Gerucht: nieuwe iPad Pro wordt kleiner en heeft geen koptelefoonaansluiting

Er zijn aanwijzingen dat Apple voor de nieuwe versie van de iPad Pro niet langer kiest voor een koptelefoonaansluiting. Daarnaast zou het geheel in een kleinere behuizing worden gevat. Apple zelf heeft nog niets losgelaten over de nieuwe iPad Pro.

Dat meldt de Japanse site Macotakara, die zich beroept op bronnen uit de onderdelenindustrie. Omdat het dus niet gaat om bronnen direct bij Apple, is het moeilijk te verifiëren of de geruchten daadwerkelijk kloppen. Volgens de site kiest Apple er onder meer voor om de behuizing aan te passen zodat het geheel kleiner wordt, en tevens zou het besluit zijn genomen niet langer een 3,5mm-aansluiting in te bouwen.

De afmetingen van het model met 10,5"-scherm wordt volgens de Japanse site aangepast van 250,6 x 174,1 x 6,1 mm tot 247,5 x 178,7 x 6 mm, waardoor deze al met al iets meer oppervlakte zal krijgen. Het grotere model van 12,9" daarentegen zal van 305,7 x 220,6 x 6,9 mm tot 280 x 215 x 6,4 mm worden verkleind. Verder meldt Macotakara dat de iPads ontgrendeld kunnen worden via Face ID.

Apple heeft zelf nog niets losgelaten over de nieuwe iPad Pro-modellen. Daardoor is ook nog niet duidelijk of de geruchten kloppen en wanneer het bedrijf de nieuwe tablets zou willen aankondigen. Het is echter aannemelijk dat het nog dit jaar moet gebeuren.

Door RoD

Admin Mobile

29-07-2018 • 09:40

467 Linkedin

Reacties (467)

467
398
276
20
0
8
Wijzig sortering
Ik ben wel eens benieuwd hoe de verdeling is tussen mensen die de poort niet/nooit gebruiken, hem alleen maar gebruiken, en die geen alternatief willen/kunnen en de groep die wel airpods of lightning oplossing gebruiken.
Mijn ipad mini hangt nog wel eens aan de installatie achter op het balkon. Maar alleen omdat ik voor die momenten geen 350 euro kostende homepod ga kopen.
Mijn inziens mag Apple de poort verwijderen maar wat meer alternatieven terug (goedkopere homepod, usb-c op ipad, etc) zou welkom zijn.

En als de toekomst zo draadloos is, wat is dan het nut van die smart connector, en hoe smart is die eigenlijk?
Volgens mij heeft Tweakers wel eens een poll neergezet bij een van de eerdere artikelen over het verdwijnen van de 3,5mm aansluiting, maar het is natuurlijk ook de vraag hoe representatief dat is.

Persoonlijk heb ik een bluetooth koptelefoon die ik regelmatig gebruik, maar toch ben ik blij dat mijn Galaxy S9+ ook nog een 3,5mm aansluiting heeft. Het geeft je gewoon meer mogelijkheden, en tot nu toe heeft niemand volgens mij echt duidelijk kunnen maken wat nou het voordeel is van die poort niet hebben. Er wordt geschermd met ruimtetekort, maar waarom kan de concurrent het dan nog wel?

Wat betreft mogelijkheden, ik zet bv als ik thuis wat langer ga bellen wel eens gewoon een gameheadset op mijn hoofd. Mijn bluetooth headset heeft weliswaar ook een ingebouwde microfoon, maar die schijnt nogal slecht te zijn (zit ook in de schelp ipv met een steeltje richting mijn mond) dus die gebruik ik liever niet voor lange gesprekken (hij is meer voor muziek onderweg).

Juist bij een apparaat als een iPad pro zou ik denk ik juist de aansluiting nog meer willen hebben. Als ik daar dan een film op ga kijken of zo denk ik dat ik veel liever mijn luxe Sennheisers op mijn kop zet dan dat bluetooth ding. Tuurlijk, je kunt ook luxe bluetooth modellen krijgen, maar waarom? Ik heb al een uitstekende hifi koptelefoon die overal op aangesloten kan worden, waarom dan ineens niet aan zo'n tablet?
Op zich kun je in die scenarios nog best uit de voeten met het verloopje voor je Sehnheiser.

Ikzelf gebruik alleen nog maar draadloos, werd gek van bedrade oortelefoons, en tegenwoordig is Bluetooth in mijn ogen vaak meer dan goed genoeg. Heb voor het reizen een Bose QC35 aangeschaft waar de noise cancelling uitstekend van is, dus tja, van mij mag hij weg.

Ook alleen maar beter voor waterdichtheid en rigiditeit van de behuizing.
Ik rij op het moment met een gehuurde camper door amerika. Handig man, in het vliegtuig kon ik mijn bluetooth koptelefoon niet gebruiken, dus had ik al een verloopje nodig van mijn koptelefoon naar 3.5 mm om in mijn s9+ te stoppen. Fijn dat ik niet nog een verloopje nodig had.
Op het moment in las vegas, het is 45 graden, en heb moeite met mijn telefoon opladen, aangezien hij al snel oververhit raakt hier. Kleine camper maar, geen airco als de motor niet draait. Gelukkig heb ik toen we hier heen reden mijn telefoon opgeladen via de sigarreten plug, terwijl we muziek luisterden met de 3.5mm jack in de auto, bluetooth heeft deze auto niet. Handig man, opladen en muziek luisteren zonder bluetooth tegelijk.

Al met al, het is fijn om een jack te hebben als je er 1 nodig hebt. En als samsung en LG prachtige ip68 telefoons kunnen bouwen mrt grote accu's en hoge screen to body ratio's, met jack, dan zijn in mijn ogen alle concurrenten met hun ip67 telefoontjes zonder jack, en vaak kleinere accu (HTC, Apple) gewoon koekenbakkers.

Mijn auto heeft een trekhaak. Hoevaak gebruik ik die? 1 keer, hooguit 2 keer in het jaar. Maar voor die frequentie zal ik al nooit een auto zonder trekhaak kopen. Mijn spullen moeten veelzijdig zijn. Het is van der zotte dat zo veel mensen belachelijk veel geld uitgeven aan telefoons die basale functies ontberen.
Wat Ruw ER zegt, zeer goed voorbeeld met de trekhaak. Een veloopje is altijd een concessie, het 1 kan dan wel het ander niet. Ik gebruik een bt hoofdtelefoon maar vaak zat ook de jack, dagelijks als aux, en kan dan gelukkig tegelijk blijven laden. Er zijn denk ik meer dan genoeg redenen te bedenken om hem te hebben. De discussies over bedraad en draadloos worden 9 van de 10 keer gewonnen door bedraad, vaak puur als reden dat het altijd werkt en het meest stabiel werkt. Ik zie zeker het gemak van draadloos vind alleen de trend om een vaste aansluiting te laten verdwijnen (niet eens zozeer alleen de 3.5 jack) niet de beste persoonlijk.
Ruw ER haalt idd een zeer goed voorbeeld aan met die trekhaak!

Ik snap Apple wel hoor daar niet van, zij willen een draadloos ecosysteem want dat is 'hipper' en 'cooler' en uiteraard zouden wij ook liever geen gebruik maken van kabels als het niet nodig is.

Dát is echter het hele eieren eten, het 'nodig' zijn. En op het moment zijn er gewoon nog geen oplossingen die volwassen genoeg zijn om kabels in de meeste gevallen overbodig te maken.

Ik zou zelf ook liever geen UTP kabels hoeven lopen trekken door het hele huis maar Wifi vind ik gewoon nog niet stabiel, snel en volwassen genoeg om dat te overwegen. Prima voor laptops of telefoons of tablets maar een desktop PC/server die altijd op dezelfde plek staat wil ik gewoon bekabeld aangesloten hebben omdat kabel gewoon veel beter schaalt, veel minder issues heeft en veel sneller is.
Tuurlijk, maar een smartphone is geen desktop, daarom zit er dus ook geen utp poort op. Je spreekt je eigen logica tegen. En er zijn genoeg oplossingen die volwassen genoeg zijn: AirPlay, Sonos, Bluetooth, etc. Vooral als je de W1 chips van Apple ziet in de AirPods en beats koptelefoons dan zie je dat draadloos al zeer goed uitgevoerd kan worden, met zeer veel gebruiksgemak. De AirPods gaan een uurtje of 25 mee icm met de case, de bose en Sony koptelefoons gaan 30 uur mee en leveren echt gewoon goede geluidskwaliteit. Ja die zijn duurder dan bedrade oplossingen, maar ze werken wel prima!
Die hele vergelijking van bedraad tegen draadloos gaat al mank op het feit dat draadloos geen echt probleem oplost. Opmerkingen als “de geluidkwaliteit is tegenwoordig prima” en “ze gaan wel 25 uur mee” geven aan dat draadloos een wanhopige poging doet om op hetzelfde niveau te komen als waar bedraad vele decennia geleden al was, maar er nog niet zijn.

Hoe kun je nou ooit beweren dat het volwassen is. Bedraad gaat oneindig lang mee, dus veel langer dan die 25 uur. Ze hebben geen last andere apparaten in het bluetooth frequentiebereik en je hoeft ze niet te pairen en op te laden. En als klap op de vuurpeil eindig je met de opmerking dat ze nog duurder zijn ook. Probeer je ze nou te verdedigen of af te kraken?

Dus uiteindelijk betaal je meer voor een storingsgevoelig apparaat dat je heel vaak op moet laden, en voor wat? Zodat je geen kabeltje hoeft in te pluggen? Ik heb nog nooit last gehad van die kabeltjes. Het is zoeken naar een oplossing voor een niet bestaand probleem. Draadloos is niet de oplossing, draadloos en die hele hype om alle kabels er uit te werken is juist het probleem. De enige die daar beter van worden zijn de bedrijven die jou weer producten kunnen verkopen als oplossing voor een probleem dat ze zelf gecreëerd hebben. Geef mij maar gewoon m’n kabeltje, nu en over 10 jaar nog steeds.
Ik geloof dat het voor jou geen probleem oplost, maar ik denk dat er ook erg veel mensen zijn (zoals ik) die wel degelijk problemen hebben met de draad.
Het is namelijk erg prettig om rond te kunnen lopen met een koptelefoon en meer dan een meter weg te kunnen lopen van je telefoon/tablet, of dat tijdens het sporten niet je oortjes helemaal in de knoop gaan waardoor je ipad alle kanten van de crosstrainer af vliegt ;)
Ik heb sinds 12 jaar een draadloze koptelefoon (begon lekker ouderwets met eentje op een radiofrequentie, met een heus dockingstation, nu de KEF space one) en ik heb slechts een keer een bedrade gekocht. Die ligt helaas ongebruikt in de kast omdat het gewoon echt een stap terug voelt om naar een bedrade te gaan.
Ook heb je natuurlijk geen last van draadbreuk :*)

Neemt niet weg dat ik het niet eens ben met het feit dat ze het verwijderen, vooral van een tablet. Lijkt me nogal ver gaan en het is gewoon een mooie backup optie om te hebben. Vooral omdat het relatief (in vergelijking met een telefoon) minder scheelt met een tablet qua ruimtebesparing.

Vind de trekhaak vergelijking niet heel goed, als ik een auto kon kopen met permanente trekhaak of eentje die ik erop kon schroeven (net als een verloopstukje van lightning-3.5mm), zou ik toch liever een strakke auto hebben en hem die 2 keer per jaar erop schroeven O-)
Punt is, dat draadloos audio een toevoeging moet zijn, niet ene vervanging. Voor de mensen zoals jij die regelmatig lopen te kutten met een kabeltje, dan is daar gewoon een oplossing voor om draadloos te gaan gebruiken.
Maar wat lost het weghalen van een 3.5mm aansluiting nou op? Dat kabel gebeuren is een keuze, dus daar heb je geen last van als je het niet gebruikt.

Waterdichtheid / Ruimte in de case zijn naar mijn mening non-argumenten, dus waarom dan wel? Hoe het eruit ziet? Serieus? Ergeren mensen zich ook serieus aan een trekhaak? Ik heb toch echt wel andere prioriteiten dan dat hoor.
Het is alleen al vanuit milieu oogpunt uiterst onwenselijk dat er maar overal batterijen in komen te zitten, oplaadbaar of niet. Daarnaast lost "draadloos" een voor mij niet bestaand probleem op. Al gaan de batterijen een half jaar mee, net las in de afstandsbediening zijn ze altijd op het verkeerde moment leeg. Nee hoor, gewoon bedraad luisteren geeft in ieder geval geen extra ruis en is minder slecht voor het milieu. Alleen al het feit dat dit soort discussies over "beter" maar oeverloos doorgaan geeft al aan dat het een non-discussie is. Prima als mensen "draadloos" cooler vinden, maar ik laat mij die keuze niet opdringen door een fabrikant.
Ik ben het volledig met jou eens tot de laatste zin.
Je begint met allemaal inhoudelijk feitelijke zaken(goed!), maar wat een slappe en inhoudloze sluiting van een goede post.
Ik ga morgen naar Nike bellen en zeggen dat ze moet stoppen met het opdringen van “Air” in schoenen. Ik draag niet eens Nike, maar toch. En als ik wel Nike droeg, ben ik toch nog boos. Want, ik draag geen andere merken. Niemand “dringt jou wat op”, er is namelijk keuze genoeg. Doe aub niet alsof er “geen keuze” is. Als je het niet bevalt. Move on.

Ik neem mijn woorden terug als Apple een pistool tegen je hoofd houdt en zegt: “Koop deze iphone!”
En die batterij of accu is voor mij de hele reden om er niet eens naar om te kijken. Wat doe je als die een keer lam is? Vervangen kost waarschijnlijk veel geld, is die koptelefoon het dan wel waard? Als ik een koptelefoon aanschaf dan verwacht ik dat hij minimaal 3 jaar mee gaat zonder problemen. Van mijn huidige Audeze LCD-2C en Audeze LCD-XC verwacht ik 10 jaar.

Buiten dat ken ik eigenlijk geen draadloze koptelefoon die in de buurt komt van high-end koptelefoons met kabel. Heb zelf een tijd een DT-1770 Pro en 1990 Pro gehad (voor onderweg) en die vergeleken met een dure draadloze koptelefoon, dag en nacht.

Ook is Bluetooth of een andere draadloze techniek nog steeds behoorlijk afhankelijk van firmware. Al zo vaak gelezen dat mensen issues met X bluetooth apparaat hebben vanwege een firmware update, dat is gewoon niet grappig meer. Zoiets "simpels" als een koptelefoon moet gewoon plug-and-play zijn, altijd.
Wel grappig dat je heel specifiek bent over welke bedrade koptelefoon je hebt getest tegenover een naamloze dure Bluetooth koptelefoon. Dat maakt ook nogal verschil hè. Een standaard mediamarkt grabbelbak bedrade koptelefoon kan een QC35 of de WH1000xm2 ook niet bijbenen, maar dat zijn oneerlijke vergelijkingen..
Bluetooth is slechter dan bedraad en als het om Beyer Dynamics gaat zijn ze ook in staat het verschil weer te geven.
Dat is niet correct.

25-30 uur is nog steeds een gigantisch verschil met "heeft geen eigen stroom nodig".
En vergeet ook niet dat die dingen dus complexer zijn en meer wegen! Een bedrade koptelefoon is gewoon wat drivers met een koper kabel naar je telefoon. Een draadloze koptelefoon heeft op zijn minst extra:
- een accu
- een dac
- een bluetooth/wifi communicatie chip
- een processor

Sure, het is hoogstwaarschijnlijk in vele gevallen voor vele mensen een acceptabele oplossing.
En een busje/vrachtwagen huren is ook voor vele mensen een acceptabele oplossing om dingen te verplaatsen die niet in hun eigen auto passen.. een hotelkamer/statent huren is ook een doorgaans acceptabel alternatief ten opzichte van een vouwwagen/caravan maar toch heb je nog zat auto's met een trekhaak.

Het is een stukje vrijheid. En dat is mij best wel wat waard.
Ik ben veel op reis voor werk en in menig hotel/vliegveld is het zoeken naar een vrije voedingspoort om op te laden.

Nu ben ik bijvoorbeeld m'n laptop aan het opladen en via USB m'n telefoon en tablet aan het opladen.

Moet er niet aan denken dat ik ook nog m'n hoofdtelefoon moet gaan opladen (en dan zit te kijken als die leeg is, of stopcontact-stress hebben als die bijna leeg is.)
Ik stel nergens dat het geen stroom nodig heeft. Technisch heeft het dat niet, want de meeste koptelefoons kun je ook bedraad aansluiten, maar ok. Ja het heeft stroom nodig, maar de batterijtijd is dermate lang dat ik nooit zonder zit, er is altijd wel ergens een keer een laadkabel.

En Lets agree to disagree, want voor mij is juist draadloos een stukje vrijheid en dat is mij veel waard.. het is dus ook vooral smaak en wat je gewend bent.
In der daad, keuze is goed want verschillende mensen hebben verschillende behoeftes. ;)

Laten we hopen dat we niet eindigen met allemaal eenheidsworst omdat iedereen Apple nadoet. :+
Mijn wagen heeft een demonteerbare trekhaak. Hier een quivalent: https://www.bol.com/nl/p/...BEgJwgPD_BwE&gclsrc=aw.ds

[Reactie gewijzigd door bbanneel op 30 juli 2018 10:31]

Mja overdrijven is ook een vak. DVD kan nog. Serieel en floppy, vertel eens wat er in jouw beeld in deze wereld nog zo toepasbaar is met deze middelen?
Ruw er overdrijft net zo goed in zijn voorbeelden. In het vliegtuig mag je tegenwoordig Bluetooth en WiFi gebruiken, dus hij had gewoon zijn draadloze koptelefoon kunnen gebruiken.
Onzin. De laatste jaren kreeg ik bij o.a. KLM en Transavia gewoon te horen dat mijn telefoon uit moest of in flight mode. Dan doet BT het niet meer.
Daarnaast hebben de meeste autoradio’s tegenwoordig wel Bluetooth, maar anders toch zeker een aux en usb aansluiting met iPod en iphone ondersteuning. Dus een iPhone had in zijn campertje geladen en tegelijkertijd de muziek afgespeeld.
Misschien, maar blijkbaar in zijn praktijkvoorbeeld niet.
Het is allemaal zo relatief. Met progressie in technologie zul je altijd compatibiliteitsproblemen houden. Het grootste probleem is niet dat Apple de 3,5mm heeft verwijderd, maar dat ze deze hebben vervangen door een poort die nooit de standaard kan worden. Had Apple voor usb-c gekozen waren er nu al veel meer koptelefoons geweest met usb-c, gezien deze dan met alle smartphones werken. Usb-C is dan ook makkelijker en sneller als complete standaard te introduceren, gezien de MacBooks deze ook hebben. Dan had je in een paar jaar tijd alle 3,5mm vervangen door draadloos en usb-C. En dan hadden er betere koptelefoons gekomen met actieve noise cancelling gevoed door de smartphone. Maar helaas was Apple te trots.
Mijn probleem is dat ze beweerden dat een 3.5mm aansluiting te groot was voor een "compacte" smartphone, maar dat snijdt geen hout bij een tablet waar je veel meer ruimte hebt voor zo'n poort. Zeg dan gewoon dat je hoopt meer draadloze oordopjes te verkopen. Alle andere verklaringen zijn marketing BS en iedereen weet het.
Onzin, als je je telefoon in flightmodus zet kun je alsnog je Bluetooth weer aanzetten. Hetzelfde geld voor WiFi, hoe kun je anders internetten aan boord. Flightmodus blijft dan operationeel en dit is volledig goedgekeurd door de vliegmaatschappijen. Ze willen enkel dat de 2/3/4g modem uit staat. Zou ook mooi zijn, de hele business class zit vaak vol met qc35 of wh1000mx2 koptelefoons, allemaal draadloos. De eerste inflight entertainment sets met Bluetooth zijn nu ook al operationeel, dus het is echt volledig toegestaan en zelfs ondersteund.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 29 juli 2018 21:41]

De camper heeft enkel een aux poort, geen usb. Is er 1 uit 2010, een ford, en de verhuurder gaat natuurlijk voor het goedkoopste model, ze hoeven er zelf niet in te rijden.

Mijn complete telefoon kan hier laden en muziek afspelen tegelijk. Een telefoon zonder jack niet. Thats it. Ik ben blij dat ik een jack heb nu.
Het heeft niks met trots te maken, USB-c is gewoon niet goed voor mobiele apparaten. Het is eigenlijk dezelfde aansluiting als micro-usb op Android-apparaten. En bij alle apparaten gaat uiteindelijk die usb-connector kapot. De lightning poort van Apple is veel beter bestand tegen mishandeling.
Ik heb inderdaad een laptop met DVD drive en FireWire, MacBook uit 2012 werkt nog redelijk met SSD.

Overigens had ik graag een seriële poort op mijn laptop gehad, dat is kei handig in de industrie.

Het overgrote gedeelte van de zijkant van een laptop wordt toch nergens voor gebruikt, duw er idd maar wat extra poortjes in!
Het is enkel om aan te geven dat er zat scenario's zijn waar de jack uitkomst biedt. En leer even lezen voor je reageert, ik zeg dat ik terwijl we hier heen reden op heb kunnen laden en muziek luisteren, dat had niet gekunt zonder jack.

En mijn telefoon begint snel nadat ik start met laden zwaar te throttlen, en wordt echt belachelijk heet. De xz1 compact van mijn vriendin ook. Lijkt mij geen ontwerpfout, maar gewoonweg een veel te hete omgeving voor de telefoon. Het laden zelf gaat ook niet rap, wss bescherming van de accu. Ik mag hopen dat iedere telefoon zo reageert onder deze omstandigheden.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 30 juli 2018 03:47]

En wat doe je als onverhoopt de batterij van je Bose leeg is? Op mijn eigen Sony steek ik dan gewoon de 3.5mm kabel in en luister ik verder. Spijtig genoeg zonder actieve noice cancelling, maar voor de rest werkt dat uitstekend.
Precies hetzelfde met een verloopstekker/dongle? Mensen kunnen zo dramatisch doen. De floppy-drive is weg, de cd-rom/dvd-rom drive is weg en nu ook de 3,5mm aansluiting. Ik gebruik die van mij nog regelmatig, maar een dongle is wat mij betreft een goede tussenoplossing.

Zit nu zelf op een Note 8 die hem nog wel heeft maar ik zie het probleem niet zo. Vind zelf een bedrade koptelefoon gruwelijk irritant, kabel zit altijd in de weg, ding steekt ook altijd uit (op Switch zit 3,5mm op bovenkant wat ik foei lelijk vind en ook onpraktisch t.o.v onderkant etc.)

Mee met de tijd mensen. En je verliest niks, want met een simpele dongle heb je exact dezelfde functionaliteit.
Het feit dat je een dongle kan gebruiken vind ik nu niet echt een voordeel van het ontbreken van een hoofdtelefoonaansluiting, want met die aansluiting heb je dat ding dat je weer kwijt kan geraken gewoon niet nodig en draadloos werkt ook niet beter zonder die aansluiting.
Buiten dat voeg je een extra onderdeel toe wat kan falen, zeker in het geval van een flexibele kabel. Flink aantal keer goed buigen/gebruiken en dan kan je ook gedag zeggen tegen die kabel (op het moment dat je het niet kan gebruiken uiteraard :P), ben je weer €X,xx kwijt.
Punt is simpelweg dat het een oplossing is voor een niet bestaand probleem.
Kan jij mij vertellen wat voor voordelen het weglaten van een 3.5mm biedt?
Wat voor voordelen biedt het gebruik van zo'n dongle?
Nadelen kan iedereen genoeg noemen, maar ik zie geen enkel argument dat het weglaten beter zou zijn. Je ziet iedereen draadloos verdedigen, dat het allemaal wel goed genoeg is enzo, ja dat zal allemaal best. Maar waarom moet die aansluiting dan weg? Waarom niet gewoon beiden? Argumenten zoals ruimtebesparing (wat duidelijk onzin is in een tablet) of waterdichtheid (genoeg concurrenten die waterdichte 3.5mm jacks hebben) worden nog wel eens genoemd, maar die zijn zo van tafel te vegen.

Enkel voordelig voor Apple z'n portemonnee zodat ze meer draadloze oortjes kunnen verkopen, niet meer en niet minder. Er is geen enkel ander zinnig argument (als ik het mis heb, hoor ik het graag).
Dus iets weglaten is evolutie? Handig. Wachten tot je auto weg geëvolueerd wordt dan. :P

Volgens mij zou evolutie een verbetering moeten bieden over voorgaande. De discussie over de jack komt voort uit of dit een daadwerkelijke verbetering betreft, of gewoon weer een manier van Apple om, wederom gecertificeerde overpriced spullen te verkopen. M.b.t je floppy analogie.. Ik neem aan dat je nog regelmatig je floppy drive met usb enclosure gebruikt? Want dat is in wezen wat Apple geïntroduceerd heeft. De cd rom als vervanger van de floppy bood iig nog voordelen, nml veel meer storage capaciteit..

Dat ruimtegebrek daadwerkelijk het issue is, is al meermaals ontkracht. Je kan als bedrijf wel 'magical' apparatuur maken maar van het ene op het andere moment opeens geen connector meer kwijt. Mjah. Terwijl iemand het met spullen van de markt in China wel voor elkaar krijgt. :D

https://youtu.be/utfbE3_uAMA

[Reactie gewijzigd door xxxneoxxx op 29 juli 2018 12:41]

Noem eens wat dan?
Taptic engine, stereo speakers, waterdichtheid en in de iPhoneX is het sowieso niet mogelijk door het scherm.
Gaat niet, bestaat niet. Fimpje al bekeken trouwens? Waarin iemand zelf een 3.5mm jack in een Iphone zet DIE PAST? Lol.

Ik ben het best eens hoe een Ipad of zo werkt hoor. Ik krijg alleen vlekken in m'n nek m. b. t de Apple praktijken. Van Ipads tot Iphones to macs.. Als er iets faalt, of het nu hardware of software is, dan wordt er altijd als eerste naar de eindgebruiker gewezen. Vind ik een beetje typisch voor een bedrijf dat zo van de daken schreeuwt dat elk van hun producten een 'belevenis' is. Van het ongecommuniceerd uit laten vallen van toestellen tot 'you're holding it wrong! ', schandalig. Als ze dan ook kwalitatief nog eens goeie producten zouden gaan maken en fatsoenlijke garantie boden dan zou dat 1 ding zijn maar daar is de laatste jaren ook niet echt sprake meer van.
https://youtu.be/2M6I-w7AR-U
https://youtu.be/9-NU7yOSElE
Vooral dat laatste is schrijnend. Iets laten repareren door Apple. Tegen betaling? Nope. Gaat niet, mag niet. Onvoorstelbaar.
Zoals te zien op het filmpje. Gewoon in een kelder met spullen van een China markt kan een handige youtuber het zelf inbouwen. Tsjah. Dan hoef je van Apple met hun budget uiteraard niet te verwachten dat zij dit ook kunnen. 😂 Maar goed, blijf Apple geloven en vooral Apple gecertificeerde kabeltjes en adaptertjes kopen haha.
Ooit gehoord van Aliexpress?
Ooit gehoord van mfi program? En ooit de verschrikkelijke meldingen gezien op een Iphone die getoond worden als je geen Apple gecertificeerde lader gebruikt? Ook ooit gehoord van: nuh, ik geef geen geld uit voor iets waarvan een ander voor mij beslist heeft dat ik het opeens niet meer nodig heb? Haha

[Reactie gewijzigd door xxxneoxxx op 29 juli 2018 16:22]

Niemand dwingt je ook om een Apple te kopen.

Het feit dat een Apple altijd werkt zoals je het verwacht is al genoeg bewijs dat hun beslissingen gedaan worden voor het gebruiksgemak.

Degene die zogenaamd het niet eens zijn met hoe een iPad of iPhone werkt zal altijd aanwezig zijn en altijd in de minderheid zijn.

En laat dat nu net de groep zijn waar Apple zich niet op richt en laat dat nu net de groep zijn die dingen eisen die het hele ecosysteem omver willen gooien omdat ze een bepaalde functie willen die door een extreem kleine minderheid gebruikt word en waarvoor de hele filosofie van het platform omgegooid moet worden.

En gelukkig doet Apple dat niet en dat legt ze geen windeieren.
Degene die zogenaamd het niet eens zijn met hoe een iPad of iPhone werkt zal altijd aanwezig zijn en altijd in de minderheid zijn.
Kan je dit onderbouwen met getallen? Ik kom niet verder dan dat Apple's iOS een marktaandeel heeft van zo'n 14%, tegen 85.9% Android. (Bron) Op de desktop zit windows op 89.2%, Linux op een schamele 1,5% en MacOS net boven de 9%. (Bron)

Die 'minderheid' is dan ook emotie denk ik, de feiten spreken anders.
Ga je nu marktaandeel getallen gebruiken voor wat men graag gebruikt?

Moet dit nog uitgelegd worden op notabene tweakers.net?

Begrijp jij echt niet wat marktaandeel betekent in een markt waar toestellen te koop zijn met prijzen van 50 tot 1200 euro?

8)7
Enkel heb je dan een ellendige dongle nodig.

Niets van! Een toestel zonder 3,5mm jack koop ik gewoonweg niet.
En dat is je goedrecht. Dat betekent wel geen Apple meer dan voor jou en binnenkort ook geen high-end Android. Zal je over 5 jaar vragen welke telefoon je hebt, gok een model zonder 3,5mm jack want zodra er in de high-end meer goede headsets in de markt komen gaan meer merken overstappen, die trend zie je nu al want ook de Chinese merken schaffen langzaam de 3,5mm jack af.

Mensen praten altijd over alle nadelen (van draadloos en/of dongles) maar zelden over de voordelen. Geen rommelige kabels meer, niet meer je kabel uit de knoop halen voordat je hem kan gebruiken, geen kans op kabelbreuk meer, geen risico dat je telefoon beschadigt via een connector (vooral usb micro en mini waren erg gevoelig, en HDMI heeft er ook een handje van), minder risico op water/stof (meeste phones met 3,5mm jack hebben geen certificering). Kans dat kabel losschiet tussen je kleren of in je zak is ook kleiner, comfortabeler in je zak zonder plug die uitsteekt (zelfs een dongle is wat dat betreft vooruitgang omdat ze flexibel/buigbaar zijn).

En wat is er deftig of praktisch aan een kabel in een mobiel apparaat steken? Hele idee achter mobiele apparaten is bewegingsvrijheid en een kabel staat daar haaks op (soms zelfs letterlijk).
En dat is je goedrecht. Dat betekent wel geen Apple meer dan voor jou en binnenkort ook geen high-end Android.
Dat is wel een flinke aannamen, maar wie zegt dat dat echt gaat gebeuren? De consument bepaalt nog steeds of ze iets willen of niet. Je zag het in het verleden bij Samsung toen ze de S8 zonder jack leverde en dat werd ook flink afgestraft. De S9 werd weer met jack aansluiting geleverd. Zolang mensen niet de modellen kopen die zonder jack worden verkocht, zullen de fabrikanten wel met de eisen van de klant mee moeten gaan.
die trend zie je nu al want ook de Chinese merken schaffen langzaam de 3,5mm jack af.
Heel leuk, maar Chinesse markt is al tientallen jaren complet anders dan de Amerikaans -en Europse markt. Mijns inziens niet echt een goed voorbeeld.
En wat is er deftig of praktisch aan een kabel in een mobiel apparaat steken?
Gebruik maken van een koptelefoon of headset van het helft van het geld maar wel flink wat betere kwaliteit? Het heeft niet met praktisch of deftig te maken, wel met besparing van geld.

Verder verschuif je het "probleem" van slijtage van je smartphone aansluiting naar je headset aangezien je de meeste met een kabel moet opladen. Over laden gesproken, mijn koptelefoon gaat al 5 jaar mee en heeft geen last van accu slijtage. Dat mijn smartphone dat heeft is irritant, maar een koptelefoon erbij? Nee dankjewel.

Verder kan je problemen van kabelbreuk oplossen om misschien geen Apple producten te kopen.

[Reactie gewijzigd door vali op 29 juli 2018 22:26]

De Samsung S8 heeft gewoon een 3,5mm aansluiting hoor.
Je hebt helemaal gelijk, Ik heb het even aangepast. De geruchten gingen dat ze dit eruit gingen halen, maar na flink wat kritiek hebben ze het alsnog toegevoegd aan de S8. Het neemt alleen nog steeds niet weg dat de consument in zekere hoogte bepaald of een fabrikant iets weg haalt of niet.

Hetzelfde zag je langere tijd met de SD-kaart. Meerdere fabrikenten wilde net als Apple flink wat geld te vragen bij een eventuele verdubbeling van opslag. In dit geval had Samsung het wel weggelaten bij de s6 en later bij de s7 weer toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door vali op 29 juli 2018 18:19]

als samsung van plan was om de aansluiting weg te laten hadden ze dat wel gedaan, een beetje kritiek gaat dat niet veranderen. hoeveel mensen klagen nou echt over het missen van die aansluiting op hun nieuwe telefoon.
Kritiek leveren en het product niet kopen werkt op zeker wel.

Het is niet alsnog ze uit liefde voor de gebruikers de SD-kaart weer terugplaatsen hadden. Uiteraard hadden ze een "excuus" dat het door technische redenen kwam, maar daar klopte niks van.
hoeveel mensen klagen nou echt over het missen van die aansluiting op hun nieuwe telefoon
Genoeg mensen, anders hadden alle fabrikanten het wel allemaal weggelaten.

[Reactie gewijzigd door vali op 29 juli 2018 21:30]

was samsung ooit van plan om de sd kaart weg te laten? of heb ik iets gemist. als ze dat wel van plan waren laat dat inderdaad zien dat kritiek helpt. bij samsung gebruikers kun je het dus niet maken om dat soort dingen weg te laten. maar als apple dat doet (de 3.5mm aansluiting weglaten), dan is dat blijkbaar geen reden voor gebruikers om het niet meer te kopen. en dat is niet omdat het dan apple "fanboys" zijn (er zullen er natuurlijk een paar tussen zitten), maar ook omdat ze vaak wel een bluetooth headset hebben of gewoon de lightning earpods gebruiken.

ik hoor ook nooit geklaag van iphone >=7 gebruikers dat ze die aansluiting missen, wel af en toe dat ze een keer willen laden en muziek luisteren tegelijk, maar de meesten laden m toch op het werk of 's avonds op, wanneer ze niet naar muziek luisteren.
was samsung ooit van plan om de sd kaart weg te laten? of heb ik iets gemist. als ze dat wel van plan waren laat dat inderdaad zien dat kritiek help
Ze hebben het bij de s6 weggelaten.
oh serieus, niet meegekregen. maar dat bedoel ik wel, bij bepaalde groepen kun je dat soort dingen wel maken en bij anderen niet.
gebruikers die zoeken naar een telefoon met sd en 3.5, komen vaak bij samsung uit, en dan kan samsung dat dus niet weglaten. bij apple heb je vaak de gebruikers die niet zulke eisen stellen, waardoor apple dus weg komt met het weglaten van die aansluitingen.
Van telefoons best mogelijk, bij de rest van audio land... neuh

Dus hiermee maken smartphones zich een beetje incompatible met de rest, en dat is wmb jammer.
Ik heb het ook over telefoons.

Door dat er weinig ruimte is moetrn dit soort zaken wijken en alternatieven heb je genoeg.
Nou tegenwoordig voegen fabrikanten iets toe of verwijderen het en word het gewoon verkocht.
Dat iets verkoopt wilt nog niet zeggen of het iets blijvend is. Als voorbeeld zag je dat het langere tijd geleden in was om zo klein mogelijke telefoon te produceren (voordat iedereen nog een smartphone had). Tegenwoordig moet het allemaal zo groot mogelijk scherm bevatten.

De notch is een tijdelijk oplossing totdat het technisch mogelijk is om alles onder het scherm te krijgen.

[Reactie gewijzigd door vali op 29 juli 2018 18:26]

Ja maar dat een fabrikant het niet meer zou maken als het niet verkocht word klopt ook niet, dat probeerde ik duidelijk te maken.

Mensen zeiken tot op de dag van vandaag nog steeds dat hun accu niet verwisselbaar is maar fabrikanten maken echt geen verwisselbare accu meer.
Mensen zeiken tot op de dag van vandaag nog steeds dat hun accu niet verwisselbaar is maar fabrikanten maken echt geen verwisselbare accu meer.
Die mensen zullen er altijd inderdaad zijn en er wordt wel deglijk naar deze mensen geluisterd. In Amerika zijn ze met een wet bezig om dit bij fabrikanten te verplichten..
Ja maar dat een fabrikant het niet meer zou maken als het niet verkocht word klopt ook niet, dat probeerde ik duidelijk te maken.
Zie niet echt in hoe je dit duidelijk wilt maken aangezien tot heden op het gebied van electronica de klant zeer grote invloed heeft welke kant iets op gaat.
Ik bedoel meer dat het niet altijd zorgt dat een fabrikant luistert.

Steve Jobs zei: People don't know what they want until you show it to them

Mensen wilden ook een stylus maar toen de iPhone uitkwam die met de vinger bediend kon worden kochten mensen dat.
Mensen wilden ook een stylus maar toen de iPhone uitkwam die met de vinger bediend kon worden kochten mensen dat.
Je laat hier precies zien waarom dit goed aansloeg, mensen wilde dat inderdaad. In die tijd was de technology op hardware en software gebied helemaal niet zo ver. Smartphones en PDA's waren voornamelijk gericht op zaken mensen (Al had ik als tiener ze ook, maar dat ter zijde). Microsoft en Nokia lagen flink te slapen en konden toen der tijd de innovatie van Apple niet meer inhalen.

Ooit moet een fabrikant iets nieuws op de markt brengen, maar in dit geval is het weglaten van een jack aansluiting geen innoverend iets. Je zit nog steeds met een koptelefoon of earplugs die zeer kort mee gaan en als je goede kwaliteit qua muziek wilt hebben mag je aardig wat geld neerleggen.

Enige reden waarom Apple ermee is begonnen is om meer kabeltjes en accessoires te verkopen.
Het is namelijk heel simpel, als je terugkijkt in de geschiedenis en dan met name die van elektronica dat steeds kleiner en dunner en compacter word en tegelijkertijd steeds meer functionaliteit krijgt ingebouwd is het een 100% vaststaand feit dat het gaat verdwijnen.
Erg jammer om te zien dat je dit denkt. Als ik bijvoorbeeld mijn dell XPS 15 vergelijk (op dikste gedeelte 17 mm dik en het dunste 15 MM) met de macbook 2018 (15 MM) gaat het echt om enkele MM. Jij wilt zeggen dat het niet meer mogelijk is om door 2 MM geen extra aansluitingen te plaatsen wat DELL door paar MM meer wel voor elkaar krijgt? In mijn ogen is dat echt onzin.

Blijkbaar heeft Apple minimaal 18 MM nodig, want het laatste model waarbij ze alle aansluitingen nog beschikbaar maakte was met de macbook pro 2015.

[Reactie gewijzigd door vali op 29 juli 2018 23:22]

Mensen die een stylus gebruikten deden dat niet omdat ze dat wilden en het vroegen aan de fabrikant maar omdat de fabrikant ze dat aanbood.

Die verkoopcijfers waren dus niet van een product dat gewild was maar van een product waar geen beter oplossing voor was.

Want toen Steve Jobs terugkwam bij Apple heeft Apple het bewust niet uitgebracht omdat ze niet in de stylus geloofden en hebben dus geld laten liggen omdat ze zelf niet in het concept geloofden.

Ondanks dat ze er toch redelijke aantallen van hadden kunnen verkopen.

En heel veel mensen gebruiken een bluetooth koptelefoon zelfs met een telefoon die een jackplug heeft.

Je doet het klinken alsof alleen iPhone gebruikers een bluetooth koptelefoon gebruiken.

En je laat het nog best dramatisch klinken ook, want wat bedoel je met zeer kort?

Is 10-20 uur zeer kort? Meeste koptelefoons kan je na 5 minuten laden weer een paar uur gebruiken.

En zelfs dan kan je alsnog overschakelen op bedraad.

Blijft over een hele kleine groep en zeer specifieke situaties waar dat niet kan maar dat soort specifieke situaties heb je met bedraad ook. Je jackplug kan gaan kraken, kan water in komen, kabel van je koptelefoon kan breken enz enz.

Je zou haast denken hoe jij praat dat het gebruiken van een telefoon zonder jackplug de telefoon onwerkbaar maakt of zo.
Je zou haast denken hoe jij praat dat het gebruiken van een telefoon zonder jackplug de telefoon onwerkbaar maakt of zo.
Niet onwerkbaar, eerder niet koopwaardig.
Want toen Steve Jobs terugkwam bij Apple heeft Apple het bewust niet uitgebracht omdat ze niet in de stylus geloofden en hebben dus geld laten liggen omdat ze zelf niet in het concept geloofden.
Dit hebben ze niet gedaan omdat de technology nog niet mogelijk maakte. Wat ze wel hebben uitgebracht was de Newton MessagePad personal assistant. Wat had deze PDA? Juist ja, een styles. In 2000 (jaar dat Steve Jobs terug kwam bij Apple) hadden ze nog niet eens capacitieve touchscreens, iets wat een vereist is als je een touchscreen met vingers wilt bedienen, aangezien die pas in 2007 met de eerste IPhone op de markt beschikbaar was.
Is 10-20 uur zeer kort? Meeste koptelefoons kan je na 5 minuten laden weer een paar uur gebruiken.
Je haalt steeds weer te punten aan die ik bedoel met het gevalletje "meer accessoires kopen". Ik zie namelijk meer mensen hun headset opladen met een losse portable battery pack. Want ja, het is inderdaad wel handig om paar uur weer naar muziek te luisteren.
Je doet het klinken alsof alleen iPhone gebruikers een bluetooth koptelefoon gebruiken.
Nee hoor, ik ben zelf ook bezit van een bluetooth koptelefoon. Met bv lang in een trein/auto of vliegtuig maak ik gebruik van een bedragen aansluiten. Je bespaard de moeite om je headset op te laden ook nog eens de accuduur van je smartphone. Bluetooth headset is weer handig met hardlopen en/of los gaan in de sportschool.

Verder snap ik nog steeds niet helemaal waarom je de vergelijking wilt maken met het weglaten van een styles door de capacitieve touchscreens en het weglaten van jack. Dat laatste brengt 0 innovatie iets wat capacitieve touchscreens wel bracht. Een touchscreen wat bruikbaar was met je vingers en technieken zoals multitouch bracht. De IPhone was echt niet doorgebroken als de consument niet zo'n type scherm wilde. Want verder was de IPhone toen der tijd qua mogelijkheden zeer beperkt.

[Reactie gewijzigd door vali op 29 juli 2018 23:52]

Niet koopwaardig is onzin, voor jou is het misschien niet koopwaardig maar zoiets als FaceID is iets wat niet eens een alternatief heeft en een jackplug wel dus zou je een telefoon zonder FaceID eerder als niet koopwaardig kunnen bestempelen.

De Newton die was dus juist uitgebracht toen Steve Jobs weg was bij Apple, toen ging Apple op dezelfde toer als alle andere fabrikanten door gewoon iets uit te brengen dat maar geld in het laatje brengt en het niet boeit of het wel of niet goed werkt.

Verder begrijp ik niet wat je daarmee probeert te zeggen want capacitieve schermen zijn dus ook in de iPhone geimplementeerd omdat Steve Jobs nooit iets met een stylus wilde doen.

Een normale headset gaat net zo lang zo niet langer mee dan je smartphone dus als je thuis bent is pas de batterij leeg en dan heb je het dus echt intensief gebruikt.

En een battery pack is iets wat de meeste mensen wel hebben, je kan ook met een lege telefoon zitten en een headset met volle accu, dan is dat toch ook niet zeulen met accesoires?

Het is net zo irritant om te zeulen met accesoires als het telkens uit de knoop halen van de kabel van je hoofdtelefoon.

Ik heb er eentje thuis die ik soms indoe en terwijl ik het weer netjes op het bureau leg raakt die al in de knoop, "chaos theory"
Niet koopwaardig is onzin, voor jou is het misschien niet koopwaardig maar zoiets als FaceID is iets wat niet eens een alternatief heeft en een jackplug wel dus zou je een telefoon zonder FaceID eerder als niet koopwaardig kunnen bestempelen.
FaceID heeft een prima alternatief en zijn genoeg concurenten zoals die van Microsoft en Google :)
Verder begrijp ik niet wat je daarmee probeert te zeggen want capacitieve schermen zijn dus ook in de iPhone geimplementeerd omdat Steve Jobs nooit iets met een stylus wilde doen.
De IPhone is de eerste smartphone die een capacitieve scherm bevatte.
De Newton die was dus juist uitgebracht toen Steve Jobs weg was bij Apple, toen ging Apple op dezelfde toer als alle andere fabrikanten door gewoon iets uit te brengen dat maar geld in het laatje brengt en het niet boeit of het wel of niet goed werkt.
Gewoon iets uitbrengen wat geld in het laatje was? De technology was er nog niet eens, dat was pas 17 jaar later mogelijk.

Verder laat ik de discussie hierbij. Fijn iemand gesproken te hebben die het helemaal niet erg vind om minder mogelijkheden te hebben alleen maar om die ene "millimeter" dunner goed te praten. Ik doe niet met deze rage mee in ieder geval :)

[Reactie gewijzigd door vali op 30 juli 2018 00:51]

die notch is niet toegevoegd, de stukken scherm aan weerskanten van die notch zijn toegevoegd. daarom wordt het verkocht, je mist helemaal niks qua schermruimte. ik hoor eigenlijk ook alleen maar klachten van mensen die niet zo'n telefoon met een notch hebben.
Met als uitzondering dat een notch nog een functie heeft, nml een zo groot mogelijk scherm aanbieden. Waar het weglaten van een aansluiting absoluut geen nut heeft behalve cashen op allerhande accesoires. Gelukkig is die lelijke notch ook maar een tussenoplossing naar sensoren onder het scherm.
Want telefoons met jackplug zijn per definitie niet stof en waterdicht? Vreemd dat er dan fabrikanten zijn die dat wel voor elkaar krijgen mef hun modellen terwijl die wel een jack. pluv hebben. Dus nee, ook dat is geen argument om het ding weg te laten.
Als je het niet kunt onderbouwen is het een aanname en geen feit. Ik geloof er minder dan niets van dat die jack's gaan verdwijnen, hooguit vervangen door een wat kleinere connector. Of het nu technisch wel of niet noodzakelijk is, het is voor merken als Samsung ook een marketing 'ding' om tegen de klant te kunnen zeggen: "Wij luisteren wel naar de klant". Maar net als met een eerdere opmerking van mij naar jou toe, heb je een onderbouwing bij je nogal stellige mening?
Jouw stelling, aan jou om het dan te o derbouwen. Zo werkt dat.

En je loodaccu argument is er weer zo eentje.. Iets wat slecht is vervangen door iets met meer capaciteit. Een verbeteri g dus. Apple is over gestapt op Oled schermen voor sommige Iphones. Geleverd door Samsung nota bene. Waarom? Omdat het helderheid van looks van het scherm verbetert. Wederom een verbetering. Ik heb nog steeds geen enkel argument gezien waarom het weglaten van iets wat heel veel mensen gebruiken, een verbetering biedt.
Toestellen worden gemiddeld niet kleiner maar juist groter. En met de grotere schermformaten is steeds dunner helemaal niet zo heel voordelig, want het maakt ze buigzaam. En je kan dan heel leuk een buigzaam schermpje hebben want dat zie ik nog wel gebeuren, maar buigbaar PCB en buigbare processor heb ik nog niet gezien, jij wel??

Denk nog eens even goed na over je ondoordachte stellingen want het slaat werkelijk helemaal nergens op. En de kracht van herhaling werkt ook niet voor je; ik zie je hier in dit draadje wel vijf keer hetzelfde roepen. Beetje triest.

Hoe dan ook gaat de tijd het uitwijzen, dit is in de basis al een beetje een nondiscussie en als de Apple fans in hun eigen realiteit willen leven moeten ze dat vooral doen... Their loss, zeggen we dan.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 30 juli 2018 11:05]

Die dongle maak je gewoon vast aan het kabeltje van je koptelefoon en kost je in die zin dus geen enkele pijn t.o.v. de oude situatie.

Nu mag je zelf een keuze maken in die zin, dus more power to you. Voor mij iig geen kabeltjes meer, al was het alleen maar om meer vrijheid te hebben aan het bureau en niet continue met de kabel te moeten klooien of mijn oortjes uit te trekken omdat het ellendige kabeltje weer eens blijft hangen ergens aan.
Je laat die dongle toch gewoon aan de kabel van je koptelefoon hangen? Dan heb je die altijd bij als je je koptelefoon bij hebt. Van alle dongles vind ik deze wel de minst vervelende, aangezien er een natuurlijke plaats is om hem te bewaren.
Mee met de tijd mensen. En je verliest niks, want met een simpele dongle heb je exact dezelfde functionaliteit.
Waanzin... alles zat er altijd in en werkte perfect en nu is een aparte dongel gebruiken ‘meegaan met de tijd’?
Functionaliteit des-integreren en zwakker maken is meegaan... dan blijf ik wel zitten waar ik zit.

[Reactie gewijzigd door Tijgert op 29 juli 2018 13:35]

hoezo functionaliteit des-integreren en zwakker maken? als hierdoor het aanbod in bluetooth koptelefoons steeds groter wordt, is dat alleen maar goed. en voor degene die echt geen draadloos wil, die kan nog gewoon de dongle gebruiken en aan hun koptelefoon laten. we zitten nou eenmaal in een soort overgang.
cdroms werken ook nog perfect, toch wordt de cd/dvd speler steeds meer weggelaten.
Het aanbod in BT headphones is al groot zat, alle grote merken zitten er al in en ook de Chinezen met hun klonen. Dat heet dus een drogreden.
Functionaliteit des-integreren (eruit halen dus) dient enkel ter besparing van kosten voor Apple.
Het product wordt zwakker omdat er maar 1 enkele poort over blijft voor alle in en output en men met een extra kabel zou moeten opladen en luisteren, wat nu ook al kan zonder kabel. Zwakker dus.
Maar het wordt een stevigere behuizing door een gaatje minder zeg je dan? NOG een drogreden want een stevigere behuizing is niet nodig. Nergens gaan iPads telkens stuk omdat ze structureel te slap zijn.

CD roms weglaten had een duidelijk doel en reden, want USB heeft een grotere opslag en is sneller. De 3.5mm poort terecht weglaten daarmee vergelijken is weer een drogreden want het dient geen enkel gebruiksgemaksdoel en de technologie is niet achterhaald want 3.5mm is de go-to oplossing voor bedraad luisteren.

Iedereen praat maar recht wat krom is...

ps en al die stumpers die 'gek worden van de kabel en zo blij zijn met BT', wat een drama zal je hele leven geweest zijn zeg, halaluja dat je op tijd geboren bent geweest. Drama queens.
Sorry hoor maar kabels die in de knoop raken is een groot ergernis.

Als je dat wilt doodredeneren dan kan je alles wel als onbelangrijk bestempelen.

Een kabel weglaten zorgt per defintie voor minder ergernis omdat het niet de hele tijd om je lichaam hangt.

En meeste mensen gebruiken hun telefoon niet eens voor het luisteren naar muziek, de mensen die wel luisteren kunnen een verloopstekker gebruiken en de mensen die een stekker een gedoe vinden kunnen zoals al jaren een draadloze koptelefoon gebruiken.

En degene die dat ook niet willen wat dus een hele kleine groep is die kunnen besluiten om geen iPhone te kopen want geloof het of niet dat is ook een optie.

Jij zegt nu dus dat 100% van de iPhone's een koptelefoon aansluiting moet hebben voor die hele kleine groep die muziek PERSE wilt luisteren met een koptelefoon met jackplug en alleen een jackplug en niets anders.

Die groep is zo klein dat Apple logischerwijs dat niet gaat doen, dus koop jij dan maar een Android.

Wat is dan het probleem? :? |:(
Bij normaal gebruik raken kabels niet zomaar in de knoop, bij mij namelijk exact nul keer. Je moet normaal en voorzichtig met je spullen omgaan.

Ik wil niets doodredeneren, maar als met eenvoudig en logisch redeneren de waanzin kan worden aangetoond van het telkens weer dingen weglaten dan is dat gerechtvaardigd. Het vergt namelijk weinig tot geen moeite dit te beargumenteren, in tegenstelling tot de aanhangers van het allemaal alles weg willen laten, die halen er van alles bij om hun argumenten kracht bij te zetten want uit zichzelf is het slap.

Een kabel weglaten zorgt niet per definitie voor minder ergernis, maar voor minder keuze bij de gebruiker en DAT zorgt voor meer ergernis. Als jij het zo'n last vindt, kabels, gebruik het dan niet. Dat is het mooie van keuze hebben, je MOET geen kabels gebruiken, je kan nu ook al BT gebruiken (en dat doe je vast ook). Dus laat kabelliefhebbers lekker hun kabeltje houden.
En meeste mensen gebruiken hun telefoon niet eens voor het luisteren naar muziek, de mensen die wel luisteren kunnen een verloopstekker gebruiken en de mensen die een stekker een gedoe vinden kunnen zoals al jaren een draadloze koptelefoon gebruiken.
Wie ben jij om te zeggen dat de meeste mensen geen muziek luisteren bekabeld? Kan je daar even een bron van noemen? Waarom moet men nu een verloopstekker gebruiken terwijl dat eerst niet hoefde? Zie je echt niet in dat dit een achteruitgang is? Juist MEER kabels ipv minder.
Draadloze koptelefoons hebben batterijen die (behalve slecht voor de natuur) leeg raken en/of extra geld kosten. Ik wil geen batterijplanning hoeven doen en gewoon altijd kunnen luisteren.
Jij zegt nu dus dat 100% van de iPhone's een koptelefoon aansluiting moet hebben voor die hele kleine groep die muziek PERSE wilt luisteren met een koptelefoon met jackplug en alleen een jackplug en niets anders.
Nee, ik zeg dat de mensen de keuze moeten hebben hoe ze geluid willen horen, niet alleen muziek. Games, Netflix en ook muziek maken en luisteren. Waar blijft je bron dat het zo weinig mensen zijn die muziek luisteren via de bedrade ear/headphones?
Die groep is zo klein dat Apple logischerwijs dat niet gaat doen, dus koop jij dan maar een Android.
Hier was het wachten op, behalve de denkbeeldige kleine groep mag men dus geen bedraad wilen hebben en moet men anders maar opzouten. Argument failliet.

[Reactie gewijzigd door Tijgert op 30 juli 2018 00:38]

dat klopt, al zijn ze of te duur, of mindere kwaliteit. hoe meer telefoons er zonder 3.5 aansluiting komen, hoe groter het aanbod zal worden, en de ontwikkeling gaat ook vooruit waardoor ze weer goedkoper kunnen worden.
Maar het wordt een stevigere behuizing door een gaatje minder zeg je dan?
waar zeg ik dat? ik vind wel dat het er strakker uitziet. nu nog draadloos laden veel efficiënter maken en dan helemaal geen aansluitingen meer (mogen bluetooth koptelefoons wel nog goedkoper worden en betere kwaliteit)
CD roms weglaten had een duidelijk doel en reden, want USB heeft een grotere opslag en is sneller.
toch kun je geen games e.d. op usb kopen, maar koop je ze nog gewoon op cd/dvd-rom. blijkbaar is dat dus nog niet achterhaalt.
ik praat ook niet recht wat krom is, ik zeg alleen dat ik het er wel mee eens ben dat ze m weglaten, en blijkbaar veel anderen ook. en voor degene die er niet mee eens is zijn er nog genoeg fabrikanten waar ze het nog gebruiken (samsung bijv.)

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 31 juli 2018 08:07]

Nee dat kan inderdaad niet, oh wacht... mijn huidige iPad pro heeft dat wel.
Dat het niet 'kan' is onzin, de huidige iPads bewijzen dat want het zit er gewoon in. Het niet 'kunnen' kan alleen een valide reden zijn als je iets probeert en het lukt niet, technologie en functionaliteit eruit halen die door velen gebruikt wordt is iets heel anders.

[Reactie gewijzigd door Tijgert op 29 juli 2018 22:37]

Heb je het artikel wel gelezen?
De nieuwe iPad word kleiner.
Ik wel, maar jij blijkbaar niet want hij wordt groter, de 10.5" dan, wel 0,29% groter om precies te zijn.
Ga je mij vertellen dat in een juist grotere iPad opeens echt geen ruimte meer is voor een 3.5mm uitgang? Dat het echt van 6.1mm dik naar 6mm dik moest want anders einde wereld ofzo? Iedereen hernia en kramp in de vingers?
De 12.9" wordt weliswaar 17% kleiner, maar blijft alsnog dikker dan de 'oude' 10.5", dus geen plek voor de 3.5mm aansluiting want? Verzin maar een mantra.

Niemand zit te wachten op kleinere, dunnere en breekbaardere iPads met minder batterijvermogen, daar is nergens een noodzaak toe. Men kiest er voor om functionaliteit op te geven ten behoeve van form factor. Design over functie in plaats van in dienst van functie.
En dan nog, als uit onderzoek blijkt dat nagenoeg niemand of heel weinig mensen die poort gebruiken dan kan Apple het toch weglaten?
Welk onderzoek haal je aan dan? Je maakt telkens weer veel aannames, meer is het niet zonder enige bron.
Je doet alsof muziek luisteren met een koptelefoon ineens onmogelijk word bij een iPad.
Er zijn meer soorten geluid dan enkel muziek luisteren en zonder extra kabel is dat idd onmogelijk.
Heb JIJ wel gelezen dat die Lightning adapter er nu niet meer wordt bijgeleverd?
Dus LETTERLIJK extra nieuwe kabels kopen om oude functionaliteit te behouden. Wat kosten die mini kabeltjes ook alweer? 10? 20?

[Reactie gewijzigd door Tijgert op 30 juli 2018 00:47]

Ik snap sowieso niet waarom tabletbehuizingen ineens kleiner moeten. Paar dagen geleden dook ook al een gerucht op dat de Samsung Galaxy Tab S4 dunnere schermranden krijgt. Daarmee maak je het alleen maar lastiger om het ding fatsoenlijk vast te houden. Tot de techniek zo ver is dat een tablet zelf onderscheid kan maken tussen bewust aanraken om te bedienen en onbewust aanraken vanwege het vastpakken zit niemand te wachten op dunnere schermranden. Of vindt het gros van het koperspubliek die paar millimeter echt belangrijker dan bruikbaarheid?
Exact, het is een nutteloze race naar de kleinste tablet en men verliest totaal het zicht op ergonomie. Gebruikersgemak is ondergeschikt verklaard, enkel design telt nog, en de kosten.
Want wat is nou beter dan goedkopere vooruitgang?
Hoe kan het dan dat andere fabrikanten, die evengoed elke tiende millimeter nodig hebben, wel gewoon high-end telefoons met headphone jack kunnen maken?
Begrijpen dat er verschillen zijn? De verschillen worden juist nu gemaakt door iets weg te halen wat elk apparaat in dat segment al sinds het begin heeft.
Begrijpen dat er verschillen zijn en het daarom maar accepteren slaat nergens op.

En toestellen onmogelijk vergelijken? Man... hoe wil je dan ooit een afweging maken welk merk te kopen? Dat zou dan onmogelijk zijn volgens jou. Probeer eens niet zo hard het goed te praten en jezelf te doen voorkomen of jij alles beter begrijpt en boven iedereen staat.
Begrijp je het echt niet of wil je het niet begrijpen?
Zoals ik zei; jezelf voor doen of jij alles begrijpt en de rest dom is.
Als ik iets niet begrijp is het jouw kruistocht tegen vrije keuze en alles slikken voor zoete koek wat Apple zegt en doet.
Hoe kan je dan roepen dat dit gelijk is voor alle fabrikanten? Daar klopt toch helemaal niks van?
Ik zeg dat nergens, dus nu bedenk je zelfs uitspraken van MIJ om je argumenten kracht bij te zetten.

Als twee apparaten geen identieke specificaties heeft is dat prima te vergelijken. Juist als ze dat wel zouden hebben kan men dat niet doen want er zijn geen verschillen.
50 gram verschil of een groter scherm of wat dan ook is prima te vergelijken, maar elk verschil heeft een gevolg en een waarde. Zijn die paar mm besparing echt het ongemak waard van geen ear/headphones met kabel meer kunnen gebruiken zonder extra kabels te moeten kopen? Voor Apple wel natuurlijk, minder kosten en meer inkomsten, maar de consument mag weer bloeden voor Apples 'design'.
Je doet alsof het een lego bouwpakket is en het dus voor alle fabrikanten gelijk zou moeten zijn.
Ook dat doe en zeg ik nergens, je ziet nu dingen staan die er niet zijn en dat maakt de discussie er niet makkelijker op.
Floppy is vervangen voor de CD/DVD, de CD/DVD door USB Sticks.
Apple haalt nu zeg maar de mogelijkheid weg om USB sticks te kunnen laden, zeggen dat je alles maar via de cloud moet doen.
De cloud is handig maar heeft ook zo z'n nadelen, een USB stick is offline ook nog prima te gebruiken bijv.

Zelf heb ik een S8 en een Sennheiser HD205, prima koptelefoon met draad, niet al te duur en werkt zolang de telefoon stroom heeft, is ook altijd gebruiksklaar.
Zelf wil ik ook geen snufjes op m'n koptelefoon, moet goed geluid geven, meer niet.
Ik gebruik mijn koptelefoon ook in het verkeer (lopend) en dan wil ik het verkeer om me heen nog wel kunnen horen dus noise cancelling heb ik liever niet.
Bass Enhancement en andere snufjes om het geluid te "verbeteren" hoef ik ook niet, ik wil 't geluid horen zoals de artiest het bedoeld heeft.

En die koptelefoon heb ik ook al in bezit, als ik een telefoon zou kopen zonder jack dan zou ik om muziek te kunnen luisteren ook meteen een nieuwe koptelefoon moeten kopen.
Die koptelefoon kan ik dan ook weer niet op m'n versterker aansluiten want die heeft geen USB en ook geen Bluetooth.
Je verhaal klinkt logisch maar onder de streep is het resultaat dat je met IOS een device hebt die NIET direct bruikbaar is als je accu leeg is terwijl hij aan de lader hangt.
Niet heel fijn met een smartphone en je MOET direct bellen of iets anders urgents doen.

We hebben nu al een decennium lang IOS apparaten en het was altijd al zo en als ik zeg dat je 10 mins of langer moet wachten.
Geloof best dat die tijd nu korter is met de nieuwste iPhones enzo maar tot op heden is mijn ervaring dat het gewoon te lang duurt.
De oorzaak boeit de meesten niet zo. Als je een lader aansluit moet een device gewoon werken. Of het nou een oplaadbare zaklamp, smartphone, tablet, BT speaker, game controller of foto camera is.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 30 juli 2018 09:59]

Bij de Switch (neem aan dat je de Nintendo bedoelt) ben ik juist van mening dat die 3,5 mm aansluiting perfect zit aan de bovenkant. Dat hadden ze ook met de poweraansluiting moeten doen. Nu kan je de Switch niet neerzetten op z'n ingebouwde stand als je ook tegelijkertijd wilt opladen.
Die kabel moet je ook bij hebben. Ik heb dan dus die kabel bij met standaard de dongle eraan. Precies hetzelfde als jij.
Och, heb ik nog nooit last van gehad tot nu toe. En gebruik hem vrij intensief, ook op vluchten van 15+ uur. Als ik er behoefte aan zou hebben kan ik hem trouwen sin een hele korte tijd weer opladen via mijn surface pro die ik meestal bij me heb, of via de USB van de stoel voor me (zowel in vliegtuig, als auto als werkplek altijd USB in de buurt) en desnoods een powerbank. Dus tja, voor mij echt onbelangrijk als ik eerlijk ben.

Ik heb nu nog een telefoon met die aansluiting, al heb ik hem in 2,5 jaar nog nooit gebruikt. Ik heb liever dat mijn volgende telefoon die aansluiting helemaal niet meer heeft. Maar dan weer wel wen verwisselbare accu, dat vind ik dan weer heel belangrijk, terwijl bijna niemand dat een issue vindt. Zo heeft iedereen zijn eigen prioriteiten.
Mijn BT koptelefoon doet 18uur op batterij. Zal niet voorvallen dat het plat geraakt voor er een kans is om het terug op te laden. Non-argument. Je telefoon moet je toch ook opladen? Wat ga je doen als DIE plat is?
Dan knal ik em aan m'n powerbank...
Idem met een koptelefoon toch? Dus geen probleem.
Ach ik gebruik een Iphone SE en een bedrade koptelefoon (jack) die ik ook draadloos kan gebruiken. (of andersom ;) )
Ik maak mij er niet zo druk om maar het zou wel fijn zijn wanneer de jack niet compleet verdwijnt.
Ik zit er niet op te wachten om steeds meer extra "spulletjes" mee te moeten slepen, vooral al die kleinere "spulletjes" raken nog wel eens zoek.

Mijn koptelefoon doet het 18 uur draadloos, toch wel fijn wanneer deze leeg is ik over kan op draad.
Meestal gebruik ik em met draad omdat het geluid dan toch net ff beter is.
Vanaf de walkman zo gewend aan een draadje dat dit toch geen probleem moet zijn omdat het nu draadloos kan ?

Die draadloze Apple dingen zijn leuk maar ben bang dat ik er om de haverklap één kwijt raak.
Kan je zo'n touwtje voor kopen... lol
Ach iedereen moet maar kopen wat hij/zij handig en fijn vind maar mag de keuze aub blijven ?
Ieder zijn ding, ik vond het vanaf de walkman al irritant dat die kabel overal bleef aan haperen. Meerdere malen de koptelefoon van mijn hoofd doen glijden omdat het aan een knoopje haperde of aan iemand anders zijn kledij. Voor mobiel gebruik toch liever draadloos. Thuis wil ik nu wel een bedrade koptelefoon voor mijn pc maar dan eentje met een kabel van 3meter of zo (minstens 2 toch).
Precies, de nieuwe doen al 30 uur en zijn ook op te laden met een powerbank.
Ik zie je nut van de 3.5mm met USB-C niet meer zolang USB-C to 3.5mm adapters niet belachelijk duur zijn. USB-C heeft namelijk een analoge audio passthrough modus waarbij de DAC met de USB-C port verbonden is.

Nadelen:
1) Niet elke telefoon support Audio Passthrough. De DAC/Amp moet immers wel met de 2 SBU(Sideband Unit) pins verbonden zijn, en het zal ook niet heel erg veel helpen met het shrinken van portables(smartphones). Dus fabrikanten zullen dus overwegen dit niet te implementeren.
As reported, the USB Audio Device Class 3.0 specification supports both analog and digital audio. Analog audio is easy to implement and it does not impact data transfers and other functionality of USB-C cables since it uses the two secondary bus (SBU) pins. Some device makers may find the analog audio feature of the standard to be a relatively simple way to add certain smart capabilities to their headsets without major redesign of hosts. While analog USB-C audio will not help to shrink dimensions of portables...
https://www.anandtech.com...-usb-typec-specifications

2) Je moet meestal een dure adapter kopen.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 30 juli 2018 17:55]

S9 is toch ook gewoon waterdicht?
Persoonlijk heb ik een bluetooth koptelefoon die ik regelmatig gebruik, maar toch ben ik blij dat mijn Galaxy S9+ ook nog een 3,5mm aansluiting heeft. Het geeft je gewoon meer mogelijkheden, en tot nu toe heeft niemand volgens mij echt duidelijk kunnen maken wat nou het voordeel is van die poort niet hebben.
Het niet hebben van de poort maakt het wat makkelijker voor ontwerpers om een nóg gelikter ontwerp te maken, zonder gaatjes en afwijkingen, wat dan ook de hoesjes en dergelijke wat mooier maakt. Oogt wellicht wat professioneler.
De socket zelf is binnenin ook vrij diep, dat is plek die men beter kan gebruiken voor hardware/batterij/scherm. En wellicht maakt het niet hebben van deze poort het apparaat ook meer waterdicht, en minder kans op stof aan de binnenkant.

Dat gezegd hebbende... ik vind het, vooral bij tablets een verschrikkelijk idee om de jack weg te laten. Heel veel mensen gebruiken tablets voor het afspelen van muziek op een versterker. Ja, dat kan wel via bluetooth... als de versterker dat begrijpt, en dan treedt er altijd een compressieslag op bij het converteren van een audio signaal naar bluetooth. Als je dan een mp3tje afspeelt, is dat compressie op compressie.

Ik vind het zowiezo wel raar. Wat me pas opviel, o.a. bij de Nijmeegse 4daagse is dat bijna alle DJ's vanaf een iPad hun muziek afspelen. Dat zal dan ook wel snel afgelopen zijn, want een DJ zal niet snel voor draadloze techniek kiezen. Als het 1x hapert, dan sla je als DJ al een flater, dus niks draadloos.

Een dongeltje gebruiken kan wel, maar dat is zo klungelig. Daarbij hoort een tablet klein te zijn, en dat hele voordeel gaat weg als je er een dozijn aan dongeltjes aan moet hangen. Het was juist zo ideaal van laptops/tablets dat alles in één apparaat ingebouwd zat.
Alle keren dat ik een iPad gebruikt zag worden voor het afspelen van muziek buiten huiselijke kring zat er altijd een DAC of een verbinding naar draaitafel dingen bij. De iPad is dan alleen voor het beheren van de playlist enzo.
Professionele artiesten gebruiken digitale dongles om hun iPad aan te sluiten, net als dat een professionele artiest via een unit met meer aansluitingen, betere dac etc. op het geluid hangt en niet direct. Non-argument.
De headphone jack moet weg wil je de bezels weghalen, of de telefoon moet dikker gemaakt worden. Dit komt omdat als je het oled paneel wilt buigen naar binnen zoals Apple doet, er anders gewoon geen genoeg ruimte is.
If Samsung removes the top and bottom bezels, the headphone jack would have to go away as well. That’s because the bottom side of a corner-to-corner flexible OLED screen like the one inside the iPhone X has to be curved inwards. The screen may occupy more space inside the handset than regular displays as a result. Keeping the headphone jack in place would make the phone way too thick.
Maar je weet nooit hoe Samsung de bezels nog verder weg gaat halen, misschien gebruiken ze wel een andere methode, maar het lijkt mij dat Samsung het ook op deze manier gaat doen.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 29 juli 2018 18:16]

Je gaat volledig voorbij het feit dat iedere jackloze iphone/ipad met een verloopstekkertje (lightning naar jack) wordt meegeleverd en je dus helemaal niet afhankelijk bent van bluetooth als je dit niet wilt. :)
Maar dan ik m’n iPad niet meer opladen toch? Dat werkt voor geen meter als ik ergens draai, ik gebruik mijn iPad dan voor verzoekjes, ik draai met vinyl.
Wellicht krijgt de nieuwe iPad een QI mogelijkheid.
Dat wordt opladen van tevoren :)

Tenzij je hele lange feestjes hebt natuurlijk
Verkeerde telefoon gekocht
Weinig keus als je een klein android toestel wil hebben. Dan kom je automatisch bij Sony uit.
Persoonlijk heb ik een bluetooth koptelefoon die ik regelmatig gebruik, maar toch ben ik blij dat mijn Galaxy S9+ ook nog een 3,5mm aansluiting heeft. Het geeft je gewoon meer mogelijkheden, en tot nu toe heeft niemand volgens mij echt duidelijk kunnen maken wat nou het voordeel is van die poort niet hebben.
Misschien heb je de verkeerde mensen gevraagd. Ik weet er namelijk nog wel 1: kostenbesparing ;)
Zeg je nou dat de consument kosten bespaard omdat er geen 3,5mm jack in zit? Toestellen zijn nog nooit zo duur geweest als dat ze nu zijn. Dus die kun je doorstrepen.
Hij bedoelt waarschijnlijk dat Apple ermee bespaart. En extra geld verdient door adapters te verkopen.

[Reactie gewijzigd door ElimG op 29 juli 2018 12:38]

Apple levert de adapters mee, dus het kost ze eerder geld.
Maar wat als de adapter stuk gaat? :p
Gerucht gaat dat bij deze iPad er geen adapter word meegeleverd.

[Reactie gewijzigd door Nogne op 29 juli 2018 13:48]

Nope, nieuwe iPads krijgen die adapter niet meer mee in de doos.
Wat kosten ze ook alweer? 10? 20 euro?
Niet als ze daarvoor compenseren door de prijs op te schroeven. Of zoals anderen al zeiden hij of stuk gaat, of niet eens meegeleverd word.
Onzin. Ja, premium toestellen zijn nog nooit zo duur geweest. Maar tegenwoordig haal je prima smartphones voor weinig.

Je kan ook niet zeggen dat "auto's nog nooit zo duur zijn geweest" als je enkel kijkt naar het supercar-segment :P
Het gaat hierbij om de toestellen waarbij de 3,5mm jack verdwijnt. Dat zijn hoofdzakelijk de high-end toestellen. Dus de toestellen die steeds duurder worden. :)
Ik neem aan dat hij kosten besparen bedoeld als in een koptelefoon met een 3,5 jack is goedkoper dan een bleutooth model.
Sorry, voordeel voor de klant :)
Die 10 cent is voor de fabrikant leuk op miljoenen units, maar het gaat natuurlijk helemaal niks op de verkoopprijs doen.
Behalve dat apple nu aan iedereen die adapters kan verkopen. Apple kabeltjes gaan nogal snel kapot en third-party zal wel weer niet werken.
Dan gaan ze er vannuit dat mensen nog de nieuwe IPad gaan kopen. De tablet markt is nu zwaar verzadigd. Het aantal verschillende modellen nemen steeds meer af (vooral de Android modellen) en dat zie je ook terug in de Global tablet shipments. De tijden tussen 2013 en 2015 zijn echt voorbij en ik snap dat Apple nu probeert om met een pro stikker hem aantrekkelijk te maken als laptop alternatief, maar is dit echt wat de consument wil?

Kunnen ze niet beter hun tijd en energie stoppen om hun laptops qua hardware en software te fixen?
Want daar zie je namelijk wel een afname qua verkoop en de hardware problemen zijn ook niet Apple waardig.

[Reactie gewijzigd door vali op 29 juli 2018 14:05]

En vergeet vooral ook de draadloze oplossingen niet. Wil je de meest gebruiksvriendelijke optie om toch maar draadloos te luisteren, dan moet je toch echt de Apple Airpods of een draadloze Beats (wat dan weer eigendom van Apple is) kopen.
Die kabel krijg je erbij.
Zoals ik al zei: Apple kabeltjes gaan helaas snel kapot.
Nope, mijn Chinese Lightning adapter doet het na de laatste iOS update niet meer. Thanks Apple.
En de nieuwe iPads krijgen die adapter niet eens meer mee in de doos!
Die kostenbesparing ga jij als klant nooit voelen. Alleen de aandeelhouders zullen er beter van worden. Een een bedrijf als Apple kan gerust wel enkele centen per verkocht apparaat missen. Dat voordeel weegt imho dan ook niet op tegen het nadeel van die poort niet te hebben. Als ik vandaag onderweg ben en de batterij van mijn bt headset is leeg kan ik gewoon met een kabeltje verder luisteren. Doe dat maar eens als er geen 3.5mm poort meer is.
Je vergeet de winstmarge op al die extre (certified) dongles die ze verkopen.
Je weet dat je die er gratis bij krijgt he?
Niet bij de iPad Pro (staat in eerder genoemd artikel van de buren (HWI))
Ik snap ook het hele argument van "stap over op bluetooth koptelefoons" niet. Dat kan ook als je de 3.5mm behoud.

Laatst was ik met mijn broertje op reis naar Cuba, hij had geen bluetooth koptelefoon mee en was zijn lightning -> 3.5mm adapter voor zijn iPhone 7 kwijt op de 2e dag. In Cuba heb je geen Apple stores of winkels die de accessoires verkopen dus had hij mooi pech. Ik kon met mijn iPhone 6S die wel een 3.5mm jack heeft zonder zorgen heel de reis van mijn muziek genieten.

Voor waterdichtheid is het een onzinargument, veel andere fabrikanten hebben hun telefoons waterdicht weten te krijgen met een 3.5mm jack. Ruimtebesparing voor accu is ook een kul argument als je ziet hoe klein de iPhone accu's nog steeds zijn. De iPhone 7 heeft ongeveer 250mAh meer dan de 6S en qua gebruikstijd zijn ze ongeveer gelijk aan elkaar.

De accuduur van IEMs is nog steeds niet zo goed dat je er een hele dag mee kan zonder ze op te hoeven laden. Met mijn KZ ES4 IEMs kan ik de kabel loskoppelen en vervangen voor een Bluetooth module maar bij de meeste IEMs heb je deze optie niet.
Eerst was er een excuus van ruimte(wat niet klopte immer kreeg iemand zelf zo'n ding erin gebouwd).

Maar bij een iPad kan dat geen excuus zijn ruimte genoeg.

Gelukkig vinden de meeste Android fabrikanten het nog steeds GEEN tijd om hiervan afscheid te nemen.

En als ik Apple was. Maar eens twee varianten een met en één zonder. Die met aasluiting is 10 euro duurder(dat is ongever 10 euro extra winst).

Kijk dan nog eens of je gelijk hebt.
Ik gebruik dagelijks op de iPad mijn bedrade hoofdtelefoon.. Zou niet zonder kunnen!
Krijg het benauwd als ik er aan moet denken dat ik een adapter moet gaan gebruiken om dat ding aan te sluiten... Die ga ik zeker tig keer per jaar kwijt zijn
dat niet alleen, als je die adapter gebruikt kan je niet ook opladen, lekker handig. Ik vind het op mijn iPhone8 ook maar niks 8)7
Ik gebruik het tijdens vliegen en dan moet hij tevens opladen want met scherm of high bright en film of spel spelen gaat de batterij best rap.
Nee hoor, kwijt zijn is de toestand die volgt op kwijt raken en duurt tot het terugvinden of vervangen.
Als je dan al probeert wijs over te komen zorg er dan in ieder geval voor dat je weet waar je het over hebt.

Buiten dat om word het hier niet gewaardeerd dat je mensen op hun grammatica fouten wijst als die er al zijn.
Hier sluit ik me bij aan. Zelf heb ik ook een Bluetooth headphone gehad en heb ik een Bluetooth ontvanger op de stereo-installatie. Toch werkt in de praktijk de jackplug betrouwbaarder.

Ook die 3,5mm jackplug heeft zijn beperkingen. Op een gegeven moment krijg je draadbreuk. Om die reden zou ik graag een 6,3mm jackplug in mijn telefoon en tablet zien. 6,3mm is veel degelijker en een telefoon of tablet die een goede accuduur heeft is nog altijd dikker als die 6,3mm dus dat moet prima kunnen.
Eh... maar zo'n 6,3 mm jack is wel serieus lang, dus ik denk dat je je daar toch op verkijkt... Bovendien moet het bv ook nog achter het scherm passen, dus het is niet alleen maar dat het toestel dikker moet zijn dan de plug.

Hoe helpt een dikkere plug trouwens tegen draadbreuk? :S
Hoe helpt een dikkere plug trouwens tegen draadbreuk? :S
Dikkere draad, beter vastgezet in de plug.

Ik heb vorig jaar een nog werkende maar baggerslechte koptelefoon weggegooid, die was minstens 45 jaar oud en had een 6,3mm plug. Alle koptelefoons die ik gehad heb met 3,5mm plug begaven het tussen 6 weken (Action) en 1½ jaar (AKG). Een uitzondering, een Sennheiser van ƒ30,- heeft het een ruim 10 jaar uitgehouden, die kwam door andere oorzaken aan zijn eind.
Dat ligt vermoed ik toch meer aan het feit dat koptelefoons met 6,3mm plug meestal gewoon van een wat hoger kwaliteitsniveau zijn. Er is niks wat zegt dat je een 3,5mm plug niet net zo goed vast kunt zetten. Zat plek voor hoor... Ik heb zelf ook nog een oudere duurdere Sennheiser met een 3,5 mm plug die ook prima in elkaar zit. En goede koptelefoons kun je vaak ook het snoer gewoon van vervangen (als je niet zelf een nieuwe plug er aan wil doe-het-zelven).
Zat plek voor hoor...
Genoeg voor een geschoefde aansluiting?

Zowel de Sennheiser als de AKG als de andere modellen waren trouwens oortelefoons, dat is nog een slagje kleiner.
En goede koptelefoons kun je vaak ook het snoer gewoon van vervangen (als je niet zelf een nieuwe plug er aan wil doe-het-zelven).
Alles wat ik ben tegengekomen kun je niet open maken zonder destructief breekwerk.
Ok, toegegeven, ik heb alleen ervaring met Sennheiser, maar die hebben gewoon een jack in de koptelefoon zitten. Toen ik op zoek ging naar een vervangende kabel voor de mijne (omdat ik een kortere wou met een 3,5mm jack) zag ik ook dat soort kabels voor allerlei andere merken, dus het is volgens mij toch niet zo dat Sennheiser daar uniek in is. Je hebt wel soms een kabel specifiek voor jouw merk nodig omdat ze een eigen locking systeem hebben (in prikken en dan draaien om vast te zetten zodat je hem niet per ongeluk er uit trekt). Mijn oude (rond 2000 gekocht) Sennheiser had nog gewoon een 2,5mm plug aan de koptelefoon kant zonder locking mechanisme, maar de nieuwe moet dus specifiek een kabel voor Sennheiser hebben (maar dat maken die Chinezen wel hoor ;))

edit: Trouwens die Sennheiser uit 2000 had dus een kabel met een 3,5mm plug er aan en die is nog altijd rocksolid... Het is dat de koptelefoon zelf versleten was. Of althans, de kussentjes... had ik eventueel nog los kunnen vervangen maar ik wou wel een nieuwe :P

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 30 juli 2018 16:08]

Het gaat bij Apple alleen maar om verwijderen en NIKS ervoor terug.
We zagen dat bij de Iphones ook al, er komt niks voor terug. Andere merken leveren dezelfde functionaliteiten en meer en hebben wel allerlei poorten, zijn soms lichter, kleiner, beter waterdicht, etc etc.

Het enige waar Apple nog meer levert is met de prijs.
En ze leveren nog steeds het meest gebruiksvriendelijke OS ;)
Dat ben ik totaaaal niet met je eens. Zowel op de iPhone als op de desktop kan ik er niet aan wennen. De eerste iPhone vond ik geweldig, omdat de concurrentie niet in de buurt kon komen. Toen waren ze hun tijd lang vooruit. Dat vind ik al jaren niet meer zo, en vind nu andere OSsen veel beter.

En op de desktop wordt ik heel chagrijnig als ik op een mac moet werken. Niets is logisch, en alles zit op de verkeerde plek. Dat zullen Mac gebruikers ook vinden van Windows, en daarom kun je gewoon niet claimen dat ze het gebruiksvriendelijkst zijn. Wel dat JIJ het fijn vindt natuurlijk ;-)
Gebruiksvriendelijk? Ja. Meest gebruiksvriendelijk? Absoluut niet. Het meest gebruiksvriendelijke in mijn ogen van de afgelopen jaren is nog altijd Win10 Mobile.
Ja wat zonde hè. Maar Microsoft heeft het gewoon slecht aangepakt. Wie wil nou een telefoon die je aan Windows 8 doet herinneren?
Is dat zo ?
Ga eens van een Ipad 3 naar een Ipad Air 2 of Pro, en zet eens al je foto’s en video’s over ....
Wens je succes !

Accu leeg ? Lader erin en ga maar eerst 10 minuten wachten eer je ook maar iets kan doen.
Notification systeem dat brak is, Icons die je niet kan plaatsen waar jij wilt en waar niet, niks personaliseren, Safari blijft main browser, en zo ka ik wel ff doorgaan.

De Ipad is de beste tablet, puur door de dedicated apps. Maar qua OS is IOS hard ingehaald en hier en daar bejaard.
Ga eens van een Ipad 3 naar een Ipad Air 2 of Pro, en zet eens al je foto’s en video’s over ....
Dat gaat toch vanzelf met iCloud?
Accu leeg ? Lader erin en ga maar eerst 10 minuten wachten eer je ook maar iets kan doen.
Gebeurt alleen als je echt heel lang je iPad niet meer aangehad hebt. Normaliter blijft er nog wat over zelfs als hij uitschakelt. Dat is overigens niet een specifiek Apple probleem, ik heb het zelfde met Android test devices die langere tijd niet gebruikt worden.
Notification systeem dat brak is,
Installeer iOS 12
Icons die je niet kan plaatsen waar jij wilt en waar niet,
Ik snap het probleem niet echt. Van die half lege pagina’s met wat icoontjes er lukraak er over heen gestrooid is een must om je telefoon te kunnen gebruiken? Dichter bij de onderkant kan ik me nog voorstellen, verder is Android maar een rare speurtocht op de gemiddelde telefoon.
niks personaliseren,
Hyves heeft bewezen dat dat gewoon een slecht idee is voor de gemiddelde gebruiker. Als ik een Android telefoon zie waar Comic Sans op gezet is dan weet ik weer precies waarom je het niet moet doen.
Safari blijft main browser,
Ook de enige manier om third party code bij een gebruiker te draaien zonder dat de gebruiker echt iets moet doen. Op Android is iedere browser op zich weer een aanvalsvector om buiten de sandbox te komen.
Installeer iOS 12
Als je al moet refereren naar een versie van het OS dat nog niet eens officieel gereleased is, bewijs je zijn punt alleen maar.
Meer mensen draaien iOS 12 voor de officiële release dan een nieuwe versie van Android ná de officiële release. Het is beschikbaar voor alle iOS devices vanaf de 5S.

Als het je echt zo jeukt dat notificaties niet gegroepeerd zijn: los je probleem op. De meeste mensen om me heen (techies, toegegeven) draaien al 12. Het is gewoon stabiel, meer iOS 11SE dan wat anders.
Welke iCloud ? Die 5GB voor je contacts ?
Oh ja ... Euro's per maand betalen voor opslag zodat je er iets mee kan.
En heb je nog niks aan buiten je eigen account en dus de vakantie foto's sturen naar opa en oma en even op hun machine zetten of veilig op te slaan op een stick.
We hebben wel gezien hoe veilig de iCloud was met celebs.


IOS 12 ... Hiep hoi ..
Pronken met iets wat nog niet eens uit is.
Kan hem nog niet installeren met mijn device zoals 99% van alle users.
Kortom, de notificaties zuigen nu nog steeds en straks is het bijna 2019.

Tja, als je iets niet nodig vind is het onzin en kunnen mensen er niet mee om gaan.
De dagen van Hyves liggen ver achter ons.
Laat het aan mensen ZELF over of ze iets willen aanpassen of niet.
Net zoals zaken zoals Grote schermen, oled, waterproof, draadloos opladen, quick charge, dubbele camera, etc etc .. allemaal onzin tot Apple het heeft en dan is het opeens cool.

Aanvalsvector ... Ja een veelvoud draait op Android en we zien niks anders dan hacks ?
IOS en OSX waren het afgelopen jaar vaker slachtoffer van exploits en vette bugs dan Android.

Nee ... Wederom het geval van niks echt aan kunnen passen, Apple bepaald je default browser en klaar.
Ik heb alles ook op mijn MacBook, inderdaad 200GB iCloud en alles gewoon makkelijk uit te wisselen vanaf of naar sticks. Maar ik kan me niet voorstellen dat andere mensen (zonder iCloud en MacBook) nou zulke enorme problemen hebben. Kwestie van een beetje inlezen en gebruik maken van de features van het OS. Maar volgens mij beschik jij ook over tijd en Google. Je zou meteen even kunnen Googlen hoe je de publieke Beta kunt draaien van iOS 12 die beschikbaar is voor 90% van alle actieve iOS devices.
Ja een veelvoud draait op Android en we zien niks anders dan hacks ?
IOS en OSX waren het afgelopen jaar vaker slachtoffer van exploits en vette bugs dan Android.
Daar heb je geen enkele onderbouwing voor. Android is dermate makkelijk te kraken (zeker gezien het aantal toestellen wat niet up-to-date is) dat het geen brekend nieuws oplevert. 0 days voor iOS zijn tot vijf keer zo veel waard als voor Android en dat zou echt niet het geval zijn als het makkelijker was.
IOS12 is gewoon nog niet Final ...
99% heeft geen zin in workarounds en willen updaten middels de normale manier.
Tot op heden kan dat voorlopig niet.
Kortom, je pronkt met iets dat er officieel nog niet is.

Android hacks zijn onzin. Je zou in jouw visie heel makkelijk de boel kunnen hacken en al die users randsomwaren.
Denk je dat zoiets niet lucratief is met miljarden gebruikers als slechts 1 op de 10000 zou betalen ???

Nee, het is niet zo eenvoudig. Anders was het massaal in het nieuws.
Daarbij zie je dat veel malware door mensen ZELF buiten de store om wordt installed, net zoals je ook geen bescherming hebt met .ipa bestanden installeren in IOS met een Jailbreak.
Ook daar genoeg malware gezien.

Enne, uitwisselen met sticks via je MacBook, dan op iCloud, dan op je iPad.
Op Android kan ik rechtstreeks van en naar geheugendragers op iedere device, waar dan ook ter wereld en geen abonnement nodig op een dienst en niet afhankelijk zijn van snel internet.
Welke iCloud ? Die 5GB voor je contacts ?
Oh ja ... Euro's per maand betalen voor opslag zodat je er iets mee kan.
En heb je nog niks aan buiten je eigen account en dus de vakantie foto's sturen naar opa en oma en even op hun machine zetten of veilig op te slaan op een stick.
We hebben wel gezien hoe veilig de iCloud was met celebs?
Je weet toch zelf ook nog wel dat niet iCloud gehackt is maar dat die mensen slechte wachtwoorden hadden, en dit gewoon fishing was? De prijzen van iCloud zijn best goed trouwens. Maar je kunt ook je dropbox OneDrive makkelijk koppelen.

Foto’s kun je evengoed op een stick zetten, misschien niet zo makkelijk vanuit iOS omdat je geen USB stick erop kunt aansluiten. Maar je kunt zeker behoorlijk makkelijk foto’s door mailen als op stick zetten en dat zo laten zien.
Je foto’s staan veiliger op meerdere plaatsen dan enkel op 1 stick.
Dus eigenlijk is wat je hier zegt gebaseerd op wat eigenlijk? Want al die dingen zijn makkelijk te doen behalve iCloud hacken.

Dan nog is er een public beta van ios12 dus kun je hem installeren.
Je opmerkingen over waterproef, OLED etc at heeft dat met de rest te maken? Draadloos opladen is trouwen iets wat naar mijn idee niet thuishoort in het “groen zijn” voor onze planeet gezien hoe weinig efficiënt dat is.
Tegenwoordig kun je ook Chrome en edge etc gebruiken op je iOS device, nadeel dat die ook werken op het safari framework.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 30 juli 2018 09:34]

Gaat automatisch als je ze bij elkaar legt
Dat laden is maar 4 min

Icons kan je mee doen wat je wilt ?

Niet om het te verdedigen ofzo maar klopt gewoon niet wat je zegt
Je icons gaan altijd van links naar rechts en vullen op van boven naar onder.
Totaal geen vrijheid van hoe je ze precies plaatst op een page.
In weze is je homesceen niet anders dan 10 jaar geleden, met mischien 1 rij erbij en opgepoetste icons.
Het enige dat je kunt wijzigen is je background.
Niks widgets, niks thema, niks custom icons, niks lifescreens, etc.

Laden is maar 4 minuten ? Hangt sterk van je device af. Oudere devices kan het >10 mins zijn.
Geef mij eens 1 reden waarom je niet kan booten als hij spanning krijgt van de lader ...
Omdat de startstroom hoger is dan de laadstroom. Daarom moet er een voorcapiciteit in de accu aanwezig zijn. Een auto kan je ook niet starten met een lege accu die aan een acculader hangt.
Leuk verhaal maar met andere smartphones gaat het wel ...
No issues.
Zal wel te maken met de matige laders wellicht. Hoe dan ook duurt het te lang eer je er wat mee kan en dat is een feit. De oorzaak boeit dan niet.
Dat kan verschillende oorzaken hebben:
 • Samsung kiest ervoor om restcapaciteit in de accu te laten waardoor deze eerder de status "leeg" zal krijgen en dus opgeladen moet worden, maar daarna ook weer direct te gebruiken is na het aansluiten van een lader,
 • Samsung kiest ervoor de telefoon geleidelijker op te starten waarbij processen sequentieel achter elkaar gestart worden waardoor de belasting bij het opstarten gelijk blijft en onder het niveau van de laadstroom blijft maar daardoor langzamer start
Het heeft volgens mij niks met matige laders te maken. De laders van Apple hebben bij mijn weten een goede reputatie en dan vooral de iPad laders en weer behalve de magsafe laders voor MacBooks. Het is ook zo dat wanneer de iPad of iPhone eenmaal gestart is en aan een lader hangt de capaciteit van de accu toeneemt bij normaal gebruik van de iPad of iPhone (uigetzonderd zwaar gamen of andere heftige apps gebruiken).

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 30 juli 2018 00:55]

en hoe is dat laden een apple-probleem. Heb zowel een samsung galaxy S6 als een iphone 7 en bij een lege batterij hebben ze beiden ongeveer evenveel tijd nodig vooraleer ze kunnen opstarten
Half dozijn Samsung gehad en lege batterij DIRECT booten aan de lader ...
In iTunes kan je de iconen plaatsen aar je wil.
Beste tweakers. Hierboven het ultieme voorbeeld van voorbedachtzaamheid. Apple afzeiken beoordelen met +2 en iemand die dit weerspreekt (in dit geval volledig terecht) modereren met off topic.
In dit soort artikelen weet je aan de moderatiescore alsof iemand een pro of anti Apple comment heeft gemaakt. Dikke groen voor Android en oranje tot Rood voor de Apple comments. Begint gewoon erg flauw te worden. In dit geval zijn de argumenten van bomberman net zo off topic als die van waspoeder.
Sterke reply met een decennia oude oneliner .... Knap hoor !
Ik werk al jaren op iOS. Noodgedwongen, want vormgever, dus op school, stage en nu op werk, ontkom je er niet aan.

En ik vind het verschrikkelijk. Zowel op iPhone, iPad, alswel desktop.

Ik zal nooit beweren dat Windows of Linux perfect zijn, want dat is niet zo, maar zo gebruiksvriendelijk vind ik Apple niet, en vooral wanneer je zelf dingen wilt aanpassen naar hoe jij het wilt, loop je al erg snel tegen beperkingen en restricties aan. Om over het bestanden-beheer en opslag/gebruik van media nog maar te zwijgen.

Waar het in Windows/Android vaak een kwestie van simpel drag & drop is, is het in iOS vaak een heel extra gedoe...
IOS is ook voor een ander doelgroep gemaakt. Meer voor mensen die willen dat iets gewoon werkt zonder er over na te denken hoe het moet. Als je jouw punten mee neemt in een os wordt het voor de doelgroep die Apple wilt bereiken het os te lastig. Als ik android even test komt het erg rommelig over. Functies die verstopt zijn of handelingen die ik per ongeluk verricht. Snap dat er mensen zijn die alle instellingen zelf wil aanpassen. Maar is niks voor mij zoals voor vele anderen. Apple is gewoon opstarten en het werkt. Niks aanpassen klik daar klik hier punt. Simpel.
> IOS is ook voor een ander doelgroep gemaakt. Meer voor mensen die willen dat iets gewoon werkt zonder er over na te denken hoe het moet.

Dat zelfde argument kan je ook maken over windows . en toch is er meer vrijheid.
Windows mobile bestaat (bijna) niet meer. Het is of ios of android helaas.
Jij gebruikt duidelijk geen Apple producten anders zou je weten dat het onzin is. Ik weet niet hoe het met andere merken gesteld is maar bij Apple krijg je wel iets terug voor het verwijderen van de jack. De chip die Apple ontworpen heeft voor BT is fenomenaal.

Het gebruik van AirPods of Beats koptelefoons is voor mij een ervaring die ongezien is. Toen ik de Beats koptelefoon kocht hoefde ik die enkel naast de iPhone te leggen om te pairen. Vervolgens was die automatisch gepaird met mijn iPad, MBP, Apple TV. Wisselen van toestel met zo'n BT koptelefoon is poepsimpel. Sterker nog als ik iets luister op een ander apparaat dan iPhone en ik krijg een oproep op de iPhone dan schakelt die automatisch naar de iPhone om de oproep aan te nemen.

Het is dus niet zo dat Apple de jack verwijderd heeft en zijn klanten heeft achtergelaten met de standaard BT functies die je destijds kreeg. Apple heeft heel goed werk geleverd om er voor te zorgen dat bij het verwijderen van de jack veel meer voordelen dan nadelen oplevert.
En jij bent van mening dat deze verbeteringen mogelijk zijn omdat de jack is weggehaald?
Inderdaad. Apple heeft dit alles geïntroduceerd toen ze de jack verwijderden. Dat moest wel omdat de manier waarop je normaal een BT koptelefoon aansluit omslachtig is. Het pairen was een hel want normaal gezien onthoud een BT koptelefoon enkel het laatst gebruikte telefoon om te connecteren.

Moesten ze die verbeteringen niet hebben aangebracht zou het dus omslachtiger zijn om een BT koptelefoon aan te sluiten op een jackloos toestel dan een koptelefoon met jack op een toestel met jack. Die verbeteringen maken het aansluiten van een jack omslachtiger dan met BT. Logisch toch?
Prima, dus Apple ziet dat er gebruiksgemak bij jack zit wat niet bij BT zit, en maakt verbeteringen aan BT om dat verschil kleiner te maken of weg te halen. Harstikke mooi.

Leg dan nu eens uit waarom het voor deze verbetering eerst de jack weg moest? Want dat is het punt dat ik maakte.
Waarom vraag je dat aan mij?
Omdat jij tegen bomberman zegt:
Ik weet niet hoe het met andere merken gesteld is maar bij Apple krijg je wel iets terug voor het verwijderen van de jack. De chip die Apple ontworpen heeft voor BT is fenomenaal.
Vervolgens vraag ik
En jij bent van mening dat deze verbeteringen mogelijk zijn omdat de jack is weggehaald?
En zeg jij:
Inderdaad.
Ik ben het niet eens met deze stelling (de jack moest weg om een verbetering aan BT te bewerkstelligen), vandaar de vraag aan jou.
Ik kan de relatie van deze stelling op de eerdere vragen niet zien, sorry.

Je doet (weer) een stelling, en als we er op uit komen dat het niet waar is zeg je "waarom vraag je mij dat".

Lekker makkelijk zo.
we? Ben je een menigte?
Met we bedoelde ik ons twee, omdat wij erover aan het posten zijn.

Het leek me evident dat jou stelling dat voor het verbeteren van BT de jack eerst weg moest (korte samenvatting) en daarna je eigen uitleg over BT waaruit blijkt dat het niets met de jack te maken heeft (korte samenvatting) niet echt strookt met elkaar.
En waar kom je er op uit dat het niet waar is wat ik zeg? Ik zie je enkel vragen stellen.
Maar blijkbaar vergis ik me daarin.
Geweldig die W1 chip, maar eh die kan ook in combo met de jack !
Wat je niet lijkt te snappen is dat het geen of of hoeft te zijn maar een En En siuatie.

Die geweldige chip zit ook in de huidige pro en ook gewoon de jack.
Kortom, als de jack verdwijnt krijg je er NIKS voor terug.

Maar eh je weet zoveel van BT en Apple, leg mij eens uit waarom men nog steeds niet de meest gangbare lossless codec support zoals APTX ?
Dat is pas winst als je gaat praten over kwaliteit en draadloos.
Ja bt koptelefoon zonder aptx hoeft van mij ook niet meer. Verschil is echt direct hoorbaar zelfs voor een leek.
En Waarom ondersteund Apple geen APTX terwijl draadloos in hun visie de toekomst is ?

Waar liggen hun prioriteiten ?

Juist, het verkopen van hun inferieure (ja sorry maar is toch echt zo) devices, zeker nu ze Beats gekocht hebben en nog meer winst willen behalen.
Met een 3.5mm jack forceren ze niet genoeg mensen naar draadloos en in dat segment kiezen velen toch snel voor Apple approved devices.

Ruimte gebrek ? Gelul
Waterproofing ? Gelul
Gedateerd ? Gelul
Ik snap jouw visie maar ik heb daar een andere kijk op. Herinner je je nog die computers met een floppy en een CD en als het goed was nog een ZIP drive? Stel je voor dat Apple gewoon niet bestond hoe zouden computers er vandaag uitzien? Er zou nog steeds een floppy inzitten, een diskdrive, waarschijnlijk nog wat extra andere formaten. Naast USB zouden we nog een hele rij aansluitingen hebben. Bij alles wat je kocht zou je nog steeds een CD en floppy disk en waarschijnlijk nog een ander formaat krijgen. Dat is het en - en verhaal. Je begint gewoon een onderdeel hoarder te worden. Apple heeft al zoveel formaten de nek omgedraaid, telkens met veel weerwerk maar als we achteraf terug kijken zijn we er beter van geworden ook als je nooit een Apple product hebt gekocht.

Apple zorgt door het verwijderen van de jack dat we betere draadloze producten gaan krijgen. BT bestaat al lang. Koptelefoons met BT ook al lang. Maar waarom waren die niet handiger dan een koptelefoon met een draad? Omdat het niet noodzakelijk was in een en - en verhaal. Verwijder je de jack dan moet je wel draadloos gaan innoveren en een beter alternatief bieden. Ik snap dat het voor veel mensen niet te behappen zal zijn maar door zaken te elimineren verplicht je je zelf iets beter in plaats te geven. In een en - en verhaal innoveer je volgens mij minder.
AptX is niet lossless, hooguit iets minder lossy dan Bluetooth SBC. Apple doet standaard AAC, ook over bluetooth, en dat klinkt ongeveer hetzelfde. Zit ook gewoon in de standaard...

Daarbij komt dat AptX helemaal dichtgepatenteert is door Qualcomm en Apple blijkbaar liever niet Qualcomm meer sponsored dan dat nodig is.
Dank je voor je nuttige reaktie.
Dit lijkt me inderdaad een echt voordeel bij het weghalen van de 3,5 mm jack, dat de bluetooth chip inderdaad veel meer functionaliteit biedt dan de oude. En ja ik snap dat het ook - en en - kan, maar hierdoor zullen fabrikanten wel sneller geneigd zijn om bluetooth standaard met dit soort functionaliteiten uit te rusten.
Mijn lightning port op mijn iPhone is zelfs stuk (iPhone X, eigen schuld helaas :+ ). Dat is al maanden geleden. Ik laadde hem daarvoor al op via Qi en heb AirPods, Beoplay h7 en een applewatch. Alles is draadloos, alles werkt top met elkaar. Wat mij betreft mag die lightning port er ook nog uit ;p Ik ben echter niet representatief voor de rest van de wereld.

Zoals jijzelf al zegt, de toekomst is draadloos - tot op zekere hoogte natuurlijk. Die smart connector is alleen voor het toetsenbord, maar in principe kan dat gewoon via bluetooth, zoals 3rd parties ook hebben.

Als je je 350 euro wilt besparen op een homepod, kan je voor 30 euro ongeveer een logitech bluetooth audio module kopen :) Tweakers linkje
Ik hoop dat je nooit op vakantie gaat en een huurauto hebt. Laden via een powerbank of 12V lader kun je dan vergeten. Zelfde als 3.5mm jack. Heb tijdelijk een oude cabrio. Natuurlijk geen Bluetooth, maar via 3.5mm kabel heb ik nu toch lekker muziek. Die aansluitingen zijn soms echt verrekte handig.
Er zijn vandaag al powerbanks die draadloos laden mogelijk maken.
Lekker onhandig. Draadloos laden gebruik ik thuis elke dag en is super. Maar voor onderweg is het natuurlijk erg onhandig en inefficiënt. Maar ik denk dat Apple een bedrade lader er nog wel even in laat zitten.
En hoe is dat handig? Dan moet je de telefoon dus de hele tijd bovenop de powerbank hebben. En niet alleen is draadloos laden nog steeds veel langzamer, het rendement is ook slechter dus je loopt ook nog eens stroom mis.
Als ik op vakantie ga dan mis ik alleen t opladen als ik m als navigatie gebruik. Heb bluetooth in de auto voor de muziek. Dusja, het is handig, maar gebruik t gewoon nooit meer.
Wat mij betreft mag die lightning port er ook nog uit ;p Ik ben echter niet representatief voor de rest van de wereld.
Jij hebt duidelijk geen (muziek)bibliotheek op je computer staan die je graag ook op je iPhone consumeert. Hoe zou je een iPhone zonder lightning port kunnen synchroniseren met iTunes? Dat kan niet zomaar...
Leef jij nog in 2006? Dat hoeft allang niet meer via de kabel. Daarnaast heb ik spotify.
Dat is 1 malig. Als de port van het apparaat wordt verwijderd he, denk je dan echt dat je de eerste keer met een kabeltje moet doen..? Waarschijnlijk kan dat ook gewoon zonder aansluiting, net zoals bijv bij een apple watch.
Via iTunes match staat mijn hele iTunes bibliotheek in de cloud. De laatste keer dat ik muziek heb overgezet van pc via een kabel naar mijn iPhone is jaren geleden.
iTunes heeft al jaren sync over wifi, is zelfs sneller als je netwerk beetje ok is.
Over wifi? Zoals dat al jaren gebeurd?
Ik gebruik een iPad Pro 10 inch voornamelijk zakelijk en af en toe op de bank. Ik gebruik bijna nooit de oordopjes ik zal hem dan ook niet gaan missen. Verloopstukje wat bij mijn iPhone zit zal dan voldoende zijn mocht ik het een keer nodig hebben.
Ik heb zelf de iPhone X en mis de koptelefoonaansluiting totaal niet, in de auto koppel ik mijn iPhone via de lightning aan de radio. Sonos thuis is draadloos en voor op vakantie of strand heb ik een bleutoothbox.

Heb een bluetooth koptelefoon, dus de poort wordt niet gebruikt.
Apple wil nog meer eigen materiaal verkopen, dus geen standaard plug meer maar een specifieke Apple plug...Of via Bleutooth....Apple is wat dat betreft altijd al eigenzinnig geweest en gaat hierin zijn eigen weg...

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 29 juli 2018 10:00]

Inderdaad die verloopjes standaard aan je oordoppen/headset koppelen en klaar is kees. Al zal dat niet lang meer duren als er andere alternatieven komen. Er zijn ook genoeg lightning speakerdocks die een 3.5mm al helemaal overbodig maken. Mensen vergeten nogal graag dat de wereld vooruitgaat. HDMI kreeg hetzelfde over zich heen bij SCART (alles moest vevangen worden) en nu ebt dat nog steeds een beetje na maar dan op 3.5mm gebied.

Draadloze alternatieven genoeg inmiddels in de Apple wereld zou ik zeggen. Airplay 2...
En tegelijk staan ze in de rij om 4G te omarmen en moet 3G maar snel de deur uit, daar geeft het niet dat er vooruitgang is ;-)
Daar is het ook echt vooruitgang zonder nadelen. Dat is het verschil.
Ik ben wel eens benieuwd hoe de verdeling is tussen mensen die de poort niet/nooit gebruiken, hem alleen maar gebruiken, en die geen alternatief willen/kunnen en de groep die wel airpods of lightning oplossing gebruiken.
Mijn ipad mini hangt nog wel eens aan de installatie achter op het balkon. Maar alleen omdat ik voor die momenten geen 350 euro kostende homepod ga kopen.
Mijn inziens mag Apple de poort verwijderen maar wat meer alternatieven terug (goedkopere homepod, usb-c op ipad, etc) zou welkom zijn.

En als de toekomst zo draadloos is, wat is dan het nut van die smart connector, en hoe smart is die eigenlijk?
offtopic: je kunt je installatie dan nog steeds gebruiekn(met een adapter) of voor 40€ een chormecast audio aanschaffen.
Ik heb de iPhone 7 en 8 gehad en nu de X zonder 3.5mm jack. In het begin was het even wennen, maar zeker met m’n AirPods mis je eigenlijk niets meer. M’n oude Bose QuietComfort gebruik ik voornamelijk op m’n laptop en iPad maar die gaat binnenkort ook ind e vervanging voor de bluetooth versie.

Stilstand is achteruitgang.
Ik gebruik de mijne ontzettend veel op al mijn apparatuur.

Ik heb een aantal goedkope bedrade oordoppen en ook een hele dure Bose QC25 (noise cancelling) die alleen bedraad is. De BT opvolger kost 350€, 100€ meer dan deze. En er kan geen AAA batterij meer in, dat kan bij deze nog wel waardoor je altijd genoeg stroom bij je hebt.

No way dat ik die ga upgraden als ik een nieuwe tablet of telefoon koop. Dan pak ik wel een ander merk die wel een jack heeft.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 29 juli 2018 12:55]

voor kwaliteits audio heb ik een normale stereo set, voor al het andere achtergrond gebruik ik een bluetooth versterkertje van een tientje: https://www.ebay.de/itm/T...ksid=p2060353.m1438.l2649
Oud laptopvoedingtje erbij en alles in een sigarenkistje en spelen maar.

[Reactie gewijzigd door o2g2 op 29 juli 2018 16:58]

Waarom héét je dan zo?
Mijn gewone 2018 ipad heeft wel een jack. Linksboven zo uit mijn hoofd :)
Volgens mij heeft jouw iPad juist wél een jack :p
Eigenlijk lijkt het me sterk dat de nieuwe iPad FaceID gaat krijgen tenzij er een 2.0 variant wordt ingebouwd.

Het probleem van FaceID i.c.m. een iPad, op basis van het gebruikt hebben van FaceID op de iPhone X is dat FaceID op de iPhone X niet in landscape mode werkt.
Tevens werkt het ook niet als je de iPhone X op z'n kop houdt.

Hoewel je een telefoon zelden op z'n kop gebruikt of bij het oppakken meteen de telefoon op z'n kant houdt is dat anders op een iPad.

FaceID zal geplaatst worden naast de selfie camera dus als FaceID 1.0 hier in zit wordt je gedwongen om je iPad in portrait mode te ontgrendelen.
Dit is erg onnatuurlijk en zal de gebruikerservaring echt niet ten goede komen.

Ben je in de App store aan het kijken in landscape (want dat is hoe de iPad het meest gebruikt wordt) moet je bij een aankoop je iPad kantelen om de aankoop te verifiëren.

Ik wil best FaceID op een iPad maar dan dient het wel behoorlijk aangepast te worden zodat je niet vast zit aan portrait mode. Edit: Of landscape mode effectief maar op één manier kunt gebruiken als de camera op een andere plaats (huidige zijkant, nieuwe bovenkant) geplaatst wordt.

[Reactie gewijzigd door Evernote op 29 juli 2018 10:37]

Volgens de geruchten zitten er twee FaceID systemen in, zodat je zowel in portrait als in landscape kunt unlocken.
Dat zou een (halve) oplossing kunnen zijn maar het zal er niet mooier op worden, bovendien los je er niet alles mee op.

Zelf zie ik het liefst een FaceID 2.0 want als je de iPad op z'n kop houd zonder FaceID maakt het niet uit of je 2x een FaceID systeem hebt want op z'n kop werkt het niet.

Je kunt de iPad namelijk op z'n kop houden in landscape of portrait mode.
Apple moet gewoon even de software aanpassen. De Microsoft Surface devices kunnen ook in zowel landscape als portrait gezichtsherkenning uitvoeren...
De Surface heeft een heel ander systeem, ik denk dat die dot projector op maar 1 manier werkt.

Maar ik hoop dat je gelijk hebt!
Face ID of niet, het bied mij geen 3.5 mm jack.
Er is voor de consument geen winst op geen enkel front, alleen maar evt verlies of ongemak.
In 8 jaar tijd nog NOOIT iets geleze over een vervelende 3.5 mm jack of dat hij daardoor te dik was, te zwaar, lelijk, etc.
Men richt zich op de verkeerde dingen.
Ik heb AirPods, sinds ik die heb stoor ik me mateloos aan alles met een kabel.

Ik snap niet dat je überhaupt er van op kijkt dat een 3.5mm zou gaan ontbreken.

Overigens richt ik me op het geen wat ik belangrijk vindt en dat is dat FaceID momenteel alleen in portrait mode werkt.

Die 3.5mm ben ik al lang weer vergeten..
Al hoop ik dat er gewoon één in komt voor de mensen die niet zonder kunnen.
Zucht, jij kan je draadloos al jaren gebruiken.. Dat heeft NIKS met de jack te maken.
Het gaat erom dat het verdwijnen van zaken de enige innovatie is de laatste jaren. Net zoals het verwijderen van de USB poorten e de SD card slot.
We zijn nu jaren verder en USB C is nog steeds niet de standaard en mensen hadden over het algemeen die poorten toch nog graag gezien op hun device.

Het mag wat minder OF OF maar gewoon wat meer EN EN. Laat de consument zelf kiezen wat ze graag gebruiken, zeker op PRO devices.
Ben je met het verkeerde been uit bed gestapt?
Of een te kort lontje aan je bommetje?

Ik heb niet gezegd dat het voor het ontbreken van de 3.5mm jack niet mogelijk was om draadloze oortjes te gebruiken.

Wat ik wel heb gezegd is dat ik sinds m'n AirPods me erger aan alles wat een kabel heeft.

Op de zaak gebruiken we vaak Skype for Business en als ik via S4B wil bellen moet ik die kabel weer uit de knoop halen. Je zit ook meteen vast aan je werkplek en kunt niet even bellen en lopen.

Ik gebruikte m'n bekabelde oortjes best veel maar door het hebben van een alternatief mis ik persoonlijk de 3.5mm jack dus niet.

Vind ik dat ie maar meteen weg moet blijven? Nee.
Lig ik er wakker van als er geen op de nieuwe iPad zit? Nee.

Edit: Ik het al, je bent een Apple hater.

[Reactie gewijzigd door Evernote op 29 juli 2018 11:45]

Op de zaak gebruiken we vaak Skype for Business en als ik via S4B wil bellen moet ik die kabel weer uit de knoop halen. Je zit ook meteen vast aan je werkplek en kunt niet even bellen en lopen.
Je realiseert je toch dat niet alle bekabelde headphones van die 10€ kostende zijn die je in je zak steekt en er vervolgens in een enorme knoop uit haalt?
Dit is een dure prijzige Sennheiser maar nogmaals, na draadloos gewend te zijn wil ik niet terug.
Denk met enige zekerheid dat ik eerder een Apple gebruiker was als jij ...
En ja, kan me steeds minder verenigen met de koers van Apple.

Wachtende ‘ dan reageer je toch lekker niet ‘ .... Dit is tweakers en dit is NL dus ik deel mijn mening.
Het zou erg jammer zijn als de 3.5mm ingang gaat verdwijnen. Ik ga niet al mijn koptelefoons/oordopjes vervangen/weggooien, omdat Apple te lui is om deze in te bouwen.

Een kleinere iPad zie ik zeker niet als een voordeel. Ik had liever gehad dat het scherm groter zou worden (dunnere randen). Ik heb nu een iPad 10.5, werkt prima, maar een groter scherm tijdens bewerken lange stukken tekst zou ik toejuichen.

Het is jammer dat consumenten geen signaal af kunnen geven, omdat hun fanbase te groot is. Functionaliteit verdwijnt, maar je krijgt er alleen last voor terug. Ik heb nu een Samsung s9, vroeger een iPhone en wow, … wat een verschil en gebruiksgemak. Jammer dat er geen goede tablet alternatieven zijn.
Jammer dat er geen goede tablet alternatieven zijn.
Surface Pro (2017)? Kan net zoveel kosten als een iPad Pro afhankelijk van het model wat je kiest en als je niet gamed kan hij ook je PC vervangen. Op mijn werk gebruik ik de Surface Pro (LTE) voornamelijk met de pen en OneNote en thuis hangt hij aan de dock met een 27" extern scherm en is het mijn volwaardige PC. Omdat ik een 2-vingertyper ben is het Surface toetsenbord prima en anders koppel je er een bluetoothtoetsenbord aan.

Ik heb overigens de i5 uitvoering die fanless is. Lekker stil en throttled nagenoeg niet.
Een Surface Pro kan veel meer kosten dan een iPad Pro!

Welke voor jou het beste is, ligt aan wat je ermee wilt doen.
Klopt, kan veel meer kosten. Maar een i5 met 128Gbyte kost net zoveel als een iPad Pro 12,9". Voor hetzelfde geld heb je en een tablet maar je kan hem ook nog als volledige PC gebruiken. Dat laatste kan de iPad niet. Nu zijn er puur als tablet genomen meer apps op de iPad, maar of je die nodig hebt is nog maar de vraag en per persoon verschillend. Ook desktop applications kunnen vaak prima gebruikt worden in tablet mode op de Surface al is de UI dan niet geoptimaliseerd voor touch.
Het is jammer dat consumenten geen signaal af kunnen geven, omdat hun fanbase te groot is. Functionaliteit verdwijnt, maar je krijgt er alleen last voor terug.
De consument geeft een signaal, ze vinden het geweldig. Waarom zou je geen consument zijn maar een fan als je er geen problemen mee hebt? Dat snap ik echt niet. Je zegt zelf dat je van een iPhone bent overgestapt naar een Samsung. Dat geeft aan dat jij niet DE consument bent want als je dan durft opperen dat het gebruiksgemak beter zou zijn dan heb je niks begrepen van de Apple ervaring. Dat is echt geen verwijt al klinkt het zo wel. ;) De Apple ervaring kost geld. Met enkel een iPhone zou ik ook niet over gebruiksgemak durven spreken.

Maar om nu te zeggen dat je als consument geen inspraak hebt bij Apple dat is iets dat er bij mij niet ingaat. Als ik boos ben over iets, zoals ik dat was over de slechte werkomstandigheden van Chinese arbeiders, het gebruik van mineralen uit conflict gebieden of over Spectre dan stuur ik een mail naar Tim Cook. In de eerste twee gevallen heb ik geen antwoord gekregen maar is de boodschap duidelijk aangekomen. Bij Spectre werd het onmiddellijk opgevolgd en wou men mij telefonisch contacteren. Om maar aan te geven dat die mails naar Tim Cook ook effectief worden gelezen door zijn medewerkers. Dus als je je als consument een signaal wil geven aan Apple stuur dan gewoon een mail naar tcook@apple.com. Al denk ik dat het in het geval van de jack niet zoveel zal uithalen omdat de consument het blijkbaar geen bal kan schelen dat die jack weg is en naar mijn mening en ondervinding is dat ook terecht.
[...]
... dan heb je niks begrepen van de Apple ervaring.
De Apple ervaring? Blijkbaar moet je het eerst snappen? ;)

Voor mij moet het vooral goed werken, gebruiksgemak opleveren. Een iPad of iPhone of elk andere tool, moet het mij gemakkelijker maken, niet moeilijker. Nu, met het wegvallen van de headphone-jack, wordt het alleen maar lastiger. Kwaliteit wordt minder en het milieu extra belast. Lees ook de +3 reactie aan het begin van deze thread.

Als ik De Apple ervaring moet samenvatten, dan zeg ik altijd: ‘Net niet’. Ze doen veel goed, vooral design is erg mooi, maar heel veel zaken, vooral wat iOS betreft, functioneerd net niet goed genoeg en dan ga je toch alternatieven zoeken of omwegen gebruiken.
Tja je moet het gewoon snappen. Als ik je argumenten hoor snap je het duidelijk niet. Apple is niks voor jou. Niks mis mee.
Yup, anno 2018 loop je nog steeds te kloten met basic jaren 80 functies zoals bestaden overzetten op een IOS device ... Dan ga je naar android en je zet in 1 stap al je bestanden over, ongeacht het OS.
De boel naar je hand zetten gaat ook prima en je ontdekt de gemakken van ‘onzin’ functies (volgens de mensen die het niet hebben) zoals een always on display en echt multitasken.
Een soort ipad X dus, opzich niets mis me, alleen vind ik nogsteeds dat er niet veel “pro” zit aan de ipad pro. Een stylus pen, dock aansluiting, de grootte? Wat mis ik verder nog?
De term PRO slaat al jaren nergens op.
Zolang de apps en IOS exact hetzelfde is heb je nauwelijks meerwaarde van een PRO afgezien van wat snelheid maar de ipads zijn al jaren snel zat voor 99% van de users.
Laten we niet net doen alsof het een production device is ..
Hoe groter ergens 'pro' op staat, hoe minder pro het meestal is.

Ik had laatst een grote staande ventilator van 3 tientjes gekocht van een merk... PRO best of iets degelijks. Nou, niks PRO aan dat ding hoor. Is niet erg, maar hij gaat het niet lang uithouden als ik hem zo voel en zie en hoor :-)

[Reactie gewijzigd door Arokh op 29 juli 2018 11:09]

Pro heeft dan ook niks met productie te maken.
120Hz scherm
Dat merk je heel goed als je 'm gebruikt. Echt super snel en soepel. Ik zou niet meer terug willen naar een normale ipad.
En de pen werkt ook top. Beter dan op een S3 die ik eerst nog had een lichte vertraging had.
Ook het formaat is fijn. Net wat kleiner maar toch met een groter scherm erin ( laatste model althans).
En het scherm natuurlijk.
Een heel goed scherm en digitizer. Veel opslag, snelle SoC etc.
Edit: Accesoire aansluiting voor bijvoorbeeld het toetsenbord.

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 29 juli 2018 10:06]

Anoniem: 288526
@Swerfer29 juli 2018 10:22
Ja, en een fysiek toetsenbord en een trackpad met muisaanwijzer, oh wacht dan heb je een notebook....
Alleen is MacOS niet optimized voor touch, waardoor je dan bijna verplicht bent om een muis + toetsenbord erbij te gebruiken (en je met de losse tablet dus niet heel veel meer kunt)
Nee dat klopt. Alleen is het pro verhaal wat lastig voor sommige mensen. Ik kan het in mijn werk onmogelijk gebruiken omdat er geen software op draait die ik nodig heb. Dus voor mij is het niet Pro genoeg. In sommige specifieke gevallen wel waarschijnlijk, maar voor de massa niet. Een Surface Pro van Microsoft is dat voor mij dan weer wel.
Helemaal mee eens. Die “2-in-1” devices met Windows 10 zijn behoorlijk Pro (want alle desktop software kan er op). Mooie bijkomstigheid is dat je met de store apps het ook nog (een beetje) als tablet kunt gebruiken. Maar daar is de iPad dan wel weer veel beter in.

Dus: iPad zeer goed als tablet, erg matig als laptop, Surface zeer goed als laptop, matig als tablet
Jij ziet het goed, daarom noemt Apple de Pro versie dan ook, de Pro versie.

Het is in hun ogen de allerbeste tablet en waarschijnlijk hebben ze daar ook wel gelijk in.
Dat anderen het dan weer niet pro vinden omdat ze er geen pc software op kunnen draaien maakt deze iPad niet minder pro.

Daar is deze iPad niet voor gemaakt. Waar die wel voor gemaakt daar blinkt hij uit, de surface kan dan weer wel van allerlei software draaien waardoor sommigen beter bedient zijn, maar deze blinkt dan weer niet uit als tablet.

Het lijkt me logisch dat men een surface kiest wanneer men persé Windows software wil kunnen draaien en toch graag een tablet wil en dat men een iPad pro neemt als die behoefte er niet is.
Nu hoop ik wel dat ze een dongel meeleveren, zo heel vaak (en lang) maak ik geen gebruik van die jack, maar soms toch wel noodzakelijk als je even in stilte een filmpje wilt beluisteren met 1 oortje in, met een Bluetooth hoofdtelefoon ben je gelijk zo afgezonderd.
Mijn AirPods zijn even open als m’n Sennheiser koptelefoon hoor. Stop je de ander terug in het doosje en voila, opgelost.
Ongetwijfeld een goede oplossing, maar is me net te kostbaar voor het doel. Nu gebruik een 10 euro setje om een review op YouTube of tweakers te kunnen beluisteren zonder dat m’n huisgenoten er last van hebben, die reviews klinken soms nogal saai hè ;-)

Nu zou ik ook een normale iPad kunnen kopen, maar die reflecteren veel te erg buitenshuis. In het voorjaar wil ik mijn air2 vervangen.
Met airpods kan je ook met 1 oortje luisteren, btw met andere bluetooth oortjes ook( die met zo een verbindingskabel in je nek)
Volgens HWI wordt er dus ook geen dongel meegeleverd.. Wat ik heel vreemd zou vinden.

https://nl.hardware.info/...iting-maar-krijgt-face-id
Bij een Pro device zou ik juist verwachten dat de hoofdtelefoonaansluiting zou blijven.
Juist voor de professionals die er mee aan de slag moeten.

Edit: Het handige aan een 3,5mm aansluiting is dat het al een standaard is en lightning niet.

[Reactie gewijzigd door Alw4ysFresh op 29 juli 2018 12:11]

Maar als professional wil je een DAC die aansluit bij je spullen en dat is juist de kracht van Lightning.
En dat kan niet zonder de 3,5mm aansluiting dan?
Waarom wil je als prof DAC? Is dat belangrijk bij een Ipad pro?
Pro’s gebruiken enkelt USB waaraan een externe soundcard hangt ...
Er is geen enkele echte Pro die zich bezig houd met muziek via de 3.5mm jack.
Sorry, dit is absolute onzin.
Leg dat eens uit dan ...
Noem mij eens een serieuze artiest of producer die een MBP gebruikt ZONDER ext Sounddevice ...
Een externe geluidskaart wordt gebruikt vanwege features (meerdere kanalen, balanced out, dat soort dingen), niet vanwege geluidskwaliteit.

Je kan dus prima je telefoon of tablet direct de tafel in prikken om bijvoorbeeld muziek af te spelen.
Pardon ?
Geluidskwaliteit speelt ook een grote rol maar jij hebt er niet veel verstand van.
Muziek afspelen kan iedere nederlander en dan volstaat de jack prima.

Het produceren van muziek is wat PRO’s doen en dan heb je sowieso een ext USB audio device.

Het afspelen van wat nummers die je in elkaar mixed op een kinderfeestje is niet per definitie PRO gebruik.
Pardon ?
Geluidskwaliteit speelt ook een grote rol maar jij hebt er niet veel verstand van.
Leuke aannames, onderbouw eens?

Kom eens met onderbouwing dat geluidskwaliteit uit een externe dac beter is dan een interne dac?
Kom meteen even met je definitie van PRO (iets anders dan pro?) gebruik?
Denk dat ik vrij duidelijk ben en sinds jaar en dag zitten producers en musici op macbooks met daaraan allerlei externe apparatuur.
Vwb de hardware verschillen zou ik eens googlen, staat genoeg op.

De term PRO heeft idd tegenwoordig een andere lading gekregen lijkt wel.
Vwb muziek zie ik dat nog steeds als personen die het beroepsmatig gebruiken en dus daarmee hun boterham verdienen.
Google eens op willekeurige studios en je zult zien dat men werkt met externe sound devices en de nodige midi apparatuur om het product te maken.

PRO lijkt sinds een paar jaar verwatert, met name sinds de komst van de Ipad Pro serie en de tegenvallende MBP series die niet meer staan voor hetzelfde waar Apple jaren geleden nog veel professionals happy maakte. De reviews, meningen van diverse authoriteiten staan online en kan je inzien, Nu zelfs 2 jaar verder is de mening niet echt verandert en maakt een OLed touchbar echt het verschil niet.
Is dit je technische onderbouwing dat een externe DAC betere geluidskwaliteit oplevert?

Daarbij ga je redelijk voorbij aan wat ik eigenlijk neerzet.

Ja, er zijn absoluut voordelen aan een externe geluidskaart en die zijn vaak noodzakelijk, maar dat gaat niet over geluidskwaliteit.

Je kunt een apparaat dan ook prima 'pro' gebruiken zonder DAC als je de features die een externe DAC met zich meebrengen niet nodig hebt. Dit zie ik (ook in de pro wereld) dan ook genoeg om me heen gebeuren.

[Reactie gewijzigd door MerijnB op 29 juli 2018 12:17]

Ik snap de downvotes niet. Als je als artiest aan komt kakken met een minijack verloopje om muziek voor duizenden bezoekers over een professionele PA af te spelen ben je echt een enorme oelewapper.

Digitaal / Digitaal of 24/96 over verschillende kanalen met 1/4” jacks is echt geen overbodige luxe.
Leg eens uit waarom je 24/96 zou willen hebben?

En down votes lijkt me duidelijk. Er wordt geen onderbouwing gegeven en op de man gespeeld.

[Reactie gewijzigd door MerijnB op 29 juli 2018 15:56]

Qua commentaarstijl is het niks maar ik ken ook niemand die serieus bezig is met muziek en de standaard D/A gebruikt.

24 bit omdat ook na mixen, EQ en effecten en compressie de kwaliteit goed genoeg moet zijn voor opname of PA. 16 bit is gewoon krap. 20 bit is ook genoeg misschien maar dat is zeldzaam.
24 bit omdat ook na mixen, EQ en effecten en compressie de kwaliteit goed genoeg moet zijn voor opname of PA. 16 bit is gewoon krap. 20 bit is ook genoeg misschien maar dat is zeldzaam.
Voor opname kan 24 bit zeker meerwaarde hebben, maar aangezien er hier nog een DA conversie voor zit is dat hier niet van toepassing. Eq, effecten en compressie hebben echt niets met bitdiepte te maken.

Kan je uitleggen waarom 16 'te krap' is, en waarvoor te krap? Wat is het resultaat van te krap zijn?
Compressie werkt op het volume en dus heeft de bitdiepte er direct mee te maken. 16 bit is nauwelijks genoeg voor muziek maar zo lang het niet te dynamisch is (zoals klassiek) dan werkt het.

Ga je het bewerken in het tijd (chorus bijvoorbeeld) of volumedomein (compressie) moet je met meer detail beginnen om na bewerking nog een nette 16/44 over te houden.

Maar dat is nog los van de betere DACs die er eigenlijk altijd in zitten.
16 bit geeft een dynamisch bereik van 96dB (zonder dithering), jij stelt dat dit nauwelijks genoeg is?


Trouwens, over betere DACS, deze post gelezen? De verschillen tussen DACS worden vrij regelmatig waar overdreven.

[Reactie gewijzigd door MerijnB op 29 juli 2018 20:55]

Voor hifi gebruik net aan, niet om daarna nog te gaan bewerken. Maar ik herhaal mezelf voor derde keer eigenlijk.
En je blijft jezelf niet onderbouwen.

16 bit geeft zoals gezegd een dynamische range van 96dB en is zat voor al het afspeelwerk dat je kan bedenken. Bij opnames heeft 24bit voordelen, omdat je dan wat meer head room hebt (je hoeft niet heel goed op te letten dat je gain zo hard mogelijk is omdat je ruisvloer lager ligt).

96dB is krankzinnig en kan je eigenlijk nergens kwijt; om een beeld te krijgen, als jij een hele stille luisterruimte hebt met zeg 30dB omgevingsgeluid (en dat is flink stil) heb je het dus over een maximaal volume van 126dB (het zachste geluid moet meer dan 30dB zijn, anders kan je het niet horen) - bij gebruik van dithering nog meer - dat is net zo hard als een opstijgend vliegtuig.

Dat kan en wil je niet produceren en naar luisteren; een dynamische range van 96dB (en dus 16 bit) is zát voor het afspelen van audio, in welke situatie ook.
Je moet echt even uit je hifi bubbel komen en je inleven in wat mensen die optreden met laptops werkelijk doen. Zo gauw ik een 16 bit track ga bewerken is de kans levensgroot dat ik hem ga oversturen. Even wat laag bijdraaien en je hoort alleen nog maar lelijke digitale oversturing. Dus je hebt ook in je outputs een berg ruimte nodig. Dingen gebeuren live dus je kunt niet precies naar een net uitgemixte 16-bit uitsturen.
Je moet echt even uit je hifi bubbel
Jij begon dat 16bit net genoeg is voor hifi, vandaar die link
Zo gauw ik een 16 bit track ga bewerken is de kans levensgroot dat ik hem ga oversturen. Even wat laag bijdraaien en je hoort alleen nog maar lelijke digitale oversturing. Dus je hebt ook in je outputs een berg ruimte nodig. Dingen gebeuren live dus je kunt niet precies naar een net uitgemixte 16-bit uitsturen.
Even voor mijn beeldvorming, wat is jou rol in dit geval? Ben je muzikant, ben je geluidstechnicus?
Livesets en studiogebruik. Om zonder zorgen audio uit te sturen wil je 20 bits of meer omdat je anders te dicht tegen digitale oversturing moet zitten. Je offert een aantal bits op voor headroom. Bij 16 bit heb je dat niet.
Ik ga er dan even vanuit dat je achter de tafel zit (je zegt het nl niet).

Als jij bij eqing overstuurd staat je gain toch gewoon te hoog, kan je wel verlangen dat iemand 24 bits uitstuurt, maar dan staat je gain nog steeds te hoog. Waarom moet iemand bij uitsturen voor jou head room zorgen? Dat kan je toch veel beter zelf doen?

[Reactie gewijzigd door MerijnB op 30 juli 2018 07:48]

Ik begrijp niet hoe ik het beter kan uitleggen dan dat. Maar als je live muziek maakt op een laptop zorg je dat je niet in je eigen rood komt dus hou je ruimte over bij het uitsturen. Of meerdere sporen waarvan sommige gewoon minder hard staan. Daar komt noot strak gemaximaliseerd 16 bit uit
Je verhaal wordt wat vaag; vertel je dit nu als geluidstechnicus of als muzikant, en wat bedoel je met je 'eigen rood'?

Wat voor een setup gebruik je hier, waar doe je EQ en compressie?

Aangezien we het over analoge audio hebben wat eruit komt (neem ik aan, aangezien het over DAC's gaat enzo), komt er sowieso geen bits uit. Hoe bedoel je dat er geen strak 16 bit uitkomt en hoe veranderd dat als je er 24bit van maakt?
Grappig dat jij dit zegt, ben trouwens nog benieuwd naar je technische onderbouwing van je eerder stelling.
Verwacht je dat ik een TNO rapport ga schrijven om dit te ondersteunen ?

Het staat het en der al vermeld.
Je in en outputs alleen al moet je normaliter ontberen. Wat te denken van de apparatuur die eraan komt te hangen en de dus veel betere AD DA convertors.

Natuurlijk kan je de basis van een stukje muziek op een laptop zelf maken maar zodra je echt gaat producen, mixen en de boel masteren komt er echt wel wat bij kijken.

Nogmaals, laat mij eens een serieuze producer zien die zijn Mac niet middels een extra device verbonden heeft.
Zegt genoeg.
Verwacht je dat ik een TNO rapport ga schrijven om dit te ondersteunen ?
Nee hoor, maar je bent heel stellig in je mening, dan zou ik verwachten dat je dat met technische kennis kunt onderbouwen; zeker als je ook nog roept dat anderen er geen reet van snappen.
Het staat het en der al vermeld.
Heb ik gemist denk ik, waar?
Je in en outputs alleen al moet je normaliter ontberen.
Daar heb ik hier al wat over gezegd, dat is absoluut een situatie waarin een externe geluidskaart nodig is.
Wat te denken van de apparatuur die eraan komt te hangen en de dus veel betere AD DA convertors.
Deze snap ik niet, hoe bedoel je dit? Wat is apparatuur die eraan komt te hangen, en waar zitten veel beter convertors?
Heb je trouwens deze post met metingen van DACS waaruit blijkt dat die verschillen tussen DACS helemaal niet relevant zijn?
Natuurlijk kan je de basis van een stukje muziek op een laptop zelf maken maar zodra je echt gaat producen, mixen en de boel masteren komt er echt wel wat bij kijken.

Nogmaals, laat mij eens een serieuze producer zien die zijn Mac niet middels een extra device verbonden heeft.
Zegt genoeg.
Natuurlijk heb je bij mixen en masteren een externe dac nodig (tenzij je iets van Dante gebruikt), vanwege de eerder genoemde features van zo'n dac, maar jij claimt dat er voor pro gebruik _altijd_ een externe geluidskaart nodig is.

Laten we het omdraaien:
- als ik tijdens een 'pro' concert wat muziek wil laten horen uit m'n ipad, waarom moet daar dan een externe dac tussen zitten?
- als ik als betaalde muzikant (pro dus) m'n ipad gebruik als personal mixer op het podium (a la aviom), waarom moet er dan een externe dac tussen zitten?

[Reactie gewijzigd door MerijnB op 30 juli 2018 09:54]

Mijn gevoel wil eigenlijk wel dat een high-end fabrikant er op gericht moet zijn te streven naar een ideaal plaatje. Voor mij is dat een telefoon als een knetterharde waterdichte rechthoek met een batterijduur van weken. Dus liefst zonder openingen voor jacks, stroom, mic en speaker. Klinkt onmogelijk maar ik denk dat ze met stroom en jack al praktisch zover zijn. De non- backwards compatibility is wel schraal voor je huidige randapparatuur maar ik zie niet in hoe je anders tot het einddoel kan komen.
Bluetooth kost ook accu, misschien minder dan een headset misschien (?), ok. Alleen nu moet je ook een headset gaan opladen. Dat zal weer bijzonder onnodig dure -want Apple- accesoires gaan opleveren.
432 reacties op een gerucht.
Over de enige tablet die de meeste Nederlanders kennen.
Met een veel te vierkant beeld.
Het is wat.
Tja, daar heb je een punt.
Geeft maar eens aan hoe goed wij het hebben dat we ons hier druk om kunnen maken.
Raar besluit als het waar is. IPads zijn erg populair bij kinderen. Ik vind het veel eenvoudiger om een bedraadde hoofdtelefoon te gebruiken dan nog een apparaat wat ik op moet laden. Ook als de draden soms kapot gaan. En ja het kan met verloopstekker, maar dan heb je alweer iets uitgebreiders nodig als ze willen luisteren en opladen tegelijk.
Voor de kids heb je voor 5 euro nieuwe oortjes of headset overal ter wereld. Succes met je BT setup die je moet verzekeren vanwege de prijs en kans op diefstal.

Let op mijn woorden, straks krijg je issues met interferentie en kanalen als velen die dingen gebruiken in bijvoorbeeld de trein. Net zoals nu wifi soms kuren kan vertonen omdat de gehele straat vol staat met routers.
Zelf zou ik nooit zoveel neerleggen voor een tablet (wel voor een surface maar dat is gewoon een draagbare pc) maar kan me voorstellen dat het voor anderen ideaal kan zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee