Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 196 reacties

Conclusie

In sommige opzichten zijn de smartphones uit China gelijk aan de toestellen die je al kent uit de winkels hier, in andere opzichten zijn ze totaal anders. De specs-race woedt daar nog heftiger dan hier, met de Faea F1 als uitwas. Een telefoon met quadcore-processor van Qualcomm en gelamineerd 720p-scherm voor iets meer dan 100 euro: dat klinkt aanlokkelijk, maar het betekent niet dat je ook een snelle telefoon krijgt. Het scherm is voor die prijs wel subliem.

Aan de andere kant maken ze de beloftes wel waar; het zijn krachtige telefoons die in weinig opzichten onderdoen voor duurdere, soms veel duurdere alternatieven die voor de westerse markt worden gemaakt. Bovendien draait een aantal stock Android, zijn zaken als rooten en custom roms installeren geen probleem en zijn de bouw en gebruikte materialen van ongeveer dezelfde kwaliteit als die van bekendere, duurdere merken.

Natuurlijk is er wel iets op aan te merken. De falende gps op de iOcean X7, een bekend probleem van MediaTek-telefoons, is een hardwarematig issue dat niet had mogen bestaan. Bovendien zijn veel telefoons langzamer dan wat zou kunnen, gezien de hardware. Al met al is de kwaliteit van de telefoons echter behoorlijk.

Dus: krijg je in China meer knal voor je knaken dan in winkels hier? Dat hangt af van je eisen en wensen, en van de concessies die je wil doen, maar voor veel mensen zal het antwoord 'ja' zijn. Bovendien heb je een telefoon die je op straat niet veel ziet. Daar staat tegenover dat de kans bestaat dat je er de nodige tijd in moet steken om hem écht goed te krijgen met een custom rom of andere aanpassingen. Voor veel mensen is dat een minpunt - een telefoon moet het gewoon goed doen - voor anderen is het juist een grote plus dat je er meer uit kunt halen dan in eerste instantie lijkt.

Voor die Chinese merken valt wel een en ander te verbeteren. Als Chinese smartphones mainstream moeten worden, moeten ze op meer en vooral meer vertrouwde plekken te koop zijn en mogen issues als de falende gps en rare Chinese notificaties niet meer voorkomen. Dat deze smartphones in de afgelopen jaren op ons forum zo'n enorme opmars hebben gekend, is gezien deze vijf telefoons volstrekt logisch en terecht. We zijn gezien de sprongen die Chinese fabrikanten hebben gemaakt enorm benieuwd wat er in de komende jaren gaat gebeuren, en of deze smartphones op grote schaal gaan doorbreken en een bedreiging zullen vormen voor de gevestigde merken.

 iOcean X7 Elite WitXiaomi Mi-Two S 32GBNewman N2 Zwart
  iOcean X7 Elite Wit Xiaomi Mi-Two S 32GB Newman N2 Zwart
Accuduur Score: 2.5Score: 3Score: 2.5
Gebruiksgemak Score: 3Score: 3.5Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 3.5Score: 4Score: 3.5
Beeldkwaliteit opname Score: 3Score: 3Score: 3
Design Score: 3.5Score: 4Score: 2.5
Scherm Score: 4Score: 4Score: 2.5
Featureset Score: 3Score: 4Score: 2.5
Betrouwbaarheid Score: 3Score: 3Score: 3
Prijs Score: 4Score: 3.5Score: 4
Algemene beoordeling Score: 3.5Score: 4Score: 3
 Tweakers zegt: 7Tweakers zegt: 8Tweakers zegt: 6
 Jiayu G4 Wit, ZwartFaea F1 Wit
  Jiayu G4 Wit, Zwart Faea F1 Wit
Accuduur Score: 5Score: 1
Gebruiksgemak Score: 3Score: 3.5
Bouwkwaliteit Score: 3Score: 3
Beeldkwaliteit opname Score: 3Score: 2.5
Design Score: 3Score: 3
Scherm Score: 3.5Score: 4
Featureset Score: 3Score: 2.5
Betrouwbaarheid Score: 3Score: 3
Prijs Score: 4Score: 5
Algemene beoordeling Score: 3.5Score: 3
 Tweakers zegt: 7Tweakers zegt: 6

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:

Jiayu G4
Faea F1
iOcean X7 Elite
Newman N2
Xiaomi Mi-Two S


Reacties (196)

Reactiefilter:-11960193+1108+212+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
1 2 3 ... 8
Super dat er een mooi compleet artikel aan de chinese markt besteed wordt!

Eind vorig jaar kwam met de komst van de Oppo Find 5 bij mij voor het eerst de overweging te importeren (ironisch genoeg heb ik toen een Motorola Razr I over laten vliegen).

Inmiddels ben ik al een paar maanden gelukkig eigenaar van de Xiaomi Mi2S. Dat toestel, zoals het artikel ook reflecteerd, geeft de gebruiker het gevoel dat hij de baas is. Alle instellingen en vormgeving zijn vrij eenvoudig naar eigenwens aan te passen, en wat je ook doet, het toestel doet alles moeiteloos door de vlotte hardware. In tegenstelling tot het grote vooroordeel over chinese bouwkwaliteit geeft dt toestel ook het gevoel dat ik er gerust een spijker mee de muur in kan slaan. Het gros van het europese aanbod geeft me minder vertouwen. Erg prettig, net als bij Oppo, is ook de goede support van zowel de fabrikant als de community. Wanneer iets niet goed werkt, of je hebt gewoon een goed idee of leuke suggestie, dan wordt er wat mee gedaan.

Ik heb destijds wel flink extra betaald voor een vlotte levertijd, ik wil geen weken op m'n bestelling hoeven te wachten. Het is dan verstandig gelijk accesoires te bestellen. Hier in Europa is het immers bijna onmogelijk passende hoesjes te bestellen terwijl er bij de Chinezen een grote collectie aan modelspecifieke accesoires zijn.

Kleine opmerking over de beoordeling: Het is het duurste toestel in het rijtje, voor een echt chinees toestel betaal je nog een flinke prijs (ik was 370 kwijt). Het is ook te zien dat je er het meeste voor terugkrijgt, maar ruim voldoende vind ik wel erg schappelijk. De betrouwbaarheid daarentegen hoort hoger, het toestel is eenvoudig doch doordacht. De hardware doet niet onder voor de top van de markt en de reputatie voor MIUI spreekt ook boekdelen.

Misschien nog wel een leuk weetje: Xiaomi heeft een nieuw budgettoestel, de Hongmi http://tweakers.net/price.../xiaomi-hongmi-zwart.html
Voor dit toestel van ongeveer 130 dollar heeft Xiaomi een indrukwekkende 7.5 miljoen pre-orders ontvangen, en de eerste lichting was in anderhalve minuut uitverkocht.
Misschien nog wel een leuk weetje: Xiaomi heeft een nieuw budgettoestel, de Hongmi http://tweakers.net/price.../xiaomi-hongmi-zwart.html
Voor dit toestel van ongeveer 130 dollar heeft Xiaomi een indrukwekkende 7.5 miljoen pre-orders ontvangen, en de eerste lichting was in anderhalve minuut uitverkocht.
Waarbij je dan ook moet opmerken dat dit toestel niet werkt op ons 3G netwerk. Onlangs is er wel een nieuwe versie aangekondigd, die wel WCDMA ondersteund..

[bron]

[Reactie gewijzigd door dizzytal op 30 augustus 2013 13:39]

Xiaomi Hongmi, 50,000 phone sold out in 3 minutes 39 seconds
Klopt verkoopaantallen waarvan Apple en andere fabrikanten van dromen.

Xiaomi staat in China momenteel op de eerste plaats met kwalitatief hoogwaardige telefoons.

Apple verliest marktaandeel en zal naar verwachting de budget IPhone voorlopig alleen in China verkopen. Aangezien de verkoop aantallen in China relatief beroerd zijn (stagneren) hopen ze hiermee weer marktaandeel en omzet terug te halen.

Maar goed, Tweakers willen gadgets om te klooien. En de 'western' phones (aziatische modellen gericht op de westerse markt) niet zo snel gaat in de ontwikkeling kopen we ze uit China.

Wat je moet bedenken is dat in China de wedloop zo hoog is dat men de toestellen al in de 'Beta' fase verkoopt. De gebruikers hebben daar geen problemen mee.

Kopen uit China heeft zijn voor- en nadelen. Ieder zijn keus.
Maar ik ben een tweaker en ik wil prutsen aan die dingen....


Wat ludieke markt voorbeelden:
TCL Idol X uit China --> Komt volgend jaar als NIEUW toestel van Alcatel uit.
Sony gaat ook toestellen met MTK uitbrengen.

Edit: Wat belangrijk is maar niet gemeld. Controleer de ondersteunde frequentiebanden.
En niet 1x maar verschillende keren. Het komt regelmatig voor dat verkopers en fabrikanten de foute gegevens plaatsen.

[Reactie gewijzigd door kwakzalver op 30 augustus 2013 15:02]

TLC en Alcatel werken samen als ik me dit niet vergis, vandaar.
Ik ben zelf ook aan het kijken of ik een Chinese telefoon ga importeren, dus deze shoot-out komt precies op het goede moment!
Zelf heb ik ook de specs van verschillende china-phones naast elkaar gezet die populair zijn op het forum (iets meer telefoons, iets uitgebreider) , misschien dat anderen dit ook handig vinden.
Alleen jammer dat de specs lang niet alles zeggen over een telefoon. Toch een fijn overzicht!
Weet ik, maar het geeft wel een indicatie. En ook omdat er bij de verschillende namen niet gelijk een belletje ging rinkelen (had deze nou een 5" of een 4.3" scherm? en zat hier die langzame Mediatek in of toch de T versie?) ben ik het allemaal maar voor mezelf op een rijtje gaan zetten en als ik een nieuwe tegen kom vul ik het lijstje weer aan :) .

Dit lijstje is dus vooral handig voor mensen die ongeveer weten wat ze willen, dan kunnen ze makkelijk kijken welke telefoons ongeveer bij hun wensen aansluiten. Daarna is eigen onderzoek natuurlijk nog absoluut nodig (zoals Arnoud ook zegt in de review).

[Reactie gewijzigd door luappul op 30 augustus 2013 13:27]

Er is een nieuwe versie van de Zopo C2 met 1,5 GHz cpu, 32 Gb Ram en 2 Gb Rom. Ik heb hem sinds 2 weken en zou deze zeker meenemen in je vergelijking.
2gb ram en 32 Gb rom bedoel je zeker?
Ik zou nog de Cubot GT99 toevoege aan die tabel, toch wel een aardige keuze in de prijsklasse van de Faea F1.
In je overzicht staat bij de FAEA F1 dat de cpu architectuur Cortex-A7 is maar dit moet Cortex-A5 zijn.
Specs van de G3S kloppen helaas niet.
Wat misschien wel interessant is om te vermelden, is dat er voor zowel de iOcean X7 als de Xiaomi mi2s grotere accu's beschikbaar zijn. In het geval van de mi2s gaat het om een 3100mah, de x7 heeft eentje van 3000mah beschikbaar. De telefoon wordt hiermee wel iets dikker, maar daar ondervind ikzelf (ik heb een mi2s met 3100mah batterij) geen hinder van.

Daarnaast, wat ook al eerder aangegeven is, heeft de mi2s een erg actieve community. De standaard rom (MIUI) wordt wekelijks geupdate. Daarnaast zijn er een stock android rom, een WIUI rom (gewtweakte MIUI) en nog een aantal minder bekende roms beschikbaar. Ook is het al bevestigd dat de mi2s een upgrade krijgt (zowel stock als Miui) naar Android 4.3.

Daarnaast is de GPS zeer zeker een aandachtspunt. Zo werkte GPS op mijn Jiayu G4 basic niet. In de testversie blijkbaar wel, Dat is dus echt een hit or miss.

[Reactie gewijzigd door Gabliboeba op 30 augustus 2013 17:18]

Goede opmerking.

De iOcean X7 batterij wordt geleverd met een nieuwe cover die tevens ook dienst doet als bumpercase.

Het is dus niet zo dat de X7 enkel dikker wordt, maar ook iets breder.
Volgens mij is er niets verteld over de support en update beleid van de Chinese smartphonesfabrikanten. Dat was misschien wel interessant geweest. Ik heb al ruim een half jaar een Xiaomi MI-2 en vindt het echt een dikke + dat er via MIUIandroid.com elke week een update beschikbaar is (tegenwoordig ook OTA). Bugs worden gefixt, systeem en toepassingen worden geoptimaliseerd en er komt geregeld nieuwe features bij..

Ook feauture's zoals dual partitie systeem zijn hartstikke handig, maar misschien is dat inmiddels doodgewoon

[Reactie gewijzigd door seez op 30 augustus 2013 12:26]

Dus: krijg je in China meer knal voor je knaken dan in winkels hier? Dat hangt af van je eisen en wensen, en van de concessies die je wil doen, maar voor veel mensen zal het antwoord 'ja' zijn. Bovendien heb je een telefoon die je op straat niet veel ziet. Daar staat tegenover dat de kans bestaat dat je er de nodige tijd in moet steken om hem cht goed te krijgen met een custom rom of andere aanpassingen. Voor veel mensen is dat een minpunt - een telefoon moet het gewoon goed doen - voor anderen is het juist een grote plus dat je er meer uit kunt halen dan in eerste instantie lijkt.
Dat is het hem nu net.

Als het je weinig uitmaakt om:
- eerst met het toestel naar keuze te moeten klooien
- garantie overzees te hebben (bij een beroep op garantie zul je een enkeltje China aan postzegels moeten betalen)
- al dan niet een hardware-mod uit te voeren (GPS signaal versterken door de antenne met koperdraad te verlengen)
- al dan niet software-matig het e.e.a. aan te passen

dan heb je een goede keus aan willekeurig welke Chinaphone. Wil je inderdaad een smartphone 'die het gewoon doet', ja dan moet je er in verdiepen en afvragen waar je aan begint als je het toch doet.

Persoonlijk ben ik met een ZTE Blade begonnen, een tijdje met de Jiayu G3 gespeeld als ook de iOcean X7. De G3 beviel omwille v/d accuduur en de G4 heeft dit stokje overgenomen. Maar hij was mij te groot qua bezels + falende GPS-chip waarschijnlijk met dank aan een slechte antenne. Datzelfde gold voor de iOcean X7 en ik had geen zin in hardware-mods zoals de antenne verlengen met een stuk koperdraad. Bovendien wou ik toch wat handzamer wat meer in de buurt kwam van mijn Blade. Dan zou de Xiaomi Mi2s de uitkomst zijn, ware het niet dat ik Chinaphones koop omwille van een reden: bang for buck tot 200 euro. Als in: wat kan ik halen voor dat bedrag? Natuurlijk is de Xiaomi Mi2s qua specs zeker bang for buck i.v.m. een SGS SIV of HTC One. Maar het is mij te duur als Chinaphone.

En dus heb ik een Faea F1 gekocht. Iets van het totale andere uiterste, pak en beet 113+ euro via de officile site van Faea-Mobile. Dat ie in de benchmarks niet mee komt, qua scherm te wensen over laat en Faea te veel vraagt v/d SoC wijst deze shootout wel uit. Maar voor mijn gebruik heb ik niks te klagen. Maar ik heb dan ook een slecht referentiekader: de ZTE Blade uit 2010. Dus alles t.o.v. die Blade is beter op de F1, op een ding na dan: ondersteuning met custom roms via XDA/Modaco. Maar in verhouding tot andere Chinaphones schiet de F1 inderdaad te kort: qua raw power voor benchmarks/games, qua scherm, qua camera-module en meer. Maar wat ik ook al benadruk in mijn eigen review. Wat kun je voor 115+ euro nu echt verwachten? Voor dat geld haal je in Nederland nieuw nauwelijks iets van bestaande merken zoals Samsung/Sony/HTC wat ook maar in de buurt komt.

Vooruit, de Huawei G510 komt als enige in de buurt qua specs. Ook 4,5 inch, ook de Qualcomm S4 Play SoC, maar met de aangeraden 854x480 pixels aldus Quallcomm, slechts 512MB RAM en 1750mAh accu. Welnu.. dan heb ik liever de Faea F1, maar nogmaals.. zoals het aangehaalde stuk uit de conclusie ook luidt: het is allemaal afhankelijk van je eigen voorkeur en wensen. Voor mij hoeft een smartphone weinig te kunnen, gamen doe ik op een PS4/360 of PC. Films kijken op PC of TV. Praktisch elk toestel kan tegenwoordig prima browsen, Whatsapp draaien, bellen/smsen en wat dies niet meer zij. Voor zulk licht gebruik vind ik de F1 prima. En dan neem ik de nadelen wel voor lief. Ik heb wel een mooi compact toestel voor weinig geld die als enige van de weinige Chinaphones (Xiaomi gebruikt de duurdere variant) een Qualcomm SoC heeft, wat naar mijn idee toch een beter GPS-signaal garandeert out of the box. Meer zoek ik niet. Anderen wellicht wel, vandaar mijn tip: check het Chinaphones-topic en lees je in! De keuze is reuze, er is echt voor ieder wat wils in elke prijsklasse :)
En dan nog een laatste element: als je importeert vanuit China, heb je te maken met een een douaneheffing, die kan verschillen per toestel. Daardoor weet je van tevoren niet precies hoeveel je betaalt; vaak gaat het om enkele tientjes.
Dat valt wel mee, je kunt praktisch meteen weten waar je aan toe bent. Hoe? De belastingdienst heeft daar genoeg informatie over. Kortweg komt het erop neer: prijs in dollars inclusief verzendkosten omrekenen in euro's. Daarna dat bedrag x 1,21 (want 21% btw) doen. En ten slotte daar 13 bovenop tellen. En je hebt wat je totaal kwijt bent voor je toestel. Even een voorbeeldrekensom.. Faea F1 kost bij Faeamobile online: $150 = 113. Laat je hem met free shipping versturen dan gaan er vaak drie weken voorbij tot ie bezorgd is. Doe 113 x 1,21 + 13 = 149.75 kortom je bent kwijt aan importheffing: 149,75-113=36,75 volgens de letter v/d wet. Maar soms heb je mazzel en komt de bezorger jouw toestel gewoon afleveren zonder je hiervoor aan te slaan. Kort door de bocht kun je dus in feite stellen: wat je in dollars (=$150 voorbeeldsom) kwijt bent, ben je maximaal in euro's (149,75) kwijt.

[Reactie gewijzigd door Joosie200 op 30 augustus 2013 13:15]

Duidelijk de Xiaomi als winnaar.

- Fatsoenlijke schil
- Goede hardware (Qualcomm ipv MediaTek)
- Redelijke accuduur
- Prima design

Erg jammer om te lezen dat veel chinaphones op gebied van GPS nog steken laten vallen.
Ja en nee,
De telefoon is zeker indrukwekkend, maar als je bedenkt dat deze telefoon met +/-$380 bijna 2x zo duur is als een Jiayu G3S met MT6589T vraag ik me af of dat dan ECHT de meerprijs waard is.

Uiteraard is dat een zeer persoonlijke afweging...

Daarnaast moet je bij chineese telefoons ook opletten dat ze niet allemaal de nederlandse taal ondersteunen. Nu is voor de meeste tweakers engels wel genoeg, maar zeker als je een telefoon aanraad aan een familielid is het wellicht handig hierop te letten...

Als laatste is er nog het verhaal over custom roms. Zeker voor de mediatek SoC's zijn deze er nog niet echt. Nu met de komst van de sources van de Sony Xperia C komt daar wellicht verandering in, maar dat staat nog heel erg in de kinderschoenen...

[Reactie gewijzigd door Spekkie88 op 30 augustus 2013 15:13]

Als laatste is er nog het verhaal over custom roms. Zeker voor de mediatek SoC's zijn deze er nog niet echt. Nu met de komst van de sources van de Sony Xperia C komt daar wellicht verandering in, maar dat staat nog heel erg in de kinderschoenen...
De Xiaomi koop je voor, naast de specs, de custom ROM die meegeleverd wordt: MIUI. Deze ROM is van heel goede kwaliteit hoor, kan het zelf beamen. Ik ben dermate tevreden met MIUI dat ik mijn telefoon altijd uitzoek op MIUI compatibility.
+ wekelijkse MIUI updates ( Mi-1 van eind 2011 krijgt nog steeds wekelijke updates )
Wekelijkse updates is erg vaak, lijkt me. Dat doet me twijfelen: is het (blijkbaar) nodig? Of is het vol met bloatware? Wel grappig om te zien dat de beste chinese smartphone in deze review meteen de duurste is. Blijkt dat ook China het niet fatsoenlijk kan doen voor een lage prijs...

Ook goed om te zien is dat de reguliere bekende modellen het beter doen dan de Chinese. Kortom: je betaalt meer, je krijgt ook meer. Dus of China per se beter is? Bij deze toestellen niet, lijkt me.
Ze werken met developer roms welke standaard root hebben.

En met stable releases deze zijn inmiddels rond de 21. ( nummering loopt al van ver voor de mi2s )

Hierbij de changelog van vandaag:
http://en.miui.com/thread-7251-1-1.html

Het is slechts een kwestie van tijd dat deze telefoons buien China worden verkocht, schijnt dat Hugo Barra daarvoor ingelijfd is.

Tweakers vondt het kennelijk niet intressant genoeg om daar net als de rest van het internet wel deed om er iets over te posten gister. Zelfs op nu.nl stond het.

[Reactie gewijzigd door mitch187 op 30 augustus 2013 17:07]

De wekelijkse updates zijn de developer updates, dan heb je elke week de nieuwste features in een soort beta ROM, er is ook gewoon een standaard ROM die helemaal getest is en minder vaak wordt gepdate.
Klopt.

Daarnaast vergeten veel mensen dat goedkoop vaak duurkoop is.
Een Samsung of Apple verkoop je altijd wel voor een redelijke prijs. Een Chinees merk zal niet zo snel gaan.
100 Euro meer betalen voor een wat bekender merk is dan helemaal geen slecht idee met de daarbij behorende service. Als die kapot gaat dan breng je hem gewoon terug naar de winkel. Per maand hebben we het dan over enkele euro's.
Mijn telefoons zijn vaak niet het doorverkopen waard. Te oud, te beschadigd of etc. Dan houd ik liever die 100 euro vanaf het begin af aan in mijn zak ;)

Wat betreft service: mijn jiayu G3 was kapot gegaan. De microfoon deed het nauwelijks tot niet. Ik heb toen de verkoper gemaild (banggood.com) en na een paar mails over en weer (om het probleem doormiddel van een filmpje en opname aan hun kenbaar te maken) mocht ik de telefoon opsturen.

Telfoon en verzendkosten zijn gewoon vergoed. Het duurt misschien wat langer dan dat wij hier gewend zijn, maar na een maand had ik mijn geld terug.

Dus tip: koop bij een gerenomeerde verkoper.
Soms kan doorverkopen wel zijn voordelen hebben. Ik heb vorige jaar toen ik een galaxy s3 wilde kopen mijn galaxy s2 voor 300 euro verkocht via marktplaatst. Ik weet dat ik ontzettend geluk had. Want de meeste mensen leggen geen 300 euro neer voor een 2e hands telefoon.
Niet alleen geluk - het was immers een Galaxy S2, toch wel een bekende naam met goede support, etc.

Mijn Acer Liquid MT was raar aan het doen (onderste helft touchscreen reageerde niet), dus ging ik kijken naar een vervangend exemplaar danwel een nieuw mobieltje.
Marktplaats, 'zgan': 20.

Wat dat betreft zou ik sowieso naast de Chinese mobieltjes toch de 2e hands markt bekijken.

( Uiteindelijk ging het scherm weer werken en bleek geen van beide nodig - m'n oog was wel gevallen op de nu veel goedkopere Nexus 4 voor maar $250, maar da's dan weer alleen in de VS, de T-Mobile versie die ik in een winkel zou kunnen kopen is dik boven de $350, en terug in NL is het blijkbaar weer rond de 350. Dan maar grijze import mocht ik toch nog overstappen. )
Wat dat betreft zou ik sowieso naast de Chinese mobieltjes toch de 2e hands markt bekijken.
Nou, mij niet gezien... Er zitten veel te veel vage figuren die te watergelaten telefoons proberen te verkopen voordat ze het begeven. Sommige telefoons doen het nog best een paar weken tot een paar maanden nadat ze in de pot zijn gevallen. "Oei, maar gauw verkopen nu het nog kan...". Ik zou NOOIT een telefoon kopen van iemand die ik niet ken en in de ogen kan kijken als er iets mis mee is... Om dezelfde reden geef ik mijn mobieltjes altijd weg aan bekenden: "kijk maar hoe lang hij het nog doet..."
Het duurt wat langer? Reparaties ed duren hier vaak ook makkelijk een maand. Ik was mijn telefoon meer dan 6 weken kwijt aan de mediamarkt. Echt snel zou ik dat nou niet noemen.
Ja als die 1 week bij mediamarkt ligt en na retour je een week later iets hoort komt duidelijk door de mediamarkt. Bij Samsung, HTC, Huawei en nog een paar kan dat niet, tenzij de fabrikant problemen heeft met het toeleveren van onderdelen.
Liggen ze langer dan 3dagen op de reparatie afdeling zonder reden krijg je een nieuwe. Zo simpel is dat...
Bij Samsung? Zeker van? Alleen voor smartphones dan toch. Ik ben al 2 en een half maand aan het wachten op men tablet. Nu krijg ik uiteindelijk een nieuwe omdat ze het niet konden maken...
Wat voor verzekering heb je daar voor afgesloten? Ik heb daar nog nooit van gehoord en voornamelijk lange ervaring met reparatie afdeling'en' in Nederland (Dynafix).
Dat is me heel erg meevallen. Ik heb de voorloper van de hierboven te koop aangeboden Jiayu gehad (de G3) en er niet veel verlies op gedraaid toen ik 'm weer verkocht, terwijl de G4 toen al koud op de markt was.

Wat ik wl opvallend vind: Waarom heeft MediaTek de GPS-problemen die er ten tijde van de MT6575 en de MT6577 (dualcore uit de G3) al waren nog steeds niet opgelost...?

De GPS van die toestellen is inderdaad vrij rampzalig.
Omdat de nieuwe MT6589(T) nog steeds dezelfde GPS chip gebruikt... Zie de 2 posts hieronder...
Maar wat ook vaak behoorlijk prut is aan die chineese telefoons is de gps antenne zelf. Zo heb ik zelf de gps ontvangst een stuk kunnen verbeteren met een andere antenne...

En een "westerse" telefoon heeft ook niet altijd een betere gps fix. Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn vorige telefoon (LG optimus 2x) duurde het gewoon een eeuw eer ik een keer een fix had. De telefoon had binnen no time 10+ satellieten in beeld maar een fix duurde makkelijk 5+ minuten...

[Reactie gewijzigd door Spekkie88 op 30 augustus 2013 15:12]

Dat is niet waar. De MT6589 SoC gebruikt een andere GPS-chip. Ik heb de juiste typenummers niet bij de hand, maar ik heb het opgezocht.

Met het verhaal van de antennekwaliteit sla je wl de spijker op z'n kop. Soms zit een antenne gewoon los, of zoals bij de Jiayu G3S het geval is zit er nog ergens een mooi stukje metaal in de weg die de ontvangst ernstig beinvloedt.

Wellicht is de QA van MediaTek ook niet alles, maar het gaat net om dezelfde chip.

Kortom: er wordt snel en kortzichtig gedesigned. Dat is ook niet gek, gezien de enorme ontwikkeling die de Chinese smartphonemarkt momenteel doormaakt, je wilt tenslotte zo snel mogelijk je product op de markt zetten en verkopen, vrdat de enorme hoeveelheid concurrentie je voor is.
I stand corrected idd... Ik heb het ook nog even snel nagezocht en ben er achter dat de MT6577 SoC gebruik maakt van de MT6620 chipset voor o.a. GPS terwijl de MT6589 SoC gebruik maakt van de MT6628...

Meende ergens gelezen te hebben dat de GPS chip hetzelfde was gebleven in de MT6589...
Klopt hoor. M'n Samsung Galaxy S1 was sneller, maar ook minder nauwkeurig. Verloor vaak fix enz.
Een Galaxy verkopen voor een behoorlijke prijs valt nog vies tegen. Die dalen keihard in prijs in een vrij korte tijd. iPhones blijven vaak wat hoger steken vanwege Apple-factor.
Als je in percentage gaat rekeken valt het best mee. Standaard is de gemiddelde Galaxy telefoon ook niet zo duur, gemiddelde prijsdalingen liggen zo tussen de 25 to 30% in een jaar. Maar dn moet je het niet met introductie prijzen vergelijken want die liggen erg hoog. Voor de topmodellen bv de S3 wordt 2de hands nog steeds rond de 300 gevraagd, kostte jaar geleden bij winkels als MM 400. Dus in een jaartje 25% daling.
iPhones hebben een hee andere levensloop qua prijs daling. Ze zijn heel lang waarde vast tot er opeens een punt aanbreekt dat enorm in waarde dalen. Dat zag je met de 3GS en nu met de iPhone 4 die 2de hands zo'n 2 jaar rond de 300 bleef hangen maar die nu massaal aangeboden wordt op Marktplaats tussen de 150-200. Als ik het zo mag inschatten willen mensen er vanaf omdat ze zien dat de telefoon weinig toekomst meer heeft en gaan over een week of 2 voor de nieuwe iPhone 5. Door het enorme aanbod daalt de prijs explosief daarbij komt dat veel accu's van de toestellen het eigenlijk wel gehad hebben...
Dat een Galaxy S3 vorig jaar nieuw 400 kostte durf ik te betwijfelen. In de Belgische MM kost de Galaxy S3 nog steeds 400, en ik ben vrij zeker dat dat een dikke maand geleden zelfs nog 500 was. Om een mij onbekende reden dalen smartphones in Belgi gewoon belachelijk traag in prijs. Maar kijk ik naar de pricewatch op Tweakers.net, dan kost de S3 ook nog steeds 360 (en de historiek toont rond september 2012 toch nog zeker meer dan 500 voor de minimum prijs).

En ik vind op 2dehands.be weinig Galaxy S3's onder de 300, wat ik een beetje absurd vind van die verkopers, dan koop ik de nieuwe wel voor 50 -80 meer. Ik heb mijn eigen telefoon ook tweedehands gekocht, maar je moet al geluk hebben dat je iemand redelijk vindt die zich er van bewust is dat de nieuwprijs niet meer dezelfde is als toen die het toestel kocht. En dan vind ik eigenlijk nog dat ik teveel betaald heb want het toestel had een kras die de eigenaar met een screen protector verdoezeld had.
Dat valt wel mee, ik heb mijn S3 zo'n 4 maanden geleden gekocht voor 306 euro. en als je internationaal gaat zoeken kom je hem in india voor 289 euro tegen ( omgerekend van RS naar Euro)
En bij Amazon is hij 417 dollar , oftewel 315 euro.

Alleen Nederland (en Europa) moet weer zo duur zijn met electronica ( zoals gisteren of eergisteren nog in het commentaar bij een topic stond waren tv's die hier voor 700 euro in de pricewatch stonden in korea en de usa voor onder de 400 te koop)
Ik heb ongelooflijk veel verhalen gehoord van slechte service bij de bekende merken. Telefoons die niet gerepareerd worden, die terugkomen met zogenaamde waterschade en je uiteindelijk flink mag bijbetalen. Daarnaast is het belangrijk om bij een goed bedrijf te bestellen, lees je in, ook over garantie.
Ja opvallend is dat alleen de slechte verhalen verteld worden maar niet de positieve (geld voor alles hoor niet alleen telefoons op gebied van service en aftersales)..
Mijn repeat percentage ligt op 2-3%. 97% gaat dus in 1x goed, waar blijven alle complimenten en positieve berichten? Nee alleen die 2-3% schreeuwen het uit..
Dat kan je wel zeggen.
vanmiddag telefoontje en email ontvangen van Saturn Wilrijk ivm de herstelling van een 1jaar oude Sony Xperia U (welke ik binnengebracht heb in uiterlijk perfecte staat).

ziehier hun antwoord nadat ik hun na bijna 4 weken vroeg of het nog lang zou duren.

Komen ze ineens met een fotootje af waarop ze gauw wat smurrie op een een IC en metalen afdekplaatje hebben gesmeerd en "stellen oxidatie vast". Onozelaars.

Dit is dan ook de allerlaatste keer dat ik ooit nog 1) een SONY smartphone koop en 2) dat ik nog een voet bij Saturn binnenzet.

Ik koop volgende keer wel een goedkope chinees. :-(

--------------------------------------------------------------------------
Wilrijk, dinsdag 17 september 2013

Geachte,

Gelieve hierbij de mail van de hersteldienst aan te treffen.
Mogen we vragen om ons zo spoedig mogelijk Uw antwoord kenbaar te maken per kerende mail?

MVG,
Frank Baetens

Dear,


After examination, the unit is considered economically irreparable, because of oxydation Now, you can :


- Pay 15 +21%BTW for the return of the unit

- Leave the unit to Sony


Thanks to see with your customer.


If we have no answer after 1 month, the unit will be invoiced and send back.


Best regards


Onze referentie: WR8978857
Apparaat aangeboden via: Saturn Wilrijk
Referentie opdrachtgever: B502-171597-1
Product: SMARTPHONES (FREE)
Merk: Sony-Ericsson
Typenummer: 12615178ST25IXPERIAUPACKWH/YE
Serienummer:
Aankoopdatum: 23-06-2012
Storingsomschrijving: bluetooth en wifi werkt niet meer + toestel gaat niet meer aan, toestel herstart constant


Met vriendelijke groet,
Frank Baetens
Saturn Wilrijk

---------------------------------------------------------------------------------
Wekelijkse updates is erg vaak, lijkt me. Dat doet me twijfelen: is het (blijkbaar) nodig? Of is het vol met bloatware? Wel grappig om te zien dat de beste chinese smartphone in deze review meteen de duurste is. Blijkt dat ook China het niet fatsoenlijk kan doen voor een lage prijs...

Ook goed om te zien is dat de reguliere bekende modellen het beter doen dan de Chinese. Kortom: je betaalt meer, je krijgt ook meer. Dus of China per se beter is? Bij deze toestellen niet, lijkt me.
Liever wekelijkse updates waar mensen dus blijkbaar non stop aan werken, dan amper updates. De duurste? Je praat over 300-350 euro, vergelijk die telefoon nou eens met wat je in Nederland betaald: 500+. Nogal een verschil.

Je betaald meer dus je krijgt ook meer gaat wat mij betreft voor de Xiaomi echt niet op. Top apparaat wat zich zeer goed kan meten met de laatste modellen die in Nederland te koop zijn.
Vergelijk die "dure" smartphone met eentje van een bekende fabrikant, kost duidelijk heel wat meer geld dan de chinese.
Ik heb sinds kort een Xiaomi M2s en de GPS ervan is werkelijk vl beter dan die van de HTC Sensation XE, die ik hiervoor had:
Veel snellere fix en gewoon veel nauwkeuriger.

Ik ben er in alle opzichten erg tevreden over. Het enige waar ik me enigszins zorgen over maak, is service/garantie afhandeling, mocht dat op den duur nodig zijn.
Wat denk je dat er gebeurt als je dure Sony Xperia na 1 jaar kapot gaat? Of denk je dat Sony wat meer moeite gaat doen als je en pokkedure Z1 of Z Ultra aankoopt?

Ik zal het U zeggen:

"After examination, the unit is considered economically irreparable, because of oxydation Now, you can :

- Pay 15 +21%BTW for the return of the unit

- Leave the unit to Sony
"
idd en dan komt de 3000mah batterij als optie er nog bij. Ja hij wordt dan nog wat dikker en zwaarder maar dan heb je echt lange levensduur, gemiddeld gebruik zit ik nu steeds rond de 3 dagen.... top telefoon, die chinese apps smijt je er zo af en de taal kan je met andere rom aanpassen.

voor de rest is de mi2 een echte topper. sterk krachtig systeem in een beperkt pakje. het enige alternatief is een grotere (te grote) nexus, de samsungs en htc hebben hier echt niks beter te leveren want die zijn nog duurder en niet eens sneller. Hun mini versies zijn duur en underspec.

daarbuiten heb je dan ook nog eens de M2a en binnenkort hong mi

[Reactie gewijzigd door duploxxx op 30 augustus 2013 15:45]

Ik zou voor de Jiayu G4 Advanced gaan, die is lekker snel (voor een midrange telefoon) en niet duur, je hebt hem al voor 256,-

En alle spellen doen het er goed op, dankzij de Mediatek MTK6589T Quad-Core 1.5GHz en vooral de PowerVR SGX544MP.
Ja en nee,
De telefoon is zeker indrukwekkend, maar als je bedenkt dat deze telefoon met +/-$380 bijna 2x zo duur is als een Jiayu G3S met MT6589T vraag ik me af of dat dan ECHT de meerprijs waard is.

Uiteraard is dat een zeer persoonlijke afweging...

Daarnaast moet je bij chineese telefoons ook opletten dat ze niet allemaal de nederlandse taal ondersteunen. Nu is voor de meeste tweakers engels wel genoeg, maar zeker als je een telefoon aanraad aan een familielid is het wellicht handig hierop te letten...

Als laatste is er nog het verhaal over custom roms. Zeker voor de mediatek SoC's zijn deze er nog niet echt. Nu met de komst van de sources van de Sony Xperia C komt daar wellicht verandering in, maar dat staat nog heel erg in de kinderschoenen...
Vreemd want ik vind hem al voor 256,- en dat is niet veel voor zo een telefoon, en wat dacht je van MoreLocale 2, dan heb je bijna alle tallen die je maar wil, en ja ook Nederlands, dus NEE je hoeft niet opteleten of er Nederlands op staat, want MoreLocale 2 kan op alle telefoons draaien.

En er zijn ook all Custom Roms uit voor deze telefoon zo als MIUI V5.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 31 augustus 2013 00:29]

Mits je dat geld kwijt wilt natuurlijk ;)
ja GPS en camera software.
Maar verder is het gewoon top.
De ThL toestellen die ik tot nu toe heb besteld hebben allemaal goede GPS en camera.
Merken die de issues gehad hebben laat ik links liggen, want die testen blijkbaar niet goed.
Review geeft wel een beetje een vertekend beeld.
Zo is er een kans op extra douaneheffingen. Maar ik , en meer tweakers, hebben hun chinese smartphone zonder extra kosten thuis ontvangen.
"Free-shipping" vanuit china, het kan gewoon.

Het klopt wel dat er een paar chinese apps opstaan, maar die zijn vrij eenvoudig te verwijderen.
Notificaties in het chinees heb ik op mn iOcean X7 nog nooit gehad.

De newman n2 is overigens ook al meer dan een jaar oud, dus niet heel gek dat er een fysieke zoekknop op zit.

En dat gamen valt ook echt wel mee. Standaard spelletjes doen het prima, alleen moet je geen zware, grafische games proberen te spelen. Maar heb ik dan ook een tablet voor, gamen doe ik vrijwel niet op mijn smartphone.

Gps is wel een hekel punt, maar dat geldt voor alle chinese smartphones met een chipset van mediatek.
De Chinese makers deinen er ook niet voor terug om een lagere waarde en ander product op het pakketje te zetten.

Wat je bij sommige wel mist is support, zo heeft de Jiayu G3 een beta update gekregen naar 4.1, maar is een final nooit uitgekomen (en gaat er denk ik ook niet komen), hoewel de rom verder wel goed werkt.

Het GPS signaal van mijn G3 heb ik al veel kunnen verbeteren door EPO en a-GPS aan te zetten, wat default in de 4.1 rom niet aanstond.

Ik ben zeer tevreden met mijn G3, wat ik minder vind is dat er bijna geen custom roms gebrouwd worden voor de mediatek processoren (geloof dat de drivers niet openbaar zijn). Wat ook heerlijk is, is dat de accesoires ook goedkoop zijn, zo heb ik er een 2e batterij+lader bij en een hoesje, wat allemaal niet veel kostte. Dat hoesje was bij mij wel nodig aangezien de achterkant niet erg krasbestendig was... Dit in tegenstelling tot mijn HTC Desire die nu nog steeds 4.2 custom rom support heeft. Voor sommigen kan dit een belangrijk punt zijn...
Review geeft wel een beetje een vertekend beeld.
Je bevestigt gewoon wat in de review staat. Alleen anders geformuleerd.
Er wordt gezegd dat de iOcean turbo een 1,2 GHz processor heeft, dit is 1,5.

De prijzen zijn wel de maximale prijzen, mijn X7 Turbo heb ik gekocht voor 165 euro en wilde hem snel hebben , dus met DHL laten verschepen. Moest inclusief douanekosten 30 euro betalen voor die snelle service.

Ben er erg tevreden mee en qua snelheid echt veel beter dan mijn HTC Sensation die ik hiervoor had. Ik zou niet meer weten waarom ik 600 euro voor een telefoon uit zou willen geven.
Eerste reactie:

Tof dat jullie hier aandacht aan besteden. Ik merk dat steeds meer mensen interesse krijgen voor een Chinese telefoon. Voornamelijk vanwege de dualsim optie, maar natuurlijk ook de lagere prijs.

Ik heb het filmpje net bekeken (moet de review nog doorlezen) en wat mij toch wel opvalt is de iet wat negatieve toon bij de FAEA F1. Ik heb hem zelf en ben dus niet objectief :P, maar ik kan me niet echt vinden in jullie bevindingen. De accu gaat bij mij met redelijk zwaar gebruik (en daar bedoel ik mee: meerdere malen bellen, whatsappen, internetten, spelletjes spelen en email) toch bijna 1,5 dag mee. Elke avond gaat hij aan de lader en dan varieert de lading van 40 tot 15%. Genoeg dus om een dag mee door te komen. Dan het scherm. Volgens jullie is hij traag vanwege de resolutie. De snelste telefoon is het zeker niet nee, maar traag vind ik overdreven. Opstarten duurt even. Zodra je in het homescreen bent, moet je ook nog even geduld hebben voordat alles is geladen. Daarna merk ik echt niks van die traagheid. Hiervoor een HTC Legend en Jiayu G3 gehad (ter referentie). Apps openen gewoon goed, applicaties lopen allemaal soepel en dat alles voor nog geen 110 euro. 4,5" 720p scherm met quadcore cpu en dualsim mogelijkheid voor dat geld*. Dat noem ik een beste deal.

Wat betreft het moeten 'tweaken' van de telefoon: daar tillen jullie ook net wat te zwaar aan imho. Neem de F1. Je moet GAPPS installeren. Als je dat doet (neem dan gelijk ook de nieuwste rom mee ;) ) ben je nog geen 45 minuten bezig om alles erop te zetten en opnieuw in te stellen. Het beste kun je het stappenplan volgen in de uitstekende review van Joosie200

*Oh, en jullie vergeten nog 1 ding te noemen. De FAEA F1 beschikt (als enige van de 5) over NFC. Toch wel noemenswaardig denk ik zo.

Nu even verder lezen :)
DUAL SIM is inderdaad een van de voornaamste redenen om een chinese phone te kopen!

Een goed vergelijk zou zijn met dual-sim phones die hier in europa verkrijgbaar zijn...

ps: Ik denk dat de dual-sim functie meer vraagt van de batterij, daarom dat deze ook minder lang meegaat...
Ook ik ben wat verrast door de negatieve beoordeling van de FAEA. Ik heb hem zelf en ik kan me bv totaal niet vinden in de kritiek dat hij langzaam is met apps opstarten of dat de accuduur zo slecht is. Ik speel er met plezier bv games als Real Racing 2 op. En ik heb regelmatig dat hij na een dag gebruik, internet, bellen, spelletje spelen, apps uit proberen etc. nog steeds op 40% accu hangt.
Verder wel leuk artikel, voor mij was het een goede koop uit china voor de 2e keer.
Absoluut eens. Heb ook de FAEA en vind hem helemaal niet traag.
Ik heb enkele (kleine) andere probleempjes maar niets die mij mijn aankoop doet betreuren. Hij was trouwens origineel gekocht als luxe-GPS voor in de wagen. Ik denk dat ik hem gewoon als telefoon ga gebruiken nu.
Ik heb het hele artikel proberen te lezen en het begint nogal positief, misschien te positief? En alles lijkt in orde, bouw kwaliteit, accu duur etc.

Maar wanneer men eindelijk naar meerdere pagina's aankomt bij de gebruikers interface en de schermen die een te hoge resolutie hebben op de Xiaomi na, komt wat mij betreft de aap uit de mouw en is het duidelijk dat deze merken niet als doel hebben een stabiel draaiende telefoon op markt te zetten, maar een met zo'n hoog mogelijke resolutie en gooien met termen als quadcore etc, net als bij de MP race en ze vallen gewoon door de mand.

Als je toch goedkoop een Chinese smartphone wilt, koop dan een Lenovo A820, ook met een mt6589 maar dan met een qHD scherm en die draait gewoon lekker soepel en de toestellen in deze test doen dat duidelijk niet.

[Reactie gewijzigd door Jigu-Yong op 30 augustus 2013 13:26]

Ben ik het niet mee eens. Mijn X7 Turbo loopt vloeiend. Ik draai geen loeizware apps, maar wat ik wil doet hij zonder stotteren en vertraging. Ik heb juist liever een HD scherm, want ik kijk wel veel webpagina's en daar zie je in de benchmarks, dat dat super snel gaat. Zoomen zonder vertraging, renderen zonder vertraging etc. Alleen op 3d schiet hij flink tekort.
Mijn reactie is gebaseerd op wat Tweakers geschreven heeft, zij schrijven dat die X7 Turbo bij normaal gebruik ook last heeft van haperingen en daar trek ik dan mijn conclusie uit.
Ik vind de gegeven punten ook wel hoog, ondanks een paar lelijke kwalen...

"De falende gps op de iOcean X7, een bekend probleem van MediaTek-telefoons, is een hardwarematig issue dat niet had mogen bestaan. Bovendien zijn veel telefoons langzamer dan wat zou kunnen, gezien de hardware."
"de kans bestaat dat je er de nodige tijd in moet steken om hem cht goed te krijgen met een custom rom of andere aanpassingen."
Menig Tweaker zal de website dealextreme.com ook wel kennen. Daar kun je ook prima telefoons kopen met aardige specs. Het zijn er alleen zoveel dat je wel even goed moet zoeken naar een degelijke. Het grote voordeel is dat ze gratis verzenden... ;) Mijn punt is dat je best zonder hele dure importkosten een goede chinese telefoon kan kopen.

[Reactie gewijzigd door albert401 op 30 augustus 2013 14:45]

Verzendkosten zijn in bijna alle gevallen 0 euro (dankzij HongKong post en wat exportregelingen), maar het gaat erom waar de douane je voor aantikt. Dat is zo'n 21% van de totale waarde + 13 euro bonuskosten.
Hongkong post staat hier totaal buiten, kan net zo goed verzonden worden met China Post, EMS, Fedex, UPS, DHL etc.
Er zijn geen verzendkosten omdat het gewoon in de marge zit. Heeft niks met exportregelingen te maken. Hoe anders zouden al die koeriersbedrijven hier betaald worden? Die willen toch echt graag geld zien wanneer ik een pakketje naar NL stuur voor een klant.

En de douane rekent geen kosten, dat doet het verzendbedrijf in Nederland voor je. Die klaart het in (in de goede tariefgroep, telefoons is geen 21%) en rekent daarbij inklaringskosten (tussen de 10 en 20 euro afhankelijk van welke verzender)

[Reactie gewijzigd door Kenzi op 31 augustus 2013 09:31]

Ook via dx kan je gewoon importkosten krijgen hoor. Gratis verzenden doen veel meer shops, daar is dx echt niet uniek in. Heb mijn Jiayu G3S besteld bij pandawill. Gratis verzonden en geen invoerrechten hoeven te betalen.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



LG G4 Battlefield Hardline Samsung Galaxy S6 Edge Microsoft Windows 10 Samsung Galaxy S6 HTC One (M9) Grand Theft Auto V Apple iPad Air 2

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True