Een nieuwe documentaire, Zero Days, toont aan dat de malware-aanval op de Iraanse uraniumverrijkingsinstallatie Natanz slechts een klein deel was van een groter plan, genaamd Nitro Zeus. Dit was een alternatief plan in geval van een conflict met Iran.
Zero Days bespreekt hoe missie Nitro Zeus de opvolger moest worden van operatie Olympic Games, aldus de New York Times en Buzzfeed. Onder Olympic Games werd rond 2010 een malware-aanval gepleegd op een uraniumverrijkingsinstallatie bij Natanz in Iran. Hiervoor maakten de Verenigde Staten en Israël gebruik van de zelfontwikkelde Stuxnet-malware. De missie Nitro Zeus was veel uitgebreider dan een aanval op een enkele installatie. Met deze aanval zouden de Iraanse luchtverdediging, communicatiesystemen en cruciale delen van de stroomtoevoer worden uitgeschakeld. De aanval moest worden uitgevoerd door United States Cyber Command, onderdeel van de Amerikaanse krijgsmacht en gespecialiseerd in digitale oorlogvoering, en de NSA.
Het plan werd echter op non-actief gesteld toen er in 2015 een afspraak met Iran werd gemaakt over de uraniuminstallaties. Volgens de documentaire was Nitro Zeus een alternatief voor een volledige oorlog, in het geval dat Iran de Verenigde Staten of zijn bondgenoten aan zou vallen. Volgens de bronnen in de film ging het op het hoogtepunt van de missie om duizenden werknemers en waren er tientallen of zelfs honderden miljoenen dollars met het plan gemoeid. Er was toen al toegang tot alle relevante Iraanse systemen verkregen en deze werd nauwlettend onderhouden. De programma's die de aanval moesten uitvoeren werden zo ontwikkeld dat er geen hints achterbleven over wie de aanval gepleegd had.
Een ander doelwit van de Amerikaanse veiligheidsdiensten was Fordo, een van Irans best beveiligde installaties. Omdat Fordo diep in een berg zit werd er naast reguliere plannen door de geheime veiligheidsdiensten een digitale aanval ontwikkeld. Via een computerworm zouden onder andere de computersystemen in Fordo moeten worden vernietigd, waardoor het winnen van uranium ten minste zou worden vertraagd.
De documentaire gaat verder over de details van de eerdere Olympic Games-missie. Zo komt Stuxnet aan de orde en hoe Israël een agressieve versie ontwikkelde, die werd ontdekt door onderzoekers. Ook bespreekt het hoe Stuxnet onbedoeld machines infecteerde in 2009 en hoe teams toen poogden om de malware zonder aandacht te trekken overal te verwijderen.
Sinds de aanval met Stuxnet op het Iraanse Natanz wordt steeds vaker vermoed dat Stuxnet-malware de basis vormt van bepaalde aanvallen. Zo zijn er vermoedens dat de VS met een Stuxnet-variant een Noord-Koreaans nucleair programma probeerde plat te leggen. Ook wordt Stuxnet aangehaald als de schuldige bij de aanval op een Russische kerncentrale.
Zero Days gaat op 17 februari in premiere tijdens Berlinale, een international filmfestival in Berlijn.