Pushbullet-ontwikkelaars introduceren Portal

De ontwikkelaar van de Pushbullet-app om Android-notificaties naar een pc of Mac te streamen, komt met Portal, een app om het uitwisselen van bestanden tussen een computer en smartphone makkelijker te maken.

Dat schrijft de ontwikkelaar op zijn nieuwsblog. De applicatie is ontwikkeld om één ding te doen en dat is het verplaatsen of kopiëren van bestanden tussen een computer en een Android-apparaat. Portal werkt alleen over een wifi-verbinding binnen hetzelfde netwerk. Bestanden die naar een Android-apparaat verzonden zijn, zijn terug te vinden via de Portal-app. Bestanden met bekende extensies worden in principe op de juiste plaats op het smartdevice geplaatst. Dat wil zeggen dat muziek bij muziek terechtkomt en foto's in de fotomap. Gebruikers van Android 5.0 of hoger kunnen ook zelf kiezen waar de Portal-map zich moet bevinden.

Het versturen of ontvangen van bestanden werkt via een qr-code die getoond wordt via de website portal.pushbullet.com. Er is verder geen installatie van programma's op de computer vereist.

Het verzenden van bestanden kan ook via Pushbullet, maar de ontwikkelaars vonden hun eigen app daarvoor niet goed genoeg. Met Pushbullet is het niet nodig dat beide apparaten in hetzelfde netwerk zitten, maar het kan grote files niet aan.

Portal is per direct verkrijgbaar in de Play Store en vereist geen aanmelden of login.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

17-06-2015 • 12:01

51 Linkedin

Submitter: luuj

Reacties (51)

51
48
34
1
0
2
Wijzig sortering
Ik vind het verbazingwekkend dat we anno 2015 geen eenvoudige universele manier hebben om data van het ene naar het andere apparaat te krijgen.

Dus gewoon locaal, zonder tussenkomst van een cloud-server, propriëtair protocol (Apple's AirDrop) of iets dergelijks. Het zal vast niet makkelijk zijn, maar nu lijkt het alsof iedereen zijn eigen wiel uitvindt. Bluetooth leek mij dé oplossing, maar is niet universeel genoeg. Apple doet bijv. moeilijk over het Bluetooth File Transfer profiel in iOS, AirDrop werkt niet goed tussen iOS en oudere OS X devices (laat staan andere OS'en), etc. Deze Portal-app oplossing vereist weer een internetverbinding, hetzelfde WiFi netwerk en Android. Cloud drives vereisen een login, internetverbinding, etc., etc., etc.

Geen enkele oplossing die nu bestaat heeft volgens mij zowel gebruiksgemak, minimale beperkingen als vrijwel universele beschikbaarheid. Ik ben toch niet de enige die dit ontzettend handig zou vinden?
Ik gebruik bittorrent sync om de 'cloud' te omzeilen. https://www.getsync.com/ Dat is redelijk universeel verkrijgbaar en is gebaseerd op het torrent protocol. Toch blijft het jammer genoeg "proprietary" en moet ik er wel aan toevoegen dat de ontwikkelaars soms beslissingen maken waar ik het niet echt mee eens ben.
Ik heb het een tijdje getest. Hoewel het 'de cloud' omzeilt heb je nog steeds een internetverbinding nodig. Met universeel eigenlijk iets dat standaard werkt op alle vrij moderne apparaten, dus ingebouwd in alle reguliere OS-en, rechtstreeks van device naar device.

Een voorbeeld: Ik wilde eens op wintersport een snowboardvideo, die ik die dag van iemand had gemaakt, vanaf mijn iPhone naar het Android toestel van die persoon sturen. We hadden geen Wi-Fi, geen 3G/4G verbinding, maar zaten fysiek naast elkaar met toestellen die beiden vol zitten met antennes. Dat blijkt dan gewoon onmogelijk te zijn. Ik kon geen enkele manier bedenken die beschikbaar was.

[Reactie gewijzigd door Yggdrasil op 18 juni 2015 09:40]

Anoniem: 601896
@Yggdrasil17 juni 2015 14:42
Wifi-direct.
Wi-Fi Direct, initially called Wi-Fi P2P,, is a Wi-Fi standard enabling devices to easily connect with each other without requiring a wireless access point. It is usable for everything from internet browsing to file transfer, and to communicate with more than one device simultaneously at typical Wi-Fi speeds.One advantage of Wi-Fi Direct is the ability to connect devices even if they are from different manufacturers. Only one of the Wi-Fi devices needs to be compliant with Wi-Fi Direct to establish a peer-to-peer connection that transfers data directly between them with greatly reduced setup. wiki
De standaard is er. Het is alleen nog aan Microsoft en Apple om erop in te haken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 17 juni 2015 14:45]

Total commander heeft WiFi-transfer. Dat komt al aardig in de buurt. Ik weet alleen niet of er ook een plugin voor de pc versie is. En veel Samsung toestellen hebben ook een wifi direct optie. Al heb ik dat zelf met wisselend succes gebruikt.

Deze was als reactie op Yggdrasil zijn opmerking bedoeld

[Reactie gewijzigd door engibenchi op 17 juni 2015 17:42]

Heb een soortgelijke situatie meegemaakt. Enigszins omslachtige oplossing (en bovendien heb je er een Mac voor nodig):

- van iPhone naar Mac via Airdrop
- van Mac naar Android via Airdroid

Bestanden versturen van Android naar Mac (en vice versa) gaat via WiFi. Nadeel: beide apparaten moeten in beginsel verbonden zijn met een externe WiFi-netwerk. Als die niet beschikbaar is, dan kun je dit nadeel omzeilen door op je Android een WiFi-hotspot aan te maken zodat de Mac direct een WiFi-verbinding kan maken met je Android zonder dat er een externe WiFi-netwerk nodig is.

Bestanden versturen van Mac naar iPhone (en vice versa) gaat ook via WiFi, maar naar mijn weten gebruikt Apple voor Airdrop een eigen protocol waarbij ook de Bluetooth verbinding aan moet staan zodat de apparaten elkaar kunnen vinden in de Airdrop window. Voordeel: beide apparaten hoeven niet verbonden te zijn met een WiFi-netwerk. En een WiFi-hotspot aanmaken is ook niet nodig, Airdrop regelt alles wat betreft het rechtstreeks naar elkaar versturen van de bestanden via WiFi.

[Reactie gewijzigd door Sky Lynx op 18 juni 2015 02:04]

Dat is er wel, ES File Explorer! De meest populaire file manager die gewoon op elke telefoon hoort.

Settings > Network > Remote Manager

klaar is kees! Via elke PC, Mac, Chromebook ook kan je nu direct verbinden alsof het een wifi access point is en rechtstreeks bestanden versturen. Zonder tussenkomst van internet of routers. Gaat razendsnel en werkt echt goed, ook voor bijv 10GB.
Lijkt me een mooie app, maar die is niet universeel beschikbaar (bijv. niet op iOS).
Voor iOS zou zoiets als 'ES File Explorer' ook nooit kunnen, omdat je geen toegang krijgt tot het bestandssysteem.
Ik heb vooral het idee dat dat er juist ook niet moet zijn. Hoe ga je daar geld mee verdienen?

Al die alternatieven die je noemt verdienen geld namelijk. Apple zorgt dat het platform afhankelijk is, gezien ze als enige het platform verkopen. Al die andere clouddiensten kunnen ondertussen lekker je gegevens en gebruik analyseren.

Het is simpelweg betalen voor een oplossing (per device als het even kan), gegevens afstaan (al dan niet met je weten en goedkeuring) en je laten traceren of een gesloten protocol om tot een user-lock-in te komen, zodat je altijd Sony TV's en Tablets blijft kopen, niet weg wilt (of kan) bij je Apple TV & iPhone, etc.
Snik. Het spijt me... :X
Anoniem: 601896
17 juni 2015 12:14
Push-bullet heeft voor mij een beetje afgedaan sinds ze hun privacy voorwaarden veranderd hebben.
Je laadt al je berichten op naar 'hun cloud', en voor gebruik van de service moet je pushbullet toestemming geven dat Pushbullet al je data mag delen met derden, met als enige voorbehoud dat die het weer niet doorgeven aan 'vierden'.
Do we disclose any information to outside parties?

We do not sell, trade, or otherwise transfer to outside parties your personally identifiable information. This does not include trusted third parties who assist us in operating our website, conducting our business, or servicing you, so long as those parties agree to keep this information confidential. We may also release your information when we believe release is appropriate to comply with the law, enforce our site policies, or protect ours or others rights, property, or safety. However, non-personally identifiable visitor information may be provided to other parties for marketing, advertising, or other uses.
Kortom, al dan niet tegen betaling, mogen alle partijen waarmee PushBullet zaken doet, inzicht krijgen in jouw gegevens. precies de reden, waarom ik niet al mijn communicatie wil laten lopen via Pushbullets service.

Ik gebruik liever een forward service, die ook voor het delen van mijn berichten werkt op dezelfde manier waarop de nieuwe bestands-delen functie van Push-Bullit ook werkt. Direct via wifi, een of een beveiligde directe verbinding zonder tussen partij. Mijn berichten-hub, mijn telefoon staat toch 'altijd aan', dus een extra cloud is functioneel overbodig, en lijdt zeker in combinatie met de TOS van PushBullet alleen maar voor negatieve privacy implicaties.
Het is gratis, dus wat verwacht je. Dit betekent volgens mij alleen dat ze niet zelf die cloud hosten, maar een third party daarvoor gebruiken en dat ze werken aan een manier om er geld aan te verdienen door adverteren (ongeveer zoals Google het doet).
Het is gratis dus daarom moet iedereen weten dat alles wat je upload voor 3den beschikbaar is voor 3den.
Je gooit dus alles op straat.

Natuurlijk moet men aan geld komen, voor niets gaat de zon op.
Probleem is dat men dit verstopt in kleine lettertjes en mensen er niet bij stilstaan.
Anoniem: 633773
@bbob17 juni 2015 13:45
Het ligt niet op straat. Er worden betrouwbare derden gebruikt. Lees de link die ik als antwoord op nul07 geef hieronder.
Betrouwbare 3den, dat zijn zulke mooie worden. Wie bepaald er wat betrouwbaar is, betrouwbaar nu is niet hetzelfde als betrouwbaar over 1 jaar.

Delen met 3den is delen met de hoogste bieder, je weet wel het verdienmodel van dit bedrijf. Als het om geld gaat zijn dit soort bedrijven op den duur echt niet kieskeurig, de rekeningen moeten gewoon betaald worden.
Dit betekent volgens mij alleen dat ze niet zelf die cloud hosten, maar een third party daarvoor gebruiken
Als dit al zo is, waarom dan niet gebruik maken van encryptie?
Ze maken gebruik van https: Meer info over beveiliging vind je hier.

https://www.pushbullet.com/security
Er staat alleen iets over een 128bits encryptie voor het verzenden van de data en het genereren van de filename. Standaard voor vrijwel elke cloud-overdrachts-verbinding. Maar helemaal niets over encryptie op de server van pushbullet zelf.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 17 juni 2015 14:38]

Dit is tussen de oren beveiliging, voor de hoster is het niet zo moeilijk om root te krijgen zonder enige gegevens om vervolgens alsnog alles uit te lezen. Maargoed met of zonder encryptie, als je hosting al je data gaat aftappen zijn ze echt fout bezig en lijkt me ook dat dit zelden gebeurd tenzij de politie er om vraagt.
Alleen als Pushbullet zelf bij de content moet kunnen, al het end-to-end encrypted is, en zij alleen opslag en transport regelen dan kan er niemand bij behalve de 2 end-nodes. Tenzij ze natuurlijk je private keys van deze devices af stelen. Maargoed dat probleem blijft met gesloten software.
Je wilt een stukje uit je quote benadrukken maar ik lees hier absoluut niet iets wat overeenkomt met jouw persoonlijke conclusie.
..operating our website, conducting our business, or servicing you, so long as those parties agree to keep this information confidential.
Kortom, al dan niet tegen betaling, mogen alle partijen waarmee PushBullet zaken doet, inzicht krijgen in jouw gegevens. precies de reden, waarom ik niet al mijn communicatie wil laten lopen via Pushbullets service.
Waar lees je dat precies? Dat alle partijen en alle persoonlijke gegevens?

Wederom een nul07 klassieker! :')

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 17 juni 2015 13:42]

Het leveren van 'service' aan mij is een zéér breed begrip. Veelal ook gebruikt door advertentieverkopers, leveranciers van ongewenste diensten aan mij etc.

Daarnaast biedt ook het uitvoeren van zakelijke activiteiten ter behoeve van de bedrijvigheid of winstgevendheid van Push Bullit ook zéér weinig beperkingen in de mogelijke activiteiten die je kan ondernemen.

Je mag je eigen maatstaaf hebben, maar in mijn optiek is het helemaal niet nodig dat ik PushBullet zelf al mijn gegevens moet geven. Als ze daarnaast ook nog eens die informatie kunnen delen met alle partijen waarmee ze zaken doen, zit ik en vele andere tweakers daar alleen al principieel niet op te wachten.

Er zijn ook prima alternatieven. Ik gebruik zelf een gratis service blend die gewoon een encrypted ftp verbinding tot stand brengt. Direct van apparaat naar apparaat, encrypted, waar ook ter wereld, zonder tussenkomst en opslag bij derden, of vierden. Die partij heeft geen interesse in mijn data, maar alleen belang bij het leveren van een kwalitatieve en veilige service.
Je mag de volgende keer wat minder woorden gebruiken voor "ik vertrouw Pushbullet niet" de gegevens die je zelf "moet" geven zijn je email adres en voor/achternaam middels een verbinding met Google danwel Facebook.

Je kan ook prima zelf je bestanden encrypten voor je ze doorstuurt, ik zie het probleem niet.
Pushbullet is een dienst, die al je berichten voor je cross-platform maakt in plaats van alleen inzichtelijk op je telefoon.

De dienst vraagt ook in ieder geval in de play-store een stuk meer bevoegdheden dan jij nu noemt. Die zijn nodig voor de functionaliteit natuurlijk. Maar ik kan niet anders dan herhalen dat de privacy voorwaarden die erop van toepassing zijn eigenlijk al mijn vertrouwen wegnemen.

Want toestemming geven dat derden bij jouw berichten en persoonsgegevens mogen op voorwaarde dat ze service aan jou (gaan) verlenen is echt de grootste carte blanche die je kan geven als het gaat om je privacy rechten.
Wat ze bedoelen is dat als ze problemen hebben met een servert de hosting providert (de trusted third party) even naar het verkeer op een switch kan kijken om te achterhalen wat er mis gaat (assist in operating our website). Als er dan dus toevallig net een pakketje van jou voorbij komt kan hij dat zien en kun jij niet moord en brand schreeuwen dat ze stelselmatig jouw privacy schenden.
Anoniem: 601896
@zovty17 juni 2015 13:53
Op hun veiligheidspagina wordt niet gesteld dat ze gebruik maken van een server van een third party, maar juist de suggestie gewekt dat ze gebruik maken van hun eigen server.
When you push something, it arrives to our servers securely

https://www.pushbullet.com/security
De Privacy voorwaarden geven naast een heleboel andere vrijheden jouw data te gebruiken voor het aanbieden van 'services' door derden aan jou, ook mogelijkheden om mogelijk van een derde server-partij gebruik te maken. Maar als je dat als pushbullet al doet of zelfs wilt, snap ik niet waarom ze kiezen voor fundamentele keuze om jouw data te niet te encrypten op de server. Het enige wat ze nu doen met jouw berichtenstromen, is het via een encrypted verbinding versturen.
Encryptie is ook allemaal niet gratis he. Kost capaciteit en levert gedoe op.
Als dat niet bevalt gebruik je het toch lekker niet.
Gebruikte Pushbullet al een tijdje. De app had al de mogelijkheid om enkele bestanden te versturen, maar dit was beperkt to 25MB en een enkel bestand tegelijk. Hiervoor gebruikte ik steeds ES file explorer, maar dat werkt toch minder prettig/makkelijk. Dat je nu via Wi-Fi lekker snel bestanden (denk vooral aan films of veel foto's) over kunt zetten is erg handig. Maar waarom dit nou in een aparte app moet?
Dat kan met ES toch ook heel makkelijk?
Network>remote manager
En als je al pushbullet gebruikt kun je de FTP link zo overtypen op de computer
Waarom hebben ze dit niet in de app van Pushbullet zelf gebouwd? Ik vind Pushbullet een prima app om snel een fototje te verzenden naar mijn telefoon. Dit lijkt me een prima aanvulling als het in dezelfde app had gezeten.
Ik denk dat de koppeling snel zal komen, PB is iig een super toevoeging.
ondertussen heb ik een klein netwerk van kennissen waarmee ik van alles deel wat we tegenkomen.
Anoniem: 633773
17 juni 2015 12:12
Wel wat jammer dat bestanden die je verzendt dan in een cloud komen te staan. Gelukkig kun je ze er ook direct weer uit wissen.
Volgens mij geeft Pushbullet in dat geval geen enkele garantie dat diezelfde informatie ook wordt verwijderd van de servers van de bedrijven 'waarmee zij zaken doen', en aan wie zij jou data mogen 'verkopen, ruilen of versturen' bij gebruik van de service.
Voor wat ik nu kan zien kun je alleen bestanden van je computer naar je telefoon versturen.
Het lijkt me juist ook handig als die andersom ook kan.
bluetooth niet makkelijk genoeg?
Anoniem: 520257
@shades17 juni 2015 12:05
Het nadeel van bluetooth is dat deze verbinding langzaam is in vergelijking met een 5 GHz Wi-Fi-verbinding.
Niet als je geen bluetooth hebt, niet standaard in desktops.
Mijn computer heeft geen bluetooth. En op deze manier kan je het vanaf elke computer doen door alleen op een website "in te loggen".

Edit: een paar woorden.

[Reactie gewijzigd door jeroenemeloen op 17 juni 2015 12:08]

Werkt 80% van de tijd niet van een android telefoon naar een Mac toe...
"It was a triumph! A huge success!"

Benieuwd of de makers ergens een "the cake is a lie" easter-egg verstopt hebben in de software.

Verder een handig stukje software, welke hopelijk sneller werkt dan clouddiensten zoals dropbox en google drive.
The cake is a lie.
Crap, ik gaf deze reactie per ongeluk een +2 terwijl ik een +1 voor humor wou geven 8)7
Anoniem: 463321
@fl1mpie17 juni 2015 15:58
Dan wijzig je je +2 toch in een +1. ;)
Gebruik al jaren Airdroid, wat nog veel meer kan. Bestande overzetten is daarmee ook beter omdat je gewoon de mappenstructuur kan benaderen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee