Apple komt voor het eerst in jaren met nieuwe iPods

Apple heeft zijn iPod-lijn een update gegeven. Vooral bij de iPod touch zijn vernieuwingen doorgevoerd: de mediaspeler krijgt een snellere processor met co-processor en een hogere cameraresolutie. Daarnaast is er nu een versie met 128GB opslagcapaciteit.

De iPod touch krijgt een 64bit-soc van Apples A8-generatie, waarmee de mediaspeler qua rekenkracht en grafische eigenschappen weer in lijn ligt met de iPhones en iPads. Ook stelt dit de speler in staat iOS 9 en latere versies vloeiend te draaien. De iPod touch draait iOS 8.4 met daarin Apple Music. Naast de A8-soc is er de M8-coprocessor, die de verwerking van sensordata voor bijvoorbeeld fitnesstoepassingen voor zijn rekening neemt.

Verder heeft de iPod touch van de zesde generatie een flinke camera-upgrade: die heeft nu een 8-megapixelsensor, net als de iPhone 6 en iPad Air 2. De iPod touch v.5 moest het nog doen met een 5-megapixelcamera. Apple heeft de opslagcapaciteit van het duurste model opgeschroefd tot 128GB.

De touch komt in het blauw, grijs, goud, zilver, rood en roze beschikbaar. Ook de iPod nano en shuffle komen in die kleuren op de markt. Verdere wijzigingen heeft Apple bij die kleinere spelers niet doorgevoerd. De laatste keer dat Apple nieuwe iPods presenteerde, was in 2012. Sinds die tijd had zijn lijn van muziekspelers geen update meer gehad.

iPod touch v6 16GB 32GB 64GB 128GB
Prijs (euro's) 229 279 339 449

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-07-2015 • 17:06

326 Linkedin

Reacties (326)

326
303
161
2
0
0
Wijzig sortering
Dit is precies waar ik (al een poosje) op hoopte. De groeiende verwachting was namelijk dat Apple alle iPods zou gaan laten vallen, omdat ze passé zijn.

Veel mensen lijken nog steeds de iPod touch te onderschatten of wellicht miskennen. Als je 't beestje op z'n naam beoordeelt is dat ook niet zo gek; het apparaat heeft vrijwel niets te maken met de klassieke iPod! Om het dus simpelweg een muziekspeler te noemen zou een grove vergissing zijn. Een betere benaming zou iPad nano zijn.

Het punt is dat dit Apple's goedkoopste toegang is tot hun iOS ecosysteem. Met een iPod touch koop je een volwaardig iOS toestel met alle voordelen (oké, en nadelen) van dien. En nu dus met Apple's meest geavanceerde A8, nog steeds een bijzonder krachtige SoC en M8 bewegingscoprocessor voor o.a. fitnessgebruik, 802.11ac WiFi en Bluetooth 4.1 – zie hier alle specs. Met andere woorden, dit is dus een draagbaar gaming device met pit, waarmee je de meest moderne iOS games speelt. Maar ook een aardige camera, als je kijkt naar de cameraprestaties van iPhone 5s en nieuwer. Het verbindt met AirPlay, dus draadloos met Apple TV en tig speaker sets van derde partijen. En het draait zoals gezegd dus alle iOS apps uit de App Store, maar ook speciaal ontwikkelde apps voor bepaalde bedrijfstoepassingen van logistiek tot horeca. Ik heb bijvoorbeeld in de bediening vaker iPod touches gezien.

Dus alle standaard iPhone apps — van Agenda, Kaarten en iBooks tot Health, Passbook, FaceTime en Siri staan er op, je krijgt een 5 GB iCloud account, inclusief email en alle sync-mogelijkheden, de iWork en iLife apps en niet in 't minst jarenlange ondersteuning voor iOS systeemupdates. In mijn mening weegt dit alles wel wat.
not to mention, je kan er prima mee bellen. Whatsapp, Skype, etc
Zoals hEgelia ook al meldt in zijn laatste alinea "FaceTime" en dus bellen en videobellen. Dit kan weliswaar alleen binnen het Apple Ecosysteem, het is en blijft bellen.

Weet iemand of je via "Handoff" i.c.m. je iPhone via je iPad of iPod Touch kan bellen? Dit is wel mogelijk met OS X. Als dit kan, is het mogelijk om ook gewoon te bellen.
Op de ipad kan het wanneer je telefoon zich op dezelfde wifi netwerk bevindt. Zal voor ipod touch ook wel gelden.

En ios9 komt met een functie waarbij je telefoon helemaal niet in de buurt hoeft te zijn. (Je provider moet het wel ondersteunen)
Als dit ook op ipod touch werkt dan zou dat geniaal zijn. Overal heb je in principe wifi dus een dag je telefoon vergeten is dan geen ramp.
Whatsapp kan via iOS enkel wanneer het apparaat aan een simkaart is gelinked. Via een zeer onhandige omweg kan het wel, maar handig is anders.. Via een Jailbreak gaat het gemakkelijker, maar niet iedereen wenst zijn Apple's te jailbreaken.

Overigens haal je wel voor nog geen schijn van de prijs een toestel in huis die zo sterk is als een iPhone 6. Hou je dus veel van mobiele games en is een iPad of iPhone je te duur, is een iPod touch een relatief goedkoop alternatief.

[Reactie gewijzigd door MadDogMcCree op 15 juli 2015 22:32]

Maar ja, wie belt er nog tegenwoordig?
Als je WiFi hebt wel ja.
Serieus, waarom zou je dan nog bellen met je iPod? 8)7
Als ik heel eerlijk ben zou ik liever voor een android gaan van onder die prijs.
Zelfs al zet je er geen sim in voor muziekspelen en dergelijke zou ik het dan wel weten.

Ik ben ook niet gebonden aan de appstore voor wat ik moet hebben.

Wat ik wel prettig vind is dat ik middels bepaalde apps mijn telefoon dan direct can aansluiten op een DAC via usb.

SD kaartje erin en dan heb ik pas echt geluid.

Ik weet nog heel goed dat ik mijn oude ipods vergeleek met de 3e generatie ipod touch.... was geen vooruitgang qua de audio die eruitkwam.
Niet te vergeten de middelbare scholieren.
Wat kan een iPod Touch niet wat je op school niet mag doen? Precies , bellen!
Telefoon's waren verboden in de les maar ik heb in mijn school tijd veel plezier beleefd aan mijn iPod touch met de diverse games die je er op kunt spelen onder het mom van "Even een liedje zoeken" en dan zo de iPod instellen dat met twee tikken op de home knop die de muziek app opende als bewijs dat ik dat ook aan het doen was.

iPod Touches waren destijds immens populair om deze reden en voor een middelbare scholier redelijk geprijst.
Kennen ze bij jullie het verschil tussen een iPod en iPhone?
Hij zit volgens mij op een montessorischool, want muziek luisteren tijdens de les, maar dan stiekem gamen? Tja geen wonder dat het leerstof elk jaar wordt verminderd, zodat meer mensen het schooljaar kunnen afmaken... ;) niet dat ik zeg dat hij slechte cijfers haalt, maar de meeste kinderen/jongvolwassenen zijn toch minder enthousiast en vinden alles saai. Aan de andere kant ik heb ook leraren gehad die iets leuks goed kon verpesten door het saai te maken, gelukkig heb ik ook de omgekeerde gehad. Het blijft een moeilijke kwestie.
Als ik door ga over de ervaringen over mijn opleidingen kan wordt het een lange rant post. Ik zelf heb mijn opleidingen al gehaald en zit op een boeiende IT functie. De schets hierboven was van een normale doorsnee school, het is iets wat dan ook op veel middelbare scholen voorkomt al weten de leerlingen dit vaak goed te verbergen en zijn ze hier vaak niet open over tegen volwassenen.

Destijds was het verschil tussen een iPod (2e generatie) en een iPhone niet groot dus waarschijnlijk had ik er mee weggekomen, een iPhone is voor een middelbare scholier met 700 euro echter veel te duur. Tegenwoordig zien iPhone's en iPods er verschillend uit dus een oplettende leraar zal je zo door hebben.
Heeft de iPod Touch nu wel GPS? Want dat miste nog aan de vorige versies.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 15 juli 2015 21:54]

Nee, geen GPS en GLONASS zoals de iPhones en de iPads met mobiel internet.

Maar sinds jaar en dag kunnen alle iOS apparaten hun positie bepalen d.m.v. omliggende WiFi netwerken. Dit werkt in mijn ervaring tot op enkele meters nauwkeurig. Hierbij geldt natuurlijk, hoe meer WiFi netwerken, hoe nauwkeuriger volgt het je positie.

Buiten stedelijke gebieden is dit bijna nutteloos, maar als er ook maar ergens in de buurt een WiFi netwerk hangt, dan zal ie je positie vinden. Je hoeft daarvoor niet eens te verbinden met 't netwerk! Het is natuurlijk wel van belang dat er kaartgegevens beschikbaar zijn, maar ik heb zo geregeld genavigeerd in onbekende steden. En waar is tegenwoordig nou geen WiFi te bekennen?
De iPod touch zou je ook kunnen zien als iPhone zonder cellular, of je kan de iPhone als iPod met cellular zien. In dit geval zijn de schermen, materialen en accu's ook verschillend. Echter kost cellular bij een iPad €90 extra (op Coolblue voor de 9,7" Air 2) en bij een iPod dus eerder zon €300.

In the Office zei Ryan eens iets in de trant van: "I wish i could make calls with my iPod".
Van Airplay ben ik niet langer meer zo gecharmeerd van, het geluid is namekijk niet zo goed wanneer ik naar Spotify luister, het is eigenlijk slecht geluid. Kennelijk streamt Spotify low quality naar de apple TV, terwijl AppleTV via SPDIF op mijn versterker aangesloten. Voor het luisteren naar muziek sluit ik liever mijn ipad analoog aan op mijn stereo, klinkt gewoon veel beter!!! Via mijn iPhone stuur ik mijn Spotify aan. Maar anders een 2e hands iPod op de kop tikken.
Je snapt dat analoog aansluiten geen enkel verschil zou moeten maken aangezien je bron digitaal is. Airplay stuurt ook digitaal uit (en dus op volledige kwaliteit), dus enige reden die ik zou kunnen bedenken is een slechte DAC in je versterker.
Met andere woorden, een gemiddelde mid-range telefoon maar dan zonder belfunctie, mobiele data en gps maar met gratis vendor lock-in, een bovengemiddelde bouwkwaliteit en een prima app-store.

[Reactie gewijzigd door Jesse op 16 juli 2015 09:16]

Ik had toch liever de nano terug naar zijn oude vorm.
Nu is het zo een beetje een nutteloze tussen iets. Voor mensen die het geld voor de touch niet hebben.
Vroeger had je een kleine compacte ipod die je kon meenemen met het lopen of sporten door gewoon op je kledij te pinnen.
Nu zit je weer met hetzelfde probleem als met de touch, te groot en je moet met een zakje werken . . .
En de shuffle kan je niet goed nummers op selecteren en is gewoon duur. Dan is een ander merk waar je de afschuwelijke itunes mee kan vermijden handiger (en ja ik gebruik itunes op een MBP).
Door de makkelijke toegang tot Apple's ecosysteem worden ze ook veel gebruikt in de bediening als terminal om bestellingen door te geven. Niet van je leverancier afhankelijk zijn inzake de software, een grote verbetering t.o.v. vroeger.
Dat werd inderdaad eens tijd! De "oude" iPod touch had nog een A5-processor die toch écht niet meer van deze tijd was!

Ook mooi dat hij er nu in een 128GB-uitvoering is!
128. . Voor de prijs van een telefoon .... Sorry maar ik koop liever een Sony z3 compact met een 128 gb sd kaart . Dan een apple touch |:(
Idd, deze prijzen slaan werkelijk waar nergens op. Het is niet alsof de geluidskwaliteit beter is dan die van een telefoon oid. En als je dan toch een betere geluidskwaliteit wilt dan kan je beter voor een Cowon met SD kaartje gaan.
Misschien is het de mensen te doen om het gebruiksgemak en willen ze daar wel wat centjes voor neertellen.
Anoniem: 460511
@monojack15 juli 2015 18:10
Dit. Er zijn zo veel mp3/4 spelers met een micro SD kaart slot en mooie DAC's etc, maar de software is altijd enorm brak. Leuk als je er een 2gb kaartje in wil doen maar met een redelijke muziek collectie (dus meer dan 1000 albums) is het niet te doen. Ik wil dan lekker snel door flinke lijsten kunnen scrollen in plaats van iedere keer op een knopje te drukken voor het volgende mapje/album wat die vervolgens niet eens bij kan houden. Ook is het fijn om gewoon op album cover te kunnen zoeken, zolang je alles netjes met album art tagt is dat ongelofelijk makkelijk met zoeken. Om nog maar te zwijgen over software die geen album artist tag ondersteunt, een paar compilatie albums en je vind niets meer terug.
Genoeg telefoons met prima software die goedkoper zijn dan een ipod touch
Ongetwijfeld, daar is helemaal niks mis mee. Maar het is dan geen iPod met iOS erop, met het bedieningsgemak van Apple, het ecosysteem van Apple, en de kwaliteit van Apple.

Toch mooi dat er keuze is!
bedieningsgemak van Apple
Ik heb een mac maar geen Iphone want gebruikers gemak is bij een Iphone ver te zoeken tegenwoordig.
Prima. Als jij dat zo ervaart, dan is dat voor jou ook zo!

Voor tweakers die het liefst alles via de verkenner wil doen, zelf mapjes wil maken, en de bestanden zelf een naam wil geven, voor die groep is een telefoon waar je zelf via een micro SD kaartje muziek opzet het summum.

Voor anderen is een Apple product waar je gewoon muziek op kunt zetten zonder je zorgen te hoeven maken over formaten, mappen en bestanden, de Apple iTunes / iPod / iPhone manier, de meest gebruiksvriendelijke manier.
Waar heb jij het in hemels naam over?
ik prik de SD kaart in de telefoon er hoeft niets geformatteerd te worden mappen ect ect waar heb je het in hemels naam over
ik prik de sony telefoon in mijn computer (mac) via USB kabel
mijn programma van sony start op en ik click synchroniseren maar.
en al mijn muziek en uit itunes bibliotheek wordt op mijn telefoon gezet. Tevens mijn foto's en films worden bij gewerkt in de Iphoto bibliotheek.
Een broodje aap verhaal van Apple is gebruiksvriendelijker is gewoon allang achterhaald.
Tuurlijk, een interface wat vanaf dag 1 niet is veranderd dat bekend staat om zijn gebruiksgemak vind jij niet gebruiksvriendelijk?

Dat is net zoiets als zeggen dat de wielen van tegenwoordig niet meer rond zijn...

En als je iOS niet gebruiksvriendelijk vindt vraag ik me af wat je van alle andere mobiele OS'en vindt? En ga nou niet zeggen dat je dat gebruiksvriendelijker vindt dan iOS.
De concurrentie, tijdsperspectief of veroudering is niet van toepassing op de interface van iOS.

Dat jij toch gaat beweren dat iOS veroudert zou zijn geeft al aan dat je het niet begrijpt of dermate een anti Apple persoon bent dat je feiten gaat ontkennen.

Wat jij zegt is net zoiets als dat Fisher price speelgoed moeilijker is geworden, simpel is simpel.

Een icoontje is een icoontje, tijd heeft daar geen invloed op.

Het is zelfs dezelfde type interface die Windows 3.11 had dus kan je ook zeggen dat het in 25 jaar tijd niet is veranderd.

Android is per definitie niet gebruiksvriendelijker omdat je minder kan met gestures, het deinstalleren van een App bijvoorbeeld moet nog steeds via een onhandig menu.

En dat je het toetsenbord noemt is wel heel ironisch aangezien het zelfs op het megagrote scherm van een Note 2, 3, of 4 de toetsenbord minder fijn werkt dan op een iPhone van 3.5inch.

Daarnaast noem je allemaal dingen op die puur subjectief zijn, bij Android heb je een scala aan incompatibiliteit en implementaties van fabrikanten die allemaal anders werken.

En dan heb ik het niet eens over de grote hoeveelheid bugs en storingen bij een Android toestel.
Anoniem: 143912
@Dark_man16 juli 2015 09:28
De concurrentie, tijdsperspectief of veroudering is niet van toepassing op de interface van iOS.
De concurrentie, tijdsperspectief of veroudering is HARTSTIKKE van toepassing op de interface van iOS!
Wat jij zegt is net zoiets als dat Fisher price speelgoed moeilijker is geworden, simpel is simpel.
Dat is NIET wat ik zeg maar in perspectief: simpel was/is simpel en wat simpel was, is een ander nu nog simpeler.
Een icoontje is een icoontje, tijd heeft daar geen invloed op.

Het is zelfs dezelfde type interface die Windows 3.11 had dus kan je ook zeggen dat het in 25 jaar tijd niet is veranderd.
Win 3.11 gebruikt nu niemand meer en iedereen gebruikt nu nieuwere versie met modernere interface.
En dat je het toetsenbord noemt is wel heel ironisch aangezien het zelfs op het megagrote scherm van een Note 2, 3, of 4 de toetsenbord minder fijn werkt dan op een iPhone van 3.5inch.
met megagrote scherm van een Note 2, 3, of 4 werkt de toetsenbord VEEL FIJNER dan op een iPhone van 3.5/4inch!
Daarnaast noem je allemaal dingen op die puur subjectief zijn, bij Android heb je een scala aan incompatibiliteit en implementaties van fabrikanten die allemaal anders werken.
Wat is probleem met andere implementatie en anders werken? Dat is gelijk ook de kracht van Android. Iedereen vindt zijn/haar eigen implementatie beter. Je neemt gewoon een toestel met implementatie die je wil hebben. Op onze ipad (en de iphone die ik had) waren ook een zooi implementatie die niet fijn werken.
Android is per definitie niet gebruiksvriendelijker omdat je minder kan met gestures, het deinstalleren van een App bijvoorbeeld moet nog steeds via een onhandig menu.
Geen problemen met deinstalleren en kan ook via playstore. Wat kun je dan minder met gestures? Ik heb namelijk ook niet/nauwelijks gesturen op ipad.
En dan heb ik het niet eens over de grote hoeveelheid bugs en storingen bij een Android toestel.
Over welke grote hoeveelheid bugs en storing heb je nu met bijv. Nexux 5? Qua storing en bugs (ik heb nl geen last van gehad, misschien was er wel een bug maar kennelijk onbelangrijk) vind ik namelijk niet slechter dan de iphone die ik had gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 16 juli 2015 09:32]

Dan zal dit inderdaad een goeie optie zijn, en ben je weer helemaal bij de tijd. De goedkopere (Tweaker) optie is echter je mp3-speler afstoffen en Rockbox installeren :)
Idd, ik heb een oude ipod video van 80GB met daarop rockbox en ik heb totaal geen behoefte aan een nieuwe.
Het enige puntje is dat de accu nog maar een kleine dag meegaat dus die zal ik binnenkort moeten vervangen.
Maar als je al een iPhone hebt, dan voegt dit alleen opslagcapaciteit toe, en een tweede apparaat om mee te nemen. Met een smartphone waar je een sd-kaartje in kunt stoppen voegt het alleen maar een extra apparaat toe.
Dit en gewoon een stukje kwaliteit. Het is ontzettend Nederlands om altijd en overal over de prijs te janken maar je krijgt gewoon top kwaliteit voor het geld. Een paar honderd Euro voor een muziek speler die jaren meegaat en gewoon een paar duizend albums kwijt kan is geen geld. Zeker niet gezien de hoge kwaliteit hardware en software die je er voor krijgt. Ik keek al enige tijd uit naar een iPod vervanger wat toch erg lastig blijkt maar dat hoeft nu niet meer en zal deze direct na de launch aanschaffen.

Helaas zijn de laatste generatie iPhones veelte groot en ongeschikt als muziekspeler. Iets dat met de 5 en 5s nog wel kon.
Zou je niet liever een dunne classic wordt uit gebracht 250 tot 512 GB met veel meer op slag ruimte voor 1/2 van de prijs? ipods waren zo groot door de mechanische hard disk maar tegenwoordig is flash geheugen zo klein en goedkoop dat je gemakkelijk een kleine speler kunt maken .
De prijzen van de nieuwe iPod Touch zijn juist super als je ze afzet tegen iPhone 6 prijzen. Ik zie de iPod Touch meer als een game/app/e-mail/internet device met ook muziek/video functie dan als een muziekspeler alleen. Ideaal voor de kids voor thuis gebruik en/of onderweg. Daarnaast kunnen ze wel mooi Facetimen (video/audio) of 'bellen' (video/audio) met Skype.

A8 chip (weliswaar iets lager geklokt), 1GB werkgeheugen, compacte formaat (4inch) vind ik een pré. I love my iPhone 5s. De 6 en 6 Plus vind ik echt té groot voor mijn handen en dagelijks gebruik (past niet normaal in broekzak, laat staan fietsen).

Hij mist wel helaas nog steeds GPS en TouchID, maar als die erin zaten dan zal vooral vanwege TouchID de prijs form duurder zijn geweest. Op mijn iPad mini2 mis ik TouchID ook niet.

Ik heb zelf een aantal iDevices (iPad mini2, iPhone 5s), maar voor het hardlopen en op de fiets qua muziek gebruik ik toch mooi mijn Sandisk Sansa Clip met ingebouwd 8GB + microSD uitbreiding (officieel tot 32GB, maar kan ook 64GB aan) die ik voor 40 euro heb gekocht 1,5 jaar geleden. Daarnaast zijn er ook voor de iPod Touch, maar ook iPhone en iPad prima offline functies te vinden zoals ook het mooie gratis MixRadio.

[Reactie gewijzigd door funrider op 16 juli 2015 10:42]

Het is inderdaad duur maar nog steeds de helft goedkoper dan de 128gb iPhone 6...

Ja het is duur maar voor onderweg heb ik genoeg aan 16gb, kan mijn 400gb collectie toch nergens kwijt EN ik zou niet eens zoveel muziek bij mij willen hebben.

Dat terzijde, wel zo genaaid dat 128gb in de VS $399 kost en hier €449...

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 15 juli 2015 18:00]

Klein puntje is dat de classic niet meer nieuw is verkrijgen. Daarnaast was de classic goedkoper dan de nieuwste en duurste IPod. Naar herinnering betaalde ik 350 euro voor een classic met 160gb.

Dus eigenlijk betaal je gewoon meer geld voor minder.
Alleen heeft classic geen mogelijkheid tot het opnemen van video, foto's of het draaien van iPhone apps. Een iPod touch kan dat wel.

Verder is het flash geheugen in een iPod touch en een HDD in een Classic.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 15 juli 2015 18:32]

Wat is het doel van een ipod? Muziek afspelen . Van de classic ? Heel veel opslag en muziek afspelen . Een ipod touch is een mini tablet . .. Totaal zinloos mensen hebben al een ipone en een ipad. Geef dus liever masr een 512 GB ipod classic. Gewoon HD vervangen door een CF kaartje klaar. Gaat echt heel simpel
The hard drive transfer operation isn’t quite as easy as it sounds, however. The iPod classic is very tough to get open. There are many clips that hold the top faceplate into place, and without proper knowledge of the location of these clips, it can be very difficult to remove the faceplate without damaging the iPod. I would suggest watching some YouTube videos of the different ways to open the Classic.

My biggest advice to you in installing this is to be patient. I actually broke one of the iPod’s ribbon cable connectors off of the main control board, and had to buy a completely new iPod. Another thing to make sure of, is that your PATA to CF Adapter is installed the right direction. If you look at the picture below, make sure that the CF card is actually facing inwards, toward the iPod, and not outwards. This caused me a bit of trouble at first, and since there isn’t much documentation out there, it actually became quite frustrating.
Ja echt super simpel man. Die dude heeft zelfs een compleet nieuwe iPod gekocht (wat overigens ook dom is aangezien die kabeltjes voor een prikkie verkrijgbaar zijn). Ik heb er zelf 1 liggen, maar heb niet de juiste tools verder om er wat van te maken. Helaas zijn de flex kabels voor de HDD vrij duur en heb ik een iPhone die meer opslag capaciteit heeft dan de HDD die ik er voor heb gekocht.

Ik vind het nog steeds erg jammer dat Apple de classic dood heeft laten bloeden. Dit had een fantastische speler kunnen zijn gezien de capaciteit en de snelheid die het apparaatje had. 100GB aan muziek was vloeiend door te scrollen wat bij de meeste andere spelers echt een drama is.
Ik vind het nog steeds erg jammer dat Apple de classic dood heeft laten bloeden.
Ja, lekker makkelijk om apple de schuld te geven. Tim Cook zei al eerder waarom het niet loonde de classic "in leven" te houden:
At the time it was pulled from shelves, the iPod Classic had gone five years without an update. Apple CEO Tim Cook said that the company was no longer able to source parts to build the device, and its sales numbers were not worth re-engineering with new components.

"We would have to make a whole new product," Cook said. "The engineering work to do that would be massive. The number of people who wanted it is very small."
Bron: http://appleinsider.com/a...m-on-the-secondary-market
Dat zeggen ze ja, maar ondertussen had geen enkele winkel de classic nog op voorraad of uberhaupt leverbaar binnen twee weken na dat nieuws. Apple heeft het voor elkaar gekregen een 5 jaar oud apparaat alsnog volledig uit te laten verkopen door te zeggen dat ze em niet meer gaan produceren.

Als reactie op wat je quote: om welke onderdelen gaat het Tim? Ik durf te wedden dat je die onderdelen stiekem wel gewoon kan krijgen als je een beetje moeite doet.

Oh en natuurlijk is het apples schuld. Hadden ze er iets anders dan een hdd in gezet was het al makkelijker verkoopbaar. Een 256gb cf/flash kaart was ideaal geweest voor dat apparaat. Meer snelheid, meer opslag en veel robuuster.
Anoniem: 118226
@Red_inc15 juli 2015 19:33
Er is wel een klein verschil. Omdat de touch verbinding met internet kan maken kun je er off-line spotify playlists op opslaan. Op de classic kan dat niet (ja, daar zijn omwegen voor ;)
Ehm, veel mensen geven een iPod touch aan hun kinderen, voor spelletjes, muziek en filmpjes voor onderweg. Ja een iPhone kan hetzelfde, maar is duurder en een iPad is te groot om in je broekzak te steken.
Ehm, veel mensen geven een hun kinderen de oude telefoon.
mijn dochter heeft een HTC M7 en een Nexus 7
die van mijn broertje hebben ook alle bij ook een telefoon en een tablet.
Ik repareer ook enorm veel telefoons en tablets . maar zie nooit een touch voor bij komen ...wel heel veel kids met een iphone 4 of 5 de oude van hun ouders
logisch, een phone is na 2 jaar passé, terwijl de touch jaren lang courant blijft. Zo werkt het nou eenmaal.
Mini tablet? Gewoon een smartphone zonder telefoon functie.
een telefoon zonder bel functie......volgens mij is dat dan geen telefoon.

definiete van een telefoon is dat je er toch echt mee kan bellen |:( 8)7 :X

Dus een tablet en heeft ie niets met een telefoon meer te maken.
hoewel ik met mijn Z3 compact tablet gewoon kan bellen maar dat is dan weer een phablet
Ik gebruik m'n "telefoon" ook nauwelijks om te bellen en uitsluitend voor apps en internet. Wat dat betreft zou communicator een betere naam zijn :-)
let wel op de mic zit volgens mij aan de achter kant net als de 4th gen
en de 3de gen had niet eens een microfoon.
Je vergelijkt de prijzen niet eerlijk. Die $ prijs is natuurlijk zonder tax/btw, en het bedrag dat dus voor Apple bestemd is. Stel je koopt 'm in Nederland zonder btw, dan houdt je €371 over, omgerekend $406 voor Apple. Dus ja wel iets meer dan $399 wat Apple er in de VS voor krijgt. Echter, dan zit er ook nog een thuiskopieheffing/verwijderingsbijdrage bij ingegrepen???

Kijken we naar de consumentenprijs dan is die iPod in New York 399*1,08875= ± $435. Nog steeds slechts €397 vs €449 in Nederland. Maar als je bij de douane gepakt wordt dan ben je uiteindelijk meer kwijt dan in Nederland, namelijk ±€480. Geen idee of je de belasting betaalt in de staat New York nog terug kunt krijgen o.i.d. Dan nog betaal je iets meer dan in Nederland als je gepakt wordt. Of je stuurt het lege doosje met factuur naar NL met de pakketpost zodat ze er niet achterkomen ;)
Edit: Donstil wees mij er op dat je tot 430 euro vrij kunt invoeren.

Niet dat het er verder toe doet, maar ik vond het leuk om even aan te kaarten dat er uiteindelijk ongeveer evenveel geld naar Apple stroomt, ongeacht waar je het product koopt.

[Reactie gewijzigd door swv op 15 juli 2015 19:10]

Je mag tot €430,- vrij invoeren, een iPod Touch 128 GB kopen is dus geen enkel probleem.
Let op... Laat je het versturen via de post, dan betaal je WEL invoerrechten EN belastingen!
Je betaalt niets indien je het zelf terug meeneemt! En dan is er inderdaad dat limiet van €430.
Klopt, dus alleen voordelig als je het op vakantie ter plekke koopt.
Uhmmm, goed punt ja :o
Via de post is de limiet 22 euro.

Via de luchthaven is het 430 euro.
De euro daalt ook al een tijdje dus dat helpt ook niet.
Dat kost het niet in de VS, daar moet je namelijk BTW nog bij optellen over de genoemde prijzen, die BTW is afhankelijk van de staat en bijvoorbeeld 7% in New York. $399=€364,48 exclusief btw *1,21=€441 het kost dus op 9 euro na het zelfde. Bij Nederlandse getoonde prijzen zit de BTW al inbegrepen. Daarnaast is de garantie in de VS minder goed geregeld. Hoewel Apple nog steeds zo nu en dan moeilijk doet over het 2e jaar. Dat zou je ook als een voordeel kunnen zien, hoewel dat voor Apple, in mijn beleving, een beetje tegenvalt.
Enige wat toch wel jammer is, is dat hij toch geen permanente connectie krijgt voor Apple Music (zoals Amazon "gratis" 3G geeft bij sommige Kindle e-readers zodat je altijd nieuwe boeken kan kopen). Dat zou de iPod touch helemaal geschikt maken voor het nieuwe Apple Music, nu zal je toch eerst weer alles moeten downloaden etc.
Apple Music gaat alleen over iets meer data dan een Kindle, bij Kindle doe je meestal een week met een boek van 1MB, bij Apple Music is een bestand van 7MB in 3 minuten afgelopen.
Een iPhone of ipad met een sim heeft natuurlijk wel overal bereik.
Zo he dan ben je wel 5 hele euro's goedkoper uit.
Want de Z3 Compact kost in de Pricewatch € 365 en een 128 GB Sandisk kaart (eerste uit de Pricewatch) kost je € 79,90.

(Dat je dan kan bellen enz lijkt mij overbodig, want dat wil de doelgroep van een native MP3 speler duidelijk niet. Anders hadden ze wel voor een Smart Phone gekeken)

[Reactie gewijzigd door Donstil op 15 juli 2015 17:21]

Anoniem: 16328
@Donstil15 juli 2015 17:24
Er zijn vele opties te bedenken die vele malen goedkoper zijn, alleen je krijgt dan geen iOS. En dat laatste dat willen velen nu juist :).
Als je echt puur en alleen een mp3 speler wilt, haal dan iets als dit. Inclusief 128GB SD kaartje ben je dan ongeveer 100 euro kwijt. Natuurlijk, je hebt geen scherm en apps er omheen, maar muziek spelen doen ze beiden.

Wil je wel een touchscreen? Neem dan iets als een Archos 40 Cesium; leuk Windows Phone toestel, prop er wederom een 128GB micro-SD kaart in en voor 140 euro ben je klaar. Nog altijd maar 1/3e van de prijs van een 128GB iPod Touch, maar hij kan meer.
Tsja, je kunt thuis ook op een bierkratje zitten, maar toch kopen veel mensen een bank en fauteuils.
Die insteek kaartjes zijn imo way overrated. De laatste die ik had voordat ik op IOS overstapte had constant last van vuil/draden zgn "pocket lint" (ik weet het ABN woord niet, mijn excuses) dat erin gaat zitten. En qua dikte is het ook minder dan de ipod touch 5e die ik nu heb.
in die Medion MP3 kan max een 32GB SD-kaartje + de accuduur voor muziek afspelen is veel kleiner (zoals te lezen in de specificatiepagina in de link die jij zette)
Haha ik zag je bericht. Begon te lezen maar toen je een Medion speler linkte wist ik al dat je totaal niet weet waar we het over hebben.

Neem dan tenminste nog de moeite om met echte concurrentie te komen. Niet een Mp3 speler welke maar tot 32GB ondersteund en een Telefoon met 1999 specs.
Haha ik zag je bericht. Begon te lezen maar toen je een Medion speler linkte wist ik al dat je totaal niet weet waar we het over hebben.
De mp3 speler van Medion is zeker geen 1 op 1 vervanger van een iPod, aangezien de functionaliteit beperkter is. Echter was jij het zelf die in een reactie hierboven noemde dat de extra functionaliteit van een Sony Xperia Z3 Compact overbodig was. Waarom zouden de extra apps en eventueel zelfs een touchscreen niet ook overbodig zijn als je een apparaat zoekt puur en alleen voor muziek te luisteren? Dat een touchscreen en een OS als iOS, Android of Windows Phone de ervaring beter maakt mag duidelijk zijn, maar tegen welke meerprijs?
Neem dan tenminste nog de moeite om met echte concurrentie te komen. Niet een Mp3 speler welke maar tot 32GB ondersteund en een Telefoon met 1999 specs.
Een telefoon met 1999 specs? Een Snapdragon 200 komt toch echt uit 2013 en het is ook nog niet zo lang geleden dat iPhones een soortgelijke resolutie hadden als dit ding (2011).
En als jij mij kunt uitleggen waarom je absoluut een Snapdragon 810 of Apple A8 chip nodig hebt voor een mp3 speler, be my guest. En als mensen 400++ euro willen uitgeven aan een veredelde mp3-speler omdat er een Apple logo op zit, prima, ik zal ze niet tegen houden.
Je hebt absoluut geen Snapdragon 810 nodig voor een MP3 speler maar daar gaat het hier niet om. Jij zelf haalde er een (brakke) smartphone bij welke in niets vergelijkbaar is met een iPod Touch en daarom volledig de plank mis slaat.

In 2010 kwam trouwens de iPhone 4 met een retina scherm een soortgelijke resolutie wordt dus al ruim 6 jaar niet meer gebruikt door Apple. 6 jaar is in de wereld van tech natuurlijk een eeuwigheid.
5 hele euro's goedkoper uit.
Voor die 5 euro heb je....?
1 water en stof dicht
Betere audio headphone en interne speakers
Een simkaart slot.
Meer geheugen 128 GB + 16

Wat kost een 128 GB iPhone?
onzin argument. De koper van een iPod touch is duidelijk niet opzoek naar een Smartphone met dergelijke functies. Anders hadden ze die wel gekocht.

De een koopt een Senseo apparaat de ander een Italiaanse koffie machine. De ene koopt een Renault de andere een BMW.
(Senseo en Renault zijn de Sony Z3 in dit vergelijk)

De prijs is niet voor iedereen een bepalende factor, at moet je niet vergeten.

Een product is alleen te duur voor iemand die het niet kan betalen.
Mijn vriend heeft begin dit jaar weer een classic gekocht omdat... Ipod touch onzin is.. En niet groot genoeg was. Dit is iemand die kadten vol cds heeft en een ipad en 10.000 euro aan hifi apparaten heeft. Ook ik kan het met gemak betalen en ook ik zie niet het nut van de touch in. Ik heb een z3 compact phone en tablet en een ipod classic. Maar gaat die stuk dan komt er een Android met een flashkaart. Of een nieuwe classic met een CF kaartje.
Bedoel je de iPad Classic want daar kan toch helemaal geen CompactFlash in?

Edit: Zie nu je reactie hieronder. Best wel tof een Classic met CF. Daar ga ik eens naar kijken. Thnx

[Reactie gewijzigd door Donstil op 15 juli 2015 19:07]

Jawel daar zijn op eBay een hoop conversie plaatjes voor te vinden. Het is een soort van Msata naar sata idee. Alleen dan van CF (Mpata) naar ZIF. Erg handig om een wat robuustere iPod te krijgen en de extra opslag en snelheid zijn ook mooi meegenomen. Alleen zijn CF kaarten helaas nog behoorlijk prijzig. Iets als een 4X MicroSD naar CF adapter zou erg handig zijn hiervoor.
iPod Touch onzin? Juist ideaal voor wie geen telefoon wil, maar iets mobielers zoekt dan een iPad. Je hebt in feite een iPhone zonder mobiele comm. functie. Kun ke daarmee leven dan zit je voor een mooi bedrag op iOS.
Al zou ik een 2ehands iPhone aanraden voor dit geld. Net zo goed, maar wel met mobiele communicatie.
[...]

Wat kost een 128 GB iPhone?
899
Ik heb een mac. En een Sony applicatie deze update mijn telefoon met iTunes en iphoto.(muziek foto's en video's ) tevens kan er een back up van mijn telefoon worden gemaakt. Prima toch?
Da's mooi. Jij koopt een Sony, anderen een iPod. Alle fabrikanten blij, toch?
Ik koop liever een complete telefoon ipv een 1/2 iphone en ben nog een stukje goedkoper uit. TEVENS op vakantie kan er een buitenlandse simkaart in doen zo dat je ook nog internet hebt.... Trouwens werkt de integratie met mijn iTunes en iphoto prima. De sony app werkt prima op mijn mac.
Nogmaals: Jij koopt een Sony, anderen een iPod. Alle fabrikanten blij, toch?

Iedereen z'n eigen keus.
Doe nou even niet zo moeilijk en probeer de discussie niet kapot te maken. Hij geeft alleen aan dat een 128gb iPod naar verhouding tot een apparaat wat veel meer kan relatief duur is. Natuurlijk zijn er mensen die liever een iOS iPod hebben dan voor grofweg de zelfde prijs een goede GSM met de zelfde muziek afspeelfunctie. Dit laatste ontkent hij ook nergens. Het maakt alleen duidelijk dat je voor een iPod in vergelijk met iets anders behoorlijk meer betaald. Wanneer je fitbprima vindt is er niet aan de hand, maar het staat anderen toch vrij om dit verschil kenbaar te maken?
Ik ben het helemaal met je eens hoor. Het is alleen vermoeiend om onder elk artikel van elk nieuw Apple product tot in de eeuwigheid te moeten lezen dat die alternatieven er zijn met prijsberekeningen e.d.

Vervolgens worden de posts die ontopic zijn gedownmod en posts die niet over het product uit het artikel gaan geplust. Zie reactie van alexmeijer vs Red_inc (bovenste reacties) om te weten wat ik bedoel.

Het resultaat is dat je dan alleen nog reacties en gezeur leest die over alles behalve het onderwerp gaan en is het niet meer leuk om de reacties te lezen. :/

[Reactie gewijzigd door swv op 15 juli 2015 18:04]

Anoniem: 16328
@Bullet NL15 juli 2015 18:20
Bij elk topic kan ik een vergelijking opzetten om aan te tonen dat het getoonde product veel en veel te duur is. Het voegt niets toe en de reactie boven jou is dan ook helemaal correct.
Een Ipod hoort geen 450 euro te kosten. Het is een idiote Prijs,. Een 160 GB classic kwam niet eens in de buurt van die touch. Ik heb een mac maar een Android telefoon als mp3 speler in mijn vakantie. Aankocht na mijn classic overleden was. Omdat de prijzen van de Apple touch spelers gewoon absoluut absurd zijn.
Dat komt dan weer omdat de touch eigenlijk bijnaaa een iphone is... Muv het belstukje...
Wat is het doel van de touch? Muziek afspelen en opslag van muziek zijn... Ja maar hij kan van alles!!! Ehm daar heb je dus al een telefoon en/of een telefoon voor. Ipod classic had een selling point veel opslag voor een redelijke apple prijs... De touch.... Slaat de plank volledig mis in mijn ogen
Een ipod is voor muziek afspelen? Juist daar voor al die andere troep doe je op je telefoon. de touch is de vervanger voor de classic..... Maar je krijgt minder opslag en moet veel meer betalen.... Natuurlijk kun je er van alles en nog wat op doen maar daar heb je een telefoon of een tablet voor!!!
De Touch is in mijn ogen veel meer dan een muziek speler (e-mail, internet, games, apps, enz). Het is in mijn ogen een iPhone 6 zonder belfunctie en GPS (alhoewel je prima met Facetime en Skype op WIFI uit de voeten kunt).

Ik vind ze juist prima geprijsd. Zie ook mijn eerdere reactie hier.
16Gbyte ipod touch is bijna 400euro goedkoper dan iPhone6 met 16Gbyte, zo kan je het ook bekijken..
16Gbyte ipod touch is bijna 400euro goedkoper dan iPhone6 met 16Gbyte, zo kan je het ook bekijken..
Ipad mini is al van af 209 euro te krijgen
grote batterij groter scherm
zo kan je het ook bekijken.
Inderdaad, Apple zit in een neerwaartse prijsspiraal ;)
Zie je anders weinig van terug in hun kwartaalcijfers }>
iPad mini heeft veel mindere specs dan de nieuwe iPod Touch denk aan processor (A5 i.p.v. A8), werkgeheugen (512MB t.ov. 1GB) en vergeet vooral ook niet de Retina display.
Overigens starten de 16GB iPad mini's op Tweakers vanaf 239 euro.

Had dan de iPad mini2 erbij gehaald (A7 chip, 1GB werkgeheugen) die vanaf 279 euro in de 16GB variant te koop is als je ze überhaupt al kan vergelijken.
Anoniem: 382732
@Red_inc15 juli 2015 17:44
Een product hoort te kosten wat een klant ervoor wil betalen. Dat jij het een idiote prijs vindt is jouw mening. Zolang ze nog genoeg verkopen is de prijs voor de doelgroep kennelijk goed.
Er is geen doelgroep voor dit product. Mensen hebben al een telefoon en tablet. Ipod classic doel was muziek afspelen en veel opslag heel veel opslag. Nu heb je een product dat totaal nergens op slaat oude classic heeft meer opslag mensen willen juis meer opslag en muziek kunnen afspelen... Een touch is geen telefoon maar een hele kleine tablet. En die hebben mensen vaak al. Een ipod met 512 GB kijk daar lopen veel meer mensen voor warm
Toch verkoopt Apple ruim twee miljoen iPod Touches per jaar aan die "niet-bestaande" doelgroep. Het lijkt me dat Apple toch prima weet waar ze mee bezig zijn.
*per kwartaal.

Met de opkomst van de smartphones is de markt voor mp3 spelers natuurlijk veel kleiner. Maar een 2 a 3 miljoen verkopen per kwartaal zijn het toch nog best mooie getallen.
Als (nu nog Android) app developer lijkt het me ideaal om voor 200 euro een app te kunnen debuggen en testen op een A8 CPU zonder voor 600+ euro een iphone 6 of een ipad air 2 te hoeven kopen. Op bel- en navigatieapps na heb je toch niks aan gsm-functies en GPS.
Ipad mini kost 209 euro deze heeft geen A8 cpu maar steld je wel in staat omgoedkoop te debuggen of ga je alle modellen van apple op de plank zetten??
misschien slimmer de Iphone 6 128 aan te kopen kun je als bedrijfs aankoop doen heb je weer een afschrijvings post.
En als hij af geschreven is kun je hem nog verkopen voor veel geld. <hint>.

[Reactie gewijzigd door Red_inc op 15 juli 2015 20:33]

Ipad mini kost 209 euro deze heeft geen A8 cpu maar steld je wel in staat omgoedkoop te debuggen of ga je alle modellen van apple op de plank zetten??
Natuurlijk niet!

Het gaat ook niet om het model maar 32 versus 64-bit

Normaal is het omzetten van 32-bit naar 64-bit peanuts (recompile) , echter ik heb al een paar keer meegemaakt dat de 64-bit binary van een oude app problemen opleverde (meestal een gevolg van de verschillen in type sizes), in de meeste gevallen heb je voldoende aan de simulator maar sommige dingen werken om veiligheidsredenen niet in de simulator en dus is een 64-bit device erg handig.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 16 juli 2015 11:00]

Er is geen doelgroep voor dit product.
Apple denkt daar blijkbaar anders over, blijkbaar worden er nog genoeg iPod touches verkocht om deze update te rechtvaardigen.
Mensen hebben al een telefoon en tablet.
Er zijn nog hele volksstammen die geen smartphone en/of tablet hebben.

btw Tablets (zelfs kleine) zijn te groot voor gebruik als portable mediaplayer.
Ik vraag me af of ze voldoende verkopen, eerlijk gezegd. Ik denk dat Apple stiekem liever heeft dat je een iPhone koopt dan een iPod Touch, omdat je daarmee meer het ecosysteem van Apple ingezogen wordt, en bovendien meer gemotiveerd wordt om regelmatig een nieuwe te kopen. Het zou mij niets verbazen als ze om die reden in eerste instantie geen updates gegeven hebben en nu een update geven met een prijs die toch wel dermate ongeloofwaardig is voor een mediaspeler dat je eerst nog eens goed gaat nadenken of je niet toch voor een iPhone zal gaan.

Pure speculatie van mij natuurlijk.
De ipod markt is natuurlijk gigantisch gekrompen door de komst van smartphones dus ook niet zo rendabel meer meer. Maar veel mensen met een classic hebben er best wel de T er over in dat Apple de classic geen updates geeft... Een ipod touch is geen vervanger voor een ipod classic ik veel mensen die totaal geen interesse hebben in die touch zooi ze hebben enorme verzamelingen met muziek die over al naar toe mee gaat. Ik doe soms updates met CF kaarten uitvoeren om zo nog meer storage mogelijk te maken.
de ipod classic is voor mensen op de markt gezet die van muziek houden en het over al naar toe willen mee nemen er bestaat geen beter alternatief .. helaas nog steeds niet. ik snap apple echt niet .. een nieuwe classic zou echt een hit zijn beter dan die ipod touch... deze heeft namelijk geen unieke selling point IPV een apple touch en een Iphone koop je toch gewoon een Ipone met 128 GB ben je goed koper uit zelfs met een battery pack er bij.
Ik koop liever een echte iPhone ipv een Sony dat blijkbaar enkel maar goed samenwerkt met iTunes en iPhoto. Ik kan me dus best voorstellen dat er mensen zijn die liever een iPod kopen dan een Sony die enkel maar goed samenwerkt met iTunes en iPhoto.

Sommigen zijn tevreden met minder, sommigen met meer. Het is duidelijk dat jij tevreden bent minder. Niks verkeerd mee maar mag iedereen nog zelf kiezen ja?
Kiezen jah... Maar de touch is een mini tablet... Een mini ipad mini... Voor de hoofdprijs. Dit product moet de vervanger zijn van de ipod classic. En slaat zijn doel totaal mis.. Ipod classic kopers zijn mensen die muziek luisteren en heel veel muziek hebben. 128 gb is voor hun niet genoeg.. die zien liever een 512 gb classic. iets wat in het tweak circuit dus al tijden gebeurd.
Hmmmmm blijkbaar nog niet echt mee met de tijd. Ik heb een terraflop aan muziek op mijn iPhone staan dankzij Apple Music. Harde schijven zijn passé, leve de cloud!
En jij bent duidelijk echt wereld vreemd zeker? Hier in Nederland is goed geregeld maar vaak is het in het buiten land dus niet goed geregeld of 30 MB voor 10 euro of zoe iets of op het vliegveld 10 euro voor 1 uur internet ! soms is internet zelfs mobiel totaal niet goed geregeld. Mag je blij zijn met 2G.
Tevens vlieg ik regelmatig richting midden oosten en azie. maar ook in de VS zuid America afrika het midden oosten ...
Ik maak van die vlieg reizen van 7 tot 16 uur onderweg. zonder wifi en dan heb je eindelijk wifi gratis in het hotel of op het terras heb je 12 tot 24 KB/s succes met je 1 terabyte cloud. Je muziek is net zo ongrijpbaar als echte wolken.
Ipod classic blijft gewoon spelen ook zonder wifi of internet. de wereld is wel aan het veranderen tegenwoordig koop ik local een simkaart en heb ik internet maar verwacht dan echt geen wonderen een website bezoeken moet met veel geduld. whats app werkt vaak wel goed...
Wel dan heb je daar nog steeds minimum 16GB voor. Genoeg om een hele week muziek te luisteren zonder dat je één keer hetzelfde moet luisteren. De iPod classic is goed genoeg voor iedereen die gewoon muziek wil luisteren.
3 tot 4 weken vakantie heb ik meest al.
mijn Z3compact bezit een 64GB kaartje en me Ipod classic een 256GB compact Flash kaartje :) ik gebruik hem ook als harde schijf voor documentatie
Misschien je spatiebalk alleen gebruiken wanneer dat nodig is? Even resumeren: wereldvreemd, buitenland, vliegreizen en whatsapp. Om het verder maar niet over koppeltekens en hoofdletters te hebben.
Uiteraard krijg je hiervoor een 0 of een -1 moderatie.

Het is wel opvallend dat iedereen zich hier 'Tweaker" noemt maar kennelijk niet eens in staat is om de spelling/grammaticachecker te gebruiken of gewoon hun post na te lezen.

(maar vervolgens wel heel driftig negatieve moderaties uitdelen als ze gewezen worden op hun taal gemisbruik.)

en ja, ook dit wordt een -1 :9
Wat mij betreft is de iPod Touch een kleine versie van de iPhone 6 met iets mindere specs (geen 'gewoon' bellen, geen GPS, geen TouchID o.a.) en voor een prima prijs. Het is maar net hoe je het bekijkt. Voor de jeugd die van paps en mams geen dure iPhone 'krijgt' is dit een prima device voor thuis en onderweg als je geen iPad (mini) hebt.
ehm ik zie mijn kids en die van mijn broertje en die van om mij heen en die hebben allemaal de oude telefoon van pap of mam
mijn dochter heeft mijn oude een htc M7 en een gebruikte nexus 7.
geen haar op mijn hoofd die denkt een kind een giga duur ding te gaan geven.
die van mijn broertje heeft een Iphone 4 de ander een samsung S3
zo werkt dat tegenwoordig oude telefoon van pap of mam gaat naar de kids
Dat kan natuurlijk ook. Zo is mijn oude iPhone 4s naar mijn moeder gegaan ;) Onze dochter van nog geen 2 mag onder begeleiding soms op de iPad mini2 of een oude iPhone 4s.

Ik zie de iPod Touch meer als een vervanger van een Gameboy Advance en andere portable game devices met nog veel meer handige functies (e-mail, internet, apps, FaceTime, audio/text/video chat via iMessage of bijvoorbeeld Facebook messenger, Google Hangout en Telegram). Scheelt ook weer een hoop in de telefoon rekening.

[Reactie gewijzigd door funrider op 17 juli 2015 10:50]

Ah, daar zijn we weer, blijkbaar zijn Apple apparaten nog steeds de referentie waar andere producten mee vergeleken moeten worden.

Dat moet haast wel want bij elk artikel over een Apple product zijn reacties, zoals die van jou, te lezen. En let wel het zijn in dit geval duidelijk niet de Apple gebruikers die een Apple product tot referentie verheffen...

[Reactie gewijzigd door Bilbo.Balings op 15 juli 2015 20:19]

Daar ga je dus al weer totaal de fout in , ik ben dus wel een Apple gebruiker als sinds 2003 eigenaar van een mac en een Ipod classic.
maar ik vind de prijzen van de touch nergens op slaan. totaal niet reeel en niet aan sluiten bij wat gebruikers verlangen . heel veel mensen willen een alternatief voor de classic. Meer GB's. Dat kan gemakkelijk SSDs kosten geen ruk meer ik wil een 512 GB Classic , dat is beter dan die overpiced touch. nutteloze functies die je ook op je telefoon of je ipad kunt doen en die heb je al. een touch = een micro ipad tergrote van je telefoon |:(
wie zit daar nu op te wachten?ik ken zat mensen die een grote 512 GB / 1TB classic willen. waar al hun muziek op kan of hem gebruiken als harde schijf. tweakers stoppen nu al CF kaarten van 256 / 512 GB in hun classic omdat muziek verzamelingen zo groot zijn. en op heel veel plekken in de wereld is internet gewoon niet of nauwlijks aanwezig
Of gewoon een Sansa clip voor een paar tientjes met een SD kaartje erbij.. Dan heb je nog superieur geluidskwaliteit ook.
die ziet er cool uit !
Eerder omgedraaid: deze heeft alleen geen telefoonchip en is daarmee bijna €500 goedkoper dan de iPhone. Mag een beste telefoonchip zijn voor €500 extra.
Het had Apple gesierd als de 16GB vervangen werd door 32GB en de upgrades iets minder duur zouden zijn. Maar ja, het is een luxe merk... en ook zo geprijst.
Ik denk dat ze graag de 32 bit processors willen uitfaseren. Het is nu al verplicht apps voor zowel 32 als 64 bits aan te leveren en ik denk dat ze het laten vallen van de 32 bits ondersteuning al aan het plannen zijn. Dan moet je natuurlijk niet nog hardware verkopen die geen 64 bit ondersteunt.
Dat is zeker een goed argument, want onlangs zijn ze ook gestopt met het verkopen van de eerste generatie iPad mini (die had ook een A5-chip). Er werd toen gezegd dat er vanaf nu enkel nog 64-bits iPads worden verkocht. Voor de iPods geldt nu hetzelfde, er worden alleen 64-bits iPod touches verkocht (de overige iPods draaien niet op iOS, dus die tellen niet mee!).

Enkel de iPhone 5c is nog een 32-bits apparaat. Vanaf september, als de nieuwe iPhone komt, zal ook deze er uit gaan. De iPhone 5s (met 64-bit A7 CPU) zal vanaf dan de goedkoopste optie worden.
Ja maar het is wel heel duur zelf gebruik ik een 160GB classic de batterij duur van die gaat langer mee dan een touch ook kan ik veel muziek videos etc. op kwijt tevens kan ik het als een harde schijf gebruiken lol!
230 euro is helemaal niet duur voor een iphone zonder bel functie. ze zullen dit wel hebben aangekondigd om apple music te stimuleren.
Ik vraag me alleen af of dit wel nut heeft. Een mp3 speler neem je vooral op de fiets, lopend of in de auto mee. Spotify of apple music vereisen lijkt me Wifi gezien een ipod geen 3/4G heeft. Hoe gaat dit precies werken ?

Heeft een ipod dan alleen zin wanneer je thuis bent of in de trein zit ? Gezien de forse prijs voor maar 16GB vraag ik sterk af of dit gaat werken. Maar goed, de oude ipods zijn ook veel verkocht dus het zal wel goed zijn.
Offline playlists? Geen idee of apple music dat ook ondersteunt
Gewoon offline bewaren? Gaat perfect op Apple Music en Spotify. In plaats van dat je nu gekochte albums/gedownloade muziek via iTunes synchroniseert, klik je met die streamingdiensten aan wat je leuk vindt om offline op te slaan en je kunt weken zonder internet. Ik weet van Spotify dat je eens in de 30 dagen moet inloggen om te kijken of je nog beschikt over een premium account. Voor de meeste vakanties meer dan genoeg :)
Volgens mij gaat het als volgt, net als bij spotify, u selecteert de nummers die u leuk vind en deze worden opgeslagen in uw muziek bibliotheek. Offline, waardoor je via wifi kan streamen, en kan opslaan en wanneer je dan geen wifi hebt de muziek nog steeds offline kan afspelen.
maar een ipod in de lineup hebben die het niet ondersteund kan natuurlijk al helemaal niet
Apple Music werkt ook offline. Ik gebruik Apple Music op mijn iPhone offline als ik niet thuis ben.
Dat denk ik ook. Zo kunnen ze ook mensen die geen iPhone willen of kunnen betalen toegang geven tot hun platform. Ook is het een krachtige mediaspeler en gameconsole. Die A8 is natuurlijk gewoon een hele goede processor. Ik ben trouwens wel benieuwd hoe het zit met de accu. Ik heb eens een iPod Touch gehad en daarvan was de accu vrij snel leeg na het spelen van wat spellen.
Het is een mooi apparaat voor de jonkies op de basisschool, ( in de eerste misschien ook, maar in de tweede moet je echt een iphone hebben!), leuk om bijvoorbeeld clash of clans te spelen, filmpjes kijken en muziek te luisteren.
Anoniem: 460511
15 juli 2015 17:21
Zat hier al heel lang op te wachten. Wel jammer dat het bij 128gb is gebleven. Had toch echt gehoopt dat er een 256gb versie zou komen nadat de 160gb Classic gestopt werd. Die prijs van €450,- schrikt me alleen wel erg af, helemaal omdat ik al bijna aan de 128gb zit met mp3s.....
Misschien toch eens naar Apple Music of iTunes Match kijken. Vind je het geen overkill om 128GB aan muziek overal bij te hebben? 128GB is toch al gauw meer dan een maand aan muziek luisteren?
Dat hangt nogal af van de kwaliteit. Audiofiele albums kunnen nogal oplopen. Flac is een ding, maar als je echt serieus te werk gaat (portable dac/headphone amp volk met een reference koptelefoon) dan kun je er albums bij hebben zitten zoals deze. Die is 1,3 GB op mijn iPhone, voor één album.

Even buiten de discussie om of dat nut heeft, zijn er een hoop mensen van overtuigd, die dus graag een DAP willen die intuïtief werkt en grote opslag capaciteit heeft, voor hun high res audiobestanden.

Ik heb zelf een iPhone 6 64 Gb en de laatste iPod classic 160 GB, maar ik zou het liefst één speler hebben die alle bestanden afspeelt (t/m 24 bit, dsd etc) en een erg goede dac en amp aan boord heeft om ook 'moeilijkere' koptelefoons (orthodynamisch) aan te kunnen sturen. Ik ben bijvoorbeeld benieuwd naar deze jongen van Fiio als alternatief voor een iDevice als DAP.

En ik zeg eerlijk (als iPhone, iPad en iPod bezitter) dat ik de prijs voor deze 128GB beschamend hoog vind. Als je helemaal geen smartphone of iets in die trant hebt wordt het misschien een ander verhaal, maar dan nog.

Ik zou graag zoiets willen, maar dan met meer capaciteit (en een betere DAC)

edit: als iemand me uit wil leggen waarom dit gedownmod wordt graag, want ik kan het werkelijk niet bedenken.

[Reactie gewijzigd door john milton op 15 juli 2015 21:21]

Sorry maar we spreken nog altijd over een iPhone of iPod. Waarom zou je daar de allerbeste kwaliteit van muziek op willen? Ik kan snappen dat je dat thuis opslaat om op apparaten af te spelen waar dit wel nut heeft maar ik kan me echt niet voorstellen dat jouw oren beginnen te bloeden als je een song op 256kbps AAC moet luisteren op je iPhone of iPod.
Waarom zou je er geen fatsoenlijke kwaliteit op willen? Er zijn zeker mensen die niet alleen thuis zo goed mogelijke kwaliteit muziek willen hebben.

Maar om juist om die reden had ik het zinsdeel "Even buiten de discussie om of dat nut heeft" geplaatst, er is daar nou eenmaal een markt voor. Het niet beginnen te bloeden van oren is toch ook geen argument? Ik word ook niet blind als ik Paul Blart: Mall Cop 2 kijk,maar als filmliefhebber doe ik het liever niet. Ik geef je gelijk dat vanaf 256 kbps de wet van de verminderde meeropbrengsten begint in te treden, maar dat jij het persoonlijk niet hoeft, maakt een bespreking van de voors en tegens van een product voor bepaalde doelgroepen toch niet irrelevant? Ik geef niets om een mooie auto, maar ik wil wel goed beeld en geluid bij muziek en films. En ben daarin niet de enige. Natuurlijk zijn er volkstammen die de Apple en Samsung oortjes prima vinden (of het geluid uit de speakers van hun flatscreen televisie heel behoorlijk :P ), maar dat staat los van het bestaansrecht en kritisch bespreken van dit soort producten en waarvoor sommige mensen ze gebruiken, lijkt me.

De iPod Touch is (onder andere) een muziekspeler en ook audiofielen gebruiken daar wel iPods en iPhones voor, al dan niet de interne DAC omzeilend. Een hoop mensen luisteren bijvoorbeeld op hun werk (waar ze dan bijvoorbeeld ook nog een DAC en hoofdtelefoonversterker hebben staan) naar lossless muziek, vanaf bijvoorbeeld een iPod. Wie zijn spul bij een winkel koopt als deze in Amsterdam zal (hopelijk) ook geen 256 kbps MP3tjes luisteren :)

Ik vond eigenlijk dat ik behoorlijk on-topic op jouw vraag "Vind je het geen overkill om 128GB aan muziek overal bij te hebben? 128GB is toch al gauw meer dan een maand aan muziek luisteren?" en het artikel inging.

Disclaimer: Ook John Milton gebruikt wel degelijk Spotify Premium en probeert nu Apple Music uit. Maar ernaast, en niet in plaats van. Er zit nog het een en ander tussen 256 kbps en kabels gesmeed door elven bij maanlicht, al ga je al snel meer betalen voor steeds geringere winst. Double blind tests zijn wat dat betreft echt een aanrader.

[Reactie gewijzigd door john milton op 15 juli 2015 21:28]

Wellicht een (op geluidsniveau) kwalitatief beter product overwegen als een Cowon (J3)?
Heb er een 256GB MicroSD kaartje in zitten gevuld met FLAC bestanden voor een fractie van de prijs.
Wellicht een (op geluidsniveau) kwalitatief beter product overwegen als een Cowon (J3)?
Ben zeer benieuwd.
Kun je de link naar de meetresultaten posten?
Here you go:

"Basically, if you want true CD quality from the files on your iPod or music server, you must use WAV or AIF encoding or FLAC, ALC, or WMA Lossless. Both MP3 and AAC introduce fairly large changes in the measured spectra, even at the highest rate of 320kbps. There seems little point in spending large sums of money on superbly specified audio equipment if you are going to play sonically compromised, lossy-compressed music on it."
http://www.stereophile.co...-aac-vs-flac-vs-cd-page-2

En heeft deze iPod ondersteuning voor FLAC (bedoel ik niet een "app" die het softwarematig omzet), uitbreidbaar geheugen of een deugdelijke DAC? Nee denk het niet. Toch betaal je het dubbele.
En heeft deze iPod ondersteuning voor FLAC (bedoel ik niet een "app" die het softwarematig omzet),
Niet voor FLAC maar wel voor ALAC!
uitbreidbaar geheugen
Dat klopt maar als alternatief hebben we offline Spotify/Apple Music en/of iTunes Match. Het enige wat je nodig hebt is een Wifi verbinding om toegang te krijgen tot je volledige library.
of een deugdelijke DAC?
De iPod DAC is van uitstekende kwaliteit!

"The iPod's measured behavior is better than many CD players—ironic, considering that most of the time it will be used to play MP3 and AAC files, which will not immediately benefit from such good performance. But if you're willing to trade off maximum playing time against the ability to play uncompressed AIFF or WAV files, the iPod will do an excellent job of decoding them."

Bron Stereophile: Apple iPod portable music player Measurements
Toch betaal je het dubbele.
Maar daar krijg je (in vergelijking met de Cowon) een hoop extra functionaliteit voor terug, zit je daar niet op te wachten dan kun je beter een dedicated player te kopen.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 16 juli 2015 17:58]

Leuk dat je een artikel gebruikt uit 2003, van een totaal ander model. Nu nog van dit model.
[quote[Leuk dat je een artikel gebruikt uit 2003,

Hier de meetresultaten van de vorige iPod touch

iPod Touch Audio Quality

De DAC's zijn van prima kwaliteit.
[Nu nog van dit model.
En nu zijn we weer bij je oorspronkelijke bewering dat de Cowon over betere audio kwaliteiten zou beschikken.

Blijkbaar beschik jij over meer informatie, dus kom maar op met de meetresultaten.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 17 juli 2015 09:21]

"Audiophiles regard Cowon as one of the most well respected brands for a reason.
Both with and without sound enhancements (and according to my ears and Ultimate Ears triple.fi 10 Pro), the Cowon S9 delivers the best sound quality. The touch and P3 don't sound bad, but compared to the S9, they're definitely lacking. The P3 needs to make use of its DNSe 3.0 audio enhancement technology to put it above the touch, which has muddy lows and lacks clarity without the EQ enabled."

"In my opinion, the only way to compare three audio players, is to test the sound quality that each can offer. And in that basic point, the S9 widely surpasses the other two. The iPod offers unparalleled functionality, thanks to more than 150,000 applications available, but amazingly, Apple refuses to make an audio player where the sound can be calibrated to suit the owner, which is a contradiction in itself . As the owner of an iPhone and now has a Cowon J3 (is very similar to S9), I think the choice is undoubtedly the Cowon."
http://www.pocketables.co...won-s9-vs-samsung-p3.html


http://www.trustedreviews...uality-performance-page-3


Ach, zet ze naast elkaar in Google en zie voor jezelf.
"The P3 needs to make use of its DNSe 3.0 audio enhancement technology to put it above the touch, which has muddy lows and lacks clarity without the EQ enabled."

DNSe 3.0 on, EQ enabled??!?
Audio 'verbeteraars' aan?
Dat is een absolute no-no voor een audio kwalitieitstest!

Grootste misser is dat hij dopjes gebruikt met een impedantie van 32 Ohm, dat is veel te laag voor een iPod Touch 2G (min. 300 Ohm), vandaar ook 'muddy lows' die de 'tester vervolgens weet probeert te maskeren met de EQ.

btw Apple heeft de eindtrap in latere modellen aangepast zodat deze ook overweg kunnen met lagere impedanties.
Je weet dat de p3 Samsung is?

Schijnbaar lees je net het verkeerde stukje.

Ik zal je opweg helpen, alles waar s9 staat gaat over de cowon.

"Both with and without sound enhancements (and according to my ears and Ultimate Ears triple.fi 10 Pro), the Cowon S9 delivers the best sound quality. The touch and P3 don't sound bad, but compared to the S9, they're definitely lacking. "

Of de trusted review die ik hierboven aanhaalde :
" Looking at build quality and interface alone, the Cowon seems like an under-performing also-ran. Next to an iPod Touch, Sony E845 or Creative Zen Style, it seems either poorly designed or horribly expensive, but it beats them all in the sound quality stakes."

En laat dat nou net de core van het hele product zijn.
Grootste misser is dat hij dopjes gebruikt met een impedantie van 32 Ohm, dat is veel te laag voor een iPod Touch 2G (min. 300 Ohm), vandaar ook 'muddy lows' die de 'tester vervolgens weet probeert te maskeren met de EQ.
De Ipod Touch 2 en minimaal 300Ω :') , do tell waar je dat prachtige getal van 300Ω vandaan tovert.

https://support.apple.com/kb/SP496?locale=nl_NL

[Reactie gewijzigd door Source90 op 17 juli 2015 13:19]

Ik verwacht niet dat de vraag naar dit apparaat erg hoog zal komen te liggen.

Als Apple liefhebber heb je natuurlijk al een iPhone en biedt dit apparaat niets extra's tov van je iPhone. En als je een Apple fan en muziekliefhebber bent, dan heb je natuurlijk een iPhone met wat meer geheugen dan die magere 16Gb.

De meeste mensen die ik ken, gebruiken een of andere streamingdienst om muziek te luisteren. Muziek op een apparaat zetten is zoooo uit de tijd.

En dan is dit ding tov andere mp3 spelers zo gruwelijk overpriced dat ik niet echt verwacht dat het storm zal lopen bij de Apple stores.

Maar misschien vergis ik me?
Ik heb geen iPhone maar wel een iPod. Een van de grote redenen waarom ik liever een losse mediaspeler heb: accu. Als je je telefoon als mediaspeler gaat gebruiken is de accu nog vele malen sneller leeg dan dat hij sowieso al is. Mijn iPod (Classic) gaat véél langer mee op een acculading dan wanneer je je telefoon als mediaspeler gebruikt en bovendien, als die leeg is ben ik niet opeens onbereikbaar, maar heb ik gewoon geen muziek meer.
Er zijn genoeg kinderen die van paps en mams geen iPhone 'krijgen'. Dit is een prima game/e-mail/internet/video én muziek device voor thuis en onderweg. Daarnaast beschikt het mooi ook over chat opties (Telegram, iMessage bijv.) of video/audio opties (Facetime, Skyp bijv.).
Je mist alleen WhatsApp omdat die persee aan telefoon nummer moet hangen.
Vind het erg jammer dat de ipod classic niet meer gemaakt wordt, lekker simpel geen gezeur met apps die je niet gebruikt en/of wilt hebben. Heb nog een Ipod Video (G5) liggen van 30GB die het nog altijd prima doet, gebruik dat liever als een telefoon/ipod-touch model.
Ja dat vind ik ook. De originele Ipod's met click-wheel waren het mooist. Het liefst zou ik een Ipod Nano 5G (camera hoeft niet) met 256GB hebben.
128GB? :+
Ik zou liever een waardige opvolger van de 'iPod Classic 160GB' zien met minimaal 1TB flash-opslag en FLAC ondersteuning. :*)
Ja het is jammer dat die laatste generatie (ik heb hem ook) geen rockbox draait, al is het zo (zonder verlies) geconverteerd naar alac met dbpoweramp, per batch als je wilt. Maar wat die opslag capaciteit betreft ben ik het helemaal met je eens. Ik vind het overigens ook aan de prijzige kant voor iemand die (praktisch) alleen het muziekspeler gedeelte zou gebruiken

[Reactie gewijzigd door john milton op 15 juli 2015 20:32]

Zijn er alternatieve mp3 speler apps waarmee je op folderniveau kan bladeren? Althans....worden er mapjes op de Touch gezet als muziek wordt gesynchroniseerd? Totale n00b vraag maar buiten een antieke iPad 1 heb ik geen Apple spul staan.
Volgens mij maakt iTunes bij het synchroniseren van muziek automatisch mappen aan voor bijvoorbeeld albums zo dus ook bij een iPod Touch. Zelf heb ik echter altijd ruzie met het synchroniseren van alleen muziek. iTunes forceert geregeld (hoe goed ik ook alles instel in iTunes) dat alles wordt gesynchroniseerd (denk aan apps) wat ik niet wil.

Ik zweer bij een Sandisk Sansa clip+. Voor zo'n 40 euro (momenteel nieuw 60 euro, 40 euro 2e hands) heb je een klein, fijn en goedkoop, maar o zo degelijk (ondanks plastic look) mp3 spelertje met goed geluid die je wel eenmalig moet instellen (MSC mode instellen) om een 'normale' mappen structuur te kunnen zien. Standaard zit er een 8GB opslag in, maar deze is met MicroSD uit te breiden met officieel 32GB (64GB schijnt ook te werken). Overigens is er ook weer een opvolger te koop voor rond de 40 euro, maar ik weet niet of die net zo degelijk is en heeft geen lock functie.

[Reactie gewijzigd door funrider op 17 juli 2015 11:04]

Dus eigenlijk betalen we bijna €500 extra voor de cellular optie van de iPod Touch, genaamd iPhone 6. Of zitten er nog andere verschillen tussen de 2?
Er zijn wel meer verschillen natuurlijk, met name het grotere en kwalitatief iets betere scherm van iPhone 6. Het scherm van de iPod touch is identiek aan die van iPhone 5/c/s.

Strikt genomen mis je daarnaast: omgevingslichtsensor, kompas, GPS en Touch ID. Maar ik mis dat niet tot nauwelijks. Met name GPS is vooral nuttig buiten stedelijke gebieden, want anders werkt WiFi positionering ook goed.

Maar als die sensors je nauwelijks boeien, ja, dan hebben we 't in principe alleen over de telefoon en mobiel internet (3/4G) functies. Als je alles op een rijtje wilt zetten, vergelijk dan eens https://www.apple.com/nl/iphone-5s/specs/ met https://www.apple.com/nl/ipod-touch/specs/
Ik heb nog altijd een Nano touch - vierkant model, vergelijkbaar met de shuffle. Dat formaat is ideaal om altijd bij je te hebben. Alleen begint de batterij na vijf jaar wat minder presteren, en zit er een barst in het scherm. Voor mij is dit de ideale muziekspeler voor onderweg, qua bediening veel fijner dan m'n smartphone. Thuis is de smartphone met bluetooth wel weer fijner.
Ik vind het ook een geweldig ding, lekker licht en compact, en toch gebruiksvriendelijk. Ideaal voor tijdens het sporten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee