Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 377, views: 299.650 •

Tot slot

Hoewel de iPhone 5 en 5s in naam en uiterlijk veel op elkaar lijken heeft Apple toch weer een aantal vernieuwingen weten door te voeren die ervoor zorgen dat de 5s wel degelijk een betere telefoon is. De verschillen moeten, ondanks de nieuwe hardware, echter niet gezocht worden in de algemene snelheid: als je met de snelheid van je iPhone 5 tevreden bent dan zal je van de 5s niet steil achterover slaan.

De nieuwe A7-soc is desondanks enorm interessant, puur en alleen al omdat het laat zien waar Apple op hardwarevlak toe in staat is. Een paar jaar geleden werden de socs van Apple nog in elkaar gezet met standaard onderdelen, maar nu weet het bedrijf eerst een compleet eigen processorontwerp te maken en een jaar later wordt al overgestapt op een nieuwe architectuur. Dat zijn hele grote stappen in een hele korte tijd, en dat hadden maar weing mensen verwacht.

Met de extra rekenkracht doet Apple leuke dingen. Met slowmotion-video kan je aardige resultaten bereiken en de burst-modus zorgt ervoor dat een ietwat luie fotograaf ook een goed gekaderd en scherpe foto kan krijgen. Daarnaast hebben we een voorproefje gehad van de beeldkwaliteit die we van een nieuwe generatie mobiele games kunnen verwachten, en dat smaakte naar meer.

De nieuwe Home-knop en de ingebouwde vingerafdrukscanner stalen de show. Technisch gezien is het een ingewikkelde en indrukwekkende feature, maar het mooie is dat je daar in de praktijk geen bal van merkt. We hebben het meerdere malen gedemonstreerd gezien en elke keer werkte het simpelweg snel en zonder kuren. Voor mensen die tientallen keren per dag hun telefoon uit hun zak halen en ontgrendelen zal Touch ID echt een uitkomst zijn.

De grote vraag bij een nieuwe iPhone is altijd of je moet upgraden. Voor bezitters van een 4s die een nieuwe telefoon zoeken is dat redelijk eenvoudig, want de 5s is op alle vlakken een flinke verbetering en niet onbelangrijk is dat hij 4G ondersteunt bij alle grote providers in Nederland. Het enige punt is dat Apple nu met de iPhone 5c twee nieuwe telefoons in de schappen heeft liggen waartussen je kunt kiezen.

Mensen die nu een iPhone 5 hebben moeten zich goed afvragen waar ze hun telefoon het meeste voor gebruiken, want in sommige gevallen zal je vermoedelijk niet veel verschil merken met de 5s. Gebruik je je telefoon vooral om te bellen, berichten te sturen en te browsen, dan kan je waarschijnlijk nog prima eventjes verder met de 5. Ben je echter een gebruiker die zijn telefoon vaak in de hand heeft, games speelt, de camera veel gebruikt en het stiekem ook een fijn idee vindt dat een telefoon over de nieuwste snufjes beschikt, dan heeft de 5s waarschijnlijk genoeg nieuwe features om je tot een upgrade te verleiden.

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deApple iPhone 5s


Reacties (377)

Reactiefilter:-13770340+1200+232+31
1 2 3 ... 8
En dan vraag ik me af ... waar wordt ja vingerafdruk opgeslagen ??!
Lokaal op de telefoon, encrypted in de nieuwe A7-chip.
Apple heeft gemeld dat het niet naar de iCloud upload.
Net zoals google 1 jaar geleden zei dat alle data veilig was en met niemand gedeeld wordt (ondertussen nsa ziet alles http://rt.com/usa/googling-bomb-feds-raid-suspicious-925/)
NSA kan vanaf afstand een iphone 5 synchroniseren met hun server ,daarnaast hebben alle grote amerikaanse bedrijven tegen betaling alles open staan voor NSA. Dus zou met niet druk makenover veiligheid en privacy :)

De enige wat ze nog niet kunnen kraken is BES10 en BES7 (hoewel dat laatste blijkbaar wel kan als je via wifi of onveilige server gebruik maakt van je email etc waarbij men dit kan oppikken en encrypty software kan gebruiken. Maar ment moet dan nog wel de pin hebben van het toestel van de verzender en de ontvanger. Daarnaast moeten ze ook speciek twee mensen op het oog hebben want op kernwoorden kunnen ze nooit zoeken omdat de date gecodeerd is en onleesbaar is.

Zoals de CEO van Blackberry al zei ze hebben niet zoals alle amerikaanse bedrijven een pijplijn naar NSA en geen achterdeurtje en ze moeten het wel heel specifiek twee gebruikers er uit pakken wel via een netwerk gaan zoals je operator of wifi verbinding.

pin = 8 cijferige code zoals ad4j5kz8 en is voor elke blackberry toestel anders.

[Reactie gewijzigd door nlb op 11 september 2013 00:16]

BES is net zo kraakbaar als iCloud of Google Drive hoor.. maak je daar maar geen zorgen over.

'Kraken' is namelijk een vrij breed begrip. Als het over het doel gaat, namelijk 'jouw informatie' buitmaken (en zo interessant ben je niet, dus waarschijnlijk gaan ze dat niet bij jou doen) kan op vele manieren. Stel dat je je beperkt tot manieren waarop jij dat niet weet, dan moeten 'ze' (en dan heb ik het over werknemers van de NSA bijv.) je wachtwoord weten, je wachtwoord kunnen bruteforcen, of toegang hebben tot een niet-gecodeerde versie van jouw data. In de meeste gevallen gaat het om dat laatste. Nummer 2 wordt vooral met dumps en intercepts gedaan, om dat gewoon niet bekend is waar het wachtwoord is. En nummer 1 krijg je dan vooral als ze jou weten te vinden en je data willen. Men neme een hamer en slaat net zo lang op niet-essentiele lichaamsdelen tot het juiste wachtwoord eruit rolt.

Als het over backdoors en masterkeys gaat, zal je eerder moeten kijken naar verificatie mogelijkheden. Stel dat je data door je OS of andere software met een bekend algoritme versleuteld wordt, dan kan je dat verifieren door je data zelf nog even met datzelfde algoritme te coderen en te kijken of hetzelfde antwoord eruit komt. Als je data dan hetzelfde is, weet je zeker dat het algoritme ook echt zo gebruikt wordt als het wordt.

Gezien zo'n algoritme gebaseerd is op wiskundige waarheden die je kan controleren, kan je er dan van uit gaan dat het niet te 'kraken' is met de technologie van nu.

Diverse onderdelen van Mac OS X die door Apple zelf gemaakt worden kan je zelf controleren door Security te downloaden, de broncode staat op opensource.apple.com. Die worden ook op iOS gebruikt.

Voor Android kan je kijken bij Linux, bij OpenSSL, en bij de AOSP code. Allemaal in te zien dus.

Voor Windows is het wat lastiger, dat kan je helaas niet controleren.
Leuk verhaal maar BES10 is wel uitgeroepen tot de meest beveiligde OS ter wereld door de amerikaanse geheime dienst en daar doelt blackberry ook op.

Ongetwijfeld is het te kraken zoals alles op den duur maar waarom lukt het niemand tenzij men weet naar welke ontvanger het gaat want dan krijgen ze het wel voor elkaar. In India, Pakistaan en Indonesie hebben ze zelf hulp van expert ook uit Amerika en Rusland en nog lukt het niet zoals men wil. Ook UK en AMerika hebben speciale teams om Blackberry te zoeken die via wifi of andere kanalen gebruikt worden. Het artikel spreekt dan van sms en email en ze hebben als bewijs ook de twee pincode's en hierdoor hebben ze software waardoor men dus het kan encrypten maar goed dan ken je de twee gebruikers ook.

Maar goed dit is niet gelijk aan het sychroniseren van een gehele apple toestel waarbij de gebruiker ook nog eens de duppe is van hoog dataverbruik.
Wij van wc eend....

Ben wel benieuwd hoe die vinger afdruk wordt opgeslagen, anders hebben we volgend jaar een headline met "10 Miljoen vingerafdrukken van Iphone gebruikers liggen op straat" iets wat de meeste niet willen, NSA / CIA waarschijnlijk wel.

Die nieuwe processor is me een bakbeest, ben benieuwd naar de GPU die er inzit, nog maar even afwachten dus.
Ja die 10 miljoen liggen gegarandeerd binnen vijf jaar op straat. Is dat erg? Dat moet iedere consument voor zichzelf bepalen.
(ik behoor tot de categorie die bezwaar maakt bij een vingerafdruk voor een ID-bewijs)
Leuk verhaal maar BES10 is wel uitgeroepen tot de meest beveiligde OS ter wereld door de amerikaanse geheime dienst en daar doelt blackberry ook op.
Bij het vorige bericht over het kraken van mobiele telefoons door de NSA (link) heb ik je gevraagd waar je de informatie vandaan haalt dat de blackberry niet te kraken is. Hierbij herhaal ik deze vraag.
Dit stond ooit in één van de vele snowden artikelen. Daar stond echter dat Blackberry een van de laatste netwerken was waar men toegang tot had. Of dat vrijwillig is gebeurd weten ze uiteraard alleen in de USA.

Naar mijn mening is Blackberry net zo veilig als andere aanbieders tegenwoordig. Ze ondersteunen allemaal remote wipe en encryptie dus de informatie is voor dieven veilig. Om te zeggen dat deze veilig is tegen de nsa is onzin en naïef.
Leuk verhaal maar iets 'uitroepen als' betekent eigelijk geen donder. Sources zien en lezen, daarna kan je pas bewijzen.
Maar je vergeet 1 ding. Alle info tot heden kon anoniem blijven door onjuiste informatie te verstrekken, nu met een vingerafdruk maken ze het plaatje compleet.
Na mijn weten heeft de politie etc geen vingerafdruk van mij, dat hebben ze zeker weten wel wanneer ik zo'n iPhone zal gebruiken..
Apple doet t wel leuk, maar ik geloof er geen barst van dat jou vingerafdruk niet verder komt dan jou en je telefoon.

Laptops etc hadden dit ook, in beperkte maten maar is nooit mainstream geworden en maakte gebruik van een beperkt gedeelte van je vingertop. Het lijkt alsof ze het nu op deze manier proberen.

Alsof een vingerafdruk prettiger is dan een wachtwoord die volgens mij nog altijd maar uit max 4 cijfers bestaat op een iPhone.
Nee ik vind dit te toevallig allemaal, hele internet staat ineens vol met privacy inbreuk etc etc en Apple gooid er nog een lading bovenop met hun vingerafdruk scanner in een telefoon
Er zijn gewoon veel mensen die geen paswoord instellen. Veel mensen vinden het lastig om steeds weer hun pincode in te geven. Ik zette die al uit op de GSM, het is pas vanaf mijn eerste iPhone verloren ging ik op een pincode ben overgeschakeld. Dus het is wel zo dat het dient voor veiligheid. Moet je het gebruiken? Nee? Is het toevallig? Misschien.
In sommige bedrijven is het verplicht om een beveiligingscode in te stellen. En dit wordt ook afgedwongen door bijvoorbeeld de Exchange server.
Ach, ik kom van m'n levensdagen niet in de USA en de NL overheid heeft m'n vingerafdrukken al lang (was verplicht bij aanvraag ID kaart). Waarom ik me dan druk moet gaan maken om een vingerafdruk op m'n telefoon is mij een raadsel.

Ik heb een gigantische hekel aan die passcode, typ 'm zeer regelmatig verkeerd en raak ook veel te vaak die 'Emergency Call' knop. Daarnaast kun je die vingerafdruk ook gebruiken om aankopen in de app-store te doen, het niet meer in hoeven typen van m'n Apple ID wachtwoord is een tweede grote pluspunt.
  • App kopen.
  • Wachtwoord popup, ohja die staat in password manager.
  • Cancel.
  • Password manager openen.
  • Apple ID password zoeken.
  • Copy Password.
  • Terug naar App Store.
  • Nog een keer App kopen.
  • Wachtwoord plakken.
  • Installeren.
Dat zijn 10 handelingen, die ik met de vingerafdruk scanner kan reduceren tot drie handelingen.
  • App kopen
  • Vingerafdruk scannen
  • Installeren
-app kopen
-wachtwoord invoeren
-installeren

lijkt mij ook prima mogelijk 8)7
Ik wil geen makkelijke wachtwoorden voor accounts waar een creditcard aan gekoppeld is.

M'n huidige Apple ID wachtwoord is volgens mij een karakter of 32 lang, succes dat te onthouden.
Tja, als men door de beveilingsalgotimes heen probeert te komen, is 16 of 32 tekens ook niet een al te grote uitdaging meer hoor.

Wie zegt daarnaast dat je vingerafdruk niet ergens onhandig wordt opgeslagen en dit systeem gemakkelijk doorbreekbaar is. Ik weet nog niet zo net of het veiliger is dan 16~32 tekens invoeren. (hoewel dat meekijk gevoelig is natuurlijk)

Voor je toestel ontgrendelen is zoiets handig, maar om nou te zeggen dat het je 7 stappen op een app aankoop gaat schelen...

Als je je wachtwoord goed verzint kun je voor dit soort prive zaken natuurlijk gemakkelijk iets kiezen dat je wel kunt onthouden en dat elimineert het hele verhaal weer.

Ik zeg niet dat je beter "Pin123!" kunt kiezen als wachtwoord, maar "8uyXpO0043$^~'I'P[]}" is ook weer nergens voor nodig.
Dat, maar een lang wachtwoord hoeft ook niet moeilijk te zijn.

XZzWmdw8wNU1Ap$
of zoiets, wat staat voor:
XyritZz wil met dit wachtwoord nu een app betalen

Niet mijn fijnste voorbeeld ooit, maar een wachtwoord op deze manier is sterk én makkelijk(er) te onthouden.

Als het wachtwoord niet te onthouden is zal het wel niet zo vaak gebruikt worden (anders gaat het onthouden ervan vrij automatisch) en dan zal de vingerafdruk dus niet heel veel toevoegen imo.

Ja, het is handig zo'n scanner, maar ik vind het nut ervan een beetje overdreven eerlijk gezegd.
Ik wil geen makkelijke wachtwoorden voor accounts waar een creditcard aan gekoppeld is.
gecombineerd met deze:
Waarom ik me dan druk moet gaan maken om een vingerafdruk op m'n telefoon is mij een raadsel.
De ironie :) Dat je niet fysiek komt in de US wil niet zeggen dat je vingerafdruk daar terecht komt. Maar afgezien van het hele NSA/afluister verhaal.

Wat zou je er van vinden als je vingerafdruk wordt gebruikt om identiteitsdiefstal mee te plegen door cybercriminelen?
Als iemand weet dat ze met jouw vingerafdruk toegang kunnen krijgen to je cc gegevens kunnen ze ook gewoon je vingerafdruk ergens vandaan halen ( zowel fysiek als uit een database) en dan zich op die manier toegang verschaffen tot veel meer dan alleen je cc gegevens.
Waarom zou je een wachtwoord die aan je creditcard gekoppeld is, dan aan een commerciele password manager toevertrouwen vraag ik me af. Zo'n fingerprint reader is mooi, maar gezichtsherkenning wat op sommige andere smartphones al zit lijkt me een prima alternatief.
Gezichtsherkenning is een goed alternatief ja, maar dat is helaas wel onbruikbaar in het donker
of je onthoud gewoon je wachtwoord.
Zakelijk gebruik ik een pwd manager.

Maar prive gebruik ik toch wel wachtwoorden die IK weet te onthouden.

Daarnaast wachtwoorden zoals W@t33nF33s7 is best makkelijk te onthouden en vrij lastig te raden door andere
Zulke wachtwoorden zijn akelig makkelijk, substitutie ;)
https://xkcd.com/936/
"Ach, ik kom van m'n levensdagen niet in de USA en de NL overheid heeft m'n vingerafdrukken al lang (was verplicht bij aanvraag ID kaart). Waarom ik me dan druk moet gaan maken om een vingerafdruk op m'n telefoon is mij een raadsel."

|:( Omdat met deze setup de link kan worden gelegd naar je eigen persoon misschien?

Maar ik zou zeggen: tatoeer je pincode op je voorhoofd en je medische dossier op je rug, trek je kleren uit en leef je leven met de wetenschap dat je ieder moment kunt worden afgerekend op die gegevens.
Je kan een wachtwoord zo lang of zo kort maken als je wil op een iPhone.
Je kan ook een iPhone zonder vingerafdrukscanner kopen.

Genoeg mensen hebben hun vingerafdruk al ergens moeten afstaan om verder te kunnen gaan met leven, die hebben hier denk ik minder problemen mee.

Als je ooit naar de VS geweest bent hebben ze je vingerafdruk al, als je in een bepaalde periode een paspoort gekocht hebt zit je vingerafdruk daar ook in, en waarschijnlijk ook nog wel op andere plekken.
@JeroenC heb je een paspoort of moet je het binnenkort verlengen in NL. Dan is de kans groot dat de nederlandse overheid je vinger afdruk heeft. En ja we zijn wel het schoot hondje van USA.
Is er op afstand in te breken om een encrypted chip?
Dus omdat Google loog, liegt Apple ook?
Vrij naief wel, zulke bedrijven zijn gewoon allemaal 1 pot nat en niet te vertrouwen.
Ik heb ook mijn twijfels hierbij...

Het is altijd al zo geweest bij dergelijke bedrijven zoals Apple, Google, Microsoft en weet ik veel welke nog meer dat ze wel zeggen, beloven en beweren dat je persoonlijke data (altijd) "veilig" is maar dat ondertussen het toch niet zo is!

Jammergenoeg komen dat soort berichten over persoonlijke-data lekken altijd te laat, tegen de tijd dat je er niks meer tegen kan doen.

So.... we'll see...
Ach ja, 'encrypted in de nieuwe A7 chip'. Als moderne consument moeten we beseffen dat we embedded devices niet zonder meer kunnen vertrouwen. Het is zo eenvoudig een lek, een hack of een opzettelijke adder te implementeren terwijl deze verborgen blijft voor de eindgebruiker. Hoezo zou je Apple vertrouwen en een willekeurig ander bedrijf niet? Het is belangrijk dat je je beseft: hoe erg zou ik het vinden als mijn gegevens op welke manier dan ook wél publiek worden? Hoe erger je het zou vinden, hoe sterker in het zou afraden ze in eerste instantie aan een device te geven.

Het Internet of Things zit er aan te komen: een netwerk van alles.
Wat is privacy?
Het feit dat wat jij doet en laat NIET verspreid worden zonder jouw toestemming over een netwerk of medium. Het Internet of Things spreekt privacy dus best wel tegen.

De moraal van het verhaal: informatie die je écht prive wilt houden moet je niet je hoofd uit laten komen.
Ik snap die ophef hier niet zo over. De vingerafdrukken van bijna alle Nederlanders staan al in een grote database waar de nsa en andere organisatie's ongetwijfeld bij kunnen. Ook als je een keer naar de vs bent geweest heb je al je vingerafdrukken af moeten staan.

Ik zie dit als enorme verbetering omdat de gemiddelde smartphone gebruiker meerdere malen per uur even op zijn telefoon kijkt en dan tegen die vervelende pincode aan loopt.
De mijne niet en dat wil ik graag zo houden.
Verder kijk ik ook geen meerdere malen per uur op mijn telefoon, gelukkig, en die pincode, die is optioneel. Die voorkomt toch niet dat je telefoon gestolen wordt. Vingerafdrukscanner trouwens ook niet.

Samsung zal binnenkort wel met een irisscanner komen. Hoef je ook niet meer te drukken.
Mijn vingerafdruk is helaas wel al bekend, anders kwam in de VS niet in. Overigens is het natuurlijk eenvoudig om iemands vingerafdruk ergens vandaan te halen. De meeste mensen lopen niet de hele dag met handschoenen aan.
Mijn vingerafdruk is helaas wel al bekend, anders kwam in de VS niet in.
Je komt daar niet eens een Disney park binnen zonder je vingerafdruk .
Heb jij geen paspoort dan? Of geen vingers?
Bij samsung kan je al inloggen met de frontcam welke gezichtspunten herkent ;)
Wat wil je nou zeggen?? op Laptops zit ook al jaren een vingerprint sensor om je laptop te ontgrendelen
Niet alleen op laptops, er zijn al een paar telefoons die vingerprint sensoren gebruiken, waaronder de Motorola Atrix (een android toestel). Dus Apple kopieert, verbetert het iets en voila, ze zijn uitvinder van het wiel.
Omdat ze het dusdanig verbeteren dat het ineens vlekkeloos werkt en mainstream kan worden. En dat is niet bedoelt als een steek richting anderen, maar dat is nou eenmaal wat ze doen (en hebben bewezen).
Wat voor geen meter werkt. Zeker niet als je de optie aanzet dat ook nog op knipperende ogen wordt gelet (om inloggen met een foto te bemoeilijken)

[Reactie gewijzigd door elbo op 11 september 2013 09:25]

No offence, maar dan heb je gewoon een vaag hoofd.

Bij iedereen die ik ken werkt het wel, net zoals mijn eigen Samsung dat gewoon netjes doet. Ze hebben het niet aan staan omdat ze niet continu hun frontcam willen zien, maar dat is een apart verhaal.

Een nadeel aan gezichtsherkenning is dat het systeem je ook 'herkent' wanneer je een groot uitgeprinte foto voor de camera hangt.
Uiteraard heb ik dit laatste zelf getest.
Een nadeel van vingerprint sensoren, is dat een vingerafdruk ook makkelijk na te maken is. Zeker aangezien de touchscreen vol met afdrukken staat ;)
En anders sla je de eigenaar k.o. en legt zijn vinger op zijn iphone, voor je er mee weg rent :)
No offense*, maar apple gaat niet bij hun 5S zeggen dat je "een vage fingerprint" hebt.

Android toestellen zijn altijd erg innoverend, en dat heb ik zelf ook meegemaakt, maar als Apple met "innovatie" komt, werkt het wel 100%. Dat maakt hun producten zo populair bji het publiek, en bij mensen die geen zin hebben in gedoe, en inconsistent functioneren van dingen als gezichtsherkenning op een android.

Daarnaast is een druk op de home button, met direct daarop je vingerafdruk, is nog steeds sneller en prettig er in omgang dan toegang via een camera.
Wat totaal niet werkt. En als het dan een keertje werkt werkt het fout want kan je het gewoon met een foto unlocken

[Reactie gewijzigd door olapola op 11 september 2013 09:10]

Het valt en staat inderdaad compleet met de kwaliteit van de frontcam, de belichting (dit is toch vrij kwalijk) en daarnaast gaat de herkenning niet erg ver in het onderscheiden van gezichten.

Ik lijk b.v. niet heel erg op m'n broertje, maar als hij z'n haar naar achteren houd (ik heb geen) dan wil het ding in slecht licht gewoon unlocken.
Een geprinte foto werkt inderdaad ook gewoon, terwijl als je het toestel in de verkeerde vertikale hoek houd, dan herkent het toestel je al snel niet.

Maar nog steeds innovatiever dan wat Apple nu brengt, M'n houde P4000 Compaq Windows Mobile PDA uit circa 2000 had óók een fingerprintreader. En ja, dus kon je ook gebruiken om niet je pin in te hoeven voeren.
Samsung zal binnenkort wel met een irisscanner komen. Hoef je ook niet meer te drukken.
Ik hoop toch echt wel dat je het verschil ziet tussen deze vingerafdrukscanner die werkt zonder dat je merkt en een irisscanner waar je al echt de telefoon op je oog moet richten. Wat denk je nu zelf wat lekkerder werkt?
Nou ik moet zeggen dat vingerafdruk lezers lang niet altijd even goed werken, zeker niet als je ze "even snel" wilt gebruiken.

Aan de andere kant, m'n oude Win PDA weigerde relatief zeldzaam, misschien 1/25 keer? Dat kan ik over diverse andere opties in lap[tops en smartkeys niet zeggen eigenlijk.

Een irisscan is meetal een 5~7 mpix foto met speciale sensor en belichting, ik denk niet dat dit snel naar mobiele toepassingen gaat komen. In ieder geval niet op een nauwkeurige manier.

Daarnaast zijn Irissen niet zo vast als velen geloven. Het is toch verstandig iedere 3-5 jaar even een nieuwe baseline in te voeren.
als je naar je telefoon kijkt is dat uiteraard genoeg voor een camera om je oog te zien... hoop dat je dat zelf ook wel snapt

of denk jij dat camera's alleen tunnelvisie hebben?
Hoezo pincode? De meeste mensen die ik ken gebruiken op Android een patroon. Dat duurder minder dan een seconde, en wat belangrijker is, je kunt het veranderen mocht het in handen van criminelen vallen. Als criminelen eenmaal je vingerafdruk hebben, kom je daar nooit meer van af. Dat lijkt misschien niet zo belangrijk, maar het is in elk geval belangrijker dan de meeste andere gegevens die op je telefoon zouden kunnen staan.
Je laat nu al overal je vingerafdruk achter, die zo gelift kan worden. Of draag jij altijd handschoenen?

Zelfs als ze toegang kunnen krijgen tot het beveiligde deel van de A7 SoC, dan kunnen ze er nog niets mee, want het is een scan, geen daadwerkelijke vingerafdruk. Je kan hem niet weer omzetten terug naar de vingerafdruk.
Als iemand jouw Android pikt heeft ie en je informatie en je vingerafdruk want die laatste is toch over heel je scherm terug te vinden.

Bij een iPhone is dankzij iOS 7 tenminste je telefoon onbruikbaar. Yep ook als ze je vingerafdruk hebben.
Sterker nog. Als je een telefoon hebt met een mooie gladde achterkant, dan staan waarschijnlijk al je vingers er op.
En waarom zou de telefoon dan onbruikbaar zijn? En wat heeft ios7 er mee te maken? Een vingerafdruk is vrij simpel na te maken

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 11 september 2013 16:55]

De meeste mensen die ik ken gebruiken op Android een patroon. Dat duurder minder dan een seconde, en wat belangrijker is, je kunt het veranderen mocht het in handen van criminelen vallen.
En nog belangrijker: het is ontzettend onveilig tenzij je elke keer na gebruik je telefoon met een brillendoekje schoonveegt (en dat doet niemand).

Altijd leuk die reactie als je iemands telefoon unlocked zonder dat je ze je ooit de code hebben laten zien.
Inderdaad, ware het niet dat ik al een jaar of 2 amper dit probleem heb gehad sinds m'n schermpjes zo'n mooie olie werende coating hebben.

Tja, met een screenprotector... Moet je die ook maar niet opplakken, de schermen zijn zelf stevig genoeg. Of als je dat doet, neem dan een goede.

Overigens, met een pin is het niet heel anders, de meeste mensen gebruiken ook maar een 4 cijferige (anders is het zo lang invoeren / makkelijk af te lezen). Deze kan je vaak aan de hand van afdrukken ook wel lezen.
En nog belangrijker: het is ontzettend onveilig tenzij je elke keer na gebruik je telefoon met een brillendoekje schoonveegt (en dat doet niemand).
Of een patroon gebruikt dat geen schuine vegen bevat. Veel succes met dat patroon terugvinden tussen alle vegen van horizontaal en verticaal scrollen.

Sometimes the best camouflage is no camouflage at all.
Als het goed is zijn deze inmiddels vernietigd. (in 2011)

Ten eerste vind ik het vreemd dat je er niet even iets mee mocht doen. Ten tweede is de vraag hoe makkelijk deze te kraken zijn. Op mythbusters een paar jaar geleden bleek dat sommige erg makkelijk te kraken zijn soms gewoon met een plakbandje met een vingerafdruk erop en je vinger er tegenaan.

Andere nadelen zoals iemand even een foto laten maken kan ook al niet zo makkelijk (met pin overigens ook niet).

Ik ben benieuwd hoe het uit pakt of het echt nuttig is. Ik persoonlijk heb geen pincode op mijn mobiel staan bij het unlocken (wel bij het starten).

Verder even op de telefoon kijken of je e-mail oid hebt kan bij veel telefoons gewoon op het lock screen. Of bij de S4 zelfs door (wat instellingen) en je hand over de telfoon te bewegen.

Wat ik frappant vind:
Iedereen spreekt nu over "het is zo fijn dat hij zo ligt is" en daar ben ik het best mee eens hoor. Maar 2 generaties terug zei iedereen nog. Voel eens, kijk dat voelt nu degelijk (lees zwaar) aan. Deze regels horen typisch bij iemand die graag iets positiefs benoemd wat niet zozeer positief hoeft te zijn. Maar iets goed praten (bv een te zware telefoon) door daar een positieve eigenschap aan te binden.

Overigens ben ik van mening dat de ingezette weg met lichtere iPhones een goede weg is hoor. Alleen is het onderscheid (behalve het OS) met bv een HTC (of een samsung) wel veel kleiner geworden.

[Reactie gewijzigd door Kevinp op 11 september 2013 08:51]

Je spreekt hier over een paar jaar geleden. Apple heeft Authen Tec gekocht op basis van een nieuwe technologie die ze ontwikkeld hebben. Dus mag je er wel van uit gaan dat het niet dezelfde technologie is die myth busters destijds heeft gehackt. Is het 100% veilig? Tuurlijk niet. Het is gewoon een eerste beveiliging en de beveiliging van een iPhone hangt dus ook niet af van die vingerafdruk maar van het feit dat je je iPhone voor altijd onbruikbaar kan maken op afstand.
Hier is het filmpje op youtube.
Er werd ook een zgn niet te kraken slot opengemaakt...
Ze zeggen dat ze een "cruciaal onderdeel" hebben weggelaten zodat het thuis niet te doen is, maar dat zal waarschijnlijk wel ergens op het internet te vinden zijn.
O ja, don't try this at home ;-)
Ja, een paar jaar geleden. Het mooie is dat de "slechte" pc gratis scanners het moeilijkst te kraken waren.

Zoals ik al zei ik weet niet hoe het nu zit. Maar gezien je nog maar bar weinig ermee ziet en hoort lijkt het me niet heel ver vooruit te zijn gegaan.
Gelukkig is het internet of Things meestal gevoed met opensource linux OSen..
Maar daar gaat het heen. Ben er zelf ook veel mee bezig. ARM bordjes met Linux distro's erop en daarmee met een library allerlei IO koppelen. Het is zeer interessant wat je ermee kan doen.
De moraal van het verhaal: informatie die je écht prive wilt houden moet je niet je hoofd uit laten komen.
“Three may keep a secret, if two of them are dead.” ― Benjamin Franklin
Het zal mij overigens niet verbazen dat je vingerafdruk toch even verstuurd wordt ook al wordt deze niet gebruikt om je telefoon te ontgrendelen. De scanner zit namelijk in home knop die je tig keer per dag gebruikt.

De meeste lui denken niet na over privacy maar puur over het gemak gezien het (op dit moment) toch niet tastbaar is. De voordeur staat toch thuis ook niet open voor iedereen om zo maar even binnen te wandelen en rond te komen neuzen!?

Ongetwijfeld dat hier weer data mee verzameld gaat worden en uiteindelijk dus aan een fysiek persoon gekoppeld kan worden.

Leuke nieuwe feature ja ja, doe mij maar gewoon de 4-cijferige pincode nooit problemen mee gehad. Ik kan me voorstellen dat (de slimme) consument door deze ontwikkeling zelfs de telefoon wel eens zou kunnen laten liggen!
Apple zelf upload het niet, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is van buiten toegang te krijgen "wordt zo gehackt"
Maar de NSA kan in alle iphones hacken die ze maar willen, zo werd afgelopen week bekend. Oftewel; onveilig. Verder zijn die afdrukscanners veelal onbetrouwbaar. Een wondje op je vinger en je kunt je telefoon niet gebruiken. Verder is deze telefoon weinig vernieuwend en meer uitmelken van apple fanboys die toch wel elk nieuw toestel kopen.
Uit het artikel van der spiegel:
"In the internal documents, experts boast about successful access to iPhone data in instances where the NSA is able to infiltrate the computer a person uses to sync their iPhone. Mini-programs, so-called "scripts," then enable additional access to at least 38 iPhone features."
Ze moeten dus eerst je computer hacken, en je moet je iPhone syncen met die computer. Er vanuit gaande dat dit waar is, is dat nog stappen verder terug dat een willekeurige iPhone even hacken. (En hoogstwaarschijnlijk zijn er vergelijkbare mitsen en maren bij de andere telefoons).
Tuurlijk, en wat is morgen mogelijk weet je dat ook al?

Het gaat toch niet wat er nu kan, over 2 jaar gebruikt 50% van de kopers die telefoon nog steeds, dan gaat de NSA echt wel verder dan vandaag de dag, en is het misschien wel mogelijk alles OTA te doen :)

Kan ook niet zo zijn, ik ben iig niet van plan daar op te wachten, imo is het gewoon een verkapte manier om een database op te bouwen met vingerafdrukken gekoppeld aan mensen. dat jij daar anders over denkt mag natuurlijk helaas is het voor beide gewoon speculeren en kan er pas over een jaar of meer echt wat over gezegd worden of het nu wel of niet verstandig was geweest...
Als, en dat is best een grote als, ze dat gaan kunnen moeten ze eerst nog de storage waar de hash van de fingerprint (dus niet een kopie of image of wat dan ook) kraken. Geven we ze nog een paar jaar.

En stel dat het lukt. Wat heeft de NSA dan?

Een hash van een afdruk gekoppeld aan m'n iPhone account. Aangezien ik de afgelopen jaren in de VS ben geweest hebben ze al afdrukken van betere kwaliteit van meerdere vingers, gekoppeld aan m'n paspoort.

Waarom zouden ze in hemelsnaam die moeite doen voor iets wat inferieur is aan wat ze al hebben van IEDEREEEN die in de VS is geweest sinds 9/11?

Echt dit is niet het gevaar deze technologie.
En dan nog, de NSA weet waarschijnlijk je vingerafdruk al lang, (maar dat maakt het natuurlijk nog steeds kwalijk). Wat betreft het wondje heb je waarschijnlijk ook nog de mogelijkheid om de unlockcode te gebruiken. Dat verder te telefoon weinig vernieuwd is ben ik met je eens, er is verder niet eens bekend of die A7 chip dual of quadcore is en hoeveel Ghz hij is etc, dat hij 2x sneler is wil ik eerst zien met een benchmark en dan geloven aangezien er verder niet veel over gezegd wordt
Leuk dat het encrypted is enzo, maar uiteindelijk wordt het toch wel gehackt.
Encrypted op de A7 soc. Deze vingerafdruk kan ook niet door software aangeroepen worden, aldus Apple. Maar misschien weet de NSA wel een backdoor.
Er is altijd een backdoor..

In plaats van internet/cloud achtige stuff dacht ik eerder aan..wat als het toestel gestolen word? dan is je vingerafdruk toch beschikbaar..hoewel het overduidelijk niet je hele vingerafdruk is.
Als er, ik quote je, "altijd een backdoor is", waarom zou je het dan willen weten? Wat maakt het dan nog uit? Wat boeit het?

Oftewel, nutteloze opmerking, een dooddoener in een discussie. Doei 8)7

[Reactie gewijzigd door Hurm op 11 september 2013 00:08]

Tsjah, dezelfde dooddoener als mensen die roepen dat het toch wel veilig is.. of dat het toch niet in de cloud opgeslagen wordt. Non discussie iig, conclusie is wel dat het gewoonweg niet veilig is, hoe je het ook bekijkt.
Als je telefoon gestolen wordt kunnen ze je vingerafdruk ook gewoon van de behuizing halen, beetje nutteloos om die chip daarvoor te gaan kraken ;)
Encrypted op de A7 soc. Deze vingerafdruk kan ook niet door software aangeroepen worden, aldus Apple.
Om je telefoon te activeren wordt hij vergeleken met de scan in de SOC. Dit is software en die haalt de scan dus op.

Ik gok een maand, en dan heeft de eerste hacker zijn vingerafdruk uit de SOC gelepeld.
Ik stel meteen een wekker in op mijn (Android)telefoon. Ik denk dat je wel een gelijk zou kunnen krijgen...
En wat is het nut? Waarom zou een crimineel zich bezig houden met een vingerafdruk uit de soc te halen terwijl de vingerafdruk gewoon op het scherm is terug te vinden?

Die sensor is geen algehele beveiliging maar een onderdeel van. Die sensor dient als eerste rij beveiliging. Iemand pakt je telefoon en kan er niet onmiddellijk in. Dat is het enige waarvoor dit dient. Niet meer en niet minder.
Waarom zou de gehele vingerafdruk opgeslagen moeten worden.
Waarom zouden ze niet alleen (een aantal) specifieke kenmerken opslaan.

Of misschien nog wel anders… wat best waarschijnlijk is:

Vingerafdruk met unieke kenmerken wordt gescand door de sensor.
Bij het opslaan van een fingerprint haalt de sensor zoveel mogelijk patronen eruit en hasht deze met een key in de sensor(chip). (dat verklaart ook waarom je meerdere malen moet scannen om de fingerprint in te stellen)
Bij een scan wordt maar een deel van de vinger gescand. De hash wordt uit het geheugen gehaald en gedecrypt door de sensor. Het gescande deel wordt vergeleken met de verschillende patronen die opgeslagen zijn.

Een wachtwoord hoeft niet plaintext en reversible-encrypted opgeslagen te worden om een goede beveiliging te vormen.
Waarom zou dat met een vingerafdruk wel zo zijn.

Doe geen aannames als je niet weet hoe het werkt.
Apple zou er wel goed aan doen om iets meer duidelijkheid te geven hoe het wel werkt...
De hash wordt uit het geheugen gehaald en gedecrypt door de sensor.
Dit is onmogelijk. Het principe van een hash is dat het one way is. (onomkeerbaar) Het zou kunnen dat ze het herkende patroon hashen en vergelijken met aanwezige hashes van alle aanwezige patronen, maar mij lijkt de kans klein.
Voor het vergelijken van iets zoals een vingerafdruk lijkt het mij dat er meer een benadering moet zijn, welke met hashes niet mogelijk is.
Andere vormen van encryptie kunnen natuurlijk zeker ook gebruikt worden.
Dit is onmogelijk. Het principe van een hash is dat het one way is. (onomkeerbaar)
Als hash op zich versleuteld is dan kun je hem ook decrypten :)

De oorspronkelijke vingerdruk reproduceren m.b.v. van de hash is onmogelijk.
Apple zou er wel goed aan doen om iets meer duidelijkheid te geven hoe het wel werkt...
Het zou goed zijn als ze dat deden om meer vertrouwen bij de (potentiële) klanten te wekken.

Van de andere kant is het juist bij security-issues verstandig om zo weinig mogelijk informatie te geven, om mensen met slechte bedoelingen niet op weg te helpen.
Dit kwam ik op Slashdot tegen, ter aanvulling:
"The A7 includes a cryptographic module with non-volatile RAM that stores the data needed to authenticate the fingerprint. It works the same way a smart card works. It has a "store" function and an "authenticate" function built into the hardware. There is no "read" function so there is no way to get the data out without some serious and destructive forensics."
Geen idee waarop deze persoon de info baseert, maar het lijkt me basic security. En inderdaad, wat hierboven al meermaals wordt gezegd, je vingerafdruk staat waarschijnlijk al overduidelijk op de telefoon.

Toch grappig dat het opslaan van een vingerafdruk meer zorgen oproept dan het gebruik van bijvoorbeeld Google+ en Facebook waarmee je mobiel gelinkt wordt met zowat je hele digitale leven!
Toch grappig dat het opslaan van een vingerafdruk meer zorgen oproept dan het gebruik van bijvoorbeeld Google+ en Facebook waarmee je mobiel gelinkt wordt met zowat je hele digitale leven!
Dat zijn gewoon 2 aparte groepen hoor, beetje raar om simpelweg de conclusie te trekken dat het precies dezelfde mensen zijn die dat roepen...
Mooi verhaal, maar dan nog zijn de vingerafdrukken overal op het toestel terug te vinden, dus het hele nut van unlocken met vingerafdrukken is natuurlijk de allergrootste onzin die er bestaat...

Je kan er net zo goed geen enkele beveiliging op zetten, dan is ie net zo 'veilig' als met die vingerafdruk. Of je stelt een PIN in van vier cijfers en schrijft die ook even op de achterkant van 't toestel... want dat is letterlijk waar het over gaat hier.
Mooi verhaal, maar dan nog zijn de vingerafdrukken overal op het toestel terug te vinden, dus het hele nut van unlocken met vingerafdrukken is natuurlijk de allergrootste onzin die er bestaat...
Nope, de sensor die Apple gebruikt is geen 2D optische scanner (die laten zich eenvoudig foppen) maar een capacitieve sensor die de stuctuur vlak onder opperhuid van de vinger in 3 dimensies vastlegt in een hash.

Feit is dat het AuthenTec eigen systeem zich niet voor de gek liet houden door nepvingers met gekopieerde vingeradrukken.

Waarschijnlijk maak je met de volgende methode nog de meeste kans

How to Fake Fingerprints

[Reactie gewijzigd door Carbon op 11 september 2013 14:33]

Ik gok een maand, en dan heeft de eerste hacker zijn vingerafdruk uit de SOC gelepeld.
Maar waarom is dat belangrijk? Je laat overal vingerafdrukken achter! Waarom zou je in hemelsnaam de soc willen kraken als op het toestel honderden vingerafdrukken staan?
omdat die goed gescand is en een vingerafdruk die je achterlaat is minder duidelijk
Bij de iPhone 5 duurde het sowieso alleen al 136 dagen voordat het ding gejailbreaked kon worden. Dat moet waarschijnlijk eerst gebeuren voordat jouw hacker aan de slag kan. Daarbij is er een trend dat het steeds langer duurt voor nieuwe Apple devices gejailbreaked kunnen worden. Voor de Apple TV gen 3 is bijv. nog altijd geen jailbreak beschikbaar, ondanks dat het ding is uitgekomen op 7 maart 2012.

Die weddenschap ga je waarschijnlijk verliezen ;)

Wat Apple waarschijnlijk bedoeld is dat de vingerafdruk niet door apps uit te lezen is. Zolang je niet jailbreakt zullen ze dat waarschijnlijk wel waar kunnen maken.

[Reactie gewijzigd door Glashelder op 11 september 2013 10:07]

Maar dat wil dan nog steeds niet zeggen dat iemand dat ook op afstand kan.. 8)7
Ik snap eigenlijk niet waar iedereen zich zo druk om maakt met die vingerafdruk. Die moet je ook ingeven als je een keer de VS inreist. Als je niet de VS inreist heb je ook niets met de NSA te schaften. Staat ook in je paspoort, en hoe veilig is dat opgeslagen? met andere woorden: als iemand een systematische manier zoekt om interessante vingerafdrukken te verzamelen, dan is die er al lang.
Ach dat is de trend nu tegenwoordig om bij alle berichten de NSA er bij te betrekken. Ik snap ook niet waarom er gelijk vanaf reactie 1 over de NSA gepraat wordt. Inderdaad mensen die naar de VS reizen hebben al vingerafdrukken afgegeven. Mensen met een paspoort hebben ook al een vingerafdruk moeten geven. Nu komt er een telefoon uit die het lokaal opslaat en iedereen springt gelijk weer op de NSA.
Klopt helemaal, sta zelf al in hun database door m'n (bijna) jaarlijks bezoek aan de states, ik denk niet dat deze telefoon mij een slecht gevoel zou geven van oooh waar gaat die vingerafdruk naartoe
Ben het helemaal met je eens.
Als ik op woensdagochtend bij mij door de wijk loop staat iedereen zijn prullebak buiten.
En wat denk je van je auto, je voordeur of het boodschappenkarretje.
Je vingerafdruk ligt letterlijk op straat en iedereen kan erbij.
Dus die ophef over je vingerafdruk is pure onzin en slaat nergens op..
Het is gewoon een leuk iets en makkelijk in gebruik, dus goed gedaan door apple.

En voor de mensen die er zo moeilijk over doen, gewoon 24 uur per dag handschoenen dragen... ;)

[Reactie gewijzigd door MindRuler op 11 september 2013 08:50]

Ik ben het met je eens.
Echter moet je niet vergeten dat je met je telefoon veel meer doet dan met je paspoort of als je een land binnen gaat.

Tot nu toe kon je als je wilt redelijk anoniem je telefoon gebruiken. Hebt zelf in de hand welke gegevens je van jezelf invoert. Vingeraddruk is voor 100% aan jou als persoon gekoppeld.
NSA kan nu natuurlijk heel makkelijk de telefoon en al deze activiteiten aan jou als persoon verbinden. Heel interessant om je file mee aan te vullen natuurlijk.

Ik zeg hiermee niet dat het gebeurt, ben zelf niet zo'n doemdenker en vind het niet zo belangrijk. Toch is het dus wezenlijk wel iets anders dat overheden weten dat jij een bepaalde vingerafdruk hebt, dan dat ze je complete mobiele leven kunnen volgen, met de zekerheid dat het om jou gaat (elke keer dat je je telefoon unlockt identificeer je jezelf en dus je activiteiten op een manier waar een rechter genoegen mee zou nemen).
Je vingerafdruk wordt waarschijnlijk opgeslagen in een TPM in de SoC, dat gebeurd nu ook al met laptops e.d.

http://en.wikipedia.org/wiki/Trusted_Computing

http://en.wikipedia.org/wiki/Trusted_Platform_Module

Het probleem hiermee is dat juist TPM in het verleden vaak onder vuur heeft gelegen vanwege beveiliging en privacy, maar toch heeft elke laptop tegenwoordig een TPM chip ingebouwd.

Mensen hierboven paranoide doen over de NSA die toegang zou hebben tot gegevens hebben waarschijnlijk nog eens gelijk ook nog want van sommige TPM chips is het bekend dat ze achterdeurtjes bevatten voor overheids instanties.

Waarschijnlijk heeft Apple het TPM gedeelte ingekocht van een ander bedrijf (want die dingen maken mag ook alleen onder licentie) waardoor zij zelf ook niet kunnen garanderen dat er achterdeurtjes inzitten of niet.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 11 september 2013 01:31]

Zeg eens, wat is de NSA nu met jouw vingerafdruk? Waarom is dat belangrijk dat de NSA daar niet aankan?
In het artikel staat over de vingerafdruk vergrendeling:
"Waarom heeft niemand dit eerder bedacht. Het werkt veel sneller dan het invoeren van een pincode" enzovoort enzovoort.


Voordat alle Apple fanaten hier weer op de Apple is de uitvinder van alles tour gaan.
Er is al een tijdje een Motorola Atrix 4G op de markt, en die heeft ook een vingerafdrukscanner, en ook die werkt perfect, en ook die wordt onder andere gebruikt om te ontgrendelen.

Niets nieuws. Apple implementeert het gewoon met veel bombarie.
is dat niet met bijna alles van apple? het hele vingerafdruk systeem is niet nieuw, alleen op een mobiel device is het een nieuwe gimmic. en vooral jammer dat de schrijver van dit artikel zelfs blijkt te denken dat apple de uitvinder is van dit concept.
Grappig dat je dit meteen als gimmick wegzet, terwijl het juist een handige toevoeging is voor mensen die hun telefoon met een pincode beveiligd hebben, en dus voor elke unlock die code in moeten tikken. Dan lijkt die vingerafdruk herkenning me een stuk nuttiger dan heel veel andere features die in de krampachtige zoektocht naar 'onderscheidend vermogen' door alle merken worden bedacht de laatste tijd.
Ja, want die pincode, wat was dat toch lastig.

Nee sorry ik volg niet waarom het een voordeel is, waarbij je jezelf ook nog eens extra blootstelt door je vingerafdruk te laten opslaan in een toestel.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 11 september 2013 11:02]

Nee sorry ik volg niet waarom het een voordeel is
Het voordeel ? Geen extra handelingen om toegang te krijgen tot je telefoon. En als dit ook het intikken van je password bespaart voor bijv AppStore aankopen, dan is het absoluut handiger.

Pincode lastig ? Welnee, maar wél lastiger dan 'geen pincode'.
Killer feature ? Nee, maar wel heel bruikbaar zo te zien. En daardoor dus meer dan alleen een gimmick.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 11 september 2013 13:36]

Eh dat is een andere techniek en heb je wel eens gezien waar die fingerprint reader zit?
Nee fingerprint readers zijn al oud, maar er zijn vele soorten. Apple heeft het in de home knop verwerkt. Zoals zo vaak heeft Apple bestaande techniek op een zeer bruikbare manier geïmplementeerd.
Voordat je het concept gaat afkraken moet je dus eerst eens goed kijken. Een losse fingerprint reader op de achterkant vergelijken met hetgeen wat Apple heeft gedaan is zinloos.

Ben je bang dat de Apple fans het gaan roepen? Volgens mij is het andere kamp al druk bezig met het te proberen bestrijden zonder dat überhaupt een Apple fan of Apple zelf geroepen heeft dat het een compleet nieuwe vinding is.
Ik ben geen Apple fan, maar dit hebben ze netjes weggewerkt in de behuizing. Het artikel suggereert echter wel degelijk dat Apple de eerste is die een vingerafdruk gebruikt voor het unlocken van een telefoon en dat dat zo makkelijk en snel werkt. Het gaat dan niet om de locatie van de sensor, maar om de techniek algemeen.

Ik vind alleen het taalgebruik bij vlagen erg tenenkrommend en weinig objectief overkomen. Het artikel begint al met "...en gaan we dieper in op de spannende nieuwe soc". Spannend? Serieus?
Eh, nee dus.
"Touch ID is zo'n feature waarvan je denkt 'waarom heeft iemand dat niet eerder bedacht?', want als je het eenmaal in werking hebt gezien is het meteen vanzelfsprekend. Het is veel sneller dan eerst het scherm aanzetten, dan een swipe te doen en vervolgens je pincode in te toetsen."
Er wordt niet gesuggereerd dat Apple de eerste is met vingerafdrukken, maar wel dat Apple de eerste lijkt te zijn die het handig en soepel implementeert. Ook qua betrouwbaarheid wordt verwacht dat Apple's oplossing erg goed scoort.

Ik kan me voorstellen dat een hardware liefhebber de nieuwe soc spannend vindt. Apple gebruikt nu eenmaals iets anders dan de andere fabrikanten en is blijkbaar de eerste met v8 en 64 bit. Niks raars aan lijkt me.

Mocht je het nog steeds 'weinig objectief' vinden, ter compensatie staan er ook opmerkingen in als:
"We weten natuurlijk niet of de demofoto's echt direct uit een iPhone 5s kwamen of dat ze nog een beetje bijgewerkt waren."
Dat Nokia betrapt is op het manipuleren van video opnames foto's om hun telefoon te verkopen wil dat nog niet zeggen dat Apple dat ook doet...
Haha ja want "wij" roepen toch ook altijd heel hard dat Apple de afgeronde hoekjes heeft uitgevonden. Wat een sneu gedoe is dat om op voorhand mensen alvast terecht te wijzen voor iets wat een enkeling misschien wel eens zou kunnen gaan zeggen.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 11 september 2013 08:56]

Heb geen video gezien waarin de vingerafdrukscanner van de Motorola Atrix 4G werkend met unlock van het scherm te zien is, maar neem dat even aan.
Het bedrijf die dit mogelijk maakte voor Motorola is opgekocht door Apple en nu op een veel betere manier geimplementeerd. Op de Motorola Atrix 4G zat hij achterop het toestel en moest een veegbeweging gemaakt worden met de vinger, ik had dat ook ooit op mijn Toshiba van jaaaaaren geleden, maar nooit gebruikt. Apple implementeerd het op zeer goede en voor de hand liggende wijze, in de homebutton.
Benieuwd welke naam concurrenten zullen bedenken. De S-ID?
Ik heb de Atrix 2 jaar, en gebruik de unlock dagelijks via vingerafdruk. Het is in feite 1 van de dingen die ik echt zou missen als ik van toestel verander. Je kan de telefoon namelijk stevig vastklemmen tussen vingers en duim, en met je wijsvinger alsnog achteraan vegen om te ontgrendelen. In het begin dacht ik ook van hé, waarom niet in de homeknop, maar in feite zou dat de functionaliteit -voor mij- hoogstwaarschijnlijk naar beneden halen. Ik kan de Atrix onder alle omstandigheden met 1 hand bedienen (en unlocken) ongeacht de positie van de telefoon.

Tenzij je al een 5s en een Atrix hebt, vraag ik me af waar je die "veel betere manier" opmerking vandaan haalt? Die slaat nergens op.

Maak je geen zorgen over de concurrenten. Apple heeft ook een naam bedacht en was niet eerst, integendeel.

Wat betreft Tweakers.net. Als je deze functionaliteit in de kop van het artikel verwerkt en er zo sterk de nadruk op legt, kan zo'n uitschuiver als "Touch ID is zo'n feature waarvan je denkt 'waarom heeft iemand dat niet eerder bedacht?'" niet. Zeg dan gewoon dat Motorola dit toen al geimplementeerd had, en vraag je misschien af waarom het in de Moto X niet zit. Die vraag stel ik me zelf ook. En het is vreemd dat het nu wél een topfeature is, en vroeger blijkbaar niet.
Je ziet toch hopelijk wel het verschil in de manier waarop die scanner geïmplementeerd is. Jij met je atrix moet met je vinger swipen en je kan er enkel mee unlocken. Bij de iphone moet je gewoon op een knop duwen (die je anders ook zou moeten indrukken) en je vinger wordt meteen herkend. Er is geen extra handeling nodig. Bovendien kan je het gebruiken om je te identificeren in apps. Dat maakt van de scanner in de atrix een gimmick en bij de iphone een essentieel onderdeel van het OS.
Ik denk dat jij beter mijn post nog eens leest. De info in het artikel is fout, er is prior art en die was goed bruikbaar. Accepteer dat. Meer heb ik er niet over gezegd.
Sterker nog: 10 jaar geleden bestond dit al (in een wat eenvoudiger vorm) in de iPAQ H5550:

http://reviews.cnet.com/s...pc/4505-5_7-30419930.html

Kon je ook unlocken met je vingerafdruk. Ik heb dat ding nog steeds ergens in een kast zwerven volgens mij.
Dus dat mensen doen alsof dit zo'n nieuwigheidje is, snap ik net helemaal. Hooguit dat de tijd er nu rijp voor is en Apple een goede implementatie heeft. Ook voor Apple geldt (weer): Beter goed gejat dan slecht bedacht ;)
Heb je ooit met dat toestel gewerkt? Ik heb het geluk ( of ongeluk ) gehad om met deze iPAQ's te werken. Behalve dat je rustig, in één lange beweging erover moest gaan, moest je het meestal 3 keer proberen.

En dan was je nog steeds in een vastlopend systeem aan het werken. Het is niet dat je de eerste bent, het is dat je het goed implementeert. Een auto is in basis niet veel veranderd tussen wat het vroeger was en wat het nu is. Alleen de implementatie is veel beter. Of moet jij nog steeds remmen door tegen muren aan te schuren? ( Misschien verklaart dat het verkeer dat ik soms zie :) )
Voordat alle Apple fanaten hier weer op de Apple is de uitvinder van alles tour gaan.
Jij bent het prototype van een Apple-hater die eigenlijk geen flauw benul heeft waar hij over spreekt.

Het zou voor een Apple fan raar zijn om te claimen dat Apple alles heeft uitgevonden als je weet dat het bedrijf altijd uit een filosofie vertrekt van bestaande zaken die beter kunnen.

* Eerste mac
* iPod
* iPones
* iPad
* TV

zijn allemaal vertrokken uit het idee dat het beter kon dan wat er toen op de markt was. Neem elk design boek waar men Apple bespreekt en je zult keer op keer hetzelfde zien dat men vanuit hetzelfde idee vertrekt. Lees biografie van Steve Jobs of interviews met Jonathan Ive en je zult altijd hetzelfde lezen.

Zelf als je goed luistert naar de presentatie zul je veel van die opmerkingen zien waarmee ze verwijzen naar bestaande oplossingen en dan waar zij denken een betere oplossing te hebben geleverd.

Het is niet het eerste zijn met iets die belangrijk is, het is goed uitvoeren wat van belang is. Dat is van veel groter belang of een toshiba, motorolla of Lenovo het al jaren geleden heeft gehad. En dat is volgens mij Apple haar filosofie altijd geweest.

De enige die altijd het "Apple heeft alles uitgevonden" mantra herhalen zijn triestige subjecten die zich om een of andere reden emotioneel kunnen binden met electronische apparaten.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 11 september 2013 08:51]

Ach- hou toch op.
Ik haat helemaal niets aan Apple.
Ik erger me wel vaak aan de mentaliteit die veel gebruikers tonen.

Ik meld expliciet "voordat alle apple-heeft-alles-uitgevonden-mensen weer gaan roepen".
Als jij dat nooit doet hoef je je dus niet aangesproken te voelen?

Ik zeg hiermee geenszins iets negatiefs over apple, nog het modicum van haar gebruikers.
Mag je die Motorola eens proberen te unlocken terwijl hij op tafel ligt, of in de houder in je auto zit, succes
Beter goed gejat dan slecht bedacht zeggen ze toch altijd? Plus het is sowieso zo dat de iPhone nou eenmaal een veel bekender product is, en de vingerafdrukvergrendeling is een nieuwe feature, vind je het gek dat ze het met veel bombarie doen?
En ja het zal ook wel veel sneller werken dan een pincode, er kunnen las is 5 verschillende mensen van de telefoon gebruik maken (hun vingerafdruk erin zetten). Ik voor mij vind het af en toe best vervelend om de pincode in te toetsen, en mensen kunnen nog meekijken ook als ze goed opletten. :'(

[Reactie gewijzigd door RobbPeters op 11 september 2013 12:10]

Daar moest ik ook aan denken. Ik weet nog dat iedereen op zn achterste benen stond toen we ons vingerafdruk moesten geven bij ons paspoort. Nu wrijft de NSA zich al in zn handjes. Vanaf het moment dat IOS7 uitkomt, 500 miljoen (ik noem maar even een getal) gratis vingerafdrukken!!!
Dit kon mn Toshiba G900 zo'n 7 tien jaar geleden al...
Haha ik had hem ook die kon inderdaad ook met vingerafdruk ontgrendeld worden. geniaal ding was dat.
Snap niet dat TOny -1 staat toshiba g900 had al ontgrendeling met vingerafdrukken, nu komt apple 7 jaar ! later met "dezelfde" techniek en is het inovatie..

[Reactie gewijzigd door SBTweaker op 10 september 2013 23:52]

Eerlijk toegeven....je gebruikte die techniek helemaal niet bij het unlocken, sterker nog het liep op Windows Mobile....met pennetje |:(

[Reactie gewijzigd door wouter1971 op 11 september 2013 07:54]

Kunnen en iets goed uitwerken is een heel ander verhaal. Apple werkt vaak (bijna) alles haarfijn uit. Zoals tweakers ook zegt. Je merkt er persoonlijk zelf bijna niks van. En daar ligt de kracht.
Ben zelf een Android fan maar ik heb heel veel bewondering voor Apple. Vooral de uitwerking van hun producten.
Hm ja ik ben een vitesse fan, (niet belangrijk waar je fan van bent maar goed, zo kan je mensen in hokjes plaatsen)
Ik vraag me erg af hoe goed dit gaat werken, wat nou als jeje vinger niet juist erop houd of wat als je een snee of wond aan jeduim hebt, telefoon onbruikbaar?
Stel hij werkt wel gewoon, kan dan niet vrijwel iiedereen er gebruik van maken?
je kan 5 vingers inscannen voor het geval je een vinger beschadigd, en daarbij komt dat de vingerscan vervanging is van de code lock; werkt de scan niet, dan word om je code gevraagd. dus geen onbruikbare telefoon of open voor iedereen
Net als m'n Lenovo T61... Ondertussen ook 4 jaar oud.
Het wiel is zeker ook wel 1000 keren opnieuw uitgevonden:
Onder een koets;
onder een auto;
onder een fiets;
onder een kruiwagen;
onder een vuilnisbak;
onder een kast;
onder schoenen;
onder vliegtuigen...

Tuurlijk zijn er aanpassingen geweest aan het wiel, maar het is niet opnieuw uitgevonden of bedacht, het is gewoon meer op maar voor de toepassing...

Echt awesome dat we zulke slimmen mensen onder ons hebben die 1 ding (wat ze niet eens bedacht hebben) onder/aan 1000 dingen kunnen hangen er dat kunnen laten overkomen als 1000 innovaties/uitvindingen...
Ik vind het een geslaagde update van Apple. De prijs valt wel mee, maar 700 euro voor een toestel. Dat is wel te doen, vergeet niet dat je ruim 4 jaar lang gebruik van kunt maken en updates krijgt van Apple. Zo lang krijg je bij een gemiddelde Android telefoon geen eens. Vingerafdruk die Apple toegevoegd heeft aan de iPhone 5S is zeker een mooi stukje techniek. Ik zou dit stukje techniek heel graag zelf willen uitproberen, Apple kennende zal het waarschijnlijk wel goed werken. Kwaliteit is namelijk hun imago.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 10 september 2013 23:44]

Nexus :)

De hogere opslag varianten worden wel een beetje pittig qua prijs moet ik wel zeggen..

Hoop dat ze wel wat gaan doen aan iOS 7..de meningen zijn erg gemengd!
En anders zet je een custom ROM op je non-Nexus toestal zoals CyanogenMod en je hebt ook de laatste Android-versie :) .
Ik weet niet wanneer jij voor het laatst een iPad1 in je hand hebt gehad, maar die mag je niet meer bruikbaar noemen. En ik vermoed dat je dat over de iPhone3GS en misschien de 4 ook kunt zeggen, maar daar heb ik geen first-hand ervaring mee.
Trek dus gerust een jaar, en misschien zelfs anderhalf, van die 4 af.

[Reactie gewijzigd door frickY op 10 september 2013 23:58]

Ik heb de iPad 1 en iPhone 3G gehad en weet wat je bedoelt. De Apps zijn met de loop van jaren steeds zwaarder geworden waardoor ze niet meer vloeiend draaien op deze iDevices. Maar je kunt er nog steeds de basis dingen doen, dus bruikbaar.
voor basis dingen neem je niet deze smartphone. zelfs 2e hands heb je concurrerender toestellen waarmee je meer dan basis dingen mee kunt doen.
Met een 10 jaar oude mobiele telefoon kun je ook nog steeds de basis dingen doen hoor. 8)7
Zelf een iPod Touch 2G gehad. Wel een beetje laat gekocht, maar heb ik zeker geen 4 jaar kunnen gebruiken. Ik kan nu (vrijwel) geen nieuwe apps meer kopen of updaten.
Ben het dus zeker met je eens.
De iPhone 4 is nog prima bruikbaar hoor, ook met iOS 7. Maar aangezien de mijne nu al 3 jaar oud is, wordt het toch maar eens tijd voor een nieuwe. De accu begint het langzaam aan op te geven.
Een SGS 2 is ook prima bruikbaar in dezelfde prijsklasse koop je al een N4. Tis toch eigenlijk heel veel geld voor weinig extra's in die nieuwe telefoons. Ik denk dat een iphone 4 of een N4 een betere deal is dan 5s of SGS4/HTC one/etc.
Komop zeg, de iphone 4 is zo vreselijk traag dat het bijna niet werkbaar wordt. Het lagt enorm, apps crashen, en een foto nemen duurt een eeuwigheid. Nee een iphone4 kan is me echt te traag geworden.
Oldskool 3GS gebruiker hier, werkt nog allemaal prima en snel (voor mij dan) :) In tegenstelling tot Android telefoons die hetzelfde jaar zijn uitgekomen, merk ik nauwelijks snelheidsverlies bij mijn 3GS. Misschien ligt het eraan dat ik de 3GS met opzet niet verder heb geupgrade dan iOS 5.1.1 (met jailbreak), maar het werkt echt prima :)
Android telefoons uit die tijd waren nog niet zo in opkomst. Het zou heel goed kunnen dat er Android toestellen van die tijd nu outdated zijn. Maar omslag ligt echt bij launch van Samsung galaxy s en s2. Als je ook bij Android met opzet niet upgrade heb je ook geen snelheidverlies.
Echte voordeel bij Android toestellen liggen op de 2e hands markt. Voor een prijs van een gebruikte 3gs koop je een gebruikte LG 2xHD, HTC sensation oid. En die LG/HTC is wel vele malen krachtiger dan een 3gs.

[Reactie gewijzigd door llee op 11 september 2013 09:00]

Bij mij werkt de 3GS op iOS 6.1.3 ook nog prima, het enige nadeel dat ik nu ervaar is dat een een tethered jailbreak heb omdat ik hem (door mijn eigen domme fout) heb laten crashen op 6.1.2
Wat een onzin, officieel komen er ongeveer een jaar lang updates uit en onofficeel nog veel langer, ik heb destijds mijn HTC HD2 4 jaar lang van de nieuwste android versie kunnen uitrusten dus dit is echt onzin.
Staar op de 2e pagina, lokaal versleutelt op je telefoon, niet bij Apple.
Vindt het erg gaaf om te zien hoe simpel zo'n vingerafdrukscanner ingebouwd kan worden! Heel cool! Ik ben benieuwd of het echt zo goed werkt als wordt gedemonstreerd door apple!

Het wegblijven van WIFI-ac, zonde had een simpele upgrade geweest!
Mag hopen dat ie beter werkt als op de gemiddelde pc. Mijn ervaring met vingerafdruk scanners op oa. HP computer is dat het meestal net niet werkt.
Heb je het filmpje bekeken? Het werkt helemaal anders dan op computers, geen swipe meer nodig, gewoon een aanraking met de home button.
Ik vraag me af, zo'n duur nieuwe model met vele nieuwe hardware..maar waarom toch die wifi niet?!
Zijn er dan al nieuwere accesspoints?
Onder welke steen heb jij gelegen het afgelopen jaar?
Zo'n beetje ieder access point wat je nu koopt (ok misschien niet alle sitecoms en andere prulmerken) heeft AC ondersteuning.
Dus ja.
Dat zijn er wel geteld 23
Is er veel vraag naar vanuit de markt? Nee. Dus logisch.
Omdat je nooit grote bestanden copieert op een telefoon? En het misschien meer ruimte of stroom verbruikt?
Is dit echt een dealbreaker? Sinds wanneer heb je op een telefoon een wifi snelheid nodig van 1300Mbps (ac) en is 450 Mbps (n) niet voldoende? Ik kan me geen situatie inbeelden waar je die extra snelheid nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 11 september 2013 09:49]

Waarom heeft een telefoon geen AC nodig maar wel LTE? Dan is 3G toch ook voldoende?
Omdat 3G - LTE wel een merkbare verbetering geeft in het ophalen van data en dat de verschillen tussen N en AC niet merkbaar een verschil geven?

3G is in de praktijk misschien 5-6Mbit, terwijl de tests met LTE aangeven dat 40-50Mbit goed te doen zijn. Dit ga je echt wel merken op je toestel. Het verschil tussen 450Mbit en 1300Mbit ga je op je telefoon niet merken, aangezien de meeste bronnen al niet eens 450Mbit kunnen leveren per connection. Daar hoef je geen raketgeleerde voor te zijn. ;)
Daar hoef je geen raketgeleerde voor te zijn.
Maar blijkbaar wel om te snappen dat je niet van techniek A de praktijk waarden kan gaan vergelijken met de theoretische waarde van techniek B...

Wifi N heeft in telefoons max 150mbit theoretisch, en AC heeft 433mbit max theoretisch (dat zijn de telefoon standaarden)...

In de praktijk valt dat ook nog is facor 3 tot 5 lager uit. In de praktijk haalt een N netwerk 50Mbit tot 75mbit op de S4 bijv (afhankelijk of je 2.4 of 5Ghz gebruikt), AC heb ik geen ervaring mee, maar binnen nu en 2 jaar staat hier wel een router met AC.

Even ter vergelijking HSPA+ heeft een theoretische max van 168Mbit! Hoewel in de praktijk echt de max aangeboden theoretische snelheid geloof ik 42mbit is (Telstra in Australië)!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 11 september 2013 17:12]

Ik vergelijk 3G met LTE en daarnaast N met AC. Zelfs met de waarden zoals jij ze aanhaalt, kan je toch niet ontkennen dat bij gebruik op een smartphone de 3g - LTE upgrade meer merkbaar zal zijn dan de N - AC upgrade?
Ik vraag me af, zo'n duur nieuwe model met vele nieuwe hardware..maar waarom toch die wifi niet?!
Waarschijnlijk is er nog geen chip die dat energiezuinig genoeg kan doen, op dat formaat. Dat is meestal toch wel een grot reden. En dat hebben ze eerder gedaan. Ze hebben ook heel lang 802.11n op 5Ghz niet ondersteund om die reden, het is nutteloos de ondersteuning in te bouwen, als je accuduur daardoor keldert.
Kostenplaatje? Patenten? Nog duurder om te maken?
Goed artikel en mooie telefoon! Wacht met spanning af op de uitgebreide review!

Heb momenteel een 4S en denk er toch sterk over na om over paar maanden (loopt abonnement af) voor de 5S te gaan. Zitten inderdaad paar mooie verbeteringen in.
Leuke die vingerprint.....kan de vrouw of kinderen ook nooit voor je even op de telefoon kijken als je aan het rijden bent.
Mag ik even je vinger lenen......
Doe mij maar een andere vorm van beveiliging.

Ook mijn HTC ONE heeft gezichtsherkenning....net zo leuk als de vinger.
Kan niemand op mijn telefoon komen als ik er even niet ben :(
Als het goed is kunnen er meerdere vingerafdrukken opgenomen worden. Die hoeven niet van dezelfde persoon te zijn lijkt mij.
Je kunt meerdere vingerafdrukken toevoegen.. Dus het kan wel.

"And because Touch ID lets you enroll multiple fingerprints, it knows the people you trust, too."
Uit het artikel:
Het is overigens goed om te weten dat een vingerafdruk altijd gepaard gaat met een pincode, zodat de telefoon ook nog ontgrendeld kan worden als er iets mis gaat met de herkenning.
Moet je wel die persoon vertrouwen om je pincode door te geven.
Volgens mij wordt het zo bedoeld dat je met alleen al met je vingerafdruk de iphone kan unlocken, maar dat je dat desnoods ook met een pincode kunt doen mocht de vingerafdruk niet herkend worden o.i.d.
Inderdaad. Iets wat vrij handig is wanneer je vingerafdruk niet werkt doordat er bijvoorbeeld blaren op je handen zitten of je de vinger moet missen (door sport, werk of ongelukken)...
Je kunt ook nog altijd gewoon een pincode invoeren. ff iets beter inlezen voordat je iets afkraakt }>
Je kunt ook nog steeds met je passcode aanmelden.

Overigens, je gezichtherkenning zit net als de vingerafdrukscan in de weg als je vrouw of kinderen even op de telefoon wil kijken ;-)
Het is nog altijd mogelijk gewoon je wachtwoord te gebruiken.. Je vinger maakt het alleen sneller en makkelijker.
Leuke die vingerprint.....kan de vrouw of kinderen ook nooit voor je even op de telefoon kijken als je aan het rijden bent.
Mag ik even je vinger lenen......
Doe mij maar een andere vorm van beveiliging.

Ook mijn HTC ONE heeft gezichtsherkenning....net zo leuk als de vinger.
Kan niemand op mijn telefoon komen als ik er even niet ben :(
Sorry maar ik kan niks anders zeggen dan dat het altijd weer hetzelfde gedoe is met Apple spul in de comment sectie van Tweakers, lees jij uberhaupt wel wat er staat ? Er staat toch echt duidelijk dat er meerdere vinger scans kunnen worden opgeslagen en daarnaast ook nog gewoon een pincode.

Het gebeurd constant weer, Apple nieuws snel lezen en features nitpicken terwijl je de rest niet leest gewoon puur en alleen om het bashen, en niet alleen jij maar zo'n beetje de helft van de 150 comments hier. Doe toch niet zo kinderachtig.

[Reactie gewijzigd door Dylan93 op 11 september 2013 09:06]

Leuke die vingerprint.....kan de vrouw of kinderen ook nooit voor je even op de telefoon kijken als je aan het rijden bent.
Mag ik even je vinger lenen......
Doe mij maar een andere vorm van beveiliging.

Ook mijn HTC ONE heeft gezichtsherkenning....net zo leuk als de vinger.
Kan niemand op mijn telefoon komen als ik er even niet ben :(
Leuke die reacties die helemaal op niets slaan. Lees het artikel even voor je reageert.
Leuk die fingerprint. Kan je vrouw ook niet meer stiekem op je toestel kijken als je even uit de kamer bent, om te kijken of je niet aan het flirten bent met andere vrouwen (of mannen for that matter)

Je kan alsnog een vinger van je vrouw programmeren en anders gewoon unlocken met een code. Voor elke unlock/beveiliging kan je wel een situatie bedenken dat het niet handig is. Beveiliging is er niet om het makkelijker te maken, maar veiliger. Als die beveiliging zo makkelijk mogelijk in gebruik gemaakt wordt, waardoor het niet hinderlijk in de weg zit elke keer, dan is het een voordeel.

Pincodes en Unlockpatronen zijn een wassen neus, gezien het feit dat iedereen met regelmaat unlocked zonder het zo te doen dat je geen pottekijkers hebt. Alleen de gelegenheidsdief hou je hiermee tegen om bij je data te komen. Juist een fingerprint zou een toestel dus echt onbruikbaar kunnen maken bij een diefstal. Ook na een reset van het OS staat de fingerprint in het toestel. Als hiermee effectief geregeld is dat een toestel na diefstal waardeloos is, is het een grote stap voorwaarts in beveiliging en de strijd tegen straatroof.
pasfoto of facebook profielfoto laten zien?
"Apple, able to recognize multiple fingerprints, indicating that it may be used to give specific permissions to specific users."
filmen in slowmotion kon mijn LG Viewty uit 2007 al
Slow Motion 120 fps zit ook op de Samsung Galaxy S4. Dus hiermee zijn ze niet uniek.

http://www.youtube.com/watch?v=9FseSDzWDCQ
Dat wordt toch nergens beweerd?
Slow motion 120 fps 720p zit niet op de samsung galaxy s4. Daar moet je genoegen nemen met 800x540.
Inderdaad, kan je beter de note 3 nemen die 120FPS op 1080P kan doen :)
Of de Note 2 die het wel op 720p deed (60FPS meen ik)...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 11 september 2013 17:14]

1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair: Gamescom 2014 Gamecontrollers Game-accessoires Smartphones Sony Microsoft Games Wetenschap Besturingssystemen Consoles

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013