Rijksoverheid · Standplaats: Bilthoven · 2 januari 2023

Strategisch inkoper

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Functie­omschrijving

Wie ben jij

Jij bent een bouwer en trekker van benodigde verandering. Je wil een baan met autonomie, bij een organisatie met maatschappelijke impact. Jouw visie op het inkoopvak draag je met verve uit. Je laat kritische professionals graag de meerwaarde van inkoop inzien. Sterk relatiemanagement, helderheid scheppen over wat verwacht kan worden en de grenzen opzoeken, dat ben jij. Dat je met je voeten in de klei staat, geeft jou juist energie. Want, laten we jouw verwachtingen ook gelijk goed managen: Bij het RIVM werk je voorlopig nog onder een systeemplafond, de WIFI is niet optimaal, bepaalde processen staan nog in de kinderschoenen en je wordt (nog) niet zomaar aan tafel gevraagd.

Ben je nog niet afgehaakt? Mooi, dan heb je de eerste selectietest goed doorstaan?

Wie zijn wij

Mensen maken het RIVM. Hier geen mooie praatjes: Het is de inhoud die telt. Een organisatie van bevlogen vakexperts, die met grote betrokkenheid werken aan onderzoek voor een gezond en duurzaam Nederland. Gebrand op onafhankelijke deskundigheid. Met een grote diversiteit aan achtergronden werken wetenschappers, managers, beleidsmakers samen aan verschillende (onderzoeks)projecten. De organisatie is continu in beweging en dat maakt het dynamisch en altijd actueel om hier te werken. Samen weten we meer en zijn we sterker.

Wat zoeken we

We zijn op zoek naar strategisch denkers, die met hun ervaring van het inkoopvak onze inkoopafdeling en het RIVM als organisatie verder willen brengen. Die sceptische intellectuele opdrachtgever(s) kan overtuigen van de meerwaarde van inkoop. Niet als loket waar ze langs ‘moeten’, maar omdat sparren met jou van toegevoegde waarde is. Die het leuk vindt om te acteren in het spel van tegengestelde belangen.

Waar we jou voor nodig hebben

Het RIVM zal steeds meer met derden gaan samenwerken. We hebben als afdeling de uitdaging om dit slim te organiseren en zoeken jou voor een strategische visie op zowel de inkoopprocessen als op het relatiemanagement. Met aandacht voor duurzaamheid en verantwoord inkopen. Het profileren van inkoop binnen het RIVM, is een belangrijk aandachtspunt in deze rol.

Wat doe je zoal

“Hoe bereiken we het meeste resultaat met een minimale inspanning? Hoe buigen we typische afdelingswensen om, richting het grotere organisatiebelang? Hoe creëren we ruimte om pilotprojecten te kunnen opschalen?” Vragen waar jij je als strategisch inkoper mee bezig houdt. Voor complexere inkooptrajecten, maak jij het strategisch inkoopplan en je deelt de kaders met de betrokkenen. Uitdaging zit hem in het spanningsveld tussen wat wettelijk kan, wat past binnen het Rijksoverheidbeleid en de wensen van de centra. Professioneel omgaan met deze, soms tegengestelde belangen, is een belangrijke pijler voor jouw succes.

 • Je neemt initiatief om aan tafel te komen bij directie en management:
      - om de inkoopjaarplannen door te spreken,
      - om tijdig de inkoopbehoeften op te halen,
      - om de inkoopprojecten tijdig in te plannen.
 • Je laat zien dat inkoop een volwaardig vak is, binnen de organisatie.
 • Je geeft juridisch, procedurele en financiële kaders aan de inkopers, contractmanagers en aanbestedingsjuristen en weet met wie je moet sparren voor bepaalde onderdelen van de strategie.
 • Je houdt je kennis actief bij en verdiept je in de ontwikkelingen van de onderwerpen, die in de markt gezet (gaan) worden.

Als strategisch inkoper ben je voor de medior en senior inkoopcollega’s het eerste aanspreekpunt als het gaat om inkooptrajecten. Je begeleidt ze bij de uitvoering van de aan hun toegewezen inkooptrajecten. Je ziet toe dat inkoopdossiers op orde zijn. Bovendien zorg je dat de aanbestedingskalender actueel en compleet is voor de inkoopprojecten, die onder jouw aandachtsgebied vallen.

Wat willen we van jou weten?

We zijn benieuwd naar jouw visie op het inkoopvak en je ervaring met het slim inrichten van inkoopprocessen. Ook horen we graag hoe jij denkt dat we eerder in de keten aangesloten kunnen worden. Hoe ga jij andere organisatieonderdelen betrekken?

Met wie ga je samenwerken?

Natuurlijk met de andere 2200 RIVM’ers. Maar met 35 collega’s werk je nauw samen binnen het IUC (InkoopUitvoeringsCentrum). In 2023 gaan we gefaseerd afscheid nemen van een groot aantal interim collega’s en daar komen vaste inkopers voor in de plaats. Een hoop nieuwe energie dus, met wie jij samen kunt gaan bouwen.

Uniek aan deze baan

Meetapparatuur, landelijke software oplossingen voor het primaire proces, laboratorium pipetten, een infrarood gasanalyse apparaat…..Het RIVM koopt vaak specialistische en niet alledaagse zaken en diensten in. Dat maakt het werk heel interessant. In 2023 gaan we over op een professioneler ERP systeem en in 2025 gaat het RIVM verhuizen naar een state-of-the-art pand op het Utrecht Science Park. Genoeg interessante inkooponderwerpen dus!

Gert, één van de teamcoördinatoren, aan het woord: 
“Meer dan de helft van alle RIVM kosten zijn inkoopkosten (ongeveer 250 miljoen per jaar). Een groot deel van deze kosten zijn productgerelateerd. Het RIVM wordt voor haar dienstverlening steeds meer afhankelijk van leveranciers. Een goede samenwerkingsrelatie met marktpartijen wordt dan ook steeds belangrijker, om risico’s goed te kunnen beheren en te mitigeren.”

De zorg van morgen, begint vandaag

Draag jij hieraan bij vanuit je rol als strategisch inkoper? Solliciteer dan op jouw manier, via onderstaande button. Eerst nog een vraag of wil je eerst een verkennend gesprek? Bel dan met interim teamcoördinator Gert Teusink via 06 511 45 920 of plan hier een informele digitale afspraak met hem in.

Functie-eisen

Wat neem je mee

 • Je hebt wo werk- en denkniveau en een afgeronde RIO of NEVI.
 • Je hebt ruime inkoopervaring binnen een grote, complexe matrixorganisatie.
 • Je hebt gedegen kennis van wet- en regelgeving op het terrein van inkoop en aanbesteden.

Wat is jouw kracht
Natuurlijk ben je analytisch, zodat je de complexe inkoopprocedures en processen snel snapt. Je communicatieve vaardigheden zijn goed ontwikkeld, waardoor je inhoudelijk overtuigend kunt zijn. Je lange adem heb je nodig, omdat zo’n grote matrixorganisatie nu eenmaal niet van vandaag op morgen verandert. Je bent ondernemend genoeg om jezelf uit te nodigen aan tafel en opdrachtgever(s) te verrassen met creatieve inkoopoplossingen, zonder dat jou iets gevraagd werd. Verandering is bij het RIVM een constante factor. De mate waarin jij kunt meebuigen, is daarom cruciaal voor jouw werkgeluk: flexibiliteit dus. En haal je voldoening uit het ontplooien van nieuwe initiatieven om zaken structureel te verbeteren? Dan kom je hier goed tot je recht.

Arbeids­voorwaarden

Salaris­niveau: schaal 12

Maand­salaris: Min €4.092 – Max. €6.045 (bruto)

Dienst­verband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd

Contract­duur: Voor de duur van 12 maanden (vooruitlopend op een contract voor onbepaalde tijd)

Minimaal aantal uren per week: 32

Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeids­voorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

Wanneer je interesse hebt in deze functie, solliciteer dan snel! Je kunt je sollicitatie richten aan Gert Teusink, interim teamcoördinator.

Goed om te weten: Deze vacature gaat offline na de sluitingsdatum. Wil je hem later nog eens teruglezen, bijvoorbeeld voor je sollicitatiegesprek? Vergeet dan niet om de tekst te downloaden en op te slaan. We zijn benieuwd naar jouw motivatie voor deze functie, en zien een toelichting daarvan dan ook graag terug in je sollicitatiebrief. Daarnaast vragen we om in jouw cv uitvoerig jouw werkzaamheden te omschrijven, zodat we een juiste inschatting kunnen maken van jouw ervaring.

 • De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden op het RIVM of via video-bellen.
 • De meeste medewerkers van het RIVM werken momenteel hybride.

Het werving- en selectieproces ziet er als volgt uit:

 • Wanneer we een match zien op papier, nodigen we jou uit voor een eerste gesprek
 • Is dat van beide kanten positief? Dan nemen we contact met je op voor een 2e gesprek.
 • Om een aanvullend beeld van jouw ervaring, kennis en competenties te verkrijgen kan het zijn dat we openbare informatie van je op LinkedIn raadplegen. Desgewenst kun je het profiel afschermen voor personen die geen connectie van je zijn op LinkedIn.
 • Zien we het allebei zitten? Dan sluiten we af met een arbeidsvoorwaardengesprek.
 • Omdat werken bij het RIVM een maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zullen we je dan vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Ben je al in dienst bij het Rijk?
Nieuwe loopbaanstappen binnen de rijksoverheid moedigen we aan. Als je solliciteert als “van-werk-naar-werkkandidaat” of als “herplaatsingskandidaat”, stuur dan een kopie van je aanwijzingsbrief mee. Werk je nu via een uitzend- detacheringsbureau bij de Rijksoverheid, vermeld dit dan in je brief.

Het RIVM zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Meer weten? Klik dan hier! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Bij het RIVM ben je welkom zoals je bent. Wij zijn ervan overtuigd dat diversiteit in een team de samenwerking en uitkomst sterker maken.

Solliciteren?

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.


Meld Misbruik

Rijksoverheid

Standplaats: Bilthoven

2 januari 2023

Vacature kenmerken


Functiegroep
Inkoop / Logistiek / Transport
Functie
strategisch inkoper
Branche
Overheid / Non-profit
Dienstverband
Vast
Uren
32 - 36 uur per week
Salaris
€ 4.092 - € 6.045
Opleidingsniveau
WO
Carriere
Ervaren

Contact


Adres
Rijksoverheid
-
3721 MA Bilthoven
Contactgegevens

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee