Het is hier de omgekeerde situatie... Als OVH het *niet* doet, dan werkt Ubuntu op die OpenVZ troep waarschijnlijk minder goed of voor geen hol.
Nogmaals: we hebben het hier absoluut NIET over een fork; en niet over een gewijzigde kernel die problemen veroorzaakt of zaken blokkeert; maar over een pre-compiled container die alvast de
noodzakelijke materialen bevat om de boel goed te laten draaien. Dat is iets anders dan een fork... De klanten moeten dit eigenlijk sowieso installeren, maar omdat OVH deze hurdle wegneemt voor de klant en het alvast voor ze doet, is het opeens geen Ubuntu meer en moeten ze 2 euro per VPS (Dat komt dus neer op honderd duizenden euro's die ze moeten betalen aan Canonical) gaan dokken? Ja daaaaag, dat kan je op geen enkele wijze goedpraten.
Laat ik het anders stellen: als Dell Ubuntu levert bij een PC en hier alvast de drivers instopt die nodig zijn voor de werking van de hardware icm met Ubuntu: dan is het dus een fork en moeten ze 2 EUR per machine gaan betalen aan Ubuntu omdat het een license violation is en ze het geen Ubuntu mogen noemen?

En dat terwijl die drivers er sowieso uiteindelijk op moeten komen voordat het systeem correct gaat werken? Dat is toch belachelijk?? Zo hoort dat niet, en het slaat echt helemaal nergens op dat Canonical daar moeilijk over doet.
Dan moet je dus als OVH zijnde aan hun duizenden klanten alsnog een default Ubuntu kernel installeren, en dan tegen de klant zeggen: Ja maar als je wil dat het goed werkt, hercompileer dan ff je kernel met deze en deze versie.
Dat is toch volslagen van de pot gerukt?
Het is helemaal geen groot gevaar, het is gewoon petty onzin.
De wijzigingen aan de kernel zijn minimaal, zie het als het toevoegen van een module. De kernel is bij wijze van spreken niet eens gewijzigd, maar er zijn modules aan toegevoegd voor de werking van de container. Modules die sowieso nodig zijn.
Als je het zo gaat bekijken, dan kunnen ze ook zeggen dat de vanilla Ubuntu die op OVH's VMWare platform wordt geinstalleerd geen Ubuntu mag heten, omdat VMWare linea recta VMWare tools zal gaan compileren en daarbij drivers en modules inlaadt die nodig zijn voor perfecte werking van het systeem.
En dat wil jij een fork en gevaar noemen?
Hou toch op zeg.
Er zit een groot verschil tussen kernels bouwen om de werking totaal te wijzigen, of zaken te blokkeren zoals jij zegt, of gewoon modules pre-compilen die sowieso nodig gaan zijn.
Ik denk dat dit Canonical zwaarder schaadt als bedrijven als OVH zo iets hebben van "Joh, wij laten ons en onze klanten niet door jullie afpersen; dan bieden we voortaan wel enkel Debian aan en andere distros die niet zo'n achterlijk beleid hebben".
Canonical is nu niets anders aan het doen dan te zitten geldwolven, er zit totaal geen risico aan vast.
Dit doet OVH namelijk al *jaren*, mag je mij eens laten zien waar al die klachten zijn over slecht functionerende Ubuntu bakken.

(Op de limitaties van OpenVZ zelf na, want dat is sowieso een beetje rotzooi. En als de node ruk is, zoals slechte I/O performance: dan kan Ubuntu zelfs met vanilla kernels een slechte naam krijgen terwijl 't eigenlijk een hardware probleem is... Weetjewat? Misschien moet Ubuntu helemaal niemand meer toestaan om Ubuntu te gebruiken, want het risico dat ze een slechte naam krijgen is sowieso erg groot als je elke mogelijke problemcauser gaat onderzoeken.

)
Het lijkt me niet dat Canonical zo a-technisch is dat ze dit zelf niet snappen, dus het lijkt er gewoon puur om te gaan dat ze geld willen verdienen aan bedrijven die Ubuntu grootschalig aanbieden aan hun klanten; en dus indirect geld verdienen aan Ubuntu. "Jullie bieden Ubuntu aan aan jullie klanten, en daardoor krijgen jullie nieuwe klanten en dus geld binnen. Wij willen meedelen in die profits!"
Ze kunnen de trademark use en certificering prima toestaan, al is het maar door enkel zelf even te kijken dat de wijzigingen eigenlijk niets voorstellen.
[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 20 juni 2016 17:13]