Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 72, views: 47.204 •

Tot slot

Updates zijn ongelofelijk belangrijk voor smartphones: het vermindert de noodzaak om snel van toestel te wisselen, het kan verkopen van oudere en nu goedkopere modellen opstuwen en geeft de fabrikant een goed imago. HTC heeft op dat gebied met onder meer de Desire, Desire HD en nu weer de One S enkele behoorlijke uitglijders gemaakt en dat kost ze goodwill onder gebruikers en kan ook nieuwe klanten afschrikken.

Het is daarom goed te zien dat de update die HTC nu uitrolt voor de One X en One X+ in elk geval de moeite waard is. Er zitten veel verbeteringen in en de interface is stevig aangepakt, waardoor de telefoon gelijk weer bijna als nieuw kan aanvoelen. Veel van de nieuwe features van HTC, zoals het nieuwe menu om van apps te switchen en Highlight Video's, zitten in de update.

Op gebied van prestaties is er weinig spannends te melden. Het is geen significante verbetering of verslechtering en de telefoon voelt even snel. Zware gebruikers zullen ongeveer even lang met de accu doen, mensen die het toestel minder gebruiken zelfs een stuk langer. Dat alles maakt van de Sense 5/Android 4.2.2-update een waardevolle nieuwe firmware. Zowel huidige gebruikers als eventuele nieuwe kopers kunnen weer even vooruit met deze HTC-smartphones.

Screenshot Sense 5 op One X-serie - lockscreen detail

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:

HTC One X
HTC One X+


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Reacties (72)

HTC heeft op dat gebied met onder meer de Desire, Desire HD en nu weer de One S enkele behoorlijke uitglijders gemaakt.
bij de Desire viel dat toch reuze mee? zijn toch behoorlijk wat patches en nieuwe versies voor geweest.
met het geheugen.. dr hebben ze wel een misser mee gemaakt en maakte het gebruik van custom ROM's eigenlijk verplichte kost.
HTC heeft welliswaar voor updates voor de Desire gezorgd, maar heeft bij de laatste 3 updates voor de Nederlandse (maar ook XX - dus unbranded international) markt anders behoorlijke fouten gemaakt.

Keer op keer stelde ze dat de hardware het niet aan zou kunnen. In werkelijkheid was het de Sense UI die ze niet wilde of konden optimaliseren voor volgende versies.

Het geheugen was daar maar n deel van, de bootloader was voorgepartitioneerd op zo'n manier dat een deel van het geheugen niet aanspreekbaar was. De telefoon was niet ruim bemeten, maar ook niet zo krap als HTC beweerde.

Android 2.3.7 paste compleet en bugvrij in 63MB zonder de google aps en HTC toevoegingen. Als je een volledigere versie wilde waarbij alles werkte en de alle google apps geinstalleerd waren, dan was dat 98MB. HTC's "uitgeklede 2.3.3" update was 312MB. En ze stelde dus dat 500 mb nodig was geweest gezien sense roms toen de 400mb aantikte. Dat stond de bootloader van de Desire niet toe, je zou dan amper werkgeheugen overhouden.
Niet zo gek, de Sense "Rosie" packages waren al 180MB (!!) groot en claimde standaard 96MB werkgeheugen. (Facebook, twitter, mail en stocks applicaties die geladen moesten blijven)

Eigenlijk heeft HTC voor de Desire na 2.1.0 geen "echte" update meer gemaakt. De andere updates waren slechte ports en niet helemaal goed geteste kernel aanpassingen. Ze moesten tot tweemaal toe het toestel in de update herpartitioneren, omdat het anders niet compatible te maken was.

De uiteindelijke definitieve firmware bevat een aantal bugs waardoor het toestel bij lange na niet z'n potentie kan waarmaken kwa accuduur, camera en performance.
Ja, ze hebben veel versies uitgebracht (hardware en software) maar een rommeltje was het wel.
De volledige complete rom van de laatste nieuwe Desire firmware (android+sence+alles) zit op 282MB uitgepakt. Niet 312.
De rom niet uitgepakt zit op 165MB, ook niet 312.

Verder als werknemer van HTC nooit eerder jou info mogen waarnemen (kijk ik toevallig zeer weinig op geruchten sites maar doe ik het liever met interne service bulletins).

[Reactie gewijzigd door JeroenC op 29 augustus 2013 19:45]

Ik vind het nog al opvallend dat de Sensation er niet tussen staat. Die is namelijk ook blijven hangen op ICS waar je toch wel Jelly Bean mag verwachten (zie de Galaxy S II). Ik moet zeggen dat ik dat toch wel erg jammer vind. Ook omdat ik graag Sense 4 of 5 zou willen.
Zeker, ik zit hier nog met een sensation xe en moet het nog steeds met 4.0 doen. Echt belachelijk vind ik het. Qua dat doet samsung het een stuk beter!
Op het forum klagen er anders diverse mensen over minder wifi-bereik en zelf merk ik ook een significante achteruitgang in accuduur en wifi-bereik. Ik gebruik mn gsm voornamelijk voor browsen/nieuwslezen, navigatie en natuurlijk communicatie. Waar ik eerst het einde van de dag makkelijk haalde moet hun nu halverwege de avond alweer aan de lader...Beetje jammer eigenlijk.

Verder zit Sense 5 behoorlijk netjes in elkaar. Naar mijn mening een enorm stuk beter dan stock android.

@hieronder
Ik ben op de hoogte van alle instellingen/factoren. Daar ligt het niet aan, maar evenzogoed bedankt ;) Ik denk dat ik maar eens een factory-reset gaat doen inderdaad.

[Reactie gewijzigd door BramT op 29 augustus 2013 18:00]

Ik heb er echt totaal geen last van. Misschien het energiebeheer voor WiFi even nakijken?
Je zou nog even een backup kunnen maken en vervolgens een factory reset uitvoeren.
Vaak wil dit nog wel iets helpen.
Bij mijn HTC One heb ik hetzelfde gedaan en nu hou ik het weer 2 dagen vol op een accu (laatst iets minder gebruikt, 2 dagen en 9uur gehaald).
Er zijn inderdaad wifi problemen, ik had het zelfde verhaal en heb mijn one X geunlocked en draai nu Android revolutionair he 31.1 waar een wifi fix in zit en nu heb ik weer mijn normale, nog niet al te beste, bereik. Wellicht een tip.
Er is een partij One X toestellen met bekende wifi-problemen (als je rechtsboven op het toestel drukt valt het bereik helemaal weg). Ik meen dat je die kan laten repareren. @JeroenC zal daar vast meer over kunnen vertellen?
Gaat Tweakers ook nog een test draaien voor de HTC One met Android 4.2.2 vs 4.1? :)
Daar ben ik eigenlijk ook wel benieuwd naar.
Goed idee, ik heb inmiddels een One met 4.2.2, dus ik kan het nu doen :) No promises, want komende weken zijn retedruk met allemaal aankondigingen.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 29 augustus 2013 17:44]

Yeah!

Dit is wat Tweakers nu zo goed maak, feedback en daar vanuit de redactie iets mee doen!

Klasse Arnoud ;)

Ben al weer nieuwsgierig na je aankondigingen ;)
Goed idee, ik heb inmiddels een One met 4.2.2, dus ik kan het nu doen :) No promises, want komende weken zijn retedruk met allemaal aankondigingen.
Dank u!
Looking forward to it :)
Ik hoop dan wel dat ze dan even wachten totdat de 4.3 update er is voor de One. Hij is al uitgelekt dus dat hij er komt staat vast. Misschien maakt het weinig verschil maar dan heb je in ieder geval de test weer up to date. Anders kan je over een maand o.i.d. weer opnieuw testen.
Is dat nog de moeite aangezien er al een 4.3 versie is gelekt? Tegen de tijd dat een goede test is gedaan en uitgewerkt zou de info achterhaald kunnen zijn.
Wat ik persoonlijk waardevoller zou vinden is een vergelijking tussen de Sense- en Google Edition-versies. Uit benchmarks lijkt namelijk te komen dat de Google Edition beter presteert.
Eigenlijk geen verschil.
Qua accuduur zit ik nog altijd rondom de 50 uur, rond de 48 bij veel bellen (min 1 uur per dag, whatsapp en mail sync automatische, uiteraard zoveel mogelijk tweakers (1uur per dag)) en rond de 52uur bij 30 min bellen per dag, whatsapp en mail sync.
Qua sence, ja die hadden we uiteraard al.

Daarom lig ik ook niet echt wakker om het feit of mijn telefoon een android update krijgt of niet, vooral de kleinen stapjes hoeft men niet wakker om te liggen. Ik kijk dus meer uit naar Android 5 dan alles wat tussen 4 en 5 inzit (is vrijwel niks eigenlijk)
2 dagen :o?? Heb je speciale settings ergens?

Ik haal altijd 1 dag en dan doe ik geen gekke dingen: 15 minuten bellen max. 40 appjes. Af en toe tweakers.net / nu.nl / HWI checken (15 minuten max). 3G aan tenzij ik echt internet intensief iets wil doen, dan switch ik naar WiFi.
Als je de Facebook en/of Twitter app op je mobiel hebt staan, dan is dat al verantwoordelijk voor zo'n 60% drain in 24 uur met je scherm nog uit :P
Nee ik heb niks, alleen spaarstand die vanaf 7% aangaat..
Wifi staat bij mij overigens ook altijd aan, ook als ik de deur uit ben (dit doordat ik het voorheen weleens vergat om aan te zetten thuis/werk)
Ook de helderheid staat gewoon op automatische, en oja onderweg (1,5uur totaal per dag) de mp3 speler aanstaan.
En ik kom inderdaad op 2 dagen bij ''normaal'' gebruik.
Oja ook dropbox etc synct zodra ik met wifi connect. Ik bespaar dus eigenlijk op niks en haal gewoon de 50 uur.

Hoe meer auto sync apps je gebruikt hoe sneller je batt leeg is uiteraard, daarom de volgende vraag: gebruik je facebook/twitter die auto synct? Deze 2 gebruik ik dus weer niet. Ook gebruik ik mijn telefoon niet om te gamen, oftewel er staan 0 games op. Veel games synce continu naar nieuwe reclame en updates voor je spel (kan dus ook weer invloed hebben)

50 uur bij mijn gebruik is normaal voor de topper als een HTC ONE (one x/s/v zit inderdaad op 1 dag met mijn gebruik)

1 tip: laad never nooit niet je telefoon tot 100% en langer, begin het laden met ongeveer 1-7% te gaan en haal tussen de 90-99% de telefoon van het stroom (dus absoluut niet 's nachts opladen want dat haalt ontzettend veel capaciteit tijdelijk weg. Indien ik hem 's nachts eraan laat gaat die ongeveer 35 uur mee op de accu, is 15 uur minder lang indien ik hem maar tot 98% oplaad....

[Reactie gewijzigd door JeroenC op 30 augustus 2013 08:44]

Heb FB erop staan, maar heb Sync uit. Twitter niet. Heb er 1 game op staan en die heb ik gekocht dus laat geen ads zien (haalt deze dus hopelijk ook niet binnen).

Het laden heb ik wel goed in de smiezen, ik laad enkel 's nachts als het echt niet anders kan en verder altijd op tijd op en van de lader.

EDIT: ik heb dus een HOX en geen One.

[Reactie gewijzigd door Card Nox op 30 augustus 2013 12:17]

Waarom presteert Chrome minder dan de HTC Browser? Althans, dat wordt beweert in dit artikel..
Ergens denk ik het te weten: de HTC browser is meer aangepast aan het HTC toestel (logische) verder valt me op dat op elke telefoon de standaard browser beter werkt dan chrome. Zowel op de S2/S3/S4/HTC ONE chrome geprobeerd maar ik vond chrome elke keer opvallend langzamer/beperkter dan fabrikants eigen browser.

[Reactie gewijzigd door JeroenC op 29 augustus 2013 19:51]

Tip:

'snel opstarten' uitvinken bij Energie instellingen.

Ben ook erg tevreden en ziet er echt strak uit op de HOX :)
Dat gaat misschien om 1 procent van de accu die je 1 keer in de maand gebruikt, want het gaat over snel opstarten van de telefoon.. niet de apps. en die telefoon zet je misschien 1 x permaand uit? ;)
Ik mis eerlijk gezegd de benchmarks voor de One X (zoals de titel suggereert), ben benieuwd of de verschillen even groot zijn als bij de One X+.

Moet zeggen dat ik erg te spreken ben over de update, vind het er goed uitzien en hij voelt toch weer een stukje sneller aan. Dingen zoals scrollen door websites en menu's gaat erg soepel. Ook heb ik het idee dat het multi-tasken wat lekkerder werkt, switchen tussen apps lijkt wat soepeler te gaan.
Het enige probleem wat ik heb is een verminderde wifi-ontvangst, dus ik hoop dat daar nog een soort van fix voor uitgebracht wordt..
Ja ik merk ook wel echt dat de telefoon sneller werkt hoor. Vooral dat switchen tussen verschillende apps en apps openen gaat sneller. Gewoon de algemene vloeiendheid van het systeem is beter. Waar er vroeger soms werd nagedacht is dit nu niet meer. Maar krijg je instant een response.
Is er getest met dezelfde telefoon (accu) en met een schone installatie bij beide Android versies?

edit: Of de accu van de One X+ versleten is of niet, als het maar dezelfde is. Ging er ook wel vanuit, maar zag het nergens staan.

Dat gezegd hebbende, ben zelf altijd benieuwd naar meer. Nieuwe vs oude accu, stock vs custom ROM, Chrome vs stock vs Opera Classic (presto); wat doet dit voor het verbruik.

Zelf in het bezit van de One X met Android Revolution, waarbij de update naar 4.2.2 vrijwel tegelijkertijd uit kwam. De nieuwe Sense versie heb ik zeker laten zitten, ben er zeer tevreden over. Ik heb zelf nog geen telefoon in handen gehad die smoother werkt en er zo strak uitziet qua UI.

Super dat er een review over de update is trouwens.

[Reactie gewijzigd door darkcarlaza op 29 augustus 2013 18:04]

Uiteraard. De telefoon wordt alleen gebruikt voor tests en benchmarks, waardoor de accu ook nauwelijks gesleten kan zijn, als je dat bedoelt :)
Dat is geen correcte aanname. Lithium accus nemen qua capaciteit af met de tijd, de opslag temperatuur heeft hierop grote invloed. Gemiddeld genomen neemt de capaciteit 20% af per jaar bij 25graden Celsius (6% bij 0graden Celsius).

In feite kan je hierdoor stellen dat de update bij jullie meting (een stuk) beter presteert qua accu, als de afname in capaciteit door tijd*temp van de accu in ogenschouw wordt genomen.
Intressant dat 'jullie' wel blinkfeed uit kunnen schakelen, is met 'de meer recente One' helaas niet mogelijk. Hieronder nog wat meer opmerkingen en wat vragen.
Om te beginnen bij het lockscreen: de activatie-ring is verdwenen. In plaats daarvan kan de gebruiker de snelkoppelingen verslepen, het slotje verslepen of de tijd omhoog bewegen.
Je krijgt als het goed is nu ook sommige meldingen op je lockscreen, en ook daar kun je mee omhoog slepen (om meteen naar de betreffende app te gaan)
Een grote verbetering zijn de toggles in de notificatiebalk, waarmee de helderheid snel aangepast kan worden en zaken als wifi en bluetooth snel aangezet kunnen worden.
Is hier een screenshot van? ben heel benieuwd hoe dit eruit ziet, bij 'de meer recente One' heb je dit niet, alleen een knopje bovenin om naar de standaard settings pagina te gaan.
Een andere vooruitgang is het menu om van apps te switchen.
Voor degene die dit zich afvragen (heb de vraag al vaak voorbij zien komen) je komt in dit menu door 2x achter elkaar op de home knop te drukken.
Het hoofdmenu heeft nu mappen en standaard staan er enkele ingesteld. Dat is voor de overzichtelijkheid, maar het komt die overzichtelijkheid niet ten goede. Zo is het niet makkelijk om YouTube of Google Maps te vinden en hopelijk kunnen mensen de zoekfunctie lokaliseren om op die manier apps te starten
Het is misschien even wennen maar de mappen zijn heel logisch, je hebt een map google en een map media, daarin vind je alles terug. De zoekfunctie kun je vinden door bovenin het menu de pagina iets naar beneden te trekken, dan krijg je bovenin zoeken, playstore, en settings (waar je het 4x5 raster kan kiezen)
Precies als bij de Nexus 4, 2 vingers swipen en je hebt een identiek lijstje. Erg fijn, maar helaas niet aan te passen.
[...]

Is hier een screenshot van? ben heel benieuwd hoe dit eruit ziet, bij 'de meer recente One' heb je dit niet, alleen een knopje bovenin om naar de standaard settings pagina te gaan.
Jawel joh, als je de notoficatiebalk omlaag trekt dan heb je rechts boven in een kubus staan, als je deze aan klikt dan heb je alle toggles erbij staan.
Heb zelf de One met Android 4.2.2 (gewoon origineel), let wel, je moet wel 4.2.2 hebben en niet 4.1

[Reactie gewijzigd door pluimpje2 op 29 augustus 2013 17:31]

De folders in het hoofdmenu zijn gewoon aan te passen overigens. Je kan gewoon zelf nieuwe folders maken, verplaatsen, etc. Ik heb nu alles op 1 pagina in het hoofdmenu. Niks meer scrollen :)
Op de one werkt het met de snelkoppelingen wel, indien je een htc one hebt, neem hem voor de lol even vast en zoek 10 sec :D
Dus een beetje geven en nemen met deze update om je telefoon 'bij de tijd te houden'. Verder wel spuuglelijke iconen die zo nodig in een minimalistische stijl moeten zijn. Dat is een kwestie van smaak natuurlijk, maar ik kan de boel minder makkelijk uit elkaar houden omdat alle iconen zoveel meer op elkaar lijken dan bij de oude stijl. Waarschijnlijk kom ik zo over als een oude vent...
Dus een beetje geven en nemen met deze update om je telefoon 'bij de tijd te houden'. Verder wel spuuglelijke iconen die zo nodig in een minimalistische stijl moeten zijn. Dat is een kwestie van smaak natuurlijk, maar ik kan de boel minder makkelijk uit elkaar houden omdat alle iconen zoveel meer op elkaar lijken dan bij de oude stijl. Waarschijnlijk kom ik zo over als een oude vent...
Haha helemaal met je eens. Voel me nu ook ineens oud :(
Algemene tip trouwens voor de gebruikers, mits je het niet gemerkt hebt:
Die 4x4 iconen in het menu staan standaard aan, maar kan je thank god terug zetten naar 4x5 onder het kopje "rastergrootte" als je het sub-menu opent. (Drie witte puntjes bovenin, die je overigens waar je ook in het menu bent op kunt roepen, samen met de play store, door heel langzaam je scherm naar onder te trekken.)

Ik vind dat zelf veel prettiger werken dan 4x4.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair: Asus Apple iPhone 6 iPhone Apple iPhone 6 Plus Smartphones Laptops Microsoft Games Apple Software

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013