Google bouwt ondersteuning voor vouwbare smartphones in Android

Google gaat de ondersteuning voor vouwbare smartphones inbouwen in Android. Daardoor kunnen apps detecteren of het scherm is uitgevouwen of niet. Er komen twee soorten vouwbare smartphones, zegt Google.

Google zegt in de keynote van zijn Android Developers Conference dat er apparaten komen met één scherm en met twee schermen. Die met een scherm hebben het scherm aan de buitenkant zitten en in opgevouwen stand zit het scherm dus aan de voor- en achterkant, zoals de FlexPai-smartphone die de Amerikaanse fabrikant Royole onlangs aankondigde. De andere heeft een smartphonescherm aan de buitenkan zitten met een 'tabletscherm' in de binnenkant.

Google noemt de functie 'screen continuity', waarbij ontwikkelaars rekening kunnen houden dat gebruikers overgaan op een groter, uitgevouwen scherm. De app kan dan automatisch de interface aanpassen.

Diverse fabrikanten komen met zulke smartphones, zegt Google-topman Dave Burke in de keynote. Samsung brengt zijn apparaat volgens Burke begin volgend jaar uit. De Zuid-Koreaanse fabrikant houdt woensdagavond de keynote op zijn eigen Samsung Developer Conference, waar het bedrijf zijn vouwbare smartphone laat zien.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-11-2018 • 19:33

31 Linkedin

Reacties (31)

31
30
14
0
0
14
Wijzig sortering
Wat ik alleen niet snap is hoe samsung nu al een vouwbare telefoon kan aankondigen zonder dat hier blijkbaar support voor is in Android?
Android aanpassen / in samenwerking met google de software ontwikkelen. Dat laatste is ook gedaan.
Is dit niet "simpelweg" te vergelijken met auto-rotate? Van portrait (enkel/dicht) naar landscape (open).
Sensor ertussen, klaar!

[Reactie gewijzigd door ToolBee op 7 november 2018 19:49]

Samsung bouwt al jaren functies in android die Google zelf nog niet of vele malen later pas ondersteund
Je kan zelfs zeggen dat de meeste dingen die google toevoegt is gebasseerd op wat fabrikanten hebben bedacht
Gaat de applicatie dan ook altijd crashen als de ontwikkelaar vergeet iets te implementeren net zoals bij rotatie? Was echt vaste prik bij het testen van nieuwe Android applicaties, telefoon roteren en *paf* weg.
Met regelmaat schrijven de fabrikanten zelf support voor hun features, waarbij die later overgenomen worden door Google.
Dat klinkt mij als een hele opgave, dus samsung maakt niet persé gebruik van de standaard SDK functies die Android levert, maar gaan ook "out of the box" om meer te kunnen dan standaard ondersteunt?
Ja, net zoals ooit met de eerste vingerafdruk scanners en iris scanners en dergelijke, de fabrikanten kunnen hiervoor hun eigen implementatie schrijven voordat Google hiermee komt. Dit wordt dan gewoon als een zoveelste api aan de rest van het OS aangeboden. Dit is bijvoorbeeld ook duidelijk als je kijkt naar bijvoorbeeld camerasoftware en hoe soms de app van de fabrikant zelf veel meer functies heeft dan de andere apps.
Duidelijk :) bedankt!
Splitscreen kan via Android ook pas native sinds versie 7. Echter Samsung had deze optie al in de Android 4 tijd op hun Note en S telefoons.

Zeker voor een groot bedrijf als Samsung kunnen dit soort dingen kennelijk prima zelf toegevoegd worden :)

[Reactie gewijzigd door !mark op 7 november 2018 19:53]

Op dezelfde manier wat ze al jaren doen. Google voegt vaak juist functies toe op basis van wat fabrikanten in hun roms bouwen.
Misschien een stomme vraag maar hoe zit het met verschillende resoluties?
Android Pie heeft officiële ondersteuning:
Edge-to-edge screens: Support for devices with 18:9 and taller aspect ratios, and devices with display cutouts.
Maar veel apps ondersteunen dit nog steeds niet native, vaak worden ze of geoptimaliseerd bij Samsung (s8) bijvoorbeeld en dat ziet er toch vaak helaas niet echt uit of het blijft gewoon 16:9. Is dit met Pie verholpen? of dienen de apps echt aangepast te worden?
Mijn telefoon geeft aan welke apps het ondersteunen welke ervoor geoptimaliseerd zijn en welke het niet ondersteunen.
Waar deze info vandaan komt weet ik niet maar ik verwacht een stukje code in de app.
Zal nog een developper apparaat worden denk ik dan.
Zal “Andromeda” nu toch weer de boot missen? Geruchten hierover gaan al jaren. Deze melding voor Google en de aankondigingen van Samsung klinken toch dichterbij dan Microsoft.
Ik Ben zeer benieuwd naar de review van de "telefoon".
Ik ben erg benieuwd hoe dit gaat evolueren. Ik ben zelf een groot fan van het idee om een vouwbare telefoon te hebben met een normaal 5" scherm aan de buitenkant, en een tablet scherm aan de binnenkant. 2 devices in 1.

Dan mag het best een beetje dikker zijn; daar maakten we ons vroegah toch ook niet druk over?

Bouw er dan ook nog een Continuum-achtige docking modus in, en we komen in de buurt van "1 apparaat voor alles", wat mijn droom is! :-)
Windows neemt wel iets meer dan 3-4GB aan opslag in (rond de 20GB). En hoe meer ram gebruikt wordt hoe beter. Weinig ramgebruik betekent apps die vaker opnieuw moeten laden.
64 gb telefoon en android slokt gwwoon 12 gig op. En mijn windows is 9.5 gb en gebruikt maar 895 mb ram.

En nee het is niet waar dat meer ram gebruik beter is omdat het android ram managemeny waardeloos gebruikt word. Het zou waar zijn als MIJN meest gebruikte apps in het geheugen zouden staan maar niets is minder waar. Er staan wel 25 andere apps en os componenten in het geheugen en 2,95 van mijn 4 gb ram is opgeslokt door apps of componenten die ik nooit gebruik. En je kan ze met root er uit krijgen maar ze starten toch weer gewoon op. Slecht dus voor mijn multitasken.

Nu moeten apps dus uit het geheugen geknikkerd worden mijn apps geladen en als ik het scherm dan weer uit zet gooit android de achtergrond apps stug weer in het geheugen...
Die 12gb is wel erg veel, dat is niet alleen het android systeem. Maar android ram management is zo slecht nog niet hoor, heb nog nooit problemen gehad, behalve bij huawei, met hun te agressieve management.
Welkom bij Linux. De Linux kernel is zeer conservatief met memory releasen, tenzij dat nodig is. Daardoor kun je niet van 'free' uitgaan, om met non-Linux te vergelijken. IIRC kun je dit ook instellen. Hoe dan ook is het geen enkel probleem tot je daadwerkelijk al je RAM gebruikt. Je zal dan moeten kijken naar hoeveel je systeem swapped, wat je ook met swappiness uit kunt schakelen.
Het is wel degelijk een probleem als android geen geheugen meer heeft en jou apps uit het geheugen knikkerd om een niet gebruikte systeem app in het geheugen te laden.
Je hoord gewoon zelf de baas te zijn over het door jou aangeschafte geheugen en dus moet jij als gebruiker bepalen wat er wel of niet in het geheugen zit.
Kortom het werkt slecht.
Je beweerde:
64 gb telefoon en android slokt gwwoon 12 gig op. En mijn windows is 9.5 gb en gebruikt maar 895 mb ram.
Dat is nogal vaag. Je moet eerst maar 'ns goed benoemen wat je precies bedoeld: disk space of geheugen.

Wat je zegt is vooral een probleem bij Android telefoons met weinig RAM (minder dan 2 GB is tegenwoordig weinig) Je kunt apps gewoon afsluiten of deinstalleren. Je moet gewoonweg niet zoveel rotzooi op de achtergrond draaien die constant connecties maakt of onnodige dingen op de achtergrond draaien. Als je de non-bloated apps die niet gebruik maken van de cloud gebruikt (hint: F-Droid) dan is er niets aan de hand, en als je een stock Android draait heb je ook al minder bloat.
Wat is er vaag aan. Ik zeg niks anders dan dat android meer opslag gebruikt en meer ram gebruikt voor dingen waar ik niks aan heb.

En nee je kan apps niet 'gewoon afsluiten en deinstalleren' dat is nou net het probleem bij android.
Je ben geen 'administrator' dus je kan helemaal niks als ze je die toegang ontnomen hebben.
Kortom je zit opgescheept met dingen die zij voor je op laten starten ook als je ze NOOIT gaat gebruiken.
IK laat dus niks op de achtergrond draain dat doen de FABRIKANTEN en GOOGLE wel voor je.
Als android gebruiker heb je geen controle tenzij je root en zelfs dan is het tegenwoordig door de custom skins zo moeilijk gemaakt omdat er veel gelinked is en je dus kan bricken als je het verwijderd of uitschakelt.
En het grootste deel van de bloat komt juist van android aka google. zo heeft de google play services en play store alleen al 212 MB in gebruik wat standaard geforceerd op de achtergrond draait en zijn er van die 2 boosdoeners meer dan 70 verborgen processen voor device support en software support waar ik nooit gebruik van ga maken zoals wallet,news,wearables,bluetooth,wifi direct,gps en nog veel meer wat ik uit mijn hoofd even niet weet. Als je dat allemaal uit kon zetten (wat ooit kon met root maar nu gelinked is) had je veel meer ram over en werkte ram management dus wel omdat het dan alleen ram zou gebruiken en managen voor MIJN apps ipv meuk die ik nooit gebruik maar automatisch keer op keer ingeladen worden.
van de fabrikant zijn zijde is er de muziek app de mail app de extra store een geheugen cleaner die het probleem alleen maar erger maakt en zelf 120 MB vreet en ga zo maar door. Uitzetten kan niet omdat ze ze als systeem gemarkeerd hebben of te diep geintergreerd.
Je hebt Android met en zonder GApps. Probeer 'ns zonder. Wifi en Bluetooth en GPS kun je ook nog steeds uitzetten. Ik draai zelf LineageOS met microG. En mijn batterij gaat daardoor langer mee.
Zonder is geen optie zonder serieus te gaan sideloaden met alle problemen van dien.
Ik heb jaren lang de services wel uit gehad maar ook dat is geen oplossing meer in menige rom omdat het allemaal gekoppeld is en de helft dus niet meer werkt of erger nog je krijgt een bootloop/brick omdat er wat mist.
En custom roms werken gewoon nooit optimaal dus daar begin ik niet eens meer aan.

En ja je kan het uitzetten maar zelfs als je het uit zet blijft de support in het geheugen geladen. Uitzetten betekend niets meer dan dat er op dat moment geen signaal verzonden/ontvangen word niet dat de services in de achtergrond je geheugen niet meer opslokken.
De enige echte oplissing is volledige controle geven en niks meer bundelen qua processen en zorgen dat telefoons niet meer te bricken doormiddel van een bios of iets dergelijks zodat het veilig is hiermee aan de haal te gaan.
Sideloaden? F-Droid werkt uitstekend. Aurora ook. Bootloop/brick is onzin. Zolang je up button werkt kom je in TWRP. Custom roms werken prima. GApps is een keuze. Het is deels bloat. Maar ik gebruik slechts 2 GB RAM op mijn Android telefoon, en heb zat beschikbaar (nogmaals je kunt niet van /proc/meminfo uitgaan).
dan moet je wel eerst twrp installeren en daar kan je dus al je telefoon mee bricken.
Er is gewoon een risico die ik niet accepteer.

En waarom kan je niet van proc info en mem info uitgaan. Dat geeft simpelweg aan wat er in het geheugen zit en als je dat bij elkaar optelt klopt dat behoorlijk.
Hoe kun je daarmee je telefoon bricken dan? Dan doe je iets niet goed. Als je gewoon de bestaande guide volgt is er niets aan de hand. Ik heb er nog nooit problemen mee gehad.

Android gebruikt de Linux kernel, en die is by default conservatief met swappen:

Jerie in 'nieuws: Google bouwt ondersteuning voor vouwbare smartphones in And...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee