Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 377 reacties, 302.241 views •

Tot slot

Hoewel de iPhone 5 en 5s in naam en uiterlijk veel op elkaar lijken heeft Apple toch weer een aantal vernieuwingen weten door te voeren die ervoor zorgen dat de 5s wel degelijk een betere telefoon is. De verschillen moeten, ondanks de nieuwe hardware, echter niet gezocht worden in de algemene snelheid: als je met de snelheid van je iPhone 5 tevreden bent dan zal je van de 5s niet steil achterover slaan.

De nieuwe A7-soc is desondanks enorm interessant, puur en alleen al omdat het laat zien waar Apple op hardwarevlak toe in staat is. Een paar jaar geleden werden de socs van Apple nog in elkaar gezet met standaard onderdelen, maar nu weet het bedrijf eerst een compleet eigen processorontwerp te maken en een jaar later wordt al overgestapt op een nieuwe architectuur. Dat zijn hele grote stappen in een hele korte tijd, en dat hadden maar weing mensen verwacht.

Met de extra rekenkracht doet Apple leuke dingen. Met slowmotion-video kan je aardige resultaten bereiken en de burst-modus zorgt ervoor dat een ietwat luie fotograaf ook een goed gekaderd en scherpe foto kan krijgen. Daarnaast hebben we een voorproefje gehad van de beeldkwaliteit die we van een nieuwe generatie mobiele games kunnen verwachten, en dat smaakte naar meer.

De nieuwe Home-knop en de ingebouwde vingerafdrukscanner stalen de show. Technisch gezien is het een ingewikkelde en indrukwekkende feature, maar het mooie is dat je daar in de praktijk geen bal van merkt. We hebben het meerdere malen gedemonstreerd gezien en elke keer werkte het simpelweg snel en zonder kuren. Voor mensen die tientallen keren per dag hun telefoon uit hun zak halen en ontgrendelen zal Touch ID echt een uitkomst zijn.

De grote vraag bij een nieuwe iPhone is altijd of je moet upgraden. Voor bezitters van een 4s die een nieuwe telefoon zoeken is dat redelijk eenvoudig, want de 5s is op alle vlakken een flinke verbetering en niet onbelangrijk is dat hij 4G ondersteunt bij alle grote providers in Nederland. Het enige punt is dat Apple nu met de iPhone 5c twee nieuwe telefoons in de schappen heeft liggen waartussen je kunt kiezen.

Mensen die nu een iPhone 5 hebben moeten zich goed afvragen waar ze hun telefoon het meeste voor gebruiken, want in sommige gevallen zal je vermoedelijk niet veel verschil merken met de 5s. Gebruik je je telefoon vooral om te bellen, berichten te sturen en te browsen, dan kan je waarschijnlijk nog prima eventjes verder met de 5. Ben je echter een gebruiker die zijn telefoon vaak in de hand heeft, games speelt, de camera veel gebruikt en het stiekem ook een fijn idee vindt dat een telefoon over de nieuwste snufjes beschikt, dan heeft de 5s waarschijnlijk genoeg nieuwe features om je tot een upgrade te verleiden.

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deApple iPhone 5s


Reacties (377)

Reactiefilter:-13770340+1200+232+31
Moderatie-faq Wijzig weergave
1 2 3 ... 8
Wat iedereen hier, inclusief de Tweakers redactie, gemist lijkt te hebben, is de termologie die gebruikt werd tijdens de Keynote.
Bij de presentatie van de 64 bits processor, werd heel regelmatig gesproken over "Desktop class processor", "Desktop experience", etc.

Er is begin 2013 redelijk veel geruchtenstroom geweest over een nieuwe deal tussen Apple en Intel. Intel bracht het nieuws naar buiten dat ze stom waren destijds om niet de chip voor de eerste iPhone te maken. Er is echter nooit nieuws gekomen dat er een overeenkomst is gesloten tussen deze bedrijven. Wellicht komt deze er dus ook niet.
Deze processor komt in de buurt van een processor voor een toekomstige Macbook Air. Een A9 chip, zou met deze vooruitgang zomaar in een ultraportable gebruikt kunnen worden.
De iPad sluipt met de iPad mini steeds dichter aan tegen de iPhone, de laptops worden steeds draagbaarder en samenvoegen van iPad en Macbook Air 11" zou in de nabije toekomst niet raar zijn.
iOS is gebasseerd op OSX. Het is zelfs gewoon OSX geoptimaliseerd voor de iPhone en iPad, met een wat afwijkende GUI. iOS is vanwege het succes van iPhone en iPad, zijn eigen weg gegaan, en OSX krijgt steeds meer mogelijkheden en 'Apps' vanuit iOS geintegreerd.

Al met al wordt het steeds duidelijker, dat er op het Apple hoofdkantoor een roadmap ligt, waarin de twee wegen (iOS en OSX) weer bij elkaar gaan komen. Wellicht zal dit in 2015 gaan gebeuren, 10 jaar na de overstap naar Intel.

De route die Ubuntu volgt, lijkt voor mij steeds meer op de Route die Apple al langer heeft ingestuurd. Deze is anders als die van Windows.
Bij Apple zal over een aantal jaren (of eerder) de iPhone/iPad gebruikt kunnen worden als Mac Mini. Beeldscherm eraan, toetsenbord en muis, en je hebt een OSX omgeving. Alles weer loskoppelen en je hebt de iOS gui. Voor de iPad zal deze logische handeling makkelijk te combineren zijn met de Macbook Air, waarbij je het toestenbord als docking station zal krijgen.
De processor kan dit aan, en accuverbruik ook.
Windows daarentegen, heeft ervoor gekozen om de apparaten fysiek te scheiden en het OS samen te voegen. Naar mijn idee een veel minder logische keuze en voor mij als gebruiker ronduit irritant. Dekstop werkt op een tablet niet goed, Metro werkt met een muis niet goed.

En Android? Ik zie daar voorlopig nog geen desktop versie van verschijnen die goed aansluit bij de beleving van Apple. Chrome slaat (nog) niet aan als OS, op zich zou dit prima draaien op matige hardware.

Mijn conslusie: Als je deze lijn doortrekt, dan kunnen we met volgende keynotes wellicht leuke dingen verwachten van Apple. Als dit zo zou zijn, kan het landschap binnenkort weer sterk gaan veranderen want dan krijg je wederom een achterstand in het Google kamp die jaren gaat kosten om in te halen.

Apple gebuikt termen "Desktop, Desktop, Desktop" bij een iPhone presentatie.... Niet toevallig.
Dat de processor in de MacBook Air op den duur vervangen wordt door een energiezuinige ARM-processor is denkbaar, maar er is geen aanwijzing dat Apple iOS en OS X wil samenvoegen. Dit zijn slechts hersenspinsels van bloggers en reaguurders. Tim Cook heeft voor de lancering van Windows 8 heel duidelijk de stelling ingenomen dat hij geen kaas ziet in het samenvoegen van tablets en laptops. Hij vergeleek het met het convergeren van een pc en een koelkast. Alles is mogelijk maar of de gebruiker er baat bij heeft valt te betwijfelen. Er zijn fundamentele verschillen in user interfaces tussen devices die direct via touch of indirect via een pointer en een toetsenbord worden bestuurd. Die samenvoegen leidt tot complexiteit en nodeloos veel compromissen die afbreuk doen aan de gebruikservaring, waardoor je geconvergeerde tabletlaptop uiteindelijk een slechte laptop en een slechte tablet is. Een Surface heeft vergeleken met een MacBook Air een inferieur toetsenbord en touchpad en de balans is bij het gebruik als laptop zoek omdat het toetsenbord niet vast zit aan het beeldscherm en alle gewicht in het beeldscherm zit. Dat los je niet zomaar op bij een apparaat dat zowel met als zonder toetsenbord gebruikt moet kunnen worden. Een touchscreen is bovendien altijd zwaarder dan een normaal beeldscherm vanwege de dikkere glasplaat. Vervolgens is er nog het probleem dat je de gebruiker moet uitleggen dat je apparaat een gespleten persoonlijkheid heeft - eentje voor de bediening met touch en de andere als hij via een pointer wordt bestuurd.

Dat Microsoft wel een synergie tussen laptops en tablets probeert te zoeken heeft meer te maken met de noodzaak om toegevoegde waarde te vinden in een tabletmarkt die al is vergeven aan het iOS- en Android-platform en de aard van het bedrijf. Bij Microsoft is meer nog vaak beter dan minder. Reduceren tot de essentie is niet Microsofts sterkste kracht. Apple heeft er geen belang bij om een halfgare MacPad te maken. De iPad en MacBook Air zijn succesvol. Als je een tablet en een lichte laptop nodig hebt koop je maar lekker beide is de gedachte. Apple zorgt er vervolgens wel voor dat je Mac, iPad, iPhone en Apple TV goed met elkaar kunnen samenspelen.

Een switch naar ARM-processors in de MacBook Air verwacht ik overigens ook niet snel. Het levert veel gedoe op voor zowel de hardware- als softwareontwikkelaars en helemaal overstappen op ARM zal voorlopig niet aan de orde zijn aangezien de high-end laptops en desktops de superieure prestaties van Intels x64-processors goed kunnen gebruiken.
En dan vraag ik me af ... waar wordt ja vingerafdruk opgeslagen ??!
Lokaal op de telefoon, encrypted in de nieuwe A7-chip.
Apple heeft gemeld dat het niet naar de iCloud upload.
Ach ja, 'encrypted in de nieuwe A7 chip'. Als moderne consument moeten we beseffen dat we embedded devices niet zonder meer kunnen vertrouwen. Het is zo eenvoudig een lek, een hack of een opzettelijke adder te implementeren terwijl deze verborgen blijft voor de eindgebruiker. Hoezo zou je Apple vertrouwen en een willekeurig ander bedrijf niet? Het is belangrijk dat je je beseft: hoe erg zou ik het vinden als mijn gegevens op welke manier dan ook wél publiek worden? Hoe erger je het zou vinden, hoe sterker in het zou afraden ze in eerste instantie aan een device te geven.

Het Internet of Things zit er aan te komen: een netwerk van alles.
Wat is privacy?
Het feit dat wat jij doet en laat NIET verspreid worden zonder jouw toestemming over een netwerk of medium. Het Internet of Things spreekt privacy dus best wel tegen.

De moraal van het verhaal: informatie die je écht prive wilt houden moet je niet je hoofd uit laten komen.
Ik snap die ophef hier niet zo over. De vingerafdrukken van bijna alle Nederlanders staan al in een grote database waar de nsa en andere organisatie's ongetwijfeld bij kunnen. Ook als je een keer naar de vs bent geweest heb je al je vingerafdrukken af moeten staan.

Ik zie dit als enorme verbetering omdat de gemiddelde smartphone gebruiker meerdere malen per uur even op zijn telefoon kijkt en dan tegen die vervelende pincode aan loopt.
Hoezo pincode? De meeste mensen die ik ken gebruiken op Android een patroon. Dat duurder minder dan een seconde, en wat belangrijker is, je kunt het veranderen mocht het in handen van criminelen vallen. Als criminelen eenmaal je vingerafdruk hebben, kom je daar nooit meer van af. Dat lijkt misschien niet zo belangrijk, maar het is in elk geval belangrijker dan de meeste andere gegevens die op je telefoon zouden kunnen staan.
De meeste mensen die ik ken gebruiken op Android een patroon. Dat duurder minder dan een seconde, en wat belangrijker is, je kunt het veranderen mocht het in handen van criminelen vallen.
En nog belangrijker: het is ontzettend onveilig tenzij je elke keer na gebruik je telefoon met een brillendoekje schoonveegt (en dat doet niemand).

Altijd leuk die reactie als je iemands telefoon unlocked zonder dat je ze je ooit de code hebben laten zien.
En nog belangrijker: het is ontzettend onveilig tenzij je elke keer na gebruik je telefoon met een brillendoekje schoonveegt (en dat doet niemand).
Of een patroon gebruikt dat geen schuine vegen bevat. Veel succes met dat patroon terugvinden tussen alle vegen van horizontaal en verticaal scrollen.

Sometimes the best camouflage is no camouflage at all.
Inderdaad, ware het niet dat ik al een jaar of 2 amper dit probleem heb gehad sinds m'n schermpjes zo'n mooie olie werende coating hebben.

Tja, met een screenprotector... Moet je die ook maar niet opplakken, de schermen zijn zelf stevig genoeg. Of als je dat doet, neem dan een goede.

Overigens, met een pin is het niet heel anders, de meeste mensen gebruiken ook maar een 4 cijferige (anders is het zo lang invoeren / makkelijk af te lezen). Deze kan je vaak aan de hand van afdrukken ook wel lezen.
Je laat nu al overal je vingerafdruk achter, die zo gelift kan worden. Of draag jij altijd handschoenen?

Zelfs als ze toegang kunnen krijgen tot het beveiligde deel van de A7 SoC, dan kunnen ze er nog niets mee, want het is een scan, geen daadwerkelijke vingerafdruk. Je kan hem niet weer omzetten terug naar de vingerafdruk.
Als iemand jouw Android pikt heeft ie en je informatie en je vingerafdruk want die laatste is toch over heel je scherm terug te vinden.

Bij een iPhone is dankzij iOS 7 tenminste je telefoon onbruikbaar. Yep ook als ze je vingerafdruk hebben.
Sterker nog. Als je een telefoon hebt met een mooie gladde achterkant, dan staan waarschijnlijk al je vingers er op.
En waarom zou de telefoon dan onbruikbaar zijn? En wat heeft ios7 er mee te maken? Een vingerafdruk is vrij simpel na te maken

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 11 september 2013 16:55]

De mijne niet en dat wil ik graag zo houden.
Verder kijk ik ook geen meerdere malen per uur op mijn telefoon, gelukkig, en die pincode, die is optioneel. Die voorkomt toch niet dat je telefoon gestolen wordt. Vingerafdrukscanner trouwens ook niet.

Samsung zal binnenkort wel met een irisscanner komen. Hoef je ook niet meer te drukken.
Mijn vingerafdruk is helaas wel al bekend, anders kwam in de VS niet in. Overigens is het natuurlijk eenvoudig om iemands vingerafdruk ergens vandaan te halen. De meeste mensen lopen niet de hele dag met handschoenen aan.
Mijn vingerafdruk is helaas wel al bekend, anders kwam in de VS niet in.
Je komt daar niet eens een Disney park binnen zonder je vingerafdruk .
Samsung zal binnenkort wel met een irisscanner komen. Hoef je ook niet meer te drukken.
Ik hoop toch echt wel dat je het verschil ziet tussen deze vingerafdrukscanner die werkt zonder dat je merkt en een irisscanner waar je al echt de telefoon op je oog moet richten. Wat denk je nu zelf wat lekkerder werkt?
Nou ik moet zeggen dat vingerafdruk lezers lang niet altijd even goed werken, zeker niet als je ze "even snel" wilt gebruiken.

Aan de andere kant, m'n oude Win PDA weigerde relatief zeldzaam, misschien 1/25 keer? Dat kan ik over diverse andere opties in lap[tops en smartkeys niet zeggen eigenlijk.

Een irisscan is meetal een 5~7 mpix foto met speciale sensor en belichting, ik denk niet dat dit snel naar mobiele toepassingen gaat komen. In ieder geval niet op een nauwkeurige manier.

Daarnaast zijn Irissen niet zo vast als velen geloven. Het is toch verstandig iedere 3-5 jaar even een nieuwe baseline in te voeren.
als je naar je telefoon kijkt is dat uiteraard genoeg voor een camera om je oog te zien... hoop dat je dat zelf ook wel snapt

of denk jij dat camera's alleen tunnelvisie hebben?
Heb jij geen paspoort dan? Of geen vingers?
Bij samsung kan je al inloggen met de frontcam welke gezichtspunten herkent ;)
Wat voor geen meter werkt. Zeker niet als je de optie aanzet dat ook nog op knipperende ogen wordt gelet (om inloggen met een foto te bemoeilijken)

[Reactie gewijzigd door elbo op 11 september 2013 09:25]

No offence, maar dan heb je gewoon een vaag hoofd.

Bij iedereen die ik ken werkt het wel, net zoals mijn eigen Samsung dat gewoon netjes doet. Ze hebben het niet aan staan omdat ze niet continu hun frontcam willen zien, maar dat is een apart verhaal.

Een nadeel aan gezichtsherkenning is dat het systeem je ook 'herkent' wanneer je een groot uitgeprinte foto voor de camera hangt.
Uiteraard heb ik dit laatste zelf getest.
Een nadeel van vingerprint sensoren, is dat een vingerafdruk ook makkelijk na te maken is. Zeker aangezien de touchscreen vol met afdrukken staat ;)
En anders sla je de eigenaar k.o. en legt zijn vinger op zijn iphone, voor je er mee weg rent :)
No offense*, maar apple gaat niet bij hun 5S zeggen dat je "een vage fingerprint" hebt.

Android toestellen zijn altijd erg innoverend, en dat heb ik zelf ook meegemaakt, maar als Apple met "innovatie" komt, werkt het wel 100%. Dat maakt hun producten zo populair bji het publiek, en bij mensen die geen zin hebben in gedoe, en inconsistent functioneren van dingen als gezichtsherkenning op een android.

Daarnaast is een druk op de home button, met direct daarop je vingerafdruk, is nog steeds sneller en prettig er in omgang dan toegang via een camera.
Wat totaal niet werkt. En als het dan een keertje werkt werkt het fout want kan je het gewoon met een foto unlocken

[Reactie gewijzigd door olapola op 11 september 2013 09:10]

Het valt en staat inderdaad compleet met de kwaliteit van de frontcam, de belichting (dit is toch vrij kwalijk) en daarnaast gaat de herkenning niet erg ver in het onderscheiden van gezichten.

Ik lijk b.v. niet heel erg op m'n broertje, maar als hij z'n haar naar achteren houd (ik heb geen) dan wil het ding in slecht licht gewoon unlocken.
Een geprinte foto werkt inderdaad ook gewoon, terwijl als je het toestel in de verkeerde vertikale hoek houd, dan herkent het toestel je al snel niet.

Maar nog steeds innovatiever dan wat Apple nu brengt, M'n houde P4000 Compaq Windows Mobile PDA uit circa 2000 had óók een fingerprintreader. En ja, dus kon je ook gebruiken om niet je pin in te hoeven voeren.
Wat wil je nou zeggen?? op Laptops zit ook al jaren een vingerprint sensor om je laptop te ontgrendelen
Niet alleen op laptops, er zijn al een paar telefoons die vingerprint sensoren gebruiken, waaronder de Motorola Atrix (een android toestel). Dus Apple kopieert, verbetert het iets en voila, ze zijn uitvinder van het wiel.
Omdat ze het dusdanig verbeteren dat het ineens vlekkeloos werkt en mainstream kan worden. En dat is niet bedoelt als een steek richting anderen, maar dat is nou eenmaal wat ze doen (en hebben bewezen).
Als het goed is zijn deze inmiddels vernietigd. (in 2011)

Ten eerste vind ik het vreemd dat je er niet even iets mee mocht doen. Ten tweede is de vraag hoe makkelijk deze te kraken zijn. Op mythbusters een paar jaar geleden bleek dat sommige erg makkelijk te kraken zijn soms gewoon met een plakbandje met een vingerafdruk erop en je vinger er tegenaan.

Andere nadelen zoals iemand even een foto laten maken kan ook al niet zo makkelijk (met pin overigens ook niet).

Ik ben benieuwd hoe het uit pakt of het echt nuttig is. Ik persoonlijk heb geen pincode op mijn mobiel staan bij het unlocken (wel bij het starten).

Verder even op de telefoon kijken of je e-mail oid hebt kan bij veel telefoons gewoon op het lock screen. Of bij de S4 zelfs door (wat instellingen) en je hand over de telfoon te bewegen.

Wat ik frappant vind:
Iedereen spreekt nu over "het is zo fijn dat hij zo ligt is" en daar ben ik het best mee eens hoor. Maar 2 generaties terug zei iedereen nog. Voel eens, kijk dat voelt nu degelijk (lees zwaar) aan. Deze regels horen typisch bij iemand die graag iets positiefs benoemd wat niet zozeer positief hoeft te zijn. Maar iets goed praten (bv een te zware telefoon) door daar een positieve eigenschap aan te binden.

Overigens ben ik van mening dat de ingezette weg met lichtere iPhones een goede weg is hoor. Alleen is het onderscheid (behalve het OS) met bv een HTC (of een samsung) wel veel kleiner geworden.

[Reactie gewijzigd door Kevinp op 11 september 2013 08:51]

Je spreekt hier over een paar jaar geleden. Apple heeft Authen Tec gekocht op basis van een nieuwe technologie die ze ontwikkeld hebben. Dus mag je er wel van uit gaan dat het niet dezelfde technologie is die myth busters destijds heeft gehackt. Is het 100% veilig? Tuurlijk niet. Het is gewoon een eerste beveiliging en de beveiliging van een iPhone hangt dus ook niet af van die vingerafdruk maar van het feit dat je je iPhone voor altijd onbruikbaar kan maken op afstand.
Hier is het filmpje op youtube.
Er werd ook een zgn niet te kraken slot opengemaakt...
Ze zeggen dat ze een "cruciaal onderdeel" hebben weggelaten zodat het thuis niet te doen is, maar dat zal waarschijnlijk wel ergens op het internet te vinden zijn.
O ja, don't try this at home ;-)
Ja, een paar jaar geleden. Het mooie is dat de "slechte" pc gratis scanners het moeilijkst te kraken waren.

Zoals ik al zei ik weet niet hoe het nu zit. Maar gezien je nog maar bar weinig ermee ziet en hoort lijkt het me niet heel ver vooruit te zijn gegaan.
Gelukkig is het internet of Things meestal gevoed met opensource linux OSen..
Maar daar gaat het heen. Ben er zelf ook veel mee bezig. ARM bordjes met Linux distro's erop en daarmee met een library allerlei IO koppelen. Het is zeer interessant wat je ermee kan doen.
De moraal van het verhaal: informatie die je écht prive wilt houden moet je niet je hoofd uit laten komen.
“Three may keep a secret, if two of them are dead.” ― Benjamin Franklin
Het zal mij overigens niet verbazen dat je vingerafdruk toch even verstuurd wordt ook al wordt deze niet gebruikt om je telefoon te ontgrendelen. De scanner zit namelijk in home knop die je tig keer per dag gebruikt.

De meeste lui denken niet na over privacy maar puur over het gemak gezien het (op dit moment) toch niet tastbaar is. De voordeur staat toch thuis ook niet open voor iedereen om zo maar even binnen te wandelen en rond te komen neuzen!?

Ongetwijfeld dat hier weer data mee verzameld gaat worden en uiteindelijk dus aan een fysiek persoon gekoppeld kan worden.

Leuke nieuwe feature ja ja, doe mij maar gewoon de 4-cijferige pincode nooit problemen mee gehad. Ik kan me voorstellen dat (de slimme) consument door deze ontwikkeling zelfs de telefoon wel eens zou kunnen laten liggen!
Maar de NSA kan in alle iphones hacken die ze maar willen, zo werd afgelopen week bekend. Oftewel; onveilig. Verder zijn die afdrukscanners veelal onbetrouwbaar. Een wondje op je vinger en je kunt je telefoon niet gebruiken. Verder is deze telefoon weinig vernieuwend en meer uitmelken van apple fanboys die toch wel elk nieuw toestel kopen.
Uit het artikel van der spiegel:
"In the internal documents, experts boast about successful access to iPhone data in instances where the NSA is able to infiltrate the computer a person uses to sync their iPhone. Mini-programs, so-called "scripts," then enable additional access to at least 38 iPhone features."
Ze moeten dus eerst je computer hacken, en je moet je iPhone syncen met die computer. Er vanuit gaande dat dit waar is, is dat nog stappen verder terug dat een willekeurige iPhone even hacken. (En hoogstwaarschijnlijk zijn er vergelijkbare mitsen en maren bij de andere telefoons).
Tuurlijk, en wat is morgen mogelijk weet je dat ook al?

Het gaat toch niet wat er nu kan, over 2 jaar gebruikt 50% van de kopers die telefoon nog steeds, dan gaat de NSA echt wel verder dan vandaag de dag, en is het misschien wel mogelijk alles OTA te doen :)

Kan ook niet zo zijn, ik ben iig niet van plan daar op te wachten, imo is het gewoon een verkapte manier om een database op te bouwen met vingerafdrukken gekoppeld aan mensen. dat jij daar anders over denkt mag natuurlijk helaas is het voor beide gewoon speculeren en kan er pas over een jaar of meer echt wat over gezegd worden of het nu wel of niet verstandig was geweest...
Als, en dat is best een grote als, ze dat gaan kunnen moeten ze eerst nog de storage waar de hash van de fingerprint (dus niet een kopie of image of wat dan ook) kraken. Geven we ze nog een paar jaar.

En stel dat het lukt. Wat heeft de NSA dan?

Een hash van een afdruk gekoppeld aan m'n iPhone account. Aangezien ik de afgelopen jaren in de VS ben geweest hebben ze al afdrukken van betere kwaliteit van meerdere vingers, gekoppeld aan m'n paspoort.

Waarom zouden ze in hemelsnaam die moeite doen voor iets wat inferieur is aan wat ze al hebben van IEDEREEEN die in de VS is geweest sinds 9/11?

Echt dit is niet het gevaar deze technologie.
En dan nog, de NSA weet waarschijnlijk je vingerafdruk al lang, (maar dat maakt het natuurlijk nog steeds kwalijk). Wat betreft het wondje heb je waarschijnlijk ook nog de mogelijkheid om de unlockcode te gebruiken. Dat verder te telefoon weinig vernieuwd is ben ik met je eens, er is verder niet eens bekend of die A7 chip dual of quadcore is en hoeveel Ghz hij is etc, dat hij 2x sneler is wil ik eerst zien met een benchmark en dan geloven aangezien er verder niet veel over gezegd wordt
Net zoals google 1 jaar geleden zei dat alle data veilig was en met niemand gedeeld wordt (ondertussen nsa ziet alles http://rt.com/usa/googling-bomb-feds-raid-suspicious-925/)
NSA kan vanaf afstand een iphone 5 synchroniseren met hun server ,daarnaast hebben alle grote amerikaanse bedrijven tegen betaling alles open staan voor NSA. Dus zou met niet druk makenover veiligheid en privacy :)

De enige wat ze nog niet kunnen kraken is BES10 en BES7 (hoewel dat laatste blijkbaar wel kan als je via wifi of onveilige server gebruik maakt van je email etc waarbij men dit kan oppikken en encrypty software kan gebruiken. Maar ment moet dan nog wel de pin hebben van het toestel van de verzender en de ontvanger. Daarnaast moeten ze ook speciek twee mensen op het oog hebben want op kernwoorden kunnen ze nooit zoeken omdat de date gecodeerd is en onleesbaar is.

Zoals de CEO van Blackberry al zei ze hebben niet zoals alle amerikaanse bedrijven een pijplijn naar NSA en geen achterdeurtje en ze moeten het wel heel specifiek twee gebruikers er uit pakken wel via een netwerk gaan zoals je operator of wifi verbinding.

pin = 8 cijferige code zoals ad4j5kz8 en is voor elke blackberry toestel anders.

[Reactie gewijzigd door nlb op 11 september 2013 00:16]

Maar je vergeet 1 ding. Alle info tot heden kon anoniem blijven door onjuiste informatie te verstrekken, nu met een vingerafdruk maken ze het plaatje compleet.
Na mijn weten heeft de politie etc geen vingerafdruk van mij, dat hebben ze zeker weten wel wanneer ik zo'n iPhone zal gebruiken..
Apple doet t wel leuk, maar ik geloof er geen barst van dat jou vingerafdruk niet verder komt dan jou en je telefoon.

Laptops etc hadden dit ook, in beperkte maten maar is nooit mainstream geworden en maakte gebruik van een beperkt gedeelte van je vingertop. Het lijkt alsof ze het nu op deze manier proberen.

Alsof een vingerafdruk prettiger is dan een wachtwoord die volgens mij nog altijd maar uit max 4 cijfers bestaat op een iPhone.
Nee ik vind dit te toevallig allemaal, hele internet staat ineens vol met privacy inbreuk etc etc en Apple gooid er nog een lading bovenop met hun vingerafdruk scanner in een telefoon
Ach, ik kom van m'n levensdagen niet in de USA en de NL overheid heeft m'n vingerafdrukken al lang (was verplicht bij aanvraag ID kaart). Waarom ik me dan druk moet gaan maken om een vingerafdruk op m'n telefoon is mij een raadsel.

Ik heb een gigantische hekel aan die passcode, typ 'm zeer regelmatig verkeerd en raak ook veel te vaak die 'Emergency Call' knop. Daarnaast kun je die vingerafdruk ook gebruiken om aankopen in de app-store te doen, het niet meer in hoeven typen van m'n Apple ID wachtwoord is een tweede grote pluspunt.
  • App kopen.
  • Wachtwoord popup, ohja die staat in password manager.
  • Cancel.
  • Password manager openen.
  • Apple ID password zoeken.
  • Copy Password.
  • Terug naar App Store.
  • Nog een keer App kopen.
  • Wachtwoord plakken.
  • Installeren.
Dat zijn 10 handelingen, die ik met de vingerafdruk scanner kan reduceren tot drie handelingen.
  • App kopen
  • Vingerafdruk scannen
  • Installeren
-app kopen
-wachtwoord invoeren
-installeren

lijkt mij ook prima mogelijk 8)7
Ik wil geen makkelijke wachtwoorden voor accounts waar een creditcard aan gekoppeld is.

M'n huidige Apple ID wachtwoord is volgens mij een karakter of 32 lang, succes dat te onthouden.
Tja, als men door de beveilingsalgotimes heen probeert te komen, is 16 of 32 tekens ook niet een al te grote uitdaging meer hoor.

Wie zegt daarnaast dat je vingerafdruk niet ergens onhandig wordt opgeslagen en dit systeem gemakkelijk doorbreekbaar is. Ik weet nog niet zo net of het veiliger is dan 16~32 tekens invoeren. (hoewel dat meekijk gevoelig is natuurlijk)

Voor je toestel ontgrendelen is zoiets handig, maar om nou te zeggen dat het je 7 stappen op een app aankoop gaat schelen...

Als je je wachtwoord goed verzint kun je voor dit soort prive zaken natuurlijk gemakkelijk iets kiezen dat je wel kunt onthouden en dat elimineert het hele verhaal weer.

Ik zeg niet dat je beter "Pin123!" kunt kiezen als wachtwoord, maar "8uyXpO0043$^~'I'P[]}" is ook weer nergens voor nodig.
Dat, maar een lang wachtwoord hoeft ook niet moeilijk te zijn.

XZzWmdw8wNU1Ap$
of zoiets, wat staat voor:
XyritZz wil met dit wachtwoord nu een app betalen

Niet mijn fijnste voorbeeld ooit, maar een wachtwoord op deze manier is sterk én makkelijk(er) te onthouden.

Als het wachtwoord niet te onthouden is zal het wel niet zo vaak gebruikt worden (anders gaat het onthouden ervan vrij automatisch) en dan zal de vingerafdruk dus niet heel veel toevoegen imo.

Ja, het is handig zo'n scanner, maar ik vind het nut ervan een beetje overdreven eerlijk gezegd.
Ik wil geen makkelijke wachtwoorden voor accounts waar een creditcard aan gekoppeld is.
gecombineerd met deze:
Waarom ik me dan druk moet gaan maken om een vingerafdruk op m'n telefoon is mij een raadsel.
De ironie :) Dat je niet fysiek komt in de US wil niet zeggen dat je vingerafdruk daar terecht komt. Maar afgezien van het hele NSA/afluister verhaal.

Wat zou je er van vinden als je vingerafdruk wordt gebruikt om identiteitsdiefstal mee te plegen door cybercriminelen?
Als iemand weet dat ze met jouw vingerafdruk toegang kunnen krijgen to je cc gegevens kunnen ze ook gewoon je vingerafdruk ergens vandaan halen ( zowel fysiek als uit een database) en dan zich op die manier toegang verschaffen tot veel meer dan alleen je cc gegevens.
Waarom zou je een wachtwoord die aan je creditcard gekoppeld is, dan aan een commerciele password manager toevertrouwen vraag ik me af. Zo'n fingerprint reader is mooi, maar gezichtsherkenning wat op sommige andere smartphones al zit lijkt me een prima alternatief.
Gezichtsherkenning is een goed alternatief ja, maar dat is helaas wel onbruikbaar in het donker
of je onthoud gewoon je wachtwoord.
Zakelijk gebruik ik een pwd manager.

Maar prive gebruik ik toch wel wachtwoorden die IK weet te onthouden.

Daarnaast wachtwoorden zoals W@t33nF33s7 is best makkelijk te onthouden en vrij lastig te raden door andere
Zulke wachtwoorden zijn akelig makkelijk, substitutie ;)
https://xkcd.com/936/
"Ach, ik kom van m'n levensdagen niet in de USA en de NL overheid heeft m'n vingerafdrukken al lang (was verplicht bij aanvraag ID kaart). Waarom ik me dan druk moet gaan maken om een vingerafdruk op m'n telefoon is mij een raadsel."

|:( Omdat met deze setup de link kan worden gelegd naar je eigen persoon misschien?

Maar ik zou zeggen: tatoeer je pincode op je voorhoofd en je medische dossier op je rug, trek je kleren uit en leef je leven met de wetenschap dat je ieder moment kunt worden afgerekend op die gegevens.
Er zijn gewoon veel mensen die geen paswoord instellen. Veel mensen vinden het lastig om steeds weer hun pincode in te geven. Ik zette die al uit op de GSM, het is pas vanaf mijn eerste iPhone verloren ging ik op een pincode ben overgeschakeld. Dus het is wel zo dat het dient voor veiligheid. Moet je het gebruiken? Nee? Is het toevallig? Misschien.
In sommige bedrijven is het verplicht om een beveiligingscode in te stellen. En dit wordt ook afgedwongen door bijvoorbeeld de Exchange server.
Je kan een wachtwoord zo lang of zo kort maken als je wil op een iPhone.
Je kan ook een iPhone zonder vingerafdrukscanner kopen.

Genoeg mensen hebben hun vingerafdruk al ergens moeten afstaan om verder te kunnen gaan met leven, die hebben hier denk ik minder problemen mee.

Als je ooit naar de VS geweest bent hebben ze je vingerafdruk al, als je in een bepaalde periode een paspoort gekocht hebt zit je vingerafdruk daar ook in, en waarschijnlijk ook nog wel op andere plekken.
@JeroenC heb je een paspoort of moet je het binnenkort verlengen in NL. Dan is de kans groot dat de nederlandse overheid je vinger afdruk heeft. En ja we zijn wel het schoot hondje van USA.
BES is net zo kraakbaar als iCloud of Google Drive hoor.. maak je daar maar geen zorgen over.

'Kraken' is namelijk een vrij breed begrip. Als het over het doel gaat, namelijk 'jouw informatie' buitmaken (en zo interessant ben je niet, dus waarschijnlijk gaan ze dat niet bij jou doen) kan op vele manieren. Stel dat je je beperkt tot manieren waarop jij dat niet weet, dan moeten 'ze' (en dan heb ik het over werknemers van de NSA bijv.) je wachtwoord weten, je wachtwoord kunnen bruteforcen, of toegang hebben tot een niet-gecodeerde versie van jouw data. In de meeste gevallen gaat het om dat laatste. Nummer 2 wordt vooral met dumps en intercepts gedaan, om dat gewoon niet bekend is waar het wachtwoord is. En nummer 1 krijg je dan vooral als ze jou weten te vinden en je data willen. Men neme een hamer en slaat net zo lang op niet-essentiele lichaamsdelen tot het juiste wachtwoord eruit rolt.

Als het over backdoors en masterkeys gaat, zal je eerder moeten kijken naar verificatie mogelijkheden. Stel dat je data door je OS of andere software met een bekend algoritme versleuteld wordt, dan kan je dat verifieren door je data zelf nog even met datzelfde algoritme te coderen en te kijken of hetzelfde antwoord eruit komt. Als je data dan hetzelfde is, weet je zeker dat het algoritme ook echt zo gebruikt wordt als het wordt.

Gezien zo'n algoritme gebaseerd is op wiskundige waarheden die je kan controleren, kan je er dan van uit gaan dat het niet te 'kraken' is met de technologie van nu.

Diverse onderdelen van Mac OS X die door Apple zelf gemaakt worden kan je zelf controleren door Security te downloaden, de broncode staat op opensource.apple.com. Die worden ook op iOS gebruikt.

Voor Android kan je kijken bij Linux, bij OpenSSL, en bij de AOSP code. Allemaal in te zien dus.

Voor Windows is het wat lastiger, dat kan je helaas niet controleren.
Leuk verhaal maar BES10 is wel uitgeroepen tot de meest beveiligde OS ter wereld door de amerikaanse geheime dienst en daar doelt blackberry ook op.

Ongetwijfeld is het te kraken zoals alles op den duur maar waarom lukt het niemand tenzij men weet naar welke ontvanger het gaat want dan krijgen ze het wel voor elkaar. In India, Pakistaan en Indonesie hebben ze zelf hulp van expert ook uit Amerika en Rusland en nog lukt het niet zoals men wil. Ook UK en AMerika hebben speciale teams om Blackberry te zoeken die via wifi of andere kanalen gebruikt worden. Het artikel spreekt dan van sms en email en ze hebben als bewijs ook de twee pincode's en hierdoor hebben ze software waardoor men dus het kan encrypten maar goed dan ken je de twee gebruikers ook.

Maar goed dit is niet gelijk aan het sychroniseren van een gehele apple toestel waarbij de gebruiker ook nog eens de duppe is van hoog dataverbruik.
Wij van wc eend....

Ben wel benieuwd hoe die vinger afdruk wordt opgeslagen, anders hebben we volgend jaar een headline met "10 Miljoen vingerafdrukken van Iphone gebruikers liggen op straat" iets wat de meeste niet willen, NSA / CIA waarschijnlijk wel.

Die nieuwe processor is me een bakbeest, ben benieuwd naar de GPU die er inzit, nog maar even afwachten dus.
Ja die 10 miljoen liggen gegarandeerd binnen vijf jaar op straat. Is dat erg? Dat moet iedere consument voor zichzelf bepalen.
(ik behoor tot de categorie die bezwaar maakt bij een vingerafdruk voor een ID-bewijs)
Leuk verhaal maar BES10 is wel uitgeroepen tot de meest beveiligde OS ter wereld door de amerikaanse geheime dienst en daar doelt blackberry ook op.
Bij het vorige bericht over het kraken van mobiele telefoons door de NSA (link) heb ik je gevraagd waar je de informatie vandaan haalt dat de blackberry niet te kraken is. Hierbij herhaal ik deze vraag.
Dit stond ooit in één van de vele snowden artikelen. Daar stond echter dat Blackberry een van de laatste netwerken was waar men toegang tot had. Of dat vrijwillig is gebeurd weten ze uiteraard alleen in de USA.

Naar mijn mening is Blackberry net zo veilig als andere aanbieders tegenwoordig. Ze ondersteunen allemaal remote wipe en encryptie dus de informatie is voor dieven veilig. Om te zeggen dat deze veilig is tegen de nsa is onzin en naïef.
Leuk verhaal maar iets 'uitroepen als' betekent eigelijk geen donder. Sources zien en lezen, daarna kan je pas bewijzen.
Is er op afstand in te breken om een encrypted chip?
Dus omdat Google loog, liegt Apple ook?
Ik heb ook mijn twijfels hierbij...

Het is altijd al zo geweest bij dergelijke bedrijven zoals Apple, Google, Microsoft en weet ik veel welke nog meer dat ze wel zeggen, beloven en beweren dat je persoonlijke data (altijd) "veilig" is maar dat ondertussen het toch niet zo is!

Jammergenoeg komen dat soort berichten over persoonlijke-data lekken altijd te laat, tegen de tijd dat je er niks meer tegen kan doen.

So.... we'll see...
Vrij naief wel, zulke bedrijven zijn gewoon allemaal 1 pot nat en niet te vertrouwen.
Apple zelf upload het niet, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is van buiten toegang te krijgen "wordt zo gehackt"
Leuk dat het encrypted is enzo, maar uiteindelijk wordt het toch wel gehackt.
Ik snap eigenlijk niet waar iedereen zich zo druk om maakt met die vingerafdruk. Die moet je ook ingeven als je een keer de VS inreist. Als je niet de VS inreist heb je ook niets met de NSA te schaften. Staat ook in je paspoort, en hoe veilig is dat opgeslagen? met andere woorden: als iemand een systematische manier zoekt om interessante vingerafdrukken te verzamelen, dan is die er al lang.
Ach dat is de trend nu tegenwoordig om bij alle berichten de NSA er bij te betrekken. Ik snap ook niet waarom er gelijk vanaf reactie 1 over de NSA gepraat wordt. Inderdaad mensen die naar de VS reizen hebben al vingerafdrukken afgegeven. Mensen met een paspoort hebben ook al een vingerafdruk moeten geven. Nu komt er een telefoon uit die het lokaal opslaat en iedereen springt gelijk weer op de NSA.
Klopt helemaal, sta zelf al in hun database door m'n (bijna) jaarlijks bezoek aan de states, ik denk niet dat deze telefoon mij een slecht gevoel zou geven van oooh waar gaat die vingerafdruk naartoe
Ben het helemaal met je eens.
Als ik op woensdagochtend bij mij door de wijk loop staat iedereen zijn prullebak buiten.
En wat denk je van je auto, je voordeur of het boodschappenkarretje.
Je vingerafdruk ligt letterlijk op straat en iedereen kan erbij.
Dus die ophef over je vingerafdruk is pure onzin en slaat nergens op..
Het is gewoon een leuk iets en makkelijk in gebruik, dus goed gedaan door apple.

En voor de mensen die er zo moeilijk over doen, gewoon 24 uur per dag handschoenen dragen... ;)

[Reactie gewijzigd door MindRuler op 11 september 2013 08:50]

Ik ben het met je eens.
Echter moet je niet vergeten dat je met je telefoon veel meer doet dan met je paspoort of als je een land binnen gaat.

Tot nu toe kon je als je wilt redelijk anoniem je telefoon gebruiken. Hebt zelf in de hand welke gegevens je van jezelf invoert. Vingeraddruk is voor 100% aan jou als persoon gekoppeld.
NSA kan nu natuurlijk heel makkelijk de telefoon en al deze activiteiten aan jou als persoon verbinden. Heel interessant om je file mee aan te vullen natuurlijk.

Ik zeg hiermee niet dat het gebeurt, ben zelf niet zo'n doemdenker en vind het niet zo belangrijk. Toch is het dus wezenlijk wel iets anders dat overheden weten dat jij een bepaalde vingerafdruk hebt, dan dat ze je complete mobiele leven kunnen volgen, met de zekerheid dat het om jou gaat (elke keer dat je je telefoon unlockt identificeer je jezelf en dus je activiteiten op een manier waar een rechter genoegen mee zou nemen).
Je vingerafdruk wordt waarschijnlijk opgeslagen in een TPM in de SoC, dat gebeurd nu ook al met laptops e.d.

http://en.wikipedia.org/wiki/Trusted_Computing

http://en.wikipedia.org/wiki/Trusted_Platform_Module

Het probleem hiermee is dat juist TPM in het verleden vaak onder vuur heeft gelegen vanwege beveiliging en privacy, maar toch heeft elke laptop tegenwoordig een TPM chip ingebouwd.

Mensen hierboven paranoide doen over de NSA die toegang zou hebben tot gegevens hebben waarschijnlijk nog eens gelijk ook nog want van sommige TPM chips is het bekend dat ze achterdeurtjes bevatten voor overheids instanties.

Waarschijnlijk heeft Apple het TPM gedeelte ingekocht van een ander bedrijf (want die dingen maken mag ook alleen onder licentie) waardoor zij zelf ook niet kunnen garanderen dat er achterdeurtjes inzitten of niet.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 11 september 2013 01:31]

Zeg eens, wat is de NSA nu met jouw vingerafdruk? Waarom is dat belangrijk dat de NSA daar niet aankan?
In het artikel staat over de vingerafdruk vergrendeling:
"Waarom heeft niemand dit eerder bedacht. Het werkt veel sneller dan het invoeren van een pincode" enzovoort enzovoort.


Voordat alle Apple fanaten hier weer op de Apple is de uitvinder van alles tour gaan.
Er is al een tijdje een Motorola Atrix 4G op de markt, en die heeft ook een vingerafdrukscanner, en ook die werkt perfect, en ook die wordt onder andere gebruikt om te ontgrendelen.

Niets nieuws. Apple implementeert het gewoon met veel bombarie.
Eh dat is een andere techniek en heb je wel eens gezien waar die fingerprint reader zit?
Nee fingerprint readers zijn al oud, maar er zijn vele soorten. Apple heeft het in de home knop verwerkt. Zoals zo vaak heeft Apple bestaande techniek op een zeer bruikbare manier geïmplementeerd.
Voordat je het concept gaat afkraken moet je dus eerst eens goed kijken. Een losse fingerprint reader op de achterkant vergelijken met hetgeen wat Apple heeft gedaan is zinloos.

Ben je bang dat de Apple fans het gaan roepen? Volgens mij is het andere kamp al druk bezig met het te proberen bestrijden zonder dat überhaupt een Apple fan of Apple zelf geroepen heeft dat het een compleet nieuwe vinding is.
Ik ben geen Apple fan, maar dit hebben ze netjes weggewerkt in de behuizing. Het artikel suggereert echter wel degelijk dat Apple de eerste is die een vingerafdruk gebruikt voor het unlocken van een telefoon en dat dat zo makkelijk en snel werkt. Het gaat dan niet om de locatie van de sensor, maar om de techniek algemeen.

Ik vind alleen het taalgebruik bij vlagen erg tenenkrommend en weinig objectief overkomen. Het artikel begint al met "...en gaan we dieper in op de spannende nieuwe soc". Spannend? Serieus?
Eh, nee dus.
"Touch ID is zo'n feature waarvan je denkt 'waarom heeft iemand dat niet eerder bedacht?', want als je het eenmaal in werking hebt gezien is het meteen vanzelfsprekend. Het is veel sneller dan eerst het scherm aanzetten, dan een swipe te doen en vervolgens je pincode in te toetsen."
Er wordt niet gesuggereerd dat Apple de eerste is met vingerafdrukken, maar wel dat Apple de eerste lijkt te zijn die het handig en soepel implementeert. Ook qua betrouwbaarheid wordt verwacht dat Apple's oplossing erg goed scoort.

Ik kan me voorstellen dat een hardware liefhebber de nieuwe soc spannend vindt. Apple gebruikt nu eenmaals iets anders dan de andere fabrikanten en is blijkbaar de eerste met v8 en 64 bit. Niks raars aan lijkt me.

Mocht je het nog steeds 'weinig objectief' vinden, ter compensatie staan er ook opmerkingen in als:
"We weten natuurlijk niet of de demofoto's echt direct uit een iPhone 5s kwamen of dat ze nog een beetje bijgewerkt waren."
Dat Nokia betrapt is op het manipuleren van video opnames foto's om hun telefoon te verkopen wil dat nog niet zeggen dat Apple dat ook doet...
Haha ja want "wij" roepen toch ook altijd heel hard dat Apple de afgeronde hoekjes heeft uitgevonden. Wat een sneu gedoe is dat om op voorhand mensen alvast terecht te wijzen voor iets wat een enkeling misschien wel eens zou kunnen gaan zeggen.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 11 september 2013 08:56]

Sterker nog: 10 jaar geleden bestond dit al (in een wat eenvoudiger vorm) in de iPAQ H5550:

http://reviews.cnet.com/s...pc/4505-5_7-30419930.html

Kon je ook unlocken met je vingerafdruk. Ik heb dat ding nog steeds ergens in een kast zwerven volgens mij.
Dus dat mensen doen alsof dit zo'n nieuwigheidje is, snap ik net helemaal. Hooguit dat de tijd er nu rijp voor is en Apple een goede implementatie heeft. Ook voor Apple geldt (weer): Beter goed gejat dan slecht bedacht ;)
Heb je ooit met dat toestel gewerkt? Ik heb het geluk ( of ongeluk ) gehad om met deze iPAQ's te werken. Behalve dat je rustig, in één lange beweging erover moest gaan, moest je het meestal 3 keer proberen.

En dan was je nog steeds in een vastlopend systeem aan het werken. Het is niet dat je de eerste bent, het is dat je het goed implementeert. Een auto is in basis niet veel veranderd tussen wat het vroeger was en wat het nu is. Alleen de implementatie is veel beter. Of moet jij nog steeds remmen door tegen muren aan te schuren? ( Misschien verklaart dat het verkeer dat ik soms zie :) )
Heb geen video gezien waarin de vingerafdrukscanner van de Motorola Atrix 4G werkend met unlock van het scherm te zien is, maar neem dat even aan.
Het bedrijf die dit mogelijk maakte voor Motorola is opgekocht door Apple en nu op een veel betere manier geimplementeerd. Op de Motorola Atrix 4G zat hij achterop het toestel en moest een veegbeweging gemaakt worden met de vinger, ik had dat ook ooit op mijn Toshiba van jaaaaaren geleden, maar nooit gebruikt. Apple implementeerd het op zeer goede en voor de hand liggende wijze, in de homebutton.
Benieuwd welke naam concurrenten zullen bedenken. De S-ID?
Ik heb de Atrix 2 jaar, en gebruik de unlock dagelijks via vingerafdruk. Het is in feite 1 van de dingen die ik echt zou missen als ik van toestel verander. Je kan de telefoon namelijk stevig vastklemmen tussen vingers en duim, en met je wijsvinger alsnog achteraan vegen om te ontgrendelen. In het begin dacht ik ook van hé, waarom niet in de homeknop, maar in feite zou dat de functionaliteit -voor mij- hoogstwaarschijnlijk naar beneden halen. Ik kan de Atrix onder alle omstandigheden met 1 hand bedienen (en unlocken) ongeacht de positie van de telefoon.

Tenzij je al een 5s en een Atrix hebt, vraag ik me af waar je die "veel betere manier" opmerking vandaan haalt? Die slaat nergens op.

Maak je geen zorgen over de concurrenten. Apple heeft ook een naam bedacht en was niet eerst, integendeel.

Wat betreft Tweakers.net. Als je deze functionaliteit in de kop van het artikel verwerkt en er zo sterk de nadruk op legt, kan zo'n uitschuiver als "Touch ID is zo'n feature waarvan je denkt 'waarom heeft iemand dat niet eerder bedacht?'" niet. Zeg dan gewoon dat Motorola dit toen al geimplementeerd had, en vraag je misschien af waarom het in de Moto X niet zit. Die vraag stel ik me zelf ook. En het is vreemd dat het nu wél een topfeature is, en vroeger blijkbaar niet.
Je ziet toch hopelijk wel het verschil in de manier waarop die scanner geïmplementeerd is. Jij met je atrix moet met je vinger swipen en je kan er enkel mee unlocken. Bij de iphone moet je gewoon op een knop duwen (die je anders ook zou moeten indrukken) en je vinger wordt meteen herkend. Er is geen extra handeling nodig. Bovendien kan je het gebruiken om je te identificeren in apps. Dat maakt van de scanner in de atrix een gimmick en bij de iphone een essentieel onderdeel van het OS.
Ik denk dat jij beter mijn post nog eens leest. De info in het artikel is fout, er is prior art en die was goed bruikbaar. Accepteer dat. Meer heb ik er niet over gezegd.
is dat niet met bijna alles van apple? het hele vingerafdruk systeem is niet nieuw, alleen op een mobiel device is het een nieuwe gimmic. en vooral jammer dat de schrijver van dit artikel zelfs blijkt te denken dat apple de uitvinder is van dit concept.
Grappig dat je dit meteen als gimmick wegzet, terwijl het juist een handige toevoeging is voor mensen die hun telefoon met een pincode beveiligd hebben, en dus voor elke unlock die code in moeten tikken. Dan lijkt die vingerafdruk herkenning me een stuk nuttiger dan heel veel andere features die in de krampachtige zoektocht naar 'onderscheidend vermogen' door alle merken worden bedacht de laatste tijd.
Ja, want die pincode, wat was dat toch lastig.

Nee sorry ik volg niet waarom het een voordeel is, waarbij je jezelf ook nog eens extra blootstelt door je vingerafdruk te laten opslaan in een toestel.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 11 september 2013 11:02]

Nee sorry ik volg niet waarom het een voordeel is
Het voordeel ? Geen extra handelingen om toegang te krijgen tot je telefoon. En als dit ook het intikken van je password bespaart voor bijv AppStore aankopen, dan is het absoluut handiger.

Pincode lastig ? Welnee, maar wél lastiger dan 'geen pincode'.
Killer feature ? Nee, maar wel heel bruikbaar zo te zien. En daardoor dus meer dan alleen een gimmick.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 11 september 2013 13:36]

Voordat alle Apple fanaten hier weer op de Apple is de uitvinder van alles tour gaan.
Jij bent het prototype van een Apple-hater die eigenlijk geen flauw benul heeft waar hij over spreekt.

Het zou voor een Apple fan raar zijn om te claimen dat Apple alles heeft uitgevonden als je weet dat het bedrijf altijd uit een filosofie vertrekt van bestaande zaken die beter kunnen.

* Eerste mac
* iPod
* iPones
* iPad
* TV

zijn allemaal vertrokken uit het idee dat het beter kon dan wat er toen op de markt was. Neem elk design boek waar men Apple bespreekt en je zult keer op keer hetzelfde zien dat men vanuit hetzelfde idee vertrekt. Lees biografie van Steve Jobs of interviews met Jonathan Ive en je zult altijd hetzelfde lezen.

Zelf als je goed luistert naar de presentatie zul je veel van die opmerkingen zien waarmee ze verwijzen naar bestaande oplossingen en dan waar zij denken een betere oplossing te hebben geleverd.

Het is niet het eerste zijn met iets die belangrijk is, het is goed uitvoeren wat van belang is. Dat is van veel groter belang of een toshiba, motorolla of Lenovo het al jaren geleden heeft gehad. En dat is volgens mij Apple haar filosofie altijd geweest.

De enige die altijd het "Apple heeft alles uitgevonden" mantra herhalen zijn triestige subjecten die zich om een of andere reden emotioneel kunnen binden met electronische apparaten.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 11 september 2013 08:51]

Ach- hou toch op.
Ik haat helemaal niets aan Apple.
Ik erger me wel vaak aan de mentaliteit die veel gebruikers tonen.

Ik meld expliciet "voordat alle apple-heeft-alles-uitgevonden-mensen weer gaan roepen".
Als jij dat nooit doet hoef je je dus niet aangesproken te voelen?

Ik zeg hiermee geenszins iets negatiefs over apple, nog het modicum van haar gebruikers.
Beter goed gejat dan slecht bedacht zeggen ze toch altijd? Plus het is sowieso zo dat de iPhone nou eenmaal een veel bekender product is, en de vingerafdrukvergrendeling is een nieuwe feature, vind je het gek dat ze het met veel bombarie doen?
En ja het zal ook wel veel sneller werken dan een pincode, er kunnen las is 5 verschillende mensen van de telefoon gebruik maken (hun vingerafdruk erin zetten). Ik voor mij vind het af en toe best vervelend om de pincode in te toetsen, en mensen kunnen nog meekijken ook als ze goed opletten. :'(

[Reactie gewijzigd door RobbPeters op 11 september 2013 12:10]

Mag je die Motorola eens proberen te unlocken terwijl hij op tafel ligt, of in de houder in je auto zit, succes
Encrypted op de A7 soc. Deze vingerafdruk kan ook niet door software aangeroepen worden, aldus Apple. Maar misschien weet de NSA wel een backdoor.
Encrypted op de A7 soc. Deze vingerafdruk kan ook niet door software aangeroepen worden, aldus Apple.
Om je telefoon te activeren wordt hij vergeleken met de scan in de SOC. Dit is software en die haalt de scan dus op.

Ik gok een maand, en dan heeft de eerste hacker zijn vingerafdruk uit de SOC gelepeld.
Waarom zou de gehele vingerafdruk opgeslagen moeten worden.
Waarom zouden ze niet alleen (een aantal) specifieke kenmerken opslaan.

Of misschien nog wel anders… wat best waarschijnlijk is:

Vingerafdruk met unieke kenmerken wordt gescand door de sensor.
Bij het opslaan van een fingerprint haalt de sensor zoveel mogelijk patronen eruit en hasht deze met een key in de sensor(chip). (dat verklaart ook waarom je meerdere malen moet scannen om de fingerprint in te stellen)
Bij een scan wordt maar een deel van de vinger gescand. De hash wordt uit het geheugen gehaald en gedecrypt door de sensor. Het gescande deel wordt vergeleken met de verschillende patronen die opgeslagen zijn.

Een wachtwoord hoeft niet plaintext en reversible-encrypted opgeslagen te worden om een goede beveiliging te vormen.
Waarom zou dat met een vingerafdruk wel zo zijn.

Doe geen aannames als je niet weet hoe het werkt.
Apple zou er wel goed aan doen om iets meer duidelijkheid te geven hoe het wel werkt...
Dit kwam ik op Slashdot tegen, ter aanvulling:
"The A7 includes a cryptographic module with non-volatile RAM that stores the data needed to authenticate the fingerprint. It works the same way a smart card works. It has a "store" function and an "authenticate" function built into the hardware. There is no "read" function so there is no way to get the data out without some serious and destructive forensics."
Geen idee waarop deze persoon de info baseert, maar het lijkt me basic security. En inderdaad, wat hierboven al meermaals wordt gezegd, je vingerafdruk staat waarschijnlijk al overduidelijk op de telefoon.

Toch grappig dat het opslaan van een vingerafdruk meer zorgen oproept dan het gebruik van bijvoorbeeld Google+ en Facebook waarmee je mobiel gelinkt wordt met zowat je hele digitale leven!
Toch grappig dat het opslaan van een vingerafdruk meer zorgen oproept dan het gebruik van bijvoorbeeld Google+ en Facebook waarmee je mobiel gelinkt wordt met zowat je hele digitale leven!
Dat zijn gewoon 2 aparte groepen hoor, beetje raar om simpelweg de conclusie te trekken dat het precies dezelfde mensen zijn die dat roepen...
De hash wordt uit het geheugen gehaald en gedecrypt door de sensor.
Dit is onmogelijk. Het principe van een hash is dat het one way is. (onomkeerbaar) Het zou kunnen dat ze het herkende patroon hashen en vergelijken met aanwezige hashes van alle aanwezige patronen, maar mij lijkt de kans klein.
Voor het vergelijken van iets zoals een vingerafdruk lijkt het mij dat er meer een benadering moet zijn, welke met hashes niet mogelijk is.
Andere vormen van encryptie kunnen natuurlijk zeker ook gebruikt worden.
Dit is onmogelijk. Het principe van een hash is dat het one way is. (onomkeerbaar)
Als hash op zich versleuteld is dan kun je hem ook decrypten :)

De oorspronkelijke vingerdruk reproduceren m.b.v. van de hash is onmogelijk.
Apple zou er wel goed aan doen om iets meer duidelijkheid te geven hoe het wel werkt...
Het zou goed zijn als ze dat deden om meer vertrouwen bij de (potentiële) klanten te wekken.

Van de andere kant is het juist bij security-issues verstandig om zo weinig mogelijk informatie te geven, om mensen met slechte bedoelingen niet op weg te helpen.
Mooi verhaal, maar dan nog zijn de vingerafdrukken overal op het toestel terug te vinden, dus het hele nut van unlocken met vingerafdrukken is natuurlijk de allergrootste onzin die er bestaat...

Je kan er net zo goed geen enkele beveiliging op zetten, dan is ie net zo 'veilig' als met die vingerafdruk. Of je stelt een PIN in van vier cijfers en schrijft die ook even op de achterkant van 't toestel... want dat is letterlijk waar het over gaat hier.
Mooi verhaal, maar dan nog zijn de vingerafdrukken overal op het toestel terug te vinden, dus het hele nut van unlocken met vingerafdrukken is natuurlijk de allergrootste onzin die er bestaat...
Nope, de sensor die Apple gebruikt is geen 2D optische scanner (die laten zich eenvoudig foppen) maar een capacitieve sensor die de stuctuur vlak onder opperhuid van de vinger in 3 dimensies vastlegt in een hash.

Feit is dat het AuthenTec eigen systeem zich niet voor de gek liet houden door nepvingers met gekopieerde vingeradrukken.

Waarschijnlijk maak je met de volgende methode nog de meeste kans

How to Fake Fingerprints

[Reactie gewijzigd door Carbon op 11 september 2013 14:33]

En wat is het nut? Waarom zou een crimineel zich bezig houden met een vingerafdruk uit de soc te halen terwijl de vingerafdruk gewoon op het scherm is terug te vinden?

Die sensor is geen algehele beveiliging maar een onderdeel van. Die sensor dient als eerste rij beveiliging. Iemand pakt je telefoon en kan er niet onmiddellijk in. Dat is het enige waarvoor dit dient. Niet meer en niet minder.
Ik gok een maand, en dan heeft de eerste hacker zijn vingerafdruk uit de SOC gelepeld.
Maar waarom is dat belangrijk? Je laat overal vingerafdrukken achter! Waarom zou je in hemelsnaam de soc willen kraken als op het toestel honderden vingerafdrukken staan?
omdat die goed gescand is en een vingerafdruk die je achterlaat is minder duidelijk
Bij de iPhone 5 duurde het sowieso alleen al 136 dagen voordat het ding gejailbreaked kon worden. Dat moet waarschijnlijk eerst gebeuren voordat jouw hacker aan de slag kan. Daarbij is er een trend dat het steeds langer duurt voor nieuwe Apple devices gejailbreaked kunnen worden. Voor de Apple TV gen 3 is bijv. nog altijd geen jailbreak beschikbaar, ondanks dat het ding is uitgekomen op 7 maart 2012.

Die weddenschap ga je waarschijnlijk verliezen ;)

Wat Apple waarschijnlijk bedoeld is dat de vingerafdruk niet door apps uit te lezen is. Zolang je niet jailbreakt zullen ze dat waarschijnlijk wel waar kunnen maken.

[Reactie gewijzigd door Glashelder op 11 september 2013 10:07]

Ik stel meteen een wekker in op mijn (Android)telefoon. Ik denk dat je wel een gelijk zou kunnen krijgen...
Maar dat wil dan nog steeds niet zeggen dat iemand dat ook op afstand kan.. 8)7
Er is altijd een backdoor..

In plaats van internet/cloud achtige stuff dacht ik eerder aan..wat als het toestel gestolen word? dan is je vingerafdruk toch beschikbaar..hoewel het overduidelijk niet je hele vingerafdruk is.
Als je telefoon gestolen wordt kunnen ze je vingerafdruk ook gewoon van de behuizing halen, beetje nutteloos om die chip daarvoor te gaan kraken ;)
Als er, ik quote je, "altijd een backdoor is", waarom zou je het dan willen weten? Wat maakt het dan nog uit? Wat boeit het?

Oftewel, nutteloze opmerking, een dooddoener in een discussie. Doei 8)7

[Reactie gewijzigd door Hurm op 11 september 2013 00:08]

Tsjah, dezelfde dooddoener als mensen die roepen dat het toch wel veilig is.. of dat het toch niet in de cloud opgeslagen wordt. Non discussie iig, conclusie is wel dat het gewoonweg niet veilig is, hoe je het ook bekijkt.
Daar moest ik ook aan denken. Ik weet nog dat iedereen op zn achterste benen stond toen we ons vingerafdruk moesten geven bij ons paspoort. Nu wrijft de NSA zich al in zn handjes. Vanaf het moment dat IOS7 uitkomt, 500 miljoen (ik noem maar even een getal) gratis vingerafdrukken!!!
Lijkt er op dat we wederom geen worldphone krijgen, ookal worden 'veel meer lte banden' beloofd.
http://www.apple.com/iphone/compare/
http://www.apple.com/iphone/LTE/

Gezien de landen krijgen we in Nederland waarschijnlijk:
iPhone 5c Model A1507 en
iPhone 5s Model A1457.
Die support dus alleen banden 1,2,3,5,7,8 en 20.
Banden 18,19 en 26 worden dus alvast niet gesupport (voor onze Europese markt)
en banden 4,13,17 en 25 zouden als minimum erbij moeten om redelijk wereldwijde dekking te kunnen krijgen..

Toch een beetje teleurstellend dat zelfs de 5S dit nalaat (zelfde specs als de 5C) ondanks hogere prijs.

Verder jammer dat 802.11AC er nog niet op zit maar daar valt wel mee te leven voorlopig.
Waarom in godsnaam ac wifi op een smartphone?? Zelfs al zit het erop, je gaat dat nooit merken. Nu al kan je smartphone gewoon de snelheid van n niet aan, en ac biedt geen beter bereik dan n, enkel sneller.

Totale onzin om dit in een smartphone te zetten, en dat is de reden dat het er niet ingezet is door Apple.
Dan is LTE ook onzin, want 3G werkt ook prima.
Ik weet niet of het überhaupt mogelijk is om met LTE een worldphone te maken. Helaas is LTE zo versnipperd over verschillende banden dat een telefoon een hoop verschillende antennes nodig heeft om het hele gebied tussen 700 MHz en 2600 MHz te bereiken. Met drie ben je er in ieder geval niet, dan moet je als fabrikant dus keuzes maken en modellen maken speciaal voor continenten.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 11 september 2013 00:43]

Conclusie: als je een iphone uit Amerika haalt heb je kans dat 4G hier niet werkt.
Apple benadrukte tijdens de presentatie dat zeer zorgvuldig met de afdruk omgegaan zal worden. Waar hij precies opgeslagen wordt is niet duidelijk, maar Apple insinueerde dat het binnenin de nieuwe A7-chip was. We denken dat er op de soc een kleine stukje dedicated en beveiligd flashgeheugen zit van een paar KB dat hiervoor gebruikt wordt.
Sinds de iPhone 3GS/eerste iPad hebben apps op iOS devices al beschikking over encrypted bestandsopslag, wat Apple 'Data Protection' noemt. Het lijkt me dat de lockscreen/homescreen-app hier ook gebruik van maakt om de vingerafdruk op te slaan. Meer details hier vanaf pagina 7.
Nee, dat is weer een ander mechanisme. Die vingerafdruk gaat echt de SoC in.
Eerste GFXbench benchmarks van de A7 GPU zijn ook binnen:

http://t.co/KJZqUj15CZ

En in vergelijking met andere toestellen:

http://t.co/rTFMSQgTRI
Nice! Met gaming is de iPhone 5S dus precies even snel als de nieuwe Galaxy S4. (Snapdragon 800 / Adreno 330)

Niet verkeerd, maar niet zo revolutionair als Apple doet voorkomen ;-)
Vergeet niet dat je dan ook eventjes die persoon zijn telefoon moet stelen, waarna die ongetwijfeld snel teruggevonden is vanwege de "find my phone" feature.

En wat wil je precies "gratis shoppen" dan? Je kunt er alleen in de app store content mee aanschaffen, die vervolgens aan de persoon gekoppeld is.

Kortom, je gaat vingerafdrukken verzamelen (wat waarschijnlijk niet eens werkt), iemands telefoon stelen (met hoge pakkans), en vervolgens voor die persoon een film aanschaffen?

Slim.
Ze zullen wel een manier vinden dat je bij de credit card gegevens van iemand kunt komen. We zullen het binnenkort gaan zien.
Je wil het niet snappen he ? De vingerafdruk is alleen een vervanger van de authenticatie op je telefoon zelf. Je kunt het dus lokaal gebruiken om een vingerafdruk naar een wachtwoord te vertalen. In de AppStore zelf verandert waarschijnlijk dus niets. Je telefoon stuurt gewoon het wachtwoord zoals het nu ook doet, alleen doet 'ie dat met het herkennen van je vingerafdruk in plaats van het intikken met je keyboard.
Als Apple je daarmee bij je account gegevens laat. Daarvoor moet je altijd je wachtwoord extra invoeren, dus ik kan me voorstellen dat ze dat nog steeds willen i.p.v. een vingerscan.

Daarbij. ik ben nog nooit een website of wat dan ook tegen gekomen die gewoon m'n credit card nummer liet zien. Altijd alleen de laatste vier cijfers. Succes daarmee.

Je bent aan het zoeken. Laten we gewoon afwachten tot het ding te koop is en er mensen mee gaan spelen. Dan zien we wel weer verder.
.
Vergeet niet dat je dan ook eventjes die persoon zijn telefoon moet stelen, waarna die ongetwijfeld snel teruggevonden is vanwege de "find my phone" feature.

En wat wil je precies "gratis shoppen" dan? Je kunt er alleen in de app store content mee aanschaffen, die vervolgens aan de persoon gekoppeld is.

Kortom, je gaat vingerafdrukken verzamelen (wat waarschijnlijk niet eens werkt), iemands telefoon stelen (met hoge pakkans), en vervolgens voor die persoon een film aanschaffen?
Denk je echt dat de politie uitrukt voor je telefoon?
Of ga je hem zelf halen met het risiko dat je het ziekenhuis in geslagen wordt?
Ik ga eens wat glazen verzamelen in cafe's, afdrukje maken van de fingerprints, en hoppa gratis shoppen op iemand anders zijn fingerprint.
Met een fingerprint kan je de telefoon niet unlocken. De scanner in de iphone kijkt ook naar de dieperliggende lagen van de huid, waardoor een 2D printje van een vingerafdruk niet bruikbaar is.
Want wanneer je iemands vingerafdruk hebt, heb je ook automatisch zijn iPhone 5S in de hand. En wat moet dat toch leuk zijn om te "shoppen" in de app store, waar je feitelijk enkel apps kan aanschaffen die voor die persoon z'n account worden gekocht.

Je theorie klopt dus aan geen kanten.
Want wanneer je iemands vingerafdruk hebt, heb je ook automatisch zijn iPhone 5S in de hand.
Andersom is natuurlijk wel het geval. Als je telefoon gejat wordt zal je er zeer makkelijk vingerafdrukken af kunnen halen. Dat lijkt me een minder fijn idee eerlijk gezegd.
Wil niet zeggen dat je die ook kan gebruiken om te scannen.

Waarom denken mensen ze met een afruk van een vinger kunnen gebruiken om de telefoon te ontgrendelen?
Die afdruk zal toch echt aan een 'alive and kicking' vinger moeten zitten, met huidlagen en meer profiel dan de toner van een laserprinter.
Als wordt gesproken dat zelfs de diepte van het profiel gebruikt wordt dan ligt het toch iets geavanceerder.

Vingerafdrukscanners zijn vele malen verder dan in de tijd dat Mythbusters ze gefopt hebben.
Kan je niet van elke (gevonden of gejatte) smartphone vingerafdrukken afhalen? Of van elke deurklink, autodeur, ruit, enz..? Lijkt mij een beetje een non-argument.
Vingerafdruk is toestelgebonden, dus hoe wil jij ooit inloggen op een andere iphone?
Grappig dat er altijd mensen zijn die denken dat zo'n feature nog niet getest en doordacht is. |:(
itunes is gekoppeld aan je account maar ook je telefoon. Je kan niet zomaar aanloggen in itunes op een vreemde telefoon.
Je bent aan het fantaseren. Nergens staat dat de vingerafdruk centraal wordt opgeslagen laat staan als authenticatie kan gebruikt worden bij iTunes. Sterker nog, er staat expliciet dat dit niet gebeurt.
Je kunt aankopen doen in iTunes via die vingerafdruk.
Alleen op de telefoon waar de vingerafdruk op geregistreerd is.
Er schijnt ook gekeken te worden naar je lichaamstemperatuur om zo afgehakte vinger niet te laten werken.
Mij lijkt het in ieder geval veiliger dan een 4-cijferige code.
Dat wordt dan lekker handig in de winter, ik (en ik vermoed andere met mij) heb namelijk nogal snel koude handen die meestal ook niet meer opwarmen tot ik weer binnen ben.

Ik vind het idee om rekening te houden met een afgehakte vinger sowieso wat ver gaan, gezien vanuit Apple.

Off topic: Zou je ook teen afdrukken kunnen maken en gebruiken? ;)
Ik vraag me af, zo'n duur nieuwe model met vele nieuwe hardware..maar waarom toch die wifi niet?!
Ik vraag me af, zo'n duur nieuwe model met vele nieuwe hardware..maar waarom toch die wifi niet?!
Waarschijnlijk is er nog geen chip die dat energiezuinig genoeg kan doen, op dat formaat. Dat is meestal toch wel een grot reden. En dat hebben ze eerder gedaan. Ze hebben ook heel lang 802.11n op 5Ghz niet ondersteund om die reden, het is nutteloos de ondersteuning in te bouwen, als je accuduur daardoor keldert.
Is dit echt een dealbreaker? Sinds wanneer heb je op een telefoon een wifi snelheid nodig van 1300Mbps (ac) en is 450 Mbps (n) niet voldoende? Ik kan me geen situatie inbeelden waar je die extra snelheid nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 11 september 2013 09:49]

Waarom heeft een telefoon geen AC nodig maar wel LTE? Dan is 3G toch ook voldoende?
Omdat 3G - LTE wel een merkbare verbetering geeft in het ophalen van data en dat de verschillen tussen N en AC niet merkbaar een verschil geven?

3G is in de praktijk misschien 5-6Mbit, terwijl de tests met LTE aangeven dat 40-50Mbit goed te doen zijn. Dit ga je echt wel merken op je toestel. Het verschil tussen 450Mbit en 1300Mbit ga je op je telefoon niet merken, aangezien de meeste bronnen al niet eens 450Mbit kunnen leveren per connection. Daar hoef je geen raketgeleerde voor te zijn. ;)
Daar hoef je geen raketgeleerde voor te zijn.
Maar blijkbaar wel om te snappen dat je niet van techniek A de praktijk waarden kan gaan vergelijken met de theoretische waarde van techniek B...

Wifi N heeft in telefoons max 150mbit theoretisch, en AC heeft 433mbit max theoretisch (dat zijn de telefoon standaarden)...

In de praktijk valt dat ook nog is facor 3 tot 5 lager uit. In de praktijk haalt een N netwerk 50Mbit tot 75mbit op de S4 bijv (afhankelijk of je 2.4 of 5Ghz gebruikt), AC heb ik geen ervaring mee, maar binnen nu en 2 jaar staat hier wel een router met AC.

Even ter vergelijking HSPA+ heeft een theoretische max van 168Mbit! Hoewel in de praktijk echt de max aangeboden theoretische snelheid geloof ik 42mbit is (Telstra in Australië)!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 11 september 2013 17:12]

Ik vergelijk 3G met LTE en daarnaast N met AC. Zelfs met de waarden zoals jij ze aanhaalt, kan je toch niet ontkennen dat bij gebruik op een smartphone de 3g - LTE upgrade meer merkbaar zal zijn dan de N - AC upgrade?
Zijn er dan al nieuwere accesspoints?
Zo'n beetje ieder access point wat je nu koopt (ok misschien niet alle sitecoms en andere prulmerken) heeft AC ondersteuning.
Dus ja.
Dat zijn er wel geteld 23
Is er veel vraag naar vanuit de markt? Nee. Dus logisch.
Onder welke steen heb jij gelegen het afgelopen jaar?
Omdat je nooit grote bestanden copieert op een telefoon? En het misschien meer ruimte of stroom verbruikt?
Kostenplaatje? Patenten? Nog duurder om te maken?
Leuke die vingerprint.....kan de vrouw of kinderen ook nooit voor je even op de telefoon kijken als je aan het rijden bent.
Mag ik even je vinger lenen......
Doe mij maar een andere vorm van beveiliging.

Ook mijn HTC ONE heeft gezichtsherkenning....net zo leuk als de vinger.
Kan niemand op mijn telefoon komen als ik er even niet ben :(
Uit het artikel:
Het is overigens goed om te weten dat een vingerafdruk altijd gepaard gaat met een pincode, zodat de telefoon ook nog ontgrendeld kan worden als er iets mis gaat met de herkenning.
Moet je wel die persoon vertrouwen om je pincode door te geven.
Volgens mij wordt het zo bedoeld dat je met alleen al met je vingerafdruk de iphone kan unlocken, maar dat je dat desnoods ook met een pincode kunt doen mocht de vingerafdruk niet herkend worden o.i.d.
Inderdaad. Iets wat vrij handig is wanneer je vingerafdruk niet werkt doordat er bijvoorbeeld blaren op je handen zitten of je de vinger moet missen (door sport, werk of ongelukken)...
Als het goed is kunnen er meerdere vingerafdrukken opgenomen worden. Die hoeven niet van dezelfde persoon te zijn lijkt mij.
Je kunt meerdere vingerafdrukken toevoegen.. Dus het kan wel.

"And because Touch ID lets you enroll multiple fingerprints, it knows the people you trust, too."
Je kunt ook nog steeds met je passcode aanmelden.

Overigens, je gezichtherkenning zit net als de vingerafdrukscan in de weg als je vrouw of kinderen even op de telefoon wil kijken ;-)
Het is nog altijd mogelijk gewoon je wachtwoord te gebruiken.. Je vinger maakt het alleen sneller en makkelijker.
Leuke die vingerprint.....kan de vrouw of kinderen ook nooit voor je even op de telefoon kijken als je aan het rijden bent.
Mag ik even je vinger lenen......
Doe mij maar een andere vorm van beveiliging.

Ook mijn HTC ONE heeft gezichtsherkenning....net zo leuk als de vinger.
Kan niemand op mijn telefoon komen als ik er even niet ben :(
Sorry maar ik kan niks anders zeggen dan dat het altijd weer hetzelfde gedoe is met Apple spul in de comment sectie van Tweakers, lees jij uberhaupt wel wat er staat ? Er staat toch echt duidelijk dat er meerdere vinger scans kunnen worden opgeslagen en daarnaast ook nog gewoon een pincode.

Het gebeurd constant weer, Apple nieuws snel lezen en features nitpicken terwijl je de rest niet leest gewoon puur en alleen om het bashen, en niet alleen jij maar zo'n beetje de helft van de 150 comments hier. Doe toch niet zo kinderachtig.

[Reactie gewijzigd door Dylan93 op 11 september 2013 09:06]

Leuke die vingerprint.....kan de vrouw of kinderen ook nooit voor je even op de telefoon kijken als je aan het rijden bent.
Mag ik even je vinger lenen......
Doe mij maar een andere vorm van beveiliging.

Ook mijn HTC ONE heeft gezichtsherkenning....net zo leuk als de vinger.
Kan niemand op mijn telefoon komen als ik er even niet ben :(
Leuke die reacties die helemaal op niets slaan. Lees het artikel even voor je reageert.
Leuk die fingerprint. Kan je vrouw ook niet meer stiekem op je toestel kijken als je even uit de kamer bent, om te kijken of je niet aan het flirten bent met andere vrouwen (of mannen for that matter)

Je kan alsnog een vinger van je vrouw programmeren en anders gewoon unlocken met een code. Voor elke unlock/beveiliging kan je wel een situatie bedenken dat het niet handig is. Beveiliging is er niet om het makkelijker te maken, maar veiliger. Als die beveiliging zo makkelijk mogelijk in gebruik gemaakt wordt, waardoor het niet hinderlijk in de weg zit elke keer, dan is het een voordeel.

Pincodes en Unlockpatronen zijn een wassen neus, gezien het feit dat iedereen met regelmaat unlocked zonder het zo te doen dat je geen pottekijkers hebt. Alleen de gelegenheidsdief hou je hiermee tegen om bij je data te komen. Juist een fingerprint zou een toestel dus echt onbruikbaar kunnen maken bij een diefstal. Ook na een reset van het OS staat de fingerprint in het toestel. Als hiermee effectief geregeld is dat een toestel na diefstal waardeloos is, is het een grote stap voorwaarts in beveiliging en de strijd tegen straatroof.
pasfoto of facebook profielfoto laten zien?
"Apple, able to recognize multiple fingerprints, indicating that it may be used to give specific permissions to specific users."
Je kunt ook nog altijd gewoon een pincode invoeren. ff iets beter inlezen voordat je iets afkraakt }>
Dat de schermkwaliteit nu al een paar jaar stil staat bij Apple is toch wel iets zorgelijks. Bij de meeste Apple product is juist het scherm uitstekend geregeld en juist op hun kroonjuweel beginnen ze het nu enorm af te leggen. Een nieuwe gimmick mag geen excuus zijn, meer dan de helft heeft zn telefoon helemaal onbeschermd.
Als ik je een tip mag geven: lees ook eens een review op een site als bijvoorbeeld Anandtech, zoals bijvoorbeeld deze over de iPhone 5. Daar gaat men vaak erg diep in op allerlei details zoals ook het scherm:

The iPhone 5 is, like Chris said already, the closest smartphone I’ve seen to sRGB to date. It’s really clear to me that Apple puts a strong emphasis on its suppliers to both deliver a display capable of hitting that gamut, and then bothers to do some factory level calibration to get reasonably close. I’ve seen this drift over time but for the time being the iPhone 5 is quite close to being ideal all things considered.

Wat je ook kunt zien daar, is dat rivaliserende telefoons slechts mondjesmaat in de buurt komen van de schermkwaliteit van de iPhone. Waar jouw statement "Dat de schermkwaliteit nu al een paar jaar stil staat bij Apple is toch wel iets zorgelijks." vandaan komt is mij dan ook een volledig raadsel.
Hoe kom je erbij dat de schermkwaliteit al een paar jaar stilstaat? Het scherm is vorig jaar nog volledig vernieuwd (dunner, groter, sRGB).
Ik denk dat hij op de resolutie doelt.
Ja, die is vergeleken bij andere toestellen niet erg hoog, maar ik vraag me het nut af van full HD schermen op een 4" display.
Ik heb een Galaxy S2 en kan hier echt geen pixels zien. Als je met je neus op het scherm zit, ja misschien dan wel, als je goed zoekt.
Schermkwaliteit staat helemaal niet stil, alleen de pixeldichtheid is sinds de iphone 4 niet verhoogd. Maar de contrasten en kleurweergave op een iphone 5 zijn veel beter dan op een iphone 4.
Dat de schermkwaliteit nu al een paar jaar stil staat bij Apple is toch wel iets zorgelijks. Bij de meeste Apple product is juist het scherm uitstekend geregeld en juist op hun kroonjuweel beginnen ze het nu enorm af te leggen. Een nieuwe gimmick mag geen excuus zijn, meer dan de helft heeft zn telefoon helemaal onbeschermd.
In alle reviews blijft het scherm van de Iphone zeer goed scoren en behoort het tot de beste schermen. Het scherm lijkt me dus echt wel geen werkpunt.
ben ik de enige die de prijzen van deze toestellen echt helemaal nergens op vind slaan, 800 euro voor een telefoon, ik bedoel waar hebben we het in godsnaam over??
Veel mensen "krijgen" zo'n toestel bij een abonnement, en zien de prijs niet direct. Ik vind het zelf ook achterlijk duur.

Je krijgt voor minder dan de helft van het geld een super-Android phone of Windows Phone. Voor 500 heb je een S4, niet echt mijn ding, maar wel een telefoon die in elk opzicht met de iPhone meekan.
Bouwkwaliteit? Elke telefoon gaat 4 jaar mee als je er geen gekke dingen mee doet.
Design? Valt wat voor te zeggen, maar het prijsverschil rechtvaardigd dit niet.
Software? Ik heb met verschillende iOS toestellen gewerkt en ik vond het verschrikkelijk, al snap ik dat de mensen de eenvoud ervan wel kunnen waarderen.

Volgens mij zijn er 4 belangrijke redenen om toch een iPhone te halen:
1. Je hebt geen idee van de prijs en krijgt hem bij een abonnement.
2. Je bent gewoon elitair en wilt iedereen laten zien dat je een iPhone hebt.
3. Je hebt geld zat en kijkt nooit naar de prijs, of koopt misschien zelfs het liefst het duurste, want dat moet toch het beste zijn?
4. Je hebt gewoon totaal geen verstand ervan en koopt maar wat de eerste beste je aanraadt.
Nummer 2 is door mij overigens een keer letterlijk door iemand verteld met een iPhone. "Ja, ik leg hem op tafel anders kunnen de mensen toch niet zien dat ik de nieuwste iPhone heb?"

iOS 7 ziet er in mijn ogen trouwens hetzelfde uit als 6, alleen is alles wat platter. "Helemaal redesigned" is dus sterk overdreven.

Ik ontken niet dat het goede toestellen zijn, dat zijn het zeker, maar ze rechtvaardigen de belachelijke prijs gewoon niet.

Maar goed, ik heb me al genoeg woede op de hals gehaald...

De vingerafdrukscanner is briljant. Dit gaan we veel terugzien in andere merken, denk ik. De aluminium hoedjes in de thread hier vermaken zich er zo te zien goed mee. Tis maar waar je je druk om kan maken.

EDIT - Slowmotion video is ook cool trouwens.

[Reactie gewijzigd door inorde op 11 september 2013 08:58]

Losstaand van de Iphone vind ik dat de telefoonmarkt sowieso gek aan het worden is. Vergelijk de top telefoons van nu eens met andere producten van 7 a 800 euro.

voor 800 euro kan men een grote TV kopen (min 46"), die aan materiaal verreweg meer kost dan een telefoon. Voor 800 euro kan men bijvoorbeeld een Microsoft Scurface PRO of een dergelijke "echte" laptop/ desktop met volwaardige computer hardware kopen. Daarnaast zijn sommige tablets, ik noem de nieuwe Nexus 7 bijvoorbeeld, goedkoper dan telefoons met ongeveer dezelfde hardware. De nexus heeft naast zijn grotere scherm en behuizing, ook nog eens een grotere accu. De LTE editie kost in de US 349 dollar

Ik vind dit niet in contrast staan. Ik vermoed dat naast een soort macht van de fabrikant, iedereen heeft tegenwoordig een smarphone "nodig", de prijzen ook duur worden gehouden voor/door de telecombedrijven. Zo lijkt het abonnement goedkoper als de telefoon "gratis" lijkt te zijn.

Daarnaast kon ik mijzelf nog een telefoon herinneren die ook al een vingerafdrukscanner had. Een Sagem-Porsche Design telefoon uit 2008 gemaakt van aluminium met saffierglas. Ik hoop inderdaad dat dit vaker terugkomt.


.
Ik begrijp je punt. Je schijnt echter wel aan te dragen dat formaat/grootte een positieve eigenschap is. Je stelt:
"De nexus heeft naast zijn grotere scherm en behuizing, ook nog eens een grotere accu."
Dit impliceert dat je vindt dat een Nexus 7, die evenveel kost, meer waarde voor zijn geld is omdat hij (volgens jou, ik heb het niet gechecked) nagenoeg dezelfde specs heeft en zelfs een groter scherm en een grotere (lees: langdurigere?) accu heeft.

Voor een telefoon is het uiteraard precies andersom: consumenten willen hem zo klein mogelijk. Een iPhone is (net als alle andere high-end smartphone's) zo duur omdat ze veel prestaties in een zo klein mogelijke behuizing willen proppen.
Dit is niet alleen qua productieproces moeilijk maar ook qua warmtedissipatie (dit is momenteel steeds vaker de bottleneck bij de nano-elektronica).


@ het lange betoog van inOrde:

Goed verhaal en ik denk dat je het correct geanalyseerd hebt. Ik denk alleen dat je misschien iets te snel voorbij gaat aan de conclusie. Je toont begrip voor de iPhoneconsumenten maar het lijkt toch alsof je nog niet helemaal snapt waarom zoveel mensen deze dure telefoon kopen. Dit heb je echter wel perfect aangekaart in je post:

1. Design/status
2. iOs

Ik denk dat deze twee punten in de huidige maatschappij een grotere rol spelen dan menigeen denkt.

1. De maatschappij van tegenwoordig is een prestatiemaatschappij, langzaamaan overgenomen uit USA, en het is belangrijk om jezelf te uiten naar anderen (theorie van Bourdieu). Mensen vinden het belangrijk om te kunnen laten zien wat ze hebben en kunnen kopen.
Een privé laptop toon je, in verhouding, niet zo vaak aan anderen. Een iPhone daarentegen wel, zeker als je het actief probeert.
2. Het publiek wat de iPhone aanschaft is zo breed, dat gebruiksgemak een grote rol gaat spelen. Hoeveel voetbal/hockey-vadertjes lopen er wel niet rond met een iPhone, privé of werk, terwijl ze eigenlijk niets van elektronica af weten en er geen doel voor hebben. Die hebben misschien om reden 1 een iPhone aangeschaft of verkregen via werk. Vervolgens is het wel fijn als ze, ondanks dat ze weinig van elektronica weten, toch nog iets met de telefoon kunnen.
Blackberry is hieraan ten onder gegaan: te ingewikkeld. iPhone/iOS is erg laagdrempelig om in te stappen en om de basic taken mee te doen. Dit is denk ik/blijkbaar erg aantrekkelijk voor mensen.

Blijkbaar (uit de conclusie dat de iPhone zo populair is) vinden mensen deze twee punten toch aardig wat euro's waard. Inderdaad: op een bedrag van 300 euro voor een telefoon hebben ze zelfs het dubbele over om er eentje van 600 aan te kunnen schaffen.

[Reactie gewijzigd door WWAS op 11 september 2013 11:55]

Al stukken beter dan inOrde, maar je onderschat denk ik één belangrijk ding, en dat is een persoonlijke voorkeur. Een telefoon is een gebruiksvoorwerp waar mensen een mening over hebben, getuige alleen al de enorme hoeveelheid posts, flames en trolls in een topic als deze.
Auto's zijn denk ik wel het meest vergelijkbare wat ik zo snel kan bedenken. Vaak hebben auto bezitters bepaalde voorkeuren. Merk X wel, merk Y niet, gebaseerd op verhalen van vrienden, eigen ervaringen en andere voorkeuren. Prijs is slechts één van die voorkeuren, net als de 'technische specs'. Met alle auto's kun je prima rijden, maar toch...

Hetzelfde geld voor je mobiel. In de loop der jaren hebben mensen voorkeuren opgebouwd. En die wegen ze af tegen de kosten. Proberen hier één of twee redenen uit te halen is altijd gebaseerd op de mening van degene die het stuk schrijft. Subjectief dus.

Zo is punt 1) van jou bijvoorbeeld ook een reden om een Android te kopen. Als ik je opmerking over Bourdieu goed begrijp gaat het meer over identiteit dan status. Een duidelijk voordeel van Android boven iOS is de instelbaarheid, en de variatie in formaten. Iemand die meer een eigen identiteit wil uitstralen zou best juist minder naar een iPhone kunnen neigen...

Om maar een voorbeeld te geven.

Samenvatten; iedereen heeft eigen redenen waarom een bepaalde mobiel geschikt is en of een hoge prijs gerechtvaardigd is. Logica of wat daar voor doorgaat heeft hier vaak nauwelijks iets mee van doen.
even terugkomende op je eerste deel:
Dit impliceert dat je vindt dat een Nexus 7, die evenveel kost, meer waarde voor zijn geld is omdat hij (volgens jou, ik heb het niet gechecked) nagenoeg dezelfde specs heeft en zelfs een groter scherm en een grotere (lees: langdurigere?) accu heeft.

Ik bedoel het verhaal van de nexus 7 niet in de zin dat groter beter is. Ik zie het meer vanuit het perspectief dat er in een groter apparaat meer materiaal zit en deze dus eigenlijk duurder zou moeten zijn dan iets wat minder groot is (galaxy S4/Iphone etc.) Ik nam een voorbeeld aan de accu. In een tablet kan soms tot een 2x zo grote/dure accu aanwezig zijn dan in een telefoon. Daarnaast is een groot scherm in mijn ogen ook duurder (mits de pixeldichtheid hetzelfde is).

Ik begrijp dat er kosten aan verbonden zijn alles in zo'n klein mogelijke verpakking te krijgen. Maar het is toch extreem als je het op deze manier bekijkt.
Het lijkt een redelijk betoog, maar uiteindelijk is toch best stigmatiserend naar een grote groep tweakers-lezers, jouw redenen zijn namelijk in principe samen te vatten als onwetend of elitair. Door je opmerking over de woede op de hals halen geef je ook al aan dat je dit donders goed weet.

Jouw redenen zijn inderdaad een paar van de vele mogelijke redenen waarom iemand een iPhone koopt. Je vergeet echter de eenvoudigste en minst beledigende. Iemand vind het een fijne telefoon en bovenal een fijn OS. Je weet wel, iemand met een andere mening dan jij.

Jij vindt de prijs belachelijk en voor jou persoonlijk (en met jou vele anderen) betekend dat dat je een ander mobiel koopt. Prima. Heb dan ook een beetje respect voor diegene die het de erg hoge prijs wél waard vinden!

[Reactie gewijzigd door curumir op 11 september 2013 12:19]

Of je koopt een iPhone omdat je het een fijne telefoon vind.
Ik kan het me ook niet voorstellen maar ik ken een heel aantal mensen die een iPhone eigenlijk te duur vinden maar hem toch nemen gezien ze het fijn vinden werken.
Dit zijn doodnormale mensen, zonder een huis waar Apple vanaf straalt (als in alles Apple, als ze ondergoed zouden maken zouden ze dat ook dragen, die ken ik ook ja) met een normale PC die Windows draait.
ben ik de enige die de prijzen van deze toestellen echt helemaal nergens op vind slaan, 800 euro voor een telefoon, ik bedoel waar hebben we het in godsnaam over??
Wie verplicht jou om een toestel van 800 euro te kopen? Er is in iedere prijsklasse keuze genoeg. Wat voor jou duur is is voor anderen niet zo duur. Of klaag jij ook dat een ferrari zo duur is?

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 11 september 2013 09:30]

Hij heeft wel een punt, voornamelijk omdat er telefoons zijn die veel meer kunnen en veel minder kosten.
Het punt van aval0ne is ook wel aardig. Een Ferrari is ook belachelijk duur, maar daar klagen mensen niet zo uitgebreid over.

Echter zien veel mensen niet dat de iPhone zo duur is, of willen ze het niet zien. Ze geloven daadwerkelijk dat je voor die prijs zoveel meer krijgt, terwijl dit eigenlijk onzin is. Of ze geloven dat 800 euro voor zo'n toestel normaal is.

Dat er een enorm aanbod is van goedkopere toestellen die meer/hetzelfde kunnen zien ze niet, dat zijn tenslotte allemaal geen iPhones, dus wat heb je er aan.
De Sony Ericsson P800 en P910 waren ook 800+ euro in 2003 en 2004, niks nieuws onder de zon.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



LG G4 Battlefield Hardline Samsung Galaxy S6 Edge Microsoft Windows 10 Samsung Galaxy S6 HTC One (M9) Grand Theft Auto V Apple iPad Air 2

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True