“Dat is onmogelijk aangezien internationale verdragen dan simpelweg niet bestaan.” Dat is natuurlijk niet waar. Ik zei specifiek voor alles in Nederland. Pak momenteel de situatie met Syrië. Dat speelt zich buiten Nederland af, of wij al dan niet Syrië binnen zouden mogen vallen is iets dat in zo’n internationale verdragen kan staan. Wat doen we op internationale wateren, wat als een Amerikaans vliegtuig met Nederlandse en Engelse inzittende, neer stort in een ander land, of internationale wateren. Dat zijn dingen waarvoor je nog altijd internationale verdragen voor kunt hebben.
Daarbij kun je ook nog altijd andere afspraken maken, maar zijn dat dan eerder gezamenlijke doelen waar je naar streeft in plaats van harde wetgeving. Je zou gezamenlijk kunnen afspreken om bv de uitstoot van fijnstof te verlagen, dat is dan geen verplichtend karakter (want nationale wetgeving kan het voorkomen) maar landen kunnen dat wel als doel zetten en (zolang daar in het land een democratische meerderheid voor is) hun landelijke wetgeving eraan aanpassen.
Dus ook als Nationale wetgeving, binnen het land voor gaat op internationale wetgeving/ verdragen kun je nog altijd prima met internationale verdragen werken.
Dan het specifieke voorbeeld waar het hier over gaat, dat betreft EU-Wetgeving. Dit had natuurlijk prima geregeld kunnen worden via multilaterale verdragen. Dus de landen die eraan mee wilde doen, deden dat en de landen die dat niet wilde (zoals wij) doen dat niet. Maar dat past niet binnen het EU-model wat een blauwdruk is voor een VSE. Dus nee sorry, ik ben het niet met je eens. Nationale wetgeving boven internationale wetgeving (binnen het land) kan prima, en via een beter systeem van samenwerking binnen Europa, dan het EU-systeem zouden we ook dit soort problemen niet hebben en nog altijd een prima (nog beter) werkend systeem hebben.
“ Het basisprincipe van supranationale verdragen, in ieder land overal ter wereld en al eeuwen lang betekent dat internationale verdragen boven nationale afspraken gaan.” Dat maakt het natuurlijk nog niet goed.
“Er is geen logisch alternatief.”
Hiervoor de alternatieve mogelijkheden aangeven, inclusief voorbeelden en onderbouwing.
“Zelfs een land als Noord Korea~”
Het staat een land vrij om zulke afspraken aan te gaan, en proberen ze na te leven. En het zal vaak ook na te leven zijn. Maar als er democratisch geen meerderheid voor bepaalde wetgeving in een land is, dan zullen we ons daaraan moeten houden. Dat is democratie. Dat 100 jaar geleden een kabinet een handtekening onder zo’n verdrag heeft gezet, waar nu geen meerderheid meer voor is maar wat dan toch boven eigen wetgeving staat, dat gaat geheel tegen alles wat democratisch is in.
[Reactie gewijzigd door Devata op 13 april 2018 09:21]