Waar? Waar in de voorwaarden van Whatsapp staat dat zo expliciet? Wijs het aan. Een linkje, een screenshot, iets.
Toevoeging:
Toch maar wat toelichting, omdat het anders voor anderen zo'n zeurverhaal wordt, en het wellicht voor enkelen verhelderend kan zijn om even wat nader op de voorwaarden in te gaan:
Jij blijft steeds weer opnieuw roepen 'het staat in de Whatsapp-voorwaarden, het staat in de Whatsapp-voorwaarden', maar komt dus niet met een concrete link. Terwijl jouw hele betoog daarop gestoeld is
Je zegt het zelf al, ik heb het de hele tijd over de WhatsApp privacy policy. Het moge dus heel duidelijk zijn dat dit mijn bron is.
Er is maar 1 privacy policy van WhatsApp. Niet meerdere, niet ondergebracht in tig verschillende linkjes; neen, het is 1 document op 1 webpagina, en daarmee klaar.
Als men te lui is om zelfs dat even op te zoeken, al is het via Google, dan zie ik niet in waarom ik daar wel de moeite voor zou moeten doen.
Je hebt het nu zelf ook gevonden (was kennelijk toch niet al te moeilijk), het was immers maar 1 klikje op de website van WhatsApp, prima dus.

Ga je naar de privacy-voorwaarden van Whatsapp, gewoon wél met linkje, dan is bijvoorbeeld dit te vinden onder het kopje 'The Way WhatsApp Uses Information':
[...]
Jouw claim dat er geen informatie binnen het Facebook-concern terecht komt, zie ik nergens worden onderbouwd.
Nogmaals, wijs het ons aan! Waar in de voorwaarden wordt die garantie (nou ja, in ieder geval 'op papier') gegeven?
Dat gaat voornamelijk over de WhatsApp website, en stelt dus, als je goed gelezen hebt, louter dat ze die info gebruiken om je gegevens te onthouden die je hebt ingevuld en eventueel gepersonaliseerde informatie aan jou mogen tonen.
Wat zo'n beetje elke site wel afgebakend heeft.
De website zou slecht functioneren zonder die cookies, maar het is wel zo prettig als je weet waarvoor ze nou precies cookies plaatsen.
Dit heeft echter heel weinig van doen met de WhatsApp Service zelf, al *mogen* ze wel je bezoek aan de site koppelen aan je gebruik van de dienst.
Maar... Je selecteert nu dus een heel klein gedeelte uit de policy, en komt vervolgens tot de conclusie dat er dus nergens staat dat het niet gedeeld mag worden.
Zou je niet gewoon even de gehele policy lezen? Dat maakt het allemaal een stuk helderder. Gewoon al een paar quotes die het aantonen:
The contents of messages that have been delivered by the WhatsApp Service are not copied, kept or archived by WhatsApp in the normal course of business.
The contents of any delivered messages are not kept or retained by WhatsApp — the only records of the content of any delivered messages reside directly on the sender’s and recipient’s mobile devices (and which may be deleted at the user’s option)
Files that are sent through the WhatsApp Service will reside on our servers after delivery for a short period of time, but are deleted and stripped of any identifiable information within a short period of time in accordance with our general retention policies.
We do not sell or share your Personally Identifiable Information (such as mobile phone number) with other third-party companies for their commercial or marketing use without your consent
Dus ze slaan de data niet op en kijken ook niet eens in je berichtjes, maarrrrr zelfs de informatie die ze *wel* hebben, bewaren en theoretisch zouden kunnen doorzoeken mogen NIET gedeeld noch verkocht worden aan andere bedrijven... En daar valt Facebook ook onder. Dat is en blijft een third-party omdat WhatsApp Inc. geen Facebook is. (En zo is het ook uitgelegd, en geforceerd, door de Federal Trade Committee. Ik zuig dat niet uit m'n duim, dit is gewoon mijn interpretatie EN de FTC is het daar blijkbaar volledig mee eens; ik zie niet in waarom jij het daarom er mee oneens zou zijn.

)
Maar wat ze wel mogen bewaren en delen:
We may share non-personally-identifiable information (such as anonymous User usage data, referring / exit pages and URLs, platform types, asset views, number of clicks, etc.) with interested third-parties to assist them in understanding the usage patterns for certain content, services, advertisements, promotions, and/or functionality on the WhatsApp Site.
Overigens wordt er in genoemde link zelfs wat betreft Third Parties nog het volgende vermeld:
[...]
Ook vaag. Volgens die formulering zouden ze gewoon specifieke gebruikersinformatie mogen verkopen aan Third Parties. Dus zelfs aan derden, zoals adverteerders, wanneer de dienst zonder hen niet in de lucht zou kunnen worden houden.
Neehee. Ook niet vaag, en ook niet ambiguous. Nogmaals, je moet die hele policy eens lezen! Niet selectief en vooringenomen, maar compleet en objectief.
Hier nogmaals de quote waarin staat dat ze dat niet mogen doen:
We do not sell or share your Personally Identifiable Information (such as mobile phone number) with other third-party companies for their commercial or marketing use without your consent
We komen nu wel in complexer vaarwater (al heb ik je vraag al een paar keer gehad en ook al een paar keer beantwoord hier op Tweakers, soms tot in immens detail met ondersteuning van allerlei wetten, onderzoeken, jurisprudentie en weet ik veel wat allemaal; maar ik heb werkelijk geen zin om dat opnieuw te gaan doen of m'n eigen reacties te moeten gaan doorzoeken.) maar het blijft juridisch heel simpel:
Er is reeds gesteld dat je data NIET gedeeld mag worden met adverteerders. Als WhatsApp adverteerders nodig heeft om te overleven (Noot: het stelt overigens ook in de privacy policy dat er geen advertenties zijn en (hopelijk) nooit zullen komen. Dat levert een extra steun in jou, de gebruikers, rug om ervan uit te gaan dat de data inderdaad nooit gedeeld mag worden.), en het zou daarom data *moeten* delen met die adverteerders, dan is dat niet "reasonable" als het jou persoonlijke info betreft, omdat de geaggregeerde data voldoende is om adverteerders een beeld te geven van wat ze gaan doen.
Persoonlijke informatie, dus per individu, is verre van "reasonable" en tevens ook reeds in de policy uiteengezet dat ze dit NOOIT mogen doen.
Het is verrekte simpel: die hele passage slaat op de WhatsApp Dienst zelf, waarbij je dus moet denken aan bijvoorbeeld het serverpark dat WhatsApp heeft staan bij SoftLayer in de Verenigde Staten. Daar wordt data opgeslagen (zoals niet afgeleverde berichten en/of media voor caching doeleinden) en dat kan gezien worden als "to the extent that it is reasonably necessary to *perform* ... etc.".
Als er een storing is en WhatsApp heeft geen engineers rondlopen, dan moet een SoftLayer engineer er aan te pas komen. Die krijgt weliswaar in principe geen toegang tot jou data, maar hij *zou* mogelijk erbij kunnen komen; dat wordt gezien als delen *maar* is dus wel toegestaan. (Overigens zal SoftLayer nooit deze data mogen delen ALS ze iets van jou zouden zien, maar dat terzijde. We komen nu sowieso in extreem hypothetische scenarios.)
Kortom: "reasonably necessary" slaat dus op de service providers. WhatsApp krijgt jou bericht binnen en moet de data weer versturen over andere servers, internet verbindingen, et cetera. De USA wet zit nogal smerig in elkaar, en dus moeten ze wel opmerken dat het "reasonably" gedeeld mag worden.
Kijk bij elke willekeurige webhosting provider in de USA bijvoorbeeld en je krijgt soortgelijke clausules te zien.

Wellicht ben ik hier de enige die erg bekend is met al deze wetgevingen, maar als je die kent en je leest die policy: dan is het extreem simpel te zien dat WhatsApp je data nooit mag delen met andere partijen, zeker geen adverteerders, tenzij het gaat om de dienstverlening zelf: het afleveren van berichten van de ene gebruiker naar de andere...
... En het is heel logisch dat ze dat mogen doen natuurlijk.

Vervolgens probeer je nu de rol van Facebook in Whatsapp te marginaliseren door ze als een simpel aandeelhoudertje weg te zetten. Alsof Facebook niets over Whatsapp te zeggen heeft. Alsof ze een 'Third Party' zouden zijn.
Nee hoor, Facebook heeft behoorlijk wat te zeggen.
Maar Facebook is toch echt nog altijd onderhevig aan de wet. En door de wetten en vooropgelegde sancties is Facebook toch echt wel gelimiteerd in wat het wel en niet kan doen met WhatsApp... En de Privacy Policy onvriendelijk maken voor de gebruiker, waar Facebook om bekend staat maar WhatsApp juist absoluut niet, mag dus niet van de FTC en zou ook een schending zijn van de huidige policy van WhatsApp. Alle data die dus tot de dag van vandaag is verstuurd daar kan Facebook sowieso niet bij.
Pas als WhatsApp de privacy policy zou wijzigen mag Facebook erbij. Nogmaals: dat zijn niet enkel mijn woorden, maar ook die van de Federal Trade Committee en andere partijtjes. (Zelfs de EFF (Electronic Frontier Foundation) heeft er ooit iets over gezegd meen ik me te herinneren... In positieve zin!)
Als je even je gezonde verstand laat werken: Facebook nam Whatsapp voor een bedrag dat volgens de berichtgeving ergens tussen de 14 en 19 miljard in lag. Ze claimen zelf ongeveer een half miljard gebruikers te hebben. Stel dat die allemaal, zonder uitzondering, het abonnementsgeld van 1 euro/dollar per jaar zouden betalen, dan zou het Facebook een kleine 30 jaar kosten om enkel en alleen nog maar het overnamebedrag terug te verdienen. We hebben het dan dus nog niet eens over de kosten om een en ander in de lucht te houden.
Als je de berichtgeving werkelijk had gelezen, dan weet je dat het bedrag spectaculair klinkt: maar dat dit in werkelijkheid natuurlijk niet *echt* betaald is door Facebook.
Facebook heeft $4 miljard (US Dollars) betaald aan WhatsApp in werkelijk geld. Dat is wat Facebook kwijt is, dat is wat Facebook terug "moet" verdienen.
Facebook heeft daarnaast $12 miljard (US Dollars) "betaald" aan WhatsApp in de vorm van speciale aandelen. Aandelen waardoor de huidige aandeelhouders zoals Zuckerberg er niet op achteruit zouden gaan, totaal niet zelfs, maar de reguliere aandeelhouders wel.
Met andere woorden: ze betaalden dit met marktwaarde door een emmissie aan nieuwe aandelen uit te geven. Hierdoor zakte de Facebook koers even.
Die koers is ondertussen geheel hersteld en nog keihard gestegen zelfs, dus per saldo heeft het zowel Facebook als de aandeelhouders geen ene cent van die 12 miljard werkelijk gekost... Althans: ze voelen de pijn niet. Dat wordt wel gefinancieerd door een ieder die van dat soort aandelen ooit overkoopt.
Daar zit de waarde ook in... Maar werkelijk geld betaald? Welnee, die $12 miljard heeft Facebook gewoon als het ware bij laten drukken door extra aandelen uit te geven van de Facebook shares. Zo simpel gaat dat.
Dus, 4 miljard in cash. Als elk van de 500 miljoen+ (ondertussen nog veel meer trouwens) de $1 USD die het op dit moment kost (ik gok dat dit nog iets omhoog gaat) dan is dat bedrag binnen 8 jaar terugverdient.
Moet je er wel rekening mee houden dat die $1 voor de berichtendienst is. WhatsApp komt binnenkort ook met een belfunctie, en ik gok zomaar dat hier, wederom na een jaartje proberen, toch geld voor gelapt zal moeten worden. Stel dat dat $2 per jaar wordt om onbeperkt te bellen, en $1 voor de berichten dienst = $3 USD of $2.50 USD voor beiden tegelijk per jaar, dan is het aantal jaar alweer teruggebracht.
Natuurlijk zitten hier vele haken en ogen aan, want lang niet alle gebruikers hoeven te betalen (zo heb ik ook gewoon Lifetime) en er zitten natuurlijk ook nog overhead kosten aan zoals het draaien van het serverpark. (Al zal Facebook dat behoorlijk een rotzorg zijn denk ik in vergelijking met het gigantisch aantal servers dat voor Facebook zelf nodig is vs het extreem efficiente WhatsApp wat nauwelijks server capaciteit nodig heeft.)
WhatsApp kost niet zoveel om in de lucht te houden.
Enfin, die 30 jaar slaat dus nergens op. Mensen verkijken zich veels te snel op dat bedrag en houden niet in het achterhoofd dat Facebook uiteindelijk werkelijk "slechts" 4 miljard in cash op tafel heeft hoeven leggen. Wat natuurlijk voor Facebook bijna niets is.
Dat overnamebedrag is tevens ook weer onderhevig aan andere factoren... Laten we het er maar op houden dat binnen zo'n 5 jaar tijd Facebook die 4 miljard alweer lang en breed terug heeft, en daarna zal het cachen worden; mits ze WhatsApp goed gemonetiseerd krijgen.
En daar schuilt het grootste gevaar: gebruikers die alles maar gratis willen hebben. WhatsApp is juist de tegenhanger van dat verhaal: hier ben jij als klant niet het product, maar is werkelijk WhatsApp zelf het product, en daar betaal je voor. Daardoor heb je die heel goede privacy bescherming, geen advertenties etc. etc.
Maar wat ziet men nu al? Mensen die roepen "zodra ik die 89 cent moet dokken ben ik weg!!!". Als de consument gewoon genaaid *wil* worden en zo extreem gierig wil zijn (moet je eens kijken wat WhatsApp de meeste mensen in NL bespaard heeft... Dat is echt ongeloofelijk.), dan moeten ze vooral door blijven gaan met het gebruiken van diensten waar jij het product bent, zoals Telegram, Google Talk, Skype, et cetera.
Even goede vrienden, maar die mensen moeten dan sowieso niet ouwehoeren over vermeend, en onjuist geconcludeerde, privacy schendingen van WhatsApp... Die bestaan namelijk niet.
Dat is het gezonde verstand, maar Facebook zelf is ook gewoon duidelijk:
Ze melden, wederom wél onderbouwd met een link, ik quote, 'Facebook is eigenaar en bestuurder van elk van de onderstaande bedrijven in overstemming met de servicevoorwaarden en het privacybeleid van deze bedrijven.'
En in het lijstje dat wordt gegeven staat Whatsapp keurig vermeld.
Facebook is dus helemaal niet een simpel aandeelhoudertje zoals jij betoogt. Geen Third Party. Er staat klip en klaar dat 'Facebook eigenaar en bestuurder is in overeenstemming met de servicevoorwaarden en privacybeleid van die bedrijven'. En in de privacy-voorwaarden van Whatsapp staat dus niet dat er geen gegevens naar het platform Facebook (van dezelfde) (eigenaar) gaan. Als dat wel zo is, moet je dat niet 10 keer roepen, maar aangeven waar dat dan exact staat.
Ja ik kan het wel blijven uitleggen, maar als je gewoon stug blijft vasthouden aan je eigen redenatie, weigert gedegen onderzoek te doen en maar zwak blijft rondroepen op basis van conclusies die je trekt zonder kennelijk ook maar een greintje achtergrond te kennen: zeg dat dan gewoon, dan verspil ik m'n tijd verder niet aan je onzin. Je eigen quote geeft notabene al aan dat ik gelijk heb... "in overeenstemming met", 'nuff said!
Je hebt kennelijk geen flauw benul hoe die wetten in elkaar zitten.
Facebook is wel degelijk een "simpel aandeelhoudertje" *en* een third party, dat jij de definities niet begrijpt of kent is allemaal leuk en aardig, maar doe dan niet net alsof je het wel snapt. Dat is echt bloedirritant en buitengewoon frustrerend. No offense, maar je ziet dit dagelijks op het internet... Mensen die hun mening klaar hebben zonder dat ze ook maar een een miniscuul beetje verstand hebben van al het juridische gedoe eromheen. Dat is ook de grote reden waarom mensen bijvoorbeeld de illusie hebben dat Telegram een veilige dienst is, terwijl deze juist bijzonder slechte voorwaarden heeft. Als een schaapje mekkert, dan mekkeren de anderen lekker mee.
Om het kort en krachtig uit te leggen:
- Ja, Facebook is aan aandeelhouder, zoals ik zeg (En de facto in bestuur positie.)
- Ja, Facebook bestuurt het bedrijf (deels overigens, komt omdat Jan Koum in de Facebook BoD zit maar nog altijd de CEO is van WhatsApp) omdat het de grooste aandeelhouder is
- Ja, Facebook is, zoals ik zeg, een third-party. Waarom? WhatsApp Inc != Facebook. Derhalve: Facebook == third party.
Moeilijk he? Nee, rete simpel.
Facebook is dus wel eigenaar van WhatsApp, maar is toch echt onderhevig aan de wetten en policies. En die zorgen er dus voor dat WhatsApp niets mag delen met Facebook.
Het ironische aan dit hele betoog is dus, zoals ik net al noemde, dat jou eigen quote het ook al zegt:
"Facebook is eigenaar en bestuurder van elk van de onderstaande bedrijven
!!!in overeenstemming met de servicevoorwaarden en het privacybeleid van deze bedrijven!!!"
Zie je het zelf niet? Je moet *echt* beter lezen.

Je eigen quote zegt het al: Facebook mag dan wel eigenaar zijn, maar ze moeten zich aan de wet houden en dus moeten zij zich houden aan het privacybeleid van "deze bedrijven" houden... Het staat er echt, lees je eigen zinnetje er maar op na.
Met andere woorden: de privacy policy van WhatsApp komt *voor* de policies van Facebook, en de policy van WhatsApp zegt dat er niets gedeeld mag worden met derde partijen. Gezien WhatsApp Inc != Facebook, is Facebook een derde partij: en derhalve mag er dus niets gedeeld worden. (Zoals die sjaak van de NOS ook al zei: it's a one way street.)
Als klap op de vuurpijl staat in het privacy-reglement van Whatsapp ook nog het volgende, bijna onderaan:
[...]
Dat weet ik, maar is verre van een klap op de vuurpijl... Ik heb reeds in m'n vorige reactie aan jou al aangegeven waarom dat niet van belang is.
Als je weigert dat te lezen: Okee, maar ik ga het niet nogmaals uitleggen waarom dat niet van toepassing is op de Facebook deal.
Ik hoop dat ik het zo wat beter heb kunnen uitleggen en dat je het nu wel snapt.
TL;DR: Facebook mag inderdaad niet bij de data van WhatsApp, op geaggregeerde data na; dat is een one-way street: WhatsApp mag enkel bij de data van Facebook, maar vice versa is dat zowel wettelijk als juridisch NIET toegestaan en zou een gigantische boete tot gevolg hebben en hoogstwaarschijnlijk het terugdraaien van de deal op last van de Federal Trade Committee. (Noot: er zit wel een loophole in trouwens, maar dan moeten ze dus eerst de privacy policy wijzigen en hiervan alle gebruikers uitgebreid op de hoogte stellen en laten stemmen. Dat gaan ze niet riskeren, Facebook heeft al aangegeven dat ze hier ook geen zin in hebben: kortom, het verhaal is tot zover uit. Facebook mag niet bij WhatsApp's data. Punt.)
Fijne dag!