Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 116, views: 484.311 •

Gamelaptop - Uiterlijk en indruk

Medions Erazer X7825 is een imposante verschijning; de 17,3"-laptop is op het dikste punt 5,5 centimeter hoog en weegt 3,8kg. Geen compact schootcomputertje dus, maar het gaat bij deze laptop ook om de gameprestaties. Het uiterlijk lijkt als twee druppels water op MSI's GT- en GX70 en dat is dan ook geen toeval; beide bedrijven gebruiken dezelfde barebone om hun hardware in te lepelen.

Medion Erazer X7825

Hardware en prestaties

Bij een gamelaptop draait het natuurlijk om de hardware; een snelle processor en vooral een snelle videokaart zijn van groot belang. Wat dat betreft heeft de Erazer X7825 de juiste ingrediënten voor een gamelaptop. De quadcore Core i7-processor is afkomstig van Intel en tikt op maximaal 3,4GHz. Medion combineert die processor met 16GB werkgeheugen en een GTX 770M-videokaart. De Erazer krijgt van Medion een ssd van 128GB en een harde schijf van 1TB mee. De prestaties van de GTX 770M zijn volgens Notebookinfo.de vergelijkbaar met de GTX 680M; het topmodel van de vorige generatie. Ten opzichte van die eerdere gpu zijn is het aantal Cuda-cores lager, maar de geheugenbandbreedte is hoger, wat weer bijdraagt aan de framerate. Het geheugen, tot slot, is verdeeld over vier geheugenslots, wat het uitbreiden naar 32GB nog haalbaar maakt.

Scherm en connectiviteit

Medion Erazer X7825

Het scherm dat Medion heeft gemonteerd heeft een resolutie van 1920x1080 pixels. Dat is geen uitzonderlijke resolutie in deze prijsklasse, hoewel Dell slechts een scherm met 1600x900 pixels monteert in de Alienware 17. De schermhelderheid zou goed zijn; Notebookinfo.de mat een maximale helderheid van 295nits.

Ook niet onbelangrijk voor een gamelaptop is de mogelijkheid om randapparatuur aan te sluiten. Die aansluitingen zijn ook ruim voor handen: drie usb 3.0- en twee usb 2.0- aansluitingen. Ook aan snelle netwerkaansluitingen is gedacht; naast de gigabit ethernetaansluiting heeft Medion Intels AC 7260 draadloze netwerkkaart gemonteerd. Deze netwerkkaart ondersteunt wifi-ac tot maximaal 867Mbit/s. Voor externe beeldschermen zijn er d-sub-, hdmi- en displayport-aansluitingen aanwezig.

Accu

Een lange accuduur is natuurlijk geen vereiste bij een gamelaptop. Het is mooi meegenomen als er lang op de accu gegamed kan worden, maar over het algemeen ligt het verbruik van een gamelaptop zo hoog dat zelf grote accu's niet voor een lange gametijd kunnen zorgen. Medion heeft inderdaad een grote accu gemonteerd, met een capaciteit van 7800mAh. Daardoor is het mogelijk om een uur of zeven op de accu te werken bij weinig intensief gebruik. Wordt er gegamed, dan is de accu in iets meer dan een uur leeg.

Conclusie

Het is niet de lichtste en misschien ook niet de mooiste laptop, maar de Medion Erazer X7825 levert wel de meeste waar voor het geld. Voor 1500 euro biedt geen andere fabrikant een laptop met een Haswell-processor, een GTX 770M-videokaart, 16GB geheugen en een ssd. De beste gamelaptop volgens de Best Buy Guide van april was een Alienware van Dell. Ook Dell biedt Haswell-processors en Nvidia-videokaarten in de gamelaptops aan. Maar, voor 1500 euro biedt Dell slechts 8GB werkgeheugen, een GTX 765M-videokaart en een schemresolutie van 1600x900 pixels. Een ssd is voordat geld ook niet aanwezig. Voor vergelijkbare specificaties als de Medion kan er bij Dell 2250 euro afgetikt worden, en dan beschikt de Alienware alleen over een caching-ssd. Ook concurrenten als Asus' G750 en MSI's GT70 zijn honderd tot vierhonderd euro duurder voor dezelfde specificaties, en daarmee levert Medions X7825 voor gamers de beste bang for the buck.

Pluspunten

+ Erg goede specificaties voor de prijs
+ Grote accu

Minpunten

- Kwalitatief wellicht minder dan de concurrentie

Score: 4.5OnbekendLaptops Dell Alienware 17
Dell Alienware 17

Dells Alienware 17 is al een aantal keer voorbij gekomen als alternatief voor Medions Erazer X7825. De specificaties van de Medion zijn flink beter, maar kwalitatief gezien is de Dell een aanrader. De kwaliteit van de nieuwe Alienware betitelt Notebookreview.com als 'zo stevig als je je kan voorstellen'.
linkvanaf €1499

Asus Republic Of Gamers G750JX-T4144H

Asus' oude G75-serie valt ondertussen binnen het budget van 1500 euro, maar beschikt wel over inmiddels verouderde hardware. De G750 volgt de G75 op en beschikt over een Core i7-4700MQ en GTX 770M. Ten opzichte van de Medion biedt deze laptop een grotere ssd van 256GB en een Thunderbolt-aansluiting. Het werkgeheugen is met 12GB iets krapper en de prijs van de Asus ligt fors hoger.

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:

Asus K56CB
Dell XPS 14z
Medion Erazer X7825


Reacties (116)

Reactiefilter:-11160113+182+212+32
De gamelaptop zou een waardige vervanger zijn voor mijn Asus G51J! Echt een topper voor een nette prijs. 5,5cm is wel dik. Mijn G51J was met 4,1 cm al dik vond ik..
De gamelaptop zou een waardige vervanger zijn voor mijn Asus G51J! Echt een topper voor een nette prijs. 5,5cm is wel dik. Mijn G51J was met 4,1 cm al dik vond ik..
Ik ben zelf vorige maand overgestapt naar een nieuwe laptop, had hiervoor een Asus G50Vt met een 9800M GS.
dat was echt bang for the buck, want ik was er.... let op! nieuwprijs, 1189,- voor kwijt!

Ik denk dat tweakers eens moet kijken naar PC Specialist.
wat redelijk vergelijkbaar is met BTO, Alienware etc. etc.
daar heb ik mijn nieuwe laptop vandaan, de levertijden zijn wat langer, en het moet vanuit de UK komen.
maar ze vallen wel goedkoper uit bij gelijke configuratie.
en ik ben zeer te spreken over de kwaliteit van de lenovo behuizing die ze gebruikt hebben voor de Optimus V, enige nadelen tot nu toe is het aanleveren van updates voor de drivers, en het geluid dat de koeling produceerd wat op momenten best luidruchtig genoemd kan worden (voor een nieuwe laptop)

Ter indicatie:
Chassis & Display Optimus Series: 15.6" AUO Matte 95% Gamut Widescreen (1920x1080)
Processor (CPU) Intel® Core i7 Quad Core Mobile Processor i7-4700MQ (2.40GHz) 6MB
Memory (RAM) 24GB SAMSUNG 1600MHz SODIMM DDR3 MEMORY (3 x 8GB)
Graphics Card NVIDIA® GeForce® GTX 765M - 2.0GB DDR5 Video RAM - DirectX® 11
Memory Hard Disk 250GB SERIAL ATA II 2.5" HARD DRIVE WITH 8MB CACHE (5,400rpm)
DVD/BLU-RAY Drive 2nd/3rd HDD HARD DRIVE OPTICAL BAY CADDY
Network Facilities GIGABIT LAN & KILLER 1103 WIRELESS GAMING 802.11N
USB Options 3 x USB 3.0 PORTS + 1 x USB 2.0 PORT AS STANDARD
BatteryOptimus 8 Cell Lithium Ion Battery (5,200 mAh/76.96WH)

Kostte mij incl verzendkosten 1219eu
voor een kleine meerprijs had ik een GTX770 kunnen kiezen, een DVD speler of grotere hardeschijf, maar hierin was ik al voorzien.
Lenovo behuizing? Het is een clevo barebone.

Verder deugt er ook niet veel van de uitspraak dat het vergelijkbaar is met alienware. Er zijn reviewsites die letterlijk melden dat je beter $500 extra kunt uitgeven voor een alienware ipv. clevo barebone. Dat lijkt mij niet 'redelijk vergelijkbaar'. Een Alienware 14 met IPS scherm en dezelfde grafische kaart is overigens maar ¤100 duurder en kan wel fatsoenlijk stress tests draaien zonder de CPU naar 800mhz te laten gaan.

[Reactie gewijzigd door Darkstone op 1 augustus 2013 12:37]

Ik vind nog steeds dat er te weinig aandacht besteed word aan de ultrabooks. Net nu er Haswell eindelijk is lijkt me een Ultrabook een logische keuze als laptop.
Ik zou een game Laptop met een GeForce GTX 680M nemen en niet deze met GeForce GTX 770M, de GeForce GTX 680M is sneller dan de GeForce GTX 770M.


GeForce GTX 680M: 1344 Shader Processing Units

3DMark (2013) - Fire Strike Standard Graphics 1920x1080: 4049

Unigine Heaven 2.1 - high, Tesselation (normal), DirectX11 1280x1024: avg: 73.9 fps

Metro: Last Light (2013) - Ultra settings: 30 fps

BioShock Infinite - Ultra settings: 46 fps

Far Cry 3 - Ultra settings: 24 fps

StarCraft II: Heart of the Swarm - Ultra settings: 60 fps

Borderlands 2 - Ultra settings: 72 fps


GeForce GTX 770M: 960 Shader Processing Units

3DMark (2013) - Fire Strike Standard Graphics 1920x1080: 3369

Unigine Heaven 2.1 - high, Tesselation (normal), DirectX11 1280x1024: avg: 65.2 fps

Metro: Last Light (2013) - Ultra settings: 25 fps

BioShock Infinite - Ultra settings: 30 fps

Far Cry 3 - Ultra settings: 20 fps

StarCraft II: Heart of the Swarm - Ultra settings: 47 fps

Borderlands 2 - Ultra settings: 64 fps


De echte PC laptop gamer zou voor een laptop met GeForce GTX 680M gaan, waar je net dat beetje extra heb in spellen, en ja ik zou eerder voor de MSI Gaming Series GT70 0NE gaan dan voor een Medion Erazer Laptop, ook al kost de MSI ¤ 200,- duurder, je hebt wel een betere kwaliteits Laptop.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 2 augustus 2013 02:37]

"Kost meer" en "is duurder".
Helemaal mee eens, al is wat je linked wel een 15,6" waar gamers vaker de voorkeur hebben voor een 17.3.

Mijn alternatief zou zijn:

MEDION® ERAZER® X7821 LAPTOP

http://www.medion.com/nl/...E+X7821+laptop/30014970A1

17,3", ssd, gtx680M, I7 (zelfde specs maar 17.3", wel 99,- over budget, maar met behulp van kortingscodes wel naar 1500 te krijgen)
Nou dan zou ik nog steeds voor de MSI Gaming Series GT70 0NE-642NL gaan, aangezien die Geforce GTX 680M 4GB heeft en de MEDION ERAZER X7821 laptop een Geforce GTX 680M 2GB heeft.

En MSI staat bekent om goeden spullen zo als goede Game Laptops en MEDION staat niet bekend om zijn goede spullen, en helemaal niet Laptops.
Ik denk dat tweakers eens moet kijken naar PC Specialist.
wat redelijk vergelijkbaar is met BTO, Alienware etc. etc.
daar heb ik mijn nieuwe laptop vandaan, de levertijden zijn wat langer, en het moet vanuit de UK komen.
maar ze vallen wel goedkoper uit bij gelijke configuratie.
en ik ben zeer te spreken over de kwaliteit van de lenovo behuizing die ze gebruikt hebben voor de Optimus V, enige nadelen tot nu toe is het aanleveren van updates voor de drivers, en het geluid dat de koeling produceerd wat op momenten best luidruchtig genoemd kan worden (voor een nieuwe laptop)
Niet om het 1 of ander maar er is een reden dat Tweakers daar niet naar kijkt, dat soort bedrijven gebruiken zoals Darkstone al zegt Clevo barebones met zo'n slechte koeling dat de laptop 99% van de tijd z'n maximale er nooit uit zal halen, zoek maar eens willekeurige reviews op online van dat soort machines en je zult het overal weer tegenkomen.
Er is een reden dat je gekozen laptop 1219 euro was en de "betere" tegen de 1500 euro aanzitten.
Waarom ontbreken de Ultrabooks steeds? Er zijn veel meer categorieën van gebruik doeleinden dan de 3 in de BBG...

[Reactie gewijzigd door 737freak op 3 augustus 2013 16:20]

Ja maar ik zou toch voor Asus gaan dan. Ik snap niet dat Tweakers met droge ogen Medion blijft adviseren. Ik heb letterlijk ALLEEN maar slechte verhalen gehoord en in mijn directe sociale kring meegemaakt. Hondsberoerde aftersales, zonder overleg onderdelen vervangen voor mindere, of gelijkwaardige en dan een dikke rekening sturen. Ik ken mensen die drie maanden hebben moeten wachten om een vanaf dag een kapotte HD te laten vervangen, en na menigmaal bellen nog steeds eigenlijk niets wisten. Een ander had problemen dat hij veel te heet werd na een maandje, was de videokaart (vanaf dag een 85C gewoon in Windows), en die konden ze alleen tegen betaling vervangen, want lag aan de gebruiker. En denk maar niet dat als je opbelt je een goed antwoord krijgt hoor. Mijn Pa had ook een Medion, voor een prikkie van de ALDI, wat een gedrocht was dat zeg. Vanaf dag een traag als dikke stront in een trechter, en dat terwijl de specs heel behoorlijk waren, ik bellen, maar "zonder duidelijke klacht konden ze niets doen" opsturen mocht wel maar dan zou alles op rekening gaan, veel plezier met uw nieuwe computer ;)

Zelf ook een Medion gehad, de fan van de voeding blies naar binnen, recht in de fan van de videokaart die daar standaard net 1 cm boven gemonteerd was. Nodeloos te zeggen dat zelfs bij oude spelletjes de kaart standaard boven de 80C draaide en regelmatig de 90 aantikte. Twee zelf samengestelde systemen verder realiseer ik me nog beter hoe beroerd Medions eigenlijk zijn.

En probeer voor de gein eens naar klantenservice te bellen en een vraag te stellen. Zo wou ik weten wat voor moederbord en voeding er precies in zat, maar nee die informatie konden ze me alleen geven als ik mijn adres, email en andere klantgegevens gaf. Ik daarna nog een keer bellen, met dezelfde vraag, maar nu omdat "ik van plan was er een te kopen" en de informatie vloog me als natte lappen om de oren. Terwijl een minuutje geleden de telefoniste me nog niets kon vertellen zonder mijn gegevens.

Medion blijft voor mij, voor eens en voor altijd een ALDI/Mediamarkt paupermerk. Je kan mazzel hebben en dan heb je een leuk systeempje voor heel weinig. Maar als je pech hebt ga je een traject in dat wonderen doet voor je bloeddruk.

[Reactie gewijzigd door Kasparov13 op 3 augustus 2013 15:02]

Had deze laptop (HP Envy touchsmart 15/17 2013) al is eerder getipt hier maar geen enkele nederlandse tech site heeft deze nog onder handen genomen terwijl deze reeds beschikbaar is bij grote retails?! Deze laptop lijkt mij goede alternatief voor tussen dunne laptop en gaminglaptop

Specifiek prodruct naam is HP Envy touchsmart 15-j000ed i7-4700 alleen in nederland verkrijgbaar in deze specificatie. Hellaas zijn er meedere configs maar alleen te krijgen bij CTO/BTO HP sites buiten nederland.

Even gecheck de prijzen, zover ik kan zien rond de ¤989 en ¤1200 voor de 17''

[Reactie gewijzigd door RBNPLM op 1 augustus 2013 08:24]

Ik begrijp niks van de keuze voor de K56 bij de basis laptop.

Je kan toch niet een laptop van 600 euro aanraden die 1366x768 resolutie heeft?

In de 600 euro categorie hoort 1366x768 schermen gewoon niet.

Als het 400 euro was begreep ik het nog wel, maar dit is toch de "best" buy guide??
En welke laptop zou je dan nemen? Ze kunnen ook geen nieuwe laptops toveren hé :+
Er is geen <640 euro <17inch laptop met 1600x900/1920x1080... alleen die dell inspirion 15R SE had deze met een actie van Dell. Als die dan ook nog 600 euro is (coupon niet vergeten op website zelf), neem je ook beter die.

http://tweakers.net/categ...quTcboZ3COvdfUpZKnEEGN8AQ

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 augustus 2013 08:26]

Je bedoelt deze: http://www.dell.com/nl/p/inspiron-15r-se-7520/pd

Ik zou hem zelfs kiezen boven de Betaalbare thin & light/ultrabook die hier gekozen is. Je mist dan de SSD en het is iets lomper, maar een SSD kan ik er zelf nog inzetten en laptops met een lagere resolutie dan 1680x1050 (mijn huidige laptop) kan ik niet meer mee werken.
Er zijn andere elementen die een keuze zwaarder kunnen beïnvloeden dan de resolutie.
Voor huis tuin en keuken gebruik is 1366x768 meer dan genoeg. De meeste mensen willen een iets lagere resolutie omdat "de letters te klein zijn op een hoge resolutie".

Voor die 600 euro is de laptop in vergelijking met andere laptops licht, dun, stevig, degelijke bouwkwaliteit en heeft een ok GPU.

Met deze GPU is trouwens BF3 op medium te spelen (40+ FPS) in de multiplayer. Ik heb de laptop zelf ook.
Het wordt voor Tweakers.net natuurlijk ook steeds lastiger om een onafhankelijk imago neer te zetten als mensen dit soort reacties blijven plaatsen. De echte reviews van games en hardware worden geschreven door de redactie, daar kan ik me zo'n reactie nog wel voorstellen. Ook al ben ik er absoluut van overtuigd dat de redactie zijn reviews ook onafhankelijk schrijft. Fabrikanten sturen graag hun hardware op om het te laten reviewen, want dat levert publiciteit op. Daarbij geldt dat je, als je een goed product op de markt zet, niets te vrezen hebt en gratis reclame voor je product op Tweakers.net krijgt.

De BBG's worden geschreven met de input van een aantal forumleden die actief zijn in het aanraden van laptops aan anderen op GOT. De ontwikkelingen van de laptopmarkt worden ook op die plek gevolgd. Ik vind het daarom nogal zwak dat je zo'n reactie plaatst. Als je een beetje thuis was geweest op deze website had je deze informatie zelf ook kunnen vinden. Neem eens een kijkje op het forum en volg de gang van zaken even, dan zul je zien dat dit soort reviews bijna 100% user-input zijn.
Ben ik helaas niet met je eens. De TS van die topics wil nog wel eens zijn eigen wil doordrukken. Het zijn geen "voorzitters" die het overleg in banen lijd maar doen net zo hard mee in de samenstelling, met hun eigen wensen en voorkeuren. Drie maal raden wie er dan eerder aan het kortste eind trekt.

Voor een huis/tuin en keuken laptop vind ik 600euro eigenlijk teveel. Voor 400 euro kan je ook prima surfen, een briefje schrijven, plaatjes kijken etc.etc.

Ook de game-laptop prijs vind ik aan de forse kant, mag het niet wat minder ?

Update: om een voorbeeld te geven, deze laptops blijken ook meer dan voldoende game power in huis te hebben en kosten 1020 euro en 1300 euro. Dat scheelt toch weer minsten 200 euro of zelfs 500 euro, als je genoegen neemt met een Laptop zonder SSD.

pricewatch: MSI GE70 2OE-012NL
Rap zat, gezien de Crysis 3 prestaties zou ik denken.

Eigenlijk komen al deze laptops in aanmerking voor een Game laptop:
http://tweakers.net/categ...BUWWKOklW0krmBiYFSbG1tLQA
(en misschien wel meer, met een videokaart van het andere kleurtje)

[Reactie gewijzigd door Madrox op 3 augustus 2013 02:59]

Dat je mij zwak vind in verband met zo'n reactie vind ik nogal een harde beschuldiging. Ik probeer enkel duidelijkheid te scheppen in het hoe/wat/waarom een artikel niet altijd "best buy" kan zijn. Om nog concreter te zijn. Tweakers.net omschrijft zelf dat zij geld verdienen uit "de verkoop van leads uit de Pricewatch". En waar gaat dit artikel over en naar wat wordt er naar gelinked? Precies...

Een onafhankelijk imago zal je altijd je best voor moeten doen. Belangrijk hierbij is transparantie/eerlijkheid. Tweakers heeft al deels benoemd waar zij hun geld mee verdienen. Zeer netjes! Dat ik het benoem moet dus niet erg zijn. Mensen worden langzaamerhand steeds meer bewust van hoe internet werkt en hoe een website zijn geld verdient. Dus jij wilt liever niet dat mensen bewust worden en voor de domme wordt gehouden? Dan kom je een beetje richting het coocky verhaal waar uiteindelijk de overheid op in gaat spelen.

Daarnaast kan je gewoon niet weten of iemand op een fora naar eigen belang schrijft of puur voor hobby. Kan net zo goed iemand van een bedrijf zijn of een student die een x bedrag ontvangt om actief deel te nemen aan discussies (webcare etc). Dus die argument wat betreft onafhankelijk gaat ook niet zo zeer op. Altijd en overal is er wel iemand die een bepaald belang heeft en zaken zodanig omschrijft met een bewust doel.

Op internet moet je echt wel naar kwaliteit streven en transparant zijn anders win je het niet.

Deze best buy guide vind ik echt niet van hoge kwaliteit. Meer wat producten bij elkaar schrapen, bam, klaar, cash. Te rechtaf op het verdienmodel. Weinig added value voor mensen die echt naar bang/buck zoeken.

[Reactie gewijzigd door Dark0z op 1 augustus 2013 14:58]

Even onafhankelijk van deze lbbg, maar meer op de kern van bbg's:
Je begint je eerdere reactie juist met de grootste beschuldiging: "De kans is groot dat de best buy guide één groot advertorial is." Vervolgens kom je met generieke argumenten dat Tweakers geld verdient met advertenties. Dat zijn twee hele verschillende dingen en dat maakt je reactie inderdaad zwak. Bij de best buy guide wordt gestreefd om de lezers een richtlijn te geven welk systeem ze moeten kopen. Bij de laptop best buy guide gaat dat om specifieke laptops, en bij de reguliere best buy guide over een samenstelling van componenten (die dan uiteraard wel met elkaar samenwerken). De mensen die daarover gaan zijn niet de mensen die direct verantwoordelijk zijn voor de verkopen uit zulke leads of wat dan ook. Bij de gewone bbg zijn het freelancers die het doen en die maken niet (direct) deel uit van de redactie uit Amsterdam.

Uiteraard wordt er gelinked naar de laptops waar het over gaat, waarom zou dat niet mogen? Daar is een mooi systeem voor ontwikkeld. Wat moet het anders zijn? Dat mensen zelf het typenummer in moeten voeren bij de zoekbalk?

De bbg moet, net als de naam betaamt, een leidraad zijn (guide). Het is goed mogelijk, zo niet altijd het geval, dat de bbg niet eens het ideale systeem is voor een gebruiker. Er zijn zoveel andere situaties dat je dan eigenlijk zoveel bbg's moet hebben als er gebruikers zijn. De bbg zie ik dan ook eerder om te voorkomen dat mensen slecht samengestelde systemen kopen. Het 'beste' nastreven, ondanks dat het in de naam zit, is in principe niet mogelijk. Daarvoor zijn ook de aankoopadviesfora en wordt het aangeraden om zelf ook eigen onderzoek te doen.


Circa een maand van tevoren worden de topics geopend op het forum waar men dan hun input kan geven. Je geeft aan dat er een kans is dat een gebruiker niet uit eigen belang een reactie plaatst. Dat kan wellicht voorkomen, maar dan loop je nog tegen twee andere factoren aan: 1) het is een discussie met andere gebruikers. Zijn reactie wordt dan ook bediscussieerd en 2) een willekeurige gebruiker is niet de persoon die het eindoordeel neemt. Dat is de 'bbg-er' (bij de lbbg is dat nu de redactie, bij de gewone bbg zijn het freelancers).
Je zegt ook nog dat op het forum betere systemen zijn te krijgen. Het advies daar wordt echter gewoon gegeven door de mensen die ook advies geven bij de bbg's.

De mensen die nu opmerken dat het niet onafhankelijk is zijn ook gewoon welkom in die topics om mee te discussiëren. Er is zelfs een topic waar je input kan leveren over de principes van de bbg: [Voorstel] BBG Specials & prijzen BBG's

Persoonlijk vind ik dat al heel wat transparantie: het hele proces van het samenstellen wordt in die topics besproken. De uiteindelijke bbg is gewoon het resultaat daarvan met wat tekst er bij (in die eerste fase gaat dus ook meer tijd zitten).

Uiteraard kan je dan weer zeggen dat alle gebruikers omgekocht zijn en dat de redactie dat ook is en dat het een grote conspiracy is. Dan is het einde zoek lijkt mij.

[Reactie gewijzigd door Bolletje op 1 augustus 2013 18:19]

Ik beschuldig niet ;) ik geef alleen opties weer waarom een BBG mogelijk niet naar verwachting kan zijn bij bepaalde gebruikers. Misschien had ik het anders moeten omschrijven. Ik bedoel niet dat het daadwerkelijk ook zo is. Hoe je het wendt of keert. Er zit een verdienmodel achter, dus de kans is er dat ernaar geschreven wordt. Of op basis van dit verdienmodel een specifieke product in de bbg vertoond wordt is nooit zeker, maar het kan wel meewegen waardoor een bepaald product wellicht een voorkeur krijgt ten opzichte van andere producten die meer bang voor buck hebben

[Reactie gewijzigd door Dark0z op 1 augustus 2013 16:40]

Dan kan dat anders overkomen op anderen. Ik ben niet de enige die er over viel. En het verdienmodel hoef je trouwens niet ver te zoeken: Tweakers krijgt geld bij het tonen van advertenties. Tweakers is daarom gebaat bij meer lezers op de website. Meer lezers krijg je o.a. door artikelen zoals de bbg (een artikel die vaak gelezen wordt).
De bbg helpt de lezers met advies over systemen/onderdelen.

Voorkeuren zijn iets menselijks. Vaak wil je keuzes onderbouwen met reviews en feiten (bijv. FPS bij een videokaart). Soms is dat ook niet mogelijk; iets persoonlijks als een behuizing (de kleur bijv.) is al lastig. Meningen verschillen over de waarde van het ene product over het andere. Daarom zei ik ook dat je de bbg als richtlijn moet nemen. Dat de bbg afwijkt van jouw ideale bbg maakt hem niet direct corrupt.
Nogmaals :) ik geef alleen opties weer waarom er wellicht een voorkeur kan ontstaan voor een specifiek product in de bbg. ik noem niks corrupt. Dat op deze manier gratis websites bestaan moedig ik juist aan. Ik spreek ook niet over mijn ideale bbg. Maakt mij weinig uit verder. Alleen op de reacties - waarom sommige producten die meer bang voor buck hebben niet worden meegenomen - zeg ik dat het een mogelijkheid kan zijn dat dit komt door het verdien model die inderdaad op Tweakers goed omschreven wordt. Kunnen natuurlijk meerdere redenen zijn hoe een bbg tot stand is gekomen maar ik mag/kan op basis van wat Tweakers zelf schrijft over de verdiensten natuurlijk een vermoeden hebben. Is ook menselijk :)
Ik neem het iig al niet meer serieus. Op het fora en met enige hanigheid in Google vind je veel betere systemen voor een betere prijs.
Wellicht kan je een eigen blog schrijven en de betere systemen (voor dezelfde prijs) posten? Ik ben benieuwd waarmee je op de proppen komt!
Grappig dat die basislaptop ineens overal 620 kost ipv 580...
De winkeliers denken natuurlijk; hé, best buy, hmm dan kan er ook wel wat bovenop de prijs.

Maar idd opvallend dat nog geen 15 a 20 minuten na plaatsing van het artikel de prijs al niet meer klopt.
Weet je wat nog veel grappiger is? Omdat de "budget" laptop ineens veel duurder is dan toen het artikel geschreven werd, en ze voor de thin&light aan de ondergrens zijn gaan zitten... Koop je dus voor ¤30,- extra ineens een "ultra"book.
Waarom dan nog de budget-laptop kopen, denk ik dan? (even afgezien dat ik ¤600 helemaal niet zo heel erg budget vind, maar dat terzijde)
Dan wordt het verschil ineens wel heel klein idd.
Ben het trouwens wel eens met jou en de andere tweakers die ook terecht melden dat de aangehouden ¤600 wel hoog is voor een 'basis' laptop.
deze bestbuy is dan ook waardeloos (sorry redactie)
iedereen in mijn omgeving die een "budget" laptop koopt, komt uit bij 400 à 500¤
voor huis, tuin en keukengebruik hebben de laptops van 600¤ veel te weinig meerwaarde
Voor 600 denk ik toch al gauw aan een laptop die toch iets meer moet bieden (een extra goed scherm of SSD o.i.d.)
Ik zoek nu ook een budget laptop voor school en kom dan ook net aan de 400 euro.
600 euro is toch 1,5x zo duur inderdaad.
In de tabel van de basislaptop staat dat de laagste prijs ¤579 is. Als je echter op de prijs klik (en ook via de prijsvergelijker) blijkt de laagste prijs ¤619 te zijn. Scheelt toch 40 euro en daarmee gaat de prijs over het budget heen. Op zich niet zo'n ramp, maar dat had van mij wel vermeld mogen worden in de tekst.

[Reactie gewijzigd door PatrickPR op 1 augustus 2013 08:19]

Intel heeft de mainstream processors wel uitgebracht. Deze zijn echter nog niet in Nederland te verkrijgen. In Duitsland zijn ze al even beschikbaar.

http://www.notebooksbilliger.de/#!/q/ASUS%20S551LB-CJ005H. Helaas zijn deze met een qwertz keyboard indeling.


Je zou nu wel gek zijn een laptop te kopen waar geen Haswell in zit. Laat die winkeliers en leveranciers maar lekker zitten met hun oude voorraad.
Waarom? Haswell is beter maar ook weer niet zoveel beter. Als je een ouder model met een IVy-Bridge voor een zacht prijsje kan kopen ben je spekkoper. Zou iemand dan eerder gek verklaren dat hij veel meer uitgeeft omdat het perse Haswell moet zijn.

Oud = meteen aftands en slecht ? Vreemd. Vermaak mij nog prima met een core i7 920 anders ;)

[Reactie gewijzigd door Madrox op 1 augustus 2013 13:16]

Zo kan je wel blijven wachten.

Over een paar maanden komt Intel weer met een andere versie uit, of komt AMD met een top model (verwacht ik niet, maar zou mooi zijn)

Je koopt een laptop omdat je die nodig hebt
Ik vind dat een laptop zonder full-hd scherm geen ulta-book mag heten. De lage resolutie beperkt de veelzijdigheid dermate dat het voor mij geen optie zou zijn. Een iets langzamere processor lijkt me daarentegen niet een groot issue. Een verkeerde keuze qua prio imho.

Dan liever nét een beetje meer uitgeven voor de goedkoopste ultra mét full-hd scherm: Samsung NP730U3E-K01NL

Heeft trouwens ook een betere accu capaciteit én een fatsoenlijke 128GB ssd ipv een 32GB / 500GB non ssd combi ... 32GB komaan.. daar past windows 8 maar amper op..

[Reactie gewijzigd door bille op 1 augustus 2013 08:25]

Superlaptop die Samsung Ativ Book 7 ;) Heb er zelf ook een hehe. Maar de XPS 13 is misschien nog wel interessanter, met korting is die op dit moment ruim onder de 1000 euro, en dan krijg je een 256GB ssd en 8GB ram, en 1920x1080. Wel een glanzend en geen mat scherm.

Maar zoals de tekst al vermeld, was het vastgestelde budget niet toereikend. Ik denk dat het de volgende keer iets opgerekt zal worden. Sowieso is het denk ik een goed idee om een 'mainstream' en high-end ultrabook te kiezen in de BBG. Tegenwoordig koop je immers al voor 600 euro een ultrabook. Een soort van 'volwassen' netbook krijg je dan.
Een ultrabook is bedoeld als ultra portable. Veel belangrijker zijn daar gewicht, bouwkwaliteit en batterijduur.

Neem de nieuwe Air met 12 uur batterijtijd. Een Full HD scherm gaat alleen maar die tijd naar beneden halen en is voor de meeste mensen totaal overbodig (of zelfs onleesbaar op 13").

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 1 augustus 2013 11:21]

Daarom is er ook voor gekozen om aan de onderkant van het budget te gaan zitten. Waarom zou je nu in hemelsnaam ¤900 voor een 'ultrabook' uitgeven als je vervolgens geen 1080p scherm krijgt? Het budget stond volgens de redactie vast op ¤900.. tsaja.
Ja, maar dit BBG is eigenlijk weer oud nieuws, vandaag werd namelijk de nieuwe line-up van de Lenovo laptops bekend (althans op tweakers) en hierin zie je dat ietsje goedkopere laptops wel ful hd hebben, touch, haswell, etc.

Helaas weet ik niet wanneer die uitkomen, maar zelf ben ik van plan om er een te kopen. S500 of U330 Touch... tenzij er weer andere fabrikanten met betere voorstellen komen.
Ik moet zeggen dat ik het vrij hoge prijzen vind. Ik beschik zelf over een Lenovo Y500, met 650M SLI opstelling die nagenoeg dezelfde performance biedt als een 770M. Beschikt over een vergelijkbare 2,4 ghz i7 ( i7-3630QM) en eveneens 16GB RAM, maar dan voor 'maar' 1250 euro. Ik heb het idee dat men toch extra betaalt voor de specifieke game serie laptops.
Idd, en medion lijkt me niet bepaald een goed merk, dezelfde prijs heb je een mooie Asus laptop van hoge kwaliteit.

Videokaart is wel wat minder, maar je kan er veel langer mee heen dan die Medion.
Helaas worden de Medion laptops en systemen niet veel gereviewed, noch hier op Tweakers noch op bijvoorbeeld kieskeurig.nl. Het globale beeld van de enkele laptops en desktops die wel eenmaal zijn reviewed is dat de bouwkwaliteit gemiddeld is en de betrouwbaarheid in orde.

Ik weet dat je niet af moet gaan op een persoonlijke ervaring, maar die is positief. Die Medion hield het langer uit dan meerdere professioneel én zelfgebouwde systemen met high-end componenten.

Het zou goed zijn als er eens een review verscheen waarin de levensduur echt goed wordt vergeleken. Ik denk dat het dan zal meevallen.
Idd, en medion lijkt me niet bepaald een goed merk, dezelfde prijs heb je een mooie Asus laptop van hoge kwaliteit.

Videokaart is wel wat minder, maar je kan er veel langer mee heen dan die Medion.
Tja, goed is een relatief begrip he. Ik denk dat een high-end gamelaptop van Medion wel een stuk beter van kwaliteit is dan een low-budget Medion laptop. Kwalitatief zal Asus of Dell misschien nog net een stukje beter zijn, maar daar betaal je dan ook 200 euro extra voor.
In deze prijsklasse maakt dat ook niet zoveel uit en denk ik dat veel gamers voor zekerheid en dus een duurder (A) merk gaan.
medion lijkt me niet bepaald een goed merk
Leuk. Want medion heeft de gamenotebook die bovenaan staat niet eens gemaakt. Dat heeft MSI gedaan. Review van dezelfde barebone: http://www.anandtech.com/...rs-valkyrie-cz17-rides-in

Geen alienware kwaliteit, maar hij doet wel een heel hoop dingen goed. Eigenlijk alles behalve de koeling en bouwkwaliteit.
SLI geeft wel vaak problemen bij nog steeds recente games op laptops, ik heb zelf veel hogere prestaties op mn oudere MSI GT70 dan de Y500 van mn buddy.

Gamelaptops vind ik vaak wel erg fijnere ergonomie hebben, MSI's steelseries toetsenborden zijn zonder twijfel geen teleurstelling.
Ik ben het met je oneens. DIe Lenovo is 15 inch en bovendien zit er geen echte SSD in.

Bij de aanschaf van mijn medion X7821 heb ik de Y500 serieus overwogen, maar als je lekker wil gamen is SLI toch niet helemaal optimaal. De benchmarks zijn wellicht iets beter, maar als de frames niet netjes om en om op tijd komen... is het naar gamen.... Je betaalt voor een medion dan dus wel 300 euro meer, maar wel voor een SSD en 17 inch. Voor mij absolute pluspunten als het op gamen aankomt. De y500 lijkt me verder een prima laptop trouwens, als je mobiliteit prefereert en toch een aardig spelletje wil spelen :)

Oja. DIe Medion van mij bevat een AUO 95% gamut scherm, dus zo beroerd is het allemaal niet :)

En al die mensen die DENKEN dat medion minder is omdat het ooit bij de aldi vandaan kwam; het is gewoon lenovo tegenwoordig. Prima als je in de marketingval trapt, maar de medion is gewoon een msi met superspecs alleen een stuk goedkoper.

De aftersales heb ik geen gebruik van hoeven maken, dus daar kan ik niets over zeggenn, dat is denk ik het enige punt waarop de medion serieus minder zou kunnen zijn dan dell bijvoorbeeld.
Ik vind het altijd zo bizar dat je 1500 euro betaald voor een laptop waar je nog geen 900 euro voor kwijt bent voor een vaste pc. Als je echt zo'n diehard gamer bent dat je 1500 te spenderen heb dan ga je dit toch niet aan een laptop uitgeven waarop gamen zoiezo al een slechtere beleving is. Maar goed, ieder zijn ding :)
Zelfs een stuk minder dan 900 euro, die mobile kaarten zijn echt niet zo goed als de desktop gpu's.
Ik denk dat de doelgroep voornamelijk bestaat uit mensen die zowel gamen als veel 'zwaar' werk doen met hun laptop. Denk aan 3D-design, videobewerking etc. Daarnaast is mobiliteit voor sommigen erg belangrijk, al is het maar 1 of 2 keer in de week.
Ik denk dat de doelgroep voornamelijk bestaat uit mensen die zowel gamen als veel 'zwaar' werk doen met hun laptop. Denk aan 3D-design, videobewerking etc. Daarnaast is mobiliteit voor sommigen erg belangrijk, al is het maar 1 of 2 keer in de week.
Dit is exact de reden dat ik een game laptop heb gekocht, een MSI GE60, alweer een jaartje oud. Ik heb hem voornamelijk gekocht als werkpaard, waarop ik af en toe een spelletje kan spelen. Als freelancer zit je vaak op lokatie, dan is een goede laptop onmisbaar, en over deze ben ik dik tevreden, al zou ik op zich wel weer wat beters willen op zijn tijd :)
ik heb al jaren een vaste game pc. maar jij zegt 900 euro. is dat incl een knap scherm,toestenboard etc? ik denk erover om een gamelaptop te nemen om niet gebonden te zitten aan ruimte. ik heb nu een vrij oude config vam 2.5 jaar. maar elke game loopt nog prima. tuurlijk niet de hoogste settings. maar deze laptop zal dat wel aan kunnen op full hd.
ik denk als je een kwalatief goede vaste pc naast zet dat de prijs geen eens zo veel verschilt.aar denk dan wel aan dat een laptop een accu en beperkte ruimte bied. wat t duur maakt.
Je zal echt geen 60fps doen op de hoogste settings bij spellen zoals bf3 op zo'n gaming laptop ;)

om nu maar even vlug te kunnen vergelijken:
gtx 770m op passmark scoort 2777 punten en heeft daarmee rank 41, terwijl een HD 7790 al 3100 punten scoort.. (rank 35) (115 euro?)

laat staan dat je een gtx 760 of iets dergelijks neemt..

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 augustus 2013 09:25]

Jij denkt dat mensen een laptop kopen omdat ze denken dat ze daar een betere beleving op hebben? Dat laptops met dezelfde of mindere specs duurder zijn dan desktops is een gegeven. Maar de formfactor en mobiliteit is voor veel mensen belangrijk. Ik heb een tijd lang alienware laptops gebruikt omdat ik veel in het buitenland zat en daar ook wilde gamen (op hoge settings). Nu is dat niet meer nodig dus heb ik de laptop ingeruild voor een desktop.
De meeste mensen zullen qua rekenkracht aan een el-cheapo laptop met een moderne mobile Celeron CPU meer dan voldoende hebben, maar toch gaan zij daar meestal niet voor. De meeste mensen zullen nooit, maar dan ook nooit een i7, of zelfs een i5 tot het naadje laten gaan, en toch zijn dat de meest, of op zijn minst zeer veel verkochte CPU's. See what I'm doing here?

En daarnaast, zoals JohnGalt hieronder zegt, veel mensen die een gamelaptop aanschaffen doen dat niet meteen voor het gamen, maar voor zwaar desktopwerk dat ze dan overal mee heen kunnen nemen. Ik ben zelf ook op zoek naar een 14" laptop met een Haswell i7 en GTX76x GPU, omdat ik veel rekenkracht on the go wil hebben, dwz. veeleisende games kan spelen mocht ik dat willen (zou ik eindelijk mijn desktop de deur kunnen wijzen), maar ook gewoon zonder restricties erop kan werken.
Ik weet niet wat voor werk je doet, maar betwijfel of je daar een high end gaming-grade GPU voor nodig hebt. Zelfs CPU is niet zo belangrijk tenzij je zwaarder Photoshop-werk wilt doen bijvoorbeeld.

Waar je veel meer van gaat merken met normale werkzaamheden zijn geheugen en een SSD.
Via mijn werk heb ik al een laptop, maar ik wil privé graag een compacte maar zeer krachtige laptop, eentje die mijn gaming desktop min of meer kan vervangen, maar die ik ook overal mee naartoe kan nemen (op reis, bijv.) Onder andere voor foto-/videobewerking, maar dus ook gaming. Oh, dat het een SSD moet bevatten is uiteraard vanzelfsprekend - heb recentelijk mijn huidige laptop (Alienware m11x R1) op een SSD en 8GB (voorheen 2) RAM getrakteerd, en het is echt een verschil van dag en nacht.

Maar ik zal meteen eerlijk toegeven dat mijn hoofd een beetje op hol is geslagen door de 14" Razor Blade 2013 (die qua performance bijna vergelijkbaar is met mijn desktop) - voor het eerst sinds de Lumia 800 dat een electronisch apparaat mij ongeneerd "Moet ik hebben, hebben, hebben!!!" heeft doen roepen :+
Totdat ik die prijs (waar ik me wellicht nog wel overheen kan zetten), maar vooral het ondermaatse scherm zag, overigens... :(

[Reactie gewijzigd door w00t00w op 1 augustus 2013 18:12]

- Als je getrouwd bent, en je vrouw heeft liever dat je bij haar in de zetel zit dan ergens op een desktop.
- Een aantal weken per jaar in het buitenland verblijft

Heb zelf pas een asus G750JH voor 1550 besteld. Wel geen SSD, maar wel een 780M.
Was promo-actie in Belgische winkel.
Hangt een beetje af hoe hardcore je bent denk ik

Persoonlijk ben ik voor mijn M17x3 van alienware gegaan, omdat ik casual gamer ben. Ik heb dus een aparte game-kamer of zo, maar ik ga aan de keukentafel of in de tuin zitten. Heb nog af en toe wat mensen om je heen, da's ook niet beroerd ;)

Qua performance, ik ben nog niets tegengekomen waar ik ook maar een hint problemen tegenkom. Starcraft en ME3 met full options op full hd is geen enkel probleem. En als ik in nieuwere games een keer naar van 8 naar 4x anti alias moet, dan doe ik dat graag in ruil voor mobiliteit.

wat @mccoy zegt dus inderdaad, niet gezien

[Reactie gewijzigd door LTweak op 1 augustus 2013 12:24]

Je hebt een punt, echter ik reis aardig wat voor mijn werk. Ik wil gamen in hotels in de middel of nowhere in oekiboekistan. Dus ik heb daarom een gamelaptop :). Er is dus zeker een doelgroep voor dit soort bakken. (en ja, ik reis businessclass, dus het gewicht mag toch wel me (decadent eh)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair: Gamescom 2014 Gamecontrollers Game-accessoires Smartphones Sony Microsoft Games Wetenschap Besturingssystemen Consoles

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013