Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 177 reacties, 225.309 views •

Conclusie: ingeklemd

Wie dacht dat de Lumia 925 een waardige nieuwe vaandeldrager voor Nokia zou zijn, komt bedrogen uit. Het is meer een Lumia 920 2.0. Het moet echter de strijd aan met toestellen die veel nieuwer zijn dan de 920, waardoor hij het een stuk lastiger heeft. Niet zo gek dus dat de introductieprijs veel lager is dan die van de 920 destijds.

Of de Lumia 925 sowieso een upgrade is ten opzichte van de Lumia 920, is te bezien: op gebied van scherm is het een gelijkspel, net als bij de camera. Het dunnere en lichtere ontwerp is een voordeel, al is hij niet specifiek mooier in onze ogen. Dan wint de Lumia 920 op punten, omdat die 32GB opslaggeheugen heeft, in plaats van 16GB en voor een veel lagere prijs in de winkel ligt. Maar een makkelijke keuze is dat niet: sommigen zullen ook de 925 verkiezen.

Als allrounder is Nokia's eigen 920 dus grote concurrentie, terwijl de duurdere 1020 bestaat bij de gratie van zijn superieure camera. De 925 zit daardoor ingeklemd tussen twee toestellen van Nokia zelf en dat maakt dat het voor heel weinig mensen echt de juiste keuze is.

Op gebied van software zit de 925 dan weer ingeklemd tussen heden en toekomst: Microsoft ondersteunt nog niet de quadcore-processors en full-hd-schermen die Nokia graag wil gebruiken, maar kent al wel veel optimalisaties die de 920 niet had bij release. Met een paar maanden geduld had de 925 een veel modernere telefoon kunnen zijn. Wie deze telefoon nu koopt, zal met lede ogen moeten aanzien hoe de fabrikant binnen afzienbare tijd met veel aansprekendere, modernere modellen gaat komen.

Ten opzichte van de concurrentie op Windows Phone is het geen gelijke strijd. Niemand behalve Nokia doet écht zijn best en met de aankoop van Nokia door Microsoft valt er van Samsung, HTC en Huawei ook weinig vuurwerk te verwachten. De Lumia's hebben het rijk alleen.

De Lumia 925 is eigenlijk het meest de spirituele opvolger van de Lumia 900: ook dat was een toestel dat werd uitgebracht toen de toekomst van Windows Phone al aan de deur klopte. Maakt dat van de Lumia 925 een slechte telefoon? Verre van, het behoort tot Nokia's beste smartphones voor de Nederlandse markt tot nu toe. Maar dit toestel had het verdiend om eerder, goedkoper of voorzien van modernere hardware uitgebracht te worden.

Samengevat

De Lumia 925 is de dunnere en lichtere opvolger van de bekende Lumia 920 en krijgt een eigen opvolger in de vorm van de 930. De 925 is een toestel met een metalen rand en kunstof achterkant die in het echt mooier oogt en beter in de hand voelt dan je op basis van afbeeldingen zou denken. Het scherm kan voor een amoled bijzonder fel en is daardoor altijd goed af te lezen, wat een groot voordeel is. De camera is prima en biedt veel leuke extra's, iets waarop Nokia zich wil onderscheiden. De accuduur van het toestel is echter ondergemiddeld en het scherm oogt niet mooi als je scrollt, bijvoorbeeld in apps of door het hoofdmenu. De telefoon moet het bovendien doen met 16GB aan intern opslaggeheugen, iets dat je niet uit kunt breide met een sd-kaart. Dat kan voor sommige mensen te weinig zijn.

Pluspunten

  • Telefoon ligt goed in de hand en voelt goed aan
  • Scherm is mooi en goed afleesbaar in direct zonlicht
  • Camera biedt veel leuke functies en is prima van kwaliteit

Minpunten

  • Prijs ligt momenteel te hoog
  • Scherm heeft last van ghosting, waardoor scrollen niet mooi oogt
  • Accuduur is ondermaats

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7
Verkrijgbaar vanaf: € 269,95
Geteste uitvoering: Nokia Lumia 925 Zwart

Laagste prijzen voor: Nokia Lumia 925 Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

MidiMedia

Score: 4.5

€ 269,95

€ 277,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 269,95
Pakketpost € 8,-
iDeal € 0,-
Totaal € 277,95
Bekijk

PhoneShop

Score: 4.5

€ 272,-

€ 278,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 272,-
Pakketpost € 6,95
iDeal € 0,-
Totaal € 278,95
Bekijk
Laagste prijzen voor: Nokia Lumia 925 Grijs
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

MidiMedia

Score: 4.5

€ 269,95

€ 277,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 269,95
Pakketpost € 8,-
iDeal € 0,-
Totaal € 277,95
Bekijk
Laagste prijzen voor: Nokia Lumia 925 Wit
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

MidiMedia

Score: 4.5

€ 269,95

€ 277,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 269,95
Pakketpost € 8,-
iDeal € 0,-
Totaal € 277,95
Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 3

€ 399,95

€ 399,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 399,95
Pakketpost (boven §20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 399,95
Bekijk

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deNokia Lumia 925


Reacties (177)

Reactiefilter:-11770172+1136+223+33
Moderatie-faq Wijzig weergave
De backlight van de Windows-toets in het midden kan als notificatie-led dienen, maar wellicht vereist dat een update: hij werkt namelijk nog niet als zodanig.
Dit nieuwsbericht van bijna 3 maanden geleden zegt dat zelfs Nokia's eigen product managers niets van het knipperende windows logo af wisten, waarbij later bleek dat dit een notificatie is dat hij aan het opladen is. Als ik zie hoe langzaam software updates op WP8 worden verwezenlijkt, lijkt het me sterk dat we dit ooit als een feature zullen zien. Verwarrend om in de tekst te zetten dat dit "kan", terwijl er geen bewijs is dat dit gepland staat in de nabije toekomst.

http://www.wpcentral.com/...tification-light-possibly
Mja ik was ook wel verbaasd dat dit erin stond. Had zelf liever iets willen zien op die plek over het afgenomen gewicht (dat bij de 920 als groot nadeel werd gezien maar waar men nu 2x heel kort iets over meld) of hoe het draadloos laden precies in zijn werking gaat.
"Wie deze telefoon nu koopt, zal met lede ogen moeten aanzien hoe de fabrikant binnen afzienbare tijd met veel aansprekendere, modernere modellen gaat komen."

Dit is bijna altijd het geval. Als je nu een nieuwe smartphone/tablet/whatever koop, dan is die bijna altijd binnenkort alweer "oud".

"Prijs ligt momenteel te hoog"

Wat? Een high-end smartphone die voor 400 euro te koop is, is te prijzig?
Met deze 400 euro zit ie ongeveer 200 euro ONDER de prijs van de meeste andere high-end smartphones.

"Accuduur is ondermaats"

Dit is gebaseerd op het testen van maar ťťn toestel zeker? Ik heb veel gelezen en gezien over de Lumia 925 en bijna niemand klaagt over de accuduur.

"Wie dacht dat de Lumia 925 een waardige nieuwe vaandeldrager voor Nokia zou zijn, komt bedrogen uit. Het is meer een Lumia 920 2.0."

Het is ook nooit de bedoeling geweest van Nokia om de Lumia 925 een opvolger te laten worden. Het is meer iets voor mensen die net even een andere look willen.
Veel mensen vonden de Lumia 920 te lomp/zwaar/groot en sommige vonden de kleurtjes ook niets.
Voor DIE mensen is er nu dus de Lumia 925. Kleurloos, elegant, stukken lichter en dunner.

[Reactie gewijzigd door Stravincy op 23 september 2013 15:17]

Mee eens, wederom een review die zich focust op negatieve punten, in plaats van een review die zich focust op de positieve punten. Op de 1 of andere manier gebeurt dat bij de andere merken telefoons wel.

Het Glimp scherm word bvb in 3 zinnen genoemd, en gelijk als een negatief punt. De helderheid? Je kunt instellen dat tijdens nachtelijke uren glimp minder helder is!
Ik zou al bijna niet meer zonder het glimp scherm kunnen! Altijd kunnen zien hoe laat het is, en met de volgende update komen notificaties ook op het Glimp scherm te staan.

De PRO camera word in 3 zinnen genoemd, en ook gelijk negatief, want "niemand heeft het nodig". Het is uniek dat een mobieltje mogelijkheden heeft om ISO, Sluitertijd, Witbalans etc aan te passen en t.net fakkelt het gelijk af.

Het scherm heeft een helderheid niet eerder gezien bij AMOLED, een kleurechtheid die top is, een een correcte witbalans, maar waar andere toestellen geroemd worden om hun display word er hier alleen gemeld dat er o,a geen hinderlijke kleurfout is en dat de kijkhoeken niet best zijn. Nieuws voor tweakers: het is geen TV, het is een mobieltje. Ik kijk er alleen maar recht van voren naar.

Waarom de focus op een tekort aan apps? En melden dat daar geen verbetering in is? Netflix NL was er gelijk bij launch? En met de mega support van Nokia bij de apps is deze telefoon vele malen completer dan wat geleverd word bij andere merken.

Een Android of iOS kan niet eens multithreaden met Skype, Facebook, SMS, etc. Maar dat lees je niet in die reviews. Glimp hebben ze ook niet, handschoenbediening ook bijna niet, simpele dingen als je telefoon aanzetten door te dubbelklikken op het scherm. Zo eenvoudig in zijn functionaliteit en toch dat het zoveel bijdraagt aan gebruiksvriendelijkheid.

Staat er Łberhaupt in de review gemeld dat je gratis wereldwijd gesproken offline turn-by-turn navigatie geleverd krijgt?

Waar bij Android en iOS reviews de positieve punten van alle kanten belicht worden, en de negatieve punten onderbelicht, lijkt het met elke Windows Phone review op t.net andersom te zijn. Ik kan overigens nog wel even doorgaan.

Het toestel is te koop voor 400eur, en ik heb rondgekeken, een betere vollediger telefoon is er voor dat geld niet te krijgen (nja, wellicht de Lumia 920 als je de dikte en gewicht voor lief neemt).

[Reactie gewijzigd door Devian op 24 september 2013 10:19]

Ik zou je reactie punt voor punt kunnen behandelen, maar ik wil voor deze keer eens ingaan op de achterliggende gedachte.
Elk punt - niet alleen in jouw reactie, maar in meer reacties - wordt weerlegd met een punt dat het onderwerp niet geheel dekt. Bijvoorbeeld: Netflix was er met launch. Dat is netjes, maar zo gaat het helaas nog te weinig. Ik merk het in dagelijks gebruik: ik gebruik elke dag wp8, maar ik kan er minder mee, omdat er apps ontbreken of in features niet compleet zijn (Pocket, Dropbox etc). Andere diensten die ik dagelijks nodig heb, zijn er niet op wp8, zoals Google Hangouts. Een Google-dienst, maar wel beschikbaar op iOS. Voor veel mensen, zoals mij, is wp8 daardoor simpelweg een slechte keuze als enige telefoon. Daar moet je eerlijk in zijn: ik schrijf reviews voor alle tweakers, niet alleen voor liefhebbers van wp8.

Voor het overige proef ik in je reactie de veronderstelling dat wp8-toestellen oneerlijk worden behandeld. Die zie ik vaker in reacties. Het lijkt me een heel gezonde en oprechte reactie - en het is op en top menselijk. Want die bias tegen dit toestel heb ik ook gezien bij bijvoorbeeld mijn collega's van AllAboutPhones, die de L925 een van hun laagste scores ooit gaven: 2 sterren. Dat is onverdiend en na enkele weken met dit toestel kan ik me hun oordeel niet voorstellen.

Ik snap dat je als liefhebber van wp8 of dit toestel, zeker als je zulke reviews hebt gelezen, extra alert bent op elementen van dat vooroordeel bij deze review. En ik waardeer die alertheid: het heeft in het verleden al vaak ertoe geleid dat mensen puntjes in de review aanhaalden waar ik fouten had gemaakt (niet met opzet, maar elke fout minder maakt reviews beter). Bovendien vind ik dat veel liefhebbers met goede argumenten komen en hun standpunten respectvol en welsprekend brengen en veel tijd en moeite in hun reacties steken.

Uiteraard kun je ervan op aan dat die bias niet bestaat van mij. Ik herken dat wp8 voor veel mensen een bijzonder goed platform is en ik heb het al vaak aangeraden aan minder tech-savvy kennissen. Het is soepel, stabiel en doet alles wat veel mensen willen.

Ik kan nooit aan jou of anderen bewijzen dat die bias er niet is. Maar ik daag je uit: als die er niet is, moeten er andere redenen zijn voor de zaken die je aandraagt. Het afschuiven op bevooroordeeldheid of subjectiviteit is makkelijk, maar wat zouden andere verklaringen kunnen zijn dat er bepaalde dingen op bepaalde manieren in de review verwoord staan? Uit je reactie blijkt dat je scherp en oplettend bent, dus ik denk dat je erachter kunt komen hoe ik tot die formuleringen ben gekomen.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 23 september 2013 20:08]

Ik wilde niet een punt voor punt reactie geven, want daar schieten we niets mee op, maar ik wilde alsnog wat toevoegen, dus bij dezen.

Je vergelijkt o.a punten die op iOS zitten of Android om te melden dat ze niet op Windows Phone zitten. Maar tijdens iOS reviews en Android reviews zie ik nooit melding over zaken die op Windows Phone wel zitten en op die OSen niet.

Je meld dat Dropbox niet compleet is vergeleken met Android, maar tijdens een Android toestel review mag je ook wel melden dat Skydrive integratie vele malen beter/completer is op een Windows Phone. En word de 7gb gratis opslag wel vermeld?

Ik lees ook nooit terug dat het openen van Excel/Word/overige office bestanden op een Android eerder niet zo 1-2-3 gedaan is, terwijl dat op een Windows Phone probleemloos werkt.

En zo word er continu gekeken vanuit de eigen bekende afgebakende grenzen die gezet zijn door je eigen telefoongebruik, waardoor je blind geworden bent om in te zien dat Windows Phone ook heel veel zaken heeft die Android of iOS niet hebben.
Op het moment dat er wel melding van word gemaakt word het gelijk gebracht als zijnde punten die onbelangrijk zijn.

Je zegt verder objectief te zijn, maar de non-objectiviteit druipt er van af, alleen de inhoudsopgaves al:

Enkele voorbeelden:
Lumia 925:
Nokia Lumia 925: klem tussen toekomst en verleden
Scherm: geen lcd, maar amoled
Accuduur: gaat hij langer mee?
Software en hardware: alles bij het oude
Conclusie: ingeklemd

Lumia 920:
Scherm getest: echt zo goed?
Uiterlijk: zwaargewicht van polycarbonaat
Conclusie: en nu bughunten

LG G2:
LG G2: een goed voorbeeld voor een nieuwe Nexus
Scherm: veel plusjes
Software: een uitgebreide skin
Accuduur: prima in orde
etc, alleen maar positieve koppen.


En als laatste hamvraag, als alles wat je zegt klopt, en het op waarheid berust, waarom laat dan elk tevredenheidsonderzoek onder mobiele OSen zien dat Windows Phone of het hoogst scoort, of bij de Top2 zit?

Bronnen:
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2416521,00.asp
http://macdailynews.com/2...e-os-satisfaction-survey/
http://pocketnow.com/smar...satisfaction-by-mobile-os

Als laatst, vraag jezelf ook eens af waarom er zoveel reacties zijn met een zelfde geluid als mijn reactie, en wijs dan niet om je heen maar kijk eens of er misschien onbewust toch wat ingeslopen is.
Je vergelijkt o.a punten die op iOS zitten of Android om te melden dat ze niet op Windows Phone zitten. Maar tijdens iOS reviews en Android reviews zie ik nooit melding over zaken die op Windows Phone wel zitten en op die OSen niet.
Heb je ze gelezen? Ze komen geregeld terug namelijk. Vooral op het gebied van vloeiendheid (is dat een woord?) van de browser, integratie met sociale netwerken en meer elementen verwijs ik geregeld naar Windows Phone.
Je meld dat Dropbox niet compleet is vergeleken met Android, maar tijdens een Android toestel review mag je ook wel melden dat Skydrive integratie vele malen beter/completer is op een Windows Phone. En word de 7gb gratis opslag wel vermeld?
Ik vermeld Google Drive niet bij Android en heb het zelden tot nooit gehad over iCloud voor iPhones. Bij HTC's krijg je 25GB gratis opslag bij Dropbox, bij Sony kreeg of krijg je 50GB gratis bij Box (al is die actie weer verlopen), bij Asus krijg je 25GB gratis Asus Cloud en bij Samsungs 50GB gratis Dropbox. Hence, die gratis cloudopslag is zo bijzonder niet.
En zo word er continu gekeken vanuit de eigen bekende afgebakende grenzen die gezet zijn door je eigen telefoongebruik, waardoor je blind geworden bent om in te zien dat Windows Phone ook heel veel zaken heeft die Android of iOS niet hebben.
Op het moment dat er wel melding van word gemaakt word het gelijk gebracht als zijnde punten die onbelangrijk zijn.
Ik heb al drie jaar een Windows Phone in mijn zak. Vrijwel elke dag.
En als laatste hamvraag, als alles wat je zegt klopt, en het op waarheid berust, waarom laat dan elk tevredenheidsonderzoek onder mobiele OSen zien dat Windows Phone of het hoogst scoort, of bij de Top2 zit?
Hangt af van de factoren waarop je let. Gaat het over alle consumenten, Amerikanen, alleen tweakers of alleen vrouwen van 51 met rood haar? Waarover zijn ze tevreden en wat zoeken ze in een smartphone? Zoals je zelf al impliceert: het hangt af van je referentiekader.
Als laatst, vraag jezelf ook eens af waarom er zoveel reacties zijn met een zelfde geluid als mijn reactie, en wijs dan niet om je heen maar kijk eens of er misschien onbewust toch wat ingeslopen is.
Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt: de Lumia 920 kende eenzelfde reactie. Het gekke is dat ik afgelopen jaar veel heb gesproken met collega's van veel sites, waaronder The Verge, Engadget, Pocketnow en meer, en allemaal melden ze zulke reacties op reviews te hebben - en alleen op reviews van Windows Phones.

Sterker nog: ik vind de reacties hier van relatief hoog niveau. Buitenlandse collega's hebben mails gekregen die grenzen van het fatsoen - en vermoedelijk ook van de wet - overschrijden. Dat is een issue waarmee Nokia, zo heb ik gehoord, in zijn maag zit. Pocketnow heeft over dat fenomeen een keer geschreven.

Ik heb geen idee waarom dit zo is: ik ben geen Freud en ik kan het niet verklaren. Ik weet wel dat onder gelijke omstandigheden de discussies onder reviews van Windows Phones veel uitgebreider zijn dan bij andere telefoons. Ik vind het enthousiasme voor een platform mooi om te zien, en ik hoop van harte dat we het kunnen houden bij inhoudelijke reacties en dat de taferelen bij Engelstalige reviews niet overwaaien naar hier :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 24 september 2013 13:11]

Ik vind de strekking van je reacties eigenlijk beledigend.
Alle kritiek over jouw reviews wimpel je eigenlijk af als fanboy-gedrag en kan het dus nooit aan jouw reviews liggen.
Wees eens wat meer zelfkritisch zou ik zeggen in plaats van alleen maar alle kritiek naast je neer te leggen.
Zijn echt alle aangedragen punten betreffende jouw objectiviteit nonsens?

Ik vind de voorbeelden van Devian betreffende de titels van de onderdeleen binnen de reviews nog het meest schokkend.
Het geeft duidelijk de toon en de insteek van de reviewer aan.
Daar doet het feit je dagelijks een WP-toestel in je zak hebt echt niets aan af.
Ik heb geen idee waarom dit zo is: ik ben geen Freud en ik kan het niet verklaren. Ik weet wel dat onder gelijke omstandigheden de discussies onder reviews van Windows Phones veel uitgebreider zijn dan bij andere telefoons
Dat kan natuurlijk nog steeds aan jouw reviews liggen en niet aan al die mensen die een reactive hierover onder de review plaatsen.
k vind de strekking van je reacties eigenlijk beledigend.
Alle kritiek over jouw reviews wimpel je eigenlijk af als fanboy-gedrag en kan het dus nooit aan jouw reviews liggen.
Wees eens wat meer zelfkritisch zou ik zeggen in plaats van alleen maar alle kritiek naast je neer te leggen.
Zijn echt alle aangedragen punten betreffende jouw objectiviteit nonsens?
Nee hoor. Zoals ik zei vind ik veel reacties goed geformuleerd en beargumenteerd en ze zijn over het algemeen van hoog niveau op dat gebied. Het is zeker geen fanboy-gedrag.
Dat neemt niet weg dat ik net als mijn buitenlandse collega's concludeer dat Lumia-reviews meer discussie oproepen en ten opzichte van het aantal views ook relatief meer reacties oproepen.

Nav de aangedragen kritiekpunten op diverse Lumia-reviews is al het nodige gebeurd. Zo is een browserbenchmark verdwenen die op de Lumia 920 inconsistente resultaten gaf (en we dus niet konden vertrouwen). Hierboven merkte iemand terecht op dat ik de 925 vergeleek met de HTC 8X van voor GDR2 - en ook dat heb ik uiteraard gefixt.
Ik vind de voorbeelden van Devian betreffende de titels van de onderdeleen binnen de reviews nog het meest schokkend.
Het geeft duidelijk de toon en de insteek van de reviewer aan.
Ik neem ze er even bij en zet er nummers bij:
1. Nokia Lumia 925: klem tussen toekomst en verleden
2. Scherm: geen lcd, maar amoled
3. Accuduur: gaat hij langer mee?
4. Software en hardware: alles bij het oude
5. Conclusie: ingeklemd
Ik neem maar even aan dat je het woord 'klem' negatief opvat. Dan kun je 1 en 5 als negatief beoordelen. Daar ben ik het niet helemaal mee eens, maar ik kan nog in dat punt komen.

De overige titels kan ik met alle wil van de wereld niets negatiefs ontdekken. Echt niet. Het lijken me relevante vragen en feitelijke stellingen, maar zeker niet voorzien van een lading.

Ik vind het overigens bijzonder grappig dat juist een LG-telefoon als 'positief' voorbeeld wordt aangehaald. Ik kreeg onlangs nog de vraag van enkele lezers 'wat ik in vredesnaam tegen LG had' vanwege een 'duidelijke subjectiviteit ten opzichte van LG-smartphones'.

Hoewel degenen die hier reageren veel en graag discussiŽren (en ik doe graag mee), moet je er rekenin mee houden dat het een zware minderheid is: als ik het hoog schat is het 50 tot 100 man (maar vermoedelijk meer iets als 20), op die tienduizenden die de review onder ogen hebben gehad. Het is een kleine, maar luide minderheid. Ik merk ook dat de complimenten nu eens niet onder de review staan - ik denk omdat de sfeer in de reacties er niet naar is - maar juist per privť-bericht op wat voor manier dan ook. Ook leuk om dat eens persoonlijk te krijgen!
Nee hoor. Zoals ik zei vind ik veel reacties goed geformuleerd en beargumenteerd en ze zijn over het algemeen van hoog niveau op dat gebied. Het is zeker geen fanboy-gedrag.
Dat neemt niet weg dat ik net als mijn buitenlandse collega's concludeer dat Lumia-reviews meer discussie oproepen en ten opzichte van het aantal views ook relatief meer reacties oproepen.
Je negeert volledig alle punten en blijft wijzen op het feit dat wereldwijd de reacties onder reviews betreffende Lumia-toestelen, of Windows Phone, hetzelfde zijn. Je scheert dus alle reacties betreffende dat onderwerp over 1 kam en negeert volledig de mogelijkheid dat het eventueel aan jouw review kan liggen.
Nav de aangedragen kritiekpunten op diverse Lumia-reviews is al het nodige gebeurd. Zo is een browserbenchmark verdwenen die op de Lumia 920 inconsistente resultaten gaf (en we dus niet konden vertrouwen). Hierboven merkte iemand terecht op dat ik de 925 vergeleek met de HTC 8X van voor GDR2 - en ook dat heb ik uiteraard gefixt.
En dat is natuurijk goed en valt zeker te prijzen!
Maar dat doet niets af aan alle overige punten welke in de reacties naar voren worden gebracht. Maar dat ligt aan alle WP-fans wereldwijd natuurlijk en kan onmogelijk aan jouw insteek bij het maken van deze review liggen.
Ik neem maar even aan dat je het woord 'klem' negatief opvat. Dan kun je 1 en 5 als negatief beoordelen. Daar ben ik het niet helemaal mee eens, maar ik kan nog in dat punt komen.
En dit stukje uit je reactie vind ik nu zeer treffend voor de wijze waarop je keer op keer reageert en misschien ook wel je deze review geschreven hebt. Devian heeft meerdere voorbeelden betreffende de titels genoemd, namelijk ook die van de 920 en de LG. Maar je pikt alleen die eruit welke precies in jouw straatje past. Typerend.
Ik vind dat Devian zeker een punt heeft.
Hoewel degenen die hier reageren veel en graag discussiŽren (en ik doe graag mee), moet je er rekenin mee houden dat het een zware minderheid is: als ik het hoog schat is het 50 tot 100 man
Wat wil je daarmee zegggen?Dat een kleiner aantal mensen niet met valide argumenten kan komen welke jouw objectiviteit in twijfel trekt?
Ik merk ook dat de complimenten nu eens niet onder de review staan - ik denk omdat de sfeer in de reacties er niet naar is - maar juist per privť-bericht op wat voor manier dan ook.
En dus ligt het weer aan die mensen die onder een review over een WP-toestel een reacties plaatsen, maar natuurlijk niet aan de review zelf. Nee dat zou natuurlijk gek zijn.

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 24 september 2013 19:11]

Arnoud,
Je stukje is gewoon depri.

Je had ook iets kunnen schrijven zoals:

"De 925...
is een dunne en lichte 920 voor mensen die graag op een amoled schermpje kijken en met hun geheugen in een cloud hangen..."

Dan hoef je achteraf niet zo te jammeren dat je zo aangepakt wordt.
Daar hoef je overigens echt geen Freud voor te heten.

Trouwens,
Als je zo'n revieuw schrijf mbt tot een Iphone, dan ben ik overtuigd dat je al gekielhaald en gevierendeeld zou zijn.

Ik krijg gewoon de indruk dat je betaald wordt om op deze manier te schrijven.
In de loop van de tijd bouwt een Tweakers.net reviewer iets op. Noem het vertrouwen in de kwaliteit van reviews. De 'header' is heel belangrijk. Dat hoorde ik vandaag al van een collega die de review nog niet helemaal verder gelezen had.
De header kan de review al breken of maken. En dus het idee over een produkt.

Als de tekst dan verder gaat als waar de header gebleven is, dan kan je, als inmiddels heel vaak gebeurd is op een evenredig veel reviews, kritieken verwachten. Kritieken die door andere lezers bovendien als +3 gemoderate worden.
Dan kan je misschien afvragen of je je review beter kan bijstellen. Dat er misschien wel (een kern van) waarheid in zit. Misschien is het geen bias en zelfs onbedoeld maar ook nu worden minpunten onevenredig met de voordelen genoemd.

Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de review van Theverge waar de Lumia 925 een 8.1 kreeg. Met een goede balans in afweging van eigenschappen.

Kort voor de finish ga je dat helaas, na al de reviews, ook niet meer rechtbreien.
Misschien ook beter zo en dat Wout het van je gaat over nemen.

[Reactie gewijzigd door Sake op 23 september 2013 21:08]

Ik vind je review erg slecht, behoorlijk ondermaats en niet echt rechtvaardig. De kop zegt het al en dan haken de meeste mensen af. Als Nokia niet was overgenomen door Microsoft, had je dan dezelfde conclusie gehad? Ik denk het niet. Dus je hebt je review laten beÔnvloeden door de overname van Nokia door Microsoft. Dat is erg jammer. Verder maak ik uit hierboven op dat jij WP8 geschikt vind voor 'minder tech-savvy' mensen? Dat zou toch betekenen dat het OS uitermate geschikt is voor bijna iedereen? Dat zie ik niet terug in de review. Ik kan me overigens niet voorstellen dat IOS dat niet is? Android is zo onoverzichtelijk dat daar de vlieger niet op gaat, maar goed.

Je laatste alinea is totaal in tegenspraak met wat je beweerd in je verhaal. Je review is gebaseerd op de titel van je artikel en zoals eerder gemeld wat als het niet zo was die overname? Ik ben benieuwd naar je eerste Motorola toestel review.....
Als gebruiker van 2 Windows 8 systemen, een Surface RT, Lumia 920 en diverse MS services, zal menigen mij als MS fanboy bestempelen, al zou dit niet geheel waar zijn, ben ik zeker een fan van alles wat met Metro te maken heeft.

De Lumia 920 was voor mij destijds een bewust keuze, na een Samsung Omnia 7 (WP7 natuurlijk) stond ik te trappelen voor deze telefoon, en teleurgesteld heeft die dan ook niet. Toen ik de 925 langs zag komen dacht ik bij mezelf, wat is nou het nut van, zelfde hardware, zelfde functies, oke hij is lichter en ander design, maar waardoor onderscheidt die zich? Antwoord is: met niets.

Precies wat Arnoud zegt komen de nieuwe toestellen van Nokia zelf om de hoek kijken, en met concurrenten als Nokia's eigen 920 maar ook bijvoorbeeld de HTC 8X, zie ik gewoon weinig pluspunten aan dit toestel.

Ik had persoonlijk dus ook geen moeite met deze review, Arnoud maakt diverse terechte punten en de score die hij geeft vind ik dan ook terecht.

Als jij dit als een soort van aanval wilt zien op WP of MS, dan vraag ik me toch af waarom, WP heeft minder apps, dat is een feit, een aantal waarop diverse mensen ook nog steeds op wachten, het toestel is verder is ook niet vernieuwend en met 1080p toestellen in aantocht, de 1020 met die camera mogelijkheden en de 920 als een veel goedkoper alternatief, is de 925 gewoon niet relevant.
Ik vind je review erg slecht, behoorlijk ondermaats en niet echt rechtvaardig. De kop zegt het al en dan haken de meeste mensen af.
Want? Waarom haken mensen af? Dat snap ik niet; ik zou zo'n review juist willen lezen.
Als Nokia niet was overgenomen door Microsoft, had je dan dezelfde conclusie gehad?
Ja. Alleen in andere woorden, maar de strekking zou hetzelfde geweest zijn. Sterker nog: de kop stond al voor de overname als werktitel.
Dus je hebt je review laten beÔnvloeden door de overname van Nokia door Microsoft.
Nee dus.

[quoteVerder maak ik uit hierboven op dat jij WP8 geschikt vind voor 'minder tech-savvy' mensen? Dat zou toch betekenen dat het OS uitermate geschikt is voor bijna iedereen? Dat zie ik niet terug in de review.[/quote]

Ik schrijf voor Tweakers, niet voor Nu.nl. Sommige tweakers voelen zich ertoe aangetrokken, maar de overgrote meerderheid niet. Ik schrijf voor tech-savvy mensen en zo moet je onze reviews dus ook lezen.
Je laatste alinea is totaal in tegenspraak met wat je beweerd in je verhaal.
Nee hoor.

Ik denk in het algemeen dat je fout gaat bij de scheiding tussen stijl en inhoud. Het terugkomen op de titel op diverse plekken - aan het begin en einde - is simpelweg een stijlmiddel. Dat is leuk, maar natuurlijk nooit leidend voor de inhoud. De inhoud staat er altijd eerst en pas later voeg ik daar tekst aan toe.
Ja hoor je hebt groot gelijk zeker weten..... Wij hebben het fout en jij hebt gelijk, echt waar...
Dank!
Arnoud,
Let in vredesnaam op je nederlands, vooral als journalist.
Ik ben het geheel met je eens. Heb de Lumia 925 nu inmiddels 2 weken en bevalt me prima.

Alleen 1 ding over de accuduur is te verklaren door de functie locatie bij instellingen.
AAN is de accuduur ongeveer 14 tot 15 uur.
UIT is de accuduur ongeveer 2 dagen "afhankelijk van gebruik".

Voor de rest top, licht, elegant, vloeiend en verrassend goed om vast te houden voor 4,5 inch.

[Reactie gewijzigd door Richard_GeForce op 23 september 2013 15:37]

Misschien heb ik er over heen gelezen, maar er is nog een verschil tussen de 920 en 925, namelijk het draadloos laden via qi. Dat ontbreekt op de 925 en vind ik zelf wel jammer, want die nieuwe dt-601 lader is maar 30 euro (of dollar). http://www.nokia.com/global/products/accessory/dt-601/
ik heb hem alleen nog nergens te koop gezien helaas.

edit:
925 heeft wel wireless charging http://www.nokia.com/global/products/phone/lumia925/

[Reactie gewijzigd door capsoft op 23 september 2013 09:48]

De Nokia Lumia 925 heeft STANDAARD geen wireless charging mogelijkheid. Indien je hier wel gebruik van wil maken heb je een extra cover nodig. In sommige landen gratis meegeleverd, in andere landen bij te kopen.
Klopt helemaal. De cover dient dan ook tevens als bescherming van de telefoon en voegt een minimaal gewicht toe. Het verschil tussen beide telefoons is nu bijna 60 gram, wat natuurlijk een behoorlijk verschil is. Ik vind het wel opvallend dat dit niet bij de review wordt gemeld, want dit is juist zo'n feature die de telefoon een stuk handzamer maakt in dagelijks gebruik.

Hier zelf een draadloze desktop-lader (die staat dus rechtop) en dat bevalt me enorm goed. Lekker snel even pakken en weer terugzetten zonder te kloten met stekkers en draden.

In de auto heb ik nog geen draadloze lader, maar dat moet binnenkort ook wel komen. Al met al vind ik de beste feature van de L920 naast het scherm wat je met echt alles kunt bedienen. Zelfs met mijn oude toestel! Ik vraag me dan ook af wat voor handschoenen ze gebruiken, gezien bij mij vrijwel alles werkt om het scherm mee te bedienen. Telefoons, bananen, pennen, je kunt het zo gek niet verzinnen.

Een ander puntje wat ik ook nog aan wil stippen is dat er inderdaad nog wat apps missen, maar dat steeds meer developers (Rovio, EA en Gameloft bv) hun games gelijktijdig op WP8 publiceren. Zo is Angry Birds Star Wars 2 ook gewoon al beschikbaar. Het is in ieder geval een stuk beter dan een jaar geleden, dus er zit zeker schot in de zaak.
Dat games als Candy Crush niet meteen beschikbaar zijn is jammer, maar je kunt hem sowieso nog op je PC doen. Verder heb je dat probleem bij iOS en Android ook wel eens (dat een game wel op iOS is, maar nog niet op Android en visa versa). Mogelijk zit er minder tijd tussen, maar het gebeurd.

Ook de hele integratie met office wordt een beetje onderbelicht zo, net als de opgeloste problemen van Gmail of het toevoegen van Glimp (wat alleen als korte melding erbij komt, terwijl het echt rete handig is, zeker bij mn desk-stand)

Het is jammer dat de toon in de titel en inleiding zo negatief is, ik vind het prima dat iets dergelijks gemeld wordt, maar het heeft weinig met de telefoon zelf te maken die al voor het nieuws was aangekondigd. In zekere zin is de 1020 later en daardoor past de inleiding daar beter bij (al zou ik het zelf weglaten)
En als laatste vind ik de beoordeling weer erg karig. Sure het is misschien niet de 1080p hexacore van de concurrentie, maar zeker wel een prima telefoon!

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 september 2013 11:22]

Absoluut!
Helaas betreft het hier een Windows Phone en ik heb de indruk dat we hier dan niet al te positief mogen eindigen.
ja zoiets dacht ik ook! dat hij daarom zo dun ook kon zijn... maar goed, thanks voor de uitleg!
Ik heb deze nu sinds afgelopen dondedag in gebruik en hiervoor had ik de Lumia 800.

Het is een heel mooi toestel en zeker voor mensen die van WP8 houden, een aanrader. De 920 is gewoon te dik en te lomp.

Voor mij is dit de perfecte Nokia met WP8. Hij is licht, camera is goed, design is mooi en WP8 draait soepel.

"Wie deze telefoon nu koopt, zal met lede ogen moeten aanzien hoe de fabrikant binnen afzienbare tijd met veel aansprekendere, modernere modellen gaat komen"

Is dat niet met elke telefoon? Ik heb mijn lumia 800 2 jaar intensief gebruikt en met plezier. Hij draait nog steeds perfect ondanks alle app en data die er op staat. En wat is modern? Iedereen weet dat de hardware niet zo zwaar hoeft te zijn bij de WP toestellen. Leuk voor de patsers, maar uiteindelijk gaat het om het alledaagse gebruik van een toestel.
Over die zin verbaasde ik mij ook. Als ik nu een toestel koop weet ik bij ongeveer elk merk zeker dat er op korte termijn toch weer een toestel is aansprekender, moderner is. Meestal zelfs met specs die mijn toestel aan alle kanten weer voorbij snellen. Waarom dat bij de Lumia dan opeens een nadeel is??? Als je op deze manier redeneer koop je niet een technlogoisch product, er komt altijd iets nieuwers/beters om de hoek kijken. Toch iets wat tweakers.net zeker moet weten. :z

Heb zelf die lumia 800 ook gehad. Inderdaad 2 jaar zonder problemen. Het toestel blijft snel, etc. De gebruikerservaring is echt prima.
De Lumia 1020 (met 41MP-cam, 2GB ram) komt over enkele dagen uit in Nederland en van de nieuwe toestellen met 1080p-schermen en Snapdragon 800 (da's een soc die 3 (!) generaties nieuwer is dan in deze zit) wordt beweerd dat ze in oktober uitkomen.

Als je bij release in NL een Galaxy S4 kocht, had je tot volgende week moeten wachten op een sneller model in de winkel te zien liggen. HTC heeft nog altijd niets dat sneller is dan de One. Sony brengt nu pas, zeven maanden na de Xperia Z, iets uit dat sneller is.

Wat Nokia hier doet is echt uniek in dat opzicht :)
Ben ik het toch niet mee eens.
De de Lumia 925 is nooit als het top model aangekondigt en focust zich op een ander segment. Bij een merk als bijv. Samsung worden er ook midden segment toestellen geintroduceerd en direct daarna ook bijvoorbeeld ook een top segment toestel , de S4.
Nu heb ik vanwege de vele launches van Samsung hun lineup niet in het hoofd maar met een young, fame, etc, etc. Doen ze toch exact hetzeflde, elke keer een overtreffende trap.

Wat je zegt makes sence als je morgen je top-model introduceerd en een week later de opvolger. Maar de 1020 is in zijn geheel geen opvolger van de 925. Dit zijn modellen die naast elkaar verkocht worden en elk hun eigen doelgroep hebben. Ook de prijsstelling is beduidend anders 925 ~§ 400,- en de 1020§ ~650,-
De de Lumia 925 is nooit als het top model aangekondigt en focust zich op een ander segment.
Adviesprijs bij introductie was 568 euro. Dat is veel geld - geen midranger dus. Hij is bovendien niet gericht op een specifieke feature (zoals de Lumia 1020), dus het is het duurste mainstream-model van Nokia.
Wat je zegt makes sence als je morgen je top-model introduceerd en een week later de opvolger. Maar de 1020 is in zijn geheel geen opvolger van de 925. Dit zijn modellen die naast elkaar verkocht worden en elk hun eigen doelgroep hebben. Ook de prijsstelling is beduidend anders 925 ~§ 400,- en de 1020§ ~650,-
Dat doet niemand. Maar de 1020 dubbelt natuurlijk wel degelijk met dit publiek - vandaar dat ze de prijs voor introductie al 100 euro hebben verlaagd en hij nu in de Pricewatch zakt: Nokia vreest zelf dat voor een hoge prijs niemand de Lumia 925 koopt, omdat de 1020 eraan komt. Hoeveel meer aanwijzingen heb je nodig?
Ik blijf het raar vinden dat acties van Nokia anders worden bekeken als bv. acties van Samsung.

Kort na de introductie van de Galaxy S4 stond Samsung mooi te zwaaien met cash back acties van 100§... (en ondertussen met wat zoeken zelf 200§ goedkoper te vinden dan bij de launch) Maar hier wordt dan niets over gezegd en alleen maar toegejuicht.
Als ik de pricewatch er even op na kijk zijn er ondertussen sinds de launch van de Galaxy S4 een hoop versies uitgekomen (S4, S4 mini, S4 mini Duo, S4 Active, S4 Zoom) en gaan er nog wel wat updates en nieuwere varianten het daglicht zien in de nabije toekomst.

Nu dat de Lumia 925 4 (vier!) maanden na de introductie in prijs verlaagd moeten we tekens aan de wand gaan zoeken...
Het is en blijft een update van de 920. Een toestel dat in November 2012 op de markt is gebracht, en waar Nokia gewerkt heeft om punten van kritiek aan te pakken (was toen voornamelijk omvang en gewicht evenals ontbreken van een AMOLED scherm).

*EDIT*
Arnoud
De Nokia Lumia 1020 moet je niet vergelijken met een S4 Active maar met de S4 Zoom. Beide geven als selling point hun camera op... De Lumia 1020 heeft niets te zoeken in stoffige vochtige ruimtes.
Er is niet 1 S4, getuige de naamsgeving. En daarnaast heb je wel degelijk verschillende S4 toestellen. Al was het maar de S4 (met verschillende cpu's en ook snellere netwerkvarianten) en de Google Play Edition.

[Reactie gewijzigd door Zavantas op 23 september 2013 14:34]

Als ik de pricewatch er even op na kijk zijn er ondertussen sinds de launch van de Galaxy S4 een hoop versies uitgekomen (S4, S4 mini, S4 mini Duo, S4 Active, S4 Zoom) en gaan er nog wel wat updates en nieuwere varianten het daglicht zien in de nabije toekomst.
Er is maar een S4. De andere zijn andere telefoons - iets dat bij Nokia een Lumia 820, 720, 625 zou zijn - als je het wil vergelijken. Het enige dat ik nog kan zien als Samsungs versie van een Lumia 1020 is de S4 Active, omdat die een vergelijkbare grootte heeft, maar is gericht op water- en stofdichtheid.

De Lumia 925 is een paar weken op de markt, geen vier maanden. In het buitenland misschien, maar hier niet. De 925 is niet ontwikkeld als antwoord op kritiekpunten van de 920, maar omdat nog voordat de 920 uitkwam de 925 al was verkocht aan providers en dus besloten was dat hij uit zou moeten komen. Daarom is hij gemaakt.
En wat denk je wat prijzen in Duitsland met de NL markt doen.
Inderdaad: inkoppertje. ;)
Hier is helemaal niets unieks aan.
De Lumia 925 (beschikbaar sinds juni) en Lumia 1020 zijn 2 verschillende toestellen. Die allebei een ander doelpubliek hebben.

De Galaxy S4 is sinds zijn launch (begin mei) reeds beschikbaar in:
Galaxy S4
Galaxy S4 Zoom
Galaxy S4 Active
Galaxy S4 Google Play Edition

Wat is hier dan het grote verschil? Buiten dat het over Nokia en Samsung gaat?
De 1020 is een camera met telefoon opties gezien het formaat. De 925 is een stuk strakker qua design. Heel ander type telefoon. (vandaar ook het 1080p scherm lijkt me)

Waarom zou ik die dan willen? Ik begrijp wel ongeveer wat je wilt zeggen, maar met dit toestel heb je wel een strakke telefoon met WP8 op de markt.
Bijzonder aan deze review:
Bij de software (en ik neem even als voorbeeld laadtijden) word bij de HTC 8X de .83 seconden weer gegeven. Dit is de laadtijd van de 8X VOOR de GDR2 update. De 925 word (uiteraard) met GDR2 update geleverd. Wel zo eerlijk om ook de softwaretest van de 8x met GDR2 update te gebruiken (.61sec). Het is dan wel een kleinigheid maar het maakt de 8X sneller dan de 920 en 925. Daarbij ga ik ook meteen twijfelen aan de rest van de gegevens..

Bronnen:
reviews: Nokia Lumia 925: klem tussen toekomst en verleden
reviews: HTC 8X sneller op diverse vlakken na update Windows Phone
http://pocketnow.com/2013/06/18/nokia-lumia-925-review
True, ik zal de score van de 8x handmatig even aanpassen.

Punt is het volgende: wij maken de tabellen aan de achterkant met de benchmark-database. Daarbij selecteren we telefoons om vervolgens de tabel te krijgen. Daarna kunnen we de tabellen met de andere testen krijgen door het nummer van die test in te voegen. Dat garandeert dat we in alle tabellen - mits we die test met dat toestel hebben gedaan - dezelfde telefoons vergelijken.

Met de HTC 8X GDR2 hebben we helaas door tijdgebrek een hoop testen niet kunnen doen - daardoor zou hij ontbreken in veel tabellen. Onder meer op het gebied van scherm en accu hebben we geen testen kunnen uitvoeren (accutesten op Windows Phone duren veel langer door ontbreken van helderheidsslider, waardoor we hem niet exact op 250 nits kunnen krijgen).

Ik wilde de testen die we hebben en afwijken handmatig aanpassen, maar dat ben ik obviously vergeten :)
De Lumia 925 heeft een helderheids slider ;)
Kleine fix: het is niet 'PenTile', maar gewoon non-RGB stripe. PenTile is een specifieke pixelindeling die maar op ťťn generatie van AMOLED-schermen zo is gemarket, het is geen algemene naam voor RGBG.
Vanmiddag net de 920 ontvangen vd postbode. Ik vond het prijsverschil en de daar tegenover prestaties niet waard om voor de 925 te kiezen.
Okay na een dag of 5 mijn 920 gebruikt te hebben de conclusie ; ik wil niet meer terug ! Wat een heerlijke telefoon is dit en wat werkt Windows lekker, gewoon snel en overzichtelijk.

Mijn vorige was een Samsung GalaxySII en sja dat is een wat ouder toestel dus misschien is het vergelijk niet helemaal eerlijk maar ik heb ook een tijdje de iPhone4 van mijn vrouw gebruikt om te testen en ook die verslaat hij voor mijn gevoel op alle fronten.
De eerste zin in deze review maakt denk ik mensen al bang voordat ze de review gelezen hebben.

"Als je deze 925 koopt, is het vermoedelijk de laatste Nokia Lumia die je zult aanschaffen"

OT: Zal microsoft nu met de overname niet gewoon de Nokia Lumia blijven uitbrengen onder de naam Lumia? Lumia 2010 b.v. lijkt me ook geen verkeerde handelsnaam.
Ik vind het ook een belachelijk statement van de reviewer. Ik twijfel eerlijk gezegd al heel lang aan de objectiviteit van de reviewer richting Nokia toestellen.
Maar goed, dat gaat me waarschijnlijk een ban opleveren.
Nokia verdwijnt als merk van de smartphonemarkt. Hoe je het ook leest, dat is wat ik bedoelde :)
Mea culpa, ik begrijp nu wat je bedoelt.
ja dat idee heb ik ook een beetje . hoezo het toestel is te duur . als er een iphone in de test zit staat daar ook niet bij dat het te duur is .
en denk dat de negatieve objectiviteit niet zozeer ligt aan het merk nokia maar meer aan de windows os die er op staat.
Sterker nog, die hele dure iPhone werd bestempeld als beste telefoon van het jaar, terwijl de Samsung Galaxy S4 nog uit moest komen.
Het statement is gewoon feitelijk waar. Als je het belachelijk vind kom dan met een onderbouwing waarom het niet waar is.
Er is heel veel uit dat statement als niet feitelijk aan te wijzen. het staat in het statement al aangegeven zelfs:
Als je deze 925 koopt, is het vermoedelijk de laatste Nokia Lumia die je zult aanschaffen"
Dat statement kun je onmogelijk als feitelijke waarheid bestempelen, aangezien het nogal persoonlijk is dat dit toestel een laatste Nokia zou zijn voor die persoon.
Het hoort mijns inziens ook niet in een review thuis.
Dat dit vermoedelijk de laatste Nokia Lumia wordt is een accuraat statement. Niet 100% feitelijk, maar wel accuraat gezien de laatste ontwikkelingen. De onzekerheid zit hem er in dat de overname nog niet rond is. Vandaar dus het woord "vermoedelijk". Het is ook geen persoonlijk statement, omdat het gewoon waar is voor ieder persoon: vanwege de overname komt er geen nieuw Nokia Lumia meer.
Het is helemaal niet de laatste. Dat is de 1020
Dat zijn heel veel slagen om de arm. En imho past dan een minder dramatische openingszin, die dezelfde feitelijkheid geeft.
Met alle respect, deze openingszin is niet in de stijl van reviews zoals ik die normaal gesproken lees op Tweakers.
Het zet wel een enorm negatieve toon neer. En omdat het de eerste zin is geeft het de lezer al de indruk dat de telefoon vrij slecht is. Dit soort zinnen worden heel snel gemisinterpeteerd.
Die generatie heb ik gelukkig overgeslagen. Totdat ik vorig jaar mijn E6-00 kocht had ik al sinds de 3310 geen andere Nokia in bezit gehad en mijn laatste Symbiantoestel was een Sendo X. Ik was werkelijk verbaasd toen ik zag hoe Symbian in het slop had gezeten tussen 2005 en 2012, want mijn ervaringen met de versies van 2005 en 2012 waren en zijn juist uitstekend.
Ooit 2 Nokia's gehad (X3 en 3110 Classic) en beiden moeten zowat de slechtste telefoons geweest zijn die ik ooit heb gehad. De Siemens CF62 deed het nog slechter, maar dat was dan ook een van laatste stuiptrekkingen van Siemens op de mobiele markt.

Beide Nokia's: slechte interface, onlogische keuze's, software bugs, toetsenvergrendeling die het niet automatisch deed, verlichting die noch aan noch uit wou etc etc etc
sindsdien liggen ze bij mij al op de onderste schuif....
Ik heb al heel wat Nokia's gehad (pre-smartphone), zoals de 5110 en 6210 en ik moet zeggen dat dat de beste pre-smartphones waren die ik gehad heb. Nokia deed in die tijd een hele hoop goed alleen hebben ze dat niet weten door te vertalen naar de smartphones helaas.
@ DinoBe
Koop jij ook oldtimers?
Daarna was ik volledig afgekickt van onze Zweedse vrienden.....
Je bent in de war met IKEA
Dat eeuwige gedoe over de apps, Tweakers merkt op dat het niet alle officiele apps heeft, en er ook geen verbetering in zit Nou weet ik niet hoe vaak jullie bijvoorbeeld op WPcentral kijken, maar elke week komen meer en meer officiele apps uit! Tweakers is wel eens vaker onnodig negatief over WP...
Eens. Zie alleen al
http://www.wpcentral.com/apps
en http://www.wpcentral.com/games

Angry Birds 2 gelijk bij launch: http://www.wpcentral.com/...2-windows-phone-day-early

Disney's Where's My Water 2 notabene eerder op Windows Phone en Windows 8/RT als Android
http://www.wpcentral.com/...2-windows-platforms-today

Nou wordt Arnoud binnenkort vervangen door Wouter voor reviews van smartphones.
Hopelijk brengt deze verandering ook een verandering in berichtgeving richting Lumia's en consorten.

Edit: Sorry WoutF, naam aangepast.

[Reactie gewijzigd door Sake op 23 september 2013 16:19]

Huh? ik ben nog geeneens begonnen en ze hebben al iemand anders gevonden? :'(
Nou weet ik niet hoe vaak jullie bijvoorbeeld op WPcentral kijken
Elke dag.
elke week komen meer en meer officiele apps uit!
Ja.

Maar... voor Android en iOS komen meer apps uit, apps krijgen vaker updates met bugfixes en prestatieverbeteringen en - en dat is een van de belangrijkste zaken - apps voor eenvoudige zaken zijn op Android en iOS veel sneller. Ik weet niet of dat ligt aan de verouderde hardware of aan de code (ik gok het laatste, want standaardapps lopen wel snel en soepel), maar ik zie echt grote verschillen - en dat weet ik omdat ik alle platformen dagelijks gebruik.

Het grootste punt is echter dat Windows Phone niet standaard op het lijstje staat bij nieuwe, hippe apps. Iedereen speelt een bepaald spelletje met elkaar op iPhone of Android? Grote kans dat je met je Lumia niet kan meedoen. Ik ken mensen die een Lumia wilden kopen en afknapten op dit soort zaken.

Daarom schrijf ik dat het voor de basisdingen nu echt wel goed zit, maar de games du jour niet als eerste uitkomen op WP - of als ze komen, zoals Wordfeud, zijn ze te laat en is de hype voorbij. Mensen willen massaal spelletjes met elkaar spelen als Candy Crush, Wordfeud, Draw Something of nu - zoals met veel collega's hier doen - Slimste Mens.

Veel mensen interesseert dat niets - en dan ben je prima af met een WP. Maar boeit het je wel, dan kun je simpelweg beter geen WP kopen. Dat is niet onnodig negatief, het is letten op wat veel mensen nu eenmaal verwachten van een smartphone en een toestel daaraan toetsen.
Ach er zijn ook apps als myTube en 6TAG die weliswaar gebaseerd zijn op officiŽle apps maar qua functionaliteit veel uitgebreider en beter werken dan de apps op iOS en Android. Check die maar eens en andere apps van Rudy Huyn deze man weet echt wonderbaarlijke sterke apps neer te zetten die de officiŽle apps compleet van de kaart veegt.

Persoonlijk vind ik dat wel echt een punt voor WP8 dat apps er over het algeheel niet alleen beter uitzien maar ook uitgebreider zijn en dit is voornamelijk te danken aan goede developers. En 1x in de zoveel tijd komt er een game topper uit op WP neem nu Wordament, Kinectimals of het Halo Spartan Assault waar de concurrent tijden (maanden/half jaar!) op moet wachten. Maar je hebt wel gelijk dat het wat langer duurt voordat het op WP8 is met de meeste games, ik vind dat niet echt een minpunt maar snap best dat dat voor andere wel zo kan zijn.
Er is wel degelijk verbetering te merken. Bijvoorbeeld Angry Birds SW2 en Temple run Oz zijn beide gelijk uitgebracht met bijvoorbeeld Android.

Ben het verder overigens wel eens met je conclusie over het app aanbod, ook al zie ik dus wel verbetering.
en omdat wp nieuw is en niet op het lijstje bovenaan staat moet men maar blijven zegge dat apps voor windows Phone ver achter lopen ??? ja het is hetzelfde als met een crisis . als de minister zegt haal allemaal je geld van de bank af moet je zien wat het oplevert. dis windows app gebeuren word steeds naar boven gehaald zonder het echt een kans te geven hier.
niet negatief bedoeld verder maar ik vind de berichtgeving over wp vaak ook maar erg zwak neergezet tov android en zelfs ios.. terwijl wp gewoon het betere os is . daarbij zijn de meeste apps toch echt wel voor wp te krijgen en zo niet zijn er alternatieven die vaak zelfs beter zijn dan het orgineel . kijk naar een instagramm app waar al meerdere alternatieven voor zijn waaronden zelfs betere dan de origineel. een enkele app kan nog ontbreken idd . maar om steeds de grotere aantallen apps aan te halen die ios en android hebben is een beetje kort door de bocht ook. want ik heb liever 100000 leuke windows apps om uit te kiezen dan 100000 android apps en 900.000 fart / soundboard / onzin apps .
het is zelfs zo dat als je tegen iedereen zegt koop een wp8 Phone ze nog niet eens merken dat er specefieke apps niet te krijgen zijn. dus ik vind dat het enige grote min punt (volgens vele) is een keer klaar moet zijn
Hoe kan de 925 qua accuprestatie slechter scoren dan de 920, terwijl het dezelfde hardware heeft, maar nu met een zuinig AMOLED scherm?
Dat is ook niet bij alle reviewers zo:

920:
Non-removable Li-Ion 2000 mAh battery (BP-4GW)
Stand-by Up to 400 h (2G) / Up to 400 h (3G)
Talk time Up to 17 h (2G) / Up to 10 h (3G)
Music play Up to 67 h

925:
Non-removable Li-Ion 2000 mAh battery (BL-4YW)
Stand-by (2G) / Up to 440 h (3G)
Talk time Up to 18 h 20 min (2G) / Up to 12 h 40 min (3G)
Music play Up to 55 h

Bron
Dat komt niet uit een review, maar uit een specslijst.

GSMArena heeft wel beide getest: de Lumia 920 komt op 44 uur, de 925 op 43 uur; net als ons iets minder dus.
Sinds wanneer is een uur minder meteen ondermaats?
"Wij doen onze eigen, imho betere,..."

Kun je ook zeggen waarom je je eigen test beter vindt?

De kwaliteit van de review van GSM arena is duidelijk een stuk hoger, dus ik vraag me af of de accutest minder is. GSM arena probeert namelijk het "dagelijks gebruik" te simuleren, zo gaan zij uit van een uurtje browsen, een uurtje film kijken, en een uurtje bellen per dag. Dat lijkt me redelijk dicht bij het gemiddelde gebruik te komen, en een veel beter beeld te scheppen voor de gebruiker dan de wat meer synthetische tests die jullie uitvoeren. Niemand gaat namelijk de hele nacht web browsen, of de telefoon 4 dagen op een kast neer leggen, dus hoe zou dat voor ons als consumenten betere informatie kunnen zijn dan een test die meer in de buurt komt van het dagelijks gebruik?

"...if you do one hour of 3G calls, one hour of video playback and one hour of web browsing daily."

Los van dat lijkt de accuduur daar relatief een heel ander beeld te scheppen. Overigens spreken ze zelf over een "gemiddelde" accuduur.
gsmarena meldt niets over standbytijd, hoe dat gemeten wordt, op welk netwerk en of dat elke keer hetzelfde is. Spoiler: als zij daar een goede setup voor zouden hebben, hadden ze dat gemeld.

Buiten dat hebben zij een gemiddeld gebruik en komen daarbij uit op tussen 30 en 80 uur. Ik ken jouw gebruik niet, maar ik haal het niet. Wij berekenen aan de hand van dezelfde soort synthetische testen als zij de accuduur voor Zwaar, Gemiddeld en Licht gebruik, profielen die zijn bepaald met hulp van gebruikers op het forum en die staan uitgelegd in een verhaal dat in elke review gelinkt staat.

Onze testen zijn transparant, gemaakt met onze bezoekers om tot goede profielen te komen, altijd onder dezelfde omstandigheden (plaats, tijd, helderheid etc) en reproduceerbaar. Daarom vind ik ze beter :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 23 september 2013 17:06]

"gsmarena meldt niets over standbytijd,..."

Uit het verhaal kun je opmaken dat de Lumia 925 2 uren kan bellen op 3G, 2 uren een filmpje kan afspelen, 2 uren kan browsen, en daarbij 37 uren standby kan. Ze vermelden inderdaad niet hoelang de accu meegaat als de telefoon alleen maar standby staat, maar niet veel mensen vinden dat interessant.

" Ik ken jouw gebruik niet, maar ik haal het niet."

Ik heb de 925 niet, maar met de 720 haal ik gemiddeld 3 dagen met normaal gebruik, met uitschieters tot een week. Dat fluctueert inderdaad aan de hand van het gebruik.

"Onze testen zijn transparant,..."

GSM Arena is daar ook heel transparant in.

http://www.gsmarena.com/gsmarena_lab_tests-review-751p6.php

GSM arena zet ook in elke review een linkje naar de manier van testen voor het accugebruik.

"altijd onder dezelfde omstandigheden (plaats, tijd, helderheid etc) en reproduceerbaar."

"In our video playback test we measure how long it takes for a device to run its fully charged battery down to 10%.....The display is again set to 50%, and all radios on the device are switched off (Airplane mode)."

"The brightness of the phones' displays is set to 50% and we use a Wireless N router placed a few meters away to get full connectivity bars."

Ook GSM arena houdt alles zo consistent mogelijk.

Jullie manier van testen m.b.t het scherm vind ik inderdaad beter(elk scherm produceert een andere helderheid op 50%) en het feit dat jullie dezelfde plaats/tijd/netwerk(en dus ontvangst) gebruiken vind ik ook beter, maar de eindscore van GSM arena vind ik dan weer beter. Omdat hierin alles is verwerkt wat tot een "gemiddelde" komt wat dichtbij het werkelijke gebruik komt te liggen.

Bijvoorbeeld voor de 720

http://www.gsmarena.com/nokia_lumia_720-review-919p3.php

Komt zeer dichtbij mijn eigen gemiddelde.

Al met al hebben beide manieren hun voordelen, waarbij ik een voorkeur heb voor de test van GSM arena. Puur omdat de eindscore representatief is voor dagelijks gebruik.
Grappig dat jij vindt dat die eindscores beter zijn. Zelfs ons scenario Zwaar Gebruik is volgens sommigen nog te licht, omdat zij geen 13-19 uur redden op een acculading. Zo zie je maar: there is no size that fits all :)
Dat blijkt maar weer. Misschien maar goed ook, dan heeft ieder wat wils.

Mijn gebruik komt perfect overeen met de tests van GSM arena,

Mijn telefoon zegt nu :

Resterende levensduur batterij: 89%
Geschatte resterende tijd: 1 dag en 16 uur
Tijd sinds laatste keer opladen: 20 uur

Maakt samen exact 60 uur, zoals ook in de GSM arena test. Tweakers.net heeft deze telefoon nooit gereviewed, dus ik kan het helaas niet vergelijken.
Een AMOLED scherm is niet zuiniger, dat hangt van de omstandigheden af. Gebruik je veel zwart in de interface, dan blijven die pixels uit en ben je zuiniger. Maar een browser heeft vaak veel witte vlakken, waarop alle pixels aan staan in die vvakken, dan zuipt een AMOLED scherm behoorlijk stroom, vooral met een behoorlijk hoge helderheid.

Het lijkt op de foto's ook alsof de Lumia 925 standaard een wat feller ingesteld scherm heeft dan de 920, misschien dat daar ook iets aan te wijten valt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



LG G4 Battlefield Hardline Samsung Galaxy S6 Edge Microsoft Windows 10 Samsung Galaxy S6 HTC One (M9) Grand Theft Auto V Apple iPad Air 2

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True