Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 119, views: 138.087 •

Conclusie: mobiel gamen?

Videokaarten in laptops zijn altijd langzamer dan hun desktop-evenknie. Dat wisten we voordat we aan de test begonnen al en dat blijkt eens te meer uit de resultaten van de benchmarks. Dat is niet verwonderlijk, want laptops bieden minder ruimte voor koelmogelijkheden en het energieverbruik moet natuurlijk ook binnen de perken blijven. De 230 watt-adapter van de 17CL56 alleen al weegt net zo veel als een MacBook Air en de laptop zelf is met bijna 3,9 kilogram ook geen lichtgewicht.

Uit de testresultaten blijkt hoe groot het verschil tussen de desktop- en laptopchips is. De snelste mobiele Nvidia-gpu van dit moment blijkt redelijk vergelijkbaar te zijn met de GTX 760, die Nvidia eind juni uitbracht. De 780M is in de meeste games wat langzamer, maar het verschil is niet enorm. In Sleeping Dogs is de 780M zelfs sneller dan de GTX 760; een knappe prestatie voor de laptop-gpu.

BTO X-Book

De GTX 780M blijkt dus een echte desktopvervanger te zijn; Nvidia's snelste scoort in de zware benchmarks, die we normaalgesproken alleen op desktop-kaarten draaien, goed en laat zich niet tegenhouden door anti-aliasing. De GTX 765M doet dat wel; het toepassen van anti-aliasing doet de gpu in de meeste gevallen de das om en zorgt voor onspeelbaar lage framerates. Het uitschakelen van anti-aliasing doet echter wonderen en zorgt ervoor dat de framerates omhoog schieten.

In vergelijking met de mobiele GeForce 600-serie heeft Nvidia wel weer een aantal snelle videokaarten uitgebracht. De goedkopere GTX 765M presteert per benchmark verschillend en legt het alleen in Alien vs Predator af tegen vergelijkbare chips uit de vorige generatie.

De GTX 780M is in de mobiele benchmarks heer en meester en de veeleisende gamer die ook nog eens over een ruime portemonnee beschikt heeft met de 780M absoluut de snelste mobiele gpu van dit moment te pakken. Daarmee kan de mobiele gpu zich meten met desktop-gpu's van een jaar oud: een vrij imposante prestatie. De 765M profileert zich wat minder als desktopvervanger, maar kan uitstekend voor games ingezet worden, mits de instellingen niet al te zeer opgeschroefd worden.

Lees ook de gebruikersreview

Populaire gebruikersreview

Meer gebruikersreviews over deBTO X-Book


Door Jelle Stuip

- Reviewer

Jelle werkt sinds 2013 bij Tweakers en kan zijn kennis en voorliefde voor hardware gebruiken in het testlab. Hij test en bespreekt vooral videokaarten en laptops, waarbij niet alleen op de binnenkant wordt gelet maar ook naar de buitenkant wordt gekeken. Een paar keer per jaar vliegt Jelle naar het buitenland om op beurzen het nieuwste van het nieuwste te zien en uit te proberen.

Reacties (119)

Reactiefilter:-11190119+154+25+30
Ik mis de prijzen (die staan toch meestal rechts van dit soort reviews?)...
Lees het artikel dan eens voor de lol door. Daarin wordt het keurig genoemd:
BTO heeft het reviewexemplaar van de 17CL56 voor ons van vlotte hardware voorzien. De barebones kunnen in veel verschillende configuraties geleverd worden, waarbij het basismodel 1429 euro kost en dan is voorzien van een Core i7-4700MQ, 8GB werkgeheugen en een GeForce GTX 770M-videokaart. Ons reviewexemplaar kreeg een i7-4900MQ en een GeForce GTX 780M mee, in combinatie met maar liefst 32GB werkgeheugen. Die hardware drijft het prijskaartje wel op; de geteste configuratie wordt verkocht voor iets meer dan 2900 euro.
En daaronder op die pagina ook de specs en prijzen van het andere systeem.

4 Kilo voor een laptop, dan spreek je terecht van een dekstop vervanger. "Vroeger" snapte ik dit soort systemen nog wel met LAN party's enz. Tegenwoordig zijn die volgens mij veel schaarser. Je kan je dan ook afvragen of een AIO oplossing niet net zo "portable" is als zo'n bakbeest als in deze test. Heb je vaak ook nog een groter scherm!

[Reactie gewijzigd door PaT op 9 augustus 2013 08:06]

Er zijn nog niet zoveel AIO's met deze hoeveelheid gaming power, toch?

En jij denkt dan aan grote LAN's, maar mensen die vooral regelmatig bij elkaar komen om met een groepje van 4 of 6 te gaan spelen is een mini-ITX kast of laptop ook de moeite waard om te overwegen.

Anyway, bij sites / bedrijven zoals BTO en XNB moet wel vermeld worden dat er tussen de GTX 580m en de HD6990m, en daarna de GTX 680M/680MX en de HD7970m altijd dik 200,- meer betaald moet worden voor de nvidia variant.

Ik weet zo snel uit m'n hoofd niet wat de performance verschillen zijn of andere pluspunten (tijdens de GTX 580m had nvidia al Optimus bijvoorbeeld, AMD nog niet) maar dat moet toch een heel verschil zijn om iemand 200,- of meer extra te laten betalen voor zo'n chip.

Moet ik er dus wel bijzeggen dat ik niet weet hoe het zit met de HD8xxx en deze GTX 780m.
Niet zoveel AIO met zoveel power? Ik vind het nog wel meevallen.

Onder de zelfbouw systemen valt genoeg te kiezen. Je kunt bij Xnotebooks zelfs een Crossfire/Sli setup van de 8970m of 780m kiezen, waarbij de ATI variant inderdaad een stuk goedkoper is.

Ik zou het neusje van de zalm op mobiele grafisch geweld wel willen zien en een review met een sli setup (van tweakers) zou dan ook niet misstaan.

Met een prijs van rond de 2000-2200 euro met een 8970 crossfire setup in ieder geval een stuk goedkoper dan die enkele 780m met 32gb ram (dat is net als bij dell, 300 euro voor 16 gb geheugen en 100 euro in de winkel).
Ik loop bij Xnotebooks te kijken maar zie zo snel alleen maar notebooks / laptops in hun producten lijst, geen AIO's.

edit:, nog sterker. Heb even in de pricewatch zitten kijken (niet dat dat 'de alzeggende allknowing lijst' is natuurlijk, maar toch) en de enige AIO's die in aanmerking komen zijn een MSI Wind Top AG2712 (1900,- euro met een GTX 670mx) en verschillende Apple iMac's 27" (najaar 2012) modellen met een GTX660m of GTX675MX. Ook rond de 1900, of meer.

Als het enige waarom je een gaming-laptop wil is het makkelijk mee kunnen nemen naar plekken (maar dus niet voor echt onderweg) is het nog best een idee, je krijgt er een prettigere werkplek voor terug. Maar de keuze is zeer beperkt en je betaalt er meer voor.

[Reactie gewijzigd door dipje2 op 11 augustus 2013 12:47]

Gelijk, ik zit helemaal uit me nek te kletsen :P. AIO (All In One) is natuurlijk heel wat anders dan deze laptop (al is dat meer een AIO dan een scherm met een systeem er in)
Volledig mee eens. Als ik een pot wil gamen, ben ik met mijn PC + scherm veel goedkoper uit (~1200 Euro i.t.t. ¤ 1738,77 voor een BTO met 780M), terwijl de prestaties bij de PC veel hoger liggen, en ik game op een groter scherm.

Deze systemen lijken mij dan ook echt alleen voor de hardcore LANners en misschien grafische designers voor in de studiebanken.
ik heb er t geld niet voor, maar als ik als trucker onderweg ben en paar uur moet wachten zou ik t ook niet erg vinden om even rift te kunnen opstarten :P. ben alleen bang dat zon beest mn accu ook snel leeg trekt
Ik vind het erg jammer dat de Geforce GTX 680M maar 2x in de testen mee doet, zou mooi geweest zijn als die ook in alle testen mee deed, om te zien hoe veel verschil tussen de Geforce GTX 680M en de Geforce GTX 780M is.

En jammer dat er niet wat meer nieuwere spellen met DX11 gebruikt werd, zo als: Hitman Absolution, en BioShock Infinite, en Metro - Last Light, en Crysis 3, en Tomb Raider, en Far Cry 3 en nog wat spellen, aangezien het toch over Game laptops gaat.

Nee dit is jammer genoeg weer een matige en magere review.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 10 augustus 2013 02:32]

Ik mis de prijzen (die staan toch meestal rechts van dit soort reviews?)...
BTO X-Book 17CL58 met GTX 765M

Een iets voordeliger prijskaartje heeft BTO's 17CL58. Deze laptop is standaard voorzien van een Core i7 4700MQ-processor en een GeForce GTX 765M-videokaart van Nvidia. Het werkgeheugen bedraagt 8GB en de laptop beschikt over een harde schijf van 1 terabyte. Totaalprijs: 1075 euro. De door ons geteste configuratie was voorzien van een ssd en twee keer zo veel geheugen, waardoor ons testsysteem voor 1375 euro over de toonbank gaat.

&

BTO X-Book 17CL56 met GTX 780M

BTO heeft het reviewexemplaar van de 17CL56 voor ons van vlotte hardware voorzien. De barebones kunnen in veel verschillende configuraties geleverd worden, waarbij het basismodel 1429 euro kost en dan is voorzien van een Core i7-4700MQ, 8GB werkgeheugen en een GeForce GTX 770M-videokaart. Ons reviewexemplaar kreeg een i7-4900MQ en een GeForce GTX 780M mee, in combinatie met maar liefst 32GB werkgeheugen. Die hardware drijft het prijskaartje wel op; de geteste configuratie wordt verkocht voor iets meer dan 2900 euro.

Punt 2 van de review:)
op pagina 2 staan de prijzen vermeld na de configuratie(s)
Voor mij is de conclusie uit deze review; koop als je wil gamen een pc-tje van 600 euro (mini-itx is ook prima draagbaar) en een mooie ultrabook van de rest van het geld.

Heb je vaak meteen ook je prive en werk gescheiden.

Tevens is er natuurlijk niks mis met deze ontwikkelingen maar het is gewoon tegenstrijdig. Bij een racewagen/monstertruck ga je ook niet zwaar hinken op het minimaliseren van brandstof gebruik. Voor laptops zie ik dan ook veel heil in "gaming in the cloud". Daar is nvidia ook al mee bezig met shield. Of eventueel externe videokaarten ín het beeldscherm of dockingstation.
Ik heb geen idee waar jij die conclusie leest, maar met 600 euro bouw jij geen pc die vergelijkbaar presteerd met de high end laptop. Alleen de vergelijkbare gtx760 kost je al een flink deel van dat budget. En vergeet de monitor ook niet.

Ja ze zijn duur en zwaar, maar er is zeker een doelgroep. Een laptop is makkelijker dan jou mni itx waar je nog wat rand apperatuur moet mee zeulen en aansluiten, en er zit een accu in.

En voor die schield heb je als nog een pc nodig.
Voor onder de 1000 euro lukt het wel, incl. randapparatuur. Dat maakt de laptop pakweg 3X duurder. Peperduur dus, voor iemand die perse onderweg op Ultra settings wil gamen.

Wat dat aangaat vind ik de Conclusie nogal voorzichtig geschreven en vrij positief in hun oordeel. Gewoon een paard een paard noemen en een koe een koe. Dit is peperduur spul voor de rijkeluis zoontjes.
nounou, ook weer teveel.

Lukt het je voor 1000,- inclusief randapparatuur iets te kopen wat beter ./ hetzelfde performed als dit? Ja.

Maar dan heb je twee belangrijke punten:
- Je denkt wel weer aan zelf bouw. Het al oude conflict tussen 'gewoon zelf doen' en mensen die alleen maar kant-en-klaar willen kopen. Toegegeven, hier op Tweakers.net kan je er een beetje vanuit gaan dat mensen zelf kunnen en willen bouwen, maar op gaming sites bijvoorbeeld zie je veel mensen die graag 200,- euro over hebben voor garantie / out-of-the-box + plus OS.
- Je krijgt er wel een bak aan mobiliteit voor terug. Je moet goed weten wat je daar dan wel en niet mee kan (gamen op de batterij kan meestal niet, die dingen weigeren meestal maximaal te klokken zonder AC, batterijduur zal hoe dan ook niet geweldig zijn en het zijn zware machines voor in een rugtas), maar je hebt het wel. Geen enkele AIO of mini-ITX kast heeft dat.

Of je het nodig hebt is weer iets heel anders. De meeste mensen niet nee, en ik denk dat jij daarom praat over 'rijkeluis zoontjes'. Punt is gewoon dat het een uniek product is - zo'n high-power laptop - en dat het inderdaad niet mainstream zal zijn, dus daar is de prijs ook naar. Ze weten al dat ze er niet heel veel van gaan verkopen, dus die dingen moeten wel wat geld opleveren als er uiteindelijk eentje besteld wordt. Dat krijg je met niche producten.

Dat is niet voor mensen met teveel geld, dat is voor mensen met een unieke wens aan mogelijkheden en daarom extra moeten betalen.
Ik had een soortgelijke laptop als student,
waarom Ik studeerde Game art bij de NHTV in Breda,
en als je levels moet maken in bijv de UDK dan wil je echt wel een goede snelle laptop hebben, met een stevige GPU, en ja dat moet een laptop zijn omdat ik hem mee moest nemen naar de universiteit/hogeschool.

Mini ix pc's zijn super leuk maar er is hier echt wel een markt voor, en het is jammer dat veel tweakers alleen naar zichzelf kijken, kost meer dan deze andere oplossing = nutteloos in alle gevallen.

nee dus, ik had een Snelle CPU en GPU en veel ram nodig en heb dat nog steeds nodig, en als je dat mobiel nodig blijkt te hebben is dit de enige echt optie.

overigends is het verschil tussen een high end laptop en PC niet eens zo heel groot. en ja het kost wel meer maar het hoeft niet 3000 euro te zijn, voor zo'n 2000 heb je ook al een laptop met een 780M en vanaf 1500 euro heb je een 770M welke bijna even snel is.

punt is dat er zat redenen zijn om dit soort laptops aan te schaffen.
mjah, zo'n snelle laptop voor onderweg loopt ook sneller leeg, zou ik denken.

Voor 1500euro heb je idd al een stevige laptop wat voor de meesten voldoende zal zijn.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 10 augustus 2013 03:23]

De accuduur is vaak verrassend hoog, een goede kwaliteitsaccu red de 5 uur nog als je niet constant de zwaarste games probeerd
Laat me dat even fixen: een moederbord van goede kwaliteit haalt de 5 uur. 2 jaar terug heeft toshiba een laptop uitgebracht met een GTX 460m en 48Wh accu (klein, in de meeste budget laptops zit 48Wh of 56Wh) en een accuduur van zo'n 4 uur.

De accuduur heeft veel minder met de groote van de accu te maken dan met de efficiëntie van het moederbordontwerp an sich. Zo heeft dell een laptop welke praktisch dubbel de accuduur haalt als de clevo variant met 7970m ondanks dat de accu in capaciteit niet zo veel scheelt.
+1. Denk niet dat Clevo's (zelfs al hebben ze Optimus of Enduro) lange batterijduur gaan hebben. Andere fabrikanten maken laptops met exact dezelfde specs en die houden het wel lang uit. Mobo in de Clevo's is inderdaad een van de goedkope dingen waar je rekening mee moet houden.
ik heb zelf een Elitebook van HP met i7 en Quadro
als je alle registers opendraaid is de accu er zo doorheen, maar met het lichte werk houdt hij het verrassend lang uit hoor
uiteraard niet zoals de beste laptops, maar zeker acceptabel
De elitebooks zijn juist laptops met erg slechte accuduur.. een thinkpad, latitude of precision met dezelfde hardware houd het vaak 50-100% langer uit bij lichte taken.
Niet constant de zwaarste games.....euh, jeah right. alsof je zo'n monster koopt om tetris op te spelen :+
Kan je leuk voorbeeld voor de mijne geven:

Mijn laptop is mijn werkstation op werk (staat keyboard + scherm klaar), is mijn gaming machine thuis, en is m'n kleine mini-studio in de oefenruimte.

De SSD + quadcore maken het heerlijk om op te coden, en ik doe (af en toe eerlijk toegegeven) ook wat OpenCL werk en de GPU helpt dan ook wel.

De HD6990m in de mijne maakt 'm heerlijk om simpel mee te gamen, brengt me toch op niveau van een 'midrange' desktop.

En in de oefenruimte is het heerlijk om CPU power te hebben. Op forum's lees ik zoveel mensen klagen over audio-plugins die teveel CPU gebruiken, en het is toch lastig om op de oude Q6600 een beetje veel tracks realtime te kunnen draaien. De sandy-bridge core i7 in m'n laptop heb ik nog nooit problemen zien hebben hiermee.

Dat ding is m'n midrange-game pc, werkstation en thuis-studio in 1. En ik heb altijd m'n data bij me en ready to go, en ik heb gelijk een laptop voor in de trein, en op vakantie voor Lightroom werk van m'n foto's, welke nog gewoon in de handbagage op een vliegtuig mag ook.

Het apparaat kostte 1100,- (Exclusief BTW) met extra adapter erbij voor op de zaak. Als ik voor al die taken dedicated apparatuur / PC ga kopen ben ik duurder uit en ik denk er minder blij mee.

Ja, ik heb ook nog een 'dikke' PC thuis staan - dus dat ontkracht m'n verhaal een beetje - maar zo zie ik toch best goede prijs/performance in een echte 'desktop replacement' laptop met zware GPU.
Ik ben al lang geen fanatiek gamer meer, en heb zeker nu het geld ook niet meer.
Maar rijkeluis zoontjes is wel heel overdreven. Voor degene onder ons die thuis wonen en gewoon een goede baan hebben (zoals mijn broertje nu nog) is het best op te hoesten.

Ik kan mij best voorstellen dat er een aardige markt voor is hoor. Zeker voor mensen die ook veel reizen en toch fatsoenlijk willen kunnen werken / gamen. Een dikke zware laptop neem je niet zo makkelijk mee als een ultrabook maar een desktop + monitor + muis + toetsenbord neem je nog altijd minder makkelijk mee volgens mij.
Rijkeluis zoontjes? Een volwassen meneer met een goed maandsalaris kan het ook kopen hoor. Niet iedereen die geld te besteden heeft moet het van de centjes van papa hebben, hoor.
Volwassen mannen gamen hoop ik niet te vaak onderweg, zeker niet die een goed betaalde baan hebben ;)
En wat als je voor je baan vaak internationaal moet reizen? Veel in hotels verblijft? Een goed betaalde baan hebben betekent nog niet dat je veel thuis zit.. daarnaast hoop ik toch dat gamen niet meer zo'n taboe is dat het alleen voor kinderen is.

Zeker niet met de games van de laatste jaren.
Sorry hoor, maar zulke mensen hebben toch doorgaans wel belangrijkere dingen te doen dan een potje BF3 in het vliegtuig ;)
Hoezo stereotype... we leven niet meer in 1960. Stel, ik moet als IT'er naar de VS, India etc, dan mag ik geen games spelen omdat er van mij verwacht word dat ik wel 'belangrijkere dingen te doen heb'? Ik reis zelf regelmatig voor mijn werk naar Stockholm, dan neem ik mijn pc uiteraard niet mee. Werken vanaf een tablet gaat ook al zo lastig. Sorry hoor, maar nu maak je jezelf belachelijk. Tegenwoordig is internationaal reizen voor je werk niet zo gek en duur meer, het is niet alleen de elite die dit doet.

Gamen is al lang niet meer alleen voor nerds, onderschat de mainstream doelgroep niet.. ontwikkelaars doen dit ook niet, daarom zijn bijna alle games tegenwoordig gericht op casual gamers.

[Reactie gewijzigd door quintox op 12 augustus 2013 15:32]

Belangrijker dan BF3 spelen??

Ik dacht dat je juist belangrijk was als je de mogelijkheid hebt om dat te doen in een vliegtuig.

Waarom zou je anders belangrijk zijn.

Belangrijk, belangrijker, belangrijkst met de nadruk op rijk :+

[Reactie gewijzigd door brugj03 op 18 augustus 2013 15:58]

Ik heb ook een high end BTO bedrijfslaptop. Baas wil dat ik op een laptop werk zodat ik eventueel ook op locatie kan werken, prima, dan eis ik ook fatsoenlijke hardware ( dat daar een flink prijskaartje aan hangt is niet mijn probleem ). Niet dat de baas ermee zit.. snelle hardware/software + happy employee = betere efficiency

Natuurlijk werk ik liever vanaf een desktop, en natuurlijk werk/game ik thuis ook vanaf een highend desktop.. maar dit is niet altijd mogelijk en daar hoef je geen rijkeluis zoontje voor te zijn.

De laptop wat ze hierboven reviewen is dan ook "top of the line", met alle extra opties die mogelijk zijn, opties die je in een merk laptop zoals Asus, Toshiba, Apple, HP etc nog niet zal vinden. BTO heeft prima highend modellen in de 1200-2000 prijsklasse.
Of mensen zo als ik die altijd onderweg zijn. Ik heb een zware laptop nodig voor mijn werk en op deze manier is het mooi te combineren met gamen. :-)
koop als je wil gamen een pc-tje van 600 euro (mini-itx is ook prima draagbaar)...
Onpraktisch maar ok.
...een mooie ultrabook van de rest van het geld.
Eens, 100%

Het doel van gaming laptops heb ik nooit zo begrepen, accuverbruik en hitte zijn altijd een probleem geweest. Zelfs laptops die de hitte relatief goed onder controle hebben, zijn over het algemeen nog steeds vatbaar om een jaar na aanschafdatum langzaam maar zeker te gaan overheaten, o.a. door stof in de (interne) fans die je niet mag/kan schoonmaken omdat je de behuizing niet mag losdraaien vanwege garantie... (Kan iemand zich de HP Pavillion serie nog herinneren? CPU's en GPU's die letterlijk in de fik vlogen.)

Bovendien is een laptop niet ideaal voor gamen; klein scherm, relatief matige GPU/CPU kracht, relatief duur (voor 2900 kan ik je een PC in elkaar zetten met 3x de kracht van die laptop) en ga zo maar door.
Voor laptops zie ik dan ook veel heil in "gaming in the cloud".
Gaming in de cloud zou een mooie oplossing zijn, maar to be fair, dat idee bestaat al sinds de eerste SaaS diensten die ~2000 kwamen opzetten en meer dan één bedrijf is failliet gegaan/heeft gefaald in zijn poging dit te realiseren.
Nu zijn we een heel end gekomen, en Nvidia heeft de kennis, het geld en de mankracht om te blijven experimenteren op grote schaal met het idee, maar dat wil niet zeggen dat ze dit ook kunnen realiseren in een korte tijd. Alle potentiële en reeële problemen zal ik niet gaan opsommen, maar het zijn er behoorlijk wat. Ik hoop oprecht dat Nvidia het geld, de tijd en de zin ervoor over heeft om deze problemen te tackelen, maar ik wacht het nog even rustig af.

[Reactie gewijzigd door Galeton op 9 augustus 2013 08:36]

Het doel van GamingLaptops lijkt mij overduidelijk, een compacte draagbare, alles in 1 apparaat waarmee je op relatief hoge instelilngen games kan spelen.

Ik game in de huiskamer, maar heb ook een vrouw en kinderen om rekening mee te houden, dus de gamelaptop gaat overdag in de kast, en 's avonds (als de kinderen het me gunnen), trek ik de laptop uit de kast en binnen 2 minuten zit ik te gamen.

Ook als ik naar vrienden ga om een spelletje te spelen, Is de laptop zo mee te pakken.
Ik zie het niet zitten om elke avond een desktop neer te zetten inclusief tobo, muis, monitor en kabels.
Tja, sommige mensen lossen dat anders op... Een relatief kleine behuizing in een kast met deurtjes ofzo. Voordeel? die kast kan veel langer mee, en zo upgrade je telkens relatief goedkoop.

Of ze nemen gewoon een spel-console. Hebben de kids ook nog wat aan ;)

[Reactie gewijzigd door Madrox op 9 augustus 2013 10:50]

Moet je wel ruimte hebben voor een kast met deurtjes. In mijn huiskamer heb ik die dus al absoluut niet. De laptop gaat gewoon in een la van het tv meubel :)

Console heb ik wel maar de TV is 95% van de tijd door vrouwlief ingepikt dus dat schiet ook niks op.

Kan me zo voorstellen dat het voor genoeg andere mensen net zo is :P

Heb nu nog de luxe van een echte "computer kamer" maar dat wordt over niet al te lange tijd een babykamer vrees ik. Dus een gaming laptop is dan ook voor mij nog wel een optie als ik het geld heb :P
Een desktop model past doorgaans prima in zo'n tv-meubel vak, achterkant vrijmaken voor koeling en blazen maar. Deurtje is niet perse nodig, toch?
Ik denk dat hij het over een la van een tafel heeft. Zoiets
Wat ik hier het probleem in zie is dat jullie gamers nog steeds zien als alleen de mensen met een desktop PC, die op een bepaald vast punt zitten te gamen.

Ik ben het ook niet eens dat een laptop onpraktisch is om mee te gamen, met 2 MSI en alienware laptops achter de hand kan ik zeggen dat je perfect mobiel gewoon even wat lol kunt hebben of zelfs meer. Mijn huidige machine heeft 1300 gekost, een desktop is natuurlijk goedkoper.

Ik zelf kan makkelijk naar LAN parties en zo mijn "mobile station opzetten". Met een 17 inch scherm heb ik genoeg zicht als ik mijn handen rust bij het Steelseries toetsenbord die MSI tegenwoordig mount, combineer dat met een draadloze muis en geen grote muismat en je hebt een ideaal machientje voor veel MMO games. Zelf speel ik EVE Online en de GT70 kan dat met gemak op zijn hoogste settings draaien, ik zie nog mooie details en vind het fijn gamen als ik dan bijvoorbeeld eventjes een tafel opzoek :)

Daarbij wil ik toevoegen, ik heb nog geen redelijke ultrabook gezien die bepaalde programma's zoals Mudbox fijn kan runnen, waar ik veel mee werk en mobiel mee moet zijn.

Edit #2 : Ik kan daarbij de laptop makkelijk aansluiten op mijn bureau's scherm via de HDMI, waar ik dan de "home dock" een soort van neerzet en gewoon een medium desktop-achtig iets in mijn kamer heb, voor school en werk dan gewoon mobiel wat minder comfortabel :)

Daarbij als je garantie verlopen is, of de nood is erg nodig..kan je makkelijk 2TB in een gamenotebook krijgen tegenwoordig.

[Reactie gewijzigd door MelvinV2 op 9 augustus 2013 08:47]

Ik ben het met je eens; ik heb zelf ook een vergelijkbare laptop aangeschaft gedurende mijn tijd aan de IGAD te Breda, en het heeft zeker pluspunten wat betreft mobiliteit! Allemaal waar en daar kan ik ook oprecht niets tegen inbrengen.

Maar mijn punt is dat laptops inherent niet gemaakt zijn voor games door de manier waarop ze in elkaar zitten. Dat we het proberen is noemenswaardig en het lukt steeds beter, maar er blijven problemen met gaming + laptops welke je niet in PC's/Consoles/Handhelds zult tegenkomen. En dat is ook eigenlijk mijn enige punt.

Wat betreft LAN's ben ik jaloers op je :( Ik mis de tijd dat ik maar één keer van de auto naar de ruimte hoefde te lopen. Met deze kast is dat minimaal 3x... :(
Daarbij wil ik toevoegen, ik heb nog geen redelijke ultrabook gezien die bepaalde programma's zoals Mudbox fijn kan runnen, waar ik veel mee werk en mobiel mee moet zijn.
Maar dat is niet zo vreemd, ultrabooks zijn er juist voor gemaakt om office-taken te kunnen uitvoeren en een beetje te internetten/video kijken. Alles, maar dan ook echt alles wat betreft rekenkracht wordt opgeofferd ten behoeve van stilte/design/gewicht. En dat is niet erg, want dat is juist het nut van een ultraboek. Een compacte lichte laptop met redelijk scherm waar je gewoon je 'normale' bureau taken mee kunt uitvoeren.

Mocht er ooit een ultrabook komen waar mee gegamed kan worden, dan ben ik erg nieuwsgierig hoe ze het probleem van ruimte/gewicht gaan oplossen die gepaard gaat met (sterke) chipsets.
de nieuwste razer blade en MSI GS70 komen aardig dichtbij, deze zijn heel dun en hebben nog redelijke power wat we 2 jaar terug een high-end gamenotebook konden noemen.

edit : Het is ook maar wat je als gamer in je perspectief ziet. Ikzelf heb altijd vergelijkbare specs gehad van de gamenotebooks die ik nu heb, zelf hoef ik geen 3 schermen setups met dubbele videokaarten voor die ene paar settings hoger en toch speel ik best veel games op een niveau met prijzen en geld.

[Reactie gewijzigd door MelvinV2 op 9 augustus 2013 08:55]

Ook ik heb niet 3 dubbele videokaart setups, maar de prijs + de mogelijkheid om relatief makkelijk en goedkoop te kunnen upgraden maakt het voor mij vele malen aantrekkelijker om het via desktops te doen dan via laptops.

Stel ik heb twee jaar geleden een 580 gekocht voor ~500 euro. Dit jaar wil ik de 780 kopen. Als ik die 580 verkoop en zelf 300 euro zelf inleg dan heb ik tegen de tijd dat de 780 nutteloos is geworden maar liefst 6 jaar gegamed voor een prijs van de originele pc + 300 euro nieuwe investering.

Dat gaat je niet lukken met een laptop!
I beg to differ, pas geleden nog een ATI Radeon 6990M in een oude MSI GX660 gestopt, vaak kan je alienwares ook nog een stuk upgraden :)

Daarnaast zal naar mijn mening een desktop nooit volledig vervangen worden, maar de het punt van het hele artikel is er wel.

Je kan tegenwoordig gewoon acceptabel leuk gamen zonder een grote kast in een kamer te hebben staan.
waar, maar Alienware hanteert wel exorbitante prijzen...
Ik verkoop vaak mijn oudere notebook voor nog een redelijkere prijs, desktop is natuurlijk vele malen praktischer voor constante upgrades i give you that.

Alienware valt opzich mee als je het geduld heb, de hoofdprijzen begonnen op 1700, maar de R4 serie ging na 3 maanden al snel naar 1300, wat dezelfde prijs als mijn GT70 is.

naar mijn mening is het een voorkeur, of je de hoogste prestaties op een vaste plek wilt hebben, of nog redelijke prestaties bij de hand en mobiel.

Een simpele gamer hoeft alleen maar goed te kijken op youtube hoe hij zijn laptop open kan schroeven en laat het modden beginnen!

Ook al zal desktop altijd goedkoper blijven, met een goeie gamenotebook heb je wel altijd een scherm + goed toetsenbord in hetzelfde apparaat.

Naar mijn mening is het beeld van geld besparen (bedragen tussen 200-300 euro) relatief al een beetje gek aan het worden als je voor je game machines toch al rond de 1000 euro + aan het uitgeven bent. Je kan dan beter de mep van money betalen en krijgen wat je precies wil, dan dat je wat bedraagjes bespaard wat een 18 jarige bij kan verdienen binnen een maand.
Een simpele gamer hoeft alleen maar goed te kijken op youtube hoe hij zijn laptop open kan schroeven en laat het modden beginnen!
Dat is ook niet zo het probleem, de garantie die daarbij komt te vervallen wel. :(

En geld besparen? Ja ach, voor een 18 jarige is die 200 euro een stuk meer dan voor mij. Maar ook dat is dus weer een gevalletje van persoonlijke situatie.

Om de discussie dan te besluiten geef ik je gelijk dat het 100% keuze en voorkeur is. Toevoeging hieraan is of je inderdaad mobiel moet zijn. Voor mij is dat niet zo'n probleem; ik game los van 2 jaarlijkse LANS met vrienden nooit buitenshuis, en dus is voor mij de toegevoegde waarde van een laptop marginaal. Ben je wel continu onderweg voor werk of anderszins dan is een laptop beter.

ps; dank u voor deze enerverende discussie op de vroege vrijdag ochtend!
ik wilde het ook net zeggen, tijdje geleden dat ik zo'n lap tekst rechts van de pagina heb geschreven! haha!
Genoeg desktop's te vinden die draagbaarder zijn zoals deze:
pricewatch: Cooler Master Storm Scout
Tja, dan heb je over 1300 euro. Waar je dus ook gewoon leuk mee kan gamen.
Dit is 2900 euro, dat is wel ff andere koek.
Toch valt het onder dezelfde categorie, in desktop PC's heb je ook setups die peperduur uitkomen en ook niet helemaal nodig zijn.

In beide gebieden rijkelui-speelgoed?
ach zo hebben we in alles een "rich kid" soort van iets.

Ik denk dat dekstops/laptops gewoon een voorkeur zijn, in beide heb je onnodige bullshit die het gamen niet echt bepaald verder helpen.

Voor mij desktop als ik een vaste plek nodig heb met meerdere schermen, een zware notebook voor de rest.
Helemaal mee eens. Ik heb zelf een laptop van BTO gekocht: de 17M49*. Deze laptop heeft mij heel veel plezier opgeleverd. Ik game behoorlijk veel buitenshuis bij vrienden en ik moet er niet aan denken om overal een ITX-kastje + randapparatuur mee te slepen.

Een gaming laptop is weliswaar niet het meest krachtige systeem dat er te koop is. Maar het gemak waar mee je naar vrienden gaat, je laptop uitpakt en je gaat gamen is onbeschrijflijk. Okay, echte nerds gaan nu roepen: je kunt ook gamen over het internet. :+ Maar ik blijf lekker bij de combinatie van gamen, bieren en het gezelschap van andere mensen.

Ik kan mij dan ook prima vinden in de conclusie van dit artikel.

*Belangrijkste componenten: i7 3610QM CPU, 8 GB werkgeheugen en een GTX-670M met een 17" full HD scherm.
Tja, m'n vrouw en ik gooien beiden onze XPS17s in de auto, en zijn zo zonder problemen klaar om te LANnen. Tuurlijk, die dingen zullen nooit zo goed presteren qua grafisch geweld als een dikke desktop, maar ja, er komt een punt in je leven dat het spelen van het spel belangrijker is dan foto-realistische graphics. Zo lang ik vanaf mijn laptopje nog de nodige headshots uit kan delen aan lui met een dikke game bak zal ik niet klagen.
En aan het einde, wanneer iedereen brak is en met tegenzin hun PC opstellingen af gaat breken, stoppen wij onze laptopjes weer in de laptoptas en gaan huiswaarts.
Zo is het nog aantrekkelijk om gewoon op een avondje, of meerdere keren in de week bij elkaar te komen om wat spellen te spelen.

De kern van mijn betoog: Voor mij nooit meer een game PC.
agreed, ik ga ook vaak langs bij vrienden laptop in de rugzak op de fiets of met de bus uitpakken en gamen maar, heel ander verhaal dan 40 kilo aan gear plus monitoren etc.

dat alleen al is mij het verschil in prijs meer dan waard
Die tegenzin kan er ook in zitten dat ze jammer vinden dat het afgelopen is ;)

Om te lannen heb je genoeg desktop modellen, die zeer draagbaar zijn. Echt, om daar exclusief een Laptop voor te nemen, is nogal "over the top" .
Het is een matter of perspective en voorkeur bij jou, desktops en laptops hebben beiden hun voor en nadelen.

Qua ruimte en organisatie bij lanning heb ik ook veel betere ervaring met notebooks
Ik heb een laptop die ik gebruik voor gamen. Dit is geen "game laptop", maar een laptop met degelijke CPU/GPU voor ~800 euro die ik gebruik om op te gamen :)

Waarom? Omdat ik (nog even, maar al een hele tijd) thuis woon maar ook bij mijn vriendin wil kunnen gamen op enigszins speelbare framerates. Mijn laptop werd bijna dagelijks verplaatst, ideaal. Nu is het iets minder, en straks zal hij vooral voor de TV gebruikt worden, maar goed. Ik heb de laptop nu al een tijdje en hij is het geld helemaal waard geweest!
Zelfs laptops die de hitte relatief goed onder controle hebben, zijn over het algemeen nog steeds vatbaar om een jaar na aanschafdatum langzaam maar zeker te gaan overheaten, o.a. door stof in de (interne) fans die je niet mag/kan schoonmaken omdat je de behuizing niet mag losdraaien vanwege garantie... (Kan iemand zich de HP Pavillion serie nog herinneren? CPU's en GPU's die letterlijk in de fik vlogen.)
Hoe wil jij je geheugen upgraden als het niet open mag? Daarnaast lijkt me niet dat het de garantie verbreekt tenzij je ondeskundig te werk gaat en wat schroefjes vergeet of weer pasta op de cpu/gpu uit te persen. Die Pavilion serie (9000 dacht ik) had te maken met productiefouten bij de Nvidia gpu, niet de schuld van de oem. Ik kan me gevallen herinneren dat HP het netjes oploste. Ook andere fabrikanten met dezelfde gpu hadden dezelfde problemen.
Als ontwerper in de game industrie ben ik erg vaak mobiel (buitenland) . Dat maakt het echt niet handig om renderstations mee te sjouwen?

Gamen is dan ook erg op prijs gesteld :)
Ik heb de MSI GE70 2OE 12NL met de GTX765M en ben geen die-hard gamer, maar je kan idd prima gamen met deze kaart. Ik speel graag Crysis en Crysis 3 is inderdaad goed speelbaar op high (wel AA etc uit).
Ik heb de MSI GE70 2OE 12NL met de GTX765M en ben geen die-hard gamer, maar je kan idd prima gamen met deze kaart. Ik speel graag Crysis en Crysis 3 is inderdaad goed speelbaar op high (wel AA etc uit).
Ik heb sinds eergisteren de MSI GE70 2OE-015NL qua hardware hetzelfde en ik ben positief verrast, ik heb geen spel wat niet op 1920 x 1080 op ultra onder de 55-60 fps draait, ik heb er dan geen Crysis 3 mee gedraait omdat dat spel mij sowieso niet interesseert maar vind het een knappe prestatie voor een laptop.
Mis eigenlijk nog wel een beetje inzicht in het energieverbruik van de videochips, zeker in relatie met elkaar.
En in relatie tot een AMD 8970M / 7970M.

Nu bon, voor meer uitgebreide benchmarks gebruik ik meestal toch:
http://www.notebookcheck....Benchmark-List.844.0.html
Die is inderdaad uitgebreid alhoewel ik GPUboss persoonlijk veel fijner en overzichtelijker vind voor details die belangrijk zijn.

AMD 8970M vs GTX 765
Waren de 675 en de 680m geen vervangers dan? Ik met mijn msi GT70 0ND zit crysis 3 ook makkelijk op high te spelen hier.
waar de reviewer en sommige reacties wat de mist in gaan is het feit dat men blijkbaar verwacht dat zo'n 780m even snel is als een 780
uiteraard is dat niet zo

de vraag, voor mij althans, is: kan ik met deze kaart goed gamen?
het antwoord is voor beide overduidelijk JA
weliswaar met enige beperkingen dat niet alles settings op ultra kunnen en dergelijke

mensen vergeten wel eens dat Anti-aliasing uitgevonden is in de tijd toen we nog werkten met schermen/resoluties met 60 à 75 ppi
bovengenoemde laptops hebben echter een scherm met 129 ppi, naar mijn mening kan je dan perfect zonder AA
Als je als Tweaker dingen verwacht zoals:"Een desktop met een plank van 30 cm breed die vol word geladen met de meest recente HW en een klein plankje van 10cm breed met minder HW die het zelf zou moeten presteren" dan ben je geen Tweaker in mijn ogen.

Dit is logisch nadenken :)
Dat van die AA vind ik dus ook, AA stamt uit een tijd van lage resolutie monitors. Die laptops hebben beide 1080p schermen, bij 17" vind ik dat scherp genoeg om die aliasing niet meer te merken. Zelfs op mijn desktop met 23" 1080p scherm zet ik tegenwoordig AA altijd uit (om mijn HD6870 wat langer mee te laten gaan). Ik vind de performance prijs voor het minimale verschil dat AA geeft veel te groot, dan heb ik liever mooiere schaduwen als ik moet kiezen. Als ik een 1440p monitor ga hebben ga ik al zeker AA uit laten...

Ik vraag me af of de reviewers zelfs nog maar op de beeldkwaliteit letten tegenwoordig. Bij zo'n laptops laat je AA gewoon uit en dan kun je er zo goed als alle moderne games tegenaan gooien met de grafische settings op high.
"Makkelijk" op high....
Dit vind ik altijd van die mooie uitspraken.

Wat is makkelijk....
Makkelijk 30 FPS op 1366 x 800?
Makkelijk 60 FPS op 1920 x 1080?
58-69 FPS tests op 1920x1080, alleen de AA zit lager dan op desktop :)

PS : We zitten hier op tweakers.net en ook nog eens een game gerelateerd artikel, ik denk dat mensen hier wel verstand hebben van hun uitspraken.

[Reactie gewijzigd door MelvinV2 op 9 augustus 2013 10:02]

Dat zou je wel verwachten maar alles staat open ter interpretatie :)

Vaak zie je dit ook in de V&A: laptop draait alle spellen anno 2013 nog makkelijk op high...ja wat is dat vraag ik me af want dit kijk je naar de gpu en dan zit er vaak niet eens een noemens waardige gpu in |:(
Ja oke, maar dat kan ook als verkooppraatje worden gezien, marktplaats-ish
Mij niet meer gezien met dat geknutsel van BTO. Mijn vorige BTO laptop daar kreeg ik letterlijk problemen met mijn handen doordat die veel te heet werd: het vel viel letterlijk van mijn handen af en begonnen zeer te doen. Vervolgens is de videokaart tot 2x toe doorgebrand en moest ik mijn rechtsbijstandsverzekering inschakelen om uberhaupt garantie te claimen binnen de garantietermijn.
Zelfde problemen gezien bij 2 andere modellen BTO laptops: die vielen gewoon uit als de GPU boven 100 of 110 graden kwam na een half uurtje gamen. Erg leuk dat ze stevige hardware in zo'n kastje kunnen stoppen, maar ik zou toch eerst eens kijken hoe het zit met de warmteafvoer....
Mag ik jou vragen hoe je het voor elkaar krijgt om een GPU rond het smelt punt krijgt?
Dan heb je zitten te rommelen met de kaart of BIOS. er zit in ELK stukje HW een TTP (Thermal Throttle Point)
Dit is standaard 65 graden voor NVIDIA en AMD, ik heb met een BIOS mod op mijn 680M een TTP ingesteld gekregen van 93, Heter dan dat kan het gewoon niet worden.....dat kan wel maar dan is er mee gerommeld.
Mijn laptop , die door bto is gemaakt, had een gt540m en werd ook 100+ graden tijdens het spelen van Amnesia. De laptop was toen een paar maand oud en er zat geen stof in.
Hmmm,het enige wat ik me kan bedenken is dat de heat pipe constructie niet (goed) heeft gewerkt, maar dan nog kan je de 100 graden niet bereiken onder normale omstandigheden.

Het is niet dat ik je niet geloof , het is omdat het in theorie niet kan :)
Het kan zijn dat BTO zelf heeft zitten te rommelen zonder het aan jou te vertellen maar ook dat scenario is niet als plausibel te beschouwen...
Tja zou best kunnen. Ik had ook een engineering sample cpu erin.
Tadaaa, en dat zeg je er dan weer net te laat bij hahahaha.

ES CPU's en GPU' hebben alles reken mogelijkheden als die van het final product maar alle feature's er omheen werken vaak niet, dit geld dus ook voor TTS e.d.

Daarom zijn ES altijd veel goedkoper dan OEM producten.
Je kan geluk hebben als je ES helemaal reageerd zoals verwacht maar dit is meestal niet het geval in de praktijk.
Klopt. Maar ik heb die cpu er niet zelf ingezet. De laptop is zo door Alternate aan mij verkocht. Uiteindelijk met gezeur ( contact met intel gehad en van hun moest ik aangifte doen van fraude ) heeft bto de laptop terug gekocht, omdat een es cpu nooit in een consumenten laptop mocht zitten en worden doorverkocht.

[Reactie gewijzigd door Ruben0s op 9 augustus 2013 13:17]

Daarom zijn ES altijd veel goedkoper dan OEM producten.
Een apple notebook die van de vrachtwagen gevallen is is ook goedkoper. Maar dat betekent nog niet dat dat een zinvolle aankoop is.

De regels voor ES CPU's zijn simpel: ze blijven altijd eigendom van de fabrikant. Het is derhalve onmogelijk om een ES CPU te 'verkopen'. De grap is dat precies datzelfde bedrijf een jaar later weer de regeltjes van intel aan zijn laars lapt.

Verder is de koeling van de complete reeks clevo laptops rampzalig. Dat had je van een kilometer aan zien kunnen komen.

[Reactie gewijzigd door Darkstone op 9 augustus 2013 13:40]

Clevo chasis leveren altijd problemen op,
bij mij zijn er 2 van overleden, oa door GPU temperaturen boven de 120 graden... daarna een apple gehaald en een asus en met beide niets daarvan.

Bij ons op school waren er erg veel Clevo laptops en ik schat dat 40% het eerste jaar niet haalt, 70% trekt 2 jaar niet en bijna geen een overleeft het 3 jaar.

Te veel power in een te klein/ niet goed genoeg ontworpen chassis is hier debet aan, en ik raad mensen dus ook met klem aan Clevo chassis te ontwijken.
Smeltende onderdelen in laptops zijn zeker niet nieuw of onbekend. Mijn oude Asus K53SV met een lullig GT640M'tje erin deed het ook, throttlede bij het leven bij het minste of geringste en last but not least, na anderhalf jaar bleek de kant van het moederbord waar de gpu zijn warmte uitblaast volledig vervormd en gesmolten te zijn... en daardoor was de laptop niet meer fatsoenlijk op te laden.
Ik dacht dat notebooks zichzelf uit veiligheid afsloten als ze boven een bepaalde grens kwamen?

Edit : Dit zit automatisch al onder de 100 graden, dus ik weet niet hoe jij op 100+ graden komt.

[Reactie gewijzigd door MelvinV2 op 9 augustus 2013 10:08]

Notebooks doen dit als de CPU de TJmax heeft overschreven.
De cpu stuurt een TTP commando, als dat niet snel genoeg kan worden uitgevoerd word er een TS commando gestuurd (Thermal Shutdown), dat is het scenario dat je laptop ineens uitvalt.
De GPU kan (als ik me niet vergis) het TS commando niet versturen, daarom kunnen GPU doorbranden en CPU's over het algemeen niet.
Dat doen ze niet allemaal. Mijn studio 1555 heb ik ooit naar de 112.5° gekregen voordat ik bedacht dat een shutdown slim zou zijn. De CPU van de MSI GX70 tikt 127° aan onder load.
Het mooie van dit alles is dat dit Stock waardes zijn.
Er zit ZOVEEL meer in een gaming laptop.

Een echt gaming laptop voor mij is dan inderdaad ook de desktop vervanger die deze naam met waarde mag dragen, dus ja, de 5 kilo wegende obesitas objecten die hebben mijn voorkeur als laptop.

Ik heb een scala aan laptops vergaard over de jaren heen en hier heb ik nog een redelijk recente score die ik met mijn M17x R2 hebt geplaatst.


Specs die relevant zijn voor deze score:

I7 920XM
Nvidia Geforce GXT 680M
8GB Corsair Vengeance 1333 (1600Mhz wordt niet ondersteund door het PGA988 platform)
128GB SSD ADATA S510

3DMark 11 benchmark results
Dit zijn dan specs van een gaming laptop van 2009...(uiteraard ge-upgrade met HW van 2012)

Zoals je kan zien zijn er nog menig "basis desktop's" die het stof zullen nazien bij dit soort scores.
De 780m kan makkelijk een veel hogere score neerzetten maar dan moet de kaart unlocked worden.

Me punt is dus, er zullen altijd mensen zijn die dit soort gewicht onpraktisch vinden maar daarom heet het ook een desktop vervanger.

een gaming laptop moet zwaar zijn want dan mag je ook direct aannemen dat er genoeg ruimte is om de maximale haalbare HW erin te kunnen stoppen en ook te koelen.

Je heb wel van die "gaming laptops" met een Geforce 540 of 650m maar dat noem ik een goeie multimedia laptop, omdat je daar niet de high end gaming performance uit kan halen die je "stiekem" wel verwacht.

p.s.
ik zag die iemand vroeg wat de prijzen waren, het kan zijn dat hij/zij doelde op de kosten van zo'n losse 780m.

Dat zijn de kosten van een GTX Titan :)

[Reactie gewijzigd door stigma op 9 augustus 2013 10:42]

Dat is heel leuk. Maar zodra je bij de geteste laptop met GTX 765m een stresstest start gaat de kloksnelheid van de CPU naar 800mhz. Je hebt er wel wat headroom voor nodig, dat hebben veel laptops niet. Sterker nog, ik moet verdomd goed zoeken om nog een laptop te vinden die niet terugklokt onder load. De M17x is daar een uitzondering op.
Je bent weer bezig zie ik? Goede laptops throttlen op opgenomen vermogen eerder dan op temperatuur, jouw geliefde M17x ook.
Mijn BTO doet dat net zo. Als hij met 8 cores 100% staat te stampen verbruikt hij meer dan meneer intel goed vindt en klokt hij terug. Elke intel CPU doet dat, elke. (en dat weet je wel)
Je moet tegenwoordig wel erg opletten bij mobile gaming. Er zijn twee grote problemen

1) Veel cpu zijn low power uitvoeringen en die presteren gewoon flink minder. Met Haswell is dit probleem groter geworden omdat er geen onderscheid meer is tussen normale (M) cpu's en low power (U) cpu's. Alles heet nu U.
2) De MQ;s hebben een extra hoog tdp van 47W. De vraag is of je die 100% wilt belasten met de accu er in. Dat wordt dan mobiel gamen met de stekker er in :+ .
3) Sommige van de mobile gpu's stellen niet veel voor

Ik heb toevallig recentelijk een guide geschreven met tips waarbij je op moet letten bij Haswell notebooks inclusief een overzicht figuur met alle mobiele haswell cpu's. Helaas is er nog geen data beschikbaar van de "normal power" Haswell mobiele cpu's. Wat "mobiel" gamen betreft zal een standard power cpu de beste accu/prestatie verhouding bieden schat ik zo...

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 9 augustus 2013 20:53]

Ik denk dat mobiliteit toch een groot voordeel is van een gaminlaptop. Je kunt makkelijk switchen van locaties (slaapkamer / woonkamer / tuin) zonder daar aparte ruimte voor vrij te moeten maken, hij is makkelijk overal mee naar toe te nemen (school / vrienden / LAN-parties), hij is daarnaast ook gewoon makkelijk aan te sluiten op verschillende TV's als media-center (dus ook bij anderen mensen thuis). En daarnaast verblijf ook regelmatig in het buitenland en kan daar dus ook gewoon door gamen. En 4-5 kilo stelt echt niks voor, ik snap niet dat mensen daar zo moeilijk over doen, zeker niet als je een goede rugzak hebt.

De nadelen zijn duidelijk (prijs / prestaties), maar voor mij zijn de voordelen belangrijker. En ja je kunt ook verschillende losse apparaten kopen, maar waarom zou je als je alles met één machine kan doen.
Mooie gaminglaptops hoor en wat een specs! Naar de prijs moet je niet kijken want het is echt een niche product. Wanneer je high-end hardware van een game pc in een compacte behuizing stopt, dat is nu eenmaal een flink stuk duurder.
In 3DMark blijkt de GTX 780M een score neer te zetten die in de buurt van de desktop-GTX 760 komt.
Qua markering begrijp ik wel dat nVidia de naam GTX 780M gebruikt (aangezien het hun snelste mobiele chip is) maar zou het niet logischer zijn om gezien de prestaties en benchmarks hiervoor de naam GTX 760M te hanteren?
Dat is toch niet logisch qua marketing. Zo ga je namelijk verwarring zaaien. Ik vind het dus juist logischer dat de snelste kaart uit een segment dan ook GTX n80(M) wordt genoemd.

Niet iedereen maakt die vergelijking met de performance van de desktop kaarten. Voor de leken onder ons die toch willen gamen op een laptop klinkt een GTX 780M veel bruter dan een GTX 760M. Daarna komt er nog eens bij dat je sommige van de GT kaarten niet kan mappen naar desktop kaarten uit dezelfde serie omdat ze gewoonweg te zwak zijn.

Ik moet zeggen ik zat er aan te denken weer voor zo'n BTO te gaan, heb er nu namelijk een. Maar ik ben toch door deze review overtuigd weer terug te gaan naar de desktop. Dan maar geen mobiliteit. De performance valt me namelijk toch wel een beetje tegen als je kijkt naar de prijs.

[Reactie gewijzigd door master.fean op 9 augustus 2013 11:40]

Yep, en koud krijgen doe je het ook niet met zo'n hot laptop op je schoot :+
Ik blijf toch maar mooi bij mijn pc
Stukke goedkoper :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBTablets

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013