Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 193, views: 517.269 •

High-end gamesysteem

In deze editie van de BBG is het terug: het high-end gamesysteem. De gamer kan met dit systeem verwachten dat hij zijn spellen, waaronder toekomstige games, op hoge instellingen kan spelen. Voor dit systeem was een budget van 1500 euro beschikbaar, exclusief randapparatuur. Door de interessante optie van GTX770's in SLI komen we maar net rond met dat bedrag, maar dan heb je ook een echte krachtpatser.

Basisonderdelen

Intel Core i5 4670K Boxed

Het high-end gamesysteem kent veel kenmerken van het mainstreamgamesysteem, zoals ook het geval is met de processor. Ook hier wordt de i5 4670K gekozen. Hyperthreading, het meeste noemenswaardige verschil tussen de i5 4670K en de i7 4770K, biedt bij de meeste games geen noemenswaardig voordeel.
linkHaswell review @ Tweakers

Scythe Mugen 3 PC Games Hardware Edition

De opvolger van de populaire Scythe Mugen 2 heet simpelweg Scythe Mugen 3. In ons systeem plaatsen we de speciale game-editie. Deze is uitgerust met twee ventilators en houdt de processor onder alle omstandigheden mooi koel.

Score: 4.5€ 119,50Moederborden Gigabyte GA-Z87X-D3H
Gigabyte GA-Z87X-D3H

Bij dit systeem wordt een sli-opstelling van GTX770’s gekozen. Deze keuze heeft ook invloed op het moederbord, omdat er nu twee pci-e-16x-sloten vereist zijn, met voldoende tussenruimte.

De nieuwe Z87-moederborden zijn in vergelijking met de oudere moederborden met Z77-chipset iets duurder, maar Gigabyte heeft met de GA-Z87X-D3H een uitgebreid S1150-moederbord voor een redelijke prijs. Dankzij de Z87-chipset is het overklokken van de processor mogelijk, waar ook rekening mee is gehouden door de energietoevoer van de processor te voorzien van koelingselementen. Uiteraard ondersteunt het bord functionaliteit als usb 3.0 en sata-600.

Er zijn duurdere moederborden te koop, die bijvoorbeeld meer sata-poorten of uitgebreidere koeling bieden. Deze extra functies zijn doorgaans niet heel relevant voor lezers van dit onderdeel van de BBG.

Crucial Ballistix Tactical BLT2C4G3D1608ET3LX0CEU

We kiezen voor 8GB werkgeheugen dat op 1600MHz is geklokt; dat is voor het gros van de gamers voldoende. Deze modules van Crucial hebben geen hoge heatspreaders, waardoor dit geen conflict zal opleveren bij het installeren van de processorkoeler.

Lezers die denken meer capaciteit nodig te hebben, kunnen simpelweg het setje van 16GB kiezen. Uiteraard is er ook geheugen te koop met hogere kloksnelheden, maar de prestatiewinst daarvan is vaak nihil.

Gigabyte GeForce GTX 770 2GB

Een gamesysteem kenmerkt zich door zijn videokaarten, want deze hebben de grootste invloed op de prestaties. Deze editie wordt het high-end gamesysteem ruim voorzien van grafische kracht door te kiezen voor twee GTX770’s in SLI. Hiermee ben je verzekerd van tijdenlang games spelen op de hoogste instellingen. De GTX770 is opgebouwd rondom de GK104-chip. Dezelfde chip zit ook op de GTX680 en de GTX770 is in principe een GTX680 met hogere kloksnelheden. De GTX780 is een stuk duurder, maar levert relatief gezien weinig extra prestaties.

Ons oog valt op een model van Gigabyte, omdat dit model is uitgerust met een goede koeler, goed leverbaar is en ook nog licht is overgeklokt. Verschillende fabrikanten hebben variaties van de GTX770 uitgebracht. Naast andere koelers zijn de kloksnelheden vaak aangepast, maar ook worden er soms games meegeleverd. Het is daarom zeker de moeite waard eens rustig de variaties te bekijken in de Pricewatch.

Gebruikers die niet zoveel pracht en praal eisen bij de games, kunnen uit de voeten met de onlangs geïntroduceerde GTX760. Een SLI-opstelling van GTX760’s bespaart je enkele honderden euro’s. Ook AMD heeft met de HD7950 nog steeds een heel mooie videokaart in handen, die in de afgelopen tijd gestaag in prijs is gedaald. Een Crossfire-opstelling van HD7950’s is een stuk goedkoper en biedt je veel waar voor je geld.
linkReview @ Techpowerup

Score: 5€ 65,-Solid state drives Plextor PX-128M5S 128GB
Plextor PX-128M5S 128GB

Dezelfde ssd als bij mainstreamgamesysteem. Het is niet het snelste model op de markt, maar Plextor heeft de M5S wel gunstig geprijsd. Mocht je het geld ervoor over hebben, dan is de meerprijs voor een 256GB-model goed besteed. Voor circa 60 euro meer heb je dan een verdubbeling van de capaciteit.

Seagate Barracuda 7200.14 ST2000DM001, 2TB

Een schijf met capaciteit van 2TB uit de nieuwe 7200.14-lijn van Seagate voorziet de gemiddelde gamer van genoeg opslagruimte. De harde schijf beschikt over een sata-600-aansluiting en 64MB cachegeheugen.

Fractal Design Define R4 Pearl Black

Een behuizing kiezen is een heikel punt bij het geven van advies. De ene persoon kiest zijn behuizing op basis van de koelmogelijkheden, terwijl een ander juist het uiterlijk van het grootste belang vindt. En zelfs wat dat uiterlijk betreft variëren de meningen erg. Desondanks denken we dat de Fractal Design Define R4 op beide vlakken de meeste mensen tevreden zal stellen. Dit model kenmerkt zich door het strakke uiterlijk, gecombineerd met een goede airflow.

Een alternatief is de Corsair 500R. Die is zowel in het zwart als in het wit verkrijgbaar.

Seasonic G-Serie 650Watt

De investering in een degelijke voeding is er een waarvan je jaren profijt kunt hebben. Een betrouwbare fabrikant van voedingen is Seasonic. We kiezen hierbij een model van 650 watt. Nu lijkt dit in eerste instantie weinig voor de sli-opstelling van GTX770’s, maar we hebben hier te maken met een product van topkwaliteit. Deze modulaire voeding is erg energiezuinig, getuige de 80 Plus Gold-certificering. Seasonic staat achter zijn product en laat dit zien door de voeding te voorzien van vijf jaar fabrieksgarantie.

€ 1.287,25Actuele totaalprijs:
ProductPrijsAct.Prijs
Processor Intel Core i5 4670K Boxed € 204,90 € 194,89
Processorkoeling Scythe Mugen 3 PC Games Hardware Edition € 35,50 € 37,-
Moederborden Gigabyte GA-Z87X-D3H € 135,70 € 119,50
Geheugen intern Crucial Ballistix Tactical BLT2C4G3D1608ET3LX0CEU € 49,10 € 64,16
Videokaarten Gigabyte GeForce GTX 770 2GB € 728,- € 278,03 (2x)
Solid state drives Plextor PX-128M5S 128GB € 81,90 € 65,-
Interne harde schijven Seagate Barracuda 7200.14 ST2000DM001, 2TB € 75,99 € 67,79
Behuizingen Fractal Design Define R4 Pearl Black € 89,20 € 82,95
Voedingen Seasonic G-Serie 650Watt € 105,- € 99,90
  Totaalprijs bij opstellen BBG € 1.505,29 € 1.287,25

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Randapparatuur

Score: 4€ 18,50Optische drives LG GH24NS90 Zwart
LG GH24NS90 Zwart

Veel valt er niet te zeggen. Mocht je de intentie hebben om de ronde platte schijfjes nog te gebruiken, dan moet je deze optische drive meenemen in je configuratie.

Dell Ultrasharp U2713HM Zilver, Zwart

De Dell U2713HM heeft veel gelijkenissen met de populaire U2711; ook dit model heeft een vrij dunne bezel en het ips-paneel biedt goede kijkhoeken. Het opvallendste kenmerk van deze 27"-monitor is echter de resolutie van 2560 bij 1440 beeldpunten. Daarmee zijn games in volle glorie te aanschouwen. De led-technologie leidt bovendien tot een lager energieverbruik.

LG IPS277L-BN Zilver, Zwart

Wie op zoek is naar een grotere schermdiagonaal, is bij deze 27"-monitor van LG aan het goede adres. Ook deze monitor heeft een ips-paneel en heeft verder erg dunne bezels.

Score: 4.5OnbekendMuizen Logitech G500
Logitech G500

De G500 heeft een voor een muis best uitgebreide featureset; zo kan het gewicht met de meegeleverde gewichtjes aangepast worden. Hij heeft een sensor met een resolutie van 5700dpi. Ook zijn er enkele programmeerbare knoppen en het scrollwiel heeft een functie om sneller te kunnen scrollen.

Score: 4.5€ 9,95Muismatten Steelseries Qck
Steelseries Qck

De een kan niet zonder, terwijl de ander het nut er niet van in ziet: de muismat. Voor de gebruikers die er toch een willen hebben, is dit simpele, maar ook gunstig geprijsde model van Steelseries een goede keuze.

Logitech G19 Gaming Keyboard (Qwerty)

Logitech maakt zijn G-serie hardware speciaal voor gamers. De G19 is het topmodel onder de toetsenborden. Hij is voorzien van verlichte toetsen, programmeerbare macrotoetsen en een klein scherm. Dit scherm kan bij sommige games van pas komen, maar ook kun je er andere informatie op tonen, zoals de fps of je e-mail.

Score: 4.5€ 263,91Pc-speakersets Logitech Z906
Logitech Z906

De Z906 is de opvolger van de beroemde Z-5500. Dit 5.1-setje heeft dan ook dezelfde kenmerken, zoals een prijs van rond de 300 euro, THX-certificatie en een grote subwoofer. Voor wie niet alles binnen handbereik heeft, wordt een afstandsbediening meegeleverd.

Score: 4€ 54,55Geluidskaarten Asus Xonar DX/XD
Asus Xonar DX/XD

Standaard wordt het moederbord al uitgerust met een degelijke geluidskaart. Wie een stapje hoger wil, kan zijn geld kwijt bij Asus; de Xonar DX/XD past in een vrij pci-e-slot. Het is de vraag in hoeverre een geluidskaart zin heeft bij de genoemde speakersetjes van Logitech, want de meningen daarover zijn verdeeld.

ProductPrijsAct.Prijs
Optische drives LG GH24NS90 Zwart € 16,- € 18,50
Monitoren Dell Ultrasharp U2713HM Zilver, Zwart € 478,75 € 467,90
Monitoren LG IPS277L-BN Zilver, Zwart € 247,- € 259,-
Muizen Logitech G500 € 37,91 Onbekend
Muismatten Steelseries Qck € 8,62 € 9,95
Toetsenborden Logitech G19 Gaming Keyboard (Qwerty) € 125,- € 99,-
PC speakersets Logitech Z906 € 232,25 € 263,91
Geluidskaarten Asus Xonar DX/XD € 59,- € 54,55

Reacties (193)

Reactiefilter:-11930176+183+210+31
1 2 3 ... 8
Misschien mis ik iets, maar de enkele keren dat ik naar deze Best Buy Guide keek, zag ik telkens een paar goedkope basissystemen, en de rest van de categorieën gewoon telkens game-systemen. Me dunkt dat er toch veel tweakers ook andere serieuzere zaken doen met hun PC, zoals foto/video-bewerking, muziek, etc... die hier telkens compleet uit de boot vallen ?

Ik zou dan ook graag eens gewone mainstream- en high-end systemen in de review zien die niet op gaming gericht zijn en dus ook niet met een video-kaart komen van honderden euro's.

Of is het zo simpel als een gaming systeem nemen en dan maar de videokaart(en) vervangen door iets dat aan jou behoefte voldoet ?
Een developers PC zou ik toch ook wel vet vinden. Echt getuned op het gebruik van bijvoorbeeld Eclipse of Visual studio.
Heb je daar andere hardware voor nodig dan? Is een dev PC is niet veel anders dan een standaard PC? Tenzij je 3D modelling doet, dan is de kracht van een game PC interessant (met name de GPU's) lijkt mij.
Dat lijkt mij ook niet zo'n heel lastige. Je pakt een basis of game systeem en zoekt wat benchmarks op van de software die je wilt draaien, dan weet je al snel of je deze CPU of een ander model wilt (prijs / kwaliteit overweging) en of je specifieke grafische hardware nodig hebt.

Daarnaast is dit kennelijk een game PC BBG. Er komen ook regelmatige Dev-PC, Video-PC en andere varianten langs, maar omdat deze niet te vaak echt een update ondergaan wordt er gealterneerd tussen de verschillende soorten systemen.

Wellicht dat er over een maand of wat wel weer een workstation BBG komt. Juist voor het extreme rekenwerk kan je daar nog beter even op wachten gezien Ivy-E in aantocht is. Juist na de nieuwe introducties van Haswell en de 700-serie videokaarten zijn er nieuwe keuzes beschikbaar voor de basis en game machines.
dev pc is simpel...

voor non-gaming/gpgpu applicaties: i7 + veel ram
voor gpgpu/game development: i7 + veel ram + goede GFX('s).

Je zou de high-end game pc zo kunnen omdopen tot dev-pc door enkel de i5 te vervangen voor een i7 (hyperthreading is heel handig als je moet compilen en bugtesten en code draaien) + desgewenst 16gb ram (of meer als je bvb een hele webapplicatie + database wilt simuleren/testen)...

Je zou denken dat een developer toch echt geen BBG nodig heeft om te weten wat ie nodig heeft in zijn PC...

(overigens kun je op een standaard workstation/laptop van 5 jaar oud ook prima ontwikkelen.. gaat alleen allemaal wat minder snel dan)


ps. wellicht ook wel handig is even controleren of je gekozen hardware de door jou gebruikte (indien van toepassing) hypervisor(s) ondersteunt.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 1 juli 2013 15:17]

Ik kan het niet laten.
dev pc is simpel...
game pc is simpel...
voor non-gaming/gpgpu applicaties: i7 + veel ram
voor gpgpu/game development: i7 + veel ram + goede GFX('s).
voor gaming pc: i5/i3 + ram + goede GPU
voor high-end game pc: i5/7 + veel ram + goede GPUs.
Je zou de high-end game pc zo kunnen omdopen tot dev-pc door enkel de i5 te vervangen voor een i7 (hyperthreading is heel handig als je moet compilen en bugtesten en code draaien) + desgewenst 16gb ram (of meer als je bvb een hele webapplicatie + database wilt simuleren/testen)...
Je zou een high-end dev pc zo kunnen omdopen tot een game-pc door enkel de i7 te vervangen voor een i5 + goede GPUs...
Je zou denken dat een developer toch echt geen BBG nodig heeft om te weten wat ie nodig heeft in zijn PC...
Je zou denken dat een gamer toch echt geen BBG nodig heeft om te weten wat ie nodig heeft in zijn PC...
(BBG != What to Buy Guide)
(overigens kun je op een standaard workstation/laptop van 5 jaar oud ook prima ontwikkelen.. gaat alleen allemaal wat minder snel dan)
(overigens kun je op een gamepc van 5 jaar oud ook prima gamen.. gaat alleen met minder FPS en lage kwaliteit dan)

En, ik denk niet dat op een 5 jaar oude systeem fatsoenlijk gewerkt kan worden met SQL2008R2, SQL2012, VS2010, VS2012, ERP, CRM, HRM web - windowsapplicaties erop. Net als laatste games het ook niet voldoende zullen werken.
Ik werk ook elke dag als programmeur, voornamelijk met Visual Studio maar ook met Eclipse, MS SQL Server Management studio, etc.

Ik zou er niet aan moeten denken om met een laptopje van 200 euro te moeten ontwikkelen. Graag hou ik mijn computer responsive en snel als ik meerdere IDE's naast elkaar draai, 20+ chrome tabbladen open heb en mijn solution van bijv. 30 projecten aan het compilen ben.

Een professional heeft naar mijn mening ook professionele tools nodig.
Eens, maar voor .Net development weegt dat iets zwaarder dan Java development op een Linux machine. Visual Studio op Windows is een stuk zwaarder dan Eclipse op Ubuntu of zelfs OSX. Een stevige quad core met 16GB geheugen misstaat totaal niet voor welke developer dan ook. Een fatsoenlijke grafische kaart erbij voor de incidentele render van 3D zaken is dan wel prettig. En een SSD om op te ontwikkelen (waarbij regelmatige IO goed moet performen) met daarnaast enkele betrouwbare HDD's, al dan niet in een RAID opstelling...

Hier kan je volgens mij prima een BBG mee bezig zijn. Zou het verschil weleens willen zien tussen Java en .Net compilen op een i3, i5, of i7. En in hoeverre een SSD (en dan: welke?) daar een rol in speelt. Welk geheugen en welke hoeveelheid is niet alleen voldoende, maar vooral ruim voldoende? Et cetera.
Ik vraag me af of een SSD zou helpen. Ik ben doorgaans bezig met OpenEmbedded (dus gigabytes aan C code door GCC heen duwen). Ik heb ervoor gekozen om meer geld aan RAM uit te geven. Voor de pakweg 90 euro die een (te kleine!) SSD kost, kan ik ook ~32GB RAM aanschaffen. Dat is altijd sneller. Na een rondje bevinden compiler en libraries zich in de RAM cache, en hoeft er bijna niks van disk opgehaald te worden. Dat zie ik ook in de performance meter terug, vooral CPU en nauwelijks IO.

Aangezien OE nogal diskruimte vreet, is een SSD al snel te klein om alles op te slaan.
Een SSD gebruik je niet om data op te slaan, je zet er je programma's en je besturingssysteem op. De snelheidswinst is juist dat je minder moet wachten eer je programma's opgestart zijn.
Bij C++ development kan je door grote projecten erop te plaatsen net een enorm snelheidswinst behalen. Compilatie vereist het inlezen van duizenden tot honderdduizenden relatief kleine bestanden, en die random access zijn SSD's net enorm veel beter in dan harde schijven.
De vraag is echter; hoe vaak moet je zoiets compileren ?
Als 99% van het werk ergens anders zit, en de compilatie daar 1% van behelst, maak je in de praktijk helemaal niet zoveel winst, behalve op dat ene onderdeel dan.

De kreet : ik compileer 3x zo snel verzuipt dan gewoon in het algehele plaatje.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 9 juli 2013 12:34]

Nergens last van, een SSD is wel nice maar dat is ook alles dat je nodig hebt.

Je gaat tevens niet 30 projecten te gelijk compilen, compile een aantal en ga verder met coderen tijdens het compilen.

Een dual core volstaat meer dan genoeg, mensen hebben een obsessie met specs, er is vaak zak aangetoond dat een dual core MEER dan zat is.

Ik heb ook 15 tabbladen gemiddeld open, compile, codeer en doe nog zelfs grafische zaken ernaast draaien, echt waar nergens last van.

Uit de requirements heeft visual studio ook bijna niks nodig om te draaien, mijn laptop is meer dan voldoende, denk 5x minimum spec.
Ik ken zat mensen die denken dat ze alles nodig hebben om maar een paar dingen te realiseren, dat noem ik air-benders.

En even ter zake wat ga je compilen dan, ga je een programma van een paar GB compilen ofzo? heb je heel photoshop nagemaakt...
Je gaat tevens niet 30 projecten te gelijk compilen, compile een aantal en ga verder met coderen tijdens het compilen.
Uhm, jawel.. Als je aan een beetje dynamische software programmeert zul je zien dat je vaak je code opdeelt in projecten. Als je dat nou goed doet dan leg je ook dependencies tussen projecten. Als ik dan iets aanpas in één van me basis projecten worden alle projecten die een dependency hebben naar mijn basis project ook automagisch mee gebuild.

Verder coderen tijdens het compilen is vaak een bad practice. En soms wordt het zelfs verboden door bijv. Visual Studio.
En even ter zake wat ga je compilen dan, ga je een programma van een paar GB compilen ofzo? heb je heel photoshop nagemaakt...
Nee ik heb niet fotosoep nagemaakt. Ik ontwikkel ERP software. Zoals je misschien weet zijn dat vaak veelte grote pakketten die veelte veel kunnen. Als je dat allemaal ook nog is abstract wil hebben worden het soms grote projecten.
Alles in deze discussie komt terug op CPU kracht of een SSD. Een goede CPU is niet alleen nuttig voor compilen e.d. maar voornamelijk voor het doen van vele berekeningen. Dit gaat dus veel verder dan wat hier besproken wordt, maar ook bijvoorbeeld bij statistische programma's als SPSS. Als je daar een dataset van enkele duizenden respondenten in een grafiek wil stoppen, raad ik je toch echt wel een sterke CPU nodig. Een snelle en responsive PC heeft een mindere CPU nodig, maar wel een goede SSD. Een grafische bewerking maakt weer meer gebruik van GPU.

Dus deze discussie komt er gewoon op neer dat er meer niches meoten worden aangesproken, en dat is natuurlijk vreemd... Mensen die programmeren weten zelf het beste welke PC onderdelen nodig zijn voor hun specifieke doeleinden en projecten, evenals grafische designers.

Deze guide is meer een basis voor de alledaagse gamer en gebruiker die verder geen verstand heeft van wat nu voor wat is. Dus deze discussie (ondanks terecht) lijkt me onrealistisch voor deze guide.

[Reactie gewijzigd door Galeton op 1 juli 2013 14:08]

Ik vind het wel jammer dat er niet voor een Blu-ray-brander gekozen word vanaf Budgetgamesysteem tot High-end gamesysteem, toch erg handig kan dat wezen als je ook Blu-ray wil branden, of nog veel beter Blu-ray Films wil kijken, (en ja je kan nog steeds daar mee DVD's Branden en kijken), en kost maar ¤ 56,06.

En waarom word er bij High-end gamesysteem er voor gekozen om 2x Gigabyte GeForce GTX 770 2GB te nemen (ja weet is veel sneller), wanneer een GeForce GTX 780 3GB snel genoeg is om alle spellen ruim boven de 50FPS te spellen is op 2560x1600, behalve Metro Last Light op Very HQ + AAA anti-aliasing 44 FPS en Crysis 3 op Very High + FXAA 36 FPS.

En 2x GeForce GTX 770 2GB gebruikt met gemak 402 watt en de GeForce GTX 780 3GB 231 Watt, en 2x GeForce GTX 770 2GB kost je ¤ 739,80 en de GeForce GTX 780 3GB kost je ¤ 579,-

http://www.guru3d.com/articles_pages/geforce_gtx_770_sli_review,1.html


Of je neemt de Gigabyte GV-N780OC-3GD die is net zo snel als de GeForce GTX Titan en een STUK goedkoper ¤ 623,53, en die speelt Metro Last Light op Very HQ + AAA anti-aliasing 47 FPS en Crysis 3 op Very High + FXAA 40 FPS, en dat is nog steeds ¤ 107,27 goedkoper en verbruikt een stuk minden maar 237 Watt.

http://www.guru3d.com/articles_pages/gigabyte_geforce_gtx_780_windforce_oc_review,1.html

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 1 juli 2013 22:32]

Ja en daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over Microstutter. Ik weet dat het een heet hangijzer is, vooral voor mensen die het niet merken, ik persoonlijk vind een SLI opstelling, laat staan crossfire, inferieur aan een goede single GPU opstelling met bijvoorbeeld een GTX780. En je hebt helemaal gelijk; heb je nou echt meer nodig dan dat?

Dat er twee HD7950's worden geadviseerd als alternatief maar géén enkele GTX780 vind ik frappant. Dit is een advies waar leken vertrouwen in hebben en als ze royaal geld uitgeven voor dat systeem en zelf niet goed weten hoe te optimaliseren zouden ze nog best wel eens teleur gesteld kunnen zijn. En ja, ik weet dat AMD goed bezig is de problemen, véél te laat, op te lossen, maar er zijn best mensen die zo'n systeem kopen en niet eens weten dat ze de drivers kunnen upgraden, geloof me ik ken ze. Krijgen ze de PC kant en klaar van een bouwer met de drivers die op de CD bij de kaart staat, een stokoude versie vaak, en vragen zich af "Is dit nou een PC van ¤1500,-?"

[Reactie gewijzigd door Kasparov13 op 3 juli 2013 15:22]

Ja en daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over Microstutter. Ik weet dat het een heet hangijzer is, vooral voor mensen die het niet merken, ik persoonlijk vind een SLI opstelling, laat staan crossfire, inferieur aan een goede single GPU opstelling met bijvoorbeeld een GTX780. En je hebt helemaal gelijk; heb je nou echt meer nodig dan dat?

Dat er twee HD7950's worden geadviseerd als alternatief maar géén enkele GTX780 vind ik frappant. Dit is een advies waar leken vertrouwen in hebben en als ze royaal geld uitgeven voor dat systeem en zelf niet goed weten hoe te optimaliseren zouden ze nog best wel eens teleur gesteld kunnen zijn. En ja, ik weet dat AMD goed bezig is de problemen, véél te laat, op te lossen, maar er zijn best mensen die zo'n systeem kopen en niet eens weten dat ze de drivers kunnen upgraden, geloof me ik ken ze. Krijgen ze de PC kant en klaar van een bouwer met de drivers die op de CD bij de kaart staat, een stokoude versie vaak, en vragen zich af "Is dit nou een PC van ¤1500,-?"
En ja vaak heb je last van Microstutter met SLI of Crossfire, en dat de computer warmer word met 2 grafische kaarten, en dat 2 grafische kaarten een stuk meer stroom verbruikt en een stuk duurder is.

Weet wat je bedoel, heb dat ook met mijn familie en vrienden, en mensen die problemen hebben met hun computer, dat ze niet weten dat je af en toe de drivers moet updaten, vooral van de GPU.
Bij een developers PC denk ik aan een PC die zo stil mogelijk is en dan heb je inderdaad andere hardware nodig. Waterkoeling, passieve voeding, aangepaste kast etc..
Dat klinkt meer als de PC van een geluidstechnicus (de slimmeren zetten hun PC in een andere kamer en een monitor, toetsenbord en muis maken niet veel geluid :) ), voor dev-PCs verwacht ik een goeie hoeveelheid power, en vooral betrouwbaarheid. Waterkoeling, hoe mooi ook, vind ik nog steeds minder betrouwbaar dan een ouderwetse luchtkoeler (ja ik draai al een jaartje of 4 op water nu). Passieve voedingen kosten je een rib uit je lijf, en semi-passief (slaat pas aan bij >300 W) is meer dan voldoende, zoveel zuipt je dev-bak niet.
Ik ken weinig developers die ontwikkelen zonder een koptelefoon op. Volgens mij maakt een stille kast uiteindelijk weinig uit :)
Waterkoeling is echt zo'n gruwelijke geldverspilling. Zeker leuk om te zien en om mee te klieren maar praktisch zeker niet.
Een systeem gericht op een specifiek programma is natuurlijk lastig.
Dat zou enorm veel testen / licenties en dergelijke met zich mee brengen.
Ook moet je je dan af vragen voor welke programma's je wel of niet een systeem samensteld.

Zelf maak ik systemen gericht op Solidworks, deze zijn puur gebaseerd op snelheid omdat Solidworks daar het meeste voordeel uit haalt. Andere proramma's kunnen weer meer nut hebben van een hoger aantal core's
Voor Eclipse en Visual studio heb je niet echt heel veel nodig, dat kan op het budget systeem ook. Voor compileren wil je wel een snelle CPU en eventueel een SSD.
Persoonlijk ben ik erg benieuwd naar waar tweakers mee op de proppen komt als er gevraagd word om een videobewerkings-suite te bouwen. Dit heeft toch behoorlijk wat andere eisen dan de gemiddelde game-pc en het lijkt me dan ook leuk te zien wat eruit komt.
De meeste programma's kunnen gebruik maken van CUDA, dus daar komt sowieso een Nvidia GPU in. Verder een hele berg met werkgeheugen en een simpele CPU om de CUDA cores aan het werk te houden. Dan nog een hardeschijf van minstens 1TB en als het budget het toelaat in RAID 0.

Videobewerkingscomputer in een notendop :)
De nood aan 'CUDA cores' is ook een beetje overroepen, slechts heel weinig software heeft daar voordeel van dus je moet dit zeker niet veralgemenen. Zelfs met HT van de CPU.

Kijk eerst naar welke software je gaat gebruiken en pas daar je systeem naar aan.

Daarom dat er in de BBG geen foto/videobewerkings of ontwikkel systemen staan. Dezen zijn allemaal te specifiek.
Opzich zijn de videokaarten de enige wat het game systeem een game systeem maakt. Als je deze weg laat of vervangt dan zit je al snel goed. Wat wel te overwegen is of je Hyperthreading wilt/nodig hebt. Het is in iedergeval een goeie basis om te beginnen.

Maar voor "Best-Buy" advies voor een specalistisch systeem kan je natuurlijk ook altijd zelf een topic starten op GoT ;)
Voor 90% van de tijd zal gamen de zwaarst mogelijke taak zijn die een computer in combinatie van zijn onderdelen zal kunnen krijgen.
Stel je maakt een systeem voor CAD dan zijn hele andere criteria belangrijk zoals geheugen en het aantal CPU's voor het redenren (of cuda met gpu) Maar met een Quadro videokaart van Nvidia kom je meestal al een heel eind (kost ook alleen al meer dan dit hele high-end systeem bij elkaar). Ik speel zelf ook genoeg games, maar ipv een core i5 of i7 neem ik een xeon processor van intel enige nadeel is dat je dan niet kan overclocken (wat de meesten toch niet doen).
Ik werk zelf ook veel met CAD applicaties.

Het punt is dat tweakers wel 500 configuraties kan maken met onderdelen die elk geschikt zijn voor een bepaalde groep gebruikers. Maar jij hebt misschien niks aan een quadro GPU en ik heb niks aan een dito dure pci-e ssd. Met een game systeem met voldoende cpu en gpu kracht kan je 90% van de taken prima uitvoeren.
CAD werk anders prima op een Quadro NVS van nog geen 100 euro, speciale drivers er bij en gaan
Dat is heel goed mogelijk. Maar onder CAD versta ik niet alleen autocad, zodra je naar complexe modellen in 3D gaat zal je voor een voldoende workflow toch moeten kijken naar de duurdere quadro's. Ik hield namelijk geen nagels over. Overigens werkt een 570gtx ook prima met aangepaste drivers. Ik ga nu een 760 gtx er voor testen.
Me dunkt dat er toch veel tweakers ook andere serieuzere zaken doen met hun PC, zoals foto/video-bewerking, muziek, etc... die hier telkens compleet uit de boot vallen ?
Akkoord.

Voor videobewerking wil je ook hyperthreading (dus een i7) voor dat beetje extra performance, wat dat in veel videobewerking programma's biedt, minimaal het dubbele aan geheugen, en wellicht (afhankelijk van je toepassing) een capture kaart.

Voor muziekbewerking heb je een goed stel monitor speakers nodig, en hele goede geluidskaart (wellicht gekoppeld aan externe hiFi versterker/reciever, etc).

Anderzijds kun je rekening houdend met die extra hardware vereisten natuurlijk wel gewoon prima uit gaan van een van de BBG systeempjes. Voor de meer specialistische hardware ge je imho toch vaker (op een forum oid) specifieker op je toepassing gericht advies halen dan het algemenere advies wat een BBG.
Als grafisch gebruiker van voornamelijk Illustrator, Photoshop en Indesign, zoals ik, denk ik dat je zou uit kunnen gaan van het gaming-systeem met als aanassingen:

- De i7 4770K, aangezien deze paketten gebruik maken van hyper threading.
- Enkele en meer eenvoudige videokaart. Photoshop maakt gebruik van GPU maar niet met intensiteit van gaming.
- 16gb, handg bij simultaan gebruik van het hele CS/CC pakket.

Het is lastig om voor elke gebruiker een BBG te maken maar misschien is een beetje meer variatie af en toe wel leuk. En anders kan je natuurlijk een thread starten in het forum, waar vaak in een mum van tijd een levendige discussie vol met nuttige tips ontstaat.
Persoonlijk zou ik dan ook nog zien voor:
- een extra SD als scratch disk
- 2 dezelfde schermen (budgetgewijs heb ik nu mijn laptopmonitor en een externe monitor, hier zit wel wat kleurverschil op)
- Inderdaad minstens 16gb RAM

En misschien een quadro voor in 3D te gaan werken.
Misschien mis ik iets, maar de enkele keren dat ik naar deze Best Buy Guide keek, zag ik telkens een paar goedkope basissystemen, en de rest van de categorieën gewoon telkens game-systemen. Me dunkt dat er toch veel tweakers ook andere serieuzere zaken doen met hun PC, zoals foto/video-bewerking, muziek, etc... die hier telkens compleet uit de boot vallen ?

Ik zou dan ook graag eens gewone mainstream- en high-end systemen in de review zien die niet op gaming gericht zijn en dus ook niet met een video-kaart komen van honderden euro's.

Of is het zo simpel als een gaming systeem nemen en dan maar de videokaart(en) vervangen door iets dat aan jou behoefte voldoet?
De desktop aankoop adviezen op het forum zijn vooral game PC's. Ik begrijp de keuze dus wel.

Al heb ik aan de andere kant wel een kritische noot.
Het high-end gamesysteem kent veel kenmerken van het mainstreamgamesysteem, zoals ook het geval is met de processor. Ook hier wordt de i5 4670K gekozen. Hyperthreading, het meeste noemenswaardige verschil tussen de i5 4670K en de i7 4770K, biedt bij de meeste games geen noemenswaardig voordeel.
Als onderbouwing wordt er terecht gezegd dat de i5 interessanter is voor gaming, want i7 en diens hyperthreading kan de performance nekken, kijk dan ook ook verder naar wat echt nodig is, dat scheelt de consument ook genoeg geld. Wil je niet overclocken, maar wel video's renderen, dan is een i5 non K variant interessant. Paar tientjes goedkoper, zelfde performance én IGP (voor Quick Sync). Is renderen ook niet nodig, dan volstaat een P-variant als alternatief, die nog weer goedkoper is.

Idem met het moederbord, een Z78 moederbord is peperduur. Afgaande van bovenstaande, kan zelfs een B75/B78 moederbord dan ook volstaan; de performance is gelijk terwijl de prijs van een dergelijk moederbord de helft is van een dure Z78 plank. Dus ja, een high end PC met een waarde van 1500 euro is gewoon overkill anno 2013. ;) Zeker als je ook op de centjes let.

Op deze manier is de BBG gewoon een opsomming van populairste producten uit de Pricewatch, zonder echt goed te kijken naar wat er zoal is en welke mogelijkheden er zijn. :) Al weet ik dat ik ook input kan leveren in de topics op het forum over de BBGs. :)

[Reactie gewijzigd door CptChaos op 1 juli 2013 22:29]

Op deze manier is de BBG gewoon een opsomming van populairste producten uit de Pricewatch, zonder echt goed te kijken naar wat er zoal is en welke mogelijkheden er zijn. :)
Ik denk dat je hier oorzaak en gevolg hebt verwisseld. De populairste producten in de pricewatch zijn juist populair geworden door de Best Buy Guide.
Zelf ben ik geïnteresseerd in een zo goedkoop mogelijk (hoe verder onder ¤200 hoe beter) systeem om Xen te draaien. Kast met voeding heb ik liggen, desnoods heb ik ook nog een 2.5" HDD.
Met meerdere VM's wil je natuurlijk wel zoveel mogelijk cores (vanaf 6 wordt het pas leuk alhoewel het met 4 ook nog wel zal gaan als ze teninste niet gehinderd worden door slechts in enkelvoud in de module aanwezige onderdelen (fp-scheduler, eerste stukken pipeline; L1 instruction cache, instruction fetch & decoder, dispatch controller ... al gaat dit al veel te diep in de technische detaïls)

Vanwege IOMMU (AMD-Vi, Intel Vt-d,) kom je bij Intel zowiezo uit op minimaal een (desktop) i5 en zit je dus fors boven het genoemde budget. Met een AMD AM3+ of FM2 bord is het goedkoper mogelijk maar zit je met ondersteuning in chipset (AM3+) en bios waardoor veel mobo's al afvallen. Flinke puzzel dus als je budget te krap (nihil-minimaal) is.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 2 augustus 2013 13:25]

Zou zelf nog graag als aanvulling zien op welke settings 3 populaire games gespeeld kunnen worden.
Ik snap echt niet dat er een i5 in het high end game systeem zit.

Dat games er nu nog veel mee doen wilt niks zeggen over de nabije toekomst. Heb jaren geleden ook een quad core gekocht terwijl alles toen nog slechts op single core werkte.
Heb er nooit spijt van gehad, switchen tussen game en desktop ging een stuk soepeler en met de tijd kwamen er games die er wel gebruik van maakte.
enige verschil tussen een i5 en een i7 is hyperthreading, maar je betaalt daar wel 100~ euro meer voor..
Wat is het verschil van hyperthreading bij gaming? inderdaad, nada.
Dan spendeer je beter die 100 euro in wat anders. (in die gtx 770 sli bv, anders was dat al niet mogelijk voor die prijs)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 juli 2013 11:09]

Dat games er nu nog veel mee doen wilt niks zeggen over de nabije toekomst. Heb jaren geleden ook een quad core gekocht terwijl alles toen nog slechts op single core werkte.
Hyperthreading bestaat al langer dan dat er quadcores zijn. (Sinds 2002 in Pentium 4's) En hyperthreading heeft tot nog toe altijd nauwelijks tot geen effect gehad op de prestaties in-game.
Ook niet in deze tijd waar je inmiddels wel al de voordelen van meerdere cores begint te merken in-game. Dat games steeds meer multithreaded zijn wil nog niet zeggen dat hyperthreading ook echt efficient toegepast kan worden.

Ik denk dan ook totaal niet dat je de komende jaren in games merkbaar effect op de prestaties gaat hebben door hyperthreading. Al helemaal niet omdat de nieuwe consoles er ook helemaal geen gebruik van gaan maken. Wat je wel gaat merken, ook dankzij die nieuwe consoles, is prestatiewinst met meerdere fysieke cores.

En: een BBG moet uit gaan van wat nu een best buy is. Wat in de toekomst wellicht eventueel misschien nuttig zou kunnen zijn hoort niet in een BBG thuis.
Dat er in de toekomst games gebruik van gingen maken dat zei men 10 jaar geleden ook al...

Dat jij er verschil van merkt zit vooral in je hoofd... switchen tussen game en desktop heeft NIKS met HT te maken...
Omdat een i7 niet veel sneller is dan een i5. En als je bedenkt dat games multiplatform zijn en dat de CPU uit de Xbox One en de PS4 ook niet zoveel voorstelt, verwacht ik niet dat de CPU het de komende jaren zo zwaar krijgt. Je ziet nu al dat de CPU steeds minder belangrijk word.

Je zou er wel een i7 in kunnen stoppen, maar dan moet je die 100 euro ook ergens vandaan halen. Dat gaat ten koste van je videokaarten, en laten die nou net wél enorm veel invloed hebben op de game prestaties.

Ik zou niet weten waarom je een i7 in zo'n systeem zou zetten iig.
Ben altijd blij met deze reviews, maar zou graag weer eens update van een HTPC systeem willen zien.
Inderdaad is namelijk al wel weer een tijdje geleden en raad en daad vanuit de best buy vind ik altijd wel prettig.
Die Seasonic M12II 520W voeding in het mainstream gamesysteem vindt ik wel aan de magere kant.
Zeker gezien het feit dat er een GTX 770 inzit, dan is 520W toch wel erg weinig.
Hier heb ik ook een vraag over. Misschien dat die 520W net voldoet maar zou die ook nog voldoen als er overgeclocked zou worden. Ik denk persoonlijk dat je met 600W net wat meer aan de veilige kant zit.
Ik denk dat 520W zat is, zelfs als je gaat overklokken. Misschien moet je eens meten hoeveel je machine echt verbruikt ;) Mijn machine zit net boven de 300W als ik aan het gamen ben (totaal andere hardware maar wat betreft verbruik vergelijkbaar). Dat is tenminste wat'ie uit het stopcontact trekt, wat de voeding aan de machine levert is waarschijnlijk net onder de 300W. Als ik zou proberen zoveel mogelijk stroom te verbruiken kom ik vast nog iets hoger (ergens hard aan laten rekenen + een 3D benchmark + defragmentatie RAID1 + kopiëren op de andere schijf tegelijkertijd). Over het algemeen overschatten mensen enorm hoe groot een voeding moet zijn.
520W is inderdaad ruim voldoende, maar het M12II platform wordt ondertussen wel een beetje bejaard en biedt geen ondersteuning voor Haswell C7 powerstate. Ik zou zelf voor de G-550 gaan of liever nog de X-560. Dan maar een wat goedkopere videokaart, met eentje van 300 kun je ook prima gamen.
Mja, die Powerstate kan je ook simpelweg uitzetten in de bios (zal hoogst waarschijnlijk zelf al uit staan).. Hoeveel geld zou je daar per jaar mee besparen?

Dan kan je hem evengoed in sluimerstand zetten, want met die SSD is dat gedaan in minder dan 10 secs ofzo.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 2 juli 2013 11:02]

C-states hebben niets met de slaapstand van de pc als geheel te maken. Wat ze wel doen is gedeeltes van de cpu uitschakelen terwijl het systeem in gebruik is, hoe hoger de C-state, hoe meer er wordt uitgeschakeld.

Qua besparing stelt het niet al te veel voor, cpu's zijn namelijk al enorm zuinig dus zelfs als je ze 50% zuiniger maakt hebben we het maar over 3W ofzo. En de C7 stand is standaard inderdaad uitgeschakeld.

Met de C7 stand ga je het verschil inderdaad niet terugverdienen, maar de duurdere voedingen die ik aanraad zijn natuurlijk zelf ook zuiniger, Gold vs Bronze. De M12II is vrij stil, maar de G serie is nog wat stiller en de X serie helemaal want die schakelt de fan pas boven de 300W in.

En zoals ik al zei het is een keuze, meer videokaart of meer voeding, waarbij meespeelt dat een voeding makkelijk 5 jaar meekan en de extra kosten per jaar dus wel meevallen, zeker als je pc 24/7 aanstaat en de bespaarde Wattjes aan gaan tikken.
ah, welja dan is het een vrij nutteloos om daarvoor een duurdere voeding te nemen als je dit nooit terug zal verdienen ^^

Een Seasonic als de M12II kan gemakkelijk 5 jaar meegaan, aangezien ze zelf 5 jaar garantie geven..
Hier is een voorlopige lijst van geschikte voedingen voor de C6 en C7 Haswell power states: http://nl.hardware.info/n...te-voedingen-voor-haswell

De Corsair CX500M is dus eventueel een betere optie dan de Seasonic M12II, ze wordt op dit moment wel nog getest, maar is waarschijnlijk geschikt voor Haswell. Jammer genoeg is dit een van de Corsair voedingen die niet door Seasonic wordt gemaakt: http://whirlpool.net.au/wiki/psu_manufacturers

PS: Voor een goede PSU review database

[Reactie gewijzigd door symphoon op 2 juli 2013 21:05]

Mja, geef mij maar een voeding met 5 jaar garantie dan ipv 3 :)
Dat is die paar watt die je niet uitspaart wel waard, lijkt me.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 3 juli 2013 01:39]

De Seasonic kan gerust wat meer dan 520W leveren en kijk eens hoe "weinig" een gtx 770 maar nodig heeft: http://www.guru3d.com/art...0_windforce_review,5.html

;)
Die Seasonic M12II 520W voeding in het mainstream gamesysteem vindt ik wel aan de magere kant.
Want?

Dat systeem gaat echt niet meer vermogen dan dat nodig hebben. Het vereiste vermogen zal nooit boven de 400 komen, verre van dat zelfs. Zelfs als je gaat overklokken is die 520 Watt nog meer dan ruimschoots voldoende voor dat systeem.

Wellicht dat je meer opgegeven vermogen nodig zou hebben als je er een goedkope barrrel voeding in zou duwen. Maar Seasonic is een A-merk met voedingen van zeer hoge kwaliteit en die uitermate efficiënt zijn.
Die Seasonic 520 is een enorm goede voeding voor die prijs en trekt dat systeem makkelijk, zelfs met overclock en 10 HDDs, LEDs, onnodige fans, etc... je kan dit ook gewoon even zelf uitrekening in plaats van te "denken" dat het niet genoeg gaat zijn.
Wat betreft het basis gamesysteem,

"Met de introductie van de GTX 650-Ti Boost heeft Nvidia AMD te kijk gezet. De 7790 kan niet aan de prestaties van de 650-Ti Boost komen, terwijl de 7850 iets duurder is."

Een 7850 is helemaal niet persé duurder, integendeel zelfs een Club-3D Royalqueen 2GB is nog iets goedkoper.
De systemen zien er goed uit. Voor het scherm zou ik de LG toch echt boven de dell plaatsen. Een AH-IPS paneel i.c.m. met de snellere g-2-g reactiesnelheid en het lagere prijskaartje maken het ogenschijnlijk theoretisch een koopje voor een scherm.


Alleen de mugen vind ik persoonlijk echt een balleding. Dermate latsig te monteren dat er een kans is dat het ten koste kan gaan van de prestaties. Persoonlijk ben ik dan ook overgestapt naar een wat duurdere luchtkoeler, die kleiner is, en iets beter presteerd en nog vele malen makkelijker te monteren is.
Ik kan niet voor alle genoemde monitoren spreken maar ik heb zelf bij de keuze tussen de Dell U2312 en LG IPS237 voor de DELL gekozen vanwege de superieure voet/bouwkwaliteit.

Ik vind de LG echt superwiebelig in vergelijking met de DELL. Dit doet echt af aan de kwaliteitsbeleving. De LG is verder wel mooi om te zien (vind ik) maar hij begint al te wiebelen als je hard typt of een snelle reactie moet doen met je muis.
Vind ik een slecht argument. Heb de Mugen 2 ook eens gemonteerd en het is idd niet erg makkelijk maar toch goed te doen, je moet er gewoon ff te tijd voor nemen dan lukt het echt wel.
Dan zal die ook gewoon goed op zijn plek zitten.
De Dell heeft een uitstekende bouwkwaliteit.

Bovendien geeft Dell bij Ultrasharp schermen gedurende de garantieperiode een garantie af die 0 pixeldefecten garandeert, én koppelt die garantie aan een goede service voorziening.
PSU's hoeven niet op de gok te worden gekozen, door zijn handige tooltjes voor zoals: http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp

Daarnaast zal een budgetvoeding eerder problemen hebben met het leveren van kortstondig piekvermogen dan een nette A-merk voeding, echter zijn ook niet alle A-merk voedingen netjes opgebouwd. De seasonic exemplaren worden echter keer op keer zeer positief beoordeeld op de interne bouwkwaliteit. Ik zou me dus niet zo'n zorgen maken over het advies ;)
Bij het basis- en mainstreamgamesysteem zit mijn Recommended PSU Wattage makkelijk 100 Watt hoger dan wat het zou moeten zijn, met CPU Utilization (TDP) op 90% (Recommended) en System Load op 90% (Recommended). Vergis ik mij ergens? :?

Mijn Estimated Wattage voor het basisgamesysteem is tussen de 80W en 343W op deze site.
En voor het mainstreamgamesysteem 101W tot 426W (60W extra door de GPU hier en zonder overclocken)

[Reactie gewijzigd door symphoon op 2 juli 2013 21:56]

Je hebt duidelijk nog nooit een met een SSD op een oud systeem gewerkt.. Die Celeron kan gerust goed genoeg zijn werk doen, en die SSD maakt alles gewoon instant 'snappy'.

Om maar even een voorbeeld te geven van de kracht van die Celeron:
Als je naar de PassMark benchmark kijkt dan zie je dat die Celeron zo'n 2600 punten behaald.
M'n pa zit hier nog met een Intel Core 2 Duo E8500 dewelke een 2280~ punten haalt en onlangs hebben we daar een SSD bij gestoken en opeens werkte die weer supersnel..

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 juli 2013 11:16]

En waarom denk je dat?
Een goede budget cpu is een goede budget cpu..
Ja want voor mails te lezen heb je een 200¤ cpu nodig?
Het gaat over "best buy" niet over highest performance.
Of je beter kan gaan voor een HDD dan voor een SSD hangt puur af van of je veel opslagruimte nodig hebt. Voor een beetje office en mailtjes sturen heb je genoeg aan de ruimte van een SSD, en als je daar genoeg aan hebt is een SSD merkbaar beter. Moet ook je muziek- of filmcollectie erop, ga voor een HDD.

Dat een celeron er te langzaam voor is is onzin, een moderne celeron komt neer op een i3. Oke, 10-20% lagere kloksnelheden dan een i3 en geen hyperthreading maar dat maakt echt niet zoveel verschil. Zeker niet zoveel dat je geen SSD aan zou kunnen. (Ja, echt. Voor 35 euro heb je een CPU waar je zeer rap op kan werken. Wie zegt dat intel geen budget-CPU's maakt?)

[Reactie gewijzigd door bwerg op 1 juli 2013 11:15]

Nogmaals: nee.

Een Celeron is gewoon een goedkope en (zeker voor zijn geld) redelijk rappe CPU die voor veel mensen meer dan genoeg is voor wat ze ermee doen.
Ja, en AMD is in tweakerland veel beter maar de realiteit is toch anders. Als je sinds de pentium-4-tijd geen benchmarks hebt gekeken dan zal een celeron vast niet goed in de oren klinken.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 1 juli 2013 23:47]

1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair: Vliegtuig Tablets Luchtvaart Samsung Crash Smartphones Microsoft Apple Games Rusland

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. onderdeel van De Persgroep, ook uitgever van Computable.nl, Autotrack.nl en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013