Betaal-app krijgt koppeling met spaaracties van winkels

Een betaal-app met de naam OK kan klantenkaarten van bijvoorbeeld supermarkten koppelen voor spaaracties en kortingen. Het bedrijf achter de app claimt met 100 'grote partijen' samen te werken.

Gebruikers kunnen meerdere bankrekeningen, klantenkaarten en accounts koppelen aan de OK-app. Bij een betaling in een winkel kunnen ze hun bankrekening kiezen, een barcode scannen en een 'ok' geven voor de transactie. De aankoopbon wordt automatisch opgeslagen en de spaaracties en kortingen direct verrekend, zo is de bedoeling.

Online betalen kan door bij het afrekenen voor 'OK betalen' te kiezen, waarna de app op de smartphone opent. Betalen via pc of tablet verloopt via een qr-code die de smartphone moet scannen. Volgens het bedrijf achter OK hoeven gebruikers geen accounts bij webwinkels meer te maken.

De functionaliteit is sterk afhankelijk van de medewerking van winkelketens en andere partijen, onder andere omdat kassa's een software-update voor OK-ondersteuning moeten krijgen. Volgens OK lopen er samenwerkingen met honderd 'grote partijen', maar het bedrijf maakt niet bekend welke dat zijn. De app blijkt al een tijd in de Play Store van Google en de app-winkel van Apple te staan, hoewel OK spreekt van een gefaseerde introductie in 2018.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-12-2017 • 10:47

112 Linkedin

Reacties (112)

112
110
53
13
1
41
Wijzig sortering
Nou lekker dan, weer een app die in je prive gegevens kan kijken.

Uit de algemene voorwaaden :
5.3 om de diensten aan te passen aan uw behoeften, om een
kredietwaardigheidscontrole uit te voeren op grond waarvan wij beperkingen kunnen opleggen

5.5
Wij kunnen bepaalde persoonsgegevens verstrekken aan derden die ons verwerkingsdiensten verlenen,
inclusief maar niet beperkt tot: de betaaldienstaanbieders, banken/creditcardbedrijven en
incassobedrijven

Niet dat dit mijn problemen zijn, maar zoals zo vaak krijg je weer meer dan waar je om vraag. :(

Lekker links laten liggen dus.
5.5
Wij kunnen bepaalde persoonsgegevens verstrekken aan derden die ons verwerkingsdiensten verlenen,
inclusief maar niet beperkt tot: de betaaldienstaanbieders, banken/creditcardbedrijven en
incassobedrijven
Vond dit ook een saillant detail.
Heel veel meer 'evil' wordt het niet denk ik.
Inderdaad een vrijbrief voor : ach als we ons bedenken en/of ergens nog aan kunnen verdienen verkopen we het gewoon door. Liefst aan een bedrijf dat "profielen" koppelt. Etc.. etc.. :(
Dit soort "open" overeenkomsten zou verboden moeten worden.
Erger nog - vanaf vandaag is het met de zegen van de EU - tenminste tenzij het eu-parlement dat niet wijzigt (laten we hopen van wel). In godsnaam wees streng voor alles - en verbiedt gewoon elke vorm van doorgave en opslag. Mijn bank weet dus al dat ik erg lastig doe (blijkbaar als enige - maar dat zal me worst wezen - men zegt dat op bevel om ons te ontmoedigen - doe dus hyperlastig - het is nodig).
Misschien is je reactie on topic, maar in elk geval niet erg leesbaar. Wat bedoel je?
Dat word volgend jaar standard practice met PSD2. Banken moeten gegevens vrij gaan geven, ze moeten verplicht API's leveren en bedrijven die een vergunning hebben/krijgen, krijgen toegang tot jouw prive gegevens en daar kan jij als consument helemaal niets tegen doen, er bestaat geen opt-out anders dan je geld in je sok bewaren.
Je bent niet serieus hoop ik?
PSD2 is niet anders een API waarmee bankgegevens tussen je bank en andere applicaties gedeeld kan worden. De API beschikbaar stellen is verplicht, niet het delen van de informatie. Jij bepaalt nog steeds welke informatie jij wilt delen via die API met welke applicatie.
Het is toch ook niet zo omdat Twitter een API heeft dat Twitter jouw feed met elke applicatie deelt die die API kan aanroepen?
PSD2 is geen API, het is Europese wetgeving. En onderdeel van die wetgeving is dat banken verplicht worden een eigen open API te ontwikkelen zodat bedrijven, na het verkrijgen van expliciete toestemming vanuit de klant, informatie van deze klant kunnen ophalen.
en daar zit je opt in toch in ?

"Na toestemming van de klant."
Jullie hebben allebei een punt IMHO. Het is slechts een verplichting tot een API, maar het probleem is dat er een gerede kans is dat verzekeraars e.d. in contracten 'verborgen' toestemming gaan aanbrengen voor het opvragen van dat soort dingen - wat nooit de bedoeling is natuurlijk.
En daarom zit de toestemming ook aan de kant van de bank. Ik vertel de bank wie ik toestemming wil geven tot mijn financiele transacties. Omdat ik geen telebankier producten van een derde gebruik zal dat zeer waarschijnlijk aan helemaal niemand zijn.
Ah, oke. Blijkbaar had ik ipv skimmen dat stuk over PSD2 toch volledig door moeten lezen dan... Bedankt!
Ik wil net dat er zo weinig mogelijk aan m'n rekeningen gekoppeld kan worden - en telkenmale weigert de bank die dingen toe te draaien. En telkenmale wordt mijn taalgebruik driester. Wellicht zal ik binnenkort m'n bank aanklagen omdat ze weigeren om toegang vanuit een smartphone en tablet (dat zijn malwareplatformen bij uitstek) - uit te schakelen (dus ik wil expliciet geen apps).
Waarom? Gewoon omdat ik daar zin in heb - en omdat ik in naam van de beveiliging alles wat ik niet wil gebruiken wil dichtgeschroefd zien. Dat zijn gezonden beveiligingsprincipes lijkt me.
Wel men kan het niet - en men wil het niet kunnen - dan moeten we ze dwingen!
PSD2 is opt-in. Dat staat ook in het artikel dat je zelf linkt.
Ben dan toch wel bang dat er op een gegeven moment een situatie ontstaat waarbij er genoeg sukkels door leuke praatjes JA we doen mee zeggen en op een gegeven moment er dan diensten zijn die alleen als ze de PSD2 toestemming hebben zaken met je willen doen. En ja net zoals je nu whatsapp niet HOEFT te gebruiken hoef je die diensten dan ook niet te gebruiken, maar... dat lijkt me niet een beweging waarvan we van onze maatschappij willen dat het die maakt.
ik gebruik zelf al meerdere betaal-apps, waarvan er sommige zijn die 'krediet' geven...

voor zover ik weet kijken die apps hier in belgie gewoon of je op witte of zwarte lijst staat (zwarte lijst = wanbetalers). In geval van twijfel zal de app gewoon vragen om een creditcard toe te voegen, wat automatisch je status bevestigd en dan ook meteen jouw kredietlijn vertegenwoordigd...

sta je op de witte lijst, dan kan je gewoon je debet kaart toevoegen en krijg je een kredietlijn van 700 tot 1000€ naargelang de app... je kan dan meteen kopen/betalen en het wordt na een aantal tot een paar weken van je rekening gehaald... ook weer afhankelijk van de app

van alle betaalapps is seqr mijn favoriete, simpelweg omdat die 3% van mijn aangekochte bedrag terugstort elk kwartaal (dus jah, ik krijg letterlijk 3% korting op alles wat ik betaal met die app, los van de kortingen in de winkel enzo uiteraard)

[Reactie gewijzigd door bogy op 1 december 2017 12:39]

Dit is dus exact wat ik bedoel. Jij laat je overhalen door 3% korting (waar je de cijfers waarschijnlijk niet achter begrijpt van het hoe waar waarom en welke effecten het heeft). En als er maar genoeg mensen zijn die blij achter je aan lopend hun privacy opgeven voor neppe korting heb ik straks geen keuze meer als ik normaal mee wil gaan in de samenleving. (Het gebruik van de apps en andere dure betaalmethodes zorgt er voor dat er een korting gegeven kan worden!) Zonder dure betaalmethodes had de prijs voor iedereen lager kunnen zijn in plaats van de mensen die op deze manier er gebruik van maken en zodoende andermans korting mee kunnen nemen want die 3% is echt niet alleen je eigen geld als je het op de balans bekijkt.

Daarnaast zijn zwarte/witte lijsten alles behalve zaligmakend, dat het voor jou op het moment werkt is mooi meegenomen.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 1 december 2017 13:22]

Die 3% terugbetaling is een mooi initiatief van hoe de opbrengsten van data uiteindelijk (deels) terug komt bij de eigenaar / gebruiker. Als andere apps dit ook zo kunnen inrichten geloof ik dat er een transparant ecosysteem ontstaat, waar alle partijen voordeel van kunnen hebben.
Transparant is dat je als winkel zegt 'Mastercard vraagt ons 3% van de omzet op te geven, dus die 3% mag jij als klant gaan betalen als je mastercard wil gebruiken, zodat we de rest van de klanten die geen dure betaalmethode willen gebruiken niet op kosten hoeven jagen. Dat er dan een paar creditcard bedrijven tussen zitten die van die 3% weer 1.5% doorspelen naar de klant maakt het verhaal niet ineens transparant.
Opbrengsten? Iets dat opbrengt - wordt door iemand betaalt - meestal is dat die die consumeren die betalen. Dus 3% winst - is 10% meer betalen - zo gaat dat.
PSD2 is dacht ik vooral bedoeld om fintech bedrijven meer mogelijkheden te bieden. Maar de vraag die ik dan heb:

Zullen er in de toekomst banken producten gaan aanbieden waar dat gegevens delen een vereiste is? Of anders: kan ik als ik mijn gegevens niet wil delen bepaalde producten niet meer afnemen? Dit zou denk ik een kwalijke zaak zijn, en ik kan niet achterhalen of banken verplichting zijn om de opt-in voor alle financiële producten als optie te bieden.
De bank kan inderdaad jouw gegevens niet delen zonder jouw toestemming. Maar andere bedrijven kunnen jou wel als klant weigeren als je niet meewerkt.

Het wachten is op een opt-in vereiste van de telecom of energiebedrijven. Pas dan zullen we ontdekken waar dit schip strand.

Op zich ben ik wel voor het verplichten van een API, maar het feit dat je een andere partij als geheel autoriseert ipv een specifieke app op een specifiek apparaat doet mij twijfelen over de intenties.
Nog wel, toch heb ik het idee dat men steeds een stapje verder blijft gaan in de toekomst.
Op de website die je nota bene zelf linkt staat al duidelijk aangegeven dat bedrijven enkel toegang kunnen krijgen tot jouw gegevens als je zelf uitdrukkelijk toestemming geeft:

"Uiteindelijk beslist de consument of die gebruik gaat maken van de nieuwe dienstverleners. Jij kunt ook besluiten niets te doen en dan verandert er niets aan de huidige situatie. Nieuwe aanbieders hebben pas toegang tot jouw bankrekening, mits jij uitdrukkelijk toestemming hebt gegeven. En de consument kan ook op ieder moment zijn toestemming weer intrekken."

Zolang jij geen toestemming geeft kan een derde partij niet bij jouw gegevens komen en mogen banken jouw gegevens ook niet afgeven. Als jij hier niks mee wilt doen dan heb je geen opt-out nodig, het hele systeem is gebaseerd op een opt-in systeem.

En op de site van de Nederlandse vereniging van banken wordt dit ook expliciet genoemd:
"Kan een consument ongemerkt, per ongeluk, een derde partij toegang geven tot zijn betaalrekening?
Nee. De consument moet uitdrukkelijk toestemming geven. Met een veilige combinatie van een geheime code, een persoonlijk inlogmiddel of een fysiek kenmerk. De bank zal controleren of een andere dienstverlener daadwerkelijk toestemming van zijn klant heeft voor toegang tot diens betaalrekening."


Dus zolang jij niet expliciet toestemming geeft aan een bedrijf om jouw gegevens te verkrijgen zullen ze ook geen toegang hebben.
. Nieuwe aanbieders hebben pas toegang tot jouw bankrekening, mits jij uitdrukkelijk toestemming hebt gegeven.
Dat is het begin. Stap 2 wordt natuurlijk om het opt-out te maken, en bij stap 3 kun je bepaalde clubs met een goede lobby (nutsbedrijven, telecom, bijstandskantoor) niet meer weigeren. Kwestie van "ervaringen uit het verleden".

Ik heb hier ook nog de originele brief liggen van toen het (toen nog) SoFi nummer ingevoerd werd. We werden in alle toonaarden bezworen dat het echt alleen voor de belastingdienst was en niet om van alles aan elkaar te knopen. Nou, dat hebben we gezien ja. :(
... Er zou eigenlijk een keer een onderzoek naar 'function creep' gevoerd en gepubliceerd moeten worden mbt Nederland en Nederlandse overheid....
Daar is het sofinummer nooit voor gebruikt. Ze hebben voor het koppelen het burgerservicenummer geïntroduceerd. Dat dat hetzelfde nummer had als het sofinummer is natuurlijk toeval :D
Is BSN niet juist geintroduceerd als een verbetering, niet als een volledige vervanging, van de sofinummers? Kan me iig zoiets voor de geest halen....
In goed Nederlands noemen we zoiets een lulsmoes.
Het alternatief is je geld in een oude sok bewaren. Als ze eisen dat je akkoord geeft, dan heb je maar te accepteren. En anders verhogen we gewoon de bankkosten 50%, geef je alsnog je akkoord.
Een voorraadje cash thuis is zeker niet verkeerd. Helaas kan ik m'n salaris niet contant uitbetaald krijgen.
Het klopt dat er geen opt-out is, het is namelijk opt-in met nadrukkelijke toestemming. Geef je geen toestemming dan zullen deze gegevens niet gedeeld worden. Voor iedere aanbieder moet toestemming gegeven worden. Dit en meer staat in het linkje in je post.
Het zou overigens ook fijn zijn dat we hetzelfde ook eindelijk eens op machtigingen gaan toepassen. Dus als ik bedrijf X machtig om maandelijks bedrag Y van mijn rekening af te schrijven dat ik precies die getallen in mijn bankomgeving bevestig. Zodat anders dan nu, waar een machtiging feitelijk een carte blanche op je rekening is, bedrijf X niet wekelijks bedrag Y+100 kan gaan afschrijven.
er bestaat geen opt-out anders dan je geld in je sok bewaren.
Bull shit. Quote uit nota bene jouw link:
Op 13 januari 2018 is de nieuwe herziene Europese betaalrichtlijn PSD2 in heel Europa van kracht. PSD2 staat voor Payment Services Directive 2. Alleen als een klant uitdrukkelijk toestemming geeft, zijn banken verplicht bankgegevens te delen met andere dienstverleners. De nieuwe aanbieders krijgen dan inzage in het banksaldo of kunnen rekeningafschriften ophalen van de betaalrekening van consumenten. Voor iedere aanbieder afzonderlijk moet toestemming gegeven worden.

[Reactie gewijzigd door prothello op 1 december 2017 11:20]

Ik zie de bui al hangen: "Oh, wil je aangesloten worden op de waterleiding? In onze algemene voorwaarden staat dat je dan toestemming dient te geven, anders leveren we niet. Concurrerend waterleidingbedrijf? Dat is er niet in de regio."
Eh, in dat soort situaties kan je in principe altijd naar mededinging stappen (zolang de politiek niet de regels daarvan versoepeld) - want het zou betekenen dat je door een monopolist/oligopolist verplicht zou worden om privacy in te leveren op een manier die niet te verantwoorden is als 'belangrijk voor de kernactiviteiten van het bedrijf'. Als dat zo openlijk zou gebeuren, zou dat bedrijf onder de huidige regels een flink probleem hebben.
Als ze het nu meteen zouden proberen misschien wel. Maar probeer onderhand maar eens een nutsaansluiting te vinden waar je een acceptgiro kunt krijgen i.p.v. automatische incasso. Het kan, maar ze maken het je wel moeilijk.
Ja, dat klopt helaas..... :/
want het zou betekenen dat je door een monopolist/oligopolist verplicht zou worden om privacy in te leveren op een manier die niet te verantwoorden is als 'belangrijk voor de kernactiviteiten van het bedrijf'.
Klinkt dat niet heel erg naar het businessmodel van Google en Facebook? Zo gezocht is de gedachte, helaas, dus niet.
Zat ook te denken eraan, alleen bij zulke betaalapps gaat de privacyinbreuk (tenzij ik Google/Alphabet en FB niet goed in de gaten heb zitten houden qua producten die ze uitbrengen in Europa) nog een eindje verder potentieel.
Je moet nog wel per bedrijf toestemming geven.....
Behalve de flauwekul die je over PSD2 neerzet is het offline bewaren van geld, in de vorm van edelmetalen of wellicht digitaal als bitcoins, helemaal niet zo'n slecht idee. Ergens heb ik het idee dat deze hele monetaire bubbel een keer gaat ontploffen en die euro ineens niet zoveel meer waard blijkt te zijn. Dan is het toch handig om over zaken te kunnen beschikken die eventueel geruild kunnen worden.
En jij gaat dan met je goud naar de Albert Heijn om boodschappen te doen?

Als gebeurt waar jij bang voor bent heb je aan je edelmetalen ook weinig meer ben ik bang.

Stukjes digitale code, wat bitcoin feitelijk is, zijn dan ook niets waard. De bitcoin ontleent zijn waarde volledig aan de normale munten als euro/dollar.

Als die niets waard zijn is je bitcoin dat al helemaal niet.
Anoniem: 541451
@Pep77771 december 2017 11:24
Dat zijn natuurlijk hartstikke normale voorwaarden. Een betaal-app moet kunnen controleren of je het gevraagde bedrag kan betalen, en bedrijven / individuen hebben altijd het recht om naar een incassobureau te stappen als een rekening onbetaald achterblijft. Noem mij één veilige betaaloptie waar je zonder controle kan betalen, en zonder incasso wegkomt als je niet betaalt.
Nou ja, ik denk daar toch anders over. Daar heb je nu net banken voor, die kunnen geld beheren voor je. Niks geen check met incasso etc.. Geld overmaken lukt of lukt niet en dat zou genoeg moeten zijn.
juist dat geld overmaken zit het m in, als je via die app betaald, is het niet meteen van je rekening afgeschreven. dan is het logisch dat ze zeker willen zijn dat het geld ook binnenkomt. eigenlijk een soort creditcard
Dan heb je nog nooit meegemaakt dat bij een Nederlandse bank een afschrijving 'bounced' tenzij je automatische incasso toekent. Voor @Anoniem: 541451 geldt trouwens hetzelfde... Als je via iDeal betaald, dan krijg je een mededeling gelijk of het lukt om niet. Alleen als je besluit een automatische incasso af te geven, kan het nog wel eens mis gaan.

Echter als je voor een betaal-app een AI afgeeft, ben je uitermate stom bezig.
betaal je met deze app dan via ideal? ik dacht dat het gekoppeld werd ofzo, net als paypal bijvoorbeeld.
en waarom zou je dan uitermate stom bezig zijn. als het gewoon een betrouwbare app/dienst is kan het prima. mocht er toch wat gebeuren boek je het terug en trek je de machtiging in.
Ben aan het kijken naar de beschrijving en ook de app zelf aan het downloaden om het te onderzoeken momenteel... Van wat ik zie zou ik zeggen dat het een automatische incasso is...

Waarom (IMHO) een AI afgeven aan een app stom is:
- Je houdt je eigen betaalgedrag zo niet in de gaten. AIs worden normaal gebruikt voor zaken die periodiek afgeschreven worden maar waar je op kan rekenen hoeveel het is. Bij een AI voor een betaalapp, zal het redelijk veel mensen overkomen dat ze vergeten hun betalingen bij te houden en achteraf veel meer kwijt zijn dan ze dachten dat ze dat waren. Het maakt het gevoel los tussen 'betalen' en 'kopen'. Idem dito waarom je ook voorzichtig moet zijn met creditcards.
- Als je eenmaal de koppeling tot stand gebracht hebt voor authorisatie van de app, en je wordt gehackt/je telefoon gestolen/een van je jonge kinderen heeft je telefoon in handen gekregen en heeft nul besef van de waarde van geld/etc is er geen barriere meer om afschrijvingen te stoppen. Als er betaald is en je hebt het niet door, en er wordt geleverd (op een ander adres, in het geval van een hack of diefstal)? Succes met het terugboeken - dat gaat een hoofdpijndossier worden.
- De gebruiksvoorwaarden van een app zijn relatief vaak erg ruim. Banken die hebben vrij strenge voorwaarden waaronder ze betalingsgegevens mogen gebruiken. Bedrijven die betaalapps in eigendom hebben die niet zelf een bank zijn?... Die hebben weliswaar te voldoen aan bepaalde eisen, maar die zijn vaak minder streng. Terwijl betalingsgegevens heel veel over jou zeggen.
dan moet je dus alleen maar uitkijken, moet nu ook al met paypal en zoals je zegt, met creditcards. komt eigenlijk neer op eigen risico.
Was PayPal compleet vergeten... Wat iig de CC als voordeel heeft is dat je bepaalde gegevens nog steeds in moet voeren als je wilt betalen (zoals de code die met de kaart gelinkt is) tenzij je automatische validatie gekoppeld hebt aan een winkel zodat je nog in ieder geval het besef opbouwt dat je dingen aan het betalen bent en niet alleen aan het verkrijgen. Tot zover ik kan zien bij het bekijken van de app van OK!, krijg ik de indruk dat er bij OK! geen extra validatie verder tussen zit als je eenmaal gekoppeld hebt.
Dat zijn natuurlijk hartstikke normale voorwaarden.
Pardon?
Dus jij vind het normaal dat als je iets in vertrouwen geeft aan een bedrijf dat dat bedrijf zonder jouw tussenkomst informatie over jouw aan willekeurige derde partijen gaat doorspelen?

Dit zijn zeker geen normale voorwaarden. Dit zijn voorwaarden waar dit bedrijf maximaal op gaat verdienen, ten koste van jouw privacy en zelfs veiligheid, als het erop aankomt.
Het is duidelijk dat zij er niet zijn voor jouw maar dat jij er bent voor hun.
Noem mij één veilige betaaloptie waar je zonder controle kan betalen, en zonder incasso wegkomt als je niet betaalt.
Ik denk dat je niet helemaal snapt wat hier met incasso wordt bedoelt.
Stel je betaalt een andere partij niet op tijd, dan kunnen ze via dit bedrijft gegevens over jouw bankrekening verkrijgen. En waarschijnlijk dus voor geld.
Dus het bedrijf die deze voorwaarden op heeft geschreven verdient geld aan jou door jouw gegevens te verkopen aan 3en. Verder maken ze dus geen uitzonderingen. Als jouw buurman wil weten hoeveel je verdient en waar je het aan uitgeeft dan kan ie dus een bedrag betalen aan dit bedrijf en dan krijgt hij gewoon jouw priveegegevens.

Maar je kan bijvoorbeeld ook geprofileerd gaan worden door je verzekerijngsmaatschapij. Die kan op basis van je betaalgegevens besluiten dat jij meer moet betalen voor je verzekering.

Dus nogmaals, dit zijn absoluut geen normale contracten.
Ze zijn in ernstige mate tegen jou gekeerd. Jij (en je gegevens) worden hiermee gewoon een product.
Gelukkig maar dat dit soort gedrochten allemaal illegaal worden vanaf 2018.
niemand verplicht toch? Hoe wel ik wel al veel huismoeders dit zien doen.. naja lekker zelf weten. Ik zeg niet OK
Niet verplicht? En als bv. het waterleidingbedrijf niet wil leveren zonder toestemming, ga je dan maar een put in de tuin slaan?
Wat voegt dit eigenlijk toe aan bijv Rabobank Wallet? Die heeft ook ondersteuning voor allerlei bonuskaarten en pasjes. Ideaal. Toegegeven, niet iedere dienst werkt, maar je kunt er ook handmatig toevoegen mits het pasje een barcode heeft. En ik noem nu Rabobank Wallet omdat ik bij Rabobank zit, maar de andere banken hebben zeker & vast (*) ook een alternatief.
Waarschijnlijk als je niet betaald en ze het daarom verstrekken aan incassobedrijven? Wild guess. Ik kijk er zelf ook met argusogen naar qua privacy.
Als je om je privacy geeft dan gebruik je deze app niet.
Grappig. Op 25 oktober 2016 al bij een bijeenkomst geweest omtrent Retail, waar er ook een presentatie werd gehouden over OK. Komt van de bedenker / maker van iDeal als ik het goed heb.

Leek een leuk concept. Geen aparte accounts meer aanmaken voor webshops, maar enkel via de App. Betalen in de winkel werd toen niet genoemd. Tijdje getest maar was toen nog te weinig animo online / te weinig webshops waar het kon.

Het werd toen wel geïntroduceerd als de vervanger van iDeal. Ben benieuwd of het nu meer van de grond komt.
Las hier een reactie dat het vanuit Amerika kwam overwaaien. Nee dus, pure Nederlandse kracht 😁
Het is inderdaad een Nederlands bedrijf die dit ontwikkelt.
Zoals op de website te lezen is is het ontwikkelt door de mensen achter iDEAL.

[Reactie gewijzigd door Sepio op 1 december 2017 13:41]

Het probleem van iDEAL is hetzelfde als het probleem van Apple Pay en Google Wallet en weet ik veel wat er nog meer is: het is green credit- of debitcard of IBAN en dat betekent dat het dus niet wereldwijd werkt. Zelfs PayPal heeft last van dat probleem, en dat is al een oudere speler onder de alternatieve platformen. Als je je enkel op de NL markt focust is dat prima, maar de Nederlandse consument kijkt graag verder dan alleen NL en wil bijv ook ondersteuning van Amerikaanse en Chinese bedrijven. Verder kostte iDEAL in den beginne ook extra geld (een EUR kan ik me nog herinneren). Creditcard kost ook altijd extra voor de winkel.

Ik heb geen probleem om aparte accounts aan te maken want ik gebruik een wachtwoordmanager. Het gros van de mensen gebruikt dat echter niet. SSO kan dan een uitkomst bieden.

Waar ik, behalve het eerdergenoemde kip-ei verhaal, problemen mee heb zijn de algemene voorwaarden. Hoe rijm je dat?

Bovendien kun je nu je bonuskaarten ook al opslaan in apps zoals de Rabobank Wallet zoals ik in deze post aankaartte.

Een prijsvergelijker is wel handig. Tweakers heeft er een (inclusief een app om een barcode in te scannen die vervolgens bij de Pricewatch kijkt of het product elders goedkoper is), de buren ook. Consumentenbond heeft er ook een. Prijsvergelijkers zijn een doorn in het oog voor winkels. Ze zorgen als je aan de goede kant van de streep staat voor hogere volume maar ze zorgen ook voor een race to the bottom en houden de marges laag. Als het hek van de dam is, kun je ze beter ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 1 december 2017 14:18]

Dit artikel deed me meteen denken aan de nieuwe Europese richtlijn voor betaaldiensten PSD2, die vanaf 13 januari in voege treed. Die verplicht banken om, enkel met toestemming van de gebruikers, de bankgegevens beschikbaar te maken via API voor andere partijen.
Vandaag verscheen er een artikel in de tijd hierover: https://www.tijd.be/onder...nkdata-is-geopend/9958522

Misschien interessant voor tweakers om hierrond een achtergrond verhaal te maken?

[Reactie gewijzigd door forcom op 1 december 2017 11:09]

Klinkt als een manier om klantdata centraal op te slaan en zo samen met andere gestructureerde en ongestructureerde data te koppelen om zo een zo breed mogelijke klantbeeld te vormen en daar de "aanbieden" op te kunnen plotten per klant, per winkel, locatie en ook niet-locatie gebaseerde "aanbiedingen".
(Aanbiedingen ≠ korting/goedkoper)
Een leuk idee maar ik zie het niet gebeuren. Zoals gezegd moeten bedrijven hiervoor hun kassasoftware bijwerken en dat doen ze niet zomaar. Alleen als er een hele grote internationale partij (Google, Apple, Microsoft, Facebook) achter zit zodat er een redelijk kans is op succes. Nu gaat men eerst maar eens afwachten of het wat wordt voordat men de investering mogelijk wil doen. Kip en ei verhaal.
De 100 'grote partijen' lijkt me een potje bluffen.

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 1 december 2017 10:58]

Het lijkt ook een probleem op te lossen wat in Nederland (en veel van Europa) uberhaupt niet bestaat: veilig kunnen betalen met een debit-card is hier al enorm ingeburgered. Dergelijke apps komen meer overwaaien uit de USA, waar men nog veel contanten en creditcards gebruikt. Winkels hier zitten daar helemaal niet op te wachten: dit is veel duurder voor ze.

De enige manier om winkels te overtuigen is als zo'n bedrijf iets extra kan betekenen. Reken maar dat je klantgegevens en aankoopgedrag onderdeel van de deal zijn. En zelfs dan is het inderdaad nog maar de vraag of ze "honderd grote partijen" kunnen overtuigen; ik heb er mijn twijfels bij.
@xFeverr Zie je hier in België bijvoorbeeld. De meeste grootbanken bieden al contactloos betalen aan via hun eigen app, doch enkel bij een android-toestel.
Het lijkt ook een probleem op te lossen wat in Nederland (en veel van Europa) uberhaupt niet bestaat: veilig kunnen betalen met een debit-card is hier al enorm ingeburgered. Dergelijke apps komen meer overwaaien uit de USA, waar men nog veel contanten en creditcards gebruikt. Winkels hier zitten daar helemaal niet op te wachten: dit is veel duurder voor ze.

De enige manier om winkels te overtuigen is als zo'n bedrijf iets extra kan betekenen. Reken maar dat je klantgegevens en aankoopgedrag onderdeel van de deal zijn. En zelfs dan is het inderdaad nog maar de vraag of ze "honderd grote partijen" kunnen overtuigen; ik heb er mijn twijfels bij.
@FragFrog Ik vermoed dat er toch nog wel groei opzit. Tegen 2020 zouden alle betaalautomaten moeten zijn uitgerust met een NFC-chip. Ik weet niet hoe het in Nederland is geregeld, maar in België is er eigenlijk maar 1 partij die de betalingen per bankkaart regelt (Wordline). De banken hebben dus akkoorden met deze partij, de handelaars hebben er ook reeds contracten mee ivm betalen per kaart. Van zodra er dus een akkoord is tussen je bank en de Wordline, kan je bank in zijn eigen app contactloze betalingen activeren.

Ik geloof dus niet in verschillende app's die dan deze of gene winkelketen gaat ondersteunen. Heb ik totaal geen nood aan.In principe hoef ik zelfs geen app die de klantenkaarten bijhoudt. Een goede foto van de barcode zou normaal ook moeten volstaan, en dan is er dus geen koppeling met de smartphone (en wat de smartphone van gegevens allemaal kan aanbieden aan derden).
De meeste grootbanken bieden al contactloos betalen aan via hun eigen app, doch enkel bij een android-toestel.
Nogal wiedes, op een Apple device lukt je dat niet zonder jailbreak.
Zelfs de grote reuzen Apple en Samsung hebben er maar moeite mee in de meer versnipperde markten zoals Nederland. In Amerika hebben ze iets meer succes maar dat komt vooral door het omkopen van gehele ketens op hun platform. Starbucks binnen = onwijs veel retailplekken en transacties in een klap.
Ik snap best dat het niet lukt met Apple en Samsung. Er moet gewoon een open standaard komen en niet dat gesloten gedoe. Dat kan al met betalen, als iemand dan ook even iets verzint voor de ovenschaalzegels en de fijnproeverspunten bij de lokale super dan kan iedereen dat implementeren.

Maarja, een Apple zal wel weer dwars doen omdat ze weer een manier kwijt zijn om een vendor lockin te hebben.
Je weet dat Apple Pay, Samsung Pay en Android Pay werken met de standaard die nu in alle nfc-pinautomaten van Nederland zit? En dat die spaarkaarten daar ook onderdeel van kunnen zijn?
Zoals ik in mijn reactie aangeeft: dat kan al met betalen.

Ik weet niet of die spaarkaarten onderdeel is van een standaard. Dat is juist wat ik zou willen. Naar mijn weten is dat een eigen implementatie van Apple, Samsung en Google. Kan ik mis hebben, en dan is dat prima. Maar zo niet, blijf ik vinden dat je daar een standaard voor moet ontwikkelen. Betalen moet geen vendor lockin zijn.
alleen laat apple pay zich alleen gebruiken onder bepaalde overdreven voorwaarden die je moet accepteren als app ontwikkelaar
De standaard zou gewoon nog cash moeten zijn, er gaan al geluiden rond dat men van cash geld af wil, ik zie het echt niet zitten dat banken, overheid etc straks exact weten hoeveel inkomen je hebt en precies weten waar jij je centen aan uit geeft, totale controle...

Een gruwel.
Ik vind dat er wel erg gemakkelijk enthousiast gedaan word over alle nieuwe betaalmiddelen, just saying.
Tja probeer je auto maar eens te parkeren met wat klein geld opzak :( , dan maar met het openbaar vervoer, o kut daar kan je ook niet meer in met casch Grrrrrrr.
Gelukkig is dat buiten de randstad geen probleem in Nederland.
Nog niet... Maar bv Breng is dat ook al aan het veranderen :(
De overheid weet dat toch al lang? Of wasje opmerking sarcastisch bedoeld?
De overheid kan nooit weten wat ik koop of anderszins zien wanneer ik cash betaal.
Een overheid met totale controle over je portemonnee is geen goed idee, men probeert nu al uit te maken hoeveel een persoon voor levensonderhoud nodig heeft/zou hebben, begrijp je wat ik bedoel ?
Ik bedoelde vooral dat ze weten wat voor inkomen je hebt.
Ja dat is voldoende vind je niet ?
Het is onzin dat het in Nederland een meer versnipperde markt is. Is Nederland is de markt juist gestandaardiseerd. Je hebt NFC betalen, of je stopt je bankpas erin.

In de VS heb je Apple betalen, Samsung betalen, Google betalen, Creditcard betalen, bankpas erin stoppen, bankpas door de magneetstriplezer halen, en banken die maar de helft van die diensten kunnen leveren.

En juist dat laatste punt is waarom de techreuzen hier geen voet aan de grond krijgen. In NL is het bankenklimaat zodanig klantgericht dat elke bank met de tijd mee moet gaan. Bij elke bank kan je contactloos pinnen, bij elke bank kan je de insteek methode gebruiken, en bij elke bank kan je internetbankieren (wat in de VS helemaal is alsof ze water zijn branden). Geen weldenkende Nederlander zal overstappen naar Techreus Pay, waar je eerst apart geld naartoe moet overmaken, en daarna maar bij 1 op de 5 winkels kan pinnen, als je datzelfde kan doen zonder de nadelen bij elke gangbare bank.
Zo standaard of vanzelfsprekend is het allemaal niet hoor. Contactloos betalen heeft een tijd geduurd eer de grote banken het allemaal hadden, kleinere banken zijn er nog steeds mee bezig. Nog maar te zwijgen over contactloos betalen via je telefoon. Veel voorwaarden en wisselende ondersteuning bij diverse banken.
Ondersteuning bij banken ja, maar niet bij winkels. Als je met telefoon X en bank Y kan betalen, kan dat in de winkel ook met telefoon V en bank W. De ondersteuning in NL is niet afhankelijk van de winkeliers, maar van de bank. Het enige verschil is bij een overgangsperiode, maar dan nog is het alleen maar een ja / nee. Dat wordt met Techreus Pay systemen omgedraaid, waarbij winkels allerlei systemen moeten ondersteunen van verschillende fabrikanten.
dan nog was je afhankelijk van de winkeliers, telefoon, bank, en provider/simkaart.
het is wel zo dat het allemaal volgens een standaard is, maar bij apple gaat dat al niet meer op met apple pay. dat mis ik nog wel bij mn iphone, dat ik gewoon mobiel kan betalen.
bij windows phone nog nooit gezien, maar dat zal ook wel niet komen.
We zijn in Nederland verwend met alle mogelijkheden om digitaal te betalen en bankieren. Ik was in een toeristisch plaatsje in de Belgische Ardennen waar zich honderden toeristen bevonden, even wat eten: oh, nee u kunt niet pinnen in het restaurant, alleen contant. Ok, waar is de dichtstbijzijnde pinautomaat dan? Ah, ja er zijn banken in Bouillon (35 kilometer verderop...) Je voelt je dan wel echt helemaal in het buitenland :-)
En dan doe je vooraf wel even informeren of je je pinpas in de buurt kan gebruiken mag ik hopen?

Ik ga echt geen 35 km rijden om ergens geld uit de muur te trekken. Dan ga ik daar ook gelijk eten want dan heb ik wel honger gekregen als ik dat al had toen ik vroeg of ik kon pinnen :D
Dat is ook alleen maar omdat het restaurant liefst geen computer en digitale transacties gebruikt om zijn inkomsten voor de belastingdienst te verbergen. Sinds men in allerlei zaken verplicht is om een kassa met zwarte doos (witte kassa) te gebruiken zie je ook dat men steeds vaker betaalkaarten accepteert. Ook de transactiekosten voor kleine bedragen zijn recent fors verlaagd.
Ik ben bij een demonstratie geweest van de app bij een grote kassasoftware-ontwikkelaar, tezamen met vertegenwoordigers van diverse winkelketens. Ik moet zeggen dat ik best onder de indruk was van het gemak waarmee betaald kan worden en dat ben ik meestal niet zo snel. Er is echt aan heel veel functionaliteit gedacht, zoals spaaracties bij winkelketens, reclame en manieren van betalen. Door de strenge komende privacyregels vanuit de EU is de privacy voor de gebruikers van de app ook verzekerd. Er zit ook een sterke investeerder achter waarmee de ontwikkelaars al een hoop momentum hebben opgebouwd. Zeker een app om in de gaten te houden.
Hier bij de plaatselijke supermarkt hebben ze ook geprobeerd dit onder de aandacht te brengen. Na wat gelezen te hebben over deze app zie ik de voordelen niet. Je moet allerlei gegevens gaan achterlaten die je ook aan je bank moet geven. Wat is dan het voordeel van de app? Betalen met de telefoon of contactloze pas gaat sneller en zonder al je gegevens bij nog een partij neer te leggen. Ik denk niet dat dit ver gaat komen.
Als ik bij de Praxis afreken moet ik eerst de app van Praxis laten scannen, dan de app van AirMiles laten scannen en vervolgens mijn telefoon tegen de terminal aanhouden om te betalen. Dit zou IT-technisch allemaal in één handeling mogelijk moeten zijn dus ik snap het probleem wel wat de app probeert op te lossen.
Die twee barcodes kun je in 1 plaatje onder elkaar zetten. Hoef je daarna alleen nog even de terminal aan te tikken.

Het enige dat een app voor mij nog kan verbeteren is dat het op basis van lokatie onmiddellijk de relevante barcodes laat zien en ik niet eerst de Praxis moet selecteren.
Locatie gat gaat natuurlijk niet werken in die afgeschermde aluminium gebouwen. Hier bij de AH of de Mediamarkt kan ik achterin het gebouw niet eens bellen.
Dat klinkt inderdaad lastig. Toch weet mijn Pixel mij altijd te vragen "Ben je bij de Praxis? Kun je deze vragen beantwoorden?"

Hoe ze het doen weet ik niet, maar ik denk dat het accuraat genoeg is voor deze toepassing.
Dat kan ook komen omdat ik locatiebepaling via het door Google laten checken van wifi netwerken en zendmasten uit heb staan. Hoewel dat natuurlijk ook niet werkt als je geen bereik hebt.
scheelt dat (bij mij tenminste) de kassa's voorin zijn. O-)

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 1 december 2017 15:47]

Of ze wijzigen de product prijs gewoon...
Van mij mogen ze ook gewoon opdonderen met die plastic tering zooi voor in je portefeuille en kut apps.
Elke toko die aan klantenkorting pas/coupon meuk begint staat bij mij gelijk onderaan de te bezoeken lijst.
Uw taalgebruik is niet heel subtiel, maar u slaat de spijker op z'n kop. Ik snap dat ze er klanten mee willen binden door korting te geven aan mensen met een pasje/app/kortingsbonnetje maar ik wil gewoon altijd een goede prijs!
offtopic:
[Ja en na 5 jaar sparen denk je even te gaan kijken naar je saldo, is de helft al verlopen en kan je net een gratis kaartje naar de Pathé bestellen :')
Nou ja, probleem? Feitelijk hoef je alleen maar te betalen. Klantenkaarten e.d. zijn natuurlijk maar ballast waar je uiteindelijk vrolijk zelf aan meebetaald 😉
Deze app klinkt nog niet echt solide, maar toch zou het fijn zijn als er een betaaloptie komt die goedkoop/laagdrempelig is zoals bv Snapscan. OK-app heeft er zeker aspecten van geïntegreerd als ik zo snel kijk. In Nederland gaat een zaak vaak gepaard met veel vergunningen en andere ellende waardoor de aanschaf van een dure kassasysteem maar een lage koste op het geheel is. Ik heb echter voor onze sportvereniging gekeken of er een goedkoop alternatief was om mobiel te betalen en het is niet zo eenvoudig op te zetten. Een optie als snapscan of OK-app zou hiervoor ideaal zijn en zou de hoeveelheid contant in het gebouw kunnen beperken, maar de opties om het elektronisch te doen zijn in NL gewoon te duur.

[Reactie gewijzigd door NTwoO op 1 december 2017 11:37]

Hoe het in nederland zit weet ik niet, maar in België zijn er ondertussen al een aantal plaatsen waar ze de bancontact app betalen om te betalen.
Volgens het bedrijf achter OK hoeven gebruikers geen accounts bij webwinkels meer te maken.
Bij heel veel webwinkels is het ook niet noodzakelijk om een account aan te maken.
Ik zie nog steeds niet de meerwaarde van deze app, als het alleen om winkelpasjes (gamma pas, kruidvat, bonus, airmiles etc) gaat, zijn daar al genoeg apps voor beschikbaar.

Betalen doe ik wel via de kanalen die ik nu al gebruik (bank, bank-app, creditcard, paypal).
Zolang deze partij niet onder dezelfde wetgeving als banken etc vallen zie ik niet in hoe dit een succes gaat worden.

En ik kan al een aantal klantenkaarten koppelen aan mijn rabowallet app.
Dan kun je natuurlijk wel raden uit wat voor soort bedrijven die 100 bestaan... en ik gok weinig winkels.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee