Belgische vervoerder wil passagiers tellen met 3d-camera's en wifitracking

Het Belgische vervoersbedrijf De Lijn, dat naar eigen zeggen meer dan een half miljard reizigers vervoerde in 2016, wil komend jaar een test uitvoeren om passagiers te tellen. Daarvoor wil het 3d-camera's en wifitracking inzetten.

Datanews meldt op basis van Belga dat de proef in eerste instantie uitgevoerd zal worden met 15 bussen. Daarna moet de techniek op 150 voertuigen van De Lijn ingezet worden. Het is de bedoeling om per deur een 3d-camera te installeren, wat neerkomt op twee tot drie camera's per bus. Het vervoersbedrijf wil de opgevangen wifigegevens van de apparaten van passagiers koppelen met de beelden en met het aantal personen dat is ingecheckt met een Mobib-kaart.

Op die manier wil het bedrijf het aantal passagiers nauwkeurig vaststellen. Op basis van de gemeten aantallen moet vervolgens het aanbod van De Lijn aangepast worden, aldus Belga. Het persbureau spreekt over een 'algoritme dat reizigerscijfers vaststelt en rekening houdt met het wifiprofiel van de reiziger'. Het is onduidelijk wat er precies met dat laatste wordt bedoeld. Het tellen aan de hand van alleen de Mobib-kaarten zou niet voldoende zijn, omdat niet alle reizigers hiervan gebruikmaken of soms vergeten hun kaart te scannen.

Volgens Belga wil het vervoersbedrijf niet zijn gehele vloot, die bestaat uit meer dan 2000 bussen en 400 trams, uitrusten met de camera's en trackers. Het bedrijf is grotendeels in handen van het Vlaams Gewest.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

31-07-2017 • 11:56

160 Linkedin

Reacties (160)

160
157
35
7
0
104
Wijzig sortering
Als het doel is een exacte telling te doen, lijkt mij een telling met 3D camera (Line count) meer dan genoeg. Ik zie de toegevoegde waarde van de wifi tracking niet in deze.
Ze willen dan natuurlijk niet alleen tellen .. dat is wat ouderwetsch, men wil zo veel mogelijk volledige reispatronen. In NL hebben ze daar de OVchipkaart voor bedacht (ohnee om het ons makkelijk te maken).
En dus willen ze ook na gaan waar je instapt .. uitstapt, waarnaar je overstapt. Hoelaat je dat doet etc.
Hoelang je voor de horeca op een wat groter busstation blijft wachten, of je naar binnen gaat bij de horeca .. enzovoorts enzovoorts. Kortom je moet een tag bij je dragen, vrijwillig .. en gelukkig voor ze doet (nagenoeg) iedereen dat ook.
Anoniem: 167912
@gekkie31 juli 2017 12:49
men wil zo veel mogelijk volledige reispatronen. In NL hebben ze daar de OVchipkaart voor bedacht (ohnee om het ons makkelijk te maken).
En dus willen ze ook na gaan waar je instapt .. uitstapt, waarnaar je overstapt. Hoelaat je dat doet etc.
Hoelang je voor de horeca op een wat groter busstation blijft wachten, of je naar binnen gaat bij de horeca
dat lijkt me eigenlijk een nobel streven om op die manier de dienstverlening te verbeteren en aan te passen aan de noden van de gebruikers.
Of dat via wifitracking moet en kan is uiteraard een andere zaak.
dat lijkt me eigenlijk een nobel streven om op die manier de dienstverlening te verbeteren en aan te passen aan de noden van de gebruikers.
Ik kan je garanderen dat dat soort indringende gegevensverzameling de dienstverlening slechts minimaal gaan raken.
Kunnen ze zoiets niet eerst vriendelijk vragen? Dit lijkt mij weer een geval van opt-out in plaats van opt-in. Telenet vond pas ook dat ze het TV-kijkgedrag van de halve bevolking van België maar mocht beginnen te verkopen en dat de mensen maar moesten uitschrijven als ze dat niet willen. Daarvan vond de privacycommissie ook dat dat niet kon.

Welke garanties krijgen we dat De Lijn deze gegevens anoniem maakt? Heeft men door dat De Lijn een voor veel mensen niet optionele dienstverlening verstrekt? M.a.w. De Lijn dwingt mensen om hun privacy af te geven, doet dit ongevraagd (opt-out i.p.v. opt-in) en geeft zelfs niet de mogelijkheid om uit te schrijven (er is zelfs geen opt-out).

Als De Lijn zulke onderzoeken wil doen, dat ze het eens netjes vraagt aan de mensen?!
hm. opt-out zou zijn: telefoon etc. UIT!
Ook dat is niet optioneel voor veel mensen. Dus dat kan niet de oplossing zijn.
Precies, feitelijk is er geen keus...
En het gaat verder dan alleen in de bus zoals elders is gedaan.

Het vastleggen van WiFi gegevens door Google auto's was fout, maar de info is toch gebruikt...
En als er een schaap (Google) over de dam is dan volgen er meer. (De Lijn etc. )
En ze nemen Bluetooth of NFC niet mee?
NFC is niet dichtbij genoeg (vandaar de naam wellicht). bluetooth advertising staat bij meeste telefoons uit (of staat maar 60 seconden aan wanneer je BT-advertising aan zet op je telefoon). Wifi is gewoon de makkelijkste. Dat te hebben gezegd, mijn wifi staat altijd uit buiten mijn huis...
Dat hangt er van af wat je met NFC wil doen... alleen het ID uitlezen vereist geen interactie en kan met een voldoende krachtige puls op heup hoogte makkelijk gerealiseerd worden.
Dat kan op een paar meter afstand (het was een van de ideeen die getest is voor tol poortjes op auto snelwegen.., tol poort is wel 5 meter hoog. en 3-5 rijbanen breed)

Voor interactie is meer nodig, voldoende energie om de de chip te booten en wat uit te laten rekenen.
Mij leek het ook dat overstappen perfect in kaart gebracht worden met de mobib kaart (OV-chipkaart bij Jullie).

Als ik me niet vergis hebben zowel IOS als Android ingebouwde preventie maatregelen tegen passieve Wifi tracking. (De één al wat beter dan de andere)

Dan meet je enkel nog de groep mensen die wel actief op de wifi zitten, maar geen kaartscan doen (zwartrijders en mensen die het vergeten zijn)
Als ik me niet vergis hebben zowel IOS als Android ingebouwde preventie maatregelen tegen passieve Wifi tracking. (De één al wat beter dan de andere)
Ze hebben enkele maatregelen geintroduceerd tegen de oudere technieken, maar voor zover ik weet is het nog altijd mogelijk en makkelijk om telefoons te tracken met behulp van WiFi.
Als die tenminste aanstaat. Als ik het huis verlaat staan zowel WiFi als Bluetooth mooi uit.
staat NFC ook uit??, echt uit?
(NFC werkt al met een evt. SIM samen als er nog 5% resta capaciteit in de accu zit en het toestel uitschakelt....)

Voor Echt uit moet je de batterij er eigenlijk uit trekken.
Dat zal heerlijk verkopen, al die persoonlijke gegevens. Gaan we nu dan ook gratis OV krijgen?
Het is hier al spot goedkoop in vergelijking met Nederland. Maar ik vind dit ook niet wenselijk.
men wil zo veel mogelijk volledige reispatronen. In NL hebben ze daar de OVchipkaart voor bedacht
Als je weet hoe men vroeger passagiers telden, dan snap je wel waarom in de eerste plaats dit juist voor het tellen voor vervoerders zo belangrijk is.

In het verleden keek een (bus)chauffeur op vaste plaatsen over zijn schouder en schatte het aantal inzittenden, dat deed hij diverse malen per dag. Alleen de delta van het aantal instappers en uitstappers werd dus bijgehouden. Daarna werden deze schattingen in een aantal formules gestopt, waarbij er dan meerdere uitkomsten van het aantal 'reizigerskilometers' ontstaat. De uitkomst van de meeste reizigerskilometers werd opgegeven om de verdeling van al het ingekomen geld van de verkoop van strippenkaarten weer onder te verdelen aan de vervoerders.
Immers kocht je een strippenkaart bij een sigarenboer en reed je vervolgens met HTM, RET, Hermes, BBA, Veolia, Syntus etc. die hun geld wel eens wilden hebben. Er was altijd gesteggel met de verdeelsleutel. Nu weten ze het veel exacter, geen gedoe meer.

OT: Wifitracking lijkt mij inderdaad wel erg overbodig.
Met WiFi tracking kan je natuurlijk ook overstappende passagiers in de gaten houden (zo lang je hetzelfde MAC-adres behoudt).
Ja, en iedereen waar de bus langs rijdt... wordt ook getrackt via WIFI. Zo wordt netjes van alle kantoren in kaart gebracht hoe lang elk personeelslid er werkt, op welke tijden, en als ze de bus nemen, hebben ze ook nog een mooi 3D model van de werknemer. Kunnen ze gewicht, lengte en geslacht inschatten, etnische afkomst...

En als ze meerdere trackers in een bus stoppen, kunnen ze wellicht via signaalsterkte zelfs meten waar iemand zich in het kantoor bevindt. (gegeven dat de positie van de bus bekend is en de bus zich zo nu en dsn verplaatst tussen metingen in dan wel tijdens metingen).

Uiteraard geldt dit dan ook voor bezoekers van hotels, restaurants, winkels, huisbezoek etc.

Goed concurrentie gevoelig ook, ben je een mogelijke fusie aan het bespreken.. (ok, google weet dat dan ook al lang, maar eh... om nu een busmaatschappij die kennis ook te laten bezitten)

[Reactie gewijzigd door djwice op 31 juli 2017 12:39]

Waarom zou je MAC adres veranderen?
Om organisaties die je met WiFi tracking proberen te volgen het wat minder makkelijk te maken, het is letterlijk wat mobieltjes doen terwijl ze aan het zoeken zijn naar een wifi netwerk. Het schiet wel tekort, maar is al beter dan helemaal niets.
Ook een handige tool tegen wifi tracking:
https://play.google.com/s...be.uhasselt.privacypolice
(Achtergrond info over Wifi tracking, van de maker van de App: https://www.youtube.com/watch?v=2GpNhYy2l08 )
Enige nadeel is dat om dit werkend te krijgen ik schijnbaar mijn locatie voorzieningen aan moet zetten (iets met 'vanaf Android 6.0...')
*zucht* dan toch maar handmatig telkens WiFi uitdoen, want nu word ik standaard van elk verbonden netwerk gekicked.
och wist niet dat apple gebruik maakte van deze auto mac spoofing
Android kan het ook al een tijdje en volgens mij staat het standaard bij de meeste aan (pin me daar niet op vast, ik heb al een poosje geen Android aangeraakt). Er zijn op Android ook wel meer opties, zoals bijvoorbeeld wat CyB hieronder aangeeft en de opties over "altijd beschikbare wifi", ed.

[Reactie gewijzigd door Evi op 31 juli 2017 12:47]

Ik vraag me onderhand wel inmiddels af wat nu nog het nut is van een (ahem) 'uniek' MAC adres.
ik ook niet, telefoon doet steeds met hetzelfde MAC adres een DHCP verzoek...
Dat is de spoofing wel heel dun...
Can't know it all, ieder zijn specialiteit ;)
voor de mensen met een geroote android, weet ik dat er leuke appjes zijn om een dag aan data te vern**ken. Die veranderd dan je mac-adres een paar honderd keer, leuk om die dataverzameling wat minder accuraat te maken.
Als het doel is een exacte telling te doen, lijkt mij een telling met 3D camera genoeg. Ik zie de toegevoegde waarde van de wifi tracking niet in deze.
De telling is bedoeld om lijnen op te heffen en de wifi- tracking is een smoes om op slinkse wijze toegang tot de telefoon te krijgen.
Als het om tellen gaat zijn er zoveel andere mogelijkheden. Maar daar kun je lastiger mee spioneren.
Ik (ex Connexion) moest 1x per maand bij bepaalde bushaltes (een zgn. telhalte, wat ook op het bordje met het lijnnummer staat aangegeven) gewoon op papier schrijven hoeveel mensen er in de bus zaten.
Ik (ex Connexion) moest gewoon op papier schrijven hoeveel mensen er in de bus zaten.
Tuurlijk. en ook de chauffeur kan 's avonds laat wel zien dat hij met slechts twee passagiers rijdt.
Hij ziet echter niet dat die mensen geen andere vorm van vervoer hebben EN je kunt er geen elektronische data van vergaren. Dat is lastig.
Nou heb ik geen telefoon, wifi, 4G of rfid, maar als bijkomstigheid woon ik ook niet in Belgie.

Op papier tellen kon uiteraard en werkte redelijk, net als strippenkaarten.......
Als het gaat om "toegang tot de telefoon te krijgen" zijn er ook genoeg andere mogelijkheden, die heel wat meer info over de reiziger geven dan WiFi-tracking. Zowel de app als het werken met online gebruikersprofielen geeft hun al veel meer info, en heeft als bijkomend voordeel dat die zaken te koppelen zijn aan personen en/of klantgegevens in plaats van enkel aan mac-adressen. In een klein aantal gevallen kunnen reizigers zelfs gebruik maken van een WiFi-netwerk van De Lijn. Sowieso gaat dat al om meer bussen/trams dan het aantal dat men wil uitrusten met WiFi-tracking.

Die tendens om overal om te beginnen een vorm van spionage in te zien, neemt hier echt wel groteske proporties aan.
Een telling via de Mobib kaart is niet representatief omdat niet iedereen ze gebruikt... tja, dan is WIFI dan ook niet 8)7
Een telling via de Mobib kaart is niet representatief ... tja, dan is WIFI dan ook niet 8)7
Beide niet, maar elke telefoon die je kunt traceren is mooi meegenomen.
In wegen worden meetlussen gebruikt, dus waarom niet met lasers? Dan weet je hoeveel mensen er in en uit gaan. Alleen die ene keer dat dezelfde persoon in- en uitstapt, tel je niet mee...
Wifi tracking is gewoon alvast vooruit denken, kunnen ze straks in de bus reclames tonen die op jouw gericht zijn, joepie! 8)7
En de volgende stap is zeker gezichtsherkenning en het doorverhandelen van de data aan commerciele partijen.

Gaan we naar de situatie zoals in China?
https://www.wsj.com/artic...ality-in-china-1498493020
nieuws: China installeert gezichtsherkennend cameratoezicht
http://nos.nl/artikel/218...een-belofte-of-vloek.html
Eerste reactie: BAH, tracking!

Is er dan zoveel eer mee te behalen? (Opsporing verdachte personen) of mee te verdienen? (verkoop van bewegingsgedrag van personen.
Altijd maar meer en meer controle op de normale burger. Straks gekoppeld aan de camera's op elke straathoek zeker?
Tellen kan veel eenvoudiger, zie hierboven,. Trouwens ze weten nu al dat ze een half miljard passagiers vervoerd hebben. Dan weten ze ook heus wel redelijk, waar die zijn opgestapt en uitgestapt.
Marktinformatie , gedragsanalyse, psychologisch profiel en dat allemaal in milliseconden daar valt een hoop geld mee te verdienen. Voor het reisgedrag is dit natuurlijk onnodig veel data.

De ontwikkelingen zijn de afgelopen jaren pijlsnel gegaan zonder dat we daarvan bewust zijn.
daar is geen eer mee te behalen, maar geld mee te verdienen. Ze gooien het nu op optimaal inzetten van openbaar vervoer. Maar deze data is gewoon geld waard voor andere partijen. Google wil ook wel weten wat jij doet, zodat ze jou nog beter reclame op maat aan kunnen bieden.
Eerste reactie: BAH, tracking!
Tellen kan veel eenvoudiger, zie hierboven,. Trouwens ze weten nu al dat ze een half miljard passagiers vervoerd hebben. Dan weten ze ook heus wel redelijk, waar die zijn opgestapt en uitgestapt.
Weten is niet het belangrijkste. Het moet geregistreerd. Elektronisch. Koppelbaar.
Het dossier van de burger is het makkelijkst te lichten als alle gegevens elektronisch zijn verwerkt.
Denk niet als passagier, als burger, maar als (onderdeel van) de overheid.
IK zou alles aangrijpen om het doen en laten van de burger vast te leggen.

Als alle stukjes bij elkaar liggen kun je niet meer ontkennen dat je telefoon en jij op een bepaald moment in die bus zaten. En niet thuis in bed zoals je misschien zei.

En passant kan men onrendabele buslijnen opheffen. Maar dat kon toch al.
Waarom komt wifi tracking de laatste tijd zo vaak naar boven als een manier om mensen te tellen?
Dit lijkt me vrij onbetrouwbaar?
Zoiets als enkel mensen met een bruine jas tellen oid.
Je kan er inderdaad niet alle mensen mee tellen, maar je kan wel meer over ze te weten komen: 1) mac adres 2) met welke wifi spots je ooit in het verleden verbonden bent geweest (op basis daarvan kunnen ze achterhalen waar je in het verleden bent geweest) 3) waar je precies in de bus bent. Dit wordt vervolgens gekoppeld aan de 3D camera's, zodat je gezicht (inc. wifi data) meteen in een database opgeslagen kan worden. Met behulp van je instappasje is dit ook meteen gekopppeld aan je naam,adres,email,telefoonummer etc. Verder kunnen ze je reisgedrag vastleggen, waar stap je dagelijks in, waar weer uit, hoe laat ben je van huis, heb je een 9-tot-5-mentaliteit, naar wie kijk je in de bus etc. En vervolgens deze data doorverhandelen.

reviews: Wifi-tracking: winkels volgen je voetsporen
Je gezicht kan niet direct aan wifi data gekoppeld worden, tenzij wifi tracking nauwkeurig een positie geeft. En er zijn vast wetgevingen die dat verbieden.

En ja, je kunt meerdere gezichten per MAC-adres opslaan en kijken welk gezicht het meeste gezien word bij een bepaald MAC-adres. maar dat gaat wel heel ver en lijkt mij zeer onwenselijk.
In China is dat (vergaande gezichtsherkenning op publieke plekken) helaas al het geval:
https://www.wsj.com/artic...ality-in-china-1498493020

(Zal hier wat minder snel gebeuren, maar het gaat steeds meer die richting op.)
En vervolgens deze data doorverhandelen.
Yup, en ik ben bang dat het vooral hierom te doen is.
Inderdaad, wat nu als je mensen hebt die Wifi uit hebben staan (op een toestel waar dat ook echt mogelijk is), mensen die twee telefoons hebben (bijvoorbeeld privé en zakelijk) of -shock and horror- mensen die geen smartphone hebben?
of mensen zoals ik die Pry-Fi gebruiken op een geroote telefoon. en deze dan op WAR-mode zet :P
Omdat het denk ik wél behoorlijk betrouwbaar is. Vrijwel iedereen heeft een smartphone bij zich en vrijwel niemand heeft wifi (echt) uit staan naar mijn idee. Tel een paar procent bij je data en je hebt je aantallen redelijk nauwkeurig.

Daarnaast is het goedkoop en snel inzetbaar.
Pen en papier is goedkoper.
Zie ook mijn eerdere post.
Pen en papier is goedkoper.
Teveel handelingen om er een elektronisch dossier van te maken.
'Tellen' is het excuus, niet de reden.
Ik reageerde alleen maar op 'Daarnaast is het goedkoop en snel inzetbaar.'

Dat men meer wil dan een exact getal snap ik ook wel.
Hopelijk dat de 'gewone' mens dat ook snapt.
Hopelijk dat de 'gewone' mens dat ook snapt.
Neen, die verandert zijn gedrag niet. Die accepteert dat hij wordt 'geteld'.
Arbeidsloon niet vergeten, daarnaast zeg ik niet of iets goedkoper is dan het andere...

[Reactie gewijzigd door Aikon op 31 juli 2017 15:05]

De chauffeur is er al dus geen extra loonkosten
Tenzij er in België enkel zelf rijdende bussen gebruikt worden. ;)
Je zou manager moeten worden. Extra taken aan personeel geven en dan niet realiseren dat dat toch op de een of andere manier geld kost óf van de service/andere taken af gaat.
Ik ben (stads)buschauffeur geweest.
Gewoon tijdens het rijden het aantal passagiers in gedachte bijhouden bijv. 10 in de bus 4 uitstappen 5 instappen = 11 over.
Dat kan men wel onthouden hoor en dan af en toe bij een telhalte opschrijven.

Hoe dat extra geld kost? Ik was blij met dat soort klusjes, want verder is het een saai beroep met op de duur steeds dezelfde routes en mensen.
Waarom zou dat onbetrouwbaar zijn? Je moet gewoon naar het volledige plaatje kijken. Met redelijk weinig inspanningen kan je een vrij goed beeld krijgen welk aandeel van de reizigers WiFi aan heeft staan. Stel dat dit binnen de spits 70% is, en buiten de spits 60%. Die cijfers hoef je dan maar te extrapoleren, en je hebt al een goed beeld van het aantal reizigers op een lijn.

Hetzelfde principe wordt al een hele tijd gebruikt om mensenmassa's te meten, en tot nu toe lijken die cijfers net vrij betrouwbaar te zijn, en makkelijker/goedkoper om te meten dan de huidige alternatieven. (Op dit moment is het voornaamste alternatief bij De Lijn: tellen met de hand).
Met redelijk weinig inspanningen kan je een vrij goed beeld krijgen welk aandeel van de reizigers WiFi aan heeft staan. Stel dat dit binnen de spits 70% is, en buiten de spits 60%.
Volgens mij zijn cijfers die zo enorm zijn verabstaheert slecht toe te passen. Het gebruik van mensen verandert en daarmee wijkt die aanname steeds meer af. Verder weet je nog niet of dat regiogebonden is of lokaal en of het bijvoorbeeld per leeftijdscategorie verschilt.
Om die cijfers dus te kunnen vertrouwen zul je heel vaak en op veel plekken moeten gaan meten of ze nog wel overeenkomen met de werkelijkheid. Schiet dus niet echt op lijkt mij.

En hoe dan ook hou je daarbij dus alleen een schatting over met best wel een grote foutmarge. Dan ben je voor de totalen dus ook niet meer aan het tellen maar aan het schatten op basis van statistische modellen.
Hiermee klopt hun uitspraak dus ook niet.
(Op dit moment is het voornaamste alternatief bij De Lijn: tellen met de hand)
Je kan mensen ook via sensoren (denk aan detectiepoortjes ofzo) tellen. Veel beter resultaat dan aannames maken over 30%~40% van je pasagiers.
Mijn vermoeden is dan ook dat dat wifi heel andere doelen heeft dan het tellen.
Bijvoorbeeld om mensen te volgen.
Tja, het kan best zijn dat jij redenen hebt om aan te nemen dat deze manier van tellen slecht werkt en niet leidt tot betrouwbare resultaten, Maar ervaringen in het verleden bij het meten van mensenmassa's of aantallen spreken dat toch tegen. En inderdaad, om zo betrouwbaar mogelijke resultaten te hebben, heb je een grote dataset nodig, en de combinatie met ofwel een handmatige telling, ofwel gebruik van camerabeelden. In dit geval gaat het dan ook om het gebruik van WiFi-tracking in combinatie met 3D-camera's.
Je kan mensen ook via sensoren (denk aan detectiepoortjes ofzo) tellen. Veel beter resultaat dan aannames maken over 30%~40% van je pasagiers.
Je kan op zoveel manieren de exacte telling doen. In dit geval kiest men voor 3D-camera's en niet voor detectiepoortjes. Zo'n poortjes zou men ook niet meer hoeven te testen, die worden door De Lijn al jaren gebruikt.
Mijn vermoeden is dan ook dat dat wifi heel andere doelen heeft dan het tellen.
Bijvoorbeeld om mensen te volgen.
Ja natuurlijk. Voor een groot gedeelte is zowel het tariefsysteem, hun ticketsysteem als hun capaciteitsplanning daarvan afhankelijk.
Dat is simpel op te lossrn met statistiek, je hebt slechts 2 gegevens nodig:

1) hoeveel % van de mnsen heeft een smartphone.
2) hoeveel uit bovenstaande groep heeft wifi aan staan.

Nu is er natuurlijk wel een verschil tussen een studentenstadsbus en een bus die wat boerendorpjes aan doet. Maar dat is een kwestie van verfijnen.

Ik zit zelf heelemaal niet in de branche van reclame/tracking/businessoptimalisatie, maar die mensen zijn ook geen idioten natuurlijk.
1) hoeveel % van de mnsen heeft een smartphone.
2) hoeveel uit bovenstaande groep heeft wifi aan staan.
Heh, nee joh, daar red je het niet mee.
Want er zitten inderdaad heel veel problemen zoals 'studenten' in die set van mensen.
En de hoeveelheid mensen met wifi kan ook per dagdeel, per dag veranderen.
, maar die mensen zijn ook geen idioten natuurlijk.
Dat denk ik ook en daarom maak ik me zorgen. Ik denk dat de wifi helemaal niet wordt gebruikt voor het tellen.
Het persbureau spreekt over een 'algoritme dat reizigerscijfers vaststelt en rekening houdt met het wifiprofiel van de reiziger'. Het is onduidelijk wat er precies met dat laatste wordt bedoeld. Het tellen aan de hand van alleen de Mobib-kaarten zou niet voldoende zijn, omdat niet alle reizigers hiervan gebruikmaken of soms vergeten hun kaart te scannen.
Ja stel je voor dat de buschauffeur een klikkertje/handteller mee neemt en gewoon met hand telt. Men stapt toch nooit voorin de bus in..
Een goedkopere/handigere oplossing is 3D-camera's en wifi-tracking. Dan heb je pas een fool-proof systeem waar ook totaal geen privacy problemen uit kunnen voortkomen.. 8)7
[...]


Ja stel je voor dat de buschauffeur een klikkertje/handteller mee neemt en gewoon met hand telt. Men stapt toch nooit voorin de bus in..
Dat is bij de Lijn anders wel verplicht. De elektronische borden boven de bus geven bij aankomst vaak al "vooraan instappen aub" aan. Sommige chauffeurs zijn daar heel strikt in, andere gaan iets relaxter om met de regel.
Hij was sarcastisch ..
Het ging over bussen in België en ik ga er altijd van uit dat de meeste reacties hier van Nederlanders komen. Dat sarcasme was dus niet meteen duidelijk, want weet ik veel hoe het met de bussen in NL gesteld is, voor hetzelfde geld stappen ze daar in en uit via een gat in de vloer. Je kunt niet elk gebruik van elke cultuur kennen.

[Reactie gewijzigd door Mr777 op 31 juli 2017 13:36]

Zijn reactie was dus ook sarcastisch, maar dat wordt nooit zo goed begrepen op het internet...
Misschien moeten we om een sarcasm smiley vragen ;)
[...]
Ja stel je voor dat de buschauffeur een klikkertje/handteller mee neemt en gewoon met hand telt.
En toch wordt dit 1 week per jaar gedaan voor de treinreizigers. Dan wordt er in de grote stations personeel ingezet om met een klikkertje reizigers te tellen. In kleinere haltes is het boordpersoneel hiervoor verantwoordelijk.
Druksensor bij het in en uitstappen lijkt me stukken goedkoper en zeker net zo goed te werken.
Druksensor bij het in en uitstappen lijkt me stukken goedkoper en zeker net zo goed te werken.
Precies. Eventueel gecombineerd met een gerichte IR LED+sensor om ruis in de data te reduceren. Dat moet voldoende inzicht geven in hoeveel passagiers er meegaan. Ook zou je kunnen overwegen om in- en uitchecken te verplichten. Er zijn veel mogelijkheden die minder ingrijpend zijn dan dit.

Maar ja, dat geeft niet zoveel data waar je passagiers individueel mee in de gaten kan houden. Er zijn helaas te veel organisaties die niet begrijpen dat data giftig is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 31 juli 2017 12:15]

Het gaat om een test in België, niet in Nederland. Met verplicht in- en uitchecken kom je niet ver. Men wil net een beter beeld krijgen van de verhouding MOBIB t.o.v. andere reizigers. MOBIB (zowat de enige mogelijkheid die op dit moment gebruikt wordt en waarbij automatisch in- en uitchecken mogelijk is) is op zichzelf geen vervoersbewijs, en wordt ook niet door heel veel mensen gebruikt. Dat zijn voornamelijk de 65-plussers.

Druksensoren kan je niet gebruiken om in dit geval te tellen. Daar is dit geen goede toepassing voor.
Neen want als op het moment dat persoon X opstapt aan dezelfde deur persoon Y uitstapt dan gaat je druksensor dat niet registreren.
Ja maar dat houd wel in dat er 1 persoon in de bus zit.
Ligt aan de resolutie natuurlijk, ze staan immers niet op dezelfde plek. Je kan zelfs nog de looprichting bepalen adhv de gewichtsverdeling.
Dan gebruik je een (dubbele) laser die het aantal passerende benen en hun beweegrichting telt
Neen want als op het moment dat persoon X opstapt aan dezelfde deur persoon Y uitstapt dan gaat je druksensor dat niet registreren.
Dat is het nadeel van in- en uitstappen door dezelfde deur. In Nederland is dat al een tijdje niet meer de bedoeling.
Tenzij je een rolstoel hebt of kinderwagen. Wordt deze ook geregistreerd, misschien ten onrechte meerdere malen?
Anoniem: 483276
@jpsch31 juli 2017 12:18
Mensen die bij de deur staan en verplaatsen als er iemand uit moet heeft dan als gevolg dubbele uitstap en instap registratie. Gaat dus niet optimaal werken op drukke lijnen.
Mensen die bij de deur staan en verplaatsen als er iemand uit moet
In Nederland zat die sensor in de onderste tree en daar hoor je niet te staan.
in Nederland hebben veel bussen geen "tree" meer maar gewoon gelijkvloers door heel de bus tot aan de achterste deuren.
in Nederland hebben veel bussen geen "tree" meer
Ik zei 'ZAT' die sensor..
Maar dan kun je geen gebruikers aan ids koppelen, facial recognition doen en allerlei andere hippe nieuwe privacyschendende dingen implementeren!
Het vervoersbedrijf wil de opgevangen wifi-gegevens van de apparaten van passagiers koppelen met de beelden en met het aantal personen dat is ingecheckt met een Mobib-kaart.
Dat is nog eens eng.

Je NAW- en bankgegevens, plus je MAC-adres van je smartphone en foto's van jou in één database. Hopen dat die niet aan nog meer systemen wordt gekoppeld of laat staan slecht beveiligd is dat die gegevens op straat liggen.
Waar haal je nou opeens die naw-gegevens en bankgegevens vandaan dan?

Daarnaast is koppelen en dezelfde database niet perse hetzelfde. Als je het goed doet koppel je pas realtime data uit verschillende databases indien nodig.
Ze hebben toch gewoon gegevens van hun abonnees?
Ja en nee. Je kan anoniem een kaartje kopen lijkt me. En ook al ben je abonnementshouder, dan wil dat niet zeggen dat ze die beelden kunnen koppelen. Ik weet niet of je in België je foto digitaal moet aanleveren als abonnementshouder? En er wordt gesproken over 3d-camera's en niet gezichtsherkenningscamera's.
Vrij makkelijk - je kijkt wie er op dat moment in checkt en controllers een paar keer of je het goed had. Gegevens gekoppeld.
Wàt controleer je dan?
Dat De Lijn eerst maakt de de airco werkt voor de chauffeurs.
En dat tram chauffeurs anno 2017 niet uit hun tram moeten stappen om manueel met een metalen staaf om de wissel te veranderen.

Weer grote woorden en plannen, maar hun huidige rijdend materiaal hangt met haken en ogen vast.
En de chauffeurs worden aan alle kanten gepluimd door premies en verlof dagen af te nemen al in naam om concurrentieel te zijn.
Als wifi daar net zo belabberd is als hier (Arriva, Noord-Brabant) dan geef ik ze weinig kans voor wifi tracking. Ken maar mensen die de wifi uit de bus gebruiken. Vaak is je eigen 3g/4g veel sneller en stabieler.
Je hoeft niet verbonden te zijn met het wifi netwerk.
Je hoeft het netwerk niet per se te gebruiken om wel via je WiFi antenne gevolgd te kunnen worden.
Als op je telefoon WiFi aanstaat, zal hij voortdurend berichten uitzenden. Deze berichten worden afgevangem. In zo'n bericht staat het MAC-adres van de telefoon, welke gebruikt wordt om unieke reizigers te identificeren.
Ah zo. Dan zouden ze aan mij niet veel hebben. Mn wifi gaat uit zodra ik de voordeur uit loop.
tja, als ze ook weten welk percentage van de bevolking het OV pakt hoeven ze die tracking ook niet meer te doen :+
Het tellen aan de hand van alleen de Mobib-kaarten zou niet voldoende zijn, omdat niet alle reizigers hiervan gebruikmaken of soms vergeten hun kaart te scannen.
Dan huur je toch een statisticus in.

Daarnaast nog wat studenten voor een week of wat in, om met de hand tellingen te doen, maakt een statistisch modelletje en je kunt gewoon op basis van Mobib-inchecken extrapoleren.

Supersimpel gezegd: als gemiddeld 33% van de reizigers incheckt, doe je gewoon het aantal inchecks x 3. (de echte modellen zijn wat complexer en nemen meer variabelen, zoals tijdstip en route in acht).

Vervolgens hoef je alleen maar van tijd tot tijd je steekproeven te doen om te controleren of je model nog wel binnen de onzekerheidsmarges valt. (Het mobib-gebruik zal waarschijnlijk met verloop van tijd toenemen, waardoor je je model moet blijven bijschaven)

Een stuk goedkoper en vooral een stuk minder Big Brother dan 3d-camera's en Wifi-scanners.
Een stuk goedkoper en vooral een stuk minder Big Brother dan 3d-camera's en Wifi-scanners.
Maar als het achterliggende doel van (semi)overheden nou net het Big Brother verhaal is..?
We weten dat men gegevens verzamelen als hobby heeft. Op een verkeerd moment zullen alle puzzelstukjes tegen je gebruikt kunnen gaan worden.
Ik denk dat t voor hun makkelijker is om geld uit geven, dan 1+1+1 te tellen ;)
Ik zet steeds vaker als ik de deur uit ga en het niet nodig heb WiFi uit om dit soort dingen tegen te gaan.. ik ben vast niet de enige denk ik? :X
Dan nog zend android packeten uit, om zo snel je een lijst van beschikbare netwerken te geven.
Ook dat is uit te zetten via Instellingen - WiFi - Tandwieltje bovenin - Scannen altijd beschikbaar (of zoiets) uitzetten
Goeie tip, bedankt! Heb het uitgezet.

Als ik nu me WiFi aanzet, duurt het dan gewoon iets langer voordat de netwerken zichtbaar zijn ofzo ?
WiFi kan gebruikt worden om sneller je locatie precies te bepalen zonder GPS (Streetview auto's slaan een lijst op van wifi punten per locatie en als jij met punt x en y bent verbonden die alleen op die paar vierkante meters in Nederland overlappen moet je daar wel zijn). Ik weet niet of Android het nog voor andere dingen gebruikt
Ok, nooit geweten!

Dat is natuurlijk wel handig als je aan het navigeren bent. Maar goed, dan kan ik hem aan zetten indien nodig, maar om het standaard overal aan te hebben is niet echt nodig.

Staat dus vanaf nu uit :-).
Wellicht 1 seconde omdat die echt aan moet, maar dat zal je amper merken.
Daar kan ik mee leven :-)
Mijn enige opties zijn dan (Android 7.1.1):
Saved Networks

Network notification [on/off]
Notify whenever a public network is available

Auto network switch [on/off]
Automatically switch to a preferred network when both the Wi-Fi network and mobile network are available

Keep Wi-Fi on during sleep
[options]


Mis ik iets? :P

Edit: Blijkbaar valt deze optie bij Android 7.1.1 en/of Sony onder 'Location' > 3 puntjes rechter bovenhoek > 'Scanning' > 'Wi-Fi scanning' [Improve location by allowing system apps and services to detect Wi-Fi networks at any time]
Dus heeft het dan nog wel echt te maken met het constant bijwerken van de beschikbare WiFi netwerken als je over straat loopt of heeft het meer te maken met dat je GPS je locatie op die manier makkelijker kan vinden?

[Reactie gewijzigd door MonkeyJohn op 31 juli 2017 12:50]

Heb je daar een bron van dat de WiFi actief blijft als je hem uitgeschakeld? Want dat zou namelijk wel dieptriest zijn als ik het uitzet vanwege tracking en Android gaat doodleuk door met pingen.
De begeleidende tekst is: 'let location service and other apps scan for networks, even when wi-fi is off'. Dus niet dieptriest, maar duidelijk omschreven. Niemand dat iemand dat leest maar dat is een ander verhaal, al is het niet wat je verwacht inderdaad.
Dus niet dieptriest, maar duidelijk omschreven.
Alsnog diep en diep triest wat mij betreft.
Je komt hier namelijk pas achter als je die functie al eens hebt gevonden en geprobeert. Standaard zal ie aanstaan en de meeste mensen weten het niet snel te vinden.

En dat is bewust zo ontworpen. Alles waarvan ze niet willen dat je het gebruikt maar er niet mee wegkomen om het weg te laten wordt ergens in een achterhoekje gestopt zodat je kennis vooraf nodig hebt om te weten dat het bestaat.
Je draait het om. Ze kunnen moeilijk alle functies duidelijk zichtbaar plaatsen, daar hebben de mensen ook helemaal geen behoefte aan. Ze hebben behoefte aan apps die snel weten waar ze zijn. Dat iedereen z'n privacy te grabbel gooit daarmee zonder het te beseffen, dát is dieptriest.
Dat iedereen z'n privacy te grabbel gooit daarmee zonder het te beseffen, dát is dieptriest.
Daarmee impliceer je dat ze niet weten wat ze doen.
Helaas pindakaas. Google weet precies (waarschijnlijk beter dan enig ander bedrijf) wat ze doen en waarom. Ze weten heel goed dat ze hiermee je privacy te grabbel gooien. Dat is hun verdienmodel.
Ik draai het dus niet om, jij lijkt krom te redeneren om jouw geloof in hun onschuld te beargumenteren.

Luister, het weghouden van bepaalde 'ongewenste' settings wordt al vij lang toegepast en is inmiddels een standaard manier om de 'schapen' bepaald gedrag aan te wennen.

Er is niks onschuldigs aan bedrijven als google, behalve hun logo. En ook dat is bewust zo.

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 31 juli 2017 15:34]

Ze is Google neem ik aan?

Ik impliceer dat ze - de mensen - niet weten wat ze doen. Google weet dat prima idd, en ik geloof zeker niet in hun 'onschuld' (een woord wat jij in mijn mond lijkt te leggen, ik heb me niet uitgesproken over Google zelf), maar dat neemt niet weg dat de mensen hun eigen verantwoordelijkheid hebben en Google het in dit geval toch echt gewoon heel duidelijk heeft omschreven en niet heeft verborgen, maar gewoon bij de instellingen heeft gezet voor iedereen om het aan te laten of uit te zetten. Ze kunnen nu eenmaal niet elke instelling impliciet in beeld brengen. Voor de duidelijkheid: ik ben niet voor of tegen Google en vind dat ze teveel van de mensen weten, maar aan de andere kant, Google is daar nog redelijk netjes in. Het kan nóg veel erger.
k impliceer dat ze - de mensen - niet weten wat ze doen. Google weet dat prima idd, en ik geloof zeker niet in hun 'onschuld'
Oh, dan begreep ik je verkeerd. :)

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 31 juli 2017 17:57]

Ze kunnen nu eenmaal niet elke instelling impliciet in beeld brengen.
Google heeft alleen de neiging om belangrijke settings voor privacy goed buiten beeld te verstoppen en tegelijkertijd die setting default op iets zetten dat privacyschending teweeg brengt.
Verder snap ik wel dat je niet alles op de voorgrond kunt zetten, maar het is toch echt doordachter dan simpelweg gebrek aan ruimte.

Zo ook dit wifi verhaal. Wifi uit betekent niet dat je wifi uit is. Dat is eigenlijk gewoon liegen.

edit:
maar dat neemt niet weg dat de mensen hun eigen verantwoordelijkheid hebben en Google het in dit geval toch echt gewoon heel duidelijk heeft omschreven en niet heeft verborgen
Maar de meeste mensen zullen aannemen dat als je op het wifi icoontje tikt en het gaat uit dat het dan ook uit is.

Wil je je verantwoordelijkheid dus goed nemen dan moet je google eigenlijk als vijandig zien en gaan speuren naar settings die eigenlijk doen wat de 'voorgrond' ui alleen maar suggereerde.

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 31 juli 2017 18:05]

Zoals Aikon al zei, je wifi module zal niet proberen verder te gaan dan de basis wat is er rondom mij. Maar de module blijft dus wel actief zoeken naar bronnen en daarmee is het dus detecteerbaar.
Nope. Sterker nog, mijn WiFi staat permanent uit. Ik heb genoeg MB's in m'n bundel om zonder WiFi door het leven te gaan.
tja, dan kun je beter een goedkopere bundel afsluiten en thuis op de wifi gaan 8)7
Ik nog erger, ik laat me mobiel thuis ;) ik bepaal of ik bereikbaar ben, en niet een telefoon/mobiel of wat voor hardware ook die mij volgen. Ik betaal cash en maak geen gebruik van die leuke profilerings-kortingskaarten bij de supermarkten of andere bedrijven. Draag een petje, nog net geen alu hoedje :P
Het is gewoon te ver geschoten allemaal, want draai je t om, gillen ze moord en brand die bedrijven en landelijke instellingen, want hun willen niet in de gaten worden gehouden.
Mijn batterij haalt zonder problemen het einde van de dag. En wanneer ik op een bekend netwerk zit bijft het handiger dan via 4G te gaan.
Met recente telefoons gaat het echt om minuten winst per dag. Niets dus, en daarom zonde van de tijd. De helderheid van het scherm en de tijd dat het scherm aan staat heeft veel meer invloed op hoe lang de accu mee gaat.
In mijn geval luiheid, ik heb niet overal 4g bereik en dus mijn Wi-Fi wel regelmatig nodig, en ben te lui om het steeds aan en uit te zetten.
Dat zoeken kun je (in ieder geval op Android) uitzetten, zoals @TwistedMindNL hierboven aangeeft
constant ook weer niet, als er geen internet nodig is voor apps, dan om de paar minuten volgens mij. En het kost je misschien minuten per dag aan accutijd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee