Software-update: O&O ShutUp10 1.0.1337

O&O ShutUp10 logo (75 pix)Een veelbesproken aspect van Windows 10 is de hoeveelheid informatie die naar Microsoft wordt gestuurd. Vaak is dat handig, want zo kunnen veel zaken beter worden afgehandeld, maar niet alles is even nuttig, dus zijn is er wel degelijk zorgen om de privacy. Gelukkig kunnen veel van deze 'phone home'-opties uitgezet worden, al zijn ze niet allemaal even makkelijk te vinden. O&O Software, bekend van onder meer zijn defragmenteerprogramma, heeft een gratis tooltje beschikbaar gesteld waarmee veel van deze opties makkelijk aan- of uitgezet kunnen worden. Bovendien biedt het de optie om vooraf een systeemherstelpunt aan te maken. ShutUp10 is slechts 106kB groot en hoeft niet te worden geïnstalleerd om zijn werk te kunnen doen.

More control over your operating system
 • Adapt your security settings
 • Protect your privacy
 • Control location services
 • Control Windows Updates
 • Do not pass on your user data and diagnostics
O&O ShutUp10 screenshot
Versienummer 1.0.1337
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 10
Website O&O Software
Download http://dl5.oo-software.com/files/ooshutup10/OOSU10.zip
Bestandsgrootte 106,00kB
Licentietype Freeware

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

19-08-2015 • 13:59

70 Linkedin

Bron: O&O Software

Reacties (70)

Wijzig sortering
Zou je dit nou regelmatig moeten draaien omdat Windows sommige instellingen anders (na iedere update of misschien om de zoveel tijd) weer terugdraait?
Nee, dit soort instellingen blijven bewaard.
Overigens viel het me vandaag bij een nieuwe installatie van Win10Enterprise op dat het "update to/from internal network and internet" dat vroeger aanstond nu op "internal network only" stond
(dit was nog voor de policies)
Ik denk dat het nog een beetje te vroeg is om dat met zoveel stelligheid te zeggen. Er zijn bijvoorbeeld bij de upgrade naar Windows 10 al voorkeursinstellingen genegeerd en ik kan me voorstellen dat er bij een Service Pack achtige update een aantal van deze instellingen teruggezet worden. Vooral instellingen die niet makkelijk in de UI te maken zijn maar die dieper zitten.

Ik zou in ieder geval iedereen die zich zorgen maakt aanraden om dit regelmatig te draaien tot we een jaartje of zo verder zijn en we meer weten.
Er zijn bijvoorbeeld bij de upgrade naar Windows 10 al voorkeursinstellingen genegeerd en ik kan me voorstellen dat er bij een Service Pack achtige update een aantal van deze instellingen teruggezet worden. Vooral instellingen die niet makkelijk in de UI te maken zijn maar die dieper zitten.
-zucht-

De enige instelling die Microsoft negeert bij installatie is je standaardbrowser en dit vooral om Edge te promoten. Je kunt je standaardbrowser achteraf gewoon terugzetten. En de enige reden dat iemand hierover struikelt is die tirade van Mozilla.

Enkele hops via aluhoedjes later krijgen we nu te horen dat MS je privacyinstellingen zal terugzetten in elke update.
Er is wel wat meer aan de hand hoor. Bij mij zijn in de dagen na 29 juli minstens 6 privacy-instellingen (advertising id, background apps, sync with devices, contacts, account info, location) herhaaldelijk teruggezet op ON, zonder dat ik gerelateerde zaken zelf had aangepast. Sync with devices schiet nog altijd regelmatig terug op ON.

Verder zijn voor mij nutteloze apps, zoals Twitter, die Solitair gamesmeuk en "Install Skype" na verwijderen wel 3-4 maal teruggekomen.

Hoe is zoiets normaal te noemen? Ik heb eigenlijk lang niet zoveel problemen met die privacy-instellingen als vele anderen, maar als je er niet vanuit kunt gaan dat eenmaal aangepaste values ook daadwerkelijk gehonoreerd worden en niet te pas en te onpas terugschieten, dan is het hele doorlopen van de instellingen volledig nutteloos.

Ook @Enai

[Reactie gewijzigd door guillaume op 19 augustus 2015 17:34]

Dit klinkt alsof je profiel sync niet goed gaat. Misschien staat er nog ergens een pc van je te roepen "gebruik deze settings en installeer deze apps en sync dat naar andere pc's"?
Nee want ik gebruik louter een lokaal profiel en heb zelfs in geen enkele app ingelogd met m'n Microsoft-account.
Klinkt alsof je een raar probleem hebt. Gebruik de feedback tool om een bug te melden en ga bij een Windows 10 CheckIn punt langs als je die kunt vinden
Gebruik de feedback tool om een bug te melden en ga bij een Windows 10 CheckIn punt langs als je die kunt vinden
Om zo'n bug te melden, gaat je systeem weer allerlei privacy-gevoelige info opsturen naar Microsoft. En da's nu net wat we hier proberen te voorkomen...
Onzin. Als je een bug meld via de feedback tool gaat er geen privacy gevoelige info naar Microsoft.

Als je een CRASH meld en een crashdump meestuurt, dan zou dat wel het geval (kunnen) zijn, en uiteraard krijg je hier ook een keurige melding van.
Kan ik bevestigen, bij mij ook privacy instellingen vanzelf en zonder melding weer op On gezet.
Nee hoor, standaard apps worden aangepast. VLC was b.v. opeens niet meer de standaard player, ipv die MS crap player. ;)
Ik weet niet of dat zo is. Tenslotte wordt je standaardbrowser ook in veel gevallen naar Edge gezet nadat je vanuit een oudere Windows-versie hebt ge-upgrade.

Windows 10 is pas enkele weken oud, dus zou ik ietwat terughoudend zijn met dergelijke claims.
Dan draai je toch na Update Tuesday een Shut Up Wednesday ? ;)
Ik ben geen fan van Microsoft, maar ik heb deze historie wel opgevolgd als een praktijkstudie in vuurtjestook. En voorlopig is er helemaal niets dat doet vermoeden dat MS deze instellingen stiekem negeert of terugzet.

Het "terugzet"-gerucht komt van die idiote press release van Mozilla dat Microsoft je standaardbrowser op Edge zet en dat dit een gigantisch probleem is voor alternatieve browsers om een of andere reden en Microsoft dus de baarlijke duivel is.

En het "negeert"-gerucht komt van de vaststelling dat MS enkele IP's heeft gehardcoded en dus de hosts file overslaat.
Ik mis alleen nog 'the big button'... oftewel, zet alles in 1 keer uit. Dat is wat de meeste willen die dit soort tools zoeken.
Hij zit er gewoon in hoor. Linksboven "Actions" -> "Apply All Settings"
Definieer "alles".

Stel dat je alle communicatie uitzet. Dan werkt het netwerkpictogram in je systray niet meer. Je live tiles doen het niet meer. Je klok wordt niet meer automatisch gesynchroniseerd. Windows Update bolt het af. En ga zo maar door.

Wellicht bedoel je "alles waar men over geschreven heeft de voorbije dagen", maar dan heb je ook zaken mee als Windows Defender (aanwezig in Win7 met net dezelfde functionaliteit) of OneDrive.

En de échte privacyzorgen (encryptiekey wordt gebackupt naar Microsoft en komt dus in handen van de NSA) los je er toch niet mee op.
Kijk, op dit soort tooltjes zat ik te wachten. Ik ga het gelijk proberen!
Mag ik vragen waarom je op dit soort tooltjes zit te wachten? Alles wat dit tooltje doet kan namelijk ook makkelijk in de normale interface ingesteld worden, soms zelfs tijdens installatie al en in veel gevallen vind je er dan ook nog eens een beschrijving bij van wat de optie precies doet. Dat heb je niet met deze tool. Ik denk dat het gros van de mensen niet weet wat "telemetry 1 / 2 / 3" precies doet. Bovendien heb je vaak dan ook weer een tool als dit nodig om een aanpassing weer ongedaan te maken omdat je het dan vast ook niet kunt vinden.

Hiernaast zijn lang niet alles security of privacy risico's zoals het uitzetten van Windows Defender.

Mijn advies; gebruik gewoon de standaard interface om dingen uit te zetten, niet alleen weet je dan precies waar het precies te vinden is maar bovendien weet je dan ook dat de betreffende instelling uit zal worden gezet zoals het hoort zonder dat je het risico loopt dat een tool als dit wat registerinstellingen (want dat is wat dit soort tools doen) vergeet aan te passen.
Deze tool lijkt mij zeer handig om toe te passen na W10-installaties die ik vaak voor vrienden en familie uitvoer. Met deze tool kan je met 1 druk op de knop alle "recommended" features uitzetten.
Als er nou ook nog features toe worden gevoegd waarmee je in 1 klap alle metro apps kan verwijderen, ben ik helemaal blij.
Mijn advies; gebruik gewoon de standaard interface om dingen uit te zetten, niet alleen weet je dan precies waar het precies te vinden is
Windows 10 is net een paar weken uit en nog lang niet iedereen weet al deze instellingen via de normale interface te vinden. Wat jij beschrijft is een mooie kip-ei-situatie waarbij je alle instellingen al weet te vinden en deze tool dus niet nodig hebt. In dat geval biedt deze tool nog altijd een veel overzichtelijkere interface.
maar bovendien weet je dan ook dat de betreffende instelling uit zal worden gezet zoals het hoort zonder dat je het risico loopt dat een tool als dit wat registerinstellingen (want dat is wat dit soort tools doen) vergeet aan te passen.
Hier ben ik het wel mee eens. Het komt jammer genoeg te vaak voor dat dit soort tooltjes 1 registerinstelling wel wijzigen maar een daarvan afhankelijke registerinstelling niet. Dit komt tegenwoordig minder vaak voor dan vroeger omdat deze tooltjes niet rechtstreeks een registerinstelling wijzigen maar een powershellcommando uitvoeren wat alle benodigde registerinstellingen wijzigt.

Mijn tip: Gebruik deze tool niet als simpele flipswitch, maar loop alle instellingen een keer door. Noteer degene die je zou willen aanpassen en probeer die via de normale UI aan te passen

Deze tool lijkt me overigens niet bedoelt voor mensen die Microsoft niet vertrouwen. Je moet wel een heel raar wereldbeeld hebben als je een externe tool die admin rechten vereist vertrouwd, maar het OS zelf niet ;)
Deze tool lijkt me bedoelt voor iemand die vaak deze instellingen moet/wil wijzigen en dit makkelijk en snel wil laten verlopen
Precies, het enige wat dit tooltje lijkt te doen is sommige instellingen definitief op "grijs" zetten. Terwijl je ze zelf al uit had gezet.... zodat je ze ook echt niet meer aan kunt zetten. Nergens voor nodig als je de enige gebruiker van je systeem bent en als dat niet zo is moet je andere users sowieso niet toestaan dit soort zaken aan te passen.
Waarom hebben ze Windows Defender erbij gezet, sinds wanneer is dat een security risico?
waarschijnlijk omdat Windows Defender snel 'verdachte' bestanden / hashes / bestandsnamen naar Microsoft stuurt om te analyseren. Dit zou je als inbreuk op je privacy kunnen zien. Neemt overigens niet weg dat bijna alle anti-virusfabrikanten het op dezelfde manier doen..

//edit: Ze raden het overigens zelf af om uit te zetten.
Deactivation not recommended! Windows Defender is the built-in Windows 10 antivirus solution. Only deactivate this function if you use another regularly updated antivirus solution.
Zie dit screenshot:
http://i.imgur.com/G7194Dr.png

[Reactie gewijzigd door Ynst2003 op 19 augustus 2015 14:46]

Dan nog had het onder het kopje Privacy moeten staan in plaats van Security. Zo lijkt het op bangmakerij.
past voor mij perfect onder security.
Nl dat je zelf eerst voor een andere betere security moet zorgen voor je deze veiligheids optie van windows uitschakeld.
Defender is een securitytool...
Ik vind het altijd vermakelijk hoe snel derden (in dit geval O&O Software) inspringen op de mankementen van Windows. Waar "Start8" en "Classic Shell" de tekortkomingen opvingen die in Windows 8(.1) aanwezig waren, vervult "Shutup" de behoefte om je privacy eenvoudiger terug te eisen in Windows 10.

Overigens heb ik "O&O Defrag" altijd superieur gevonden aan Windows' eigen defragmentatieprogramma. Bij O&O kreeg je ook echt het gevoel dat er fatsoenlijk gedefragmenteerd werd, omdat veelgebruikte bestanden op de buitenste ring van de harde schijf werd geplaatst om een zo'n hoog mogelijke bestandsoverdracht te realiseren.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 19 augustus 2015 14:12]

Technisch gezien heeft dat ook nog maar weinig met defragmenteren te maken, natuurlijk. Defragmenteren is bedoeld om bestanden als één geheel op de schijf te hebben staan, in plaats van in stukjes en beetjes over de halve schijf verstrooid, en daarnaast te zorgen dat je data in een aaneengesloten blok staat, zodat nieuwe bestanden er niet weer in brokjes tussen gestopt worden. Door bestanden juist wel op een andere plek te gaan zetten gaat het laatste punt niet meer op…
O&O Defrag doet beide; het kijkt of het een frequent gebruikt bestand is (indexeren) plakt alle stukjes van dat bestand aan elkaar (defragmenteren) en zet ze vervolgens aan hand van de indexering op een bepaalde plek op de schijf (optimaliseren).

Bestanden die vaak worden gebruikt komen zoals gezegd in de buitenste ring van de schijf te staan. Hoe lager de intensiteit van gebruik, des te meer wordt het betreffende bestand naar het midden van de schijf gezet. Zo hoeven tekstdocumenten die je 1x per maand opent niet in de buitenste ring te staan.
O&O Defrag doet beide; het kijkt of het een frequent gebruikt bestand is (indexeren) plakt alle stukjes van dat bestand aan elkaar (defragmenteren) en zet ze vervolgens aan hand van de indexering op een bepaalde plek op de schijf (optimaliseren).

Bestanden die vaak worden gebruikt komen zoals gezegd in de buitenste ring van de schijf te staan. Hoe lager de intensiteit van gebruik, des te meer wordt het betreffende bestand naar het midden van de schijf gezet. Zo hoeven tekstdocumenten die je 1x per maand opent niet in de buitenste ring te staan.
Ik zou juist denken dat het andersom is, gezien de binnenste ringen 'sneller' ronddraaien in verhouding met de omwentelingen van de buitenste ring.

Maar ik defrag al tijden niet meer ( SSD )
De omtrek van de binnenste ring is korter dan die van de buitenste ring. Het toerental is op beiden plekken gelijk; nogal logisch aangezien een platter van een vast materiaal is gemaakt. Het aantal sectoren is aan beiden kanten gelijk, maar verschillen van grootte. Een sector aan de buitenzijde is groter dan aan de binnenzijde.

Hierdoor bevat de buitenste ring meer magnetisch oppervlak dan de binnenste ring; er kan op die locatie bij een volledige wenteling meer data gelezen of geschreven worden dan aan de binnenkant van de platter.

Plaatje : http://csl.dynamicpattern...Hard-Drive-7a-Medium1.jpg
One of the more telling aspects of any newer hard drive is looking at its performance at the inner and outer edges of the platters. As drive density increases or rotational speeds get faster, users can generally expect data transfer speeds to increase as well. In the case of the new 3TB Barracuda , we found peak transfer speeds measuring just under 200MB/s compared to under 150MB/s of the previous generation model.
Agg .. altijd verkeerd gedacht dus ....
http://www.storagereview...._1tb_platters_st3000dm001
Jij noemt het mankementen, vanuit jouw optiek. Ik heb het Start Menu in Windows 8 nooit gemist, ik gebruikte het al niet in Windows 7. Het is een ontwerpkeuze geweest waar jij, en vele anderen, niet blij mee waren. Veranderingen worden vaak als "eng" ervaren., of ongemakkelijk.
Je privacy eenvoudiger kunnen waarborgen is voor jou ook een mankement aan het huidige Windows 10 (en misschien voor vele anderen), maar dat is niet voor iedereen zo.
Daarvoor had je ook al Xp-Antispy voor windows xp. Ook in XP, en ik meende dat dit toegevoegd werd met SP3, had je al dat data verzonden werd.
Klopt, een ander tooltje was xpy. Dat ook op Vista en 7 werkt.
Er wordt gewerkt aan een aangepaste versie van xp-AntiSpy om juist deze gegevensverzameling in Windows 10 te voorkomen:

Im Netz kursieren, wie zu Windows-XP Zeiten, diverse Registry-Einträge die diese Datensammelei einschränken sollen. Wenn der xp-AntiSpy also dazu beitragen kann, das es vielen Benutzern leicht gemacht wird diese Datensammelei einzuschränken, dann will ich gerne Teile meiner Freizeit dazu einbringen das Programm zu aktualisieren.
Derzeit bin ich grade dabei den xp-AntiSpy wieder zu ‚Erwecken‘ und ihn um einige Einstellungen anzureichern.
Das soll heissen, es geht erstmal wieder weiter.

Nun hat sich aber in der Zwischenzeit in meinem Leben so einiges verändert und ich habe nicht mehr soviel Zeit mich dem xp-AntiSpy zu widmen. Das heisst es wird auch noch ein wenig dauern bis ich die neuen Einstellungen Implementiert und getestet habe.

Ich nehme gerne Hilfe an, wenn es darum geht die diversen Einstellungen textuell besser zu beschreiben oder die Grammatik zu korrigieren/verbessern. Auch Vorschläge, welche Einstellungen am sinnvollsten sind könnt Ihr gerne bei mir loswerden.


Lees hier het hele verhaal.
Mooie tool die iemand daar "even snel" in elkaar gehacked heeft. De omschrijvingen mogen nog wat nuttiger (Disable telemetry 1 of 3), de verschillende opties (Security, Privacy, etc) op aparte tabjes. En natuurlijk de mogelijkheid om de instellingen te bewaren/exporteren of idealiter "op alle pc's op het netwerk" uit te rollen

En heel mooi dat het een pure tool is (geen installatie nodig) zonder ad/spyware en toch gratis. Jammer dat het versienummer niet altijd zo kan blijven ;)

[Reactie gewijzigd door Arnaud op 19 augustus 2015 14:17]

Mooie tool die iemand daar "even snel" in elkaar gehacked heeft. De omschrijvingen mogen nog wat nuttiger (Disable telemetry 1 of 3), de verschillende opties (Security, Privacy, etc) op aparte tabjes. En natuurlijk de mogelijkheid om de instellingen te bewaren/exporteren of idealiter "op alle pc's op het netwerk" uit te rollen

En heel mooi dat het een pure tool is (geen installatie nodig) zonder ad/spyware en toch gratis. Jammer dat het versienummer niet altijd zo kan blijven ;)
Of je gebruikt de app zelf even, in plaats van op een screenshot af te gaan.
Als je op Telemetry 1-3 klikt, krijg je gewoon een omschrijving WAT er gebeurt.
Het is vrij lastig om een app die alleen op Windows 10 draait op mijn werk te testen waar ik nog 8.1 gebruik ;)

Edit: Net geprobeerd en bij telemetry 1, 2 en 3 staat 3 maal dezelfde omschrijving. Bij soortgelijke situaties ook. Misschien voortaan zelf even de app gebruiken voordat je zegt dat iemand anders eerst even de app moet gebruiken?

[Reactie gewijzigd door Arnaud op 19 augustus 2015 17:32]

Windows 10 is 3 weken uit en sommige instellingen zijn pas in de laatste build beschikbaar gekomen. Deze tool is dus zeker snel in elkaar gehacked. Dat is een compliment, geen commentaar. En als je denkt dat ik voor een FiPo ging dan moet je misschien even mijn profiel checken

Als je had gelezen had je kunnen zien dat ik het niet kon proberen en dat toen ik het probeerde er bij 3 verschillende telemetry opties 3 dezelfde omschrijvingen stonden wat dus nog wel voor verbetering vatbaar is.

Dit is een hele mooie tool. Nuttig, simpel en met een paar kleine verbeteringen echt geweldig. Die verbeteringen noem ik netjes op en dat noem jij een domme schreeuw in de ruimte????
Ziet er handig uit! Thuis maar even testen :)
Zet het op "AAN" om de functie uit te zetten. De programmeur in mij is reeds geïrriteerd :+
Er staat toch 'disable'? Dan is aan/yes toch de enige juiste waarde om de functie uit te zetten.

Perl zou leuk zijn voor je...
Doe je 'if (!$value)' of 'unless ($value)'?
Zou versie 1337 met opzet gedaan zijn?
Ik was al blij met de Windows 10 "GodMode" waar alle instellingen onder een kopje te vinden waren maar deze tool ziet er ook goed uit, misschien toch eens een kijkje nemen.
Jammer, want die GodMode is super handig.
Simpel op je bureaublad een nieuwe map maken, en deze hernoemen naar:
GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Dan verandert het map icoon naar een configuratie scherm icoon en voila, alle instellingen onder 1 kopje.
Als je je daar al aan stoort, kun jehet woord GodMode simpelweg veranderen in iets anders.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee