Apple houdt op eigen servers bij met wie een gebruiker van zijn chatdienst iMessage contact heeft gezocht. Dat blijkt uit een document van een Amerikaanse politiedienst. Apple kan door end-to-end encryptie niet zien wat er in berichten staat.
Het gaat niet alleen om personen met wie een iMessage-gebruiker berichten heeft uitgewisseld, maar ook om accounts van mensen van wie een gebruiker in iMessage alleen al de naam of het nummer heeft ingetikt, meldt The Intercept. Op dat moment stuurt iMessage een verzoek naar een server om te kijken of de andere partij ook iMessage heeft. Als dat niet zo is, verstuurt de app het bericht via sms.
Apple kan aan politie- en inlichtingendiensten het ip-adres van de iMessage-gebruiker, het nummer of account van degene die hij of zij heeft opgezocht en het tijdstip verschaffen. Apple benadrukt dat het opzoeken van iemands nummer of account niet betekent dat er ook contact tussen beide is geweest.
In een verklaring tegenover The Intercept zegt Apple dat het alle gegevens die het heeft overdraagt als diensten daarvoor een verzoek indienen. Daarbij benadrukt het bedrijf dat het niet de inhoud van gesprekken kan geven en evenmin bewijs kan overleggen met wie iemand contact heeft gehad.
Apple laat zich de afgelopen tijd voorstaan op de bescherming van privacy van gebruikers. Het belandde daardoor in het middelpunt van een discussie, toen het weigerde software te maken om de iPhone 5c van een schutter bij een aanslag in de Amerikaanse stad San Bernardino te kraken.