Belastingdienst · Standplaats: Utrecht · 7 juni 2022

Adviseur Chief Information Officer (CIO)

Digitalisering en ICT zijn onlosmakelijk verbonden met de doelstellingen van het directoraat-generaal Toeslagen. Denk aan een goed functionerende digitale overheid. Als adviseur CIO speel je vanuit Utrecht een grote rol bij de verdere digitalisering van Toeslagen. Jij weet precies welke technologische ontwikkelingen ons beleid op de juiste manier ondersteunen.

Dit doe je bij Toeslagen

Dit doe jij bij het CIO-office van Toeslagen

Dat data een belangrijke katalysator zijn om de maatschappelijke vraagstukken van Toeslagen op te lossen en processen efficiënt uit te voeren, krijg jij bij iedereen tussen de oren. Zowel op strategisch en tactisch als op operationeel niveau. Je adviseert en ondersteunt de CIO en in afstemming adviseer je de Toeslagen-directies en Toeslagen-concernonderdelen bij informatievraagstukken en de i-visie, komt met een bijpassende realisatiestrategie en stelt heldere kaders vast. Kansen om te innoveren en te verbeteren zet je om in concrete plannen. Je werkt daarbij nauw samen met onder andere het departementale CIO-office van het ministerie van Financiën. Jouw uitdaging? Informatie ophalen uit de hele organisatie, verschillende belangen behartigen en tot een onafhankelijk oordeel komen.

Vanuit jouw werkzaamheden overzien we onze digitaliseringsvraagstukken. De daarvoor in aanmerking komende projecten voorzie jij van een CIO-oordeel, via onderzoek signaleer je risico's en stel je passende maatregelen voor. Je verwerkt eventuele bevindingen en aanbevelingen van externe toezichthouders, zoals de Algemene Rekenkamer, in concrete verbetervoorstellen en bewaakt de implementatie. Risico’s op politiek gevoelige dossiers schat je goed in en waar nodig onderneem je actie. Daarnaast bouw je mee aan een in-control-statement voor Toeslagen. Hierbij maak je gebruik van de aanwezige expertise binnen de keten Toeslagen.  Verder draag je zorg voor het voorbereiden en opvolgen van overleggen waaraan de CIO deelneemt en zorg je voor de afstemming en het begeleiden van het annotatieproces van (inter-)departementale overleggen. Tot slot zet je ook actuele onderwerpen op de agenda, zoals (open) data, i-bewustzijn en innovatieve kansen.

Een bijzondere baan, omdat...

 • Je ervoor zorgt dat alle medewerkers van Toeslagen én miljoenen mensen in Nederland toegang hebben tot relevante informatie.
 • Je adviseert over uiteenlopende digitaliseringsvraagstukken en vernieuwing, en je kennis dus breed kunt inzetten.
 • Je werkterrein zeer divers is. Zo werk je onder meer samen met de uitvoeringsdirecties, stafdirecties en Belastingdienstdirecties in de Toeslagen-keten.
 • Je werkt in een team van betrokken, bevlogen en deskundige collega’s met een groot hart voor hun werk, en binnen een deskundige en daadkrachtige organisatie.

De CIO is de digitale leider die de informatievoorziening richting geeft. Als CIO-adviseur heb je hierin een belangrijke, ondersteunende rol. Door het aanbieden van de juiste digitaliseringsoplossing draag je bij aan het realiseren van de maatschappelijke opgave van Toeslagen.” Gerwin, senior adviseur informatiehuishouding bij de CIO-Office van het directoraat-generaal Toeslagen.

 

Wanneer past deze baan bij je?

 • Je hebt wo-werk- en -denkniveau.
 • Je hebt kennis van IT-processen, -middelen, -technieken en -architectuur, IT-advisering en informatiemanagement, -planning en -analyse.
 • Je hebt kennis van en ervaring met concepten als sturen met en realiseren onder architectuur, project- en programmamanagement, portfoliomanagement, ontwikkelmethodes zoals waterval en agile, en batenmanagement.
 • Je hebt bij voorkeur enige ervaring in een soortgelijke functie. Heb je een soortgelijke rol vervuld bij de Rijksoverheid? Dan is dat zeker een pre.
 • Je hebt bij voorkeur ervaring met CIO-oordelen volgens het Handboek Portfoliomanagement Rijk.

Jouw competenties

 • netwerken
 • overtuigingskracht
 • plannen en organiseren
 • samenwerken
 • bestuurssensitiviteit

De afdeling - CIO office

De directie Ketenregie van het directoraat-generaal Toeslagen heeft als doel de verschillende onderdelen van de keten zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten. Ketenregie Toeslagen heeft verschillende verantwoordelijkheden. Wij zorgen voor continuïteit van de keten en ketensamenwerking. Hierdoor ontvangen burgers iedere maand tijdig, juist en volledig de

toeslag(en) waar ze recht op hebben. Het gaat om maandelijks ±9 miljoen toeslagen. Ketenregie vertaalt de visie van DG Toeslagen op het ketenproces en de ondersteuning hierop en wij werken aan het verhogen van de snelheid en kwaliteit van (IT-)veranderingen die nodig zijn om burgers nog beter te bedienen. Tenslotte is Ketenregie verantwoordelijk voor de IT en data in de keten (inclusief IT- en data-security). Het CIO-office is hierin ondergebracht.

De uitvoering is zowel bij DG Toeslagen als bij DG Belastingen belegd waarvoor nauwe samenwerkingsafspraken zijn gemaakt.

De organisatie - Directoraat-generaal Toeslagen

Toeslagen maakt vitale voorzieningen voor iedereen betaalbaar. Dát is onze missie!

Miljoenen mensen in Nederland krijgen een of meer toeslagen die voor hen onmisbaar zijn om de kosten te betalen van de zorgverzekering, de zorg voor kinderen en ruimte om te wonen. Directoraat-generaal Toeslagen draagt bij aan financieel gezonde huishoudens door het uitkeren van deze toeslagen. Zo heeft iedereen in onze maatschappij toegang tot de meest vitale voorzieningen. Drie vragen staan centraal in ons werk en vormen het kompas in ons dagelijks handelen: Is het rechtvaardig? Doen we het samen? Zijn we aanspreekbaar?

Bij directoraat-generaal Toeslagen gebeurt veel. We werken met hart en ziel aan herstel van de kinderopvangtoeslagen. En daarnaast gaat het reguliere werk voor de huur-, zorg- en andere toeslagen onverminderd door. We trekken lering uit wat beter kan. Toeslagen maakt de komende jaren dus een sterke ontwikkeling door. Naar de best mogelijke dienstverlening voor burgers. Met medewerkers die weten hoe dat moet. Maatwerk waar kan. Toezicht waar moet.

Het directoraat-generaal Toeslagen werkt voor voor meerdere opdrachtgevers. Voor het ministerie van SZW voert Toeslagen de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget uit. Voor het ministerie van VWS betaalt Toeslagen de zorgtoeslag uit. Voor het ministerie van BZK keert Toeslagen de huurtoeslag uit. Met deze financiële bijdragen maakt Toeslagen vitale voorzieningen voor iedereen betaalbaar.

De opdrachtgevende ministeries bepalen het beleid en de wetgeving, de staatssecretaris van Financiën voor Toeslagen is verantwoordelijk voor de uitvoering.

Zowel de taakopdracht als de taakinvulling van het directoraat-generaal Toeslagen staat volop in de aandacht. Een hersteloperatie op het gebied van de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget wordt nu uitgevoerd. Ook wordt gekeken naar verbeteringen die op korte termijn binnen het huidige stelsel gerealiseerd kunnen worden.. Ook de bestuurlijke ontvlechting is een belangrijk aandachtsgebied.

Bijzonderheden

We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of Pdf-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

 • Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
 • Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen.
 • Op 6 juli vinden de online selectiegesprekken plaats.
 • Het arbeidsvoorwaardengesprek voeren we graag spoedig daarna met jou, op 7 of 11 juli. De beoogde instroomdatum is 1 september as.

Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure.

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde kennis en werkervaring als op het opleidingsniveau. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

Medewerkers van Toeslagen/de Belastingdienst die korter dan drie jaar in hun huidige functie werkzaam zijn of bezig zijn met een startopleiding of inwerktraject verzoeken we om in hun motivatiebrief duidelijk aan te geven wat de reden is om binnen de termijn van drie jaar te solliciteren.

Toeslagen zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Meer weten? Klik dan hier!

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.

Solliciteren bij de Belastingdienst

Het sollicitatietraject bij de Belastingdienst loopt via onderstaande stappen. Hiermee willen we zoveel mogelijk te weten komen over jou, maar laten we je ook kennismaken met ons.

 1. Sollicitatie + selectie
 2. Voorselectietest
 3. Sollicitatiegesprek
 4. Assessment
 5. Arbeidsvoorwaarden

Meer over de sollicitatieprocedure?

Neem contact op met Nicole Roquas, adviseur Werving & Selectie

Contact via Whatsapp

06 - 15 38 78 23

 

Meer over de vacature?

Neem contact op met André Hoekstra, kwartiermaker Ketenregie

Contact via Whatsapp

06 - 18 60 06 75


Meld Misbruik

Belastingdienst

Standplaats: Utrecht

7 juni 2022

Vacature kenmerken


Functiegroep
Automatisering / Internet
Functie
Adviseur Chief Information Officer (CIO)
Branche
Overheid / Non-profit
Dienstverband
Tijdelijk
Uren
32 - 36 uur per week
Opleidingsniveau
WO
Carriere
Ervaren

Contact


Adres
Belastingdienst
3531 AH Utrecht
Contactgegevens

Software engineer Applicatiebeheerder Web Developer Systeembeheerder Full Stack Developer Software Developer PHP Developer Java Developer IT Manager Devops Engineer

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee