Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 91 reacties, 157.058 views •

Conclusie: dubbel gevoel

Met de Vaio Duo 13 heeft Sony duidelijk geprobeerd om een serieuze laptop neer te zetten, waarmee alles uit Windows 8 gehaald moet kunnen worden. De tabletmodus moet een soepel gebruik van de Windows-apps opleveren, terwijl het uitschuifbare toetsenbord de serieuzere gebruiker moet accomoderen.

Een goed idee, maar aan de uitvoering schort het een beetje. De bouwkwaliteit is in orde; Sony heeft gebruikgemaakt van stevige materialen, zoals een metalen scharnier en Gorilla Glass. Helaas voelt het vooral bij het dichtklappen van de ultrabook niet aan alsof er over de stevigheid van de Duo 13 is nagedacht en vraag je je als gebruiker af of de ultrabook van 1400 euro wel tegen die klappen opgewassen is.

Dat tweeledige gevoel houden we ook over aan het scherm. De kleurreproductie is goed, het beste wat we op een ultrabook hebben gemeten zelfs. Door de slechte kijkhoeken en de backlight bleeding is het echter nauwelijks mogelijk om daarvan gebruik te maken. Daar komt bij dat het scherm niet kantelbaar is, waardoor de kijkhoeken niet aangepast kunnen worden en de gebruiker voor de juiste kijkhoek in een rare houding gedwongen wordt. De ergonomiescore wordt ook niet opgehoogd door de krappe touchpad en het oncomfortabel tikkende toetsenbord.Sony Vaio Duo 13

We zijn beter te spreken over de featureset van de laptop. Sony heeft eraan gedacht om de laptop met hedendaagse aansluitingen zoals usb 3.0 en hdmi uit te rusten, maar geeft ook een verloopkabeltje naar d-sub mee. Daarnaast levert Sony een pennetje en het zeer inventieve mobiele accespoint mee.

Ook over de accuduur van de ultrabook zijn we enorm te spreken. We verwachtten op basis van eerdere resultaten al een knappe score van de Haswell-architectuur en die verwachting kwam uit.

Wat niet klopt, is dan de prijs. Had Sony een beter scherm en een wat beter doordacht scharnier op de laptop gezet, dan was de Duo 13 zijn geld waard geweest. Vooralsnog kunnen we echter alleen concluderen dat Sony met zijn 13"-slider een uitglijdertje maakt.

Pluspunten

  • Lange accuduur
  • Ruime hoeveelheid aansluitingen en accessoires

Minpunten

  • Slechte kijkhoeken
  • Schuifconstructie voelt niet stevig aan
  • Erg kleine touchpad

Eindoordeel

Tweakers zegt: voldoende

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 3
Featureset Score: 4
Prestaties Score: 3
Beeldkwaliteit Score: 2.5
Bouwkwaliteit Score: 3
Ergonomie Score: 2.5
Warmte en geluid Score: 4
Mobiliteit en accuduur Score: 4.5

Lees ook de gebruikersreview

Populaire gebruikersreview

Meer gebruikersreviews over deSony Vaio Duo 13


Door Jelle Stuip

- Reviewer

Jelle werkt sinds 2013 bij Tweakers en kan zijn kennis en voorliefde voor hardware gebruiken in het testlab. Hij test en bespreekt vooral videokaarten en laptops, waarbij niet alleen op de binnenkant wordt gelet maar ook naar de buitenkant wordt gekeken. Een paar keer per jaar vliegt Jelle naar het buitenland om op beurzen het nieuwste van het nieuwste te zien en uit te proberen.

Gerelateerde content

Reacties (91)

Ik vind het concept wel erg goed van Sony, alleen jammer dat voor dit geld er nog teveel puntjes zijn om hem niet te kopen. Wellicht dat de opvolger wel direct in de roos schiet.
2x usb. Ik vind dit onacceptabel, dit is gewoon sneu. Vroeger waren ze heer en meester met de vaio's in de compacte oplossingen, maar wat er nu gebeurt kan ik niet verklaren.
Heb je de foto's al bekeken? Dit is meer een tablet met een uitschuifbaar toetsenbord dan een laptop, waar ga je die 3de USB-poort steken, en wat wil je er eigenlijk op aansluiten dan? Een toetsenbord, muis, externe opslag misschien .. Dan is een USB-hubje ook snel geplaatst. Ik vind het ook spijtig dat er geen 36 USB-poorten aan dit ding zijn, maar je moet ook wel realistisch zijn in je verwachtingen, ik vind het al sterk dat er plaats is voor 2. De Surface Pro heeft toch ook maar één USB-poort.
ik heb de foto's bekeken. Er is naast de HDMI-uitgang plek voor nog zo'n 4 USB-poorten. Dus het kan gewoon. Wat ik er op wil aansluiten: een usb voor ontvanger muis, de andere twee worden gevuld met opslag, zodat ik heen en weer kan kopiëren zonder eerst naar de laptop te hoeven kopiëren ("ja, maar dan haal je de muis eruit", klopt, maar er is plek zat, dus het is verkeerd bezuinigen).
Dat de surface pro (tablet) maar één poort heeft, betekent niet dat de vaio 13 (convertablet?) dit ook moet hebben, dat is appels met peren vergelijken. Vind het ook jammer van de toetsenbordverlichting, backlightbleeding en slechte kijkhoeken. Heb zelf een oudere vaio 13" (VPCZ13C5E) en die is behalve de leeftijd eigenlijk maar weinig slechter...
Je weet toch niet wat er inwendig naast de HDMI uitgang zit? Extra USB poorten betekent ook extra hardware op het moederbord en er moet ook ruimte zijn voor batterij... Wat jij aan de buitenkant ziet, zegt niets over de mogelijkheden inwendig.

Ik ( persoonlijk ) wil geen laptop met touchscreen. Gezien het gewicht van deze Vaio, zal men hem niet gebruiken als tablet, dus mijns inziens, is het de meerprijs niet waard t.o.v een standaard ultrabook.

Overigens, design vind ik geweldig strak, maar ook dit is persoonlijk.
Wat KayD zegt, een USB-poort is niet zomaar een gat in de behuizing... Langs de binnenkant van de behuizing is dat meer dan 1cm² die onbenut blijft. Lijkt wel dat volgens jou de volledige zijkant uit interfaces zou moeten kunnen bestaan. Wat externe opslag betreft, je kunt ook een SD-kaart gebruiken.

En mijn vergelijking met de Surface Pro, dat was maar om in perspectief te zetten. Met welke slider tablet/laptop ga je dan vergelijken? De alternatieven die Tweakers opsomt hebben allemaal maar 2 USB-poorten, sommige zelfs niet allemaal USB3.0 (die Samsung heeft dan misschien een enorme resolutie, die heeft dus nog wel een USB2.0 poort). Dat aantal poorten is gewoon de norm, als je er meer wilt, ga je toegevingen moeten doen met de batterij. Laat dat nu zowat hét pluspunt zijn van dit toestel.

Mijn 15,6" grote en dikke laptop heeft maar 3 USB-poorten, dat je daar een probleem mee zou hebben, begrijp ik. Maar iets wat in essentie een tablet is (het toetsenbord is toch echt alleen voor als je iets meer wilt typen) zet je toch niet vaak genoeg neer om al die randapparatuur op aan te sluiten. De review hier raadt het gebruik als tablet niet aan, maar dat komt door het scherm en daar zijn andere reviewers net zo positief over, dan weet ik het ook niet meer.
Ik geef je gelijk dat over het algemeen 2 usb poorten meer dan genoeg is, ik gebruik er standaard 1 van de 3 (een externe muis). Telefoon hoeft eigenlijk niet meer verbonden te worden dankzij dropbox tegenwoordig dus hou je er bij deze sony 1 over voor bijv een externe toetsenbord/printer/hdd.

Maar deze LAPTOP met TABLET-FUNCTIES is uiteraard niet te vergelijken met een tablet zoals de Surface Pro of de iPad die er 0 heeft.
Waarom vind je het sterk dat er plaats is voor 2? Zie die dikke voorkant.
Ik vind het zelfs onhandig dat ze aan de voorkant zitten, mijn muis daarop aansluiten is dus al gelijk een onhandig concept. De enige reden daarvoor zal zijn dat er een tablet idee in zit, en dus makkelijk in de hand moet liggen, oftewel dunne randen (links/rechts)

Ook de SD gleuf voor, waarom niet gewoon micro sd kaartjes als standaard maken? De gebruikers met een oldskool grote sd card zie je veeel minder, en die doelgroep heeft nog altijd een hub indien het nodig zou zijn. Haal die grote sd gleuf eruit, maak 1 met microsd en nog een sata/usb poort en veel reacties hier konden achterwegen gelaten worden.

[Reactie gewijzigd door JeroenC op 14 augustus 2013 10:39]

Ik vind het zelfs onhandig dat ze aan de voorkant zitten
[...]
Ook de SD gleuf voor
Misschien moet je de foto's nog eens beter bekijken, alle aansluitingen zitten namelijk aan de achterkant. Aan de voorkant zit niks als ik de foto's bekijk.. :)
1. De interfaces zitten aan de achterkant, en als ik het goed begrijp wou jij een bedrade muis inpluggen? Mijn laptopmijs heeft een ontvanger die meer een halve centimeter uitsteekt, zelfs met de interface aan de voorkant zou dat gaan.

2. De meeste micro-SD-kaarten worden nog steeds met een SD-kaart adapter verkocht, ik heb er zo meerdere liggen. Ik volg de fotografie niet zo, maar mijn camera gebruikt nog grote SD-kaarten, dus ik ben er blij mee dat die nog gelezen kunnen worden. Ik heb er even de Pricewatch bijgenomen en een paar willekeurige, populaire dSLR modellen gekozen (Sony Alpha A58K, Nikan D7100, Canon EOS 6D), die gebruiken ook allemaal SD kaarten. Bij compactcamera's hetzelfde verhaal, al zie ik daar inderdaad wel een paar die alleen micro SD doen. Dus ik weet niet wat jij ziet onder weinig gebruikt, maar als de meerderheid van de nieuwe camera's nog gebruikt van SD kaarten, denk ik niet dat het moment al daar is om die af te schaffen. Het is niet op de schaal zoals bij telefoons, maar bij telefoons verwijder je de micro SD toch maar weinig omdat je apps daar vaak ook deels op staan.

Het is waar dat er plaats gewonnen kan worden door kleinere SD kaarten, maar ik begrijp niet goed dat je eerst er zo op hamert dat het een LAPTOP is, om dan te gaan snoeien in de functionaliteit. Net zoals zeggen het is een LAPTOP, maar voor mij hadden ze het toetsenbord mogen weglaten...
Ik hamerde op het woord LAPTOP doordat het geen TABLET is. Ik reageerde namelijk op iemands reactie. Dat jij en ik weten dat het een laptop met functies van een tablet is wilt niet zeggen dat die gene boven mij dat ook begrijpt.
Apparaat zal slecht verkopen. Ten eerste vanwege de belachelijk hoge prijs, ten tweede vanwege het slechte scherm, ten derde omdat de meeste mensen de toegevoegde waarde van touchscreens op laptops niet zien en als laatste omdat Windows 8 niet voor het succes van touchscreens heeft gezorgd waar wel op was gehoopt :

http://www.computerworld....myId=125&pageNumber=1

Als ik een nieuwe laptop ga kopen heb ik liever een scherm van hoge kwaliteit met een hoge resolutie dan zo'n overbodig touchscreen. Met een muis bedien je veel directer en nauwkeuriger.

Indien ik een mobiel apparaat met touchscreen wil hebben, koop ik een fatsoenlijke tablet. Geen hybride Sony-laptop van ¤ 1544,- Het is nog steeds crisis. Die ¤ 1000+ die ik dan bespaar zet ik liever op mijn spaarrekening. Met al dat gestuntel van ons kabinet ga ik dat geld nog hard genoeg nodig hebben voor andere zaken ben ik bang ...

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 13 augustus 2013 13:03]

Heerlijk om te zien dat je je eigen mening van touchscreen gebruikt om het als feit te beredeneren. Lees het artikel eens terug, de grote reden dat mensen minder snel voor touchscreen kiezen (i.c.m betere hardware), is dat de prijs hiermee dan hoger wordt.
One reason is that touchscreen laptops remain more expensive than non-touch models. Many industry watchers expected that prices would quickly fall as demand climbed and computer makers scaled up to crank out more touch-enabled PCs.

"Touch was too expensive last year," said O'Donnell. And although he acknowledged that prices have fallen, they have not dropped far enough. "They're generally in the $699 to $799 range," he said. That's hundreds more, sometimes as much as double the price, of non-touch notebooks.
Zelf merk ik juist dat duurdere laptops überhaupt minder verkocht worden. De meeste mensen hebben geen behoefte om zware berekeningen uit te voeren of hun vakantie filmpjes te maken, maar beetje browsen en films kijken. Tegenwoordig zijn er genoeg laptops te vinden rond de 400 a 500 euro met touchscreen en die verkoop ik ook als warme broodjes over de toonbank.

Klanten vragen hier ook om en vinden het erg handig bij simpele taken het scherm te gebruiken. Tegenwoordig zijn er steeds meer bedrijven die hun slechte verkoop verwijd aan Windows 8, maar dat is in meer hun eigen fouten qua marketing niet onder ogen willen zien.

Zelf heb ik het zwarte model getest en bener zelf erg over te spreken. De werking van het schuifsysteem werkte erg goed en gaf het idee dat het tenminste langdurig meegaat. HP had namelijk in het verleden modellen uitgebracht wat na enige tijd slijtage ging vertonen en de prijzen daarvan waren ook ongeveer hetzelfde. Kan mij hierdoor niet vinden in de conclusie van de tweakers crew.

[Reactie gewijzigd door vali op 13 augustus 2013 15:03]

Windows 8 had er geen halt in moeten brengen, ze hadden het kunnen doen door grafische eisen te kunnen stellen(hoewel dat niet nodig is). Bijv je dient minimaal een nvidia 650 erin te hebben, maar waarom?

Hardware is nu al na mijn ervaring sinds 1-2jaar op de max voor de doorsnee consument. Indien mensen uit de vrienden/kennis/familie kring advies vraag voor een laptop, en denken rondom de 1000 euro nodig te hebben ben ik meestal snel klaar met zoeken, en dan heb ik een laptop van 500 euro die aan alle eisen voldoet en over 5 jaar nog goed draait voor de dagelijkse taken.
Daar waar je bijv 15 jaar terug een pc kocht met een cpu met 166mhz en elk jaar er een paar 100 bij kwam, die verschillen waren immens groot in de praktijk, zo ook bij de grafische kaarten, dus mensen bleven opnieuw kopen om meer te kunnen met hun systeem. Dat hoeft anno 2013 niet meer. Dat is slecht voor de PC markt, niet voor de consument (wellicht wel uiteindelijk maar nu niet).
Om daar Microsoft de schuld voor de geven is toch raar of niet?

Zelf heb ik windows8 alleen op de tablet gebruikt, mijn 2 jarige laptop met i5 2nd gen en etc doet het nog perfect icm windows7.

Over Windows 8 gesproken en dan raak ik steeds verder offtopic:
Laatst een man van 61 gesproken op een verjaardag, hij wist dat ik interesses had in de tablet-smart en computer wereld. Hij kwam vragen wat ik van windows8 vond, ik uiteraard positief uitgesproken. Verteld hij:
Toevallig heb ik vorige week een nieuwe laptop gekocht met windows8 en wat was dat wennen de eerste dag, na 2 dagen gebruik wilde ik niet meer terug naar windows7.
Dat gaf mij de doorslag dat Windows8 gewoonweg simpel maar goed in elkaar steekt en zelfs oudere minder-snel lerende mensen instaat zijn het snel onder de knie te krijgen. Hij was zo enthousiast dat hij het gewoonweg PRACHTIG noemde.
Voornamelijk de jongere generatie die wispelturig zou moeten zijn en nieuwsgierig zou dit leuk moeten vinden, helaas zie ik hier op tweakers dat ze de oudere generatie gedrag beginnen te kopiëren: bang voor vernieuwing. Gelukkig dat de bange tweakers onder ons onder de minderheid valt, anders zitten we over 20 jaar nog met de huidige hardware en technieken. Iets waar ik voor pas.

[Reactie gewijzigd door JeroenC op 14 augustus 2013 08:47]

Je moet eens beginnen met opletten naar de reacties wat jij de laatste tijd plaatst, zo kort door de bocht zonder een gegronde reden waarom je dat zo kort door de bocht zegt.
Net als dat je gister zei: rsi zit tussen je oren en etc, ik vind het rondom belachelijk.

Dat jij in een crisis zit wilt niet zeggen dat de rest in een crisis zit, de crisis zit immers tussen je oren, gewoon werken en geld verdienen. Ik heb nog niks van 1 of andere crisis meegemaakt hoor, buiten dat het veel luisteraars en kijkers trekt in de media, en de hele detailhandel etc opgeschoond word en mensen langer studeren (positief). Ik leef, ik geef geld uit en ik spaar als de sodemieter, ik steun de economie door geld uit te geven en ik steun banken door er geld op te zetten. Meer kan ik als burger niet doen om het voor andere beter te maken.

Wat nog kwalijker is is dat er inderdaad spraken is van een crisis dankzij mensen als jou: bang om iets te kopen, te gierig met hun geld, dan ontstaat er een economische crisis, klopt.
Dat jij prioriteiten stelt is niks mis mee. Maar ik zie de kans zeer groot dat voor een ander deze laptop meer prioriteit heeft dan een macbook pro van 2000-3000 euro, dan heb je nog geen touchscreen wat toch leuk kan zijn, vooral met dit concept.

Dat je graag met vingers wijst mag duidelijk zijn, maar zoals men weet: een betere wereld begint bij jezelf.

Daarbij is dit de adviesprijs momenteel (1544¤) zoals we weten zal die snel dalen.

En niet meer en niet minder, je weet toch die mensen wat hun geld op rekeningen in IJsland exporteerde, in de hoop slimmer en beter eruit te komen dan de rest? Die hebben niet veel meer hoor.
Indien ik jou gedachte over onze kabinet had zou ik als ik jou was absoluut niks meer op je spaarrekening zetten voordat het weg is en in de pot van de overheid verdwijnt.

[Reactie gewijzigd door JeroenC op 14 augustus 2013 07:49]

Hebben jullie niet toevallig een maandagochtendmodel te pakken met die rare problemen zoals ongelijke toetsenbordverlichting en zo veel backlight bleeding?
Lijkt me niet dat ze maandag ochtend modellen als review exemplaar geven...
Mocht dat het geval zijn, dan is het nog steeds goed te weten dat er een goede kans is dat je een slecht exemplaar hebt.
Erg zonde van de touchpad! Ergonomisch gezien lijkt dit een geweldig apparaat als ik dat toetsenbord zo bekijk.

Jammer van het scherm en het onfijne gevoel bij het schuiven, de lange accuduur zou echt wel een bepaalde doelgroep kunnen aanspreken als deze details goed verwerkt zouden zijn.

Die accessoires zien er erg interessant uit, is er meer info over dat pennetje? :+
wat kost het op zo'n systeem in hemelsnaam nou extra om gewoon 8GB te leveren ipv krappe 4GB? 20 euro? Wat een rare beslissingen maken die lui toch. Maar goed, met een dergelijk scherm maakt het toch al niet uit, want je moet hem sowieso al niet kopen dus.
"...om gewoon 8GB te leveren ipv krappe 4GB?"

Voor 95% van de mensen is 4GB voldoende. Pas bij specifieke taken als virtuele machines of andere zware taken zal meer geheugen handig zijn.

Daarnaast kon je bij de duo 11" alles gewoon vervangen/upgraden. Daar kon je zelf geheugen bijprikken, of een grotere SSD plaatsen. Ik verwacht dat dat bij deze ook kan.

"h. Maar goed, met een dergelijk scherm maakt het toch al niet uit,"

Het scherm is een stuk beter dan de nieuwe macbook air, en die schijnt ook wel te verkopen. Dus daar zie ik het probleem niet.
Woekele,

Het is een ultrabook!

Als je zoveel geheugen nodig hebt om je apps te draaien, is deze Sony niet de juiste keuze.
Dan moet je toch echt doorschuiven naar een laptop.
4 jaar geleden hadden ultrabooks ook al 4GB. Je doet net of 8GB veel is. Ik vraag niet om 16 of 32. Maar 8 moet toch kunnen.
ik heb de XPS 13 besteld, deze heeft 8GB en is ook een ultrabook
Voor 95% van de mensen is 4GB voldoende. Pas bij specifieke taken als virtuele machines of andere zware taken zal meer geheugen handig zijn.
Maar het is toch jammer dat 'als je het ding een keer serieus gebruikt' je meteen teleurgesteld wordt. Daarnaast levert die extra 4GB gewoon extra performance op door extra caching en andere optimalisaties.
Daarnaast zijn dit soort systemen al niet geschikt voor 95% van de mensen (het is een niche product), dan wil je niet nog eens extra beperkingen introduceren. Dan moet je de potentiële kopers ook gewoon volledig overtuigen.
" 'als je het ding een keer serieus gebruikt' je meteen teleurgesteld wordt."

Nee hoor, je kunt het geheugen gewoon upgraden. Dus voor 40 Euro klik je er 4GB bij.

"Daarnaast zijn dit soort systemen al niet geschikt voor 95% van de mensen (het is een niche product)"

Precies, en dit is dus ook geen powerstation. Het is een mobiel werkstation, en geen krachtpatser om virtuele machines te gaan lopen draaien.

"Daarnaast levert die extra 4GB gewoon extra performance op door extra caching en andere optimalisaties."

Nee hoor dat levert geen merkbare extra prestaties op.

"dan wil je niet nog eens extra beperkingen introduceren. "

Je kunt hem ook met 8GB bestellen. Maar vergeet niet dat de processor ook geen hoogvlieger is, hij moet het nog afleggen tegen de vorige generatie i5-U die zich ook al niet leende voor dat soort taken.

Of je zou de versie met de i7-4500U moeten bestellen(versie met i7-4500u en 8GB is 1819 zonder korting). Maar dan nog leent het concept zich daar niet voor.

Dat laat dus ook meteen zien waar Sony de nadruk op legt, namelijk de accuduur. En daarin zijn ze geslaagd.

[Reactie gewijzigd door Brazos op 13 augustus 2013 11:40]

Klopt inderdaad dat je voor 40¤ 8 GB hebt (4 GB extra) maar je kan wel achteraf niet bijklikken aangezien er maar plaats is voor 1 module.

Die module is trouwens wel dual-channel architecture desondanks het maar uit 1 module bestaat.

Voor wat zo'n ultrabook/hybride moet dienen is de cpu wel degelijk snel genoeg.
Ik heb de versie met i7-4500u en ben al meermaals verrast geweest met de performance.
Als je goed leest zie je dat ik ook niet zeg dat de cpu niet snel is, maar dat de i5 versie bijvoorbeeld niet geschikt is om taken als virtuele machines e.d. te draaien waarbij het ram geheugen in het geding komt.

Voor de rest geloof ik graag dat de processor snel genoeg is voor de taken waar dit apparaat voor gemaakt is.

Je hebt inderdaad gelijk over dat lege slot, ik las het ergens en andere bronnen beweerden weer wat anders, had mijn reactie dus al gewijzigd. Maar 40 Euro voor 8GB is alsnog geen enorm bedrag. Bij de duo 11" kon dit namelijk wel, ik lees overigens wel veel dat de SSD wel te vervangen is.

[Reactie gewijzigd door Brazos op 13 augustus 2013 12:48]

Ik vind dat RJ-45 ding maar een bijzonder verhaal..
Je gaat van RJ-45 naar USB en vervolgens naar Wireless.

Kun je dan niet gewoon het netwerksignaal oppakken via de USB aansluiting??
de USB is natuurlijk alleen maar voor de stroomverziening. Daarom zit ie op het stroomblok.
Dan ben je nog steeds verplicht 'bedraad' te werken. Door dit routertje kan je dan (binnen bereik) overal gaan staan waar je wilt. Vooral handig als je veel op reis bent: niet alle hotels bieden wifi maar hebben wel vaak een Ethernetaansluiting of -kabeltje bij het bureau.

Met zo'n portable router kan je dan toch overal in je kamer aan de slag, zonder een lange kabel mee te hoeven nemen.
Overal in de slag ? Moet je wel een usb oplader in de buurt hebben om hem op aan te sluiten gok ik. En of dat werkt is natuurlijk maar de vraag.
Meestal zijn hotels er wel op ingericht dat ze een werkplek hebben met zowel een Internetaansluiting als stopcontact ;) En waarom zou dat vervolgens dan niet werken?

Nu zeg ik niet dat de toepassing alléén voor hotels is, maar dat de zakelijke reizigier een belangrijke doelgroep van deze Ultrabook/tablet is, zo komt het wel op mij over.
Die usb oplader is gewoon je lader van je laptop, en die heb je dus uiteraard bij je.
Je zou bijna die Vaio kopen voor dat RJ45 dongeltje, dat is echt een prachtige oplossing en sowieso stabieler dan wifi op reis, want dat wil nog wel eens 'all over the place' zijn... En vrijwel elk gebouw heeft wel ergens een ethernetpoort in de muur zitten. Plus: geen inlog/aanmeldperikelen, plug & play.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 13 augustus 2013 15:58]

Net als wanneer je zelf een willekeurig ander accesspointje meeneemt? Weliswaar is deze vrij compact (met name wegens ontbreken voeding intern), maar het is een beetje de vraag of de performance (zowel in range als in snelheid) wel gelijkwaardig is. Daar wordt nu niets over gezegd.
http://www.sony.nl/produc...patibele-bijproducten#tab

VGP-WAR100
Draadloze router

Beschikbare LAN-verbinding omzetten in een draadloos signaal

Gewoon aansluiten op uw wisselstroomadapter voor instant Wi-Fi
Klein en licht, neemt zeer weinig ruimte in
Uw persoonlijke apparaten tegelijk aansluiten
Ik heb dat concept van sliders nooit begrepen. Wat was er mis met de roterende scharnieren?

[Reactie gewijzigd door freggel op 13 augustus 2013 22:52]

De tabletfunctie? Hoe wil je die voor elkaar krijgen als je vaste scharnieren hebt op de rand van je apparaat?
Volgens mij heb je echt geen flauw idee waar hij het over heeft. Hij bedoeld zo'n schanier:
http://www.lenovo.com/sho...b/530x430/x220-tablet.jpg\


Dat geldt ook voor de persoon hieronder. Hij heeft het niet over de lenovo yoga.
Exact wat ik bedoel. Dat werkt op schoot en op een bureau veel prettiger imo, dan kan je zelf de hoek van het scherm bepalen EN er is ruimte voor een ruimer toetsenbord en een groter touchpad.

Als de laptop nu een budget modelletje van ¤600,- was geweest dan had ik het gesnapt, een degelijk scharnier zal niet goedkoop zijn. Maar voor ruim ¤1500,- verwacht ik dat het er wel af kan. :)
Ik heb dat concept van sliders nooit begrepen. Wat was er mis met de roterende schanieren?
't feit dat je dan je 'tablet' op het keyboard moet neerleggen als je enkel het scherm achterover kan klappen? Punt van een slider is dat de onderzijde te allen tijden de onderzijde blijft.
Nee, niet normale scharnieren, maar scharnieren die kantelen en roteren, zoals in de link van Darkstone. Die hebben o.a. als voordeel dat je zelf de kijkhoek kan bepalen en dat er ruimte is voor een normaal touchpad. :)
Zonde van het scherm, over het algemeen levert Sony uitstekende producten met een goede kwaliteit.
Wellicht dat ze dit in een herzien model weten te verbeteren.
Kan het zijn dat er een slecht review-exemplaar is opgestuurd door Sony? Overige reviews zijn positief over het scherm. O.a. Engadget en Techradar:

Engadget:
"The VAIO Duo 13 takes the Duo 11's 1080p IPS touchscreen and improves it with Sony's Triluminos tech, which first debuted in Bravia TVs and is also on its just-announced VAIO Pro lineup. The panel is every bit as bright as you'd expect, and viewing angles are generous."

Techradar:
"The increased screen size is nice for media, with colours and contrast in particular looking brilliant, thanks to Sony's clear experience in visual technology (such as Triluminos, which can be found in Sony's Bravia TVs such as the Sony KDL-55W905A as well)"

En uit de conclusie van Techradar:
"The screen looks fantastic, and the increased size makes it great for media viewing, and the included digital stylus is a nice addition."

Edit:
Ik zie nu ook dat bouwkwaliteit van Tweakers 3 sterren krijgt, terwijl dezelfde reviews die ik hierboven quote juist positief zijn over de bouwkwaliteit van de Vaio Duo.

Uit de review van Engadget:
"This is pretty huge: Sony completely revamped its hinge design. The so-called Surf Slider mechanism on the Duo 13 is much easier to activate; we could even pull up the screen with just one hand. The slider mechanism feels much sturdier this time around, too; collapsing the device back into slate mode feels steady and secure rather than wobbly. The hinge also looks a lot better, as the cabling is now tucked behind the hinge rather than exposed (huzzah!)."

Uit de review van Techradar:
"We really liked the improvements to the sliding design, which makes it much easier to open and close. The addition of the new Intel processor means that overall performance has gone up a notch - though not quite as much as we'd hoped - but start up times and battery life improvements are all appreciated."

En nog een stukje uit de review van Cnet:
"Most importantly, the sliding mechanism for exposing the keyboard is much improved and actually opens and closes easily with a single finger. It's a much smoother experience, whereas the Duo 11's hinge confused some people."

Deze conclusies sterken mij in mijn gedachte dat Tweakers misschien een slecht exemplaar heeft gekregen.

[Reactie gewijzigd door DwightKSchrute op 13 augustus 2013 09:48]

Ik vond het ook al een beetje een raar stuk. Vooral omdat tweakers destijds bij de Macbook air 13 overwegend positief waren over het scherm, terwijl die in de nominatie komt voor één van de slechtste schermen ooit in een Apple product.

Er wordt gesproken over backlightbleeding tijdens het opstarten, maar elk lcd scherm heeft last van backlightbleeding, en dat vooral bij het opstarten omdat het paneel dan doorgaans op volle sterkte staat. En met 356 Nits is het een behoorlijk fel paneel, eenmaal opgestart wordt de schermhelderheid geregeld door de lichtsensor en heeft Sony doorgaans erg goede zwartwaarden.

Het rare is vervolgens dat er geen test wordt gedaan die de zwartwaardes in beeld brengt. Waarom wordt het dan gezegd? Zo kun je zon uitspraak toch niet serieus nemen? "het scherm vertoont backlightbleeding bij het opstarten, daarna zeg ik niet, testen doe ik ook niet".

Er bestaat geen LCD paneel zonder backlightbleeding, om dat tegen te gaan hebben fabrikanten allerlei trucjes zoals het verlagen van de helderheid en software trucjes die het contrast e.d. bijstellen. Het verhaal wordt pas interessant vanaf het moment dat de computer klaar is, en er een film wordt afgespeeld o.i.d.
je hebt helemaal gelijk, alle andere recensies zijn lovend over het scherm. @Jelle: hebben jullie contact opgenomen met Sony over de gebreken aan oa het scherm?
Om de een of andere reden is Tweakers vaak minder positief over Sony producten lijkt het wel...Weet nog met de tablet S van Sony...Blijkbaar heeft dat ding geen micro usb aansluiting en dat werd met een grote minpunt bestraft. Hele discussie dat het zonder micro usb sneller oplaadt werd als niet belangrijk aangegeven..de Tablet Z heeft wel een micro usb aansluiting en dat werd bestraft omdat het niet snel oplaadt via de micro usb :? ....sja...
Je maakt een correcte constatering, alleen is de "comment" sectie niet de juiste plaats als je de reactie van tweakers wilt krijgen.

In het forum heb ik al een topic gemaakt over deze review, en de fout die er mogelijk gemaakt is.
Review: Sony Duo 13

Ik zou zeggen, "Join the discussion" als er nog een reactie gaat komen van t.net
Dank voor de tip. Ik ken de 'Geachte redactie'-forum, en ik zag inderdaad dat je een topic hebt aangemaakt. Ik ben het alleen niet met je eens dat de 'comment'-sectie niet geschikt is om het op te merken, het gaat immers inhoudelijk over de review die t.net heeft uitgevoerd.

Daarnaast heb ik de redactie van t.net regelmatig ook in de 'comment'-sectie inhoudelijk op dit soort posts zien reageren. Met name Arnoud Wokke doet dat mijns inziens erg goed. Ook werd er onlangs in de Hands-on van verschillende mobile games nog gereageerd, nadat er veel commentaar was op de gekozen spellen.

Ik zal je topic zeker in de gaten houden.
Ik weet het niet, maar deze zin:
Het is natuurlijk de bedoeling om de laptop met het touchscreen te bedienen, maar niet iedereen zit te wachten op vingerafdrukken op het scherm.
doet mij een beetje vreemd aan. Als je een touchscreen apparaat koopt is het toch een soort van je bedoeling om dingen met je handen te bedienen? Ongeacht de werking van het (ook in mijn ogen erg kleine) touchpad, is het niet willen gebruiken van je vingers een behoorlijke no-go als je in deze categorie een laptop zoekt..?
haha inderdaad :P Dat is zoiets als zeggen ik koop een tablet maar wil hem enkel met een toetsenbord bedienen..

Koop dan gewoon een "normale" laptop, ben je goedkoper uit ook.
Volgens mij weten de gebruikers zelf ook gewoon niet waarom je een laptop-tablet convertible nodig hebt met zowel een touchscreen als een touchpad als een tobo.

De enige reden is dat het leuk schuift op je startscherm in Win8. Woeptiedoo... Op een tablet vervangt de touch nog iets, namelijk muis/tobo. Op touch laptops moet je kiezen... maar waarom zou je in hemelsnaam uberhaupt willen kiezen als je altijd alles bedient hebt met muis/tobo.

Die verwarring is logisch, touch op een laptop is onnodig en dit soort tussenvormen bieden eigenlijk vrij weinig nieuws, het is gewoon domweg de verkoopcijfers van tablets proberen in laptopvorm te gieten. Ben benieuwd hoeveel schapen daar in gaan trappen. Zeker niet de consumenten die al een tablet of een laptop hebben, mag ik tenminste hopen.

Zakelijk gebruik is het enige dat ik zo kan bedenken waarin de combinatie echt toegevoegde waarde heeft: Powerpoint bouwen met touchpad en tobo, presenteren alsof van een tablet met touch. Voor alle andere gebruikers is het leuke epeen maar behoorlijk nutteloos.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 13 augustus 2013 15:54]

Sinds wanneer mag je alleen zakelijk met Powerpoint aan de slag?

En wat te denken van het drukgevoelige pennetje? Mooi dat dat hier wéér niet getest is.
Ik zit hier nu met een nieuwe XPS 12 haswell en zie dat er hier appels en peren vergeleken worden. Waarom hebben ze in de tests gebruik gemaakt van 3e generatie Intel Dell XPS 12 en 4e gen Sony :S

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBWebsites en communities

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True