En de Windows 10 GUI is een doorontwikkeling van de Windows 7 GUI. De mengelmoes is minder, het "Modern" stuk van het OS hoef je niet te gebruiken en dan blijft alles lekker "classic". En in het classic gedeelte van het OS kom je een stuk minder inconsistentie tegen dan op Windows 7 met zijn overvloed aan Windows 98 elementen.
Dingen als netwerkcentrum, bluetooth, printers en meer van dat moois hebben twee implementaties die niet volledige overlap van functionaliteit hebben, en soms wordt je vanaf de desktop alsnog naar de "Modern UI"-versie geslingerd omdat je op het verkeerde knopje drukte. Er gaan nog heel wat revisies overheen voordat Windows 10 weer de consistentie van Windows 7 bereikt heeft. Kan gebeuren bij een grondige herziening van de UI, maar reden te meer om nog even te wachten met overstappen.
Nee, ik heb me wat meer verdiept in de innerlijke werking van het OS. Er zijn genoeg technische redenen, je lijkt niet door te hebben hoe heftig DX leunt op het OS en hoe diep dit geintergreerd wordt in Windows. DX12 spreekt veel -nieuw ontworpen- API's aan in Windows 10 aan die gewoon niet aanwezig zijn in Windows 7. Het OS werkt gewoon te anders, om DX12 goed werkbaar te maken moet MS Windows 7 gaat oplappen, en veel werk verichten in de kernel zelf, waardoor het geen Windows 7 meer is. Niet echt logisch gezien Windows 10 een fatsoenlijke opvolger is.
Nou, vertel. Ik ben benieuwd naar je bronnen die technisch uiteenzetten waarom DirectX 12 niet op Windows 8.1, Windows 8.0 of Windows 7 zouden kunnen draaien. De drivers zijn in ieder geval grotendeels compatibel, dus daar kan het niet aan liggen.
Zo onstabiel was Windows 98 SE niet, de afsluit crash was klote in de SE loze 98 en na een dag of 350 uptime crashed het OS uitzichzelf. Maar voor alledaagse bezigheden (beetje browsen) is het OS voldoende.
Wut? Ok, mijn PC-gebruik is wellicht nooit alledaags geweest, maar crashes waren dagelijkse kost in zowel Windows 95 OSR1, 2 en 3 en Windows 98 and Windows 98 SE. Het werd langzaamaan ietsje beter, maar de basis van Windows 9X was gewoon te brak om echt fatsoenlijk te werken.
Als je XP bruikbaar noemt en 98 niet, heb je de SP loze dagen van XP overduidelijk gemist. (of uit je geheugen gestampt)
Ik ben op dag -1 ofzo overgestapt op WinXP. Voor de officiele release was er een VLK geleakt en daar ben ik gelijk mee aan de slag gegaan. Perfect? Nee, maar het was zo veel stabieler dan Windows 98 SE. Trager, dat ook. Maar wel stabiel. Windows XP service packs maakten het steeds net een stukje beter. En da's ook de bedoeling. Waarom zou je het daar nu niet mee mogen vergelijken?
Onnavolgbare? Windows 7 had NT kernel 7 (volgens het oude kernel versie nummer systeem), Windows NT kernel 8, en Windows 8.1 NT kernel 8.1. Met Windows 10 hebben ze inderdaad 9 overgeslagen i.v.m. Windows 9x. Maar als je kijkt hoe de browsers aan hun versie nummers komen, is het nummer systeem van Windows een stuk "logischer".
Je hebt het nu over technische NT kernel versies. Die is redelijk doorgenummerd. Prima, maar zo kent niemand ze. Als je de volgorde van consumentenversies op een rijtje zet (even SP's en point releases achterwege latend): 1, 2, 3, 95, 98, ME, XP, Vista, 7, 8, 10. Logisch. Dat verhaal over WIndows 9 overslaan ivm Windows 9x is ook weer een staaltje marketing. Of weet je toevallig daadwerkelijk een stuk software die iets doet met een string comparison op Windows 9, zonder full string matching te doen (al beter) of gewoon daadwerkelijk het versienummer te parsen zoals je dat hoort te doen. Werkelijke reden: Windows 10 klinkt fancier / verder op afstand van het toch vrij kritisch ontvangen Windows 8.
Maar we hebben natuurlijk ook weer briljante versienummering bij de XBox: Xbox, Xbox 360, Xbox One. Ik weet niet wie ze heeft leren tellen, maar zo deden ze het bij mij op de basisschool niet. Staat ze vrij natuurlijk, maar ik noem het onnavolgbaar.
Er komt geen opvolger van Windows 10 in de vooruitzichtbare toekomst (jaar of 10-15, misschien 20) de Windows. Het is een rolling release geworden. Zo veel gaat er niet veranderen in de komende 4 jaar, de GUI zal grotendeels hetzelfde blijven, de werking en workflow van het OS ook. Als je nu niet wilt overstappen wil je dat over 4 jaar ook niet. Beter nu die gewennings periode door dan dat 4 jaar uit te stellen.
Weer geslaagde marketing. Microsoft zegt dat inderdaad. Ik geloof het niet. We zullen zien wat er over een jaar of 2-4 gebeurd is. Ik ben benieuwd. Microsoft heeft wel vaker de koers rigoreus omgegooid dus het zou niet de eerste keer zijn.
Mocht je om compatibilteits redenen nog niet over willen stappen, is dat natuurlijk geen probleem, 4 jaar kan in dat opzicht veel tijd zijn voor nieuwe software/driver versies of overstappen naar nieuwe hardware/software.
Maar de redenaties die ik hier op Tweakers veelal tegenkom slaan bijna nergens op, apps die je niet hoeft gebruiken, een GUI die je zodanig aan kan passen dat er niets herkenbaars van Windows 10 terug te vinden zal zijn...Privacy issues wat als je de setup zelf doorloopt "optioneel" is...
Tja, die discussie ga ik sowieso niet opnieuw voeren. De hele insteek van Microsoft is verkeerd met Windows 10, cloud connected, phone home, closed ecosystem. Moeten ze lekker zelf weten, maar uit principe doe ik er al niet eens aan mee zolang je dermate veel moeite moet doen om alles er weer uit te slopen of om het te omzeilen.
[Reactie gewijzigd door MadEgg op 18 mei 2016 21:46]