Amerikaanse technicus maakt 4g-versie van mobieltje met draaischijf

De Amerikaanse technicus die eerder dit jaar een 3g-telefoon met draaischijf in elkaar draaide, heeft inmiddels aangekondigd te werken aan een variant met 4g. Dat zal niet langer een diy-project zijn. De telefoon is voor de verkoop bestemd.

De nieuwe variant heeft, behalve toegang tot 4g om hem langer te laten werken, ook een groter e-paperscherm, sd-kaartsleuf voor bijvoorbeeld overzetten van contacten en makkelijk te repareren onderdelen, aldus Justine Haupt op haar website. Er zijn nog geen afbeeldingen van de nieuwe versie.

De case is niet langer een 3d-print, maar Haupt wil gebruikmaken van spuitgieten om ze te laten maken. Bovendien zijn de draaischijven ook nieuw en niet langer onderdelen van een bepaalde oude telefoon die lastig te vinden bleek voor veel mensen. De 4g-versie is bovendien meteen klaar voor gebruik en geen zelfbouwpakket.

Haupt maakte al eerder een kit voor de 3g-versie van de draaischijftelefoon. Gebruikers moeten daarbij zelf nog altijd veel onderdelen bijbestellen, waaronder de draaischijf zelf, een Adafruit Fona 3g voor verbinding met mobiele netwerken, de accu en het scherm van elektronische inkt. Dat hoeft met de 4g-versie niet.

De technicus publiceerde de documentatie voor de telefoon met draaischijf eerder dit jaar. Haupt is in het dagelijks leven technicus voor het maken van apparatuur voor astronomie in Brookhaven National Laboratory in New York en werkt aan een eigen bedrijf voor het ontwikkelen van robots. De telefoon is een zijproject.

Justine Haupt: telefoon met draaischijf

Door Arnoud Wokke

Redacteur

08-06-2020 • 08:49

41 Linkedin

Reacties (43)

43
43
24
2
0
16
Wijzig sortering
ik zie dat voor de 3G-versie de batterij het bijna 24h kon volhouden.
het zou écht een ingenieuze toevoeging zijn, dat het draaien van de schijf ook de batterij extra zou opladen.
dan kan die in principe oneindig lang meegaan, op voorwaarde dat je vaak genoeg belt (raar maar waar :+ )
Op voorwaarde dat je per telefoontje het nummer 50 keer verkeerd ingeeft? Denk niet dat zo'n wiel zoveel energie kan afleveren :+
Hmmm, even wat gevoel voor getallen krijgen door wat ruwe berekeningen te doen:

Hoeveel energie wek je op door zo'n draaischijf te draaien? Gevoelsmatig denk ik dat de moeite die het mij kost om zo'n ding te draaien (ja, ik stam uit de tijd van draaischijftelefoons :)) vergelijkbaar is met 100gram omhoog te tillen. En de afstand die je vinger over de telefoon aflegt is iets van 5 a 10cm. Weg rekenen optimistisch: de energie om 100g 10cm omhoog te tillen is 0.1kg * 9.8m/s^2 *0.1m = 0.098 joule. 10 cijfers in een nummer en wat afronden om makkelijker te rekenen: je wekt dus 1 joule energie op door een nummer te draaien.

1 joule is, volgens google, 0.00000028kWh - of 0.28mWh. Met 3.7V in een typische telefoonbatterij vertaal je 0.28mWh naar 0.076mAh voor zo'n batterij. Volgens de project page zat er een 1200mAh batterij in, dus na zo'n 16000 telefoontjes plegen heb je 'm opgeladen. Of, als je 'm als knijpkat ziet, 160.000 keer draaien.

Niet meegenomen: de energie die het apparaat zelf al verbruikt bij standby staan en de energie die die gebruikt voor die 16000 telefoontjes. Plus de energieverliezen bij het omzetten van veer-energie naar elektrische energie en accu laad-inefficientie.

En disclaimer: mogelijk onterechte aannames gedaan en wellicht rekenfouten gemaakt.

Dus eens met @DoubleDot hier, ik denk niet dat zo'n opladen-door-draaien een zinnige uitbreiding is. Al is het wel leuk om er zo over na te denken. :)
Ik reken het eventjes na! :)
1 joule = 1 watt/s
1 watt = 1000 mW
1000 / 3600 = 0,28mWh
1200 mAh = 1,2Ah
1,2 * 3,7 = 4,44Wh

4,44Wh * 1000 = 4440mWh
4440 / 0,28 = 15.857 keer een telefoontje plegen.

1200 / 0,076 = 15.789 keer een telefoontje plegen.

Kleine reken verschillen, maar de eind conslusie blijft hetzelfde! Het gaat het niet waard zijn om stroom op te wekken op deze manier!
"1200 / 0,076 = 15.789 keer een telefoontje plegen."

Geen probleem voor mijn vrouw. Dit wordt een leuk verjaardagscadeautje :+
Geniaal!

Maar met wat voor systeem kan je bijna 100% van de energie die je opwekt ook daadwerkelijk omzetten in elektriciteit die een accu kan opladen?
Et geen enkel.systeem, hij zegt ook dat de aannames optreden optimistisch zijn. 10 cm is ook nogal optimistisch, en je hebt laadverliezen, en en en....

Maar omdat het zelfs met de meest optimistische aannames niet werkt kunnen we meteen ophouden met efficiëntie etc. te bekijken.
Ik vraag me nu af hoeveel energie je kan opwekken met een knijpkat, en of dat een nuttige toevoeging zou kunnen zijn op zo'n telefoon...
Zo iets heeft iemand anders natuurlijk al eerder zich afgevraagd. :)
...en heeft iemand anders al aan zitten rekenen:
https://www.startpagina.n...ht-genoeg-energie-mobiel/

Ofwel, 3 minuten fanatiek knijpen voor een uur standby-tijd erbij. Was wel op een telefoon uit 2014 en ik kan mij voorstellen dat de uitdaging vooral zit in niet-standby-tijd, maar dan heb je een eerste idee.
Je zult versteld staan hoeveel ampére je met zo'n schijfje op kunt wekken, hangt een beetje af van hoeveel weerstand je toelaat, maar je kunt met relatief weinig moeite best een accu opladen.
I stand corrected, maarr je aanname van 100 gram is wel erg laag, ik zou dan eerder denken aan 3-400 gram, dan nog moet je 5000 keer bellen.. 8)7
Energie blijft energie. Je moet tenminste evenveel fysieke energie in het draaien moeten steken als de elektrische energie die je in de batterij wilt doen. In de realiteit zal je er meer in moeten steken, want niks draait zonder verlies! Als je een 1200mAh op 3,7v batterij wilt opladen zal je er dus zelf meer dan 16KJ moeten gaan genereren met je vingers.

100kg * 9,81 * 16,4m = 16KJ
Das dus hetzelfde als 100kg 16,4 meter tillen. In de realiteit zal je waarschijnlijk het dubbele moeten doen, want ik trek mijn twijfels naar de efficiencie die je gaat krijgen van zo'n draaischijfje.

Ook vraag ik me af hoe sterk je wel bent als 100 kg 16,4 meter tillen een kleine moeite is. Als je het gewicht verminderd en de afstand, zal je het dus vaker moeten doen.

Als je 1 joule opwekt(0,1 * 9,81 *0,1 = 0,0981 joule. Keer 10 cijfers = 1 joule per gesprek) ben je 16.000 keer aan het bellen voordat je pas de benodigde 16KJ hebt opgewekt! Das een hele tijd dat je aan het draaien bent.
Waarom niet? Een dedicated knop waarmee je de schijf los "haalt" van de dial-functie en draaien maar. Als een knijpkat het kan, moet dat hier ook wel lukken.
Er bestaan van die USB opladers (https://www.aliexpress.com/item/33026215500.html). Ik heb er 1 en als ik heel hard draai dan krijg ik 0.1A. Dus opladen van 2000mAh gaat dan 20 uur duren (vol continue draaien). ik was het na 5 minuten al zat.

Gemeten met zo'n USB stroommeetkastje, ook van Ali....

[Reactie gewijzigd door Hasse op 8 juni 2020 11:11]

Hmmm. Dat betekent dat je 5(V) * 0,1 (A) = 0,5W opwekt met je gedraai. Dat is wel heel weinig. Ter vergelijking: Op een hometrainer produceer je ongeveer 150W. Ik verwacht dat met een handgezwengeld toestel toch makkelijk 10W opgewekt moet kunnen worden. 20 keer zo veel dus. Hoef je nog maar een uurtje te draaien :)
Maar dit is met je wijsvinger, daar zit minder kracht in dan met je hand draaien...
Ik reageerde op het oplaad-dynamootje van Hasse. Die wordt niet met één vinger bediend.
Er bestaan van die USB opladers (https://www.aliexpress.com/item/33026215500.html). Ik heb er 1 en als ik heel hard draai dan krijg ik 0.1A. Dus opladen van 2000mAh gaat dan 20 uur duren (vol continue draaien). ik was het na 5 minuten al zat.
Van een ding van €2 mag je ook niet veel verwachten. Voor die prijs zal er geen hoge kwaliteit generatortje(s) in kunnen zitten.
Gemeten met zo'n USB stroommeetkastje, ook van Ali....
Ook zo'n prulding van €2 zeker? Probeer het eens met een hoogwaardige stroommeter die de electricien gebruikt. Gewoon per pin uitlezen.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 8 juni 2020 17:30]

Je link klopt niet. Er staat een ). achteraan. Verder geinig apparaatje. Had het nog niet eerder gezien.
En als dat nou een motortje op zet, gaat het nog sneller.
Maak die schijf gewoon héél zwaar draaibaar, dan genereer je per draai extra veel energie.
Of zet er een zwaar vliegwiel achter.
Mischien met een vliegwiel erin ofzo. (Beetje zoals die opwind/knijpkarretjes van vroegah. :p)
Eг waсhten hier gewеldige meidеn op je!
---
https://ladysxlove.blogspot.nl
Maak er een knijpkat van.
haha dan is het ook direct een workout scheelt weer naar de sportschool gaan XD.
Ze kunnen er ook zo`n knijpkat van maken, met knijpen laad je het op, net zoals de zakschijnwerpers.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Knijpkat

edit; link

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 8 juni 2020 12:27]

Cool! Ik naam aan dat het 4G modem bestemd is voor VoLTE. Weet iemand welk type modem hier in zit? :)
Ze heeft nog geen specs gedeeld over de nieuwe versie, maar de 3G-versie gebruikt een Adafruit FONA 3G volgens de schema's hier. Misschien heeft Adafruit ook iets voor 4G?

[Reactie gewijzigd door Bergen op 8 juni 2020 11:55]

Jep, de 5320E 3G modem van SIMCOM. Vraag me af waarom zo'n duur breakout board in plaats van gewoon het losse modem? Zal toch aanzienlijk schelen in de kosten.
Als je dit combineert met een beeldscherm ( draaischijf aan de achterkant, beeldscherm voor), en een knijpkat functie, en IPheelveel, dan heb je de perfecte outdoor/survival telefoon.
als je een beeldscherm toevoegt, ben je het voordeel van de lange accuduur kwijt
Ik ben benieuwd of ze er voldoende van kan verkopen om de investering in mallen voor spuitgieten en de kosten voor verplichte certificeringen voor mobiele telefoons eruit te halen. Wat dat laatste betreft kom je misschien weg als je een zelfbouwkitje verkoopt, maar voor een compleet product denk ik niet.
Perfectie, nu kunnen onze ouderen toch gebruik maken van moderne techniek, zonder gebruik te hoeven maken van magische aanrijkschermen of pratende kloppengeesten!
Ik denk dat juist ouderen zich gaan afvragen waar de hoorn is.

Hmm, nu vraag ik het me ook al af, ik voel me oud.... is dit ding uitsluitend voor handsfree / speaker-mode?
Het staat nergens expliciet aangegeven, behalve op een foto in een ander artikel.
+1 voor ‘zijproject’ :)
en wat is hier nu de praktische toepassing van? Of is het gewoon een Gimmick?
Wel weer grappig, mag de "jeugd van tegenwoordig" (dat ik dat moet zeggen), ook weer leren bellen zoals we dat in het verleden zo vaak hebben gedaan
ik heb jaren een NOKIA 3650 gehad die had rond toetsenbord zonder draaischijf
Prachtig! Genieten bij alle ideeën en verhandelingen over het opladen van de telefoon bij het kiezen van een nummer. Over geeks gesproken. :D 8-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee