Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 177, views: 214.035 •

Conclusie: ingeklemd

Wie dacht dat de Lumia 925 een waardige nieuwe vaandeldrager voor Nokia zou zijn, komt bedrogen uit. Het is meer een Lumia 920 2.0. Het moet echter de strijd aan met toestellen die veel nieuwer zijn dan de 920, waardoor hij het een stuk lastiger heeft. Niet zo gek dus dat de introductieprijs veel lager is dan die van de 920 destijds.

Of de Lumia 925 sowieso een upgrade is ten opzichte van de Lumia 920, is te bezien: op gebied van scherm is het een gelijkspel, net als bij de camera. Het dunnere en lichtere ontwerp is een voordeel, al is hij niet specifiek mooier in onze ogen. Dan wint de Lumia 920 op punten, omdat die 32GB opslaggeheugen heeft, in plaats van 16GB en voor een veel lagere prijs in de winkel ligt. Maar een makkelijke keuze is dat niet: sommigen zullen ook de 925 verkiezen.

Als allrounder is Nokia's eigen 920 dus grote concurrentie, terwijl de duurdere 1020 bestaat bij de gratie van zijn superieure camera. De 925 zit daardoor ingeklemd tussen twee toestellen van Nokia zelf en dat maakt dat het voor heel weinig mensen echt de juiste keuze is.

Op gebied van software zit de 925 dan weer ingeklemd tussen heden en toekomst: Microsoft ondersteunt nog niet de quadcore-processors en full-hd-schermen die Nokia graag wil gebruiken, maar kent al wel veel optimalisaties die de 920 niet had bij release. Met een paar maanden geduld had de 925 een veel modernere telefoon kunnen zijn. Wie deze telefoon nu koopt, zal met lede ogen moeten aanzien hoe de fabrikant binnen afzienbare tijd met veel aansprekendere, modernere modellen gaat komen.

Ten opzichte van de concurrentie op Windows Phone is het geen gelijke strijd. Niemand behalve Nokia doet écht zijn best en met de aankoop van Nokia door Microsoft valt er van Samsung, HTC en Huawei ook weinig vuurwerk te verwachten. De Lumia's hebben het rijk alleen.

De Lumia 925 is eigenlijk het meest de spirituele opvolger van de Lumia 900: ook dat was een toestel dat werd uitgebracht toen de toekomst van Windows Phone al aan de deur klopte. Maakt dat van de Lumia 925 een slechte telefoon? Verre van, het behoort tot Nokia's beste smartphones voor de Nederlandse markt tot nu toe. Maar dit toestel had het verdiend om eerder, goedkoper of voorzien van modernere hardware uitgebracht te worden.

Samengevat

De Lumia 925 is de dunnere en lichtere opvolger van de bekende Lumia 920 en krijgt een eigen opvolger in de vorm van de 930. De 925 is een toestel met een metalen rand en kunstof achterkant die in het echt mooier oogt en beter in de hand voelt dan je op basis van afbeeldingen zou denken. Het scherm kan voor een amoled bijzonder fel en is daardoor altijd goed af te lezen, wat een groot voordeel is. De camera is prima en biedt veel leuke extra's, iets waarop Nokia zich wil onderscheiden. De accuduur van het toestel is echter ondergemiddeld en het scherm oogt niet mooi als je scrollt, bijvoorbeeld in apps of door het hoofdmenu. De telefoon moet het bovendien doen met 16GB aan intern opslaggeheugen, iets dat je niet uit kunt breide met een sd-kaart. Dat kan voor sommige mensen te weinig zijn.

Pluspunten

  • Telefoon ligt goed in de hand en voelt goed aan
  • Scherm is mooi en goed afleesbaar in direct zonlicht
  • Camera biedt veel leuke functies en is prima van kwaliteit

Minpunten

  • Prijs ligt momenteel te hoog
  • Scherm heeft last van ghosting, waardoor scrollen niet mooi oogt
  • Accuduur is ondermaats

Eindoordeel

Tweakers zegt: bovengemiddeld

Laagste prijzen voor: Nokia Lumia 925 Zwart

Trendy Computers

Score: 3

€ 241,79

€ 248,78

Kostenoverzicht

Productprijs € 241,79
Pakketpost Nederland (PostNL) € 6,99
iDeal € 0,-
Totaal € 248,78
Bekijk

MidiMedia

Score: 4.5

€ 240,95

€ 248,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 240,95
Pakketpost € 8,-
iDeal € 0,-
Totaal € 248,95
Bekijk

Castle.nl

Score: 4.5

€ 246,65

€ 250,60

Kostenoverzicht

Productprijs € 246,65
Pakketpost 0 t/m 10.000 gram € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 250,60
Bekijk

4Launch

Score: 4.5

€ 249,95

€ 254,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 249,95
Pakketpost (variabel) vanaf € 5,-
iDeal € 0,-
Totaal € 254,95
Bekijk

PhoneShop

Score: 4

€ 249,-

€ 255,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 249,-
Pakketpost € 6,95
iDeal € 0,-
Totaal € 255,95
Bekijk
Laagste prijzen voor: Nokia Lumia 925 Grijs

Trendy Computers

Score: 3

€ 270,99

€ 277,98

Kostenoverzicht

Productprijs € 270,99
Pakketpost Nederland (PostNL) € 6,99
iDeal € 0,-
Totaal € 277,98
Bekijk

MidiMedia

Score: 4.5

€ 270,95

€ 278,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 270,95
Pakketpost € 8,-
iDeal € 0,-
Totaal € 278,95
Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 1

€ 379,49

€ 379,49

Kostenoverzicht

Productprijs € 379,49
Pakketpost (boven ¤20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 379,49
Bekijk
Laagste prijzen voor: Nokia Lumia 925 Wit

Topprice24

Score: 4

€ 245,-

€ 245,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 245,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 245,-
Bekijk

Trendy Computers

Score: 3

€ 243,59

€ 250,58

Kostenoverzicht

Productprijs € 243,59
Pakketpost Nederland (PostNL) € 6,99
iDeal € 0,-
Totaal € 250,58
Bekijk

MidiMedia

Score: 4.5

€ 243,45

€ 251,45

Kostenoverzicht

Productprijs € 243,45
Pakketpost € 8,-
iDeal € 0,-
Totaal € 251,45
Bekijk

Afuture

Score: 4.5

€ 254,90

€ 254,90

Kostenoverzicht

Productprijs € 254,90
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 254,90
Bekijk

4Launch

Score: 4.5

€ 249,95

€ 254,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 249,95
Pakketpost (variabel) vanaf € 5,-
iDeal € 0,-
Totaal € 254,95
Bekijk

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deNokia Lumia 925


Reacties (177)

Reactiefilter:-11770172+1136+223+33
Ben zelf zeer benieuwd naar de Lumia 1020 review :)
Net gisteren besteld en nu komen ze met dit artikel ;-).
De 925 zit daardoor ingeklemd tussen twee toestellen van Nokia zelf en dat maakt dat het voor heel weinig mensen echt de juiste keuze is.
Nokia heeft volgens mij al eerder aangegeven de consument meer keuze te willen geven. Hoewel ik de 16 vs 32 GB/uitbreidbaarheid inderdaad een discussiepunt vind, denk ik zeker dat de 925 zijn eigen charme heeft.
Wie deze telefoon nu koopt, zal met lede ogen moeten aanzien hoe de fabrikant binnen afzienbare tijd met veel aansprekendere, modernere modellen gaat komen.
Persoonlijk vind ik dit wel erg 'dramatisch' overkomen. Voor zijn tijd is de 925 een toptoestel naar mijn mening. Dat er HD's en quad cores aankomen is een feit maar dan kun je blijven wachten.. Ik ben tevreden met mijn keuze maar kan mij wel vinden in enkele van de kritiekpunten hierboven. Maar we moeten ook niet overdrijven :).

Ik blijf erbij dat ik het opvallend vind dat Microsoft zo'n sterke naam als Nokia wil laten vallen. Ik begrijp wel dat Nokia voor velen juist meer is dat Smartphones (dumbphones en feature phones) maar een "Microsoft Lumia" zal in mijn ogen bij het grote publiek juist minder aanslaan. Hoe je het went of keert, namen als Google, Apple en Microsoft hebben een bepaalde lading bij consumenten.

Juist door jouw eigen product gescheiden te houden en een ander merk (in dit geval Nokia) jouw product (Windows Phone) te laten promoten kun je een bepaalde objectiviteit behouden. Zelf twijfel ik dan ook of Microsoft hiermee de juiste zet maar. Maar wellicht heb ik het fout, willen ze een soort "Nexus-achtig" ecosysteem en bekend komen te staan als soft- én hardwarepartij. Natuurlijk maakt Microsoft al jaren eigen hardware maar voor velen blijft het een softwareboer.

Misschien zijn "Apple iPad" en "Google Nexus" over 5 jaar net zo populair als "Microsoft Surface" en "Microsoft Lumia" ...

Time wil well.. :-).

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 23 september 2013 09:39]

Als je ergens voor gaat, kan je het beter voor de volle 100% doen. Dat doet Microsoft door de naam Nokia te vervangen.. In mijn ogen een goede zet.
"Microsoft has also agreed to a 10-year license arrangement with Nokia to use the Nokia brand on current and subsequently developed Mobile Phones based on the Series 30 and Series 40 operating systems," Nokia said in a recent US filing.

http://gadgets.ndtv.com/m...ft-deal-until-2016-422340

Ik begrijp hier uit, dat Microsoft onder Nokia brand telefoons uit blijft brengen voorlopig.
Maar dat is dus voor de S30 en S40 range, dat zijn niet de Lumia's. Dat is gewoon de L-range. Intern is het overigens de RM range (mijn 920 is een RM821)

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 september 2013 11:12]

Dat klopt niet helemaal, de RM indicatie wordt gebruikt voor nagenoeg alle telefoons als interne codenaam. De hele simpele telefoons meestal niet, maar de Asha 301 bijvoorbeeld is de RM840.

Wat wel een belangrijke code is om te onthouden is de RX reeks die vaak staat voor tablets. Zo was de N900* de RX51 en de waarschijnlijk aankomende tablet 'Sirius' is ook opgedoken met een RX114 aanduiding.

*De N900 werd door Nokia als een tablet gezien, niet als telefoon.
Ik denk eerder dat het de naam Microsoft is, waar de meeste mensen echt een afkeer van hebben.

Sorry downmodders, maar Microsoft is geen "hippe" brandnaam meer.

[Reactie gewijzigd door goarilla op 23 september 2013 11:27]

Denk dat je helemaal gelijk hebt. Omgekeerd denk ik dat nog veel mensen die een nieuwe telefoon kopen en altijd Nokia gebruikten omdat ze er goede ervaringen mee hadden gewoon weer Nokia kopen en niet kijken naar het OS. Dit effect is meteen weg als er geen Nokia meer op staat.
Vooral in Azie en India is de merknaam Nokia nog heel sterk, een effect dat dus wellicht verdwijnen gaat als je een telefoon koopt waar MS op staat. Denk dat het slimmer van MS was geweest om de naam Nokia gewoon te blijven gebruiken. Maar goed we zullen zien.
Ik ben een Microsoft fanboy, dat geef ik toe, maar toch ben ik het met je eens! Ze hadden Nokia moeten aanhouden voor de Lumia's.
Je hebt helemaal gelijk. En daarnaast heb je gelijk.

Maar toch... ik roep altijd dat ik niet status gevoelig ben en zo, maar een Microsoft logo op mijn telefoon...
Ik durf me er niet mee te vertonen. En al helemaal niet tussen andere webdesigners of - nog erger- bij mijn vrienden uit Finland.
Onzin.
Microsoft heeft met Windows Phone een meer dan goed OS op de markt gezet.

IOS is erg goed, maar de kosten die ermee gepaard gaan zijn volledig van de zotten (maar goed de massa heeft het er voor over)
Android heeft zijn voordelen, maar voor mijn gevoel is het allemaal nog steeds Beta en een ontzettend zwaar OS. Daarnaast is het niet een heel uniform OS imo.
Je hebt met Android wel weer veel keuze.

Maar de tijd dat je telefoon bepaalde hoe hip je wel niet bent is hopelijk inmiddels al voorbij, bij volwassenen.
Dat moet ik Apple wel nageven, ze hebben er eigenhandig voor gezorgd dat volwassenen zich als tieners zijn gaan gedragen de afgelopen 5 jaar.
Onzin.
Microsoft heeft met Windows Phone een meer dan goed OS op de markt gezet.
Daar gaat het niet om. Technisch beter wint jammergenoeg veel te weinig.
Meer dan goed gaat nou ook wel weer te ver: Het gedonder met fm radio, other storage, data sense, die vaste bing knop (Die heb ik ondertussen afgeplakt.), beperkt gebruik sd kaarten en de idiote manier waarop backups werken etc is het alles behalve *af*.
Onzin.
Microsoft heeft met Windows Phone een meer dan goed OS op de markt gezet.
...
Android heeft zijn voordelen, maar voor mijn gevoel is het allemaal nog steeds Beta en een ontzettend zwaar OS. Daarnaast is het niet een heel uniform OS imo.
Over Beta gesproken dat zou je ook heel goed van WP8 kunnen zeggen. maar goed misschien is het zo dat MS gebruikers ook in een soort reality distortionfield worden getrokken zoals veel iOS gebruikers en worden veel niet uitgewerkte zaken gezien als features ipv tekortkomingen. Zoals bijv het feit dat je niet een een photo album op je telefoon kunt aanmaken. Dat kan alleen als je je telefoon aan een computer hangt.
Zoals alle 3 de OS'sen hebben ze hun beperkingen. In een ideale wereld veeg je de voordelen van ieder OS bij elkaar en hou je hopelijk 1 perfect OS over. Geen een OS is ideaal, je kijkt gewoon welke nadelen je het minste irriteren en die kies je. Android was mij niet bevallen en nog een Iphone vond ik gewoon veel te duur. Windows Phone heeft een aantal pluspunten en een aantal minpunten waar ik beter mee kon leven dan met die van Android.

Het blijft een persoonlijke keuze overigens in deze.
Ik heb zelf de Lumia 925 al bijna een maand in bezit en moet zeggen dat dit de beste telefoon is die ik ooit heb gehad.

Ben zelf niet "vatbaar" voor die Quad core en Full HD marketings termen maar ga meer voor uiterlijk en functionaliteit.

Windows mobile vind ik zelf lekker werken (had hiervoor 2 android telefoons) en is zeer vloeiend.
En trouwens, als ik de instellingen openmaak dan gaat dat ook heel snel en vloeiend.

Dus hoe tweakers erbij komt dat het traag is... :/

Er is inderdaad weinig verschil met de 920, maar voor mij waren 2 factoren de meest bepalende. Het gewicht en uiteraar het uiterlijk! Vind de 925 mooier dan elke telefoon die er nu uit is.
Nou zelf speel ik wel veel met smartphones op werk, en ik krijg regelmatig high-end wp8 phones in de handen zoals de lumia 920 en etc. Maar vergeleken mijn oude S3 en huidige htc one voelt het gewoonweg niet vloeiend aan.
Indien we oude toestellen zoals de HTC RADAR nemen, en dan een android toestel uit die tijd heb je inderdaad gelijk dat de htc radar zeer vloeiend aanvoelt vergeleken android toestellen uit die tijd.
Inmiddels is dat hele zaakje gekeerd, ios en android voelt hetzelfde aan mits je een high-end toestel hebt (vanaf de 4S, vanaf de S3 om als voorbeeld te nemen).
BB10 voelt ook heerlijk aan vergeleken WP8.

Ik zou zeggen houd eens een S4/HTC ONE vast en de lumia920 (in jou geval de 925, maar daar zit geen verschil in qua feeling in het os) indien je de kans hebt, en vergelijk het gelijktijdig en je merkt wel degelijk verschil, de lumia920 loopt niet zo vloeiend zoals een concurrerend os.
Ook de laadtijden kan nog flink verbeterd worden bij WP8, maar goed het OS is uiteraard nog niet zolang op de markt (1-1,5 jaar ongeveer nu?) dus ik verwacht wel dat het beter word.

Maar om nu gelijk te zeggen dat het de beste telefoon is, is duidelijk een mening.

[Reactie gewijzigd door JeroenC op 24 september 2013 08:51]

Lumia 920 kost 280 euro, een S3 350 euro en een S4 490 euro. Goede vergelijking man, netjes...
Tsja dat de 920 zo snel daalt qua prijs kan ik niets aan doen..
Dan neem ik de HTC 8X die 100 euro meer was in de tijd van de S3, zelfde verhaal.

Het gaat erom dat er geclaimd word dat WP8 zo vloeiend loopt, terwijl dat eigenlijk reuze tegenvalt.

[Reactie gewijzigd door JeroenC op 24 september 2013 23:22]

WP loopt het vloeiender dan Android voor de hardware waar mee het komt.
Aaah kijk, dat klopt inderdaad.. Maar dat werd niet gezegd :P
Oftewel WP gebruikt te slechte hardware voor hun toestellen?
Klopt, maar dat doen ze ook omdat ze specifieke optimalisaties voor hardware aanbrengen. Als je dus elke keer die chip blijft vernieuwen kom je niet ver met het doorvoeren van optimalisaties. Windows Phones hebben in het begin nog wel nieuwe hardware maar naar één jaar is het al verouderd. Ze doen hier niks aan omwille van het optimaliseren. Daarnaast is die noodzaak er ook niet echt omdat het relatief soepel loopt.

Apple optimaliseert iOS ook als een malle voor de door hun gebruikte hardware. Ik durf dan ook te beweren dat iOS nog soepeler loopt dan WP.

Android daarentegen valt niet veel voor te optimaliseren aangezien de hardware van elke Android telefoon weer net even anders is.
Klopt maar mij maakt het niet uit hoe ze het doen, als het maar soepel loopt. En mij valt op dat een high end wp telefoon niet zo lekker loopt als een high end Android of ios device.
Jammer genoeg moet ik je hier tot op zekere hoogte gelijk geven.
Ik heb hem na het lezen van dit artikel opgehaald. prachtig apparaat, en ik zit er de komende 2jr fijn mee opgescheept. Als zie ik dat zonder veel gezeur gebeuren :D
Heb een 925, ben er zeer content mee. Via aanbiedingen is de 925 al voor 330 euro te krijgen. 920 zou er bij nooit inkomen, zie ze om me heen erg veel, maar het is echt een baksteen, Geen vergelijk, wat mij betreft.
Ik kwam van een Lumia 900 en ben vorige week naar de 920 overgeschakeld. Ik merk geen verschil eigenlijk, de eerste seconden even in het gewicht maar daarna niet meer. Zeer tevreden van mijn aankoop, alleen de batterij dus he, men slaagt er maar niet in een toestel op de markt te brengen dat het echt goed volhoud qua batterijduur naar mijn mening. Zeker met 3 of 4G aan slinkt het enorm. Beetje jammer dat je er bij dergelijke premium toestellen zo op moet letten. De 720 was beter van accu, maar die had dan ook minder zware specs.
Htc one gemiddeld zit ik op 50uur met veel gebruik van wifi en 3g. Maar this Android geen wp
Met mijn beide overleden HTC One X ben ik aan het kijken naar de 920. Echter vind ik die wat te lomp en valt de 925 buiten budget. 130 euro meer voor alleen wat visuele veranderingen en het terugdringen van gewicht vind ik vrij veel geld en lukt me niet om te rechtvaardigen. Vraag me af waar je hem voor 330 gevonden hebt.
@Isniedood: In combi met een Sim only van Hol. nieuwe, bij Coolblue.

@MClaeys: Tweaken van battery life lukt me redelijk goed met de 925. Backgrounds tasks uitschakelen in de settings en location uit hebben staan help al goed. Ik hoef mijn telefoon niet elke dag aan power te hangen en ik gebruik hem toch vrij veel.
Ik heb ook een 920. Ik zou hem niet willen definiëren als zwaar of lomp, maar gewoon solide. Ja het is geen lichtgewicht, maar hij voelt wel oerdegelijk aan en dat is ook wat waard voor een voorwerp waar je dag (en soms nacht) mee rondloopt. En vergeet niet dat de 920 wél wireless charging ingebouwd heeft, daar moet je bij de 925 weer een extra cover voor kopen die hem weer dikker en lelijker maakt.
@ falco,
Zo zie je maar dat gewicht persoonlijk is.
Mijn dochter loopt nu met een 920 en heb zelf een e7
Ik schrik me elke keer rot als ik haar 920 van tafel op de kast leg als ik de tafel dek.
Niet omdat hij zwaar is.... maar licht.

Maargoed dat je niet een e7 hoeft op te tillen.
Anders loop je straks thuis met een hernia 8-)

[Reactie gewijzigd door kittop op 23 september 2013 19:06]

De eerste zin in deze review maakt denk ik mensen al bang voordat ze de review gelezen hebben.

"Als je deze 925 koopt, is het vermoedelijk de laatste Nokia Lumia die je zult aanschaffen"

OT: Zal microsoft nu met de overname niet gewoon de Nokia Lumia blijven uitbrengen onder de naam Lumia? Lumia 2010 b.v. lijkt me ook geen verkeerde handelsnaam.
Daarna was ik volledig afgekickt van onze Zweedse vrienden.....
Je bent in de war met IKEA
Ooit 2 Nokia's gehad (X3 en 3110 Classic) en beiden moeten zowat de slechtste telefoons geweest zijn die ik ooit heb gehad. De Siemens CF62 deed het nog slechter, maar dat was dan ook een van laatste stuiptrekkingen van Siemens op de mobiele markt.

Beide Nokia's: slechte interface, onlogische keuze's, software bugs, toetsenvergrendeling die het niet automatisch deed, verlichting die noch aan noch uit wou etc etc etc
sindsdien liggen ze bij mij al op de onderste schuif....
Ik heb al heel wat Nokia's gehad (pre-smartphone), zoals de 5110 en 6210 en ik moet zeggen dat dat de beste pre-smartphones waren die ik gehad heb. Nokia deed in die tijd een hele hoop goed alleen hebben ze dat niet weten door te vertalen naar de smartphones helaas.
@ DinoBe
Koop jij ook oldtimers?
Die generatie heb ik gelukkig overgeslagen. Totdat ik vorig jaar mijn E6-00 kocht had ik al sinds de 3310 geen andere Nokia in bezit gehad en mijn laatste Symbiantoestel was een Sendo X. Ik was werkelijk verbaasd toen ik zag hoe Symbian in het slop had gezeten tussen 2005 en 2012, want mijn ervaringen met de versies van 2005 en 2012 waren en zijn juist uitstekend.
Ik vind het ook een belachelijk statement van de reviewer. Ik twijfel eerlijk gezegd al heel lang aan de objectiviteit van de reviewer richting Nokia toestellen.
Maar goed, dat gaat me waarschijnlijk een ban opleveren.
Het statement is gewoon feitelijk waar. Als je het belachelijk vind kom dan met een onderbouwing waarom het niet waar is.
Er is heel veel uit dat statement als niet feitelijk aan te wijzen. het staat in het statement al aangegeven zelfs:
Als je deze 925 koopt, is het vermoedelijk de laatste Nokia Lumia die je zult aanschaffen"
Dat statement kun je onmogelijk als feitelijke waarheid bestempelen, aangezien het nogal persoonlijk is dat dit toestel een laatste Nokia zou zijn voor die persoon.
Het hoort mijns inziens ook niet in een review thuis.
Dat dit vermoedelijk de laatste Nokia Lumia wordt is een accuraat statement. Niet 100% feitelijk, maar wel accuraat gezien de laatste ontwikkelingen. De onzekerheid zit hem er in dat de overname nog niet rond is. Vandaar dus het woord "vermoedelijk". Het is ook geen persoonlijk statement, omdat het gewoon waar is voor ieder persoon: vanwege de overname komt er geen nieuw Nokia Lumia meer.
Het is helemaal niet de laatste. Dat is de 1020
Dat zijn heel veel slagen om de arm. En imho past dan een minder dramatische openingszin, die dezelfde feitelijkheid geeft.
Met alle respect, deze openingszin is niet in de stijl van reviews zoals ik die normaal gesproken lees op Tweakers.
Het zet wel een enorm negatieve toon neer. En omdat het de eerste zin is geeft het de lezer al de indruk dat de telefoon vrij slecht is. Dit soort zinnen worden heel snel gemisinterpeteerd.
Nokia verdwijnt als merk van de smartphonemarkt. Hoe je het ook leest, dat is wat ik bedoelde :)
Mea culpa, ik begrijp nu wat je bedoelt.
ja dat idee heb ik ook een beetje . hoezo het toestel is te duur . als er een iphone in de test zit staat daar ook niet bij dat het te duur is .
en denk dat de negatieve objectiviteit niet zozeer ligt aan het merk nokia maar meer aan de windows os die er op staat.
Sterker nog, die hele dure iPhone werd bestempeld als beste telefoon van het jaar, terwijl de Samsung Galaxy S4 nog uit moest komen.
De backlight van de Windows-toets in het midden kan als notificatie-led dienen, maar wellicht vereist dat een update: hij werkt namelijk nog niet als zodanig.
Dit nieuwsbericht van bijna 3 maanden geleden zegt dat zelfs Nokia's eigen product managers niets van het knipperende windows logo af wisten, waarbij later bleek dat dit een notificatie is dat hij aan het opladen is. Als ik zie hoe langzaam software updates op WP8 worden verwezenlijkt, lijkt het me sterk dat we dit ooit als een feature zullen zien. Verwarrend om in de tekst te zetten dat dit "kan", terwijl er geen bewijs is dat dit gepland staat in de nabije toekomst.

http://www.wpcentral.com/...tification-light-possibly
Mja ik was ook wel verbaasd dat dit erin stond. Had zelf liever iets willen zien op die plek over het afgenomen gewicht (dat bij de 920 als groot nadeel werd gezien maar waar men nu 2x heel kort iets over meld) of hoe het draadloos laden precies in zijn werking gaat.
Wat ik nou zo jammer vind aan de Nokia's is dat het windows phone is. Het is allemaal wel leuk, totdat je (in mijn geval) ontdekt dat meerendeel van de apps niet aanwezig zijn.

Nu heb ik nog een Lumia 800, maar ik baal gewoon door het feit dat er zo weinig aanbod is. Dit is ook de reden waarom ik overga op android. De designs van de mobieltjes zijn geweldig, ze voelen fijn aan en nog het belangrijkst: ze zijn duurzaam. Heb mijn Lumia al 1000 x laten vallen en nog steeds werkt hij enorm goed.

Maar goed TLDR: waarom steeds WP's uitbrengen wanneer het bij software simpelweg tekort schiet?
vertel, welke apps heb jij nou écht nodig die je écht mist op Windows Phone? Ik vraag me dat nou altijd af, want ik mis naar mijn idee niet iets.
Ik had wellicht moeten vermelden dat er ook veel apps zijn die er wel zijn maar lang niet zo prettig werken als op android, neem spotify als voorbeeld. Zou het graag willen hebben, maar het werkt gewoon niet op een WP.
Spotify werkt prima op Windows Phone 8, jij werkt nog op het oudere Windows Phone 7.x, dat platform krijgt inderdaad nog maar weinig nieuwe apps.

Dus; "maar het werkt gewoon niet op een WP."|

Is onzin, het werkt prima op WP 8, alleen niet op 7.x zo te horen, beetje nadenken voordat je dit soort ongefundeerde uitspraken maakt.
Ja klopt, maar je legt de vinger hiermee wel op de zere plek. Ik kan mij best voorstellen dat early adaptors van WP7.* zich in de steek gelaten voelen, en mogelijk een vertekend beeld hebben van het platform. De conclusie "Spotify werkt niet goed op mijn 7.x, ik ga naar Android" is snel getrokken en dát is spijtig.

Ik kan overigens wel bevestigen dat Spotify zelfs op mijn - goedkope low-end - Lumia 620 met WP8 perfect draait...

Edit: typo.

[Reactie gewijzigd door Miuccia op 24 september 2013 04:23]

Hhmz, ik gebruik al vanaf het begin zonder problemen Spotify op mijn Lumia800 met WP7.8. Heb nog geen app 'gemist', maar ik hoef ook niet zo nodig de nieuwste spelletjes of de hippe online service van de dag. Ik kan me voorstellen dat het vervelend is om je vrienden apps op IOS te zien gebruiken die nog niet beschikbaar zijn op WP.
? Ben sinds vorige week overgestapt van Sony Xperia Z naar Lumia 820. En Spotify was voor mij een showstopper. Werkte vanaf het eerste begin.

Eigenlijk mis ik maar 1 app, en dat is er eentje die laat zien welk vliegtuig zich waar bevindt. Vond het wel leuk om te onderzoeken welk vliegtuig (maatschappij, type capaciteit, origin en destination) mijn middagrust verstoorde. Maar dat is niet de kerntaak van mijn telefoon ;-)
Dit is gewoon uit de lucht gegrepen gelul. Sorry dat ik het zo omschrijf. Maar het app aanbod is tegenwoordig gewoon goed. Ik kan me voorstellen dat dat op een 800 niet is, want die heeft geen WP8. Maar alle cruciale, en veel minder cruciale, apps zijn gewoon beschikbaar op WP8. Het niet beschikbaar zijn van 100en fart, en soundboard apps kan ik geen deuk in het appaanbod noemen.

Ik zou het aanbod nog maar eens goed bekijken op deze toestellen.

Verder is dit inderdaad geen nieuw vlaggenschip. Het is een keuze naast de Lumia 920. Over een half jaartje zullen die het stokje gaan overdragen denk ik.
Verschilt natuurlijk perpersoon...

Ik ben blij met uuuhm 2 apps (spotify, 9gag), goede browser en exchange ondersteuning (mail + contacts en agenda.) Andere mensen hebben een hele waslijst van apps die ze cruciaal vinden
"Het niet beschikbaar zijn van 100en fart, en soundboard apps kan ik geen deuk in het appaanbod noemen."

Duidelijk dat jij geen enkel idee hebt van wat voor goede apps er te vinden zijn voor Android en iOS die nog ontbreken bij Windows Phone.

Je doet nu net alsof de App Store en Play Store vol staan met kwalitatief ondermaatse apps en dat Windows Phone een kleiner maar kwalitatief hoger aanbod heeft. Dat is niet het geval.

Wel is het zo dat naarmate het aanbod groeit, de meest basale applicaties gewoon verkrijgbaar zijn waardoor het steeds minder een issue wordt, maar t.o.v. de App Store en Play Store zal de Marketplace voorlopig nog wel inferieur blijven (helaas).
dit lees ik inderdaad wel zo'n beetje overal, maar noem dan eens wat...
ik ben waarschijnlijk niet zo "app" gericht, maar ik ben heel benieuwd wat voor apps mensen zoals gebruiken die heel interessant (zouden) zijn
Meestal apps van bepaalde stukken hardware zoals een nas,wasmachine,sonos,...
Die specifieke apps zijn er vaak alleen voor ios en android.
Ja klopt, dat is wel balen inderdaad. Sonos voor WP8 kent wel een alternatief, "Phonos", maar dat is dan geen orginele app. http://www.phonos.org/

Oja... en ik mis de AT5-app :'(
Duidelijk dat jij geen enkel idee hebt van wat voor goede apps er te vinden zijn voor Android en iOS die nog ontbreken bij Windows Phone.
Noem dan eens 'goede apps' die verkrijgbaar zijn voor iOS & Android, maar niet voor WP8?
Je doet nu net alsof de App Store en Play Store vol staan met kwalitatief ondermaatse apps en dat Windows Phone een kleiner maar kwalitatief hoger aanbod heeft.
Ik vind persoonlijk de discussie over het aantal apps in een store altijd zo onzinnig. Wat kan mij het nou schelen of er 10.000 of 1.000.000 apps beschikbaar zijn? Het gaat er uiteindelijk om of de apps die ik wil gebruiken aanwezig zijn in de store.
Nu heb ik zowel een iOS als een Andriod toestel en ik gebruik 99.8%(schatting) van de beschikbare apps niet. En ja, in beide stores staan ontzettend veel (in mijn ogen) nutteloze apps, zoals soundboards, bierglas imitaties en andere onzinnige troep).

Ik durf geen uitspraken te doen over het kwaliteitsniveau van apps in de diverse stores, maar de apps die ik zelf gebruik zijn verkrijgbaar in alle stores en relatief goed van kwaliteit.
Voor mij is dat dus geen argument om te kiezen voor een bepaald eco-systeem.
Hoe meer apps er zijn, hoe groter de kans dat er een kwalitatief goede app is die aan jouw wensen voldoet. Je hebt simpelweg meer keuze.

Goede apps die ontbreken bij de Marketplace ga ik niet noemen, want dan ontstaat er een onzinnige discussie over het nut van die specifieke apps en dat is niet de bedoeling.

Ik zei zelf: naar mate er in absolute aantallen meer apps komen, wordt het verschil tussen de stores steeds kleiner, maar het feit blijft dat over het algemeen alle goede apps eerst voor iOS komen, dan Android en dan WP.

Tevens zeg ik ook niet dat je WP links moet laten liggen vanwege de Marketplace, maar door te doen alsof er in de App Store enkel fart apps staan steek je gewoon je kop in het zand, want juist de App Store staat vol met apps van goede kwaliteit.
Ik heb iOS, Android en WP naast elkaar. Onlangs overgestapt van Sony Xperia Z naar Lumia 820.
Ja de apps zijn er. Nee er is niet zoveel keuze en dat is soms best jammer.
Daarnaast zijn de apps imho voor WP minder rijk aan functionaliteit e/o vormgeving.
Dat alle goede apps eerst voor iOS komen en dan voor Android ben ik niet helemaal met je eens. Dat was eerst wel zo, maar tegenwoordig zie ik toch ook apps uitkomen op Android, die niet, of later beschikbaar komen voor iOS. Voor mijn gevoel komen die 2 steeds dichter bij elkaar qua kwaliteit en ontwikkelaars potentieel. Maar goed, dat is een gevoel en ik kan het ook niet onderbouwen met cijfers.
[quote]
[...]


Noem dan eens 'goede apps' die verkrijgbaar zijn voor iOS & Android, maar niet voor WP8?


[...]


- Youtube
- Google maps
- Instagram
- Appie
- ...

ELKE nieuwe app komt als eerste uit voor iOS en vaak direct ook Android. Als er tijd, budget etc over is, dan ook voor WP.

Heb zelf ook een 800, maar overweeg android of ios, alleen maar door de store. Dat is toch eeuwig zonde.

Ik had gedacht dat het ontwikkelen voor Desktop/laptop/tablet en Phone bij Windows makkelijker zou gaan, 1 app voor alle stores. Helaas is dat niet het geval.
- Youtube: true
- Google maps: Nokia Maps > Google maps
- Instagram: hipsterfiltertjes over foto's zijn honderden apps voor en ook om foto's te delen maar aangezien ik Instagram of de eventuele alternatieven niet gebruik weet ik niet of die gelijkwaardig zijn.
- Appie: persoonlijk niet van toepassing (er zijn nu eenmaal niet veel AH shops in Helsinki)

Ik mis op Youtube na geen enkele app op WP8, het enige wat ik merk is dat apps voor smart tv's, domotica,... wel achterblijven op WP maar dat is nog steeds een nichemarkt. Voor de gemiddelde consument (niet tweaker dus) is het aanbod in applicaties zeker goed genoeg en toch als ik in een elektronicawinkel langs de gsm afdeling loop hoor ik altijd verkopers hun praatjes die WP afdanken wegens de market maar hun klanten (vaak 40+ zonder kennis/interesse in telefoons) zouden daar absoluut geen last van hebben.

Hetzelfde met mijn vriendengroep in België, toen een vriend zag dat ik een WP had begon hij mij uit te lachen omdat ik "nooit deftige apps zou hebben". We hebben toen al zijn apps vergeleken met mijn apps en het enige wat ik niet had was slow motion video, wat een gemis!
Vind je reactie een beetje té. Dit is een persoonlijke ervaring, wp 7.8, en hetgene wat ik zoek/vind is kwalitatief beneden het gemiddelde niveau van de android/ iOS apps.
Hoe kan de 925 qua accuprestatie slechter scoren dan de 920, terwijl het dezelfde hardware heeft, maar nu met een zuinig AMOLED scherm?
Een AMOLED scherm is niet zuiniger, dat hangt van de omstandigheden af. Gebruik je veel zwart in de interface, dan blijven die pixels uit en ben je zuiniger. Maar een browser heeft vaak veel witte vlakken, waarop alle pixels aan staan in die vvakken, dan zuipt een AMOLED scherm behoorlijk stroom, vooral met een behoorlijk hoge helderheid.

Het lijkt op de foto's ook alsof de Lumia 925 standaard een wat feller ingesteld scherm heeft dan de 920, misschien dat daar ook iets aan te wijten valt.
Dat is ook niet bij alle reviewers zo:

920:
Non-removable Li-Ion 2000 mAh battery (BP-4GW)
Stand-by Up to 400 h (2G) / Up to 400 h (3G)
Talk time Up to 17 h (2G) / Up to 10 h (3G)
Music play Up to 67 h

925:
Non-removable Li-Ion 2000 mAh battery (BL-4YW)
Stand-by (2G) / Up to 440 h (3G)
Talk time Up to 18 h 20 min (2G) / Up to 12 h 40 min (3G)
Music play Up to 55 h

Bron
Dat komt niet uit een review, maar uit een specslijst.

GSMArena heeft wel beide getest: de Lumia 920 komt op 44 uur, de 925 op 43 uur; net als ons iets minder dus.
Sinds wanneer is een uur minder meteen ondermaats?
Da's GSM Arena. Wij doen onze eigen, imho betere, accutesten reviews: Nokia Lumia 925: klem tussen toekomst en verleden
"Wij doen onze eigen, imho betere,..."

Kun je ook zeggen waarom je je eigen test beter vindt?

De kwaliteit van de review van GSM arena is duidelijk een stuk hoger, dus ik vraag me af of de accutest minder is. GSM arena probeert namelijk het "dagelijks gebruik" te simuleren, zo gaan zij uit van een uurtje browsen, een uurtje film kijken, en een uurtje bellen per dag. Dat lijkt me redelijk dicht bij het gemiddelde gebruik te komen, en een veel beter beeld te scheppen voor de gebruiker dan de wat meer synthetische tests die jullie uitvoeren. Niemand gaat namelijk de hele nacht web browsen, of de telefoon 4 dagen op een kast neer leggen, dus hoe zou dat voor ons als consumenten betere informatie kunnen zijn dan een test die meer in de buurt komt van het dagelijks gebruik?

"...if you do one hour of 3G calls, one hour of video playback and one hour of web browsing daily."

Los van dat lijkt de accuduur daar relatief een heel ander beeld te scheppen. Overigens spreken ze zelf over een "gemiddelde" accuduur.
gsmarena meldt niets over standbytijd, hoe dat gemeten wordt, op welk netwerk en of dat elke keer hetzelfde is. Spoiler: als zij daar een goede setup voor zouden hebben, hadden ze dat gemeld.

Buiten dat hebben zij een gemiddeld gebruik en komen daarbij uit op tussen 30 en 80 uur. Ik ken jouw gebruik niet, maar ik haal het niet. Wij berekenen aan de hand van dezelfde soort synthetische testen als zij de accuduur voor Zwaar, Gemiddeld en Licht gebruik, profielen die zijn bepaald met hulp van gebruikers op het forum en die staan uitgelegd in een verhaal dat in elke review gelinkt staat.

Onze testen zijn transparant, gemaakt met onze bezoekers om tot goede profielen te komen, altijd onder dezelfde omstandigheden (plaats, tijd, helderheid etc) en reproduceerbaar. Daarom vind ik ze beter :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 23 september 2013 17:06]

"gsmarena meldt niets over standbytijd,..."

Uit het verhaal kun je opmaken dat de Lumia 925 2 uren kan bellen op 3G, 2 uren een filmpje kan afspelen, 2 uren kan browsen, en daarbij 37 uren standby kan. Ze vermelden inderdaad niet hoelang de accu meegaat als de telefoon alleen maar standby staat, maar niet veel mensen vinden dat interessant.

" Ik ken jouw gebruik niet, maar ik haal het niet."

Ik heb de 925 niet, maar met de 720 haal ik gemiddeld 3 dagen met normaal gebruik, met uitschieters tot een week. Dat fluctueert inderdaad aan de hand van het gebruik.

"Onze testen zijn transparant,..."

GSM Arena is daar ook heel transparant in.

http://www.gsmarena.com/gsmarena_lab_tests-review-751p6.php

GSM arena zet ook in elke review een linkje naar de manier van testen voor het accugebruik.

"altijd onder dezelfde omstandigheden (plaats, tijd, helderheid etc) en reproduceerbaar."

"In our video playback test we measure how long it takes for a device to run its fully charged battery down to 10%.....The display is again set to 50%, and all radios on the device are switched off (Airplane mode)."

"The brightness of the phones' displays is set to 50% and we use a Wireless N router placed a few meters away to get full connectivity bars."

Ook GSM arena houdt alles zo consistent mogelijk.

Jullie manier van testen m.b.t het scherm vind ik inderdaad beter(elk scherm produceert een andere helderheid op 50%) en het feit dat jullie dezelfde plaats/tijd/netwerk(en dus ontvangst) gebruiken vind ik ook beter, maar de eindscore van GSM arena vind ik dan weer beter. Omdat hierin alles is verwerkt wat tot een "gemiddelde" komt wat dichtbij het werkelijke gebruik komt te liggen.

Bijvoorbeeld voor de 720

http://www.gsmarena.com/nokia_lumia_720-review-919p3.php

Komt zeer dichtbij mijn eigen gemiddelde.

Al met al hebben beide manieren hun voordelen, waarbij ik een voorkeur heb voor de test van GSM arena. Puur omdat de eindscore representatief is voor dagelijks gebruik.
Grappig dat jij vindt dat die eindscores beter zijn. Zelfs ons scenario Zwaar Gebruik is volgens sommigen nog te licht, omdat zij geen 13-19 uur redden op een acculading. Zo zie je maar: there is no size that fits all :)
Dat blijkt maar weer. Misschien maar goed ook, dan heeft ieder wat wils.

Mijn gebruik komt perfect overeen met de tests van GSM arena,

Mijn telefoon zegt nu :

Resterende levensduur batterij: 89%
Geschatte resterende tijd: 1 dag en 16 uur
Tijd sinds laatste keer opladen: 20 uur

Maakt samen exact 60 uur, zoals ook in de GSM arena test. Tweakers.net heeft deze telefoon nooit gereviewed, dus ik kan het helaas niet vergelijken.
Misschien heb ik er over heen gelezen, maar er is nog een verschil tussen de 920 en 925, namelijk het draadloos laden via qi. Dat ontbreekt op de 925 en vind ik zelf wel jammer, want die nieuwe dt-601 lader is maar 30 euro (of dollar). http://www.nokia.com/global/products/accessory/dt-601/
ik heb hem alleen nog nergens te koop gezien helaas.

edit:
925 heeft wel wireless charging http://www.nokia.com/global/products/phone/lumia925/

[Reactie gewijzigd door capsoft op 23 september 2013 09:48]

De Nokia Lumia 925 heeft STANDAARD geen wireless charging mogelijkheid. Indien je hier wel gebruik van wil maken heb je een extra cover nodig. In sommige landen gratis meegeleverd, in andere landen bij te kopen.
ja zoiets dacht ik ook! dat hij daarom zo dun ook kon zijn... maar goed, thanks voor de uitleg!
Klopt helemaal. De cover dient dan ook tevens als bescherming van de telefoon en voegt een minimaal gewicht toe. Het verschil tussen beide telefoons is nu bijna 60 gram, wat natuurlijk een behoorlijk verschil is. Ik vind het wel opvallend dat dit niet bij de review wordt gemeld, want dit is juist zo'n feature die de telefoon een stuk handzamer maakt in dagelijks gebruik.

Hier zelf een draadloze desktop-lader (die staat dus rechtop) en dat bevalt me enorm goed. Lekker snel even pakken en weer terugzetten zonder te kloten met stekkers en draden.

In de auto heb ik nog geen draadloze lader, maar dat moet binnenkort ook wel komen. Al met al vind ik de beste feature van de L920 naast het scherm wat je met echt alles kunt bedienen. Zelfs met mijn oude toestel! Ik vraag me dan ook af wat voor handschoenen ze gebruiken, gezien bij mij vrijwel alles werkt om het scherm mee te bedienen. Telefoons, bananen, pennen, je kunt het zo gek niet verzinnen.

Een ander puntje wat ik ook nog aan wil stippen is dat er inderdaad nog wat apps missen, maar dat steeds meer developers (Rovio, EA en Gameloft bv) hun games gelijktijdig op WP8 publiceren. Zo is Angry Birds Star Wars 2 ook gewoon al beschikbaar. Het is in ieder geval een stuk beter dan een jaar geleden, dus er zit zeker schot in de zaak.
Dat games als Candy Crush niet meteen beschikbaar zijn is jammer, maar je kunt hem sowieso nog op je PC doen. Verder heb je dat probleem bij iOS en Android ook wel eens (dat een game wel op iOS is, maar nog niet op Android en visa versa). Mogelijk zit er minder tijd tussen, maar het gebeurd.

Ook de hele integratie met office wordt een beetje onderbelicht zo, net als de opgeloste problemen van Gmail of het toevoegen van Glimp (wat alleen als korte melding erbij komt, terwijl het echt rete handig is, zeker bij mn desk-stand)

Het is jammer dat de toon in de titel en inleiding zo negatief is, ik vind het prima dat iets dergelijks gemeld wordt, maar het heeft weinig met de telefoon zelf te maken die al voor het nieuws was aangekondigd. In zekere zin is de 1020 later en daardoor past de inleiding daar beter bij (al zou ik het zelf weglaten)
En als laatste vind ik de beoordeling weer erg karig. Sure het is misschien niet de 1080p hexacore van de concurrentie, maar zeker wel een prima telefoon!

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 september 2013 11:22]

Absoluut!
Helaas betreft het hier een Windows Phone en ik heb de indruk dat we hier dan niet al te positief mogen eindigen.
Heb dit toestel nou in gebruik vanaf mid juni en hiervoor een 920 gebruikt. Erg content met het toestel, het verschil in gewicht was voor mij echt aangenaam. Tevens heb ik juist de ervaring dat de accu juist wat langer meegaat op de 925.. maar dit kan ook komen dat nét toen ik het toestel ging gebruiken de update van Whatsapp uitgebracht werd.. dit had een nogal positief effect op de accuduur ( van uberhaupt elk WP8 toestel)

Overigens heb ik de 32gb vodafone versie, 16gb vind ik idd erg karig.. Al is het wellicht geen probleem als je een flinke databundel hebt en gebruikt maakt van clouddiensten als skydrive & spotify
Als ik zou moeten kiezen tussen de 920 en 925 zou ik toch voor de 920 gaan. Stukkie goedkoper.

Vind het echter wel een mooier ding, die 925. Beeldscherm is ook mooi! Amoled > LCD

Ik ben momenteel een android gebruiker, ik overweeg hierna voor een W8 smartphone te gaan. Als ik nu zou moeten kiezen zou dat dan toch de 1020.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBTablets

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013