Gerucht: nieuwe iPad Pro wordt kleiner en heeft geen koptelefoonaansluiting

Er zijn aanwijzingen dat Apple voor de nieuwe versie van de iPad Pro niet langer kiest voor een koptelefoonaansluiting. Daarnaast zou het geheel in een kleinere behuizing worden gevat. Apple zelf heeft nog niets losgelaten over de nieuwe iPad Pro.

Dat meldt de Japanse site Macotakara, die zich beroept op bronnen uit de onderdelenindustrie. Omdat het dus niet gaat om bronnen direct bij Apple, is het moeilijk te verifiëren of de geruchten daadwerkelijk kloppen. Volgens de site kiest Apple er onder meer voor om de behuizing aan te passen zodat het geheel kleiner wordt, en tevens zou het besluit zijn genomen niet langer een 3,5mm-aansluiting in te bouwen.

De afmetingen van het model met 10,5"-scherm wordt volgens de Japanse site aangepast van 250,6 x 174,1 x 6,1 mm tot 247,5 x 178,7 x 6 mm, waardoor deze al met al iets meer oppervlakte zal krijgen. Het grotere model van 12,9" daarentegen zal van 305,7 x 220,6 x 6,9 mm tot 280 x 215 x 6,4 mm worden verkleind. Verder meldt Macotakara dat de iPads ontgrendeld kunnen worden via Face ID.

Apple heeft zelf nog niets losgelaten over de nieuwe iPad Pro-modellen. Daardoor is ook nog niet duidelijk of de geruchten kloppen en wanneer het bedrijf de nieuwe tablets zou willen aankondigen. Het is echter aannemelijk dat het nog dit jaar moet gebeuren.

Door RoD

Admin Mobile

29-07-2018 • 09:40

467 Linkedin

Reacties (467)

467
398
276
20
0
8
Wijzig sortering
Laat maar raden en ook meteen 3x duurder? Typisch Apple.
Geen headphone-jack = automatic pass.

Geen enkele behoefte om gedwongen te worden over te stappen op (veel) duurdere alternatieven.
Nee, ik zeg dat wanneer ik overweeg een dure tablet te kopen, in dit geval voornamelijk voor het tekenen, dat ik het ontbreken van een standaard headphone-jack dusdanig vervelend vind dat ik vervolgens naar alternatieven ga kijken die die audiojack wel hebben.

Er is namelijk geen enkele goede reden om die jack eruit te halen, en voor rond de 10 euro heb ik uitstekende (wired) oortjes liggen voor die keren dat ik in een vliegtuig of trein zit, en even een film op die tablet wil bekijken, of muziek wil luisteren... En ik zie dus geen enkele behoefte om dan over te stappen op duurder en draadloos wanneer dat geen duidelijke kwaliteits-boost geeft, en om dat dan dus OPGEDRONGEN te worden, is een grote No-No.

Leg mij maar even uit waarom jij vindt dat een audio-jack niet thuis zou horen op een high-end apparaat?
"Niet meer van deze tijd"

Een snelle, duurzame, betaalbare, energievriendelijke, kwalitatief betere oplossing is niet meer van deze tijd. Wat is wel van deze tijd: duur, traag, inferieure kwaliteit, oplaadsyndroom, weggooi mentaliteit.

Als dat van deze tijd is, doe mij maar lekker de oude tijd.
Goed betoog, maar zou die verandering niet 'natuurlijk' moeten komen n.a.v. prijs/kwaliteit/gebruikersgemak en vervolgens dus de positieve ervaringen en word-of-mouth...?

Op deze manier ontneem je mensen gewoon die keuzevrijheid, en dring je ze een duurder alternatief op.

Ik zoek ook helemaal geen dopjes die zomaar gaan switchen tussen verschillende apparaten. Ik gooi mijn bedraadde oortjes in mijn vaste tas, en draag ze dus alleen buitenhuis. Voor dat doel functioneren mijn dopjes van 10 euro meer dan prima, en wil ik dus helemaal geen duur alternatief, die OOK kapot kunnen gaan of kwijtraken.

Dan zijn oortjes van 10 euro toch een stuk makkelijker te vervangen dan oortjes van 50-150 euro.

Dus nogmaals, ik ben ook niet tegen de aanwezigheid van mogelijkheden voor draadloze oortjes. Prima zelfs. Des te meer keus aan de consument, des te beter. Alleen persoonlijk prefereer ik gewoon betaalbare bedraadde oortjes, want meer heb ik op dit moment niet nodig gezien hoe ik er gebruik van maak, en dus is het belangrijk, voor mij, dat die optie gewoon aanwezig is.
Elk device heeft bluetooth, dus elk device zou draadloze oortjes kunnen handelen. En voor diegene die graag bedraad werken, lekker die 3,5 jack laten zitten.
Ik ben zelf recent terug overgestapt van een BT headphone naar één met kabel wegens goede deal op een Beoplay H6. Wat een verademing kwa gebruiksgemak.. één toestel minder dat moet opgeladen worden, kan hem gebruiken op maandelijkse vlucht, 100% van de tijd gegarandeerd plug and play, etc. Plus ik hoef hem binnen 5j niet te veranderen omdat de batterij nog amper een half uur mee gaat. Ik mis ook die "enorme" vrijheid van BT headphones niet echt, het is niet dat ik niet mobiel ben wanneer mijn smartphone in mijn zak heb steken.
Nou de batterij van mijn Sony ging ook lekker 30u mee, maar toch vaak genoeg in situaties geweest dat ik zonder zat (verrekt ding had dan nog geen 3,5mm jack als backup). + wat een irritant gedoe al die toestellen met niet-vervangbare batterijen tegenwoordig: scheerapparaat, controllers, smartwatch, laptop, phone, tablet, speaker, headphones, etc. Veel van deze toestellen kunnen decennia mee, incl. headphones, maar moeten om de X jaar vervangen worden puur en alleen omdat de batterij het begeven heeft. Heb het momenteel met 3j oud scheerapparaat voor, gaat nog net 20 min mee, ok voor 1 scheerbeurt, irritant op vakantie en nee, ga ik niet opnieuw 70€ aan spenderen. Ben ik blij dat ik daar van af ben met mijn bedrade headphone

[Reactie gewijzigd door elaurensh op 29 juli 2018 12:54]

Je zult maar high-end audio-apparatuur hebben die in tegenstelling tot goedkope meuk wel langer dan 1 jaar meegaat (zeg 5, 10, zelfs 20 jaar voor goed spul). Nee, die "jack is niet meer van deze tijd" dus je koopt maar nieuw audiospul met een Bluetooth chippie erin, want 'wij' zijn er klaar mee!
Iets minder retoriek en (valse) retorische vragen, en misschien valt er nog met je te discussieren.

Ja, ik meen inderdaad wat ik zeg. Wat een gekke veronderstelling dat dat niet zo zou zijn.

Ook in het high-end bestaat een spectrum van E 300,- kostende hoofdtelefoons/versterkers waar je ook eens makkelijk Spotify aan wil kunnen hangen tot de door elfjes bij vol maanlicht gesmeden interlinks aan monoblocks van meerdere duizenden euro's waar jij het waarschijnlijk vol zelfvoldoening over hebt. Welk percentage gaat zo ver als jij, en welk percentage heeft goede audio-apparatuur zonder de bankrekening te plunderen, dunkt u?

Wel passend dat je met een clowneske smiley afsluit.
Oh, is dat letterlijk alle apparatuur die je hebt? Dus je maakt een argument met bij elkaar geschraapte retoriek op basis van jouw eigen instapmodel gebruiksspecifieke geluidskaart - namelijk voor het maken van opnames - die bovendien zelf ook geen bluetooth heeft?
ik heb nog nooit mijn smartphone gekoppeld met mijn high end audio apparatuur omdat het gewoon ridicuul is.
Een telefoon via jack-plug aansluiten op een opname geluidskaart is inderdaad ridicuul.

' :+ ' indeed ;)

[Reactie gewijzigd door Boxman op 29 juli 2018 20:20]

Je weet dat er ook dure bedrade zooi is die nog altijd beter klinkt dan dure draadloze zooi?
Nou ik merk er niks van.
Nieuwe draadloze zijn net zo goed. Mijn airpods zijn precies hetzelfde qua audio kwaliteit als de bedraadde versie bijv.

Niet iedereen is een audiogek. Die 2% beter hoort niemand.

Dit is hetzelfde als Lan vs Wifi. Ik gebruik Lan nooit.
Ik heb ook AirPods, maar dat is natuurlijk geen high end geluid. En nee, niet iedereen is audiogek, maar voor mensen die dat wel zijn is het fijn dat ze hun bedrade koptelefoon kunnen gebruiken. Aan de onderkant werkt het net zo. Voor tien euro heb je prima huis- tuin- en keukenoortjes. Moeten al die mensen gedwongen worden om op duurdere draadloze alternatieven over te stappen?
Of jij het nooit gebruikt zegt toch niets over anderen? Ik gebruik LAN-aansluiting op mijn laptop dagelijks. Sneller, lagere latency en stabieler.

Draadloos voor de draadloos-liefhebbers, bedraad voor de veeleisende gebruikers. Prima toch? Het een sluit het ander niet uit.
Prijs Airpods: 150 euro.
Prijs van de Panasonic RP-TCM125 oortjes die ik hier nog nieuw heb liggen: 10 euro.

Nogmaals, het gaat mij niet om de kwaliteit. Ik hoef niet het beste van het beste. Prima is goed genoeg. En goed genoeg is prima.

Het gaat mij erom dat er geen enkele goede reden is, voor mij als consument, om de headphone-jack eruit te slopen, om op die manier mij te dwingen iets te kopen waar ik ook helemaal geen behoefte aan zou (moeten) hebben.
Ja das omdat de eerste generstie Apple dopjes echt beroerd geluid hebben en latere net mee kunnen doen met de concurrentie. Hoogvliegers zijn het nooit geweest.

De airpods produceren voor bt dopjes heel aardig geluid maar geen vergelijking met goede koptelefoons in de markt met draadje en een plugje.
Dat. En de aanwezigheid van de jack houdt je draadloze koptelefoon niet tegen. De afwezigheid van de jack houdt een bedrade koptelefoon WEL tegen
Die tradeoff slaat nergens op. Qua fysieke eigenschappen is een bedraade verbinding altijd beter en minder storingsgevoelig. Daarmee heeft het potentieel hogere kwaliteit. Of dat in de praktijk zo is en of je dat als gebruiker merkt is een tweede. Maar zeggen dat draadloos superieur is en bedraad goedkoop is niet een steekhoudend argument.
Je maakt een grapje hoop ik? 8)7
Hoezo moet er op highend audio apparatuur geen audiojack zitten?
Dus alle receivers, versterkers en mengpanelen zijn dan, volgens jouw logica, onzinnig uitgerust met een headphone jack?
Juist ja.. nou ik ga weer lekker verder luisteren met mijn koptelefoon.. via een headphone jack.. zonder lege accu enzo.. echt handig.
Hmm, is dat hetzelfde?
- Apple verwijderde de floppies toen vrijwel iedereen CD/DVDs gebruikte.
- Apple verwijderde de CD/DVD speler toen vrijwel iedereen online was en USB sticks gebruikte.
- Apple verwijderde de 3,5mm plug terwijl nog vrijwel niemand draadoze headsets gebruikte.
Wat je zegt klopt voor de Floppy. Maar klopt niet voor de CD/DVD en ook niet voor USB alsook vandaag niet voor USB-C

De CD/DVD werd nog wel gebruikt. Games en dergelijke verschijnen vandaag zelfs nog op een DVD.
USB is ook zoiets dat Apple opdrong want veel muizen en andere randapparatuur werden nog verkocht zonder USB aansluiting

USB-C vandaag net hetzelfde als met USB destijds.

Apple doet met de jack net hetzelfde als het destijds met Floppy, CD/DVD, Flash, USB, ... heeft gedaan: Voorbijgestreefd gemaakt.
"De CD/DVD werd nog wel gebruikt"
- Dat is wat ik bedoelde met 'vrijwel' in "vrijwel iedereen online was en USB sticks gebruikte"

"USB-C vandaag net hetzelfde als met USB destijds."
- Niet echt, want toen USB werd geintroduceerd ging dat jaren lang (!!) samen met seriele, parallele en keyboard/muis aansluitingen.
Ja want Android toestellen hebben ooit een cd-speler gehad 8)7

Volgens mij hebben we hier te maken met iemand die heilig gelooft in de onzin die de marketing afdeling van een bedrijf uitkraamt.

Over een maand een nieuwe laptop, en raadt eens: mét LAN! Want daar werkt de WiFi niet minder om, maar even een routertje bij iemand fixen en genieten van m'n hoge internetsnelheid zit er wel gewoon bij
Lan aansluiting kan nog steeds handig zijn, net als de headphone jack. Cd-roms, floppies e.d. zijn wel achterhaald, omdat we nu alles via internet downloaden.
Dus nee, daar ben ik het niet mee eens.
Het weglaten van die audiojack maakt het voor Apple mogelijk om 0,5% (uit mijn duim gezogen) meer winst te maken per toestel, op miljarden toestellen gaat dat snel weer over heel veel geld. Plus gaan ze je ook nog eens een overpriced pair bluetooth oortjes erbij verkopen. Dubble winst. Maar wacht eens, audiojack is opensource en lightning is een apple patent. Iedere fabrikant die daar iets mee wilt doen moet licentie betalen aan Apple. Driedubbele winst. Doe eens niet zo dom, man.
Mee eens dat draadloos de toekomst is. Maar de toekomst van een goede draadloze oplossing ligt nog heel ver weg.

Betreft audio kwaliteit kan er niets aan de 3.5mm aansluiting tippen. Het is letterlijk hetzelfde elektrische signaal dat ook draadloze hoofdtelefoons uiteindelijk naar de “luidsprekertjes” sturen. Alleen heb ik heel veel meer vertrouwen in de kwaliteit van de iOS-device DAC dan in die bluetooth apparatuur.

3.5mm hoofdtelefoons werken zonder te pairen en geen draad of accu dat in je nek ligt te zweten.
Ah, vandaar dat je op alle plekken waar netwerk echt belangrijk is ziet dat er wlan gebruikt, wordt, data centra bijvoorbeeld.

Draadloos heeft echt wel situaties waar het heel mooi is, maar het is zeker niet dé oplossing in álle situaties.
Welk probleem lost het weg laten van die jack dan op volgens jou?

Intern ruimtegebrek zal je op een iPad in ieder geval niet hebben.
Ik denk (Apple's) image. Ze geven dat al min of meer toe door zelf de term 'courage' te gebruiken.
Toch is er genoeg high end studioapparatuur met een minijack te vinden hoor. Een grotere Jack maakt het niet opeens exclusief high end.
Tja bij mij staat het er niet op maar ik vind het ook niet nodig.
Ik zeg ook 'audiojack'. expres niet 3,5mm.
Maar waar zie jij een iPad Pro een jack nodig hebben om verbonden te zijn met high end audio apparatuur? Als je een iPad Pro in een (Pro) audio set up zou verbinden zou je die met een audio interface verbinden.
Omdat er geen jack op zit misschien, voor de rest hoeft er geen rede te zijn om hier een audio interface tussen te doen.
Hallo we hadden het over Pro audio set up dus geluidskwaliteit? De DAC zal toch altijd extern moeten zitten als je deftige opnamekwaliteit wil.
Dat valt onder features van een externe geluidskaart zoals ik beschreven heb, we hadden over geluidskwaliteit.
Tja de geluidskwaliteit van de uitvoer op een iPhone met een jack is echt niet superieur aan die van externe DAC's dat zou je toch moeten snappen? De iPhone is niet bedoeld als mediaspeler voor audiofielen. De klank is goed maar als je dan toch met high end audio materiaal werkt ben je niet tevreden met "de klank is goed".

[Reactie gewijzigd door monojack op 29 juli 2018 16:51]

Waarom zou je dan een iPhone gebruiken als high-end audiobron? Het geld was op voor echte audio apparatuur? Voor de kwaliteit van een telefoongesprek hoef je geen high end dac te hebben. En de audiokwaliteit uit de iTunes store zal ook vast niet aan de audiofielen wensen voldoen.

Wmb is er ook niets mis met de DAC van iPhones.

[Reactie gewijzigd door Engineer op 29 juli 2018 20:47]

wacht ff, jij doet een stelling
Als je een iPad Pro in een (Pro) audio set up zou verbinden zou je die met een audio interface verbinden.
Want
Hallo we hadden het over Pro audio set up dus geluidskwaliteit? De DAC zal toch altijd extern moeten zitten als je deftige opnamekwaliteit wil.
Als ik vraag om een onderbouwing kom je met
dat zou je toch moeten snappen
en
Ik heb me er gewoon over geïnformeerd
Je roept een aantal dingen die je totaal niet kunt onderbouwen, en vervolgens zeg je dat anderen zich moeten informeren.
Ik ga me dan een beetje afvragen hoeveel waarde ik aan al de andere dingen die je hier zegt mag knopen, als je blijkbaar zomaar wat zegt.

Ik zal mijn stelling wel onderbouwen.

Hier 3 metingen van DACS, de jack van de iPhone 6s plus, de lightning dac en een externe dac van $1800.

Als je kijkt naar de THD's en frequency reponses van deze apparaten zie je dat in sommige opzichten de DAC van de iPhone 6 beter meet dan de externe DAC's, de resultaten liggen in ieder geval zo dicht bij elkaar dat dit totaal inrelevant is mbt wat jij of ik kunnen horen.

[Reactie gewijzigd door MerijnB op 29 juli 2018 17:39]

En je hoeft niet over te stappen want je krijgt een gratis dongle
En dit is dus niet het geval voor de nieuwe iPad Pro zoals ik hierboven ook al ergens te kennen gaf.
Bron: HWI
Notch kan me weinig boeien, maar ik geef verder geen ruk om een dunnere/dikkere bezel, of uberhaupt een wat dikker/zwaarder toestel, wanneer dat op andere vlakken (prijs, batterij, specs, camera-kwaliteit, duurzaamheid) weer voordelen oplevert.

Afweging voor het wel/niet kopen zal altijd een afweging zijn gebaseerd op prijs/kwaliteit, en een peperdure telefoon met minieme bezel/notch zal dan altijd verliezen van een 'lomper' ogend toestel dat wellicht een wat dikkere rand en wat zwaarder is, maar wel soortgelijke of betere specs voor een lagere prijs heeft.
Anoniem: 474132
29 juli 2018 11:34
3.5 mm van de andere kant bekeken: heb een macbook pro 2015 2e hands gekocht (ivm slechte keyboard nieuwe macbooks) en heb daarop aanwezig 3.5 mm aansluiting nog NOOIT gebruikt. Alles gaat via wifi (airplay) of via bluetooth (airpods).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 474132 op 29 juli 2018 11:35]

Maar last heb je er ook niet van, toch?
Straks heeft het ook geen scherm meer
Ik vind het jammer: ik gebruik de iPad om muziek te maken: hij staat op m'n midi piano op de bladmuziek standaard (daar zet je niet even je macbook op neer). Gaat nu 1 kabeltje (van 40 euro :( ) in voor de midi en de minijack eruit voor de audio. Wat moet ik straks dan? Draadloos is geen optie vanwege latency, dat wil je niet bij live muziek maken. Moet ik zeker nog zo'n absurd duur kabeltje kopen. Nou ik dacht het niet. Dus de laatste iPad die ik ooit koop wordt de laatste die nog een minijack heeft. En tegen de tijd dat die dan niet meer voldoet is er vast iets anders. Magic leap ofzo.

Zowiezo slaat dat "Pro" in het geval van een iPad nergens op. Ze zouden terug moeten naar 1 iPad model en eventueel een iPad mini. Ze zijn een beetje de weg kwijt daar, ook met de telefoons. Precies wat Apple ooit ten onder bracht zijn ze nu weer aan het doen: steeds meer modellen toevoegen.
Met 1 model was het letterlijk een no-brainer, je kocht het of je kocht het niet. Nu moet je helemaal gaan uitpluizen wat de beste is, en dan heb je nog die lijn modellen van voorgaande jaren. Volgens mij helpt al die extra keuze niet, dat is al vaak genoeg aangetoond.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 29 juli 2018 11:00]

1 2 3 4

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee