Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 125 reacties

Voorlopige conclusie

ArmA III moet gamers bedienen die Call of Duty en Battlefield eigenlijk maar onzin vinden. Die gamers hebben behoefte aan een realistischere versie van digitaal oorlogje spelen en ArmA III biedt precies dat. Doet het spel dat perfect? Vooralsnog niet. We zagen best nog wat foutjes en rare reacties van de ai. Globaal doet de game echter precies wat hij moet doen. Wie houdt van gameplay waarin roekeloosheid wordt afgestraft en zorgvuldigheid wordt beloond, is bij ArmA III aan het juiste adres. In dat geval is er meer goed nieuws; de bètatest is begonnen, dus je kunt de game nu al spelen. Daarvoor betaal je wel, maar voor het bedrag dat je neertelt om nu al te spelen, krijg je later ook meteen de volledige versie van de game, die later bovendien voor een hoger bedrag zal worden verkocht. Ga je de bèta spelen, dan zul je wellicht ook een aantal vernieuwingen zien die wij zelf nog niet voorbij hebben zien komen, zoals de mogelijkheid om onder water te vechten…

Titel ArmA III ArmA III pack
Platform Pc
Ontwikkelaar Bohemia Interactive
Uitgever Bohemia Interactive
Releasedatum 2013

ArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA IIIArmA III

Lees ook de gebruikersreview

Populaire gebruikersreview


Door Jurian Ubachs

- Redacteur

Jurian werkt sinds 2008 bij Tweakers, maar bouwde voor die tijd al ruime review-ervaring op bij onder meer InsideGamer. Hij heeft een voorliefde voor rpg's en sportgames, maar is van alle markten wel thuis, al vindt hij mmorpg's stiekem iets te tijdrovend om echt goed mee aan de slag te gaan. Om te zorgen dat hij een gefundeerde mening over de geteste spellen kan geven, speelt hij vaak thuis verder of vliegt hij naar de andere kant van de wereld om de informatie uit eerste hand te horen.

Reacties (125)

Reactiefilter:-11250125+172+210+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
De BETA wordt gespeeld op de eiland Stratis, in de final release van de spel wordt de complete eiland vrijgegeven. En voor degenen die dachten dat Stratis al te groot was:

http://i.imgur.com/jNaMIuY.jpg

Ik heb de Supporters edition van ARMA III gekocht,en zit ik nu al op 975 uurtjes in de spel.

ArmA 2 vond ik ook qua game geweldig. Zowel om de sandbox, de multiplayer(met DayZ als een kers op de taart) en de campagne. Het gebrek aan goede physics en prestaties vond ik eigenlijk het enige minpunt.
Daardoor voelt de gameplay ng logger aan dan het daadwerkelijk is.
Bohemia Interactive is een van de laatste studio's die trouw zijn gebleven aan de PC gamers en daarom blijf ik alle addons en spellen pr-orderen.

[Reactie gewijzigd door Essox Lucius op 28 juni 2013 13:47]

Lol, lijkt wel op spanje met italie en Sicilie en nog een eiland.
Kijk hier es: http://www.openstreetmap....mp;mlon=25.25&zoom=11

"Geen Grieks eiland meer" m'n neus :P (het Stratis eiland ligt iets naar het zuiden).
Het mag dan feitelijk nog wel hetzelfde eiland zijn, in de game zullen andere namen gebruikt worden. Beetje zoals je in Grand Theft Auto 'Vice City', 'Liberty City' en 'Los Santor' hebt ipv Miami, New York en Los Angeles.
Het ziet er inderdaad goed uit, de alpha was al leuk om te doen (de aanschaf was toen nog goedkoper).
De hoeveelheid toetsen om het spel te spelen is wel gigantisch.

Battlefield 3 is ook goed en leuk om te doen, maar Arma 3 is een stuk spannender en moeilijker, je moet echt goed uitkijken en nadenken wat je doet en samenwerken met je mede (computer)spelers.

De engine is dezelfde maar door ontwikkeld zoals het hier lijkt :
ARMA 3 will be using the newest version of Bohemia Interactive's own Real Virtuality game engine. New features compared to previous ARMA games include:[8]
Enhanced mission editor
Support for DirectX 10 and DirectX 11[12]
20 km view distance
Ragdoll physics
Physics enabled vehicle handling and environmental objects (PhysX 3[13])
Underwater environments, vehicles and diving
Weapon and uniform customization
Volumetric clouds
Render to Texture
Improved lighting engine
Support for Java
Support for six degrees of freedom
Improved Radio chatter, as previous games used radio chatter that was clearly several sound files placed together. New form of radio chatter is more fluid.
http://en.wikipedia.org/wiki/ARMA_3

[edit]
meer over de engine : http://en.wikipedia.org/wiki/Real_Virtuality_(game_engine)

[Reactie gewijzigd door cable_son op 28 juni 2013 08:22]

Klopt, de engine is zoals ik het begreep modulair opgebouwd waarbij aparte modules veranderd kunnen worden, zo was bijvoorbeeld take on helicopters een soort versie 3.5 van de engine waar de wolken e.d. Al wel waren aangepast.
Nou is dat niet eerder de norm van software enginering van grotere software applicatie om het gestructeerd en modulair te maken.
Als in loose coupling en modulaire opbouw. De OOP manier.
Ik denk eerder dat niet modulair eerder de uitzondering is.
Ik heb ARMA2 gekocht om DayZ te gaan spelen. Een geweldige mod voor een geweldig spel. Van het spel moet je (helaas?) niet te veel verwachten. De besturing is lastig en er zitten soms zijn er vervelende hacks. Ondanks die problemen is de game en de mod het meer dan waard. De aanpak is ten opzichte van BF en COD compleet anders. Het realisme ligt veel hoger en dat zorgt voor een andere aanpak. Zo maakt de keuze van een wapen echt veel uit en de manier van schieten.

ARMA3 legt het niveau van de game een stug hoger.
Er zijn een boel verschillende manieren om je te verplaatsen en je te positioneren. Waar je in BF3 kan staan, hurken en liggen kan je in ARMA3 op zo veel meer manieren een positie innemen. Zo kan je altijd de perfecte positie innemen om zo veilig mogelijk een tegenstander onder vuur te nemen. Ook zijn er een boel verschillende manieren om je te verplaatsen. Naast kruipen, lopen en rennen kan je andere tactische houdingen aannemen.
Dit filmpje geeft een zeer goed beeld van wat er mogelijk is: http://youtu.be/G8vrbzNYEwM

Als je opzoek bent naar een nieuwe uitdaging in militaire game dan is ARAM3 het proberen meer dan waard. Naast de standaard game modes zijn er ook genoeg mods te spelen die veel toevoegen aan de game. Ook hebben ze de besturing aangepakt zodat de game een stuk makkelijker is te spelen/bedienen. Naar mijn idee is ARMA3 een shooter die je niet mag missen als je graag soldaatje wilt spelen.

EDIT
Na het lezen van de review wil ik nog graag wat aanvulling geven over het realisme van de game. De review gaat naar mijn idee niet diep genoeg op in.
De positie die je inneemt als je gaat schieten heeft heel veel invloed. Voor het beste resultaat moet je gaan liggen maar dan zit het gras soms in je gezicht. En als de kogels je arm raken kan je minder goed richten. Ook is de houding je aanneemt tijdens het lopen een belangrijke keuze, zie het filmpje op youtube.
Navigeren in de game kan ook op verschillende manieren. De kaart heeft hoogtelijnen die gebruikt kunnen worden om de positie en richting te bepalen. En een kompas kan worden vervangen door de zon of sterren. In DayZ is dat erg handig als je wel een kaart hebt maar geen kompas.

[Reactie gewijzigd door CyberFly op 28 juni 2013 10:02]

Het filmpje waar je naar verwijst geeft echt een heel goed beeld van alle verschillende lichaamshoudingen, geweldig.

De Arma serie is een stuk realistischer dan America's Army, m.i. n van de beste shooters ooit.
Ik heb zelf enige tijd geleden Arma2 'compleet' aangeschaft met het idee DayZ eens te spelen.
Maar Arma2 is zo'n uitgebreid spel dat ik het komende jaar nog niet aan DayZ toekom denk ik ;)

En dan is er nu ook Arma3, wat ik op de schermafdrukken en bovenvermeld filmpje zie is echt om je vingers bij af te likken. Het ziet er echt fantastisch uit. Ik hoop er in de zomer van 2014 aan te kunnen beginnen :o
ArmA 1/2/OA speelt met de default controls nogal lastig.

Als je onder Game Options de Head Bob en de Aiming Dead Zone uit zet dan speelt het als een gewone shooter.

http://youtu.be/0PQg6-aLfaI
Ben al jaren een groot fan van de Arma spellen! had daarom ook gelijk Arma 3 Alpha aangeschaft toen deze uitkwam op Steam. Echt een aanrader voor mensen die van realistische shooters houden.

n van de leukste opties vind ik de Editor in Arma 3 waarin je zelf je eigen missies/situaties kan maken.

Als je Arma speelt neem dan ook eens een kijkje op http://www.armaholic.com/ heel veel mooie mods en extensies voor de Arma series! :)
Ja de editor! Houdt mij ook al uren zoet.
Als het niet MP is zit ik in de editor. Beetje fantasie gebruiken en missie bouwen maar ^^ heb recentelijk nog een co-op search & destroy missie gemaakt. Al vele uren plezier mee met wat maten ^
Dit ziet er toch wel erg goed uit. Of het mij persoonlijk kan bekoren weet ik nog niet. Maar ik vind het een ware toevoeging dat ARMAIII toch blijft verbeteren.

Wat me niet duidelijk is geworden, is er een geheel nieuwe engine of is het een door ontwikkeling op ARMAII.

Hopelijk maken ze het spel mooi af, ik heb nog steeds een nare smaak van de samenwerking tussen Codemasters en Bohemian met Operation Flashpoint: Dragon Rising. Dat spel destijds gekocht en heeft me erg teleurgesteld.

[Reactie gewijzigd door Mystikal op 28 juni 2013 08:13]

Het is de engine genaamd Real Virtuality waarop al hun games gebouwd zijn.
Arma 3 is gebouwd op versie 4 waar arma 2 nog gebouwd is op versie 3.
Vind je dat serieus? De screenshots zijn inderdaad mooi (vooral de voertuigen) maar als het meer is zoals het videofragment op de eerste pagina is het waardeloos. Ik heb zelden zulke vreselijke graphics gezien in een moderne game. De bewegingen van de soldaten, het mondingsvuur bij het schieten, de manier waarop een ruit kapot gaat, echt vreselijk. Dit lijkt Battlefield 2 wel..

Ik wilde speciaal nog het appartmentengebouw / kazerne noemen die op een gegeven moment voorkomt. Zo vanaf de buitenkant is het gewoonweg lelijk, de rendering ziet er niet uit. Er zit geen detail aan, gewoon recht toe recht aan, wat mij betreft niet van deze tijd.

Ondanks dat ik het concept van de Arma series mooi vindt, zal ik er op deze manier waarschijnlijk snel klaar mee zijn.

EDIT: het mod systeem gebruiken om mensen waar je het niet mee eens bent omlaag te zetten is behoorlijk goedkoop, offtopic of irrelevant is dit in ieder geval allerminst.

[Reactie gewijzigd door MuFFIN 007 op 28 juni 2013 14:48]

http://www.youtube.com/watch?v=NUWf2hxpBoI 1080p, fullscreen.

Zo beter?

Wat trouwens ook een geweldig aspect van ArmA games blijft is dat de combat zelf niet gescript is. De plaatsing van de units (met instelbare randomization), de waypoints en de eventuele spawn triggers zijn scripted, maar verder speelt een missie bijna nooit hetzelfde. Hierdoor is de engine wel redelijk zwaar omdat zo'n beetje elke unit een aparte AI heeft.

Ook online blijft het n van m'n favoriete shooters. Waar je bij Battlefield 3 als een bezetene heen en weer rent terwijl alles om je heen ontploft is het bij ArmA meer zoals echte oorlogvoering. De vijand zoeken op het gigantische eiland, krachten sparen (niet sprinten tenzij noodzakelijk anders zorgt je zware ademhaling ervoor dat je slecht kunt mikken), vijand zoeken, vinden, bevestigen en neerknallen. Ook het feit dat je aan 1 goed geplaatste kogel genoeg hebt om het loodje te leggen zorgt dat je veel meer dekking zoekt en wel twee keer nadenkt om op een MG af te rennen.

http://youtu.be/SpK7FW5LOns (ArmA 2)

[Reactie gewijzigd door Persei84 op 28 juni 2013 17:35]

Dit ziet er inderdaad al stukken beter uit! Blijkbaar ben je een kenner, want ik heb twee vragen naar aanleiding van de link die je gaf:
- hoe werkt het 3rd / 1st person systeem?
- wat is de rol van voertuigen / tanks in de game?

Verder dank voor de verheldering!
Als de server het toestaat kun je met de numerieke enter toets wisselen tussen third person en first person. De server kan dit blokkeren om het realistischer te maken. Met third person kun je bijvoorbeeld langs dekking kijken om de vijand te zien zonder jezelf in gevaar te brengen wat niet geheel realistisch is. Het geeft ook een ander gevoel als je in het lange gras ligt en je kogels langs je oren hoort vliegen. Met third person kun je eenvoudig zien waar het vandaan komt, met first person zie je niks anders dan gras en schijt je je broek vol.

Qua voertuigen is het wederom afhankelijk van de server en het type spel dat je speelt. Het is echter niet zoals in Battlefield dat je een tank kunt besturen en schieten tegelijk. Of nou ja, het kan wel, alleen moet je dan steeds handmatig de tank stilzetten en naar de gunner positie verplaatsen (tanks hebben een driver, gunner en commander). Ik weet nog wel dat er bij OFP een multiplayer mode was waarbij je een hele lange brug moest veroveren inclusief vehicles enzo. Dat was echt magisch.

http://youtu.be/1-Tl18UtNPc Alle vehicles in ArmA 2 (ja dat zijn er nogal wat). Allemaal met waarheidsgetrouw interieur.

http://youtu.be/8m_DP83tiW0 Alle vehicles in ArmA OA (ArmA 2 maar dan in het Midden Oosten).

http://youtu.be/X03SVGktjLs Wat je met een mission editor allemaal niet kunt doen.

http://youtu.be/tTYTWHfwAzc Hoe een tank te berijden.


http://youtu.be/pe0Stlk2FsE ArmA 3 vehicles

[Reactie gewijzigd door Persei84 op 28 juni 2013 23:26]

Ik weet niet maar alle dingen die je net zegt doe ik in bf3 anders word je alleen maar neergeschoten!
Denk dat dit niks voor mij is,gaat me te snel vervelen(als ik soldaatje wil spelen was ik wel voor defensie gaan werken)en ik ben meer een lone wolf die van achteruit naar voren werkt en ik hou ook van ander mods ctf,gunmaster,rush
Had alleen liever gezien dat het geluid en de recoils van wapens wat getrouwer waren geweest bij bf3!

[Reactie gewijzigd door hmmglaser op 30 juni 2013 01:33]

Hmmmm detail is lager dan een gemiddelde call of duty of battlefield variant omdat de mappen zo groot zijn. Met een rondje om het eiland lopen ben je echt wel een paar uur of langer zoet mee. Beetje appels met peren vergelijken :/
Dat snap ik, maar dan toch.. Battlefield 3 heeft ook een aantal aanzienlijke maps, waarin je echt wel 10 minuten aan het lopen bent van de ene naar de andere kant, en dat ziet er zoveel beter uit. Ik denk dat ze het best mooier hadden kunnen maken, maar dat daar de focus qua tijd niet op lag, of er geen budget voor was.
Als je denkt dat Battlefield 3 grote mappen heeft, de "hoofdmap" (Bohemia spreekt zelf van gebieden i.p.v. het spelen op mappen) is Altis, oorspronkelijk bekend van het echte eiland Lemnos met een oppervlak van 476 km2. Tel daarbij nog even de zee bij op met volledige onderwateromgeving, en je komt snel tot de conclusie dat je zelfs met voertuigen niet de andere kant in 10 minuten gaat halen, je bent zo een half uur kwijt.

Niet verwonderlijk dat de meeste scenario's zich concentreren in bepaalde gebieden op de kaart en er anders transporthelikopters en vliegtuigen klaar staan.

Voor de rekenkracht betekent niet alleen dat je ontzettend ver kan kijken (tot en met 15 kilometer is geen punt), maar vooral ook dat alles wordt berekend. Als er 5 km verderop ergens een zwaar artilleriebombardement plaatsvindt, hoor je het, inclusief reflectie van eventuele ravijnen en lichtflitsen als het 's avonds of 's nachts is. De simulatie maakt het noodzakelijk dat niet een klein mapje zoals in BF3 of CoD wordt berekend, maar alles op het complete eiland wat er aan kogels gebeurt, lichtflitsen, geluid etc.
Ik herinner mij nog de destructie in ofp1 huisjes verformd als bierblikje.
Ondanks dat ik crysis stalker en metro gewent ben.
Ben ik wel bewust van de draw distance. En er is amper margin van tactical error. Dus ik kijk liever goed rond en wel gemikt vuur op afstand. Dan close up. Want dan is het snel voorbij.

Ik hoop dat het editor er weer bij is en er zooi wapen mods komen.
En dan rond banjeren met kriss V en een barret .416.

Maar zelf speel ik van wii onrails shooter de cod en BF op PSN .
Bf3 ook op PC maar ook de milsimgames.
Arma is meer van de draw distance en performance dan de fancy graphics, ik denk ook dat dit niets voor jou is. :)
Ik denk dat de moderne pc's nog moeite hebben om OFP1 alles vol open te zetten. Juist doordat je op kilometers (virtueel) ver popetjes kan zien lopen en neerschieten als je goed bent dat zorgt ervoor dat de graphics wat simpel zijn misschien.
Ik ga het sowieso proberen, maar ben inderdaad wat sceptisch over de kwaliteit van de omgevingen..
Zegt dat woord 'Alpha' in beeld je ook iets? Inmiddels dan zelfs Beta, maar dan nog zal ook de engine niet volledig klaar zijn.
Ach.. Als je een gemiddelde leger basis ziet in Oost Europa dan zijn die ook vrij simple uitgevoerd en zit er geen details in de gebouwen. Behalve dat ze vierkant zijn en lelijk stuckwerk :+
Die video heeft ook duidelijk de kwaliteit niet zo hoog staan. Het is korrelig en veel textures zijn bij lange na niet zoals ik deze zie als ik ArmA III speel.
Daar dacht ik ook al aan inderdaad..
Dat is dan ten onrechte, want met Dragon Rising had Bohemia al niets meer te maken. Alleen de eerste Operation Flashpoint is door hen gemaakt. Na de breuk heeft een ander team de daarop volgende Flashpoint-titels gemaakt.
Precies, en de eerste paar uitbreidingen op flashpoint waren nog wel leuk. Maar OFP 2 was echt diep en diep triest.
Heb me altijd erg vermaakt met de OFP serie, alleen de hoeveelheid bugs was zeer ergerlijk met name in multiplayer. ArmA2 heb ik maar even geprobeerd, maar op de een of andere manier als ik ging rennen in de game werd ik heel naar van, soort motion blur. Ik kon er iig niet tegen en heb ik nog nooit bij een andere game mee gemaakt. Hopelijk is dat bij Arma3 beter.
De motion blur kan je uitzetten, vlgs mij door post-processing uit te schakelen.
Nee,hij bedoeld de head bob in game denk ik,daar word je zeeziek van. Die kun je in game minder of helemaal uitzetten.

http://www.youtube.com/wa...ailpage&v=0PQg6-aLfaI
Er is een no-blur mod in omloop dan kan je PP mooi aan laten.
Is helemaal niet nodig in de beta kan je twee soorten motion blur afzonderlijk regelen en of uitzetten zonder dat je de andere PP opties moet uitschakelen.
wat mij altijd tegen houd om dit soort spellen te kopen is dat 70% van de spelers denken dat het battlefield is en lekker gaan zitten maaien op alles wat ze zien.
bederft het spel voor de meer serieuze spelers. die graag met een geordend team proberen er een serieuze missie van te maken.
Dan knal je ze toch neer? Spelers die in het rond maaien zijn makkelijk te vinden en die aanpak werkt echt niet in dit spel.
Nee hoor. De BF / CoD volk is snel genoeg gedemotiveerd.
Ze komen niet mee in een partijtje annex :p

Ruimt zichzelf op en ik heb er dan in mp ook weinig last van
Je kunt ook beter niet in random public servers missies gaan meespelen. Soms gaat het goed, maar meestal is het ruk. Zoek eens op Tangodown (zie ook YouTube), een open NL community waarbij je vrijblijvend aan georganiseerde missies mee kunt doen waarin tactiek en teamwork centraal staan. Gewoon een balans tussen realisme en fun :)
Ik heb het nu ook een tijdje maar de knoppen zijn een verschrikking, het is niet mogelijk om ze te toe te kennen op f1 f2 f2 of simpelweg 1, 2 of 3. Dat maakt het wisselen van wapen vrijwel onmogelijk om mijn gametoetsenbord en werken de acties maar half. Dit verpest voor mij al een heel deel van het spel als je niet eens kan spelen omdat de knoppen niet naar behoren werken.
Zou nog met de alpha/beta fase te maken hebben, dat je de toetsentoewijzing nog niet kunt aanpassen. (remappen)
Je kan naar beneden scrollen en dan uit de hotlist je switch kiezen. Het gebeurt toch nooit dat je a la CoD binnen 1 sec je side arm nodig hebt. Eigenlijk gaat vrijwel alle interactie met de muis en spactiebalk. Sowieso heb je de F toetsen nodig om je squads te beheren in singeplayer.
de F1 en 1,2,3 reeks kun je inderdaad niet aanpassen helaas. Switchen van je wapen kan overigens wel gewoon met ;
Nog een tip: Even launcher/rifle switch op linker ctrl + ; zetten. Op die manier heb je dan mooi een universele modifier key (linker control is bijvoorbeeld ook voor de stances) en kan je wel gewoon goed switchen tussen wapens.
is arma 3 eigenlijk coop te spelen?
Het ondersteund wel coop, volgens mij zaten in de Alpha (nog) geen coop missies/campaign maar waren er wel (custom made) coop missies te downloaden. Het mooie is dat het spel zo moddable is dus je kan er alle kanten mee op :)

Misschien krijg je in de final wel extra dubbele kado krat zegels http://www.coop.nl/ (/flauwmodus)
Er zijn COOP missies beschikbaar (al sinds de alpha.)
Het loopt alleen ontzettend slecht op mijn systeem i.v.m. mijn processor denk ik, AMD phenom ii x6 1090t. dus upgraden naar I7 4770k zal denk ik mij goed doen.
Het is dan ook nog in beta, zal nog wel het e.e.a. worden geoptimaliseerd. Het spel is nog niet klaar.
Nou nee hoor! ik heb een 3570k en een radeon 7950 kaart en de multiplayer draait echt helemaal ruk! cpu en videokaart staan maar op halve kracht te draaien.
Misschien kun je de view distance omlaag zetten naar ongeveer 3km, de post processing uit zetten en online kijken naar andere optimalisaties?
die heb ik al helemaal laag staan. aa heb ik ook uit staan.
Met een 2500k en een AMD Radeon HD 7950 behaal ik met alles up "ultra"(ook AA etc.) en de view distance op 2km wel degelijk 30-40fps.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Microsoft Windows 10 Home NL Apple iPhone 6s Star Wars: Battlefront (2015) Samsung Galaxy S6 edge Apple Watch Project CARS Nest Learning Thermostat Sony

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True