Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties · Standplaats: 's-Gravenhage · 28 april 2023
(Plaatsvervangend) Programmamanager Basisregistratie Ondergrond
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Functieomschrijving
Data is cruciaal voor een goede informatievoorziening m.b.t. de fysieke leefomgeving. Met het oog daarop, is onder verantwoordelijkheid van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening afgelopen jaren een goed functionerend stelsel van afspraken, standaarden en voorzieningen oor inwinning, beheer en ontsluiting van geodata neergezet. Dit stelsel staat bekend als de Nationale Geo-informatie Infrastructuur (NGII).
Met het oog op huidig en toekomstig gebruik, is het van groot belang dat de NGII goed worden onderhouden en tijdig wordt vernieuwd. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij het team (Geo)informatie van de directie Ruimtelijk Beleid. Het team geeft invulling aan die verantwoordelijkheid door het formuleren van informatiebeleid en implementatie daarvan middels veranderprogramma’s. Dit samen met andere ministeries, provincies, gemeenten en organisatie als Kadaster en TNO.
De komende jaren staat het team voor een mooie uitdaging: de wereld van (geo)data en digitalisering nadrukkelijker verbinden aan de wereld van de bescherming en de benutting van de fysieke leefomgeving. De vraagstukken op het vlak van de leefomgeving zijn complex. Voor deze vraagstukken is goede informatie nodig. Zonder goede informatie dreigt verkeerde besluitvorming, met vertragingen en faalkosten bij vervulling van maatschappelijke opgaven tot gevolg. Om in de behoefte aan informatie te kunnen voorzien, moet de NGII worden doorontwikkeld en vernieuwd. Daarbij is sprake van 2 speerpunten: meer samenhang in registratie en ontsluiting van geodata en meer aandacht voor analyse en visualisatie. Het ultieme doel is een datafundament en een digitale tweeling van de fysieke leefomgeving met behulp waarvan besluiten op nationaal, regionaal of lokaal niveau kunnen worden doorgerekend.
Aan doorontwikkeling en vernieuwing van de NGII wordt gestalte gegeven door een data- en digitaliseringsstrategie (‘Zicht op Nederland’) en een drietal veranderprogramma’s. Voor twee van deze veranderprogramma’s, te weten het programma Nationale Digitale Tweeling Fysieke Leefomgeving en het programma Basisregistratie Ondergrond zijn we op zoeken naar een plaatsvervangend programmanager die binnen een termijn van 1 à 2 jaar de functie van programmanager over kan nemen.
De Basisregistratie Ondergrond (BRO) is een centraal register met van publieke partijen afkomstige gegevens over de Nederlandse boven- en ondergrond. De gegevens in deze registratie zijn van groot belang. Ze vormen samen met andere gegevens over de onder- en bovengrond het fundament onder datagedreven werken en digitalisering op het terrein van de fysieke leefomgeving. Zonder dit fundament wordt het heel lastig om met elkaar de grote maatschappelijke opgaven (zoals woningbouw, energietransitie en stikstof) tot een goed einde te brengen.
Aan jou de taak om namens de minister voor VRO, in samenspraak met stakeholders de informatiebehoefte m.b.t. de ondergrond te vertalen naar een portfolio voor beheer, doorontwikkeling en vernieuwing van door de BRO geboden functionaliteit. Dit op een manier waarbij baten centraal staan, maar de kosten niet uit het oog worden verloren. Om dat te bereiken stel je bij wijziging van functionaliteit impactanalyses op en breng je via businesscases kosten en baten in beeld.
Bij wijziging van functionaliteit besteed je niet alleen aandacht aan de technische kant, maar ook aan de bestuurlijk-organisatorische kant van de zaak. Voor jou gaan aanpassingen van standaarden en ICT-voorzieningen en aanpassingen van beleid respectievelijk wet- en regelgeving (afspraken) ter zake de registratie hand in hand.
De landelijke voorziening BRO staat bij de Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO. Met TNO schakel je over strategische thema’s, doelstellingen en prioriteiten. Daarbij heb je een scherp oog voor de productie- en verandercapaciteit van TNO en andere stakeholders (zoals bijvoorbeeld bronhouders).
Daarnaast organiseer je in samenwerking met het bouwteam feedback op hetgeen gerealiseerd is en draag je zorg voor voortgangs- en verantwoordingsrapportage richting de programmastuurgroep/regieraad voor de Basisregistratie Ondergrond.
Als (plv.) programmanager BRO, werk je nauw samen met de (plv.) programmanagers voor de Nationale Digitale Tweeling Fysieke Leefomgeving en de programmamanager Doorontwikkeling in Samenhang (van de registraties voor de bovengrond). Samen beschikken jullie over een pool aan medewerkers bij de eigen organisatie of partijen als ICTU.
Functie-eisen
Deze bagage breng jij mee:
Voor de functie vereiste competenties zijn:
Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau: schaal 13, schaal 14
Maandsalaris: Min €4.688 – Max. €7.718 (bruto)
Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
Minimaal aantal uren per week: 36
Maximaal aantal uren per week: 36
Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
Solliciteren?
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.