Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 122, views: 160.123 •

Conclusie

De verschillen tussen de moederborden zijn, wat features betreft, niet wereldschokkend. Het onderscheid tussen de moederborden moet dan ook enerzijds op de prijs en anderzijds op de features worden gemaakt. We hebben getracht de prijsverschillen tussen deze vier bordjes zo klein mogelijk te maken, maar toch zijn die verschillen er. Dat zien we ook in de features terug, maar niet elke feature is uiteraard voor iedereen even bruikbaar.

Het Gigabyte-bord is iets goedkoper dan de rest, en heeft dan ook iets minder features en accessoires gekregen. Vooral overklokkers zullen wellicht tegen een probleem oplopen met de spanningsvoorziening; er is geen tweede achtpinsvoeding aanwezig. Ook een ingebouwde of losse wifi-kaart ontbreekt, maar het bord heeft wel een msata-slot voor ssd's.

De Asus- en MSI-borden zijn vrijwel even duur en bieden goeddeels vergelijkbare features, zoals een wifi- annex bluetooth-module. MSI heeft echter als extra een gescheiden audiocircuit aangebracht en heeft een Killer-netwerkchip. Asus zet daar een tweede gigabitnetwerkpoort tegenover.

De Asrock Formula is het duurste moederbord uit de test en biedt vooral voor overklokkers interessante opties. Zo kan de heatsink over de vrm's met water gekoeld worden en is een geavanceerde led-poster aanwezig. Ook voor gamers blijft het bord, dankzij onder meer zijn gescheiden audiocircuit, interessant.

Op grond van een combinatie van prijs en featureset moeten we de hoogste waardering geven aan het MSI-bord. Zou de Formula een extra wifi-module hebben, dan had die het kroontje kunnen pakken; nu is het bord ook voor de veeleisende gebruiker iets te duur. Voor de die-hard overklokker is het wel de enige juiste keuze.

 ASRock Z87 OC FormulaAsus Z87-DeluxeGigabyte GA-Z87X-UD5HMSI Z87 MPOWER MAX
  ASRock Z87 OC Formula Asus Z87-Deluxe Gigabyte GA-Z87X-UD5H MSI Z87 MPOWER MAX
Algemene beoordeling Score: 4Score: 4Score: 3.5Score: 4.5
Prestaties Score: 4Score: 4Score: 4Score: 4
Prijs Score: 4Score: 4Score: 4.5Score: 4.5
Overklokbaarheid Score: 4.5Score: 0Score: 0Score: 4
Featureset Score: 4Score: 4.5Score: 3.5Score: 4.5
Layout Score: 4.5Score: 4Score: 4Score: 4
 Tweakers zegt: goed!Tweakers zegt: goed!Tweakers zegt: bovengemiddeldTweakers zegt: zeer goed!

Door Willem de Moor

- Reviewer

Willem werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor wetenschap en een passie voor hardware. Deze combinatie gebruikt hij bij het schrijven van zijn verhelderende achtergrondartikelen, maar komt hem ook goed van pas bij het testen van de nieuwste processors, ssd's en laptops. Zijn informatie haalt Willem het liefst uit de eerste hand bij de fabrikant, ook als dat betekent dat hij daarvoor naar Taiwan moet vliegen.

Volg Willem op TwitterVolg Willem op Google+

Reacties (122)

Reactiefilter:-11220111+181+213+33
die asrock moederbord staat nog krommer dan mijn tenen :9 . voor de rest een zeer mooie review ik vind de MSI Z87 een zeer mooie moederbord
De Asus en Gigabyte spreken mij ook het meeste aan. Asrock valt af omdat ik niet overclock, en MSI vanwege tja, MSI;) Slechte ervaringen mee (doorbranden, inhoud doos niet compleet en moeilijk doen met retourneren).
Als je niet overklokt kun je beter een B85 of H87 moederbord nemen.
@mizgala28:
Asrock is wel stabiel: hier draait al anderhalf jaar 24/7 een NAS/HTPC, nog niks geks mee gehad. Zo goed als onhoorbaar gekoeld, dus componenten worden wel warm.
dat kun je nooit zeggen adhv 1 bord bij 1 gebruiker.
ze vergelijken hier OC borden, en van gigabyte nemen ze nu net een NIET oc bord ...

(gele kleur)

ze moesten de oranje nemen... GA-Z87X-OC
die heeft wel 8 pins voeding voor cpu, n 4x pcie16x

of de oc-force, die heeft zelfs 5x pcie 16x n ineens waterkoeling voorzieningen...

men kon ook de de G1.Sniper pakken... die heeft ook 2 volwaardige 16x slots (en een derde 8x slot) en veel extra features zoals vervangbare op-amp's voor de soundcard ...

soit, naar mijn mening is de vergelijking met het gekozen gigabyte bordje dus niet helemaal correct...
nog intressanter was M5 editie er van, daar was ik wel benieuwd naar.

[Reactie gewijzigd door comitatus op 4 juli 2013 19:09]

Er is nog wel iets meer niet correct met deze revie dan alleen de keuze van het gigabyte bord.

Bv het schitteren van de afwezigheid van OVERKLOK resultaten.

Typisch tweakers.
Ik mis inderdaad ook de helft van de gebruikelijke benchmarks zeker met een OC line-up.
3 OC borden vergelijken met een 'standaard' hi-end bord vind ik ook nogal kansloos. Zeker om daarna Gigabyte af te rekenen op een "missende" 8-pins. Nou is de vraag of je die nodig gaat hebben met S1150 maar dat laat ik er even buiten.

Net als bij de Haswell review vind ik dit toch weer een slechte en verre van complete review, is het gebrek aan tijd/geld of gebrek aan kunde ? De reviews waren voorheen van veel hogere kwaliteit dan dit.
Ik wil niet zeiken, maar heb het vermoeden dat de dagen van welleer definitief geweest zijn bij Tweakers.
De trent van de bericht geving is een dalende lijn die op het moment wat tweakers nieuws betreft rockbottom heeft berijkt.

Mocht het nog slechter kunnen dan heb ik er vertrouwen in dat tweakers daar wel in zal slagen.

Kortom tijd voor een nieuwe -echte- techsite.
De verslaggeving van E3 was dan wel weer grappig met die video's al denk ik dat ze beter met de (hardware) reviews kunnen stoppen want dit is huilen met de pet op zo.

Wellicht dat je op anandtech en Guru3d beter aan je trekken komt, die hebben altijd goeie en complete reviews en weten ze waar ze over praten als ze iets testen. Als je een non-OC bord tegen OC-borden gaat uitzetten dan heb ik al zoiets van rrrright, geen onderzoek gedaan.
Asrock is hedendaags echt wel verbeterd maar waarom zou je en NAS willen overclocken? dat is niet echt bepaald energie zuinig en beetje overbodig.

Daar bij slaat tweakers beetje de plank mis wat betreft deze test. Uit prestaties weten we dat ze redelijk gelijk presteren. Ondanks dat zie je dat gigabyte het beter doet dan de andere 3. Echter als we gaan kijken naar de conclusie zie je 3,5 sterren
Alleen het onderdeel features is slecht op gescoord omdat bezuinigd op de extra's. Daarbij wordt er getwijfeld aan overclockbaarheid vanwege 8 pin. Dan snappen ze dat dit niet het extreme overclockbord is van gigabyte, daar hebben ze de z87x OC voor.
Ten tweede slaan ze de plank mis door borden te testen die allang getest zijn door hardware.info en niet uitgebreider zijn.
Het was interessanter geweest als je borden uitzoekt die of niet getest zijn of die meer op elkaar aan sluiten.

[Reactie gewijzigd door comitatus op 4 juli 2013 14:34]

Als je iets 27x7 laat draaien, neem dan een Jetway.
Er zijn ook andere redenen om voor een Z87 te gaan. Zoals de extra PCI- Express lanes, die nodig zijn voor een eventuele SLI configuratie.
Als je de afbeeldingen bekijkt lijken de moederborden erg krom te staan.
MSI en Asrock gebruiken geen slechte componenten naar mijn idee, tenminste ik heb er geen slechte ervaring mee gehad.
U bent in het rijke bezit van een beeldscherm van net vr de Trinitron types wellicht??
:+ }> :+

On-topic: Geen van deze fabrikanten gebruikt slechte componenten. Het is zelfs aannemelijk dat erg veel uit dezelfde fabrieken komt.
Asrock en MSI slechte componenten? Dat baseer je waarschijnlijk op lucht of je eigen ervaringen.

Asrock doet gewoon mee in de overclock top. Als er iets is wat je componenten test op kwaliteit is het overclocken wel.

Een aantal jaar geleden had ik je gelijk gegeven. Toen waren zowel Asrock en MSI kwalitatief een stuk minder dan Asus of Gigabyte, maar hedendaags is dat zeker niet meer het geval.

[Reactie gewijzigd door hawker op 4 juli 2013 11:50]

Hoe bedoel je krommer dan je tenen?
Ik zou zelf MSI en Asrock mijden, slechte componenten, dan mogen ze in het begin goed zijn 5 vd 10 keer gaat er iets mis na een tijdje en heb je er niks aan.

Asus of Gigabyte, rest niet.
Asrock is gewoon een goed merk wellicht niet kwalitatief het beste maar is zeker niet slecht!
sinds de Xtreme serie moederborden zijn ze heel goed voor de budget gamers/oc'ers die geen godsvermogen over hebben voor bijvoorbeeld een maximus of RoG moederbord van asus

Gigabyte is imho op het niveau van Asrock als het gaat om moederborden maken


wat je echt niet wilt hebben is Biostar of Foxconn troep

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 4 juli 2013 12:21]

Ik zie toch heel duidelijk dat de kromming van het bord van Asrock aanzienlijk is.
Duidelijk meer dan de anderen, dus lijkt het me dat het niet alleen camera vertekening is.

Geeft toch misschien iets aan over de kwaliteit?
Misschien ligt het bij het Asrock bord aan de koeler van de chipset?
Ik heb zelf een Gigabyte (UD3H) en als je die met PC koeler erop bekijkt (buiten de kast) staat deze nog 3x zo krom als deze Asrock. Dit zal waarschijnlijk voor alle borden zo zijn.
Dat is puur onderbuikgevoel, de systeembeheerders bij ons zeggen juist het tegenovergestelde. Alleen MSI, en vooral gn Asrock, heb ook vaak genoeg mensen over ASUS horen dwepen terwijl ik daar dan weer juist mindere ervaringen mee heb.

Ik zou het wel eens onderbouwd willen zien. Misschien leuk voor Tweakers om eens te kijken hoe durable, die 'durable' borden eigenlijk zijn. Hoeveel straf kan je zo'n ding geven tot het ophoudt :p
Alsof systeembeheerders bij uitstek hardwarespecialisten zijn 8)7

Heb goede ervaring met Asus, al zo'n 30jr. Met Gigabyte pech, kapotte condensators, een ander plankje was een geheugenslot defect. MSI, ging ook een keer zomaar dood.
Asrock, DOA in het verleden. Toch raad ik geen van allen af, maar mijn voorkeur ligt wel bij Asus. Enige obstakel? Let op het geheugen, ze zijn weleens kieskeurig. Verder nooit geen last gehad.
Alsof systeembeheerders bij uitstek hardwarespecialisten zijn

Ja als je zoals bij ons, de godganse dag bezig bent laptops en workstations te upgraden en repareren, en daarnaast ook nog wat systeembeheer doet, dan heb je vast geen verstand van hardware ;)
geen 30 jr, maar wel de zelfde ervaringen. Gigabyte 3 verschilde borden, 3 keer andere problemen. msi alleen ervaring in de GPU's maar ook diep triest.

En Asus het zelfde: eerst lezen of je geheugen ondersteunt wordt
Zelfde ervaring met Asus. Heel tevreden over. Zowel mijn huidig mb als mijn vorige graf kaart is/was van Asus. De koeler die op de graf kaart was gebouwd was heel solide. Als ik dit vergelijk met mijn huidige graf kaart van Sapphire is Asus toch wel meer solide. De pcb is bijv veel dunner op de Sapphire en de koeler van goedkoper plastic.

Enige (klein) nadeel zoals je zegt is ook mijn Asus mb kieskeurig wat betreft ram geheugen. Je moet goed kijken op de website van de geheugenfabrikant of het geheugen door het mb ondersteund wordt , anders kan het slecht aflopen (zoals met mijn Geil memory modules).
En ook dit weer zijn alleen jou persoonlijke ervaringen. Ik heb dan weer regelmatig bij overclockers een Asus ROG bord defect uit de doos zien komen. Presteerd de laatste ROG bord voor Haswell ook minder etc.

Mijn persoonlijke ervaringen met mijn eigen machines zijn dat MSI, GIgabyte en Asus allemaal gelijke kwaliteit leveren.
Heb je helemaal gelijk in, daarom zeg ik ook "Toch raad ik geen van allen af" ; juist om die reden en ik ook wel weet dat de andere merken ook regelmatig leuke, goede plankjes hebben. En ik zal ook niet zeggen dat Asus heilig is, ook die laten steken vallen. Ja, allemaal hebben ze DOA's etc. De een wat meer, de ander wat minder. Inherent aan techniek, produktie, mensenwerk etc.etc.

Maar ik reageerde vooral op dekwalificatie "systeembeheerders", wat weinigzeggend is, net als mijn persoonlijke ervaring.

Zo ken ik ook een hostingprovider, die met hardware bezig was; meneer kan niet eens een opteron stabiel laten opereren, terwijl er tienduizenden servers met opteron's wereldwijd in gebruik waren. Die beweerde dus dat het bagger was en er niks mis was met zijn hardware kennis.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 5 juli 2013 07:13]

Veel mensen die al jarenlang moederborden hebben lopen schroeven hebben te doen gehad met allerlei merken, en niet alleen de goedkopere merken, maar ook de goedkoopste types van de duurdere merken. Deze kwamen gewoon bulk binnen en sommigen gingen ook echt met bosjes kapot. Maar het was goedkoop, dus bouw maar weg. Bepaalde merken krijg je dan vanzelf een afkeer van.

Met ECS, Biostar en Foxconn kun je bijvoorbeeld een mazzeltje hebben en voor een paar tientjes een bord kopen waar je jaren mee kan doen, en uiteindelijk zelf nog bij iemand wegbouwt als je er niks meer mee kan.

MSI is bijvoorbeeld een merk dat ik vermijd, wegens slechte ervaringen uit het verleden, en gezien het een a-merk is kan ik net zo goed voor een Gigabyte of een Asus gaan gezien dat in de prijs weinig uitmaakt.
Maar meestal althans de oude rotten van het vak die ik ken weten niks nada van componenten. Ze zijn namelijk netwerkbeheerders met verstand van os en software router/server gericht.

Bij informatie over gamen kan je beter bij (ik wil niemand beledigen) de oudere gamers zijn. Dit doordat hun oordeel meestal eerlijk is en niet gebaseerd op meningen maar op feiten.
Ik mijd zelf ASUS als het even kan, nog niets wat ik van hun heb aangeschaft werkt naar behoren. ASRock en Gigabyte hebben me daarintegen nog nooit problemen opgelevert, MSI heb ik (nog) geen ervaring mee.

Verder zie je op de foto's dat het ASRock moederbord ietwat krom is bij de PCI-e sloten (vooral op de foto vanaf de aansluitingen gezien). Neemt niet weg dat het een mooi moederbord is. Hoe zit het met de geluidsproductie van het ventilatortje?

Wel vraag ik me af of je bij het MSI moederbord een brede koeler voor je CPU kwijt kan, het lijkt me dat de koeler voor de stroomvoorziening dit belemmert?

[Reactie gewijzigd door Yoshi2889 op 4 juli 2013 15:49]

Dat gevoel heb ik met ASUS ook maar het is onterecht. Al vele vage problemen gehad met ASUS moederborden maar uiteindelijk heb ik ze allemaal weten op te lossen. Nog nooit een moederbord voortijdig moeten weggooien of retourneren.

MSI vermijd ik omdat ik er niet rechtstreeks bij terecht kan voor garantie (en hun videokaarten wl voortijdig stuk gingen).
Op basis van welke studie schrijf je dit? Beetje kort door de bocht, al deze merken mag je gerust als A-merk omschrijven.
Componenten op Asus borden mogen dan goed zijn, de software is dat zeer zeker niet. Ik mijd al sinds jaar en dag na 3 keer in korte tijd ruk biossen vol bugs te hebben gehad van Asus.
Ik vermoed dat het komt door de koeling. Zelfs met het plaatje op de achterkant van het moederbord trek je bij het aandraaien van de koeling vaak het moederbord alsnog krom.
Waarschijnlijk is het de vervorming door de cameralens die je ziet.
echt niet. Kijk naar de schaduw
En de lensvervormd alleen als een Asrock voor verschijnt? ;) Nope dat moederbord is wel degelijk 'krom' maar het kan komen voor iets aan de onderzijde wat we niet kunnen zien.
Hahah spuit elf
Asus geen score voor overklokbaarheid op de scorekaart? :)
kennelijk weten ze niet dat je met een deluxe bord ook kan overclocken :p
Ik vind het een vreemde combinatie van moederborden om te vergelijken, doe dan van allemaal een overclock bord en een andere test met de meer mainstream borden oid.
Wat mij opvalt aan de fotootjes is vooral hoe krom die moederborden zijn, was me nog niet eerder opgevallen. Vooral die van ASrock die lijkt wel het ergste. Is dat vanwege ... cheapass productie ?
Hmm nu zie ik het ook, maar nee het ligt niet aan de productie waarschijnlijk ligt het gewoon aan dat ene moederboord, moederboorden zijn wel vaker scheef uit de doos maar nooit zo extreem.
Een Asrock moederbord is van zichzelf al meestal dunner dan zijn concurrenten. dit betekend dat ze makkelijker kunnen buigen door stress. Maar hoe de moederbord er op de afbeelding eruit ziet, erg treurig. ik zou dit moederbordje graag voor een dag willen uittesten ik ben erg benieuwd wat de kwaliteit ervan is ik geef hem een halve dag }>
Zouden die kromme borden niet een gevolg zijn van de camera. Een groothoek achtige lens geeft ook een vertekend beeld. Mogelijk dat de lens van de camera de kromming van de borden sterk overdrijft.

Wat wel duidelijk te zien is, is dat die van ASrock het meest vervormd is ten opzichte van de andere. Of het ook daadwerkelijk zo veel is als op de foto lijkt is mij een beetje onduidelijk.
Zoals al eerder vermeld, de kromming is hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de camera.

De ASrock is echter als enige een E-ATX bord, waar de andere standaard ATX zijn.
De afmetingen van de ASrock zijn dus een stuk groter en met andere verhoudingen.
Als je vervolgens een afbeelding van dezelfde grootte gaat maken, dan zal de vervorming is die in de originele foto al zit nog eens versterkt worden.
Moederbord benchmarks vind ik altijd zo grappig. Verloren tijd in mijn ogen om dat te onderzoeken, bij de gekende merken is het onderling verschil in een totale pc gewoon verwaarloosbaar.

Overclock mogelijkheden , plaatsing componenten, koeling , en aantal aansluitingen lijken mij toch echt wel relevanter. ( en prijs :) )
Er zit gewoonlijk weinig verschil tussen ja, maar als er een keer een board echt achterblijft bij de concurrentie zou het voor Tweakers geen goede beurt zijn als het bord gaan aanraden.
prestatie verschillen zijn niet zo heel groot. wat mij opvalt is het grote verschil in energie verbruik. In idle situatie is de Asrock 20% zuiniger en onder load 10% zuiniger.
Juist de zaken die wel verschil kunnen maken, de audio-chip, de netwerk-chip, de eventuele extra Sata-controller en de warmte van de chipset/vrm's; dat is allemaal niet getest.
Ook de OC potentie is niet gemeten.

Lijkt meer op een luxe product galery dan een volwaardige review. Wat is er eigenlijk "getest" , behalve de inspectie van de feature lijst en een blik op de layout ?

[Reactie gewijzigd door Madrox op 4 juli 2013 14:19]

Hoeveel beter presteren deze borden dan een beetje een compleet bord van 130,-? Wat rechtvaardigt de hoge prijs? Ik kan met mijn bordje ook prima overclocken en kost de helft.

[Reactie gewijzigd door janwillem_v op 4 juli 2013 08:21]

Nu je zelf over overclocken begint... ja dan maakt het wel meer uit. Ga je overclocken dan wil je echt wel dat er bijvoorbeeld goede condensatoren op zitten.

Duurdere borden kunnen vaak ook net iets beter de hitte kwijt van de belangrijke componenten en dat kan ook weer belangrijk bij het overclocken zijn.

Duurdere borden betekend vaak naast een iets betere prestatie standaard een mix in meer of mindere mate van het volgende: Meer features / beter voor overclocken.

Dit verhaal gaat niet in alle gevallen op! Maar ik betaal ook graag meer als het audio circuit gescheiden op het moederbord zit met een goede chip. Bij standaard realtek heb ik toch altijd de neiging om er een betere audio kaart in te drukken.

[Reactie gewijzigd door Taranis666 op 4 juli 2013 08:32]

Goede reactie. Een goedkoper model zal niet veel slechter presteren maar maakt gebruik van andere componenten. Hier zit meestal een goedkopere NIC in. Krijgt niet alle mooie en handige software meegeleverd die een Deluxe dan weer wel heeft. Ook heeft een duurdere MOBO meerdere SATA aansluitingen USB en zitten er meetpunten op en noem maar op. Voor elk doel is er wel wat
Er is niks mis met Asrock. Gebruik het nu al een aantal jaren en heb er minder problemen mee dan Asus.
Ik gebruik al jaren Gigabyte en heb nu geen problemen meer, waar ik daarvoor altijd zat te klooien om MSI en Asrock bordjes (zelfs zonder overklokken) stabiel te krijgen.
Op mijn stage kwamen voornamelijk computers met kapotte Arock moederboorden, vaak niet ouder dan jaar of 2, en de garantie regeling is een ramp, we vervingen ze voor niks als ze bij ons gekocht werden (toen ze nog werden verkocht omdat mijn stagebegeleider niet wist hoe slecht ze zijn).

Met MSI valt het aantal reuze mee, maar de schade niet vaak was de CPU dan ook dood en dat is niet fijn als het een pepperdure i7 van 400 euro of meer was, met garantie ging het ook moeizaam maar het lukte wel.

Uiteindelijk verkoopt hij alleen nog Gigabyte, Asus en Intel moederboorden.
Was de stage recent of al langer geleden?

Vroeger waren asrock en MSI toch echt budget merken maar ik hoor en lees de laatste tijd veel goede dingen over deze merken?
Beschikt het Asrock bord nu over vaste barbs voor het waterkoelen van de Vrm's, net zoals Asus dat had bij de Maximus V borden?

Ik snap 't echt niet, waarom maken ze daar niet gewoon G1/4 schroefdraden van met eventueel een mooie stop erin voor de looks. Elke waterkoeler heeft daar veel meer aan dan die vaste barbs welke maat vrijwel nooit voorkomt qua tube's..

Achja, Asus heeft er ook van geleerd, Asrock vanaf nu ook hoop ik ;)
heeft het voor mij nut om vanaf MSI M77 MPOWER MBO naar de nieuwe MSI mobo te gaan??
Dat kan alleen jij bepalen. Wij weten tenslotte niet wat jouw wensen zijn
Lijkt me niet want dan moet je ook een nieuwe CPU gaan halen en daar lijkt me weinig winst in te zitten, of merk je al dat je CPU de bottleneck is? ;)
Ik begrijp CPU-upgrades ook zelden, eigenlijk. In vrijwel elke systeem is de harddisk de bottleneck tegenwoordig. Of de netwerkverbinding.

Als je echt een upgrade wilt bereiken, dan moet je overstappen op een nieuwe generatie processoren. Maar zelfs op mijn core2duo is het doorgaans niet de processor die de belemmering vormt.
Soms kan je het als springplank gebruiken, als je niet direct geld heb voor een dure cpu. Zo kan je starten met een G2120 bijv, en er een 1/2jr later ofzo een dikke i5/i7 in steken. Je moet er wel goed over nadenken, want een upgrade mag wel de moeite waard zijn.
Waarom een high-end bord nog uitrusten met USB2 poorten? Bord is niet voor de massa dus kleine prijs voor chipset x grote aantallen afzet is hierin imho ook geen argument. Dergelijke bordjes gaan toch minimaal 3/4 jaartjes mee (als je de + investering wilt afschrijven over komende jaren).
Dat is vanwege compabiliteits redenen als iets bijv. een toetsenbord het niet doet op usb 3.0 kun je hem altijd aansluiten op usb 2.0. En het kost natuurlijk extra geld omdat maar 6 usb 3.0 poorten op de chipset zitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.