Hoewel ik zelf graag gebruik maak van de 'datalimietvrije streaming' zoals deze wordt aangeboden door T-Mobile, lijkt het me toch goed dat de rechter zich hier eens goed over buigt.
Voor niks gaat de zon op. Als je een deel gratis maakt zal de rest daar voor moeten betalen.
Dat zal echter alsnog het debat open laten of men zou moeten streven naar netneutraliteit in enge zin of in brede zin: moet ieder bitje gelijkelijk behandeld worden, of moet enkel iedere vergelijkbare dienst gelijkelijk behandeld worden?
Laten we eerst het einddoel helder voor ogen krijgen en daarna de maatregelen er op aanpassen. Wat mij betreft is het doel dat een ISP geen invloed heeft op welke sites of diensten haar klanten kunnen gebruiken (anders dan de maximum snelheid van de verbinding zelf).
Strict genomen is het genoeg om alle diensten in een bepaalde categorie hetzelfde te behandelen, maar
volgens mij is het in praktijk onmogelijk om duidelijke grenzen te trekken.
Een videoclip bevat zowel beeld als muziek, en een beetje radio-kanaal stuurt ook metadata met de muziek mee. Je kan ook 10 minuten stilte uitzenden en alleen maar metadata sturen. Is het dan nog datavrije muziek of niet? Youtube kan video's hebben zonder bewegend beeld met alleen maar geluid. Waar ligt de grens? Volgens mij is die gewoon niet te trekken.
Je kunt stellen dat T-Mobile voldoet aan netneutraliteit in brede zin: iedere publiek toegankelijke streamingdienst kan in principe, zonder verdere kosten, aangemeld worden voor de streaming zonder datalimiet. In dat opzicht wordt er geen enkel onderscheid gemaakt tussen vergelijkbare diensten.
Iedere vorm waarbij sites of diensten zich bij de ISP moeten melden en/of registreren levert automatisch een barriere op. Hoe simpel de procedure ook gaat zijn, het kan niet schalen. Er zijn duizenden ISP's op deze wereld en miljoenen aanbieders van media. Die kunnen onmogelijk allemaal gaan communiceren met al die duizenden ISP's en voldoen aan alle huisregels. Dat is gewoon volkomen onrealistisch. Radio Bombay gaat echt niet met de Nederlandstalige helpdesk van T-mobile communiceren.
Dat een aantal internetreuzen niet op de lijst van T-Mobile staat zegt genoeg. IIRC zijn Apple, Microsoft en Google nog steeds niet toegestaan. Dan is het toch nu al niet meer eerlijk? T-Mobile zegt dat deze diensten niet mee wíllen doen, maar vermelden er niet bij waarom ze niet mee willen doen. Als die megabedrijven, die normaal geen enkele scrupules hebben, niet mee willen doen, hoe erg moeten de voorwaarden dan wel niet zijn?
Ik denk overigens dat ze niet door de procedure komen omdat ze hun diensten vanuit de cloud leveren en werken met heel veel snel wisselende IP-adressen en poorten die even later voor iets anders gebruikt kunnen worden. Wat je daar verder ook van vindt, het is de dagelijkse praktijk. Als je systeem daar niet mee kan omgaan dan is het niet eerlijk.
De vraag is in hoeverre dit (on)wenselijk is: moet ieder bitje van torrentdownloads tot muziekstreaming tot VoIP hetzelfde behandeld worden, of mag je binnen die soorten prioriteren en/of uitzonderingen maken qua datalimiet?
Die vraag is wat mij betreft nog niet eens in zicht. Laten we eerst eens duidelijk krijgen of alle muziekstreamingdiensten eerlijk behandeld worden, als het daar niet lukt dan heeft het ook geen zin om verder te kijken. Met alle kennis die ik heb van internet zie ik de huidige situatie als inherent oneerlijk.