Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 137, views: 456.902 •

Conclusie

Op sommige punten is de Lumia 520 een stuk beter dan je op basis van de prijs zou verwachten. Zo is het ontwerp strak; het is de mooiboy van deze prijsklasse. Daarnaast is de featureset voor zijn prijs dik in orde. Naast cameralenzen als Cinemagraph, Nokia's navigatie en het touchscreen dat met handschoenen bediend kan worden, heeft hij bijvoorbeeld ook dualband-wifi. Bovendien heeft hij dezelfde processor als de duurdere Lumia 620 en 720. De prestaties zijn echter bij lange na niet top. Daarbij moet hij op het gebied van snelheid de gelijk geprijsde Ascend W1 van Huawei laten voorgaan.

Het is duidelijk dat Nokia op een paar belangrijke punten heeft bespaard. De Lumia 520 ontbeert Nokia's ClearBlack-technologie en het scherm is dan ook niet best. Wat dat betreft kun je beter een paar tientjes meer uitgeven en de Lumia 620 kopen. Ook heeft de camera geen flitser en gaat de accu bij intensief gebruik niet lang mee. Op dat gebied heeft de Ascend W1 eveneens een groot voordeel ten opzichte van de Lumia 520. Een ander punt is dat high-end Windows Phones niet zo duur meer zijn. Een Samsung Ativ S kost je 240 euro, voor ongeveer 330 euro kun je een Lumia 920 kopen.

Daarmee blijft de Lumia 520 vooral interessant vanwege zijn features, looks en prijs. Wie het scherm buiten wil aflezen, kan beter wat extra geld neerleggen voor de 620 en wie een langere accuduur wil, en niet geeft om kleurtjes en design, is beter af met de snellere Ascend W1, met een veel grotere accu. Toch is het interessant om te zien hoe Nokia mensen die goedkopere telefoons kopen, wil interesseren voor zijn Lumia's. Het is de vraag tot hoever deze race naar de laagste prijs zal gaan, maar met deze features en deze prijs kan de 520 makkelijk uitgroeien tot de populairste Lumia tot nu toe.

Pluspunten

  • Strak ontwerp
  • Veel features
  • Goede prijs

Minpunten

  • Scherm schiet tekort
  • Niet al te snel
  • Accuduur bij intensief gebruik is matig

Eindoordeel

Tweakers zegt: bovengemiddeld

Sub-beoordelingen

Featureset Score: 4
Accuduur Score: 3
Gebruiksgemak Score: 4
Scherm Score: 2
Design Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 4
Beeldkwaliteit opname Score: 3
Prijs Score: 4.5

Laagste prijzen voor Nokia Lumia 520 Geel:
+/-Shoplev.tijdPrijsTotaalPlaats
Score: 4.5Afuture € 122,60€ 122,60Veenendaal
Score: 4NextDeal € 115,69€ 122,64Margraten
Score: 3redcoon Nederland € 126,-€ 126,-Tilburg
Score: 1.5Typhone € 126,-€ 126,-Eindhoven
Score: 4GSMeasy € 126,-€ 135,50Eindhoven

Laagste prijzen voor Nokia Lumia 520 Zwart:
+/-Shoplev.tijdPrijsTotaalPlaats
Score: 4Topprice24 € 94,-€ 94,-FR Montreuil
Score: 3.5Trendy Computers € 88,59€ 95,58Sluis
Score: 4.54Launch € 95,99€ 95,99Eindhoven
Score: 5NoRRoD.nl € 98,90€ 98,90Groningen
Score: 4Computerland € 98,90€ 98,90Amsterdam


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Reacties (137)

Reactiefilter:-11370134+192+29+30
Leuk telefoontje voor een zeer mooi prijsje! Alleen jammer van de 512 MB, dit geeft namelijk nog wel wat problemen voor W8. Das ook de reden dat ik niet de HTC 8S ben gegaan, maar voor de HTC 8X. Al had ik nu nog de keuze had ik dus uiteindelijk ook niet voor de Lumia 520 gegaan, precies om dezelfde reden als de HTC 8S.

[Reactie gewijzigd door JerX op 15 juli 2013 08:09]

Ik heb zelf een Lumia 620 met dezelfde processor en geheugen, maar ik ben niet tegen beperkingen aangelopen die te maken hebben met geheugen. Het is geen snelle telefoon, maar doet wat ik wil prima!

[Reactie gewijzigd door Paulus73 op 15 juli 2013 08:16]

dermate...? Bijgevolg ?
Dus je doet de moeite om een reactie te posten maar niet om een stukje tekst te lezen?

Ontopic: Ze kraken de telefoon best veel af, terwijl de conclusie net is dat het een goede telefoon is. Uiteraard is de snelheid van dit ding niet te vergelijken met die van de concurrentie, deze telefoon kost ook maar pakweg ¤150. Voor zijn geld is dit echt een uitstekend ding :)
zoiets heet kritisch zijn :)
Moet alles zo laagdrempelig mogelijk gemaakt worden voor je? jemig zeg - wat tekst lezen is al te moeilijk??
Een videoreview? Die skip ik altijd. Ik lees Tweakers meestal op mijn werk, als mijn laptop aan het compileren is en dan is een artikeltje een stuk makkelijker en sneller te scannen dan een videoreview.
512MB geeft voorlopig alleen bij games een probleem en dat zijn er ook niet zo heel veel. Vooral de 3d grafisch zware games (Batman, Spiderman, Modern Combat, etc) is dat van effect. Temple Run doet het nu bv wel sinds de laatste update.
Alle Angry Birds games en 95% van de Xbox games doen het in ieder geval gewoon.

Verder vind ik het opvallend dat er wel over benchmarks wordt gesproken, maar niet hoe het OS op een langzamere telefoon wordt ervaren. Misschien dat Arnoud dat nog even toe kan lichten? Want volgens mij is dat een reden om het juist wel of niet te doen.

Ik heb namelijk het idee dat het met de gebruikservaring (ondanks de specs) wel meevalt en alleen bij games op gaat vallen dat ie wat minder snel is..

Ook lees ik niets over de vergelijking met overige concurrenten. Er wordt vooral gesproken over de W1, maar niet over de vergelijking met Androids, wat zeker wel interessant is na de grote Android budget-review van een tijd geleden. Staat deze wel of niet goed in verhouding tot de Android alternatieven. Mij lijkt het namelijk wel, mede door de support van Nokia die er gegarandeerd voor gaat zorgen dat deze telefoon ook over een jaar nog steeds van updates zal worden voorzien (iets wat een Samsung of HTC vaak al snel laten vallen).

Al met al een leuk toestel die imo wat te laag wordt gewaardeerd. Er wordt sterk gehamerd op wat het toestel niet heeft en niet zozeer op wat het wel heeft, maar misschien dat Arnoud hier nog wat meer ervaringen kan schetsen?
Verder vind ik het opvallend dat er wel over benchmarks wordt gesproken, maar niet hoe het OS op een langzamere telefoon wordt ervaren.
Het is langzamer dan op een 8X, Ativ S of L920 en ongeveer hetzelfde als bij een L620 of 8S. De Ascend W1 is wat sneller, maar dat merk je het meest als je ze naast elkaar legt.
Kleine noot: de L520 werkt soepel (als in: het stottert zelden tot nooit), maar dat moet je niet verwarren met snel: als je een app opent, kun je gerust secondenlang tegen een laadscherm aankijken. Dat is simpelweg rauwe processorkracht: hoe krachtiger die is, hoe sneller apps laden. Wat dat betreft gaan WP8-telefoons veel baat hebben bij quadcores, als de load verdeeld kan worden over meer - en hopelijk krachtigere - kernen.
De reden is natuurlijk dat Windows Phone in tegenstelling tot Android altijd voorrang verleent aan het renderen van de UI; dat verklaart ook de langere wachttijden en dergelijke. Bovendien draaien er geen apps in de achtergrond, wat de load in het geheugen en mogelijk op de processor drukt. Het is simpelweg een kwestie van prioriteren en Microsoft heeft net als Apple gekozen voor een vloeiendere interface ten koste van zaken als flexibiliteit bij het draaien van zaken op de achtergrond.
Ook lees ik niets over de vergelijking met overige concurrenten. Er wordt vooral gesproken over de W1, maar niet over de vergelijking met Androids
De keuze voor een platform is essentieel: als je kiest voor Windows Phone, heb je deze telefoons in lagere prijsklasses. Kies je voor Android, heb je andere opties.
Ik heb geen Androids in die prijsklasse (de laatste shootout was met telefoons die iets duurder waren dan dit) en kan dus slecht vergelijken. In vergelijking met iets duurdere Androids (zoals de Acer Liquid E2 enzo), verliest de L520 het op onder meer scherm en camera, maar de hele gebruikservaring is vloeiender en vind ik meer noob-proof: ik zou mensen die weinig van telefoons weten eerder een WP aanraden (in het algemeen), tenzij ze hechten aan zaken als Candy Crush spelen. Windows Phone is niet specifiek sneller, maar het ziet er gewoon gelikter uit.
Al met al een leuk toestel die imo wat te laag wordt gewaardeerd. Er wordt sterk gehamerd op wat het toestel niet heeft en niet zozeer op wat het wel heeft, maar misschien dat Arnoud hier nog wat meer ervaringen kan schetsen?
Ik heb het idee dat ik beide aan bod laat komen: hij heeft een aantal dingen duidelijk wel en moet andere zaken missen. Dergelijke compromissen zijn normaal, zeker met deze prijs, en moeten dus uitgebreid aan bod komen. Wie zich orienteert op telefoons zal zeker willen weten wat de L520 wel en niet heeft en goed kan en op basis daarvan een oordeel vormen of het wat voor hem of haar is :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 15 juli 2013 10:20]

maar de hele gebruikservaring is vloeiender en vind ik meer noob-proof: ik zou mensen die weinig van telefoons weten eerder een WP aanraden (in het algemeen)
^dit. Ik heb zelf een iPhone, en ben op zoek om die te vervangen door een goede dualsim Android (hoop eigenlijk dat de Lenovo P780 naar Europa komt), maar ik heb al voor 3 mensen in mijn omgeving een (goedkope) WP telefoon gekocht, mensen die hun telefoon nooit zullen gaan rooten, apps sideloaden of custom images draaien.

Er wordt vrij negatief gedaan over WP8, en dat was ook wel gerechtvaardigd gezien de bezopen introductieprijzen, maar als Nokia en de andere OEMs dit prijsniveau kunnen volhouden (oftewel, goede telefoons tussen 150-300 euro) zie ik het platform nog wel grote stappen maken bij het grote publiek. Tweakers en tech-geeks zullen altijd wel voor Android (of een ander Linux OS) gaan, maar de wereld is groter dan dat.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 15 juli 2013 10:55]

Tweakers en tech-geeks zullen altijd wel voor Android (of een ander Linux OS) gaan, maar de wereld is groter dan dat.
Je beseft toch dat Microsoft net in die wereld een groot imago probleem heeft ? Het is niet een merk die bepaalt hoge toppen scheert bij gewone consumenten. Er zijn marktstudies genoeg erover. Als het van die groep zal afhangen dan zou ik ze niet veel kansen geven.

Het is fijn dat je een paar gewone mensen uit je omgeving naar WP hebt kunnen duwen, maar ik heb zo ook mensen uit mijn omgeving die mijn raad vragen. Als ik ze een Tizen telefoon zou aanraden, dan kopen ze dat ook.

Maar de mensen die uit eigen beweging telefoons kopen zie ik niet direct naar een WP grijpen. In Nederland - toch een vrij pro Microsoft publiek - zie ik dat nog anders in, maar de Lumnia's in Vlaanderen proberen ze nu al via de Aldi te pushen.

WP telefoons zijn ook via andere kanalen hier goedkoop - ze gooien er net nog niet letterlijk mee naar je hoofd - en toch krijgt het (hier alvast) geen voeten aan de grond.

Het probleem is dat Microsoft een bedrijf is die totaal geen voeling heeft met gewone mensen of wat ze willen. Ik wist al op voorhand bijvoorbeeld dat de RT ferm ging falen, als je het publiek moet overtuigen met Office, dan verbaast het mij niet dat de Samsungs of Apple's van deze wereld je omver blazen.

Bij WP mis ik "dat extra" die de consumenten moet overtuigen om zo'n toestel te kiezen over pakweg een andere telefoon.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 15 juli 2013 11:32]

Je beseft toch dat Microsoft net in die wereld een groot imago probleem heeft ? Het is niet een merk die bepaalt hoge toppen scheert bij gewone consumenten.
Bij het tech/tweakers publiek heeft Microsoft een beroerd imago, bij gewone consumenten (en enterprise) verkopen de Microsoft produkten al jaren als warme broodjes. Ze hoeven de Apple fans niet te overtuigen, maar als alle Office, Xbox en Windows gebruikers een Windows Phone kopen, knijpt Microsoft zich in de handjes.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 15 juli 2013 12:15]

Dat is denk ik de gedachtegang van Microsoft geweest: door de bekendheid met en van Windows op de desktop, zal Windows op de smartphone en tablet ook aanspreken bij de consument. Volgens mij is dat een misvatting.
De meeste consumenten komen aan Windows omdat het voorgeinstalleerd is op de desktop of laptop die ze kopen. Daarmee is het niet een bewuste keuze en aankoop. Windows wordt als een soort "natuurgegeven" gezien: het zit nu eenmaal op je computer.
Bij Apple ligt dit anders: degenen die voor een Mac kiezen zullen heel vaak ook een iPhone / iPad nemen. En de linuxgebruiker zal minder geneigd zijn naar een WP of iOS toestel.
Desktop en mobile zijn heel verschillende markten, die niet per se in elkaars verlengde liggen. Als dat wel zo was kon MS zich inderdaad in de handjes knijpen. Vooralsnog heeft de doorsnee consument Windows op de desktop en daarnaast iOS of Android op de tablet en telefoon.
Je beseft toch dat Microsoft net in die wereld een groot imago probleem heeft ? Het is niet een merk die bepaalt hoge toppen scheert bij gewone consumenten. Er zijn marktstudies genoeg erover. Als het van die groep zal afhangen dan zou ik ze niet veel kansen geven.
Daar maak je toch een denkfout. De gewone consument realiseert het zich niet eens dat op een Lumia een os draait van Microsoft. Ze weten in de meeste gevallen niet meer dan dat het "Nokia" is.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 15 juli 2013 14:04]

Spijker op z'n kop. De prijzen en de leuke, felle kleurtjes doen ook veel. En het is een completere en duidelijkere telefoon dan vergelijkbare Androids voor de gemiddelde noob. Schoolkinderen krijgen ook steeds eerder een telefoon en op de basisschool kunnen ze nog niet afdwingen bij pa en ma dat ze een iPhone krijgen. wat overigens ook bezopen is voor die doelgroep.
Dat Microsoft zo'n groot imagoprobleem heeft bij de 'echte' tweaker en Google en Apple worden verafgood heb ik nooit begrepen. Ze zijn allemaal even erg, geld voor alles.
Bij wie? En mensen kopen geen OS maar merk. Als mensen vragen naar welke telefoon je hebt, komt je steevast uit bij Nokia, HTC, Samsung ed.

Er is een verschil tussen aanbevelen en vervolgens tevreden gebruikers.

Tizen? Wie?

En waar zijn ze goedkoop dan? Ik woon dicht in de buurt van Vlaanderen en hou me dus aanbevolen voor een adresje!

Dat extra is er zeker. Alleen al de Nokia apps met o.a. gratis offline navigatie.
Soms wordt een WP verkocht in de Aldi, maar voor zover ik het weet is dat nog maar 2 keer gebeurd. Eén keer was het de Lumia 800 op het moment dat WP8 al zo goed als uit was en recenter de Lumia 620, maar ik heb die prijzen nagekeken en die waren niet lager dan wat je hier op de Pricewatch vindt (voor de 620 toch en de 800 was op dat moment echt geen aanrader meer, moet je weer uitleggen dat die nieuwe telefoon toch geen update naar WP8 krijgt). Om goedkoper mobiele telefoons te kopen, moet je echt niet de grens oversteken naar ons ;), de prijzen van nieuwe modellen zakken ook quasi niet doorheen de levensduur. Oftewel, een Galaxy S3 kost nog steeds ¤500 in de Mediamarkt.
@ MacPoedel

Als je op pricewatch kijkt kun je zien dat de Galaxy s3 bij meer dan 10 winkels onder de 400 euro te krijgen is. Goedkoopste is 375 en bij Mediamarkt is hij 398, dat is toch 100 euro dan jij beweert.

pricewatch: Samsung Galaxy S III 16GB Blauw

[Reactie gewijzigd door zap8 op 15 juli 2013 17:58]

Staat overigens in schril contrast met de prijzen waar de Ativ S voor weg moet (~250 euro) - dit is qua hardware een Galaxy S3 met Windows Phone erop.

(edit: de US-versie van de Galaxy S3 heeft een Qualcomm chip, de EU versie een Samsung quadcore)

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 16 juli 2013 16:21]

dit is qua hardware een Galaxy S3 met Windows Phone erop.
De S3 heeft toch een Quadcore van Samsung terwijl de Ativ S een Dual core heeft van Qualcomm?

Wel is het zo dat de snelheid bij de meeste taken vergelijkbaar zou moeten zijn
@ Zap8 : Ik geloof dat MacPoedel het dan ook heeft over de prijzen in België. Dat het namelijk niet de moeite waard is om vanuit Nederland in België een telefoon te halen.
woon zelf in 2000 stad > over 520; en gieg geheugen zou al veel uitmaken voor de performes van deze spotgoedkope Nokia en zou de prijs niet teveel omhoog duwen. Nokia als jullie echt uit het dal willen kruipen (de know how hebben jullie) doe er dan iets aan. Over Samsung phones heb ik zo mijn bedenkingen > slechte tot barslechte opvolging (spreek uit ervaring) terwijl dit bij Nokia het tegendeel is, persoonlijk vind ik dit zeer belangrijk, en zoals Simplicidad al aangaf, MS geeft geen moer om de gewone consument, dat ze die mentaliteit eens wijzigen.
Tweakers en tech-geeks zullen altijd wel voor Android (of een ander Linux OS) gaan, maar de wereld is groter dan dat.
Ik zie anders genoeg tech-geeks rondlopen met Windows Phone of iOS.
Na een paar jaar Android ge-tweak, hacks etc... ga je beseffen dat je gewoon een telefoon mobiel apparaat wilt die doet wat ie doen moet. Geen ge-finetune e.d. is erg prettig en (zo goed als) onmogelijk op een WP8 phone. Als dat niet is wat je wilt, dan is Android een betere keuze.
precies Loller.. ik denk dat de meest juiste perceptie is volgens mij dat Tweakers het juist aanbidden of haten, terwijl het gewone publiek er gewoon weinig om geeft.
Voordeel van WP8 is dat je krijgt wat je wilt hebben. Na jaren Android met custom ROM's om het beter en sneller te laten werken heb ik bij de Lumia eigenlijk nooit het gevoel gehad dat ik moest customizen. Een verademing.
Het is ook onzin dat je moet customizen op Android imo

Out of the box werkt het allemaal prima en snel, alleen als je nog meer controle wil, de bijgeleverde apps wilt verwijderen of gewoon van Tweaken houd dan ga je over op Custom Roms

Anders is daar gewoon geen echte reden voor (Ik praat wel over Mid t/m High end telefoons)
Laten we wel wezen, wat het OS met dual core capaciteit kan doen is een verademing bij al het hardwarematige Android geweld. Voor minder geld heb je een telefoon die de meest gangbare taken zonder problemen uitvoert. En als er iets is waar Tweakers gevoelig voor zijn, dan is het de prijs/prestatie verhouding.

In topics die ik de laatste dagen heb gevolgd (bijvoorbeeld nieuws: Gerucht: Apple brengt iPad Mini met retina-scherm in 2014 uit wegens tekorten) is nog wel eens de term innovatie gevallen. Waar innovatie in de discussie aan de orde kwam doelde dit vaak op hardwarematige innovatie. Ondergeschoven kind is vaak echter de software innovatie, of laten we bescheiden beginnen met bugfixing (nieuws: Whatsapp-update moet prestaties op Windows Phone verbeteren.

MS kunnen we de credits geven dat ze een efficiënt OS heeft opgezet dat de resources in een telefoon goed uitnut. In the end levert dat een goed product op. Helaas is sec een goed product niet genoeg om een marktaandeel op te bouwen, bedrijven als Fokker en Philips kunnen daar over meepraten. Ik hoop echt van harte dat MS de komende tijd zich lerend opsteld naar haar markt en zich flexibel toond in het toepassen van het geleerde. De komende tijd zal cruciaal worden om eindelijk dat kantelpunt naar groei te bewerkstelligen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 15 juli 2013 21:50]

Laten we wel wezen, wat het OS met dual core capaciteit kan doen is een verademing bij al het hardwarematige Android geweld.
Ik heb ook gewoon een dual core Qualcomm Soc in me Android Telefoon en er is nog niks wat ik niet kan draaien?

Alles gaat prima soepel en word lekker snel opgestart
Ik zie je punt dus niet.

Als het over Android en hardware gaat wordt alles weer zo hard overdreven... Zelf me oude Telefoon met 1GHz Single core doet het opzicht nog prima
Helemaal met je eens op het laatste stukje na.
Ik ben van een Nokia N900 met de grote broer van Android (Maemo) naar WP8 gegaan en heb geen seconde spijt gehad.

Hoewel de N900 een volledige Linuxversie aan boord had en er dus veel meer te customizen viel (lees alles) heb ik daar bij WP8 veel minder behoefte aan omdat door de Livetiles het al wordt gepersonalificeerd en laten we eerlijk zijn: Mijn ervaring is er beter door omdat ik minder hoef uit te zoeken en te knoeien.

Toegegeven er zal ongetwijfeld een moment komen dat ik de commandline mis maar dat is in de afgelopen 3kwart jaar nog niet voorgekomen.

Overigens lijkt mij dit een goede telefoon als vervanging van bijvoorbeeld een dect telefoon.
Bedankt voor de reactie. Is een stuk duidelijker nu denk ik.

Ik vind het zelf een erg net toestel en hij is prima geschikt voor mensen die wat minder waarde hechten aan het aantal features van een smartphone. Nu het met de meeste apps wel snor zit, lijkt het me geen grote beperking meer om er niet voor te kiezen. Ik denk ook niet dat de mensen die een 520 op het oog hebben, veel Candy Crush zullen spelen. En anders heb je altijd Bejeweled nog ;)

Het klopt overigens inderdaad dat de Android-review van laatst wat duurdere modellen heeft, maar deze telefoon kan volgens mij leuk meekomen (al zou je daar beter de 620 of 720 mee moeten vergelijken, hell zelfs de 920 lijkt bijna in die prijsklasse te vallen momenteel).

Ik vind vooral de ondersteuning van Nokia gewoon geweldig. Veel updates van veel eigen applicaties die ook nog eens prima werken. Nu je Drive kunt upgraden naar een wereldwijde versie is ook dat wat minder storend.

Overigens vraag ik me nog af, krijg je nou de Nederlandse kaarten bij een Nederlandse L520? In je review noem je de Benelux, maar overal lees ik dat maar 1 (en dus niet 3) landen worden ondersteund?
Ik vind het zelf een erg net toestel en hij is prima geschikt voor mensen die wat minder waarde hechten aan het aantal features van een smartphone. Nu het met de meeste apps wel snor zit, lijkt het me geen grote beperking meer om er niet voor te kiezen. Ik denk ook niet dat de mensen die een 520 op het oog hebben, veel Candy Crush zullen spelen.
Onderschat dat niet; sommige mensen willen geen dure telefoon omdat ze het niet nodig hebben, anderen omdat ze het niet kunnen betalen. Onder die mensen zitten ongetwijfeld ook veel mensen die graag casual games spelen - en dan vooral de game die op dat moment populair is (zoals Wordfeud en Draw Something dat ooit waren en nu Candy Crush). Het zijn juist dit soort dingen waardoor sommigen gepusht worden richting een smartphone, net zozeer als WhatsApp dat is. Toen ik afgelopen weekend op Twitter opmerkte tegenover Gonny van iPhoneClub dat sommigen in de winkel afknappen op een Lumia, omdat je er Candy Crush niet op kan draaien, kreeg ik gelijk twee reacties van winkelmedewerkers die zeiden dat dat inderdaad geregeld gebeurt.
Overigens vraag ik me nog af, krijg je nou de Nederlandse kaarten bij een Nederlandse L520? In je review noem je de Benelux, maar overal lees ik dat maar 1 (en dus niet 3) landen worden ondersteund?
Je krijgt Benelux, omdat Nokia dat als een gebied ziet; als je in Duitsland woont, krijg je alleen Duitsland.

Welk land je krijgt, hangt af van de activatie van de simkaart; het land (of de landen in geval van Benelux) waar het 'thuisnetwerk' van de simkaart zit, krijg je erbij, voor de rest moet je dus betalen.
Geloof ik is dat niet helemaal hoe het werkt. Ik heb zelf een Lumia 720, en daarbij heb ik ook geen drive+. Ik kan kaarten van andere landen wel gratis downloaden en bekijken, verder kun je ook routes erheen plannen, maar je krijgt alleen geen turn-by-turn navigatie erin. Ik kan dus wel gewoon naar de kaart kijken en gebruiken maar echte navigatie is niet mogelijk. Wat je wel gewoon kan doen, is de route plannen en je eigen progressie door de route volgen (met gps) en op die manier kijken waar je links of rechts moet. Hij waarschuwd dan dus niet wanneer je moet afslaan. Overigens valt de prijs van here drive+ wel mee, je koopt het voor 15 euro bij nokia toestellen, no big deal. Prijs voor drive+ is 35 euro voor niet nokia toestellen.
http://cdn.conversations....ERE-Apps-Availability.png
Toch heb ik het idee dat gaming nu vaker van de Smartphones over aan het gaan is naar de tablets en dat het vooral om de apps lijkt te draaien op de smartphone. Dat dus de tablets de rol van smartphone-gaming hebben overgenomen.

Overigens klopt het wel dat Candy Crush niet te spelen is op Windows Phone, maar de doelgroep voor die game is imo wel iets anders en hij is ook bv op Facebook te spelen.
Kleine noot: de L520 werkt soepel (als in: het stottert zelden tot nooit), maar dat moet je niet verwarren met snel: als je een app opent, kun je gerust secondenlang tegen een laadscherm aankijken. Dat is simpelweg rauwe processorkracht: hoe krachtiger die is, hoe sneller apps laden. Wat dat betreft gaan WP8-telefoons veel baat hebben bij quadcores, als de load verdeeld kan worden over meer - en hopelijk krachtigere - kernen.
Kijk dat is nu een opvallend geluid. In discussies over high-end WP-toestellen die nog steeds op een oude dualcore processor draaien hoor je vaak het tegenovergestelde: WP heeft genoeg aan een dualcore.

De Lumia 1020 vind ik een heel interessant toestel, maar die komt eind dit jaar pas uit in Nederland en heeft dan nog steeds dezelfde processor als die nu in mijn One S zit. Die processor is dan al bijna twee jaar oud! Gezien de prijs van de 1020 verwacht ik toch echt dat die twee jaar goed mee moet kunnen komen. En dat lijkt, gezien deze opmerking, niet geheel waarschijnlijk.

Ik denk dat ik nog even wacht op een 1025 met Snapdragon 800 en Full HD, wat mogelijk zou moet worden met de volgende WP-update.
Kijk dat is nu een opvallend geluid. In discussies over high-end WP-toestellen die nog steeds op een oude dualcore processor draaien hoor je vaak het tegenovergestelde: WP heeft genoeg aan een dualcore.
IMO is een snelle geheugencontroller en snelle storage belangrijker dan 4 cores voor laadtijden - het laadproces van apps bestaat vooral uit het uitlezen van een database en het opbouwen van caches, buffers, textures, etc, dat zijn allemaal cpu<->geheugen transfers. Of dat met 1 supersnelle, 2 snelle of 4 langzame cores gebeurt, is niet zo heel relevant.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 15 juli 2013 11:40]

Toch ben ik het wel eens met de bevindingen van Martinspire, de conclusie is vrij negatief. De nadruk lijkt te veel te liggen op het negatieve, opzich niets mis mee, want een kritische blik is wat wij verwachten van een tweaker auteur.

Het kan echter de boodschap wel verkeerd overbrengen, want na het lezen van je review krijg ik een ander beeld dan het lezen van je conclusie alleen. Het toestel is voor deze prijs categorie prima, Nokia exclusieve apps maken voor mij dit toestel een grote meerwaarde hebben boven de schaarse concurrentie. niet alleen de nokia exclusieve apps, maar ook de Nokia eigen accessoires die optioneel gekocht kunnen worden zijn breder voor Nokia dan een Huawei bijvoorbeeld. iig is er een duidelijke Nokia Lijn.

Jou reviews zijn overigens verder altijd erg eerlijk, maar niet alleen bij deze review zie ik een teveel negatieve toon in de conclusie, het is me vaker opgevallen.

zie het niet als zware kritiek, wellicht heb ik met mijn conclusie wel last van dezelfde fenomeen als waar ik kritiek over uit bij jou...;)
Laat nou net dat punt ook bij Android zijn. 512MB is lastig bij zwaardere programma's. En ik hoorde steeds dat WP daar perfect mee loopt met alles erop en eraan.(blijkt dus ook een fabeltje nu..) Zonder allerlei programma's loopt Android ook prima met 512MB.

Hedendaagse software op redelijk niveau eist gewoon 1Gigabyte geheugen minimaal.. Of dat nou iOS, Android is of WP.

Of je gebruikt je telefoon bijna als feature telefoon... dan is 512MB wel genoeg.
Het gaat hier om een handvol apps die niet werken, maar die ook eigenlijk niet bij de markt voor dit toestel passen. Games die een zware 3d engine hebben dus en al meer last hebben van de magere CPU dan van het beschikbare geheugen.

Grote kans dat in de volgende generatie Lumia's bij de budget-lijn ook 1gb erin zal zitten. Wel is het zo dat het bij WP minder opvalt dan bij Android (mede ook door wat Arnoud zegt: de UI heeft voorrang)
Dat is niet waar, 99% van alle apps zullen perfect werken dan het OS zal ook perfect werken.
Enkel zware games zullen het moeilijk hebben aangezien deze toch wel wat meer ram nodig hebben.
nou nee ik heb een 720 ook met 512 mb en heb geen problemen gezien nog. de enige beperkingen zijn eigenlijk de hele grote games die je niet met 512 mb kan spelen. en een enkele app ben er geloof ik tot nu toe 1 tegen gekomen dat was een hele grote fotoapp weet niet meer welke . maar verder echt geen problemen op dat gebied.
Ik denk dat dit soort telefoons geen hele grote markt zal hebben. Voor mensen die een simpel pre-paid toestel nodig hebben is deze Nokia veel te duur (voor de helft krijg je al leuke Android toestellen) en voor mensen die meer met hun smartphone willen doen zal de hardware van de Lumia 520 tekort schieten.

Het grootste probleem van de 520 is waarschijnlijk dat de aanzienlijk betere 620 voor slechts ¤ 190 is te krijgen; wat maar een kleine ¤ 30 meer is. Je kunt je dan afvragen of alle concessies die je moet doen met de 520 wel zinvol zijn voor die minimale besparing aan aanschafkosten.

Sterker nog; de Ascent W1 kost slechts ¤ 15 meer en biedt beduidend meer bang-for-buck. Tenzij je gek bent op het ontwerp van Nokia (persoonlijk vind ik er geen klap aan, aan die felle drukke kleuren) zie ik geen reden om de Lumia 520 aan te schaffen.
De Ascent W1 mist wel alle Nokia apps en dat is, zeker in deze prijscategorie, echt wel een factor die het verschil maakt, nog afgezien van het feit dat de hele software ondersteuning van Nokia vele malen beter is.
Als je daar waarde aan hecht wel. Software maakt zeker verschil, maar is voor veel mensen niet de bepalende factor.
Ik denk toch dat Nokia Drive veel mensen over de streep kan trekken. Onderschat niet hoeveel mensen er graag een 'gratis TomTom' bij krijgen....
Nou ja, op Android heb ik Google Maps (beta). Die is toch heel wat nauwkeuriger dan die software van TomTom e.d.

Maps (beta) is de enige navigatiesoftware die wél begrijpt dat er hier in de stad diverse paaltjes staan (al sinds bijna 10 jaar) waar je dus niet met de auto door kunt. Daar wordt rekening mee gehouden als je een route naar mijn woning invoert.

Alle andere navigatietoestellen, of het nou TomTom, Medion, Navteq, Garmin of Nokia Drive is; allen maken exact dezelfde fout.

Nu heeft Maps (beta) het nadeel dat de afwerking hier en daar wat steekjes laat vallen, maar de kaarten zijn wel de beste die ik tot nog toe ben tegengekomen op navigatiesoftware.
Ik heb ook jaren een Android gehad, maar ik vond het navigeren met Maps een ramp. Hoop dat dat dan echt verbeterd is de laatste paar maanden. Nokia Drive is overigens volledig off-line. Dat is ook een enorme plus, zeker buiten je eigen land. Ik meen dat een offline kaart voor de hele wereld (!), wat dat ook precies is, 15 Euro kost. Standaard wordt het geleverd met de Beneluxkaart.
"Nou ja, op Android heb ik Google Maps (beta). Die is toch heel wat nauwkeuriger dan die software van TomTom e.d."

Die IS niet nauwkeuriger, maar jij VINDT hem nauwkeuriger. Vooralsnog zie ik geen metingen of tests die laten zien dat Google maps nauwkeuriger is in je reactie, dus het zal wel duimwerk zijn.

"Maps (beta) is de enige navigatiesoftware die wél begrijpt dat er hier in de stad diverse paaltjes staan (al sinds bijna 10 jaar)"

Hier in de stad hebben we al jaren een aaneensluiting van eenrichtingsweggetjes, Google maps tracht me er elke keer weer van de verkeerde kant erin sturen. Wellicht dat het regio afhankelijk is, maar hier in de stad is G. maps echt waardeloos, terwijl Nokia Drive wel snapt dat een éénrichtings weg precies dat is, een éénrichtingsweg.

Ook zit Google maps er altijd behoorlijk, en dan echt behoorlijk, naast met langere routes. Even een route oriënteren voor vertrek, om vervolgens dezelfde route in te voeren in de navigatie van de auto(uitgerust met TomTom kaarten) verschilt soms wel 150-200km op een route van 1400km. En uiteindelijk heeft de TomTom gelijk volgens de km-teller.

"Alle andere navigatietoestellen, of het nou TomTom, Medion, Navteq, Garmin of Nokia Drive is; allen maken exact dezelfde fout."

Je hebt ze allemaal getest? "Alle.." volgens mij zwets je gewoon maar wat.

"Nu heeft Maps (beta) het nadeel dat de afwerking hier en daar wat steekjes laat vallen, maar de kaarten zijn wel de beste die ik tot nog toe ben tegengekomen op navigatiesoftware. "

Geen offline functionaliteiten is ook een groot nadeel, Google maps is handig op de computer om even snel op te zoeken waar wat ligt, maar op een mobiel vind ik het echt ronduit waardeloos.
Ook heeft de Lumia 520 dus het voordeel van extra functies (sensitive touch, dual band wifi etc.). Al met al denk ik dat je met de Lumia 520 meer telefoon hebt dan met een Ascent W1
Persoonlijk zie ik het nut niet van dual band wifi. Mijn Galaxy S3 is het enige toestel dat gebruik maakt van het WIFI van mijn router. Alle overige apparaten zijn bekabeld omdat er nogal wat data op en neer gaat door mijn netwerk.

Dat je op een smartphone zowel 2,4 of 5 GHz wilt gebruiken kan ik nog wel begrijpen, maar waarom dit via dual band te gelijkertijd moet snap ik eerlijk gezegd niet.
Dat je het nut er niet van in ziet betekent niet dat ze geen extra functies hebben. Ik zie het nut ook niet van full HD paneeltjes en quad cores, dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn of dat niemand er het nut in ziet.

Jij redeneert alleen vanuit je eigen perspectief, dat is niet interessant in dezen. Als mijn overgrootmoeder het nut niet in ziet van een mobiele telefoon ga ik dat hier ook niet verkondigen, en zeggen dat ze alleen een vaste telefoon gebruikt. Het gaat er om wat veel mensen interessant vinden wanneer je over een massa product praat. En met name de "super sensitive touche" zal bij veel mensen in de smaak vallen.
Ascend W1 is juist goedkoper!
Ja, voor de helft van het geld heb je echt prachtige Android telefoons.

pricewatch: Samsung Galaxy Y S5360 Grijs
320x240 3" scherm(pje), inderdaad een waardig tegenstander.

pricewatch: LG E400 Optimus L3 Zwart

320x240 3,2" scherm(pje), een geduchte tegenstander, echt een "leuk android toestel".

pricewatch: Samsung Star III S5220 Zwart
320x240 3" scherm(pje), nog zon technisch hoogstandje, de concurrentie in deze prijsklasse is moordend voor de Lumia 520

pricewatch: T-Mobile Pulse Zwart
480x320 3,5" scherm, tegen deze verkooptopper is de strijd al gestreden.

De concurrentie is moordend, Nokia heeft de L520 compleet uit de markt geprijsd.
Het sarcasme druipt er vanaf, het is een reactie op "Titan_fox" die beweert dat de L520 veel te duur is, en er betere android toestellen zijn tegen de helft van de prijs.

Misschien even beter opletten?
maar met deze features en deze prijs kan de 520 makkelijk uitgroeien tot de populairste Lumia tot nu toe.
En dat lijkt het toestel inderdaad ook te doen: klik.

De conclusie van deze review komt aardig overeen met wat de gebruikers in het forum op GoT melden. Het scherm en de camera zijn maar mwah, maar die beperkingen worden door degene die het toestel aangeschaft hebben als "niet belangrijk" aangemerkt. Men weet dat je een toestel aanschaft voor een relatief laag bedrag. Dat dat dan met beperkingen komt ten opzichte van toestellen van 500 of meer euro lijken de gebruikers dan ook als vanzelfsprekend te noemen.

Wat dat betreft lijkt deze reactie het wel heel aardig samen te vatten. De Lumia 520 heeft zo zijn beperkingen, maar heeft vele pluspunten boven een Android toestel in dezelfde of iets hogere prijsklasse.

[Reactie gewijzigd door PaT op 15 juli 2013 08:14]

Welke pluspunten dan? Er zijn hele mooie androids te koop voor dat bedrag.
Dat valt wel mee, voor 150 euro zijn er leuke Androids te koop, maar ook weer niet heel spectaculair, tenzij je wild wordt van toestellen als de Galaxy Ace of Optimus L5. De L520 heeft in elk geval snellere hardware aan boord.

Je kan natuurlijk zelf spotgoedkope Chinaphones gaan importeren via Alibaba-resellers, maar dat is niet voor iedereen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 15 juli 2013 10:53]

Android werkt gewoon niet soepel in die prijsrange en heeft veel last van vasthangen op goedkope toestellen.

Ook zal je nog altijd updates krijgen terwijl die goedkope android toestellen meestal geen updates meer krijgen.

Mijn moeder heeft de lumia 620 en ik heb er ook al vaak mee gespeeld en alles werkt gewoon evensnel en vloeiend als op mijn galaxy SII.
Welke dan? noem eens één goede Android met dezelfde performance en uitrusting (ook qua software), die in de buurt kom van deze telefoon? En dan dus niet de technische specs (geheugen e.d.), maar echt de performance. Denk niet dat die er zijn.
Onlangs na uitgebreid zoeken de conclusie getrokken dat dit eigenlijk het enige toestel in zijn prijsklasse is dat de moeite waard is. Vergelijkbare toestellen zijn over het algemeen gewoon simpelweg duurder. Dit is dan ook voor die persoon het toestel geworden waarmee 2 jaar gedaan zal gaan worden.

Het toestel viel overigens na levering op basis van alleen het uiterlijk ook ontzettend in de smaak.
Ik heb mijn schoonpa er ook eentje aangeraden en ik heb er nog geen moment spijt van :+
zonder dollen, configureren is een eitje, en het gebruik is erg eenvoudig, zelfs voor een digibeet als hij.

Voor mensen met niet al te gek veel eisen qua snelheid, scherm of camera, maar die gewoon een iets slimmere telefoon willen dan de 6130 die ze tot dusver hadden, is dit imho een ideale telefoon.
Hét ideale toestel voor moeders, tieners, en andere mensen die geen smartphone van 400/500 euro nodig hebben maar wel willen whatsappen, bankieren, e-mailen en facebook'en. Voor dat geld koop je geen ander toestel dat zo plezierig werkt.
Grosso modo het merendeel van de bevolking ;) . Wel ideaal voor mensen die geen zin hebben in allerlei constructies met abbo's maar gewoon een sim-only hebben of prepaid.
Ik ben zelf overgestapt van de Lumia 920 naar de Lumia 520. Ik had met de 920 drie keer een RMA afspraak gemaakt en nog was het ding niet in orde. Overgestapt naar de Lumia 520 vanwege de featureset.

De Lumia 520 is alles wat een 920 ook is, maar dan minder snel, een slechter scherm en een slechtere camera. Met de 920 kon ik leuke shots maken tijdens de vakantie, met de 520 zal dat niet gebeuren.

Snelheid merk ik zelf eigenlijk niet echt. Interface loopt gewoon soepel. Apps starten relatief snel op.

Accuduur is ook prima in orde. Bellen, WA'ppen, FB'en, Twitteren, fotootjes hier en daar maken en ik red gewoon de volle dag. Bij minder zwaar gebruik, moet ik mijn telefoon eigenlijk wel op de tweede werkdag in de lader gooien, maar dat moet geen probleem zijn lijkt mij.

Ik vind de 520 een prima ding. Het heeft alle pro's van Windows OS en de Nokia apps (Here Drive, Here maps, Here transit, alles werkt naar behoren) en het heeft de prijs ontzettend mee. Dit ding durf ik weer mee te nemen in de kroeg.

Maar je levert wel in op het scherm en de camerakwaliteit. Mag ook wel met deze prijs.
Hier dus precies andersom. Had de Lumia 520 besteld (i.c.m. sim only), maar zag dat ik met een goedkoop abo'tje de Lumia 920 gratis kon krijgen. Kost me in 2 jaar exact 7 tientjes extra. Dan is de keuze gauw gemaakt. Maar wil dan ook nooit meer iets anders dan Windows Phone. Nadeel van de Lumia 520: Geen Here Drive+, en die heb ik deze zomer al vaak gebruikt in het buitenland!
Voor 15 Euro krijg je Drive + erbij, dat lijkt me best te doen.
ja natuurlijk is voor die paar tientjes extra een 920 beter . maar je moet wel zon groot scherm willen. een 520 heeft een kleiner scherm en mss is dat nu net wat iemand wil.
de 520 heeft voor zijn geld heel veel aan board en is dus geen miskoop .
en voor velen zelfs een betere optie dan een 920. het voordeel van die 520 is dat die zoizo goedkoop is je kan dan wel zeggen voor 7 tientjes meer heb je een 920 maar dat is met abbo en een 520 met sim only is zoizo nog is goedkoper want een sim only abbonoment is toch weer een heel stuk goedkoper als een abbo en dat abbo bij je 920 heeft dan precies hetzelfde als de simonly variant . dus ik denk dat het wel meer als 7 tientjes zal schelen onder de streep. maar goed het is een keuze die je maakt he en de ene wil wat groter en de ander wat kleiner en goedkoper..
Nee juist door slim te rekenen met de verschillende abonnementen en de aanschafprijzen komt het totale bedrag van die twee jaar 7 tientjes hoger uit. Maar dat neemt niet weg dat de Lumia 920 wat lomp aanvoelt door grootte en gewicht. Iemand die iets kleins wil moet inderdaad voor de Lumia 520 gaan. Maar de gemiddelde Tweaker zal die paar tientjes voldoende op waarde schatten.
Ik heb hem aangeraden aan een typische nokia 3110 gebruiker. De makro verkocht ze enkele weken terug voor 145 euro met 25 euro cashback. Hij is er super blij mee en ik vind het een leuk toestel (heb zelf 920). Voor dat geld een hippe foon met WP8? Hij is er blij mee, en ik ook. ;)
Ik zet toch nog steeds vraagtekens bij het belang van de snelheid van de browser. Er wordt veel gesproken over de snelheid en daar worden alle WP toestellen op afgerekend, dit terwijl ze wel zeer vloeiend zijn wanneer ze geladen zijn.

Ik weet dat het benoemd wordt, maar toch hekel ik de test. Persoonlijk vind ik het namelijk niet erg om een halve seconde extra te wachten, maar vind ik het wel heel storend wanneer het niet vloeiend gaat.

Wanneer jullie dus ook de stempel geven van "niet al te snel" dan denk ik: vergeleken met wat?
Want neem je een Android van die prijsklasse, dan kan iets misschien sneller laden, maar de gebruikservaring is nog steeds 3x niets omdat het niet soepel draait.

Tevens mis ik hier toch echt de vergelijking met Android toestellen. Want jullie vergelijken hem wel met de Lumia 920 uit de hoogste prijsklasse, maar niet met Android toestellen uit dezelfde prijsklasse, het lijkt mij dat de mensen die dit toestel overwegen, niet de 920 overwegen maar wel 1 van de vele goedkopere Samsung/HTC/Sony etc toestellen overwegen met Android.
Het verschil tussen goedkope windows phones en android is enorm. Bij windows draait alles soepel, ook websites laden en bekijken. Als je dit op een goedkope android gaat doen is het ding niet meer voorruit te branden. Dit is het zelfde als typen op goedkope androids. Wat een rampdingen zijn dat.
Ik zou zelf niet voor de goedkoopste w8 phone kiezen maar deze is ideaal voor light gebruikers.
Op zich is het op Android wel te doen met magere hardware. Maar dan moet je wel alles af gaan sluiten (ook wat in de achtergrond door gaat dus) en dat is wat onhandig.

IE10 geeft hier overigens geen problemen met de websites en als er met WP8.1 ook nog IE11 op komt, is dat verder weinig van belang.

Feit blijft dat de Kraken-test gewoon niet lekker draait op WP. De Sunspider test echter weer wel, maar die wordt niet gebruikt vanwege "onbetrouwbaar resultaat" (wat volgens mij neerkomt op: wij geloven het niet dat IE10 zoveel sneller kan zijn dan chrome). Gezien de meeste sites niet zwaar op javascript leunen, heb je er verder ook weinig last van. De responsive versie van tweakers had even wat problemen met scrollen, maar dat is inmiddels al opgelost.

Het is jammer dat er nog geen Firefox of Opera beschikbaar is op WP (Chrome verwacht ik de komende 5 jaar nog niet, gezien Googles standpunt richting WP) waardoor je niet kunt vergelijken.
Feit blijft dat de Kraken-test gewoon niet lekker draait op WP. De Sunspider test echter weer wel, maar die wordt niet gebruikt vanwege "onbetrouwbaar resultaat" (wat volgens mij neerkomt op: wij geloven het niet dat IE10 zoveel sneller kan zijn dan chrome).
Gho, ik heb laatst nog ergens een vergelijking tussen browsers gelezen. Ze gingen daar echt een enorme hoeveelheid aan benchmarks af, het ging tussen de nieuwste testversies van alle browsers (IE11, Firefox 25, Opera 15 en Chrome 29, vrij recent artikel dus). Er waren vele benchmarks waar IE11 als beste uit de hoek kwam of gelijk stond met de 1ste, met daaronder een nota (ongeveer, ik kan het me niet meer zo goed herinneren wat er precies stond): "Hoewel deze benchmark wordt aanvaard, tellen we deze niet mee in het resultaat wegens te onbetrouwbaar."

Ik zie ook heel vaak tickets langskomen in de trackers van Webkit, Chrome, Firefox, etc. die zeggen dat het een issue is dat IE iets sneller doet dan hun. :p
Die nadruk op performance is me ook opgevallen. Wat me ook opvalt is dat er een aantal zaken niet in de test terugkomen. Bijv: hoe lang garandeert de fabrikant security updates voor de telefoon ? Hoe lang worden functionele OS updates gegarandeerd ? Komt de komende major OS update ook beschikbaar voor dit toestel ? Respecteert de telefoon/fabrikant de privacy van de gebruiker ? etc.

Allemaal zaken die om de haverklap in het nieuws komen maar nooit in een test meegenomen worden.

@hieronder: precies wat ik bedoel. Allerlei gegevens, maar vaak met een "maar" of net niet helemaal compleet of correct. etc. Dat is nou net waarom als onderdeel van een test aan de fabrikant gevraagd zou moeten worden welke garanties hij op dit gebied geeft.
btw. WP8 support is 3 jaar, vanaf introductie. Daar is nu nog 2.5 jaar van over. Dat laatste is wat belangrijk is voor een potentiele klant.

[Reactie gewijzigd door locke960 op 15 juli 2013 11:05]

Sinds de volgende "major OS update" nog lang niet bekend is, is dat nogal moeilijk te zeggen. Ik betwijfel of Microsoft überhaubt al begonnen is met de eigenlijke ontwikkeling van WP9, misschien al plannen, maar daar zal het voor nu wel bij blijven. Voor nu worden updates gegarandeerd voor 36 maanden, beginnen met tellen vanaf eind 2012.
De next major OS update kunnen we begin volgend jaar verwachten in de vorm van WP8.1 aka "blue". Hoe en wat er precies in komt is nog niet duidelijk (wel genoeg speculaties).
Het lijkt er wel op dat die update naar alle WP8 toestellen komt. Qua ondersteuning zit je bij WP8 goed. 36 maanden, dus dat is heel netjes.

Privacy zal wel net zo goed/slecht zijn als bij de andere aanbieders.
Nu ja, 8.1 is wel een grote update, maar onder major versta ik eerder een opheffing van het eerste nummertje.
Omdat ze het 8.1 noemen ipv 9 (en dit is nog niet eens zeker) wil niet zeggen dat het een kleine update is....
Hecht niet teveel waarde een die nummertjes. Vroeger had dat betekenis, nu is het marketing.
3 Jaar, zoals Microsoft onlangs heeft bekend gemaakt.
Gezien Nokia's reputatie (de WP7.8 update is er mede dankzij Nokia gekomen) zit het met de updates wel snor. Wel is het 512mb verhaal mogelijk een probleem. De kans is dat je daarmee minder nieuwe features zal krijgen of geen verbetering zult zien in multi-tasking.
Als het puur en alleen gaat om de updates in de toekomst, dan kan je denk ik het beste bij Apple terecht. Daarna bij Microsoft en tenslotte bij Google. En dan is het ook nog maar de vraag welk merk je hebt, want HTC en Samsung hebben het al snel gezien met updates.
Gezien de prijs van de telefoon lijkt 3 jaar minus een aantal maanden me aanvaardbaar.
Nou bij mijn iPad 1 was het anders nog vrij snel einde verhaal met updates. En al heel snel kreeg je bij een update nog maar 50% van de features erbij. En met iedere update ging de iPad slechter en trager werken. Terwijl met iedere WP update voor mijn vorige WP7 toestel werd het alleen maar sneller en sneller
Ik weet dat het benoemd wordt, maar toch hekel ik de test. Persoonlijk vind ik het namelijk niet erg om een halve seconde extra te wachten, maar vind ik het wel heel storend wanneer het niet vloeiend gaat.
Hier hetzelfde, persoonlijk denk ik dat (gebrek aan) 3G ontvangst voor veel meer vertraging zorgt dan de processor. Ik heb een 800, en als ik in de benchmarks kijk is die veel langzamer dan de 520. Maar in de trein zit ik vaak meer dan een minuut op de bits & bytes te wachten, en dat is het enige dat ik merk.
Aangezien er alleen Windows Phone toestellen in de test zitten, is de 520 dus langzamer dan toestellen die het zelfde OS gebruiken. Dus je hoeft niks te weten over de gebruiks ervaring, dat zal op de 520 altijd minder zijn dan op de anderen uit deze test. Of het storend is, is voor iedereen anders. Ik vind mijn 920 op sommige punten ook erg traag en een snellere CPU zou erg welkom zijn. Maar aan de andere kant, alles gaat nog steeds vloeiend, dus het is ook niet direct nodig.
Mijn schoonmoeder had ook een nieuwe telefoon nodig, ze had een old-skool Nokia. Heb enorm zitten twijfelen tussen de HTC 8S en de Nokia 520. Op het internet was het altijd 50/50 60/40, 40/60. Ben uiteindelijk voor de HTC 8S gegaan omdat deze een flitser heeft en een beter te lezen is in de zon (Woon in Cyprus en daar schijnt de zon 365 dagen in een jaar) Het nadeel van de 8S is dat er geen nokia apps zijn, (officieel) maar dit blijkt ook redelijk te werken: (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2362165)
Arnoud, je hebt onlangs ook een flink aantal Android toestellen getest, hoe verhoudt de L520 zich tot die toestellen?
Deze L520 zit een qua prijs (150 euro) een stuk onder de toestellen uit die test (200-350 euro), de Lumia 720 zit in die klasse. De concurrenten voor dit toestel zijn eerder de Galaxy Ace 2, Xperia U, OneTouch X'Pop, Optimus L5 II, Ascend G510, etc.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 15 juli 2013 09:57]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair: Desktops Vliegtuig Luchtvaart Crash Smartphones Laptops Apple Games Besturingssystemen Rusland

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. onderdeel van De Persgroep, ook uitgever van Computable.nl, Autotrack.nl en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013