'Onverwoestbare' Nokia 3310 viert twintigste verjaardag

De Nokia 3310 is dinsdag precies twintig jaar oud. Op 1 september 2000 werd de klassieker aangekondigd door het Finse Nokia. Het toestel was vijf jaar lang op de markt en razend populair: er werden 126 miljoen exemplaren van verkocht.

Nokia 3310 (2000)

Ten tijde van de introductie was de Nokia 3310 een modern toestel, met een fors monochroom 1,5"-scherm waar veel informatie op kon worden weergegeven. De resolutie bedroeg maar liefst 84x48 pixels, meer dan genoeg om games als Snake te spelen, een contactenboek te onderhouden en sms'jes uit te wisselen.

De 133 gram wegende telefoon was voorzien van een Texas Instruments MAD2WD1-chip, gebaseerd op de ARM7TDMI-core. Die werd destijds gebruikt in tal van apparaten en telefoons. De processor werd gecombineerd met 1KB geheugen en de accu had een capaciteit van 900mAh of 1000mAh, afhankelijk van de versie.

Het toestel kreeg in de loop der jaren een cultstatus. De Nokia 3310 is bekend vanwege de verwisselbare frontjes en zijn onverwoestbaarheid. Aan meme's daarover is dan ook geen gebrek. Finland bracht in 2015 een serie eigen emoji's uit en uiteraard kon de Nokia 3310 daar niet in ontbreken. Het icoontje is bedoeld om 'onbreekbaarheid' uit te beelden.

Nokia 3310 (2017)
Nokia 3310 (2017)

Het succes van de Nokia 3310 bleef niet beperkt tot de beginjaren van deze eeuw. Al snel nadat HMD een licentie op de merknaam Nokia in handen kreeg, besloot het bedrijf nog eens van de cultstatus van de 3310 te profiteren, door een nieuwe versie uit te brengen. Zo kwam er in 2017 een moderne versie van de klassieker uit. Aanvankelijk alleen met 2g, maar later kwamen er ook varianten met 3g en 4g.

De nieuwe 3310 lijkt veel op zijn voorganger, maar er zijn ook grote verschillen. Zo heeft de moderne variant een veel groter scherm, dat kleuren kan weergeven. Ook heeft de nieuwe versie een micro-usb-aansluiting en een 3,5mm-jack. Als kers op de taart is er een camera toegevoegd. Dergelijke luxe was anno 2000 nog nauwelijks denkbaar op een telefoon.

Oude tv-reclame voor Nokia 3310

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

01-09-2020 • 20:58

193 Linkedin

Reacties (193)

193
192
125
2
0
54
Wijzig sortering
Ik heb er twee gehad. Ondanks bijna onverwoestbaar was een val van boven aan de trap helemaal naar beneden te veel voor 'm.
Je moet geen leugens verspreiden. Je bedoelt waarschijnlijk dat de traptrede een flinke deuk had opgelopen.
Je moet geen leugens verspreiden. Je bedoelt waarschijnlijk dat de kelder onder het gebouw verwoest is.
Jullie moeten allemaal stoppen met onzin verspreiden. Je bedoelt waarschijnlijk dat er een gat ter grootte van een komeetinslag ingeslagen is.
Hebben jullie het gat in de ozon niet gezien dan? Ik smeet mijn 3310 uit het raam 2 hoog en viel op de trampoline en hoppa de ruimte in en gat in de Ozon.
Hij is nu al verder weg dan die Tesla van Musk :+
Dat was dan een hele sterke trampoline.
Ja hij was gemaakt van gerecycleerde Nokias
nokia's kan je niet recyclen, die blijven in gebruik
Behalve met een selfiestick, dat is de enige manier om ze te recyclen.
Ja met gerecycleerd bedoel ik natuurlijk dat ze aan elkaar geplakt waren met tape, de Nokia 3310 is immers één van de fundamentale ondeelbare elementen van de fysica
Jongens, niet zo zeuren over details. Het pand is allang gesloopt en de 3310 doet nu dienst als fundering van het nieuwe gebouw.

