Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 91 reacties

Conclusie

De Tab 3 8" is eigenlijk het schoolvoorbeeld van een tablet waar weing echt heel slecht aan is, maar die ook nergens echt in uitblinkt. Het lijkt wel alsof de ontwerpers en engineers bij Samsung toe waren aan vakantie en zo snel mogelijk een 8"-tablet in elkaar gezet hebben met onderdelen die nog voorradig waren.

Dat geldt voor de system-on-a-chip, die redelijk oud is, maar ook voor bijvoorbeeld het beeldscherm. Asus en Google hebben net een 7"-tablet met full-hd-scherm aangekondigd, en veel merken zullen hen volgen, dus met de tijd zal Samsung op dit vlak steeds meer achter gaan lopen.

Op softwarevlak hebben we het gevoel dat Samsung zijn voorsprong zo langzamerhand kwijt is. We vinden TouchWiz zeker nog niet hinderlijk, maar Samsung zou er goed aan doen om zowel de stijl als de functionaliteit eens goed op de schop te nemen, zoals HTC bijvoorbeeld met Sense gedaan heeft.

De Tab 3 8" gaat uiteindelijk de mist in als het aankomt op de prijs-prestatieverhouding. Er is genoeg ruimte op de markt voor tablets die misschien niet de beste hardware hebben, maar dan moeten ze wel redelijk geprijsd zijn. En dat is de Tab 3 8" met 300 euro niet. Samsung vraagt nu een flinke duit voor middelmatige hardware, en dat maakt het moeilijk om de Tab 3 8" - ondanks dat het een redelijke tablet is - aan te raden.

Pluspunten

  • Fijn formaat
  • Goede accuduur

Minpunten

  • Relatief duur
  • Oude hardware
  • TouchWiz niet altijd een toevoeging

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7Per criterium
Mobiliteit en accuduur 9
Warmte en geluid 8
Ergonomie 8
Bouwkwaliteit 7
Beeldkwaliteit 6
Prestaties 6
Featureset 8
Prijs 5

Verkrijgbaar vanaf: € 199,-

Laagste prijzen voor: Samsung Galaxy Tab 3 8" WiFi 16GB Wit
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Media Markt

Score: 4

€ 199,-

€ 199,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 199,-
Pakketpost vanaf ¤1.95 € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 199,-
Bekijk


Door Wout Funnekotter

- Hoofdredacteur

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers en heeft zich lange tijd beziggehouden met het testen en recenseren van allerlei producten, met een nadruk op mobiele technologie. Sinds augustus 2015 is hij hoofdredacteur. In die rol werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de site constant te verbeteren. Wanneer de tijd het toelaat, schrijft hij nog wel eens een review.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+

Reacties (91)

Reactiefilter:-191087+154+28+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
Ik vind de conclusie van bovengemiddeld goed een beetje vreemd. Volgens de review is de tablet op bijna elk gebied juist super gemiddeld, en qua prijs juist duur geprijst. Ik had m persoonlijk niet meer dan gemiddeld gegeven gebaseerd op de conclusie van deze review.
Ja hier kon ik ook niet goed aanuit. Ik heb er alles nog eens op nagelezen en ik zie nergens iets waarop deze tablet deze score verdiend.
Voldoende is zowat het eerste dat in me opkomt.

Scherm = slecht
Software= meh
Hardware= slecht

Batterijduur = goed (maar dat scheelt nou weer niet zoveel)

En dan iets minder dan een ipad mini vragen en even snel 70 euro meer dan een google nexus.

Ik vind hem echt van hardware volledig verouderd en dan nog eens duurder dan nieuwere hardware.

De conclusie geeft het goed weer, maar de score is vreemd
Heb lang getwijfeld over 3 of 3,5 ster, maar heb hem uiteindelijk toch dat halve puntje extra gegeven vanwege de fijne ergonomie, het lage gewicht en de goede accuduur.
Welke fijne ergonomie? Je zegt liever een tablet bij de randen beet te pakken ipv tussen de vingers. Ook op de knoppen heb je commentaar en het touchscherm werkt niet goed.

Ik bedoel, de review vind ik wel goed hoor, maar de sterren geven een ander beeld dan de review zelf.

[Reactie gewijzigd door SoloH op 29 juli 2013 13:15]

Helemaal mee eens. De conclusie is toch eigenlijk: deze tablet is gemiddeld qua prestaties, maar is wel duur? Ik zie niet in wat deze tablet met verouderde software én hardware bovengemiddeld zou moeten maken.
Op ieder vlak is deze tablet "ondergemiddeld" en de prijs is te hoog. Scoort ie bovengemiddeld. De nieuwe Nexus 7 moet dan een zeer goed ofzo scoren.
Ik denk dat het probleem zit bij de dubbele benaming die Tweakers.net gebruikt bij beoordelingen. Je hebt enerzijds de sterren, en 3,5 sterren is helemaal niet zo veel, dat lijkt mij ook wel een juiste conclusie na het lezen van de review (alhoewel 3 ook wel paste). Maar die woorden die volledig vasthangen met de sterren, slaan niet altijd op iets. Het gaat van voldoende (3) naar bovengemiddeld (3,5), dat lijkt zo'n enorme stap. Ik verwacht bij "bovengemiddeld" al een erg goed apparaat en dat is deze eenheidsworst toch niet volgens jullie? Als ik van de redactie was, liet ik die woorden vallen, de sterren toch voor zich. En als er dan toch een "woord" bij die beoordeling hoort, kies dat dan specifiek per onderwerp en koppel het niet aan de sterrenscore.
Tweakers wordt ook gesponsord door Samsung. Dat kan bijdragen aan een bias.

Nog een paar opmerkingen:
"In GFXBench is goed te zien dat de Exynos 4212 een opgevoerde gpu heeft want hij laat soc's als Apples A5, de Tegra 3 en de MT8125 van MediaTek achter zich."
Terwijl dat niet in de benchmark te zien is. Ene is 10% lager en de andere test 12% hoger.
Dit komt dus door verschil in resolutie, zoals Wout me hierop wijst.

Daarna zegt tweakers altijd dat Samsung hun browser altijd zo optimaliseert op snelheid. Dat is misschien wel zo, maar ze melden er niet bij dat GWT apps (html5 apps gecompileerd door Google) niet goed draaien op Samsung browsers. Dus blijkbaar hebben ze ook wat steken laten vallen en zal je vaak dus gewoon Chrome gebruiken.

[Reactie gewijzigd door SoloH op 29 juli 2013 12:30]

Je moet kijken naar de offscreen-benchmark, want daar is de resolutie gelijk en krijg je een goed beeld van de rauwe rekenkracht van de gpu.
Ah oke. Helder.
Ik snap alle negatieve reacties hier niet zo. Ik heb hem sinds vorige week en ben er als mierenn**ker op technisch gebied erg tevreden over.

Ik vind de hele review dus oneerlijk negatiever dan nodig. Of misschien heb ik een beter exemplaar en heeft de T.net reviewer een maandagochtendexemplaar gehad?

- Beelscherm en kleuren: gewoon "WOW" zo goed en mooi, wetende dat ik een detaillist ben op gebied van fotografie en kleuren moet dat toch wel wat zeggen. Op m'n PC semiprof bewerkte foto's zien er op de Tab 3 zeker zo goed uit. Helderheid en kijkhoek zijn ook uitmuntend. Blauwe waas? Alleen zichtbaar als ik er bijna horizontaal overheen kijk, en zo gebruik je een tablet niet. Dus een non-argument.
- Resolutie: 1280x800 is echt meer dan genoeg, kleiner kun je met je ogen amper zien, moet nu al m'n bril afzetten en er met m'n oog op zitten om de pixels te kunnen onderscheiden. De 2560x1600 van de Nexus 10 vind ik dan ook al nergens op slaan, dat heeft mijn 30" DELL U3014 met een 9x zo grote oppervlakte ook. Full HD op een 10.1" zou wel een uitkomst zijn, maar op een 8" en kleiner is dat gewoon overkill. De 1024x600 van de 7" Tab vind ik wel onacceptabel laag, zowel fysiek als vergeleken de concurrentie.
- Snelheid: nog geen moment gehad dat de interface hapert? Gaat echt supersmooth, wat ik er ook mee doe.
- Accuduur: idd erg goed
- TouchWiz: het is mijn eerste Android apparaat dus heb geen vergelijk, tot nu toe vind ik het prima zo. Ik mis soms alleen wat knoppen en mogelijkheden maar dat is wellicht ook een kwestie van leren kennen of extra apps installeren.
- Oude hardware: kan ik niet over meepraten, en eerlijk gezegt interesseert het me ook niet, zolang het maar goed werkt. En dat doet het.
- Uitrol-menu: Rolt soms alleen niet goed uit als er bepaalde applicaties fullscreen open staan. Terug in het home menu werkt die altijd zonder nodige herhaalbeweging. Is dus een software- en geen hardwareprobleem.

Enige nadeel dat ik uit de review kan beamen is dat het 'klikken' op linkjes in websites niet altijd goed werkt. Echter wat ik er wel bij moet zeggen is dat het erg afhankelijk is van knopgrootte. Bij superkleine tekst (net leesbaar op pixelgrootte) wil het bijna niet, en met grote tekst en buttons werkt het zelfs met amper aanraken al meteen. Dat zie ik dus niet perse als slechte gevoeligheid, maar te lage aanraak-resolutie. Oh well daar kan ik wel mee leven, kwestie van wennen.

Komt er denk ik dus op neer dat het toch wel een gevalletje persoonlijke interpretatie en vergelijkingservaring is.

[Reactie gewijzigd door Knightwolf op 29 juli 2013 23:20]

Één ding mag duidelijk zijn, je bent zeker geen mierenn**ker op technisch gebied anders had je de aankomende Nexus 7 gekocht. Dus niet bulsshitten aub.

Het feit dat je niet eerder een Android apparaat hebt gehad verklaard het meeste. "Ignorance is bliss". Dus geniet ervan, pak nooit een Nexus 7 op en wees blij met je product.
(PS: Dit geld voor de meerderheid die een Galaxy Tab tablet koopt, is niet persoonlijk)

Begrijp echter wel dat in de ogen van een techsite die wel ervaring heeft met Android apparatuur het een tegenvaller is.
Volledig mee eens, ik heb deze tab nu ook al een paar weken en ik ben er echt tevreden mee. Traagheid merg ik niks van (ik vind hem super soepel) en hogere resolutie voor deze schermgrootte vind ik compleet overbodig.
Ook volledig mee eens. Ik heb hem nu een maand en ben er erg tevreden mee. Scherp beeld, maakt mooie foto´s , internetten gaat soepel, spelletjes en filmpjes ook. De accu gaat erg lang mee. Omdat ik last van mijn handen heb, heb ik bewust gekozen voor een lichtere tablet. je kunt hem makkelijk vasthouden met een hand of op je hand laten rusten. Ik heb er een hoes bij waar je hem in landschap schuin kan zetten. Prima om op te kijken. Is mijn eerste tablet en ik vind het prima zo! :)
Veel van de 'lag' problemen kun je veelal oplossen door de tablet zelf een beetje te tweaken.

http://www.youtube.com/watch?v=QWTQng1C2OU

Daarnaast gewoon regelmatig even alle apps/processen sluiten of een maximum aantal processen instellen. Niet te veel widgets op het startscherm dumpen, want die moeten elke keer opnieuw gerenderd worden als je terug gaat naar dat startscherm.

Ook is het nog even wachten/hopen op een root / custom rom voor deze tablet, met een beetje overclocking eraan toegevoegd eventueel.

--

TouchWiz geeft mij juist een vertrouwd gevoel, na maanden geen android meer te hebben aangeraakt en zowiezo nooit een android versie van hoger dan 2.3.2 in mijn handen te hebben gehad. Het menu knopje vind ik juist wel zo handig, want de stock jelly bean vind ik voor geen meter werken. Kwestie van gewenning en voorkeur waarschijnlijk.

--

Wat betreft de 1280*800, ik heb er geen last van. Persoonlijk vind ik dat zodra een scherm boven een bepaalde grootte uitkomt (~10-12+ inch) dat je pas profijt gaat krijgen van full-hd. Net als full-hd op 4 inch telefoontjes, wat heb je op zo'n scherm nu aan zoveel batterij/cpu/gpu vretende pixels?

[Reactie gewijzigd door Mvs1989 op 29 juli 2013 09:36]

Daarnaast gewoon regelmatig even alle apps/processen sluiten of een maximum aantal processen instellen. Niet te veel widgets op het startscherm dumpen, want die moeten elke keer opnieuw gerenderd worden als je terug gaat naar dat startscherm.

Ook is het nog even wachten/hopen op een root / custom rom voor deze tablet, met een beetje overclocking eraan toegevoegd eventueel.
Leuke tip voor een apparaat voor een apparaat van 150 euro, maar een apparaat van 300 euro vind ik het echt niet kunnen. Had deze tablet sinds de release bij mij in de winkel getest en kwam echt hele erge lag tegen in gebruik.

Vind het daarom echt belachelijk dat Samsung na 2 eerdere releases dit nog steeds niet heeft opgelost en maar verwacht dat de gebruikers er maar niet over klagen. Custom ROM verhaal is leuk voor tweakers, maar de normale consument doet hier niet aan. Als verkoper kan je niet om de brakheid van deze tablet heen draaien en zal hem zeker deze nadelen bij een klant naar voren brengen in een verkoop.

Tevens koop je een tablet om hem te gebruiken en geen rekening hoeft te houden met apps te sluiten of minder widgets in te stellen. Concurrenten zoals xperia tablet z, de ipad en de Surface hebben hier helemaal geen last van en kunnen helemaal vol staan met icoontjes, widgets en live titles, waarom zou een klant dan nog de beperkte Samsung tablet kopen?

[Reactie gewijzigd door vali op 29 juli 2013 11:17]

Tablet Z, Ipad en de Surface zijn dan over het algemeen ook duurder en waarschijnlijk dan beter geoptimaliseerd.

De prijs van de Galaxy Tab zou dan ook inderdaad omlaag kunnen.

Onderhoud moet je bij elk product doen. Windows 7 mag dan zo perfect werken als je hem net geïnstalleerd heb. Hij werkt beter als je wat onderhoud uitvoert en/of tweaked. Dat is met alle elektronica.

Daarnaast geldt ook wat je allemaal met zo'n tablet wil bereiken, ik heb tot nu toe nog geen enkel spel gevonden dan de Tab niet goed kan draaien. Persoonlijk heb ik om de mijne ook geen last van lag.

Custom Rom's en rooten is inderdaad voor de tweakers, maar Samsung maakt dan ook tablets gericht voor de 'generieke' consument, die amper of geen last heeft van kleine lagspikes van een milliseconde.
Touchwiz is vooral grafisch aantrekkelijk en samsung pompt alles vol met bloatware en relatief onnodige gimmicks, dat is jammer.

Samsung is meer kwantiteit dan kwaliteit tegenwoordig, waar Sony en Apple naar kwalitiet streven.
300 euro uitgeven voor een ding wat uit de doos getweakt moet worden? Kan je dan niet beter iets kopen wat uit de doos al voldoet?
Het is gewoon de animatie snelheid die je korter maakt. De echte snelheid is hetzelfde gebleven. Het is puur gevoel. Dus het boeit in theorie niet.. het is psychologisch iets van de mens. Of terwijl... het zit tussen de oren ;)
Sterker nog die animaties zijn overduidelijk wat in 2005 nog een laadscherm was. Niks anders dan je bezig houden terwijl je wacht tot een app gestart is...

Je zou maar denken dat de soepelheid van een laadscherm wat zegt over de performance van een toestel, een hakkelig laadscherm zegt mij juist dat alle resources voor het daadwerkelijk doel in gebruik zijn (het laden van de app!) lijkt mij veel belangrijker ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 29 juli 2013 11:36]

als je een tablet rond deze prijs wilt hebben, zou ik gewoon wachten op de nexus 7 2,
op ieder punt (behalve de accuduur) beter
Zit zelf ook tussen deze 2 te twijfelen.

Ik snap alleen niet dat we weer met touchscreen knoppen moeten werken, die altijd zichtbaar zijn. Veel liever die 3 basale knoppen aan hardware/capatatieve buttons. Ik vind het enorm irritant dat je al op zo'n klein nog 15-20pixels kwijt bent aan knoppen op je scherm.

De review is wel aardig negatief. Als je deze tab 3 8" tegen de tab 3 7" zou zetten, zou die 7" helemaal niks waard zijn.

- processor is van een oudere generatie inderdaad, maar wel opgeklokt en zuinig, GPU is zat voor de meeste games.
- 1.5GB RAM
- hardware buttons
- Vrij goede I/O ram/opslaggeheugen, waardoor de tab lekker vlot werkt/voelt.
- goede accuduur
- scherm 1280x800, net zo hoog als de tab 2 10" en hoger dan de tab 2/3 7".
- Smalle bezels en licht
- Geinige IR blaster
- Nu geen samsung aansluiting, maar MHL micro-usb

Zo slecht vind ik deze uitvoering niet, stuk interessanter dan de tab 2/3 7 en 8 inch!

NEGATIEF: jazeker de prijs. Als dit ¤200 wordt een no-brainer voor mij, anders een nexus 7 v2. (helaas 7" en geen hardware/capatative knoppen voo rmenu-home-back).

De accuduur van de nexus7 ligt denk ik erg dichtbij deze tab 3 8", misschien zelfs beter. Google maak een 8" nexus met hardware buttons, dezelfde specs verder als de 7" v2 en ik betaal je 300 ballen!
hardware buttons op telefoons, prima. Maar op een tablet, die je nog wel eens in landscape wilt gebruiken, echt onhandig. Als je hem nu omgooit mag je naar een bovenhoek toe om op de terug-toets te drukken. En volgens mij is 8 inch net te groot om dat even met je duim te doen, los van het feit dat je de kant met capacitieve toetsen slecht als houvast kan gebruiken. Geef mij maar gewoon softwarematige toetsen op een tablet, dan scroll ik wel gewoon 20 pixels meer.
Google moet iets bewaren voor de volgende versie van de Nexus...... Namelijk die extra inch.
Het is weer een typische tablet van Samsung. Op zich best oké maar als je iets verder kijkt blijkt deze bij de launch toch eigenlijk al volledig gedateerd te zijn met zijn relatief oude hardware. Ik denk dat met name first-time buyers met weinig tech kennis deze tablets zullen kopen. Maar als je een wat serieuzere tablet zoekt, met meer hedendaagse hardware moet je niet bij Samsung zijn. En dat blijft toch vreemd want ze schoeven ook de veel betere Nexus 10 voor Google in elkaar.
Wat is daar vreemd aan? De Nexus maken ze in opdracht volgens specs die door anderen zijn voorgeschreven. Voor hun eigen tablet bepaalt Samsung's product management de specs. En als die mensen menen dat het product moet worden zoals het hier besproken product dan ontwikkeld R&D dat. Dat heeft niks te maken of ze meer kunnen of niet. In principe kan ieder bedrijf van het kaliber Samsung (en ook veel kleinere kunnen dat) ieder product ontwikkelen wat je maar kunt bedenken. Maar een bedrijf runnen is meer dan alleen maar producten ontwikkelen en in elkaar schroeven.
Als bedrijf wil je toch het beste van het beste op de markt brengen en geen massa bulk producten? Een bedrijf runnen moet met een visie maar dan vind ik ook dat je er achter moet kunnen staan.

Dan vraag ik me af waarom zou je in opdracht van een betere product kan maken en niet vanuit zichzelf? Ligt dan de focus niet verkeerd?
Als bedrijf wil je toch het beste van het beste op de markt brengen en geen massa bulk producten?
Dat zie ik toch enkel terug bij kleine niet beurs genoteerde bedrijven, die niet elk kwartaal moeten groeien, en dus inderdaad meer om hun producten geven en iets minder om geld...
Dan vraag ik me af waarom zou je in opdracht van een betere product kan maken en niet vanuit zichzelf? Ligt dan de focus niet verkeerd?
Nee de focus ligt op wat anders. Dat is niet verkeerd, maar gewoon anders. Samsung is niet voor niks alsnog de marktleider wat Android tablets betreft en het zal geen jaren duren of ze zijn algeheel marktleider ongeacht het OS wat er op de tablets draait ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 29 juli 2013 11:31]

Het is niet alleen een kwestie van visie maar ook een kwestie van principes.

Tot zover is dat slechts speculeren van een low-budget iPhone, zelf zal ik het iig niet kopen. mijn huidige toestel kan toch nog wel even mee.

Ik heb liever dat ze een betaalbare Mac Pro uitbrengen die je zelf kan configureren en denk dat daar ook meer markt voor is dan een goedkope plastic toestel.
Samsung wilt in mijn ogen gewoon zoveel mogelijk marge halen.
Tuurlijk kunnen ze een full hd tablet ontwikkelen.
Ik vind een 8 inch voor een tablet weer ideaal maar wat samsung ervan gemaakt heeft voor die prijs is
belacheljk.
Ik heb eerder de indruk dat Samsung zoveel mogelijk marktaandeel wil halen. Als je die eenmaal hebt, volgt de marge vanzelf. Men schiet met hagel op de markt en kijkt wat er blijft plakken, en men steekt extreem veel geld in marketing.

Ik had liever gezien dat men dat in produktontwikkeling had gestoken om een paar echte paradepaardjes te maken die gewoon goed en af zijn, en niet half af. Maar goed, toegegeven, hun huidige strategie werkt gewoon, zo blijkt.
Het is duidelijk dat Samsung de Galaxy Tabs inzet als instaptablet voor de massa, geen uitblinker wellicht, maar goed genoeg en betaalbaar voor velen. De Galaxy Note serie is de highend versie voor de veeleisende gebruiker, ben dan ook erg benieuwd naar de opvolgers van de huidige Note 8" en 10.1" qua specs en prestaties.

Waarschijnlijk krijgen we eerst nog de volgende generatie Nexus 10.1" tablet "made by Samsung" bedenk ik me net.

[Reactie gewijzigd door dere12 op 29 juli 2013 08:13]

Ik vind het een hoog bedrag voor een matige tablet net zoals dat uit de conclusie blijkt. Lijkt me dan ook niet de tablet voor de massa. Voor dat geld zijn er betere alternatieven. Op tabletgebied heb je weinig bij Samsung te zoeken; te duur voor wat je krijgt. Maar waarschijnlijk realiseren ze zich dat niet bij Samsung.
Hangt er van af: ik heb nog nooit mensen hoeven helpen die een A-brand tablet hebben gekocht. Daarentegen bij de goedkopere merekn.... In die zin zou de hogere prijs een betere gebruikerservaring kunnen betekenen.

[Reactie gewijzigd door GJvdZ op 29 juli 2013 09:30]

Ik denk eerlijk gezegd dat ze bij Samsung precies weten wat ze doen en dat de consument zich niet realiseert dat een galaxy tab te duur is voor wat je er voor krijgt.
Samsung maakt, mbv een groot marketingbudget, goed gebruik van de naamsbekendheid van het merk "Galaxy".
Ze kunnen hierdoor de tablets "relatief duur" in de markt zetten, maar desondanks Apple's iPad beconcurreren op de prijs.
Dit doen ze nu al een paar jaar zo en tot nu toe zijn ze daar het meest succesvol mee op android.
Ja maar wat ik juist vreemd vind, bij de telefoons heb je duidelijk een verschil tussen instap en high end. Bij instap heb je voor heel weinig geld een toestel dat functioneert maar niet qua specs goed is. Bij high end, heb je veelal veel voor je geld.

Normaal is bij Apple het geval dat je weinig krijgt voor veel geld. Als ik deze tegenover de ipad mini zet van +/- 300 euro, dan denk ik toch dat dit keer de ipad mini goedkoper is als je naar kwaliteit/prijs kijkt.

Qua smartphone doet samsung het rete goed, maar als ik naar hun huidige tablets kijk: note 10.1, galaxy tab2 10.1, galaxy tab3 10.1 die zijn hun geld gewoon niet waard, zo traag als maar zijn kan en veel lag.
Op de android tabletmarkt kan je denk ik beter zoeken naar een leuke (aankomende)Asus zelf heb ik een Asus tf201 gold/brons 64gb (inmiddels veroudert) maar vind ik stukke beter (verre van perfect) aanvoelen dan de note,tab2/3 qua feeling / os.

Zakelijk gebruik ik weleens een ipad3/4, en dat loopt gewoon GOED. Helaas vind ik dat apparaat zeer gebruiksonvriendelijk waardoor ik prive gewezen ben op Android (even een mkv erop zetten zonder rare poespas etc voor in het vliegtuig)

Het word eens tijd dat Samsung / HTC een tablet uitbrengt die aanvoelt en in de praktijk zo goed werkt als hun high-end smartphones, en ik denk dat ze Apple volledig achter zich kunnen laten zoals ze op smartphone gebied al voor elkaar gespeeld hebben.
Apple spul is meestal behoorlijk aan de prijs maar je krijgt, ongeacht de specs, gewoon iets dat goed en snel werkt. Niet voor niets staat de iphone 5 in de meeste tests na een jaar nog steeds naast of boven het spul dat Samsung en HTC nu brengen.

Samsung probeert met deze tabs hetzelfde te doen als Apple, namelijk voor veel geld iets met matige specs verkopen, met als verschil dat het niet zo snel en goed werkt als de spullen van Apple. Daar trapt niemand in als je of voor hetzelfde geld een iPad of een betere Android tab kunt halen die wel goed werkt of voor minder geld een Android tab van een ander merk die even goed werkt.

Offtopic: waarom zou je zakelijke tablet een MKV moeten kunnen afspelen? Volgens mij is een iPad in een zakelijke omgeving juist zeer gebruiksvriendelijk.
De prijzen van Apple zijn nog niet eens veel duurder, iPad mini maar 2 tientjes dan deze Samsung. Maar ook de All-in-one computers en Ultrabooks kom ik met regelmaat tegen Apple zelfs wat goedkoper is.

Zet maar eens in een zakelijke omgeving een Apple netwerk omgeving op en zal je snel merken hoe meer plezier je in je werk krijgt en productiever wordt.

Specs en weet ik wat, het is misschien leuk voor de geeks maar ik heb al lang geleerd dat het uiteindelijke rendement (soepelheid, interface, stabiliteit ect.) veel en veel belangrijker is om een omgeving smooth te laten werken.
Kan het niet meer met je eens zijn.

Leuk dat een android telefoon of tab of een windows laptop betere specs hebben, laat mij maar lekker werken op mijn iphone/ipad/mpb (die laatste overigens wel in dualboot met windows).

Het werk allemaal super samen en het werkt gewoon snel en soepel. Vooral met telefoons en tablets heb je al gauw dat Apple afgerekend wordt op specs terwijl een ipad of iphone minstens even goed en snel en vaak beter en sneller werkt dat een Android alternatief met meer geheugen en cpu cores en dat soort dingen.
Vooral met telefoons en tablets heb je al gauw dat Apple afgerekend wordt op specs terwijl een ipad of iphone minstens even goed en snel en vaak beter en sneller werkt dat een Android alternatief met meer geheugen en cpu cores en dat soort dingen.
Niet meestal, gewoon altijd, punt. Niet om nu de iOS fanboy of Android hater uit te hangen, maar het is gewoon zeer eenvoudig objectief vast te stellen dat iOS veel meer uit de hardware haalt dan Android, voornamelijk omdat het met veel minder geheugen toe kan (geen garbage collector die een trade-off tussen RAM en performance hoeft te maken) en omdat het native code draait (geen VM die gemiddeld genomen enkele tientallen procenten overhead met zich meebrengt). In benchmarks zie je het ook gewoon terug, Apple producten hebben dan misschien meestal net-niet de allerhoogst denkbare specs, maar ze doen wel altijd mee met apparaten die dat wel hebben, en regelmatig bovenaan het lijstje.

Over de prijs van Apple producten kun je best een boom opzetten, sommige mensen vinden het 'te duur', ik heb er geen moeite mee om iets meer te betalen voor iets wat gewoon goed werkt zonder gezeur. Als het je echt om de kosten te doen is dan is er altijd wel iets goedkopers zoals een Kruidvat tablet ofzo, maar de vraag is hoe lang het duurt voor je spijt krijgt van die paar euro besparing en je het apparaat niet meer met plezier kunt gebruiken. Bovendien, zo vaak koop ik geen laptops, telefoons of tablets, dus als ik geld wil besparen dan kan ik dat beter op andere aankopen doen.
Hierin ga ik helemaal met je mee. Na jaren Android gebruikt te hebben heb ik nu bijna 2 jaar een iPhone 4s en iPad2. Ze werken nog steeds perfect of zelfs beter dan toen ik het kocht.
Als ik in mijn omgeving kijk naar mensen die gelijktijdig een Samsung of HTC hebben gekocht zie ik dat de high-end modellen van die tijd nu gewoon erg traag zijn, bepaalde apps niet meer kunnen gebruiken en al een jaar geen updates meer ontvangen.
Ik krijg over 2 maand voor mijn iPhone gewoon nog een update naar iOS7.

Daarnaast is het tijdperk dat je voor Apple meer betaald dan andere merken ook voorbij. De huidige topmodellen smartphones worden net zo hoog in de markt gezet als die van Apple.

[Reactie gewijzigd door yorroy op 29 juli 2013 12:55]

Daarnaast is het tijdperk dat je voor Apple meer betaald dan andere merken ook voorbij. De huidige topmodellen smartphones worden net zo hoog in de markt gezet als die van Apple.
Ze worden wel bijna even duur in de markt gezet (de huidige topmodellen kosten ook tussen de ¤600-700), maar de prijzen dalen wel veel sneller. Een iPhone 5 betaal je nu nog steeds bijna evenveel voor als toen die net uit was, terwijl ik in de Pricewatch zie dat de Galaxy S4 en Xperia Z al onder de ¤500 gezakt zijn. Dat komt volgens mij omdat Apple de verkoop van hun iPhones zo sterk reguleert, terwijl dat bij anderen meer tussenpersonen komen kijken. Dat is nu toch een zeldzaam voorbeeld waar méér tussenmarges leiden tot lagere prijzen.

Al doet de prijs van de iPhone er weinig toe bij deze review (van een tablet...), de iPads zijn relatief gezien lang niet zo duur als de iPhone. Er is wel geneog keuze aan tablets die veel goedkoper zijn, maar die hebben dan meestal minderwaardige hardware (op de Nexus 7/10 na misschien, maar Google heeft andere strategieën dan de andere OEMs), en de top tablets op Android kosten gewoon evenveel als een iPad.

[Reactie gewijzigd door MacPoedel op 29 juli 2013 13:31]

"Het werk allemaal super samen en het werkt gewoon snel en soepel."

Dat hoor ik van veel Apple bezitters, en dat is iets wat Apple goed erin geramd heeft bij Apple-gebruikers.

Wat ik me alleen afvraag: wat moet er nou samenwerken? Ik heb overal toegang tot mijn documenten, of ik nou achter m'n laptop (windows, linux, apple) of telefoon zit. Via Google Drive is dat allemaal goed te doen.

Via Play Music heb ik overal toegang tot al m'n muziek.

Via m'n telefoon stuur ik m'n HTPC aan, of ik nou een filmpje wil opzetten, of een torrent of nzb wil downloaden. Ben ik niet thuis? Ook geen probleem om het toch aan te zetten.

Met Chrome open ik op m'n telefoon de tabs die ik nog op m'n werk heb openstaan.

Met m'n Google account worden m'n agenda's en mails perfect gesynchroniseerd.

Moet ik ergens heen? Ik zoek het op maps.google.com op, ik stap in de auto en via Google Now hoef ik niet meer heel het adres over te typen, maar staat het er al. 1 klik is voldoende.

Ik wil niet discussiëren over welk platform nou beter is, ik ben alleen benieuwd WAT er nou zo goed samenwerkt ten opzichte van bv Android.

(ik wil overigens dat alles samenwerkt, of je nou een Android smartphone + iPad + Windows laptop hebt, alles moet gewoon syncen en te gebruiken zijn)

Het punt soepel en snel snap ik overigens wel. Een iPhone 3GS werkte een stuk meer 'smooth' als een HTC Desire. Als je echter een iPhone 5 vergelijkt met een Galaxy 4, HTC One of Xperia Z, dan zie je dat dit verschil niet meer aanwezig is.

Ps. Ik ben het ermee eens dat specs er niet toe doen, maar prestaties.
Je slaat de spijker op zijn kop. Ik word ook iedere keer weer opstandig als ik het Apple marketinggeleuter hoor, maar ach deze mensen weten niet beter.
Als mensen een voorkeur voor een bepaald merk hebben is dat prima, maar kraak andere merken niet af met argumenten die nergens op slaan of door de marketingmachine erin gewreven zijn.

Zoals je zegt moet alles samenwerken ongeacht het merk en OS, als je daar prijs op stelt moet dus een Apple product naadloos samenwerken met mijn andere apparatuur in en rond huis. En daar zit nu precies mijn bezwaar : Alles werkt prima samen bij mij dus waarom zou ik de voorkeur aan Apple geven met zijn afwijkende standaarden ?

Ik heb nu al vele teleurgestelde mensen geholpen die een mix van Apple en niet-Apple spullen met elkaar wilden koppelen en dan hoor je een totaal ander geluid over die "soepele" Apple ervaring. Hun afwijkende standaard en geklier met iedere keer weer nieuwe afwijkende connectoren maken het er niet eenvoudig op. Apple-fans die alles van Apple de hemel in prijzen staan niet erg open voor andersdenkenden en moeten eens van hun roze wolk afkomen ;)

Overigens noem ik nog de zakelijke integratie van Apple, dat is en blijft moeilijk als je een gemixte omgeving hebt omdat Apple-adepten vaak de hoofdrol opeisen en vinden dat "de rest" zich dan maar moet aanpassen (terwijl in veel bedrijven de Apple gebruikers een zeer kleine minderheid zijn in een Unix/Windows omgeving)

En nu weer ontopic:
het formaat van 8" tablet lijkt me wel handig, maar de specs en de Samsung afwerking ben ik niet zo van gecharmeerd. Ik wacht wel waar andere merken mee komen in de komende maanden voordat ik voorzichtig ga kijken of mijn huidige 10" met pensioen moet of nog een tijdje mee kan :)

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 29 juli 2013 16:58]

Hoezo weten deze mensen niet beter?
Heb jaren lang windows gebruikt en weet donders goed waar de grote verschillen liggen.

Het is alles behalve geleuter maar gewoon puur een feit dat Apple zijn dingen echt wel goed voor elkaar heeft.

Overigens heb ook op zakelijk vlak met beiden omgevingen gewerkt en daarvan was windows omgeving wel met de meeste downtime en meest gepruts. Ik kan het natuurlijk helemaal gaan ontkennen om dat de lieve IT-ers liever die werkelijkheid niet onder ogen willen zien. Er zal geen van beide perfect zijn maar er liggen wel grote verschillen.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 29 juli 2013 21:28]

Hun afwijkende standaard en geklier met iedere keer weer nieuwe afwijkende connectoren maken het er niet eenvoudig op.
Allereerst, je rukt zaken enorm uit het verband. Ja Apple komt regelmatig met afwijkende nieuwe standaarden, maar dat doet Microsoft ook met steeds hun eigen interpretatie van standaarden. Maar Apple is op dat gebied ook vernieuwend, Apple was de eerste met USB bijvoorbeeld, dat FW niet is aangeslagen, omdat er betere alternatieven waren doet daar niets aan af.

Daarnaast is sinds de introductie van iPod/iPhone/iPad welgeteld één keer de connector veranderd, van de brede naar de bliksem. Nou nou nou, wat een geklier hoor....

[ontopic]
Ja ik zie steeds meer mensen in mijn omgeving android gebruiken en die telefoons werken prima, toch zal ikzelf bij Apple blijven hangen. Niet perse omdat het beter is, maar ik heb op mijn iPhone een aantal apps die ik prettig vind werken, en het is middels iCloud gewoon makkelijk om die weer op mijn volgende telefoon (ben aan het wachten op de 5S waarschijnlijk) te zetten en vervolgens ook op een eventuele toekomstige iPad.

En ja je kunt zeggen ik kan nu ook altijd bij mijn bestanden via DropBox (of een andere willekeurige clouddienst zoals Google Drive of SkyDrive) echter werkt het middels iCloud out of the box, op elk iDevice. Dan ben ik maar lui, maar ik vind mijn vendor-lock niet eens storend.

Note: Waarschijnlijk als ik niet al een iPhone 3GS en 4 had gehad, dat ik wel voor de Android vendor-lock had gekozen, maar ik ben nu gewoon tevreden over mijn Apple eco systeem.

Daarnaast Android fanboys praten altijd maar over instellingen en tweaken e.d., tja... voor mij moet het gewoon werken. En dat bepaalde dingen misschien standaard gelijk kunnen op een Android en niet op een Appeltje, dan download ik daar wel een app voor. En kan het niet, jammer dan. Want met sommige features geven mij echt een gevoel van: "en welk probleem wordt hiermee opgelost"
Note 101 > tf201 . ik heb ze beiden, en de Note 10.1 vind ik vele malen sneller. Deze 8 inch tablet zou ik niet aanschaffen, eerder de nieuwe nexus 7, als je vrede kan nemen met -1 inch :)
Verschil met apple is dat ze weinig modellen hebben en dat is niet altijd een nadeel. Je koopt nog groter in, kan door de massa nog goedkoper produceren. Enige verschil is dat je bij apple een dikke premium prijs blijft betalen.

Samsung dacht ik was op de goede weg maar met zo veel modellen krijg je dus altijd dat het nooit 100% is zoals het artikel ook beschrijf. Het is goed maar geen uitblinker.
Ik zelf zie ook het nut niet in om tig modellen te hebben. Ik denk dat apple met weinig modellen nog steeds zo succesvol is daardoor.
Op welk gebied vind je android gebruiksvriendelijker dan iOS?
één woord: iTunes.
Maar om door te gaan: okee het ontbreken van GPS had je kunnen weten als je een Ipad Wifi aanschaft, maar dat Apple het dan bij ontwerp onmogelijk maakt een externe BT gps te koppelen ging mij echt te ver.

Overigens vind ik deze Samsung zwaar overprijsd, maar nog steeds wel beter dan een iPad mini en even duur.

200 wil ik wel betalen voor dit ding, maar als de Nexus 7 2 eerder naar NL komt koop ik die.

[Reactie gewijzigd door Hermanleen op 29 juli 2013 20:09]

iTunes heb je niet meer nodig sinds iCloud (6 juni 2011)
In elke app zit linksboven een "back" button bij iOS
Ik kan je als iOS en Android developer verzekeren dat dit helemaal niet het geval is voor iOS. Enkel voor Android is dit het geval, en ik begrijp de opmerking dat dit hinderlijk kan zijn, omdat niet alles consistent is tussen alle apps.
Dat is niet in elke app zo, maar in elke app waar "back" functionaliteit in zit kun je met iOS 7 gewoon van "links naar rechts" swipen en je gaat terug.
Dat werkt fijner dan een hardware knop en fijner dan een software knop.
Gewoon geen knop, maar een gesture die altijd werkt.
Echt een verademing in dagelijks gebruik merk ik nu al.
wat een irritante plaats is dat, moet me vinger helemaal naar links boven voor back. Rechts onder veel makkelijker te bereiken. Daarnaast is die knop er niet altijd dus moet je weer gaan zoeken.

Ik vind ook de schuifknoppen irritant in iOS. En waarom past de tekst op een website zich niet aan aan mijn scherm wanneer ik zoem? Moet ik dan de constant heen en weer scrollen als ik stukken tekst lees of moet ik een vergroot glas bij de hand hebben?

En zo kan ik nog wel ff doorgaan, bovenal is het betuttelende van Apple dat me beperkt in me mogelijkheden met het device afgezien van een eventuele jailbreak. Overigens probeert Samsung dat ook in haar Touchwizz te doen.

[Reactie gewijzigd door Gallant op 29 juli 2013 14:18]

Ook zo'n aanname.... op iOS gewoon dubbel tikken op kolom en deze kolom wordt netjes uitgezoomed over het gehele scherm.
Ik denk dat Samsung haar populariteit deels heeft ook te danken aan de "underdog" positie tegen het grote 'boze' Apple en die ze zelf ook lange tijd heeft zitten uitspelen.

Veel eerder dat hun android devices zo ongelooflijk fantastisch zijn, deze review verbaast mij dan ook niet en heb het gevoel dat ik het al eens heb gelezen.

Hun apparaten op technisch vlak heb ik altijd zo/zo gevonden of vaak "net niet". De prijzen die ze ook hanteren vind ik ook vaak te duur t.o.v. andere Android aanbieders. Prijs/kwaliteit is te laag bij Samsung imo.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 29 juli 2013 09:05]

Ik denk dat Samsung haar populariteit deels heeft ook te danken aan de "underdog" positie tegen het grote 'boze' Apple en die ze zelf ook lange tijd heeft zitten uitspelen.

Veel eerder dat hun android devices zo ongelooflijk fantastisch zijn, deze review verbaast mij dan ook niet en heb het gevoel dat ik het al eens heb gelezen.

Hun apparaten op technisch vlak heb ik altijd zo/zo gevonden of vaak "net niet". De prijzen die ze ook hanteren vind ik ook vaak te duur t.o.v. andere Android aanbieders. Prijs/kwaliteit is te laag bij Samsung imo.
Ik ben het zeker eens met de lage prijs/kwaliteit score van deze (en andere) Samsung tablet(s). Daarbij is echter een belangrijke kanttekening te maken: Samsung heeft vaak cashback acties.

Zo kocht ik mijn Note 10.1 eind vorig jaar voor een prijs van ¤430. Best veel geld en dan was bijvoorbeeld het scherm van 1280x800 pixels niet echt highend en de 'lag' in de interface is op dat prijspeil ook niet acceptabel. Maar van Samsung kreeg ik ¤75 terug en daarmee kwam de prijs op ¤355. Dat was toen zelfs goedkoper dan oude iPad 2...

Momenteel lopen er weer acties voor de Note 10.1 (¤50) en Tab 3 10.1" (ook ¤50). Binnenkort zal er ook wel een actie komen voor de tablet in deze review.

Maar ik moet zeggen: de grote stappen voorwaarts die zijn gemaakt met smartphones zie je nog niet echt terug in tablets. De Xperia Tablet Z en de nieuwe Nexus 7 zijn volgens mij de enige tablets die beschikbaar cq aangekondigd zijn met een S4 Pro quadcore soc. Nexus 10 op een A15 Exynos. De rest draait nog steeds op A9-soc's. Zelfs de high end Androids. Ook Full HD schermen (of beter) komen maar mondjesmaat op de markt. Zo is het voor Apple nog niet echt moeilijk geweest, hoewel ze wel al terrein verliezen. Maar dat de iPad Mini een verkoopsucces is mag gezien de specs (1024x786 pixels, oude soc uit iPhone 4) worden geweten aan de kans die andere fabrikanten onvoldoende hebben benut (Nexus 7 daargelaten).

Jouw klacht treft dus niet alleen Samsung, maar bijna alle
Mee eens. En dat terwijl Samsung uiteindelijk het echte "grote boze" bedrijf is gezien al hun activiteiten. Ze hebben de TV markt al volkomen verziekt met prijsdumpingen zodat niemand daar meer een cent verdient, ze zijn bezig met hun eigen 5G systeem, buiten alle standaarden om, etc. Die dingen bij elkaar zijn gevaarlijker dan wat Google, Apple en Microsoft doen. Denk maar aan dit simpele scenario: nu zijn telecomnetwerken nog geschikt voor producten van alle leveranciers (met dank aan standardisering). Als Samsung over een paar jaar met hun eigen 5G komt, dat features biedt die je alleen met een Samsung smartphone/tablet/smart-TV kunt gebruiken (en gezien hun marktaandeel is dit niet onrealistisch) dan zijn ze goed op weg naar "world domination". Er is geen enkel bedrijf in de wereld dat zoveel macht heeft.

Maar zoals je zegt, ze hebben nog steeds een beetje die underdog positie waardoor niemand Samsung als probleem ziet.
Dat gladde glanzende plastic op de achterkant.

Samsung... 1 tip. Stap daar van AF ! De achterkant van de S2 en de Note 1 waren mooi. Daarna is Samsung de weg kwijtgeraakt.

Neem als voorbeeld de achterkant van de Xperia ZL of de Nexus 7. Dat zijn pas premium achterkanten waar je na 2 of meer jaar geen enkele kras op ziet.

Hebben ze dat niet door op hun research centers? :S
Het is volgens Samsung dan ook waarschijnlijk de bedoeling dat je hem na een jaar of anderhalf weg doet en een nieuwe koopt.

Of investeren in (samsung) covers etc.
Ik ben zelf in bezit van een Tab 3 7" WiFi en ben redelijk te vreden maar iets wat me een beetje opvalt is dat regelmatig het systeem last van vast lopen heeft en dat bij lang gebruik met bijvoorbeeld filmpje kijken de linkerkant (in potret stand) midden op, best warm wordt.
Maar het mag de pret niet drukken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Microsoft Windows 10 Home NL Apple iPhone 6s Star Wars: Battlefront (2015) Samsung Galaxy S6 Edge Apple Watch Project CARS Nest Learning Thermostat Windows

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True