Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 122 reacties

Conclusie

De verschillen tussen de moederborden zijn, wat features betreft, niet wereldschokkend. Het onderscheid tussen de moederborden moet dan ook enerzijds op de prijs en anderzijds op de features worden gemaakt. We hebben getracht de prijsverschillen tussen deze vier bordjes zo klein mogelijk te maken, maar toch zijn die verschillen er. Dat zien we ook in de features terug, maar niet elke feature is uiteraard voor iedereen even bruikbaar.

Het Gigabyte-bord is iets goedkoper dan de rest, en heeft dan ook iets minder features en accessoires gekregen. Vooral overklokkers zullen wellicht tegen een probleem oplopen met de spanningsvoorziening; er is geen tweede achtpinsvoeding aanwezig. Ook een ingebouwde of losse wifi-kaart ontbreekt, maar het bord heeft wel een msata-slot voor ssd's.

De Asus- en MSI-borden zijn vrijwel even duur en bieden goeddeels vergelijkbare features, zoals een wifi- annex bluetooth-module. MSI heeft echter als extra een gescheiden audiocircuit aangebracht en heeft een Killer-netwerkchip. Asus zet daar een tweede gigabitnetwerkpoort tegenover.

De Asrock Formula is het duurste moederbord uit de test en biedt vooral voor overklokkers interessante opties. Zo kan de heatsink over de vrm's met water gekoeld worden en is een geavanceerde led-poster aanwezig. Ook voor gamers blijft het bord, dankzij onder meer zijn gescheiden audiocircuit, interessant.

Op grond van een combinatie van prijs en featureset moeten we de hoogste waardering geven aan het MSI-bord. Zou de Formula een extra wifi-module hebben, dan had die het kroontje kunnen pakken; nu is het bord ook voor de veeleisende gebruiker iets te duur. Voor de die-hard overklokker is het wel de enige juiste keuze.

 ASRock Z87 OC FormulaAsus Z87-DeluxeGigabyte GA-Z87X-UD5HMSI Z87 MPOWER MAX
  ASRock Z87 OC Formula Asus Z87-Deluxe Gigabyte GA-Z87X-UD5H MSI Z87 MPOWER MAX
Featureset Score: 4Score: 4.5Score: 3.5Score: 4.5
Layout Score: 4.5Score: 4Score: 4Score: 4
Overklokbaarheid Score: 4.5Score: 0Score: 0Score: 4
Prijs Score: 4Score: 4Score: 4.5Score: 4.5
Prestaties Score: 4Score: 4Score: 4Score: 4
Algemene beoordeling Score: 4Score: 4Score: 3.5Score: 4.5
 Tweakers zegt: 8Tweakers zegt: 8Tweakers zegt: 7Tweakers zegt: 9

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:


Door Willem de Moor

- Reviewer

Willem werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor wetenschap en een passie voor hardware. Deze combinatie gebruikt hij bij het schrijven van zijn verhelderende achtergrondartikelen, maar komt hem ook goed van pas bij het testen van de nieuwste processors, ssd's en laptops. Zijn informatie haalt Willem het liefst uit de eerste hand bij de fabrikant, ook als dat betekent dat hij daarvoor naar Taiwan moet vliegen.

Volg Willem op TwitterVolg Willem op Google+

Reacties (122)

Reactiefilter:-11220111+181+213+33
Moderatie-faq Wijzig weergave
Met alle respect, maar, in mijn ogen slaat Tweakers de plank volledig mis bij deze review, ik mis namelijk een heel groot stuk, namelijk overklokken.

Want, er worden wel cijfers uitgedeeld. En met mobo's gewerkt die gemaakt zijn om flinkt te overklokken. Er zijn zelfs punten voor uitgedeeld, maar ik zie nergens dat de Asrock beter kan overklokken dan de MSI. Krijgen ze een cijfer vanwege de onderdelen die erop zitten zonder dat ze getest worden?

Dit soort mobo's koop je alleen of om mee te pochen "ik heb een mobo van 300 euro!" of om serieus te gaan overklokken. Je koopt ze niet voor de vreselijk hoge prestaties, immers, een B of een H zal even snel zijn maar wel 150-200 euro goedkoper.

Er is ook een cijfer gegeven voor layout. Wordt dat cijfer ergens duidelijk gemaakt? Nee. Waarom heeft de Asrock 4,5 ster en de rest 4? Geen idee. Zitten de SATA poorten op een fijnere plek, Meer ruimte tussen de PCIE lanes? Hoef ik voor het eerst niet te kloten met de 8 pins cpu-kabel als ik al een dikke luchtkoeler geplaatst heb? Vragen vragen, maar Tweakers geeft geen antwoord.

Nu kom ik bij iets wat ik al eerder gezegd heb: Waarom kunnen anderen het wel? Waarom zijn hier gebruikers die betere reviews kunnen schrijven dan de site zelf? productreview: MSI Z77A-G45 GAMING review door TERW_DAN is een voorbeeld daarvan. Nog geen overklok review, maar al mooie duidelijke foto's waar aansluitingen bijvoorbeeld zitten. Om te vergelijken met eentje van jullie: reviews: Drie 990FX-moederborden vergeleken is al een stukje beter, namelijk geen spookcijfers voor overklokken. Ook is deze veel uitgebreider.

Ik vraag me af wat er in die 2 jaar veranderd is. Persoonlijk denk ik vooral dat Tweakers een andere doelgroep aan het aanboren is. De echte tweakers en hardware fanaten lezen Anandtech en andere Engelstalige sites die veel dieper gaan, terwijl Tweakers zich steeds meer op mensen richt die amper wat van hardware weten en zo snel mogelijk een zo simpel mogelijke conclusie willen met eigenlijk zo mogelijk informatie, kijk naar de "review" van de GTX760, er zitten een paar behoorlijke gaten in de conclusie.

Al met al vind ik het erg jammer. Ik lees graag diepgaande reviews en was ook erg benieuwd naar deze, vooral om te kijken of het echte overklok bord ook zo vreselijk goed zou zijn.
Je slaat de spijker op zijn kop.
Misschien zouden de gebruikers hun handen ineen moeten slaan, door tweakers vaarwel te zeggen en een fatsoenlijke tech site met top reviews te beginnen.
Dat is wel heel rigoreus en moeilijk om te doen.

Wat ik hoop is dat Tweakers toch weer het licht ziet en gaat kijken naar reviews die ze een paar jaar terug hebben gedaan en hoe dat ging, hoe die in elkaar staken. Ook natuurlijk een beetje naar de concurrent kijken van hoe zij reviews doen, en dan natuurlijk beter zijn.

Want ik vind Tweakers een prima website. Het forum is geweldig en hoofdsite kan weer beter worden.

Hier en daar lees je ook meer dat men terugwilt naar "de oude Tweakers", het hele gedoe over de oude layout is daar ook al een teken van. Waarom werd een prima desktop website vervangen door een site die vooral voor tablets werkt?

Ik hoop dat Tweakers dus kijkt naar wat ze doen, en zich gaat afvragen "is dit wat wij willen? Onze roots verlaten puur voor het grote geld?"

[Reactie gewijzigd door RobinHood op 5 juli 2013 07:45]

Of te solliciteren voor een review positie bij tweakers ...
Tweakers is meer en meer zoals je zelf aangeeft voor Jan modaal en minder voor tweakers. DIt is spijtig voorheen gaven ze inderdaad diepgaande reviews kwamen ze met aparte hardware aanzetten en met nieuwe producten probeerden ze dit goed te analyseren (SDD raid setups bv). Nu is het allemaal een stuk gelikter qua site echter qua inhoud ben ik hier minder. Sterker nog ik ga liever naar 3e, zelfs Engadget wat ik voorheen maar matig vond is beduidend sneller up to date en kan me ook naar goede reviews linken mochten ze het zelf niet doen. Natuurlijk Engadget is gekleurd maar tweakers begint toch een beetje erg kleurloos te worden.

Spijtig, ik kom hier jaren maar nu minder en minder. Of dit het gevolg is van De Persgroep, geen idee, ik hoop wel dat tweakers een beetje meer richting tweakers wilt gaan. Een enkele diepgaande artikel of zoals een paar weken terug waarbij de telegraaf werkt ontkracht is toch te weinig imo.
Ik kan je spijtig genoeg alleen maar gelijk geven.

Bij volgende zin gingen mijn wenkbrouwen spontaan fronsen:

"MSI heeft echter als extra een gescheiden audiocircuit aangebracht en heeft een Killer-netwerkchip"

Een netwerk chip die marginaal tot slechter beter presteert op UDP traffiek en de plank soms volledig misslaat op TCP traffiek?

En ok het heeft een gescheiden audiocircuit wat een mooie feature is maar in de praktijk niet heel erg veel uitmaakt.
Maar als ik dan high-end versterker en 600 ohms uitgang speciaal voor hoofdtelefoon lees, rechtstreeks verkooppraatje van de fabrikant overgenomen? Dit is een bord met veel show maar met weinig inhoud, pure marketing en dat krijgt een 'zeer goed' ? Excusseer?

Als jullie geen tijd of zin hebben in een degelijke review doe hem dan gewoon niet.

Dit doet mij serieus vragen stellen over het beleid, professionaliteit, geloofwaardigheid en onafhankelijkheid van tweakers.net
Alle mensen die roepen dat het duur is.. er zijn ook goedkopere Z-bordjes.

Ik gebruik bijv. zelf een MSI Z87-G43. Niet voor het extreme overclocken maar toch een heel schier bordje voor de minder fanatieke overclocker of iemand die gewoon een leuk bord wil met volop features. Prijs nog geen 120euro en toch military class = betrouwbaar.

Mijn ervaringen zal ik eerdaags in een review gooien maar tot nu ben ik tevreden.
Ik heb voor 3 weken geleden de MSI Z87-G45 Gaming gekocht en die bevalt tot zover ook prima inderdaad. Mogelijkheden genoeg naar mijn mening en met OC genie en gescheiden audio circuit zoals de MSI in deze test ook heeft.

edit: alweer 3 weken geleden. Time flies when you're having a new PC :P

[Reactie gewijzigd door TigerHunt op 4 juli 2013 12:30]

Is dit een review? ik kan zelf ook wel de specificatie lijstjes door lopen, en zoals al meer gezegd is dit niet een heel eerlijke vergelijking. kies dan 4 (of liever meer) op overklokkers of gamers gerichte borden...

Als ik naar me URL kijk zie ik tweakers staan maar eigenlijk heeft deze site hier weinig meer mee te maken, als ik eens door het nieuws overzicht blader zie ik echt amper iets relevants staan: bankstoringen, loze geruchten over telefoons, zakelijk nieuws wat thuis hoort op rtl-z en ga zo maar door.

Doe er wat aan.
Je hebt helemaal gelijk.
Het niveau is schaamachtig laag. Simpele specsheats opdreunen en disinformatie verspreiden dat is tweakers anno nu.
Het gaat nergens meer over aangezien het tech gehalte nauwelijks dat van nu.nl overstijgt.

Ik heb nog wel wat echte tech sites voor tweakers die de naam verdienen nml:

anandtech.com
tweaknews.com. -tip-
hardocp.com
guru3d.com -alles over videokaarten-

Op tweakers kun je dan misschien komen voor de plaatjes en de pricewatch.
Je hebt helemaal gelijk.
Het niveau is schaamachtig laag. Simpele specsheats opdreunen en disinformatie verspreiden dat is tweakers anno nu.
Het gaat nergens meer over aangezien het tech gehalte nauwelijks dat van nu.nl overstijgt.

Ik heb nog wel wat echte tech sites voor tweakers die de naam verdienen nml:

anandtech.com
tweaknews.com. -tip-
hardocp.com
guru3d.com -alles over videokaarten-

Op tweakers kun je dan misschien komen voor de plaatjes en de pricewatch.
Het is inderdaad om te janken. Ik denk dat je er echt niet ver naast zit als je zegt dat NU.nl artikels van hetzelfde niveau produceert. Tweakers is gewoon een opsomming geworden van productaankondingen en patentclaims. Die reviews die ze doen hebben de diepgang van een vlot. Dat was vroeger wel anders. Doe ze dan gewoon niet. En verander gelijk de naam van de website even. Ze geven tweakers een slechte naam :X
Jammer, het was vroeger een warme site met diepgaangde artikelen. Nu is het een verijdelde RSS reader geworden. Maarja, geld he...
JonnyGURU

Voor je in-depth PSU reviews :9

[Reactie gewijzigd door Source90 op 4 juli 2013 20:29]

Klopt.
Al ia het forum nog wel prima, daar hangen veel techies rond en tweakers; wordt ook goed gemodereerd. zeker in vergelijking met die andere pc-rss reader
Moederbord benchmarks vind ik altijd zo grappig. Verloren tijd in mijn ogen om dat te onderzoeken, bij de gekende merken is het onderling verschil in een totale pc gewoon verwaarloosbaar.

Overclock mogelijkheden , plaatsing componenten, koeling , en aantal aansluitingen lijken mij toch echt wel relevanter. ( en prijs :) )
Juist de zaken die wel verschil kunnen maken, de audio-chip, de netwerk-chip, de eventuele extra Sata-controller en de warmte van de chipset/vrm's; dat is allemaal niet getest.
Ook de OC potentie is niet gemeten.

Lijkt meer op een luxe product galery dan een volwaardige review. Wat is er eigenlijk "getest" , behalve de inspectie van de feature lijst en een blik op de layout ?

[Reactie gewijzigd door Madrox op 4 juli 2013 14:19]

Er zit gewoonlijk weinig verschil tussen ja, maar als er een keer een board echt achterblijft bij de concurrentie zou het voor Tweakers geen goede beurt zijn als het bord gaan aanraden.
prestatie verschillen zijn niet zo heel groot. wat mij opvalt is het grote verschil in energie verbruik. In idle situatie is de Asrock 20% zuiniger en onder load 10% zuiniger.
Wat mij opvalt aan de fotootjes is vooral hoe krom die moederborden zijn, was me nog niet eerder opgevallen. Vooral die van ASrock die lijkt wel het ergste. Is dat vanwege ... cheapass productie ?
Zoals al eerder vermeld, de kromming is hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de camera.

De ASrock is echter als enige een E-ATX bord, waar de andere standaard ATX zijn.
De afmetingen van de ASrock zijn dus een stuk groter en met andere verhoudingen.
Als je vervolgens een afbeelding van dezelfde grootte gaat maken, dan zal de vervorming is die in de originele foto al zit nog eens versterkt worden.
Een Asrock moederbord is van zichzelf al meestal dunner dan zijn concurrenten. dit betekend dat ze makkelijker kunnen buigen door stress. Maar hoe de moederbord er op de afbeelding eruit ziet, erg treurig. ik zou dit moederbordje graag voor een dag willen uittesten ik ben erg benieuwd wat de kwaliteit ervan is ik geef hem een halve dag }>
Hmm nu zie ik het ook, maar nee het ligt niet aan de productie waarschijnlijk ligt het gewoon aan dat ene moederboord, moederboorden zijn wel vaker scheef uit de doos maar nooit zo extreem.
Zouden die kromme borden niet een gevolg zijn van de camera. Een groothoek achtige lens geeft ook een vertekend beeld. Mogelijk dat de lens van de camera de kromming van de borden sterk overdrijft.

Wat wel duidelijk te zien is, is dat die van ASrock het meest vervormd is ten opzichte van de andere. Of het ook daadwerkelijk zo veel is als op de foto lijkt is mij een beetje onduidelijk.
Zou het leuk vinden om een in-depth review te zien wat nou het punt is van zo'n overpriced bordje ipv een mainstream ding
Zeker voor standaard-gebruik. Ik heb al jaren geen PC meer gebouwd (dus ben er een beetje uit) maar voor casual gebruik kan ik me niet voorstellen dat het zin heeft om meer dan 60,- uit te geven aan een moederbord. En daar kun je dan ook lekker op gamen (zij het niet alles op High, natuurlijk)

Volgens mij heb je dan ook nog genoeg mogelijkheden om in de toekomst wat uitbreidingen te doen (videokaart, geheugen, snellere processor). 9 van de 10 keer als er een nieuwe architectuur uitkomt moet je je moederbord toch vervangen als je echt grote perfomance-upgrades wilt realiseren.

Ik kocht destijds altijd standaard borden aan de onderkant van de middeklasse. Mijn huidige PC heeft een MSI-bord. Overigens heb ik me in dat bord wel vergist achteraf, omdat het qua geheugenondersteuning niet verder gaat dan 3,5 GB. Als je er meer inprikt dan herkent hij het gewoon niet. Maar ja, die heb ik dan ook gebouwd in de tijd dat je met 2GB wel echt het mannetje was.....
Kan ook de beperking van een 32bits OS zijn. Win 64bit al geprobeerd?
Of je iets op high of hoger kan spelen ligt niet aan je moederbord, maar aan de kracht van de cpu en de videokaart. Op een goedkoper mobo kan je nog altijd prima spelen, ook op high en ultra.
als je geen Triple SLI/Crossfire gaat draaien met een grote overclock mag je deze borden al overslaan ;)

Dual SLI / CrossFire met overclock kan je al heel goed op Z87-borden van max 140 euro.

Zonder SLI/CrossFire maar met overclock kan je ook gewoon een Z87-bord van max 110 euro nemen ofzo..

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 4 juli 2013 10:20]

zon moederbord bied extra features aan en betere oc mogelijkheden meer niet

features zoals extra pcie lanes voor meerdere gpu kaarten waarschijnlijk ook thunderbolt ondersteuning extra sata 600 poorten en meet apparatuur om stroom/hitte te meten

dat soort dingen
die asrock moederbord staat nog krommer dan mijn tenen :9 . voor de rest een zeer mooie review ik vind de MSI Z87 een zeer mooie moederbord
Asrock en MSI slechte componenten? Dat baseer je waarschijnlijk op lucht of je eigen ervaringen.

Asrock doet gewoon mee in de overclock top. Als er iets is wat je componenten test op kwaliteit is het overclocken wel.

Een aantal jaar geleden had ik je gelijk gegeven. Toen waren zowel Asrock en MSI kwalitatief een stuk minder dan Asus of Gigabyte, maar hedendaags is dat zeker niet meer het geval.

[Reactie gewijzigd door hawker op 4 juli 2013 11:50]

De Asus en Gigabyte spreken mij ook het meeste aan. Asrock valt af omdat ik niet overclock, en MSI vanwege tja, MSI;) Slechte ervaringen mee (doorbranden, inhoud doos niet compleet en moeilijk doen met retourneren).
Als je niet overklokt kun je beter een B85 of H87 moederbord nemen.
@mizgala28:
Asrock is wel stabiel: hier draait al anderhalf jaar 24/7 een NAS/HTPC, nog niks geks mee gehad. Zo goed als onhoorbaar gekoeld, dus componenten worden wel warm.
Asrock is hedendaags echt wel verbeterd maar waarom zou je en NAS willen overclocken? dat is niet echt bepaald energie zuinig en beetje overbodig.

Daar bij slaat tweakers beetje de plank mis wat betreft deze test. Uit prestaties weten we dat ze redelijk gelijk presteren. Ondanks dat zie je dat gigabyte het beter doet dan de andere 3. Echter als we gaan kijken naar de conclusie zie je 3,5 sterren
Alleen het onderdeel features is slecht op gescoord omdat bezuinigd op de extra's. Daarbij wordt er getwijfeld aan overclockbaarheid vanwege 8 pin. Dan snappen ze dat dit niet het extreme overclockbord is van gigabyte, daar hebben ze de z87x OC voor.
Ten tweede slaan ze de plank mis door borden te testen die allang getest zijn door hardware.info en niet uitgebreider zijn.
Het was interessanter geweest als je borden uitzoekt die of niet getest zijn of die meer op elkaar aan sluiten.

[Reactie gewijzigd door comitatus op 4 juli 2013 14:34]

dat kun je nooit zeggen adhv 1 bord bij 1 gebruiker.
ze vergelijken hier OC borden, en van gigabyte nemen ze nu net een NIET oc bord ...

(gele kleur)

ze moesten de oranje nemen... GA-Z87X-OC
die heeft wel 8 pins voeding voor cpu, n 4x pcie16x

of de oc-force, die heeft zelfs 5x pcie 16x n ineens waterkoeling voorzieningen...

men kon ook de de G1.Sniper pakken... die heeft ook 2 volwaardige 16x slots (en een derde 8x slot) en veel extra features zoals vervangbare op-amp's voor de soundcard ...

soit, naar mijn mening is de vergelijking met het gekozen gigabyte bordje dus niet helemaal correct...
Er is nog wel iets meer niet correct met deze revie dan alleen de keuze van het gigabyte bord.

Bv het schitteren van de afwezigheid van OVERKLOK resultaten.

Typisch tweakers.
Ik mis inderdaad ook de helft van de gebruikelijke benchmarks zeker met een OC line-up.
3 OC borden vergelijken met een 'standaard' hi-end bord vind ik ook nogal kansloos. Zeker om daarna Gigabyte af te rekenen op een "missende" 8-pins. Nou is de vraag of je die nodig gaat hebben met S1150 maar dat laat ik er even buiten.

Net als bij de Haswell review vind ik dit toch weer een slechte en verre van complete review, is het gebrek aan tijd/geld of gebrek aan kunde ? De reviews waren voorheen van veel hogere kwaliteit dan dit.
Ik wil niet zeiken, maar heb het vermoeden dat de dagen van welleer definitief geweest zijn bij Tweakers.
De trent van de bericht geving is een dalende lijn die op het moment wat tweakers nieuws betreft rockbottom heeft berijkt.

Mocht het nog slechter kunnen dan heb ik er vertrouwen in dat tweakers daar wel in zal slagen.

Kortom tijd voor een nieuwe -echte- techsite.
De verslaggeving van E3 was dan wel weer grappig met die video's al denk ik dat ze beter met de (hardware) reviews kunnen stoppen want dit is huilen met de pet op zo.

Wellicht dat je op anandtech en Guru3d beter aan je trekken komt, die hebben altijd goeie en complete reviews en weten ze waar ze over praten als ze iets testen. Als je een non-OC bord tegen OC-borden gaat uitzetten dan heb ik al zoiets van rrrright, geen onderzoek gedaan.
nog intressanter was M5 editie er van, daar was ik wel benieuwd naar.

[Reactie gewijzigd door comitatus op 4 juli 2013 19:09]

Als je iets 27x7 laat draaien, neem dan een Jetway.
Er zijn ook andere redenen om voor een Z87 te gaan. Zoals de extra PCI- Express lanes, die nodig zijn voor een eventuele SLI configuratie.
Dat is puur onderbuikgevoel, de systeembeheerders bij ons zeggen juist het tegenovergestelde. Alleen MSI, en vooral gn Asrock, heb ook vaak genoeg mensen over ASUS horen dwepen terwijl ik daar dan weer juist mindere ervaringen mee heb.

Ik zou het wel eens onderbouwd willen zien. Misschien leuk voor Tweakers om eens te kijken hoe durable, die 'durable' borden eigenlijk zijn. Hoeveel straf kan je zo'n ding geven tot het ophoudt :p
Alsof systeembeheerders bij uitstek hardwarespecialisten zijn 8)7

Heb goede ervaring met Asus, al zo'n 30jr. Met Gigabyte pech, kapotte condensators, een ander plankje was een geheugenslot defect. MSI, ging ook een keer zomaar dood.
Asrock, DOA in het verleden. Toch raad ik geen van allen af, maar mijn voorkeur ligt wel bij Asus. Enige obstakel? Let op het geheugen, ze zijn weleens kieskeurig. Verder nooit geen last gehad.
geen 30 jr, maar wel de zelfde ervaringen. Gigabyte 3 verschilde borden, 3 keer andere problemen. msi alleen ervaring in de GPU's maar ook diep triest.

En Asus het zelfde: eerst lezen of je geheugen ondersteunt wordt
Zelfde ervaring met Asus. Heel tevreden over. Zowel mijn huidig mb als mijn vorige graf kaart is/was van Asus. De koeler die op de graf kaart was gebouwd was heel solide. Als ik dit vergelijk met mijn huidige graf kaart van Sapphire is Asus toch wel meer solide. De pcb is bijv veel dunner op de Sapphire en de koeler van goedkoper plastic.

Enige (klein) nadeel zoals je zegt is ook mijn Asus mb kieskeurig wat betreft ram geheugen. Je moet goed kijken op de website van de geheugenfabrikant of het geheugen door het mb ondersteund wordt , anders kan het slecht aflopen (zoals met mijn Geil memory modules).
En ook dit weer zijn alleen jou persoonlijke ervaringen. Ik heb dan weer regelmatig bij overclockers een Asus ROG bord defect uit de doos zien komen. Presteerd de laatste ROG bord voor Haswell ook minder etc.

Mijn persoonlijke ervaringen met mijn eigen machines zijn dat MSI, GIgabyte en Asus allemaal gelijke kwaliteit leveren.
Heb je helemaal gelijk in, daarom zeg ik ook "Toch raad ik geen van allen af" ; juist om die reden en ik ook wel weet dat de andere merken ook regelmatig leuke, goede plankjes hebben. En ik zal ook niet zeggen dat Asus heilig is, ook die laten steken vallen. Ja, allemaal hebben ze DOA's etc. De een wat meer, de ander wat minder. Inherent aan techniek, produktie, mensenwerk etc.etc.

Maar ik reageerde vooral op dekwalificatie "systeembeheerders", wat weinigzeggend is, net als mijn persoonlijke ervaring.

Zo ken ik ook een hostingprovider, die met hardware bezig was; meneer kan niet eens een opteron stabiel laten opereren, terwijl er tienduizenden servers met opteron's wereldwijd in gebruik waren. Die beweerde dus dat het bagger was en er niks mis was met zijn hardware kennis.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 5 juli 2013 07:13]

Alsof systeembeheerders bij uitstek hardwarespecialisten zijn

Ja als je zoals bij ons, de godganse dag bezig bent laptops en workstations te upgraden en repareren, en daarnaast ook nog wat systeembeheer doet, dan heb je vast geen verstand van hardware ;)
Veel mensen die al jarenlang moederborden hebben lopen schroeven hebben te doen gehad met allerlei merken, en niet alleen de goedkopere merken, maar ook de goedkoopste types van de duurdere merken. Deze kwamen gewoon bulk binnen en sommigen gingen ook echt met bosjes kapot. Maar het was goedkoop, dus bouw maar weg. Bepaalde merken krijg je dan vanzelf een afkeer van.

Met ECS, Biostar en Foxconn kun je bijvoorbeeld een mazzeltje hebben en voor een paar tientjes een bord kopen waar je jaren mee kan doen, en uiteindelijk zelf nog bij iemand wegbouwt als je er niks meer mee kan.

MSI is bijvoorbeeld een merk dat ik vermijd, wegens slechte ervaringen uit het verleden, en gezien het een a-merk is kan ik net zo goed voor een Gigabyte of een Asus gaan gezien dat in de prijs weinig uitmaakt.
Maar meestal althans de oude rotten van het vak die ik ken weten niks nada van componenten. Ze zijn namelijk netwerkbeheerders met verstand van os en software router/server gericht.

Bij informatie over gamen kan je beter bij (ik wil niemand beledigen) de oudere gamers zijn. Dit doordat hun oordeel meestal eerlijk is en niet gebaseerd op meningen maar op feiten.
Als je de afbeeldingen bekijkt lijken de moederborden erg krom te staan.
MSI en Asrock gebruiken geen slechte componenten naar mijn idee, tenminste ik heb er geen slechte ervaring mee gehad.
U bent in het rijke bezit van een beeldscherm van net vr de Trinitron types wellicht??
:+ }> :+

On-topic: Geen van deze fabrikanten gebruikt slechte componenten. Het is zelfs aannemelijk dat erg veel uit dezelfde fabrieken komt.
Ik mijd zelf ASUS als het even kan, nog niets wat ik van hun heb aangeschaft werkt naar behoren. ASRock en Gigabyte hebben me daarintegen nog nooit problemen opgelevert, MSI heb ik (nog) geen ervaring mee.

Verder zie je op de foto's dat het ASRock moederbord ietwat krom is bij de PCI-e sloten (vooral op de foto vanaf de aansluitingen gezien). Neemt niet weg dat het een mooi moederbord is. Hoe zit het met de geluidsproductie van het ventilatortje?

Wel vraag ik me af of je bij het MSI moederbord een brede koeler voor je CPU kwijt kan, het lijkt me dat de koeler voor de stroomvoorziening dit belemmert?

[Reactie gewijzigd door Yoshi2889 op 4 juli 2013 15:49]

Dat gevoel heb ik met ASUS ook maar het is onterecht. Al vele vage problemen gehad met ASUS moederborden maar uiteindelijk heb ik ze allemaal weten op te lossen. Nog nooit een moederbord voortijdig moeten weggooien of retourneren.

MSI vermijd ik omdat ik er niet rechtstreeks bij terecht kan voor garantie (en hun videokaarten wl voortijdig stuk gingen).
Op basis van welke studie schrijf je dit? Beetje kort door de bocht, al deze merken mag je gerust als A-merk omschrijven.
Componenten op Asus borden mogen dan goed zijn, de software is dat zeer zeker niet. Ik mijd al sinds jaar en dag na 3 keer in korte tijd ruk biossen vol bugs te hebben gehad van Asus.
Hoe bedoel je krommer dan je tenen?
Ik zou zelf MSI en Asrock mijden, slechte componenten, dan mogen ze in het begin goed zijn 5 vd 10 keer gaat er iets mis na een tijdje en heb je er niks aan.

Asus of Gigabyte, rest niet.
Asrock is gewoon een goed merk wellicht niet kwalitatief het beste maar is zeker niet slecht!
sinds de Xtreme serie moederborden zijn ze heel goed voor de budget gamers/oc'ers die geen godsvermogen over hebben voor bijvoorbeeld een maximus of RoG moederbord van asus

Gigabyte is imho op het niveau van Asrock als het gaat om moederborden maken


wat je echt niet wilt hebben is Biostar of Foxconn troep

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 4 juli 2013 12:21]

Ik zie toch heel duidelijk dat de kromming van het bord van Asrock aanzienlijk is.
Duidelijk meer dan de anderen, dus lijkt het me dat het niet alleen camera vertekening is.

Geeft toch misschien iets aan over de kwaliteit?
Misschien ligt het bij het Asrock bord aan de koeler van de chipset?
Ik heb zelf een Gigabyte (UD3H) en als je die met PC koeler erop bekijkt (buiten de kast) staat deze nog 3x zo krom als deze Asrock. Dit zal waarschijnlijk voor alle borden zo zijn.
Waarschijnlijk is het de vervorming door de cameralens die je ziet.
En de lensvervormd alleen als een Asrock voor verschijnt? ;) Nope dat moederbord is wel degelijk 'krom' maar het kan komen voor iets aan de onderzijde wat we niet kunnen zien.
echt niet. Kijk naar de schaduw
Hahah spuit elf
Ik vermoed dat het komt door de koeling. Zelfs met het plaatje op de achterkant van het moederbord trek je bij het aandraaien van de koeling vaak het moederbord alsnog krom.
Hoeveel beter presteren deze borden dan een beetje een compleet bord van 130,-? Wat rechtvaardigt de hoge prijs? Ik kan met mijn bordje ook prima overclocken en kost de helft.

[Reactie gewijzigd door janwillem_v op 4 juli 2013 08:21]

Nu je zelf over overclocken begint... ja dan maakt het wel meer uit. Ga je overclocken dan wil je echt wel dat er bijvoorbeeld goede condensatoren op zitten.

Duurdere borden kunnen vaak ook net iets beter de hitte kwijt van de belangrijke componenten en dat kan ook weer belangrijk bij het overclocken zijn.

Duurdere borden betekend vaak naast een iets betere prestatie standaard een mix in meer of mindere mate van het volgende: Meer features / beter voor overclocken.

Dit verhaal gaat niet in alle gevallen op! Maar ik betaal ook graag meer als het audio circuit gescheiden op het moederbord zit met een goede chip. Bij standaard realtek heb ik toch altijd de neiging om er een betere audio kaart in te drukken.

[Reactie gewijzigd door Taranis666 op 4 juli 2013 08:32]

Goede reactie. Een goedkoper model zal niet veel slechter presteren maar maakt gebruik van andere componenten. Hier zit meestal een goedkopere NIC in. Krijgt niet alle mooie en handige software meegeleverd die een Deluxe dan weer wel heeft. Ook heeft een duurdere MOBO meerdere SATA aansluitingen USB en zitten er meetpunten op en noem maar op. Voor elk doel is er wel wat
Ik gebruik al jaren Gigabyte en heb nu geen problemen meer, waar ik daarvoor altijd zat te klooien om MSI en Asrock bordjes (zelfs zonder overklokken) stabiel te krijgen.
Op mijn stage kwamen voornamelijk computers met kapotte Arock moederboorden, vaak niet ouder dan jaar of 2, en de garantie regeling is een ramp, we vervingen ze voor niks als ze bij ons gekocht werden (toen ze nog werden verkocht omdat mijn stagebegeleider niet wist hoe slecht ze zijn).

Met MSI valt het aantal reuze mee, maar de schade niet vaak was de CPU dan ook dood en dat is niet fijn als het een pepperdure i7 van 400 euro of meer was, met garantie ging het ook moeizaam maar het lukte wel.

Uiteindelijk verkoopt hij alleen nog Gigabyte, Asus en Intel moederboorden.
Was de stage recent of al langer geleden?

Vroeger waren asrock en MSI toch echt budget merken maar ik hoor en lees de laatste tijd veel goede dingen over deze merken?
Waarom een high-end bord nog uitrusten met USB2 poorten? Bord is niet voor de massa dus kleine prijs voor chipset x grote aantallen afzet is hierin imho ook geen argument. Dergelijke bordjes gaan toch minimaal 3/4 jaartjes mee (als je de + investering wilt afschrijven over komende jaren).
Dat is vanwege compabiliteits redenen als iets bijv. een toetsenbord het niet doet op usb 3.0 kun je hem altijd aansluiten op usb 2.0. En het kost natuurlijk extra geld omdat maar 6 usb 3.0 poorten op de chipset zitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Microsoft Windows 10 Home NL Apple iPhone 6s Star Wars: Battlefront (2015) Samsung Galaxy S6 edge Apple Watch Project CARS Nest Learning Thermostat Economie en maatschappij

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True