Rijksoverheid · Standplaats: 's-Gravenhage · 21 juni 2022

Strategisch adviseur cybersecurity

Nationaal Cyber Security Centrum

Functieomschrijving

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft een missie: de Nederlandse samenleving weerbaarder maken in het digitale domein. Dit doen wij onder andere door het geven van (maatwerk)adviezen aan Rijksoverheidsorganisaties en vitale infrastructuren. Hiervoor zoeken wij een adviseur cybersecurity die een sleutelrol vervult in het realiseren van onze missie.

Zit cybersecurity diep in je DNA en beschik je al over enige specifieke kennis van cybersecurity? Ben jij de strategisch denker die bredere vraagstukken binnen de nationale én internationale cybersecuritycommunity weet te koppelen aan concrete adviesactiviteiten? Ben je in staat om een visie te ontwikkelen op strategische onderwerpen om de weerbaarheid van de Rijksoverheid en vitale sectoren te vergroten? Kun jij goed schakelen met de verschillende samenwerkingspartners van het NCSC, zowel nationaal als internationaal? Wellicht ben jij dan de gewenste versterking van ons team!

De digitale dreigingen nemen alleen maar toe. Door het tempo waarin het cybersecuritydomein zich ontwikkelt en daarmee de hoeveelheid aan informatie die beschikbaar is, blijft het van groot belang en tegelijk een flinke uitdaging om alles goed bij te houden en te duiden. Het is voor ons als hét kennisinstituut van cybersecurity in Nederland essentieel dat wij Nederland van kwalitatief hoogwaardige en actuele informatie voorzien. Deze kennis en kunde halen wij mede uit ons netwerk (overheden en bedrijfsleven) en vertalen we naar duidelijke adviezen en kennisproducten. Dit vraagt om een duidelijke visie en strategie op de wijze waarop wij met onze producten en diensten de meeste positieve impact kunnen genereren voor onze partnerorganisaties. Dit is een van je belangrijkste werkzaamheden!

Wat ga je doen

 • Je doorziet en voorziet vanuit een brede blik ontwikkelingen binnen het cybersecurityspeelveld en vertaalt deze naar een mogelijke impact voor de NCSC-doelgroepen.
 • Je helpt mee bij de ontwikkeling van een visie en strategie op het gebied van kennisdeling, impact en samenwerking met partners. Daarbij heb je oog voor de positie van het NCSC binnen het cybersecuritydomein en de politieke en bestuurlijke verwachtingen.
 • Je denkt actief mee over en initieert de (door)ontwikkeling van producten en diensten.
 •  Je denkt actief mee over, initieert en verbetert (nieuwe) samenwerkingsverbanden, allianties en kennisplatforms.
 • Je bent verantwoordelijk voor een taakveld en coördineert daarop andere adviseurs op inhoud.
 • Je start vanuit bredere vraagstukken en behoeften inhoudelijke activiteiten en koppelt die in samenwerking met de teamleider aan de missie en visie van het NCSC. Dit kan leiden tot nieuwe adviestrajecten die je niet alleen kunt initiëren, maar ook begeleiden of zelf uitvoeren.
 • Je bent verantwoordelijk voor complexe en/of gevoelige dossiers, waarin je de vertaling maakt van de inhoud naar impact binnen het werkveld cybersecurity en de doelgroepen van het NCSC.
 • Je bent de generalist als het gaat om het overzien van de verschillende aspecten van cybersecurity.
 • Je bent gesprekspartners van onder meer Rijksoverheidsorganisaties en bedrijven in de vitale sectoren, maar bijvoorbeeld ook sectorale CERT’s.
 • Je fungeert als inhoudelijk aanspreekpunt en sparringpartner van deze partijen.
 • Je begeleidt en adviseert bij bredere en sectorale adviestrajecten.
 • Je geeft inhoudelijke presentaties aan andere organisaties.
 • Je levert een bijdrage aan aan beleidsontwikkelingen op het gebied van cybersecurity, gezien de wederzijdse koppeling tussen advies- en beleidstrajecten.
 • Je coacht en begeleidt adviseurs en senior adviseurs cybersecurity.

Je krijgt te maken met een dynamisch werkveld dat volop in de belangstelling staat van politiek, media en maatschappij. Daarbij heb je oog voor de interactie en wederzijdse koppeling tussen advies- en beleidstrajecten. Je volgt de inhoudelijke ontwikkelingen binnen het cybersecurityspeelveld en vertaalt deze in samenwerking met je collega’s, naar een mogelijke impact voor de NCSC-doelgroepen. Daarbij overzie je de verschillende aspecten van cybersecurity en ben je inhoudelijk breed inzetbaar.

Jouw gesprekspartners zijn dus onder meer Rijksoverheidsorganisaties en bedrijven in de vitale sectoren, maar bijvoorbeeld ook sectorale CERT’s. Jij fungeert als inhoudelijk aanspreekpunt en sparringpartner van deze partijen. Vanuit publiek-private samenwerking geef je hier invulling aan en vorm je actief allianties met samenwerkingspartners, zowel nationaal als internationaal. Je bent daarbij contactgericht, breidt je netwerk uit en onderhoudt deze. Waar nodig en mogelijk doe je dit ook met de wetenschappelijke wereld. Het komt dan ook voor dat je voor conferenties en werkbezoeken naar het buitenland reist.

Omdat het NCSC een crisisorganisatie is, staan de adviseurs cybersecurity via een piketdienst stand-by. Zodat er tijdens een crisis of incident altijd een beroep op een adviseur kan worden gedaan. Het kan voorkomen dat je bij een incident ook buiten kantoortijden moet werken. Nadat je bent ingewerkt bestaat de mogelijkheid om ook tijdens een crisis en/of incident een crisisrol te vervullen. Dit wordt met je leidinggevende afgestemd. Hiervoor word je eerst speciaal opgeleid.

De impact van je werk kan erg groot zijn. Het goed en tijdig informeren en adviseren van onze doelgroepen en partners is essentieel en kan een enorm verschil maken. Dat maakt het werk soms stressvol, maar het zorgt tegelijkertijd voor een enorme kick en gevoel van voldoening. Het werk blijft dan ook elke dag uitdagend. Ondanks ons serieuze werk is er genoeg ruimte voor informeel contact. Dus wanneer jij het als een uitdaging ziet om ons te helpen bij het digitaal nog veiliger maken van Nederlandse organisaties en bedrijven, dan nodigen wij je graag uit om te solliciteren.

Functie-eisen

 • Je hebt een universitaire (master)opleiding afgerond of je hebt vergelijkbaar werk- en denkniveau, bij voorkeur met een achtergrond in IT.
 • Je hebt minimaal zes jaar werkervaring in een voor deze functie relevant werkveld.
 • Je hebt ruime ervaring met adviestrajecten op het gebied van cybersecurity, bij voorkeur ook in een politiek-bestuurlijke context.
 • Je beschikt over stevige inhoudelijke kennis van cybersecurity en hebt inzicht in het nationale en internationale speelveld.
 • Je bent in staat om vraagstukken en behoeften vanuit de omgeving zelfstandig om te zetten in producten en diensten, waaronder adviestrajecten en kennisproducten.
 • Je kunt de tactische aspecten van cybersecurity doorvertalen naar concrete adviesactiviteiten.
 • Je bent sterk in mondelinge en schriftelijke communicatie, zowel in het Nederlands als Engels.

Competenties

 • analyseren
 • overtuigingskracht
 • organisatiesensitiviteit
 • netwerken
 • strategisch denken
 • plannen en organiseren
 • creativiteit

Jouw profiel

Je vindt het leuk om onderdeel te zijn van een team dat bestaat uit cybersecurityprofessionals en houdt ervan om successen en mooie momenten met je collega’s te delen en te vieren. Je bent ondernemend, omgevingssensitief en flexibel. Ook ben je een echte teamspeler, waarbij je op eigen initiatief onderwerpen oppakt, het voortouw daarbij neemt en de samenwerking opzoekt met collega’s binnen en buiten het cluster. Waar nodig sluit je ook aan bij (inter)nationale partners of (inter)nationale netwerken.

Je informeert doelgroepen en samenwerkingspartners en werkt met hen samen aan de betreffende onderwerpen. Daarbij draag je inhoudelijke adviezen uit, gericht op het verhogen van de digitale weerbaarheid.

Je houdt van de dynamiek die het werkveld en onze organisatie met zich meebrengen en bent gewend om daarin mee te bewegen. Jouw stressbestendigheid en flexibiliteit kunnen hier weleens op de proef worden gesteld. Je bent alert op kansen en (potentiële) problemen, handelt hier adequaat naar en neemt waar nodig ook zelf verantwoordelijkheid. Het discreet omgaan met vertrouwelijke informatie is vanzelfsprekend voor je.

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau: schaal 13

Maandsalaris: Min €4.367 – Max. €6.547 (bruto)

Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

Minimaal aantal uren per week: 32

Maximaal aantal uren per week: 36

 

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

 

Bijzonderheden

 • Solliciteren? Graag ontvangen wij je cv en motivatie als Word- of pdf-bestand per e-mail.
 • Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) investeert graag in de ontwikkeling van haar personeel. In overleg met je teamleider worden de mogelijkheden voor cursussen, trainingen en opleidingen jaarlijks afgestemd.
 • Werken binnen het NCSC is uitdagend en divers. Er wordt veel van onze organisatie en medewerkers verwacht. Deze verwachting hebben wij aangeduid met NCSC-brede kerncompetenties, waarvan het zeer wenselijk is dat onze medewerkers over deze competenties beschikken. Deze zijn competenties zijn: omgevingsbewustzijn, flexibiliteit, stressbestendigheid, samenwerken, gedeeld leiderschap en resultaatgerichtheid. Meer informatie vind je op https://www.functiegebouwrijksoverheid.nl/mijn-loopbaan/competentietaal-rijk.
 • Meer informatie over de producten en adviezen waar je als adviseur een bijdrage aan levert vind je op https://www.ncsc.nl/documenten  en https://www.ncsc.nl/actueel/beveiligingsadviezen.
 • Het toetsen van de integriteit van onze nieuwe collega’s is voor het NCSC van groot belang. Om die reden maakt een veiligheidsonderzoek op niveau A deel uit van het sollicitatieproces. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en neemt doorgaans acht weken in beslag. Meer informatie over het onderzoek vind je op https://www.aivd.nl/onderwerpen/veiligheidsonderzoeken.
 • Een casus, opdracht, assessment en/of vaardigheidstest kan deel uitmaken van het sollicitatieproces, net als het opvragen van referenties en het inzetten van een (online) screening.
 • Omdat cyberincidenten en crisissituaties 24 uur per dag en 7 dagen per week kunnen voorkomen, geldt voor deze functie dat je meedraait met de piketdienst.
 • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meld Misbruik

Rijksoverheid

Standplaats: 's-Gravenhage

21 juni 2022

Vacature kenmerken


Functiegroep
Automatisering / Internet
Functie
Strategisch adviseur cybersecurity
Branche
Overheid / Non-profit
Dienstverband
Vast
Uren
32 - 36 uur per week
Opleidingsniveau
HBO
Carriere
Ervaren

Contact


Adres
Rijksoverheid
2511 DP Den Haag
Contactgegevens
Afdeling HR

Software engineer Applicatiebeheerder Web Developer Systeembeheerder Full Stack Developer Software Developer PHP Developer Java Developer IT Manager Devops Engineer

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee