Bloomberg: Amerikaanse waakhond onderzoekt Bitfinex-exchange en Tether - update

Volgens een bron van persbureau Bloomberg onderzoekt de Amerikaanse waakhond CFTC de exchange Bitfinex en het daaraan gelieerde bedrijf Tether. Een audit van Tether ging onlangs niet door.

De anonieme bron van Bloomberg zegt tegen het persbureau dat de waakhond op 6 december subpoenas, oftewel dagvaardingen, naar de bedrijven heeft gestuurd. Die willen niet op vragen van Bloomberg antwoorden. Ze zeggen alleen dat ze regelmatig verzoeken krijgen van toezichthouders en dat ze daar niet specifiek op ingaan.

Het persbureau schrijft dat de waarde van alle uitstaande Tether-tokens inmiddels 2,3 miljard dollar is en dat het bedrijf claimt dat het hetzelfde bedrag in dollars voorhanden heeft. Sceptici zouden aan deze bewering twijfelen, omdat daarvoor geen bewijs naar buiten is gebracht. Tether is een cryptovaluta die claimt stabiel te zijn doordat er een koppeling bestaat met traditionele valuta zoals de dollar of de euro. Daardoor zou de waarde van 1 Tether overeenkomen met die van 1 dollar.

De exchange Bitfinex en Tether delen volgens Bloomberg een gezamenlijke ceo, genaamd Jan Ludovicus van der Velde. Er zijn echter geen publieke documenten over de leiding van de bedrijven en waar ze precies gevestigd zijn. Uit de uitgelekte Paradise Papers zou bovendien blijken dat een Tether-topman ook een hoge functie vervult bij Bitfinex. Op de exchange is het mogelijk om bitcoin te kopen met Tether, oftewel usdt.

Het Amerikaanse accountancybedrijf Friedman zou oorspronkelijk een audit uitvoeren van Tether, maar de samenwerking tussen de bedrijven kwam recentelijk tot een einde. Tether schreef in een mededeling dat 'Friedman extreem nauwkeurige procedures hanteerde voor een relatief eenvoudige opmaking van de balans, waardoor een audit niet binnen een redelijk tijdsbestek uitvoerbaar bleek'.

Update, 21:10: Bloomberg heeft zijn artikel na publicatie gewijzigd en schrijft nu dat de dagvaardingen op 6 december zijn gestuurd en niet afgelopen week. Dit artikel is aangepast.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

30-01-2018 • 20:34

62 Linkedin

Reacties (62)

Wijzig sortering
Ik las dit al op Zerohedge, het gerucht is dus dat Tether coins zit 'bij te drukken' zonder dat die gebacked zijn door echt geld. Ik las ook als dit zo blijkt te zijn dat bitcoin en andere cryptovaluta flink in waarde zullen dalen.

Het ironische is dat dit 'fractional reserve banking' heel gewoon is in de wereld van echt geld, waar o.a. Draghi miljarden in de economie pompt zonder dat daar iets tegenover staat (goederen of diensten) en banken geld uitlenen wat ze niet hebben.

[Reactie gewijzigd door mkools24 op 30 januari 2018 20:49]

Fractional reserve banking werkt natuurlijk wel met een ratio. Het is niet zo dat je ongelimiteerd geld kan blijven bijdrukken.

Tether was/is ongereguleerd. Wat er voor zorgt dat er op bepaalde dagen wel heel erg veel muntjes (100M+) werden gecreëerd. Daarnaast werd er bij Tether de indruk gewekt dat elk muntje ook daadwerkelijk gedekt was door een dollar. Met dergelijke grote aantallen lijkt dit allemaal zeer onwaarschijnlijk. Helemaal interessant dat de Amerikaanse waakhond nu pas actie onderneemt omdat een aantal dagen geleden het nieuws naar buiten kwam dat de partij die deze munt zou auditen niet meer betrokken is bij dit project.

Er zijn echter wel goede alternatieven. Met zaken als MakerDAI https://makerdao.com/ is het gewoon mogelijk om op basis van open smartcontracts een stabiele munt te creëren. Die kan dan, door het open karakter van de blockchain, vrij makkelijk gecontroleerd worden.
Met dergelijke grote aantallen lijkt dit allemaal zeer onwaarschijnlijk.
Cryptocurrencies hebben een market cap van honderden miljarden dollars. De btc cold wallet van Bitfinex alleen al bestaat uit $2 miljard aan btc. Er is de afgelopen paar maanden ontzettend veel nieuw geld in crypto gestoken, wat de vraag naar USDT enorm heeft doen stijgen. Klanten kunnen gewoon dollar deposits doen bij exchanges en worden vervolgens gecrediteerd in USDT. Bij Bitfinex kan dat vanaf $10.000, bij Bittrex geloof ik vanaf $100.000. Dat geld vloeit dan naar Tether.

Zo werkt dat in theorie althans, want we missen bewijs. Maar dat het onwaarschijnlijk is, is imho niet waar.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 30 januari 2018 20:56]

Marketcap is totaal nietszeggend in deze discussie. Als wij 1000 tokens uitgeven en afspreken dat ik er 1 van jou koop voor 1000 EUR en jij er eentje terug koopt voor 1000 EUR hebben we al een market cap van 1 miljoen EUR. Totaal nutteloos in crypto.

Daarbij kan je met margin trading in USDT een veel grotere hefboom creëeren en is het niet ondenkbaar dat dit aanzienlijke effecten op de koers gehad heeft.

Bewijs komt langzaam binnen sijpelen, zie bijvoorbeeld http://www.tetherreport.com/
Het zou me geheel niets verbazen dat USDT een scam in, maar...
Tether printing moves the market appreciably; 48.8% of BTC’s price rise in the period studied occurred in the two-hour periods following the arrival of 91 different Tether grants to the Bitfinex wallet.
Dat zit toch wel heel dicht bij het feit dat 50% chance it goes up, 50% chance it goes down...

Bitfinex verdient tussen de $16.75 en de $50 miljoen per dag aan alleen maker/taker fees. Als ze zouden willen zouden ze dus $1.5 miljard per maand aan Ether kunnen coveren door geld dat ze verdient hebben...

En ze verdienen waarschijnlijk nog meer door gebruik te maken van nog een extra schakel en dus nog meer maker/taker fees...

Ik vermoed dat de eigenaren onderhand ook zeer vermogend zijn en behoorlijk wat kapitaal hebben. Als ze er dus geld uit hebben getrokken uit de Tether fees, zouden ze na ruim anderhalve maand die vrij makkelijk weer terug kunnen proppen door winst uit Bitfinex. 6 december - heden => 1.75 maand x $1.5 miljard = ruim $2.6 miljard, er staat $2.3 miljard open aan Tether.

Als deze mensen heel kortzichtig zijn, dan is het misgegaan, maar Bitfinex is een enorme geld maker. Tether zorgt voor alleen nog maar meer omzet, waarom daar aan sjorren. Persoonlijk heb ik zo iets van, wat moet je met $2.3 miljard? Een multimiljonair zijn is leuk, maar dat zijn ze allang imho...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 30 januari 2018 22:50]

Ik vermoed dat het een uit de hand gelopen reddingsactie is van de hack op bitfenix en/of het verliezen van hun banking partner(s). Op de vraag waarom nog meer geld kan ik alleen maar naar het verleden wijzen: voor de meeste mensen is genoeg niet genoeg.

Heb je een bron voor de bedragen die je noemt?

De grootste reden waarom ik twijfel aan de backing is dat het zo simpel is om de grootste criticasters de mond te snoeren: toon aan dat het gebacked is. Het hele circus omtrent auditing in combinatie met de onmogelijkheid om via tether.to nog deposits of withdrawals te doen en de gigantische stilte zorgt voor wantrouwen.

Hoe dan ook, het verdwijnen van Tether heeft misschien een crash als gevolg, maar ik geloof (hoop?) dat het uiteindelijk goed is voor bitcoin.
Check de volume table en de transaction fees...
Ah een bierviltje berekening ;) Thanks, ik dacht dat je meer cijfers had.
Persoonlijk vind ik volume table niet voldoende om omzet te berekenen, met name niet omdat niet de hoeveelheid transacties getoond wordt maar het totaal van volume in BTC.
Ja dit denk ik ook. Ik denk niet dat ze Tether hebben uitgevonden met de impliciete bedoeling om vals te spelen. De banken zijn niet stom en pesten crytpo exchanges zo veel als ze maar kunnen.

Ik zelf had een account bij nTrust.com en mijn bank is TD Canada. Dat werkt heel goed voor mijn Bitcoin Cash, Nu heeft TD de betrekkingen met nTrust opgezegd. Nu moet ik WEER opzoek naar een andere exchange. En zo blijf je bezig.
Bitfinex verdient tussen de $16.75 en de $50 miljoen per dag aan alleen maker/taker fees. Als ze zouden willen zouden ze dus $1.5 miljard per maand aan Ether kunnen coveren door geld dat ze verdient hebben...

De berekening klopt niet. Aller eerst moet je weten wat maker/taker fees zijn. Maker zijn limit orders en taker zijn market orders.

Deze twee order types worden niet apart benoemd in het volume.

Pakken wij het volume van afgelopen 24 uur, $1,83 miljard dollar met een gemiddelde van de maker(0,1%)/taker(0,2%)= $2,745 miljoen.

De andere uitspraak over nog meer maker/taker fees verdienen klopt ook niet. Ze verdienen wel extra maar dan aan margin orders en ze vragen een withdrawal/deposit fee.
https://www.bitfinex.com/fees

Waarschijnlijk is zelfs mijn berekening nog te rooskleurig, maar schetst een realistischer beeld.
De berekening klopt niet. Aller eerst moet je weten wat maker/taker fees zijn. Maker zijn limit orders en taker zijn market orders.
Taker orders zijn orders die gematcht worden met andere orders in het orderboek, en kunnen dus ook limit orders zijn. Bovendien betaal je altijd taker fees voor hidden orders (die verschijnen niet publiekelijk in het orderboek maar ze staan er wel).

Aangezien ze aan elke trade 2x verdienen (iemand koopt en iemand anders verkoopt), is dat dus altijd minstens maker+taker en maximaal taker+taker. Dat is dus tussen de $5,5M en $7,3M aan fees alleen.

Maar goed, dan hou he weer geen rekening met veeltraders die minder fees betalen.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 31 januari 2018 08:01]

Marketcap is idd niets meer dan aantal_tokens * laatste_trade, en het hoeft idd weinig te betekenen. Maar met het dagelijkse handelsvolume en de dikte van de orderboeken is jouw voorbeeld absoluut niet van toepassing op de praktijk.

Frappant genoeg, de enige token waarbij marketcap wél wat zegt is overigens USDT (op voorwaarde dat het gebacked is ;))
Maar met het dagelijkse handelsvolume en de dikte van de orderboeken is jouw voorbeeld absoluut niet van toepassing op de praktijk.
Hoe weet je zo zeker dat het volume legitiem is? Crytpo exchanges vallen niet onder dezelfde wetten en reguleringen als een forex or het platform van een bank voor aandelen handel.
Dat is een valide punt inderdaad, maar het staat buiten kijf dat die liquiditeit er wel is, in meer of mindere mate. Dat merk je snel genoeg als je actief handelt. Natuurlijk is wash trading mogelijk. Tegelijkertijd kun je je ook afvragen waarom de cold wallets zo vol zitten als er niet daadwerkelijk heel veel getrade wordt.
Ja de crypto mania is echt, dat merk ik aan alles. Wanneer mijn dokter over Bitcoin begint te praten hier in Canada ....
Vroeger hadden ze ook vast een periode toen fiat geld op de markt kwam dat men er allemaal over ging praten. Zelfs de dokter.
Mee eens, overigens hebben ze zelf al eens aangegeven dat tether niet per sé gebacked hoeft te zijn door USD maar ook door andere crypto...
Het beloven maar niet nakomen van audits doet het vertrouwen in die backing niet veel goeds.

Nu bestaat wel de kans dat ze een gratis audit krijgen van de CTFC :+
Ik zat toevallig hetzelfde te denken. Misschien dat ze daarom het contract met Friedman hebben opgezegd. Deze audit is gratis, veel sneller en men heeft er vast ook meer vertrouwen in :P

Dat ze zeggen dat het gebacked is door andere crypto, heb je daar een bron van? Dat is natuurlijk een disaster waiting to happen. Ik weet dat die schreeuwlelijk van een Bitfinex'ed dat veel heeft verkondigd, maar zijn gezever neem ik met een gezonde dosis zout.
Meerdere threads op reddit, dit is de meest interessante:
https://www.reddit.com/r/.../?st=jaizwrrj&sh=20ce748e (stukje doorlezen).

Probleem is dat het allemaal in het vage blijft en men hamert op vertrouwen en dat er een audit komt (inmiddels dus niet meer van hun eerdere auditor).

De huidige koers is veelal gebaseerd op angst, het gaat pas echt los als de backing van Tether inderdaad niet aanwezig is.
Ik heb bitfinex'ed wat minder aandachtig gevolgd. Maar op het eerste oog lijken zijn schrijfsels best goed geresearched.

Wat is nou een goede reden om te denken dat hij zevert en derhalve met een korrel zout genomen moet worden?
Hij heeft overduidelijk last van tunnelvisie. Hij redeneert naar zijn vooringenomen conclusie toe, in plaats van zaken objectief te bekijken en alle mogelijkheden in overweging te nemen. Het zou allemaal best kúnnen wat hij zegt, maar de conclusies die hij trekt zijn niet de enige mogelijke conclusies. En dat presenteert hij dan als onomstotelijk bewijs.
Wat is jouw mening over:
 • zijn claim dat er altijd veel Bitcoin wordt gekocht net nadat er veel tether zijn geprint?
 • zijn observatie dat een Bitfinex oprichter, Raphael Nicolle, ooit een ponzi scheme heeft willen oprichten?

[Reactie gewijzigd door Codin the Coder op 31 januari 2018 16:43]

zijn claim dat er altijd veel Bitcoin wordt gekocht net nadat er veel tether zijn geprint?
Waarom moeten er Tether worden geprint om coins te kopen op Bitfinex, als ze dat zelf zouden doen? Ze kunnen hunzelf toch gewoon assets accrediteren? Als er toch geen backing is, hoeven ze die USDT ook niet te printen. Dan wek je ook geen argwaan.

Een mogelijke verklaring waar Bitfinex'ed geen rekening mee houdt, is dat een deel van USD deposits bij Bitfinex altijd worden omgezet in Tether. Als een whale een grote USD deposit doet om BTC van te kopen, dan wordt een deel van zijn deposit omgezet in Tether, omdat daar nou eenmaal veel vraag naar is. Ondertussen koopt de whale, waarvan zijn deposit inmiddels is geaccrediteerd in zijn account, zijn Bitcoins.

Het zal zelden voorkomen dat iemand een flink bedrag stort, en dat vervolgens laat staan. Dat er dus altijd bitcoins wordt gekocht na een grote deposit lijkt me niet heel raar. Dat men USDT print na een grote deposit lijkt me ook niet raar. BTC kopen en USDT printen zijn dus wel gecorreleerd, maar er is geen causaal verband tussen de twee.

Maar wat ik al zei, mogelijke verklaring, he :). Ik zeg niet dat dit de waarheid is. Ik zeg alleen dat Bitfinex'ed niet alle kanten in overweging neemt.
zijn observatie dat een Bitfinex oprichter, Raphael Nicolle, ooit een ponzi scheme heeft willen oprichten?
In arbitrage is veel geld te verdienen. Zeker toen in 2013, toen liquiditeit nog niet zo hoog was als nu. Puur het feit dat die persoon dat met geleend geld wil doen, impliceert nog niet dat het een Ponzi is.

Zijn punten 3 en 4 uit je link trek ik overigens in twijfel. Ik had zelf assets bij Bitfinex ten tijde van de hack, en mij is toen idd BFX tokens geaccrediteerd. Er was wel de keuze om ze om te zetten in equity shares, maar ik heb nooit ervaren dat er is gepoogd om mij ervan te overtuigen dat ik dat moest doen. Verder zegt ie dat het een scam is, maar hij geeft daar geen bewijs van. Ik zou het niet weten, ik heb mijn BFX tokens gehouden.

Zijn hele verhaal over Bitcoin Gold verderop in dat artikel is overigens gewoon compleet onjuist gebleken. Bitcoin Gold is weldegelijk een valid fork (of eigenlijk is het technisch gezien een airdrop, maar dat doet er niet toe). Het heeft lang geduurd voor ze met een werkende blockchain kwamen, maar die is er uiteindelijk gekomen. Iedereen die BTC in zijn wallet (in eigen beheer) had staan op het moment van de fork, kan zijn BTG gewoon claimen. En BTG wordt nu ook gewoon actief getrade (staat momenteel op $150, maar heeft op $400 gestaan een tijdje terug). Een shitcoin als je het mij vraagt, maar zeker geen scam zoals Bitfinex'ed beweerde.

Tal van exchanges beiden trouwens de mogelijkehid om te speculeren met toekomstige forks. Bitfinex is overigens een van de weinige die dat ook echt goed doet, imho: ze bieden chain split tokens aan, en je moet specifiek ervoor kiezen om je BTC op te splitsen in de twee post-fork chain tokens. Je kunt ze ook weer terug converteren naar BTC, waarvoor je dezelfde X tokens van beide chains nodig hebt om X BTC te maken. Heb je BTC ten tijde van de fork, dan wordt je BTC gewoon omgezet naar beide chains. Heb je ze eerder al omgezet, dan gebeurt er niets en worden de virtuele chain tokens gewoon omgezet naar de daadwerkelijke chain tokens.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 31 januari 2018 17:58]

Bedankt voor de inzichten.
Je gaat er nu even vanuit dat de huidige koers van de Bitcoin terecht is. Op dit moment is er geen enkel bewijs dat de organisatie achter tether ook daadwerkelijk 2 miljard (!!!) dollar ergens heeft staan. Dat is het hele idee achter die munt. Als blijkt dat dit niet zo is dan zal ook de koers van de BTC corrigeren omdat BTC/USDT opeens niet meer betrouwbaar blijkt te zijn.

Het is in het geval van Bitcoin niet zo dat die marketcap van 175 miljard ook daadwerkelijk het totale bedrag is wat in die munt zit. Het is gewoon de berekening van de huidige waarde x de totale beschikbare muntjes. Bij tether is het hele idee dat die marketcap wel gelijk is met de totale USD die in die munt gestopt is.
Als blijkt dat dit niet zo is dan zal ook de koers van de BTC corrigeren omdat BTC/USDT opeens niet meer betrouwbaar blijkt te zijn.
Afgezien van een gebrek aan vertrouwen, wat op zichzelf voor een koersdaling zorgt (en wellicht flink kan zijn in dit geval), is er niet veel reden om aan te nemen dat alles als een malle zal zakken. Zeker niet op USDT exchanges. Men wil van hun USDT af, dat kunnen ze op twee manieren doen: USDT naar Kraken sturen en het daar omzetten in dollars, waardoor de waarde van USDT ontzettend gaat kelderen, of er andere coins van te kopen op de USDT exchange zelf, waardoor alle USDT handelsparen enorm stijgen. De daling van USDT zal ongeveer omgekeerd evenredig zijn met de stijging in COIN/USDT.
Het is in het geval van Bitcoin niet zo dat die marketcap van 175 miljard ook daadwerkelijk het totale bedrag is wat in die munt zit
Het aantal dollars dat in btc zit is sowieso precies 0. Je investeert het niet in een bedrijf oid ;).

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 31 januari 2018 14:30]

Maar hoe gaat die USDT waarde dan kelderen? De koers staat vast op 1USD-1USDT.

Handelsparen met Crypto staat dan ook vast. Immers kun je dat in USD uitdrukken.

Wat er dan volgens mij gewoon gebeurt is dat USDT gewoon waardeloos word en failliet gaat. Immers was hun belangrijkste punt dat ze transparant waren en dekkend.

In principe zijn thethers gewoon virtuele IOUs, en geen Crypto currency. Vandaar dat ze ook gewoon bij gedrukt kunnen worden.

En wie weet, zonder de beloofde transparantie kan die 2 miljard ook gewoon flink zijn opgeblazen met wat eigen transacties om wat vertrouwen en te creëren. Klinkt altijd leuk die hoge cijfers.

Ook leuk als je twee exchanges runt. Gewoon wat geld op en neer sturen.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 30 januari 2018 23:49]

Maar hoe gaat die USDT waarde dan kelderen? De koers staat vast op 1USD-1USDT.
Geen enkele koers staat vast. Er zijn 2 partijen die een 1:1 conversie garanderen: Tether en Bitfinex. Bij Tether kom je al een tijdje alleen via de achterdeur binnen (partijen met grote volumes kunnen een deal sluiten met Tether), bij Bitfinex kun je transparant dollars storten (minimaal $10k) en USDT opnemen, en andersom.

Maar USDT wordt ook vrij verhandeld tegen echte dollars, bijvoorbeeld op Kraken. En daar is de koers gewoon vrij, en dan zie je dat hij daar momenteel niet op $1 staat, maar op $0,977: https://cryptowat.ch/kraken/usdtusd. Een paar weken terug stond hij op $1,07 vanwege enorme buy pressure. April vorig jaar zakte hij naar $0,90 nadat Tether bekend maakte dat ze problemen hadden met hun bank.

Als USDT niet gebacked blijkt, dan zijn de kanalen via Tether en Bitfinex dus automatisch niet meer solvent, en is de enige plek om je USDT kwijt te raken de vrije markt. En dan keldert die dus als een gek, want iedereen wil zijn USDT verkopen en dan krijg je sommige partijen die daar een kans uit denken te slaan door heel goedkoop USDT op te kopen en te hopen dat ze op een of andere manier toch (deels) schadeloos gesteld kunnen worden.

Hetzelfde zag je bij MtGox. Toen bleek dat bitcoins niet meer gewithdrawed konden worden, ging iedereen zijn BTC daar verkopen en kwam de prijs ver en ver onder de actuele marktwaarde. Vervolgens kwam er iemand die een systeem maakte om te handelen in "gox coins" - BTC die niet van MtGox gehaald konden worden maar nog wel naar andere accounts overgemaakt konden worden, werden los van de site verhandeld in aparte tokens.
Handelsparen met Crypto staat dan ook vast. Immers kun je dat in USD uitdrukken
Exchanges als Binance, Poloniex en Bittrex hebben geen fiat. Elke dollarkoers die ze geven is eigenlijk maar virtueel, gebaseerd op een omrekening. Als je niet echt met dollars kunt handelen, zegt de dollarkoers dus vrij weinig.

Als een USDT in de praktijk voor $0,50 van hand wisselt, en Bitstamp bijvoorbeeld $10.000 noteert voor een enkele bitcoin, en Binance zegt dat BTC op 20.000 USDT staat, dan is alles dus prima in balans.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 31 januari 2018 00:52]

Maar dan kan het hele systeem toch eigenlijk al niet kloppen. Tether zegt dat er 1 USD voor elke USDT is en dat je ze daar voor kunt krijgen en inwisselen. Op het moment dat de koers hier van hoger ligt bestaat dat geld dus niet.

Het probleem is gewoon dat het geen currency is zoals BTC maar een virtueel iets wat Tether creëert en beweert er het geld voor te hebben.

Op het moment dat Tether get niet kan dekken is het dus ook waardeloos. Ik zie niet in hoe de koers ervan dan kan veranderen want de enige partij die het geld ervoor zou moeten hebben heeft het niet.

Wie gaat dan bijvoorbeeld die 50 cent ervoor uit betalen? Niemand want je koopt een ongedekte IOU.
Tether zegt dat er 1 USD voor elke USDT is en dat je ze daar voor kunt krijgen en inwisselen. Op het moment dat de koers hier van hoger ligt bestaat dat geld dus niet.
Die conclusie kun je niet zomaar trekken. Er bestaat niet zoiets als 1 koers, die is voor elke markt apart. Daarom is de dollarkoers van btc op Bitstamp bijvoorbeeld ook anders dan die op GDAX. Door arbitragehandel trekken de koersen wel naar elkaar, maar ze zullen nooit exact gelijk lopen door allerlei fees die je moet betalen om het cirkeltje rond te maken. En in sommige gevallen is arbitrage ook heel moeilijk, zoals op de Koreaanse exchanges. Daar legt die virtuele dollarkoers van btc veel hoger dan op de exchanges die met echte dollars werken, omdat het als buitenstaander heel moeilijk is om Koreaanse Won van de exchange naar jouw eigen bankrekening gewired te krijgen.

Bij Bitfinex en Tether is de USDT koers echt gegarandeerd $1, maar zoals ik uitlegde heb je daar een grote buidel voor nodig, minstens $10k. Het handelsvolume en de dikte van het orderboek van USDT op Kraken is relatief klein, dus je kunt niet zomaar even $10k aan USDT kopen voor de huidige koers, want dan stijgt ie enorm. En dan moet je nog rekening houden met alle fees die je moet betalen.
Wie gaat dan bijvoorbeeld die 50 cent ervoor uit betalen? Niemand want je koopt een ongedekte IOU.
Sowieso staan er gewoon buy orders voor dergelijke bedragen op Kraken, daarnaast zal het je verbazen hoeveel oppertunisten er bestaan die denken en toch wat aan te kunnen verdienen (door bijv. een schadeclaim in te dienen). $0,50 is dan idd nog wat hoog, ik denk dat ze voor 10 a 20 cent opgekocht gaan worden.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 31 januari 2018 14:34]

Het is in het geval van Bitcoin niet zo dat die marketcap van 175 miljard ook daadwerkelijk het totale bedrag is wat in die munt zit. Het is gewoon de berekening van de huidige waarde x de totale beschikbare muntjes. Bij tether is het hele idee dat die marketcap wel gelijk is met de totale USD die in die munt gestopt is.
De waarde is idd aantal munster x de waarde op dit moment.
Probleem daarbij is dat dit soort cryptomunten eigenlijk nauwelijks als betaalmiddel gebruik worden, tenminste niet in verhouding tot de handel c.q speculatie er in.
Er zit dus veel fictieve winst in.

Kijk je hier: https://coinmarketcap.com/ top 100 heeft dan op dit moment een waarde van iets meer dan 500 miljard
Zeg maar gewoon niet. Als je nu Bitcoin als betaalmiddel gebruikt draai je gewoon verlies.

Dus ja je hebt een leuke market cap, maar die willen de meeste toch echt verzilveren in een fiat currency.

En iedere cashout verlaagd de cap.
er is juist de afgelopen maand heel veel geld uit de crypto markt verdwenen.

op 6 januari was de market cap no 623 miljard euro nu is dat nog maar tussen de 420 en 440 miljard.

En dar all dit gezeik ban banken ligt de crypto markt volkomen op zijn gat en durft niemand nog een cent te investeren.
Mede mogelijk gemaakt door regeringen en banken die de bui al voelen hangen als ze straks geen zicht meer hebben op de financien van de burger.
Er is grote paniek maar die paniek is er vooral onder belastingdiensten en de banken en verzekeraars omdat ze bank zijn straks geen invloed meer kunnen uitoefenen.

Het begon met private funding en nu crypto currency volgens mij is hun angst dat zij straks alleen een doorgeefluik voor de vaste lasten zoals ze horen te zijn.
het schijnt dus dat Tether coins zit 'bij te drukken' zonder dat die gebacked zijn door echt geld
Dat is een beetje de standaard narrative, maar er is geen enkel bewijs voor (eveneens niet voor de keerzijde overigens). "Het schijnt" is dus wat overdreven. Het is gewoon aannemelijk te maken dat het geld er is. En als Bitfinex hun klanten wil naaien dan hoeven ze daar geen Tether voor te gebruiken.

Dat ze de audit hebben afgebroken doet de zaak natuurlijk geen goed. Ik ben blij dat er nu wat overheidsinstanties naar gaan kijken.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 30 januari 2018 20:50]

Ze naaien niemand zolang de koers rond $1 ligt. Als iedereen tegelijk gaat verkopen en er blijkt niet genoeg fiat te zijn, dan pas wordt het naaien van de overgebleven klanten...
Sorry maar zodra ze claimen dat het gebacked is terwijl dat niet zo is, dan naaien ze iedereen. Of de actuele koers nou rond de $1 is omdat er nog geen run op is gekomen of niet. Het handelsvolume en de dikte van het orderboek op Kraken (waar zo'n 95% van de USDT/USD trades plaatsvinden) is echt een schijntje met de totale marketcap van USDT.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 30 januari 2018 21:02]

Ok het gerucht is is misschien beter.
Ik las ook als dit zo blijkt te zijn dat bitcoin en andere cryptovaluta flink in waarde zullen dalen.
Dit begrijp ik niet goed, vandaag springen veel traders heel snel op het 'veilige schip' Tethers, zodra ze een BTC daling merken of anticiperen de ganse markt mee naar beneden sleurt (in USD waarde), waardoor de markten keer op keer instorten: iedereen panikeert en dumpt gelijktijdig en de voorraad gebruikte USDT skyrocket. Als resultaat bouncen de markten meestal ook wel redelijk snel terug zodra de storm gaat liggen... Maar toch, als niemand nog het veilige toevluchtsoord Tether heeft, gaat men dan niet veel voorzichtiger te werk, lees: minder extreem, minder volatiel, en als mensen BTC zien wankelen, dat ze bv. naar ETH of NEO of... een andere stabiele munt springen? Want even verkopen naar EUR/USD gaat vaak via diensten die heftige percentjes vragen + de banken/overheden die je activiteiten merken... Ik denk dat het alleen maar goed is voor de markten dat je niet zomaar eventjes alles kan verpatsen, zodat er meer beredeneerde keuzes gemaakt worden... just my 2 sats :-)

Op zich mag een USDT wel bestaan voor mij, maar dan wel legitiem, gebacked dus... zodat we geen FIAT toestanden krijgen.
Waar zie je veel beweging naar Tethers? Wat ik zelf in de charts zie is het volgende:
 • Grotere prijsverschillen dan normaal tussen BTCUSDT exchanges en BTCUSD --> mijn interpretatie is dat BTC gekocht wordt met Tether (zorgt voor prijsstijging) en/of BTC verkocht wordt voor USD.
 • USDT/USD is aan het inzakken op Kraken, volume is ook een stuk hoger dan normaal. Men wil terug naar fiat.
Maar dat is slechts mijn interpretatie
Naja stabieler zeker, maar dat zal dan pas na de crash zijn vrees ik.
Dat is toch echt anders. Fractional reserve banking betekent dat je bankrekening voor maar paar procent 'gebackt' is door goud en reserves. Het betekent NIET dat er tegenover de rest helemaal niks staat. Integendeel, de rest is 100% gebackt door andere assets op de bankbalans (hypotheken, bedrijfsleningen, etc). Het is dus fractional reserve, full backing.

Tether claimt 100% gebackt te zijn door dollars. Het vermoeden is echter dat er helemaal NIETS achter zit -- of althans, veel minder dan 100%.

Mensen hebben USDT gebruikt als ware het USD. Dus werd/wordt het gezien als "veilige"/ongecorreleerde counterpart van crypto-trades. Maar als USDT lucht is, zijn een USDT-portefeuilles dat ook. Als USDT omvalt (ik houd er serieus rekening mee), gaat dat een flinke klap geven denk ik.
Het artikel van Bloomberg is inmiddels aangepast. De dagvaardingen zijn in december al verstuurd. Dat kan een goed teken zijn, maar ook niet. Je zou kunnen zeggen dat als je zeker weet dat de boel gewoon goed zit voor Tether, ze nieuwe tethers zullen printen. Je kan ook zeggen dat ze lak hebben aan de boel, want ze reageren sowieso al weinig op dingen en zijn totaal niet transparant over hun zaken, financiële zekerheid en onderneming.

De koersen zullen harde klappen krijgen als officieel blijkt dat minimaal 1 miljard USDT van afgelopen maand niet backed is, dus ik vind het allemaal erg interessant.

[Reactie gewijzigd door Luca op 30 januari 2018 21:05]

https://www.bloomberg.com...to-get-subpoenaed-by-cftc

The U.S. Commodity Futures Trading Commission sent subpoenas on Dec. 6 to virtual-currency venue Bitfinex and Tether, a company that issues a widely traded coin and claims it’s pegged to the dollar, according to a person familiar with the matter, who asked not to be identified discussing private information. The firms share the same chief executive officer.
Yep. In het artikel van Tweakers stond eerst begin deze week, net zoals Bloomberg dat eerst schreef.

Beide partijen hebben dat nu gecorrigeerd. :)
Speculeren, speculeren.

Het meeste printen is na 6 december gedaan, dus je zou ook kunnen roepen dat ze nog een laatste pump en dump gedaan hebben. Dit is overigens een van de mogelijke scenario's.
1 miljard op een totale marketcap van meer als 400 miljard is helemaal niet zo interessant.
Wel als het de grootste crypto exchange ter wereld mee neemt in zijn val.
Ik denk dat het goed is dat er een onderzoek gestart wordt. In de verschillende topics hier op Tweakers wordt er regelmatig veel gesproken over Tether (USDT) en de mogelijkheid dat het een grote scam is.

USDT is op zich een fijn hulpmiddel voor voornamelijk daytraders (mensen die crypto valuta handelen op dagelijkse basis en zo veel mogelijk op de pieken en dalen per dag proberen te verkopen en kopen). Het is namelijk zo dat het niet heel veel kost om van de ene cryptocurrency naar de andere cryptocurrency te wisselen. Voorbeeldje. als je gebruik maakt van de Exchange Binance betaal je per transactie 0,05% BNB (Binance Coin), die staat met de huidige koers op $11,41.
Vergelijking:
Ik wisselde laatst €100 aan Bitcoins in naar euro's. Dit kostte me via Coinbase +- €14 transactie kosten!
Als ik dit nu had gewisseld naar USDT dan had het me slechts 0,05% in binance coin gekocht, wat neer komt op een paar cent!

Voor kleine bedragen en korte periodes heeft USDT op dit moment geen groot risico, maar er gaan genoeg geruchten dat USDT eendaags ontmaskerd zal worden als oprichten, waarna de koers volledig in elkaar zal storten. Dus wees voorzichtig met deze munt!

Je snapt wel dat het voor mensen die Tether beheren enorm verleidelijk is om wat "bij te drukken", aangezien tot nu toe altijd 1USDT gelijk is aan 1USD. Dat betekend dus gewoon gratis geld, daarom zijn er ook veel mensen bang dat dit nu al gebeurt.

Verschillende topics waar meer info te vinden is (zoek op USDT of Tether):
[Slowchat] Het grote cryptocurrency slowchat topic #2
[Exchanges] Het grote cryptocurrency exchanges topic
[Handel] Het grote cryptocurrency handelstopic (#6)

[Reactie gewijzigd door miicker op 30 januari 2018 20:51]

Ik wisselde laatst €100 aan Bitcoins in naar euro's. Dit kostte me via Coinbase +- €14 transactie kosten!
Als ik dit nu had gewisseld naar USDT dan had het me slechts 0,05% in binance coin gekocht, wat neer komt op een paar cent!
Dan doe je dat verkeerd!
Je opent een trade account bij bv. Kraken, maakt €100 aan BTC over wallet, verkoopt op een voordelig moment van de dag en haalt je €100 er weer uit via een 'withdraw' order. Transactiekosten zullen ergens rond de 0,5% + €0,09 liggen (€0,59 in jou geval). Als je dat deze maand had gedaan, dan was het maar €0,09 geweest.

Maar het probleem zal hem zitten in de hoge transactie kosten voor BTC transacties (van wallet naar wallet). Dat zou de de €14 kunnen verklaren....

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 30 januari 2018 22:18]

Coinbase vraagt 1.49% sepa en 5% creditcard per transactie toch?
Ik lees het als €0,15 voor SEPA out.
Tether schreef in een mededeling dat 'Friedman extreem nauwkeurige procedures hanteerde voor een relatief eenvoudige opmaking van de balans, waardoor een audit niet binnen een redelijk tijdsbestek uitvoerbaar bleek'.
Ehm ja, nogal wiedes toch? Wat heb je aan een audit die afgeraffeld wordt? Het hele punt van een audit is nou juist precies dat je die extreem nauwkeurig moet doen. Dit statement in zijn eentje zou wat mij betreft genoeg zijn om ver bij Tether uit de buurt te willen blijven; het bewijst niet dat ze frauderen, maar het laat wel zien dat ze geen flauw idee hebben waar ze mee bezig zijn en dat is bijna net zo erg.
Het systeem achter tether doet me denken aan de eurodollar.

Eén van de meest gerespecteerde crypto traders heeft alle vertrouwen in de balans van tether .
Mijn USD (strict genomen geen usdt) blijft netjes op mijn BFX account staan :-)
Eh, hate to blow your bubble, maar USD op BFX is gewoon USDT...
Nonsens, USD deposits en withdrawals zijn gewoon mogelijk.
Uh nee, withdrawals niet.
Jawel. Vanaf $10k.

Kijk maar.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 31 januari 2018 18:47]

Dat is stap 1, ik hou al een tijdje /r/bitfenix in de gaten. Veel problemen met fiat withdrawals met als oplossing: we voegen het weer toe aan je account. Ik ben daarom zeer sceptisch en hoop voor degenen die dit als exit strategie hebben dat het wel werkt.
Daar heb je een punt, maar aan de andere kant lees je dat over elke exchange. En de mensen waarbij een withdrawal wel lukt zullen niet snel naar reddit lopen om daar hun positieve ervaring te delen.

Maar je hebt gelijk. Ik heb het zelf ook nog niet aangedurfd, maar dat is ook omdat ik wires eng vind (doe mij maar SEPA), en $10k vind ik een beetje veel om even te proberen.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 1 februari 2018 11:56]

Bitfinex heeft geen amerikaanse klanten. Ze proberen die zo veel mogelijk te weigeren en verwijderen van hun platform. Bitfinex is doodsbang van Amerikaanse overheids bemoeing en wil dus helemaal niks met Amerika te maken hebben. Daarom ook dat ze op hun website dus bezig zijn met USDT en niet USD.

Of dit gaat werken is maar de vraag. De lange arm van de Amerikaanse wet reikt nog al erg ver. Is ook geen goede zaak.

Ondertussen heeft de crypto markt wel een groot probleem. Of ze het nu willen of niet. Meer dan 30% van het volume (als dat volume al legitiem is) word in USDT gedaan en niet in fiat.

Wanneer er teveel mensen fiat uit het systeem willen halen is nog maar de vraag of die fiat ook voorhanden is. Zolang de meeste mensen dus crypto willen kopen is het systeem stabiel. Willen er opeens te veel mensen crypto verkopen dan raakt het systeem dus instabiel. Dat heb je met elke markt ... maar doordat er heel veel in USDT word gedaan ... maakt dat het systeem NOG instabieler wanneer het fout gaat. Nu dat we de bust cycle zijn in gegaan .... wel ik verwacht nog wel een grote markt crash.
Crytpo zijn geen aandelen. Zonder gebruik en gebruikers achter een crypto heeft die crypto nul waarde. Het getal van 600 miljard markcap is dus een waardeloos getal.

Ik vind deze website veel interessanter. Die kijkt naar tx per dag ipv markt prijs. Dat zegt ook niet alles maar wel veel meer dan alleen prijs.
Ondertussen heeft de crypto markt wel een groot probleem. Of ze het nu willen of niet. Meer dan 30% van het volume (als dat volume al legitiem is) word in USDT gedaan en niet in fiat.
Tussen de 10% en 15% afgelopen 24 uur.
Het zat/zit eraan te komen dat Tether een keer ging/gaat klappen. Regelmatig negatief in het nieuws, maar als vrijwel enige stabiele $1 coin bleef het alsnog een toevluchtscoin...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee