Die verschillen zijn het gevolg van het feit dat de verschillende landen gewoon soevereine staten zijn die hun eigen wetten mogen maken. Dat die landen hebben besloten om op bepaalde vlakken samen te werken doet daar niks aan af, en al helemaal niet omdat die landen nou net besloten hebben om op het vlak waar het hier om draait niet samen te werken.
Die soevereiniteit is ver te zoeken de laatste maanden, maar dat even terzijde.
Wat je daar zegt is precies het probleem wat ik beschrijf.
Ze hebben besloten op bepaalde vlakken samen te werken, en op gerelateerde vlakken *niet* samen te werken.
Dan krijg je dus dat je je volgens EU huppedepupblabla verplicht wordt om de wetten van alle EU landen te gaan volgen, maar hebben ze uniform niets geregeld.
Als je dan tussen wal en schip valt, heb je een probleem; zoals ik beschreef.
Dat dit een reeel probleem is hebben we al eens eerder gezien.
Waar? Internet providers.
Wat hebben ze toen gedaan? Zie EU 2000/31/EG.
In dit geval is er nog geen oplossing.
Facebook valt echter wel tussen wal en schip, want wordt door EU samenwerking gedwongen om zich ook aan de wetten van alle EU landen te houden (die enorm sterk uiteenlopen), maar moet daarbovenop dat ook kunnen rijmen met de wetten van het land waarin ze zich bevinden.
Dat is een complexe situatie die voor problemen zorgt. Dat moet gewoon opgelost worden.
Ik snap uberhaupt niet waarom ze dat nog niet EU breed hebben opgelost, want dit probleem komt steeds terug; en niet alleen bij Facebook.
Facebook is echter groot, dus die hoor je vaak in het nieuws.
Dat Facebook daar last van heeft zal best, maar je kunt naar mijn idee moeilijk beweren dat Facebook een punt heeft als ze zeggen dat soevereiniteit van staten hun businessmodel in gevaar brengt, of dat ze op de één of andere manier iets als 'ja, maar jullie werken op dit vlak samen, dan moeten jullie dat op dat vlak ook doen' zouden moeten kunnen afdwingen.
Maar dat beweer ik ook helemaal niet. Die soevereiniteit is prima.
Maar als je dan gedwongen wordt om je aan *alle* wetten van *alle* EU landen te houden; ook als die totaal niet met elkaar rijmen: dan breekt de pleuris uit.
Waarvan akte.
Dat is geen kwestie van "afdwingen", dat is gewoon een kwestie van "dit is zo slecht geregeld, dat wij door jullie regeltjes eigenlijk onmogelijk ooit kunnen voldoen."
Op het moment dat een bedrijf niet kan voldoen omdat wetgeving conflicteert: dan is het toch duidelijk dat er iets niet goed geregeld is?
De EU forceert het een, maar reguleert het ander wat er aan gerelateerd is op geen enkele wijze; dat is vragen om problemen.
Dan zouden we dus het idee van soevereiniteit maar overboord moeten gooien omdat anders bedrijven hun gang niet kunnen gaan.
Als het aan de EU ligt kunnen we dat sowieso over boord gooien, maar dat is niet wat ik in mijn post ook op maar enige wijze suggereer dat zou moeten gebeuren.
Enkel als ze de soevereiniteit aan de ene kant willen opheffen, en aan de andere kant in stand willen houden: dan moeten ze niet raar opkijken als je leipe situaties krijgt.
Dat Facebook zélf vindt dat 'Facebook Ierland' en 'Facebook België' afdelingen van hetzelfde ding zijn en dat zij dus mogen kiezen welke afdeling 'de baas' is en dus aan welke wet ze zich gaan houden zal best, maar raakt naar mijn idee kant noch wal.
Dat vindt Facebook helemaal niet. Facebook spreekt enkel over Facebook Ierland, en een Facebook België is niet van toepassing in het verhaal.
Facebook kiest voor "Facebook Ierland" omdat Facebook in Ierland zit...
Dit vind ik een raar argument: 'omdat ik in Duitsland op B-wegen 100 mag rijden doe ik dat in Nederland ook, want EU, en tja, ik kan mijn gedrag natuurlijk niet per EU-lidstaat aanpassen'?
Dat vind ik weer een raar argument, want we hebben het hier niet over fysiek aanwezig zijn in een ander land; maar over een internet dienst.
Deze vergelijking gaat niet op, is op geen enkele wijze toepasbaar; en derhalve kan ik er ook weinig meer over zeggen.
Als je deze analogie wil aanhouden, dan zouden dus ook alle Amerikaanse, Russische en Chinese wetten op Facebook Ierland van toepassing zijn...
Of zou je dat opeens wel een rare situatie vinden?

Je moet 'gewoon' je gedrag aanpassen aan de lokaal geldende regels.
En dat doen ze toch ook? Ze houden zich prima aan de Ierse wet.
Alleen enkel en alleen omdat Ierland zich in de EU bevind, is er een wet die blijkbaar stelt dat Facebook zich dan moet conformeren aan alle verschillende wetten van alle verschillende landen. En dat is gewoon het onmogelijke vragen... Dat kan gewoon niet.
maar het argument 'wij doen het zo, dat mag in land X, dus doen we het ook zo in land Y', is geen argument
Dat klopt, maar dat is het argument ook helemaal niet.
Ik denk dat je niet hebt begrepen wat ik probeer uit te leggen en wat er praktisch aan de hand is.
Wat Facebook doet is: "wij houden ons aan de wet van land x, omdat wij in land x gevestigd zijn. Dat onze dienst via het internet ook bereikbaar is via land y, wil nog niet zeggen dat wij ons dan ook maar aan de wet van land y moeten houden".
Nogmaals: als je dat wil gaan afdwingen, dan moet je per jou analogie ook Amerika, China, Rusland, Iran, et cetera; er bij gaan betrekken. Immers is de dienst daar ook beschikbaar.
Wil je dat EU breed afbakenen? Prima! Maar zorg dan dat het goed geregeld is.
Bovendien, Facebook claimt zelf, richting adverteerders, heel veel te weten over hun gebruikers, dus het achterhalen van welk land een gebruiker ingezetene is kan nooit heel moeilijk voor ze zijn. En dan moeten ze voor die gebruiker het beleid implementeren dat voor ingezetenen van dat land geldt. Uiteraard wil Facebook dat niet, want dat kost ze teveel moeite, maar 'ik wil me niet aan de wet houden' is naar mijn idee niet een gruwelijk valide argument om de wet dan maar aan je laars te lappen.
Volgens wie?
Het enige dat de EU wet stelt is dat ze van EU burgers geen informatie mogen opslaan in de VS. (Wat ook een enorm lastige zaak is trouwens)
En er is ook helemaal geen "ik wil me niet aan de wet houden" idee, en ik snap ook niet waarom je daar steeds mee aankomt.
Daar is totaal geen sprake van... Er is een "ik kan me nooit aan de wet van beide landen houden, want die conflicteren met elkaar" situatie.
Okee; laat ik een voorbeeld geven:
Jij zet een website op in Nederland waar je praat over een onderwerp dat legaal is in Nederland.
In België is het onderwerp echter illegaal, en mag absoluut niet op een site geplaatst worden.
Jij bent Nederlands ingezetene, je server staat in Nederland; en je site is dus geheel Nederlands.
Maar omdat het in België illegaal is, moet jij opeens je site offline gaan halen want "het is in het Nederlands, dus ook gericht op vlamingen.".
Ga jij werkelijk je site offline halen, aldanniet enkel voor de Belgen, of negeer je de Belgische overheid (die normaliter geen hol over je te zeggen heeft) gewoon?
Ik zou dat laatste doen, dat je website ook in Belgie (en de rest van de wereld) te bereiken is: dat is nou eenmaal een onderdeel van hoe het internet werkt.
De realiteit is dat er geen eenheid is en dat als Facebook net gaat doen of dat wel zo is, Facebook zichzelf in de problemen brengt, doordat ze inderdaad te maken gaan krijgen met conflicterende regels. Maar Facebook kan niet naar believen een eigen opvatting over die realiteit gaan hanteren en dan verontwaardigd gaan zitten wezen als blijkt dat die soevereine staten niet aan dat feestje mee wensen te werken.
Ja, maar dan moet je naar de geschiedenis kijken.
Er moest een uitspraak van het Europees gerechthof aan te pas komen om te stellen dat Facebook zich blijkbaar ook aan de wet in Belgie moeten houden, ondanks dat ze daar totaal niet gevestigd zitten. Reden? Ierland is lid van de EU.
Facebook dacht in eerste instantie dus helemaal niets mis te doen, en veel meer bedrijven, rechters en advocaten dachten dat.
Alleen bleek na uitleg van 't EU hof over dit onderwerp blijkbaar dat die richtlijnen/wetten anders uitgelegd moeten worden dan iedereen dacht, en Facebook zich dus wel degelijk opeens moet gaan houden aan alle wetten van alle landen; en zich ook niet kan beroepen op beperkte aansprakelijkheid ISP richtlijnen.
Dat had niemand, inclusief Facebook, verwacht. Behalve de advocaten van de Belgen, die vonden 't een redelijk argument.
Het is dus niet per definitie "een eigen opvatting", maar gewoon hoe iedereen die wetten had geinterpreteerd; en wat ook zeer logisch was. Het is namelijk ook volslagen onlogisch dat als jij in Nederland zit, je jezelf ook aan de Franse wetgeving moet houden; ook al kom je daar niet, heb je daar geen huis, of wat dan ook.
Je hebt het over soevereine staten, maar eigenlijk is dat ook niet het geval.
Immers kan België, een soevereine staat, Facebook in Ierland (een ander soeverein land) aanklagen **op basis van wetten uit België**.
Dus opeens geldt de Belgische wetgeving voor een Iers bedrijf. Wat nou souvereiniteit?

Dat 'altijd de sjaak' is wel geredeneerd vanuit bedrijven a la Facebook.
Nee, dat is gewoon geredeneerd uit praktisch oogpunt. Nogmaals: service providers hadden hetzelfde probleem, daar hebben ze wel een oplossing voor gemaakt.
Maar hier hebben ze dat niet gedaan, en daarom zijn er nu conflicten over wetgeving. Iets wat trouwens in hoger beroep nog steeds loopt; dus het is niet zeker wie er nou gelijk heeft: facebook of belgie.
Kennelijk vinden de burgers van de afzonderlijke EU-staten verschillende dingen belangrijk, anders waren er geen verschillende regels geweest. Als je dan de regels gelijktrekt kunnen de Facebooks van deze wereld hun gang gaan, maar zijn burgers van de EU 'de sjaak' (omdat ze rechten die ze klaarblijkelijk belangrijk vinden moeten opgeven). 't Is maar net wat je belangrijk vindt
Ja, die vind ik ook belangrijk; en als het aan mij ligt mag die hele EU opsodemieteren. Wordt doodmoe van die bemoeienis uit Brussel; en dat andere landen hun idealen aan ons willen opdringen. No thanks.
Anyway... Waarom zouden de Facebooks van de wereld hun gang kunnen gaan als de regels gelijk getrokken worden?
Je gaat er dan vanuit dat de minst zware wetgeving van toepassing wordt; waarom zou het juist niet iets goeds kunnen zijn waardoor er hele strenge privacy regelingen EU-breed worden toegepast?
Je hoeft het niet perse negatief te zijn, EU brede regels kunnen (in theorie) ook juist een hele mooie situatie creeeren.
Misschien zelfs geheel volgens de wetgeving in België die dus heel streng is. Weet jij veel.

Dan heeft Facebook daar geen voordeel bij op de wijze waarop ze data willen verzamelen, maar Facebook heeft er wel voordeel bij omdat er dan maar één weet is waar ze zich aan moeten houden.
En jezelf maar aan één EU-brede wet houden is natuurlijk veel makkelijker dan dat je jezelf aan tientallen verschillende wetten moet houden.
Het probleem wat er dus concreet is, is dat er maar *deels* soevereiniteit tussen de lidstaten is.
Op punt A wel, maar op punt B niet. En punt A zorgt ervoor dat punt B, wat dus niet geregeld is, wel opgevolgd moet worden ongeacht waar je zit.
Dat is een halfbakken situatie, leidt evident tot problemen, en derhalve moet de EU en haar lidstaten gewoon eens kiezen: alles of niets.
Of je regelt *alles* goed, ipv selectief. Of je laat alles over aan de individuele lidstaten, maar dan moet je er ook voor zorgen dat Land A niet zijn wetten kan gaan opdringen aan een bedrijf in Land B wat verder geen hol te maken heeft met Land A.