Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 31, views: 25.400 •

HTC is de eerste fabrikant die de Windows Phone GDR2-update uitrolt in Nederland. Bezitters van de HTC Windows Phone 8X en 8S krijgen de update sinds vrijdag. De update lijkt Internet Explorer 10 in Windows Phone 8 sneller te maken en de grafische prestaties op te poetsen.

De update voegt onder meer de mogelijkheid toe om fm-radio te luisteren: de hardware ondersteunde dat wel, maar Microsoft had de feature om onbekende reden uit Windows Phone gehaald. Ook moet het 'andere opslag'-probleem zijn opgelost. Fabrikanten hebben apps uitgebracht om de cache te legen, dat automatisch vol liep. Vooral op goedkopere toestellen met een opslaggeheugen ter grootte van 4GB is dat een probleem.

Daarnaast is Data Sense, de functie om data te besparen bij sommige providers, uitgebreid; de gebruiker kan limieten instellen en de functie werkt bij meer providers. Data Sense lijkt echter niet te werken op het Nederlandse toestel waarop Tweakers de update heeft uitgeprobeerd. Ook bevat Internet Explorer verbeteringen voor de ondersteuning van html5, zo blijkt uit de beperkte changelog.

Windows Phone GDR2 op HTC 8X Windows Phone GDR2 op HTC 8X Windows Phone GDR2 op HTC 8X Windows Phone GDR2 op HTC 8X Windows Phone GDR2 op HTC 8X
Frontpage Laden (35x)
 Tijd (seconden)
HTC 8X (GDR2)
*******
0,61
HTC 8X
**********
0,83

Uit benchmarks die Tweakers deed op een HTC Windows Phone 8X met de update blijkt dat de browser het beter doet. Bij de benchmark waarbij een statische frontpage 35x op rij geladen wordt, blijkt dat de HTC 8X er gemiddeld een kwart minder lang over doet dan voor de update. Met 0,61 seconden komt IE10 in de buurt van de scores van vergelijkbare Android-toestellen. Op andere browserbenchmarks als Kraken en Peacekeeper is geen verschil te zien: daarop scoort de 8X na de update precies even hoog.

De browser lijkt ook in de dagelijkse praktijk pagina's sneller te laden, waardoor de benchmark de ervaring in de praktijk ondersteunt. Of dat verschil inderdaad een kwart is, zoals de benchmark lijkt aan te geven, is lastig op het oog vast te stellen.

DFX Bench 2.5 Egypt HD onscreen
 Score in fps
HTC 8X (GDR2)
**********
14
HTC 8X
*********
12
DFX Bench 27 T-Rex HD onscreen
 Score in fps
HTC 8X (GDR2)
**********
6,6
HTC 8X
********
5,3

Ook de scores van de grafische benchmark DFXBench liggen over de hele linie hoger dan voor de update. Dat zou in de praktijk moeten leiden tot vloeiender en sneller performance op het gebied van vooral gaming. Omdat games geoptimaliseerd en getest worden op dezelfde hardware, is het onduidelijk op welke gebieden gebruikers daar in de praktijk voordeel van gaan hebben.

Op WPBench is op gebied van cpu, gpu en geheugen weer geen verbetering gezien: ook daar scoort de HTC 8X exact gelijk als voor de update.

WP Bench - cpu-test
 Tijd in milliseconden
HTC 8X
**********
3843
HTC 8X (GDR2)
**********
3837

Het ligt in de lijn der verwachtingen dat telefoons met dezelfde processor, de Samsung Ativ S en Nokia Lumia 820 en Lumia 920, profiteren van dezelfde prestatieverbeteringen. Hoe dat ligt bij telefoons met minder krachtige processors en gpu's, is vooralsnog onduidelijk.

HTC 8X

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deHTC Windows Phone 8X


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Reacties (31)

Ga er van uit dat HTC 8XT ook van de GDR profiteerd? Mooie update, is er weet van België? Heb net gekeken maar zie geen update?

edit: de update loopt nu ook op m'n HTC 8S. Het opnieuw zoeken naar de update duurt even en vraagt 329Mb vrije ruimte.

[Reactie gewijzigd door !nFerNo op 19 juli 2013 19:06]

ik neem aan dat het gewoon software optimalisaties zijn,
- edit voor de browser iig, en een paar low level driver optimalisaties in direct 3D

en bijna alle windows phones gebruiken dezelfde hardware, dus deze performance verbeteringen zouden eigk voor alle telefoons moeten gelden,

maar de browser heeft een lekkere boost gekregen, 25% sneller is niet niets :D

[Reactie gewijzigd door freaq op 19 juli 2013 18:58]

ik bedoelde dat deze gsm de update ook krijgt, volgens het artikel enkel de 8S en 8X.
laadtijd is eigenlijk zo nietszeggend, het grote voordeel van IE10 is dat websites meteen zonder schokken kunnen scrollen na het laden, die 0.4 sec merk je echt niet, maar gebruiksgevoel is wel erg hoog bij windows phone
Dat is wel netjes 8x sneller na een update! :+

Ontopic:
Het blijft potentieel een goed OS voor telefoons, maar ik blijf sommige dingen toch missen waaronder een wat meer open systeem als Android en een groter aanbod in apps. Misschien een kwestie van tijd, maar dat kan nog lang duren in de huidige markt.
Haha zo las
Dat is wel netjes 8x sneller na een update! :+
Haha zo las ik het ook :-) Onhandige titel :-)

[Reactie gewijzigd door Agil1ty op 19 juli 2013 19:06]

Open systeem en Microsoft lijkt mij sterk, hoewel ik toch de indruk heb dat Microsoft de laatste tijd meer aandacht heeft voor de commentaren van de consument... Groter aanbod in apps zie ik op termijn wel gebeuren, het is, zoals je zegt, een OS met potentie.
Schrijver van bericht was net zo geindoctrineerd als ik ben ;) Moest 3x (drie keer) de titel bekijken voor ik je opmerking "HTC 8X sneller" begreep :)
Ach ja, er moeten meer apps komen. Lees ik ook altijd en overal. Ik geloof dat de teller op 160.000 staat, tegen tig miljoen van Android. Als ik er 10 op mijn telefoon heb staan, is het al veel.
Welke apps heb je het over? de 10,000 verschillende camera apps of al die andere apps waar 5000 versies van zijn?
Gr,
Marc
Zelf net de update ook gedownload, maar merk weinig verschil.

Dit is de changelog voor de GDR2 update:
  • Xbox Music. It's now easier to select, download, and pin music. Plus, music fans will see more accurate metadata (such as song and album information) and many other performance improvements.
  • FM radio. Listen to FM radio right from the Music+Videos hub. (Not available for all phones.)
  • Data Sense. Stay on top of your phone's data usage with Data Sense. You can set a limit based on your data plan, or just keep track of which apps use the most data. (Not all mobile operators offer Data Sense.)
  • Skype. Voice over Internet Protocol (VoIP) apps like Lync and Skype now feature improved stability and performance.
  • Internet Explorer. Your web browsing experience is now better than ever with improved HTML 5 compatibility.
  • Camera. Set your favorite Lens so it opens automatically when you press the camera button. (Not available for all phones.)
  • Other improvements. Includes many other improvements to Windows Phone.

[Reactie gewijzigd door pennenlikker op 19 juli 2013 19:14]

Bizar dat ze niets over de "other storage" oplossing zeggen, dat is namelijk voor mij de grootste drijfveer om de update te installeren.

btw: voor alle duidelijkheid: Mijn WP heeft nu de laatste updates en heeft OS versie 8.0.10327.77. Ietsjes hoger dus dan in de screenshot.

@Prutser, inderdaad, ik heb het dan ook over de changelog. Ik moet wel zeggen dat ik in mijn versie nu geen apps en temporary files zie staan bij make more space :(

[Reactie gewijzigd door pieterdebie op 21 juli 2013 00:05]

Die zit er in toch?
Met als extra app voor other storage samen met deze firmware.
Haha, die titel! :)
Ben wel benieuwd of er weer mensen gaan zeuren over update policy van HTC...

Top van HTC dat ze er zo snel bij zijn! En ook wel interessant dat de prestaties goed omhoog gaat.
Dat zijn de wijzigingen die je als telefoon gebruiker graag ziet ;) Windows is niet mijn ding, maar ik zou het zelf in ieder geval wel leuk vinden als m'n droid opeens nog meer optimalisaties krigjt :)
(Al nam de update naar 4.2.2 van de One van de week wel een paar winsten met zich mee!)

Maar wat ik me wel afvraag... Lijdt het accu gebruik er onder bij Windows met dit soort updates?
Ik heb nochtans niets te klagen over de bouwkwaliteit en betrouwbaarheid van mijn 8S.
Hij ligt goed in de hand, weegt niet te veel of te weinig en mijn scherm is krasvrij, dit alles zonder beschermhoesje.
Kun je uitleggen waarom de betrouwbaarheid 0,0 is bij de HTC One?
Ik heb zelf een HTC One en heb familie er ook twee aangesmeerd. Niemand die ook maar iets te klagen heeft over snelheid, kwaliteit, behuizing, et cetera.

Ik vind het een geweldig toestel en de behuizing is erg stevig en zeer luxe.
Wat zou er niet betrouwbaar aan zijn? :)

Zelfde voor m'n oude One X trouwens, die denk ik een beetje vergelijkbaar is met de 8X qua bouwmateriaal?
Ook nooit iets mis mee, nooit kapot gegaan, etc.
Volgens mij is deze telefoon - zeker na deze update - een absoluut koopje voor maar 250 euro. Ik denk dat er alsnog veel meer potentie zit in Windows Phone 8, het is nog steeds een vrij jong OS.
Het is nog maar net begonnen. Kijk, Android gebruikers of iPhone gebruikers ga ik niet proberen over te halen om eens naar WP8 te kijken. Mijn dochter (13) heb ik proberen te overtuigen, kansloos. Ze vindt WP8 lelijk.

Dan niet ..... ik geniet er volop van.
Zet het OS maar op een roze accentkleur, vind ze hem prachtig :P
Al geprobeerd, maar al haar vriendinnen hebben zo'n Android ding, is dan ben je kansloos en blijf je kansloos. Het moet eerst hip worden, zoals een tijdje terug jassen met bontkragen, en dan kan het snel gaan.
HTC 8X T-Mobile .... nog steeds geen update. Ik hou het op 22 juli. Ik vind eigenlijk alleen de radio functie interessant, de telefoon is al bloedsnel.

[Reactie gewijzigd door GerCor op 19 juli 2013 23:07]

volgens mij is de update niet provider afhankelijk, gewoon even zoeken naar updates en gaan met die banaan
Hoezo zoeken? Het is instellingen >> telefoonupdates >> controleren op updates. En nog steeds niks. :?

Net even een tweet gedaan naar T-Mobile. GDR2 over 2 a 3 weken beschikbaar voor de HTC 8X.

[Reactie gewijzigd door GerCor op 20 juli 2013 13:50]

Net updates gezocht hier, HTC 8X - KPN , Updates is ie nu aan het binnenhalen , je moet wel verbonden zijn met WIFI anders skipt ie.
Volgens mij haal ik met mijn Samsung Ativ S nu ook updates binnen. 800MB?!
Ja het is blijkbaar een stevig updateje, mijn phone is al ff aan het zwoegen :)
Flinke update, een kennis moest paar apps wissen van zijn 8S want die heeft maar 4GB.
Gelukkig na die update kon hij ze weer terugzetten en ja de telefoon is flink sneller door die update.
Wat een toeval, 2dagen terug een HTC 8X besteld en nu al een update die veel goeds beloofd!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBTablets

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013