Dank voor de uitgebreide reactie.

Ik zal proberen zo goed mogelijk op je vraag te reageren.
Wat is er brak? Ze zeggen precies wat ze doen; ze verkopen je data niet en de enige data die ze opslaan is de data die Telegram nodig heeft om te functioneren
Dat staat er niet. Ze zeggen dat ze je data niet gratis zullen weggeven. Er staat helemaal niets over verkopen...
De enige data die Telegram nodig heeft om te functioneren? o0
Eens even kijken wat dat inhoudt:
1.) Je gehele adressenboek, inclusief: naam, telefoonnummer, email adres, overige informatie. En dat van elke contact. Dit wordt in plain-text* opgeslagen op de Telegram servers.
2.) Alle berichten die je verstuurd en ontvangt, worden in plain-text* opgeslagen op de Telegram servers
3.) Alle foto's, video's en documenten die je verstuurd en ontvangt worden in plain-text* opgeslagen op de Telegram servers
4.) Alle metadata van alles dat je verzendt/ontvangt worden op de Telegram servers opgeslagen.
"de enige data" is dus eigenlijk: alle mogelijke data die je ze kan geven, slaan ze op en bewaren ze in hun cloud waarbij ze daar plain-text toegang toe hebben.
* = met plain-text bedoel ik dat Telegram plain-text toegang heeft. Volgens hun wordt de data wel encrypt, maar ze hebben zelf de sleutels: en dus de plain-text.Ze verzamelen overigens geen data en bouwen geen advertentieprofiel op
Er staat echt helemaal nergens dat ze dat niet doen...
En ze *moeten* wel data verzamelen, anders werkt die hele service niet.

Zodra je iets verwijdert, is het weer verdwenen en wanneer je je account verwijdert is er niets meer van terug te vinden. Dat kun je van Facebook niet zeggen

Dat zeggen ze ja. Maar ze zeggen wel meer.
Overigens zegt Facebook precies hetzelfde: alle data wordt binnen 30 dagen verwijderd. Waarom geloof je Telegram dan wel, en Facebook niet?
We moeten ze allebei maar op hun woord geloven...

Of beter: allebei niet op hun woord geloven. Ik zie geen reden om Telegram daarin wel te vertrouwen.
De reden dat het zo'n kort stukje tekst is, is omdat ze geen geheimzinnige juridische constructies nodig hebben om stiekem nog geld te verdienen aan je data. Hoe anders kun je zeggen dat je geen geheimzinnige dingen doet dan in een directe manier het tegenovergestelde aangeven.
Mja, dat werkt met juridische zaken dus even niet op die manier, helaas.

Ik wou dat het zo simpel was.
Er is een reden waarom juridisch bindende teksten zoals policies altijd goed en uitgebreid zijn beschreven. Dat doe je om ondubbelzinnigheid te voorkomen en om alle zaken af te dekken.
Telegram doet dat heel expliciet NIET, waardoor er allerlei zaken zijn die niet afgedekt zijn: en waar Telegram dus mag doen en laten wat ze willen. Dat is dus juist heel gevaarlijk.
Ook is hun privacy policy *extreem* marketing technisch ingericht. Jij noemt het geen geheimzinnige juridische constructie? Nou dat is het dus wel. Het is juist smeriger, omdat bedrijven als Google, Facebook, et cetera. tenminste nog eerlijk zeggen wat ze allemaal met je data doen. Telegram doet dat niet, maar plaatst wel de hele mooie marketing term "We will never share your data".
... Maar wat denk je dat de reden is dat bij ALLE bedrijven er *altijd* staat "we will never share and/or sell your data"? (Check maar na in de policies van Facebook, Google, WhatsApp, Instagram, Twitter, et cetera.) Dat komt omdat er juridisch gezien een groot verschil zit tussen "delen" en "verkopen".
Telegram is daar heel goed van op de hoogte. Ik en vele anderen hebben ze er over aangeschreven. Op Twitter werden ze zelfs boos... Toen roepten ze iets als "Oh fine, we won't share/sell/broadcast/offer your data!". Waarop de vervolg vraag kwam "Thank you for clarifying. Would you please put this in your privacy policy so that it is legally binding?"
... Uiteraard werd het muisstil. En tot vandaag de dag is die *** policy van ze nog steeds niet aangepast.
Gezien het verleden van Telegram met zeer misleidende marketing trucjes, zoals die $200.000 security contest, is dit extreem verdacht en lijkt het er op dat Telegram
expres zo'n privacy policy opstelt, om de weg vrij te houden al je data integraal te verkopen wanneer ze maar willen... En dat is extreem zorgwekkend gezien de bizarre hoeveelheid data die je op de Telegram servers zet.
Snap je nu een beetje waarom ik ze voor geen meter vertrouw?

De marketing is verschrikkelijk goed, daarom zijn veel mensen die de policy lezen daadwerkelijk onder de indruk dat het heel veilig is: terwijl het juist een van de onveiligste policies is van alle chatdiensten.

Daarom zeg ik ook altijd: als je een WhatsApp alternatief wil, stap dan alsjeblieft niet over naar Telegram: maar naar een dienst als Signal... Dan weet je tenminste zeker dat het goed zit, in plaats van bij een bedrijf dat constant niets anders doet dan misleidende marketing en zeer slecht opgestelde policies aan gebruikers voorschotelt.
Dat komt voor mij aardig geloofwaardig over, als je kijkt naar de reden waarom Telegram opgericht is, Pavel Rusland verlaten heeft en hoe VKontakte in handen van de Russische overheid is gekomen.
Dat verhaal rammelt ook aan alle kanten, van VKontakte heeft ie heel veel geld opgestreken... Ik zal er nu maar ff niet op ingaan gezien het echt te ver offtopic gaat.

Zoals we gisteren hebben gezien is bij Whatsapp blijven geen middenweg. Privacy staat totaal niet op Whatsapp's of Facebook's agenda.
Mwah, het is anders wel WhatsApp die naar 1 miljard+ gebruikers de sterkste end-to-end encryptie die er op de markt is uitgebracht heeft uitgerold... Het is wel WhatsApp die heldere policies opstelt waarin je data nog steeds sterk beveiligd is. Het is wel WhatsApp die zelfs met deze nieuwe policy nog steeds weigert om je metadata aan Facebook te geven...
Op Facebook's agenda staat het niet nee, maar op die van WhatsApp wel; mooi dat ze onafhankelijk zijn gebleven.

Al moet je dan natuurlijk wel ff dat vinkje weghalen bij "Share my data with Facebook"... Dat is de enige kanttekening.
[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 27 augustus 2016 00:47]