Het in de Verenigde Staten opgelegde verbod aan bedrijven om componenten aan ZTE te leveren, betekent mogelijk ook dat de Chinese smartphonefabrikant geen Android met Google-apps meer op zijn smartphones mag installeren. ZTE zou in gesprek zijn met Google.
Volgens Reuters, dat zich baseert op een bron die bekend is met de gesprekken, zijn de bedrijven er nog niet over uit of het gebruik van Android door ZTE zal veranderen. Google en ZTE hebben niet gereageerd op vragen van het persbureau. De bron van Reuters claimt dat het verbod dat in de VS is opgelegd op de handel met ZTE ook invloed kan hebben op het gebruik van Googles besturingssysteem.
Een totaalverbod op het gebruik van Android is waarschijnlijk niet mogelijk, omdat het besturingssysteem opensource is. Maar de versie die ZTE nu gebruikt, bevat de apps en diensten van Google, zoals de Play Store. Mogelijk mag ZTE die door het verbod niet meer gebruiken en zou de fabrikant een eigen fork moeten maken, zoals Amazon bijvoorbeeld doet met zijn Fire OS.
De VS legde de handelsbeperking op omdat ZTE zich niet heeft gehouden aan opgelegde disciplinaire maatregelen. De straffen werden opgelegd aan de Chinese smartphonefabrikant omdat die producten leverde aan Iran en daarmee sancties van de VS omzeilde. Volgens het verbod mogen Amerikaanse bedrijven zeven jaar lang geen componenten leveren aan ZTE.
Daarnaast meldt Reuters dat de Federal Communications Commission bezig is met nieuwe maatregelen die de invloed van Chinese merken als ZTE en Huawei op de Amerikaanse markt verder moet beperken. De FCC zou willen vastleggen dat er geen geld uit het FCC Universal Service Fund, waar 8,5 miljard dollar in zit, naar bedrijven zou mogen gaan die 'een bedreiging vormen voor de integriteit van de communicatienetwerken'.
Het geld uit het fonds is bedoeld om bijvoorbeeld verbindingen in buitengebieden aan te leggen. Hoewel de FCC geen namen noemt, lijkt het aannemelijk dat de commissie doelt op Chinese merken. Huawei ligt in de VS al langer onder vuur, zo werden begin dit jaar deals met providers afgeblazen door druk vanuit de overheid. De Amerikaanse overheid is bang voor spionage via backdoors in telefoons en netwerkapparatuur.