[Reactie gewijzigd door MartineEekhof op 1 september 2020 22:55]

en de accu is nog niet leeg...
Kijk, dit is nou materie wat ik graag zie op Tweakers! Heerlijk! :+
Mensen, laten we er niet langer omheen draaien. Die 3310 heeft zich een weg geboord door de aarde en is versmolten met de aardkern, waar hij inmiddels een zwart gat gevormd heeft dat uiteindelijk de hele aarde zal verslinden.
Het raadsel van hoe de dinosaurussen zijn uitgestorven is opgelost...
3310 is the new Chuck Norris
De echte waarheid is natuurlijk dat het leek op een komeetinslag maar het ding zich een gat door de aarde geboord heeft, in China kwam en dat men daar toe is begonnen telefoons te bouwen 8)7
Wat een leugens allemaal. Er kon een nieuw huis gemaakt worden want de fundering was ingestort.
In 2000 sloeg Chuck Norris tegen zijn Nokia 3310 omdat Snake net snel genoeg op wilde starten en dat resulteerde in het eerste bezoek aan de EHBO van hem ooit met gebroken botjes in zijn handen, daar heeft hij nu nog last van... :)
En een roundhouse kick van de 3310 erbij op de koop toe
En de vloer daarbij.
Dat heeft mijn 3310 ook eens gedaan, was geen probleem.
3 verdiepingen langs de traps stuiteren door een betonnen traphal. batterij monteren, covers vastklikken: gerepareerd. /heimwee
Mijn 3210 toen ook.

Vroeger deed je een slecht passend hoesje om je telefoon om je omgeving te beschermen tegen schade van je telefoon. Tegenwoordig ontploft je telefoon al in duizend stukjes als je hem van de deurmat laat vallen als je hem niet in een hoesje met ULTRA G-SHOCK PROTECTION GEL (MIL-STD-810G!!!!!1!1) stopt.
Hier ook. Alleen hebben de plavuizen het niet overleefd.
Ik heb die van mij letterlijk eens over ons huis heen gegooid (vrijstaand huis met twee verdiepingen en een zolder), op de stenen in de achtertuin, zonder dat hij kapot was. Zaten wel wat krasjes op maar dat was 't.

Maar ik denk dat het er ook aan ligt hoe hij neerkomt
Krasjes op de stenen, neem ik aan?
Een flinke krater van een meter of 3 doorsnede en een half meter diep, waren m'n ouders niet blij mee
Inderdaad, mijn moeder had ik ook ooit een 3310 kado gegeven, binnen 10 min. liet ze 'm al van de trap vallen en was ie stuk. Geen idee waar men het idee vandaan haalt dat ie onverwoestbaar is. Kan beter een CAT nemen dan wat ze nu weer uitgebracht hebben.
Niets is onverwoestbaar en het hangr er altijd van af hoe deze neerkomt, wat het punt van impact is. Maar er zijn vele toestellen die heel wat misbruik wel overleefd hebben. Van wagens die over over reden over vallen op de grond van meer dan 5 meter hoogte tot het overleven van een zwempartij.
Ik zat destijds met iemand op school die dringend een nieuwe telefoon wou, maar niet kreeg van zijn ouders zolang die oude nog werkte. Dat werd dus een ritueel van elke speeltijd die 3310 tegen de grond aan te smijten, in stukken te zien vliegen, en dan teleurgesteld te zijn als de telefoon gewoon werkte na het terug in elkaar te steken.

Dat heeft maanden geduurd. Uiteindelijk heeft hij het kapot gekregen op deze manier, maar eenvoudig was het niet. In mijn ogen zijn ze de reputatie echt wel waard.
Of misschien liet de 3310 de natuurwetten een keer winnen?
Ik heb mijne een keer kapot proberen te gooien en dat lukte niet hij lachte me gewoon uit.
Was als klusjesman veel onderweg, en mocht ik mijn hamer zijn vergeten dan was daar gelukkig nog mijn 3310
Elke keer de aandacht voor de 3310... alsof de 3210 niet bestaan heeft :'(
Anoniem: 1330988
@Wildfire1 september 2020 21:23
1999 was voor veel mensen nog net wat te vroeg om mobiel te gaan bellen. Dat begon de massa pas in 2000 te doen. Daarbij was het toen zaak om een zo'n klein mogelijke telefoon te hebben en dan lag de 3310 voor de hand.
Mede dankzij mij; ik vond de 3310 minder mooi, de 3210 was wat sierlijker O+

En de missende trilmotor was na een week al ingebouwd door een vriend, evenals blauwe ledjes voor de toetsen en rood voor het scherm, blits dat dat was :+

[Reactie gewijzigd door ToFast op 1 september 2020 22:53]

De 3210 is voor mij ook nog altijd dé Nokia van de vorige eeuw. Ik zie mezelf daar nog op SMS'en, staand in de regen. De 3310 was inderdaad meer een blok hard plastic.
Ik had een hele mooie 3210 met bliksem frontjes (voor en achter!) en een ying yang wallpaper die mij zeker 4 euro ofzo had gekost. Toch wilde ik deze per se ruilen met een 3310. Geen idee meer waarom. Ik denk omdat er coolere frontjes voor beschikbaar waren maar het is allemaal alweer even geleden. :+
Ja, inderdaad. Wallpapers en ringtonen waren destijds een hele handel, waarvoor je dure 0900 nummers voor kon bellen. Als je niet uitkeek, zat je dan direct vast aan een abonnement, waar je bijna niet meer vanaf kwam. Tja en later kregen we zelfs polyfonische beltonen. Ja, opa vertelt. 😏
Die verdomde kikker.

Maar je kon ook je eigen ringtones maken, dus even Altavista'en naar een site, de 32469862 flitsende flash ads negeren en dan alles overtikken op je telefoon.
Ja, Altavista'en en Hot Botten. 😂 We komen van ver!
Gulden bedoel je zeker.. :*)
Ik had ook een bliksemfrontje, met zo'n schuifklepje voor de toetsen zoals de 8810 toen had. Nu ik er aan terugdenk was dat frontje echt vreselijk lelijk.
Of de 6310 als je geld had.
Ik heb nog een 6310i gehad... en daarvoor een 6210. Toptelefoons!
Ik had de 3330, deze is iets minder bekend maar was net zo sterk :-)
De 3310 was vooral gratis bij abonnementen en zelfs enkele prepaid sets. Ik denk niet dat veel mensen naar de afmetingen hebben gekeken want hij was best wel dik en zwaar voor het aanbod van die tijd.
Dit is inderdaad hoe ik het mij ook herinner. Mijn eerste gsm was een Dutchtone Bosch 509 die ik had gewonnen in voorjaar 2000. 1999 zat werkelijk iedereen nog af te geven op mobieltjes, niet nodig, kunt thuis toch ook bellen, telefooncel net zo handig, onderweg gebeld worden wie wil dat nou, irritant gepraat en ringtones etc. Hoewel ringtones pas gangbare term is van weer wat jaar later.

[Reactie gewijzigd door NimRod1337 op 2 september 2020 08:54]

3310 was een toestel wat veel bij jongeren verkocht werd, de 6310 was het zakelijke succes. In 2013 nog in gebruik:
https://www.entrepreneur.com/article/230305
Ken iemand die tot vorig jaar nog dagelijks met een 6310 rondliep. Hield 'm levend met onderdelen uit donortoestellen, de aan/uit-knop was een zwak punt.
Goh, die heb ik ook nog liggen. Geen idee of die het nog doet eigenlijk.
ik ook... hij doet het nog :D
Ik heb twee collega's die ook nog met die toestellen rondlopen. "Bellen en gebeld kunnen worden" is alles wat ze willen. Prima!
Nee, de 5110 (1998) was al een hit en onverwoestbaar. Daarna kocht ik een 3210 die ik veel mooier vond dan de 3310.

Overigens schijnen de 5110 en 3210 ook nog eens beter verkocht te zijn: https://www.tigermobiles....nes-of-the-last-20-years/

Dus inderdaad, ik snap die 3310-obsessie ook niet.

[Reactie gewijzigd door Exirion op 1 september 2020 21:45]

De 5110 was mijn eerste toestel. Helaas ging het scherm hier van snel op 'donker'. Probleem wat ik niet had bij mijn 3210 en 3310
Technisch verschilden ze weinig van elkaar. De displays zijn zelfs identiek, en werden in vele modellen gebruikt.
Nokia gebruikte die displays in zoveel toestellen dat je zelfs specifiek geformatteerde SMS berichtjes had om daar gebruik van te maken. Had je dan een ander toestel, zoals ik had, dan kwamen die altijd heel vreemd over.
Ik denk dat het vooral komt omdat de 3310 de laatste grote hit van Nokia was. Daarnaast hebben de 3210 en 3310 vele overeenkomsten waardoor het mij niet zou verbazen dat vele 3210 eigenaren vandaag denken dat ze een 3310 hadden 20 jaar terug.
jups 5110 branded door de provider (KPN Orange in die tijd, wat nu denk ik Telenet moet zijn?)
Yep, Orange -> Base -> Telenet en dus geen link met het huidige Orange in België. Maar dat was geen 5110, dat was een 5150. Het verschil zit hem in de frequentie die gebruikt kon worden. De 5150 maakte gebruik van de 1800MHz band ipv 900MHz en Orange had het enige netwerk met die frequentie. Op deze manier had het toenmalige Orange dus een toestel in handen dat enkel op hun netwerk wekte in een land waarin telefoons vergrendellen voor specifieke providers nooit toegestaan is geweest.

Ik ken ze zelf nog die toestellen. Hadden ook een Orange logo op de voorkant bovenaan in een hoekje. Dat stak er uit tegen die zwarte behuizing.
Right, dat was em, heerlijk. Dat fel oranje logo :p
Mijn moeder had een 3210 en die was inderdaad ook oerdegelijk. Maar de 3310 had een verbeterde Snake en Space Impact :)
En trilmotor, wat een groot gemis was op de 3210
Klopt. Had ik na een week al laten inbouwen door een vriend, appeltje eitje gelukkig.
Dat heb ik toen zelf gedaan. Je had alleen een speciaal kabeltje nodig, en de software die erbij zat kon de trilmotor activeren. En een aantal andere opties aanzetten zoals extra spelletjes en je telefoonboek en smsjes backuppen.
Die had ik ook, inderdaad. Eigenlijk was dat een fijner toestel dan de 3310. Vrijwel even onverwoestbaar en net iets lekkerder in de hand liggend.

Op een gegeven moment liep ik op mijn vakantiewerk met twee 6310's van de zaak en mijn eigen 3210 rond. Hipster-avant-la-lettre 8-)
En ook die ging lang mee, eerste toestel waar ik mee ben gaan rommelen. GoT en DPC logo’s er in zetten en nog wat andere dingen. Zo’n fijn toestel dat ik de 3310 heb overgeslagen.
of de 8310, super telefoon mét FM radio (wow)
Oh wat was die mooi idd _/-\o_
De 3210 was mijn eerste telefoon, nog van m'n ouders gekregen (want die hadden blijkbaar geen mobiel nodig :P ).

Maar uiteindelijk toch een 3310 gekocht. Was veel stoerder en werkte toch fijner.
Ah ja, de 3210. Die had ik in de eerste week al gebrickt door op een verkeerd knopje te drukken bij een unlock-procedure via een datakabel. De firmware was te nieuw en daardoor werkte de standaard procedure niet. Helaas was het programmaatje niet idiot-proof en liet het me het wel verder locken, zodat hij de sim van de provider zelf ook niet meer accepteerde :X

Provider gebeld, lulverhaal opgehouden ver dat ie mijn sim niet accepteert, ze deden het af als een softwarefout en ik kreeg een nieuwe :Y). Die uiteindelijk wel goed geunlocked; je moest 'm open schroeven en een specifieke pin met GND verbinden, toen kon je 'm wel unlocken.

Oh good times :Y)
Nou mijn eerste mobiel was volgens mij de Pocketline Swing (waarbij je een ander kleur ringetje om de antenne kon doen). Die was qua bouwkwaliteit nog beter dan de 3310.
Toen (Nokia 3310 tijd) kon je nog bij de lokale bruin- witgoed zaken gratis Hi (KPN) kaarten krijgen met 5 euro tegoed. Ideaal voor vette ringtones en achtergrondjes om je 3310 helemaal hip te maken. Volgens mij kon je die bestellen nav informatie op een teletekst pagina haha.
3210 was ook zo een beest dat niet kapot te krijgen was
of de 3440, was ook een dijk van een toestel. Ook onverwoestbaar en long battery life :)
Precies dit inderdaad! Vreemd dat daar zo makkelijk aan voorbij gegaan wordt. De 3210 was mijn tweede telefoon zelfs, volgde de Bosch 608 op, welke ook onverwoestbaar was trouwens..
1 KB geheugen? Moet dat niet 1 MB zijn?
Nope.. 1KB was voldoende.. veel hoefde de telefoon niet te doen. Denk dat meest zwaarste dat de telefoon te handelen kreeg was snake.... PC’s gingen ook met maar whopping 16 mb geheugen over de toonbank met 20 GB harde schijf in die tijd...

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 1 september 2020 21:21]

Interessant dat dan het opslaggeheugen minder hard is gestegen dan het RAM geheugen. Misschien wordt er toch een stuk minder efficiënt geprogrammeerd dan toen.
Dat is zeker het geval, maar het is niet de enige reden.

In microcontrollers met zo weinig geheugen zit niet eens een OS.
Alles wat erin geprogrammeerd is, is geschreven in C en daarna rechtstreeks gecompileerd naar machinecode. Datatypes worden precies afgestemd op de inhoud (als een getal niet boven de 255 uit gaat komen, gebruik je ook maar een 8-bit datatype, enzovoorts) en waar nodig wordt er rechtstreeks in assembler geprogrammeerd om nog efficiënter te zijn dan de C compiler.

Als je tegenwoordig een app schrijft voor Android doe je dat in Kotlin, dat wordt vervolgens naar Javacode vertaald, dat wordt weer geïnterpreteerd door een runtime die onderdeel is van Android, dat weer in een Linux operating system draait. Apps worden niet meer met een oogpunt van RAM besparing gemaakt, andere zaken (zoals testbaarheid, debugging, samenwerking, onderhoud en korte time to market) zijn belangrijker.

Maar wat ook zwaar meeweegt is dat een smartphone niet te vergelijken is met deze Nokia. Alleen al de schermresolutie zorgt ervoor dat er gigantisch veel RAM geheugen nodig is om afbeeldingen te kunnen tonen en transities te kunnen maken. Dan heb je nog video's, audio, grote data streams en dat allemaal gecombineerd in apps die ook nog eens tegelijkertijd actief kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 1 september 2020 22:19]

Anoniem: 1330988
@To_Tall1 september 2020 21:44
In het jaar 2000 was 64 tot 128 MB RAM al vrij normaal. Mijn PC had toen 128 MB en die heb ik een jaar of 2 later nog bijgeprikt naar 256 MB. Kort erna kwam ook de Athlon XP op de markt en toen werd AMD enkele jaren heer en meester op CPU-gebied terwijl Intel zich met de Pentium 4 ernstig verslikte. AMD bracht tevens 64bit computing naar de PC. Ik draaide zelfs Windows XP 64bit. Dat werkte namelijk zonder activatie wat voor een arme student als ik erg prettig was. ;) De Intel Core architectuur bracht Intel uiteraard weer aan de top. Best leuk om te zien hoe die geschiedenis zich nu min of meer lijkt te herhalen.
Jij zit al veel verder.. Pentium 3 was net een jaar uit in 2000, Windows XP stond nog in de steigers te kijken hoe zijn broer windows 98 SE zijn werk deed bij de mensen thuis.. en Pentium 4 zou zeker nog 2 jaar nog niet van de eerste wafer afkomen..

XP kwam in 2002 uit, x64 versie pas in 2005.. Dat is al 5 jaar na uitbrengen van de Nokia 3310.. ja toen waren PC’s al weer standaard met 128 of meer geheugen..

Ik geloof dat pas MS met WGA kwam in 2006.. daarvoor kon je gewoon de standaard key gebruiken die op heel internet bekend was van de foto van voor het MS building nog voor XP op de markt was.. Dus je studeerde in 2006...
Dat was dus 6 jaar na uitbrengen van de Nokia 3310..
Anoniem: 1330988
@To_Tall2 september 2020 11:30
Pentium 4 kwam toch echt in 2000 voor het eerst in de schappen te liggen. De moederborden kwamen gek genoeg wat later beschikbaar. In 2001 kwam de P4 langzaam van de grond, hoewel de vreugde voor Intel niet van lange duur was met de Athlon XP in beeld.

In 2001 kwam inderdaad Windows XP op de markt, hoewel ik lang daarvoor al uitgelekte test builds van verschillende websites had geplukt. Ik kan me niet herinneren wanneer ik XP 64 bit ben gaan gebruiken maar dat heeft inderdaad nog een tijdje op zich laten wachten. WGA is nooit toegepast op XP 64bit en kon toen XP online geactiveerd moest gaan worden tot in lengte van dagen met een standaard key gebruikt worden.
Nou.. de 3310 komt uit 2000. Toen kocht je toch al snel een Pentium 3 met zo'n 128 MB geheugen.

1 KB geheugen is niet abnormaal, maar ook niet erg riant voor een microcontroller en zeker niet als je een dot matrix display moet aansturen. Maar de microcontroller, die overigens hooguit op 13 MHz liep, zou vast ook niet al het werk zelf hoeven te doen. Er zitten meerdere IC's in die verschillende taken op zich nemen.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 1 september 2020 21:51]

En nu maar klagen dat 4GB te weinig is in de nieuwe iPhones :+
Dat was 10 jaar eerder!
Zelfs voor GSMs van toen was 1KB belachelijk weinig. In mijn Atari XL uit eind jaren '70 zat al 16KB.

Zie ook: Exirion in 'geek: 'Onverwoestbare' Nokia 3310 viert twintigste verjaardag'
Daar sta ik wel van te kijken. Ben zelf al meer dan 25 jaar embedded developer van met name microcontrollers (ook in assembly in mijn begin jaren) en 1KB is echt niet veel....
16mb ram was toch al wat zeer budgetpc dan, meesten gingen die tijd toch wel met 64mb ram over de toonbank. Zelfs 128mb was toen al zeer courant. Schijven die tijd was 15gb nog wel goedkoop. SCSI schijven waren wel nog altijd pokkeduur, maar IDE schijven dan rond de 15gb zoals een IBM deskstar waren zowat de snelste ide schijven toen, en die vielen qua prijs wel mee.
Je kunt veel doen met 1024 bytes, de Arduino Uno heeft slechts 2kB geheugen en daar heb je ook nooit tekort.
Daar vergis je je toch in, Soms zitten de Arduino's dat ik gebruik vol en moet ik over naar een Mega want meer geheugen, of je hangt er een eeprom aan, dan heb je ook ineens wat geheugen bij :)
Ben je dan niet beter dat je gewoon een stm32 gebruikt? Deze zijn goedkoper dan een originele arduino, snellere processor en meer geheugen.
Weet ook dat 640kB genoeg moet zijn voor iedereen :+
Ik snap ook niet waar ze die 1KB vandaan halen. In de service manual van de 5110, waar de 3210 en 3310 direct van afgeleid zijn, staan een program flash memory van 8Mb/1MB, een SRAM (werkgeheugen) van 512Kb/64KB en een seriele EEPROM van 16Kb/2KB vermeld. Die 1KB bij de 3310 kan onmogelijk kloppen.
Telefoonnummers werden op de SIM bewaard en aantal sms'jes waren beperkt. Als het geheugen vol was, kon je geen sms'jes meer ontvangen.
Mooie tijd was dat. Liet je hem van bovenaan de trap naar beneden stuiteren, hoefde je alleen de onderdelen weer in elkaar te klikken. ;)

Overigens hoorde ik laatst dat deze zeker niet de meest verkochte Nokia was. Dat bleek een type die me niet zo snel een belletje deed rinkelen (rinkelen, snap je :P )
Ik zou zeggen dat de meest verkochte de 6210 of de 6310 was. Die had echt zo’n beetje iedereen die een zakelijke telefoon had.
Dat denk ik ook de 3310 was ook meer gericht op jongeren.

Het was niet mijn eerste telefoon maar mijn tweede. Wel eerste met abbo van BEN :+.. Het telefoon nummer van toen heeft mijn moeder nu :+ die heeft toen het nummer overgenomen in 2008 toen ik overging op de Lijnbaan in Rotterdam naar naar de iPhone :)... bij t-mobile.

Zeker van 2000 tot 2004 met de telefoon gedaan 2x een nieuwe batterij gehaald. al ging Nokia steeds kleiner met zijn mobieltjes dat nummers invoeren bijna onmogelijk was gezien de kleine knoppen. Daarnaast batterij tijd was meesterlijk minimaal 2 weken met regelmatig bellen en dan moest hij weer aan de lader..
De concurrentie voor 3310 was wat groter omdat voor de gewone burger er ook Startacks, Vseries etc etc waren. Maar zakelijk zat echt iedereen in Nokia. De 6310 deed het goed in Carkits enzo. Iets staat me bij dat ik ook voor het eerst kon sms’en op een Nokia.
Ik heb nog steeds een 6310 hier liggen. In 2013 ben ik een maand naar Afrika geweest en had destijds die telefoon mee. Een nieuwe batterij er voor gekocht (ja die waren nog verkrijgbaar) en ik kon 10 dagen met een lading doen.
Lokale sim erin zodat bellen naar .nl betaalbaar bleef ik meen dat ik destijds iets van 10 euro betaalde voor een uur bellen naar .nl.
De 3310 heeft de naam om niet verwoestbaar te zijn, maar de 6310 komt daar heel kort achter op de 2e plaats. Hoe vaak ik die telefoon heb laten vallen en mee heb gegooid. Het was dan ook zo'n beetje mijn manier van een mobiele telefoon gebruiken.
Die moest 3 dingen kunnen:
- bellen
- smsen
- gooien en dan heel blijven.
Overigens: https://www.youtube.com/watch?v=TNwhIHqM60g
hoe veranderd is de wereld in 20 jaar tijd.

[Reactie gewijzigd door michielRB op 1 september 2020 22:34]

Ja inderdaad, ook met de 6310 kon je zo’n beetje een huis in elkaar timmeren. En een accu die een week mee ging. Of dat zijn gewoon iets te mooie herinneringen misschien :)

Helaas heb ik geen 3310 of 6310 bewaard. Maar heb wel een 8850 aan het einde van gebruik van een nieuwe orginele behuizing laten voorzien, dus die nog zo goed als nieuw in de la liggen.
Als service-technieker heb ik die 6310 ook nog gehad, compleet met bijpassende carkit in de firmawagen.

Was een elegante gsm.
Klopt helemaal, beiden gehad, super telefoons.
Was idd de eerste modulaire telefoon !

Die van mij heeft ooit een val van 2 verdiepingen naar beneden overleefd. Er was een kleine vlek op het scherm te zien maar die verdween na enkele weken helemaal!


De tegel moest wel vervangen worden helaas...
De meest verkochte is een stuk recenter, das de 1100 en zijn broertje, de 1110 met 250 miljoen stuks elks. En dan zijn er nog 6 andere Nokia's die meer verkochten dan de 3310. Toch is dat het model dat bij vele mensen is blijven hangen, zeker bij jongeren uit die tijd had zowat iedereen een 3210 (die ook beter verkocht) of 3310
De 1100 was ook populair omdat je hem kon gebruiken voor bankfraude (de Nl. en Du. versie uit 2001) tenminste, dat was het gerucht dat de ronde deed. Die dingen werden voor >1000 E. op marktplaats verkocht.

[Reactie gewijzigd door Odious Trident op 2 september 2020 11:21]

Huh wat? Hoe kon je dat dat? Vgm heeft mijn opa nog zo'n ding gehad..
Er was een beveiligingsbedrijf dat met een (gemodde) 1100 een TAN-code van de Duitse Postbank zou hebben onderschept. TAN-codes van de bank werden door de ING en de (Duitse) Postbank destijds via SMS verzonden. Met een gemodde 1100 (en een gekloonde SIM-kaart) kon je dan een mobiel nummer kunnen kapen en een TAN-code onderscheppen. Het moest dan wel gaan om specifieke modellen (De Duitse versie van 2001). Je zag in 2009 (t.t.v. het gerucht) dat de prijzen ineens omhoog gingen.

https://webwereld.nl/nieu...e-met-nokia-1100-3744283/

Overigens was het een broodje aap verhaal achteraf:
https://www.portablegear....odje_aap_dan_goudmijn.htm

[Reactie gewijzigd door Odious Trident op 2 september 2020 11:16]

Anoniem: 1330988
1 september 2020 21:08
De echte liefhebber had uiteraard de Nokia 3330 met dataverbinding en WAP. :Y) Hoewel WAP meer een gimmick was dan functioneel. Veel meer dan hele simpele HTML was het niet. Ik gebruikte het dus nooit en het was ook snel achterhaald natuurlijk. Maar alleen al buiten de deur overal kunnen bellen was in die tijd een enorme vooruitgang, zeker omdat dat rond het jaar 2000 eindelijk betaalbaar begon te worden voor de massa waardoor het opeens niet raar meer werd gevonden om wandelend op straat ogenschijnlijk in je eentje een heel gesprek te voeren. :P
De 3300 kwam paar jaar later uit dan de 3310... Dat was volgens mij ook meer op gamen gericht... je telefoon op zijn kopse kant tegen je oor houden :+
Dat was de Nokia N-gage
IDD herinner me de tijd de nokia 3310, daarnaast was mijn eertse mobile telefoon de kermit van KPN
Meende dat de afstand max 150-200 meter was, en je draadloos kon bellen.
Moest je wel in de buurt van het postkantoor wonen waar zo een antenne hing.
Als ik nu zie, wat men voor een telefoon uit geeft 8)7
Daarna zakelijk de nokia koelkast NHE 5NX was toen 1.75 gulden per minuut :'(
Mijn 1e smartphone was een Newman K1 jaren geleden ooit eens overgenomen van een mede tweaker.
Helaas 2 jaar geleden gevallen met als gevolg scherm stuk, maar werkt nog prima (Android 4.0 ?)
Was toen hip en mee in de tijd. :)
Maak nu gebruik van een Lenovo P2 Ook overgenomen van een mede tweaker en al weer zo een ? 2 jaar in gebruik. doet wat het moet doen,

[Reactie gewijzigd door Jeroen hofman op 1 september 2020 21:27]

Ik kan me nog herinneren dat ik een Siemens C45 had en om een of andere reden nog één enkele dag had om mijn beltegoed op te maken (volgens mij ging ik voor het eerst naar een abonnement met een nieuw toestel). Dus uit nieuwsgierigheid toch maar eens WAP opgestart, die €25,- was er echt in no-time doorheen :*)
Eerlijk gezegd ben ik nog steeds in de war als mensen met een oortje in bellend door de straat lopen. :X
Nokia 3310 is..... SNAKE spelen.
*menu
*3
*6
*9
En dan strijden voor de high score.
Snake kan nog wel eens de recordhouder zijn voor meest gespeelde game op een telefoon. Sowieso de langste speeltijd op 1 batterijlading :D
En gratis SMS'en want Proximus en Mobistar wist toen nog niet dat wij berichtjes naar elkaar konden zenden in het service menu.

Totdat de telefooncentrale op zijn kop ging met het nieuwjaar en berichtjes 0.05c gingen kosten (of 15 EUR per week voor de gemiddelde tiener - 20 jaar geleden, veel geld)

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 1 september 2020 21:46]

Het gerucht gaat dat de accu van sommige toestellen na al die jaren nog steeds niet leeg is. :X 8)7
Worden door Tesla opgekocht :D
blijven opladen ;-)

hier nog een nokia 1600 in gebruik
is geloof ik van 2005.

batterij nooit vervangen, en gaat na opladen nog steeds dagen mee.

lekker handig, zonder camera. hoef ik op werk naar restricted area niet
steeds mijn foon in te leveren.
Hier nog een 6310 in de la liggen. Jammer dat ik geen oplader meer kan vinden ...
Staan voor minder dan €10 op ebay ;)
Is je accu nu al leeg dan?
Waar is de tijd dat iedereen met een Nokia rondliep en je gewoon even de lader van een collega kon lenen. Totdat Nokia ineens besliste van eindelijk toch maar eens een andere plug te gaan gebruiken. Daar hebben vele mensen op gevloekt.
heb zelf een lader usb kabeltje gekocht voor 1-2 euro! Beter dan een hele lader kopen :)
Bedankt voor de reminder, zal hem weer eens aan de oplader hangen.
Ik denk niet dat ie al leeg is.
Nog een toevoeging over de onverwoestbaarheid, hij valt uit mijn borstzak in mijn vijver. Ik vis hem eruit, maar het duurde even voor ik hem voelde. Haal hem eruit, verwijder direct de batterij en laat hem een weekend op de verwarming liggen, op maandagochtend op mijn werk weer de batterij erin en hub hij doet het weer.
De meest degelijke zakelijke telefoon die ik ooit heb gehad, afscheid moeten nemen omdat ik er een moest hebben voor het maken van foto’s.
Ja toen konden telefoons nog iets hebben, mijn zusje ook vroeger een mobiel in een bak met sop laten vallen( ze stond er met een glimlach bij en zij kijk eens plons 🤣)
Ging wel om een Philips Daga

https://www.google.nl/sea...1261#imgrc=NDI2Bkzh53-oqM

Was mijn 1ste mobiel effe idd paar dagen drogen, en hop werkte weer als van ouds.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 2 september 2020 11:22]

Wat zeg je nu? Heb je je zusje in een bak met sop laten vallen?
(me = m'n btw)
O haha nee mijn zusje die mobiel
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee