Rijksoverheid · Standplaats: Bilthoven · 18 november 2022

Onderzoeker kennis en meten milieu-incidenten

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Functieomschrijving

Door jouw onderzoek naar schadelijke chemische stoffen zijn hulpverleningsdiensten en bestuurders voorbereid over de toe te passen maatregelen bij acute incidenten, zoals een brand of een ongeval met gevaarlijke stoffen. Branden met nieuwe energiebronnen vragen om nieuwe methoden en meettechnieken en dit is waar jouw kennis de volksgezondheid en het milieu kan helpen. Klinkt dit als jouw specialisme? Dan is de functie van onderzoeker milieu-incidenten wat voor jou!

Waar ga je werken?

Binnen het RIVM is de afdeling Milieu-incidenten, Veiligheid en Security (MVS) verantwoordelijk voor de  voorbereiding op en paraatheid van onze Milieu Ongevallen Dienst (MOD). De MOD ondersteunt hulpverleningsdiensten in de regio en andere overheidsdiensten bij incidenten zoals branden, geuroverlast en lekkages van stoffen. De MOD meet, bemonstert en analyseert vrijgekomen stoffen, zodat tijdig beschermende maatregelen getroffen kunnen worden. De faciliteiten van de MOD worden ook ingezet voor onderzoek bij situaties waarbij schadelijke stoffen in de leefomgeving zorgen voor hinder en bezorgdheid onder burgers. Voor deze werkzaamheden draaien ongeveer 90 collega’s uit verschillende afdelingen van het RIVM 24/7 piketdiensten.

Wat worden jouw werkzaamheden?

Branden met nieuwe energiebronnen, zoals accu’s in auto's of zonnepanelen op grote gebouwen, vragen om nieuwe methoden en meettechnieken waarmee de MOD stoffen kan meten. Ook ontstaan er door ontwikkelingen allerlei nieuwe problemen, zoals de toename van bepaalde schadelijke stoffen in het milieu. Als meetorganisatie willen we meegaan in de veranderingen om ons heen. Zodat we van toegevoegde waarde blijven voor vraagstellers en partners in ons netwerk.

Jouw rol hierin:

1.    Jij zorgt voor het vergaren, verdiepen en toepassen van kennis over het meten van gevaarlijke stoffen. Dat doen we op dit moment bijvoorbeeld via literatuuronderzoeken, maar ook door het uitvoeren van (brand)experimenten en uitwisseling van kennis en ervaring met nationale partners. Je bouwt en onderhoudt het netwerk met partners, zoals de Veiligheidsregio’s of de Omgevingsdiensten, die onze kennis gebruiken voor hun eigen taken.

2.    Je leidt of begeleidt onderzoeken die de MOD of de afdeling MVS uitvoert. Er is ook ruimte om zelf onderzoek te doen. Je vertaalt onderzoeksresultaten naar verbeteringen in de meetstrategie van de MOD, voor acute incidenten en bij monitoringsopdrachten, zoals het depositie-onderzoek. Bij deze opgave hoort ook de planning van capaciteiten, monitoring van de voortgang en het sturen op resultaten van de medewerkers die aan innovatieve projecten werken.

3.    Je bent actief in het veld van internationale partners op het gebied van het meten van chemische stoffen. De MOD heeft ook in dat verband veel te brengen en te halen.

Wat maakt deze baan aantrekkelijk?

In deze baan krijg je de mogelijkheid om je als onderzoeker verder te ontplooien in een omgeving waarin het zowel draait om kennis over vrijkomende chemische stoffen, als om het meten ervan bij acute incidenten. Je werkt direct voor- en aan de paraatheid en professionaliteit van de MOD.

Je mag aan de slag met het vernieuwen en optimaliseren van onze meetstrategie en krijgt alle ruimte om te bedenken hoe we onze kennis in het meten van gevaarlijke stoffen op een hoog niveau houden. Dat doe je met collega’s binnen het RIVM en met nationale en internationale partners. Je werkzaamheden zijn afwisselend van aard en vereisen schakelen tussen werkzaamheden die lopen van uitvoering tot strategieontwikkeling. Je wordt uitgedaagd om op al deze borden in een grote mate van zelfstandigheid te schaken.

De MOD bestaat uit betrokken en loyale RIVM collega’s. Mensen die werken aan vragen die in de maatschappij leven. Die in de uitvoering van hun werk de blik naar buiten richten en actief de samenwerking met partners opzoeken. Je krijgt de kans om in woord en daad te laten zien dat de MOD het verschil kan maken.

De zorg voor morgen begint vandaag

Heb jij interesse in deze positie, maar heb je eerst nog vragen over deze vacature, bel gerust naar RIVM afdelingshoofd Cobi de Boer. Je kunt haar bereiken op 06 - 15 03 52 42.

Functie-eisen

 • Een chemische of milieukundige opleiding op academisch niveau;
 • Minimaal 5 jaar ervaring met het doen van onderzoek binnen het domein van milieu en veiligheid;
 • Affiniteit met crisisbeheersing of toezicht en handhaving van de milieuwetgeving is een pré;
 • Je hebt een goede mondelinge en schriftelijke beheersing van de Nederlandse en Engelse taal;
 • Je kunt goed met mensen in verschillende functies samenwerken: technici, analisten, wetenschappers, maar ook met communicatieadviseurs of beleidsmedewerkers.

Wat breng je mee?

 • Je hebt de flexibiliteit en het organisatievermogen om aan verschillende projecten te werken;
 • Je kunt goed analyseren en bredere verbanden leggen;
 • Je kunt goed functioneren onder tijdsdruk en je kunt gemakkelijk lopende werkzaamheden tijdelijk uit je handen laten vallen als je inzet nodig is voor een acuut incident;
 • Je bent in staat om met beperkte informatie conclusies te trekken en een advies op te stellen; ofwel je bent nauwkeurig, maar geen pietje precies;
 • Je werkt vanuit een wetenschappelijke grondslag, maar hebt ook een praktische en pragmatische instelling.

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau: schaal 12

Maandsalaris: Min €4.092 – Max. €6.045 (bruto)

Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd

Contractduur: Voor de duur van 12 maanden (vooruitlopend op een contract voor onbepaalde tijd)

Minimaal aantal uren per week: 32

Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

Je participeert in de responsorganisatie van het Centrum VLH. Dat betekent dat je inzetbaar bent bij milieu-incidenten. Daarvoor draai je 24/7 bereikbaar- en beschikbaarheidsdiensten. In welke rol je dat zou kunnen gaan doen is onderwerp van gesprek na indiensttreding.

Wanneer je interesse hebt in deze functie, solliciteer dan snel! Je kunt je sollicitatie richten aan Coby de Boer, afdelingshoofd.

Goed om te weten: Deze vacature gaat offline na de sluitingsdatum. Wil je hem later nog eens teruglezen, bijvoorbeeld voor je sollicitatiegesprek? Vergeet dan niet om de tekst te downloaden en op te slaan. We zijn benieuwd naar jouw motivatie voor deze functie, en zien een toelichting daarvan dan ook graag terug in je sollicitatiebrief. Daarnaast vragen we om in jouw cv uitvoerig jouw werkzaamheden te omschrijven, zodat we een juiste inschatting kunnen maken van jouw ervaring.

 • De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden op het RIVM of via video-bellen.
 • De meeste medewerkers van het RIVM werken momenteel hybride.

Het werving- en selectieproces ziet er als volgt uit:

 • Wanneer we een match zien op papier, nodigen we jou uit voor een eerste gesprek
 • De eerste gesprekken zullen plaats vinden in de week van 12 december. Is dat van beide kanten positief? Dan nemen we contact met je op voor een 2e gesprek.
 • Om een aanvullend beeld van jouw ervaring, kennis en competenties te verkrijgen kan het zijn dat we openbare informatie van je op LinkedIn raadplegen. Desgewenst kun je het profiel afschermen voor personen die geen connectie van je zijn op LinkedIn.
 • Zien we het allebei zitten? Dan sluiten we af met een arbeidsvoorwaardengesprek.
 • Omdat werken bij het RIVM een maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zullen we je dan vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Ben je al in dienst bij het Rijk?

Nieuwe loopbaanstappen binnen de rijksoverheid moedigen we aan. Als je solliciteert als “van-werk-naar-werkkandidaat” of als “herplaatsingskandidaat”, stuur dan een kopie van je aanwijzingsbrief mee. Werk je nu via een uitzend- detacheringsbureau bij de Rijksoverheid, vermeld dit dan in je brief.

Het RIVM zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Meer weten? Klik dan hier! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Bij het RIVM ben je welkom zoals je bent. Wij zijn ervan overtuigd dat diversiteit in een team de samenwerking en uitkomst sterker maken.

Solliciteren?

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.


Meld Misbruik

Rijksoverheid

Standplaats: Bilthoven

18 november 2022

Vacature kenmerken


Functiegroep
Onderwijs / Onderzoek / Wetenschap
Functie
Onderzoeker kennis en meten milieu-incidenten
Branche
Overheid / Non-profit
Dienstverband
Vast
Uren
32 - 36 uur per week
Salaris
€ 4.092 - € 6.045
Opleidingsniveau
WO
Carriere
Ervaren

Contact


Adres
Rijksoverheid
-
3721 MA Bilthoven
Contactgegevens

Software engineer Applicatiebeheerder Web Developer Systeembeheerder Full Stack Developer Software Developer PHP Developer Java Developer IT Manager Devops Engineer

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee