Tethering niet meer verboden in nieuwe abonnementsvoorwaarden Tele2

De Nederlandse provider Tele2 gaat de voorwaarden voor zijn mobiele abonnementen aanpassen om duidelijk te maken dat tethering niet verboden is. Dinsdag hebben diverse juristen gezegd dat het bestaande verbod op tethering in de voorwaarden in strijd is met de wet.

Volgens woordvoerder Robin Janszen worden de voorwaarden op het punt van fair use policy rondom tethering aangepast om meer duidelijkheid te verschaffen. Volgens Janszen is de huidige bepaling in de voorwaarden niet helder genoeg geformuleerd. Hij zegt dat Tele2 ook voor de aanpassing al niet van plan was om op te treden tegen normaal gebruik van tethering.

De woordvoerder maakt duidelijk dat het Tele2 alleen te doen is om het tegengaan van misbruik. "Mensen kunnen onze Unlimited-service misbruiken door bijvoorbeeld meerdere pc's aan te sluiten. Daarmee worden andere klanten benadeeld. Wij moedigen onze klanten aan om zich onder te dompelen in data inclusief tethering. We gaan onze voorwaarden aanpassen om dit duidelijk te maken, waarbij we ons het recht voorbehouden om klanten op te schorten die de dienst misbruiken."

Het verbod op tethering staat expliciet in de voorwaarden van Tele2-abonnementen, in sectie d van Artikel 7 van de Fair Use Policy. Dit verbod is niet nieuw; het stond in 2014 bijvoorbeeld ook al in de toen geldende voorwaarden van de provider. "Gebruik van de Dienst dat niet als redelijk gebruik wordt aangemerkt is in ieder geval, maar niet uitsluitend: Gebruik in combinatie met aan ander apparaat dat niet door Tele2 als geschikt is bevonden. (...) Gebruik van een mobiele telefoon of “personal digital assistant” (pda) in combinatie met een laptop of computertablet, al dan niet via bluetooth (“tethering”)."

Dinsdag hebben verschillende juristen tegenover Nu.nl verklaard dat Tele2 met het verbod de Europese regels voor netneutraliteit schendt. Janszen gaf toen al aan dat de ophef een storm in een glas water is, omdat Tele2 niets zal doen tegen mensen die bijvoorbeeld hun computer op hun telefoon aansluiten in de trein. Volgens hem zal Tele2 in overleg treden met toezichthouder ACM, zodat wordt voldaan aan de geldende wet- en regelgeving.

T-Mobile wijzigde vorig jaar de voorwaarden van zijn abonnement met onbeperkt mobiel internet, waarin een beperking van tethering stond. Dat gebeurde na overleg met de ACM. De beperking voor tethering geldt momenteel niet bij T-Mobile.

Door Joris Jansen

Redacteur

31-05-2017 • 07:43

151 Linkedin

Reacties (151)

151
142
110
12
1
6
Wijzig sortering
Veel verwarring over hoeveel je mag gebruiken qua mobiel internet bij Tele2 met deze abo's. Heb 2 keer bevestiging van de klantenservice gehad over dit onderwerp voor mijn pa die Tele2 heeft.

Hier mijn reactie, 50GB per dag is toegestaan.
alwaysleft in 'nieuws: Tele2 presenteert abo met onbeperkt data voor 25 euro ...

[Reactie gewijzigd door alwaysleft op 31 mei 2017 11:43]

Dan moet de klantenservice toch echt eens de website van ze gaan lezen. Daar staat toch echt ondubbelzinnig en zwart op wit dat die extra 1GB bundels niet aan een maximum zijn gebonden.

(Zie mijn eerder reactie in dit topic met de quotes: SambalBij in 'nieuws: Tethering niet meer verboden in nieuwe abonnementsvoorw...)
Alsof 1500 GB per maand niet genoeg is ;)

Dat is gigantisch veel mobiel internet.
Als je geen behoefte meer hebt aan je TV pakket zou je je breedbandpakket kunnen opzeggen. Duo simkaartje en een mifi, klaar. Maar dan kan voor menig Tweakers 1.5TB aan data per maand wel een limiterende factor zijn.
Dingen als chromecast casten, enz lijkt me toch wat minder gaan met een mifi apparaatje. Maar als je niet veel doet met internet zoals de niet tweaker, zeker overweging waard.
Dat gaat gewoon goed, de Mifi creëert gewoon een wifi-netwerk net als elke andere router.

In sommige landen is het normaal om het in afgelegen gebieden zo te doen, omdat 4G daar een goedkopere oplossing is dan de infrastructuur vernieuwen.
Exact. 4G en WiFi-ac is prima te doen. Volgens mij bieden sommige providers in Nederland dat ook als alternatief in de "buitengebieden", maar dan niet met 1.5TB per maand haha.
En zodra je de Algemene voorwaarden gaat lezen zie je dat die pagina waarnaar je linkt incompleet is. Op de pagina waarnaar jij linkt wordt nergens de FUP besproken, in de algemene voorwaarden wel. Kortom, iets verder zoeken dan de pagina die door het marketing team is opgezet ;)

[Reactie gewijzigd door NightFox89 op 31 mei 2017 16:56]

Oh? :P
Ik lees in die FUP wel dingen over bepaald excessief gebruik (streamen, peer to peer) maar ik lees ook daar niets over 50GB per dag of maar een maximum aan extra databundels die je kunt aanvragen.

Sterker nog, heel die FUP heeft het verder alleen maar over wat er gebeurt wanneer je aan (80% van) je datalimiet komt. En de productinformatiepagina waar ik naar linkte en uit quotte geeft meerdere keren aan dat het toch echt volledig onbeperkt en dus zonder datalimiet is :)

Maar goed; jij interpreteert het op de ene manier, en ik op de andere. De klantenservice volgt ook weer een eigen manier, waarschijnlijk zoals de baas zegt het te bedoelen.
Uiteindelijk is er maar 1 iemand die écht kan bepalen hoe dit geinterpreteerd dient te worden, en dat gebeurt pas wanneer iemand het zo oneens is met de Tele2 interpretatie dat het voor een rechter terecht komt :)

Let's agree to disagree? ;)
Slimme marketing van Tele2, hadden ze dat regeltje over tethering er in eerste instantie niet ingezet dan was hun unilimited abonnement nooit zo breed in het nieuws gekomen. Nu wel. Chapeau!
Ik lees hier in de comments o.a. dat Tele2 er geen knaken op zou pakken als je gaat tetheren, dat is natuurlijk bullshit. Ze betalen gewoon een bedrag voor de frequentie, die heeft een bepaalde bandbreedte, en die wordt gelimiteerd per gebruiker. Tele2 gaat echt niet het risico nemen dat mensen hun netwerk plat leggen door structureel maximale bandbreedte te bezetten op hun 4g lijntje. Hoe naief kan je zijn! 8)7 Maar wel goed dat unlimited terug is, die databundel is natuurlijk complete onzin tegenwoordig.
Bandbreedte is het probleem niet, open verbindingen op het mobiele netwerk zijn een probleem.

Mobiel data vebruik is meer in de trant van korte bursts, zo snel mogelijk je data wegsturen of ontvangen, om dan weer van het netwerk opgerot te zijn. Dat je daarbij een tiental gig per dag binnen trekt, is niet zo heel erg.

Maar als genoeg mensen die lijn openhouden, gaat dat niet zo snel betekenen dat de gebruikers sloom internet krijgen, want er is opzich bandbreedte genoeg, maar eerder dat andere gebruikers gewoon niet meer het netwerk opkomen. De telco's gaan maar heel weinig beginnen als het aantal gelijktijdige verbindingen op een lokatie gewoon stamp vol zit, zonder hier nog meer gebruikers tot last te zijn door random verbindingen aan de telco kant te gaan disconnecten.

Daarom was Tele2 (en andere telco's, wereldwijd) tegen tetheren, gewoon om vrij passief te proberen dat zo min mogelijk mensen gaan tetheren(in de VS doen de telco's het vrij aggresief zelfs), want dat tetheren is gewoon kostbaar. Een smartphone is gewent data in bursts te sturen en te ontvangen (je radio/netflix/youtube streams zijn ook allemaal bursts), de meeste desktops en laptops zijn gewent om nonstop een open verbinding met het internet te hebben, en beide soorten apparaten handelen daar ook naar. Ik zie de meeste mensen echt niet handmatig aangeven dat hun hotspot een 'limited connection', oftewel, mobiele verbinding is. "Huh, mijn abo is toch unlimited? *klikt nee*".

Nu zal het de telco's aan hun achterste oxideren als je ergens op een hutje in de achterhoek de hele dag die verbinding open houdt, in die regios is bereik een groter probleem dan capaciteit. Maar als veel mensen in de randstad dat gaan doen, gaan de telco's echt tegen capaciteitsproblemen aanlopen.

Er kunnen maar een gelimiteerd aantal gebruikers gelijktijdig gebruik maken van een zendmast.
Ik weet niet of het bewuste marketing is geweest, het is waarschijnlijk meer een kwestie van een oude bepaling in de contracten die er in is blijven staan omdat niemand er enige waarde aan hecht.

Het is ook overbodig om een tethering verbod te hebben als je ook een FUP hebt. Daar kun je het gewoon op gooien als het verbruik bij een enkeling de spuigaten uitloopt.

Hoe dan ook, Tele2 rekent een prima bedrag voor zijn onbeperkt. Ik ben vorige week ook overgestapt, hoef ik op mijn werk ook de zakelijke WiFi niet meer te gebruiken.
Volgens mij wordt je doodgegooid met reclame over hun unlimited abonnement. Dit nieuws zal niet het verschil van dag en nacht zijn.
Ik ben aan het overstappen naar tele2 (zat eerst bij robinmobile).
Mijn rekening (alles onbeperkt, 4g) gaat nu van 50 euro per maand naar 26 euro per maand (maandelijks opzegbaar is mij die ene euro meer wel waard).
Ik gebruik mijn laptop dagelijks met telefoon, dus als zij dit als misbruik gaan zien dan kan ik jullie binnenkort informeren ;)
Haal +- 10 gig per dag, omdat ik geen gebruik van wifi punten mag maken ivm vertrouwelijkheid van dossiers.
Aangezien ze het als unlimited aanbieden: ga ik het ook als zodanig gebruiken, we'll see!
omdat ik geen gebruik van wifi punten mag maken ivm vertrouwelijkheid van dossiers
.

Misschien ben ik de enige, misschien niet. Maar misschien is het tijd om eens aan te geven dat het tijd is voor een VPN op het werk. Dat is een betere oplossing dan via 4G werken (ook hier zou ik namelijk een VPN gebruiken).
Inderdaad, ff een femtocell met wat meer vermogen en je switched naar het netwerk van de hacker. In Delft op het parron van de treintunnel waren ze een tijdje actief, dus het is een realistische attack mogelijkheid.

[Reactie gewijzigd door djwice op 31 mei 2017 14:53]

Dat worden dan 5 smsjes per dag om weer 1GB bij te laden.
Leuk als je net halverwege een sync zit :)
Bij 80% wordt je al gewaarschuwd, op dat monent kun je via de app extra data aanvragen.

De verbinding wordt dan niet onderbroken.
Oh dat is serieus handiger dan bij T-Mobile. Daar kan dat wel bij je normale 5 gig maar niet bij de extra bundels van 1 gig. Als je echt stevig staat te stoken houdt hun app.t zelfs niet altijd bij en reageert hij "je hebt net al bijgevuld, kan even duren". Maar dan had ik hem al in 10 minutrn op gespeedtest met Rootmetrics
Dat die nog geen Tele2 mapt is wel.een serieus gemis overigens.
Ik vindt het een prima systeem hoor, daar niet van .

Verzend die app een sms, of kan die onafhankelijk van de sim gebruikt worden ?
Ik heb een 4G mifi, kan ik op mijn telefoon de app gebruiken, terwijl de sim in de mifi blijft ?
De app gebruikt de web-api van Tele2. Via de website (mijn Tele2) kan de bundel ook worden verlengd.
Ik heb begrepen dat je die smsjes iets eerder krijgt dan dat je de volledige 1GB hebt gebruikt (als iemand me hier op kan corrigeren, graag). Dus meer als je 800MB hebt verbruikt heb je dus nog 200MB 'de tijd' om het smsje te sturen.

Even een custom 'quick reply' aanmaken en dan zou het in een geval als possimpible niet super veel werk moeten zijn :)
Het blijven 5 smsjes :+
Geen ervaring met de snelheid van Tele2, maar ik krijg bij zowel KPN als VF dat 80% smsje vaak later dan de 'harde' grens van 80%
( mijn oudste kreeg gisteren zijn 75% bericht, terwijl hij al op 9100MB zat van zijn 10GB )

Dan word de 'reactietijd' flink korter bij 5 en 1 GB
Tele2 is erg snel daarin. Als je het smsje krijgt tijdens een stream dan heb je vaak nog wel een kwartier de tijd afhankelijk van de stream bandbreedte.
Klopt helemaal wat jij zegt! En ik zie niet zo een probleem in 5 smsjes sturen, als je weet dat je een groot bestand gaat downloaden let je gewoon even wat beter op. Je kunt zelfs ipv een smsje gewoon via de website van tele2 je bundel met 1GB ophogen!
Het kan zelfs nóg simpeler: in de tele2 app kun je na je eerste sms gewoon op de bundelbooster knop drukken en in 2 seconden is het gefixt.
top tip, dank hiervoor!
Als je daar bij robin geen last mee kreeg, zul je daar bij tele2 ook geen last van hebben. Robin adverteert met ècht unlimited, maar in hun voorwaarden staan gewoon harde limieten beschreven. Na het overschrijden van die limiet gaat je snelheid omlaag. Hmmm, waar ken ik dat ookalweer van? Oh ja, elke provider sinds 2014/2015 zo'n beetje
Ik heb het verbod op tethering nooit zo begrepen. Data is data en het maakt niet uit of het naar je telefoon gaat of via je telefoon naar een ander apparaat. Voor je databundel geldt dan toch ook gewoon op = op? Voor een telco zou het niet uit moeten maken.
Het is ook pas een probleem als ik Unlimited data voor 19 euro per maand neem, om Vervolgens gewoon ZIggo op te zeggen en vrolijk met mijn hele huishouden via de hotspot van mijn mobiel ga internetten. Dan verdient Tele2 natuurlijk geen ruk meer aan dat abbo. Sterker nog, het kost ze geld.

Daarnaast trek ik met mijn huishouden bijna de hele capaciteit van de zend mast in de buurt leeg, waardoor anderen benadeeld worden.
Dit is natuurlijk alleen nadelig voor de partij die deze bundels aanbiedt, voor de consument is het namelijk een uitkomst. Als ze niet willen dat dit gebeurt moeten ze de unlimited data abonnementen maar afschaffen.
Dat is wel erg makkelijk gezegd. Als álle abonnees op een vaste verbinding de volle verbinding proberen te gebruiken dan gaat dit ook niet werken. Dan zouden providers verplicht zo enorm veel overcapaciteit moeten inbouwen wat gewoon weggegooid geld is.

Daarnaast zijn er alleen maar verliezers, ook de consument. Je zou maar net als consument op de zendmast zitten waar een andere Tele2 klant vrolijk een download server op heeft draaien. Zit je zelf alsnog met een slechte verbinding.
Daarvoor is er toch ook een FUP? Dat daar laks mee wordt omgegaan, tsja.... :P
Het gaat met name om unlimited data, dus geen data bundel. En op je telefoon zul je niet zo snel hele usenetgroups/p2p/andere download sites leegtrekken, wat je op je PC mogelijk wel doet.

Maar een verbod op tethering heb ik ook nooit begrepen, je weet toch wat mensen gemiddeld gebruiken en er is nog steeds een Fair Use Policy (dus als je ruim over het gemiddelde gaat, probeer dat maar eens uit te leggen) En als het gemiddelde hoger ligt dan verwacht, dan moet je je verwachting maar bijstellen of die unlimited maar weer weg doen.
En op je telefoon zul je niet zo snel hele usenetgroups/p2p/andere download sites leegtrekken, wat je op je PC mogelijk wel doet.
Met je PC ga je via tethering ook geen downloadsites leeg trekken omdat al die 'unlimited'-abonnementen (zowel van Tele2 als van T-Mobile) vereisen dat je na 5 GB per dag een SMS stuurt om er weer een GB bij te krijgen. Een film in fatsoenlijke kwaliteit downloaden (dan heb je het toch al gauw over 10+ GB) gaat op die manier geen pretje zijn.

Vandaar dat het verbod op tethering ook onzinnig is; er is feitelijk een 5GB limiet per dag om dit soort misbruik te voorkomen. Het is ook slim dat telco's de term 'onbeperkt' hebben laten vallen en nu voor 'unlimited' hebben gekozen. Ze kunnen in deze context beide worden gebruikt maar hebben toch elk hun eigen betekenis.
Het is ook slim dat telco's de term 'onbeperkt' hebben laten vallen en nu voor 'unlimited' hebben gekozen. Ze kunnen in deze context beide worden gebruikt maar hebben toch elk hun eigen betekenis.
De betekenis is volgens mij exact hetzelfde?
Unlimited betekent 'oneindig'. Onbeperkt betekent 'geen beperking'. Echter is het vereisen van een SMS sturen om weer een GB data te krijgen een beperking, net zoals het afknijpen van je snelheid naar 64Kbps zodra je bundel op is. Een Fair Use Policy is feitelijk ook een beperking.

Je kunt dus wel oneindig internet hebben, maar toch last hebben van beperkingen. In de telecom zijn unlimited en onbeperkt dus niet hetzelfde.
Off topic, maar zoek maar eens in een Engels Nederlands woordenboek naar unlimited.
Ik ga je bij deze vertellen dat je heel makkelijk om die smsjes heen komt.


Hint: het activeren van de bundelbooster gebeurt niet in real time.
Als je bij 4GB beland bent krijg je de sms dat je bundel bijna op is.

Vervolgens kun je 1280 spammen met 'nog 1GB' en wordt dat iedere keer bij elkaar opgeteld. Met android kun je hier echter ook tasks voor maken die dat automatisch doet.
Ik denk dat dit ze niet uit maakt, ze proberen te voorkomen dat jij jouw account gaat delen met bijvoorbeeld je buren etc. Gezien het onbeperkt is kun je dus het desnoods delen met de hele buurt. Dan is het geen gemiddeld bedrag meer, dan lopen hun kosten zo ver op dat ze verlies op het abbonement maken. T-mobile heeft hiervoor een gb aanvuller, je moet voor elke gigabyte die je gebruikt de applicatie of website openen om de gigabytes aanvullen.
Ook Tele2 heeft die aanvuller van 1GB. Maar daar kun je wel omheen werken als het zou moeten.
Ik denk dan, biedt geen unlimited... ik weet dat het in de marketing lekker bekt maar je kunt natuurlijk niet de wet oprekken.
Ik vind het toch heerlijk hoor het onbeperkt. Nu kan ik onderweg bij een pompstation stoppen als ik meldingen krijg een issue, ik doe m'n Macbook open, kan bij Wifi direct mijn telefoon selecteren zodat deze direct een onderlinge verbinding opzetten, en ik kan gewoon doen wat ik moet doen. Dat kan zomaar 2 GB zijn wat aan data wordt verstookt. Met een bundle heb ik daar weinig behoefte aan, of ga je erom denken wat je gaat doen, en nu kan je gewoon; doen.
Dit. Ik heb het ook sinds de dag dat het uitkwam en het is een feest. Zit dagelijks anderhalf uur in de trein, en kan daar nu ineens werken omdat ik een lekker snelle internetverbinding heb! Voor 25 euro per maand anderhalf uur winst per dag kunnen boeken. Ka-ching! _/-\o_
Niet alleen dat; ook film, serie en tv streaming. Zo is afgelopen zondag mijn dagbundel van 5GB (die uiteraard praktisch oneindig aan te vullen is) bijna opgegaan aan F1 via Ziggo Go. Met die 10GB, 12GB en als laatste 20GB maandbundels die ik voorheen had was dat ondenkbaar :D Althans dan had ik weinig meer over voor de rest van de maand. Dat geeft toch wat bundelstress. Niet letterlijk, maar nu ik zorgeloos kan internetten doe ik veel meer. Dat terwijl ik eigenlijk niet bijster veel meer verbruik dan voorheen. Laat ik zeggen dat ik nu met T-Mobile Unlimited sinds januari facturen heb gehad met tussen de 16 en 32GB verbruik, waar ik voorheen bij mijn 20GB bundel vaak niet verder kwam dan 10 - 15GB omdat ik toen veel minder ging videostreamen. Nu kijk ik er niet meer naar om. Echt heerlijk! :)
F1 heb ik ook inderdaad via 4G gekeken. Was ergens op visite, dan toch af en toe even de F1 checken. En voorheen deed ik dat niet, moest ik er zelfs om denken met YouTube video's.
Wat ik begrijp is dat je veel meer dan die 5gb zou kunnen gebruiken door activatie sms'jes te sturen zodra daarom gevraagd wordt.
Ja en daar betaal je dik voor dat kost 10 eu per 1GB.
Dat bieden ze dus zelf aan.


Ik zie dat je doormiddel van sms'jes verder kan internetten :o

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 31 mei 2017 10:26]

Met een Unlimited abonnement betaal je geen €10,- per 1GB. Het is dan een gratis sms en gratis data:
https://www.tele2.nl/mobiel/tarieven/
Dat stamt uit een tijd dat telco's vooral losse abo's probeerden aan te smeren voor laptops en tablets. Die waren voornamelijk gericht op de zakelijke markt en daardoor erg prijzig. Zo zagen ze het voor zich.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 31 mei 2017 08:35]

Ik denk dat een laptop de neiging heeft om meer data te verstoken dan een smartphone. Ik had een tijdje het probleem dat als ik mijn Macbook tetherde, ik in no time een gigabyte data verstookte. Wat bleek? Ik had automatische updates aanstaan en hij besloot altijd nét op het moment dat ik via 3G verbond om die updates binnen te gaan halen. Dat in combinatie met het andersoortig gebruik van internet op een laptop (en dan heb ik het nog niet eens over p2p achtige toepassingen). Er draaien toch altijd veel procesjes zoals Dropbox en Onedrive die continu data aan het versturen zijn, en websites die volledig laden ipv de mobiele versie. Al met al loopt dat fors op.
Data is data, ze bieden immers Unlimited data aan met slogans zoals trek het internet helemaal leeg. Ik vind dat ze duidelijker moeten zijn met hoeveel data je mag gebruiken als je gaat tetheren met bijvoorbeeld een tablet of laptop als je niet thuis bent. Een filmpje op Netflix in FullHD op een hoge bitrate pakt al zo'n 3GB, dus of je dit nou op je telefoon doet of op je tablet/laptop, data is en blijft data.
Ze moeten gewoon allemaal eens NOKKEN met "Ulimited" meuk aanbieden, welke niet unlimited is.

IEDEREEN beseft dat er een grens is, en er zijn altijd mensen die die gaan opzoeken.
Unlimited heeft geen grens. Je kan oneindig internetten, zolang je het maar niet misbruikt. Als je gebruikt waar het voor bedoelt is; op je mobiel/tablet (mobiel internet immers) dan zul je niemand horen als je daar het internet leegtrekt. Maar als je je laptop gaat gebruiken, om het mobiele internet te misbruiken (lees: 20GB per dag er doorheen jassen met downloaden) dan wordt het een ander verhaal.
20GB per dag haal ik met mijn mobiele telefoon al door gewoon te streamen. Dergelijke getallen zouden dus gewoon moeten kunnen.
Wat stream je dan waar je 20 gb voor nodig heb als ik vragen mag?

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 1 juni 2017 12:46]

Hele dag netflix en youtube.

Dit was dan ook meer om te kijken wat ik maximaal zou kunnen gebruiken op een dag. Die 50GB die eerder genoemd werd als hard limiet is voor dan ook meer dan zat om de hele dag bezig te zijn met de digen die ze in der reclames naar voren laten komen (video en audio streams).
Wil het bijna niet vragen maar studeer je niet of werk je niet dan :X ik kan geen 20gb via 4g opkrijgen, wifi wel.
Momenteel niet nee. Binnenkort wel. En dan is het wel lekker in de auto met podcasts.

Maar als je wifi eens uitzet een dag kom je een heel eind hoor. Ik pak dagelijks een uur of drie vier aan video streams (gameplay enzo) ook als ik naar school ga (3uur OV reizen). Dan gaat het toch hard.

Edit: dat staat hierboven trouwens ook al XD

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 1 juni 2017 13:07]

Heb jij dan geen school of werk?
20 GB streamen op een school-/werkdag is bizar veel
Nee momenteel niet XD.

Maar normaal gesproken op schooldagen haalde ik ook makkelijk 1GB per dag alleen al tijdens treinreis, daarom had ik ook de 24gb bundel. Toen moest ik echter wel de kwaliteit naar beneden schroeven en wifi gebruiken als dat beschikbaar was. Nu kan dag en nacht op 4G af. Daarom is het zoveel. Ik stream alleen 's avonds al 2-3GB aan video materiaal. Mijn maandelijkse verbruik is mobiel rustig 150-200GB. Als ik alles bij elkaar optel.
unlimited impliceert dat er geen misbruik is. Want je misbruikt de lijn als je iets doet wat Tele2 / je Telco niet aanstaat, bv boven de FUP gaan, maar dat is dus gewoon een limiet, hoe je er ook aan duwt of trekt. Ze noemen het misbruik, het is gewoon het overschrijven van een grens/limiet (die in deze dan welliswaar iettewat flexibel is, maar dat terzijde).
Bij unlimited hoort net geen grens te zijn. En ja, er zijn in het buitenland providers die werkelijk unlimited aanbieden. En aangezien het op vaste verbindingen met hogere snelheden mogelijk is, is de beperking zeker al niet te zoeken in beperkingen op de peering.

Wat mensen vooral eens moeten leren is om niet in die reclame slogans te trappen, maar de "kleine" lettertjes eens na te lezen voor ze hun handtekening zetten. Dan weet men waarvoor men tekent.
Dit word altijd duidelijk gemeld met een Fair Use Policy, bij twijfel kun je altijd informeren.
Snap niet waarom ze nog unlimited verkopen als het dat niet is. Wees gewoon duidelijk. 50GB, 100GB, 200GB. Nee, dan krijg je een FUP waarbij je op voorhand geen idee hebt of je daaroverheen gaat of niet. Ik zou zo'n abonnement nooit afsluiten. Geen idee waar je aan toe bent.
Heb nu KPN met 25GB en met de verdubbelaar (heb ook glasvezel + telefoon + tv) heb ik 50GB per maand. Daar kom ik een heel eind mee en ik vraag me af of ik met zo'n unlimited account ook 50GB kan en mag verstoken per maand.
alwaysleft in 'nieuws: Tele2 presenteert abo met onbeperkt data voor 25 euro ...

Dus tot 50gb per dag. Dat is meer dan wat de meeste mensen gemiddeld op hun vaste verbinding verbruiken.
Nee, dan krijg je een FUP waarbij je op voorhand geen idee hebt of je daaroverheen gaat of niet
Het hele idee achter een FUP is dat 99% van de gebruikers hier nooit tegenaan zullen lopen.
Blijkbaar is dat toch oude info. Zie https://www.tele2.nl/klan...iel/unlimited-abonnement/

Is Unlimited Data ook echt onbeperkt?
Ja, dat is binnen Nederland echt onbeperkt. Om de kwaliteit van het netwerk te kunnen garanderen, vragen we je bij gebruik van meer de 5GB per dag een sms te sturen voor gratis extra data. De internetverbinding wordt tijdelijk verbroken, tot de sms voor extra data ontvangen is, of tot 12 uur ‘s nacht dan wordt automatisch de verbinding hersteld en heb je opnieuw 5GB tot je beschikking. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Hiermee voorkomen we misbruik, zodat jij de best mogelijke internetverbinding behoudt

Unlimited Data
Bij Unlimited Data werkt het net even iets anders. Je krijgt standaard 5GB per dag. Dit wordt elke om 12 uur ‘s nachts automatisch opnieuw beschikbaar gesteld. Wanneer je nog 500MB over hebt, krijg je een sms van ons dat je bundel bijna op is. Via de MijnTele2 omgeving of via een sms vraag je de gratis extra bundel aan. Je stuurt de sms naar 1280 met de tekst: NOG 1GB. Als je daarna weer nog maar 500MB hebt, krijg je weer de sms met dezelfde mededeling. Via de MijnTele2 app zie je dan onder je verbruik een knop ‘Extra bundel nodig?’. Als je op ‘Toevoegen’ klikt, kom je in een nieuw scherm terecht. Hier zie je de ‘BundelBooster 1000MB’ staan. Wanneer je op de knop ‘+ 0,00’ drukt, wordt de extra bundel toegevoegd. De gratis extra bundel kun je onbeperkt aanvragen. Als je dit niet doet als je al je data verbruikt hebt, wordt je data afgesloten en kun je het dus niet meer gebruiken.
Nee, jou info is incompleet ;)
De gratis extra bundel kun je onbeperkt aanvragen.
Dit wordt zo neergezet omdat het ook zo in de markt wordt gezet. Maar als je specifiek naar die cijfers gaat vragen zoals alwaysleft heeft gedaan, dan hoor je wat het daadwerkelijk inhoud.

Edit: Overigens is die pagina waarnaar je linkt overduidelijk incompleet, er wordt nergens de FUP benoemd die van toepassing is. In de algemene voorwaarden wordt deze wél vermeld.

[Reactie gewijzigd door NightFox89 op 31 mei 2017 16:54]

Jammer dat je jou antwoord niet onderbouwt en maak jij 50 gb per dag op?
Heb ik wel eens gedaan ja.
Waneer? en wat

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 31 mei 2017 19:47]

Paar maanden geleden nog.
In dat geval zou ik verder zoeken naar een alternatief. Oh wacht, die is er niet. En voor het bedrag van 25 euro krijg je dus 50GB op een dag, wat je met normaal gebruik (waar mobiele abonnementen voor bedoeld zijn) nooit zal halen. Hoeveel mag je dan klagen?

Lijkt wel alsof men wil klagen omdat het kan. Alles even relativeren is wel handig.
Dat klopt en het is wellicht niet geheel onbeperkt, maar als klant hoor je de voorwaarden (en Fair use policy) ook te lezen vooraleer je tekent, dus je weet dan waar je aan begint.

Dat dit niet gedaan wordt, is een ander verhaal en is Tele2 niet aan te rekenen maar eerder de klant zelf.
Fout, je mag voorwaarden hanteren.. logisch.. maar de wet vertelt ook dat als er ook maar 1 vorm van belemmering is.. dit DUIDELIJK dient te worden verteld.
Gebeurd dat niet, en de provider past het niet aan.. dan kan het contract kosteloos worden vernietigd door de rechter. (dit maal dan wel nodig uiteraard, aangezien telco's zelden luisteren naar de klant).
Elke dag heb je een bundel van 5GB. Die om 00:00 reset. Als je op één dag door de 5GB heen komt, stuur je een (gratis) SMS, en gaat direct de volgende 1GB in. Net zoveel als je nodig hebt. In een maand als mei; komt het neer dat je zonder gedoe 155GB kunt verstoken (5GB per dag) waarvan je ook nog gewoon kunt aanvullen. Dus stel dat ik elke dag door de 5GB heen ga, en ik besluit elke dag 2x aan te vullen, dan verbruik je 217GB.
Ik twijfel een beetje hierover, de 50GB bij KPN heb ik ook ( vanaf morgen ;) )
Afgelopen winter de data gedeeld met een 'internetloos' familielid, die per jaar maar zo'n 5 maanden "echt" data nodig heeft.
Hij had 5GB ( 1 juni dus 20GB ) en met 10GB van mijn bundel er bij, kwam hij die maanden wel door ( niet internethongerig ;) )

aanstaande winter even bekijken, zijn 20 + 10 GB van mijn abo, of dat genoeg is voor hem, anders gaan we inderdaad voor de 4G mifi oplossing van Tmob of Tele2, waar Tele2 weer het maandelijkse 'voordeel' heeft.

Ik vind het een beetje jammer dat Tele2 geen 3G devices accepteert, anders had ik zelf dat abbo afgesloten, en in de zomer in de ipad2 gepropt
Beetje offtopic, maar ben ik de enige die zeer gecharmeerd is van Tele2's marketing lingo? Goed voorbeeld in dit artikel:

Wij moedigen onze klanten aan om zich onder te dompelen in data inclusief tethering.

Ik weet niet, dit is niet het soort legalese dat ik verwacht van woordvoerders van telco's. Leuk!
Vervolgens zeggen ze: waarbij we ons het recht voorbehouden om klanten op te schorten die de dienst te misbruiken

Dan is de vraag wat valt er onder misbruik?
Inderdaad, wat is misbruik. Dit is gewoon hetzelfde als een FUP en dus niet unlimited. Ik snap dat het markettechnisch interessant is om unlimited aan te bieden maar ik heb liever gewoon een ruime, harde limiet. Ik word de laatste tijd zo moe van dat unlimited.

Als ze nou bijv gewoon 100 of 200 GB per maand geven dat is waarschijnlijk meer dan voldoende voor iedereen, de consument is daar volgens mij veel beter mee geholpen.
Ze bieden je nu standaard ~60GB per maand zonder die smsjes. Daarmee kun je dus extra data bij bestellen. 100GB per maand trek ik waarschijnlijk vrij eenvoudig vol.
Edit: dit is mn eerste maand dus volgende maand zien we het op de rekening.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 31 mei 2017 09:54]

Ieder die een onbeperkt abonnement heeft voor data/internet op mobiel heeft een fair use policy. Je mag niet meer dan drie keer het gemiddelde van alle mobiele internet abonnementen bij elkaar gebruiken.

Overschrijd je die, dan zal er bij de eerste keer contact opgenomen worden. Wanneer je dit nogmaals overschrijdt, dan heeft Tele2 het recht het contract te ontbinden.

Dus met andere woorden, jouw limit wordt door andere gebruikers bepaald.

Bron:
https://www.tele2.nl/wp-c...iele_telefoondiensten.pdf

[Reactie gewijzigd door ZeroXT op 31 mei 2017 08:05]

Da's nog eens gunstig...
Dus bij een twee-jarig contract waar je vanaf wilt, zorg je voor een "explosie" aan verbruik, en de maand erop nog eens, en dan wordt je 'beloond' met beëindiging ....

Ik ben bang dat het niet zo gaat lopen ;)
Er zal eerder een data-cap komen, dat je op een max van 128kb/s terecht komt voor een X periode
Zoals in de PDF aangegeven:

"In geval van het vermoeden van misbruik kan Tele2 de internettoegangsdienst (tijdelijk) buiten gebruik stellen, in quarantaine plaatsen of beëindigen, met inachtneming van de daarvoor geldende wettelijke voorschriften."

Ik denk dat er inderdaad eerst een data-cap zal komen, maar het is niet uit te sluiten dat ze het abonnement beëindigen zoals te lezen..
En sluit ook niet uit dat de resterende abboperiode in een keer in rekening wordt gebracht.
Dit is een document uit 2013, die gaat over smartmix abonnementen die er allang niet meer zijn.
Dit mag je niet zomaar toegepast achten op de abonnementen van vandaag.

In de huidige voorwaarden (die van "gisteren" zeg maar) staat dit niet concreet vermeld. Logisch, want daar was nog geen rekening gehouden met onbeperkt abonnementen.
Hmm... wie heeft zin om het gemiddelde op te krikken, jongens? Als we nou gewoon met een 100GB torrent gaan lummelen, wat gebeurd er dan?
Vervolgens zeggen ze: waarbij we ons het recht voorbehouden om klanten op te schorten die de dienst te misbruiken

Dan is de vraag wat valt er onder misbruik?
klinkt idd als: We moedigen iedereen aan een moord te plegen, waarna we iedereen die dat doet in de gevangenis mogen zetten.
Eerder: We moedigen iedereen aan om te doen wat ze willen en als wij vinden dat het niet mag pakken we je op.

Maar ik neem aam dat ieder weldenkend mens kan begrijpen dat je hier niets op te horen krijgt tenzij je elke maand terabytes aan data gebruikt.

[Reactie gewijzigd door StefanJanssen op 31 mei 2017 07:58]

Ik vind het nogal wat om zo'n ophef te creeën terwijl tele2 zelf al meteen aangeeft dat ze het niet optreedt tegen normaal gebruik en dat ze er naar gingen kijken. Nu zijn er een paar juristen (oh wat erg en serieus) in de pen geklommen om hier landelijk een punt van te maken. Storm in een glas water inderdaad. Wel leuk voor tele2 dat ze nu even gratis aandacht krijgen.
ze gooien een voorwaarde in het contract maar zodra ze erop worden gewezen geven ze aan 'ja maar we zijn niet van plan daar iets mee te doen, wat een storm in een glas water'. In essentie was hun statement: 'nou, we hebben een stok om eventueel mee te slaan, die misschien wel tegen netneutraliteit in gaat ook nog, maar vertrouw ons, we gaan die niet gebruiken hoor'. Dat ze dan fijn die hele voorwaarde eruit laten. Uiteindelijk als iets in een contract staat vermeld is er de intentie om dat vroeg of laat te gebruiken, anders zou je het er niet in willen hebben staan. Ze vroegen vertrouwen van hun klanten dat het wel ok was en ze er niet echt iets mee zouden doen, omgekeerde wereld imo. Dat zij de consument maar vertrouwen als het zoeen belangrijk dingetje is dat het vermeld moet worden :)
die misschien wel tegen netneutraliteit in gaat ook nog
Dat heeft hier niks mee te maken, iedere byte wordt op dezelfde manier behandeld.
Euh … nee, want het maakt blijkbaar uit of die byte van de telefoon komt of vanaf de laptop via de telefoon. En als ik dit bericht zo lees valt dat volgens die juristen gewoon onder netneutraliteit.
hmmm, nog even wat andere bronnen gelezen en inderdaad discutabel.
Het gaat er niet om dat die byte van een ander apparaat komt, het gaat er om dat die apparaten in hetzelfde tijdsbestek veel meer data kunnen verstoken dan een mobiele telefoon. Een laptop trekt een 4G verbinding vrij eenvoudig vol. Met een mobiel kom ik niet verder dan 20Mbit/s voor een hele goede kwaliteit FHD stream.

Met zo'n mifi ding ben je feitelijk ook aan het theteren, alleen ben je dan dus de hele reeks aan apparaten aan het voorzien van 4G over wifi. Dat schiet niet op als iedereen dat gaat doen en dan krijg je dus congestie.


Dat je af en toe eens jn de trein je laptop er aanhangt, of op locatie 2Gb aan bestanden download is geen enkel probleem en is dat ook nooit geweest.
Zo'n stok om mee te slaan wordt in heel veel gevallen opgenomen in voorwaarden, kijk bijvoorbeeld naar merkrecht en gebruik van namen, logo's etc. puur om misbruik te voorkomen en niet om iedereen daadwerkelijk neer te knuppelen die zich niet helemaal aan de regels houdt.
Ik begrijp het punt wel, ik vraag me alleen af of er niet iemand is geweest die even heeft gezegd "goh tele2 dit kan niet, pas het aan". Zoals het nu overkomt wordt dit via de media met ze gecommuniceerd. Net zoals sommige mensen een klacht direct via facebook indienen ipv het eerst onderling proberen op te lossen met een bedrijf.

[Reactie gewijzigd door DirtyBird op 31 mei 2017 08:11]

Ik snap dat het zo overkomt, maar stel iemand gad het ze gezegd, had Tele2 het dan aangepast? Natuurlijk niet, die doen dat nu ook alleen maar omdat ze in de spotlight staan. Ergo, je kunt dus nooit weten of iemand contact met ze heeft opgenomen, dus eigenlijk vreemd om er dan maar vanuit te gaan dat het niet zo is :)
Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat Tele2 een van de makkelijkste providers is als het gaat om gebruik van de laptop via thetering.

Ik heb al een tijd het 24GB abonnement en daarmee kon ik dit ook nog wel eens doen in de trein voor mail en internet. Dat was geen enkel probleem.
Ik snap niet helemaal wat de relevantie is met wat ik post. Het gaat om wat ze in de voorwaarden hebben staan. Ze vonden het blijkbaar nodig om het op te nemen, echt niet dat ze het aanpassen na een belletje van een jurist die zegt dat het in strijd is met EU regelgeving.

Dat ze het niet actief naleven geloof ik best, maar dat was het punt niet.
Ze vonden het blijkbaar nodig om het op te nemen,
Vroeger toen het nog mocht ja.

Nu vonden ze het blijkbaar niet nodig om het er uit te halen omdat het geen kwaad kon, maar is dit dus verwijderd doordat een aantal juristen aangaven dat het wel degelijk in strijd is met de EU regelgeving.
Ergo, je kunt dus nooit weten of iemand contact met ze heeft opgenomen
Ik heb er wel contact met ze over gehad.
Nu vonden ze het blijkbaar niet nodig om het er uit te halen omdat het geen kwaad kon, maar is dit dus verwijderd doordat een aantal juristen aangaven dat het wel degelijk in strijd is met de EU regelgeving.
Aannames.
Ik heb er wel contact met ze over gehad.
Volg je de discussie überhaupt wel? Lijkt er niet op 8)7

DirtyBird zegt:
Zoals het nu overkomt wordt dit via de media met ze gecommuniceerd
Ik zeg: dat kun je niet weten, want als een jurist ze opbelt zullen ze na aanleiding van dat ene telefoontje nooit de voorwaarden aanpassen. Ergo, je kunt dus nooit weten of iemand contact met ze heeft opgenomen overhet feit dat die voorwaarden niet rechtsgeldig zijn

Dus nogmaals:
Ik heb er wel contact met ze over gehad.
Jij bent toch geen jurist die ze heeft verteld dat die voorwaarden tegen EU regelgeving ingaan, of wel?
Heb je het artikel van een paar dagen geleden wel gelezen? Daarin staat duidelijk dat dit aangegeven is door juristen richting nu.nl. En dat tele2 hier op gereageerd heeft. Hoe dit dan gelopen is (via tweakers of direct) is echter niet vermeld. Precies zoals @DirtyBird aangeeft.
Wat DirtyBird aangeeft is dat het overkomt alsof het via de media is gegaan, en dat het niet eerder met Tele2 is gecommuniceerd. Dat zegt ie letterlijk:
Zoals het nu overkomt wordt dit via de media met ze gecommuniceerd. Net zoals sommige mensen een klacht direct via facebook indienen ipv het eerst onderling proberen op te lossen met een bedrijf.
Mijn punt is dat je dat niet kunt weten, omdat ze waarschijnlijk geen aanpassingen doen puur en alleen omdat een jurist ze opbelt/schrijft.

Dat ze het doen nav de berichtgeving in de media is overigens wel duidelijk. De eerste reactie van Tele2 was "storm in een glas water", niet "dat klopt, dat gaan we aanpassen".

En nu hou ik op, want deze discussie is compleet nutteloos.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 31 mei 2017 17:42]

dus je onderstreept precies dat die regel pointless is :)
Ze gooien niet een voorwaarde in het contract.

Dit heeft altijd al in de algemene voorwaarden gestaan, al van voor het gehele netneutraliteit verhaal. Volgens mij is hier ook nog nooit een klant op aangesproken/afgesloten.

Nu komt Tele2 met een nieuw abonnement, unlimited, en hebben een paar bobo's die teveel tijd hebben waarschijnlijk de voorwaarden even lopen uitpluizen en kwamen dit tegen.

Tele2 geeft vervolgens aan dat dit een "storm in een glas water is", er is immers nog never nooit niet iemand op afgesloten, en past de volgende dag de voorwaarden gelijk aan.

Prima gedaan dus :).
dus je bedoeld: men neemt niet de moeite om voorwaarden na te kijken/checken voor er nieuwe abbo's de deur uit gaan of als er grotere wetgeving wordt aangepast :)

Dat is dan slordig van tele2 en onderstreept het nogmaals dat het nog eens geen storm in een glas water was, maar nalatigheid of gepruts of hoe je het ook noemen wil.
staat ze te prijzen idd, zie je niet zo vaak.
Mensen kunnen onze Unlimited-service misbruiken door bijvoorbeeld meerdere pc's aan te sluiten
...Ook dat mag, meneer de woordvoerder: wat is nou eht verschil als ik 10GB verbruik op 1 of 10 aangsloten toestellen?

[Reactie gewijzigd door kiang op 31 mei 2017 08:30]

Als je 1 PC gebruikt, zal je die gebruiken zoals je normaal doet. Een tweede, zorgt voor extra verbruik bovenop die eerste, en een derde, vierde, vijfde o.i.d. dito.
Maar als jij die 10GB gaat balanceren tussen 10 PC's, waardoor alle PC's 1GB gebruiken, i.p.v. 10GB op één PC is het heel wat anders.
maar alles gaat toch via je mobiel, dus het is nogsteeds 1 verbinding, over 1 apparaat, en ik neem zelfs aan dat het langzamer wordt, omdat je mobiel dit allemaal moet regelen
Je mobiel regelt niet zo veel. Tethering is het direct doorvoeren van de data verbinding. Je telefoon krijgt het hier niet zo warm van. Die houdt enkel bij hoeveel clients er verbonden zijn, en stuurt het 1 op 1 door. En ja; het blijft één verbinding van max. 125 Mb/s.
Maar op je telefoon zul je die 125Mbit/s vrijwel nooit halen in de praktijk. Met een laptop of computer kun je dit namelijk wel constant maximaal stabiel doen.
Dacht ik ook, was toevallig vandaag in omgeving 's-Hertogenbosch en haalde 120Mbit/s, het laagste tot nu toe wat ik gehaald heb is 35 mbit/s
Ja op een speedtest haal je dat wel, maar dat is ook niet wat ik bedoelde. Op een telefoon ga je die 125 mbits nooit helemaal gebruiken. Het hoogste wat ik tot nu toe nuttig heb kunnen gebruiken was een download via de netflix app. Of ik dat nou stream of download maakt niet zoveel uit.

Met een laptop aan de andere kant... daar haal ik rustig enkele terabytes aan data transfer uit in een half jaar. Puur alleen voor opleidingsdoeleinden (big data).
Klopt, maar toch is de verbinding meer dan genoeg waarvoor je zult moeten tetheren. (Tethering is natuurlijk niet bedoelt voor thuis gebruik)
Maar als jij die 10GB gaat balanceren tussen 10 PC's, waardoor alle PC's 1GB gebruiken,
Met 10 computers haal je die 125 Mb/s wel heel makkelijk. dat is dus waarom Tethering op die manier totaal niet gewenst is.
Mijn iPhone en Samsung worden toch flink warm bij gebruik als hotspot.
Alleen al bij aansluiting van één iPad is de telefoon na een half uurtje gebruik al een kacheltje in de zak.

Dat de telefoon niet zoveel hoeft te doen, valt toch wel weer mee, de AES beveiligde verbinding tussen de wifipunten zullen toch moeten worden doorgegeven, en onderhouden.
Grappig, korte tijd geleden contact ik T-Mobile over dit onderwerp. Die hebben netjes in de voorwaarden staan dat redelijk gebruik toegestaan is, en er staat verder geen hard verbod op tethering. Toen ik echter een chat medewerker van ze contacteerde gaf deze aan dat het toch niet is toegestaan, ook al stond dat niet specifiek in de voorwaarden.
Tsja, t is niet alsof de klantenservicemedewerker nou echt van alles op de hoogte is. Laatst een bereikklacht ingediend bij Vodafone, die gaven aan dat mijn simkaart te oud zou zijn, en dat nieuwe simkaarten iets dikker zijn. mijn oude simkaart zou daarmee dus overbelast worden...

Als je nog een keer belt en iemand anders aan de lijn krijgt zul je zeer waarschijnlijk een ander antwoord krijgen iig.
Ehm, wat is daar de technische gedachtengang achter? Klinkt mij meer als volslagen onzin in de oren. Hooguit kan een dikkere kaart iets harder tegen de contacten drukken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee