPhone hebben we berichten dat iMessage en sms combineerd. Daarnaast is er Facetime voor videogesprekken. En dan nog Whatsapp omdat dit een soort standaard is in Nederland voor berichten.

[Reactie gewijzigd door iAR op 6 december 2018 17:19]

Wie zegt dat het niet goed loopt? Waar maak je dat uit op of heb je hiervoor een bron?
Google heeft meerdere apps waarmee men RCS kan doen, dit is samengevoegd, zodat er 1 app is dat vergelijkbaar werkt zoals iMessage oid op Apple.

Maar omdat Google dat doet, is de app opeens slecht, maar als Apple dat doet, een geschenk uit de hemel. Ik snap dat niet, maar zal wel aan mij liggen.

Het heeft dus alles te maken met ruimte maken bij/voor de developers, zodat zij aan andere dingen kunnen werken. Ook in het artikel staat al aangegeven waar de diensten van Allo naar toe verhuizen; Messages, al staat er geen link bij (want die zit in het gelinkte blog artikel).

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 6 december 2018 19:25]

Er bestond een chatdienst genaamd Allo? Waar werd dit geadverteerd?
Volgens mij enkel op https://allo.google.com/ want veel hoorde je er in ieder geval niet van.
Ik veronderstel dat dit dan ook meteen het probleem is, want niemand die ik ken weet uberhaupt wat Allo is.
Echt nog nooit van gehoord inderdaad.
Houdt er mee op in Maart 2019, ik gebruik het vaak.
Heerlijke app hoor. Gebruik hem als tegenhanger van WhatsApp. En ook alleen voor mijn vriendin. Dan vallen hier berichten niet in het niet tegenover zinloze groepen in WhatsApp waar je sociale druk voelt om hier niet uit te stappen.
Eindelijk, ze hadden ook veel te veel chat apps.
Klopt, maar ach, toch goed dat er een aantal zijn zodat ze kunnen zien wat gebruikers uiteindelijk het fijnste vinden.
Ik heb nooit een gesprek met iemand in allo, maar gebruik de assistent echt regelmatig. Als iemand in de kroeg zegt, hoe oud is die voetballer ofzo, type ik het tegen die assistent, heel makkelijk.

Of op vakantie, met omrekenen. Als de laatste 3 vragen over kroatische kuna naar euro gingen, hoefde ik alleen bijvoorbeeld 200 kuna in te typen, en dan snapte ie van, hey je wilt weten hoeveel euro dat is, hier is je antwoord.

Ik heb geen zin om als een debiel iedere keer tegen mijn telefoon te praten, type liever....
je kan tegenwoordig ook typen bij google assistant :) Heb je allo niet voor nodig. je kan je voorkeur geven voor voice of text.
Hoeveel verschillende chat diensten is Google nog van plan op te zetten en dan weer te schrappen? 8)7
Grandioos...dat is het enige juiste antwoord

Wat was de vraag ook al weer?
Het antwoord op alles. 42 is de ascii code voor *
Hoe hard je mag op de snelweg.
42m/s is een prima snelheid wat mij betreft. YMMV.
Hmm ik dacht aan over 9000
Dan waren de geruchten toch enigzins waar. Niet ‘Hangouts’ maar ‘Allo’ doet Google de das om. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik het nooit een poging heb gewaagd om het te proberen. Er is te veel concurrentie als je WhatsApp en Telegram buiten beschouwing laat.
Alweer? waarom updaten ze niet gewoon een bestaande app, het kan toch allemaal met elkaar communiceren.
Ze migreren alles naar 1 app uiteindelijk. Lijkt mij niets mis mee. :)
Was het niet dat ze van talk, (waar ook niets mis mee leek te zijn) naar allemaal losse applicaties gingen, voor video / chat / enz ?
Nee hoor. Vorig jaar juist Hangouts in 3 gesplitst. En alle 3 de apps zijn nog live en in de Playstore.
Hangouts is onder andere naar Allo gesplitst, zover ik weet. Het zou mij dus niet verbazen als alle gerelateerde apps dus naar elkaar toe groeien en dan dus samengaan. ;)
Hangouts is gesplitst in Hangouts, Hangouts Meet en Hanghouts Chat. En dan heb je nog Hangouts Dialer. Kijk maar in de Playstore, 4 Hanghouts apps zijn daar te vinden.

Allo's vervanger is al Google Duo en Messaging, 2 andere apps van Google nog steeds onderhouden in de Play Store.

Daarnaast heeft Google nog altijd Google Voice als app live.

Google mikt dus op 7 verschillende chat apps, waar er nu dan 1 van verdwijnt.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 7 december 2018 00:06]

Ik wist niet eens van het bestaan van Allo af dus ik ga er weinig aan missen.

Ben het wel met veel reacties eens dat Google er best een zooitje van maakt met de communicatie-apps.
Ik gebruik er dan ook geen een van.
En wanneer heeft google het volgende idee, dan bouwen ze weer een chat app naast de huidige Messages blijkbaar.

Ik snap wel dat hun chat apps nooit aan slaan, ze bouwen voor ieder ding een aparte app.
Je ziet er ook nog eens nooit reclame ofzo echt van, dus ja dan slaan ze ook niet echt aan bij de menigte.
Hier kan ik mee leven. Hangouts gebruik ik best wel veel, waardoor ik niet zo blij was met de geruchten dat dat zou stoppen. Maar Allo is een app die ik zelden tot nooit heb gebruikt. Die zal ik dus niet missen. Ik moet trouwens zeggen dat Google weinig gedaan heeft om het voor gebruikers van Hangouts (of andere chatdiensten) aantrekkelijk te maken om Allo te gaan gebruiken: ik heb weinig initiatieven van ze gezien om dat aan te moedigen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee