Mediaspeler VLC bestaat twintig jaar

Grote kans dat als je een bestand pakt, de extensie verandert in een aantal willekeurige letters en het vervolgens in VLC laadt, je een goedwerkende 4k-film krijgt te zien. De videospeler die erom bekendstaat alles af te spelen is twintig jaar oud.

De VideoLAN Client, of simpelweg VLC, bestaat sinds 1 februari 2001. Daarmee is de software al meer dan twee decennia oud, maar nog steeds ongekend populair. Toen werd de software door de Franse maker VideoLAN vrijgegeven onder een GNU-GPL-licentie. Sindsdien is de player volgens maker VideoLAN zeker 3,5 miljard keer gedownload. Daar zitten waarschijnlijk veel dubbelingen in, want VLC blijft voor veel gebruikers een van de eerste programma's die ze op een nieuwe computer downloaden.

De mediaspeler is het bekendste product van VideoLAN, maar zeker niet het enige. De organisatie ontwikkelde bijvoorbeeld ook de veelgebruikte codec x264. Ook werd er gewerkt aan andere streamingsoftware, -codes en -libraries zoals libdca, liba52 en libmpeg2. De software staat dan ook vooral bekend om zijn vermogen om werkelijk ieder mogelijk bestandsformaat af te spelen als het ook maar een klein beetje gerelateerd is aan audio of video.

VideoLAN is sinds de oprichting ook altijd een stichting gebleven die zich tot doel stelde om de software altijd gratis te houden. Dat is tot nu toe ook gebeurd en in tegenstelling tot veel andere software bevat VLC geen advertenties, upselling of bloatware. Volgens de makers hebben in de afgelopen jaren zeker duizend vrijwilligers op de een of andere manier bijgedragen aan de software.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

02-02-2021 • 16:28

83 Linkedin

Reacties (83)

83
81
51
7
0
18
Wijzig sortering
VideoLAN is sinds de oprichting ook altijd een stichting gebleven die zich tot doel stelde om de software altijd gratis te houden. Dat is tot nu toe ook gebeurd en in tegenstelling tot veel andere software bevat VLC geen advertenties, upselling of bloatware.
Ik gebruik videolan ook al jaren (>10 of >15) en het speelt al heel lang alles af wat ik er in heb geprobeerd te openen. Dat ze gratis waren, gratis zijn en niet commercieel zijn ingesteld is een verademing en maakt me enorm blij. Is het mogelijk om geld te doneren aan de stichting en is het een idee dit in het artikel te plaatsen? EDIT: Ja, kan via de link in het artikel (bovenaan de gelinkte pagina)

EDIT: bedankt @Johannes99. Ik zie nu ook dat de link in het artikel zelf ook direct laat zien dat je kan doneren.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 2 februari 2021 17:53]

Je kan doneren via onder andere PayPal, zie de website.
Thanks voor de tip. Zojuist even een verjaardagscadeautje overgemaakt! Al jaren gebruiker van deze erg fijne, altijd werkende software. Zeker omdat ze geen winstoogmerk hebben en zich aan hun beloftes lijken te houden vind ik het meer dan waard om ze te ondersteunen :D
Gefeliciteerd VideoLAN! _/-\o_
Thx, net ook overgemaakt voor al jaren trouw gebruik!
Heb ook net wat gedoneerd. Top programma al 15 jaar in gebruik :)
Heb een aantal jaren terug ook al gedoneerd.
Tijd voor een nieuwe donatie :-)
dank. Verjaardagskadootje is overgemaakt. Kleinigheidje voor 20 jaar gebruik.

Ik vind dat de look-and-feel wel een beetje windows 95 is, maar ik kan er werkelijk *alles* mee.
Ondertiteling op een bepaalde hoogte in een bepaalde kleur? Kan.
 • Vreemde formaten van mijn camera afspelen? Yep
 • Audioformaten op mijn DTS/Prologic afspelen? Tuurlijk.
 • Screenshot maken van een beeldje? Yes
 • Vesneld afspelen met audio transposing? inderdaad.
Thanks!
Je kan VLC in principe skinnen. Preferences > Interface > Use custom skin.
Done! Dat hebben ze voor mij wel verdiend na al die jaren trouwe dienst.
Kan geen andere (standaard) mediaplayer meer aanbevelen! Huppa, nog een donatie! :D
smplayer gebruik ik. Erg goed aan te passen aan je persoonlijke wensen.
Ja ik download deze media player altijd gewoon omdat het alle formaten aankan of althans formaten aankan die het meeste voorkomen op het internet.leuk programmaatje simpel in gebruik en niet zo groot in megabytes.
MPlayer kon als eerste "alles" afspelen (zelfs Real en QuickTime met omweggetje), maar was CLI, *nix only, en te ingewikkeld. VLC was van begin af aan eenvoudig, sober, en crossplatform. Main dev van VLC heeft al diverse buyouts en pogingen tot spyware/crapware/adware afgeslagen (iets waar bijv FileZilla wel in is getuind).
Het grappig is dat VLC enorm leunt op FFMpeg, maar dat FFMpeg weer enorm leunt op codecs zoals x264 dat vervolgens weer is geschreven door de Videolan stichting. FFmpeg kan bijna alles decode, wat enorm handig is voor een videoplayer. x264 software van Videolan is de standaard software pakket als het gaat om het creëren van H.264 video stream of bestand. Zelfs tot de dag van vandaag worden er updates uitgebracht in hun software pakket x264, dat inmiddels al flink aantal jaartjes bestaat. De updates houden vooral in dat er nieuwe chips worden ondersteund zoals de M1 van Apple. Of hele kleine bugs dat bij specifieke gevallen op treed.

Videolan git repo: https://code.videolan.org/explore/projects/starred
Meest common programmeertaal van Videolan is: C++. De reden hiervan is performance en dicht op de memory gedeelte zitten.

Het nieuwste paradepaardje van Videolan is toch wel AV1 decoder: https://code.videolan.org/videolan/dav1d Een softwarematige oplossing om AV1 te decode op hardware waarin geen dedicated chip zit voor AV1. AV1 is de nieuwste "open" standaard als het gaat om videocodec en moet het gaan het probleem oplossen van royalties. Voor meest bekenden video codec zoals H.265 / HEVC moet er flink wat royalties worden betaald als je de codec wilt toepassen in een eindproduct dat bedoeld is voor consumenten.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 2 februari 2021 17:17]

Inderdaad, voor H.265 is VLC niet mijn favoriet; MPC-HC doet dat veel beter!
Waarom dan wel ? Verlicht ons eens.
De decoding van H265 op mijn i3-530 loopt niet tot zeer hakkelig met VLC, en supersoepel met MPC. Vandaar :)
Is dat dan omdat MPC de FFDSHOW filters en decoding libraries gebruikt ? VLC bestaat al zo lang, is dat dan nog niet resource-geoptimaliseerd ?

Ik vond het wel verbazingwekkend dat ik met MPC een filter (SVP en MadVR ook) kon gebruiken om al de video te upscale, enfin de fps, naar 60 fps (of zelfs hoger).... en wat inderdaad voor veel aangenamere beelden zorgde!
Het zal ergens in een codec/library zitten inderdaad - verder niet uitgezocht maar gewoon blij dat het werkt :)
Ik vind de Chromecast ondersteuning anders ook gaaf.
To be honest we've been offered some insane amounts of money to do bad stuff around VLC, like shipping tool bars at the same time of the installer of VLC or installing other software like Google Chrome and so on. And when you see the numbers they propose to you, you're just like: How the fuck am I going to say no to that?
Met name dit vind ik bijzonder. Tientallen miljoenen euro's die ze makkelijk hadden kunnen verdienen hebben ze de deur gewezen. Puur voor de liefde van het product.
Wow idd. Ik denk niet dat ik nee had gezegd tegen tientallen miljoenen, zeker als dat gewoon persoonlijk inkomen is. Je bent dan wel in een klap van je geldzorgen af.
Maar nu weet ik nog altijd niet waar die kegel vandaan komt :+

En hoe zeg je nee tegen veel geld? Das toch eenvoudig. Net zoals je nee zegt tegen al de rest ;) . Ik begrijp dat het niet altijd eenvoudig is, maar mede omdat je een non-profit bent zonder personeel, zonder al te veel kosten lijkt het mij net eenvoudiger om nee te zeggen. Je hebt geen nood aan al dat geld.
VLC Media Player uses a traffic cone as its logo because the students who created the program had a traffic cone collection.
En tijdens kerst heeft die cone een kerstmuts op :)
Leuke speler, als je iets echt niet kan openen in andere video spellers, dan is VLC echt een aanrader, zelf gebruik ik MPC-HC x64 1.9.8 met madVR en LAV Filters, en dat gebruik ik al VELE jaren, en werkt ontzettend goed.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 2 februari 2021 17:00]

Ik zoek al een tijdje betere kwaliteit dan VLC.. kun je wat tips/sturing geven in de madVR en LAV filters op MPC? mag ook in DM
Dit is wat madVR allemaal doet:

Features:
· high bitdepth processing (32bit per component)
· high quality algorithms for scaling, sharpening, debanding, dithering etc.
· smooth motion playback without 3:2 pulldown judder even at 60Hz
· frame packed 3D playback via HDMI 1.4+ (Windows 8.1 or newer)
· forced film mode turns 60i movies into perfect 24p
· very reliable playback using automatic fullscreen exclusive mode
· many more...

En hier een tutorial hoe je madVR het beste kan laten werken.

En nog een totorial, voor MPC-HC en madVR en meer.

En LAV filters die zorgen er voor dat je alle audio formaten naar je versterker krijg, zo als AC3, DTS(-HD), TrueHD en meer, en dan heb je 3 programmaatjes die in de LAV filters zit, Spitter, Video decoder en Geluid decoder, maar die (LAV filters) zit in MPC-HC 1.9.8 (6281da8a8) ingebakken, en Video decoder van de LAV filters kan je Hardware Acceleration gebruiken, en dan kies je je GPU, ik heb de GeForce GTX 1080, dus ik kies NVIDIA CUVID.

En de map van madVR mag je niet verplaatsen als je Install heb ingedrukt, anders doet hij het niet meer in MPC-HC.

Extra totorial toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 2 februari 2021 20:07]

Op de site van MPCHC staat ""MPC-HC is not under development since 2017. Please switch to something else"

Kan de levensduur van MPCHC verlengd worden met madVR?
Je moet MPC-HC 1.9.8 hebben niet de oude MPC-HC 1.7.13, HIER heb je de goede link en versie, die wel onderhouden woord en dus updates nog krijgt.
*speler ;)

Het enige dat mij er van weerhoudt om MPC-HC +MadVR én Reclock opzij te zetten ten faveure van VLC is true 24P playback. Daar is écht ReClock voor nodig en helaas werkt dat alleen met MPC-HC.
Maar VLC is een leuke backup speler.
*speler ;)

Het enige dat mij er van weerhoudt om MPC-HC +MadVR én Reclock opzij te zetten ten faveure van VLC is true 24P playback. Daar is écht ReClock voor nodig en helaas werkt dat alleen met MPC-HC.
Maar VLC is een leuke backup speler.
Heb zelf ReClock nooit gebruikt, en al mijn films zijn zo een beetje 23.976 (24000/1001) FPS, en ReClock zorgt er voor dat 23.976 (24000/1001) FPS films nog soepeler loopt?

Maar ik zie en lees dat Avisynth Filter (AVSF) het beste is voor soepele video beelden, HIER zie je een video er van.

Hier kan je Avisynth Filter (AVSF) downloaden.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 2 februari 2021 17:36]

ReClock zorgt er voor dat de frames van jouw videobestand gelijk lopen aan de refresh rate van het beeldscherm. Dit zie je goed bij zogeheten 'panning shots'. Zonder ReClock zie je 'judder. Je ziet het ook bij (snel rijdende) auto's. Zelf vind ik dat heel storend.
Met ReClock heb je dit niet meer, en het geluid wordt ook gesynced. Het is zeker de moeite van het proberen waard.

Eigenlijk is het jammer dat er nog steeds geen goede out-of-the-box software is die écht alles heeft: goede HDR passthrough, bitstreaming van alle moderne HD Audio codecs, true 24P playback...
Ok das mooi, maar hoe zorg je er voor dat hij het met MPC-HC +MadVR doet?

Heb hem HIER vandaan, ReClock 1.9.0.7 Beta heb ik ge installeert.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 2 februari 2021 19:11]

In MPC-HC moet je 'm instellen als external filter (audio renderer). Dan zal MPC-HC deze gebruiken.
Houd er wel rekening mee dat ReClock een 32-bits applicatie is, en niet zal werken met MPC-HC x64.
In MPC-HC moet je 'm instellen als external filter (audio renderer). Dan zal MPC-HC deze gebruiken.
Houd er wel rekening mee dat ReClock een 32-bits applicatie is, en niet zal werken met MPC-HC x64.
Aha, vandaar dat ik hem niet zag, ik heb de 64bit versie van MPC-HC, ok dan weet ik dat, wel jammer dat er geen 64bit versie van is, want madVR heeft al jaren een 64bit versie.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 3 februari 2021 01:08]

Kodi loste bij mij het zeer irritante probleem op van judder in h264 bestanden geplukt van 24p blurays afgespeeld in quicktime, vlc en talloze andere spelers. Enig idee of ik erop vooruit zou gaan met MPC-HC en MadVR?
K-Lite Codec Pack! Met de "K" van Kazaa! :P
Hoe verdient VLC (genoeg) geld? Is dat enkel vanuit donaties?
Als ik naar hun pagina erover kijk, dan hebben ze het vooral over het eventueel meewerken aan projecten en donaties ja.
Volgens de video (die leuk is) hebben ze als stichting geen inkomsten en geen personeel. Hij heeft een bedrijf ernaast dat services rond VLC aanbiedt. Meer word niet uitgelegd in de video.
1 van de eerste players die alle codecs ingebakken had, zodat je niet een shitton aan Codec packs hoefde te installeren. Geniaal, zal zo rond 2005/2006 geweest zijn.

En built in support voor subtitles was ook nog uniek in die tijd, zat er allemaal in, voor nop, ideaal voor alle Divx en Xvid DVDrips :9

Gebruik het nog steeds, al is het maar om een stream te openen, want zoals hierboven al genoemd, als een minnares slikt het nagenoeg alles.
offtopic:
DivX 3.11 en allerlei VirtualDub versies. Waaronder de, toen, moeilijk te vinden versie die asf kon bewerken.

Veel in de weer geweest met allerlei rippers en decoders. Promo's, extra talen etc. verwijderen, audio/video hercoderen om de film op een dvd te krijgen.
Tot een paar jaar terug mijn favoriete mediaplayer voor films en series, daarna overgestapt op IINA en eigenlijk nooit meer teruggekeken. IINA zag en werkte allemaal net wat lekkerder op de Mac.
IINA zegt dan zelf ook de "VLC voor Macs" te willen zijn/worden, door zich te houden aan de HIG van Apple. In dat opzicht lukt dat aardig. Ik draai zelf VLC en IINA op een mac om te testen, en ik moet zeggen dat IINA zeker een goede speler is, maar het af en toe voorkomt dat ik VLC toch echt nodig heb.
Thanx voor de tip. Ik kende IINA nog niet en inderdaad draaien zwaardere films een stuk soepeler. VLC blijft nummer 1 voor de windows laptop.
Thanks voor de tip. Lijkt gebouwd te zijn bovenop mpv, wat ik al gebruikte. Deze doet het ook erg goed en integreert beter met MacOS.
Is er trouwens ook nog een verhaal achter het logo van VLC, die pion? Was dat gewoon een toevallige keuze of hebben ze daar één of andere reden voor gehad?
Ze hadden destijds een pylonnverzameling :p
Fijn programma. Gefeliciteerd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee