NXP heeft een test van twaalf maanden met IDePLATEs afgerond. De nummerplaten zijn voorzien van rfid-chips voor versleutelde authenticatie van auto's. Volgens de fabrikant zijn de chips klaar om ingevoerd te worden in Europa, maar er zijn privacybezwaren.
Naast nummerplaten werden voorruiten van de honderd deelnemende voertuigen van de chips voorzien. NXP hield de test in Oirschot met militaire voertuigen vanwege het vele metaal dat deze auto's en vrachtwagens omhult. Dit verstoort het signaal van de chips en NXP wilde onderzoeken hoe dit tegengegaan kan worden.
Voor de beveiliging van het signaal maakte NXP gebruik van Ucode DNA. Deze techniek versleutelt het signaal met 128 bits AES en werkt op de uhf-frequenties 860MHz tot 960MHz, waardoor een relatief lange afstand te behalen is. Volgens NXP functioneerde de versleutelde authenticatie tot op twaalf meter en op snelheden van 150km/u.
Het bedrijf verwacht dat de techniek ingezet gaat worden voor onder andere automatisch betalen bij parkeren, registratie van voertuigen en verkeersmanagement met identificatie. Ook bij criminaliteitsbestrijding zouden de IDePLATEs een rol kunnen spelen, om valse en gestolen kentekens tegen te gaan. In Zuid-Amerika worden elektronische nummerplaten al toegepast op basis van resultaten van de test.
Volgens NXP en de samenwerkende bedrijven garandeert de techniek dat chips alleen met geautoriseerde scanners uitgelezen worden en is de techniek nu klaar om in Europa ingezet te worden. Vorig jaar hield de politie proeven met kentekens met rfid-chips, onder andere om kentekenfraude tegen te gaan. Tegen invoering worden privacybezwaren geuit, onder andere van Privacy First: "We zien het systeem als de zoveelste poging op rij om de burger volledig te kunnen registreren in de openbare ruimte, hetzij via de ov-chipkaart, hetzij via het kenteken en/of auto."