Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 76, views: 66.860 •

Conclusie

We verwelkomen diversiteit in het laptoplandschap en zijn dan ook blij met alternatieve besturingssystemen als Chrome OS. Binnen de groeiende groep van Chromebooks, weet HP zich te onderscheiden met een groter model dan de laptops die tot nu toe verschenen. Een grotere Chromebook kan prima en sommigen zullen er zelfs de voorkeur aan geven. Wie niet heel veel onderweg is en thuis toch al vooral van de browser gebruikmaakt, kan baat hebben bij een wat groter scherm. De Pavilion 4 Chromebook ziet er nog goed uit ook en 320 tot 330 euro is niet veel geld.

HP Pavilion Chromebook

Toch zouden we niet van een aanrader willen spreken. De laptop is hinderlijk spiegelend over het gehele oppervlak en het gebruikte kunststof voelt dun en goedkoop aan. Op gebied van interfaces missen we niks en de hardware is goed gekozen, maar het is jammer dat de fan goed hoorbaar is tijdens gebruik en dit zou onnodig moeten zijn. Grootste struikelblokken voor een fijne gebruikerservaring zijn het toetsenbord en het touchpad, die beiden niet fijn werken.

Een laptop die Chrome OS draait moet over meer dan een lage prijs beschikken om een aanschaf te rechtvaardigen. Tegenover de voordelen van Chrome OS, zoals snel opstarten en de veiligheid, staan immers tal van nadelen, zoals de afhankelijk van online en de afwezigheid van bepaalde programma's, die vaak alleen in afgeslankte vorm online varianten hebben. Een Chromebook zou naar onze mening dan ook een betere browse-ervaring moeten bieden dan een Windows-laptop met een vergelijkbare prijs.

Voor een slechts iets hogere prijs dan deze HP-Chromebook kun je echter ook laptops met betere specificaties, fijner werkende toetsenbord-touchpad-combinatie en Windows vinden. Ook denken we dat een iets groter scherm dan andere Chromebooks maar voor heel weinig mensen echt een doorslaggevende factor zal zijn. Wie interesse heeft in een Chromebook, kan dan ook beter voor de Samsung XE303 gaan, die een veel beter touchpad heeft, een stuk compacter en lichter is, langer meegaat op een acculading en ook nog goedkoper is.

Pluspunten

  • Ultrabook-achtig uiterlijk en grootte
  • Redelijk goede accuduur

Minpunten

  • Volledig spiegelend
  • Ventilator is continu hoorbaar
  • Erg matig toetsenbord en touchpad

Eindoordeel

Tweakers zegt: matig

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 2.5
Featureset Score: 3
Prestaties Score: 3.5
Beeldkwaliteit Score: 2
Bouwkwaliteit Score: 2.5
Ergonomie Score: 2
Warmte en geluid Score: 2.5
Mobiliteit en accuduur Score: 3


Door Olaf van Miltenburg

- Nieuwscoördinator

Olaf werkt sinds begin 2007 bij Tweakers en snapt als geen ander wat nieuws is. Hij heeft een voorliefde voor computers, internet, wetenschap en techniek en gebruikt die kennis sinds 2008 dan ook in zijn rol als nieuwscoördinator. Ook test Olaf nog regelmatig zelf laptops en bezoekt hij internationale beurzen om op de hoogte te blijven.

Volg Olaf op Twitter

Reacties (76)

"De meeste opslag zal bij Chrome OS, zoals bekend, online plaats moeten vinden".

Dat is dan ook meteen de crux van dit op Cloud gebaseerde systeem.
Zonder verbinding + service geen enkele mogelijkheid om er mee te werken.....

Dat Cloud verhaal en dan vooral opslag gaat nog een keer voor enorme problemen zorgen imho.
Gaat de aanbieder failliet ben je alles kwijt, zelfde geld voor sluiting door justitie.
Als je een stabiele aanbieder kiest met voldoende klanten, dan is het risico beperkt. Dan zijn er altijd partijnen die de boel willen overnemen.

Je kunt voor off-line systemen dezelfde nadelen noemen: stel je investeert fors in software en vervolgens gaat de leverancier daarvan failliet waardoor je geen updates meer krijgt. Dan je ook een probleem.
Met mijn notebookje waarin een eigen HD en accu zit kan ik altijd werken.

Zelfs wanneer bij mij de stroom uitvalt.
Zelfs wanneer bij de Cloud aanbieder de stroom uitvalt.
Zelfs wanneer de OS aanbieder failliet gaat.
Zelfs wanneer er geen internet verbinding is aan mijn kant.
Zelfs wanneer er geen internet verbinding is aan de Cloud kant.
Zelfs wanneer de Cloudaanbieder door Justitie word ge-downed.
Zelfs etc etc.

Voor Cloud geldt dit allemaal niet dan sta je onmiddelijk stil......

Bovendien: Linux = Free !
Linux is vrij, niet altijd gratis. In het Engels is dat te dubbelzinnig.
Nee, brand of diefstal gaat voor problemen zorgen.
Sluiting door justitie? Er heeft er weer iemand PRISM horen rinkelen.

Overigens heeft DNB juist de Amazon cloud goedgekeurd voor banken, dus die Google cloud komt ook zo.

Houd toch eens op met die FUD.


En zodat je het weet: als bij een bedrijf internet uitvalt (in ons bedrijf gebruiken we enkel ChromeOS reeds 2 jaar en nog nóóit zonder internet gezeten) staat iedereen bij zijn koffieautomaat. Of ga je dan worddocumentjes tikken? Kijk toch hoe het in de praktijk écht gaat. En zorg dat je internet redundant is.

[Reactie gewijzigd door RielN op 31 juli 2013 08:59]

Er zijn ook bedrijven die meer nodig hebben dan een paar Word documentjes.
Prima als je dat wel kunt, maar ik vermoed dat de gemiddelde tweaker bij een meer data intensief bedrijf werkt.

Ik zie mezelf in ieder geval nog niet in de cloud werken voor meer dan mijn Office spul.

Ik ben ook nog geen ChromeOS apparaat tegengekomen dat mijn i7 bij kan houden. Of 500 GB aan opslag heeft. Of een goed scherm. Of één met VMWare. Enzovoorts.

[Reactie gewijzigd door [Yellow] op 31 juli 2013 09:34]

Ik maak in de cloud gebruik van:
  • Office toepassingen via Google Apps
  • Schijfbeheer via Google Drive
  • Fotobewerking via Pixlr Editor
  • SSH voor beheer van mijn webserver via Chrome OS Cross
  • Videoconferentie/webinar/bellen via Hangouts / Google Voice
  • Printen/scannen via Google Cloud Print
  • Mindmaps maken via Mindmeister
  • Remote desktop met Chrome Remote
  • Screenshots maken met Chrome Webpage screenshot
  • Muziek luisteren via Grooveshark en Soundcloud, etc
  • Video kijken middels YouTube, Vimeo, etc
  • Tijdregistratie middels Harvast
Een Chrome apparaat zal vanuit zijn eigen processor een i7 niet bijhouden, echter cloud diensten hebben een eigen stack aan processoren en andere resources. Een enkele i7 zal dat niet bijhouden. YouTube verwerkt de video waarschijnlijk sneller dan een enkele i7.

Google Drive heeft tot 16Tb aan opslagruimte. Je betaald er in verhouding wel veel meer voor. Bij een aantal Chromebooks krijg je voor 2 jaar 100Gb Google Drive opslagruimte bij de prijs inbegrepen. Op dit moment heb ik 6Gb in gebruik omdat de meeste opslagruimte niet eens berekend wordt (Google Docs documenten en foto's tot een bepaalde resolutie worden niet meegeteld).

Mijn Linux desktop gebruik ik voornamelijk als experimenteel icm Virtual Box, al zou ik daar ook server capaciteit voor kunnen huren en dat remote met mijn Chromebook kunnen benaderen.

Ik ben benieuwd welke toepassingen je gebruikt waar je meent een dekstop voor nodig te hebben, voor sommige zijn waarschijnlijk al goede cloud alternatieven.
Die zaken kan mijn netbook ook met een Atom processor een Ssd. Daar merk ik verder weinig van vertraging die online met zich meebrengt.

Daar heb ik een jaar of vijf 300 euro voor neergelegd en een keer een upgrade gedaan met de SSD. Batterij gaat nog verbazingwekkend lang mee, makkelijk 5 uur als je een beetje internet.

Alleen al vanuit hardware zie ik geen reden om een chromebook aan te schaffen, maar dat je er vervolgens nog een scala aan beperkingen meekrijgt, is helemaal scheef. Je kunt er niets anders op installeren zonder dat je veel meer moeite gaat doen om de bios te omzeilen, en dan nog is het de vraag of het stabiel blijft.

Raad mensen aan om liever 50 of 100 euro meer te besteden en veel meer vrijheid te hebben. Als je echt in een cloud wilt werken dan kun je ook met Linux aan de slag of gebruik gewoon een android-tablet met toetsenbord.

Chrome is meer een hype met onder de streep weinig meerwaarde.
Die zaken kan mijn netbook ook met een Atom processor een Ssd.
Chrome is meer een hype met onder de streep weinig meerwaarde.
Dan begrijp je misschien niet welke mogelijke meerwaarde een Chromebook met zich mee kan brengen.
Ik heb een Samsung ARM Chromebook. En dat is eigenlijk het enige wat ik er van weet. Meer is ook niet nodig, want ik hoef me niet bezig te houden met de hardware of het OS, dat wordt allemaal door Google voor me geoptimaliseerd en geupdate.

Een heleboel van de diensten die ik gebruik, zowel zakelijk als prive, zijn cloud based, zowel public als private cloud. Ik ga er van uit dat uiteindelijk 99% van de dingen die ik met een computer doe cloud based zullen zijn, waardoor alleen nog maar de toegang naar het web van belang is, wat prima gaat met een simpel machientje wat ik nu heb.

Ik vind het een flinke meerwaarde dat ik een fanless notebookje met mat scherm, prettig touchpad en toetsenbord heb met een batterijduur van zo'n 10 uur, zonder enige vorm van onderhoud, waar ik nu 95% van mijn pc behoeften mee kan vervullen.
Je hoeft hem niet te overtuigen. Jij bent een early adaptor, hij niet. Klaar, punt.
@lblies

Dat je die zaken ook op een andere laptop kan, dat is helemaal duidelijk. Elk modern consumenten apparaat heeft een browser.

Wellicht ontstaat deze discussie omdat Chromebooks weinig te tweaken hebben, in dat geval heb je gelijk en heeft het geen meerwaarde. Begrijp echter ook dat er ook niet 'tweakers' zijn, waarbij de gezegde 'Less = more' zeker opgaat. Dat heeft zowel voor de gebruiker als de mogelijke systeembeheerders voordelen.

Doordat de Chromebook vanuit het OS zo weinig kan, kan er ook weinig mis mee gaan, boot het apparaat vrij snel, is het update proces in verhouding heel simpel en snel, gaat de accu lang mee en kan er een extra veiligheidslaag ingebouwd worden (verified boot). In een gebruik / werkomgeving (dus niet tweak omgeving) is dat heel efficient. Waarom is dat wat jou betreft geen meerwaarde voor zo'n enorm grote doelgroep?
Bedrijf zonder administratie? ... sorry ik ken geen enkel bedrijf dat alleen maar word gebruikt en daarop voort kan bestaan.

Verder moet je ook in acht nemen dat je niet alle data zomaar mag opslaan in de cloud daar zijn regels/wetgevingen voor.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 31 juli 2013 11:15]

En die regels en wetten heb ik eventueel voor je op papier. Er is geen wetgeving die het verbied! Wij hebben dit laten uitzoeken door een jurist, omdat wij de cloud verkopen.

Enkel bij opslag persoonsgegevens heb je je aan enkele regels te houden, belangrijkste is in uitzonderlijke gevallen dat de andere partij akkoord moet gaan.

Nederlands grootste administratiepaketten gaan de cloud in (Unit4 waar we recent bij een nieuwe presentatie over API waren, en Exact Online is ook groeiend!)

Verder zijn grote projectmanagementsystemen ook webbased, denk ook aan salesforce.

En samen met email en agenda heb je toch vaak wat een bedrijf runt.

[Reactie gewijzigd door RielN op 31 juli 2013 11:29]

Daar zal je wel gelijk in hebben dat de regel voor privacy data geld.

Alleen zou veel dingen niet via webbased willen doen het voelt ten eerste veel te statisch aan.

Je hebt natuurlijk ook ERP pakketten waar jezelf kan selecteren wat beschikbaar moet zijn voor de web/webservice terwijl het beheer voor het grootste deel via het pakket zelf gaat. Dat werkt denk ik dan ook een stuk vriendelijker.
De administratie van mijn bedrijf staat ook in de cloud, Yuki boekhouding. Via de scanner per e-mail papieren bonnetjes doorsturen, en per e-mail binnenkomende facturen gelijk in hun systeem. Werkt heel efficient.
Hoi Yellow,

nou mijn Chromebox i5 gaat best aardig. Ik heb er 2 nette BENQ monitoren op staan voor mijn werk. En heb wel slechts 130Gb opslag op de Google Drive. VMWare heb ik niet nodig, ik gebruik Chrome remote desktop of een Cytrix variant. Overigens ben ik bezig met het testen van http://spice-space.org/documentation.html

Spice heeft een NaCL ChromeOS client, wat wellicht interessanter is dan VMWare!


Ik wil wel een vergelijk maken:


Kraken 1.1:
Total: 1749.0ms +/- 1.9%

Peacekeeper:
4578
@ RieIN,

Ik betreur het dat je jezelf verschrikkelijk kwaad maakt over mijn terughoudendheid.
Gelukkig is jouw boosheid nergens voor nodig aangezien ik geen van de termen gebruik of statements maak die jij noemt........ :O

Ik acht het vanwege continuiteit onverstandig om data volledig extern op te slaan.
Dat bedrijven de stomste beslissingen mogen nemen, waaronder o.a. al hun data extern op slaan, was al langer bekend. De belasting betaler zal toch wel weer voor de kosten opdraaien mocht het weer eens flink misgaan....... :X

Overigens had DNB, de DSB ook goedgekeurd....... 8)7

[Reactie gewijzigd door trm0001 op 31 juli 2013 15:20]

Waaruit haal jij dat ik kwaad ben? Dat zou toch wel erg zijn ;) Alleen geef jij niet echt steekhoudende argumenten en neem je aan dat lokale data veiliger staat dan data in de cloud.

Dat vind ik een interessante stelling, waar veel bedrijven toch reeds andere conclusies trekken, en de beslissing voor de cloud te kiezen onder andere inhoud dat men zeer goed nadenkt over dataveiligheid.

Geef me één reden waarom data on premise veiliger staat dan in de cloud. Ben je beter in opslag? Nooit. Ben je meer redundant? Nooit. Veiliger tegen inbraak? Knap, wanneer je dat voor elkaar krijg. Wat wel precies? Of is het toch nog meer onderbuik?

Leg gewoon alles goed naast elkaar en neem dan een beslissing.
Ten eerste mag jij bedrijf kritische data niet zomaar op buitenlandse servers bewaren.

Ten tweede je zal je bedrijf nooit afhankelijk moeten maken van google of een ander externe partij. Je dient er altijd voor te zorgen als bedrijf dat je heerst over je eigen omgeving en erop kan anticiperen.
Je eerste punt is onjuist.

Je tweede punt is terecht en past in de afweging of de cloud of je eigen omgeving beter beheersbaar en stabieler is. Want wil je wel afhankelijk zijn van je eigen omgeving?

[Reactie gewijzigd door RielN op 31 juli 2013 11:35]

Ten tweede je zal je bedrijf nooit afhankelijk moeten maken van google of een ander externe partij.
Je bent als bedrijf ook afhankelijk van Intel&AMD voor CPUs, de meeste bedrijven hebben geen eigen stroomvoorziening en niemand heeft een eigen watervoorziening. En in de meeste bedrijven wordt Windows veel gebruikt.

Het lijkt me een afweging of je cloud storage gebruiken moet; voor grote bedrijven lijkt het me niet nodig (gevaarlijker mbt. diefstal en kosten voor eigen beheer niet zo hoog), voor een klein bedrijf kan ik me goed voorstellen dat een zelf beheerde opslag onbetrouwbaarder en onredelijk duur is.
Ik vind cloud alleen handig voor "erbij". Om bijvoorbeeld makkelijk bepaalde bestanden te delen via de e-mail. Of gauw even wat simpele data erop te zetten.

Maar ik zet er echt geen belangrijke data op. Helemaal als bedrijf niet. Hoe beveiligt ook.. jij kan niet bewijzen dat iemand er niet in kijkt.

Het is immers niet encrypted in zovere dat bijvoorbeeld Google, Microsoft bedrijven er niet bij kunnen.

Ik wil voor echt beveiligd cloud storage wel misschien kiezen. Iets waar de cloud storage bedrijf kan bewijzen dat ze zelf niet eens jou data kunnen lezen omdat jij het al encrypt voordat je het heen stuurt. En alleen JOU eigen cliënten kunnen het uncrypten en uitlezen.

Bij heel veel CMS heb je toch ook dat de beheerders en mensen de wachtwoorden niet kunnen lezen in de SQL table? Omdat dat een hash is.

Cloud heeft zeer goede positieve eigenschappen. Maar maak dan ook een GOEDE cloud dienst zoals de mensen ook willen.

Encrypted en beveiligt!! Alle data!! Alleen de gebruiker kan het inzien... Geen overheid, niet de dienstgever van de dienst, geen andere bedrijven en ga zo maar door.

Dat is wat ik zou willen als bedrijf. Zolang dat er niet is... dan gaat er bij mij geen cloud service komen hoor.
Dat geldt misschien voor jou, maar deze zware eisen zijn voor het gemiddelde bedrijf niet haalbaar of betaalbaar, laat staan dat het productief is.

Beter maak je een goede afweging en bied je voldoende veiligheid. Encrypted opslaan van alle documenten is simpelweg nergens voor nodig. En daarbij kun je altijd zelf je spullen encrypten als het om echt gevoelige info gaat.

Cloudbased encrypted opslaan haalt een groot voordeel weg: je moet de sleutel lokaal hebben en je kunt dus per definitie niet bij je materiaal als je eens ergens anders bent: een groot voordeel van de cloud. Tenzij je de sleutel op de server beheert, maar dat is weer een stapje terug.

Twee-staps verificatie is een behoorlijke stap in de beveiliging bij de meeste cloud-aanbieders, iets wat 95% van de Nederlandse bedrijven niet eens heeft op hun lokale servers, dus cloud is daar per definitie al een stap voorwaarts. Het hacken van een bedrijfswifi- of stelen van apparatuur is vele malen makkelijker dan het hacken van een amazon- of googlecloud.

Het is niet alleen storage, maar ook SaaS diensten die de cloud aantrekkelijk en productief maken.

Maak een goede afweging, maar liever niet op onderbuikgevoel.

Overigens: Google Drive gaat encrypted aanbieden binnenkort.

En over meekijken van de overheid, ook hier geldt, heeft het consequenties voor mijn bedrijf. Het is een (beperkt) risico wat je meeneemt. Bedenk, dat de NL overheid zonder aankondiging ook bij je binnen kan komen en eist dat je encryptiesleutels opgeeft.

[Reactie gewijzigd door RielN op 31 juli 2013 11:10]

Overigens heeft DNB juist de Amazon cloud goedgekeurd voor banken, dus die Google cloud komt ook zo.
Heb je hiervoor ook een source? Als de DNB Amazon cloud goedkeurt voor nederlandse banken, dan sporen ze niet.....
Ik heb 2 chromebooks en 1 ubuntu desktop, ben het over het algemeen niet eens met je beweringen en zal onderbouwen waarom:

Als de stroom uitvalt of er geen internet is kan ik op mijn Chromebook deels doorwerken. Veel mensen denken dat je zonder internet of stroom niets meer kunt, maar middels offline mogelijkheden van HTML5 slaat een aantal recent gebruikte documenten / data zich lokaal op. Dit werkt bijvoorbeeld al een tijdje met Google Drive en Gmail, er zijn steeds meer cloud toepassingen die daar gebruik van maken.

Chrome OS komt voort uit Chromium OS, een Open Source Linux based OS. Als Google dus failliet gaat, dan kan ik nog steeds van mijn Chromebook gebruik maken. Het is zelfs mogelijk een andere linux distro erop te zetten.

Net als op je gewone laptop is het aan te raden om backups te maken. In dit geval dus van data die je in de cloud hebt staan. Zoals je terecht aangeeft kan een cloud aanbieder failliet gaan of om wat voor reden dan ook lange tijd tot nooit meer bereikbaar zijn. Maar ook net als bij gewone laptops vergeten of verzuimen de meeste mensen dat.
Overigens merk ik wel nu ik een aantal jaar in de cloud werk, dat de kans op verlies van data minder groot is dan daarvoor. Maar backup blijft dus aan te raden.
Om backups te maken zijn er weer andere cloud diensten, of je kunt zelf een lokale dump maken. Mogelijkheden genoeg.
Het is een verkoopargument van de chromebook dat je geen backups hoeft e maken omdat google alles voor je bijhoudt...
Ik kan toch een externe harde schijf aansluiten en die als mijn data-opslag gebruiken?

Zo ben ik goedkoper uit, werk ik sneller en bij een eventuele storing heb ik toegang tot me data!
Maar niet iedereen kan altijd kiezen voor een "stabiele aanbieder", en zelfs dat garandeert niks, er zijn veel meer factoren die bepalen of jij op internet kan of niet, zoals bijvoorbeeld stroompannes, etc.

Daarbij raakt je vergelijking kant nog wal: als een cloud aanbieder sluit, ben je alles kwijt, als een software leverancier sluit, krijg je geen updates meer, maar alles werkt wel nog én je hebt al je data nog.
De kans is groter dat je verliest door crash, brand of diefstal, dan dat een aanbieder als Google of Amazon omvalt.

Daarnaast kun je met een Chromebook rustig werken op een eigen cloud, mits HTML. En remote desktoppen gaat ook perfect.
RieIN, je hebt gewoon helemaal gelijk en wij begrijpen er echt niets van.

Tuurlijk is het veiliger om al je kritische data extern op te slaan.
(stom van ons critici dat we dat niet inzien....onze vervelende onderbuiken ook)

Leg jij het even uit aan alle mensen/bedrijven die hun data zijn kwijtgeraakt bij Mega?

Toegegeven, Mega had niet de beste reputatie en was een relatief kleine speler maar toch gingen velen er vanuit dat hun data daar veilig was........

N.B. voor echte concurrentie moet je er ook bij kleinere spelers vanuit kunnen gaan dat je data daar veilig is. Dus niet alleen bij Google/MS/Amazon.

En ja, mijn data is bij mij heel veel veiliger dan op welke willekeurige Cloud dan ook.
En nee, ik ga je niet uitleggen hoe ik dat organiseer....
Maar je bent meteen controle kwijt en ik weet uit ervaring hoe ontzettend handig het kan zijn als je bij al je data kan en er maatwerk voor kan ontwikkelen. Dat zijn toch dingen waar je niet elke keer een derde partij als tussenkomst wil hebben.

Webbased heeft daarbij bij mij nog nooit een voorkeur boven een applicatie gehad.
Misschien voor de een een uitkomst maar voor de ander no option.
Ziet er mooi uit, wat wel jammer is dat alles hooglans zwart is ieder vingertje en stofje zie je er op.
Ik had liever een configuratie gehad met een AMD APU, geïntegreerde RadeonHD GPU en 4GB RAM als standaard. Die Celeron / Intel GMA configuraties zijn niet veel waard. Bovendien snap ik niet dat je nog steeds met van die gammele TN-panelen wordt afgescheept, terwijl een gemiddelde tablet al over een IPS-variant beschikt met een (veelal) hogere resolutie.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 31 juli 2013 11:58]

Dat lijkt mij ook geen probleem, de gebruiker zorgt voor een netwerk want dat is juist de primaire en enigste doel van dit ding en dat is internetten.

je hoeft niet offline te werken
Een Chromebook hoeft van mij niet groot te zijn. Echter een fijn toetsenbord en touchpad is wel een echte must. Spiegelende laptops vind ik echt zo "vies", altijd vingers erop etc. Ik gok dat deze niet goed gaat verkopen, ondanks dat het een HP is;)
Vergeet niet dat je dan steeds jezelf ziet, erg vervelend als je op reis bent met zon in je rug, het is toch juist het idee van ultrabooks dat je ze kan meenemen?
Valt me toch erg tegen van HP, wat me beetje in verrassing neemt is dat er vooral bouwkwaliteit issues zijn?

Toetsenbord en touchpad, volledig spiegelend en een ventilator die niet bepaald stil is...waren dit juist niet goede punten van HP laptops vroeger?
Sorry, ik was te snel met berichten.

[Reactie gewijzigd door ksinix op 31 juli 2013 08:16]

" een ethernetpoort, die maximaal 100Gbit/s-verbindingen aankan ..."
mooi, kan ik hem dan ook als server gebruiken?? :X 8)7 O-) _/-\o_
Kun je de ventilator niet op auto zetten in de bios? Bij mijn 325 euro sleekbook is hij dan geruisloos tijdens browsen.Standaard staat hij op altijd aan in de bios.
Dat ding heeft een erg gelockte efi. Daar kom je zo niet in.
Licht het nu aan mij, of staat het Chrome-logo op de klep van die laptop ondersteboven tegenover het woord "chrome" (reviews: HP Pavilion Chromebook: de grootste Chrome OS-laptop)?

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 31 juli 2013 08:36]

Verrek, je hebt gelijk!
Misschien is het een sticker die los is gekomen en vervolgens verkeerd geplakt?
Haha, dit irriteerde me ook direct!

Ik heb gelijk verschillende webshops en de andere chromebooks opgezocht. Lijkt er op dat de sticker inderdaad verkeerd geplakt is.

Dit is een officiële product shot van HP. Lijkt gelukkig goed te zitten.. Ik kan met een gerust hart verder met de dag ;)
http://img.cbcdn.net/products/230674
Ik ben sowieso al geen fan van Chromebooks eerlijk gezegd.

Een van de redenen dat ze het momenteel wat beter doen komt volgens mij omdat winkelketens als mediamarkt ze veel meer aanprijzen als voorheen.

Een voorbeeld daarvan is mijn moeder:

Geen verstand van techniek en moest een nieuwe laptop hebben. ik was op vakantie dus was ze op zichzelf aangewezen.

Toen ze bij MM was, raadde de verkoper haar een Chromebook aan, zelfs al gaf mijn moeder aan dat ze er office en skype mee wil kunnen gebruiken op een normale manier (Wat met office dus niet mogelijk is, oke er is nu een Beta systeem waarmee het wel kan maar verre van ideaal, zeker voor een niet technisch persoon als mijn moeder.)

Uiteindelijk kwam m'n moeder daar thuis achter en was de verpakking dus al open maar gelukkig heeft MM het zeer hoffelijk opgelost en haar het geld terug gegeven zodat ze een andere laptop kon kopen.

Wat ik hier mee wil zeggen is dat het niet per se komt door de kwaliteiten van de Chromebooks dat ze beter verkopen maar meer omdat de verkoopkanalen worden gestimuleerd om er meer van te verkopen.(misschien marge technisch gezien interessant??)

Laat ik het anders zeggen; In principe kan je een chromebook dus voornamelijk gebruiken voor browsen, wat films kijken en verder, eigenlijk niet zo veel.

Ik heb zelf een iPhone met een iCloud account waar ik ook uitstekend op kan browsen en films op kan kijken. Oke, typen gaat stukken minder snel maar waarom zou dat uitmaken? Immers kan je met een Chromebook toch niet fatsoenlijk office gebruiken dus wat is dan de meerwaarde van het full-size toetsenbord?

Ik ben voor de Chromebooks bang dat ze uiteindelijk een stille dood sterven net als dat Web OS gebeuren van HP vanwege gebrek aan support en apps landschap.

Google heeft een onvolwassen product in de markt gezet en het is nog maar de vraag of ze dat in gaan halen. Puntje bij paaltje zijn de Chromebooks hardwarematig gezien ondermaats om er echt spannende dingen mee te doen.
heb laatst een samsung chromebook voor mijn moeder gekocht en die belt me nog steeds 1 keer per week hoe blij ze er mee is... en die weet echt niets van computers.

juist omdat ze er zo weinig van af weet ziet ook niet het verschil tussen een echte tekstverwerker en de google tekstverwerker.

de enige mensen die zich storen aan alternatieve OSen zijn vaak de mensen die zich vastklampen aan wat ze kennen en/ of na twee uur proberen concluderen dat het alternatieve OS niet deugd omdat ze na die 2 uur niet hetzelfde kunnen wat ze kunnen op hun eigen vertrouwde OS na 20 jaar ervaring kunnen...

dit laatste geldt vooral voor linux inderdaad.

ik kan me overigens niet voorstellen dat verkopers instructies krijgen om chromebooks aan te prijzen als een volwaardige desktop oplossing.

als dat wel zo is dan ligt daar het probleem, en niet zozeer bij chromeOS.
De acer is weliswaar met lelijk blinkend scherm, maar wel goed te upgraden.
Die afweging moet je inderdaad maken. Wil je een Chromebook met een grote trackpad, lange accuduur, ssd, mat scherm en een goed toetsenbord? Dan ga je voor de Samsung.

Wil je een grote hdd, uitbreidmogelijkheden, stevigere processor en een ethernetpoort? Dan kies je voor de Acer.

Het voordeel van de Acer zijn vooral de uitbreidmogelijkheden. Als je de accu vervangt en het RAM uitbreidt kun je in ieder geval heel erg lang vooruit met het apparaat. Toch geef ik zelf de voorkeur aan een ingebakken ssd. Met een chromebook sla ik vrijwel alles op in de cloud en mocht het écht nodig zijn kan ik er altijd nog een externe hdd aan hangen.

[Reactie gewijzigd door CR1691 op 31 juli 2013 12:08]

Als je Microsoft Office en Skype erop wilt hebben, dan kan dat inderdaad niet. Als je echter goede cloud alternatieven gebruikt, dan heb je gewoon een mooi volwassen product.

Als alternatief voor Microsoft Office gebruik ik Google Drive / Docs. Ik gebruik dit nu enkele jaren, en zeker de laatste paar jaar vindt ik dit veel fijner werken. In het bedrijfsleven heb ik altijd overal mijn documenten bij de handt, waar veel collega's nog stoeien met kopieren en naar zichzelf mailen van documenten, versie verschillen etc.

Als alternatief voor Skype gebruik ik Hangouts. Google Hangouts is al in meerdere recensies beter uit de bus gekomen dan Skype.

Het nadeel van de MM is dat ze dit soort voorbeelden niet kennen, en ook niet als demo laten zien. Ik heb mijn zwager, nadat hij op de zoveelste Windows laptop weer een virus had, een Chromebook laten kopen bij de MM, zijn documenten netjes omgezet en uitleg over bovenstaande alternatieven gegeven. Hij heeft geen virussen meer, en belt een stuk minder voor support.
Ik begrijp je punt, maar zoals jij het uitlegt lijkt het net een goedkope reclame.

Chrome OS is gewoon bestemd voor een ander doelgroep, de rest heeft Windows, Mac OSX en Linux als een keuze.
Wat is je onderbouwing in deze? Ik probeer het wel te onderbouwen, dus zie het niet als goedkope reclame.
Google Docs werkt gewoon prima? Ik zou zelfs zeggen dat het voor de gemiddelde gebruiker veel gemakkelijker is. En als je in de cloud werkt krijg je ook niet dat gedoe dat je ma per ongeluk vergeet een document op te slaan.

Wil je allerlei macro's en scripts bouwen, dan ben je ongetwijfeld beter uit met MS Office, maar Google Docs klaart de meeste klussen. Niet voor niks zet Microsoft nu zwaar in op een web based officepakket op Office365.

De meeste mensen gebruiken een laptop vooral om te internetten. Leuk dat je mobile websites(je kan niet eens instellen dat je de desktopversie wil) kan bekijken op het kleine schermpje van je iPhone die meer dan twee keer zo duur is, maar ik zie niet in waarom dat ook maar op enig vlak beter zou zijn dan een Chromebook.

Je vraagt je daadwerkelijk af wat een full size toetsenbord als meerwaarde biedt boven thumbtyping op een 4" touchscreen? Bedenk je eens hoe lang je erover had gedaan om die post op je iPhone te typen.

Ik heb een paar maanden een Chromebook en het valt me juist op hoe weinig ik mis en hoeveel liever ik hem gebruik dan mijn andere laptops. Het is een enorm rap no-nonsense apparaatje. Altijd up to date, geen bloatware, veilig, alles encrypted, bestanden in de cloud zodat ik niks hoef over te pompen.
Inderdaad.

Google Apps Script is macro's en scripts, maar dan in de cloud, een simpel voorbeeldje:

http://www.zzapps.nl/goog...-document-automatisering/

Juist het Google platform is volledig benaderbaar via met scripts, en zeker nog meer met de API's.

[Reactie gewijzigd door RielN op 31 juli 2013 12:08]

Je hebt gelijk dat het op een iPhone marginaal langer duurt om dat te typen hoewel het met de iPhone ook snel gaat als je dat gewend bent, mijn moeder komt echter niet op tweakers en heeft echt office nodig voor haar werk. Daarnaast wil ze gewoon kunnen skypen en met een chromebook kan je alleen hang outen.

Natuurlijk is er een doelgroep voor chromebooks, ik ben de laatste die dat zal ontkennen! Alleen de vraag is of de doelgroep uiteindelijk groot genoeg blijkt om het product drijvende te houden, als je het vergelijkt met Android of ios dan krijg je bergen meer Apps, dat is ook logisch want dit is een nieuw product maar de vraag is of de doelgroep niet toch liever een laptop heeft met meer opties.

Ik vind het zeker geen slecht product maar ik hoop dat Google bijvoorbeeld de mogelijkheid gaat bieden om Android Apps te gaan gebruiken door ze voor non touch screen geschikt te maken

Dit typte ik btw met m'n iPhone :)
Ik kan je voorspellen dat Google volledig in gaat zetten op Chrome en Chromebooks.


Hardwarematig zijn ze ruim voldoende, we hebben veel ervaring bij scholen én bedrijven, waar Chromebooks als beste oplossing uit de bus komen.

Spannende dingen doe je niet bij het gemiddelde bedrijf.

Ik gebruik reeds 2,5 jaar enkel ChromeOS, maken gebruik van Podio, Google Drive, Hangouts en Exact Online. Er is niets wat ik níet kan doen en we hebben praktisch geen onderhoud aan onze hardware.

Google Drive is fatsoendelijk Office en de mogelijkheden voor documentautomatisering zullen je verrassen ;) Docs biedt voor 95% voldoende oplossing en áls je dan Office moet gebruiken, dan is er altijd nog een remote desktop (via bijv. de Blaze client trek je RemoteFX desktops vloeiend naar binnen).

Het is nieuw, volledig webbased maar het gaat wel zijn plek krijgen op de markt. Echt waar :)
ik denk dat je wel eens gelijk kunt krijgen, en dat MS Nokia achterna gaat...
Dat doen ze al sinds Windows 8.
Maar als bedrijf heb je er bar weinig aan, ik ken overigens geen enkel bedrijf wat zich met een office pakket kan redden.

Op het moment je echte software nodig hebt voor complexere zaken valt het hele ChromeOS weg. Die hebben vaak professionele software nodig of sterker nog puur maatwerk.

En office .... leuk voor documentjes maken maar meer ook niet.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 31 juli 2013 17:17]

Ik heb ervaring met (heel) veel van die bedrijven, dus ik weet niet voor wíe je precies spreekt ;)
Voor een toestel dat zo goed als volledig online werkt en afhankelijk is van een internet verbinding zou ik eigenlijk wel verwachten dat er een modem in zit voor mobiel internet zodat je buitenshuis rustig op 3G (of beter nog LTE) kan surfen zonder te moeten zoeken naar wifi.

Wat ik mij nu afvraag is er ook een java op draait. Voor mijn werk bv is dat wel belangrijk want onze 2 core toepassingen draaien op java.

Verder zie ik zo'n chromebook wel zitten, er zijn genoeg apps in de chrome store die een alternatief kunnen bieden op de standaard desktop apps. De cloud zit duidelijk in de lift en als we google moeten geloven gaan chromebooks als zoete broodjes over de toonbank. Dit kan een extra motivatie zijn voor software ontwikkelaars om hun applicaties om te zetten naar webapplicaties (En tevens ook een vorm van afhankelijkheid (en klantzekerheid) creëren).
Er zijn andere Chromebook fabrikanten zoals Samsung die een 3G variant hebben.

Java toepassingen worden NIET ondersteund. Dit zou je via Citrix op kunnen lossen, maar kost dus wel extra moeite.
Ik gebruik een ander cloud based OS (Joli OS) en tether via mijn gsm als er echt geen wifi meer is, dat werkt prima.
Ik denk dat mensen moeten stoppen een Chromebook te vergelijken met een Laptop, ondanks dat het er hetzelfde uitziet. Het is een apparaat dat goed voldoet voor een bepaalde doelgroep. Net zoals verschil tussen volledig electrische auto's en auto's met verbrandingsmotor. Een electrische auto voldoet zolang je binnen het accu bereik er gebruik van maakt, maarhet is niet geschikt om er een rondreis door Europa mee te maken.
Een Chromebook is ook niet bedoeld als Laptop vervanger, maar als mobiele thin client. Dus als je als organisatie alles virtualiseerd en thin clients op de bureaus hebt kan dit een uitkomst zijn voor maken van bijvoorbeeld notulen tijdens vergaderingen of werken op plaatsen waar geen thin client opgesteld staat.
Het enige waar je het thuis ook voor kunt gebruiken, is als alternatief voor een eenvoudige tablet, namelijk iets om op te internetten, e-mailen en telebankieren met een fysiek toetsenbord er aan en niet te duur in aanschaf of moeilijk in onderhoud.
het punt is, waarom zou je jezelf moedwillig beperken? Er zijn laptops voor ¤329 te koop, en ook daarop kun je Chrome installeren. Waarom zou je dan willen en wetens een laptop kiezen dat niets anders dan dat kan? Waarom zonder verdere voordelen je eigen mogelijkheden inperken :?

Misschien is het "leuk" als zo'n apparaat een paar tientjes kost, maar dat gaat em niet worden. Ook een Chromebook heeft paardekrachten nodig (meer zelfs, want alles draait in een browser, en browserapps zijn *altijd* trager dan gelijkende native apps, of hebben voor dezelfde snelheid meer paardekracht nodig).

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 31 juli 2013 17:31]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair: Desktops Samsung Smartphones Privacy Sony Microsoft Apple Games Consoles Politiek en recht

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013